Периодът на чакане на бебето е свързан с преструктурирането на всички жизненоважни системи на жената и подготовката й за по-нататъшно майчинство. Отслабването на имунната система е неразделна част от бременността: това се случва естествено, за да се получи оплодено яйце. Ако тялото е твърде отслабено, тогава е възможно използването на имуномодулатори. Деринат ще помогне за укрепване на имунната система и стабилизиране на състоянието на бъдещата майка, но само ако лекар му е предписал.

Състав и форми на освобождаване на лекарството Derinat

Derinat принадлежи към естествените имуномодулатори. Той е разработен от съветски учен и се използва на практика повече от 20 години. Активното вещество на лекарството е натриевата сол на дезоксирибонуклеиновата киселина, извлечена от есетровото мляко.

Действието на лекарството е да активира работата на клетъчния и хуморален имунитет. Клетъчният имунитет се бори с различни вируси, гъбички, тумори и всякакви микроорганизми, попаднали в клетката. Хуморалният имунитет е специализиран в патогени, разположени в кръвта и лимфните канали.

Derinat първоначално е разработен като средство за защита срещу радиация, а по-късно е препоръчан като имуномодулиращо, както и стимулиращо кръвообразуването лекарство.

Според производителя Derinat има следните действия:

 • противовъзпалително;
 • заздравяване на рани;
 • антиисхемичен и кардиопротективен (подобрява функционалното и структурно състояние на сърдечния мускул);
 • антиалергичен, а също така помага на тялото да се отърве от токсините.

Форми на освобождаване на лекарството

Деринат се произвежда в следните форми:

 • инжекционен разтвор 1,5% в ампули от 5 ml;
 • разтвор за локална и външна употреба 0,25% във флакони или бутилки с капкомер с обем 10 ml;
 • капки за очи и нос 0,25%;
 • спрей 0,25%.

Лекарствен разтвор под всякаква форма е безцветна течност без никакви примеси..

Фотогалерия: различни форми на освобождаване на имуномодулатора

Може ли Derinat да се използва по време на бременност

Възможността за използване на Derinat по време на бременност е противоречива, въпреки естествения му състав. Някои лекари са предпазливи към имуномодулаторите като цяло, вярвайки, че такива лекарства са вредни за организма, тъй като пречат на функционирането на имунната система. Освен това действието на имуномодулаторите може да провокира аборт.

Други експерти смятат, че лечението с тези лекарства е неефективно и употребата им е безполезна. Всичко е свързано с липсата на каквито и да било изследвания за употребата на лекарства при бременни жени.

Трябва да бъдете много арогантни, за да считате, че имате право да се намесвате в имунната система, когато тази намеса може да бъде премахната.

Тъй като състоянието на имунитета се определя на 99% от начина на живот и само много условен 1% може да бъде свързан с приемането на лекарства, абсолютно невъзможно е да се организира научно изследване, посветено на превантивната ефикасност на което и да е лекарство. Невъзможно, защото няма начин да се създадат същите 99%, за да се оцени въздействието от 1%.

Не е изненадващо, че при ARVI няма лекарства с доказана превантивна ефективност. Но има много лекарства, които се препоръчват за профилактика на ARVI. И читателите, надявам се, са уловили тази разлика..

педиатър, автор на книги по педиатрия E.O. Комаровски

http://articles.komarovskiy.net/profilaktika-orvi.html

Тъй като постоянно трябва да се занимавам с анализ на научни данни, разгледах описанието на изследването от чисто любопитство. Откриха много неточности.
(от 6,6 до 5,5 дни, p = 0,0000) - Убиха ме. Това не се случва.
Данните изобщо НЯМА, има само заключение с P-стойността (грешка), което е най-големият пропуск. Нивото на грешка в много показатели е толкова минимално, но това не е реалистично, особено за извадка от 100 души.
Нека го кажа просто: нито едно сериозно професионално издание не би публикувало такива данни..

гинеколог, автор на книги за здравето на жените Е. Березовская

http://klubkom.net/posts/85235

Независимо от това, имуномодулаторите, включително Derinat, се използват широко в Русия в акушерството, педиатрията и други области на медицината..

Интересен факт: в западните страни имуномодулаторите не се използват, тъй като тяхната ефективност не е доказана.

Лечението с лекарства по време на бременност не е проучено, поради което анотацията показва, че употребата на Derinat е нежелана, но възможна, както е предписано от лекар.

Поради широкия си спектър на действие, Деринат се използва не само за лечение на много заболявания, но и за тяхната профилактика..

През първия триместър

Противопоказано е употребата на Деринат в началото на бременността поради неговото насочено действие върху имунната система. Работата е там, че женското тяло през първите три месеца възприема плода като чуждо тяло. Природата е заложила естествено потискане на имунитета в женското тяло от момента на оплождането, така че бъдещото малко дете да може да се закрепи и да се развива по-нататък в утробата. Ако защитната система на жената започне да работи активно, това може да доведе до аборт. Ето защо през първия триместър това лекарство се предписва рядко и само под строгото наблюдение на лекар, за да не провокира отхвърляне на ембриона. В ранните етапи на бременността имунната система на жената е специално отслабена за успешното прикрепване на ембриона към маточната стена

През втория и третия триместър

През втория триместър, когато бебето в корема на майката вече е силно, е възможно да се използва лекарството, ако лекарят го е предписал. Но не забравяйте, че Derinat е способен да проникне през плацентарната бариера и какъв ефект ще има върху бебето е невъзможно да се предскаже.

