За пълноценно израстване и развитие едно дете, особено бебе, се нуждае от балансирана диета. Диетата влияе както върху физическото, така и върху интелектуалното развитие. Пълен комплекс от витамини, минерали, полезни елементи съдържа естественото кърма. Ето защо всяка млада майка трябва да се стреми да удължава максимално кърменето..

Ситуацията с принудителен преход към изкуствено хранене далеч не е рядкост, изборът на формула - заместител на майчиното мляко е отговорен, важен етап. Избраният продукт трябва да съответства максимално по състав и свойства на майчиното мляко. Сместа "Nestogen" е много популярна на вътрешния пазар. Основният критерий при избора на формула е как детето реагира на продукта..

Причини за изкуствено хранене

Заместителите на кърмата, като Unestogen 1, са добър заместител на кърменето при определени обстоятелства, но не са еквивалентни. Специалистите настоятелно препоръчват кърменето поне една година.

Необходимо е да се въведе изкуствен продукт в диетата на бебето само ако това е медицински оправдано.

Невъзможно е да се извършва естествено хранене, тъй като е необходимо:

 • опасни патологии при кърмеща жена, заедно с употребата на лекарства, които не са съвместими с кърменето;
 • невъзможността за разграждане на млечната захар от тялото на бебето;
 • недостатъчно количество или пълно отсъствие на кърма;
 • необходимостта млада майка да ходи на работа;
 • прием на антибиотици;
 • патогенни бактерии, открити в кърмата;
 • психични патологии.

Ситуации с инжектиране на смес поради причини, свързани с детето:

 • патологии, свързани с метаболизма;
 • нарушение на съня, често кърмене;
 • отказ или бавно смучене на гърдата на майката;
 • коремна болка, честа регургитация на кърмата.

Горните случаи са обективни причини за преминаване към изкуствено хранене..

Има и случаи, когато жената избягва кърменето, за да поддържа "добра форма". Такива "безотговорни" майки трябва да осъзнаят, че нито едно, дори най-доброто изкуствено хранене, никога няма да замени уникалното майчино мляко.

Важно! Помислете седем пъти, преди да лишите бебето си от жизненоважно кърма за пълния му растеж и развитие, заради егоистичните временни бонуси. Въвеждането на изкуствени смеси в диетата на детето трябва да се извършва след консултация с педиатър, той ще помогне за правилна оценка на необходимостта от тази мярка, определяне на подходящия продукт.

Предимства и недостатъци

Заместителите на кърменето, макар и значително различни, имат редица предимства пред майчините:

 • освобождава свободно време, което е от голямо значение за млада майка с много притеснения; майката може дори да напусне дома си, защото всеки член на семейството може да храни бебето;
 • засилен контрол върху диетата на детето - майката ясно знае каква порция дава, ако се появи алергия, достатъчно е да смените сместа, с естествено хранене, говорим за пълна промяна в диетата на кърмещата майка.

Най-същественият недостатък на изкуственото хранене е, че бебето е по-податливо на различни заболявания, алергични реакции. Имунната система на такова дете е лишена от естествените защитни сили, които получава при кърмене..

Ако изкуственото хранене е неизбежна необходимост, младата майка трябва задълбочено да подходи към избора на смес, да проучи правилата за нейното съхранение, подготовка.

Адаптираните смеси Nestogen имат следните предимства:

 • използва се за бебета от момента на раждането;
 • осигурете добър сън на бебето;
 • развита мрежа от доставчици - могат да бъдат закупени в почти всеки магазин;
 • достъпна цена;
 • хубава миризма;
 • допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система на бебето;
 • комплекс от витамини, минерали осигурява нормалното функциониране на основните органи на детското тяло;
 • качеството на продуктите на марката отговаря на европейските стандарти.

Недостатъците на смесите Nestogen включват:

 • не се препоръчва за употреба от деца, склонни към алергични реакции, техният продукт може да доведе до непредсказуеми последици;
 • според потребителите продуктът има неприятна мека чанта вътре в опаковката;
 • силен сладък вкус;
 • дълъг период на разтваряне на сместа в контакт с вода.

Младите майки, когато са принудени да се справят с въпроса за изкуственото хранене, трябва да обърнат внимание на висококачествени, изпитани във времето продукти, необходимо е да се проучи мнението на педиатрите, потребителите.

Изборът на продукти на швейцарската компания Nestle под марката "Nestogen" не само ще нахрани бебето, но и ще укрепи здравето и имунитета му.

Хранене за кърмачета "Nestogen" включва комплекс от основни витамини, минерали, полезни елементи:

 • суроватъчен протеин, който се приема добре от детския организъм;
 • пребиотици, които помагат за нормализиране на храносмилането, нормалната функция на червата;
 • съдържа много малтодекстрин - меласа със сладък вкус.

Експертите казват, че високото съдържание на малтодекстрин в бебешката храна е отрицателен аспект. Смес от "Nestogen", чийто състав не предвижда наличието на DHA и ARA, което е отрицателен фактор, тъй като тези елементи участват в образуването на органите на зрението и слуха.

Не можете да намерите пълен заместител на кърмата.

Независимо от това, съставът на повечето съвременни марки на пазара на млечни формули съдържа идентични компоненти: витамини и минерали, протеини, въглехидрати, мазнини. Продуктите, които са най-подходящи за кърмата, се наричат ​​адаптирани.

Смеси с лечебни свойства се препоръчват за бебета с патологии на храносмилателната система. Тези смеси елиминират алергични реакции, лактозен дефицит, колики, запек.

Продукт, наречен "нощна смес", включва биологични омекотители, хормони. Когато избирате една или друга смес, трябва да се консултирате с педиатър, който знае спецификата на тялото на конкретно дете.

Швейцарската компания Nestle произвежда следните видове млечни смеси под марката Nestogen:

"Нестоген 1"

Адаптираният млечен продукт "Nestogen 1" е предназначен за бебета от момента на раждането, до шест месеца. Съставът на сместа: освен комплекс от витамини и полезни елементи, тя съдържа още желязо, йод - вещества, необходими за нормалното функциониране на мозъка и централната нервна система. Цинкът и селенът подобряват имунитета, калцият е полезен за зъбите и костната тъкан.

Незаместена 1 смес, таблицата на компонентите е показана по-долу:

 1. Възрастова група: бебета от момента на раждането, до шестмесечна възраст.
 2. Тегло: 350; 700 грама.
 3. Употреба: при пълно отсъствие или при липса на кърма.
 4. Компоненти: продуктът съдържа протеинови компоненти, най-важните витамини и минерали, които допринасят за нормалното развитие на тялото на бебето. Естествените пребиотици (GOS, FOS) нормализират изпражненията и насърчават нормалното храносмилане. Лактобацилите допринасят за развитието на храносмилателните органи, образуването на нормална микрофлора на лигавицата на храносмилателната система, премахват различни патологии на органите на храносмилателната система.
 5. Цена: 320; Съответно 577 рубли.

"Нестоген 2"

Заместител на кърмата "Nestogen 2" е насочен към деца от шест месеца до една година. Този продукт е млечен или с различни компоненти, например оризово брашно. Естествените фибри нормализират храносмилането.

