Хранене за кърмачета Nestogen е алтернативна храна за бебета, които поради определени обстоятелства не могат да се хранят с кърма. Производител - Швейцария заедно със световноизвестната компания Nestle и в сътрудничество с руското представителство. Всяка опаковка има собствена маркировка от 1 до 4, така че не е достатъчно да закупите продукт, също така е важно да разберете по какво се различава от другите, какво означава номерът на опаковката, как и кога да го използвате, как да храните бебето.

Видове основни смеси Нестоген

Продуктите с нестоген са способни да заменят (макар и не на 100%) кърмата от раждането. Производителите са се погрижили за всяка възраст поотделно:

 • за новородени бебета от 0 до 6 месеца можете да закупите смес от "Nestogen 1" и смес от "Nestogen 1 Midi";
 • за бебета от 6 месеца до една година - млечна смес “Nestogen 2” и “Nestogen 2 Midi”;
 • за деца от 12 до 18 месеца е подходящо бебешко мляко „Нестоген 3”, което със сигурност ще оценят;
 • за деца от 18 месеца вече закупени мляко "Nestogen 4".

Опаковката е много удобна и икономична, 350 или 700 грама. Също така е важно да разберете разликата между адаптираното мляко и млякото. Вторият вариант не може да се използва като заместител на майчиното мляко, което обаче се вижда от възрастовите ограничения.

Основната съставка е мляко от ферми в Швейцария, което е внимателно тествано и одобрено от Nestlé. Сътрудничеството със световно известна компания говори само за себе си.

Състав на базовите смеси

Продуктът бързо стана популярен сред младите майки. Това не е изненадващо, защото съставът на сместа от Nestogen е безопасен, здравословен, лесно се абсорбира от малкия стомах на трохите. Опаковката е запечатана в картон, вътре можете да намерите мерителна лъжица със затягаща функция, така че опаковката да е удобна за отваряне и затваряне няколко пъти. Помислете за състава и BZHU (протеини, мазнини, въглехидрати) по-подробно.

Протеинов състав

Майчиното мляко съдържа достатъчно протеини за правилното храносмилане. Бебешката храна Nestogen 1, 2, 3, 4 също е богата на този важен компонент. Така че, млякото на прах с маркировка 1 и 2 съдържа 60% суроватъчни протеини, маркировка 3 и 4 означава наличие на 23% суроватка в състава. Разбира се, процентът се изчислява от общото количество протеин..

Някои млади майки се опитват да заменят кърмата с краве мляко. По състав обаче той е много различен и най-важното е, че не разполага с всички необходими на детето витамини и аминокиселини..

Сместа се прави с краве мляко, но производителите се опитват да допълнят всички липсващи елементи. Например те не пропуснаха да включат важния таурин на сулфоновата киселина и сега се работи за по-нататъшно подобряване на състава.

Внимание: сместа не може да се счита за хипоалергенна, в нея няма хидролизиран протеин. Ако детето е алергично към краве мляко, тогава неговите заместители, включително тези в други продукти, трябва да се избират само по препоръка на лекар.

Въглехидратен състав

Съдържа млечна захар (лактоза) и малтодекстрин, поради което продуктът има желаната дебелина и ситост. Оптималната консистенция на сместа и балансираният въглехидратен състав позволяват на детето бързо да се напълни.

Пакетите с етикети 3 и 4 не съдържат захароза, което със сигурност е плюс, като се има предвид факта, че не всички производители обръщат дължимото внимание на този компонент..

Състав на мазнините

Растителните масла снабдяват тялото с мастни киселини. Много е важно обаче да няма палмово масло сред тях. Компанията Nestogen може спокойно да се похвали с липсата на този компонент в смесите си, тъй като е опасен за малкия организъм и неговото храносмилане. В смесите обаче липсват и полезните за тялото докозахексаенова (DHA) и омега-6 ненаситени мастни киселини (ARA), което, разбира се, е съществен недостатък..

Други компоненти

Организмът (включително храносмилателната система) на дете е много различен от този на възрастен. Ето защо смесите трябва да съдържат само естествени съставки, за да поддържат правилния киселинно-алкален баланс в червата. Така например, естествените пребиотици Prebio (бифидобактерии и лактобацили) имат благоприятен ефект върху микрофлората и работата на червата като цяло, предпазват го от бактерии и всякакви вирусни инфекции.

Мастните киселини, хранителните фибри, галактоолигозахаридите, фруктозата и глюкозата, калция и фосфора в сместа помагат на стомаха да функционира правилно, образуват меки изпражнения, поддържайки необходимия обем течност в дебелото черво. Запекът при бебето е не само неприятен, но и опасен проблем. Съдържа всички необходими естествени съставки, защото производителите разбират колко е важно да се направи продукт за деца с високо качество, в съответствие с всички норми и изисквания.

В допълнение към лактобацили L. reuteri, основни витамини и минерали, продуктът съдържа следните полезни компоненти:

 • едноосновна карбоксилна киселина;
 • омега-6-ненаситени мазнини;
 • фолиева киселина;
 • натрий, калий, калций, желязо, йод, магнезий и други полезни елементи от периодичната таблица;
 • витамин A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B12, PP (вижте също: как да дозирате витамин D за деца на възраст от 1 година?);
 • биотика, пребиотици и др..

Съдържание на калории

Храненето трябва да бъде правилно балансирано не само за възрастни, но и за деца. Важно е да се следи не само съставът на консумираните храни, но и тяхното калорично съдържание. Така например, 100 грама суха адаптирана смес с пребиотици с етикет 1 съдържа 499 kcal, а опаковка с етикет 2 вече съдържа 472 kcal на 100 грама продукт..

Незаместена ниска лактоза

Трябва да се има предвид, че много бебета се раждат с вторична лактазна недостатъчност и конвенционалните смеси са противопоказани за тях. Компанията се погрижи и за тези бебета, като пусна продукт с ниско съдържание на лактоза. Разбира се, невъзможно е напълно да се изключи лактозата от диетата, в противен случай може да се развие дисбиоза, започват проблеми с нервната система.

Основният компонент в такива смеси от Nestogen за деца под 1 година е глюкозен сироп, поради което продуктът има сладникав вкус. Добавянето на нуклеотиди, които не могат да бъдат намерени във всички смеси от други производители, помага за възстановяването и успокояването на червата на бебето..

Как правилно да се разрежда сместа?

Всяка опаковка Nestogen 1, 2, 3, 4 съдържа снимка инструкция за употреба, която казва как да се разрежда прахът. Трябва да се разбере, че трябва да нахраните детето веднага след разплода и в случай, че порцията не е изядена, в никакъв случай не трябва да оставяте готовите остатъци до следващото хранене. Хлапето трябва да яде изключително прясна смес и не се развежда преди няколко часа.

Стъпка по стъпка стъпки за готвене:

 1. На първо място е необходимо старателно да измиете не само чашата, но и ръцете си, защото приготвянето на храната трябва да се извършва при стерилни условия..
 2. Варете чаши за пиене около 5 минути.
 3. Пригответе преварена вода, винаги топла, не гореща.
 4. Погледнете масата и напълнете чашата с приготвена топла течност.
 5. Добавете праха, като измерите необходимото количество със специална мерителна лъжичка, в зависимост от възрастта на детето (цялата информация е посочена в таблицата). Не забравяйте, че лъжицата трябва да е чиста и суха, така че след като я извадите от опаковката, изплакнете обилно с течаща вода..

Готово, остава да се разклати купата, докато се образува хомогенна маса, така че да няма зърна на прах или бучки. Сега е позволено да започнете да се храните директно.

Съвместима ли е сместа с други продукти?

