На 29-30 седмица от бременността повечето жени обикновено излизат в отпуск по майчинство и истинският бременен живот без работни дни тепърва започва. Но за някои бременността по това време вече завършва с раждане..

В тази статия ще говорим за това дали раждането на 29, 30 и 31 седмица от бременността е толкова страшно и опасно, какви могат да бъдат последствията и има ли начини за предотвратяване на такова раждане..

Няколко думи за крайния срок

До края на 90-те години на миналия век дете, което е родено до 28 седмици включително, като цяло, се счита за късен спонтанен аборт и фактът на раждането му се регистрира само ако бебето някак си по чудо е успяло да живее седем дни.

Сега стандартите са различни. Започвайки от 22 седмици, родените бебета се считат за недоносени, но все още деца и поради това от тях се изисква да предоставят всички необходими медицински грижи.

Раждането на 29-31 гестационна седмица е преждевременно, ранно раждане, което, разбира се, може да бъде опасно както за майката, така и за нейното бебе. Делът на ранните раждания по това време, според статистиката, представлява около 15% от случаите.

Децата се раждат в тежко състояние, но съвременната медицина може да им помогне да оцелеят, въпреки че това, уви, не винаги е възможно.

Трябва да се отбележи, че при жените след 29 седмици от бременността раждането в повечето случаи започва спонтанно, спонтанно и само в 20% от случаите раждането в този акушерски период трябва да се предизвика изкуствено поради наличните медицински причини. При почти половината от родилките околоплодните води излизат преждевременно и това е, което се превръща в началото на раждането. По-рядко процесът на раждане започва с контракции..

Индукция на раждането или цезарово сечение по това време се извършва само при спешни индикации, при които животът на майката или детето е в смъртна опасност, ако бременността се удължи.

Развитие и състояние на бебетата, жизненост

Раждането на 30 гестационна седмица е нежелателно, тъй като бебето е в състояние на активно развитие, но ако се роди, има по-голям шанс да оцелее от децата преди 28 гестационна седмица. По това време девет от десет плода са разположени в цефалното предлежание и този факт увеличава шансовете за успешен резултат от преждевременно раждане..

Растежът на бебетата по това време е средно около 40 сантиметра, а теглото им е около един и половина килограма. Но тези параметри са много индивидуални: има деца, които на 30 седмици надвишават отметката от един и половина килограма, а има и такива, които не достигат килограма. Прогнозата за жизнеспособност зависи от теглото.

Кожата на децата, родени на 29-30 седмици и една седмица по-късно, почти винаги е зачервена, тъй като все още има малко натрупване на подкожна мастна тъкан. По принцип се формира през последния триместър и този слой расте най-активно през последния месец на бременността. Междувременно слоят подкожна мастна тъкан е равен на около 6% от общото тегло на плода и това дава основание да се смята, че бебето със сигурност ще има проблеми с терморегулацията след раждането. Той няма да може да се стопли в началото без медицинска помощ..

Ушните уши на бебетата са меки и стърчат малко отстрани, втвърдяването на хрущялната тъкан настъпва по-късно и следователно степента на мекота на ушите ще бъде важен диагностичен признак за степента на недоносеност при раждането. Децата по това време често се раждат с остатъците от тънка, белезникава коса по тялото. Lanugo постепенно изпада сам и не се нуждае от лечение.

Децата, родени на 30 седмици, почти винаги имат определени проблеми с нервната система, тъй като по това време трябва да завършат процесите на диференциация на мозъчната кора. Основните рефлекси вече са налице, но дихателният рефлекс е все още в зародиш.

Вътрешните органи се формират и започват да функционират. Естествено, те са незрели морфологично и функционално, но имат всички шансове да функционират пълноценно с подходящи грижи и медицинска помощ..

Процесът на образуване на сърфактант в белодробната тъкан е в разгара си. Това вещество позволява на новороденото да диша самостоятелно. В количество, достатъчно за това, повърхностноактивното вещество се натрупва в алвеолите до 38-39 гестационна седмица, раждането на по-ранен етап е рисковано събитие поради самата причина, че повърхностноактивното вещество може да не е достатъчно. Това е изпълнено с дихателна недостатъчност..

Родените на 30 седмици обикновено се нуждаят от механична вентилация.

Статистиката казва, че сред децата, родени на 29-31 седмица от бременността, до 80% от децата оцеляват, ако се осигури спешна реанимация.

Ако раждането се извършва у дома или в медицинско заведение, което не е предназначено за реанимация на новородени и недоносени бебета, тогава само 5% от трохите имат шанс да оцелеят. Според международната класификация на недоносените деца такива деца принадлежат към третата група, по-рядко към четвъртата. Третата група се характеризира с тежко състояние на бебето при раждането, но прогнозите за бъдещето са по-благоприятни. Четвъртата група включва деца с изключително ниско тегло при раждане (под килограм). Вероятността за оцеляване в тази група е ниска.

Още малко статистика. Ако раждането настъпи на 29-31 гестационна седмица, тогава:

 • в 70% от случаите децата оцеляват, но имат здравословни проблеми, които могат да бъдат преодолени в много ранна възраст;
 • в 19% от случаите здравословните проблеми на детето продължават по-дълго, но до 10-12-годишна възраст с тях може да се справят или проявите им са сведени до минимум, те не дават увреждане;
 • в 6% от случаите децата оцеляват, но остават инвалиди за цял живот;
 • в 3% от случаите децата не оцеляват, те умират през първата седмица;
 • мъртво раждане в 2% от случаите.

До голяма степен прогнозите ще зависят от начина на оборудване на интензивното отделение. Такива деца се нуждаят от специални реанимационни неонатални инкубатори, които поддържат необходимата температура, влажност и снабдяване с кислород. Храненето се извършва изключително през сонда.

Задачата на лекарите на този етап е да доведат теглото на детето до 1,7 килограма, ако при раждането то е било по-малко. След това детето се поставя в специално отопляемо легло, в което трябва да порасне до 2 килограма. Тогава ще бъде възможно да напишете майката с бебето вкъщи или да се прехвърлите в детската болница за по-нататъшно лечение.

Причини

Раждането по това време може да се случи по различни причини, знаейки кои е възможно да се предотврати преждевременното раждане на бебе. Най-често раждането на 29-30 и 30-31 седмица се случва при жени с обременена акушерска история, няколко аборта в миналото, операции на матката и яйчниците. Също така в риск са бременни жени, които са имали няколко спонтанни аборта преди това, както и преждевременни раждания, особено ако са настъпили по едно и също време.

Различни хронични заболявания при жената също могат да провокират преждевременно раждане, например бъбречни, сърдечни, ендокринни нарушения. Жени с генитални инфекции, истмично-цервикална недостатъчност, прееклампсия, захарен диабет също могат да раждат по това време. Причините за началото на раждането на 30 седмици могат да бъдат генетични аномалии на плода, малформации, резус-конфликт.

