Бременността е период, в който от тялото може да се очаква всичко. За съжаление не всички жени го имат гладко. Случаите на заплаха от преждевременно раждане или спонтанен аборт на по-късна дата са доста чести. За да помогнат на жената да остане бременна, лекарите могат да използват опасни методи и да предписват силни лекарства. Това е хормоналното лекарство Дексаметазон. В какви случаи се предписва на бременни жени и защо? Как се отразява на бъдещата майка и нероденото дете? Тази статия ще ви разкаже за това..

Защо на бременни жени се предписва Дексаметазон?

Въпреки факта, че инструкциите за употреба на дексаметазон предупреждават за нежеланата употреба на лекарството по време на раждането на дете, лекарите все още често го предписват на бъдещи майки. Експертите са сигурни, че ако са изпълнени определени условия, приемът на Дексаметазон е безопасен. Те включват:

 • лечение на бременна жена в болница под наблюдението на медицински персонал;
 • правилната доза на лекарството (за всяка жена се избира индивидуално).

Дексаметазон по време на бременност обикновено се прилага чрез инжектиране. Паралелно се използва витамин Е. Тази комбинация дава шанс да се предотврати евентуално прекъсване на бременността и помага за нормализиране на хормоналния фон на жената. Основните показания за предписване на лекарството на бременни жени са:

 • очни заболявания (ирит, конюнктивит);
 • автоимунни заболявания;
 • смущения на хормонално ниво;
 • заплаха от преждевременно раждане или спонтанен аборт;
 • за подготовка и отваряне на белите дробове на нероденото бебе.

Хиперандрогения при жена

Хиперандрогенизмът води до факта, че оплодената яйцеклетка не може да остане в матката, в резултат на което бременността се прекъсва. В допълнение, повишеното производство на тестостерон в женското тяло пречи не само на раждането и раждането на бебе, но и на забременяването като цяло..

Прекомерната активност на имунната система води до факта, че тялото започва да произвежда антитела, които се стремят да се отърват от плода, възприемайки го като чуждо тяло. Дексаметазон спира този процес, като блокира активността на антителата.

Ако е известно, че жената трябва да има момче, лекарят може да й предпише да приема лекарството до края на срока, но на кратки курсове. Такива действия на специалист са свързани с факта, че когато се носи мъжки плод, количеството тестостерон, произведено в женското тяло, може да се увеличи многократно. Това застрашава развитието на надбъбречна атрофия при бебето..

Дексаметазон за разширяване на белите дробове на бебето

Глюкокортикостероид дексаметазон може да се предписва на жена в последния триместър на бременността. През този период вероятността от преждевременно раждане е голяма. Ако жената има този проблем, тогава, съгласно схемата, предписана от лекаря, тя получава инжекции от лекарството. Действието на Дексаметазон в този случай е насочено не към бъдещата майка, а към детето.

Максималната концентрация на инжекционен дексаметазон в кръвта се достига достатъчно бързо. В същото време в тялото на жената настъпват огромен брой промени, които детето възприема като стрес. Този ефект на лекарството повишава издръжливостта и издръжливостта при децата. Лекарството насърчава ускорено съзряване и отваряне на белите дробове на бебето.

Ако по някаква причина лекарството не се използва, няма да е лесно за бебето. След раждането белите му дробове може да не се отворят и той да не може да диша сам. В този случай медицинският персонал ще бъде принуден да свърже новороденото с вентилатор, в противен случай е възможна летална смърт..

На етапа на планиране

Често специалистите предписват Дексаметазон на жени, които не могат да забременеят. Инструкциите за хормоналното лекарство обаче казват, че е вредно за бременните жени и тези, които не могат да заченат дете. На кого да повярвам?

Съвременната медицина не е съгласна с това твърдение за лекарството и го счита за остаряло. Лечението с дексаметазон се използва повече от една година в областта на акушерството и гинекологията. Лекарството действа като изкуствен заместител на хормоните на надбъбречната кора.

Дексаметазон участва в хормоналния метаболизъм на жената, като спира производството на тестостерон, който е основната причина за безплодие и спонтанни аборти. Навременната лекарствена терапия увеличава шансовете за успешно зачеване и бременност. Всичко това се дължи на контрола на състоянието на андрогените от Дексаметазон.

Веднага след като жената успее да забременее, в никакъв случай не трябва да спира да приема лекарството. Лекарят може да регулира дозата само надолу. В някои случаи приемът на дексаметазон от жената продължава до самото раждане. Това не влияе по никакъв начин на процеса на раждане, тъй като дозата на лекарството, приета от бъдещата майка, е минимална.

Максималната доза на този хормонален агент при планиране на бременност е не повече от 1/4 от таблетката. Терапията може да бъде предписана от лекар само след преглед на пациента и получаване на резултатите от преминалите тестове.

Противопоказания, странични ефекти и възможни последици за майката и детето

Препоръчително е, разбира се, да не приемате Дексаметазон по време на бременност. Ако въпреки това това не може да се избегне, лечението трябва да се извършва под строгото наблюдение на лекар и при липса на следните противопоказания:

 • свръхчувствителност към компонентите, съставляващи лекарството;
 • проблеми с храносмилателната система;
 • диабет;
 • инфекции от бактериален, вирусен и гъбичен характер;
 • неизправности в работата на черния дроб и бъбреците;
 • патологични заболявания на щитовидната жлеза;
 • артериална хипертония;
 • значително излишно телесно тегло;
 • патологии, причинени от полиомиелит и остеопороза;
 • паразитни заболявания;
 • остри психични разстройства;
 • проблеми със сърдечно-съдовата система.

