Жените, планиращи бременност, трябва да бъдат ваксинирани срещу вируси, които могат да навредят на бебето в утробата.

Ваксинацията срещу рубеола е включена в този списък. Това е опасно вирусно заболяване.

Ако няма доказателства, че бъдещата майка е имала инфекция в детска възраст, ваксината се прилага преди бременност. Това е много важно, тъй като не можете да се ваксинирате по време на бременността..

Имам ли нужда от ваксина срещу рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, предавано по въздушно-капков път.

При малките деца протича лесно и без усложнения. Ако една жена се зарази през първия триместър на бременността, инфекцията ще предизвика усложнения.

Това може да е спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода, бъдеща умствена изостаналост, слепота или глухота..

Ваксинацията преди зачеването на дете помага да се предпази бъдещата майка и нейното бебе от коварния вирус.

Ваксинация преди бременност

Планирането на бременността включва задължителен медицински преглед и ваксинация. Това ще спаси мама и бебе от опасни вируси..

Ако майката е бременна и се разболее от рубеола, това е медицинско показание за прекъсване на бременността. Вирусът може да доведе до сериозни малформации на плода.

Ваксината срещу рубеола е включена в календара за ваксинация сравнително наскоро. Започна да се прави задължително за ученички на 13 години само преди десетилетие..

Много жени в детеродна възраст може просто да не бъдат защитени от опасен вирус.

Всички възрастни жени трябва да се предпазят от инфекция, преди да забременеят. Имунитетът след ваксинация се развива в продължение на много години.

Ваксинацията се извършва и ако има доказателства, че една жена е имала рубеола в детството.

Антителата, които се развиват през този период, могат да бъдат неефективни срещу инфекцията, тъй като вирусът има тенденция да мутира.

Ако от момента на заболяването до зачеването са изминали повече от 10 години, наложително е да се ваксинира. Няма усложнения при имунокомпрометирани хора след ваксина срещу рубеола.

Интервалът между ваксинацията и зачеването

Важно е да се вземе предвид, че от момента на въвеждането на ваксината до бременността, трябва да отнеме около 3 месеца, за предпочитане шест месеца. Това са препоръките на лекарите.

На теория съществува възможност за увреждане на плода от отслабени вируси на болестта. Но ако ваксинацията е била извършена малко преди бременността, това не е причина да я прекъсвате..

Когато не можете да забременеете

Учените изчисляват, че отслабеният вирус на рубеола след ваксинация се екскретира от човешкото тяло в рамките на 3 месеца..

Пълният имунитет срещу болестта (антитела) се формира след 2 месеца от датата на ваксинацията. Гинеколозите не препоръчват забременяване 3 месеца след ваксинацията.

Правилно планиране на бременността

По-добре е да се подложите на медицински преглед, да идентифицирате хронични заболявания, да научите за необходимите ваксинации една година преди бременността. Всички консултации се предоставят от гинеколог.

Лекарят изследва медицинската карта, установява какви ваксинации са били дадени и преди колко години. Ако е необходимо, те ще трябва да се повторят, тъй като интервалът между прилагането на различни ваксини е най-малко един месец, а бременността се планира една година преди това..

Тялото трябва да има време да развие антитела срещу вируси и инфекции, а самите компоненти трябва да бъдат отстранени преди бременността.

Ето защо между въвеждането на серума от рубеола и зачеването трябва да минат поне 3 месеца..

Бременните жени, включително рубеолата, не се ваксинират. Това може да причини усложнения, да навреди на плода..

Ваксини

Златното правило важи за ваксините: колкото по-модерно е лекарството, толкова по-добре. Въведете сложна MMR ваксина (морбили, паротит, рубеола).

В Русия са одобрени за употреба две такива лекарства: Priorix и MMR II.

Регистрирани моноваксини: Rudivax (произведено във Франция), Serum (Индия), Ervewax (Англия) и лекарство срещу рубеола от Хърватия.

Лекарите препоръчват използването на комбинирани продукти. Те не увеличават риска от усложнения след ваксинацията, но могат да намалят количеството баластни вещества, които влизат в кръвта на човек, ако се направят 3 ваксинации срещу различни заболявания.

В Русия и в постсъветското пространство лекарите използват комбинираната ваксина Priorix (произведена в Белгия). Не дава усложнения, понася се добре от организма.

Възрастните се присаждат в рамото. В училищна възраст ваксинацията е безплатна. След като лекарството трябва да бъде закупено.

За развитието на стабилен имунитет към болестта се препоръчва да се ваксинират на всеки 10 години..

Подготовка за ваксинация

Няколко дни преди планираната ваксинация пациентът трябва да се консултира с лекар, да бъде прегледан и, ако е необходимо, да бъде тестван. Тялото трябва да е напълно здраво, след заболяването, ако е било, трябва да минат поне 2 седмици.

Ако се наблюдават алергични реакции, се препоръчва да се пият антихистамини 3 дни преди приложението на ваксината.

Преди и след ваксинацията не трябва да общувате с хора с инфекциозни заболявания.

Невъзможно е да се позволи намаляване на имунитета преди и след процедурата, избягвайте претъпкани места и детски групи, лечебни заведения.

Как се понася ваксинацията

Ваксината срещу рубеола се понася добре. Усложненията са редки и се появяват 5–15 дни след приложението на лекарството. Това се дължи на факта, че ваксината съдържа отслабени вируси, пикът на имунните отговори към тях пада по това време..

Чести нежелани реакции:

 • покачване на температурата;
 • болезненост на мястото на инжектиране;
 • образуване на уплътняване, натрупване на инфилтрат, оток на тъканите;
 • възпалено гърло, кашлица (първи ден);
 • обрив;
 • увеличени лимфни възли в паротидната зона;
 • гадене, диария;
 • хрема;
 • болезненост в мускулите и ставите;
 • главоболие, световъртеж.

Всички симптоми изчезват от само себе си. Не се изисква допълнително лечение.

Усложненията след ваксинацията са редки. Те могат да се наблюдават в първите часове след серумното приложение..

Това са единични случаи, но те трябва да се вземат предвид по време на процедурата и да останат под наблюдението на специалист поне половин час след приложението на лекарството.

 • анафилактичен шок;
 • Оток на Квинке;
 • конвулсии;
 • колапс;
 • менингит;
 • глухота;
 • конюнктивит;
 • възпаление на периферните нерви.

При поява на тези симптоми е необходима спешна медицинска помощ..

Ваксинирани ли са бременни жени?

По време на бременност не се прилагат нито комплексни, нито моноваксини срещу рубеола. Има вероятност отслабени вируси да навлязат в кръвоносната система на плода, развивайки усложнения.