Жените, които са под силен стрес, пушат и консумират алкохол и наркотици, докато носят трохи и които са бременни с близнаци или тризнаци също са изложени на риск..

Възможни последици

Рисковете за жената по време на раждането по това време се оценяват като минимални. Руптури на гениталния тракт и шийката на матката са малко вероятни, тъй като детето е малко по тегло и височина, диаметърът на главата му също е малък. Вероятността от усложнения след раждането се оценява малко по-високо: рисковете от възпаление и хипотония на матката се увеличават, при което тя ще се свива по-бавно до нормални размери.

Основните рискове са децата. Децата с недоносена група 3-4 почти винаги имат проблеми с неврологията. При тежки случаи, ако се роди дете с тегло под килограм, има висок риск от общо увреждане на мозъка, мозъчен кръвоизлив, което може да доведе до глухо слепота, церебрална парализа.

Никой лекар, дори да има званието професор и богат опит в спасяването на тежки и изключително трудни недоносени бебета, не може да каже предварително какви могат да бъдат последиците от такова ранно раждане. Всичко ще зависи от обстоятелствата, усложненията и резултатите от личната борба на трохите за собствения им живот..

Неонатолозите обикновено вярват в по-високи сили повече от другите лекари. Защото понякога деца, които според всички медицински оценки не би трябвало да са оцелели по напълно необясним начин, и деца, които са имали добър шанс, внезапно умират без видима причина.

Много зависи и от родителите. Същите неонатолози твърдят, че положителното отношение на майката, нейната вяра в силата и способността на собственото й бебе да оцелее и да бъде здраво, правят чудеса.

От медицинска гледна точка е много трудно да се обясни тази невидима връзка между майка и недоносено бебе, но дори скептичните лекари от „старата формация“ не отричат ​​нейното съществуване.

Прегледи на жени

Според жените след раждането по това време често възникват проблеми с установяването на лактация. Детето не е доведено за хранене, то е в реанимация и постоянното изпомпване не винаги е по силите на жена, измъчвана от страхове и съмнения. В състояние на безпокойство за живота и здравето на бебето, много жени са изправени пред липса на кърма.

В интернет има цели общности за родители, чиито деца са родени много по-рано. В тях майките си осигуряват взаимно психологическа подкрепа, а също така споделят методи и съвети за рехабилитация на недоносени бебета през първата година от живота и по-късно, защото такива бебета се нуждаят от качествено различна грижа..

Повече информация за грижата за недоносени бебета е описана от неонатолог във видеото по-долу..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Раждане при 31 гестационна седмица

Здравейте! Накрая стигнахме до писането за нашето раждане. Ще започна отначало)) През цялата бременност ми вървеше добре, с изключение на токсикозата, нищо не ме притесняваше. Крайният срок за PDD беше определен на 16 септември, а аз родих на 15 юли точно в 31 седмица.

Една хубава съботна сутрин на 11 юли тази година, аз и съпругът ми щяхме да отидем на кино, НО... сутринта се събудих с диво желание да посетя тоалетната и преди да успея да стигна до тоалетната вече ми свършваше, първата мисъл беше, че трябва да се съобразявам с инконтиненцията, която често се появява през последните месеци на бременността. След известно време вече бях напълно буден, разбрах (съжалявам), че не тече оттам и след това започнах да се паникьосвам, бягам в спалнята и се преструвам, че съм възможно най-спокоен, за да не изплаша сънливия си съпруг, помолих да извикам линейка. Но остава още по-ужасно - да събудиш мама и да кажеш, че водите изтичат и линейката е на път (мама е мама). Качи се линейка и по това време коремчето вече беше напълно надолу и стана мъничко, общата паника нарастваше, тъй като срокът беше 30 седмици. Беше много страшно за бебето, ако започна да раждам при пристигане в болницата, опитах се да мисля, че всички 7 месеца са много силни и всичко ще се оправи с него. Не можех да разбера защо водата си тръгва, бременността беше перфектна, тестовете бяха отлични и се чувствах чудесно. Обвиних всичко за това, че в навечерието на петък отидох в болницата, после отидох на базара и цялата тази жега + 35. Съпругът ми смяташе, че това се дължи на факта, че от петък до събота вечер детето се обърна с главата надолу, а преди това цялата бременност лежеше напречно. Дори нямах време да си събера чантите в болницата, защото просто отидох в отпуск по майчинство и си помислих, че все пак имам файтон и малка количка навреме. Затова отидох в болницата в сарафан и с кърпа между краката ((

При пристигането в болницата имаше преглед, казаха, че с бебето всичко е наред, той лежи с наведена глава и още няма труд. След това имаше 2-часово попълване на документи в приемния отдел (това е някакъв кошмар) на момиче с контракции, никой сам не може да пише, а медицинският персонал дори не помогна, а само побърза. Бях назначен в патологичния отдел за съхранение. Донесоха тестовете, направиха CTG и решиха да го запазят възможно най-дълго, но предупредиха, че ако започнат контракциите, ще отидем да раждаме. Така лежах там 5 дни, водата изтече бавно, успяха да ми сложат инжекции, за да ми отворят белите дробове.

И на 15 юли, точно на 31 седмица, около 12 часа (когато разговарях с бременна приятелка, която се стичаше под прозореца ми), почувствах дърпащи болки и веднага с честота от 5 минути хукнах да търся моя лекар, но намерих само началника на отделението. Прегледа ме, каза, че разкритието е 2 см - вдигнете го до родовото... В този момент всичките ми страхове се превърнаха в див рев, което изплаши лекаря, но ме убеди, че периодът е приличен, теглото на детето е нормално и с него всичко ще се оправи. Пристигна уплашена майка (имахме партньорско раждане) и ни заведоха в родилното, там беше доста уютно. Отделението за раждане (а именно отделението, а не операционната зала) имаше всичко за мама и бебе. Контракциите зачестиха и честотата беше намалена на 2 минути, исках болкоуспокояващи или поне нещо, което да улесни, въпреки че болката беше поносима. Мама ми правеше лумбален масаж при всяка контракция и това много помагаше, дори имах време да ям супа там в този момент ми се струваше безумно вкусна, с течение на времето... Помолих ме да погледна, защото усетих, че съм на път да родя. На което получих отговора, че съм първороден и че не мога да родя толкова бързо. С майка ми се опитахме да им предадем, че всички в нашето семейство са родили много бързо и няма да бъда изключение, но те не бързаха да дойдат при мен. Почти целият сестрински персонал беше в съседната родилна зала, където момичето крещеше много много силно и ставаше зловещо от писъците й, непрекъснато очаквах, че и при мен ще бъде същото... Когато часовникът беше 15:30 почувствах опити, майка ми се обади на лекаря, но те си помислиха че пак изпомпвам. За да отидат по-бързо, аз започнах да викам като момиче в съседното отделение. Акушерката ми дойде и, изглеждайки много изненадана от пълното разкритие, изкрещя на други, че раждам и в отделението се появиха 10 души. Акушерката ми със своите асистенти и група педиатрични неонатолози с началник на детското интензивно отделение. Започнах да напъвам, но ми беше много зле в това, защото в началото блъсках в лицето, а бебето ходеше трудно, защото водата изтече 5 дни и родих да изсъхне, може да се каже. Много се опитах да слушам акушерката, да бутам, когато е необходимо, и просто да дишам, когато тя говори, но това е невероятно трудно, защото детето ходи самостоятелно и е много трудно да диша тук. И така, понесайки малко за 3 опита, успях да го родя. той се разплака и аз с него, мястото изчезна почти веднага след него. Не е преносимо щастие да виждаш и чуваш бебето си. Не ми дадоха бебето, защото беше недоносено, лекарите го отнесоха, като ми казаха само, че теглото е 1441, а ръстът е 39 см. В продължение на 2 часа лежах и плаках от щастие, после от страх за него. Мама дойде при себе си от всичко, което се беше случило, и под прозорците през цялото това време моите бременни приятел и съпруг се разхождаха. Тогава лекарите идваха на всеки 15 минути, за да масажират матката, за да излязат всички ненужни неща. Не съм се скъсал, което не е изненадващо, защото той е роден много малък.

