На 29-30 седмица от бременността повечето жени обикновено излизат в отпуск по майчинство и истинският бременен живот без работни дни тепърва започва. Но за някои бременността по това време вече завършва с раждане..

В тази статия ще говорим за това дали раждането на 29, 30 и 31 седмица от бременността е толкова страшно и опасно, какви могат да бъдат последствията и има ли начини за предотвратяване на такова раждане..

Няколко думи за крайния срок

До края на 90-те години на миналия век дете, което е родено до 28 седмици включително, като цяло, се счита за късен спонтанен аборт и фактът на раждането му се регистрира само ако бебето някак си по чудо е успяло да живее седем дни.

Сега стандартите са различни. Започвайки от 22 седмици, родените бебета се считат за недоносени, но все още деца и поради това от тях се изисква да предоставят всички необходими медицински грижи.

Раждането на 29-31 гестационна седмица е преждевременно, ранно раждане, което, разбира се, може да бъде опасно както за майката, така и за нейното бебе. Делът на ранните раждания по това време, според статистиката, представлява около 15% от случаите.

Децата се раждат в тежко състояние, но съвременната медицина може да им помогне да оцелеят, въпреки че това, уви, не винаги е възможно.

Трябва да се отбележи, че при жените след 29 седмици от бременността раждането в повечето случаи започва спонтанно, спонтанно и само в 20% от случаите раждането в този акушерски период трябва да се предизвика изкуствено поради наличните медицински причини. При почти половината от родилките околоплодните води излизат преждевременно и това е, което се превръща в началото на раждането. По-рядко процесът на раждане започва с контракции..

Индукция на раждането или цезарово сечение по това време се извършва само при спешни индикации, при които животът на майката или детето е в смъртна опасност, ако бременността се удължи.

Развитие и състояние на бебетата, жизненост

Раждането на 30 гестационна седмица е нежелателно, тъй като бебето е в състояние на активно развитие, но ако се роди, има по-голям шанс да оцелее от децата преди 28 гестационна седмица. По това време девет от десет плода са разположени в цефалното предлежание и този факт увеличава шансовете за успешен резултат от преждевременно раждане..

Растежът на бебетата по това време е средно около 40 сантиметра, а теглото им е около един и половина килограма. Но тези параметри са много индивидуални: има деца, които на 30 седмици надвишават отметката от един и половина килограма, а има и такива, които не достигат килограма. Прогнозата за жизнеспособност зависи от теглото.

Кожата на децата, родени на 29-30 седмици и една седмица по-късно, почти винаги е зачервена, тъй като все още има малко натрупване на подкожна мастна тъкан. По принцип се формира през последния триместър и този слой расте най-активно през последния месец на бременността. Междувременно слоят подкожна мастна тъкан е равен на около 6% от общото тегло на плода и това дава основание да се смята, че бебето със сигурност ще има проблеми с терморегулацията след раждането. Той няма да може да се стопли в началото без медицинска помощ..

Ушните уши на бебетата са меки и стърчат малко отстрани, втвърдяването на хрущялната тъкан настъпва по-късно и следователно степента на мекота на ушите ще бъде важен диагностичен признак за степента на недоносеност при раждането. Децата по това време често се раждат с остатъците от тънка, белезникава коса по тялото. Lanugo постепенно изпада сам и не се нуждае от лечение.

Децата, родени на 30 седмици, почти винаги имат определени проблеми с нервната система, тъй като по това време трябва да завършат процесите на диференциация на мозъчната кора. Основните рефлекси вече са налице, но дихателният рефлекс е все още в зародиш.

Вътрешните органи се формират и започват да функционират. Естествено, те са незрели морфологично и функционално, но имат всички шансове да функционират пълноценно с подходящи грижи и медицинска помощ..

Процесът на образуване на сърфактант в белодробната тъкан е в разгара си. Това вещество позволява на новороденото да диша самостоятелно. В количество, достатъчно за това, повърхностноактивното вещество се натрупва в алвеолите до 38-39 гестационна седмица, раждането на по-ранен етап е рисковано събитие поради самата причина, че повърхностноактивното вещество може да не е достатъчно. Това е изпълнено с дихателна недостатъчност..

Родените на 30 седмици обикновено се нуждаят от механична вентилация.

Статистиката казва, че сред децата, родени на 29-31 седмица от бременността, до 80% от децата оцеляват, ако се осигури спешна реанимация.

