Появата на дете е нов етап в живота на младо семейство. Те се подготвят за него предварително, в този момент родителите се сближават, като заедно проявяват грижи за детето си. Необходимите неща от първите дни се появяват в къщата: мушами, памперси, памперси, вана, специални хигиенни продукти, лично легло. Цената на всички необходими артикули може да бъде много тежка за младите двойки, понякога огромна. Мнозина се опитват да спестят пари, например правят сами играчки, правят креватче със собствените си ръце.

Ако правилно изготвите чертеж, планирате дизайна на леглото, тогава мебелите могат да се използват дълго време, от момента, в който детето се роди до неговото четири или петгодишно дете. Изключително важно е да научите бебето си да спи отделно от първия ден. Неприемливо е да го сложите в леглото на родителите му. Въпреки че повечето майки спят много леко, насън могат да се случат непоправими неща. Освен това е трудно да се отучи дете от родителското легло..

Предимства и характеристики на направата на легло със собствените си ръце

Мебелните магазини продават много модели креватчета, изработени от различни материали. Използват се предимно дърво и неговите производни, но има и пластмасови варианти. Не винаги е възможно да се намерят мебели за новородено, които да отговарят на всички изисквания, а подходящите продукти са много скъпи. В този случай домашните дизайни ще бъдат отлична алтернатива, те имат редица предимства, изразени в следното:

 1. Разходи. Ръчно изработените мебели ще бъдат много по-евтини от закупените колеги, което ще помогне за спестяването на семейния бюджет.
 2. Надеждност. В процеса на подготовка и монтаж, на всеки етап се проверява здравината на всички компоненти.
 3. Екологичност. Леглото за вашия син или дъщеря е направено само от естествено дърво, което не отделя вредни вещества.
 4. Изключителност. Независимо съставен чертеж ще бъде ключът към индивидуален, уникален продукт.
 5. Придобиване на опит. По време на работа човек придобива нови умения, които по-късно могат да бъдат приложени при производството на такива предмети..
 6. Съвместимост на интериора и стила.

Когато правите легло, трябва да се придържате към определени правила:

 • за работа е необходимо да се използват изключително екологични материали, които включват естествено дърво;
 • повърхността не трябва да има остри ъгли, грапавини, стружки, издатини;
 • продуктът трябва да съответства на ръста, теглото, физиологичните параметри на бебето.
 • необходимо е да се осигури защита срещу падане, търкаляне на детето.
 • за малки апартаменти или къщи са подходящи многофункционални конструкции, за това можете да използвате свободното пространство под тях, да инсталирате допълнителни кутии, да направите зона за игра.

Дизайн и размери на бебешко легло

Най-лесният начин е да направите стандартни мебели, които се състоят от четири крака, рамка, матрак и табла. Моделът се използва изключително за бебешки сън. Ако мястото за спане е оградено по периметъра със стени с решетки, тогава получавате класическо легло за новородено. Въпреки че за такава категория можете да използвате люлка, манеж, люлеещ се стол, прикрепени опции.

В малките стаи е по-практично да инсталирате многофункционални елементи. За целта те са оборудвани с чекмеджета, скрин и други полезни предмети. Много функционално легло с таванско помещение, където мястото за спане е поставено на втория етаж. По-долу можете да организирате детска площадка, да инсталирате шкафчета за съхранение на предмети.

Мебелите, направени под формата на пишеща машина, изглеждат необичайно. Това е опция за по-големи деца, които не са достигнали юношеска възраст. Нестандартният дизайн ще ви позволи да направите незабележими шкафове вътре, скрити под капака или зад вратата. Ще трябва да се забъркате с много елементи, което ще изисква определени дърводелски умения.

Сред нестандартните дизайни можете да изберете ложа. Този модел е подходящ за деца над 3 години. Има всички елементи на стандартен елемент, както и врати и прозорци, двускатен покрив. Декоративните предмети ще украсят всеки интериор, ще зарадват всяко хлапе.

Какъв материал да направите легла

Когато самостоятелно изграждате детски мебели, е необходимо да вземете решение за материалите, които ще бъдат използвани в процеса. Основното изискване е използваните суровини да бъдат екологични, да не навредят на развитието на бебето. Нека се спрем на този въпрос по-подробно, помислете за най-добрия вариант за всички компоненти на структурата:

 1. Матрак. Препоръчително е да го закупите в специализиран магазин, тъй като закупените модели се произвеждат, като се вземат предвид препоръките, разработени от лекарите ортопеди. Ако леглото е планирано да се използва повече от една година, тогава е по-добре да изберете двустранни продукти с различна степен на твърдост. За деца под три години се изисква твърдо, твърдо покритие, което допринася за фиксирането на гърба, правилното развитие на тялото. Пълнителят трябва да е вълнен; не трябва да вземате модели, които включват памучна вата и пяна. Тапицерията също трябва да е от естествена тъкан, да има антисептично покритие.
 2. Рамка, ламели, крака, страни. За любимо дете трябва да се избере само дърво. Иглолистните дървета са подходящи за работа: бор, смърч. Естественото дърво диша, то е достатъчно силно, за да подхожда на всеки интериор. Тези, които решат да използват MDF или ПДЧ, трябва да помнят, че плочите съдържат фенолни и формалдехидни смоли, поради което е необходимо да се вземат само модели с емисионен клас E-0.
 3. Защитно оборудване. За да се удължи експлоатационният живот, дървените повърхности се обработват със специални смеси, те се боядисват, лакират. За тези цели се използва нитроемал, акрил, боя на водна основа за детски стаи. Восъкът е чудесен вариант. За да запазите текстурата на дървото, можете да използвате акрилен лак, други опции са силно токсични.

Ако имате безплатни пари, можете да си купите гъсти дървесни видове: масивен дъб, лиственица. Това е най-трайният материал, продуктите изглеждат богати, но е доста трудно да се обработват суровини.

Ние правим легло със собствените си ръце

След като сте решили да изградите самостоятелно структура, трябва да разберете всички нюанси, свързани с нейното създаване. Първоначално се разработва чертеж, в който се показват всички съставни елементи. След това те придобиват необходимите за работа материали, подготвят инструментите, при липса на нито един от тях го купуват допълнително.

Въз основа на схемата суровините са маркирани за съставни части. Те са изрязани, комбинирани в една структура, обработени със специални съединения, боядисани, лакирани и декорирани. За по-голяма яснота ще разгледаме подробно основните етапи, които включват процеса на изработване на класическо бебешко креватче.

Чертежи и диаграма

Създаването на който и да е обект е невъзможно без рисунка. В графично изображение, направено в определен мащаб, са посочени размерите на възлите. За да го съставите, ще ви трябват минимални умения за рисуване, можете да използвате и специални програми. Когато разработвате проект, помислете за:

 1. Размерите на помещението, където ще бъде инсталиран продуктът. В просторна стая може да се побере по-голямо легло.
 2. Размерите на стандартните продукти за деца под три години са 120x60 см. Ако планирате да използвате конструкцията в бъдеще, трябва да отдадете предпочитание на по-големите модели 150x60 cm, 180x70 cm.
 3. От дъното на креватчето можете да оборудвате шкафчета, в които ще се съхраняват бебешки неща.
 4. За децата в предучилищна възраст си струва да се осигурят подвижни брони, които ще ги предпазят от търкаляне и падане..
 5. Дизайнът и декорацията се избират в зависимост от предпочитанията на родителите.