Жените се ваксинират на етапа на планиране. Бременността е едно от малкото противопоказания за лечение на рубеола.

Защо бременните жени не могат да бъдат ваксинирани

Ако е настъпило зачеване, се разрешава въвеждането на инактивирани (несъдържащи живи организми) ваксини.

Продуктите с рубеола съдържат активирани, но атенюирани патогени.

Последиците от попадането им в кръвта на бременна жена са сериозни: спонтанен аборт, замразена бременност, развитие на слепота и глухота при плода.

По време на бременност се извършва сезонна ваксинация срещу грип, дифтерия, магарешка кашлица. По-добре е да откажете въвеждането на други лекарства - това е забранено.

Бременност след ваксинация

След прилагане на ваксината срещу рубеола не можете да забременеете поне 3 месеца. Лекарите настояват за интервал от шест месеца. През този период трябва да се използва надеждна контрацепция. Ако това не е възможно, по-добре е да откажете ваксинацията..

Ако зачеването е настъпило след инжектирането на серум, е необходима консултация с гинеколог и имунолог. Бременността не се прекъсва, но рискът от развитие на патологии остава.

Жените, получили ваксината по време на бременност, се наблюдават от 1960 г. насам.

През цялото това време не е имало случаи на формиране на вроден синдром на рубеола при деца..

Какво да правя

Феталната патология при ултразвук се определя само на 20 седмица. Преди това е необходима консултация със специалист по инфекциозни болести.

За плода самият вирус е опасен, а не неговата инактивирана форма. Няма индикации за прекъсване на бременността след ваксинация.

Противопоказания за ваксинация преди бременност

По-добре е да откажете процедурата за жени с анамнеза за тежки алергични реакции. Ако първата ваксинация в юношеска възраст е била придружена от повишаване на температурата до +40 ° C, оток, хиперемия в областта на инжектиране, уплътняване, поява на абсцес, ваксинацията не се извършва.

Жените със заболявания на имунната система, нервната система, със съмнения за новообразувания през периода, ваксинацията е противопоказана.

Ако са били използвани кръвни препарати от типа "еритроцитна маса", ваксинацията не се извършва в продължение на 2 седмици. Това нарушава формирането на имунитет..

Ваксинация не се дава на пациенти с остри респираторни инфекции и остри респираторни вирусни инфекции, ако има треска и други симптоми на заболяването.

Заключение

Правилната подготовка за бременност е важен принос за здравето на бъдещото потомство.

Инфекцията провокира спонтанен аборт в 14% от случаите на заболяването, повече от половината от родените деца получават сериозни малформации: недоразвитие, липса на телесно тегло, глухота.

Момичета, които не са имали рубеола, ваксинирани ли сте преди да планирате бременност или не?

По време на първата си бременност по някакъв начин не му обърнах внимание..

И сега си мисля, че ако не дай Боже по-голямото дете да се разболее, тогава мога да се заразя. Искам да се ваксинирам, иначе активно планираме: диета, отказ от алкохол, тютюнопушене не беше въпрос, защото нито аз, нито съпругът ми пушим, купихме витамини сперотон и прегнотон (те са специални за тези, които планират бременност), приемаме всеки ден сутрин за втория месец.

Така че сега въпросът е за рубеолата. Направихте? Колко трябва да се направи преди планираната бременност?

 • Болести, лечения, лекарства при планиране
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Къде и кога да започнете?
 • Избор на медицинско заведение, специалист
 • Прегледи, анализи
 • Овулация
 • Определение за бременност
 • Направихме го!
 • Базална температура
 • Дамски календар (менструален цикъл)

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Колко струва сперотон и прегнотон?

650 прегнотон, 950 сперотон, нещо подобно

По-добре е да се ваксинирате срещу рубеола 2 месеца преди бременността. Просто планирам да го направя.

И вие предадохте анализа? Може би вече сте били болни, просто не знаете за това? След ваксинацията трябва да изчакате 3 месеца

Мнозина не го правят и по принцип е добре, но ако се разболеете за първи път в позиция, това е опасно за плода

Тестваха ме за варицела и рубеола. Мислех, че не съм болен. Оказа се, че има антитела срещу рубеола. И ако правите ваксина, тогава не е нужно да забременявате там няколко месеца.

Благодаря за съвета!

Знаете ли, когато се обърнах навреме към един лекар с такъв въпрос, тя каза, че е по-добре да не го правя, казват те, не се знае дали ще се разболея или не по време на бременност и ваксинацията в зряла възраст може да бъде трудно да се издържи...

Не ми хареса твърдението й, че бременната жена се страхува да се разболее само през първите три месеца... През първите три месеца наистина се разклатих и сега все още се страхувам.

Съседът на моя приятел се разболя от рубеола от най-големия си син по време на бременност и се роди дете с увреждания (

Накратко, вероятно все пак бих предпочел ваксината, дори ако е трудно да я понасям в риск..

Одобрявам Speroton и Pregnoton, много готини витамини. Успяхме да заченем сравнително бързо след тях, преди това имах биохимична бременност. Познавам двойка, при която една жена не може да забременее много дълго време, оказа се само след тези витамини.

Ваксина срещу рубеола за възрастни преди бременност

Ваксината срещу рубеола по време на бременност е надежден начин да се предпазите от инфекция. Това заболяване принадлежи към онези, които обикновено се наричат ​​„детски“ - колкото по-рано възникне, толкова по-лесно протича. Но за възрастни обикновено не е опасно с едно изключение: за бременни жени това е една от най-страшните инфекции..

Какво е това заболяване и как е опасно за бременни жени

Рубеолата е вирусна инфекция, пренасяна по въздушно-капков път. Вирусите срещу рубеола са активни, макар и не особено устойчиви. Инфекцията може да възникне не само при близък контакт, например при грижа за болно дете, но и при продължителен престой в една стая с носителя на инфекцията.

Инкубационният период може да бъде до две до три седмици, като по това време симптомите на заболяването все още не са се появили, така че е трудно да се определи момента на заразяване. В острата фаза с рубеола температурата се повишава, лимфните възли се увеличават и по тялото се появява характерен червен обрив.

Опасността от рубеола не е за самата бременна жена, а за плода, тъй като вирусите могат да проникнат през плацентата.

Вирусът на рубеола може да провокира спонтанен аборт, да доведе до вътрематочна смърт на плода или сериозни дефекти - слепота, глухота, сърдечни дефекти, умствени увреждания.