Най-безопасният за приемане на Деринат е третият триместър на бременността. През този период лекарите често предписват лекарства като профилактично средство, особено по време на епидемии от настинки..

На моя приятелка беше предписан Derinat за профилактика на настинки през последния месец на бременността. Лекарството беше предписано под формата на капки за нос. Профилактиката продължи десет дни, по 2 капки във всеки носен проход 2 пъти на ден, сутрин и вечер. Тя не е получила настинка и грип, но това се дължи на действието на Деринат или не, никой няма да каже със сигурност. Единственото, което е надеждно известно, е, че бебето се е родило здраво и раждането е протекло без усложнения..

Показания за употреба

Слабата работа на имунната система през периода на изчакване на бебето прави бъдещата майка беззащитна срещу различни патогенни микроорганизми. За укрепване и стабилизиране на защитните функции на тялото, Derinat може да се използва под формата на капки за носа и очите, напояване на гърлото или изплакване на устата, вдишване с пулверизатор.

В редки случаи, когато е необходимо усилено стимулиране на имунната система, са възможни инжекции.

Терапията с деринат се предписва в следните случаи:

 • ТОРС и грип;
 • остри респираторни заболявания (ARI);
 • възпалителни заболявания на устната лигавица (стоматит, тонзилит, фарингит);
 • остри и хронични заболявания на назофаринкса (ринит, синузит, синузит, фронтален синузит);
 • хронична обструктивна белодробна болест;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания на горните и долните дихателни пътища;
 • възпалителни и дегенеративни очни заболявания;
 • гинекологични патологии (хламидии, уреаплазмоза, микоплазмоза);
 • лезии на кожата (изгаряния, измръзване, гангрена, трофични язви, заразени и дългосрочно незарастващи рани);
 • възпаление на хемороидите;
 • нарушение на образуването на кръв;
 • пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • сърдечна исхемия.
Деринат активира естествените защитни сили на организма

Обикновено Derinat се предписва на бъдещата майка външно или локално, инжектирането се извършва само в спешни ситуации с:

 • прогресирането на гинекологичните патологии;
 • остро възпаление на дихателната система;
 • пептична язва;
 • излагане на радиация;
 • онкологични заболявания.

Решението за назначаването на Derinat на бременна жена трябва да се взема само от специалист. Той ще избере режим на лечение и форма на лекарството.

Противопоказания и странични ефекти

Единственото противопоказание за употребата на лекарството е индивидуалната непоносимост. Поради липсата на токсичност на Derinat, използването му е възможно при новородени и кърмачета. Всички клинични проучвания при възрастни и деца не разкриват отрицателен ефект върху организма. Що се отнася до бременните жени, както вече споменахме, този тип пациенти не са проучени..

Голяма доза Derinat може да понижи нивата на глюкозата, особено по отношение на използването на инжекции. Следователно пациентите с ендокринни заболявания по време на лечение с имуномодулатор трябва да следят нивата на кръвната захар..

При индивидуална непоносимост към лекарството или повишена доза могат да се появят алергични реакции върху кожата и лигавиците (зачервяване, сърбеж, подуване, парене и др.). За да се избегнат подобни ситуации, е важно да се спазва режима на лечение, предписан от лекаря, и да не се превишава посоченото количество от лекарството. Ако една жена вече е използвала Derinat преди бременност, тогава възможността за алергия може да бъде изключена, но при първото използване е по-добре да опитате по-ниска доза и да наблюдавате реакцията на тялото.

Използването на инжекции може да провокира повишаване на температурата до 38 ° C, а външното третиране на рани с Derinat води до отхвърляне на мъртвите тъкани.

Особености на взаимодействието на Derinat с други лекарства

Този имуномодулатор е несъвместим с водороден прекис и кремове на основата на мазнини.

Когато се комбинира терапия с антибиотици, цитостатици (антинеопластични лекарства) и антивирусни лекарства, Derinat засилва ефекта им, което помага да се намали продължителността на лечението и да се намали дозата на последните. Деринат е несъвместим с водороден прекис

Как да се лекувате с имуномодулатор

По време на бременност Derinat обикновено се използва като профилактика и лечение на остри вирусни инфекции на дихателните пътища..

За тази цел се използват следните видове лекарства:

 • с назална конгестия - използвайте назални капки 2 до 4 пъти на ден, 1-3 капки във всеки носен проход, продължителността на терапията е от една седмица до един месец. При липса на положителен терапевтичен ефект е възможно да се увеличи количеството на лекарството до 10 капки за една процедура;
 • при възпалено гърло - използвайте спрей за напояване 3-4 пъти на ден, две инжекции, продължителността на лечението може да бъде до 3 седмици;
 • с патологии на дихателната система - инхалациите се извършват с пулверизатор. Имуномодулаторът се комбинира с физиологичен разтвор в съотношение 1: 4, необходимо е да се вдишват парите на лекарството до 5 минути, продължителността на лечението може да бъде 5-7 дни.

Според инструкциите, когато настъпи настинка, лекарството трябва да се капе в носа на всеки 1-2 часа през първия ден, но доколко е подходящо за жена, която очаква бебе, лекарят трябва да реши.