И така да обобщим:

- от първите контракции до самото раждане изминаха 3 часа 43 минути;

- Лялка се роди, макар и малка, но те дишаха и плачеха сами, което много ме зарадва;

- лекарите казаха, че съм родила лесно, въпреки че ми се струваше, че не е много лесно;

- въпреки факта, че лекарите не идват при мен на всеки 5 минути, те приеха много добре раждането и не съжалявам, че родих там))

Написах малко разхвърляно, запомних всичко, вече настръхнах... Слава Богу, че всичко е наред, растем за радост на всички)))

има ли родили на 31 седмица?

 • 23 април 2014 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 14 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 9 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 11 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 10 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 14 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 11 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 11 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 10 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 8 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 44 минути

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Възможно ли е да се роди здраво бебе на 31 седмица от бременността?

Раждането, което е започнало на 31 гестационна седмица, се счита за преждевременно, тъй като природата е отделила 39-40 седмици за пълното развитие на бебето и подготовката за живота извън утробата. Много бъдещи майки изпадат в паника, когато усетят първите контракции толкова рано, но съвременната медицина има способността да спре процеса на раждане и да удължи бременността до определения срок. Ако не можете да направите това, не се притеснявайте твърде много. На 31 седмица плодът се счита за достатъчно зрял, за да се отглежда в условия на топлина и грижи до момента, в който може да диша и да се храни сам.

Причини

Преждевременният труд не започва много често на 31 седмица - има няколко причини за това явление. Ако бъдещата майка не се грижи за себе си, рядко и небалансирано се храни, почива малко и е нервна през цялото време, рискът от ранни контракции се увеличава. Ситуацията може да се влоши от ненавременно разкъсване на околоплодната течност поради цервикална недостатъчност на шийката на матката или проникване в инфекцията.

Преждевременното раждане също може да доведе до:

 • пушене и пиене на алкохол;
 • твърде млада възраст на родилката (15-18 години);
 • инфекция с остра вирусна инфекция - рубеола, грип, хепатит;
 • неправилна структура на матката или шийката на матката;
 • проникване в органа на полово предавана инфекция;
 • съпътстващи заболявания при бременна жена, които имат хроничен характер - захарен диабет, сърдечни заболявания, чернодробни и бъбречни патологии, тонзилит, синузит и др.;
 • анамнеза за предишни трудни раждания с разкъсвания и наранявания на тазовите органи, чести аборти, кюретаж, операции на матката и шийката на матката (каутеризация, конизация, терапия с ендометриоза).

Преждевременното раждане може да застраши не само поради патологии при майката, но и при детето. Ако той има вродени малформации, бъдещата майка носи няколко плода, живее в неблагоприятни условия, рискът от ранни контракции се увеличава. Раждането при бременни близнаци на 31 седмица започва по-често, отколкото при единична бременност, тъй като натоварването върху женското тяло е много по-голямо.

Лошите навици могат да причинят преждевременно раждане

Признаци, симптоми, усещания

Истинските контракции на 31 седмица се различават от тренировъчните контракции. При фалшиви контракции жената може да усеща тежест в долната част на корема през деня, краткотрайни маточни контракции с продължителност не повече от 3-4 часа. Ако бъдещата майка си почине, легне с вдигнати крака и се успокои, тренировъчните контракции ще приключат сами - така тялото се подготвя за бъдещо раждане.

При сегашното настъпване на раждането жената усеща, че плодът вътре в корема започва активно да се преобръща, в някои случаи се успокоява напълно няколко поредни часа. В началото контракциите са слаби и се усещат рядко, родилката може да не ги забележи. По-късно те се усилват, причинявайки болка и усещане за дърпане в перинеума и кръста..

Ако на този етап не потърсите помощта на лекар, чувството за притискане се разпространява върху срамната кост, лигавично розово съдържание може да започне да излиза от влагалището (коркът се отделя). Контракциите са досадни на всеки час и стават все по-интензивни. Разлятата болка е придружена от чести позиви за дефекация. Разкъсването на околоплодната течност може да бъде пълно или частично. С навременното насочване към специалисти можете да удължите бременността и да спрете процеса на раждане. Това трябва да се направи, преди контракциите да се появят 4-5 пъти в рамките на един час и шийката на матката се е отворила по-малко от 3 cm.

Теглото на дете на 31 гестационна седмица обикновено е 1500-1800 грама, така че ранното раждане вече не е толкова опасно, колкото на по-ранна дата. С нормалното развитие на плода и липсата на вродени малформации, шансовете за висококачествено кърмене и хармонична адаптация извън утробата се увеличават. Но е по-добре, разбира се, да се опитате да удължите бременността до предписаните 39-40 седмици, така че бебето да има време да узрее напълно.

Възможни последици

Раждането, започнало на 31 седмица, се характеризира с два опасни момента - заплахата от фетална хипоксия и последващи неврологични разстройства и невъзможността за спонтанно дишане при бебето. При нормално развитие и тегло на трохите от най-малко 1800 грама, белите дробове на някои от тези деца имат време да узреят и да функционират независимо. Но в повечето случаи те трябва да бъдат прехвърлени на изкуствено дишане с помощта на вентилатор..

Мозъчната тъкан при дете на 31 гестационна седмица също е незряла, поради което честа последица от преждевременното раждане е дисфункция на централната нервна система. Добре е тялото на детето да може бързо да се възстанови, но докато растат, такива бебета могат да бъдат хленчещи, нервни, да спят лошо и да се хранят.