Въз основа на многобройни прегледи може да се заключи, че приемът на дексаметазон по време на бременност засяга не само неговия ход, но и благосъстоянието на бъдещата майка. Бременните жени, подложени на медикаментозна терапия, често се оплакват от проявата на неговите странични ефекти:

 • неизправности в работата на ендокринната система (намалена производителност на надбъбречните жлези, повишена чувствителност към използваната захар);
 • нарушен метаболизъм (повишено изпотяване, наддаване на тегло, задържане на течности в тялото, излишък на калций, калий и натрий);
 • проблеми с храносмилателната система (метеоризъм, частичен отказ от ядене, коремна болка, гадене, повръщане, панкреатит);
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (брадикардия, тромбоза, нарушения на сърдечния ритъм, остра сърдечна недостатъчност);
 • проблеми със зрението (повишено очно налягане, атрофия на зрителния нерв и роговицата, катаракта, притъпяване на зрението, усещане за чуждо тяло в окото);
 • други (алергични реакции, замаяност, остеопороза, бавно заздравяване на рани, свързани с лошо съсирване на кръвта, свръхвъзбуждане, нарушена координация, халюцинации, безсъние, конвулсии, синини под кожата, тромбофлебит, изтръпване на кожата, развитие на некроза на мястото на инжектиране, абстинентен синдром).

Въпреки факта, че инжекциите с дексаметазон са доста ефективни в определени ситуации, наличието на странични ефекти кара човек да се замисли дали да го използва. Многобройни изследвания на лекарството върху лабораторни животни показват неговия отрицателен ефект върху развитието на детето в утробата. След раждането децата могат да развият сериозни проблеми с надбъбречните жлези и други също толкова опасни патологии. Най-опасното е адреналиновата криза. Може да бъде фатално.

За да предотвратите необратими последици, трябва редовно да водите бебето си на прегледи. Особено ако майката е била лекувана с дексаметазон много дълго време по време на бременност.

Инструкции за употреба на лекарството

Инструкциите за лекарството не посочват ясно как и в какви дози трябва да се приема този хормонален агент. Всичко зависи от решението на лекаря, което той взема, като се фокусира върху състоянието на жената и резултатите от тестовете, които е преминала.

Средно дневната доза на дексаметазон варира от 0,5 до 0,9 mg. Първата интравенозна (по-рядко интрамускулна и интраартикуларна) инжекция включва максималната доза от лекарството (от 4 до 20 mg), през следващите дни дозата на лекарството постепенно се намалява. Продължителността на терапията варира от 3 до 4 дни. Един курс на лечение може да се провежда не повече от веднъж на 3-4 месеца. Изключения са възможни, но само на индивидуална основа и само както е предписано от лекар.

"Дексаметазон" по време на бременност: инструкции за употреба

Понякога бременността протича с усложнения, което принуждава лекарите да прибягват до мощни лекарства, които могат да спасят живота на бъдеща майка или бебе в утробата. Едно от тези лекарства може да се нарече "Дексаметазон". Използването му е търсено в животозастрашаващи ситуации, както и в случай на хормонални нарушения в тялото на бременна жена и с риск от преждевременно раждане на бебето..

Всеки случай на лечение с дексаметазон по време на бременност е индивидуален и изисква наблюдение от медицински специалисти. Струва си да разгледаме по-подробно тънкостите на приема на "Дексаметазон" по време на бременност.

Характеристики на лекарството

В аптеките са представени няколко форми на "Дексаметазон", сред които има таблетки, инжекционни разтвори и капки за очи. Това лекарство се произвежда от много фармацевтични компании, продава се по лекарско предписание във всички аптеки и има достъпна цена..

Основната му съставка се нарича още дексаметазон и се представя под формата на натриев фосфат. Всеки милилитър инжекционен разтвор го съдържа в доза от 4 mg, една таблетка - в доза от 0,5 mg, един милилитър капки за очи - в количество от 1 mg. Неактивните вещества се различават както в различни форми, така и от различните производители.

Принцип на действие

"Дексаметазон" се отнася до синтетични глюкокортикоидни хормони, така че това лекарство има силно противовъзпалително действие. Той е в състояние да блокира секрецията и активността на веществата, които подпомагат възпалителния процес. Освен това той инхибира имунните клетки, намалява пропускливостта на капилярите и клетъчните мембрани, участва в метаболитните реакции и е важен за функционирането на ендокринните органи..

Позволено ли е по време на бременност?

Лекарите предписват "Дексаметазон" на жени в положение, в което такова лекарство не може да бъде отказано. Този инструмент се използва в практиката на гинеколозите от дълго време, но само за строги показания..

Хормонът е в състояние да проникне през плацентата, така че това лекарство не се предписва "за всеки случай". Също така се търси лечение на жени, които не са получили помощ от лекарства, считани за по-безопасни по време на бременност. Преди да използва "Дексаметазон" при определен пациент, специалистът трябва да прецени всички рискове и очакваните ползи. Ако причината е тежка, лекарят ще се увери, че няма противопоказания и ще предпише лекарство за бъдещата майка, но в същото време ще следи внимателно състоянието й по време на терапията.

Ето защо не трябва да се притеснявате, ако "Дексаметазон" е предписан на жена, която очаква дете. Такова лекарство ще ви позволи успешно да пренесете бебето и да спасите живота както на бебето, така и на майка му..

Когато се предписва на бъдещи майки?

Използването на "Дексаметазон" по време на раждане е възможно в различни ситуации.

 • Лекарството се използва в случаите, когато е необходимо да се потисне имунната система на бъдещата майка. Присвоява се, ако женското тяло се опита да отхвърли ембриона, възприемайки го като чуждо тяло. В допълнение, хормонът се предписва на бъдещи майки, които имат автоимунна патология, например антифосфолипиден синдром. В такива ситуации лечението с "Дексаметазон" ще спре имунните реакции и ще предотврати отрицателното въздействие на антителата върху плода, а също така ще предотврати прееклампсия, аборт и плацентарна недостатъчност.
 • Лекарството се предписва, ако нивото на тестостерон или други мъжки хормони е повишено в тялото на бъдещата майка. Такъв проблем, наречен хиперандрогенизъм, е свързан с нарушения в работата на хипофизната жлеза, поликистозните яйчници, раждането на мъжко бебе, надбъбречните тумори и някои други състояния. Неговите последици могат да бъдат спонтанни аборти, плацентарна недостатъчност, забавяне на растежа на плода, хронична фетална хипоксия и други проблеми. Курсовете за дексаметазон помагат за понижаване на нивата на тестостерон, намалявайки вероятността от спонтанен аборт. За тази цел те се предписват и при планиране на бременност, ако хиперандрогенията пречи на нормалното зачеване на дете..
 • През третия триместър лекарството се търси, когато рискът от преждевременно раждане се увеличава, например, ако заплахата е възникнала на 28 или 33 седмици. Действието му в този случай ще бъде насочено не към женското тяло, а към плода. Под въздействието на хормонално вещество белите дробове на бебето ще се развиват по-активно, следователно, веднага след раждането, недоносеното бебе е по-вероятно да може да диша самостоятелно.
 • Не може да се мине без употребата на "Дексаметазон", ако бъдещата майка е развила такива сериозни състояния като анафилактичен шок, мозъчен оток, астма на състоянието, токсичен шок, чернодробна кома и т.н. Всички тези патологии са причина за незабавното назначаване на хормона, тъй като той помага бързо да стабилизира състоянието на пациента и да спаси живота й..