Таблица: схеми на лечение с Derinat

Болести на орофаринксаОчно възпалениеКожни патологии
Изплаквайте с разтвора до 6 пъти на ден. Продължителност на лечението до 10 дни.Капват се по 1-2 капки във всяко око до 3 пъти на ден. Продължителност на лечението до две седмици.Марля превръзка с разтвор на натриева сол се прилага върху засегнатата част на кожата. Приложението се сменя на всеки 6-8 часа. Освен това е възможно да се използва лекарство под формата на спрей, докато лекарството се пръска върху увредената част на тялото до 5 пъти на ден. Терапията може да продължи до 3 месеца.

Когато предписват лекарство за бъдеща майка, лекарите често намаляват дозата, посочена в инструкциите. По-късно, при липса на положителен терапевтичен ефект, количеството на лекарството може да се увеличи. Разтворът на Derinat по време на бременността не се използва за микроклистери и вагинално напояване, тъй като тези методи на приложение увеличават абсорбцията на лекарството в кръвния поток.

Инжекциите с разтвор на натриева сол се предписват само в болнични условия. Въз основа на диагнозата е възможно да се използват от 5 до 15 инжекции, докато честотата на приложение и количеството на лекарството се определят от лекаря.

Аналози на лекарства

Лекарствата, подобни по състав, включват:

 • Дезоксинат;
 • Натриев дезоксирибонуклеат;
 • Панаген.

Тяхната активна съставка е екстракт от есетрово мляко. Според анотацията употребата на тези лекарства е допустима по време на бременност и кърмене само според указанията на специалист..

В случай на непоносимост към лекарството, специалистът може да замени Derinat с лекарство с различен състав, но с подобен ефект върху тялото. Всичко зависи от вида на заболяването и мястото на неговото местоположение..

Таблица: лекарства, които стимулират имунитета

Име на лекарствотоСъстав на препаратаФормуляр за освобождаванеЗа какво се използват?ПротивопоказанияПриложение по време на бременност
ВиферонИнтерферон алфа-2b човешки рекомбинантен
 • ректални супозитории;
 • гел и мехлем за външна и локална употреба.
 • остри респираторни вирусни инфекции;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания на урогениталния тракт;
 • херпесна инфекция.
Свръхчувствителност към който и да е компонент на лекарството.Лекарството е одобрено за употреба от 14-та седмица на бременността.
Няма ограничения за употреба по време на кърмене.
ИмунофлазидПротефлазидСироп
 • профилактика и лечение на ARVI;
 • профилактика и лечение на грип, включително пандемични щамове;
 • за стабилизиране на имунната система при остри и хронични вирусни инфекции.
 • пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника в остър стадий;
 • автоимунни заболявания;
 • индивидуална непоносимост.
Клиничният опит с употребата на лекарството през I-III триместър на бременността и по време на кърмене не разкрива отрицателен ефект.
Тонзилотрен
 • дихромид калий - 50 mg;
 • живачен дийодид - 25 mg;
 • атропин сулфат - 12,5 mg;
 • калциев сулфид - 10 mg;
 • силициева киселина - 5 mg.
Хапчета
 • остра възпалителна патология на сливиците:
 • остър фарингит;
 • ангина;
 • остър и хроничен тонзилит.
 • индивидуална непоносимост към състава на лекарството:
 • непоносимост към лактоза;
 • деца под 3 години.
Употребата на лекарството по време на бременност и кърмене е възможна само ако планираната полза за майката надвишава потенциалния риск за детето.
АрбидолУмифеновир хидрохлорид монохидрат
 • капсули;
 • хапчета.
 • грип А и В, други остри респираторни вирусни инфекции;
 • комплексна терапия на остри чревни ротавирусни инфекции:
 • комплексна терапия на хроничен бронхит, пневмония и рецидивираща херпесна инфекция.
 • свръхчувствителност към умифеновир или който и да е компонент на лекарството;
 • I триместър на бременността;
 • деца под 3 години.
През II и III триместър на бременността, Arbidol може да се използва само за лечение и профилактика на грип и ако планираната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода.
GrippferonИнтерферон алфа-2b човешки рекомбинантен
 • капки за нос;
 • спрей за нос.
Профилактика и лечение на грип и ARVI.
 • индивидуална непоносимост;
 • тежки форми на алергични заболявания.
Grippferon е одобрен за употреба през целия период на бременността.

Фотогалерия: лекарства с имуномодулиращо действие

По време на бременността Арбидол ми помогна да се спася от настинки и грип, а спреят Грипферон ми помогна при назална конгестия. Моят акушер-гинеколог ме посъветва да приемам тези лекарства. По време на цялата си бременност не страдах от настинки, въпреки че раждането се състоя в началото на декември. В допълнение към антивирусните лекарства, взех витамини за бъдещи майки и се опитах да ям повече зеленчуци и плодове..