Необходими инструменти и материали

За да направите и сглобите леглото, ще ви трябват следните материали:

 • дъска;
 • MDF лист;
 • лакове и бои;
 • винтове, крепежни елементи, гумени токчета на краката.
 • трион за дърво, мозайката;
 • чук, отвертка, отвертка;
 • бормашина, бормашина;
 • измервателни уреди, обикновен молив.

Основни части и тяхната подготовка

Стандартно легло се състои от 4 крака, 2 облегалки, страни, подвижни страни, рамка, ламели, матрак. Последният артикул от списъка се закупува готов, останалите се правят на ръка. Процесът изглежда така:

 1. В съответствие с чертежа, маркировката на всички съставни части се нанася върху дървото. Това може да стане с рулетка и обикновен молив..
 2. С помощта на електрически мозайката, трион, елементите се изрязват.
 3. Компонентните части се шлайфат с шкурка.
 4. В зависимост от дължината на страните, металните ъгли, използвани за монтиране на матрака, се изрязват с мелница. В тях се пробиват дупки за самонарезни винтове за закрепването им към дървото.
 5. Всички компоненти са боядисани, лакирани.

Основните етапи на сглобяване

Работата по сглобяването на леглото се извършва в следната последователност:

 1. Съберете гърбовете, разположени на таблата и крака. Те са свързани с краката.
 2. Подгответе основата за матрака. За да направите това, металните ъгли са прикрепени към дървените странични стени с самонарезни винтове. Ламелите са фиксирани към тях отгоре, перпендикулярно на страничните стени.
 3. Гърбовете и основата за матрака са свързани с мебелни фитинги, за надеждност е по-добре да използвате ъгли.
 4. На рамката е монтиран матрак.
 5. Отстрани са добавени подвижни защитни страни, фиксирани върху специални метални или дървени фитинги.
 6. Ако е необходимо, крайният продукт се украсява.

Изработване и сглобяване на леглото на автомобила

Децата ще бъдат възхитени от този дизайн. Всеки може да го направи. За да направите това, трябва да съставите чертеж или да го изтеглите онлайн. След това можете да започнете да изрязвате компонентите и да сглобявате. Работата се състои от следните етапи:

 1. Страничните и предните стени са направени от мебелна дъска.
 2. На страничните повърхности, които симулират вратите на автомобила, се правят изрези, през които ще бъде удобно за влизане на дете.
 3. На една от крайните части с помощта на мозайката се изрязват внимателно отвори за фаровете и радиатора.
 4. Освен това се изрязват още няколко дъски, имитиращи предния капак на автомобила, предното стъкло.
 5. Подготвят се колела.
 6. Към страничните стени са прикрепени дървени ъгли, върху които е положена основата за матрака.
 7. От подготвените части се сглобява правоъгълна рамка, която се монтира на колелата.
 8. Полученият детайл се боядисва или лакира.
 9. Основата е фиксирана вътре в рамката, матракът е положен.

Характеристики на сглобяване на легло за новородени

За новородените дизайнът на леглото трябва да е малко по-различен. Стандартният му размер е 120х60 см; когато бебето навърши 3 години, ще му стане тясно. При планирането си струва да се обмисли възможността за регулиране на височината на леглото. Когато детето е малко, е удобно да го поставите по-високо и веднага щом се научи да става, за безопасност дъното ще трябва да бъде спуснато.

За удобен сън на трохи, родители, съседи, в детското креватче трябва да се осигури една подвижна странична или крайна стена, която ще позволи да се постави близо до родителя. Разстоянието между пръчките по целия периметър се прави в рамките на 2,5 - 6 см. Това са оптималните размери, при които детето не може да стисне пръстите си или да залепи главата си. Не забравяйте за здравината на продукта, добра фиксация на подвижни елементи.

В допълнение към изброените функции, краката на леглото често са инсталирани на колела, което го прави мобилен. Махални механизми или рокери също са оборудвани. Използването им се препоръчва от педиатрите. Това улеснява приспиването на детето. Препоръчително е да използвате бронята само през първите месеци, след това тя трябва да бъде премахната, за да се увеличи гледката на детето, познаващо света.

Декор на леглото с меки страни по наше собствено ушиване

Татко не е единственият, който може да допринесе за семейния бюджет, като изгради готово креватче. Мама също може да се присъедини към този процес, като украси продукта с меки страни. Външно занаятът прилича на капаци, пълни с пълнител. В допълнение към декоративната функция, те изпълняват и практична, предпазват бебето от случайни удари по пръчките, не му позволяват да залепи ръката си между тях. Когато ги шиете, трябва да се спазват определени изисквания:

 • Материята трябва да е само естествена, лен, калико, памук са подходящи. Вълната трябва да се използва като пълнител.
 • По-добре е да изберете материала в светли, пастелни нюанси, които имат добър ефект върху детската психика..
 • Ако е предоставена рисунка, тогава тя трябва да бъде направена в среден размер, малкият ще го дразни.

Майсторски клас по изработка на двуетажно легло

Идеален е за семейство с две деца на една и съща възраст, независимо дали става дума за момче и момиче или еднополови бебета. Дизайнът на двуетажното легло повтаря едноетажното. Лека разлика се крие само в наличието на стълба, височината на продукта, закрепването на две кутии на едни и същи опори. За безопасност отгоре е предвидена страна, разположена по целия периметър. За да разберете всички тънкости на модела, помислете за майсторски клас по направата на такова легло:

 1. Подготвяме дъски със сечение от 3,5x10 см. Съгласно избраната схема изрязваме 4 заготовки по 190 см, 4 - 180 см всяка, 4 - 80 см всяка.
 2. На дъски 190 см, отстъпвайки от всеки ръб с по 30 см, от двете крайни страни отгоре и отдолу правим жлебове за ширината на напречните греди 3,5х10 мм.
 3. Събираме страничните гърбове. За да направите това, използвайки 80 см сегменти, два опорни крака са свързани.
 4. Готовите облегалки се свързват с помощта на 4 парчета от 180 см, монтирани във външните крайни канали.
 5. Отгоре и отдолу правим основата за матрака. За да направите това, ламелите са приковани по периметъра на двата нива над страничните стени. Тук те не могат да бъдат вдлъбнати, благодарение на страните, разположени в кръг.
 6. Монтираме стълбите. Дължината му трябва да бъде разстоянието от долния ръб на страничната преграда до горния ръб на опората.
 7. Инсталирайте страните, поставете матрака.

Самостоятелно легло с кутии за съхранение

Всеки чертеж на стандартно легло може да се вземе като основа за производството на такава конструкция. Единствената разлика ще бъде наличието на пълноценни странични стени и чекмеджета. На първо място е необходимо да се определи техният брой. Това може да бъде един елемент, който заема цялото пространство под леглото, два или дори три. Също така си струва да се обмисли вида на плъзгащите се части. Има два коренно различни варианта: независим от основния корпус, фиксиран към рамката, плъзгащ се на водачи.

