По съветско време протеинът беше заменен с мляко на прах или адаптирано мляко за кърмачета. Това все още се прави сега, само по други причини. Ако по-рано просто нямахме висококачествен протеин, сега е доста трудно да се разбере неговото разнообразие.

Някои наистина не вярват в качеството на продукта и се страхуват от странични ефекти, други вярват, че „протеинът е еднакъв навсякъде“ и „няма да направят нищо лошо за децата“. И някой се опитва да намери заместител на протеина по съществени причини. И не е ясно кое е по-добро и до каква степен тези продукти са взаимозаменяеми. Нека се опитаме да разберем този проблем.

Съдържание на BJU и калории в протеини, мляко на прах и адаптирано мляко

Предвид невъзможността да се обхванат всички видове продукти, ще се спрем на четири. Като представител на протеина, нека вземем руски млечен протеин (така се нарича) и формула за бебешка храна за новородени Malyutka.

Също така ще сравним със сухо пълномаслено мляко 25% мазнини и със сухо обезмаслено мляко 0,8% мазнини. Таблицата показва данни за съдържанието на BZHU и съдържанието на калории в 100 g сух прах от тези продукти.

Млечен протеинПълномаслено мляко на прахОбезмаслено мляко на прах.Хранителен синтез за деца
Съдържание на калории380 ккал490 ккал362 ккал500 ккал
Общ протеин60 g26 g36 гр10 g
Мазнини1 g26 g1 g24 g
Въглехидрати28 гр38 гр52 гр55 гр

Лесно е да се види, че Малютка и пълномасленото мляко са висококалорични. Това се дължи на съдържанието на мазнини в състава им. Освен това, ако в млякото има толкова мазнини, колкото протеините, то в детската храна това е два пъти повече.

В Malyutka има 5 пъти (!) Повече въглехидрати, отколкото протеини. Тази пропорция на хранителни вещества осигурява на детето енергията, от която се нуждае, за да расте и да се развива. А нуждата от него при новородено е много по-голяма от тази на възрастен мъж във фитнеса..

Протеините и обезмасленото мляко на прах са почти еднакви по съдържание на калории. Но ако енергийната стойност на млякото е повече от половината, осигурена от въглехидратите, тогава при протеините е точно обратното..

Ако имате затруднено напълняване, има смисъл да консумирате пълномаслено мляко на прах. В този случай работи добре като печалба. С нормално телосложение, без тенденция към постно или наднормено тегло, можете да използвате обезмаслено мляко на прах.

Но ако наддавате лесно, обикновено сте с наднормено тегло, тогава имате нужда от протеин за мускулна маса..

Ефекти на протеините, млякото и бебешката храна върху храносмилането

Не мислете, че адаптираното мляко за бебета или натуралното мляко на прах ще имат по-добър ефект върху храносмилането от протеините, които имат най-много оплаквания..

Разреждането на всяка, с най-високо качество и доказана, детска храна трябва да бъде съобразено с индивидуалните характеристики на конкретното дете. Същото важи и за млякото на прах и протеините..

Може да се появи запек и ще трябва да се добави още вода. Или, обратно, диария. Това се случва, когато формулата е силно разредена. Следователно, както при протеините, ще отнеме известно време, за да се коригира..

Допълнителни съставки и витамини

Разбира се, по витаминен и минерален състав, Малютка е на първо място. Освен това формулата съдържа омега киселини, аминокиселини, пребиотици и други важни вещества..

Протеинът и млякото на прах също имат витамини и минерали. Също така протеинът може допълнително да бъде обогатен с други полезни компоненти. И трябва да се помни, че говорим за протеини, а витамините могат да бъдат закупени допълнително.

Освен това трябва да обърнете внимание на съдържанието на съставките в порцията. В същото Бебе броят им се изчислява за дете от три или четири килограма, а не за възрастен. За да отговорите на ежедневните си нужди, ще трябва да работите усилено, изяждайки огромно количество от сместа..

Материалната страна на избора: което ще струва повече

Сега нека се опитаме да видим кой от продуктите ще бъде от материална полза. Таблицата показва средната цена на продукт в Русия и преизчислена за 100 g сух прах.

Необходимото количество сухо вещество също се изчислява, за да се получат 160 g протеин на ден (160 g изискване за протеин за човек с тегло 80 kg, в размер на 2 g / 1 kg тегло). Последната колона показва цената на тази дневна порция..

Разходи за опакованеЦена на 100 г сух прахКоличеството на сместа за получаване на 160 g протеин на денЦената на 160 г протеин на ден
Руски млечен протеин, 0,5 кг340 RUR.68 RUR.270 гр184 RUR.
Пълномаслено мляко на прах, 1 кг150 RUR.15 RUR.600 гр90 RUR.
Обезмаслено мляко на прах. 1 кг150 RUR.15 RUR.450 гр68 RUR.
Бебешка формула Бебе (от раждането), 350гр300 руб.90 RUR.1600 g1440 RUR.

Изчисленията не са взели предвид приема на протеини от храната, поради което таблицата трябва да се разглежда като показател за себестойността и консумацията на продукти. Да приемем, че теглото ви е 80 кг. Ако приемате минималната дневна нужда от протеин (2 g / kg), тогава трябва да приемате 160 g чист протеин на ден.