Сравнение на Derinat с други назални имуномодулатори

В момента аптеките продават голям брой назални имуномодулатори за борба с вирусни заболявания на дихателните органи, например:

 • Grippferon - засяга само вируси и продължителността на терапията с това лекарство не трябва да надвишава една седмица;
 • IRS 19 - има по-голям брой противопоказания и странични ефекти и използването му по време на бременност не се препоръчва;
 • Интерферон - е в състояние да инхибира производството на собствен интерферон в организма. В допълнение, това лекарство не се препоръчва по време на бременност, то може да се приема само по указание на лекар през втората половина на гестационния период..
IRS 19 - сложно имуностимулиращо лекарство със свойствата на локална ваксина

Като цяло на руския пазар има повече от 400 вида имуномодулатори от различни форми, но доколко те са ефективни и взаимозаменяеми, зависи от специалист. Самостоятелното приложение на каквито и да е лекарства, докато носите бебе, може да причини непоправима вреда на здравето на нероденото дете..

Лекарствата за нос с морска сол или маслени екстракти от бор, евкалипт и мента ще помогнат за защитата на тялото от настинки. Те не причиняват негативни ефекти, но бързо облекчават назалната конгестия. Горещият чай с джинджифил и лимон ще подобри цялостното благосъстояние, ще увеличи устойчивостта на организма към болести и ще осигури добра подкрепа за отслабения имунитет.

Прегледи на жени

Капвах го по време на бременност за профилактика и някак се разболях, той бързо ми свали всичко. Всичко е наред, здравите ми деца са родени без патологии.

Кралица Марго

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/derinat_pri_beremennosti_u_kogo_kakie_otzyvy/

Капам от 8 седмици. На 8 седмици се разболях, лекарят каза - или бебешки капки, или той. Знам всичко за бебешките капки, те са ми като мъртва лапа, купих деринат, дриблирах го няколко пъти и забравих за него до 20 седмици, когато започна алергията към тополови пухчета... капнете derinat, дишайте нещо, отколкото е било необходимо. И той помогна. Оттогава, ако изведнъж носът ми не диша, използвам.

Елена

https://www.babyblog.ru/community/post/living/3196097

Терапевтът ми предписа Derinat, когато вече бях бременна в осмия месец. Гърлото се зачерви и възпали, освен това носът започна да запушва, но нямаше хрема. Капките помогнаха на студа да не се превърне в нещо повече. Те не премахнаха запушването на носа, но не му донесоха болка :-). Така че основно капките са добри.

Котова Лена

https://www.medcentre.com.ua/review/34433-derinat

Използвах го в самото начало на Б. Не мога да кажа, че помага))) Плюх накрая и в носа ми капеха обичайните капки. Дъщеря ми е добре, роди навреме

Nataly_tlt

http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4062087/2/

Подчинявах се на лекаря си, вече бях в шестия месец на бременността, когато случайно се заразих и е известно, че не всички лекарства са разрешени, когато сте в позиция. И просто Деринат ме спаси, помогна ми да не се разболя, така че се грижете за себе си, момичета.

РусланаНаис

https://www.otzyvua.net/derinat/review-316833

Видео: Елена Малишева за начините за укрепване на имунитета

Много положителни отзиви на пациенти, които са приемали Derinat, говорят за неговата ефективност, но дали си струва да използвате имуномодулатор по време на раждането на бебе или не, зависи от вас заедно със специалист. Неконтролираното лечение с лекарства може да доведе до здравословни усложнения и заплаха от по-нататъшна бременност..

Деринат по време на бременност

Грип, ARVI, пневмония, бронхит, алергичен ринит, атопичен дерматит, урогенитални инфекции, трофични язви, ревматоиден артрит, стоматит, сепсис - това са само малка част от онези рани, които Derinat помага за лечение. Наистина, чудодейно лекарство! Той е разработен от местни фармацевти, направен от мляко от ценни рибни видове, произведено под формата на разтвори за инжекции, както и под формата на разтвори за външна и местна употреба. Деринат е мощен имуномодулатор и също има противовъзпалителен ефект. Като цяло изглежда, че определено ще дойде по-удобно на някого, но на бременни жени, защото нито една бъдеща майка не е имунизирана от всякакви внезапни заболявания. Но не беше там.

Деринат по време на бременност е невъзможен

Точно това е написано в инструкциите за лекарството. По-скоро те посочват, че по време на бременност и кърмене Derinat трябва да се приема само с разрешение на лекар и само ако ползите от лекарството надвишават възможния риск за плода. Въпреки това, експерименти върху бременни жени не са провеждани, така че е невъзможно да си представим как бременното тяло ще реагира на Derinat. Излишно е да казвам, че в „интересна позиция“ имунната система на жената е изключително уязвима. Женското тяло е така подредено, че по време на оплождането реакциите на имунната защита отслабват, за да се вкорени чуждо тяло - плода.

Сега разбираме защо Derinat не трябва да се приема по време на бременност. В действителност, след като се използва толкова силен стимулант на имунитета, е напълно възможно тялото да се справи не само с раната, но и да отхвърли плода, особено през първия триместър на бременността. Как лекарството може да повлияе на вече сформирания плод също е нереалистично, следователно, както се казва, Бог защитава.

Деринат по време на бременност - полза или заплаха за нероденото бебе

По време на бременността защитните сили на организма значително намаляват, което е абсолютно нормално и необходимо за спокойното износване на бебето, без опасност от отхвърляне на развиващия се плод. Но поради намаляване на функционирането на имунната система и отслабване на имунитета, тялото на бременна жена става уязвимо към различни патогени.

Често лекарите предписват Derinat по време на бременност, естествено лекарство, разработено от руски фармацевти, и е силен имуномодулатор..