Процесът на изграждане на продукта ще бъде подобен на подготовката и сглобяването на редовно единично легло за деца. Тук е необходимо да се осигурят не крака, а странични стени и междинни прегради, на които водачите ще бъдат закрепени. Също така си струва да се вземе предвид фактът, че разликата между пода и дъното на тавата трябва да бъде най-малко 1 cm..

За да направите самата кутия, ще трябва да подготвите четири дървени сегмента, размерите им зависят от размера на пространството под леглото. След това те са свързани в правоъгълна или квадратна кутия, лист от ПДЧ, шперплат е прикован отдолу. За да се укрепи конструкцията отвътре отдолу, по целия периметър са монтирани 4 опорни ленти, те правят вложно дъно, което ви позволява да съхранявате по-тежки предмети.

Методи за декориране

Комфортните условия и практичността на конструкцията са еднакво важни за бебешко легло. За подобряване на условията за бебето се използват помощни декоративни елементи, които също имат редица полезни функции. Помислете за най-популярните опции за декориране на този елемент:

 • Сенник. Елегантен балдахин, който е пришит от всякакъв естествен плат. Този артикул се препоръчва за употреба до 4-5 месеца.

В допълнение към декорацията, продуктът служи като защита от насекоми. Върху него се утаява много прах, така че трябва да се мие често.

 • Сенник. За разлика от предишната версия, се използват само леки, прозрачни материали: тюл, органза, воал. Монтажът се извършва с бар.
 • Валанс. Това е рамката на долния ръб на леглото. Той покрива долната част на мебелите, което перфектно ще маскира някои от грешките, допуснати при самостоятелното изработване на креватчето..
 • Висящи играчки. Често те са окачени в двойка с музикален мобилен телефон. Този тип декор е направен от картон или плат. Насърчава развитието на детето. Те могат да имат най-разнообразен външен вид, било то снежинки, животни, цветя или други..
 • Стикери. Можете да ги купите във всеки мебелен магазин. Когато ги фиксирате, струва си да се погрижите детето да не може да ги достигне..

Боядисване на леглото - каква боя е по-добре да се използва

В индустриалното производство на бебешки легла се използват маслени бои. Те подобряват външния вид, предпазват повърхността от повреда и се почистват лесно от замърсявания. С независим избор на оцветители, трябва да проучите техния състав, да се уверите, че в него няма токсични, отровни елементи. Тези изисквания са изпълнени:

 • Акрилни бои на водна основа. Те се отличават с висока цена и добро представяне.
 • Нитро бои. Без мирис, евтино, изсъхва бързо.
 • На водна основа. Те се характеризират с дълъг експлоатационен живот. Те могат да се използват за скриване на плитки пукнатини..
 • Восък. Най-скъпият вариант. Това е безупречно, висококачествено водоотблъскващо покритие.

Съвети за избор на матрак и възглавница за вашето бебе

Човек не може без възглавница. Това се дължи на структурата на човешкото тяло. Елементът подпомага огъването на шийните прешлени, насърчава притока на кръв към мозъка. Детето започва да слага този предмет на възраст 1-2 години, в зависимост от физическото си развитие. Продуктът трябва да има правоъгълна форма от 30x40 до 40x60 см. Дебелината му трябва да бъде: за деца под три години - 3-4 см, след - 5-6 см. Важно място заема неговата еластичност, твърде меката възглавница ще доведе до болка в шийните прешлени, бърза умора.

Като пълнител се използват птичи пух, естествена вълна, люспи от елда, холофайбър, латекс. Последните три опции са най-добри по отношение на еластичността. При избора на материал от плат трябва да се даде предпочитание на естествените влакна, обработени с антисептици. По-добре е да изберете модели, в които калъфът е с цип, след което можете да контролирате състоянието на пълнителя.

За разлика от възглавницата, матракът е необходим още от първите дни на детето. Той трябва да е хипоалергенен, безопасен, да абсорбира и изпарява течности без никакви проблеми. За бебетата еластичността също е от голямо значение, затова е необходимо да се приемат само ортопедични продукти. В противен случай изискванията за пълнеж и облицовка са почти същите като за възглавниците..

Избор на спално бельо

Всеки човек набира сила по време на сън, а бебетата все още растат и се развиват. Всеки родител иска да направи този момент спокоен. По този въпрос им помага спалното бельо, което трябва да е с високо качество, изработено от естествени материали. За тези цели се използват следните видове тъкани:

 • памук,
 • chintz,
 • сатен,
 • калико,
 • спално бельо,
 • бамбук.

Цветът на избраното платно трябва да бъде неутрален, по-добре е да използвате пастелни, светли цветове, които благоприятстват съня. За новородени е подходящ продукт без шарка, за по-големи деца, но не и за юноши, бельо с щампа на любимите ви герои от анимационни сериали. Също така, когато избирате спално бельо, трябва да обърнете внимание:

 • материалът не трябва да губи своята структура и цвят от чести измивания;
 • не вземайте спално бельо с копчета, панделки, дантели;
 • пълнителят трябва да бъде избран от пух или вълна;
 • използвайте различни тъкани за сезона.

Заключение

След като проучи готовите схеми, като разгледа всички положителни и отрицателни аспекти, свързани с независимото производство на детско креватче за своето бебе, всеки родител ще изгради подобна структура. В същото време всички членове на семейството могат да участват в процеса. Татко ще подготви и сглоби рамката, а мама ще вземе матрак, възглавница, спално бельо, ще направи декоративни елементи със собствените си ръце. Това не само ще спести семейния бюджет, но и ще покаже на детето, че за него се грижат и го обичат..

Общности ›Направи си сам› Блог ›Направи си сам 4-в-1 новородено креватче.

Здравейте! Ето... направих такова креватче за новородени!
1. Обикновено легло
2. Допълнително легло до леглото на родителя
3. Мини диван
4. Маса за по-голямо дете

Изработен от екологичен материал, масив бор. Покрит с безопасен за деца акрилен лак.
Сега не е нужно постоянно да подскачате през нощта, щом бебето започне да плаче или е време за хранене. Можете да правите всички процедури, без да правите излишни движения, като сте близо до бебето.
Леглото няма да се отдалечи случайно, тъй като е прикрепено към родителското легло на всякаква височина, благодарение на специални крепежни елементи. Заема малко място, лесен е за транспортиране, но достатъчно просторен за бебета до 9 месеца. Сваляща се облегалка отпред, 4 колела с ключалки за лесно придвижване. Мястото за спане е регулируемо на всяка височина. Напълно сгъваем за лесно съхранение.
Когато бебето порасне от люлката, то може да се използва първо като диван в детската стая, а след това и като работно място на бебето. Вътрешен размер 80х50 см.

Всичко започна с това:

Закупени са щитове с дебелина 18 мм и стълбищни стъпала с дебелина 30 мм... той ги пусна в решетки, шперплат с дебелина 10 мм, колела, ъгли, болтове, гайки...
За съжаление няма снимка на самия процес. в най-подходящия момент батерията седна ((ще се опитам да го опиша по този начин...
Самите решетки бяха сглобени по следния начин: краищата бяха намазани с лепило за дърводелски PVA и залепени към основната шина, фиксирайки ги от двете страни с 3,5x60 самонарезни винтове, след като преди това пробихте ламелите с бормашина 2,5... за да не се спукат...