Според таблицата, протеинов ден на сухо мляко ще ви струва 70-90 рубли, на протеин около 200, но Бебето "ще вземе" от портфейла ви почти 1500 рубли!

Съгласете се, цифрата е впечатляваща. Още по-страшно става, ако си представите, че трябва да ядете 5 опаковки бебешка храна на ден! Но все пак трябва да го разреждате, 100 ml вода на 15 g от сместа (според инструкциите), това са 10 литра течен продукт на ден.

Анализиране на рецензии

Отзивите във форумите за използването на адаптирано мляко и мляко на прах могат да бъдат разделени 50/50. По-внимателно четене показва, че отрицателните сигнали са по-склонни да идват от хора - ектоморфи, които се опитват да увеличат телесното тегло само с един продукт. Естествено, той не им помага. Освен това никой не го пие в количеството, необходимо за напълняване. Поради минималната доза дори мазнините не се отлагат.

Тези, които хвалят бебешката храна, или я добавят към други продукти (в коктейли, зърнени храни и т.н.), или са склонни да имат наднормено тегло, ендоморфи и често и двете. Ето защо те много бързо наддават на тегло, тяхното "бързане".

С млякото на прах ситуацията е по-сложна. Малко хора гледат на съдържание на мазнини, особено когато спестяват пари и купуват мляко на тегло (без данни за неговия състав). Ако се използва неправилно, масата стои неподвижно или съдържанието на мазнини се увеличава рязко, или възникват храносмилателни проблеми

В резултат на този малък анализ можем да кажем, че адаптираното мляко за кърмачета изобщо не е подходящо като протеинов заместител. Ще бъде по-подходящо за отслабени хора, които тепърва започват да спортуват, като източник на енергия и необходими хранителни вещества.

Пълномасленото мляко на прах е добър заместител на наддаване на тегло за слаби хора. Обезмасленото мляко на прах може да се използва вместо протеин от ектоморфите в ранните етапи на спортната дейност. Във всеки случай човек трябва да изхожда от индивидуалните нужди и възможности..

Мога ли да използвам бебешка храна вместо протеин??

Спортистите и културистите с опит и тепърва започвайки спортната си кариера, вече знаят за начините за постигане на високи резултати: правилната диета, натоварвания от необходимия характер и интензивност и спортните хранителни добавки - протеини, аминокиселини, витамини и здравословни въглехидрати. Не винаги е възможно бързо да се попълнят резервите на тялото след интензивни физически натоварвания; за това се използват спортни смеси, съдържащи протеин след тренировка. Протеините са протеини, поради причина, която оглавява този списък.

Протеинът е ценен биологичен строителен материал за растежа и развитието на мускулите.

Протеините се случват:

 • животни (изолиран е от казеин и млечна суроватка, яйца, говеждо месо);
 • растителни (изолирани от соя, грах.).

"Бебе" за качване на мускулна маса

Казеинът и суроватъчните протеини с право се считат за най-популярните, удобни по отношение на цената и начина на използване в продуктите за спортно хранене. Често спортистите по културизъм се опитват да използват адаптирано мляко за бебета или мляко на прах вместо протеин поради спестяване на разходи или просто защото не са наясно с разликите си. За да разберем разликата между тези продукти, нека разгледаме техния качествен състав, като използваме пример: млечен протеин, пълномаслено и обезмаслено мляко и суха смес "Бебе" за натрупване на мускулна маса.

Данните в таблицата ясно показват колко протеин в бебешката храна "Бебе" е по-малко от въглехидратите. В сместа "Malyutka" има 5 пъти повече въглехидрати за пълноценното бързо развитие на растежа и наддаването на тегло на дете до навършване на една година, възрастен и спортист нямат толкова висока нужда от въглехидрати.

COM и протеините се оказаха еднакви по отношение на минималното количество мазнини и калории, въпреки че въглехидратният състав се различава почти наполовина в полза на COM. Пълномасленото мляко е лидер в количеството мазнини, присъстващи в състава, което допринася за бързото наддаване на тегло, когато е необходимо. Сега може да се види, че поради продължителността, сложността на производството и млякото на прах, въпреки сходството си, са напълно различни по състав и цена..

Ефекти на протеините, млякото и храненето върху храносмилането

Когато млякото се преработи в SCM, съдържащият се в него холестерол се превръща в опасна за хората форма, а млякото съдържа и лактоза, която причинява сериозни нарушения в работата на стомашно-чревния тракт дори при напълно здрави хора. Освен това бебешката храна или млякото на прах могат да бъдат опасни за хора с наследствена непоносимост към млечни продукти..

Възможно е да използвате сухо мляко с цел бързо напълняване, но си струва да подходите разумно и бъдете изключително внимателни с дозировката, ясно разберете коя бебешка храна използвате - цяла или нискомаслена, тъй като количеството консумирани въглехидрати и мазнини, които водят до бързо напълняване.

Приемът на протеини не е ограничен по възраст, тъй като физическата активност и нуждата от бързо възстановяване са винаги налице. Повечето от протеините се продават за „джокове“ като спортно хранене за мускулен растеж.

Приемът на протеини - строителният материал на мускулните клетки, повишава нивото на аминокиселини в кръвта на спортиста, което допринася за бързото увеличаване на броя и размера на мускулните влакна. Суроватъчният протеин се получава изключително от продукти с естествен произход чрез пречистване на нежелани примеси, въглехидрати и мазнини.