Фармакологични свойства, състав и цена на лекарството

Derinat, често използван по време на бременност, се предлага в два вкуса:

 • Разтвор за локално и външно приложение във флакони от 10 ml и 0,25% концентрация под формата на капки, спрей и обикновени флакони без дозатори.
 • Разтвор за интрамускулно инжектиране с концентрация 15%. Всяка бутилка съдържа 5 ml от веществото, а една кутия съдържа 5 дози.

Веществото е без цвят и чужди включвания. Основните компоненти на лекарството са дезоксирибонуклеат и натриев хлорид. Препаратът е направен от млякото на ценни видове (есетрови) риби и се отличава с абсолютната си естественост.

Деринат е мощен имуномодулиращ агент и засяга не само самите клетки, но и хуморалните връзки на цялата имунна система, като същевременно повишава неспецифичната резистентност на целия организъм.

Този ефект ви позволява да осигурите необходимия имунен отговор при нахлуване на вирусни, бактериални и гъбични инфекции..

Лекарството има изразена лимфотропност, поради което активно стимулира работата на лимфната система и нейната дренажна и детоксикационна функция, особено в огнищата на съществуващия възпалителен процес.

Това активира антимикробен, противогъбичен и антивирусен имунитет, ускорява регенерацията и репаративните процеси.

Деринатът има подчертан противовъзпалителен ефект, като същевременно нормализира общото състояние на организма при много заболявания.

Цената на капките Derinat е около 350 рубли, спреят е около 400 рубли, обичайната бутилка е около 300 рубли.

Флаконите, предназначени за интрамускулно инжектиране, струват около 2000 рубли.

Плюсове и минуси на лекарството

Derinat има много предимства, например:

 • Естествен състав.
 • Разнообразие от форми на освобождаване, което ви позволява да изберете най-удобния вариант.
 • Лекарството няма вазоконстрикторно действие.
 • Възможност за използване за инхалация.
 • Помага при лечението на увреждане на кожата и лигавиците.
 • Безопасен за деца.
 • Има бърз и изразен ефект.
 • При липса на индивидуална непоносимост, тя не предизвиква странични ефекти.

Недостатъците на лекарството включват само няколко точки, по-специално кратък срок на годност и малко количество средства в бутилка..

Може ли Derinat да се използва по време на бременност?

Ако погледнете инструкциите, можете да видите запис, че по време на бременност употребата на лекарството е забранена и може да се извършва само в случаите, когато ползите от лечението надвишават възможния риск за развиващото се бебе.

Но не са провеждани експерименти с бременни жени, така че е невъзможно да се каже как точно ще реагира тялото на употребата на лекарството..


Забраната за употребата на Derinat в носа по време на бременност, както и интрамускулно, се дължи главно на ефекта, който лекарството оказва върху тялото.

През този период имунната система на жената е силно отслабена, което е естественото поведение на тялото и е заложено от самата природа, тъй като само в този случай плодът ще може да се прикрепи в матката и след това да се развие, което засега ще бъде вид чуждо тяло.

Използването на силен имуномодулатор, като Derinat, може да предизвика спонтанен аборт, тъй като имунната система, след като е получила мощен стимул за работа, може да отхвърли плода.

Поради тази причина лекарството не трябва да се използва през първия триместър. Невъзможно е да се предвиди предварително какъв ефект ще има лекарството върху развиващото се бебе в бъдеще, на по-късна дата..

Не предполагайте, че Derinat под формата на капки за нос по време на бременност ще бъде безвреден, тъй като основното активно вещество, дори когато се прилага локално, бързо се абсорбира в кръвта и лимфата и се разпространява в тялото, стимулирайки имунната система не само на местно ниво.

Следователно, съгласно инструкциите, Derinat по време на бременност може да се приема само когато е предписано от лекар и в никакъв случай не можете да го направите сами.

Приложение и дозировка по време на бременност

Най-често жените в положение се предписват на Derinat като профилактично средство при настинки и вирусни заболявания, по време на период с висок риск от инфекция или за борба със съществуващи заболявания.

За тази цел агентът трябва да се накапва по 2 капки във всяка ноздра, не повече от 4 пъти на ден. Ако болестта продължава да се развива, лекарят може да увеличи дозата до 4-5 капки, но във всеки случай не можете да използвате лекарството повече от един месец.

При синузит можете да поставите памучни топки, предварително напоени с препарата, в ноздрите, след това да вкарате 3-4 капки от лекарството във всяка ноздра, но това лечение не трябва да се прилага повече от седмица.

В случай на възпалителни процеси в устната кухина, Derinat може да се използва за гаргара на гърлото, като процедурата се извършва около 3 пъти на ден, но не повече от 10 дни.

Строго е забранено инжектирането на лекарството във влагалището, ректума, както и интрамускулно за лечение на различни заболявания..

Предимствата на Derinat пред конвенционалните капки

Derinat има много предимства пред другите капки за нос, сред които може да се отбележи, че те имат ефективен и подчертан ефект срещу различни вирусни инфекции, гъбични инфекции и различни заболявания, причинени от бактерии..

Много пациенти, използвали лекарството, отбелязват силен антивирусен ефект, както и бърз ефект, който им позволява да подобрят състоянието си само за ден..