Направи си сам детско легло. Как да сглобите легло за деца, двуетажно, домашно легло, таванско помещение, трансформатор

За децата родителите винаги се опитват да избират най-доброто, включително мебели, но като се гледат много детински цени за дървени легла, или легла, коли, лодки и т.н. Неминуемо ще се чудите дали си струва да купувате такова нещо в продължение на няколко години... Купуването, може би не, но можете да го направите сами. Детско легло „направи си сам“ може да бъде сглобено от няколко дъски и решетки за няколко дни. Не са необходими особено сложна работа или специални инструменти. По принцип имате нужда от ръце и желание.

Дървено легло

Това е обикновено легло без никакви ощипвания. В представената версия е подходящ за средна училищна възраст и юноши, но след това може да бъде завършен за деца от 3-годишна възраст (втори фоторепортаж). Сглобена от дървени части (дъски и пръти). Проектът може да се използва като основа, след което добавете дизайнерски идеи.


Можете да спорите за цвета, но като основа - чудесен вариант.

Материали и инструменти

За производството не са необходими специални инструменти. Всичко, което е необходимо:

 • трион (ръчно изработен за дърво или диск - който има какво, може би - краен трион, можете да го отрежете с мелница с диск върху дърво);
 • Работен плот;
 • бормашина с бормашини и зенкери;
 • шлифовъчна машина (ако не се налага да работите ръчно с шкурка);
 • рулетка.

Инструменти, които трябва да работите

Необходимите материали са:

 • дървен материал - 50 * 100 мм;
 • дъска 25 * 100 мм и 25 * 75 мм;
 • лепило за дърво;
 • шпакловка за дърво;
 • шкурка.

Пребройте броя на дъските въз основа на планирания размер. Изисквания за дървесина - ниско съдържание на влага (не по-високо от 16%) и липса или малко възли.

Изработване на крака

Детското легло „направи си сам“ започва с направата на крачета. Изрязваме заготовки от лента 50 * 100 мм - за таблата е по-дълга, за подножието е по-къса. 4 броя от всяка необходима дължина. Залепяме заготовките по двойки. Вземаме едната, покриваме я с лепило за дърво, полагаме втората, проверяваме дали са равномерно изложени, завиваме я с самонарезни винтове. По принцип можете да използвате лъч от 100 * 100 мм и да не се занимавате с лепило, но цената за него наистина хапе.


Ние покриваме дъските с лепило и сгъваме по двойки

Главите на винтовете се потапят в дървото, след което поставяме шпакловка върху дървото. След изсъхване, шлайфайте до гладко състояние (със среден до фин шкурка).


Готови крака преди шпакловка

Използваме и шкурка, за да приведем фугата в идеално състояние - всичко трябва да е равномерно и гладко.

Отвори за дюбели

За гърбовете ще са необходими дъски с жлеб с ширина 25 мм. Ако имате рутер, можете да го направите сами или да го шлайфате в дърводелски цех. Можете също така да си купите готови дюбели, изберете тренировка по диаметъра им.

Пробиваме отвори за дюбели в краищата на ламелите с жлебове. Определете точно тяхното разстояние от ръба - те трябва да бъдат строго на едно и също ниво на всички дъски.

Също така дупките трябва да са с еднаква дълбочина - половината от дължината на това парче дърво. За да може да се ориентирате при пробиване, към свредлото е прикрепен маркер - лента от маскираща лента. С негова помощ се контролира дълбочината на отвора..


Отвори за дюбели

Сглобяване на таблата и подножието

Дъските със същата дължина се изрязват от дъска 25 * 50 мм, за да запълнят таблата и подножието. Те се вкарват в жлеб, предварително покрит с лепило.

Също така пробиваме дупка в крака за дюбелите. Първо, намираме средата, изчертаваме линия по нея (с молив). Прикрепете сглобената облегалка, подравнете я по горния ръб, поставете дюбелите на линията и маркирайте местата, където трябва да пробиете дупки за тях (две отгоре, две отдолу). Изсипете малко лепило в дупките и поставете гърба. Необходимо е да се засажда плътно, без пропуски. Може да се почука с юмрук или чук (не увреждайте дървото).


Прикрепяме гърба към крака на леглото

Повтаряме същата операция с другия крак. Не много красива фуга отгоре може да се затвори с дъска, като се постави върху самонарезни винтове и се прикрият дупките. В резултат на това се случва това.


Подложката и таблата са готови

Един важен момент, когато става въпрос за залепване на части. Докато лепилото не се втвърди, фугите са гъвкави и частите могат да бъдат изкривени. Следователно, след като сте задали ъглите на 90 °, детайлът се фиксира (със скоби или по друг начин) и се оставя, докато лепилото изсъхне. Работата продължава след изсъхване и като правило започва с шлайфане на току-що залепеното съединение.

Изработване на основата за матрака

Вземаме две дъски с дължина 50 * 100 мм, равни на дължината на матрака (или няколко сантиметра повече, за да го запълним по-удобно). По ръба засаждаме лента от 25 * 50 мм върху лепило и самонарезни винтове. На дължина е с 10 см по-къса - оставяме по 5 см от всеки ръб. Когато завинтвате лентата, уверете се, че ръбовете са точно определени. Пробиваме отвор за всеки саморез - близо до ръба, за да не се пръсне дървото. Освен това правим дупка с по-голям диаметър по дължината на главата - те трябва да бъдат скрити.

Тъй като съединението за лепило в този случай е здраво закрепено, не можете да изчакате, докато лепилото изсъхне.

От дъска 25 * 100 мм изрежете летви до ширината на матрака (можете да добавите отново 1-2 см). Те са прикрепени към току-що направените ленти с акцент. Стъпката на монтаж е 10 см, за всяка дъска има 2 самонарезни винта от всяка страна. Предварително се пробива отвор за всеки саморез (диаметърът на свредлото е с 1-2 см по-малък от диаметъра на самонарезния винт), главата трябва да отиде в дървото.


Закрепваме напречните ленти

Отворите за крепежни елементи се покриват с шпакловка, след изсъхване се шлайфат. В крайните ламели се правят изрези за монтаж на краката.


Изрязване на крака

Направи си сам детско легло: сглобяване

Накрая запечатваме всички чипове и дефекти по видимите части на леглото с шпакловка, след като изсъхне, го смиламе до гладкост. След това грундираме и боядисваме в избрания цвят. След боядисване остава само да свържете облегалките и основата под матрака и можем да предположим, че детското легло е готово със собствените ви ръце.

Можете да свържете частите, като използвате специални фитинги - скоби и завеси, или по прост начин - като забиете ъгъл, блок, върху който да поддържате сглобения щит на матрака.


Фитинги за монтиране на дъното на леглото

Направи си сам детско легло

Домашно легло за кола

Малко момчета ще се откажат от леглото за кола. И за да угоди на детето, изобщо не е необходимо да ходите до магазина. С помощта на шперплат или MDF лист, бои и лакове на водна основа, едно обикновено място за спане се превръща в сбъдната мечта: бебешко легло „направи си сам“ под формата на батмобил (или всяка друга кола) се реализира за една седмица на спокойна вечер.