Противопоказания

Има много ограничаващи фактори за назначаването на "Дексаметазон", което предизвиква безпокойство за много бъдещи майки. Това лекарство не се използва при пациенти със следните характеристики:

 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • вирусни, паразитни или бактериални инфекции;
 • системни микози;
 • тежко чернодробно заболяване;
 • активна туберкулоза;
 • имунодефицит;
 • стомашно-чревна язва;
 • сърдечна недостатъчност;
 • диабет;
 • заболяване на бъбреците.

Това не са всички възможни противопоказания за хормонална терапия. Целият списък на състоянията, когато "Дексаметазон" може да навреди на бременна жена, е отбелязан в анотацията към избраната форма на лекарството.

Преди да предпише кортикостероид за жена, лекарят трябва да се увери, че такъв списък не включва заболявания, които бъдещата майка има..

Странични ефекти

По време на лечението с Дексаметазон жената може да изпита различни негативни симптоми. Страничният ефект на лекарството се проявява в следното:

 • качване на тегло;
 • Силно главоболие;
 • промени в апетита;
 • дезориентация;
 • мускулна слабост;
 • нарушения на съня;
 • периферен оток;
 • гадене;
 • кошери;
 • акне;
 • депресивно състояние;
 • влошаване на зрението;
 • зачервяване на лицето;
 • стрии;
 • вторична инфекция на вирусен или гъбичен генезис;
 • развитието на глаукома;
 • повишено кръвно налягане;
 • повишено изпотяване;
 • затруднено дишане;
 • кожен обрив;
 • зачервяване, възпаление и други локални реакции на мястото на инжектиране.

Всякакви такива промени трябва незабавно да бъдат докладвани на лекуващия лекар, за да може незабавно да отмени лекарството или да му намери заместител. При някои жени лекарството води до доста сериозни странични промени, например засилване на инфекциите, захарен диабет, панкреатит или тромбоза. В такива ситуации пациентът се нуждае от незабавна медицинска помощ..

Тъй като активното вещество на лекарството достига до плода, лечението с "Дексаметазон" също може да повлияе на състоянието на детето. Един от опасните странични ефекти на лекарството е потискането на надбъбречните жлези на бебето. Може да се прояви при новородено и бебе, ако майката е получила хормона по време на бременността през последните седмици, особено ако терапията е продължителна.

В такива случаи детето трябва редовно да се преглежда от педиатър, за да предпише заместващо лечение, ако е необходимо..

Как да използвам?

Както вече споменахме, дневната доза, начинът на приложение и честотата на употреба на "Дексаметазон" за всяка бъдеща майка се избират индивидуално. В инструкциите за лекарството няма ясни инструкции за схемата на употреба. Всичко ще зависи от лекаря, който ще вземе предвид общото състояние на пациента и резултатите от нейните прегледи.

Най-често за бременни жени се предписват лекарства в инжекции, тъй като те действат възможно най-бързо. Често се използват схеми, когато дозата на хормона е висока през първите дни, а след това постепенно се намалява веднага щом се постигне желаният терапевтичен ефект.

Важно! Препоръчва се да се отменя постепенно "Дексаметазон", особено при използване на високи дози или в случаите, когато лекарството е предписано за дълъг период. При рязко оттегляне е възможна отрицателна реакция от надбъбречните жлези.

Инжекционните лекарства обикновено се предписват в медицински заведения, но в някои случаи инжекциите могат да се правят от медицински сестри и у дома. Лекарството може да се инжектира във вената и интрамускулно, а при някои заболявания на опорно-двигателния апарат - вътре в ставите. Интравенозното приложение се извършва под струя (инжекцията се извършва бавно) или капково, смесвайки хормонен разтвор с 5% декстроза или изотоничен разтвор.

Някои режими на лечение включват започване на терапия с капкомери и след няколко дни те преминават към таблетки. Тъй като Дексаметазон може да повлияе на много други лекарства, той не трябва да се приема с антиациди, естрогени, диуретици, парацетамол, инсулин, сърдечни гликозиди, натрий и т.н..

Съвместимостта на хормона с лекарства, които жената вече приема, се оценява от лекаря, който наблюдава бременността ѝ..

Отзиви

Жените, които са използвали "Дексаметазон", докато са чакали бебе, говорят за него като за ефективно и бързодействащо лекарство. Те отбелязват ползите от такова лекарство, когато лекарството се предписва за отваряне на белите дробове на плода, ако рискът от преждевременно раждане е увеличен, например на 24 или 26 седмици. В допълнение, има много положителни отзиви за употребата на лекарството, когато бъдещата майка открие високо ниво на мъжки хормони..

Недостатъците на лекарството включват доста голям списък от противопоказания, инжектиране, ефектът на лекарството върху плода. Много жени отбелязват различни странични ефекти след употреба на дексаметазон, например, имат проблеми със стомашно-чревния тракт, нарушен метаболизъм, проблеми със зрението и други негативни реакции..

Въпреки това, в повечето случаи отрицателните симптоми са били леки, така че ползите от употребата на лекарството са по-високи от страничните му ефекти..