Не се препоръчва смесването на различни видове смеси. Изключение правят проблеми с изпражненията при бебе. След това лекарят ще направи конкретна схема на хранене и дозировка на няколко добри смеси. Веднага след като изпражненията се нормализират, можете да се върнете към предишната диета. Необходимо е обаче да се извършват такива експерименти, както в една посока, така и в обратна посока, постепенно, защото рязката промяна в храната може допълнително да влоши ситуацията и да наруши работата на стомашно-чревния тракт..

Възможно е само комбинирането на бебешка храна с мляко Nestogen с маркировка 1 или 2, без съгласието на Вашия лекар, само с кърма. Педиатрите обикновено препоръчват да се прави това, когато бебето не наддава. Сместа в този случай ще бъде отлична добавка..

Има ли странични ефекти?

При неправилна дозировка или неразрешено неправилно смесване на смеси, реакцията при дете може да бъде много различна. Ако една млада майка прави всичко, както е предписано, тогава не би трябвало да има проблеми. В противен случай бебето може да изпита следните неприятни симптоми:

 • препятствие;
 • дискомфорт в корема;
 • диария;
 • честа регургитация;
 • зачервяване на кожата;
 • алергия.

Основното нещо е да не сменяте сместа твърде често - придържайте се към един продукт и тогава бебето ще се храни с апетит и няма да знае никакви проблеми. Сред противопоказанията може да се отбележи само дефицит на лактоза и алергия към отделни компоненти.

Кое е по-добре да изберете - "Nestogen" или "NAN"?

Младите родители често спорят коя компания е по-добра. Основната разлика между Nestogen 1 и NAS сместа е цената. Разликата е около 300 рубли, но ако финансите позволяват, тогава е по-добре да се даде предпочитание на по-скъпата опция - NAS. Високата цена се оправдава от най-богатия състав: нуклеотиди, DHA, ARA, добавки от незаменими аминокиселини и др. Ако семейният бюджет не позволява закупуването на NAS, тогава не е страшно.

Nestogen също има много предимства:

 • компактност и ефективност;
 • ниска концентрация на осмотично активни частици в разтвор;
 • липса на палмово масло;
 • има два вида пребиотици (GOS и FOS);
 • оптимално съотношение на калций и фосфор;
 • повече суроватъчни протеини от казеина.

Разбира се, човек не може да не отбележи недостатъците. Въпреки това, няма толкова много от тях, които да откажат от известен производител:

 • липса на докозахексаенова и арахидонова киселини;
 • в смесите "Nestogen" също няма нуклеотиди;
 • има само една незаменима аминокиселинна добавка - таурин.

Също така може да се отбележи, че в линията има само една специализирана смес - „Nestogen Low Lactose“. Въпреки това, някои производители също нямат това, така че този факт може да се отдаде както на минуси, така и на плюсове. Коя храна е по-добра, зависи от вас!

Неща за запомняне?

Млечните продукти на световноизвестната компания Nistozhen са отлична алтернатива, добавка или дори заместител на кърмата. Важно е да запомните всички съвети и трикове, тогава няма да възникнат проблеми:

 • при преминаване към изкуствено хранене се консултирайте с Вашия лекар;
 • преди да купите, проучете опаковката, трябва да изберете смес за възрастта на детето;
 • необходимо е сместа да се разрежда само при стерилни условия и стриктно използване на преварена вода, в противен случай бебето може да получи диария;
 • не забравяйте да проверите срока на годност, опитайте се да вземете стоките с дълга дата, а не от край до край;
 • важно е сместа да се разрежда стриктно в съответствие с инструкциите, не е необходимо да експериментирате;
 • не съхранявайте сухата смес в хладилник, при топлина или висока влажност.

Важно е да знаете не само колко разреденият продукт може да се съхранява, но и колко дълго се съхранява опаковката след отваряне. И така, срокът на годност на бебешката храна е 3 седмици, дори ако на опаковката е написан по-дълъг период, не рискувайте здравето на бебето.

В противен случай смесите Nestogen са отлични за хранене и на цена са по-изгодни от другите млечни продукти. Следвайте съветите на лекарите и производителите и тогава бебето винаги ще бъде весело, весело и пълно.

Смес за деца Nestogen 1, 2, 3: ниско лактозно, ферментирало мляко, хипоалергенно. Състав, хранителна таблица за новородени от 0 до 6 месеца

Бебешката формула Nestogen е продукт, произведен от концерна Nestle. Въпреки факта, че директната реклама на продукти е забранена, служителите на компанията съветват служители на лечебни заведения и цялата необходима информация може да бъде получена от опаковката.

Описание на сместа Nestogen

Бебешка храна "Nestogen" гарантира нормално храносмилане и правилно развитие на тялото на бебето. Продуктът е доста безопасен и лесно смилаем. Пребиотиците (естествени хранителни вещества) стабилизират храносмилателния процес, облекчават запека и имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора.

Тази формула замества кърмата и е подходяща за здрави бебета от раждането до 2 години. Произвежда се в картонени опаковки, а самото сухо вещество е херметично затворено. Към него е прикрепена мерителна лъжица, която служи и като скоба.

Продуктът има някои предимства:

 • леко отклонение от изброените компоненти;
 • бързо разтваряне във вода;
 • насърчава доброто усвояване на хранителните вещества;
 • присъстващите в състава мастни киселини повишават имунитета и допринасят за развитието на мозъка и зрението;
 • достатъчно високо адаптирани;
 • не провокира неизправности в храносмилателния тракт;
 • благодарение на лактобацилите и влакната Prebio осигурява редовно изпражнения.

И недостатъци:

 • прекалено сладък вкус;
 • голям капацитет на малтодекстрин;
 • липса на пробиотици и DHA,
 • мека чанта без капак.

Видове основни смеси Unstogen и цена

Нестогенните смеси са разделени на няколко вида, препоръчвани за различни възрастови групи деца. Разликата между всеки вид се крие в индивидуалното съотношение на основните съставки: протеини, пребиотици, витамини и микроелементи..

 1. "Нестимулиран No 1" - предназначен за деца на възраст от 0 до 6 месеца. Съдържа високи нива на йод, цинк, фосфор, таурин и желязо. Млякото на прах помага на новороденото плавно да се адаптира към изкуствената диета, образува нормални изпражнения, стабилизира храносмилателната система и има благоприятен ефект върху формирането на имунитета. Благоприятно влияе върху развитието на нервната система на детето. Продуктът е направен без консерванти, аромати и оцветители.
 2. Нестоген №2 е показан за по-големи бебета от 6 до 12 месеца. Съдържа натрошени зърнени култури (ориз), но също така се произвежда без примеси. Оризовата храна е добре да се яде вечер и с нощни фуражи, тя дава усещане за успокояване и утолява глада за дълъг период.
 3. Смес № 3. се използва за възраст от 12 месеца. до 1,5 г. Тази рецепта е доста питателна, има висок капацитет на пребиотици, фибри, растителни мастни киселини и хранителни вещества. Съставът стабилизира апетита, движението на червата и активността на детето. Известно време след използването му детето се успокоява, престава да бъде капризно и сънят става нормален.
 4. "Unstogen" No4 е предназначен за деца на възраст от 1,5 до 2 години. Педиатрите препоръчват хранене с адаптирано мляко по време на хигиенни тренировки, когато детето се учи на гърне.

Всеки вид суха смес е опакован в опаковки от 350 и 700 g, чиято цена зависи само от размера на контейнера.

Средната цена на малки опаковки "Nestogen" 1,2,3,4 варира от 250 до 350 рубли, а ценовият диапазон на опаковките "Midi" е 420-800 рубли.

