Много хора, които купуват мляко и други млечни продукти, знаят, че често съдържат палмово масло, което действа като евтин заместител на мазнините. Има мнение, че това е вреден продукт. Родителите на малки деца обръщат внимание на състава, опитвайки се да изберат адаптирано мляко без палмово масло. Оправдани ли са техните страхове? Какъв е този продукт, полезен или не?

В наши дни се добавя към млечни продукти и различни полуфабрикати. В медиите можете да намерите редица статии, обявяващи недопустимостта на използването на палмово масло. Смята се, че диабетът, сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването могат да се развият от него. Но всъщност това не е вярно.

Поради ниската цена на палмовото масло, то се използва от производителите на повечето хранителни продукти, включително адаптирано мляко

Факти и митове

 1. Маслената палма расте в Индонезия и Малайзия. Именно неговите плодове служат като суровини за производството на масло. Плодовете се пресоват, получената маса се обработва. Има много мазнини. Той е евтин, така че често се използва в хранителната индустрия. Продуктът съдържа повече витамини Е и А от всяко друго масло. Мазнините от него се усвояват забележително от хората - около 95%. Тази цифра е по-висока от тази на мазнините от краве мляко.
 2. В древен Египет палмовото масло се е използвало за производство на храни. Вече се смяташе за много полезен продукт за организма. Фактът, че той не се усвоява от храносмилателната система, не е истина. Смилаемостта му е много висока. Смеси без палмово масло не са по-добри за дете.
 3. Основната опасност за здравето, свързана с растителните мазнини в готвенето, е свързана с висок прием на наситени мазнини. Те повишават холестерола, насърчават образуването на плаки в кръвоносните съдове и ги замърсяват. Най-опасните наситени мазнини са транс-мазнините или хидрогенираните липиди. Останалата част от мазнините може да се консумира. Трансмазнините се получават чрез трансформиране на растително масло в твърдо или полутвърдо състояние. От тях се приготвят евтини десерти и удобни храни. Палмовото масло има полутвърда природа. Не е необходимо да се хидрогенира. По-добре е да изключите полуфабрикатите, закупените в магазина десерти и сладкиши от менюто на кърмачка.
 4. Не е вярно, че европейските производители не използват този продукт при производството на адаптирано мляко за кърмачета. Той присъства в диетата, но на етикета е обозначен като растителна мазнина, без да се посочва произходът му. Тази грешка ще бъде коригирана скоро и на опаковките ще бъдат посочени определени мазнини.
Основната опасност от гледна точка на повишаване на холестерола в кръвта са закупените в магазина сладки сладкиши и десерти - по-добре е да не ги ядете за кърмачка.

На кого да вярваме?

Дали палмовото масло е наистина опасно за здравето на бебето, няма точни данни, но не трябва да използвате непроверени спекулации при избора на бебешка храна. Доверете се на научни доказателства. Ако съставът съдържа друго растително масло и хранете бебето си с адаптирано мляко без палма, употребата му не е по-полезна..

Има ли смес без палмово масло?

Да, има. За майки и татковци, които силно не харесват добавянето на този продукт, са разработени формули без него. Кой е по-добър, решете сами: "Nenny", "Nestogen", "Semilak" (препоръчваме да прочетете: адаптирано мляко за бебета "Nenny" с козе мляко: как да се размножава?).

Тези смеси без палмово масло използват други видове растителни мазнини. Semilak съдържа соеви, кокосови и шафранови мазнини. Фактът, че те са формули без палмово масло, не премахва основния им недостатък - кърмата не е сходно по съдържание. Те не са добре адаптирани към храносмилането на кърмачета, тъй като съдържат равни количества казеин и суроватъчни протеини. Кърмата има повече суроватъчни протеини. С какво да храним бебето след завършване на лактацията? Има ли някакъв изход от ситуацията? Съвременната хранителна индустрия и медицината предоставят такова решение. Нека поговорим за това по-подробно.

Колко опасен е въпросният продукт?

Олеинът и супер олеинът, които производителите добавят към бебешката храна, не са самото растително масло, а неговите фракции. Наличието на голямо количество палмитинова киселина в мазнината предпазва продукта от окисляване. Това свойство отличава палмовото масло от известните растителни мазнини, което го прави предимство, тъй като окисляването води до влошаване на продукта, образуването на вредни вещества в него. Използването на други растителни масла не постига същата цел, поради което слънчогледовите или маслиновите масла са по-опасни за бебето..

Какви данни оперират противниците на добавянето на палмова мазнина към храната? Научните доказателства сочат, че палмитиновата киселина се комбинира с калций, за да образува калциев сапун. Той не се усвоява от храносмилателната система на детето и се екскретира. Липсата на калций, някои от които е реагирал с палмитинова киселина, води до недоразвитие и крехкост на костите. Може да се твърди, че такава киселина присъства във всяко растително масло. Следователно процесът се случва така или иначе.

Решение

За да разрешат този проблем, учените са изобретили модифицирано палмово масло. Продукт с него може да се храни на дете със същия успех като формула без палмово масло.

В сместа Materna е включен набор от модифицирани растителни мазнини. Той не е много популярен сред младите родители поради високата си цена. Най-евтините най-добри аналози, при производството на които се използва същата технология, могат да се използват за хранене на новородено. Техният списък:

 • Хайнц Инфанта 1,
 • "Nutrilon Comfort 1",
 • Целия антиколик,
 • "Хип комфорт",
 • "Cabrita Gold 1",
 • "Хумана антиколик".
Nutrilon Comfort 1 е една от най-безопасните хранителни добавки за кърмачета с модифицирани растителни масла

Така че, за да обобщим горното: понастоящем фракциите на палмово масло се използват при производството на смеси. В тази модификация продуктът съдържа много по-малко мазнини..

Палмовото масло присъства в бебешките храни в много малки количества, въпреки че това не е така до 2000 година. Науката направи крачка напред, за да направи храната по-безопасна. Заключение - не гонете формула без палмово масло.