Аналози

Ако по някаква причина употребата на "Дексаметазон" е невъзможна, лекарят ще предпише аналог на жената, който също съдържа глюкокортикоиден хормон. Тези лекарства включват средствата на "Dexon", "Prednisolone", "Megadexan", "Dexazon", "Metipred", "Ivepred". Те се предлагат под формата на разтвор, таблетки, локални форми за очи, така че е лесно да се намери подходящият заместител. Всички тези лекарства обаче са силни и могат да проникнат през плацентата, така че употребата им по време на бременност е допустима само според указанията на лекар..

Дексаметазон по време на бременност

Всяка жена е чувала повече от веднъж, че по време на бременност трябва да се въздържа от приема на каквито и да било лекарства. Лекарствата, използвани по време на раждане на бебе, могат да доведат до тежки и понякога непоправими последици. И затова, когато е възможно, наркотици, носещи дете, е по-добре да "заобиколите десетия начин." Всичко това е вярно, но само не винаги е възможно да се избегне лечение с лекарства: някои състояния и заболявания са потенциално много по-опасни за живота на бебето, отколкото ефектът от приема им. Същото може да се каже и за лекарството Дексаметазон, което се предписва по време на бременност в случай на хиперандрогения..

Анотацията към Дексаметазон показва: употребата по време на бременност е противопоказана. Но ето лошият късмет: по време на бременност това лекарство често се предписва - с цел поддържане на бременността. Това се случва, ако тялото на бременна жена произвежда повишено количество мъжки хормони - андрогени. Хиперандрогенизмът е опасен, тъй като провокира спонтанен аборт и следователно винаги съществува заплаха от преждевременно прекъсване на бременността. Дексаметазон, хормонално лекарство, потиска производството на андрогени от надбъбречните жлези и яйчниците, като по този начин намалява риска от спонтанен аборт. Като правило Дексаметазон се предписва за цялата бременност. В действителност, докато плодът расте, тялото му също започва да произвежда мъжки хормони. Ситуацията става особено опасна, ако жената очаква момче: в този случай неговите хормони се добавят към андрогените на майката, от което рискът от преждевременно прекъсване на бременността се увеличава още повече..

Друго свойство на Дексаметазон е способността му да намалява активността на имунните процеси, поради което се предписва за прием при свръхактивна имунна система - при така наречените автоимунни състояния. Такива състояния са типични за заболявания като лупус, някои артрити, хепатити, бъбречни заболявания и някои други. При такива заболявания първоначално твърде активната имунна система на майката възприема плода като опасност и може да реагира агресивно на него - до отхвърляне включително. Освен това собствените тъкани на майката също са „под атака“. Това може да бъде предотвратено от дексаметазон, който блокира производството на антитела, които предотвратяват бременността..

Дексаметазон, както всички лекарства от този клас - кортикостероиди - има способността да преминава през плацентата. Но проверената дозировка, която се практикува в ендокринологията и гинекологията от дълго време, на практика отрича възможните странични ефекти за плода по време на лечението с дексаметазон. Като правило, лекарството се предписва в количество от 1 до 3 таблетки на ден, в зависимост от показателите на урина и кръвни тестове. В същото време по време на лечението е възможно да се намали дозата на хормона - отново в зависимост от показателите на андрогените в организма. Ако въпреки това усложненията не могат да бъдат избегнати - те се изразяват в атрофия на надбъбречната кора при плода - те ще бъдат коригирани при новороденото поради заместителна терапия.

Противопоказания за прием на дексаметазон по време на бременност са затлъстяването при бъдещата майка от трета или четвърта степен или свръхчувствителността към това лекарство. И страничните ефекти от употребата на дексаметазон по време на бременност могат да се проявят с гадене, повръщане, намаляване на кръвното налягане, образуване на язва на стомаха.

Отказът от лечение с дексаметазон по време на бременност, като се притеснявате за негативните ефекти на лекарството, все още не си заслужава. Този инструмент се използва в медицината повече от година и следователно лекарите са наясно с неблагоприятните му ефекти, в резултат на което ще бъде осигурен засилен надзор за бременната жена. И освен това отказът от оправдано лечение може да доведе до болезнени и трагични последици за всяка майка - загуба на дете..

Дексаметазон и бременност: как противопоказаното лекарство може да бъде единственият шанс за спасяване на дете?

В очакване на раждането на малко чудо, всяка бъдеща майка знае колко е важно да се грижи за здравето си, тъй като новият живот вътре все още е много крехък, следователно препоръчителността на приема на дори обикновени витамини трябва да бъде обсъдена с лекар, да не говорим за по-сериозни лекарства.

Периодът на бременност е времето, през което е по-добре да се въздържате от каквито и да било лекарства и лекарства, тъй като тялото на бременна жена може да реагира напълно непредсказуемо. Какво обаче да се прави, ако приемането на лекарството стане просто необходима мярка?

Описание и основни характеристики на дексаметазон

Едно от най-противоречивите лекарства, за ползите и опасностите, за които гинеколозите и акушерите постоянно спорят, е Дексаметазон. Ако разгледате инструкциите за това лекарство, ще установите, че то е противопоказано по време на бременност..

Но парадоксът е, че понякога приемът му помага да се предотврати заплахата от спонтанен аборт и да се спаси живота на детето. Как се случва?

Много често в описанията на лекарствата се посочва, че приемът в определени случаи е възможен, но само ако техният терапевтичен ефект, който се предвижда от лекаря, ще бъде в пъти по-висок от потенциалния риск за жена или бебе, който може да възникне по време на лечението.

Предписвайки "Дексаметазон", лекарите просто се опитват да оценят и сравнят тези категории, за да вземат правилното решение..

Малко за лекарството

"Дексаметазон" е флуориран хомолог на хидрокортизон, глюкокортикоид, предназначен за локална и системна употреба, или просто хормонален агент.

Като синтетичен аналог на хормоните на надбъбречната кора (обикновено това вещество трябва да поддържа нормалното функциониране на човешкото тяло), лекарството е в състояние ефективно да се бори с множество остри и хронични възпалителни процеси, автоимунни заболявания и дори алергични прояви.

В допълнение, "Дексаметазон" има антишоков, глюкокортикоиден и имуносупресивен ефект, повлиявайки въглехидратните, протеиновите, водно-електролитните и липидните метаболитни процеси.