Внимание! Важно е да осигурите на бебето адекватно хранене, в първите часове след раждането то се нуждае от кърма. Ако той не може да яде и е невъзможно да се инсталира сонда, интравенозно се инжектира смес от протеини, мазнини и въглехидрати и жената решава течността, като чака бебето да се адаптира към самостоятелно хранене.

Лечение, управление на преждевременно раждане

Жена, която често изпитва тренировъчни контракции за период от 31 седмици, трябва да почива колкото е възможно повече, да се храни балансирано и да е на открито. По-добре е да прехвърлите домакинските задължения на близките, да си осигурите пълен 8-9 часа сън през нощта и да лежите хоризонтално през деня с повдигнати крака.

По-добре е да откажете сексуалния живот със заплаха от ранно раждане. Не трябва да се пропускат планирани посещения при лекар, особено ако има проблеми (резус-конфликт, млечница, високо кръвно налягане, токсикоза). Когато се появят истински контракции, трябва незабавно да се обадите на екипа на линейката и да стигнете до болницата. Лекарят ще види дали има отвор на шийката на матката и дали е възможно да се удължи бременността. За това в отдела за опазване на бременността се използват следните лекарства:

 • хормони Преднизолон и Дексаметазон - предотвратяват липсата на кислород в плода;
 • спазмолитици No-shpa, Papaverine - намаляват контрактилната активност на матката;
 • витамин Е и пентоксифилин - увеличават обема на кислорода и хранителните вещества, постъпващи в бебето през плацентата;
 • антибиотици - предписват се, когато има заплаха от преждевременно раждане, провокирано от бактериална инфекция.

В случай на цервикална недостатъчност, специалистът инсталира пръстен на Майер - той държи шийката на матката затворена и намалява натоварването от теглото на плода. С такива мерки те се опитват да удължат бременността поне до 35-36 седмици, когато детето вече е готово да съществува извън утробата..

Ако шийката на матката се е отворила с 3-4 см, околоплодната течност се е изляла и контракциите при бременната жена стават по-интензивни и по-често 4-5 пъти на час, лекарите решават как най-добре да се извърши преждевременното раждане. На този етап пациентът постоянно се измерва температура, налягане, слушане на сърдечния ритъм на плода. За да се намали натоварването на широките коронарни съдове, жената се поставя настрани и се иска да бъде в това положение до началото на опитите.

На бележка! Според статистиката преждевременното раждане е по-вероятно да премине бързо и отнема само 4-5 часа, тъй като теглото и размерът на плода са по-малко от очакваното. Епидуралната анестезия се използва рядко, тъй като главата на бебето трябва да се адаптира към родовия канал и облекчаването на болката ускорява процеса на раждане.

След появата на бебето, той се повива на топла маса, извършва се първична тоалетна и се поставя в специален кувьоз за по-нататъшно кърмене. Ако бебето тежи 1500-1800 грама, диша добре и се развива, след няколко седмици то бива преместено в отделението на майката, където тя ще го храни сама. Наличието на вродено заболяване е причина за преместване в отделението по новородена патология, където бебето ще бъде под наблюдението на лекарите, докато се възстанови.

Рутинните прегледи са задължителни по време на бременност

Профилактика на патологията

За да се предотврати преждевременното раждане на бебето, бъдещата майка трябва да спазва превантивни мерки:

 • посетете лекар навреме, вземете тестове и се подложете на ултразвук;
 • ограничаване на контактите с болни хора;
 • почивайте, избягвайте стрес, физически и емоционален стрес;
 • яжте правилно и се разхождайте на чист въздух;
 • приемайте витамини за хармоничното развитие на плода и предотвратяване на хипоксия;
 • предпазвайте се от инфекции, предавани по полов път.

Жените със здравословни проблеми (високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност) трябва да бъдат под строгото наблюдение на лекарите, както и тези, които носят няколко бебета едновременно.

Прегледи на жени

„Винаги съм смятал, че бебетата, родени преди 30-31 седмици, ще бъдат дефектни, или самият процес на раждане е патологична опасност. Но синът ми се роди голям (1900 гр.), Дишаше и крещеше. Те ни държаха в затвора само 10 дни, аз му носех мляко всеки ден, после го гледах в отделението. Нямаше усложнения, сега сме у дома, напълняваме и растеме ”.

„Бременна съм в 31 седмица, фалшивите контракции са постоянно тревожни. В такива моменти усещам, че стомахът се надува като балон и бебето активно се храни. Лекарят не намира повод за безпокойство, тестовете са добри, съветва само да почивате по-често и да не вдигате тежести. Прехвърлих всички притеснения за тригодишната си дъщеря на съпруга си, не искам да раждам преди време, защото бебето все още не е напълно развито ”.

„Раждането ми беше трудно, започна на почти 31 седмица. Синът се появи с тегло 1550 грама, веднага свързан с апарат за изкуствено дишане. Беше много страшно, в началото дори не ми дадоха млякото. Само две седмици по-късно им беше позволено да го посетят и след още две седмици най-накрая бяха прехвърлени при мен. Вярно е, че бебето постоянно плаче, казват те заради прехвърлената хипоксия. Надявам се това да отмине с времето ”.

Ако бъдещата майка постоянно чувства болки в долната част на корема, този симптом не може да бъде пренебрегнат. По-добре е да отидете в болница, за да запазите бременността - бебето трябва напълно да узрее за независим живот. Можете сами да предотвратите преждевременно раждане, като следвате инструкциите на лекарите и редовно се подлагате на прегледи. Всички неприятни сигнали (чести тренировъчни контракции, болка, изтичане на околоплодна течност) трябва да бъдат докладвани на наблюдаващия специалист.

Бебета, родени на 31 седмица

Родени сме на 33-ти

Сега сме на година и 2 години, развитието е отлично, няма патологии, единственото, което беше мускулен тонус, но това се случва при доносени деца, 2 курса на масаж и това е всичко. Да отидем точно една година, ние знаем и можем да направим много неща, ние не изоставаме в нищо от доносените бебета, така че не се притеснявайте! Всичко ще бъде наред! Колко тежите? ;) Родени сме 2280/46. Момче момиче? Ще бъдат ли прехвърлени в медицинския център? Изписаха ни без превод)) Работи ли още Роман Сергеевич? Много добър лекар, той ще разкаже и покаже всичко, много сме му благодарни!

дъщеря е родена 32-33

7 месеца и половина. по принцип височината и теглото бяха нормални, но рефлексите на новородените (с изключение на един) липсваха (те се опитваха да кърмят 7 дни в градското родилно заведение, след което бяха прехвърлени в медицинския център по патология на новородените. Тогава, изглежда, вече са кърмили деца с тегло под килограм. Сега, вероятно, доста malipusek може да излезе.
наваксал някъде до 3 години. само след като трима бяха премахнати от регистъра. необходимо е интензивно да се развива до една година. ходихме постоянно на масаж, физиотерапия, постоянно общувахме с невролог, педиатър и други специалисти.
разбира се, недоносеността винаги ще се почувства. дъщеря вече е на 8 години. леко неспокоен, невнимателен, бързо се уморява. в градинарската епоха принадлежи към категорията "често болни". но като цяло детето е като всички останали. умен, спокоен, интелигентен, талантлив (рисува добре, има ухо за музика).