Ако раждането се извършва у дома или в медицинско заведение, което не е предназначено за реанимация на новородени и недоносени бебета, тогава само 5% от трохите имат шанс да оцелеят. Според международната класификация на недоносените деца такива деца принадлежат към третата група, по-рядко към четвъртата. Третата група се характеризира с тежко състояние на бебето при раждането, но прогнозите за бъдещето са по-благоприятни. Четвъртата група включва деца с изключително ниско тегло при раждане (под килограм). Вероятността за оцеляване в тази група е ниска.

Още малко статистика. Ако раждането настъпи на 29-31 гестационна седмица, тогава:

 • в 70% от случаите децата оцеляват, но имат здравословни проблеми, които могат да бъдат преодолени в много ранна възраст;
 • в 19% от случаите здравословните проблеми на детето продължават по-дълго, но до 10-12-годишна възраст с тях може да се справят или проявите им са сведени до минимум, те не дават увреждане;
 • в 6% от случаите децата оцеляват, но остават инвалиди за цял живот;
 • в 3% от случаите децата не оцеляват, те умират през първата седмица;
 • мъртво раждане в 2% от случаите.

До голяма степен прогнозите ще зависят от начина на оборудване на интензивното отделение. Такива деца се нуждаят от специални реанимационни неонатални инкубатори, които поддържат необходимата температура, влажност и снабдяване с кислород. Храненето се извършва изключително през сонда.

Задачата на лекарите на този етап е да доведат теглото на детето до 1,7 килограма, ако при раждането то е било по-малко. След това детето се поставя в специално отопляемо легло, в което трябва да порасне до 2 килограма. Тогава ще бъде възможно да напишете майката с бебето вкъщи или да се прехвърлите в детската болница за по-нататъшно лечение.

Причини

Раждането по това време може да се случи по различни причини, знаейки кои е възможно да се предотврати преждевременното раждане на бебе. Най-често раждането на 29-30 и 30-31 седмица се случва при жени с обременена акушерска история, няколко аборта в миналото, операции на матката и яйчниците. Също така в риск са бременни жени, които са имали няколко спонтанни аборта преди това, както и преждевременни раждания, особено ако са настъпили по едно и също време.

Различни хронични заболявания при жената също могат да провокират преждевременно раждане, например бъбречни, сърдечни, ендокринни нарушения. Жени с генитални инфекции, истмично-цервикална недостатъчност, прееклампсия, захарен диабет също могат да раждат по това време. Причините за началото на раждането на 30 седмици могат да бъдат генетични аномалии на плода, малформации, резус-конфликт.

Жените, които са под силен стрес, пушат и консумират алкохол и наркотици, докато носят трохи и които са бременни с близнаци или тризнаци също са изложени на риск..

Възможни последици

Рисковете за жената по време на раждането по това време се оценяват като минимални. Руптури на гениталния тракт и шийката на матката са малко вероятни, тъй като детето е малко по тегло и височина, диаметърът на главата му също е малък. Вероятността от усложнения след раждането се оценява малко по-високо: рисковете от възпаление и хипотония на матката се увеличават, при което тя ще се свива по-бавно до нормални размери.

Основните рискове са децата. Децата с недоносена група 3-4 почти винаги имат проблеми с неврологията. При тежки случаи, ако се роди дете с тегло под килограм, има висок риск от общо увреждане на мозъка, мозъчен кръвоизлив, което може да доведе до глухо слепота, церебрална парализа.

Никой лекар, дори да има званието професор и богат опит в спасяването на тежки и изключително трудни недоносени бебета, не може да каже предварително какви могат да бъдат последиците от такова ранно раждане. Всичко ще зависи от обстоятелствата, усложненията и резултатите от личната борба на трохите за собствения им живот..

Неонатолозите обикновено вярват в по-високи сили повече от другите лекари. Защото понякога деца, които според всички медицински оценки не би трябвало да са оцелели по напълно необясним начин, и деца, които са имали добър шанс, внезапно умират без видима причина.

Много зависи и от родителите. Същите неонатолози твърдят, че положителното отношение на майката, нейната вяра в силата и способността на собственото й бебе да оцелее и да бъде здраво, правят чудеса.

От медицинска гледна точка е много трудно да се обясни тази невидима връзка между майка и недоносено бебе, но дори скептичните лекари от „старата формация“ не отричат ​​нейното съществуване.

Прегледи на жени

Според жените след раждането по това време често възникват проблеми с установяването на лактация. Детето не е доведено за хранене, то е в реанимация и постоянното изпомпване не винаги е по силите на жена, измъчвана от страхове и съмнения. В състояние на безпокойство за живота и здравето на бебето, много жени са изправени пред липса на кърма.