Смесите съдържат много различни вещества, ползите от които са очевидни. Например, калцият в тях е 1,5 пъти повече, отколкото в човешкото мляко. Учените вземат предвид по-ниската абсорбция на калций от млечните продукти в сравнение с майчиното мляко. В допълнение към витамините се добавят витамините за подобряване на усвояването на калций. Пробиотиците, включени в състава, ще помогнат при диария.

Мнението на д-р Комаровски

Известният педиатър не счита разглеждания продукт за вреден. Той препоръчва да се използват съвременни храни за кърмачета без палмово масло за хранене на бебе със същия успех, както при палмово масло, когато майката спира лактацията по някаква причина. Лекарят пише, че продуктите за малки деца са специално адаптирани към тялото на бебето, за разлика от кравето мляко. Те няма да навредят на бебето. Комаровски отбелязва, че майчиното мляко също не се усвоява напълно от новороденото. Заключение - проблемите, които възникват при храносмилането на бебето с изкуствено хранене, са подобни на проблемите с кърменето.

ГМО в храненето на бебета

Друг въпрос, който тревожи младите майки и татковци, е дали има ГМО в храните за кърмачета. ГМО означава генетично модифицирани организми. Това са живи организми и растения с подобрена ДНК..

ДНК се модифицира от гените на различни организми, за да се получат всякакви полезни свойства. Ако говорим например за пшеница, тогава те се опитват да я направят устойчива на суша по този начин и да развият нейния имунитет срещу болести. GMI се произвеждат от такива организми - съставки за използване при производството на продукти с цел по-продължителното им съхранение.

Повечето родители се опасяват, че бебешката храна може да съдържа ГМО. За щастие всички производители на пазара следят отблизо своите суровини и предотвратяват това.

Много лекари смятат, че ГМ храни не трябва да се дават на деца. Те могат да причинят хранително отравяне, алергии. Антибиотичното лечение на деца след поглъщане на ГМО може да не даде желания ефект. Въпреки че вредността на ГМО не е напълно доказана, митническият съюз е разработил технически регламент TR CU 021/2011 „За хранителните продукти“. Той посочва недопустимостта на използването на ГМО за производството на продукти за млади майки и бременни жени, както и за бебешки храни.

Всички държави от митническия съюз се съобразяват с този регламент. Тук има само едно несъответствие - допуска се грешка от 0,9%. Тоест, ако количеството ГМО в даден продукт е по-малко от 0,9%, то това се счита за техническа грешка и не се приема като причина за забрана на разпространението на продукта..

През декември 2015 г. популярните бебешки храни бяха тествани за ГМО. Беше разкрито, че такива продукти като:

 • "Agusha - 1", (препоръчваме да се прочете: ферментирала млечна смес "Agusha": рецензии, предимства и недостатъци)
 • "Nestle NAN 1 Premium", (препоръчваме да прочетете: пълен преглед на NAN смеси)
 • "Similac Premium 1",
 • "Нутрилак соя 1",
 • "Бебе-1"

са подходящи за използване при хранене на бебета, техните производители не включват ГМО в своите продукти. Nestlé, която по-рано е била използвана с ГМО, сега прави приемливата смес от NAN. Можем спокойно да кажем, че това са адаптираните храни за бебета без никакъв ГМО.

Формула за бебета без палмово масло - формула, каша и защо не трябва да ги купувате

Всеки родител иска да осигури най-доброто за детето си от ранна детска възраст. Затова майките и татковците често се стремят да разберат коя адаптирано мляко е без палмово масло и други вредни добавки. В тази статия ще говорим за това защо по принцип трябва да внимавате с продукт, направен от плодове с маслена палма и къде да търсите качествено хранене за новородени и едногодишни бебета..

В тази статия ще научите:

Вреда от палмово масло за деца

Палмовото масло е растително масло. За да го получите, използвайте месестата част от плодовете на африканската маслена палма (елеис от Гвинея). За първи път такива кюспе се появяват преди 5 хиляди години в Древен Египет, а от 2015 г. производството на продукта е 2,5 пъти по-бързо от създаването на слънчогледово масло. Същата компания Nestlé, известна в света на детските храни, купува 420 хиляди тона от този продукт годишно. Най-големите страни производителки са Индонезия, Малайзия и Тайланд.

Противно на съществуващите митове, палмовото масло се получава в класическата версия без използването на транс-мазнини и химикали. Гроздовете от пресни плодове от палмово дърво първо се стерилизират, омаловажават, варят и след това се изпращат под механична преса. След това суровината се филтрира и измива, след което преминава през етапите на дезодориране и рафиниране.

За да разберем рисковете от този продукт, нека първо разгледаме състава и свойствата на палмовото масло:

 1. Основната характеристика на химичния състав на това вещество е високото съдържание на наситени мастни киселини. Този компонент има полезни функции в човешкото тяло, по-специално участие в метаболизма, помощ при образуването на хормони, ускоряване на абсорбцията на витамини и др. Излишъкът от наситени мазнини обаче води до наднормено тегло, увеличаване на броя на сърдечно-съдовите заболявания и повишен риск от диабет. Наситените мастни киселини, съдържащи се в палмовото масло, запушват кръвоносните съдове, повишават нивото на "лошия" холестерол в кръвта и повишават нивото на токсините в тялото.
 2. Специална физическа характеристика на продукта от палмови плодове е високата му точка на топене. Поради тази причина той не се разгражда напълно в храносмилателната система и не се абсорбира. По този начин дори добрите вещества в състава на палмовото масло - витамини А и Е, ненаситени мазнини, силни естествени антиоксиданти - нямат възможност да навлязат в тялото и да бъдат полезни. Необработената част остава в тялото, а именно, тя виси в червата. Факт е, че съединенията на палмитиновата киселина и калция не се разтварят във вода, не се абсорбират от стените на чревния тракт и трудно се отделят с изпражненията. В резултат на това детето просто започва да има проблеми с изпражненията..
 3. Заедно с храносмилателни затруднения като запек, газове, колики, регургитация и подуване на корема, палмитиновата киселина представлява друг проблем. Той отслабва абсорбцията на калций с 20%, което може да доведе до изтъняване на костната тъкан и по-бавен скелетен растеж.