Спомням си, че бях толкова стресиран (

Аз също исках да видя детето (но трябва да помните, че новородените деца са много чувствителни към състоянието на майката, така че се опитайте да не падате духом и вярвайте в най-доброто.
Спомням си, когато видях новородената си дъщеря с игла в челото, тя почти припадна (сложиха ѝ система и намериха вена някъде в областта на челото (и иглата изглеждаше толкова голяма, а лицето на дъщеря ми беше толкова мъничко (тогава присъствах много пъти на различни) процедури, така че аз разработих един вид имунитет. Дори през тръба за хранене.
благодарен на целия персонал по новородена патология. особено мениджърът беше отличен. обясни всичко и отговори на всички въпроси.
не се колебайте да задавате въпроси и да поискате допълнителен преглед.

О, какви добри хора сте!)

Синът ми тежеше 1,735 кг при раждане, ръст 40 см. Сега дори не казват колко тежи. Опитвам се да не губя сърце, говоря с него по време на среща и дори когато той не е наоколо, се опитвам да си представя, че е наблизо и мислено общувам с бебето ми!).
Персоналът не е много отзивчив, не са склонни да отговарят на въпроси, могат да бъдат груби. Ето защо, за да не си навивам нервите, се опитвам да не ги нервирам за пореден път (и така състоянието на майките, които са родили преди време, е нестабилно и NRH има такова отношение към нас: (лежим в новия перинатален център. В медицинския център се говори за санитария
От колко време сте в болницата? Колко трябва да тежи едно дете, за да може вече да бъде взето на ръце??
Все още има килограмови деца

Моята приятелка роди седем месеца.

Синът ми прекара месец в медицинския център и вече е на почти 12 години. Не изостава нито физически, нито психически. Не се притеснявайте много, децата го усещат много. Всичко за вас и вашето бебе ще бъде наред.

ами имате добро тегло)

обикновено лъжат поне месец. преди да е било. Сега не знам. но всичко зависи от детето. в зависимост от това как се развива и напълнява. опитайте се да поддържате лактацията, въпреки че изпомпването в бутилка е адска работа. не бързайте да разгледате. по-добре да станеш по-силен. качихме повече от килограм за месец. ако има малко забавяне в развитието, не се притеснявайте. догонвам и дори изпреварвам)
незабавно се сприятели с педиатъра и здравния посетител. педиатърът за първи път дойде при нас точно така. дойде при съседи и в същото време дойде при нас) Четох много и обсъждах с лекаря. понякога ми се струваше, че педиатрията е моето призвание)))) поради нейната доброта и отговорност нашият педиатър ни помогна да стигнем до медицинския център за прегледи и лечение в рехабилитационния център. последното е задължително.

роди на 31 седмица

тегло 1200, височина 40 см (забавяне на вътрематочния растеж). Седмица по-късно те бяха преместени от родилния дом в ОВН (отделение за кърмене на недоносени бебета) на Медицинския център и бяха изписани някъде след 1,5 месеца от раждането с тегло малко над 2 кг. Персоналът там е прекрасен, атмосферата е почти семейна. Много благодаря на целия екип, ако те превеждат (в зависимост от наличността), не забравяйте да се съгласите - с теглото си те могат да го държат само една седмица, но вие ще преминете всички прегледи, тесни специалисти, курс на масаж и физиотерапия - това ще бъде добро начало за вашето бебе. Научете да храните с бутилка, след това нанесете върху гърдите и легнете в една стая с бебето. До 35-та седмица развитието на ретинопатия е опасно и неврологията ще се дава на всички - до една година, засилена рехабилитация. Сега сме на 6 месеца, тежим около 7 кг, височина 66 - преобръщаме се, дърпаме се нагоре, бръмчим, развиваме се, има лек тон в крайниците, но прогнозата е благоприятна. На възраст от 5 месеца преминахме курс на лечение в PNO-2. До 2-годишна възраст се надяваме да не се различаваме от нашите връстници.

Благодаря! Вашите отговори ми дават сила и надежда!)

Изцеждам мляко с удоволствие. В крайна сметка това е за моето бебе :))) всеки път, когато нося бутилка, повтарям думите: "моето бебе е силно, здраво и бързо расте"! И ми става по-лесно :)
Разбира се, разбирам, че трябва да стоя в болница под наблюдение, но сърцето ми кърви от факта, че е отделено от кръвта ми. Липсва ми да брои часове, минути до следващата дата. Надявам се, че скоро ще ми позволят да го нахраня сам и че ще бъдем в една стая..

Не се притеснявайте, скоро ще бъдете с бебето си).

Дъщерите ми също се родиха точно в същия период като вашия, по 1,5 кг. Лекарите не дадоха никаква гаранция за цял живот. Прекарахме една седмица в болницата, след което се преместихме в МЦ в сестринския отдел за недоносени бебета, където бяхме точно месец. Спомням си и първо да изцеждам мляко, след това на всеки 2 часа ходех да ги храня в отделението, където те лежаха сами, без мен. Тя също се храни през сонда. Бяхме преместени в общото отделение около 1,5-2 седмици след преместването в MC. Те бяха изписани с тегло точно 2 кг всяка). Първите стъпки бяха направени след година и 3 месеца. Сега сме на 7 години, ходим на училище, не изоставаме в развитието)). Всичко ще бъде наред.

Спомням си и мъчителните часове

очаквания кога ще бъде прехвърлен при мен. Прехвърлиха една седмица по-късно, някъде, или малко повече, лежаха там 2 седмици, но би било по-добре, ако ни прехвърлят в Медицинския център, наистина е по-добре, целият преглед е там, иначе се втурнахме в платени клиники и потърсихме добри лекари, така че всичко да е наред. Те бяха регистрирани при невролог до 1 година и бяха с него 5 пъти максимум, писаха някои от техните диагнози, но аз не се притеснявах много и вярвах в най-доброто и така се случи! Не мисля, че недоносеността ще ни "преследва" през целия ни живот;)

слънцето ми се роди на 32 седмици, с тегло 1,615 / 40 см, напълно мъничко, първо хранено през сонда, 10 дни в болница, останалото в медицинския център, в овен, беше изписано точно един месец след раждането, с тегло 2,300 :) сега ние 1 година и 6 месеца :) бягаме на пълни обороти, говори само когато трябва :) разбира се, взехме курс на масаж, през лятото искаме да се подложим на преглед в медицинския център. Мисля, че всеки има индивидуално развитие, не се притеснявайте много, децата усещат всичко.
оздравявай и расти силен и здрав! :)

Днес е нашата седмица :)

Вчера бебето ми тежеше 1640, изхвърли 95 грама от раждането (кой би си помислил, че някой ден ще се боря за всеки грам тегло, за всеки мл мляко. Но бебето ми не се отказва!) Всеки ден става по-възрастен и по-зрял, сякаш :) усмихва се, опитва се да отвори очи, гласът ми разпознава. Надявам се да ми го дадат тази седмица. В крайна сметка, ако го хранех при поискване, може би щеше да наддаде по-бързо.