В интернет има цели общности за родители, чиито деца са родени много по-рано. В тях майките си осигуряват взаимно психологическа подкрепа, а също така споделят методи и съвети за рехабилитация на недоносени бебета през първата година от живота и по-късно, защото такива бебета се нуждаят от качествено различна грижа..

Повече информация за грижата за недоносени бебета е описана от неонатолог във видеото по-долу..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Бебе, родено на 30 седмици!

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Момичетата, които са изправени пред тази ситуация, не се притесняват, не е лесно да прекарате два или повече месеца в болницата, но нашите бебета си заслужават. Аз също родих на 30,4 седмици, бебето беше изрязано дълбоко доносено, така че лекарите казаха, че не обещаваме нищо. Но на 5-ия ден той си пое дъх, на 7-ия ден той беше прехвърлен на кърмене по време на раждането 1900 г. Те разкриха сърдечния праг на PDA Аз съм изпаднал в паника Имам нужда от операция Родих на 1 декември, преди да извика новата година в Бакулевка, за която казаха, че в края на годината няма квоти, изчакайте след празниците ние ще решим. Разбира се, аз съм така разплакан. Но на 2 януари ни правят ултразвук на сърцето и се оказва, че клапанът бавно се затваря, може би операцията няма да е необходима веднага или изобщо няма, след новогодишните празници сме преместени в друга болница на кардио отделението, наблюдаваме се, отменя се силна подготовка и седмица по-късно ни пускат вкъщи. Живеем и всеки ден се молим да няма влошаване на състоянието на бебето, каза лекарят да дойде в половин година на ехото. Пристигнахме и направихме ехо, лекарят казва, че артериалният канал е затворен и нямаме сърдечен праг, моето щастие нямаше граници. Разбира се, няма много проблеми в неврологията, вътречерепно налягане, лекуваме се вкъщи, почти сме на 8 месеца и не седим сами. Момичета никога не изпадат в паника, това е щастие, ако Бог ни ги даде, тогава ще се справим. Сега лекарите са много добри. И децата ни ще бъдат здрави.

Опасности, рискове и шансове за раждане на 30 гестационна седмица

В медицината раждането, което настъпва преди 37 седмици, се счита за преждевременно. Природата е предвидила всичко и е направила възможно една жена да се подготви за появата на бебе в рамките на девет месеца. През това време най-накрая се формират всички жизненоважни органи на детето и могат да функционират пълноценно. Но има ситуации, когато раждането започва на 30 гестационна седмица. В тази статия ще ви разкажем какво трябва да знае една жена за преждевременното раждане, защото, за съжаление, никой не е в безопасност от това..

Причини за преждевременно раждане

Някои жени могат да имат преждевременно раждане на 30 седмици. Причините са следните:

 • Хипертоничност на матката;
 • Тежък стрес;
 • Хронични болести;
 • Венерически инфекции;
 • Патология на маточната шийка.

Най-честата причина е хипертоничността на маточния миометриум. Често тонът е при жени, които носят няколко бебета или едно голямо дете наведнъж.

Развитието на плода продължава на 30 седмици, така че когато има заплаха от преждевременно раждане, лекарите правят всичко възможно да удължат бременността до безопасен период, когато бебето се счита за доносена.

Преждевременното раждане е доста често

Симптоми и признаци

Преждевременното раждане е един от най-големите страхове на всички бременни жени. Още от първите дни бъдещата майка се тревожи за състоянието на бебето си, притеснява се дали всичко е наред с него. Прекомерната подозрителност, разбира се, също е безполезна. Но поради факта, че жената започва да слуша състоянието си, тя може да забележи началото на патологичен процес.

30 седмици бременна, на какво трябва да обърнете внимание:

 1. Съкращаване на шийката на матката. Не забравяйте да направите всички предписани ултразвуци и да преминете през прегледи при гинеколог. Това е единственият начин да установите, че шията се е скъсила и се е разхлабила..
 2. Тон на матката. Ако усетите болезнени усещания в областта на корема, той се втвърдява и напрегва, незабавно се консултирайте с лекар. Не се отказвайте от предписаните лекарства или стационарно лечение в болницата.
 3. Подозрително изхвърляне. Зелени, кафяви, кървави вагинални секрети, както и голямо количество прозрачни секрети са признак на патология в тялото на жената. В никакъв случай не се самолекувайте и спешно посещавайте лекар.

Според прегледите на жени, които са родили на 30 седмици, предвестниците на раждането са следните: имаше силна болка в корема и кръста, стомахът се втвърди и околоплодните течности останаха. Матката все още е затворена, но контракциите вече започват, така че жената изпитва болезнени контракции.