След като вече знаете защо не трябва да купувате смеси с палмово масло, нека проучим мнението на експерт по детска медицина, нека видим, така да се каже, отвън.

Д-р Комаровски за палмовото масло

Общонационалният педиатър и телевизионен водещ се доверява от стотици хиляди майки, и то с основателна причина. Специалистът знае как да подреди всяка сложна тема на рафтовете и ясно отговаря на всички въпроси. Доктор Комаровски има своя гледна точка по всеки въпрос и ползите и вредите от палмовото масло не са изключение.

 • Комаровски припомня, че въпреки че бебешката храна с палмово масло се усвоява по-зле от майчиното мляко, степента на усвояване не е толкова лоша. По-специално, млечната мазнина от краве мляко се усвоява с 90%, а палмовото масло с 95%. Така че адаптираното мляко за кърмачета с такава съставка не би трябвало да е трудно в малко тяло..
 • Лекарят отбелязва, че основното в такива бебешки храни и смеси, наред с други неща, е технологията на производство на палмовия продукт, който е добавен там. Ако не се приема "чист" компонент, а само палмитинова киселина и олеин, тогава не се наблюдава вреда за детето. В никакъв случай не трябва да купувате храна с техническо палмово масло, но най-добре е да изберете модифицирана версия: модифицираният състав ви позволява да избегнете храносмилателни проблеми при детето. Тоест, стигаме до извода, че млечната смес без палмово масло, както сместа с него в състава, има еднакво благоприятен ефект, ако производителят правилно смеси всички съставки и добави витамини и минерали.
 • Палмовото масло, според Комаровски, помага да се разнообрази детската храна, да направи сместа пълноценна, тъй като съдържа полезни за бебето витамини. По-добре оставете детето да яде специално формулирана храна, дори с палмово масло, отколкото краве или козе мляко, често давано от родителите вместо майчиното. Млякото с животни не трябва да се дава на деца под една година, защото има много калций и фосфор, което натоварва бъбреците. Не забравяйте, че преработеният протеин, дори в комбинация с палмитинова киселина, е по-естествен за крехкото тяло и не причинява алергии, ако се спазва технология.
 • Ако давате на детето си формула с редовно палмово масло, опитайте се да предотвратите или коригирате дефицита на калций. За да направите това, трябва да увеличите количеството на този елемент в ежедневната диета. В същото време, припомня Комаровски, е важно да наблюдавате изпражненията на детето и редовно да посещавате педиатър.

По този начин, от гледна точка на известния лекар, палмовото масло е само един от факторите, които на теория могат да повлияят на здравето на бебето. Но при други нормални условия, когато детето се храни с апетит, има разнообразно и качествено меню и активно изразходва натрупаната енергия, няма да има вреда от палмовия продукт. Освен това, в някои ситуации добавянето на тази съставка не само не намалява разходите, но увеличава цената на цялото производство. Така че, според Комаровски, можете да си купите млечни смеси с палмово масло, но е важно те да бъдат правилно адаптирани в съответствие с възрастта на бебето и за предпочитане хипоалергенни.

Формули без палмово масло

Към сместа се добавя растително масло, за да се възстанови максимално нивото на мазнините до това на майчиното мляко. Ако изоставите палмовото масло в производството, технолозите все още трябва да търсят източник на мастни киселини и витамини за детето. Преди да разберете кои компании произвеждат бебешка храна без олеин и палмитинова киселина, нека разберем какви алтернативни видове кърмачета за кърмачета без палмово масло съществуват днес:

 • Ферментирала млечна смес. В допълнение към ценните аминокиселини и микро- и макроелементи, той съдържа лактобацили, бифидобактерии, пробиотици и пребиотици. Тези смеси са разработени за деца от различни възрасти, но те винаги имат положителен ефект върху микрофлората на стомаха и червата, подобрявайки храносмилателния процес..
 • Хранене с модифицирано палмово масло. Този продукт не реагира с калций, така че съставът на растителните мазнини веднага се доближава до състава на човешката кърма. В модифицираната формула палмитиновата киселина заема централно място в триглицеридите и не пречи на абсорбцията. В момента има смеси с модифицирани мазнини не само от палмово, но и от други растителни масла. Но те са много скъпи.
 • Смес от козе мляко без палмово масло. Той се усвоява добре дори от деца, склонни към алергии и храносмилателни проблеми. Притежава необходимия набор от витамини и минерали, комплекс от висококачествени растителни мазнини, лутеин и картинин. Такива казеинови смеси често са хипоалергенни и максимално близки по състав до майчиното мляко..
 • Суроватъчна смес. Той е близък до майчиното мляко от предишното (въпреки че се прави и с козе мляко, но с добавка на суроватка), поради което се счита за силно адаптиран. Намалява проблемите с изпражненията, подобрява здравето на червата, но не насърчава достатъчно производство на бифидобактерии.

Формула за бебе без палмово масло: Списък

Класическите смеси без добавен палмов олеин принадлежат на следните известни марки:

 • Симилак;
 • "НЕНИ";
 • „Неподписан“;

Те също спряха да добавят масло от палмово масло към сместа от "NAN": 1, 2, 3 и 4.

Изброените по-горе смеси без палмово масло съдържат други растителни екстракти. Така в продуктите на Similak са открити следи от шафран, соя и кокосово масло. В последното, между другото, има много повече наситени мастни киселини, отколкото в палмата. Растителните мазнини във всеки случай се различават от майчиното мляко, особено ако не са модифицирани.

Освен това Similac, подобно на NANNY, не се счита за силно приспособима смес. Това означава, че съотношението на казеин и суроватъчни протеини в тях е равно, докато в кърмата второто преобладава над първото. Следователно такива смеси не са подходящи за новородени. Затова проучваме рейтинга допълнително и търсим по-приемливи и висококачествени опции..

Хранене за кърмачета 0-6 месеца: което е по-добре без палмово масло?