Рубеолата представлява най-голяма опасност в ранните етапи на бременността, когато са заложени основните функции и системи на детското тяло. Така че, инфекцията през първия триместър води до сериозни малформации в повечето случаи - до 90%. През този период болестта на жената с рубеола често е индикация за изкуствено прекъсване на бременността. На по-късна дата опасността от майчината инфекция значително намалява, но изобщо не изчезва.

Ваксина срещу рубеола преди бременност

Ако е настъпила инфекция с рубеола, тогава е твърде късно да се направи нещо. Няма специфично лечение за това заболяване, организмът се справя сам. Някои експерти смятат, че въвеждането на специфичен имуноглобулин може да помогне в ранните етапи, но няма общо мнение за това. Това означава, че единственото ефективно средство за защита е превенцията..

Както при много други вирусни инфекции, рубеолата, ако се разболеете от нея, формира силен имунитет в организма..

Ами ако една жена не е боледувала от рубеола или е била болна дълго време или изобщо не знае дали е била болна или не? Можете да направите кръвен тест за антитела към този вирус. Той ще покаже дали има имунитет или е необходима ваксинация. Ваксинацията не осигурява защита за цял живот: имунитетът отслабва и вирусът мутира. Претеглете плюсовете и минусите: ваксинацията не е 100% гаранция, а намаляване на риска. Във всеки случай от вас и вашия лекар зависи дали да се ваксинирате или не..

Къде да вземете ваксина срещу рубеола преди бременност

Обхватът на доставчиците на здравни услуги, осигуряващи ваксинация срещу рубеола, е богат. Къде да вземете ваксината срещу рубеола преди бременност:

 • в публичните лечебни заведения жените под 25-годишна възраст се ваксинират безплатно като част от календара за ваксиниране;
 • в частни медицински центрове.

Използват се както местни, така и вносни лекарства. Има моноваксини - само срещу рубеола, а има и сложни - срещу морбили, рубеола и паротит.

Противопоказания за ваксинация

Обикновено ваксината срещу рубеола се понася доста лесно, но може да причини и дискомфорт: треска, главоболие, слабост. В повечето случаи това не е страшно, така се формира имунитетът.

Както при всяка ваксина обаче има сериозни усложнения..

Ваксинация не трябва да се прави, ако:

 • вече сте бременна;
 • имали тежка реакция към предишна ваксинация;
 • имате алергия към лекарства, включително компоненти на ваксината.

И основното е, че трябва да сте абсолютно здрави. Температура, обостряне на хронични заболявания и др. - противопоказания за ваксинация.

Кога можете да забременеете след ваксинация срещу рубеола?

Друг често задаван и обезпокоителен въпрос за много жени е: колко дълго не можете да забременеете след ваксинацията срещу рубеола??

Тук мнението на повечето експерти се съгласява: отнема време за формирането на имунитет и затова е по-добре зачеването да настъпи след два до три месеца. Оптимално - след шест месеца.

Ако бременността е настъпила по-рано, тогава опасността не е във вируса, проникнал в тялото с ваксината, а само във факта, че имунитетът все още не се е формирал.

Ваксинация срещу рубеола по време на бременност

Ако бременността вече е започнала, не се прилага ваксинация срещу рубеола.

Но както при всяко правило и тук има изключения. Ако анализът е показал, че жената няма антитела в кръвта и има опасност от заразяване с рубеола по някаква причина (например, бъдещата майка работи с деца и в групата на детската градина са установени случаи на заболяването), тогава може да се препоръча ваксинация срещу рубеола по време на бременност лекари. Ваксината съдържа отслабен вирус и няма да причини вреда като нормален патоген.

Има случаи, когато една жена е била ваксинирана преди установяване на бременността и ваксинацията не е имала ефект върху техните бебета..

Обобщаване

Рубеола по време на бременност е много опасна инфекция и не за жена, а за плода.

Бъдещата майка може да защити бебето си, като бъде ваксинирана. Заплахата от случайно уловена болест е в пъти по-голяма от всички възможни рискове по време на ваксинацията.

Колко дълго можете да забременеете след ваксинация срещу рубеола, какви ваксини и къде да се ваксинирате са много важни въпроси, но не от първостепенно значение. Основното е да сте сигурни, че сте направили всичко, което е по силите ви за бъдещото бебе. И тогава, както знаете, Бог защитава.

Дали да се ваксинира срещу рубеола, грип и варицела преди бременност

Всяка жена, която мечтае да забременее, мисли как да предпази себе си и бебето си от многобройни инфекции. Планирането на бременността е не само здравословен начин на живот, но и различни медицински изследвания. Тяхната цел е да идентифицират възможни заболявания на бъдещите родители. Ваксинациите при планиране на бременност са важна част от превенцията. Повечето от тях трябва да бъдат направени поне два до три месеца преди зачеването..

От какви заболявания да се ваксинира

Тялото на жената възприема клетките на бебето като чужди. Ако имунната система работи с пълна сила, те ще бъдат отхвърлени и ще настъпи спонтанен аборт. Но природата е разумно подредена: по време на бременност имунитетът определено ще започне да намалява своите защитни функции. Това помага на жената да роди бебето. Но има и минус на монетата. Поради намаляване на имунитета, бременната жена е податлива на инфекциозни заболявания.

Ако бъдещата майка се разболее, лечението ще бъде проблематично. В крайна сметка повечето лекарства са противопоказани за бременна жена: те могат да навредят на нероденото дете. Е, ако говорим за банален ринит: той не е опасен и е лесно да го победим с помощта на народни средства. Но има заболявания, които могат сериозно да навредят на майка и бебето..

Трябва ли да се ваксинирате преди бременност? Мога ли да забременея след ваксинация? Колко време отнема забременяване след ваксинация? Отговорите на тези важни въпроси са в нашата статия..

И така, какви ваксинации трябва да се направят при планиране на зачеването?

Известни са много заболявания, които представляват сериозна заплаха за здравето на жена, която очаква бебе..

 • Хепатит;
 • Дифтерия;
 • Тетанус;
 • Полиомиелит;
 • Паротит;
 • Дребна шарка;
 • Рубеола;
 • Шарка;
 • Грип.

Ваксинациите ще ви помогнат да се предпазите от тези заболявания.

Случва се една жена да не помни дали е била болна от някаква болест, дали е била ваксинирана. За да разбере дали е възможно да се ваксинирате, лекар, планиращ бременност, ще препоръча анализ за антитела срещу различни инфекции. Този тест идентифицира специфични протеини в кръвта - имуноглобулини. Те са носители на информация за контакт с вирус или бактерия.