На бележка! За съжаление раждането може да започне предсрочно, така че предварително подгответе чанти за болницата и папка с всички необходими документи. Когато се появят предшественици, незабавно се обадете на линейка и не се опитвайте сами да стигнете до болницата.

Последици и рискове

На 30 седмици малкият човек все още не е готов да се роди. Бъдещата майка трябва да бъде много внимателна през този период: да бъде по-малко нервна, да не вдига тежести, да почива много и да бъде на чист въздух. Особено трябва да избягвате излишни притеснения и стрес..

На бележка! Имунитетът по това време при жената е рязко намален, така че съществува голям риск от заразяване с инфекции. Плацентата предпазва детето от много вируси и инфекции, а най-голямата опасност не представляват самите инфекции, а неправилното лечение.

Последиците от ранното раждане могат да бъдат отрицателни, тъй като плодът продължава да се развива на 30 седмици, въпреки факта, че жизненоважни системи и органи вече са се формирали. Те все още не са в състояние да функционират независимо. Например, бебето няма да може да диша самостоятелно, а повърхностноактивното вещество, вещество, което спомага за отварянето на белите дробове при първите вдишвания, започва да се произвежда едва до 37 седмици..

Но не се отчайвайте, ако бебето побърза да се появи 7-10 седмици по-рано. Новороденото се прехвърля в специален блок за недоносени бебета и веднага се свързва с вентилатор. Има много примери, когато близнаци, родени на 30 седмици, след 5-6 месеца, не се различават по развитие от доносените бебета.

От негативните последици от ранното появяване могат да се нарекат проблеми с неврологията и при телесно тегло на детето по-малко от килограм могат да бъдат засегнати части от мозъка. Детската церебрална парализа, глухота, слепота могат да бъдат резултат от кръвоизливи..

Трябва да се отбележи, че нито един неонатолог, дори и най-опитният специалист по кърмене на ранни бебета, няма да даде точни гаранции и няма да може да предскаже последиците от преждевременно раждане. Много ще зависи от причините, които са причинили ранно раждане, обстоятелствата и тялото на трохите.

Лечение на заплахата от преждевременно раждане

Ако има признаци за започване на ранна бременност, лекарят може да предпише лекарства и да предпише следното немедикаментозно лечение на бременна жена:

 • Пълна сексуална почивка;
 • Физиотерапевтични процедури;
 • Почивка в леглото, при която краката трябва да са леко повдигнати нагоре;
 • Емоционално спокойствие, липса на физическа активност.

От лекарствата обикновено се предписват лекарства, които помагат на стените на матката да се отпуснат и да спрат започващата радова дейност. Понякога се добавят успокоителни, за да може бъдещата майка да се успокои и да спре да се нервира. Психологическият и емоционален мир на жената е много важен по време на бременност, особено когато възникнат проблеми..

Лекарствата първоначално се прилагат на бременна жена интравенозно и след това тя може да приема лекарства под формата на хапчета. За да бъде лечението успешно, когато първите признаци на предстоящо раждане се появят в ранните етапи, една жена е хоспитализирана. През цялото време на лечението тя трябва да бъде под наблюдението на лекари в болнична среда. Ако се очаква жената да има близнаци, акушер-гинеколозите често се презастраховат и изпращат бъдещата майка в болница на 30 седмици под наблюдението на лекарите.

В случай на заплаха от преждевременно раждане, лекарят може да предпише почивка в леглото

Преждевременно управление на труда

Веднага щом има признаци на наближаващо раждане, трябва незабавно да се извика линейка. Преди да се получи медицинска помощ, опитайте се да се движите по-малко, да се успокоите и да се настроите за положителен резултат. Вземете две таблетки no-shpa и две таблетки кафява валериана. Линейка ще ви отведе до болницата, където има отделение за недоносени бебета.

В родилния дом ще се проведе преглед, в резултат на който ще се установи дали наистина започва преждевременно раждане. Ако случаят е такъв, ще ви бъдат предписани специални лекарства и ще се опитате да удължите бременността. В случай че не е възможно да се поддържа бременността или има заплаха за живота на жената или бебето, раждането не спира, а напротив, те прибягват до допълнителна стимулация.

Обикновено естественото раждане през 30-та седмица е бързо, защото бебето все още е малко и шийката на матката се отваря бързо. Най-често лекарите прибягват до анестезия с епидурална анестезия и на последния етап правят епизиотомия (перинеален разрез), за да ускорят появата на бебето.

На бележка! В случай, че разкриването не настъпи, жената губи сила, сърдечната честота на плода се влошава, лекарите решават да направят спешно цезарово сечение.

За съжаление може да се случи плодът да умре в края на бременността. В този случай лекарите предизвикват изкуствено раждане..

