Бременността е специален период в живота на жената, когато тя се предпазва от приема на лекарства по-задълбочено от обикновено. Някои лекарства са строго забранени. Други се предписват в изключителни случаи - ако рискът от негативно въздействие върху детето е сведен до минимум, а майката е жизненоважна.

Дексаметазон по време на бременност се предписва индивидуално, в случай на хормонален дисбаланс в тялото на жената. Това лекарство действа по подобен начин на хормоните, които се произвеждат естествено в надбъбречните жлези. Инструкциите за употребата му описват многобройни, понякога плашещи странични ефекти. Оправдано ли е назначаването на това лекарство по време на раждането на дете? Как действа, как да се използва правилно, разрешено ли е да се комбинира с други лекарства? Отговорите на тези въпроси са в предложения материал..

Дексаметазон - защо се предписват инжекции за бременни жени

Лекарството в инжекции се предписва в критични случаи, когато задачата е да се запази бременността. Показания за употреба са хормонални нарушения, автоимунни патологии и възпалителни процеси. Инжекциите с дексаметазон за бременни жени се предписват само в болнични условия. Най-добрият резултат за запазване на плода се постига с едновременния прием на витамин Е.

Лекарството е показано за бременни жени в следните случаи:

 • възпалителни заболявания;
 • онкопатология;
 • диагностициран хиперандрогенизъм;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • автоимунни патологии при жена;
 • необходимостта от подготовка на белите дробове на детето за отваряне.

Едно от безусловните показания за употребата на дексаметозон е наличието в историята на близки роднини на рядко вродено заболяване на ендокринната система - дефицит на хормони на кората на надбъбречната жлеза..

Хормоналното лекарство се предписва за животозастрашаващи състояния на пациента, например, тежки форми на алергия, обостряне на ревматични и автоимунни хронични патологии. В този случай активното вещество на лекарството е предназначено да потиска имунния отговор на организма.

Във всички случаи на хормонална терапия по време на бременност целта е да се запази плода.

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания включват системни патологии, когато тялото започва да „се бори срещу себе си“. Свръхактивната имунна система води до патологични процеси в черния дроб, бъбреците, мускулите, ставите на жената. Оплодената яйцеклетка се възприема като нещо чуждо, което трябва да се изхвърли. Назначаването на дексаметазон през първия триместър на бременността може да намали атаката на имунната система върху яйцеклетката и околоплодните води, да спаси бебето.

Антифосфолипиден синдром

Антифосфолипидният синдром (APS) е автоимунно заболяване, характеризиращо се с повишено съсирване на кръвта и кръвни съсиреци. За бременна жена антифосфолипидният синдром означава:

 • хроничен спонтанен аборт;
 • избледняване или недоразвитие на плода;
 • преждевременно раждане.

Класическата антитромботична терапия (аспирин, варфарин) за бременна жена е недостатъчна или опасна. Ето внимателно подбрани глюкокортикостероиди.

Риск от спонтанен аборт

Заплахата от спонтанен аборт, свързана с нарушаване на работата на отделни органи или системи, изисква хормонална терапия. Дексаметазон се инжектира по спешност или се предписва в таблетки за продължителна терапия. Употребата на мощни лекарства е оправдана в случай на диагностика на автоимунни заболявания, хормонален дисбаланс, при хроничен спонтанен аборт, когато етиологията остава неясна.

Механизмът на действие на лекарството със заплаха от преждевременно раждане е спешно стимулиране на белите дробове на плода да узреят. Тялото на нероденото бебе възприема Дексаметазон като сигнал за стреса, преживян от майка му, и започва да се подготвя за „излизането“.

Чести заболявания

Дексаметазон в таблетки се предписва на бременни жени с общи заболявания, когато оценката на риска за плода е незначителна преди ползите от лечението за майката. Дексаметазон е показан за следните заболявания:

 • онкопатология на кръвта, лимфом;
 • възпалителни очни заболявания;
 • язви на храносмилателната система;
 • ендокринни патологии;
 • заболявания, водещи до дихателна недостатъчност (хроничен бронхит в тежка форма, астма, алергични реакции);
 • неврологични патологии.

Хормоналната терапия е показана на етапа на планиране на бременността, ако здравето на жената не позволява зачеване на дете без медицинска намеса.

Какви са противопоказанията

Тялото на бременна жена е най-уязвимо към дексаметазон през първия и третия триместър на бременността. Точно когато приложението му може да бъде жизненоважно за детето и майката. Противопоказания за предписване на лекарството са следните заболявания и състояния:

 • остри състояния, характеризиращи се с тежко протичане;
 • инфекция с гъбички, вируси, паразити;
 • тежка туберкулоза;
 • диагностициран с ХИВ или СПИН;
 • нарушения в работата на сърцето, съдова недостатъчност, инфаркт, инсулт в скорошна история;
 • индивидуална непоносимост.

Страничните ефекти и ефектите на Дексаметазон по време на бременност зависят от схемата на приложение и индивидуалния отговор на пациента. Безопасното лечение се определя чрез внимателен подбор на дозата на лекарството и проследяване на състоянието във времето. Анализите се извършват на интервали от 2-4 седмици. Появяват се нежелани реакции, общи за глюкокортикостероидите:

 • качване на тегло;
 • подуване;
 • неизправности в работата на храносмилателната система (проявяващи се с гадене, по-рядко - повръщане);
 • неврологични реакции;
 • нарушения в работата на сърцето (тахикардия);
 • алергични кожни реакции.