Възможно е да се използва мляко на прах с цел бързо напълняване.

Протеинът, разбира се, може да допринесе за развитието на нарушения в стомашно-чревния тракт, но това се дължи на съществуващи заболявания, които не са били взети предвид преди използването на протеини като спортно хранене. За да се избегнат проблеми във функционирането на системите на организма, е необходимо внимателно да се подбере дозировката и да се заобиколят смеси с високо съдържание на протеин, а също така не забравяйте да се консултирате с лекар, ако има анамнеза за бъбречни и стомашно-чревни заболявания.

Може ли протеинът да бъде заменен с бебешка храна??

Детските млечни храни на прах, както и обезмасленото мляко, съдържат „млечна захар“ - лактоза, която в някои случаи причинява нарушения на храносмилателната система, а също така е противопоказана за хора с непоносимост към това вещество. В същото време те съдържат в състава си огромно количество минерали и витамини, необходими за възстановяване след натоварвания от различно естество..

В храната за деца всички вредни примеси се отстраняват максимално, но това няма да ви спаси от запек и нарушения на храносмилателната система, ако не се спазват правилата за нейното разреждане. Не забравяйте за голямото количество въглехидрати и мазнини, присъстващи в адаптираното мляко в сравнение с протеините. Това съотношение е оправдано от използването на смес за бързо растящо детско тяло, но е неподходящ заместител на спортното хранене за културизъм.

Замяна на протеин с бебешка храна

Материалната страна на избора: което ще струва повече

За да разберете коя от опциите е по-достъпна, трябва да разберете за нуждата на тялото от входящи протеини в рамките на един ден, необходими за мускулния растеж. И така: вземете теглото като основа - 78 кг, като средната доза, необходима за консумация на ден - 3 грама на 1 кг тегло, тогава дневната норма ще бъде - 234 грама. катерица.

Използвайки таблицата, ще направим сравнителна характеристика на цената:

Таблица за сравнително ценообразуване

Въз основа на данните, дадени в таблицата по-долу, може да се види, че необходимото количество от нужното протеиново вещество, включено в разглежданите продукти, ще бъде:

 • Протеин - 269,1 руб.
 • STsM - 131,63 r.
 • SOM - 99,45 рубли.
 • Суха смес "Бебе" - 2106,00 r.

От горните изчисления става ясно, че предвид разликата в количественото съдържание на протеин в сравняваните продукти, разликата в материалните разходи за еднакво количество от необходимото съставно вещество е много значителна.

Анализиране на рецензии

Александър, на 47 години, в спорта на 33 години:

"Имам слаба физика, в началото на спортната си кариера започнах да приемам бебешка храна, за да натрупам мускулна маса, с годините не променям избора си, защото съм доволен от резултата и разходите".

Бебешка храна вместо протеин

Макс, на 28 години:

„По съвет на люлеещ се приятел си купих смес за увеличаване на мускулната маса. Простете, започна да се разпространява. По-добре е да закупите протеин или аминокиселини, в които има значително по-малко въглехидрати, отколкото в адаптираните храни за бебета и резултатът се постига по-бързо и без изненади. ".

Според прегледите, както опитни културисти, така и начинаещи, които са се опитали да намерят заместител на спортното хранене, което допринася за бързия растеж на мускулите, можем да кажем, че решаващият фактор при опитите за такъв заместител е ценообразуването и неграмотността в количествения състав на активните съставки. След като пият мляко на прах, повечето от анкетираните са недоволни от резултатите и също така отбелязват нарушения в работата на храносмилателната система.

Прахът за кърмачета на прах, който се различава от сухото мляко по присъствието на витамини и хранителни вещества в състава, има лактоза, което причинява странични ефекти, от своя страна дава незначителни резултати, но не е оправдано по отношение на размера на изразходваните пари, възможните последици и количеството консумиран продукт на ден.

заключения

Отличителна черта на спортните смеси от бебешка храна за спортисти и пълномаслено мляко, които могат да помогнат за увеличаване на общото телесно тегло, може да се нарече съдържанието на висококачествен протеин в спортните смеси, което включва "правилните" аминокиселинни вериги:

 • левцин - основата на мускулните клетки, валин - стимулира растежа на мускулната тъкан, изолевцин - повишава издръжливостта, подобрява метаболитните процеси;
 • креатин, който помага за увеличаване на мускулния обем чрез натрупване на влага;
 • L-карнитин, който работи като изгарящ мазнини.

По този начин трябва да се придържаме към мнението, че е невъзможно да се замени „Бебето“ и млякото на прах с висококачествени спортни добавки, които могат да доближат спортиста възможно най-близо до целта. Бебешката храна в културизма не трябва да се има предвид.

Бебешка храна в културизма

Културистите, занимаващи се със силови тренировки не на професионално, а на аматьорско ниво, искат да бъдат не само добре напомпани, но и да имат красив релеф и пропорционално развито тяло. За да постигнат тези резултати, спортистите често експериментират с различни техники и хранителни добавки. Много културисти се интересуват от това колко ефективна е бебешката храна за тренировки. Някои решават да го опитат лично, други, напротив, първо търсят информация за целесъобразността на включването на такава добавка към диетата си в Интернет..