Обхватът на приложението му е много широк. Когато американските учени откриха тези хормони преди почти 100 години, те нямаха представа колко ще се разшири зоната на тяхното ефективно действие. Проучванията, продължили около половин век, обаче не са били без неприятни инциденти и скандали: доказано е изключително негативното влияние на стероидните хормони върху бременността (деца са родени със сериозни патологии и нарушения в развитието).

Независимо от това, "Дексаметазон" се предписва на жени, които имат заплаха от спонтанен аборт или хроничен спонтанен аборт. Основните причини лекарите да вземат такова решение са следните фактори.

 • Наличието на хиперандрогения при бъдещата майка.

Тоест увеличено производство и увеличаване на количеството андрогени или мъжки хормони в женското тяло. Хормоналните смущения са доста чести по време на бременност, тъй като хормоналният фон се променя много рязко. Следователно, вместо необходимия прогестерон, тестостеронът се произвежда от яйчниците и надбъбречните жлези, което не позволява на жената да роди и роди дете (а понякога и да забременее).

За да определи дали това наистина е хиперандрогенизъм, лекарят трябва да проведе различни изследвания (като правило ще трябва да направите тест за кръв и урина за хормони).

 • Хронични заболявания на майката.

Вторият важен фактор за предписване на лекарството са някои заболявания на бъдещата майка, както и необходимостта да се поддържа нормално здравословно състояние. Говорим за бъбречни заболявания, хепатит, лупус, артрит, при които има свръхактивна имунна система (или автоимунно състояние).

Тази диагноза означава, че тялото активно развива специални антитела, предназначени да предотвратят развитието и поддържането на бременността, тоест детето се възприема като опасност и всички сили са насочени да се отърве от него. "Дексаметазон" чрез своето действие е в състояние да блокира тези антитела, като по този начин спасява бременността от заплахата.

В допълнение, лекарството се предписва за нормализиране на хормоналните нива при планиране на бременност, а също така се използва в някои случаи на преждевременно раждане ("Дексаметазон" често се използва за отваряне на белите дробове на дете).

Трябва да се отбележи, че лекарството се абсорбира от стомашно-чревния тракт доста бързо и се екскретира през червата и бъбреците. Един от съществените недостатъци на лекарството е, че той лесно може да проникне през плацентарната бариера и да влезе в кърмата..

Лекарството може да се намери под формата на таблетки, както и под формата на инжекции (те могат да бъдат предписани за интравенозно, интрамускулно и интраартикуларно приложение). Освен това се използват и капки - локално или конюнктивално.

Ползите и вредите от лекарството за бъдещата майка и дете

Както вече разбирате, "Дексаметазон" се предписва по време на бременност, ако лекарството е необходимо за жизненоважни показатели, т.е. само в случаите, когато без медицинска терапия здравето на майката или бебето е в смъртна опасност.

Също така те се обръщат към лекарството, ако други лекарства, които са по-приемливи по време на бременност, не помагат. По правило лекарят предписва хапчета за жена, но в случай на тежко или критично състояние могат да бъдат предписани интравенозни или интрамускулни инжекции (в случай на остро ревматично състояние се използват и вътреставни инжекции, за да се помогне на пациента да се отърве от болезнения шок).

Лекарството се предписва при наличието на следните показания:

 • с някои форми на онкологията (ако пациентът страда от левкемия или има лимфом);
 • при тежки неврологични състояния (например, ако се появи мозъчен оток или тумор);
 • с хематологични заболявания;
 • в случаи на сложни заболявания на стомашно-чревния тракт (язви и др.);
 • с тежки заболявания на дихателните пътища (за страдащи от белодробна туберкулоза, бронхоспазъм или астма);
 • при остри ревматични състояния;
 • при нарушения на ендокринната система;
 • в случаи на остри алергични реакции (като анафилактичен шок);
 • за тежки офталмологични, инфекциозни заболявания.

Освен това, ако диагностичното проучване - анализ на 17 KS (специален анализ, който проверява нивото на седемнадесет кетостероиди) - покаже, че нивото на мъжките хормони е повишено, ще се предписва "Дексаметазон" през цялото време на бременността, за да се запази детето.

Също така, честа причина за предписване на лекарство за дълъг курс е наличието на антифосфолипиден синдром (APS) при жена, което допринася за появата и развитието на плацентарна недостатъчност и нейните негативни последици. "Дексаметазон" обикновено се предписва при съмнения за различни имунни нарушения.

В случай на преждевременно раждане, "Дексаметазон" се използва също за спиране на контракциите, тъй като е в състояние да потисне контрактилната активност на матката и да предотврати раждането на недоносено бебе.

Тялото на бебето възприема появата на активното вещество на лекарството като сигнал за подготовка за раждане, а дихателните му органи (белите дробове) узряват по-бързо, така че след като се роди, то може да диша самостоятелно.

Бременните жени, които са принудени да приемат лекарството, задават естествен въпрос колко опасно е за нероденото дете. Проучванията показват, че най-голям отрицателен ефект върху плода "Дексаметазон" може да има през първия и третия триместър, особено ако жената го приема в инжекции.

В последния случай новороденото ще трябва да се подложи на заместителна терапия, тъй като ще има и усложнения с производството на хормони..

Противопоказания и възможни нежелани реакции по време на бременност

Приемът на "Дексаметазон" се провежда от лекаря в проверена доза, практикувана в гинекологията и ендокринологията, което ви позволява да сведете до минимум всички възможни рискове.

Независимо от това, режимът на лечение се изчислява и коригира индивидуално, след диагностика, анализ на проблема и определяне на текущото състояние на жената..

Обикновено терапията започва с инжекции (първите няколко дни от лечението). Приемът може първо да бъде в големи дози, а след това постепенно да намалее до нивото на минимално ефективно. След това бременната жена се прехвърля под формата на таблетки на лекарството, като дневната доза се разделя на три приема.

Хормоналното лечение е сложен процес, който изисква внимателно наблюдение, анализ и самодисциплина. По време на терапията ще трябва да се тествате отново и отново (на всеки 2-4 седмици), така че лекарят да разбере ефективността на лечението и да го коригира.