 • Комплексът от модифицирани растителни мазнини, които ще се усвояват добре, е във формулата за кърмачета Materna. По-евтини аналози само с бета-палмитат - Nutrilon Comfort 1, Heinz Infanta 1, Cabrita Gold 1, Hipp Comfort, Celia Anticolic, Humana Anticolik.
 • Сред суроватъчните смеси можете да изберете датски продукти "Mamex" от International Nutrition Co, "Nestogen", които обаче съдържат кокосови кюспе и "NAN" (кокос + рапица). Те също препоръчват Cabrita Gold.
 • Най-известните представители на казеиновите смеси са продуктите за бебешка храна "Nenny Classic" и "Similak Premium".
 • Ферментирали млечни смеси се представят на пазара за бебешки храни от продуктите "Нутрилак", "Нутрилак Премиум" и "Нутрилон" без палмово масло.

Хипоалергенна формула за новородени без палмово масло: списък

При наличие на изкуствено хранене, появата на дерматит и като цяло кожни раздразнения не са необичайни, особено ако има наследствен фактор. Тогава е по-добре да преминете към хипоалергенни смеси, където се добавя частично хидролизиран суроватъчен протеин. Идеален е за хранене на бебета до шест месеца. Има различни видове подобна бебешка храна:

 • Без млечни продукти със соев протеин - за деца с абсолютна непоносимост към краве мляко.
 • Ниско съдържание на лактоза и без лактоза. Полезно при диария и чревни инфекции.
 • Адаптиран протеин - предписва се при слабо наддаване на тегло при дете, тежки алергии, както и при недоносени бебета.
 • Без глутен - за непоносимост към зърнени култури.
 • Без фенилаланин - за бебета с PKU.

Хипоалергенната смес може да бъде терапевтична и профилактична по предназначение и под формата на суха, готова или под формата на течен концентрат. Днес са признати най-добрите смеси в тази категория:

 • "Nan хипоалергичен";
 • „Симилак е хипоалергичен“;
 • "Хипоалергичен";
 • "Нутрилак хипоалергичен";
 • "Bellakt хипоалергичен";
 • "Friso хипоалергичен";
 • "Бебето е хипоалергенно".

Бебешка формула за палмово масло и без ГМО

Продукти с генетично модифицирани организми не трябва да се дават на деца, за да се избегне интоксикация и алергични реакции. Освен това лечението с антибиотици е трудно след консумация на ГМО. Според техническите регламенти нивото на ГМО във всеки продукт не трябва да надвишава 0,9%. През 2015 г. беше извършен преглед, който показа, че ГМО 100% липсват в следните смеси:

 • "Агуша-1";
 • Nestle NAN 1 Premium;
 • Similac Premium 1;
 • Нутрилак соя 1;
 • "Бебе-1".

Моля, обърнете внимание, че Nestle беше забелязана да използва ГМО в различни продуктови линии преди няколко години, но първокласната смес NAN е приемлива за консумация без никакви оплаквания..

Бебешки зърнени храни без палмово масло

Няма нужда да замествате млечната мазнина в безмлечните зърнени храни, така че там няма да намерите палмово масло. Сухите млечни каши със суха сметана и същото пълномаслено мляко също не съдържат растителни мазнини и следователно не съдържат палмитинова киселина и олеин. Можете спокойно да закупите висококачествена и натурална млечна каша от марки:

 • "Бибикаши"
 • "Мамако";
 • Хайнц;
 • Bellakt;
 • "Мат";
 • „Умен“;
 • „Фрутоняня“;
 • "Бебе".

Модифицирано палмово масло се намира в млечните каши Nutrilon, но обичайните вредни варианти на продукта могат да бъдат намерени при производителите Nestlé, Malyutka и Humana..

Между другото, следвайки съветите на д-р Комаровски, при избора на производител на адаптирано мляко и зърнени храни, обърнете внимание на компании с асортимент за различни възрасти. По този начин можете да сте сигурни в постепенна промяна в диетата без внезапни колебания във вкуса и аромата, които могат да отхвърлят детето. По принцип не се препоръчва често да се сменят смесите. Опитайте се да купите бебешката храна, която гарантирано ще можете да намерите на рафтовете на близкия магазин във вашата страна всеки ден.

Палмово масло(

Палмовото масло е растителен източник на мазнини. Получава се от месестата част на плода на маслената палма. Днес палмовото масло е част от много продукти, като съставка, която повишава хранителната стойност, увеличава срока на годност (шоколад, кондензирано мляко, пържени картофи, кифли, бисквитки, чипс и др.). Това се случва главно, защото това масло е доста евтина суровина и следователно полезен пълнител при производството на храни.

Палмовото масло също е включено в храните за кърмачета. Съдържанието му там приближава състава на сместа до майчиното мляко. В този случай това е източник на палмитинова киселина, която присъства и в кърмата. Дали обаче сместа става по-полезна от това?

Опасно ли е палмовото масло?

Палмовото масло е източник на витамини А, Е и витамин Q10, които от своя страна са мощни антиоксиданти. Но в същото време той е богат на голямо количество наситени мастни киселини, които възпрепятстват процесите на храносмилане и асимилация от организма. Основното нещо, което палмовото масло е опасно, е - то повишава нивата на холестерола в кръвта, което може да повлияе отрицателно на здравето на сърдечно-съдовата система..

Точката на топене на палмовото масло е 39 ° C, което е по-високо от нормалната телесна температура на здравия човек. Това е изпълнено с факта, че палмовото масло не се разтваря в стомашно-чревния тракт и съответно не се разгражда от ензимите и не се абсорбира от тялото..

Палмитиновата киселина в палмовото масло в млечните формули се свързва с молекулите на калция, образувайки силно неразтворимо съединение, което поради лошото усвояване от червата се екскретира заедно с изпражненията на бебето. Опасно е поради недостиг на мастни киселини и калций в организма на трохите.

В бебешката храна палмовото масло присъства не само в смеси, но и в бисквитки, зърнени храни и др. Използва се не само като пълнител, но и за подобряване на вкуса.