Състав и особености на детската храна

На рафтовете на магазините има много разновидности на храна за най-малките. Съставът и характеристиките до голяма степен зависят от марката. Почти всеки производител има собствен „марков“ набор от съставки, който отличава продуктите му от останалите аналози. Бебешката храна, противно на общоприетото схващане, не е богата на протеинов състав. Съдържа само 10 до 20 процента протеин. По-голямата част от продукта са мазнини и въглехидрати. Това означава, че сравняването на бебешка храна с протеинов комплекс е погрешно. Продуктът прилича повече на печалба.

Такъв състав прави храната за бебета подходяща изключително за ектоморфи - хора с естествено слаба физика, които имат голяма нужда от въглехидрати за натрупване на маса. Спортистите, склонни към наднормено тегло, трябва да се въздържат от ядене на бебешка храна, тъй като това може да провокира увеличаване на подкожните мазнини.

По този начин този продукт има два съществени недостатъка:

 1. нисък процент на протеин, от който атлетите се нуждаят за висококачествен мускулен растеж;
 2. високо съотношение на въглехидрати и мазнини, които се отлагат в мастния слой под кожата.

Освен това трябва да се вземе предвид високата цена на продукта. Сравнявайки цената на бебешката храна с протеинови комплекси от известни световни производители, можете да видите, че закупуването на последната е много по-изгодно. Продуктът има и своите предимства. Хранителните храни за бебета са обогатени с витамини и минерали, с които спортните комплекси не могат да се похвалят, но дозировката им се усеща само за тялото на малкото дете, но не и за възрастен, който също спортува активно. С други думи, ползите от такова хранене са само за определен ограничен брой спортисти, а не за всички..

Как да приемате бебешка храна

Културистите, които умишлено решават използването на адаптирано мляко за кърмачета, трябва внимателно да прочетат инструкциите от производителя. По-голямата част от такива продукти се разреждат или с вода, или с мляко..

За да увеличат приема на протеини, културистите обикновено избират мляко. Днес малко спортисти прибягват до използването на бебешка храна, но имаше време, когато тя наистина беше много търсена. През деветдесетте години на миналия век културистите дори не разреждат продукта, а ядат прахообразни смеси в суха форма, тъй като тогава нямаше протеинови комплекси в продажба..

Млечни смеси за спортисти. Бебешка храна за натрупване на мускулна маса: рецензии, пропорции

Всяка грижовна майка се притеснява дали бебето има достатъчно хранителни вещества от храната. Редовното претегляне помага да се определи това. И ако има недостиг, лекарят предписва специална храна за бебета.

Причините за поднорменото тегло могат да бъдат:

 • липса на кърма (в такава ситуация педиатрите препоръчват допълване с адаптирано мляко),
 • проблеми с храносмилането (майката трябва да обърне внимание на наличието на неразградени хранителни бучки в изпражненията на детето, в този случай се предписват смеси с про или пребиотици),
 • постоянна регургитация (за решаване на този проблем се препоръчват антирефлуксни смеси с по-плътна консистенция),
 • дълги почивки между храненията (средно е необходимо да се храни новородено на всеки 2-3 часа),
 • хранене с храни с ниско съдържание на калории (лекарите съветват добавянето на масло към консерви, не забравяйте за десерти, например под формата на банан).

Бебешка храна за наддаване на тегло може да се предписва само от педиатър. Необходимостта от промяна на диетата се определя въз основа на нормите за наддаване на тегло от детето.

 1. И така, през първите 3-4 месеца здравите деца наддават 600-900 грама месечно,
 2. На 4-6 месеца - 400-600 грама,
 3. На 6-9 месеца - 300-500 грама,
 4. На 9-12 месеца - 100-300 грама.

Също така, лекарят изследва кожата, задава на майката редица въпроси, които помагат да се определят причините за поднорменото тегло. Ако никакви препоръки не помагат, трябва да предпишете добавки със специални смеси..

Най-популярните формули за наддаване на тегло

 • Pre Nutrilon е адаптирана формула, често предписвана за недоносени бебета. С високо съдържание на протеини, минерали и витамини и ви помага да наддавате по-бързо.
 • Nestle Nan Pre - предписва се при ниско тегло при раждане и недоносени бебета. Съдържа дълговерижни полиненаситени мастни киселини.
 • Humana O-HA е течна готова за употреба хипоалергенна смес. Предписва се за недоносени бебета, деца с ниско тегло, както и с предразположение към хранителни алергии.
 • Friesland Frisopre - има по-високо съдържание на хранителни вещества в единица обем, подпомага растежа на бифидобактериите в червата на бебето, подходящ и за хранене със сонда.
 • Nutritek Nutrilak Pre се препоръчва като основна формула, ако майката няма кърма. С високо съдържание на протеини и калории, лесно смилаем.

Какво правят смесите за увеличаване на теглото при възрастни

Съвсем наскоро пазарът на здравословни храни се разшири и включва адаптирано мляко за възрастни. Те в много отношения приличат на храненето за деца и са предназначени да коригират теглото при различни заболявания..

Съществуват и състави за пациенти, страдащи от стомашни проблеми, те се абсорбират добре и бързо, не дразнят лигавицата.

Смесите за наддаване на тегло са особено популярни сред спортистите, които се нуждаят от изграждане на мускули. Фитнес центровете и специализираните магазини продават разнообразни смеси за напълняване и изграждане на мускули.

Протеиновите (протеинови) шейкове са особено популярни сред спортистите, които не позволяват тъканите да се изчерпват по време на тренировки, помагат за изграждането на мускули.