Ние правим такова детско легло за кола със собствените си ръце

Първо намерете снимка на кола, която ви подхожда, намерете програма с възможност за изобразяване на чертежи. След като прехвърлите изображението, то може да бъде разделено на квадрати със страна 100 mm - така че по-късно да бъде по-лесно да го преведете в реална скала. Най-удобно, ако цялата част се вписва в шперплата или MDF листа, който сте закупили, още по-добре е, ако се окаже, че правите две страни от един лист... Като цяло избирате размерите, променяте контурите. След като сте доволни от резултата, можете да прехвърлите дизайна на лист.


Скица готова за работа с маркиране

Всичко започва с изчертаване на листа на квадрати със страна 100 mm.


Начертайте листа на квадратчета

Позовавайки се на предоставения лист, прехвърлете всички линии от хартия върху шперплат. Първоначално линиите са тънки, след като всичко е повече или по-малко нарисувано, можете да очертаете получените контури с удебелена линия - ще бъде по-лесно да се реже. Въпреки че подробностите са необходими в двойно копие, няма смисъл да се изчертава второто: след като изрязахме първото, ще го закръглим и ще получим второто.


Прехвърляме чертежа на голяма повърхност

В този проект има и надземни части - ние ги рисуваме отделно. Когато всичко е готово, вземете мозайката и изрежете по контурите.

Ръбовете далеч не са идеални, така че ги смиламе добре с машина или на ръка. След това започваме да изрязваме вдлъбнатини, дупки и т.н. Техниката е традиционна - използваме бормашина, пробивайки една дупка до друга, след което отрязахме джъмперите. Ние шлайфаме неравния ръб по всеки наличен начин, закръглявайки го и всичко трябва да бъде равномерно и гладко отвън и отвътре.


Разработване на дизайнерски елементи

След като разгледахме всички подробности, ето какво се случи.


Частите са готови за боядисване

Грундиране и боядисване

За боядисване трябва да изберете безопасни материали. Най-доброто от всичко - емулсия на водна основа с латекс, а за защита на боята от надраскване и износване е подходящ лак на водна основа.

Ако частите са направени от MDF, е много желателно да се грундира всичко и за предпочитане два пъти. Този материал може да абсорбира боята много силно, особено в краищата. Грундът значително намалява абсорбцията и боята също се полага по-равномерно..


Частите са грундирани и сухи

След като почвата изсъхне, първата боядисва зоните, които трябва да са сиви. Дизайнът се отличава и с тънки сиви ивици. За да не ги боядисвате върху черно, тънка ивица маскираща лента (3 мм) се залепва в вярна боя, като отстраняваме, след което ще получим необходимия чертеж.


Първо, боядисайте със сиво, след изсъхване залепете върху него тънка лента от лента

Боядисването е почти завършено

Сглобяване на легло за кола

Вземаме едната странична стена, закрепваме дървена лента минимум 25 * 25 мм към нея с самонарезни винтове. Монтираме самонарезните винтове на всеки 20-30 см. В предната част прикрепяме ограничителна дъска към края на лентата. Повтаряме същата операция във втората част (не забравяйте да фиксирате дъските на една и съща височина).


Забиваме лентите, поставяме тапите с магнити за закрепване на облегалката за глава и рафтовете

След като инсталирахме втората част, усукваме конструкцията. В средата трябва да инсталирате ограничителна лента, която здраво ще държи двете страни и ще им попречи да се раздалечат.


Приблизително в средата, ние инсталираме ограничител - бар, който фиксира необходимата ширина на леглото

На ламелите, прикрепени отстрани, като върху рамка, се поставят изрязани дъски, служещи като опора за матрака. Те могат да бъдат фиксирани с самонарезни винтове (по два от всяка страна), или можете просто да ги поставите. В този случай леглото бързо ще се разглоби. При този вариант беше избран вторият метод - дъските не бяха фиксирани, върху тях беше положен матрак.

Леглото на момиче е направено въз основа на същия дизайн. Формата на парапетите е по-проста, с тях има по-малко работа, но с боядисване е по-трудно. Така че моите моменти също.


Направи си сам детско легло за момиче

Детски креватчета за бебета: опции, компоненти, оборудване и материали, технология на производство

Детското креватче трябва да е готово да приема нови попълнения в семейството, докато мама се подготвя за изписване, но не само от учтивост и радост. Човекът е социално същество и стабилното общество е невъзможно без йерархия. След като е получил своята територия и вещи от раждането си, дори дори да не разбира изобщо значението им, един малък човек ще придобие самочувствие, с течение на времето правилно ще определи мястото си в обществото и ще постигне успех. Това, разбира се, не е абсолютен закон, но статистиката показва недвусмислено: бебетата, които по воля (или липса на воля) на родителите си в нерационална възраст, скитащи навсякъде, са много по-склонни да растат небрежно безполезни. Има дори историческа и социологическа теория: те казват, че хората са започнали да излизат от дивачеството и да създават цивилизация, когато са измислили люлката и майките са спрели да носят бебета през цялото време..

Всичко това може да е интересно, но в една развита цивилизация татко, в радостно очакване, бързайки към магазини и уебсайтове, открива, че цените на детските креватчета са непропорционално високи в сравнение със сложността и материалната консумация на продуктите. И няма да ровите, под всяка скрита надценка има солидна медицинска, екологична, производствена и законодателна основа. Но какво да кажем за едно потребителско общество и нека родителите не щадят нищо за детето си.

Да кажем, че главата на семейството е занаятчия. Тогава той има идея сам да направи леглото: дизайнът му се е развил хилядолетия, в него няма нищо сложно и не се изисква нищо от материал. Възможно е да направите детско креватче за бебе със собствените си ръце, като използвате обикновен домакински инструмент и плюс прободен трион, ръчен или по-добре електрически. Има още една причина: майката след раждането, особено ако това е първородната, ще бъде "на ръба". След като се увери, че верните в нейно отсъствие не се скитат или влачат, но работят усърдно в неговата област в името на семейното благо, тя ще се успокои много по-бързо и като цяло ще се върне към нормалното. И ще има повече мляко, което отново е от полза за детето.

Какво ще правим?

Класическо легло за новородено, поз. 1 на фигурата, дизайнът е ясен. Основни изисквания към него:

 • Екологична чистота и пълна здравна безопасност.
 • Без остри издатини и ръбове.
 • Не трябва да има дупки / отвори и цепнатини, в които мъничето може да се забие с каквото и да било, от пръст до глава.
 • Наличието на страни се изисква; колко опасно е бебетата да падат дори от ниска височина е известно. Предната страна (стената) е желателно частично шарнирно или спусната, за да е по-удобно майката да се грижи за детето.
 • Вентилирана, т.е. решетъчно или перфорирано дъно. Колкото и да са подобрени средствата за детска хигиена, бебето някой ден ще оправи леглото..
 • Ако новороденото е първородено и се предполага, че някога ще му добави братя и сестри, тогава достатъчна здравина и трайност в комбинация със сгъваема структура.