В случай на симптоми на предстоящо раждане, трябва незабавно да отидете в болницата

Профилактика на преждевременно раждане

Известно е, че всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува по-късно. Бременната жена на 30 седмици трябва да бъде много отговорна, да слуша тялото си, да прави всички тестове и да изпълнява указанията на лекаря.

Какви мерки трябва да се вземат, за да се избегне преждевременно раждане:

 • Направете ултразвуково сканиране навреме;
 • Подайте тестове за идентифициране на полово предавани инфекции (в идеалния случай това трябва да се направи по време на планирането на бременността);
 • Не вдигайте тежести;
 • Не бъди нервен;
 • Водете здравословен начин на живот, храните се правилно и пълноценно.

Често ранните аборти и вакууми водят до преждевременно раждане, тъй като по време на тези операции шийката на матката се разширява изкуствено. Впоследствие шията може да отслабне и да се скъси, което ще доведе до началото на раждането. Планирайте бременността си и вземете сериозно контрацепцията си.

Бременната жена трябва да носи отговорност за своето положение. Ако се появят предшественици, незабавно потърсете медицинска помощ, не пренебрегвайте заповедите на Вашия лекар, направете всички необходими изследвания и направете ултразвук. Ако бебето е решило да се роди предсрочно, настройте се за най-доброто, подкрепете го, защото много ще зависи от емоционалното ви състояние..

Дъщеря ми се роди преди година. Това беше преждевременно раждане на 30 седмици. Много страшно

Едно време, преди много години, имах мечта. Все едно съм родила дете, но те не ми го дават и не ми го показват и не знам какво не е наред с него. Срещам приятели вкъщи, но никой не знае, че имам дете и затова искам да разкажа за това, да извикам на всички, но не мога, защото не знам дали имам дете. Но със сигурност знам, че съм родила.

Изминаха много години и тази мечта се сбъдна. Имах много дългоочаквана бременност, тъй като дълги години се лекувах от безплодие, живеехме с мъжа ми без деца повече от 12 години. По принцип всичко беше наред, работех, но на 12 седмици трябваше да отида на консервация заради заплахата, получих медицинско лечение и се върнах на работа. Тя е работила до 29 седмици, а след това дългоочакваният отпуск по майчинство има много планове за него. На 18 декември 2014 г. дойдох на рецепция в ЖК и получих отпуск по майчинство, нямах оплаквания. И на следващия ден трябваше да извикам линейка, извинете, видях мазилката. Имах лоши предчувствия, много притеснен в душата си.

Вкараха ме в патология, за да запазя. Лекарите казаха, че имам много силна заплаха, шията ми беше скъсена силно, ICI. Изобщо не мога да ходя. Решихме, че трябва да сложим песар, да го сложим, стана по-лесно. В петък, 26 декември, лекуващият лекар ми каза, че в понеделник 29 ще бъда изписан. Но през нощта от неделя на понеделник започнах да кървя много силно и започнах да имам слаби контракции. Обадих се на медицинската сестра, тя се обади на дежурния лекар. Тя погледна и изобщо не ми каза нищо. Но не попитах, от изражението й разбрах, че е ВСИЧКО.

Тогава имаше калник, асансьор, операционна и много лекари. Всички се побъркаха да направят нещо. Току-що попитах някого какво ще се случи с детето - те казаха, че не знаят. В ъгъла на операционната имаше маса с лекари около нея. Това беше детски екип за интензивно лечение. Дъщеря ми не ми беше показана, не крещяха и не дишаха, много тежко състояние, веднага ме заведоха в детското отделение. Това, което ми се случи след това, не е интересно. Но на следващия ден я видях, пропълзя на друг етаж в реанимацията. И на 31 декември тя беше преместена от реанимацията на родилния дом в детския блок на перинаталния център в друго интензивно отделение..
Изписаха ме на 2 януари, съпругът ми ме срещна, отидохме на гости на дъщеря ми в детската сграда. Не искам да изброявам и изказвам диагнозите.

Тогава лечението започна. След това от интензивното отделение тя беше прехвърлена в интензивното отделение, след това в патологията на новородените. И след това обратно в интензивното отделение, да, случи се, щяхме да го запишем и отново влязохме в интензивното отделение. След това отново към патологията и към рехабилитационното отделение. Изписаха ни на 26 февруари, в този ден Даяна трябваше да се роди. Тегло при раждане - 1800, ръст - 43 см.

Тогава започна нов живот, напълно различен и не подобен на този, който е бил преди. Днес е първият рожден ден на дъщеря ми. Днес тя е на една година.