Като правило не си струва напълно да замествате храната с протеинови смеси за напълняване на възрастни. Те се използват само като допълнителна храна..

Външно продуктът е прах, опакован в кутии или пликове. Изисква разтваряне във вода, след което се получава гъста напитка с вкус на мляко..

Популярни миксове за възрастни:

 1. Сух протеинов продукт "NovoProtein": разработен за деца от 3 години и възрастни, използва се като диетична храна, както и за готвене (супи, зърнени храни, зеленчукови ястия, десерти). Осигурява на тялото необходимото количество лесно смилаем протеин.
 2. Nutrizone Edvanst за ентерално хранене: суха смес с високо съдържание на хранителни вещества и протеини. Използва се за възстановително, терапевтично хранене, прилагано както през устата, така и през сонда.
 3. Nutridrink Compact Protein: стерилно хранене с балансиран състав и високо съдържание на протеини. Препоръчва се за хора с високи енергийни нужди. Осигурява на организма витамини, полиненаситени мастни киселини.
 4. Nestlé Peptamen: сух продукт за хора с разстройства на стомашно-чревния тракт, след операция, по време на интензивно лечение, с наранявания, рак, ХИВ. Попълва дефицита на мазнини, протеини, въглехидрати, витамини.
 5. Optimum Nutrition Platinum Hydrobuilder: Мускулен продукт за възстановяване. Съдържа повишено количество хранителни вещества, подобрява анаболизма, подпомага натрупването на водни молекули и подобрява релефа на мускулната рамка. Препоръчва се за консумация 20-30 минути след края на тренировката.

Мога ли да използвам формула за наддаване на тегло за възрастни?

За всеки човек, занимаващ се с интензивни спортове, диетата играе важна роля, защото без висококачествено хранене дори най-интензивните тренировки няма да дадат желания резултат. Много спортисти са нетърпеливи да ядат бебешка храна, която помага за натрупване на мускулна маса. Бебешката храна се използва като добавка към протеиновите храни, а някои ги заменят със специални формулировки за спортисти.

Предимства на адаптираното мляко за спортисти:

 • висококачествена храна, строг контрол върху съдържанието й, така че рискът за здравето от такива продукти е сведен до нула,
 • достъпна цена,
 • лекота на отглеждане и хранене.

Диетолозите също така отбелязват, че бебешката храна има по-балансиран състав в сравнение със спортната формула, чието действие е насочено единствено към изграждане на мускули..

Експертите обаче отбелязват, че ако на спортист липсва само протеин, а останалите компоненти идват от естествена храна, по-добре е да откажете детските продукти. Те са полезни за слаби възрастни, които трябва да наддават на тегло. В същото време не трябва да консумирате безконтролно бебешка храна, тъй като това може да доведе до образуване на мастен слой..

Като смес за наддаване на тегло, на спортистите може да се препоръча храна "Kid". Повече от едно поколение е израснало върху този заместител на кърмата. Протеинът в тази смес е почти 60%, въглехидратите са представени от лактоза, витамини, растителни мазнини, нуклеотиди също присъстват.

За добри резултати е важно да ядете правилно бебешката си храна. Тъй като съдържа много въглехидрати, препоръчително е да ги изключите от основната храна, в противен случай подкожните мазнини ще започнат да се натрупват. Препоръчва се да се приемат наведнъж не повече от 150 g от сместа, разредена във вода..

Също така, експертите ви напомнят да запазите здравия разум. Не бива да замествате напълно нормалното хранене със суха адаптация за кърмачета, не забравяйте за пилешкото месо, плодовете и зеленчуците, млечните продукти. Всяко изкуствено хранене може само да допълни диетата и да помогне да се запълни липсата на определени елементи.

Днес ще говорим за такъв продукт като бебешка храна за натрупване на мускулна маса. Отзивите на опитни спортисти показват, че ефективността на приема на този протеинов продукт е сравнима с използването на скъпи протеинови шейкове. Наистина ли е така и какви са ползите от адаптираното мляко за възрастни? Нека да разберем това заедно.

Спорт и хранене

Диетата е огромна, ако не и критична за спортиста. Всеки треньор ще ви каже кои са трите основни съставки за ефективно качване на мускулна маса. Това е редовна физическа активност, както и висококачествена.В същото време няма разногласия с първите две точки: всеки спортист знае собствената си схема на физическа активност. Но диетата винаги предизвиква много противоречия, в които всеки се придържа към собственото си мнение. Днес много хора използват бебешка храна за натрупване на мускулна маса. Отзивите на спортисти потвърждават активния растеж на мускулната маса и високото ниво на физическа активност. Това осигурява запас от протеини, които адаптираното мляко споделя с тялото..

Какво определя мускулния растеж

Мнозина ще отговорят на това от упражненията. Това отчасти е правилно, но за да расте мускулът, той се нуждае от засилено хранене. а големите натоварвания във фитнеса няма да доведат до нищо друго освен до изчерпване на тялото. Това зависи от качеството на храната и по-специално от нивото на протеиново съдържание в нея. Бебешката храна често се използва за натрупване на мускулна маса. В същото време отзивите казват, че здравословната диета е отлична алтернатива, тоест яденето на достатъчно количество протеинова храна. Това са мляко, яйца, пилешки гърди, бобови растения, пълнозърнести храни. Но за да получите добри резултати бързо, препоръчително е да използвате специални протеинови добавки. Може ли бебешката храна напълно да замени специално формулираните формули за спортно хранене? Да гледаме.