Мастните киселини, комплекс от витамини и минерали допринасят за оптималния растеж и развитие на детето. Продуктът е максимално близък до майчиното мляко по свойства, балансираният състав осигурява добро храносмилане.

 1. Възрастова група: храна за деца на възраст от шест месеца до една година.
 2. Тегло: 350; 700 грама.
 3. Употреба: млечен продукт, с въвеждане на допълващи храни или като добавка към основната храна.
 4. Компоненти: Естествени пребиотици (GOS, FOS), стабилизират изпражненията, подобряват храносмилането. Продуктът съдържа мазнини, комплекс от витамини и минерали, полезни елементи (йод, желязо), те допринасят за нормалното функциониране на мозъка. Цинкът и селенът действат като антиоксиданти. Калцият допринася за нормалното развитие на костната тъкан, зъбите.
 5. Цена: 320; Съответно 577 рубли.

"Нестоген 3"

Адаптивният заместител на кърмата "Nestogen 3" е предназначен за хранене на деца на възраст от 10 до 18 месеца.

Продуктът се разрежда в преварена вода, сместа съдържа комплекс от най-важните витамини и минерали.

 1. Възрастова група: за хранене на деца без патологии от 10 месеца до година и половина.
 2. Тегло: 350; 700 грама.
 3. Употреба: млечен продукт - заместител на кравето мляко, с въвеждането на допълващи храни или като добавка към основната диета.
 4. Компоненти: комплекс от естествени пребиотици "Prebio", които допринасят за нормалното храносмилане, нормализиране на изпражненията. Лактобацилите допринасят за нормалното развитие на храносмилателната система, образуват здравословна микрофлора. Не съдържа ГМО, консерванти, оцветители, аромати или други вредни добавки.
 5. Цена: 328; 563 рубли съответно.

"Нестоген 4"

Сместа "Nestogen 4" се използва за хранене на бебета на възраст над една година и половина. Експертите настояват за използването на този продукт, когато практикувате хигиенни умения, както и когато обучавате бебето на тоалетната.

 1. Възрастова група: за бебета от една година и половина до две години.
 2. Тегло: 350; 700 грама.
 3. Употреба: пълноценно хранене на бебето.
 4. Компоненти: комплекс от естествени пребиотици "Prebio", които допринасят за нормалното храносмилане, нормализиране на изпражненията. Съдържа мазнини, комплекс от витамини и минерали, които допринасят за нормалното развитие на всички системи на детския организъм. Експертите препоръчват използването с цел по-лесно развиване на хигиенни умения (тоалетна подготовка).
 5. Цена: 340; 606 рубли, съответно.

"Нестоген" с ниско съдържание на лактоза

Адаптивен млечен продукт, съдържащ пребиотици. Малко количество лактоза помага за възстановяване на баланса при лактозен дефицит. Доброто усвояване на сместа от организма се осигурява от ниската й осмоларност.

Нуклеотидите помагат за възстановяване на баланса на храносмилателната система след диария. Не съдържа ГМО, консерванти, оцветители, аромати или други вредни добавки.

 1. Възрастова група: за бебета от момента на раждането.
 2. Тегло: 350 грама.
 3. Употреба: допълващи храни за деца, които нямат патологии на развитието, основно хранене при дефицит на лактоза или диария.
 4. Компоненти: продуктът съдържа протеинови компоненти, най-важните витамини и минерали, които допринасят за нормалното развитие на тялото на бебето. Естествените пребиотици (GOS, FOS) нормализират изпражненията и насърчават нормалното храносмилане. Лактобацилите допринасят за развитието на храносмилателните органи, образуването на нормална микрофлора на лигавицата на храносмилателната система, премахват различни патологии на органите на храносмилателната система.
 5. Цена: 354 рубли.

„Нестоген 2+. Щастливи мечти "

Млечна смес „Nestogen 2+. Щастливи мечти ”с пребиотици, оризово брашно. Суровината е суха млечна суроватка. Продуктът е максимално близък до майчиното мляко по свойства, балансираният състав осигурява добро храносмилане.

Сместа съдържа естествени пребиотици, има по-голяма плътност и калорично съдържание поради използването на оризово брашно, комплекс от витамини и минерали.

 1. Възрастова група: от 6 до 12 месеца.
 2. Тегло: 350 грама.
 3. Употреба: за хранене на деца без патологии, при въвеждане на допълващи храни или като добавка към хранителната диета на бебето.
 4. Компоненти: комплекс "Prebio" (GOS - 90%, FOS - 10%), протеинът в продукта по състав и свойства е най-съобразен с майчиното мляко. Комплексът от витамини и минерали осигурява на тялото на бебето всички необходими вещества за нормалното развитие на всички телесни системи. Сложните въглехидрати и специалните протеинови аминокиселини имат положителен ефект върху времето за сън, като намаляват броя на храненията.
 5. Цена: 180 рубли.

Как да влезете и да се подготвите правилно?

Когато избирате смес, най-правилното решение е да се консултирате с подходящ специалист. Ако има съмнения относно необходимото ниво на квалификация на специалист, е необходимо да се вслушате в неговите препоръки, тъй като той се занимава с голям брой деца, има най-надеждната информация по въпроса.

Когато избирате самостоятелно заместител на кърмата, трябва да обърнете специално внимание на следните точки:

 1. Адаптивност на продукта - за новородени бебета до шестмесечна възраст, известният педиатър Комаровски съветва храненето с високо адаптивни заместители, тъй като техният състав е най-близък до майчиното мляко. Те се отличават с високата си цена, но дозировката през този период на детско развитие е незначителна. За хранене на бебета на възраст от 6 до 12 месеца се препоръчва използването на по-достъпни средни, ниско адаптивни формули.
 2. Съответствие на продукта с възрастовата група на трохите. Забранено е да се дава на дете на 3 месеца продукт, фокусиран върху половин годишни и едногодишни бебета, това може значително да навреди на здравето на бебето.
 3. Като се вземат предвид специалните свойства на смесите. Има много продукти, насочени към бебета с различни характеристики - при алергични реакции, анемия, отхвърляне на майчиното или кравето мляко. Добре подходящи за бебета от всяка възрастова категория са заместителите на кърмата, съдържащи пробиотични бактерии, те подобряват храносмилането, стимулират имунната система на детското тяло.
 4. Наличието на широка мрежа от продавачи на продукти от определена марка. При закупуването на адаптирано мляко е цяло приключение - допълнителен стрес, както за бебето, така и за родителите му. Дайте предимство на наличния продукт.

Когато е невъзможно да се направи без изкуствено хранене, е необходимо правилно да се приложи правилното въвеждане на допълнителни храни, за да се избегне стресът за развиващото се детско тяло на детето, алгоритъмът е следният:

 1. Когато бебето все още е гладно и гърдите на майката са без мляко, трябва да готвите, дайте на бебето около 20 милилитра заместител на кърмата "Unestogen 1", с последващо хранене, процедурата трябва да се повтори.
 2. През следващите дни на бебето се предлага пълна доза заместител на кърмата, следващия път естественото хранене се заменя наполовина.
 3. Ако в началото на изкуственото хранене се появят отрицателни реакции към сместа, не трябва да се предприемат драстични действия, необходимо е да се позволи на тялото на бебето да се адаптира към новата диета. В случай на продължителна реакция с продължителност повече от 5 дни, храната трябва да се смени, след предварителна консултация със специалист.