По този начин ефектът на палмовото масло върху детското тяло може да се счита за по-негативен, отколкото полезен и затова се препоръчва да се контролира консумацията му..

Хранителна формула за бебета без палмово масло

Формулите, съдържащи палмово масло, могат да помогнат на детето ви да развие по-дебели изпражнения. При изследване на въздействието на палмовото масло върху здравето на децата е установено, че съдържанието му в смеси може да причини лоша минерализация на костите през първата ода на живота. Поради тази причина се препоръчва да изберете адаптирано мляко, което не съдържа палмово масло..

Какви смеси могат да бъдат намерени по рафтовете днес без палмово масло? Всъщност почти всички производители на бебешки храни използват палмово масло в заместителите на кърмата си. Гарантирано е да се избегне среща с тази съставка, като изберете Премиум формули, маркирани с PRE, предназначени за хранене на недоносени бебета, както и на бебета от първата половина от живота. Неадекватната работа на храносмилателния тракт на много малко дете може да бъде още по-сложна, когато в него постъпят огнеупорни наситени мастни киселини.

Сред марките, които не използват палмово масло при производството на смеси, могат да се разграничат „NANNY“ и „Similas“ (Similak).

Бебешки зърнени храни без палмово масло

Палмовото масло присъства в почти всички незабавни зърнени храни за деца. Той добавя сладост към зърнените култури, което помага на продукта да угоди на детето. Търговски марки като "Heinz" и "Speleonok" не го използват при производството на детски зърнени култури. Друга възможност да избегнете попадането на палмово масло в тялото на детето заедно със зърнените култури е да ги приготвите сами, като използвате обикновени зърнени храни и мляко..

Бебешки зърнени храни: със или без палмово масло?

Здравословното хранене е точно това, което всички родители искат за своите бебета!

Здравословното хранене е точно това, което всички родители искат за своите най-малки! Експертите ще кажат на майката с какъв продукт да започне допълващи храни, как и в каква последователност да запознае бебето със зеленчуци, плодове, пюрета от месо. Но изборът на конкретен продукт винаги зависи от родителите..

Трудности при избора

Всички характеристики на състава на продуктите за бебешка храна винаги са посочени на опаковката. Ето защо, преди да купите, трябва внимателно да прочетете състава на всеки продукт..

Ето например две овесени ядки от различни производители

Овесена каша Heinz с мляко

Млечна овесена каша *

Пълномаслено мляко на прах

Обезмаслено мляко на прах

Пребиотик, 12 витамини, 5 минерала

10 витамина, 5 минерала

* друг производител на бебешка храна.

Детски млечни овесени ядки, но какъв различен състав! Тези две зърнени култури се различават по това, че едната се основава на пълномаслено мляко на прах, а другата е направена от обезмаслено мляко на прах и палмов олеин..

За да направите правилния избор, трябва да разберете какво представлява палмовият олеин и защо се добавя към млечната каша.

Какво представлява палмовият олеин?

Палмовият олеин е част от палмовото масло. Той не изисква допълнителна обработка, увеличава възможния срок на годност на продукта и често се използва в производството на храни. Съдържа много мастноразтворими витамини, има здравословни мастни киселини.

Въздействието на палмовия олеин върху здравето на бебето е противоречиво.

Палмовото масло е много богато на наситени мастни киселини. Ако има твърде много от тях в диетата на човек, рискът от развитие на заболявания и заболявания, свързани с излишно телесно тегло, се увеличава. Ето защо Световната здравна организация призова за намаляване на употребата на твърди животински и растителни мазнини, включително палмово масло..

Често родителите, които се притесняват от запек при бебето си, се обръщат към детски специалисти. Палмовото масло може да образува силни връзки с калций в червата, които се екскретират в изпражненията, придавайки му по-плътна консистенция. Това може да допринесе за запек при бебета. В този случай част от калция се отделя от тялото на бебето и именно калцият е необходим за формирането на здрави кости в бебето!

Защо палмовият олеин се добавя към бебешките зърнени храни?

Първо, нека разберем от какво са направени повечето детски зърнени храни. Основата обикновено е краве мляко. Някои производители обаче заместват частично или изцяло мазнината от кравето мляко с палмово масло, тъй като от гледна точка на производството то има редица предимства пред сухото пълномаслено мляко: не изисква допълнителна обработка, може да се съхранява дълго време и помага на компаниите да оптимизират частично разходите.

Законът изисква производителите да посочат всички съставки, които съставляват бебешката храна. Следователно, ако кашата съдържа палмово масло или палмов олеин, този компонент определено ще бъде посочен в продукта..

За да не се объркате с избора на каша за вашето бебе, прочетете внимателно информацията на опаковката.

Млечните зърнени култури Heinz се базират само на пълномаслено мляко на прах, 100% естествени зърнени култури и без палмово масло. За оптимален растеж и развитие, кашата Heinz е допълнително обогатена с витамини, минерали и пребиотик.

Палмово масло в бебешката храна и неговото въздействие върху организма

Палмовото масло е честа тема на спорове сред повечето родители. Грижейки се за здравето на бебетата, родителите често се страхуват от тази съставка в диетата на децата си, така че преди да купуват внимателно проучват състава на всеки продукт. Струва си да разберем дали тази съставка наистина е толкова нежелана за бебешката храна, какъв е ефектът й върху организма.

Използване на палмово масло

На първо място е необходимо да се спомене фактът, че около 15 страни по света са напълно изоставили продукти, съдържащи този компонент. Освен това в почти всички от тях употребата при приготвянето на всякакви храни (и още повече за детски продукти) е не само строго забранена, но и наказуема от закона. Защо все още се използва, отговорът е очевиден.

В крайна сметка маслото има отлична способност да замества естествените животински мазнини. Поради тази причина, а също и поради факта, че съставът на киселините в кърмата и маслото е различен, много бебета го усвояват по напълно различни начини. Усвояването му до голяма степен зависи от индивидуалните особености на тялото на бебето..

Палмовото масло в бебешката храна, за разлика от други продукти, е напълно рафинирано и обработено.