Ако получите някакви странични ефекти, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако получите някой от следните симптоми:

 • проблеми със стомашно-чревния тракт и храносмилането (намален апетит, гадене или повръщане, подуване на корема, панкреатит);
 • общо влошаване на благосъстоянието (повишено налягане, безсъние, тежки мигрени, световъртеж, раздразнителност, прекомерно изпотяване);
 • някои нарушения на централната нервна система (появяват се конвулсии, може да започнете да страдате от халюцинации и дезориентация, депресия);
 • изразени алергични реакции;
 • Изведнъж податливостта към консумация на захар се е увеличила, забелязвате, че внезапно сте започнали да наддавате или се е появил оток (това може да се дължи на проблеми в ендокринната система и метаболитни нарушения);
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система (поява на аритмии и остра сърдечна недостатъчност, тромбоза).

Може също да Ви посъветвате за специфична диета, за да увеличите приема на калий (плюс - неговите синтетични лекарства) или да предпишете антиациди.

Въпреки ефективността и ползите от лекарството, за съжаление, то не е подходящо за всички. "Дексаметазон" не се предписва, ако пациентът има сериозни противопоказания:

 • хронични или остри стомашно-чревни заболявания (улцерозен колит и язва, гастрит);
 • жената има инфекции (вирусни, бактериални, гъбични) или паразитни заболявания;
 • с остеопороза от системен характер;
 • с някои заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната системи (например в случай на скорошен инфаркт, сърдечна недостатъчност, диабет или тежко затлъстяване);
 • ако жената има свръхчувствителност към лекарството;
 • със състояния на имунна недостатъчност (включително ХИВ инфекции или СПИН);
 • в случай на активни форми на туберкулоза;
 • с остра чернодробна или бъбречна недостатъчност;
 • в периодите преди и след ваксинацията;
 • с тенденция към образуване на кръвни съсиреци;
 • в случай на определени очни лезии (като глаукома, остри очни инфекции, вирусен конюнктивит и др.).

Понякога, ако лекарството бъде внезапно отменено, може да се развие така наречения синдром на „отнемане“, когато пациентът развие слабост, гадене, мускулно-скелетна болка и влошава състоянието, за което лекарството е предписано.

Възможно ли е да замените лекарството с нещо?

В случай на индивидуална непоносимост към "Дексаметазон" или други фактори, поради които той не може да бъде предписан, лекарите се обръщат към неговите аналози и подобни лекарства:

 • "Преднизолон" или "Метилпреднизон";
 • Дексамиран;
 • "Декадрон";
 • Дексазон;
 • Дексаметазон натриев фосфат (и просто фосфат);
 • "Максидекс";
 • Дексавен;
 • Фортекортин.

Заключение

По принцип отзивите за употребата на лекарството са положителни, но не забравяйте, че е строго забранено да го предписвате сами или да се лекувате без ръководството и контрола на лекар..

Въпреки че лекарството се използва от дълго време в гинекологичната практика, всеки случай е индивидуален, следователно, знаейки за всички свойства, ползи и последици от приема на лекарството, лекарят ще вземе решение, което е оптимално за вашата ситуация. Не се страхувайте предварително и отказвайте лечение, което може да спаси живота на детето и ще ви позволи успешно да издържите бременността.

Дексаметазон по време на бременност: за какво се предписва?

Статии за медицински експерти

 • ATX код
 • Активни съставки
 • Показания за употреба
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Условия за съхранение
 • Срок на годност
 • Фармакологична група
 • фармакологичен ефект
 • Код на ICD-10
 • Производител

Бременността е период, в който е необходимо да бъдете изключително селективни по отношение на приема на лекарства. В крайна сметка, всяко, дори и най-"безвредното" лекарство може да причини непоправима вреда на развиващия се плод, както и да повлияе негативно на целия процес на бременността. Има обаче ситуации, когато е невъзможно да се направи без определени лекарства: например, хормоналното лекарство Дексаметазон се предписва доста често по време на бременност, въпреки факта, че инструкциите не съдържат препоръка за използването му в този период. Защо се случва това и как Дексаметазон влияе върху тялото на жената и развитието на нероденото дете?

Дексаметазон при планиране на бременност

Дексаметазон е синтетичен аналог на хормона на надбъбречната кора. Той стабилизира производството и обмена на съответните хормони, поради което е подходящ за коригиране на хиперандрогенизъм - повишено съдържание на андрогени в кръвта. Много често именно дисбалансът на тези хормонални вещества, които се наричат ​​още „мъжки“, води до развитие на безплодие или до спонтанен аборт.

Доста често се случва, когато на жена се предписва дексаметазон при планиране на бременност и след това продължава лечението до раждането на дете.

Пациентите, които се притесняват от такова предписание, се успокояват от експертите: предписаната от лекаря доза дексаметазон не е толкова голяма, че да предизвика негативни реакции от тялото или плода на жената. Състоянието на самата хиперандрогения е много по-опасно. Ето защо, ако е необходимо, лекарството се приема по препоръка на лекар - след преминаване на всички необходими тестове.

Хиперандрогенизмът се определя с помощта на анализа 17CS: ако се установят стойности, които надвишават нормата, тогава се предписва дексаметазон за нормализиране на производството на тестостерон.

Както при бременност, лекарството се използва като терапевтичен курс и дозировката се избира индивидуално.

Може ли Дексаметазон да се приема по време на бременност?

Най-често Дексаметазон по време на бременност се използва за стимулиране на белодробната система на бебето или за предотвратяване на преждевременно раждане. Ако започне преждевременно раждане, лекарят въвежда специални лекарства, за да го спре, след което допълнително се въвежда Дексаметазон. Навременната инжекция подготвя белите дробове за дишане, дори ако бебето е недоносено: благодарение на това бебето може да вдишва самостоятелно веднага след раждането.

Подготовката на белите дробове обаче не е единствената причина, поради която лекарите активно използват Дексаметазон по време на бременност. Често гестационният период се прекъсва поради увеличеното производство на андрогени в женското тяло - мъжки хормонални вещества. Дексаметазон се използва за нормализиране на тяхното производство и предотвратяване на прекъсване..