Такова постепенно въвеждане на допълващи храни, ще осигури интереса на бебето към сместа, преминаването към нея без стрес.

Има редица продукти, които подобряват лактацията на младите майки, които естествено хранят бебето си:

 • халва;
 • копър бульон;
 • шипка;
 • джинджифил;
 • Мелиса;
 • диня;
 • сушени плодове;
 • риба;
 • ядки.

Правилното разреждане на заместителя на кърмата изисква спазване на препоръките в инструкциите, предоставени от производителя. Вложката на продукта съдържа информация за дозировката и методите за приготвяне на сместа "Nestogen 1".

Алгоритъм за готвене:

 1. Преди да започнете да разреждате сместа, измийте добре ръцете си с препарат..
 2. Почистете контейнера (биберон с капак, бутилка) от следи от предишна употреба.
 3. Пастеризирайте контейнерите за 5 минути, изолирайте от странични влияния.
 4. Оставете обикновената вода да заври, след което тя трябва да се охлади до 37 градуса.
 5. Използвайки измервателната маса, разположена във вложката, изсипете необходимото количество охладена вода в контейнера.
 6. Преди да използвате специалната лъжица, която се доставя с продукта, трябва да я измиете и подсушите добре. При разреждане на сместа е необходимо да се използва само специална лъжица и е необходимо продуктът да се събира без хълм.
 7. Използвайки измервателна маса, определете и добавете необходимия брой специални лъжици прах, нормата трябва да съответства на възрастовата група на бебето.
 8. Полученият разтвор се довежда до хомогенно състояние, за предпочитане без бучки.
 9. След като разпечатате торбата със сместа, трябва внимателно да се уверите, че тя е затворена и изолирана от различни влияния.

При готвене използваме специална лъжица строго без грах. Увеличаването или намаляването на дозата може да причини дехидратация на тялото на бебето или неправилно функциониране на диетата. Процесът на размножаване на заместител на кърма е лесен за всеки член на семейството.

ЧЗВ

Понякога неопитността на младите майки води до факта, че те са изправени пред прости въпроси, но те не знаят как да ги решат. Нека разгледаме най-важните моменти относно заместителите на кърмата и храненето на бебето.

Експертите препоръчват храненето на бебето според определени правила:

 • бебето трябва да е полу-вертикално - тази подредба е практична при сучене, което също така елиминира възможността бебето да се задави от сместа;
 • за да се избегнат храносмилателни проблеми, е необходимо да се контролира нивото на мляко в бутилката - тя трябва да покрива напълно зърното, въздухът може да бъде само в дъното на бутилката;
 • след хранене бебето трябва да е в изправено положение известно време, докато вие можете да сложите главата му на рамото си. Тази процедура ви позволява да премахнете излишния въздух от стомашната кухина;
 • когато бебето отказва да яде през бутилка или да яде от лъжица. Сместа трябва да се инжектира в тялото със спринцовка (след отстраняване на иглата), най-важното е да направите това възможно най-бавно, на малки порции.

Нека анализираме основните моменти относно манипулацията със сместа:

 1. Използването на сурова вода или непастьоризирани контейнери, нарушаване на правилата за отглеждане, съхранение, транспортиране, хранене може да причини усложнения за здравето на детето.
 2. Приготвянето на сместа трябва да се извърши преди детето да приеме храна..
 3. Важно е стриктно да се следват инструкциите на производителя, пропорциите, дадени в инструкциите, не могат да се променят без съвет от специалист.
 4. Когато остатъците от приготвената смес се образуват, нейното съхранение, по-нататъшно използване за хранене на бебето е строго забранено.
 5. Веднага, когато хранете бебето, трябва да го подкрепите, за да избегнете задавяне. С нарастването на бебето е необходимо да се премине към храна от по-удобен съд, например чаша.
 6. За да се запазят полезни елементи, бактерии, витамини и минерали, важни за детския организъм, преварената вода трябва да се доведе до телесна температура преди разреждане на сместа.
 7. Ако се появи диария, консултирайте се със специалист, това патологично състояние бързо дехидратира тялото на бебето, може да причини значителни щети на здравето на бебето.
 8. След 6 месеца, ако е възможно, е необходимо да се разрежда диетата на детето със зърнени храни, зеленчуци, плодове, месо, риба. В същото време това трябва да стане след консултация със специалист, който ще вземе предвид индивидуалните характеристики на бебето. С препоръка на специалист и по-ранно въвеждане на нови продукти в диетата на трохите, дозата на сместа трябва да бъде намалена.
 9. Преди и след отваряне на контейнера с продукта, той трябва да се съхранява при температура не повече от 25 градуса, с влажност на въздуха до 75%. Сместа трябва да се консумира напълно в рамките на 21 дни, а продуктът не трябва да се съхранява в хладилник.

Кое е по-добре "Nestogen" или "NAS"?

Заместителите на кърмата под марките "Nestogen" и "NAN" трябва да се сравняват според най-важните параметри: състав на продукта, безвредност на продукта за бебето, лекота на употреба, потребителски рецензии.

Висококачествените смеси съдържат пребиотици и пробиотици, тези вещества допринасят за образуването на нормална чревна микрофлора, подобряват процесите на храносмилане. Те също така предотвратяват появата на алергични реакции, развитието на инфекциозни патологии и повишават имунитета на бебето. Добър метаболизъм ще осигурят мазнините и нуклеотидите.

„Нестабилно“ или „NAS“? Нека разгледаме всеки от продуктите по отношение на най-важните критерии, положителни и отрицателни страни. И двата продукта се произвеждат от швейцарската компания Nestlé.

Положителните аспекти на "Nestogen" включват:

 • практична опаковка;
 • ниска цена и широка мрежа от доставчици;
 • ниска осмолалност;
 • не съдържа палмово масло;
 • съдържа пробиотици;
 • съдържа пребиотици GOS и FOS;
 • калций и фосфор в оптимални количества;
 • смеси "Nestogen 1,2" съдържат по-голямо количество суроватъчни протеини в сравнение с казеин.

Сред отрицателните аспекти на заместителите на кърмата под марката Nestogen са следните:

 • линията на марката съдържа само един специализиран продукт - "Nestogen Low Lactose";
 • продуктът не съдържа DHA и ARA киселини;
 • смеси "Nestogen 1,2,3,4" не съдържат нуклеотиди;
 • наличието само на една аминокиселина - таурин.

Положителните аспекти на смесите под марката NAS са:

 • продуктът "NAN 1" има уникален състав на протеини, съотношението на суроватъчните и казеиновите протеини е най-близко до майчиното мляко;
 • смесите "NAN 1,2,3,4" не съдържат палмово масло;
 • продуктът включва най-важните мазнини, нуклеотиди, пребиотици, аминокиселини, комплекс от витамини и минерали.

Сред отрицателните аспекти на смесите "NAS" са следните:

 • високо съдържание на лактоза, което влияе негативно на процеса на храносмилане, особено при лактазен дефицит;
 • повишена осмоларност на продукта, което допълнително натоварва отделителните системи на тялото на бебето;
 • смесите не включват пребиотици.