Въпреки това все още не се препоръчва за употреба от деца, така че в витрините можете да намерите голямо количество адаптирано мляко без палмово масло, както и адаптирано мляко без палмово масло. Но си струва да си припомним, че няма никаква вреда, когато към хранителния продукт се добавя палмитинова киселина, но тя е твърде скъпа, поради което производителите често намират много по-малко здравословен заместител за нея. Защо е вредно:

 • Ще бъде по-трудно за тялото на детето да усвоява калций;
 • Възможен е чест запек;
 • Мастните маси могат да се отделят с изпражнения.

На съвременния пазар е трудно да се намерят качествени продукти, използващи палмитинова киселина, най-често производителите използват заместители с не най-добро качество и пречистване. Ето защо е най-добре да използвате храни, които изобщо не съдържат масло..

Естествена бебешка каша

Детските зърнени култури без палмово масло, чийто списък привлича с разнообразие, привличат всеки потребител по свой начин. И така, основните са:

 1. Ориз и овесени ядки без млечни продукти Fleur Alpine;
 2. Heinz елда без млечни продукти;
 3. Myllyn Paras просо и овесени ядки без млечни продукти на възраст 3 години;
 4. Bebi млечна царевица;
 5. FrutoNyanya елда без млечни продукти;
 6. Bebi млечна елда със сушени кайсии и ябълки;
 7. Fleur Alpine млечни пшенично-овесени ядки с круша и ябълка;
 8. Бебешко мляко елда бебе;
 9. Baby Sitter овесени ядки без млечни продукти;
 10. Remedia елда без млечни продукти;
 11. Хипп без мляко пшеница;
 12. Heinz млечни многозърнести ябълки-череши;
 13. Fleur Alpine без млечни пшенично-овесени ядки с ябълка и банан;
 14. Хипп млечни овесени ядки-пшеница с ябълка;
 15. Nestle елда без млечни продукти;
 16. Уини млечни овесени ядки с ябълки и сини сливи;
 17. Nestle овес без млечни продукти.

Млечни смеси

Д-р Комаровски препоръчва да се избягва присъствието на палмово масло в храните за кърмачета и малки деца. Смеси, които не съдържат това масло в състава, винаги могат да имат положителен ефект върху детския организъм, а тези, които съдържат, могат да причинят сериозна вреда на неподготвеното тяло.

В коя кърма за кърмачета няма палмово масло, може да се направи заключение въз основа на състава, който е посочен на всяка опаковка.

Основният списък на храните за кърмачета включва следните продукти:

 1. Нестоген 1 и 2;
 2. Nan Pre от раждането;
 3. Ферментирало мляко Nan 2;
 4. Nutrilon Premium 1 Pronutri + от раждането;
 5. Similac Premium Mix 2;
 6. Nan Antireflux.

Тези позиции са най-търсени. В допълнение към тях има и такива:

 1. Nan 2 Хипоалергичен;
 2. Суха млечна смес Нестоген Нестоген Ниска лактоза;
 3. Friso Gold и Friso Gold 2;
 4. Заместител на мляко Friso Frisolak Gold;
 5. Similac Premium Mix 2;
 6. Nutrilak Premium инициал;
 7. Д-р Мил Козел;
 8. Nan Optipro 1;
 9. Кабрита злато.

Най-малко търсени са смесите, произведени в Германия. Може би поради факта, че ценовата им политика е с порядък по-висока от останалите. Но тези смеси също заслужават да бъдат споменати:

 1. Hipp Combiotik 1;
 2. Бавачка 3;
 3. Similac Premium Mix 1;
 4. Nan Optipro 4;
 5. Nutrilak Premium от 0 до 12 месеца.

Така става ясно, че за едно дете е изключително за предпочитане само естествената храна без никакви съмнителни съставки. Именно неговото отсъствие помага на организма на децата да нормализира процеса на храносмилане, да развие способността на имунитета да устои на инфекциите. Тези продукти са идеални за новородени и деца на възраст 0-9 месеца.

Списък на най-добрите детски храни без палмово масло, техните ползи и вреди

Повечето храни за кърмачета са сходни по хранителна стойност и вкус с майчиното мляко, така че мазнините са незаменим компонент, който трябва да присъства сред компонентите. Много марки са се научили да пестят пари, като заместват палмовото масло с растителни мазнини, което според изследванията е вредно. Трябва ли да купувам адаптирано мляко без палмово масло като компонент или малки дози от компонента са безвредни за бебето?

Какво е палмово масло

Продуктът от палмови суровини е най-евтиният сред всички растителни мазнини, поради което съставката се добавя към хлебни изделия, детски смеси, сладкарски изделия. Благодарение на този компонент в готовите продукти се намалява количеството маргарини, които са богати на вредни киселини.

Продуктът е направен от плодове, отглеждани върху маслената палма. Дървото расте в Индонезия, но често се среща в Малайзия. Високото съдържание на мазнини в суровините позволи на растението бързо да премине към лидерите, благодарение на което продуктът стана евтин и широко разпространен в производството на храни.

Състав на палмово масло

Особеността на мазнините от палмови суровини е сладък вкус и устойчив аромат. Каротеноидите, които се намират тук в огромни количества, му придават приятен оранжев оттенък. Преди употреба веществото се пречиства, което премахва характерния вкус, цвят и мирис. Едва тогава продуктът от палмови суровини се използва при производството на продукти.

Сред компонентите, в допълнение към каротеноидите, присъстват:

 • киселини (олеинова, ланолова, палмитинова);
 • триглицериди;
 • аминокиселини.

Изследванията са доказали, че съставът съдържа холестерол, който е в състояние да се натрупва в организма.

Ето защо присъствието на палмови растителни материали в диетата за бебета, особено в големи количества, не се препоръчва..

Как се прави палмово масло

Приготвянето на вещество, което е толкова популярно в готвенето, не е особено трудно. От палмовите плодове се изцеждат мазнини, след което суровините се пречистват, в резултат на което ароматът и вкусът изчезват. След това продуктът се подлага на фракциониране, което прави възможно получаването на олеин и стеарин.