Ако в кръвта се открие имуноглобулин от клас G, това означава, че жената е страдала от това заболяване и има имунитет. Следователно не си струва да се ваксинирате. Протеините от М-клас в кръвта показват, че жената е носител на болестта по време на вземането на проби и се нуждае от лечение. Но ако няма антитела, е необходимо да се ваксинира: това ще помогне на бъдещата майка да се предпази от болестта.

Нека се спрем на някои ваксинации по-подробно.

Рубеола

Това е едно от най-опасните и сериозни заболявания за жената, която очаква бебе. Вирусите на рубеола лесно проникват през плацентата и стават източник на всякакви фетални дефекти. Следователно ваксинацията срещу рубеола преди бременността е основен компонент на превенцията..

Ето как изглежда кожата при рубеола

Рубеола е ужасна за бременна жена, защото за нея е лесно да се зарази. Вирусът се предава по въздушно-капков път. В продължение на две до три седмици по време на инкубационния период жената няма да се почувства зле. Ако ваксинацията срещу рубеола не е била извършена при планиране на бременност и жената е болна, тогава лекарите силно ще посъветват да направят аборт. Рубеолата е особено опасна през първия триместър.

Ако не сте били ваксинирани преди бременност, рубеолата може да доведе до непоправими последици. Дете може да се роди умствено изостанало и с вродени деформации.

Ако вирусът навлезе в тялото в края на бременността, когато се формират всички основни органи и жизненоважни системи на детето, тези ужасни последици могат да бъдат избегнати..

Ако една жена, която планира да стане майка, не е сигурна дали е получила тази ваксина, може да се направи кръвен тест за антитела. Но това не е задължително. Проучванията показват, че повтарящата се ваксина срещу рубеола няма да причини вреда на организма, а само ще увеличи защитата срещу тази инфекция..

Всяка ваксина срещу рубеола е почти 100% ефективна и осигурява около 20 години защита.

Ваксината се състои от жив вирус. Следователно имунитетът се появява веднага. Достатъчно е да се направи една ваксинация. Ваксинацията срещу рубеола преди бременността ще позволи предаването на антитела в майчиното мляко на новороденото бебе.

Строго е забранено да се ваксинира срещу рубеола по време на бременност. Плодът може да се зарази с живия ваксинен вирус. Важен въпрос: колко дълго можете да забременеете след ваксинация срещу рубеола? Лекарите казват: след ваксинацията можете да забременеете не по-рано от 3 месеца по-късно.

Шарка

Варицелата се счита за детска болест. Малките деца под десет години са податливи на инфекция. Въпреки че тази възраст може да се счита за много произволна. Болестта се предава по въздушно-капков път, децата я понасят доста лесно. Възрастните се разболяват много по-рядко, но много по-тежко.

Обрив на варицела

Варицелата се среща само веднъж в живота и по-голямата част от възрастните вече са я имали. Следователно възможният риск от заразяване с варицела е нисък. Ако обаче инфекцията влезе в тялото в началото на бременността, това е изпълнено с раждането на дете с вродена варицела. А високата температура при майка по време на заболяване очевидно няма да бъде полезна за нероденото дете..

Ако не си спомняте дали сте имали варицела, трябва да дарите кръв за антитела срещу този вирус. Ако имуноглобулините отсъстват, трябва да се ваксинирате. Планирана бременност - поне един месец след ваксината.

Грип

Най-често срещаната и коварна болест, която може да донесе много проблеми на бременната жена. Това заболяване е познато, може би, на всеки. Източникът на болестта е болен човек. Инфекцията се предава по въздушно-капков път.

Хората пренасят болестта по различни начини. Тежестта на заболяването зависи от това колко силен е имунитетът им, както и от избраните лекарства. Ако тялото е силно и закалено, тогава грипът ще продължи бързо и относително лесно. При други обстоятелства болестта е изпълнена със сериозни усложнения. Например, по време на бременност, когато имунитетът е намален, грипът може дори да бъде фатален..

Имам ли нужда от противогрипна ваксина, когато планирам бременност?

Най-вероятно грип преди бременност ще бъде препоръчан от вашия доставчик на здравни грижи, особено преди епидемия. В крайна сметка, ако бъдещата майка се разболее от грип, много лекарства за нея са забранени. И поради отслабения имунитет бременната жена може да изпита редица неприятни и много опасни усложнения. Най-сериозните последици от прехвърлената болест могат да бъдат както следва:

 • Преждевременно раждане
 • Спонтанен аборт
 • Вътрематочна фетална инфекция.
 • Възпаление на белите дробове на мама

Следователно получаването на грипна ваксина е не само възможно, но и необходимо. В съвременните ваксини няма жив вирус, така че в повечето случаи ваксината се понася лесно. Най-добрият вариант е бременността след грипна ваксина поне два месеца по-късно.

- Всички ваксинации, включително рубеола, се правят поне 2-3 месеца преди планирането на бременността, - потвърждава акушер-гинекологът, лекар от най-висока категория, кандидат на медицинските науки, директор на семейната клиника Repromed Елена Канаева. - И по време на бременност не се правят ваксинации.

Защо не може да се правят ваксинации по време на самата бременност?

С такъв труден въпрос може да се сблъскат бъдещите майки. По време на бременност всякакви ваксинации не са препоръчителни, защото отслабват организма. Освен това са възможни индивидуални реакции към ваксината (например алергии или рязко повишаване на температурата). Всяка ваксина е потенциален риск. Грешната стъпка може да доведе до сериозни последици..

Ако бременността настъпи през зимата и пролетта, ако бременна жена работи като лекар, учител, продавач или седи в гъсто населен офис, тогава рискът от инфекция е голям. Ето защо някои лекари все още препоръчват да се направи ваксина срещу грип, въпреки че това може да навреди на вашето бебе. Тук решението е ваше. Ако е възможно да се "разсее" грипната епидемия у дома, тогава направете без ваксина. По-добре да ваксинирате членове на домакинството - съпруг, майка, по-голямо дете, така че те да не внасят вируса в семейството.

Що се отнася до мъжа, планирането на бременност не е противопоказание за ваксинации. Няма доказателства, че ваксината влияе върху качеството на сперматозоидите. Но ако сте загрижени за този проблем, съпругът ви може да се ваксинира и да отложи планирането за един месец. Или бъдещият баща може да изчака с ваксината, докато съпругата забременее..

Многобройни положителни отзиви на жени, които преди да забременеят, са били ваксинирани срещу опасни вируси, потвърждават, че е необходима ваксинация преди бременността. Тя ще предпази майка и бебето от възможни усложнения.