В статията няма директна реклама - независимо оценете плюсовете и минусите на тези марки и изберете най-подходящото решение специално за вашето бебе. Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия педиатър!

Как да разбера дали сместа не е подходяща?

При изкуствено или смесено хранене на трохи, заместителят на кърмата често е основният и може да бъде единственият източник на прием на полезни елементи и хранителни вещества. Качеството на усвояване и съставните компоненти на сместа пряко влияят върху това колко добре се развива детето.

Бдителността по въпроса дали изборът на продукта е направен правилно от страна на внимателните родители тук е само от полза. Необходимо е да запомните знаците, които са мощен аргумент за консултация със специалист.

Така че са необходими спешни мерки, ако:

 • след консумация на сместа детето става неспокойно, често плаче, възникват трудности при опит за връщане на бебето в нормално състояние;
 • появата на зачервяване и обриви по кожата на бебето;
 • честа регургитация - при хранене, между храненията;
 • отклонения в работата на храносмилателната система - подуване, натрупване на газове, редки изпражнения с включвания на хранителни бучки;
 • лошо наддаване на тегло.

Nestle Nestogen смес 1 700g от 0 месеца

Цените на онлайн магазините могат да се различават от цените на магазините на дребно

Всички продукти на марката Nestogen

За продукта

Nestogen 1 е специално създаден, за да осигури балансирано, здравословно хранене и удобно храносмилане за вашето бебе. Смес с пребиотици Prebio и уникалния лактобацилус L. reuteri спомага за подобряване на чревната перисталтика, образуване на редовни меки изпражнения, здравословна микрофлора и намаляване на коликите.

 • Предназначен за хранене на здрави бебета от раждането в случаите, когато кърменето е невъзможно
 • Съдържа балансиран комплекс от витамини и минерали за хармоничен растеж и развитие

През първите месеци от живота на бебето храносмилателната му система трябва да се адаптира към новите условия. Това е естествен процес на развитие, който може да доведе до храносмилателни разстройства като колики или запек и да предизвика прекомерен плач. Nestogen 1 Blend съдържа уникалните Lactobacillus L. reuteri и пребиотици за удобно храносмилане и редовни меки изпражнения.

Състав: обезмаслено мляко, малтодекстрин, деминерализирана суроватка, лактоза, смес от растителни масла (рапично семе с ниска ерука, слънчоглед, високоолеинов слънчоглед, кокос), млечна мазнина, пребиотици (галактоолигозахариди (GOS) и фруктоолигозахариди), лимонена киселина (FOS) лецитин), калиев цитрат, калиев фосфат, магнезиев хлорид, витамини (L-натриев аскорбат, аскорбил палмитат (C), DL-алфа-токоферол ацетат (E), никотинамид (PP), D-калциев пантотенат (B5), ретинол ацетат ( A), тиамин мононитрат (B1), пиридоксин хидрохлорид (B6), рибофлавин (B2), D3 холекалциферол (D), фитоменадион (K), фолиева киселина (B9), цианокобаламин (B12), D-биотин (B7)), натриев цитрат, натриев хлорид, калциев хлорид, калиев хлорид, култура на лактобацили L. reuteri1 (не по-малко от 8,9x105 CFU / g), таурин, железен сулфат, инозитол, цинков сулфат, L-карнитин, меден сулфат, манганов сулфат, калиев йодид, натриев селенат. Опаковани в модифицирана азотна атмосфера.

Важна забележка:

 • Кърменето е за предпочитане за хранене на малки деца. Майчиното мляко е идеалната храна за бебето. Кърменето трябва да продължи възможно най-дълго. Посъветвайте се с вашия медицински специалист за съвет, преди да решите дали да използвате хранене с адаптирано мляко.
 • Продуктът трябва да се готви непосредствено преди всяко хранене. Следвайте точно инструкциите. Продуктът, останал след хранене, не подлежи на съхранение и последваща употреба. По време на хранене е необходимо да се поддържа бебето, за да не се задави.

Всички смеси "Nestogen" 1-4, характеристики и инструкции за употреба от раждането

За пълноценно израстване и развитие детето, особено новороденото, се нуждае от балансирана диета. Както е известно. Най-добрата храна за бебето е само майчиното мляко. Но ако майката няма мляко или има много малко, възниква въпросът за избора на оптимална формула за изкуствено хранене.

Съставът на сместа влияе пряко както върху физическото, така и върху умственото развитие, симулира състава на чревната микробиота и допринася за формирането на имунната система на бебето.

Важно е да изберете висококачествен заместител на кърмата, който да съдържа пълна гама от витамини, минерали, полезни елементи и да е близък по състав до естественото кърма. Ето защо всяка млада майка трябва да се стреми да удължава максимално кърменето..

Често има ситуации, когато има насилствен преход към изкуствено хранене, така че изборът на смес е много отговорен и важен етап..

Избраният продукт трябва да съответства максимално по състав и свойства на кърмата..

Днес в продажба можете да намерите огромен избор от смеси от различни производители, сред които най-популярна е сместа от Nestlé "Nestogen".

Основният критерий при избора на смес е как бебето реагира на този продукт..

Причини за изкуствено хранене

Заместителите на кърмата, като Unestogen 1, са добър заместител на кърменето при определени обстоятелства, но не са еквивалентни. Медицинските специалисти силно препоръчват кърменето, когато е възможно, поне 1 година.

Необходимо е да се въведе изкуствена смес в диетата на бебето само ако това е медицински оправдано.

Причините, поради които кърменето не е възможно, могат да бъдат относителни и абсолютни..

Противопоказания от майката

Кърменето е ограничено или невъзможно в следните случаи:

 • когато кърмата съдържа вещества или микроорганизми, опасни за здравето на бебето;
 • соматични патологии на майката, тежки заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • ХИВ инфекция на мама;
 • опасни инфекциозни заболявания - чума, антракс, холера, едра шарка, тиф и други;
 • онкология, при която състоянието на майката е изключително трудно, също прием на противоракови лекарства, химиотерапия, лъчетерапия, радиоизотопни лекарства, които влизат в кърмата и влияят негативно на бебето;
 • открита туберкулоза с освобождаване на бактерии, тъй като новороденото е много чувствително към инфекция и рискът от инфекция е голям;
 • с липса на кърма при майката - в случай, че не е възможно да се установи пълна лактация.

Днес спорен въпрос относно допустимостта на хранене на дете с хепатит С при майката, относно това има много разногласия сред учените по целия свят.

Смята се, че кърменето е разрешено само при липса на циркулация на вируса в кръвната плазма и с подложки, но ако има активна виремия (вирусите навлизат в кръвта и могат да се разпространят в тялото), кърменето е напълно забранено.

Важно!

 • ТОРС, тонзилит, бронхит, пневмония не са причина за отказ от кърмене. Можете да прилагате върху гърдите, след като температурата е намаляла и общото състояние на жената се е подобрило. В този случай е по-добре мама да използва маска, когато общува с бебето..
 • В случай на мастит, ако гнойът не се отделя от зърната, кърменето също е възможно..
 • С Rh-отрицателна кръв при майката (при наличие на титър на антитела в кръвта) кърменето понастоящем също не е отменено: смята се, че антителата се разрушават в стомаха на новороденото и следователно не са опасни.