Препоръчително е да използвате лекарство, ако плодът има рядък дефицит на надбъбречен хормон. По този начин с помощта на дексаметазон е възможно да се предотврати развитието на заболявания на дихателната система при бебето..

Всеки адекватен лекар няма да инжектира хормонално лекарство без подходящи показания. Назначаването взема предвид възможните странични ефекти, противопоказания. Често Дексаметазон идва на помощ, ако здравето на майката и бебето е в опасност. В такава ситуация лекарят може дори да не вземе предвид наличието на противопоказания.

ATX код

Активни съставки

Показания за употребата на дексаметазон по време на бременност

Прекомерното производство на андрогени не е единствената индикация, при която се използва дексаметазон. По време на бременност може да се предпише лекарство:

 • с рязък спад на кръвното налягане;
 • с инфаркт, опасна загуба на кръв, нараняване от изгаряне;
 • с тежка интоксикация;
 • с развитието на сепсис, гноен менингит;
 • със силни прояви на токсикоза в по-късните етапи;
 • с алергична дерматоза;
 • с туморни процеси, мозъчен оток;
 • с пневмония.

При многоплодна бременност или при съществуващите рискове от преждевременно раждане може да се предписва Дексаметазон по време на бременност, за да се отворят белите дробове на бебето. Ако няма заплаха от преждевременно раждане, няма нужда да се използва лекарството. Профилактиката с дексаметазон по време на бременност се извършва в количество от 6 mg четири пъти на всеки 12 часа при първите признаци на преждевременно раждане.

Фармакодинамика

Дексаметазон е полусинтетичен кортикостероид с глюкокортикоидна активност. По време на бременност лекарството демонстрира противовъзпалителна и имуносупресивна активност, влияе върху качеството на енергията и метаболизма на глюкозата, влияе върху фактора на стимулиране на хипоталамуса и трофичния хормон на аденохипофизата.

Принципът на действие на глюкокортикоидните лекарства не е напълно проучен. Предполага се, че те действат на клетъчно ниво. Клетъчната цитоплазма съдържа двойка рецепторни системи. Чрез свързване с глюкокортикоидни рецептори кортикоидите проявяват противовъзпалителни и имуносупресивни ефекти и коригират метаболизма на глюкозата. И чрез комуникация с минералокортикоидни рецептори се регулира метаболизмът на натрий, калий, както и водно-електролитния баланс.

Активният глюкокортикоид се разтваря в липиди и лесно навлиза в клетъчните структури през клетъчната мембрана.

Дексаметазон заедно с катехоламини, инсулин и глюкагон осигурява процесите на съхранение и използване на енергията. Черният дроб активира образуването на глюкоза и гликоген. В мускулите и други периферни тъкани режимът на мобилизиране на аминокиселини и внимателното използване на глюкоза е „включен“: тези вещества са необходими за интрахепаталните процеси на глюконеогенезата.

Дексаметазон засилва бъбречната циркулация и скоростта на гломерулна филтрация, инхибира синтеза на вазопресин, потенцира отделянето на киселини от организма. В същото време се увеличава съкратителната активност на сърдечния мускул и тонусът на периферните съдове.

Фармакокинетика

Гранични концентрации на дексаметазон се откриват в рамките на пет минути с интравенозна инфузия и в рамките на 60 минути с интрамускулна инжекция.

При интравенозна инфузия ефектът на лекарството започва незабавно, а при интрамускулно инжектиране - след осем часа. Периодът на действие на активната съставка след интрамускулно инжектиране може да бъде от 17 до 28 дни.

Дексаметазон фосфатът бързо се превръща в дексаметазон в серума и ставната течност. В серума около 77% се свързва с албумин. Метаболизмът се проявява най-вече в черния дроб, в по-малка степен в бъбреците и други тъкани.

Биологичният полуживот може да варира от 24 до 72 часа. Екскрецията се извършва главно с пикочната течност.

Противопоказания

Дексаметазон по време на бременност няма да се предписва, ако пациентът страда от поне едно от следните състояния:

 • язвени процеси в храносмилателния тракт (в стомаха, червата);
 • гастрит, гастродуоденит;
 • системна остеопороза;
 • остри инфекциозни процеси;
 • ХИВ инфекция;
 • психотични разстройства;
 • сърдечна патология;
 • склонност към хипертония;
 • повишено вътреочно налягане;
 • диабет;
 • бъбречно-каменна болест;
 • наднормено тегло;
 • хронична недостатъчна бъбречна и / или чернодробна функция;
 • тиреотоксикоза.

Списъкът с противопоказания е доста обширен, така че лекарят трябва да открие всички възможни болезнени състояния при жената, за да може дексаметазон да има само положителен ефект по време на бременност.

Странични ефекти на Дексаметазон по време на бременност

Тежестта на нежеланите реакции по време на лечението с дексаметазон зависи от дозата на приеманото лекарство. Както казват самите пациенти, най-честите са такива нежелани прояви:

 • метаболитни промени (повишено изпотяване, подуване, увеличаване на мастната маса главно в горната половина на тялото, повишено съдържание на калций, калий, натрий в кръвта);
 • ендокринни промени (хипофункция на надбъбречните жлези, повишена чувствителност към храни, съдържащи захар);
 • промени в централната нервна система (неврози, конвулсии, дезориентация, мигреноподобни болки, замаяност, депресивни състояния, нарушения на съня);
 • храносмилателни разстройства (гадене, подуване на корема, промяна в апетита);
 • нарушения на сърцето и кръвоносните съдове (брадиаритмия, тромбоза, сърдечна недостатъчност);
 • алергични процеси;
 • остеопороза;
 • абстинентен синдром.

Начин на приложение и дозировка

 • под формата на таблетки (по 0,5 mg всяка);
 • под формата на разтвор в ампули за интрамускулни и интравенозни инжекции (4 mg / ml);
 • под формата на капки за очи;
 • под формата на офталмологична суспензия.

Режимът на дозиране се определя индивидуално, като се вземат предвид показанията, благосъстоянието на пациента и нейният отговор на лечението.