Ваксинация срещу рубеола преди бременност: струва ли си да се ваксинирате и кога можете да забременеете след нея?

Акушер-гинеколозите смятат рубеолата за една от най-опасните патологии за бременни жени. Заразяването с такъв вирус по време на бременността може да се превърне в индикация за аборт. Ваксинацията срещу рубеола преди бременността е единственият ефективен метод за предотвратяване на заболяването и неговите тежки последици.

Трябва ли да взема ваксина срещу рубеола преди бременност??

Лекарите настояват за имунизация срещу рубеола преди планирането на бременността. Болестта се счита за силно заразна и жените в положение са особено податливи на нея поради слабостта на защитните сили.

Патологията се проявява с характерен обрив по тялото, хипертермия, болки в ставите и общо лошо здраве. В тежки случаи вирусът може да проникне в мозъка, да унищожи ставите на крайниците.

За отслабените хора рубеолата често е фатална. Опасността от заболяването е, че патогенът е в състояние да проникне през пъпната връв във плода, причинявайки му непоправима вреда.

Рубеола, пренесена през първия или втория триместър, води до следните последици:

 • спонтанен аборт;
 • раждане на бебе със сериозни дефекти на органи и системи (енцефалит, деменция, пневмония).

За жени, преболедували вируса на рубеола в началото на бременността, гинеколозите препоръчват аборт. За да се предотврати развитието на болестта и да се избегнат негативни последици, лекарите настояват да се подложат на имунопрофилактика в подготовка за зачеване.

Какви ваксини могат да бъдат ваксинирани преди планиране на бременността?

Ако една жена реши да планира зачеване на бебе, тогава лекарят може да й предложи да бъде ваксинирана срещу рубеола. За ваксинация се използват лекарства от местно и чуждестранно производство.

На територията на Руската федерация са регистрирани и успешно използвани следните имуногенни агенти:

 1. Ervewax;
 2. Рудивакс;
 3. Приорикс;
 4. MMR II.

Първите две ваксини са еднокомпонентни ваксини, така че те предпазват само срещу вируса на рубеола. Последните лекарства са поливалентни. Priorix и MMR II се използват за предотвратяване на рубеола, паротит и морбили.

По-добре е жените, планиращи бременност, да отдават предпочитание на комбинираните ваксинации. Този подход ще предпази бебето не само от рубеола, но и от паротит, както и от морбили. Тези патологии често се развиват при деца поради незрялостта на тяхната имунна система. Първите шест месеца след раждането на дете, антителата на майката присъстват в кръвта му.

Противопоказания

Ваксинациите са стресиращи за организма. В периода след ваксинацията здравословното състояние се променя, някои имат негативни реакции и усложнения. За да сведете до минимум вероятността от странични ефекти, трябва да знаете кога и кой не трябва да прави профилактика..

Абсолютни противопоказания за ваксинация срещу рубеола:

 • хипертермия;
 • диагностицирана ранна бременност;
 • състояние на имунна недостатъчност;
 • непоносимост към компонентите на използвания агент;
 • развитие на тежки реакции към предишна доза ваксина срещу рубеола;
 • обостряне на хронично заболяване;
 • алергия към лекарства, храни, хигиенни продукти и др.
 • наличието на инфекциозна или вирусна патология.

Ваксината се препоръчва да се направи няколко седмици след нормализиране на здравето.

Трябва да се внимава за имунизиране на лица:

 • с тенденция към алергии, хипертермия, гърчове;
 • чиито роднини са имали анафилаксия от ваксинация срещу рубеола.

Как се понася ваксинацията?

Ваксината срещу рубеола обикновено се понася добре. През първите дни жената може да изпита леко неразположение..

Повишаването на температурата и слабостта показват началото на производството на антитела от организма. Намаляване на апетита, нарушение в работата на чревния тракт, главоболие също са допустими. Неприятните симптоми изчезват без лечение след няколко дни.

При силно чувствителни индивиди ваксината срещу рубеола причинява по-изразени промени в състоянието на:

 • треска;
 • болки в ставите и мускулите;
 • обрив по тялото;
 • подути лимфни възли;
 • изтръпване, зачервяване, подуване на мястото на инжектиране.

Такива симптоми не представляват опасност за здравето на жените. За да се подобри състоянието, лекарите могат да препоръчат прием на антихистамини и антипиретични лекарства..

Възможни усложнения и последици

Изключително рядко е, че ваксината срещу рубеола причинява усложнения. Страничните ефекти бързо се елиминират с навременна медицинска помощ.

Последиците от имунизацията могат да бъдат:

 • конвулсивен синдром;
 • тежка алергична реакция под формата на анафилаксия, оток на Квинке;
 • токсичен шок;
 • менингит;
 • свързана с ваксина рубеола;
 • глухота;
 • еритема;
 • конюнктивит;
 • възпаление на зрителния нерв;
 • нарушение на координацията на движенията;
 • абсцес.

С развитието на такива състояния е важно незабавно да се консултирате с лекар..

Вероятността от усложнения след ваксинацията се увеличава в такива случаи:

 • въвеждането на антигенен материал при наличие на противопоказания при ваксинираните;
 • използване на некачествено лекарство;
 • нарушение на инжекционната техника;
 • неспазване от жената на препоръките на лекарите след ваксинация;
 • пренебрегване на дейностите по подготовка за имунизация.

Защо не можете да забременеете след ваксинация?

Не можете да забременеете веднага след ваксинацията. Това се дължи на факта, че в периода след ваксинацията защитните сили отслабват: имунните клетки участват активно в разпознаването и унищожаването на въведения вирус.

В това състояние жената става податлива на различни заболявания, които могат да повлияят отрицателно на развитието на плода..

За предпазване от инфекция с рубеола се използват лекарства, съдържащи жив атенюиран патоген. Отслабеният вирус може да премине плацентарната бариера и да повлияе негативно на ембриона. Вероятността за фетална инфекция е 3%.

Друга причина, поради която е невъзможно да забременеете веднага след ваксинацията, е възможността за неправилно формиране на специфичен имунитет поради повишено натоварване на тялото. Поради това се препоръчва да се използват контрацептиви известно време след профилактика на рубеола..

Колко дълго можете да забременеете след ваксинация срещу рубеола?

Антителата срещу вируса на рубеола след въвеждането на антигенен материал се произвеждат в рамките на 1-2 месеца. Препоръчително е да се избягва зачеването през целия този период..

Мненията на лекарите относно продължителността на защитата се различават. Някои вярват, че след 1-1,5 месеца вече е възможно да се премине към планиране на бебето. Други твърдят, че 6 месеца е оптимално. Повечето лекари позволяват да не се използват методи за предотвратяване на бременност три месеца след ваксинацията.