В същото време капките нямат съдосвиващ ефект, поради което, ако е необходимо, те могат да се използват дълго време, без да причиняват пристрастяване, и неговата ефективност не намалява, тъй като натрупването на активното вещество в организма не настъпва.

Противопоказания и странични ефекти

В инструкциите за лекарството в колоната с противопоказания е посочена само една точка: невъзможно е да се приема лекарството при наличие на индивидуална непоносимост.

Ако това правило не се спазва, както при локално приложение, така и при въвеждане на лекарството интрамускулно, може да се появи изразена алергична реакция под формата на уртикария или доста сериозен обрив. В този случай употребата на лекарството при лечението на каквато и да е болест трябва да бъде спряна незабавно и да се потърси помощ от лекар..

По време на бременност трябва да се внимава особено, когато се използват каквито и да било средства, дори тези, които нямат противопоказания за този период в инструкциите..

Разбира се, много по-добре е да не приемате никакви лекарства по време на бременност, но всички разбират, че за толкова дълъг период е невъзможно да се заразите дори с обикновена настинка..

Ето защо трябва да запомните едно просто правило - можете да приемате каквито и да е лекарства само когато е предписано от Вашия лекар или след консултация с него, с негово разрешение..

Това важи особено за средствата за стимулиране на имунната система, към които принадлежи Derinat..

Автор: Ирина Ваганова, лекар
специално за Mama66.ru

Деринат по време на бременност - полза или заплаха за нероденото бебе

По време на носенето на дете имунитетът на бъдещата майка намалява. Това се дължи на факта, че тялото трябва да поддържа жизнената дейност на ембриона и плода и да не ги отхвърля. Поради намаляване на имунитета, жената е податлива на различни заболявания, нейните хронични заболявания се влошават и резистентността към патогенни бактерии, гъбички и вируси намалява. За профилактика и лечение на заболявания, провокирани от влошаване на имунния отговор, лекарите предписват Derinat.

Фармакологични свойства, състав и цена на лекарството

Derinat, често използван по време на бременност, се предлага в два вкуса:

 • Разтвор за локално и външно приложение във флакони от 10 ml и 0,25% концентрация под формата на капки, спрей и обикновени флакони без дозатори.
 • Разтвор за интрамускулно инжектиране с концентрация 15%. Всяка бутилка съдържа 5 ml от веществото, а една кутия съдържа 5 дози.

Веществото е без цвят и чужди включвания. Основните компоненти на лекарството са дезоксирибонуклеат и натриев хлорид. Препаратът е направен от млякото на ценни видове (есетрови) риби и се отличава с абсолютната си естественост.

Деринат е мощен имуномодулиращ агент и засяга не само самите клетки, но и хуморалните връзки на цялата имунна система, като същевременно повишава неспецифичната резистентност на целия организъм.

Този ефект ви позволява да осигурите необходимия имунен отговор при нахлуване на вирусни, бактериални и гъбични инфекции..

Лекарството има изразена лимфотропност, поради което активно стимулира работата на лимфната система и нейната дренажна и детоксикационна функция, особено в огнищата на съществуващия възпалителен процес.

Това активира антимикробен, противогъбичен и антивирусен имунитет, ускорява регенерацията и репаративните процеси.

Деринатът има подчертан противовъзпалителен ефект, като същевременно нормализира общото състояние на организма при много заболявания.

Цената на капките Derinat е около 350 рубли, спреят е около 400 рубли, обичайната бутилка е около 300 рубли.

Флаконите, предназначени за интрамускулно инжектиране, струват около 2000 рубли.

Принципът на лекарството

Преди да използват Derinat, бременните жени трябва да проучат подробно механизма на действие на лекарството. Основната задача на лекарството е да повиши защитните функции на организма. Попадайки в човешкото тяло, лекарството предизвиква засилен имунен отговор на действието на вируси и бактерии. Освен това разтворът стимулира хемопоетичната функция и има регенериращ ефект върху увредените клетки. Ефективността на Derinat се дължи на следното действие:

 • имуномодулиращи;
 • антивирусен;
 • противовъзпалително;
 • регенериращ;
 • повтарящ се.

В резултат на приложението тялото бързо се справя с инфекциозни заболявания и не претърпява усложнения.

Плюсове и минуси на лекарството

Derinat има много предимства, например:

 • Естествен състав.
 • Разнообразие от форми на освобождаване, което ви позволява да изберете най-удобния вариант.
 • Лекарството няма вазоконстрикторно действие.
 • Възможност за използване за инхалация.
 • Помага при лечението на увреждане на кожата и лигавиците.
 • Безопасен за деца.
 • Има бърз и изразен ефект.
 • При липса на индивидуална непоносимост, тя не предизвиква странични ефекти.

Недостатъците на лекарството включват само няколко точки, по-специално кратък срок на годност и малко количество средства в бутилка..

Може ли Derinat да се използва по време на бременност?

Ако погледнете инструкциите, можете да видите запис, че по време на бременност употребата на лекарството е забранена и може да се извършва само в случаите, когато ползите от лечението надвишават възможния риск за развиващото се бебе.

Но не са провеждани експерименти с бременни жени, така че е невъзможно да се каже как точно ще реагира тялото на употребата на лекарството..

Забраната за употребата на Derinat в носа по време на бременност, както и интрамускулно, се дължи главно на ефекта, който лекарството оказва върху тялото.