Състав на базовите смеси

Бебешка суха храна Nestogen има следния състав:

 1. Всички видове смеси са обогатени с протеин. Така че продукти № 1 и 2 съдържат 60% от суроватъчната органична материя, а подвидовете № 3,4 имат 23% от общото количество протеин. Продуктът е направен с краве мляко, но производителят се стреми да включва липсващите компоненти. Сухият прах не е класифициран като хипоалергенен продукт, той не съдържа частично усвоен протеин.
 2. Присъстват малтодекстрин и млечна захар, с помощта на които сместа става сърдечна и плътна. В етикетирани продукти № 3.4 няма захароза.
 3. Растителните масла доставят на тялото мастни киселини. Този продукт не съдържа палмово масло, което е опасно за растящия организъм. Но в смесите липсват и полезните DHA и омега-6 полиненаситени киселини, което се счита за голям недостатък..
 4. Пребиотиците и биотиците от естествен произход имат благоприятен ефект върху микроорганизма в червата и го предпазват от различни вирусни бактерии и инфекции.
 5. Фибрите, плодовата захар, декстрозата, калция, мастните киселини и фосфора нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и правят изпражненията меки.
 6. Карбонова, линолова, линоленова и фолиева киселини.
 7. Много полезни химични съединения от периодичната таблица на Менделеев.
 8. Витамини от група В, както и D, E, A, K, C, PP;
 9. Соев лецитин.
 10. Плодове и галактоолигозахариди;
 11. Суха млечна суроватка.

Съдържание на калории

Препоръчително е да се проследява не само съставът на консумираните храни, но и тяхното калорично съдържание..

Таблицата по-долу показва хранителната стойност и съдържанието на калории на 100 g суха адаптирана смес:

Нестабилно, не.Протеини, gМазнини, gВъглехидратиКилокалории, kcal (kJ)
110.526,055,7499,0 (2 092)
211.821.558,0472,0 (1975)
314.521.656,0476 (1994)
415,022,058,0482 (2017)

Възможна реакция

Неподкрепена (сместа може да има различни реакции върху детето) може да предизвика реакция на тялото, която може да се прояви под формата на:

 • дисфункции на червата;
 • регургитация;
 • появата на зачервяване на бузите.

Тези симптоми са редки, с изключение на обилна регургитация..

Възможни са и прояви на алергични реакции, изразени с кожни лезии:

 • появата на зачервяване, което постепенно се увеличава;
 • обрив;
 • пилинг;
 • дразнене;
 • кожата става суха.

Тези признаци могат да се появят след консумация на някои компоненти на продукта от първо поколение "Nestogen", докато не се препоръчва използването на мазила и кремове без медицински съвет.

Има възможност за симптоми на стомашно-чревна алергия, които включват:

 • повторна регургитация;
 • постоянно оригване;
 • усещане за стегнатост в корема;
 • запек и диария;
 • хълцане.

Също така, алергичните прояви след прием на този продукт могат да се проявят под формата на аномалии в работата на дихателната система. Най-често срещаните от тях са кашлица и хрема с прозрачно отделяне..

За да се намалят негативните странични ефекти, трябва да се спазват следните правила:

 • преминаване към изкуствено хранене, трябва да се консултирате с лекар;
 • когато купувате продукт, трябва да прочетете инструкциите на опаковката и да изберете продукти, подходящи за определена възраст на бебето;
 • препоръчително е сместа да се приготвя в съответствие със стерилността и с добавяне на преварена вода;
 • съставът се разрежда стриктно в съответствие с инструкциите;
 • не пазете сухи суровини на студено, горещо и влажно място.

Възрастова категория

Съставът "Unstogen № 1" съдържа:

 • различни полезни киселини;
 • растителни мазнини;
 • пребиотици;
 • лактоза;
 • суроватъчни протеини;
 • малтоза;
 • полезни вещества от всякакъв вид.

Маса за захранване

ВъзрастБрой дневни храненияОбем вода на хранене, mlБрой мерителни лъжици за 1 храненеТегло, кгВисочина, см
0-14 дни.6-79033.1-3.451
3-8 седмици.6-712043.6-4.155
2 месеца.6150пет4.4-4.958-59
3 месеца.пет18065.1-5.661-62
4 месеца.пет18065.9-6.463-65
5 месеца.4-521076.5-6.965-68
6 и повече3-421077,0-7,467-70

Ниско съдържание на лактоза

За бебета на възраст под 1 година, които имат намалено действие на ензима, който разгражда лактозата, те произвеждат "Ниско-лактозен нестоген". Този продукт се счита за специализирана храна и се предписва само от лекар..

Такива формулировки са показани на бебета на изкуствено хранене, тъй като пълното отсъствие на лактоза в диетата на новороденото може да провокира дисбиоза и нарушения в развитието на нервната система. Една от основните съставки - глюкозният сироп придава на продукта сладък вкус.

Формулата с ниско съдържание на лактоза не е подходяща за деца с непоносимост към лактоза

Плюсове на сместа:

 • намален капацитет на млечна захар;
 • наличието на нуклеотиди (сложни биологични вещества) за обновяване на лигавицата на храносмилателните органи след диария;
 • лесно смилаем.

Съставът на ниско лактозния "Nestogen":

 • растителни масла и палмов олеин;
 • соев лецитин;
 • глюкозен сироп;
 • сух млечен протеин;
 • нуклеотиди;
 • карнитин;
 • малтодекстрин;
 • минерали и витамини.

Този продукт спомага за премахването на вредните компоненти от тялото, поради което е показан като профилактика за деца с диария или такива, които са имали заболявания на червата. Произвежда се в запечатана запечатана опаковка, която се поставя в картонена кутия. Включва измервателна скоба за лъжица.

Ферментирало мляко

Нестогенът (ферментирала млечна смес) принадлежи към терапевтичната група сухи млечни прахове, които са базирани на млечнокисели бактерии. Те се използват при различни чревни разстройства, алергични прояви и многократна регургитация..

Отличителна черта на такива продукти е фактът, че те се използват само по предписание на лекар, ако детето има индикации за това. Не е подходящ за продължителна и продължителна употреба.

Не е препоръчително да сменяте обичайната смес с ферментирало мляко, само защото помага да се отървете от проблемите с изпражненията. Когато купувате този продукт, трябва да обърнете внимание на факта, че след името на производителя е написано "Ферментирало мляко".

Основните показания за употребата на ферментирали млечни продукти са:

 • неблагоприятна среда по отношение на инфекции;
 • слаби функционални отклонения на храносмилането;
 • като алтернатива на бебета, които не са адаптирани към млечни формулировки от 6 месеца;
 • като терапевтична диета при остра чревна инфекция;
 • като превантивно и терапевтично средство при детска дисбиоза.

Подобряващият здравето ефект на ферментиралите млечни продукти се основава на действието на пробиотиците, които в комбинация с флората на храносмилателния тракт допринасят за развитието на здравословна среда и спират растежа на вредните бактерии.

"Nestogen" съдържа цялата гама от хранителни вещества, необходими за лечение на детска анемия, укрепващи имунната система. Съдържа слабо присъствие на лактоза, а млечнокиселите микроорганизми спомагат за бързото му разграждане. Следователно този продукт е подходящ за новородени, които са склонни към алергии..

Хипоалергичен

Добро решение за заместване на майчиното мляко, когато по някаква причина жената не може да храни бебето си сама, е продуктът "хипоалергичен Нестоген".

Прахът съдържа пребиотици и пробиотици, които осигуряват антиалергична защита в тялото на деца на възраст от 6 до 12 месеца. Отличителна черта на този състав е липсата на естествени млечни протеини. Не вреди на дете, което има лична непоносимост към протеините от краве мляко.