Противопоказания за кърмене на бебе

Ситуации с инжектиране на смес поради причини, свързани с детето:

 • вродени сърдечни и мозъчни дефекти на новороденото;,
 • дълбока недоносеност на бебето, когато бебето не е в състояние да суче само;
 • сепсис на новородени;
 • левциноза, болест на Menkes или урина с мирис на кленов сироп;
 • фенилкетонурия, наследствено заболяване, свързано с нарушение на метаболизма на аминокиселини, главно фенилаланин;
 • галактоземия на новородено, когато има метаболитно разстройство по пътя на превръщането на галактозата в глюкоза.

Горните случаи са обективни причини за преминаване към изкуствено хранене..

Има случаи, когато жената избягва кърменето, за да поддържа „добрата форма“ на гърдите си. Преди да вземе такова решение, майката трябва да помисли добре и да реши кое е по-важно за нея - здравето на детето или красивата гърда. Жените трябва да са наясно, че дори най-висококачественото изкуствено хранене не може да замести уникалното кърма..

Важно! Помислете добре, преди доброволно да се откажете от кърменето и по този начин да оставите бебето си без кърма, жизненоважно за пълния му растеж и развитие. Въвеждането на изкуствени смеси в диетата на детето трябва да се извършва след консултация с педиатър или неонатолог, той ще помогне за правилна оценка на необходимостта от тази мярка, определяне на подходящия продукт.

Предимства и недостатъци

Заместващите кърменето, разбира се, се различават от майчините, те имат редица предимства:

 • освобождава свободно време, което е важно за млада майка с липса на свободно време и много притеснения, майката може дори да напусне дома, тъй като всеки от членовете на семейството може да храни детето;
 • една майка може да си позволи да се храни добре, без да се ограничава в каквото и да е, а това е много важно в периода след раждането за една жена, когато натоварването е голямо и в същото време тялото трябва да получи всички необходими вещества, за да се възстанови;
 • контрол върху диетата на детето - майката знае точно каква смес дава, ако се появи алергия, достатъчно е да я смените с друга, с естествено хранене, говорим за пълна промяна в диетата на кърмачка.

Най-същественият недостатък на изкуственото хранене е, че новороденото развива само чревна микробиота и формиране на имунитет, поради което през този период то все още е слабо защитено и е податливо на различни заболявания, включително алергични.

Обикновено здраво доносено новородено бебе има специално, различно от възрастното състояние на имунната система, което е биологично целесъобразно. От стерилните условия на вътрематочно развитие детето идва в свят, в който още от първата секунда от живота (и дори по време на раждането) върху него пада огромно количество антигени, непознати досега за него.

Независимо от това, природата е направила така, че състоянието на имунната система на новороденото да инхибира прекомерния имунен отговор, който може да възникне от такава огромна антигенна стимулация. Това става възможно поради незрялостта на много звена на имунната система и повишената функция на супресивните (т.е. инхибиторни) фактори на имунитета..

При новородените активността на повечето фактори на неспецифична защита е намалена. И така, кожата им е тънка, структурата й е незряла, рН е недостатъчно, в резултат на което кожата има повишена пропускливост и податливост към инфекции.

Контактът кожа до кожа след раждането между майката и новороденото и, разбира се, получаването на няколко капки коластра са много важни за развитието на нормалната флора при новороденото..

Коластрата, образувана през първите дни на кърмене, е много ценна храна за бебето: тя е богата на ценни хранителни вещества, хормони, витамини, растежни фактори, имуноглобулини и много други фактори за противоинфекциозна защита.

Ако детето не е получило коластра, но по-късно е установено кърмене, бебето ще получи всички необходими компоненти.

Ако изкуственото хранене е неизбежна необходимост, майката трябва да вземе много сериозно избора на сместа, изучаването на правилата за нейното съхранение и начина на приготвяне.

Адаптираните смеси Nestogen имат следните предимства:

 • препоръчва се за бебета от момента на раждането;
 • съдържат комплекс от витамини и минерали, които осигуряват балансирана здравословна диета за бебето;
 • сместа съдържа пребиотици Prebio и lactobacillus L. reuteri, които допринасят за комфортно храносмилане;
 • благодарение на пребиотиците, чревната подвижност се подобрява, образуват се редовни меки изпражнения, намалява здравата микрофлора и коликите;
 • осигурява сладък сън на бебето, защото коремчето не пречи;
 • развита мрежа от доставчици - можете да я закупите в почти всеки супермаркет, онлайн магазин;
 • достъпна цена;
 • приятен вкус и мирис;
 • без палмово масло;
 • висококачествени суровини, произведени от специално подбрани доставчици, без използването на генетично модифицирани съставки, консерванти, оцветители и аромати.

Недостатъците на смесите Nestogen включват:

 • не е подходящ за деца, склонни към алергични реакции;
 • според някои потребители продуктът в опаковката е затворен в неудобна мека торба (това се отнася по-скоро за недостатъците на опаковката, отколкото за смесите);
 • силен сладък вкус (много хора го харесват);
 • дълъг период на разтваряне на сместа в контакт с вода.

Младите майки, когато са принудени да разрешат въпроса с изкуственото хранене, трябва да обърнат внимание на висококачествени продукти, изпитани във времето, е необходимо да се вслушат в мнението на експертите.

Изборът на продукти на швейцарската компания Nestle под марката "Nestogen" ви позволява напълно да нахраните бебето, да укрепите здравето му, имунитета и да подобрите храносмилането.

Хранене за кърмачета "Nestogen" включва комплекс от основни витамини, минерали, полезни елементи:

 • суроватъчен протеин, който се усвоява и усвоява от тялото на детето;
 • пробиотици (lactobacillus L. reuteri), които допринасят за формирането на здрава микрофлора и редовни меки изпражнения, подобряват чревната подвижност;
 • съдържа пребиотици (TOS, FOS);
 • съдържа α-линоленова мастна киселина;
 • съдържа малтодекстрин - меласа със сладък вкус.

Друг недостатък на сместа "Nestogen" е, че не съдържа есенциални полиненаситени мастни киселини от клас Омега-3 - DHA и ARA, които имат благоприятен ефект върху развитието на мозъка, интелигентността, участват във формирането на органите на зрението и слуха.

Линийка Нестабилна 1, 2, 3, 4

Днес е невъзможно да се получи еквивалентен заместител на кърмата..

Съставът на най-модерната формула за изкуствено хранене обаче съдържа идентични компоненти: витамини и минерали, протеини, въглехидрати, мазнини. Продуктите, които са най-подходящи за кърмата, се наричат ​​адаптирани.

Смеси с лечебни свойства се препоръчват за бебета с алергични заболявания или сериозни нарушения в храносмилателната система. Тези смеси премахват алергии, лактозен дефицит, колики, запек.

Когато избирате една или друга смес, трябва да се консултирате с педиатър, който знае спецификата на тялото на конкретно дете.

Швейцарската компания Nestle произвежда следните видове млечни смеси под марката Nestogen:

"Нестоген 1"

Адаптирана млечна формула "Nestogen 1", предназначена за бебета от раждането до 6 месеца. Състав на сместа: в допълнение към комплекса от основни витамини и минерали, тя съдържа и α-линоленова незаменима мастна киселина, която е важна за развитието и нормалното функциониране на мозъка. Йод - участва в работата на нервната и ендокринната системи. Цинкът и селенът подобряват имунитета, калцият е полезен за зъбите и костната тъкан.