Струва ли си да се ваксинирате или не: плюсове и минуси

Жените имат различно отношение към ваксинациите. Някои смятат, че ваксинацията е единственото правилно решение, за да предпазят себе си и нероденото дете от фатални патологии. Други се страхуват да се имунизират поради възможността за странични ефекти и усложнения.

Лекарите настояват за профилактика на рубеола преди бременността. За да разберете дали си струва да се ваксинирате, трябва да обмислите и претеглите всички плюсове и минуси.

Причините за получаване на ваксина срещу рубеола преди зачеването:

 • ваксинацията формира стабилен и дългосрочен имунитет;
 • вирусът на рубеола се предава лесно и може да причини замръзване на плода, раждане на дете с дефекти. Повече от 50% от децата се раждат със здравословни отклонения, несъвместими с живота. превенцията ви позволява да минимизирате тежките последици;
 • ефективността на ваксината достига 100%;
 • имунизацията се понася добре от повечето жени;
 • наличие на избор на ваксини;
 • наличност на превенция;
 • до 25 години можете да се ваксинирате безплатно.

Аргументите срещу имунизацията:

 • необходимостта от подновяване на защитните сили чрез реваксинация;
 • бавно производство на антитела;
 • наличието на редица противопоказания;
 • след ваксинация не можете да забременеете в продължение на три месеца;
 • има възможност за усложнения.

Все повече са аргументите в полза на получаването на ваксина срещу рубеола в подготовка за бременност. Благодарение на превенцията е възможно да се сведе до минимум честотата. Днес случаите на патология на рубеолата са редки..

Препоръките за имунизация трябва да се правят от лекаря поотделно във всеки отделен случай въз основа на историята на ваксинацията, резултатите от изследванията, телесните характеристики и здравословното състояние на пациента.

Разходи за ваксинация

В клиниката на мястото на регистрация жена под 25 години има право да бъде ваксинирана срещу рубеола безплатно. Но изборът на ваксини в обществените здравни заведения е ограничен. Ако искате да се подложите на профилактика с вносно лекарство, което не се използва в местна клиника, ще трябва да платите определена сума пари.

В частните лечебни заведения имунизацията се заплаща. Приблизителната цена на ваксинацията е 500-1500 рубли. Цената на ваксинацията включва цената на лекарството, услугата за преглед и инжектиране. Някои хора купуват ваксинации в аптеката или поръчват онлайн, стигат до процедурата със собствено лекарство.

Но трябва да разберем, че антигенният материал (особено за живи ваксини срещу рубеола) трябва да се съхранява правилно. Не всеки знае и може да осигури подходящи условия за запазване на лекарството.

Подобни видеа

Трябва ли да получите ваксина срещу рубеола преди бременност? Отговорът във видеото:

По този начин лекарите препоръчват да се ваксинират срещу рубеола преди бременността. Ваксинацията ви позволява да предпазите жената и нейното дете от заразяване с вируса и развитието на негативни последици.

Ваксинация срещу рубеола при планиране на бременност: за или против?

Бременността за жената е голяма радост и същевременно преживяване. Настъпват промени в женското тяло и имунната система носи значително натоварване. Защитните свойства са отслабени и съществува риск от заразяване с различни вируси. Бъдещите майки са загрижени за необходимостта от ваксинация и възможните последици. Появяват се особено много въпроси относно ваксинацията срещу рубеола преди бременността, тъй като това вирусно заболяване има много последствия..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/Rubella-Vaccine-Positive-780x400.jpg "alt =" ширина "рубеола = "660" височина = "338" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/Rubella-Vaccine-Positive-780x400.jpg 660w, https: / /dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/Rubella-Vaccine-Positive-780x400-300x154.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Какви ваксинации да се правят при планиране

Ваксинацията е важна стъпка в процеса на планиране за вашето дете. Ваксинациите преди бременност се предписват от гинеколози, за да се противопоставят на опасни заболявания в периода на отслабване на женското тяло. Вирусите могат да повлияят негативно на бременността и дори да провокират дефекти в плода. За да се избегне това, лекарите съветват курс на ваксинации преди да планирате бебе. Нека разгледаме по-отблизо срещу какви заболявания са ваксинирани бременните жени..

Шарка

Вероятно всеки знае варицела, нарича се „детска болест“, тъй като най-често се заразява в ранна възраст. Онези, които имат „късмет“ да не се заразят по време на детството, са изложени на риск от заразяване в бъдеще. Важно е да се отбележи, че варицелата по-трудно се понася от възрастен. Предава се много просто - по въздух и има дълъг инкубационен период..

За бъдещата майка варицелата е изключително опасна поради високата температура, която не може да бъде свалена със силни лекарства. Съществува и риск от раждане на дете със „синдром на вродена варицела“, който се изразява с дефект на мозъка и крайниците, очни заболявания и пневмония.

Хепатит Б

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/gepatit-v.jpg "alt =" Ваксинации срещу хепатит В "width = "660" височина = "330" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/gepatit-v.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2017/12 / gepatit-v-300x150.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Хепатит В е устойчив вирус, който може да оцелее при много ниски и високи температури, а също така има тенденция да съществува извън човешкото тяло за дълго време. Опасна инфекция се предава главно чрез кръвта и по време на полов акт. Бременна майка с вирус на хепатит В рискува да зарази нероденото си бебе. По време на бременността няма рискове, но при раждане има контакт с кръвта на майката и има риск от инфекция.

Тетанус, дифтерия и полиомиелит

Тези инфекции обикновено се ваксинират през детството. Въпреки това, веднъж на десетилетие няма да е излишно да помогнете на тялото да „запомни“ за защитата. Тетанусът се предава чрез контакт, засяга нервната система и провокира гърчове. Неговите токсини са способни да заразят плода, което прави шансовете за оцеляване практически нулеви..

Дифтерията се причинява от дифтериен бацил и се предава по въздушно-капков път. В резултат на заболяването се възпаляват лигавиците на устата и носа, както и обща интоксикация, увреждане на сърдечно-съдовата, нервната и отделителната системи. Да се ​​заразите с дифтерия по време на бременността означава да провокирате риска от преждевременно раждане и дори спонтанен аборт.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/vaccines-during-pregnancy-RM-722x406.jpg "alt =" Ваксинация преди планирането "width =" 660 "height =" 371 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/vaccines-during-pregnancy-RM-722x406. jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/vaccines-during-pregnancy-RM-722x406-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px " />

Полиомиелитът може да засегне нервната система, особено гръбначния мозък, и да доведе до парализа. Предава се по фекално-орален път, често от мръсни ръце и храна. Има много малко случаи на инфекция, но няма да навреди да се защитите отново.