Хипоалергенният “Nestogen” се произвежда от швейцарската компания “Nestle”. Той съдържа:

 • непълно разцепен протеин;
 • пребиотици;
 • пробиотици;
 • полезни микроелементи.

Бледожълтият прах се разтваря бързо във вода, без да се образуват бучки. Продуктът не съдържа палмово масло и е подобен по съдържание на кърмата.

Има сладък вкус и приятен аромат. Когато се приемат, страничните ефекти са много редки. Правилното съотношение на полезните бактерии има благоприятен ефект върху физиологичното развитие на новородени и бебета от 6 месеца.

Прахът е в запечатана опаковка, която се поставя в картонена кутия. Вътре има мерителна лъжица, която може да се използва като скоба.

Хипоалергичен заместител на кърмата може да се дава на бебета веднага след раждането.

Действие на сместа:

 • не предизвиква прояви на алергични реакции;
 • нормализира храносмилателната система;
 • стабилизира чревната микрофлора;
 • облекчава диарията и запека;
 • влияе благоприятно на физиологичното развитие на детския организъм.

Правила за смесване

Nestogen (сместа предоставя инструкции за използване на праха) се разрежда в следното количество: 1 лъжица в 30 ml вода. Ще ви трябват стерилизирана бутилка за зърна, мерителна лъжичка и чиста вода.

Приблизителна таблица на съставките:

ПериодВода млСмесете, лъжициБрой хранения на ден
1-2 седмици.9036
3-4 седмици.1204пет
2 месеца.150петпет
3-4 месеца.1806пет
5-6 месеца.2107пет
7-9 месеца.21074-3, 1-2 стр. друга храна
10 месеца и още21073-2, 2-3 стр. друга храна

Поетапно изпълнение:

 1. Преди да приготвите млечна формула, трябва добре да измиете ръцете и чашата сипи. Контейнерът не се препоръчва да се мие със специални детски препарати за миене на съдове..
 2. Варете бутилката в продължение на 5 минути, покрийте преди да вземете.
 3. Варете обикновена вода за 5 минути. и след това охладете до 37 ° C. Тази температура допринася за запазването на живите полезни микроорганизми, съдържащи се в състава.
 4. След като проучихте нормите за хранене, трябва да излеете необходимото количество топла вода в стерилна глътка.
 5. Извадете мерителната лъжичка от опаковката и измийте и подсушете добре. Изсипете пълна лъжица.
 6. Водейки се от нормите, посочени в таблицата, добавете определено количество прах, като вземете предвид възрастта на бебето.
 7. Необходимо е да напълните бутилката точно в този ред, тъй като това допринася за по-добро разтваряне и получаване на желаната концентрация.
 8. Затворете бутилката и я разклатете (около 30 секунди), докато компонентите се разтворят напълно.
 9. След приготвяне на мляко, контейнерът с продукта трябва да бъде херметически затворен.

След отваряне на опаковката е препоръчително да използвате съдържанието й в рамките на 3 седмици, не съхранявайте на хладно място. Отвореният продукт трябва да се съхранява при температури до 25 ° C и влажност не по-висока от 75%.

Как да храните бебето си

Необходимо е да се даде съставът на детето веднага след приготвянето и ако определено количество остане, тогава е нежелателно да се оставят разредените остатъци до следващото хранене. Бебето трябва да бъде хранено само с прясно приготвена смес, а не приготвено преди няколко часа, тъй като продуктът е податлив на бързия растеж на бактерии и това е изпълнено с развитието на чревни инфекции.

Необходимата норма е посочена в инструкциите на опаковката и ако детето не е пълно и иска повече, тогава не трябва да се ограничава на порции, тъй като всяко дете има индивидуален организъм и като правило яде толкова, колкото му е необходимо.

След разреждане на състава, Sippy чашата трябва да се разклати добре, така че съдържанието да придобие еднаква консистенция. Преди да нахраните бебето, капнете няколко капки мляко на гърба на ръката или на вътрешния лакът и проверете дали сместа е гореща..

Правила за използване:

 • седнете така, че бебето да е в леко повдигнато състояние;
 • препоръчително е да се уверите, че зърното е напълно напълнено с мляко, в противен случай детето поглъща въздух, което може да причини хълцане и подуване на корема;
 • след приключване на процеса на хранене, трябва да охулите детето с колона за 15 минути, за да предотвратите оригване;
 • в началото на храненето си струва да се наблюдава реакцията. Ако няма образуване на газове, обриви и бебето е спокойно, тогава го оставете да яде.

Съвместимост с други продукти

Не се препоръчва сместа да се смесва с други млечни прахове. Това има лош ефект върху перисталтиката на червата на бебето. Изключение може да бъде предписването на педиатър за храносмилателни разстройства с цел профилактика или специални укрепени формулировки.

Тук лекарят разработва специален режим на хранене и порции от няколко висококачествени смеси. След стабилизиране на изпражненията можете да се върнете към предишната си диета. Но експериментирането както в едната, така и в другата посока трябва да бъде постепенно, тъй като рязката промяна в храната може да доведе до още по-голям дисбаланс в работата на храносмилателния тракт..

Комбинацията не означава, че храненето ще се извършва в един и същи ден последователно с различни състави. Лекарят предписва диета, която посочва кога, в какво количество и каква конкретна смес да включи в диетата на децата.

Експертите препоръчват да не се смесват различни състави помежду си, а само с майчиното мляко.

Често се избират продукти от един производител, това увеличава шанса за тяхната съвместимост по съдържание.

Ако е необходимо да се комбинира, за да не се навреди на бебето, препоръчително е да се следват следните правила:

 • дайте не повече от 30 ml нова смес към сутрешната допълваща храна и добавете останалата доза към старата, но от друга бутилка;
 • следете реакцията на бебето към нова храна;
 • за 3 дни дайте 30 ml;
 • следващите 3 дни, 60 ml с добавяне на старо мляко на прах, след това е позволено да се консумира цялата порция;
 • при въвеждане на ферментирала млечна храна и ако детето не се притеснява от нищо, трябва да се храни вечер.

Храните за кърмачета от известния производител на бебешки храни "Nestogen" са добра алтернатива и допълнение към кърменето. Преди да прехвърлите бебето на изкуствено хранене, е необходимо да се консултирате с педиатър, за да избегнете проблеми.

Дизайн на статията: Владимир Велики

Всички смеси "Nestogen" 1-4, характеристики и инструкции за употреба от раждането

За пълноценно израстване и развитие детето, особено новороденото, се нуждае от балансирана диета. Както е известно. Най-добрата храна за бебето е само майчиното мляко. Но ако майката няма мляко или има много малко, възниква въпросът за избора на оптимална формула за изкуствено хранене.

Съставът на сместа влияе пряко както върху физическото, така и върху умственото развитие, симулира състава на чревната микробиота и допринася за формирането на имунната система на бебето.

Важно е да изберете висококачествен заместител на кърмата, който да съдържа пълна гама от витамини, минерали, полезни елементи и да е близък по състав до естественото кърма. Ето защо всяка млада майка трябва да се стреми да удължава максимално кърменето..

Често има ситуации, когато има насилствен преход към изкуствено хранене, така че изборът на смес е много отговорен и важен етап..

Избраният продукт трябва да съответства максимално по състав и свойства на кърмата..

Днес в продажба можете да намерите огромен избор от смеси от различни производители, сред които най-популярна е сместа от Nestlé "Nestogen".

Основният критерий при избора на смес е как бебето реагира на този продукт..

Причини за изкуствено хранене

Заместителите на кърмата, като Unestogen 1, са добър заместител на кърменето при определени обстоятелства, но не са еквивалентни. Медицинските специалисти силно препоръчват кърменето, когато е възможно, поне 1 година.