Видове креватчета за бебета

Често детско креватче се поставя на колела за по-лесно придвижване из къщата, поз. 2. В малките апартаменти понякога можете да намерите мостри с кутии за спално бельо в нощното пространство, както при възрастни, поз. 3. Въпреки това, поради изложените по-горе причини, кутиите под бебешкото легло трябва да бъдат снабдени с влагоустойчиви капаци. И накрая, един доста сложен и скъп продукт, но удобен за майката и спестяващ жизнено пространство, е легло за новородени, съчетано със сменящ се скрин, поз. 4.

Много бебета трябва да се люлеят, за да спят. Основните видове люлеещи се легла хамак, поз. 5, люлка (с горно окачване на леглото), поз. 6, и люлка (с легло на долните извити люлеещи се опори), поз. 7. Хамакът е подходящ само като временен хлебник, да речем, в дачата през почивните дни. Костите на бебето все още са меки и постоянното накланяне върху нещо съвместимо деформира скелета му. Кошари за новородени - хамаците най-често се правят сгъваеми и се транспортират.

Люлката е лесна за люлеене, но е по-трудна за правене, защото необходим е някакъв механизъм. Освен това рискът бебето да падне от люлката, висящо отстрани, е много по-голям, отколкото от хамак или люлка. Последното, освен това, е по-лесно да се направи, а малките брони на люлеещите се столове го правят напълно безопасно, поради което люлката е най-често срещаната. В люлката задължително трябва да има приспособление за легло и е много желателно пружинно натоварване със самонастройка, което трябва да бъде отклонено поради болест на движението, в противен случай оживената майка може да забрави да го постави, отдалечавайки се от креватчето. „Самонастройка“ означава, че самият механизъм ще постави леглото хоризонтално и ще пусне щифта в гнездото, ако ъгълът на наклона на люлката надвиши определена допустима стойност.

Забележка: в креватчетата за бебета може да има напълно различни брони, за които вижте в края.

Страничната болест на движението не е оптимална за човек, така работи нашият вестибуларен апарат. Всеки, който е отишъл в морето с лодка или ветроходна яхта, знае, че качването е много по-лесно на борда. Бебетата, които непрекъснато се люлеят от една страна на друга, могат дори да развият пристрастяване към болест на движението, поради което неприятният крещящ, пораснал, рискува да се превърне в хиперактивен зашеметяващ или "не" аутист. Вероятността от травмиране на психиката на бебето с прекомерна болест на движението е намалена до почти нула, ако люлката (поз. 8) или люлката (поз. 9) са адаптирани към надлъжна болест на движението.

Напоследък махалните легла са широко разпространени, поз. 10, без недостатъците на люспи и люлки. Първо, страничното люлеене в махалото е безвредно, защото тялото на детето не се накланя с него и вестибуларният му апарат изпитва абсолютно незначително натоварване в една равнина. На второ място, почти е невъзможно детето да падне от него, защото самото легло не може да се накланя. Трето, нощното шкафче може да бъде подредено по-просто - достъпът до него се осигурява автоматично. Самият механизъм на махалото е фундаментално неусложнен, поз. 11, само от време на време трябва да регулирате напрежението на пружината, докато детето расте.

Как да не го направя!

В никакъв случай не е необходимо да правите легло за новородено, което може да се люлее в 2 равнини, поз. 1 и 2 на фиг. Може би вашето потомство, след като е узряло, ще се стреми да стане пилот или парашутист и от първото повикване ще издържи с радостна усмивка, без да стане малко зелено, тренирайки на лопинга. Но в ранна детска възраст, празен глупак напред и назад нямаше да бъде от полза за Валери Чкалов..

Неуспешни дизайни на креватчета за новородени

Освен това е нежелателно дъното на яслите да се прави с твърде оскъдна щайга, поз. 3. Когато бебето се научи да става, краката му ще пълзят в пукнатините заедно с матрака. Дебелата подложка (виж по-долу) решава проблема, но това е допълнителна работа, материал и разходи и ненужни заместители за сушене. Най-добрата основа за креватчето за новородено е направена от влакнести плочи, прибл. 10 mm с отвори с диаметър 20-30 mm, пробити по протежение на мрежата с стъпка 70-90 mm. Изведнъж тя ще стане напълно неизползваема, по-лесно и по-евтино е да се замени от подматрачната подложка и заема по-малко свободно място. И не се притеснявайте, фибровата плоскост е екологичен материал, дори по-чист от оригиналната дървесина. При производството му не се използват синтетични свързващи вещества, а в процеса на обработка всички летливи вещества се „издишват“ от дървесината.

Забележка: също така е нежелателно да правите дъно, регулируемо по височина в бебешкото креватче. Гнездата под притежателите му са изкусителни от гледна точка на познаването на света и малкият пръст ще пропълзи в тях. Ако без контакти, тогава е необходим доста сложен и скъп механизъм. И сгъваемата страна е достатъчна за мама.

Лошо решение е и креватче, поз. 4. За всички същества, чийто живот е разделен на активна фаза и сън, инстинктът по време на последния изисква пълна безопасност. Комбинирането на зоната за спане със зоната за игра не го дава. Кой възрастен може да се наспи добре на работа? А какво да кажем за малките деца, които са беззащитни и все още не са в състояние да разберат обкръжението си?

За балдахина

Сенник над леглото на новороденото не е лукс. И не толкова средство за прах, което не бива да е в детска стая и в добре поддържан апартамент като цяло. Но не забравяйте, кой възрастен не е доведен на бял огън от есенна муха или сърбящ и сърбящ комар в тъмното? Какво е за дете, което все още не притежава малки ръце? И е много, много ненужно да включвате фумигатора или репелента за пръскане в детската стая..

Детски козирки

Сенникът над бебешкото креватче е направен от естествени материи, които свободно преминават във въздуха: шифон, воал (коприна или памук), органза (само коприна), муселин. Оптималният дизайн е палатка, вляво на фигурата, или палатка, в центъра, позволяваща, ако е необходимо, да се отвори / премести напълно сенника. Но не забравяйте: в процеса на опознаване на околната среда детето ще играе и ще дърпа сенника.

Закупените детски сенници са снабдени със здрава скоба със задържаща лапа от лека устойчива еластична пластмаса, вдясно на Фиг. В случай на самопроизводство, най-добрият вариант е навес-палатка, окачена с корда от тавана. Кука с винт M6, завинтена в стоманена цангова цанга и силен възрастен няма да се извади от тавана и ако го развиете, дупката е почти незабележима на тавана с височина само 2,5 м. Ако един пръст внезапно изтръгне навеса, тогава нищо върху него, с изключение на най-лекия плат и тънка дантела няма да падне.

Забележка: най-добрата защита на креватчето от досадни насекоми и прах, под която астматикът не е задъхан, е мрежа против комари. Но не прозорец от фибростъкло, а специален тропически. Мрежите му са по-широки от тези на въздушните платове с драперии и самата тя е по-здрава. Имаме този рядък продукт, но все пак се поинтересувайте. Ruched лъкове също не изглеждат зле..

Какви брони да правя?