Важно е да знаете: ако в семейството има бременна жена, децата не трябва да се ваксинират срещу полиомиелит с "жива" ваксина.

Заушка и морбили

Заушка и морбили са две заболявания, предавани по въздушен път. Заушката засяга подмандибуларните и околоушните жлези на човек и е опасна с усложнения под формата на увреждане на мембраната и тъканта на мозъка, в резултат на което съществува риск от неговото възпаление: менингит и енцефалит. Болестта засяга и панкреаса, ставите и дори може да доведе до безплодие. Известно още като паротит, болестта е по-малко заразна от варицелата и рубеолата, но може да причини и сериозни вреди.

Морбили се проявява с обрив, който се появява седмица или две след инфекцията. Обривът започва от лицето и шията, след което „преминава“ към тялото, под лактите и коленете. При възрастни заболяването протича по-тежко, пневмонията е възможна като усложнение. Заразен по време на носене на дете, съществува риск от аборт и нарушения на развитието на плода.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/kor-pri-beremennosti.jpg "alt =" Морбили при бременност "ширина = "660" височина = "366" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/kor-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru / wp-content / uploads / 2017/12 / kor-pri-beremennosti-300x166.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Трябва да се отбележи, че всички ваксини се поставят не по-рано от 1-3 месеца преди планираната бременност. Лекарите съветват изобщо да изчакат шест месеца. Този период след ваксинацията не трябва да се забравя за контрацепцията..

Грип

Грипът е един от най-често срещаните вируси, които „хващат“ както деца, така и възрастни. Заразяването става чрез въздушни капчици, основният източник е болен човек, който отделя вируса чрез кашляне и кихане. За бременните жени грипът е опасен под формата на усложнения: спонтанен аборт, преждевременно раждане и инфекция на бебето. Препоръчително е да се ваксинирате поне месец преди зачеването и да обърнете внимание на значението на ваксината. Обикновено списъкът се актуализира в началото на есента.

Една от най-важните ваксинации е рубеола, ще я разгледаме отделно по-долу.

Ваксина срещу рубеола при планиране на дете

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/vaccinations.jpg "alt =" Ваксинация срещу рубеола при планиране "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2017/12/vaccinations.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2017/12/vaccinations-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Смята се, че имунитетът срещу рубеола трае поне 25 години. Ако обаче сте имали заболяване в детска възраст преди повече от 10 години, препоръчва се да се ваксинирате отново. Въпреки продължителността на действието на имунитета, вирусът има способността да се променя и с течение на времето антителата ще престанат да бъдат ефективни.

При липса на имунитет към болестта, бъдещата майка рискува да се зарази в ранните етапи на бременността, което може да доведе до сериозни патологии при бебето:

 • дефекти на крайниците;
 • сърдечни проблеми;
 • глухота и слепота;
 • деменция;
 • вродени деформации.

Преди ваксинация трябва да преминете анализ за имуноглобин от клас G, за да получите резултат за наличие на антитела. Когато планирате бременност, не забравяйте, че имунитетът не се развива бързо, така че зачеването на дете трябва да бъде отложено за поне три месеца. Смята се, че в случай на ваксинации по време на бременност, за които жената не е знаела, рискът от негативни ефекти върху плода е изключително нисък.

Важно е да знаете: ваксината срещу рубеола е „жива“, така че избягвайте претъпканите райони и болниците.

Възможни усложнения

Ваксинацията срещу рубеола е противопоказана в някои случаи:

 • отслабен имунитет;
 • наличието на злокачествени тумори;
 • бременност;
 • в случай на усложнения с предишна ваксинация;
 • заболявания, придружени от висока температура.
 • зачервяване или болезненост на мястото на ваксинация;
 • треска 4-10 дни след ваксинация срещу рубеола;
 • увеличени лимфни възли и тяхната болезненост;
 • хрема и кашлица;
 • артрит;
 • болка в мускулите;
 • виене на свят и болка в главата;
 • обриви;
 • диария и повръщане.

Изброените реакции преминават лесно сами, сериозните усложнения са изключително редки, сред тях:

 • конвулсии;
 • конюнктивит;
 • глухота;
 • менингит;
 • конвулсии;
 • намаляване на налягането;
 • зачервяване на кожата.

Сериозните последици са изключително редки, но ваксината срещу рубеола има повече предимства, отколкото недостатъци.

Когато планирате бременност, важно е да запомните, че много промени се случват в тялото, имунната система е отслабена. Затова трябва да се погрижите за имунитета и да се предпазите от нежелани и опасни вируси. Не всяка жена знае и помни какви заболявания е имала в детството и дали е била ваксинирана. За да не се създава стрес върху тялото за пореден път, препоръчително е да се премине тест за антитела, чрез който е лесно да се разбере дали има нужда от ваксинация.

Вирусните заболявания могат да повлияят негативно на плода. Един от най-опасните вируси е рубеолата. Антителата "работят" поне 25 години, но все пак си струва да се проверят и повторно ваксинират, тъй като ранната инфекция може да доведе до ужасни последици за нероденото бебе.

Ваксина срещу рубеола при планиране на бременност

Рубела, прехвърлена в очакване на попълването в семейството, е изпълнена с многобройни усложнения. Опасността от инфекция се крие във факта, че вирусът има способността да прониква в тялото на плода, да инфектира неговия генетичен апарат и също така да унищожава плацентарните съдове, чрез които ембрионът получава нужното за пълното развитие хранене. В половината от случаите плодът се ражда с тежки дефекти на жизненоважни органи, зрение и слух, а в 15-30% от случаите се случва спонтанен аборт, рискът от който е изключително висок в самото начало на срока. За да се предпазите от подобни последици, е необходима ваксинация срещу рубеола преди бременността на етапа на семейното планиране..

 • Кой се препоръчва да получи ваксина срещу рубеола?
 • Ваксинация срещу рубеола преди планирана бременност
 • Ваксина срещу рубеола по време на бременност
 • Коя ваксина да изберете
 • Как да се подготвим за ваксинация
 • Възможни усложнения и последици
 • Видео

Кой се препоръчва да получи ваксина срещу рубеола?

След рубеола, веднъж пренесена, се развива специфичен имунитет, който предпазва тялото от повторна инфекция за период от около 25 години или дори за цял живот. Следователно една жена, на етапа на подготовка за зачеване на дете, трябва да бъде ваксинирана, ако никога не е имала рубеола или са минали повече от 10-20 години от последната ваксинация.