Необходимо е да се въведе изкуствена смес в диетата на бебето само ако това е медицински оправдано.

Причините, поради които кърменето не е възможно, могат да бъдат относителни и абсолютни..

Противопоказания от майката

Кърменето е ограничено или невъзможно в следните случаи:

 • когато кърмата съдържа вещества или микроорганизми, опасни за здравето на бебето;
 • соматични патологии на майката, тежки заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • ХИВ инфекция на мама;
 • опасни инфекциозни заболявания - чума, антракс, холера, едра шарка, тиф и други;
 • онкология, при която състоянието на майката е изключително трудно, също прием на противоракови лекарства, химиотерапия, лъчетерапия, радиоизотопни лекарства, които влизат в кърмата и влияят негативно на бебето;
 • открита туберкулоза с освобождаване на бактерии, тъй като новороденото е много чувствително към инфекция и рискът от инфекция е голям;
 • с липса на кърма при майката - в случай, че не е възможно да се установи пълна лактация.

Днес спорен въпрос относно допустимостта на хранене на дете с хепатит С при майката, относно това има много разногласия сред учените по целия свят.

Смята се, че кърменето е разрешено само при липса на циркулация на вируса в кръвната плазма и с подложки, но ако има активна виремия (вирусите навлизат в кръвта и могат да се разпространят в тялото), кърменето е напълно забранено.

Важно!

 • ТОРС, тонзилит, бронхит, пневмония не са причина за отказ от кърмене. Можете да прилагате върху гърдите, след като температурата е намаляла и общото състояние на жената се е подобрило. В този случай е по-добре мама да използва маска, когато общува с бебето..
 • В случай на мастит, ако гнойът не се отделя от зърната, кърменето също е възможно..
 • С Rh-отрицателна кръв при майката (при наличие на титър на антитела в кръвта) кърменето понастоящем също не е отменено: смята се, че антителата се разрушават в стомаха на новороденото и следователно не са опасни.

Противопоказания за кърмене на бебе

Ситуации с инжектиране на смес поради причини, свързани с детето:

 • вродени сърдечни и мозъчни дефекти на новороденото;,
 • дълбока недоносеност на бебето, когато бебето не е в състояние да суче само;
 • сепсис на новородени;
 • левциноза, болест на Menkes или урина с мирис на кленов сироп;
 • фенилкетонурия, наследствено заболяване, свързано с нарушение на метаболизма на аминокиселини, главно фенилаланин;
 • галактоземия на новородено, когато има метаболитно разстройство по пътя на превръщането на галактозата в глюкоза.

Горните случаи са обективни причини за преминаване към изкуствено хранене..

Има случаи, когато жената избягва кърменето, за да поддържа „добрата форма“ на гърдите си. Преди да вземе такова решение, майката трябва да помисли добре и да реши кое е по-важно за нея - здравето на детето или красивата гърда. Жените трябва да са наясно, че дори най-висококачественото изкуствено хранене не може да замести уникалното кърма..

Важно! Помислете добре, преди доброволно да се откажете от кърменето и по този начин да оставите бебето си без кърма, жизненоважно за пълния му растеж и развитие. Въвеждането на изкуствени смеси в диетата на детето трябва да се извършва след консултация с педиатър или неонатолог, той ще помогне за правилна оценка на необходимостта от тази мярка, определяне на подходящия продукт.

Предимства и недостатъци

Заместващите кърменето, разбира се, се различават от майчините, те имат редица предимства:

 • освобождава свободно време, което е важно за млада майка с липса на свободно време и много притеснения, майката може дори да напусне дома, тъй като всеки от членовете на семейството може да храни детето;
 • една майка може да си позволи да се храни добре, без да се ограничава в каквото и да е, а това е много важно в периода след раждането за една жена, когато натоварването е голямо и в същото време тялото трябва да получи всички необходими вещества, за да се възстанови;
 • контрол върху диетата на детето - майката знае точно каква смес дава, ако се появи алергия, достатъчно е да я смените с друга, с естествено хранене, говорим за пълна промяна в диетата на кърмачка.

Най-същественият недостатък на изкуственото хранене е, че новороденото развива само чревна микробиота и формиране на имунитет, поради което през този период то все още е слабо защитено и е податливо на различни заболявания, включително алергични.

Обикновено здраво доносено новородено бебе има специално, различно от възрастното състояние на имунната система, което е биологично целесъобразно. От стерилните условия на вътрематочно развитие детето идва в свят, в който още от първата секунда от живота (и дори по време на раждането) върху него пада огромно количество антигени, непознати досега за него.

Независимо от това, природата е направила така, че състоянието на имунната система на новороденото да инхибира прекомерния имунен отговор, който може да възникне от такава огромна антигенна стимулация. Това става възможно поради незрялостта на много звена на имунната система и повишената функция на супресивните (т.е. инхибиторни) фактори на имунитета..

При новородените активността на повечето фактори на неспецифична защита е намалена. И така, кожата им е тънка, структурата й е незряла, рН е недостатъчно, в резултат на което кожата има повишена пропускливост и податливост към инфекции.

Контактът кожа до кожа след раждането между майката и новороденото и, разбира се, получаването на няколко капки коластра са много важни за развитието на нормалната флора при новороденото..

Коластрата, образувана през първите дни на кърмене, е много ценна храна за бебето: тя е богата на ценни хранителни вещества, хормони, витамини, растежни фактори, имуноглобулини и много други фактори за противоинфекциозна защита.

Ако детето не е получило коластра, но по-късно е установено кърмене, бебето ще получи всички необходими компоненти.

Ако изкуственото хранене е неизбежна необходимост, майката трябва да вземе много сериозно избора на сместа, изучаването на правилата за нейното съхранение и начина на приготвяне.

Адаптираните смеси Nestogen имат следните предимства:

 • препоръчва се за бебета от момента на раждането;
 • съдържат комплекс от витамини и минерали, които осигуряват балансирана здравословна диета за бебето;
 • сместа съдържа пребиотици Prebio и lactobacillus L. reuteri, които допринасят за комфортно храносмилане;
 • благодарение на пребиотиците, чревната подвижност се подобрява, образуват се редовни меки изпражнения, намалява здравата микрофлора и коликите;
 • осигурява сладък сън на бебето, защото коремчето не пречи;
 • развита мрежа от доставчици - можете да я закупите в почти всеки супермаркет, онлайн магазин;
 • достъпна цена;
 • приятен вкус и мирис;
 • без палмово масло;
 • висококачествени суровини, произведени от специално подбрани доставчици, без използването на генетично модифицирани съставки, консерванти, оцветители и аромати.

Недостатъците на смесите Nestogen включват:

 • не е подходящ за деца, склонни към алергични реакции;
 • според някои потребители продуктът в опаковката е затворен в неудобна мека торба (това се отнася по-скоро за недостатъците на опаковката, отколкото за смесите);
 • силен сладък вкус (много хора го харесват);
 • дълъг период на разтваряне на сместа в контакт с вода.

Младите майки, когато са принудени да разрешат въпроса с изкуственото хранене, трябва да обърнат внимание на висококачествени продукти, изпитани във времето, е необходимо да се вслушат в мнението на експертите.

Изборът на продукти на швейцарската компания Nestle под марката "Nestogen" ви позволява напълно да нахраните бебето, да укрепите здравето му, имунитета и да подобрите храносмилането.

Хранене за кърмачета "Nestogen" включва комплекс от основни витамини, минерали, полезни елементи:

 • суроватъчен протеин, който се усвоява и усвоява от тялото на детето;
 • пробиотици (lactobacillus L. reuteri), които допринасят за формирането на здрава микрофлора и редовни меки изпражнения, подобряват чревната подвижност;
 • съдържа пребиотици (TOS, FOS);
 • съдържа α-линоленова мастна киселина;
 • съдържа малтодекстрин - меласа със сладък вкус.