Изключително съм благодарен на лекарите, медицинските сестри и целия персонал на Градската клинична болница № 70 в Москва. Тази болница е като втори дом за нас.
Продължаваме да бъдем наблюдавани там.

Днес със съпруга ми сме женени точно от 13 години. Но майка му никога не прие нашето аз, нашето семейство, а сега и дъщеря ни. Тя не общуваше с мен, а аз с нея. Разбира се, тя не знае какво ни се е случило, не се интересува от това. Съпругът ми е малко обиден, че тя дори не го поздрави с раждането на дъщеря си с думи, той й говори по телефона. В продължение на една година тя никога не искаше да я види, да попита за нея и, разбира се, да я поздрави. Е, добре, нека се справим, ще приемем, че нямаме баба от страна на съпруга си.

Имам дъщеря, съпруг, майка, макар и в друг град, и разбира се приятели.

Бебета, родени на 30 седмици

Развитие на бебета, родени на 30 седмици, моля споделете!


Аз съм Наташа :)
редактор
" за мен "
Дневник
Съобщения: 3823
Регистрация: 24.08.12
SPb

Синуля 25.01.2000
Дъщеря 02.02.2012
Дъщеря 25.11.2014
Дъщеря 29.01.2017
Сега само внуци :)

Добър ден
Уважаеми потребители на форума, необходима е вашата помощ!
Случи се така, че сестрата на съпруга ми роди с цезарово сечение на 30 седмици. Започва отлепване на плацентата. Момиченцето вече е на годинка, тежи около 6 кг. Той се усмихва, смее се, разхожда се, играе си с химикалки, седи и стои с подкрепа. Самият той не седи, не стои, очите не винаги се фокусират (понякога присвиват очи). Външно изглежда на половин година. Лекарите казват, че ще навакса, не поставят никакви диагнози, не лекуват нищо, правят масаж. Всъщност всичко

Мама и баба напоследък започнаха сериозно да се притесняват. Всъщност заради това и създайте тема (с разрешение).
Голяма молба, кажете ни как се развиват вашите бебета, родени на 30 и по-малко (!) Седмици.
-ръст и тегло на бебетата годишно
-сръчен
-когато седнаха, станаха, отидоха, разговаряха
-когато те настигнаха развитието с връстниците си
-имаше ли проблеми със страбизъм, кога изчезна и изобщо изчезна ли
-Държали ли сте си уверено главата от една година
-имало ли е медицинска намеса и какво

Благодаря много предварително!
Ако вече има такава тема, моля изпратете

"Разбрах едва на третия ден, че тя е жива." Истории на деца, които са родени преждевременно

Всяка година в Беларус се раждат преждевременно около четири хиляди и половина деца. Нещо повече, над 250 от тях имат изключително ниско телесно тегло - до 1000 грама. Продължителна бременност - от 37 до 42 седмици. Бебетата, които са се появили по-рано, се считат за недоносени. Лекарите се грижат за тях, а бебетата напълняват в специални капсули - кани. Например, сега в Републиканския научно-практичен център „Майка и дете“ дете, което се е родило с тегло 480 грама, се кърми в продължение на месец и половина..

Бебетата, които са родени преждевременно, имат по-висок риск от увреждане на органи. Но това не е присъда. Благодарение на лекарите, с възрастта децата успяват да избягват много заболявания и се развиват по същия начин, както връстниците им, родени навреме.

Но в случай на ранни деца, рехабилитацията също е важна. От май тази година обществено сдружение на родители на недоносени бебета RANO официално започна работа в Беларус. Те вече съветват над 500 такива семейства. И мнозина казват, че именно тук са намерили психологическа подкрепа и необходимата информация за рехабилитация на бебета..

Майки на ранни деца разказаха за TUT.BY с какво трябва да се изправят и как не губят вяра в най-доброто.

"Това е дъщеря ми и аз се гордея с нея"

София е родена на 30 седмици, с тегло 1480 грама. Майка й, Ана, направи спешно цезарово сечение. Тя казва, че диагнозата гласи: преждевременното раждане се дължи на вътрематочна инфекция.

- Водата започна да тече, обърнах се към антенаталната клиника, веднага ни изпратиха в болницата, направиха тест и потвърдиха, че е вода. Решиха да не спасяват, страхувайки се от рисковете, и направиха цезарово сечение, казва тя. - Когато всичко се случи, беше много страшно. Това вече е... И тогава, вероятно, ако започна да се задълбочавам, ще си спомня. А това е много трудно. Това, което се случи, беше добър тест за семейството. Тъй като всички сте на нервите си, вкъщи има още едно дете, съпругът ми... Но ние издържахме този тест и аз разбрах, че се омъжих успешно, защото съпругът ми винаги предлагаше рамото си и подкрепяше.