През този период имунната система на жената е силно отслабена, което е естественото поведение на тялото и е заложено от самата природа, тъй като само в този случай плодът ще може да се прикрепи в матката и след това да се развие, което засега ще бъде вид чуждо тяло.

Използването на силен имуномодулатор, като Derinat, може да предизвика спонтанен аборт, тъй като имунната система, след като е получила мощен стимул за работа, може да отхвърли плода.

Поради тази причина лекарството не трябва да се използва през първия триместър. Невъзможно е да се предвиди предварително какъв ефект ще има лекарството върху развиващото се бебе в бъдеще, на по-късна дата..

Не предполагайте, че Derinat под формата на капки за нос по време на бременност ще бъде безвреден, тъй като основното активно вещество, дори когато се прилага локално, бързо се абсорбира в кръвта и лимфата и се разпространява в тялото, стимулирайки имунната система не само на местно ниво.

Следователно, съгласно инструкциите, Derinat по време на бременност може да се приема само когато е предписано от лекар и в никакъв случай не можете да го направите сами.

Описание на лекарството

Деринат е обещаващо вътрешно развитие. Произведено от есетрово мляко. Тоест това е напълно естествен продукт, за много хора днес е важен, особено за бременни жени. Активната съставка на лекарството е натриев дезоксирибонуклеат.

Фармакологичният ефект на лекарството е, че значително повишава имунитета, което означава способността на организма да се противопоставя на болестите. Освен това повишава не само общия имунитет, но и специфичните реакции на организма към различни видове инфекции: вирусни, гъбични или бактериални.

Разбира се, той не е в състояние сам да излекува инфекцията, но може:

 • предотвратяване на въздушна инфекция;
 • значително ускорява възстановяването от остри респираторни вирусни инфекции и други подобни заболявания;
 • ускоряване на възстановяването при комплексно лечение на сериозно възпаление.

В допълнение, Derinat има положителен ефект върху лимфната система, поради което се ускорява детоксикацията на тялото, т.е.елиминирането на вредните отпадъчни продукти от бактерии, вируси или гъбички.

Важно! Деринат не е противогъбично или антивирусно лекарство, нито е антибиотик.

Сам по себе си той не се бори с инфекциите, а само помага на тялото да се справи със самата инфекция. Повишава имунитета.

Това лекарство се предлага като разтвор за интрамускулно приложение и като капка или спрей за локално приложение. Дори ако лекарството се прилага локално, то бързо се абсорбира в кръвта и се разпространява в тялото..

Деринат се назначава независимо за:

 • профилактика на синузит, остри респираторни инфекции и остри респираторни вирусни инфекции;
 • лечение на леки настинки;
 • възпаление на очите или устата.

В комбинация с други лекарства може да се използва за лечение на синузит и други хронични възпаления в назофаринкса, пикочно-половата система, ануса и така нататък, кожни язви, некроза и гангрена и подобни заболявания. При отит на средното ухо капки Derinat могат да се капват в ушите.

Приложение и дозировка по време на бременност

Най-често жените в положение се предписват на Derinat като профилактично средство при настинки и вирусни заболявания, по време на период с висок риск от инфекция или за борба със съществуващи заболявания.

За тази цел агентът трябва да се накапва по 2 капки във всяка ноздра, не повече от 4 пъти на ден. Ако болестта продължава да се развива, лекарят може да увеличи дозата до 4-5 капки, но във всеки случай не можете да използвате лекарството повече от един месец.

При синузит можете да поставите памучни топки, предварително напоени с препарата, в ноздрите, след това да вкарате 3-4 капки от лекарството във всяка ноздра, но това лечение не трябва да се прилага повече от седмица.

В случай на възпалителни процеси в устната кухина, Derinat може да се използва за гаргара на гърлото, като процедурата се извършва около 3 пъти на ден, но не повече от 10 дни.

Строго е забранено инжектирането на лекарството във влагалището, ректума, както и интрамускулно за лечение на различни заболявания..

“Derinat” е добър антивирусен агент

Derinat капки за нос: инструкции

Уви, има лекарства, чиято стойност е преувеличена. Не бих искал веднага да започвам описанието на лекарството с такъв тон, но всеобхватната ефективност на Derinat, която толкова често се споменава във всякакви източници, не съвсем отговаря на действителността..

Инструкции

Активното вещество на това лекарство е натриев дезоксирибонуклеат, вещество, което има имуномодулиращ ефект, тоест насърчава активирането на имунните процеси. Той също така потиска възпалението и помага за възстановяване на увредените тъкани..

Derinat съществува в няколко форми: използва се под формата на разтвор за интрамускулно инжектиране и течност за външна употреба, както и под формата на капки за нос, за които говорим. Капките могат да се използват при вирусна хрема и възпаление на синусите.

За да се предотврати заболяването, агентът се предписва две капки 2-4 пъти на ден в продължение на две седмици. Ако лекарството се използва при пациент с първите признаци на настинка, през първия ден се използва на всеки 1,5 часа и след това 4 пъти на ден: в началото на лечението трябва да се създаде високо напрежение на имунитета, така че да се справи с развиващия се болестен процес. Между другото, приблизително същото се препоръчва да се вземат хапчета срещу грип - ремантадин или анаферон: първо в по-високи дози, след това в по-малки дози.