При спешни спешни случаи дексаметазон се инжектира бавно интравенозно (или чрез инжектиране, или чрез капково вливане). В нормалната практика лекарството често се прилага чрез интрамускулно инжектиране. За разреждане на разтвора за интравенозна инфузия използвайте физиологичен разтвор на NaCl или 5% разтвор на глюкоза.

Дексаметазон в инжекции се прилага интрамускулно в индивидуално избран обем: първо се прилага леко надценена доза от лекарството, след това това количество постепенно се намалява до оптималната и изключително ефективна доза. Средната доза може да бъде от 0,5 до 9 mg от лекарството на ден. Интравенозната капкомер се използва за преждевременно начало на раждането, когато целта е да се отворят белите дробове на бебе с непълно формиране на дихателната система. Понякога може да се наложи допълнително приложение на лекарството непосредствено преди раждането.

Колко пъти може да се инжектира Дексаметазон по време на бременност? Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като целта винаги е индивидуална и се избира за всеки конкретен случай поотделно. Някои жени получават лекарството веднъж, докато в други ситуации се налага лечение през целия период на бременността. Дългосрочното лечение, като правило, се извършва с помощта на таблетна форма на дексаметазон.

Таблетките се приемат сутрин или преди лягане, или два пъти на ден, в индивидуално определено количество. Средното единично количество от лекарството е ½ таблетка. Най-често се използва такъв режим на лечение, когато в началото жената приема надценена доза, която постепенно се понижава и при необходимост се намалява до „не“. С очаквания дълъг период на лечение първо се прилагат мускулни инжекции, след което пациентът се прехвърля на поддържаща терапия с таблетки Дексаметазон.

Съществува и форма на лекарство под формата на офталмологичен разтвор. Дексаметазон капки за очи не са забранени по време на бременност, но се използват само с медицинска препоръка: с ирит или иридоциклит, бактериален конюнктивит. Капките нямат системен ефект и тяхната локална употреба не вреди на бременността и плода. Прилагайте Дексаметазон до 3 пъти на ден, 1-2 капки в засегнатото око (освен ако лекарят не е предписал друго).

При бронхит, пневмония, бронхиална астма, оток на ларинкса, лекарят може да препоръча инхалация на лекарството. Инхалацията с дексаметазон по време на бременност е разрешена, но процедурите се извършват под лекарско наблюдение, а целият период на инхалационно лечение не трябва да надвишава 7-10 дни.

Капки за очи или суспензия-капки, в някои случаи се оставят да капят в носната кухина - например при синузит, ринофарингит, сенна хрема. Дексаметазон в носа по време на бременност е в състояние да облекчи хода на алергичен ринит, да облекчи възпалението и интоксикацията. Такива капки обаче не могат да се използват повече от 3 пъти на ден и повече от седем дни подред. Освен това не трябва да използвате лекарство без добри показания - например при обикновена настинка, когато е напълно възможно да използвате по-безопасни лекарства.

Отмяна на курса на лечение

Много жени, които трябва да приемат лекарството дълго време, се притесняват: как ще се анулира дексаметазон по време на бременност? Всъщност този въпрос е от значение, тъй като е невъзможно внезапното спиране на лечението с това лекарство. Дексаметазон се анулира възможно най-гладко, преминавайки към ¼ от обичайната доза за 10 дни. За какво е? Изводът е, че човешкото тяло самостоятелно произвежда хормони, които са структурно подобни на дексаметазон. На фона на медикаментозното лечение собственото производство на хормони се потиска: принципът на обратна връзка е включен. При внезапна отмяна на терапията тялото няма време да се адаптира към нарушения хормонален статус. В резултат на това се развива хипокортицизъм. Проявите на такова патологично състояние са, че съществуващите преди това проблеми бързо се изострят, лабораторните параметри се влошават и има промени в кръвното налягане. За да избегнете всичко това, трябва да внимавате, когато спирате приема на Дексаметазон.

Понякога, когато се премахне заплахата от прекъсване, лекарството се отменя и след това се предписва втори курс на дексаметазон по време на бременност. Това не трябва да плаши: повторно лечение може да се предложи около 3-4 седмици след първото и се счита за безопасно.

Дексаметазон на различни етапи от бременността

Нека обобщим. Дексаметазон в клиничната практика може да се използва в такива ситуации:

 • Опасност за живота на жената. Дексаметазон може да бъде включен в реанимационната схема в случай на силен алергичен процес, с мозъчен оток, а също и ако се развие друго животозастрашаващо състояние (бронхоспазъм, усложнен пристъп на бронхиална астма).
 • Риск от спонтанен аборт. Дексаметазон в началото на бременността се предписва, за да се предотврати преждевременно прекъсване на гестационния процес или да се инхибира такова прекъсване в началния етап от развитието му (ако хиперандрогенизмът стане причина за такава патология - повишено производство на мъжки полови хормони).
 • Опасност от преждевременно раждане. Ако съществува риск бебето да се роди преждевременно и да бъде недоносено, тогава Дексаметазон е свързан, за да ускори адаптацията на дихателната система на бебето към независима дихателна функция.
 • Нарушения във развитието на плода. Дексаметазон в края на бременността ще се предписва непременно, ако плодът е диагностициран с вродена вътрематочна надбъбречна хиперплазия. Това е относително рядка патология, която изисква задължителна медицинска корекция..
 • Автоимунни заболявания при жена. Дексаметазон е включен в схемата на рецептите по време на бременност, ако жената има сложен ход на дерматоза, заболявания на съединителната тъкан, ревматоиден артрит, тежки ендокринни нарушения.
 • Злокачествени патологии по време на бременност. Дексаметазон се използва като лекарство, което инхибира процесите на атипично клетъчно делене.

В някои случаи лекарят включва дексаметазон в схемата на лечение като профилактично средство, което предотвратява повторната поява на автоимунна патология. Такова назначение се счита не толкова от гледна точка на отрицателно въздействие върху хода на бременността или развитието на плода, а по отношение на предотвратяването на рязко обостряне на заболяването, което може да причини много повече вреди, отколкото използването на лекарството.