Анна Корделюк с дъщерите си София на 3,5 години и Настя на 5 години.

Веднага след раждането самата София не диша..

- Но тя бързо беше извадена от вентилатора, тъй като на шестия ден тя вече се опитваше да диша сама. Тогава червата не издържаха на увеличаването на храненето и имахме перитонит. На 17 дни тя е оперирана, на стомаха й е извадена стома (дупката, където червата е изведена към предната коремна стена. - Приблизително TUT.BY). Това се прави специално за облекчаване на червата. Спомням си, когато с мъжа ми дойдохме в интензивното отделение и видяхме, че наистина е в лилав цвят. Просто лилаво. Броят на тромбоцитите рязко спадна и започна кръвоизлив. Казаха ни: всичко, пригответе се. Отидохме на църква.

Със София винаги всичко беше на вълни: изглежда, че се оправя и всичко е наред, а след това е рязко лошо. И когато състоянието й стана повече или по-малко стабилно, възникнаха проблеми със зрението: тя бе диагностицирана с ретинопатия (увреждане на ретината на очната ябълка. - Приблизително TUT.BY). Момичето е транспортирано до Републиканския научно-практически център „Майка и дете“ и там му спасяват зрението.

- Направих чудо. Да, носим очила, имаме лек минус във зрението, но тя се вижда, - казва майка й.

София в затвора. Тук тя е на един месец и няколко дни. Снимка: предоставена от Анна Корделюк

Анна открито говори за всичко и казва, че това е част от живота им. Тя припомня, че когато момичето беше в затвора и кърмеше, петата на София беше по-малка от малкия пръст на майка й..

Общо София направи седем операции, след последната спря да говори. Сега родителите активно работят с нея, за да си възвърнат уменията..

- На фона на кръвоизлив имаше голям риск от церебрална парализа. Но направихме много. В Брест има център за рехабилитация „Тонус“ и ние ходим там редовно. Ние нямаме церебрална парализа, но от лявата страна тя има лека липса на координация. Тя използва и лявата си ръка, но ако се вгледате внимателно, това е малко тромаво, тя също леко куца.

Сега София е на 3,5 години, а тази година тя отиде в обикновена детска градина.

- Разбрах, че това е дъщеря ми и се гордея с нея, много я обичам, силна е, готина. И сега не мисля, че тя има някаква разлика от другите деца. Просто, както казва една майка от нашата организация (асоциация RANO. - Приблизително TUT.BY), имахме очарователно раждане.

- Аришка се разви по-бързо и придърпа брат си заедно с нея.

Марина Коновалова имаше близнаци в новогодишната нощ на 30-та седмица от бременността: Ярослав тежеше 1290 грама, Арина - 1300 грама.

Марина Коновалова със сина си Ярослав и дъщеря си Арина, които ще навършат 5 в навечерието на Нова година

- Бяхме задържани в болницата и аз започнах да имам отлепване на плацентата, направих спешно цезарово сечение. Последва шок. Доскоро не вярвах, че сега всичко ще се случи и децата ще се родят. Разбрах, че 30 седмици, разбира се, са много рано. Когато се родиха, никой не дава добри прогнози. Що се отнася до Ярослав, те казаха, че ако живее три дни и състоянието му се стабилизира, тогава той може да бъде откаран в Републиканския научно-практически център „Майка и дете“. Аришка беше по-силна. Тя е прехвърлена там сутрин след раждането, Ярослав е отведен вечер.

Арина. Родена е с тегло 1300 грама. Снимка: от личния архив на семейството

Марина казва, че Ярослав е бил на вентилатор 30 дни, имал е мозъчен кръвоизлив от трета степен, докато последната степен при децата е четвърта. Също така лекарите диагностицираха ретинопатия при недоносени деца и той претърпя две очни операции..

Ярослав. Роден е с тегло 1290 грама. Снимка: от личния архив на семейството

Арина започна да диша на осмия ден, имаше същите диагнози като брат си, но в лека степен.

- Аришка се разви по-бързо и издърпа брат си. Сега децата правят балет, ходят в обикновена детска градина. Ярослав обича да пее, да кара колело. Много добро момче, а Аришка също е много добро - казва Марина.

"Бременността протече добре, нямаше патологии."

Алина е родена на 26 седмици и тежи 990 грама. Сега момичето е на 1 година и 4 месеца. Майка й Яна Бородина казва, че в деня на раждането на момичето тя и синът й са закусвали - и тя започва да получава контракции.