роди три месеца по-рано

момиченцето е родено от 6 декември до 2 април, лежеше в преждевременно отделението (напълня дълго време), но тогава всичко е наред, моите близнаци се родиха, момичето оцеля, но момчето не.
тя се казва Юленка, омъжена е от 35 години и има 2 деца..

Имам и недоносено момиченце

1000гр и 36см висок. До двегодишна възраст само няколко слаби настигнаха връстниците си. И така всичко е ок. Обърнете голямо внимание на очите. ще се оправите, основното е добрата рехабилитация.

Днес ни преместиха в медицинския център

За първи път взех бебето си на ръце, за първи път хранех от зърното :) но след това отново му сложиха сонда. Сякаш се уморява да суче. По някакъв начин той изобщо не плаче и изглежда, че това напряга лекарите. Ходихме и на рентгенова снимка, лекарят каза, че има признаци на пневмония. В отчаяние съм, а мъничето ми не подозира, че нещо лъже себе си искрено усмихнато.

всичко ще бъде наред

Тъй като всичко е познато, родих близнаци на 33 седмици в медицинския център. Моите момчета тежаха 2425 и 2176, височина 46-48 см, ned беше в реван на ivl, след това и двамата бяха дадени и след 14 дни бяха изписани. Никога няма да забравя тези дни. Сега сме 1.9 здрави, не изоставаме в развитието.

Родих дъщеря на 31 седмица, 1580/40 см. Изписаха ме точно месец по-късно с тегло 2500. Сега сме на шест месеца, не изоставаме от връстниците си.

Прочетох съобщението ви и не можах да остана настрана, защото когато преди 9 години преживях същото като вас, родих син преди време, теглото беше 1400, 6 месеца, а куп различни „болести“ бяха до 6 месеца съмнително, както казват лекарите: всички заболявания до 6 месеца са под въпрос, след 6 месеца това е диагноза. Повечето недоносени бебета се подлагат на рехабилитация в медицинския център след 6 месеца и там вече гледат какво се е развило и какво не. имахме огромен букет (парк на сърцето, киста в мозъка, нещо с белите дробове, бъбреците, зрението не е всичко. Наистина не помня как се казваше). ъф ъф ъф. момчето ми е здраво. От раждането прекарахме 2 месеца в медицинския център, беше психологически трудно, беше страшно, плаках често, особено когато синът ми отслабваше. Когато детето напълни желаното тегло, то се прехвърля в отделението при вас, това е след като теглото му е 1 кг 900 г, трябва да попитате по-точно лекаря. Напълнявахме за 2 месеца, те бяха изписани след 2 месеца. Струваше ми се, че времето минава бавно, всички изпити са емоционални, не е възможно да се предаде това мое състояние сега, но искам да ви кажа, че най-лошото е свършило! Единственото нещо, което искам да посъветвам, нека бебето да бъде обърнато от едната на другата страна, така че формата на главата да е правилна, ако тя лежи през едната страна през повечето време, това е лошо, кривината на черепа е неизбежна и не се колебайте да попитате, те не винаги искат да правят това, те са мързеливи или има много притеснения, напомнете ми, в края на краищата, само вие вече можете да контролирате, момичетата, които лежаха с нас, отидоха при някои масажисти и след това коригираха формата.
Вероятно най-важното нещо е вашата усмивка, топлината и спокойствието, които идват от вас, когато сте с бебето си, бъдете събрани, не се разстройвайте, дори ако той има лошо храносмилане, всичко скоро ще се промени и вие ще бъдете заедно и той ще натрупа необходимото тегло и толкова много нови емоции Той ще ви даде... и в развитие няма да бъде по-различен от своите връстници. На 8 месеца нашият педиатър каза, че сме настигнали връстниците си и сега разбирам, че тя е изневерила малко, защото е настигнала връстниците си до 1 година 2 месеца, но тогава аз й повярвах и това ми даде сила и с основателна причина! Вече учим в 3 клас, на 4-5)). Бог да ви дари здраве и бързо събиране с n / a)))

НАШАТА ПРОСТА ИСТОРИЯ. или раждане на 31 седмица.

Искам да напиша тази публикация не за известна популярност и други боклуци, а за онези майки, които са изправени пред същия проблем, които са в състояние на отчаяние и не знаят къде да търсят подкрепа и информация по повод преждевременното раждане и по-нататъшното развитие на техните толкова малки но безумно обичано бебе.
Имам две прекрасни деца. Първата бременност протече добре, раждането беше отлично, момичето се роди 3100г и 51см. Здрави и с розови бузи))
Ето защо, когато тестът беше полиран за втори път, бях напълно сигурен, че тази бременност и раждане ще бъдат "Ура")
Бременността беше наистина добра, нямах токсикоза. Малко се притеснявам от тона, но вече свикнах. NG наближаваше, или по-скоро беше декември, най-накрая дойде денят на постановлението (или по-скоро ваканцията преди постановлението, както правят много). Отидох при генералиста с въпрос дали мога да напусна Москва преди януари, защото исках да отпразнувам NG с родителите си в Белгород. Тя разгледа резултатите от последното ултразвуково сканиране, прегледа, измери налягането и взе решение - можете да отидете, всичко е наред. Истината предупреди, че трябва да дойдете при нея на 22 декември за акт за раждане.
Това, разбира се, малко усложни нещата. Трябваше да отида в Белгород за една седмица и след това да дойда отново за удостоверение. Но всичко беше решено.
Заведох най-голямата дъщеря при родителите й, останах една седмица и ето ме отново в Москва. Чувствах се страхотно!