Също така е важно да се вземе предвид, че антителата срещу рубеола, циркулиращи в тялото след възстановяване, предпазват от пренесения по-рано щам на вируса. Ако една жена е била болна преди много години, тогава вирусът на рубеола най-вероятно е успял да мутира, така че специфичният имунитет може да не се справи с него.

За да се разреши въпросът с ваксинацията, е необходимо да дарите кръв за анализ, за ​​да откриете в тялото имуноглобулини тип G. Ако концентрацията им е достатъчно висока, за да защити жената и нейния плод, ваксината може да не се прилага. Но ако имунната система работи добре, може да се даде ваксината, за да се гарантира, че съществуващата защита е засилена и рискът от заболяване е минимален..

Ваксинация срещу рубеола преди планирана бременност

Ваксината срещу рубеола преди бременност трябва да се прилага шест месеца преди планираното зачеване, тъй като специфичният имунитет не се развива веднага, а само 2-3 месеца след ваксинацията. Освен това ваксината съдържа живи, макар и специално отслабени вируси и отнемането им отнема около 12 седмици. Също така, ваксинацията е изпълнена с развитието на странични ефекти. Въпреки че рискът за плода е минимален, той все още съществува, така че период от 6 месеца преди планираното зачеване е оправдана препоръка..

Ваксинацията срещу рубеола преди бременност след 25 години ще гарантира, че ще защити тялото на майката, особено ако за последно е била ваксинирана в ранна детска възраст. Има доказателства, че имунизацията е и превантивен метод за плода. Във всеки случай, ако кръвта на майката съдържа антитела, получени след предишна патология или активна имунизация, бебето ще получи защита в продължение на няколко месеца след раждането..

Не се тревожете, ако бременността настъпи по-рано от шест месеца след ваксинацията, например след месец. Наложително е да информирате лекаря, че зачеването е предшествано от въвеждането на ваксината. Но рискът от нежелани последици е изключително малък, опасността би била много по-голяма, ако незащитеният организъм на бъдещата майка се сблъска с вирус.

Ваксина срещу рубеола по време на бременност

Ваксинирането срещу рубеола за бременни жени е противопоказано, тъй като 3% от пациентите имат риск от усложнения след ваксинацията. Ако ваксинацията е била извършена по време на носене на дете, но пациентът не е знаел за състоянието си, не е необходим аборт. Такава жена трябва да бъде под специален медицински контрол..

Има редица случаи, при които бременността не е пречка за получаване на ваксината:

 • Епидемия от рубеола в района, където живее бременната жена, при липса на антитела.
 • Присъствието на хора с рубеола до бъдещата майка, например, в семейството.
 • Работа в грижи за деца.

В тези ситуации вероятността от усложнения след ваксинацията е по-малко значима от риска от развитие на рубеола и изправяне пред неблагоприятни последици..

Ако е възможно, по-добре е да ваксинирате извън първия триместър. От друга страна, след 21 седмици вирусът вече не може да причини осезаема вреда, така че няма основателна причина за ваксинация. За ваксинация на жени, които нямат имунитет срещу тази патология, вторият триместър е по-подходящ.

Коя ваксина да изберете

Изборът на ваксина обикновено не зависи от пациента; той получава ваксината, която се предлага в определено медицинско заведение. Ако ваксинацията е платена, изборът може да бъде между:

 • Ваксина, произведена в Руската федерация.
 • Френска ваксина Rudivax.
 • Английска ваксина Ervewax.

Ваксината срещу рубеола може да съдържа защита срещу морбили и паротит:

 • Приорикс, белгийски.
 • M-M-R II, произведено в САЩ.

По отношение на състава на ваксинациите те практически не се различават помежду си, но внесените се считат за по-чисти, което гарантира по-малко последици.

Ваксината не се покрива от пациента до 25-годишна възраст. Но лекарите препоръчват да се ваксинират на всеки 10 години, и особено по време на планирането на бременността, и през цялата възраст, когато жената е в състояние физически да забременее.

Как да се подготвим за ваксинация

По време на получаване на ваксината лицето трябва да е напълно здраво. Той трябва да избягва претъпканите места, така че при посещение на кабинета да няма инфекция в латентно, инкубационно състояние. Също така не се препоръчва прием на кръвни продукти и имуноглобулини..

Ваксинирането срещу рубеола при планиране на бременност има редица противопоказания, които е важно да се вземат предвид:

 • Имунодефицит.
 • Онкология.
 • Респираторни инфекции.
 • Всяко състояние, придружено от треска.

Ваксинацията не се препоръчва, ако предварително доставената ваксина е причинила усложнения.

Възможни усложнения и последици

След инжектирането на ваксината в тялото могат да възникнат усложнения, които обикновено не представляват опасност и отминават сами. То:

 • Зачервяване на кожата на мястото на инжектиране.
 • Подути лимфни възли.
 • Имунен отговор.
 • Гадене, диария.
 • Хрема, кашлица.
 • Болки в ставите.
 • Главоболие.
 • Кожни обриви.

Повечето от проявите показват активната работа на имунната система в отговор на приложението на лекарството. Ако проявите са значително изразени или не изчезват дълго време, трябва да се консултирате с лекар. В други случаи се препоръчва да водите щадящ начин на живот до пълно възстановяване на благосъстоянието: да почивате повече, да не преохлаждате.

Има и усложнения, които изискват спешна медицинска помощ:

 • Анафилактичен шок.
 • Конвулсии.
 • Възпаление на периферния нерв.
 • Възпаление на лигавицата на мозъка.
 • Патологично зачервяване на епидермиса с възпалителен генезис.
 • Загуба на слуха.

Ако една жена изпитва подобни усложнения по време на бременност, е много вероятно да е показан аборт. Решението в този случай се взема индивидуално, въз основа на благосъстоянието и възрастта на пациента, показателите на теста, гестационната възраст.

Ваксинацията срещу рубеола е най-ефективният начин да се избегне опасно заболяване за бременна жена. Описаните последици са редки. В зависимост от правилната подготовка за процедурата и нейното правилно провеждане, благосъстоянието на човека не се променя по никакъв начин. Днес рубеолата е изключително рядка, но ако има такъв риск, по-добре е да я намалите до възможно най-ниското ниво, така че раждането на дете да бъде изключително положително и приятно събитие за жената..

Видео

Дата на публикуване: 30.09.

Професионални умения: Диагностика и лечение на периферната нервна система, съдови и дегенеративни заболявания на централната нервна система, лечение на главоболие, облекчаване на синдромите на болката.