Друг недостатък на сместа "Nestogen" е, че не съдържа есенциални полиненаситени мастни киселини от клас Омега-3 - DHA и ARA, които имат благоприятен ефект върху развитието на мозъка, интелигентността, участват във формирането на органите на зрението и слуха.

Линийка Нестабилна 1, 2, 3, 4

Днес е невъзможно да се получи еквивалентен заместител на кърмата..

Съставът на най-модерната формула за изкуствено хранене обаче съдържа идентични компоненти: витамини и минерали, протеини, въглехидрати, мазнини. Продуктите, които са най-подходящи за кърмата, се наричат ​​адаптирани.

Смеси с лечебни свойства се препоръчват за бебета с алергични заболявания или сериозни нарушения в храносмилателната система. Тези смеси премахват алергии, лактозен дефицит, колики, запек.

Когато избирате една или друга смес, трябва да се консултирате с педиатър, който знае спецификата на тялото на конкретно дете.

Швейцарската компания Nestle произвежда следните видове млечни смеси под марката Nestogen:

"Нестоген 1"

Адаптирана млечна формула "Nestogen 1", предназначена за бебета от раждането до 6 месеца. Състав на сместа: в допълнение към комплекса от основни витамини и минерали, тя съдържа и α-линоленова незаменима мастна киселина, която е важна за развитието и нормалното функциониране на мозъка. Йод - участва в работата на нервната и ендокринната системи. Цинкът и селенът подобряват имунитета, калцият е полезен за зъбите и костната тъкан.

Незаместена 1 смес, таблицата на компонентите е показана по-долу:

 1. Възрастова група: бебета от 0-6 месеца.
 2. Тегло: 350; 700, 1050 грама.
 3. Употреба: при пълно отсъствие или при липса на кърма.
 4. Компоненти: продуктът съдържа въглехидрати, мазнини, протеини: казеин 40 и 60 суроватъчни протеини, най-важните витамини и минерали, които допринасят за нормалното развитие на тялото на бебето. Естествените пребиотици (GOS, FOS) нормализират изпражненията и насърчават нормалното храносмилане. Пробиотиците (лактобацили) насърчават растежа на здрава микробиота и развитието на имунната система на бебето, образуването на редовни меки изпражнения.
 5. Осмоларност 247 mOsm / kg.
 6. Енергийна стойност 67 kcal на 100 ml готова смес.
 7. Цена: около 261-320; 475-577; 760 рубли съответно.

"Нестоген 2"

Заместител на кърмата "Nestogen 2" е предназначен за хранене на деца от 6 месеца до 1 година. Сместа може да се използва като млечен компонент от менюто на бебето и в допълнение към допълващите храни.

Пребиотиците от естествени влакна (GOS, FOS) допринасят за нормалното храносмилане. Lactobacillus L. reuteri подобрява чревната подвижност, помага за образуването на редовни меки изпражнения и микробиотата на здраво бебе. Съдържа и незаменима мастна киселина (α-линоленова), комплекс от витамини и минерали, които допринасят за оптималния растеж и развитие на детето. Продуктът е максимално близък до майчиното мляко по свойства, балансираният състав осигурява добро храносмилане.

 1. Възрастова група: храна за деца на възраст 6-12 месеца.
 2. Тегло: 350; 700, 1050 грама.
 3. Употреба: млечен продукт, при въвеждане на допълващи храни или като добавка към допълващи храни.
 4. Компоненти: пребиотици (GOS, FOS), пробиотици lactobacillus L. reuteri, подобряват храносмилането, помагат за образуването на редовни, меки изпражнения. Продуктът съдържа протеини, мазнини, въглехидрати, комплекс от витамини и минерали, полезни елементи (йод, желязо, цинк и селен и други). Калцият допринася за нормалното развитие на костната тъкан, зъбите.
 5. Осмоларност 266 mOsm / kg.
 6. Енергийна стойност 65,50 kcal на 100 ml готова смес.
 7. Цена: 269-320; 437-577, 759-883 рубли, съответно.

"Нестоген 3"

Мляко "Nestogen 3" е балансиран продукт, предназначен за хранене на деца над 1 година.

Водено от таблицата за хранене, точно измереното количество смес се разрежда в топла преварена питейна вода. Сместа "Nestogen 3" съдържа комплекс от най-важните витамини и минерали, пробиотици (L. Reuter), мастни киселини (линоленова и α-алфа-линоленова киселини), въглехидрати, лактоза, протеини, включително суроватъчни протеини.

Млякото "Nestogen 3" замества кравето мляко в менюто на бебето, което не се препоръчва за деца под 3-годишна възраст.

 1. Възрастова група: за хранене на здрави деца над 12 месеца.
 2. Тегло: 350; 700 грама.
 3. Употреба: мляко - заместител на кравето мляко, с въвеждането на допълващи храни или като добавка към основната диета.
 4. Компоненти: комплекс от естествени пребиотици "Prebio", които допринасят за нормалното храносмилане, нормализиране на изпражненията. Лактобацилите (L. reuteri) допринасят за формирането на здрава микрофлора. Не съдържа ГМО, консерванти, оцветители, аромати или други вредни добавки.
 5. Енергийна стойност 67 kcal на 100 ml приготвено мляко.
 6. Цена: 259-328; Съответно 419-563 рубли.

"Нестоген 4"

Млякото "Nestogen 4" се използва за хранене на бебета на възраст над 1,5 години. Това е идеално балансиран заместител на мляко за бебета..

 1. Възрастова група: за бебета от 18 месеца до 24 месеца.
 2. Тегло: 350; 700 грама.
 3. Употреба: пълноценно хранене на бебето.
 4. Компоненти: като част от лактобацилуса (L. reuteri), диетичните фибри Prebio (пребиотици GOS и FOS), които са част от млякото, допринасят за нормалното функциониране на храносмилателната система. Съдържа мазнини (линоленова, а-алфа-линоленова киселини), комплекс от витамини и минерали, необходими на тялото на бебето, пълния му растеж и развитие.
 5. Енергийна стойност 70 kcal на 100 ml приготвено мляко.
 6. Цена: 259-340; 435-606 рубли, съответно.

"Нестоген" с ниско съдържание на лактоза

Това е пълна смес с ниско съдържание на лактоза на прах. Формулата с ниско съдържание на лактоза може да се използва като единствен източник на хранене за деца от раждането в случаите. когато бебето е с непоносимост към лактоза, както и след претърпена диария. Тази храна е със специални медицински цели и се препоръчва от Вашия лекар..

Лесното усвояване на нисколактозната смес от тялото на бебето се осигурява от нейната ниска осмоларност.

Осмоларност 165 mOsm / kg.

Нестогенът с ниско съдържание на лактоза съдържа нуклеотиди - сложни биологични вещества, които играят ключова роля в много биологични процеси.

Те служат като основа за изграждане на ДНК и РНК и освен това са отговорни за синтеза на протеини и генетичната памет, като са универсални източници на енергия. Нуклеотидите са част от коензимите, участват в метаболизма на въглехидратите и синтеза на липиди.

Сместа не съдържа ГМО, консерванти, оцветители, аромати или други вредни добавки.

 1. Възрастова група: за бебета от раждането.
 2. Тегло: 350 грама.
 3. Употреба: пълна суха смес с ниско съдържание на лактоза. Сместа може да се използва като единственият източник на храна за деца от раждането в случаи на непоносимост към лактоза, след диария.
 4. Компоненти: продуктът съдържа протеини, мазнини (включително мляко, масова част от моларната мазнина. 0%), въглехидрати и всички необходими витамини и минерали, незаменими мастни киселини, допринасящи за пълния растеж и развитие на детето.
 5. Цена: 354 рубли.