Беше обикновен ден (22.12.2011 г.). Сутринта планирах много неща: моят приятел имаше ДР вечер, така че трябваше да си купя подарък + да отида за маникюр и също да карам в клиниката за акт за раждане. Всичко беше направено. И вечерта отидох от Люблино до Вихино. Пътят се оказа труден, много изтощен, замръзнал и тази превръзка се смазваше до непоносимост, но тъй като не беше възможно да се приближи и разкопча в седнало състояние, изтърпях.
Седнахме в Tanuki (ресторант за японска кухня), всичко беше много добро. Започнаха да се разпръскват и след това... Веднага щом станах, почувствах, че нещо се е забило в гащите ми. Изтичах до тоалетната, а по краката ми имаше кръв! В шок съм, спешно е извикана линейка. Пристигнахме бързо, погледнахме, казахме преди това отлепване на плацентата. Хайде да отидем в болницата. Трябва да кажа, чувствах се много добре, дори коремът ми не се дърпаше, бях сигурен, че ще го поставят на консервация. Пристигнахме в стаята за прегледи, лекарят само погледна и каза: спешно в операционната. Не мога да разбера нищо, казвам защо? А той: момиче, ти си на ръба на живота и смъртта, имаме нужда от теб да спиш, а детето? ако е жив, значи жив, но не... бях шокиран. Всичко започна като в кошмар, струваше ми се, че това е филм, а не с мен. Докараха ме в операционната, сложиха епидуралната и веднага я отрязаха (Господи, не мислех, че е толкова ужасна). Извадиха момичето ми. Чувам писъци. Казват: височината на момичето е 38см, теглото е 1410г. И имам нула емоции, само ужасна тъга, че не съобщих, че сега детето ми ще бъде измъчвано от реанимация. Неонотологът казва - ще наблюдаваме.
Зашиха го, отидоха в реанимацията. Това беше най-тежката нощ в живота ми. От една страна, мисля, че с бебето, от друга, ужасна повреда след операцията. Треперех 1,5 часа, а след това до 5 сутринта ужасна болка.
Цяла нощ това си мислех за името на бебето. Не знаехме кой ще бъде, така че не сме мислили за името преди ултразвука. Разбрах, че момичето спешно се нуждае от име, за да я защити.
Десетки имена проблясваха в главата ми и мисля, че имаме нужда от победа, тоест Виктория, и тогава мисля, че не, далеч сме от победата, имаме нужда от вяра в победата, тоест Вероника. И всичко... заспа.
На следващата сутрин, до обяд, никой нищо не ми казва, цялата съм на ръба, прехвърлена в следродилното. Едва в 16 часа докторът дойде и каза (много сухо без емоции), че моето момиче е живо, състоянието й е тежко и има апарат за изкуствено дишане. Трябва да почакате. Че лицето ми не беше сухо от сълзи, мисля, че няма нужда да казвам. Лежах и гледах щастливите момичета, на които докараха пълните си бебета да се хранят. И ме насърчиха, че всичко ще бъде наред и тогава звучеше като подигравка.

И започнаха дните на чакане: (това са извадки от дневника ми тогава)
22.12 - раждане, тежко състояние
23.12 - държавата също, оцелехме стабилно през нощта
24.12 - състоянието е непроменено, апаратът... Наддаване на тегло, оток, бъбречна функция лошо. Очакваме с нетърпение да отслабнем. до вечерта започна да пикае, загуба на тегло.
12.25 - състояние също, пак апарат, отслабване - 60г, продължаваме да пишем
26.12 - стабилно състояние, без промени, загуба на 5g. Днес отворих очи - тъмносини като морето. Накрая се срещна

Скоро пак ще отида при нея, надяваме се за най-доброто. Тази вечер дойде млякото, то беше добре изразено, но макар да й е трудно, изсипвам.
27.12 - УСЛОВИЕТО Е ПОДОБРЕНО. бавно намаляваме ефекта на устройството! увеличение от 10g, храната все още се абсорбира слабо.
28.12 - Отидох при нея днес, тя се въртеше и въртеше и извади тръбата на самия апарат. Изведнъж всичко изскърца, сърцето ми беше в петите... дойде докторът, погледна изненадан и каза: е, щом така си решил - тренирай без уред. И го остави така, както е. Най-изненадващото е, че устройството никога не е било доставено. Без него сме от един ден. Тя се справи!
12.29 - срещна лекар в коридора, каза, че ни премества в друга болница, докато сме в реанимация, и тогава ще видим. Разбира се, изобщо не искам, тук всички я познават от самото начало, но там все още NG, много се страхувам. Моля те да си тръгнеш.

На 30 декември бяхме прехвърлени в болницата. Разрешено ми беше да го разгледам едва на 3 януари. Няма нужда да обясняваме колко „забавно“ се срещнахме с NG.

С Божията помощ и с помощта на магически лекари, 13-та градска клинична болница в Москва, те спасиха бебето ми. Успях да продължа да кърмя, защото разбрах колко е важно за нея да се храни. Първият път тя взе гърдата 3 седмици след раждането. През цялото това време упорито изпомпвах на всеки 3 часа и. изля мляко в мивката (((

Лежахме там 1 месец и седмица. Вероничка беше изписана с тегло 2100 грама. Разбира се, това беше труден път, пълен с тревоги и сълзи. Но! сега едва ли мога да си спомня това, като стар филм.
това е денят на изписване от болницата, мога да кажа, че това е един от най-щастливите дни в живота ми!


Сега имам красиво, умно, красиво момиченце - Вероничка. гледайки я, нито един човек никога няма да се замисли какво сме преживели тя и аз само преди около 2,5 години.
Това е нашата красота, израстваща)

Всички момичета, попаднали в подобна ситуация - не се отчайвайте! Всичко ще бъде! просто трябва да сте сигурни в това и да не се отказвате и да не мрънкате на съдбата.

p / s, който се нуждае от моята помощ, съвет, пишете! Няма да остана безразличен. Целувки на всички!

Бебета, родени на 31 седмица

Просто има разлика между недоносено бебе и недоносено бебе с поднормено тегло. В моя случай се роди момче на 35 седмици с тегло 2 кг. Изкуствено хранени. Кръвното ми налягане беше много високо и беше невъзможно да се храня, а след това след раждането бях два пъти в реанимация. Нямаше мляко.

Сега сме на 9,5 месеца. Да кажем, че се развива със закъснение от 1,5-2 месеца. Научих се да седя едва на 8. Но седмица по-късно започнах да стоя на крака в креватчето. Постоянни посещения при невролог. Масаджики. И така, най-прекрасното момче на света.

Бях в ненаталния отдел почти месец, докато напълнях. Спомените не са толкова най-добрите, а най-лошите. Никой не обръща внимание. Имам първото си дете. Без опит в грижите. Никой не помогна. Чрез проба и грешка. колко детски сълзи.
Спомням си с ужас.

Просто е нужно много търпение и любов. Weedb те, злонамерени, толкова податливи и уязвими.

Бременност 31 седмици

31 седмица бременна - колко месеца?

Остават 10 седмици за раждане, като се предположи идеална 40-седмична бременност. Но на практика не всички жени раждат на очакваната дата, така че не се знае точно колко остава. Вече сте заминали много - 7,5 акушерски месеца. И сега започва 31-ва седмица от бременността. Хлапето се готви да се покаже на света.

Плод (пол на детето)

Детето на 31 гестационна седмица вече е доста зряло, но развитието му не спира. Сега той активно изгражда мускулна маса: теглото на детето вече може да надвишава 1,5 кг, а размерът е средно 40 см, за да се роди силно. Вътрешните органи и системи обаче също не изостават и продължават да се подобряват. Панкреасът вече произвежда инсулин, но в същото време клетките му продължават да се размножават. И тогава черният дроб се развива - сега той ще може да прочиства детската кръв от токсични вещества.