Какви са ползите от адаптираното мляко за кърмачета като протеинова добавка

Високата физическа активност увеличава нуждата не само от протеини, но и от витамини, минерали, микроелементи. В същото време всички знаят, че високата им концентрация съдържа бебешка храна. За да качите мускулна маса (отзивите предлагат голям брой примери от реалния живот), се нуждаете от адекватно хранене за всички тъкани и системи. Освен това привържениците на използването на адаптирано мляко вместо спортно хранене говорят за високото качество на тези продукти и контрола върху произвежданите продукти. Рискът от закупуване на продукт, опасен за здравето, е минимален. Нека обаче да чуем какво мислят лекарите и диетолозите относно приема на бебешка храна за натрупване на мускулна маса..

Очевидни недостатъци

На първо място, това е химическият състав. Спортното хранене е предназначено единствено за храненето и растежа на мускулната тъкан. Това е чисто протеинов шейк, който се преработва изцяло в строителен материал за мускулите. Какво представлява бебешката храна за натрупване на мускулна маса? Това е пълноценна диета за растежа на бебето, която е богата на мазнини и въглехидрати. Възрастен, който спортува, има недостиг на протеини, а всички останали елементи идват от основната храна. Ако спортистът има слаба физика и иска да качи допълнително тегло, тогава това е приемлив вариант. В същото време за хора с атлетична физика и склонност към напълняване, подобна добавка може да бъде вредна. По отношение на състава си, бебешката храна е по-близо до гейнерите, тоест, а не до мускулната тъкан. Така че, прекомерната консумация на такъв продукт ще доведе до появата на нежелани телесни мазнини..

Разходи за бебешка храна

На пръв поглед струва много по-малко от специализираното спортно хранене. Най-вероятно това е причината бебешката храна за натрупване на мускулна маса да получава толкова добри отзиви. Не се ласкайте обаче: първо трябва да изчислите колко смес имате нужда на ден. Не забравяйте, че целта на спортиста е да получи достатъчно протеин. За да се отговори на нуждите на възрастен, който се занимава сериозно със спорт, са необходими поне половината от пакета наведнъж. На спортистите се препоръчва да консумират протеинова напитка поне 2 пъти на ден. Оказва се, че положителните отзиви са достатъчно "погрешни". Бебешката храна за натрупване на мускулна маса най-вероятно може да доведе до увеличаване на телесните мазнини и е много скъпа. В зависимост от марката ще платите около 3-4 пъти повече, отколкото за подобен курс на висококачествено спортно хранене.

Аналози на протеинов шейк

Не е тайна, че ежедневната храна съдържа много протеини. Вместо да търсите магически лек, можете да използвате онези продукти, които са винаги под ръка. Пилешките гърди, които могат да се ядат варени или печени, са много полезни. За протеинови закуски използвайте яйца или млечни шейкове с добавена извара, плодове и плодове. По-трудно е да се изчисли количеството консумиран протеин, но не е необходимо да купувате специализирани продукти..

Бебешка храна за качване на мускулна маса "Хлапе"

Тази марка е известна на всеки, който има малко дете в семейството. Много поколения подред са израснали на този заместител на кърмата. Основава се на протеини, около 60%. Това са лакталбумин, имуноглобулин, лактоглобулин. Необходимата доза въглехидрати е под формата на лактоза. Към сместа се добавят растителни мазнини, както и витамини и нуклеотиди. Бебешката храна за натрупване на мускулна маса "Malyutka" има подобен състав. Такъв състав помага на малко дете да расте бързо и активно да наддава, а спортист да издържа на големи натоварвания.

Бебешка храна за натрупване на мускулна маса: как да се използва

Първото нещо, което трябва да направите, е да оптимизирате диетата си. Тъй като адаптираното мляко за бебета е с високо съдържание на въглехидрати, трябва да сведете до минимум приема си с основната си храна, в противен случай ще напълнеете не само чрез мускулен растеж, но и чрез натрупване на мазнини. Тялото просто няма време да преработи колосалното количество въглехидрати. Както вече споменахме, за да осигурите необходимото количество протеин, трябва да консумирате около 150 g прахообразна смес наведнъж. Разрежда се в чаша вода и се пие преди и след тренировки..

Всеки трябва да използва здравия разум, когато избира храната си. Можете също да използвате бебешка храна за натрупване на мускулна маса. Пропорциите са приблизително ясни: ако дете с тегло 5 кг се нуждае от около литър смес на ден, то възрастен с тегло 50 кг се нуждае от около 510 литра. В същото време ще бъде трудно да наречем такова хранене балансирано, тъй като то е предназначено за нуждите на растящия организъм. Разбира се, сега говорим за пълен преход към хранене със смеси през периода на активно наддаване на тегло. Диетолозите и атлетичните треньори препоръчват да се избягват крайностите и да се регулира вашата диета с натурални продукти. Голямо количество пиле и зеленчуци, мляко, извара и яйца са отлично хранене за мускулна маса. Ако физическата активност е толкова голяма, че не ви позволява да се справите със стандартна диета, трябва да използвате специализирани спортни добавки. Те не вредят и не допринасят за наднорменото тегло, а също така ви позволяват бързо да намерите фигурата на мечтите си. Трябва да се помни, че физическата активност е ключът към мускулния растеж. Но за периода на "изсушаване" или намаляване на количеството мастна тъкан, протеиновите шейкове трябва да бъдат отменени.