Бебешка кошара с разгъваща се лента с ластици

Продавачите предлагат голямо разнообразие от защитни огради за бебешки кошари: сгъваеми, спускащи се, люлеещи се, плъзгащи се, с врати и люкове. Но при по-внимателно разглеждане се оказва, че навсякъде има нещо, в което може да се стисне пръст или цяла писалка. И вдлъбнатините под приставките внимателно съхраняват праха и като че ли канят самите заселници. Само нежелани и не човешки, а членестоноги.

Най-простите и безопасни брони в леглото на новороденото са сгъваеми с еластични ленти, вижте фиг. Височината на сгъваемата част от 150-180 мм е достатъчна, за да може майката да се чувства удобно да гледа бебето. Няма оплаквания за такива дъски, но надеждно е известно, че поне един нов човек на този свят с характер, завиждащ на m-mes Sobtchak & Timoshenko никога не е бил ранен в нея и не е счупил нищо в нея в продължение на 3,5 години; през това време ластиците бяха сменени 2 пъти.

Забележка: 2 начина за полагане на този тип клапи ще бъдат разгледани по-долу..

Да се ​​залавяме за работа

Сега е време да направите креватчето. Неговият дизайн и декорация е друга статия (с едно малко изключение, вижте по-долу); първо трябва да направите солидна и надеждна основа за тях. И още преди това вземете решение за материала; на първо място, за безопасността му за бебето, след това за цената и технологичността в домашни условия.

Какво да направя?

Дори най-безопасните пластмаси изчезват: малко по-голямо, детето започва да докосва всичко. Тактилните усещания от пластмасата са в разрез с основните й инстинкти, които могат да причинят раздразнителност и да навредят на развиващите се морални и волеви качества. По същата причина изхвърляме метала, който също ще навреди повече, когато зъбите на бебето започнат да се режат. Тогава недостатъците на текстилните и други полумеки легла ще повлияят напълно.

Що се отнася до ламинираното ПДЧ, класът на емисии на фенолсъдържащи съединения E0 (нулев, премиум или екстра клас) изглежда е приложим за детските мебели. Но съвестните производители в спецификациите честно посочват: "За деца от 6 месеца", следователно, не новородени. Освен това висококачественото ламинирано ПДЧ е скъпо, леглото, направено от него, ще струва повече от готово закупено такова с балдахин. Тоест, леглото за новородено трябва да е направено от дърво..

Избираме дървесина за ясла, като вземаме предвид факта, че нейното импрегниране с всякакви биоциди е неприемливо. Следователно всеки търговски дървен материал от чужд произход се елиминира: неговата суровина просто няма да бъде допусната на пазара от надзора на потребителите. От домашни твърди дървета бреза и бук са подходящи за легло за няколко поколения; за еднократна употреба - евтина трепетлика или липа, но скъпа. Всички останали съдържат танини, салицилати и други вещества, които са безвредни за възрастните, но могат да причинят алергии при бебето.

От иглолистните дървета борът е доста надежден, но не всички. Боровото дърво се продава под формата на скъп катран, изсечен по време на сокообразен поток и по-евтини сухи чипове, събрани през зимата. Катранът е добър за външни сгради, тъй като не се поддава добре на гниене и вредители, но е абсолютно неподходящ за ясла. При други иглолистни дървета промяната в съдържанието на смола от соковия поток до съня не е толкова изразена, така че е по-добре да не рискувате.

За да не направите грешни изчисления с бор, по-добре е да направите детско креватче от него с шперплат. Най-евтиният строителен и опаковъчен шперплат е направен само от изсушен бор, залепен заедно с безвредно и безопасно казеиново лепило. Няма смисъл да се "мамят" производители, тъй като всичко останало е по-скъпо. Легло от шперплат ще служи с подходяща домашна подготовка на материала, вижте по-долу, 2-3 пъти за 4-5 години, което е напълно достатъчно за семейство.

Относно довършването

С течение на времето бебето ще усети, че в устата му се катери нещо, с което да хапе. И тогава той ще започне да гризе всичко. Това е естествен и необходим процес, но след като създаде сериозни проблеми за производителите на детски мебели: оставяйки дървото голо - влакната ще погълнат или дори се задавят на чип. Нитролак не е безвреден, а острите му люспи режат устните, венците, езика.

Сега няма такъв проблем: акрилният лак на водна основа, първо, е напълно безопасен; второ, много е издръжлив. Съединения от подобен състав възстановяват емайла на ваните, за които дори втвърден вълк ще счупи зъби.

Много подозрителни родители могат да поставят и специални силиконови подложки отстрани на креватчето. Но ще трябва да ги купите и да приспособите дизайна към избраната проба: строителният и аквариумният силикон не е подходящ за домашно приготвени продукти, имате нужда от специален, от който се правят играчки за зъби. Не се продава в суров вид, а само в готови продукти.

Люлка и класика

Как работи класическа дървена люлка за новородени е показано на фиг. на дясно. Обърнете внимание, първо, на полагането на стените в джобовете и сглобяемата конструкция на рокерите. Ще се справим с първата и ще използваме втората по-късно. Неговите препоръчителни размери и спецификация на детайлите в модерен дизайн, без трудоемки художествени детайли, са показани на фиг. По-долу.

Размери и части за детско креватче

Чертежи на люлка за новородено

Люлка

Кой знае, може би педиатърът, след като прегледа вашето неспокойно бебе, ще препоръча да го люлеете в люлката. Детето е дете и няма човек, който да се впише във общите правила във всичко. За такъв случай Фиг. рисунки на креватче за новородено - люлка от дъски. Порасналото дете обаче по никакъв начин не може да бъде държано в люлката, така че дължината на това креватче не трябва да се увеличава. На второ място, фиксаторът (запушалката) на леглото все още е необходим, тъй като бебето е неспокойно. В този дизайн той е ръчен, така че не забравяйте да го вмъкнете при напускане и да се контролирате един друг.

Класически шперплат

Тук на фиг. - детайлизиране на креватче от шперплат от класически тип за новородено с ластик. Направен е у дома; ръчен прободен трион (тогава нямаше електрически такива в широка продажба). Споменатият по-горе своенравен човек е израснал в нея. Материал - 2 листа (доста останали) брезов шперплат с дебелина 6 мм; строителна бор ще отиде.

Детайли за бебешко креватче от шперплат

На първо място беше подготвена площадка (няколко парчета картон за опаковка), върху нея бяха скицирани контурите на частите и всичко беше покрито с плътна пластмасова обвивка. След това лист от шперплат върху площада се импрегнира с водно-полимерна емулсия, първо от едната страна, а след като изсъхне напълно от другата, и се нарязва на заготовки с ножовка. Прободен трион за щайгата в средните плочи на пакетите и отворите в гърбовете.

Части от плочи на PVA за дърво бяха залепени (продавани и продавани в магазините за железария и железария). Лепилото се нанася с четка на тънък слой върху всички залепени повърхности на плочите на опаковката и се държи до меко залепване (лепиловият филм леко пожълтява и на места става полупрозрачен).