Внимание! Прекратен продукт.

"Nestogen 1 Comfort Plus"

Млечната формула Nestogen 1 Comfort Plus с комплекс от пребиотици и пробиотици е предназначена за бебета от раждането.

Сместа е предназначена за деца за коригиране на минималните прояви на колики, запек и регургитация. Бифидобактериите и пребиотиците спомагат за нормализиране на състава на чревната микрофлора и подобряват храносмилането на бебето. Съставът съдържа нишесте (сгъстител), което намалява честата регургитация, а намаленото съдържание на лактоза елиминира храносмилателния дискомфорт.

Nestogen 1 Comfort Plus може да се използва като единствен източник на хранене за бебета от раждането. Нишесте добавено като сгъстител.

 1. Възрастова група: от раждането.
 2. Тегло: 350 грама.
 3. Употреба: за хранене на деца от раждането, за да се коригират минималните прояви на колики, запек и регургитация.
 4. Компоненти: съдържа протеини, включително суроватъчни протеини, мазнини, въглехидрати, лактоза, таурин, пробиотици (B. Lactis bifidobacteria), пребиотици (90% GOS и 10% FOS), незаменими мастни киселини (α-линоленова) и всички основни витамини и минерали.
 5. Осмоларност 320 mOsm / kg.
 6. Енергийна стойност 67 kcal на 100 ml готова смес.
 7. Цена: 480-558 рубли.

Как да влезете и да се подготвите правилно?

При избора на смес най-правилното решение би било да се консултирате с подходящ специалист - педиатър, неонатолог. Ако детето има склонност към алергични реакции, тогава е по-добре да се свържете с детски алерголог. Лекарите имат опит и разполагат с най-достоверната информация по въпроса.

Когато избирате самостоятелно заместител на кърмата, трябва да обърнете специално внимание на следните точки:

 1. Адаптивност на продукта - за новородени бебета до шестмесечна възраст, известният педиатър Комаровски съветва храненето с високо адаптивни заместители, тъй като техният състав е най-близък до майчиното мляко. Те се отличават с високата си цена, но дозировката през този период на детско развитие е незначителна. За хранене на бебета на възраст от 6 до 12 месеца се препоръчва използването на по-достъпни средни, ниско адаптивни формули.
 2. Съответствие на продукта с възрастта на бебето. Забранено е да се дава на бебе на 3 месеца продукт, фокусиран например на 12-месечна възраст, това може значително да навреди на здравето на детето.
 3. Прочетете внимателно инструкциите, преди да разреждате сместа..
 4. Като се вземат предвид специалните свойства на смесите. Има много продукти за бебета с различни характеристики - за алергични реакции, лактазна недостатъчност, колики. запек, регургитация, алергия към протеини от краве мляко и други.
 5. Перфектни за бебета от всяка възрастова категория, заместители на кърмата, съдържащи полезни пробиотични бактерии, които подобряват храносмилането, допринасят за развитието на имунната система на детето.
 6. Наличие на широка мрежа от продавачи за конкретна марка продукти Ако закупуването на адаптирано мляко е приключение - допълнителен стрес, както за детето, така и за родителите му, изберете продукт на достъпна цена, който лесно може да бъде закупен във всеки магазин. и
 7. Обърнете внимание на срока на годност.

Приблизителна схема за въвеждане на нова адаптирано мляко за кърмачета

Когато кърменето е невъзможно или сместа не е подходяща, е необходимо правилно да се приложи правилното въвеждане на новата смес, за да се избегнат стрес и нежелани реакции, препоръчваме да използвате таблицата:

Когато бебето е все още гладно, а гърдата на майката е без мляко, трябва да подготвите и да дадете на бебето около 30 милилитра заместител на кърмата "Непротезиран 1", с последващо хранене, процедурата трябва да се повтори.

През следващите дни на бебето се предлагат и 30 ml заместител на кърмата чрез хранене и след това обемът постепенно се увеличава.

Когато в началото на изкуственото хранене се появят странични реакции към сместа, не е необходимо да се паникьосвате, необходимо е да се позволи на тялото на бебето да се адаптира към новата диета. При продължителна нежелана реакция, продължаваща повече от 2-3 дни, трябва да се консултирате със специалист и да замените сместа.

Такова постепенно въвеждане ще осигури интереса на бебето към сместа, прехода към нея без стрес.

Има напитки и храни, които подобряват лактацията на майката, които естествено хранят бебето:

 • чиста вода;
 • чай от копър;
 • нискомаслени млечни продукти;
 • нискомаслени нос бульони и супи;
 • постно месо и риба;
 • твърдо и адигейско сирене;
 • шипка;
 • семена;
 • Мелиса;
 • сушени плодове;
 • узвар (компот от сушени плодове);
 • ядки.

Правилното разреждане на заместителя на кърмата изисква спазване на препоръките в инструкциите, предоставени от производителя. Вложката на продукта съдържа информация за дозировката и методите за приготвяне на сместа "Nestogen 1".

Алгоритъм за приготвяне на сместа:

 1. Измийте добре ръцете си, преди да приготвите сместа..
 2. Измийте добре бутилката, биберона и капачката.
 3. Варете ги 5 минути, след което покрийте, докато се използват..
 4. Варете питейната вода за 5 минути и след това охладете до 37 ° C.
 5. След това, като се позовавате на таблицата за хранене, измерете правилното количество вода..
 6. Изсипете 1/2 от необходимия обем топла вода в бутилка и добавете точния брой мерителни лъжици прах според възрастта на вашето дете.
 7. Сместа трябва да се приготвя непосредствено преди хранене.
 8. Разредената смес, останала след хранене, не подлежи на съхранение и последваща употреба..

При подготовката използваме специална мерителна лъжица строго без пързалка. Увеличаването или намаляването на дозата може да причини дехидратация на тялото на бебето или неправилно функциониране на диетата. Процесът на размножаване на заместител на кърма е лесен за всеки член на семейството.

ЧЗВ

Понякога неопитността на младите майки води до факта, че те са изправени пред прости въпроси, но те не знаят как да ги решат. Ето някои от най-често задаваните въпроси относно заместителите на кърмата и храненето на бебето.

Експертите препоръчват храненето на бебето според определени правила:

 • бебето трябва да е наполовина вертикално - това подреждане е практично при сучене, трябва да поддържате бебето, за да не се задави.
 • за да се избегнат храносмилателни проблеми, е необходимо да се контролира нивото на мляко в бутилката - тя трябва да покрива напълно зърното, въздухът може да бъде само в дъното на бутилката;
 • след хранене бебето трябва да е в изправено положение известно време, докато вие можете да сложите главата му на рамото си. Тази процедура ви позволява да премахнете излишния въздух от стомашната кухина;
 • когато бебето отказва да яде през бутилка или да яде от лъжица. Сместа трябва да се инжектира в тялото със спринцовка (след отстраняване на иглата), най-важното е да направите това възможно най-бавно, на малки порции.