Защо се нуждаете от допълнителен прием на протеини, когато спортувате? От какви източници е по-добре да го вземете. Мога ли да използвам бебешка храна за тази цел?.

За много културисти не е тайна, че спортното хранене може значително да донесе момента на постигане на една мечта - да увеличи мускулния обем, издръжливостта и енергийните обеми. Протеиновата смес съдържа прост протеин, който съдържа пълния набор от незаменими аминокиселини. Те запълват мускулните влакна и насърчават растежа им след тренировка. И така, ден след ден, месец след месец, мускулите на спортиста се увеличават и се образува красив релеф. Не е ли това, към което се стремят мнозина?

Но има хора, които по различни причини не консумират протеини. Например, някои нямат доверие на подобни добавки, други нямат достатъчно пари за тях, трети все още не са готови да приемат толкова сериозно спортно хранене. В такава ситуация човек се опитва да намери алтернатива на протеина. Но съществува ли такова нещо? Например, детската храна добър заместител ли е? Нека да се справим с този въпрос.

Основните видове протеини

За да направим някакви заключения, нека си припомним основните видове протеини. Той се предлага в казеин, суроватка, мляко, колаген, соя и яйце. Това не е пълен списък - всъщност има повече протеини и всеки може да изпълнява някаква функция. Например, казеинът отнема много време да се разтвори в стомаха и може да снабдява мускулите с аминокиселини в продължение на няколко часа. Соевият протеин помага да се отървете от холестерола и да качите мускулна маса. Суроватъчният протеин е лесно смилаем и има един от най-богатите аминокиселинни състави, включително BCAA аминокиселини.

От всички изброени по-горе видове суроватъчният протеин е най-популярен. Но може да бъде и от три основни типа:

 • хидролизатът се получава чрез хидролиза - разграждането на протеините до най-прости пептиди. В резултат хидролизатът бързо се абсорбира от организма и дава очаквания ефект;
 • концентратът съдържа не само протеин, но и определен процент лактоза, мазнини и други компоненти. Аминокиселините се доставят до мускулите в рамките на няколко часа след поглъщане;
 • изолатът е най-чистият протеин. Това е най-добрият вариант за спортисти при качване на мускулна маса. Съдържа около 95% чист протеин, който привлича повечето спортисти..

По този начин в повечето видове протеини основната част е протеинът, който бързо се абсорбира от тялото, превръща се в аминокиселини и отива в мускулните влакна. Тоест такава храна практически не съдържа въглехидрати и мазнини. Продължа напред.

Основна цел и дозировка

Защо изобщо да приемаме протеини? Основната задача е да осигури на мускулните влакна необходимото количество аминокиселини. Но можете ли да ядете много месо, яйца и други храни с високо съдържание на протеини? На теория да. Само тук червата се нуждаят от време, за да преработят постъпващата храна и да „транспортират“ хранителни вещества до мускулите, а това е до 2-3 часа. Освен това в обикновената храна освен чисти протеини има въглехидрати, мазнини и други компоненти, които не винаги са необходими на спортиста..

По време на периоди на усилена дейност, културистът трябва да приема най-малко два грама протеин на килограм тегло. Доста трудно е да „нахраните“ спортист с тегло 100 килограма, който се нуждае от около 200 грама чист протеин на ден. Тук спортното хранене е полезно.

Алтернатива на спортните добавки

Днес много начинаещи предпочитат бебешка храна. Те вярват, че като приемат такава проста и безопасна добавка вместо протеин, те ще получат същия ефект. Това не е така, защото бебешката храна съдържа много по-малко протеини. Например, ако 100 грама изолат съдържа около 90-95 грама протеин, то 100 грама добавки за бебе са само 15-20 грама. Лесно е да се изчисли колко опаковки трябва да изпиете, за да покриете дневната нужда от аминокиселини.

Но това не е всичко. Бебешката храна съдържа не само протеини, но и голямо количество въглехидрати, мазнини, витамини и други компоненти. Ето защо е по-добре да го сравнявате не с гейнър, чийто състав е разнообразен и има по-голямо пристрастие към въглехидратите..


Най-лошото е, че бебешката храна има още един недостатък - висока цена. Но ако една опаковка може да е достатъчна за едно дете за една седмица, то за спортист това е добавка за един ден. В резултат на това подобни покупки могат буквално да се провалят. Много по-изгодно е да купувате протеин, който съдържа всичко необходимо и в „чист“ вид. Така че яденето на бебета явно не е рентабилно - протеинът е по-добър..

заключения

Както показват практиката и простите изчисления, бебешката храна не може да замести пълноценните спортни добавки. Причината е композицията, която е разработена за дете, а не за възрастен спортист. В резултат на това хвърляте пари в канализацията, без да получавате голяма печалба. Но тук, разбира се, всеки сам взема решения. Късмет.

По съветско време протеинът беше заменен с мляко на прах или адаптирано мляко за кърмачета. Това все още се прави сега, само по други причини. Ако по-рано просто нямахме висококачествен протеин, сега е доста трудно да се разбере неговото разнообразие.