За готвене се използва само олеин и често се фракционира. Полученият компонент е скъп, така че растителната мазнина често се използва в печени изделия, които са били подложени на една обработка.

Причина за добавяне на палмово масло към храните за кърмачета

Не винаги, след раждането на бебето, младите майки имат възможност да дават на бебето кърма, понякога трябва да купуват млечни формули. Храненето трябва да има състав, максимално близък до компонентите, които се произвеждат от млечните жлези на жената. Производителите трябва да добавят съставки, които могат да отговорят на нуждите на бебето от мазнини.

Продуктът от крава не отговаря много на майчиното мляко, затова е необходимо съставките да се коригират с растителни мазнини, богати на триглицериди. Палмовите суровини напълно отговарят на горните изисквания, тъй като именно този елемент е толкова необходим в бебешката храна, който е в изобилие в състава..

Ползите и вредите от палмовото масло за новородени

Въпрос, който често възниква сред неопитни млади майки, е дали е полезно да се даде на детето смес с палмова мазнина в състава.

Лекарите казват: ако продуктът се съдържа в малки количества, това е добре за трохите.

Съставът съдържа мастни киселини (Омега-3, Омега-6), необходими за растежа и развитието на новороденото.

Защо консумацията на продукт от палмови плодове е опасна за малкия организъм? Особеността на палмовото вещество е наличието на някои елементи, които не се разграждат и не се отделят с изпражненията. Това е вредно, тъй като провокира колики, нарушения на изпражненията и коремни болки при бебето. Причината за лошия растеж на костите и тяхната крехкост също се крие в редовното използване на храни с високо съдържание на палмова мазнина от кърмачетата..

Смеси без палмово масло: Списък на марките

Младите майки се интересуват от коя смес тази добавка напълно липсва и какво може успешно да я замести. Трудно е да се намери бебешка храна, която да не съдържа палмово масло. Повечето производители не се притесняват за здравето на малко тяло, като добавят този нежелан компонент към сместа..

Въпреки популярността на палмовия продукт сред производителите, някои от тях са се научили да правят смеси, които не съдържат растителна мазнина. В бебешката храна това вещество се заменя с други компоненти, които са сходни по структура и състав. Бета-палмитратът е елемент, получен изкуствено, но по хранителна стойност той по нищо не отстъпва на веществото от палмовите плодове. Този компонент е по-полезен, тъй като насърчава усвояването на калций, хранителни вещества, минерали.

Смеси от суроватка без палмово масло

Бебешката храна на основата на естествено козе мляко има редица предимства - лесна смилаемост, пълен набор от хранителни вещества, без захароза.

Препоръчва се на детето да се дават следните суроватъчни смеси:

 • Няня (произведена в различни форми - за бебета и едногодишни деца);
 • Cabrita (съдържа бифидобактерии, пребиотици, мастни киселини, пробиотици);
 • Similak (редовната употреба има благоприятен ефект върху физическото и психическото развитие на детето);
 • Нутрилон (като добавка има компоненти, които повишават имунитета на малък организъм).

Всяка марка предлага различни формулировки, така че е лесно за майките, чиито деца имат здравословни проблеми или вродени патологии, да изберат най-полезния продукт..

Казеинови смеси без палмово масло

В казеинови смеси суроватката напълно липсва, такива състави се препоръчват за деца, чието тяло не приема мляко.

Сред значителния асортимент могат да се отбележат най-добрите производители на такава детска храна:

 • Неподходящ (привлича с ниска цена, витаминен състав, способността да се дава дори на бебета от раждането);
 • Кошница Babushkino (продукт на местни производители, който не съдържа палмови суровини);
 • Semper (съдържа таурин, който е полезен за развитие, има благоприятен ефект върху зрението, насърчава смилаемостта).

Препоръчително е да давате казеинови смеси на бебета от раждането, но първо е по-добре да разберете от лекаря на какво да дадете предпочитание..

Ферментирали млечни смеси без палмово масло

Ферментиралото мляко за бебешки храни има висока цена, но този продукт е предпочитан от родителите.

Сред най-популярните са:

 • Heinz (произвежда бебешка храна, която отчита всички нужди на малък организъм);
 • Mamex (разрешено е да се дава само на деца от 3 месеца);
 • Nutrilak (съдържа аминокиселини, мастни киселини, витамини, лутеин като съставки).

Въпреки високата цена, лекарите препоръчват използването на ферментирали млечни смеси за хранене на деца, които най-добре отговарят на нуждите на детския организъм..

Най-добрите смеси без палмово масло

Много родители се интересуват от това какви лекарствени форми препоръчват лекарите и дали има рейтинг на най-добрите продукти за деца.

Почти цялата бебешка храна, която не съдържа палмово масло, се счита за здравословна, но лекарите разграничават две марки, чиито продукти са признати в целия свят..

Детските лекари препоръчват да се обърне внимание на продуктите на компаниите Similak и Nenny - именно тези смеси са най-подобни на майчиното мляко и не се различават по съдържанието на хранителни вещества. Храната е хипоалергенна и дори деца, склонни към дразнене, могат да я използват - страничните ефекти са напълно изключени.

Изборът на адаптирано мляко за кърмачета трябва да се предприема много внимателно - зависи от това колко бързо ще се развие бебето, дали ще има странични реакции и алергии. Ако все още се съмнявате какво да купите, по-добре отидете на консултация с педиатър, който ще препоръча най-полезния състав.

Списък на храните за кърмачета без палмово масло

Ние предлагаме най-добрата формула за кърмачета, чийто състав осигурява на детето добро хранене.

Защо да изберете палмово масло и формула за бебета без ГМО

Растителното масло е включено във формулата за бебета, за да се получи съдържание на мазнини, максимално близко до това, което се намира в майчиното мляко. Палмовото масло е заредено с мастни киселини и холестерол. Тези компоненти пречат на усвояването на калция, който е необходим за растежа и развитието на детето, и те също могат да повлияят отрицателно на храносмилателната система на бебето..