Когато лечението с деринат започне в разгара на заболяването, във всеки носен проход се вливат 3-6 капки разтвор, като тази процедура се повтаря четири до шест пъти на ден в продължение на 10-14 дни.

Смята се, че за разлика от инжекционната форма на лекарството, те не дават никакви странични ефекти, но много малък брой пациенти имат преходно повишаване на телесната температура, въпреки че на фона на вече съществуваща вирусна треска най-често е невидим.

Толкова ли е добър Деринат?

Повечето хора говорят положително за това лекарство: наистина, то повишава антивирусния имунитет и помага бързо да се справи със симптомите на заболяването. Обърнете внимание обаче на продължителността на курса: средно това отнема две седмици. През това време дори синузитът може да изчезне сам. Така че може би заслугата, приписвана на Derinat, всъщност принадлежи на естествените имунни процеси на организма или интензивната съпътстваща терапия. Така че безупречното и бързо действие на лекарството е въпрос...

В същото време не бива незаслужено да се омаловажава достойнството на тези капки - никой не отрича, че те имат някакъв терапевтичен ефект. Например наскоро беше публикувано проучване, което потвърди тяхната ефективност при лечението на носната лигавица. Бяха проведени много подобни тестове, но никой от тях не се проведе с достатъчно голям брой пациенти, по примера на които наистина може да се говори с увереност за успешната употреба на лекарството. Най-мащабните проучвания обхващат две до триста пациенти и за да имат те реална власт, броят на пациентите трябва да „надвиши“ поне хиляда.

Недостатъци на Derinat от гледна точка на пациента

Не всички лекари се доверяват безразсъдно на това лекарство и са готови да разчитат напълно на него. Сред пациентите има и недоволни пациенти. Например хората не са доволни от факта, че продуктът се съхранява за много кратко време след отваряне на бутилката. Няма да работи, за да се разболеете, да се лекувате с капки и да запазите остатъците от лекарството до „следващия път“ - ще трябва да отидете отново в аптеката. Предвид тяхната цена (между другото, доста висока цена е друга причина за недоволство), това не може да се счита за нещо напълно незначително..

Лекарството се предлага във форма, която не е съвсем удобна за употреба. Разтворът е във флакон с гумена капачка - почти същият като този, в който се произвеждат инжекционни антибиотици. За да използвате капки, трябва допълнително да закупите пипета. Разбира се, това не е толкова ужасен недостатък, но все пак сме свикнали с опаковки, в които пипетите са прикрепени към лекарството или дори са част от бутилката..

Друго ограничение: Деринат не може да се нарече подходящо лекарство за лечение на бременни и кърмещи жени. Лекарствата, засягащи имунитета, могат да провокират алергични реакции при тях или да „събудят“ автоимунни заболявания.

И накрая, последният недостатък, на който пациентите обръщат внимание, е, че лекарството е несъвместимо с, а именно, с тяхната мастна основа, която пречи на взаимодействието на активния компонент на капките с клетките на носната лигавица. Тоест, ако човек иска да се предпази от настинка, той няма да може да използва деринат едновременно - ще трябва да избере едно нещо.

Обобщете. Както пациентите, така и специалистите третират това лекарство двусмислено, въпреки че често се използва в УНГ практиката. Проведени са клинични изпитвания с участието на лекарството, което потвърждава неговата ефективност, но в никакъв случай деринат не се изследва сам по себе си при липса на друга терапия. По този начин би било най-честно да се каже, че за най-добри резултати Derinat трябва да се използва само като спомагателен компонент на лечението, а не като негова основа..

Предимствата на Derinat пред конвенционалните капки

Derinat има много предимства пред другите капки за нос, сред които може да се отбележи, че те имат ефективен и подчертан ефект срещу различни вирусни инфекции, гъбични инфекции и различни заболявания, причинени от бактерии..

Много пациенти, използвали лекарството, отбелязват силен антивирусен ефект, както и бърз ефект, който им позволява да подобрят състоянието си само за ден..

В същото време капките нямат съдосвиващ ефект, поради което, ако е необходимо, те могат да се използват дълго време, без да причиняват пристрастяване, и неговата ефективност не намалява, тъй като натрупването на активното вещество в организма не настъпва.

Противопоказания и странични ефекти

В инструкциите за лекарството в колоната с противопоказания е посочена само една точка: невъзможно е да се приема лекарството при наличие на индивидуална непоносимост.

Ако това правило не се спазва, както при локално приложение, така и при въвеждане на лекарството интрамускулно, може да се появи изразена алергична реакция под формата на уртикария или доста сериозен обрив. В този случай употребата на лекарството при лечението на каквато и да е болест трябва да бъде спряна незабавно и да се потърси помощ от лекар..

По време на бременност трябва да се внимава особено, когато се използват каквито и да било средства, дори тези, които нямат противопоказания за този период в инструкциите..

Разбира се, много по-добре е да не приемате никакви лекарства по време на бременност, но всички разбират, че за толкова дълъг период е невъзможно да се заразите дори с обикновена настинка..

Ето защо трябва да запомните едно просто правило - можете да приемате каквито и да е лекарства само когато е предписано от Вашия лекар или след консултация с него, с негово разрешение..

Това важи особено за средствата за стимулиране на имунната система, към които принадлежи Derinat..

Автор: Ирина Ваганова, лекар специално за Mama66.ru