Нямаше заем за събиране на пакетите, нямаше време да го направя. Следователно малки торбички просто бяха увити в полиетилен и плътно изтеглени заедно с плоска еластична лента за гащи; остави цяла мотка, ок. 10 м. Беше необходимо да затегнете пакетите с еластична лента, навивайки и издърпвайки завоите много равномерно, така че плочите да не пълзят над лепилото. Горните и долните ленти на стените (поз. 1 и 3) въпреки това пълзеха, следователно, след като нанесоха и издържаха лепилото, те трябваше да бъдат съборени с малки пирони. След това ноктите бяха извадени и дупките бяха покрити с домашна шпакловка от дървени стърготини на същия PVA.

С гърбовете беше по-трудно, не можете да ги стегнете с ластици. Поради това бяха пробити дупки за монтажните водачи, които бяха използвани мебелни дюбели с дължина 18 мм. Залепването на гърбовете се извършваше на площада под потисничество, който се състоеше от палачинки от гири и купчини книги. Според изчислението за 2 слоя PVA от такава площ е необходим завой от 25-35 kg, равномерно разпределен по повърхността на опаковката.

Също така части от опорния колан бяха залепени от 3 ленти шперплат, всяка от които беше сглобена в креватчето на място. Във всички подробности стърчащото лепило капе след изсъхване в продължение на 3-4 дни, беше отрязано с нож за обезопасяване (също тогава нямаше режещи ножове) и ръбовете бяха шлифовани.

Докато залепените пакети изсъхват, рамката на леглото е сглобена от дъски, изсечени наполовина от дървото, залепени без остаряване и подсилени с пирони. Правоъгълността на рамката върху още не втвърденото лепило беше внимателно проверена чрез измерване на страните и диагоналите, тъй като след това служи като шаблон за сглобяване и едва след това се забиват пироните. Подовата настилка на леглото е от перфорирани влакнести плочи, вижте по-горе. Той беше положен върху лепило и пирони от страната, с която бяха краката на напречните греди, така че да лежат върху надлъжните греди, а не да висят върху пирони и лепило.

Забележка: стелажите на задната щайга са направени подобни на тези на стените, но по-къси. Подредени на място, преди да се припокрие горната плоча.

Детското креватче щеше да бъде на винтовете (сега, разбира се, потвърждението ще бъде по-добро). Натоварванията върху ставите на бебешкото креватче са малки, закрепването с резбови хардуери по слоя в този случай е доста надеждно и същевременно позволява до 4-5 разглобявания / сглобки, ако шперплатът е импрегниран с водно-полимерна емулсия. Правоъгълността на кутията се проверява от запаса, а хоризонталността - от нивото. След това бяха направени маркировки по дъното му и гредите на опорния колан бяха поставени по тях върху лепило и пирони; напречните трябва да са на разстояние между надлъжните, така яслата ще бъде по-здрава.

Овалният опорен бос на страничния капак е по-малко травматичен и по-лесен за изработка от джоб. Някои от остатъците с дебелина 18 мм отидоха при шефовете, те бяха поставени върху лепило и пирони. В краищата на лентата за тях бяха избрани U-образни отвори с бормашина и длето - тогава нямаше домакински резачки за дърво.

Времето все още издържа и леглото беше покрито с маслен лак, не толкова вреден като нитро. Веднага еластичните ленти бяха фиксирани в глухите дупки също с мебелни дюбели. След това още едно последно сушене и креватчето е готово.

Трансформатор

Предлагат се и много конвертируеми креватчета за новородени, но поне един сорт не е просто модно изявление. Говорим за ясла за растеж, но това не се ограничава до плъзгащо се дъно. Достатъчно сформирана личност може да се възмути: "Няма да спя като малък човек!" Следователно, детско креватче-трансформатор "от нулата" трябва да бъде структурно и външно подобно на възрастен. В този случай оградата е направена подвижна от кабела; разбира се, това е опция само за доста спокойни бебета. И трансформацията се свежда до факта, че единият гръб се отстранява и леглото се удължава с него. Чертежи на домашно "нарастващо" легло за новородени са показани на фиг..

Чертежи на ясла "от нула до растеж"

И ако сте много неспокойни?

Детска кошара за новородени

Също така се случва лекарят да вдигне ръце: нищо не може да се направи, трябва да спите с вас, тогава той ще го надрасне. Или, напротив, дори ако майката е най-прекрасната на света, тя е слаба и постоянно става през нощта, за да я храни. Тогава ще ви трябва легло, прикрепено към родителското легло без предна стена. Детското креватче за неспокойни новородени задължително включва броня - мека хигроскопична възглавница по контура с връзки, вижте фиг. на дясно. И от какво и как да шиете детска броня със собствените си ръце, вижте видеото по-долу:

Видео: как да шиете броня (брони) в леглото на детето

Подреждане

В никакъв случай не трябва да предпазвате матрака на креватче от намокряне с мушама, това ще доведе до изтриване и обрив на пелена при бебето. Първо, имате нужда от 2 матрака, с марж за сушене. На второ място, те не трябва да гният и да изсъхнат достатъчно бързо. Поради това е за предпочитане да ги шиете от лен и да ги увивате в бял калакон, фланела или колело. Най-добра подплата от конски косми; почти пълната му подмяна - кокосови влакна или сизал.

Сега не забравяйте, че костите на новороденото са меки. Следователно дебелината на матрака трябва да е малка, до 6-7 см. Но тогава спането, усещайки твърдо легло като тяло, няма да е толкова удобно. Матракът с дебелина 10-15 см ще ви помогне от най-плътната, 45-50 стая, мебелна гума, тя е увита в същия плат като матрака. Освен това подложката ще абсорбира част от влагата, което ще ускори изсъхването на матрака, но тогава те също са необходими 2.

Новороденото не се нуждае от възглавница, за да предотврати развитието на тортиколис. Понякога обаче, по препоръка на лекар, за много пъргави трябва да си купите възглавница за пеперуди: средата му е почти плоска, а крилата са обемни. Но не е нужно да експериментирате сами с такива възглавници - подходящите материали не се продават отделно и технологията на производство не подлежи на „опитомяване“.

Декорации

Когато обмисляте дизайна на бебешкото креватче, човек трябва да помни, че зрението му, както по острота, така и по възприятие на цветовете, се формира постепенно. Следователно, контурите на декоративните елементи са необходими гладки, а цветовете са скучни и ненаситени, за предпочитане близо до средата на спектъра: бледо жълто, светло бежово, светло зелено, бледо синьо. Побелените червени и портокали са добре, но отровните зелени, тъмносините и лилавите не го правят, като нещо лъскаво..

Въртележки с играчки за бебета

Много прост и полезен начин за дете да украси креватчето си е да окачи подвижна въртележка над него, вижте фиг., С меки играчки. Плавното им движение не само ще успокои бебето, но и ще допринесе за развитието на неговите визуални двигателни умения. След въвеждането на мобилни телефони за бебета, броят на децата с вродени зрителни увреждания е намалял значително.

Накрая

Предполага се, че сега ви стана ясно, че непретенциозното легло за новородено по своята същност не е толкова просто, защото съдържа цял свят на нов човек. Затова нека ви пожелая успех не само във вашите умения, но и в изучаването на основите на детската психология. Те го имат от самото начало, дори ако самите те все още не го разбират.