Нека анализираме основните моменти относно манипулацията със сместа:

 1. Използването на сурова вода или непастьоризирани контейнери, нарушаване на правилата за отглеждане, съхранение, транспортиране, хранене може да причини усложнения за здравето на детето.
 2. Приготвянето на сместа трябва да се извърши преди детето да приеме храна..
 3. Важно е стриктно да се следват инструкциите на производителя, пропорциите, дадени в инструкциите, не могат да се променят без съвет от специалист.
 4. Когато остатъците от приготвената смес се образуват, нейното съхранение, по-нататъшно използване за хранене на бебето е строго забранено.
 5. Директно при хранене на бебето, то трябва да се поддържа, за да не се задави. Докато детето расте, е необходимо да се премине към храна от повече от чаша.
 6. За да се запазят полезни елементи, бактерии, витамини и минерали, важни за детския организъм, преварената вода трябва да се доведе до телесна температура преди разреждане на сместа.
 7. Ако се появи диария, консултирайте се със специалист, това патологично състояние бързо дехидратира тялото на бебето, може да причини значителни щети на здравето на бебето.
 8. След 6 месеца, ако е възможно, е необходимо постепенно да се въвеждат допълнителни храни в диетата на бебето - зеленчуци, плодове, зърнени храни, месо и риба. Нещо повече, това трябва да стане след консултация с лекар, който ще вземе предвид индивидуалните характеристики на бебето. С препоръка на специалист и по-ранно въвеждане на нови продукти в диетата на трохите, дозата на сместа трябва да бъде намалена.
 9. Преди и след отваряне на опаковката, сместа трябва да се съхранява при температура не по-висока от 25 ℃ и при относителна влажност не повече от 75%.
 10. След приготвяне на сместа, опаковката с продукта трябва да бъде плътно затворена.
 11. След отваряне на опаковката, продуктът трябва да се използва в рамките на 21 дни, не се препоръчва да се съхранява в хладилник.

Кое е по-добре "NESTOGEN" или "NAN"?

Заместителите на кърмата под марките "Nestogen" и "NAN" трябва да се сравняват според най-важните параметри: състав на продукта, безопасност на продукта за бебето, лекота на употреба, потребителски рецензии.

Висококачествените смеси съдържат пребиотици и пробиотици, тези вещества допринасят за формирането на нормална чревна микрофлора, формирането на имунната система на детето и подобряването на процесите на храносмилане.

Също така, висококачествена смес предотвратява появата на алергични реакции, развитието на инфекциозни заболявания. Добър метаболизъм се осигурява от протеините (обърнете внимание на качеството и количеството), мазнините и нуклеотидите.

„Нестабилно“ или „NAS“? Нека разгледаме всеки от продуктите по отношение на най-важните критерии, всички плюсове и минуси на смесите. И двата продукта се произвеждат от швейцарската компания Nestlé.

Предимствата на "NESTOGEN" включват следното:

 • практична опаковка;
 • ниска цена и широка мрежа от доставчици;
 • оптимална осмоларност;
 • не съдържа палмово масло;
 • съдържа пробиотици;
 • съдържа пребиотици GOS и FOS;
 • калций и фосфор в оптимални количества;
 • смеси "Nestogen 1,2" съдържат по-голямо количество суроватъчни протеини в сравнение с казеин.

Сред недостатъците на смесите от марката "NESTOGEN" са следните:

 • линията на марката съдържа само 1 специализиран продукт - „Unstogen 1 Comfort Plus“, „Unstogen Low lactose в момента не е в производство;
 • продуктът не съдържа DHA и ARA киселини, но има α-линоленова мастна киселина;
 • смеси "Nestogen 1,2,3,4" не съдържат нуклеотиди;
 • наличието само на една аминокиселина - таурин.

Предимствата на смесите под марката "NAN" са:

 • продуктът „NAN OPTIPRO“ има уникален протеинов комплекс, оптимизиран като количество и качество, поради което лесно се абсорбира във все още незрелите черва на бебето;
 • в сместа "NAN 1 Optipro" съотношението на суроватъчните и казеиновите протеини е най-близко до майчиното мляко - протеини (казеин / суроватъчни протеини 30/70);
 • NAN смесите съдържат живи бифидобактерии, които спомагат за укрепването на имунитета на вашето бебе;
 • NAN смесите съдържат две основни мастни киселини (DHA и ARA), открити в кърмата, които играят важна роля в развитието на имунната система на бебето и допринасят за развитието на мозъка и зрението;
 • всички NAN смеси не съдържат палмово масло;
 • Сместа NAN SUPREME съдържа УНИКАЛЕН комплекс, състоящ се от два олиго-захарида - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT), структурно идентични с тези в майчиното кърма. Олигозахаридите, както показват проучванията, предпазват бебето от инфекции и спомагат за укрепването на имунната система;
 • сместа "NAN SUPREME" съдържа OPTIPRO HA (хипоалергенен протеин), по-точно оптимизиран и частично хидролизиран протеинов комплекс, получен по специална технология, поради което беше възможно значително да се намали неговият алергенен потенциал.
 • всички NAN продукти включват основни мазнини, нуклеотиди, пребиотици, аминокиселини, комплекс от витамини и минерали, пробиотици и пребиотици, който осигурява на детето всички хранителни вещества, необходими за хармонично физическо и психическо развитие.
 • линията NAN съдържа специални смеси за медицински цели - "NAN без лактоза", "NAN Antireflux", "NAN Triple Comfort", "NAN ферментирало мляко", "NAN хипоалергенно".

При избора на храна за бебе е много важно да се обърне внимание на съотношението на казеина и суроватъчните части на протеина, както и неговото количество. Количеството протеин, което бебето получава през първите години от живота, до голяма степен определя бъдещото му здраве..

Качеството и количеството протеини, които детето получава от храната, ще му помогнат да положи стабилна основа за здравето си сега и в бъдеще. Правилно подбраният протеин в сместа допринася за формирането на имунитет и развитието на храносмилателната система, както и за здравословното наддаване на тегло.

Сред недостатъците на смесите "NAS" са следните:

 • по-висока цена от NESTOGEN.

В статията няма директна реклама - независимо оценете всички предимства и недостатъци на тези марки и изберете най-подходящото решение специално за вашето бебе. Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия педиатър!

Как да разбера дали сместа не е подходяща?

За адаптирано мляко или смесено кърмене заместителят на кърмата често е основният и единствен източник на хранителни вещества и хранителни вещества. Правилният растеж и хармоничното развитие на детето напълно зависи от състава и пълното усвояване на компонентите на сместа..

Важно е да изберете правилния продукт, защото първите 1000 дни от живота на бебето са най-важните. Необходимо е да запомните знаците, които са мощен аргумент за консултация със специалист.

Трябва да се вземат спешни мерки, ако:

 • след консумация на сместа бебето става неспокойно, често плаче, възникват трудности при опит за връщане на бебето в нормално състояние;
 • появата на зачервяване и обриви по кожата на бебето;
 • честа регургитация по време на хранене, между храненията;
 • отклонения в работата на храносмилателната система - колики или запек, натрупване на газове;
 • недостатъчно наддаване на тегло на детето.

Възможна ли е вреда от употребата на Nestogen?

Цялата формула Nestlé за изкуствено хранене е направена от висококачествени суровини, близки по състав и свойства на майчиното мляко..

Кърменето е естествено, здравословно и отговаря на всички нужди на бебето.

Изкуственото хранене има следните недостатъци:

 • при недостатъчно почистване на бутилката, както и в случай на нарушаване на правилата за приготвяне на изкуствена смес, може да настъпи поява и активно размножаване на патогенни микроорганизми, които могат да причинят отравяне на бебето, дори да доведат до смърт;
 • кърмата се абсорбира от тялото на бебето на 100%, което не може да се каже за смеси. Така че желязото в продукта не се абсорбира напълно, което може да причини развитието на желязодефицитна анемия;
 • при изкуствено хранене, натоварването на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт се увеличава с 3 пъти;
 • когато към продукта се добави палмово масло, костната минерализация се влошава;
 • вероятността от развитие на кариес, затлъстяване, диабет, влошаване на зрението, образуването на неправилно запушване се увеличава приблизително 2 пъти.