Яна Бородина с дъщеря си Алина, която сега е на 1 година и 4 месеца

- Обадих се на линейка, откараха ни в Републиканския научно-практически център „Майка и дете“, където спешно беше доставено детето. Детето беше отведено в интензивното отделение, където прекарахме 2,5 месеца на апарат за вентилация, след което прехвърлено в отделението за недоносени бебета, където прекарахме още три седмици. Имахме кръвоизлив, пневмония, операции на двете очи. Но сега Алина, благодарение на лекарите, е пълноценно и добро дете, казва Яна.

Тя отбелязва, че денят, когато всичко се е случило, наистина не искам да си спомням.

- Бременността протече добре, аз и детето нямахме патологии. Но когато всичко се случи, имаше много стрес. Казаха, че не се знае дали детето ще живее и как всичко ще се развива по-нататък. Беше тъмнина и в края на тунела не се виждаше светлина. Но когато разберете, че за детето е по-трудно, отколкото за вас, и никой не може да му помогне като майката, вие събирате сила и воля в юмрук, молите се и всеки ден се опитвате да направите нещо, за да го спасите. Много съм благодарен на лекарите, които се грижеха за моята Алина.

Сега, според майка й, Алина и брат й непрекъснато си играят на догонване, а тя особено обича да хулиганства: хвърля играчки и сваля чорапи.

„Разбрах едва на третия ден, че тя е жива“

Людмила Ларина има четири деца. От тях едно момиче и момче са родени преждевременно. Уляна е родена на 27-та седмица и тежи 520 грама, а Дима - на 34-та седмица с тегло 1400 грама.

Людмила Ларина с дъщеря си Уляна, която е на 2 години и 5 месеца, и сина й Дима, който е на 1 година и 5 месеца

- Естествено, беше страшно, когато се роди Уляна. Никой не ни даде никакви гаранции. Разбрах едва на третия ден, че тя е жива. На 24-та седмица от бременността направих ултразвуково сканиране и всичко беше в ред, на 27-та седмица отново отидох на ултразвуково сканиране и моят гинеколог започна да се съмнява, изпрати ме в родилния дом за ултразвуково сканиране. Оказа се, че притока на кръв е нарушен и детето може да се задуши. Направиха ми цезарово сечение. Погрижихме се за момичето в родилния дом No2 и оттам ни изписаха. Тя прекара два месеца в реанимация, а месец по-късно беше изписана с тегло 2200 грама. Днес сме добре. Единственото нещо беше, че имаше една операция поради запушване на храната в стомаха. Но те оперираха - и всичко е наред.

Уляна е тук от три дни. Снимка: от личния архив на семейството

Дима, братът на Уляна, също е роден преждевременно и също поради нарушение на кръвния поток. Но в този случай Людмила вече лежеше на опазването, така че периодът на бременността беше по-дълъг. Дима прекара два дни в реанимация и веднага започна да диша.

- Горда съм с децата си и безкрайно благодарна на лекарите, че всичко завърши добре, казва тя..

„Разхождаме се само от два месеца, практически не говорим, но не губим оптимизъм“.

Еремей Воронец е роден през 30-та седмица, тежи 1480 грама, височината му е 39 см.

- На 27 седмици от бременността водата ми започна да тече, лежах три седмици, опитвах се да я задържа възможно най-дълго. Те израснаха до 1480 грама - и трябваше спешно да направят цезарово сечение - казва майка му Елена.

Елена Прищиц със съпруга си, дъщеря и сина си Еремей. Сега момчето е на 2 години и 10 месеца, родено е през 30-та седмица от бременността, с тегло 1480 грама

Eremey е шунтирал хидроцефалия (заболяване, когато в мозъчната система на мозъка се натрупва много цереброспинална течност. - Приблизително TUT.BY) и има шънт. Майка му казва, че той обича да играе със сестра си и да я имитира във всичко. И когато се научи да ходи, цял ден обикаля къщата.

- Имахме кръвоизлив, хематом, самото дете не дишаше. И когато той се оправи малко, те откриха хидроцефалия, а след това и проблеми с очите му. Беше извършена операция на очите - и ние виждаме. Знаех, че ще се оправи. Кръстихме го в реанимацията в Републиканския научно-практически център „Майка и дете” и след това той започна да се възстановява..

Сега не планирам бъдещето. Ходим само два месеца, почти не говорим, но учим, ходим в специализирана детска градина и не губим оптимизма си. Ние вярваме и знаем, че той ще ходи в редовно училище и няма да се различава от другите деца. Мислим, че шунтът ще бъде премахнат с течение на времето. Има процент от децата, които не се нуждаят от шунтове с течение на времето. Надяваме се.