Незаместена 1 смес, таблицата на компонентите е показана по-долу:

 1. Възрастова група: бебета от 0-6 месеца.
 2. Тегло: 350; 700, 1050 грама.
 3. Употреба: при пълно отсъствие или при липса на кърма.
 4. Компоненти: продуктът съдържа въглехидрати, мазнини, протеини: казеин 40 и 60 суроватъчни протеини, най-важните витамини и минерали, които допринасят за нормалното развитие на тялото на бебето. Естествените пребиотици (GOS, FOS) нормализират изпражненията и насърчават нормалното храносмилане. Пробиотиците (лактобацили) насърчават растежа на здрава микробиота и развитието на имунната система на бебето, образуването на редовни меки изпражнения.
 5. Осмоларност 247 mOsm / kg.
 6. Енергийна стойност 67 kcal на 100 ml готова смес.
 7. Цена: около 261-320; 475-577; 760 рубли съответно.

"Нестоген 2"

Заместител на кърмата "Nestogen 2" е предназначен за хранене на деца от 6 месеца до 1 година. Сместа може да се използва като млечен компонент от менюто на бебето и в допълнение към допълващите храни.

Пребиотиците от естествени влакна (GOS, FOS) допринасят за нормалното храносмилане. Lactobacillus L. reuteri подобрява чревната подвижност, помага за образуването на редовни меки изпражнения и микробиотата на здраво бебе. Съдържа и незаменима мастна киселина (α-линоленова), комплекс от витамини и минерали, които допринасят за оптималния растеж и развитие на детето. Продуктът е максимално близък до майчиното мляко по свойства, балансираният състав осигурява добро храносмилане.

 1. Възрастова група: храна за деца на възраст 6-12 месеца.
 2. Тегло: 350; 700, 1050 грама.
 3. Употреба: млечен продукт, при въвеждане на допълващи храни или като добавка към допълващи храни.
 4. Компоненти: пребиотици (GOS, FOS), пробиотици lactobacillus L. reuteri, подобряват храносмилането, помагат за образуването на редовни, меки изпражнения. Продуктът съдържа протеини, мазнини, въглехидрати, комплекс от витамини и минерали, полезни елементи (йод, желязо, цинк и селен и други). Калцият допринася за нормалното развитие на костната тъкан, зъбите.
 5. Осмоларност 266 mOsm / kg.
 6. Енергийна стойност 65,50 kcal на 100 ml готова смес.
 7. Цена: 269-320; 437-577, 759-883 рубли, съответно.

"Нестоген 3"

Мляко "Nestogen 3" е балансиран продукт, предназначен за хранене на деца над 1 година.

Водено от таблицата за хранене, точно измереното количество смес се разрежда в топла преварена питейна вода. Сместа "Nestogen 3" съдържа комплекс от най-важните витамини и минерали, пробиотици (L. Reuter), мастни киселини (линоленова и α-алфа-линоленова киселини), въглехидрати, лактоза, протеини, включително суроватъчни протеини.

Млякото "Nestogen 3" замества кравето мляко в менюто на бебето, което не се препоръчва за деца под 3-годишна възраст.

 1. Възрастова група: за хранене на здрави деца над 12 месеца.
 2. Тегло: 350; 700 грама.
 3. Употреба: мляко - заместител на кравето мляко, с въвеждането на допълващи храни или като добавка към основната диета.
 4. Компоненти: комплекс от естествени пребиотици "Prebio", които допринасят за нормалното храносмилане, нормализиране на изпражненията. Лактобацилите (L. reuteri) допринасят за формирането на здрава микрофлора. Не съдържа ГМО, консерванти, оцветители, аромати или други вредни добавки.
 5. Енергийна стойност 67 kcal на 100 ml приготвено мляко.
 6. Цена: 259-328; Съответно 419-563 рубли.

"Нестоген 4"

Млякото "Nestogen 4" се използва за хранене на бебета на възраст над 1,5 години. Това е идеално балансиран заместител на мляко за бебета..

 1. Възрастова група: за бебета от 18 месеца до 24 месеца.
 2. Тегло: 350; 700 грама.
 3. Употреба: пълноценно хранене на бебето.
 4. Компоненти: като част от лактобацилуса (L. reuteri), диетичните фибри Prebio (пребиотици GOS и FOS), които са част от млякото, допринасят за нормалното функциониране на храносмилателната система. Съдържа мазнини (линоленова, а-алфа-линоленова киселини), комплекс от витамини и минерали, необходими на тялото на бебето, пълния му растеж и развитие.
 5. Енергийна стойност 70 kcal на 100 ml приготвено мляко.
 6. Цена: 259-340; 435-606 рубли, съответно.

"Нестоген" с ниско съдържание на лактоза

Това е пълна смес с ниско съдържание на лактоза на прах. Формулата с ниско съдържание на лактоза може да се използва като единствен източник на хранене за деца от раждането в случаите. когато бебето е с непоносимост към лактоза, както и след претърпена диария. Тази храна е със специални медицински цели и се препоръчва от Вашия лекар..

Лесното усвояване на нисколактозната смес от тялото на бебето се осигурява от нейната ниска осмоларност.

Осмоларност 165 mOsm / kg.

Нестогенът с ниско съдържание на лактоза съдържа нуклеотиди - сложни биологични вещества, които играят ключова роля в много биологични процеси.

Те служат като основа за изграждане на ДНК и РНК и освен това са отговорни за синтеза на протеини и генетичната памет, като са универсални източници на енергия. Нуклеотидите са част от коензимите, участват в метаболизма на въглехидратите и синтеза на липиди.

Сместа не съдържа ГМО, консерванти, оцветители, аромати или други вредни добавки.

 1. Възрастова група: за бебета от раждането.
 2. Тегло: 350 грама.
 3. Употреба: пълна суха смес с ниско съдържание на лактоза. Сместа може да се използва като единственият източник на храна за деца от раждането в случаи на непоносимост към лактоза, след диария.
 4. Компоненти: продуктът съдържа протеини, мазнини (включително мляко, масова част от моларната мазнина. 0%), въглехидрати и всички необходими витамини и минерали, незаменими мастни киселини, допринасящи за пълния растеж и развитие на детето.
 5. Цена: 354 рубли.

Внимание! Прекратен продукт.

"Nestogen 1 Comfort Plus"

Млечната формула Nestogen 1 Comfort Plus с комплекс от пребиотици и пробиотици е предназначена за бебета от раждането.

Сместа е предназначена за деца за коригиране на минималните прояви на колики, запек и регургитация. Бифидобактериите и пребиотиците спомагат за нормализиране на състава на чревната микрофлора и подобряват храносмилането на бебето. Съставът съдържа нишесте (сгъстител), което намалява честата регургитация, а намаленото съдържание на лактоза елиминира храносмилателния дискомфорт.

Nestogen 1 Comfort Plus може да се използва като единствен източник на хранене за бебета от раждането. Нишесте добавено като сгъстител.