Белите дробове се подготвят активно да изпълняват своите функции. Продължава производството на повърхностноактивно вещество - вещество, което предотвратява адхезията на засега празни алвеоларни торбички. Това ще им позволи да "подуват", когато бебето поеме първия си дъх..

Мозъкът не спира развитието си: на 31-ва седмица от бременността се установяват връзки между нервните клетки, нервните влакна са заобиколени от защитни обвивки.

Детето ви чувства отдавна, реагира на промени в настроението, на вашите емоции. Той чува звуци (и не само вътрематочна, но и различава гласовете), има развито обоняние и вижда добре. И на 31 седмица се появява и така нареченият „рефлекс на роговицата“: бебето със сигурност ще затвори очи, ако докосне роговицата на окото. И вече има какво да нарани: до края на тази седмица невенът практически ще достигне ръба на върха на пръста.

Полът на детето е отдавна известен, но гениталиите все още се оформят: тестисите на момчето все още не са се спуснали в скротума, а срамните устни на момичето остават отворени. Пъпът на бебето също още не е на мястото си, а кожата все още е полупрозрачна - като цяло не би навредило да седне още малко в корема. А мама междувременно вече започва да брои седмиците преди раждането. Моля, бъдете търпеливи - рано е...

Чувство на бременност в 31 седмица

Разбира се, че сте малко уморени. Носенето на товар става все по-трудно, понякога няма достатъчно въздух за вдишване, постоянно ви е горещо и се потите и любимите ви пози за сън вече не са на разположение. На 31-ва седмица от бременността майката се чувства неловко и неудобно: тя вече не може да извършва много прости манипулации сама. Здравословното състояние също започва да се влошава: храносмилателната система не функционира правилно, главата боли и е замаяна, дори може да се вълни в очите. Ако сте „увлечени“ и освен всичко се появяват или засилват отоци, спазми и налягането намалява или се увеличава, тогава не се колебайте да посетите гинеколога. Във всеки случай сега ще трябва да се появявате по-често в клиниката, също така трябва отново да преминете през основните специалисти и да преминете всички тестове, включително цитонамазки за инфекции. Лекарят трябва да се увери, че сте напълно здрави, защото раждането не е далеч. И ако има някакъв непредвиден проблем, той ще трябва да бъде решен предварително. Един от най-често срещаните през третия триместър е млечницата, която трябва да се излекува преди раждането..

Като цяло, опитайте се да се грижите за себе си, така че до важния ден да сте в състояние на пълна бойна готовност. Следвайте вече известните препоръки, които ще помогнат за премахване на много неприятности: грижете се за предотвратяване на отоци и запек, спазвайте хигиената, поддържайте емоциите под контрол, не нарушавайте принципите на здравословното хранене.

Сега киселините могат да се увеличат с отмъщение, така че ако все още не сте намерили начин да се спасите от тях, ще трябва да го направите. И болките стават все по-силни и по-осезаеми. Всички неудобни усещания в по-късните етапи само се засилват...

Гръбначният стълб, сакрума, тазовите кости и колянните стави са под нарастващ стрес. Теглото ви непрекъснато се увеличава, коремът ви продължава да расте и това не остава незабелязано. Много е важно да се научите как да облекчите състоянието си и да предотвратите силна болка и умора. Не изпъквайте корема си напред, седнете само на високи столове с гръб, не ходете дълго време, не спите по гръб, опитайте се да си почивате през деня, както е необходимо, не забравяйте да ходите всеки ден - чистият въздух е жизненоважен.

Болката в гърба и кръста може да облекчи и дори да предотврати носенето на скоба по много начини. Но, първо, не всички бременни жени могат да носят превръзка, и второ, ако предлежанието на детето е глутеално или напречно, тогава превръзката ще предотврати обръщането на бебето с главата надолу. По принцип се консултирайте с Вашия лекар: той също ще Ви препоръча как да изберете и носите правилно пренатална превръзка..

През третия триместър рискът от развитие на хемороиди се увеличава. Следователно болката в ануса не трябва да се пренебрегва..

Много жени се оплакват от болки в перинеума на 31 гестационна седмица. Като цяло тазовите кости вече омекват под въздействието на хормона релаксин. Те сякаш се разпръскват в страни. Но ако срамната кост боли, тогава това не може да се мълчи.

Главоболието може да се появи по 1001 причини. Но ако тя е силна и остра и дори придружена от потъмняване в очите, спазми и оток (които не изчезват до сутринта), тогава най-вероятно говорим за еклампсия, въпреки че това рядко се стига до това: обикновено гестозата се открива на по-ранен етап.

Болката в корема също е предупредителен знак. Ако това не е свързано с работата на храносмилателните органи, кажете на гинеколога си за болката: обикновено стомахът не трябва да боли.

Тегло на 31 седмица бременност

За да не провокирате отново проблеми с храносмилането, не се отклонявайте от общите препоръки за хранене на 31 гестационна седмица. Много майки смятат, че всъщност храненето не е толкова важно, трябва да се каже, много напразно. Вашата диета, режим на прием и метод на готвене засягат почти всичко: подуване, световъртеж, спазми в мускулите на прасеца, млечница, киселини, запек, подуване на корема, сърбеж по кожата - всичко е пряко свързано с това и как се храните. Какво можем да кажем за теглото, което вече се увеличава всеки ден. Освен това увеличението в идеалния случай трябва да се състои почти изцяло от околоплодна течност, увеличени обеми на кръвта, теглото на бебето, матката и плацентата, теглото на нарастващата гърда и само до много малка степен на мастния резерв на майката, който ще бъде изразходван по време на раждането и периода на кърмене на бебето.

Така че апетитът трябва да се държи под контрол до последния ден, и особено през третия триместър. Теглото на 31 гестационна седмица може да се увеличи от изходното ниво с максимум 11,7-12,5 кг. Не гладувайте, ако сте преминали малко отвъд границите - отклоненията са напълно възможни, защото един размер, подходящ за всички, не може да бъде гребен. Но в случай на значителни отклонения от установените норми, лекарят трябва да установи причината за нарушението и да ви помогне да го отстраните. Може да се наложи да се ограничите донякъде в храненето. Може да е достатъчно само да намалите приема на сол. Много по-лошо е, ако наднорменото тегло на 31 гестационна седмица е придружено от високо кръвно налягане и отоци: в този случай трябва да се лекува гестоза.

Някои майки и татковци след 30 седмици от бременността започват постепенно да ограничават сексуалната си активност. Несъмнено емоционалното и физическо състояние на „бременната“ двойка непрекъснато се променя, това до голяма степен е вярно, естествено, за жената. Но често именно мъжете започват да избягват интимността на по-късните етапи..