Някои наистина не вярват в качеството на продукта и се страхуват от странични ефекти, други вярват, че „протеинът е еднакъв навсякъде“ и „няма да направят нищо лошо за децата“. И някой се опитва да намери заместител на протеина по съществени причини. И не е ясно кое е по-добро и до каква степен тези продукти са взаимозаменяеми. Нека се опитаме да разберем този проблем.

Съдържание на BJU и калории в протеини, мляко на прах и адаптирано мляко

Предвид невъзможността да се обхванат всички видове продукти, ще се спрем на четири. Като представител на протеина, нека вземем руски млечен протеин (така се нарича) и формула за бебешка храна за новородени Malyutka.

Също така ще сравним със сухо пълномаслено мляко 25% мазнини и със сухо обезмаслено мляко 0,8% мазнини. Таблицата показва данни за съдържанието на BZHU и съдържанието на калории в 100 g сух прах от тези продукти.

Млечен протеинПълномаслено мляко на прахОбезмаслено мляко на прах.Хранителен синтез за деца
Съдържание на калории380 ккал490 ккал362 ккал500 ккал
Общ протеин60 g26 g36 гр10 g
Мазнини1 g26 g1 g24 g
Въглехидрати28 гр38 гр52 гр55 гр

Лесно е да се види, че Малютка и пълномасленото мляко са висококалорични. Това се дължи на съдържанието на мазнини в състава им. Освен това, ако в млякото има толкова мазнини, колкото протеините, то в детската храна това е два пъти повече.

В Malyutka има 5 пъти (!) Повече въглехидрати, отколкото протеини. Тази пропорция на хранителни вещества осигурява на детето енергията, от която се нуждае, за да расте и да се развива. А нуждата от него при новородено е много по-голяма от тази на възрастен мъж във фитнеса..

Протеините и обезмасленото мляко на прах са почти еднакви по съдържание на калории. Но ако енергийната стойност на млякото е повече от половината, осигурена от въглехидратите, тогава при протеините е точно обратното..

Ако имате затруднено напълняване, има смисъл да консумирате пълномаслено мляко на прах. В този случай ще работи добре. С нормално телосложение, без тенденция към постно или наднормено тегло, можете да използвате обезмаслено мляко на прах.

Но ако наддавате лесно, обикновено сте с наднормено тегло, тогава за мускулна маса имате нужда.

Ефекти на протеините, млякото и бебешката храна върху храносмилането

Не мислете, че адаптираното мляко за бебета или натуралното мляко на прах ще имат по-добър ефект върху храносмилането от протеините, които имат най-много оплаквания..

Разреждането на всяка, с най-високо качество и доказана, детска храна трябва да бъде съобразено с индивидуалните характеристики на конкретното дете. Същото важи и за млякото на прах и протеините..

Може да се появи запек и ще трябва да се добави още вода. Или, обратно, диария. Това се случва, когато формулата е силно разредена. Следователно, както при протеините, ще отнеме известно време, за да се коригира..

Допълнителни съставки и витамини

Разбира се, по витаминен и минерален състав, Малютка е на първо място. Освен това формулата съдържа омега киселини, аминокиселини, пребиотици и други важни вещества..

Протеинът и млякото на прах също имат витамини и минерали. Също така протеинът може допълнително да бъде обогатен с други полезни компоненти. И трябва да се помни, че говорим за протеини, но можете да си купите допълнително.

Освен това трябва да обърнете внимание на съдържанието на съставките в порцията. В същото Бебе броят им се изчислява за дете от три или четири килограма, а не за възрастен. За да отговорите на ежедневните си нужди, ще трябва да работите усилено, изяждайки огромно количество от сместа..

Материалната страна на избора: което ще струва повече

Сега нека се опитаме да видим кой от продуктите ще бъде от материална полза. Таблицата показва средната цена на продукт в Русия и преизчислена за 100 g сух прах.

Необходимото количество сухо вещество също се изчислява, за да се получат 160 g протеин на ден (160 g изискване за протеин за човек с тегло 80 kg, в размер на 2 g / 1 kg тегло). Последната колона показва цената на тази дневна порция..

Разходи за опакованеЦена на 100 г сух прахКоличеството на сместа за получаване на 160 g протеин на денЦената на 160 г протеин на ден
Руски млечен протеин, 0,5 кг340 RUR.68 RUR.270 гр184 RUR.
Пълномаслено мляко на прах, 1 кг150 RUR.15 RUR.600 гр90 RUR.
Обезмаслено мляко на прах. 1 кг150 RUR.15 RUR.450 гр68 RUR.
Бебешка формула Бебе (от раждането), 350гр300 руб.90 RUR.1600 g1440 RUR.

Изчисленията не са взели предвид приема на протеини от храната, поради което таблицата трябва да се разглежда като показател за себестойността и консумацията на продукти. Да приемем, че теглото ви е 80 кг. Ако приемате минималната дневна нужда от протеин (2 g / kg), тогава трябва да приемате 160 g чист протеин на ден.

Според таблицата, протеинов ден на сухо мляко ще ви струва 70-90 рубли, на протеин около 200, но Бебето "ще вземе" от портфейла ви почти 1500 рубли!

Съгласете се, цифрата е впечатляваща. Още по-страшно става, ако си представите, че трябва да ядете 5 опаковки бебешка храна на ден! Но все пак трябва да го разреждате, 100 ml вода на 15 g от сместа (според инструкциите), това са 10 литра течен продукт на ден.