 1. Възрастова група: от раждането.
 2. Тегло: 350 грама.
 3. Употреба: за хранене на деца от раждането, за да се коригират минималните прояви на колики, запек и регургитация.
 4. Компоненти: съдържа протеини, включително суроватъчни протеини, мазнини, въглехидрати, лактоза, таурин, пробиотици (B. Lactis bifidobacteria), пребиотици (90% GOS и 10% FOS), незаменими мастни киселини (α-линоленова) и всички основни витамини и минерали.
 5. Осмоларност 320 mOsm / kg.
 6. Енергийна стойност 67 kcal на 100 ml готова смес.
 7. Цена: 480-558 рубли.

Как да влезете и да се подготвите правилно?

При избора на смес най-правилното решение би било да се консултирате с подходящ специалист - педиатър, неонатолог. Ако детето има склонност към алергични реакции, тогава е по-добре да се свържете с детски алерголог. Лекарите имат опит и разполагат с най-достоверната информация по въпроса.

Когато избирате самостоятелно заместител на кърмата, трябва да обърнете специално внимание на следните точки:

 1. Адаптивност на продукта - за новородени бебета до шестмесечна възраст, известният педиатър Комаровски съветва храненето с високо адаптивни заместители, тъй като техният състав е най-близък до майчиното мляко. Те се отличават с високата си цена, но дозировката през този период на детско развитие е незначителна. За хранене на бебета на възраст от 6 до 12 месеца се препоръчва използването на по-достъпни средни, ниско адаптивни формули.
 2. Съответствие на продукта с възрастта на бебето. Забранено е да се дава на бебе на 3 месеца продукт, фокусиран например на 12-месечна възраст, това може значително да навреди на здравето на детето.
 3. Прочетете внимателно инструкциите, преди да разреждате сместа..
 4. Като се вземат предвид специалните свойства на смесите. Има много продукти за бебета с различни характеристики - за алергични реакции, лактазна недостатъчност, колики. запек, регургитация, алергия към протеини от краве мляко и други.
 5. Перфектни за бебета от всяка възрастова категория, заместители на кърмата, съдържащи полезни пробиотични бактерии, които подобряват храносмилането, допринасят за развитието на имунната система на детето.
 6. Наличие на широка мрежа от продавачи за конкретна марка продукти Ако закупуването на адаптирано мляко е приключение - допълнителен стрес, както за детето, така и за родителите му, изберете продукт на достъпна цена, който лесно може да бъде закупен във всеки магазин. и
 7. Обърнете внимание на срока на годност.

Приблизителна схема за въвеждане на нова адаптирано мляко за кърмачета

Когато кърменето е невъзможно или сместа не е подходяща, е необходимо правилно да се приложи правилното въвеждане на новата смес, за да се избегнат стрес и нежелани реакции, препоръчваме да използвате таблицата:

Когато бебето е все още гладно, а гърдата на майката е без мляко, трябва да подготвите и да дадете на бебето около 30 милилитра заместител на кърмата "Непротезиран 1", с последващо хранене, процедурата трябва да се повтори.

През следващите дни на бебето се предлагат и 30 ml заместител на кърмата чрез хранене и след това обемът постепенно се увеличава.

Когато в началото на изкуственото хранене се появят странични реакции към сместа, не е необходимо да се паникьосвате, необходимо е да се позволи на тялото на бебето да се адаптира към новата диета. При продължителна нежелана реакция, продължаваща повече от 2-3 дни, трябва да се консултирате със специалист и да замените сместа.

Такова постепенно въвеждане ще осигури интереса на бебето към сместа, прехода към нея без стрес.

Има напитки и храни, които подобряват лактацията на майката, които естествено хранят бебето:

 • чиста вода;
 • чай от копър;
 • нискомаслени млечни продукти;
 • нискомаслени нос бульони и супи;
 • постно месо и риба;
 • твърдо и адигейско сирене;
 • шипка;
 • семена;
 • Мелиса;
 • сушени плодове;
 • узвар (компот от сушени плодове);
 • ядки.

Правилното разреждане на заместителя на кърмата изисква спазване на препоръките в инструкциите, предоставени от производителя. Вложката на продукта съдържа информация за дозировката и методите за приготвяне на сместа "Nestogen 1".

Алгоритъм за приготвяне на сместа:

 1. Измийте добре ръцете си, преди да приготвите сместа..
 2. Измийте добре бутилката, биберона и капачката.
 3. Варете ги 5 минути, след което покрийте, докато се използват..
 4. Варете питейната вода за 5 минути и след това охладете до 37 ° C.
 5. След това, като се позовавате на таблицата за хранене, измерете правилното количество вода..
 6. Изсипете 1/2 от необходимия обем топла вода в бутилка и добавете точния брой мерителни лъжици прах според възрастта на вашето дете.
 7. Сместа трябва да се приготвя непосредствено преди хранене.
 8. Разредената смес, останала след хранене, не подлежи на съхранение и последваща употреба..

При подготовката използваме специална мерителна лъжица строго без пързалка. Увеличаването или намаляването на дозата може да причини дехидратация на тялото на бебето или неправилно функциониране на диетата. Процесът на размножаване на заместител на кърма е лесен за всеки член на семейството.

ЧЗВ

Понякога неопитността на младите майки води до факта, че те са изправени пред прости въпроси, но те не знаят как да ги решат. Ето някои от най-често задаваните въпроси относно заместителите на кърмата и храненето на бебето.

Експертите препоръчват храненето на бебето според определени правила:

 • бебето трябва да е наполовина вертикално - това подреждане е практично при сучене, трябва да поддържате бебето, за да не се задави.
 • за да се избегнат храносмилателни проблеми, е необходимо да се контролира нивото на мляко в бутилката - тя трябва да покрива напълно зърното, въздухът може да бъде само в дъното на бутилката;
 • след хранене бебето трябва да е в изправено положение известно време, докато вие можете да сложите главата му на рамото си. Тази процедура ви позволява да премахнете излишния въздух от стомашната кухина;
 • когато бебето отказва да яде през бутилка или да яде от лъжица. Сместа трябва да се инжектира в тялото със спринцовка (след отстраняване на иглата), най-важното е да направите това възможно най-бавно, на малки порции.

Нека анализираме основните моменти относно манипулацията със сместа:

 1. Използването на сурова вода или непастьоризирани контейнери, нарушаване на правилата за отглеждане, съхранение, транспортиране, хранене може да причини усложнения за здравето на детето.
 2. Приготвянето на сместа трябва да се извърши преди детето да приеме храна..
 3. Важно е стриктно да се следват инструкциите на производителя, пропорциите, дадени в инструкциите, не могат да се променят без съвет от специалист.
 4. Когато остатъците от приготвената смес се образуват, нейното съхранение, по-нататъшно използване за хранене на бебето е строго забранено.
 5. Директно при хранене на бебето, то трябва да се поддържа, за да не се задави. Докато детето расте, е необходимо да се премине към храна от повече от чаша.
 6. За да се запазят полезни елементи, бактерии, витамини и минерали, важни за детския организъм, преварената вода трябва да се доведе до телесна температура преди разреждане на сместа.
 7. Ако се появи диария, консултирайте се със специалист, това патологично състояние бързо дехидратира тялото на бебето, може да причини значителни щети на здравето на бебето.
 8. След 6 месеца, ако е възможно, е необходимо постепенно да се въвеждат допълнителни храни в диетата на бебето - зеленчуци, плодове, зърнени храни, месо и риба. Нещо повече, това трябва да стане след консултация с лекар, който ще вземе предвид индивидуалните характеристики на бебето. С препоръка на специалист и по-ранно въвеждане на нови продукти в диетата на трохите, дозата на сместа трябва да бъде намалена.
 9. Преди и след отваряне на опаковката, сместа трябва да се съхранява при температура не по-висока от 25 ℃ и при относителна влажност не повече от 75%.
 10. След приготвяне на сместа, опаковката с продукта трябва да бъде плътно затворена.
 11. След отваряне на опаковката, продуктът трябва да се използва в рамките на 21 дни, не се препоръчва да се съхранява в хладилник.