Храненето за кърмачета без палмово масло и ГМО е абсолютно безопасно, не създава затруднения при новородени с изпражнения, насища организма с необходимото количество мазнини и калций.

Интересно е

Редица проучвания показват, че адаптираното мляко за кърмачета без палмово и кокосово масло подобрява усвояването на калций и мазнини при новородени с 20-25%. На свой ред, с най-точната дозировка, смесите с палмови масла са безвредни за организма и са одобрени от Научноизследователския институт по хранене (Москва).

Видове адаптирано мляко без палмово масло

Основният критерий, по който се определя качеството на храните за кърмачета, е характеристиките на състава. Формули без палмово масло се използват за нормализиране на храносмилането и интензивно увеличаване на теглото на недоносените бебета. Освен това такива продукти спомагат за повишаване на имунитета на бебетата..

Диференциацията на продуктовия състав е по-широка. Храните за кърмачета са разделени на няколко вида:

 • антирефлукс;
 • ниско или без лактоза;
 • хипоалергичен;
 • ферментирало мляко;
 • соя;
 • с пребиотици.

Антирефлуксните формули са предназначени за новородени, страдащи от честа регургитация по време на хранене. Съставите без лактоза или с ниско съдържание на лактоза се препоръчват за хранене на бебета с непоносимост към млечна захар - лактоза. Хипоалергенните храни са показани за новородени, изложени на риск от хранителни алергии. Добавянето на пребиотици спомага за нормализиране на функционирането на стомашно-чревния тракт. За здрави деца се предлагат млечни смеси с аромати на ванилия и шоколад.

Важно е да знаете

Антиалергенни смеси без палмово масло най-често се хранят на тези деца, чиито родители, братя или сестри са склонни към алергични реакции..

Коя кърма за кърмачета не съдържа палмово масло

Двама производители на бебешки храни, Similac и Nanny, са напълно елиминирали палмовото масло от адаптираното мляко. Производителите Nutrilon, Kabrita и Heinz са се научили да променят структурата на палмитиновата киселина, която е в основата на палмовото масло. Млечните формули с бета-палмитат гарантират оптимално усвояване на калция, минерализация на костите и в резултат на това правилното физическо и психическо развитие на детето.

Родителите са загрижени за въпроса коя адаптирано мляко не съдържа класическо палмово масло? Това е храна на известни марки:

 • Бавачка;
 • Симилак;
 • Нутрилон;
 • Кабрита;
 • Хайнц.

Хранителна формула за бебета без палмово масло. Списък

За да разберете коя кърма за кърмачета е по-добра без палмово масло, ето списък с хранителни продукти с кратки характеристики. Сред формулите без палмово масло можете да намерите хранене, подходящо както за напълно здрави бебета, така и за деца с ниско тегло, склонност към хранителни алергии, както и непоносимост към лактоза и дисфункция в стомашно-чревния тракт..

Таблица 1. Характеристики на смеси без палмово масло, произведени под марката Similac
Смеси без палмово маслоСпецификацииДетска възраст
Similac Premium 1, 2, 3Съдържа пребиотици и пробиотици, полезни минерали, макронутриенти; нормализира храносмилането, възможно най-близо до кърмата.За деца от раждането до 18 месеца.
Similac 1, 2Включва пребиотици; за изкуствено и смесено хранене на здрави деца.За новородени и бебета от 6 до 12 месеца.
Similac GA 1, 2Хипоалергенна формула; за профилактика на хранителни алергии, подпомага имунитета, нормализира храносмилането.За новородени, за деца от 6 до 12 месеца.
Similac Pedia Сигурна ванилия, шоколадСъдържа пребиотици, витаминен и минерален комплекс; децата ще харесат вкуса на ванилия или шоколад.За деца от 12 месеца.
Симилак изомилВключва соев протеин, антиоксиданти и пребиотици; намалява честотата на регургитация, предотвратява образуването на газове в стомашно-чревния тракт, насърчава развитието на детето.За новородени бебета с алергия към протеини към краве мляко и непоносимост към лактоза.
Similac Ниска лактозаСъдържа пребиотици; за нормализиране на храносмилането.За новородени бебета със свръхчувствителност към млечна захар (лактоза).
Similac 1 AntirefluxВключва комплекс от хранителни вещества; за нормализиране на храносмилателния трактЗа новородени бебета с честа регургитация.
Similac NeoSureСъдържа пълен набор от хранителни вещества за подпомагане растежа на бебетоЗа недоносени деца с ниско тегло при раждане (тегло при раждане под 1,8 кг).

Храните за кърмачета без палмово масло също се предлагат от Nanny. Тези продукти се произвеждат на основата на здравословно козе мляко, което по своя състав е по-близко до майчиното мляко, отколкото кравето мляко. Балансът на протеини и наличието на пребиотици в сместа има положителен ефект върху развитието на тялото на здрави и новородени с ниско тегло при раждане.

Най-добрата формула за бебета без палмово масло

Най-добрите експерти включват храните за кърмачета, които съдържат пребиотици, комплекс от витамини и минерали. Храненето има висок рейтинг, което има благоприятен ефект върху развитието не само на физическите, но и на умствените способности на бебето..

Когато избирате млечна формула, трябва да се ръководите от характеристиките на тялото на детето. За правилния подбор на бебешка храна задължително се консултирайте с педиатър.

заключения

Млечните млека за кърмачета, които не съдържат палмово масло, допринасят за пълното усвояване на калция от тялото на детето, нормализират процеса на храносмилане и подпомагат имунната система. Този тип адаптирано мляко е подходящо за бебета от 0 до 18 месеца..

Отговорът на най-популярния въпрос от родителите за това кои смеси без палмово масло са в списъка на универсалните е тук:

 • Similac Isomil;
 • Similac Premium;
 • Similac 1 Antireflux;
 • Nannie Classic.

На пазара се предлагат и млечни формули с модифицирана структура на палмово масло - бета-палмитат (Heinz, Cabrita, Nutrilon). Тези продукти са максимално близки по състав до майчиното мляко и са абсолютно безвредни за тялото на бебето..