Кое е по-добре "NESTOGEN" или "NAN"?

Заместителите на кърмата под марките "Nestogen" и "NAN" трябва да се сравняват според най-важните параметри: състав на продукта, безопасност на продукта за бебето, лекота на употреба, потребителски рецензии.

Висококачествените смеси съдържат пребиотици и пробиотици, тези вещества допринасят за формирането на нормална чревна микрофлора, формирането на имунната система на детето и подобряването на процесите на храносмилане.

Също така, висококачествена смес предотвратява появата на алергични реакции, развитието на инфекциозни заболявания. Добър метаболизъм се осигурява от протеините (обърнете внимание на качеството и количеството), мазнините и нуклеотидите.

„Нестабилно“ или „NAS“? Нека разгледаме всеки от продуктите по отношение на най-важните критерии, всички плюсове и минуси на смесите. И двата продукта се произвеждат от швейцарската компания Nestlé.

Предимствата на "NESTOGEN" включват следното:

 • практична опаковка;
 • ниска цена и широка мрежа от доставчици;
 • оптимална осмоларност;
 • не съдържа палмово масло;
 • съдържа пробиотици;
 • съдържа пребиотици GOS и FOS;
 • калций и фосфор в оптимални количества;
 • смеси "Nestogen 1,2" съдържат по-голямо количество суроватъчни протеини в сравнение с казеин.

Сред недостатъците на смесите от марката "NESTOGEN" са следните:

 • линията на марката съдържа само 1 специализиран продукт - „Unstogen 1 Comfort Plus“, „Unstogen Low lactose в момента не е в производство;
 • продуктът не съдържа DHA и ARA киселини, но има α-линоленова мастна киселина;
 • смеси "Nestogen 1,2,3,4" не съдържат нуклеотиди;
 • наличието само на една аминокиселина - таурин.

Предимствата на смесите под марката "NAN" са:

 • продуктът „NAN OPTIPRO“ има уникален протеинов комплекс, оптимизиран като количество и качество, поради което лесно се абсорбира във все още незрелите черва на бебето;
 • в сместа "NAN 1 Optipro" съотношението на суроватъчните и казеиновите протеини е най-близко до майчиното мляко - протеини (казеин / суроватъчни протеини 30/70);
 • NAN смесите съдържат живи бифидобактерии, които спомагат за укрепването на имунитета на вашето бебе;
 • NAN смесите съдържат две основни мастни киселини (DHA и ARA), открити в кърмата, които играят важна роля в развитието на имунната система на бебето и допринасят за развитието на мозъка и зрението;
 • всички NAN смеси не съдържат палмово масло;
 • Сместа NAN SUPREME съдържа УНИКАЛЕН комплекс, състоящ се от два олиго-захарида - 2'-фукозил-лактоза (2'FL) и лакто-N-неотетраоза (LNnT), структурно идентични с тези в майчиното кърма. Олигозахаридите, както показват проучванията, предпазват бебето от инфекции и спомагат за укрепването на имунната система;
 • сместа "NAN SUPREME" съдържа OPTIPRO HA (хипоалергенен протеин), по-точно оптимизиран и частично хидролизиран протеинов комплекс, получен по специална технология, поради което беше възможно значително да се намали неговият алергенен потенциал.
 • всички NAN продукти включват основни мазнини, нуклеотиди, пребиотици, аминокиселини, комплекс от витамини и минерали, пробиотици и пребиотици, който осигурява на детето всички хранителни вещества, необходими за хармонично физическо и психическо развитие.
 • линията NAN съдържа специални смеси за медицински цели - "NAN без лактоза", "NAN Antireflux", "NAN Triple Comfort", "NAN ферментирало мляко", "NAN хипоалергенно".

При избора на храна за бебе е много важно да се обърне внимание на съотношението на казеина и суроватъчните части на протеина, както и неговото количество. Количеството протеин, което бебето получава през първите години от живота, до голяма степен определя бъдещото му здраве..

Качеството и количеството протеини, които детето получава от храната, ще му помогнат да положи стабилна основа за здравето си сега и в бъдеще. Правилно подбраният протеин в сместа допринася за формирането на имунитет и развитието на храносмилателната система, както и за здравословното наддаване на тегло.

Сред недостатъците на смесите "NAS" са следните:

 • по-висока цена от NESTOGEN.

В статията няма директна реклама - независимо оценете всички предимства и недостатъци на тези марки и изберете най-подходящото решение специално за вашето бебе. Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия педиатър!

Как да разбера дали сместа не е подходяща?

За адаптирано мляко или смесено кърмене заместителят на кърмата често е основният и единствен източник на хранителни вещества и хранителни вещества. Правилният растеж и хармоничното развитие на детето напълно зависи от състава и пълното усвояване на компонентите на сместа..

Важно е да изберете правилния продукт, защото първите 1000 дни от живота на бебето са най-важните. Необходимо е да запомните знаците, които са мощен аргумент за консултация със специалист.

Трябва да се вземат спешни мерки, ако:

 • след консумация на сместа бебето става неспокойно, често плаче, възникват трудности при опит за връщане на бебето в нормално състояние;
 • появата на зачервяване и обриви по кожата на бебето;
 • честа регургитация по време на хранене, между храненията;
 • отклонения в работата на храносмилателната система - колики или запек, натрупване на газове;
 • недостатъчно наддаване на тегло на детето.

Възможна ли е вреда от употребата на Nestogen?

Цялата формула Nestlé за изкуствено хранене е направена от висококачествени суровини, близки по състав и свойства на майчиното мляко..

Кърменето е естествено, здравословно и отговаря на всички нужди на бебето.

Изкуственото хранене има следните недостатъци:

 • при недостатъчно почистване на бутилката, както и в случай на нарушаване на правилата за приготвяне на изкуствена смес, може да настъпи поява и активно размножаване на патогенни микроорганизми, които могат да причинят отравяне на бебето, дори да доведат до смърт;
 • кърмата се абсорбира от тялото на бебето на 100%, което не може да се каже за смеси. Така че желязото в продукта не се абсорбира напълно, което може да причини развитието на желязодефицитна анемия;
 • при изкуствено хранене, натоварването на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт се увеличава с 3 пъти;
 • когато към продукта се добави палмово масло, костната минерализация се влошава;
 • вероятността от развитие на кариес, затлъстяване, диабет, влошаване на зрението, образуването на неправилно запушване се увеличава приблизително 2 пъти.