Понякога страничният ефект на Дексаметазон е лек. Жената чувства умора, намалено настроение, изпотяване, нарушения на съня и отдава това на бременността. Всички неприятни симптоми трябва да бъдат докладвани на лекаря. Тълкуването на държавата е неговата функция и отговорност.

Дексаметазон - инструкции за употреба, интрамускулни инжекции за бременни жени

Разчитането на инструкциите за употреба на лекарството по време на бременност няма да работи, тъй като процедурата за медикаментозна терапия за бъдещи майки не е описана в него. Ако трябва да прибегнете до приема на дексаметазон, ще трябва да се доверите на лекуващия лекар, който въз основа на собствения си опит, медицинска история и резултатите от теста на пациента ще изготви правилния режим на лечение.

Интрамускулните инжекции могат да бъдат заменени с интравенозно инжектиране на лекарството в спешни случаи или вътреставни инжекции, когато е необходима локална терапия. Инжекциите се предписват на кратки курсове от 3-4 дни.

Дозировка на лекарството по време на бременност

Класическият режим на лечение включва използването на дексаметазон в ампули в началния етап на терапията, последвано от преминаване към перорално приложение и намаляване на дозата. Индивидуална среща се прави от лекуващия лекар.

Ако преди момента на зачеването жената вече е приела хормонално лекарство, дозировката остава непроменена.

Колко седмици да приемате и как да спрете лекарството

Продължителността на лечението няма ясни граници. Дексаметазон може да се прилага преди бременност и да бъде показан през цялата бременност. Дозировката на лекарството се коригира. Минималната доза може да бъде ¼ таблетка или 0,125 mg. Анулирането на лекарството трябва да става с постепенно намаляване на дозата, тъй като има ефект на тялото да свикне с прилагането на хормони. При рязко прекратяване на лечението, ако лекарството се приема дълго време, е възможно вагинално кървене.

Какъв е ефектът от лекарството

Дексаметазон регулира хормоналния баланс и помага за поддържане на бременността. В някои случаи лекарството намалява отрицателното въздействие на хроничните заболявания на майката върху развитието на плода..

Дексаметазон е синтетично лекарство, което действа като кортизон. Кортизонът е глюкокортикоиден хормон на надбъбречната кора. Обикновено се секретира от надбъбречните жлези по време на стрес и изпълнява редица важни функции: потиска имунния отговор, повишава концентрацията на захар в кръвта и стимулира вътреутробното съзряване на плода. Ефектът на изкуствения хормон е около 35 пъти по-силен от естествения хормон, така че за постигане на целта е необходима много по-ниска доза.

Ползите и вредите от лекарството за бъдещата майка

Вредата от дексаметазон се определя от индивидуалната поносимост на лекарството. Страничният ефект се изравнява с прекратяване на лечението. На пациента се предписва диета с високо съдържание на калий.

Ефект на дексаметазон върху плода

Активното вещество на лекарството не се блокира от плацентата, поради което има и безпрепятствен ефект върху растящия плод. Когато предписва Дексаметазон, лекарят винаги трябва да преценява ползите от него с риска от последствия за детето, включително дългосрочни.

Назначаването на дексаметазон може да доведе до забавяне на растежа на плода в началото на неговото развитие (1-ви триместър). Със заплаха от спонтанен аборт на по-късна дата, когато жената се подготвя за преждевременно раждане, лекарството допринася за ускорената подготовка на белите дробове на детето за независимо функциониране.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

Дексаметазон отслабва ефекта на някои лекарства, които са показани за сърдечно-съдови патологии. Той забавя усвояването на калий от организма, което води до отслабване на мускулната система като цяло и по-специално на сърдечния мускул. В този случай жената чувства слабост, изпотяване и повишен пулс. Това изисква адаптиране към основната терапия и диетата..

Сравняваме рисковете и ползите

Дексаметазон се предписва, когато рискът от преждевременно раждане не може да бъде намален с по-леки лекарства. Това е мощно хормонално лекарство, ефектът от което зависи от дозировката му. Носенето на момче изисква повишено внимание и медицинско лечение при такива жени. Тук хормоналният фон на плода се наслагва върху патологичната работа на тялото на майката, изостряйки негативния ефект на мъжките хормони.

Възможно ли е да замените лекарството с нещо

Има много подобни лекарства, които се предписват при тежка индивидуална непоносимост към Дексаметазон. Можете да го замените със следните лекарства:

 • Дексазон;
 • Междинно;
 • Веро-дексаметазон;
 • Фортекортин и Фортекортин Моно;
 • Преднизол;
 • Solu-Decorin;
 • Дексаметазон-флакон;
 • Дексаметазон-Фереин;
 • Дексавен;
 • Декадрон.

Използването на хормонална терапия в гинекологичната практика е добре проучено и помага на много жени да станат майки. Трябва обаче да се помни, че самолечението с мощни лекарства причинява непоправима вреда на здравето на жените..

Дексаметазон и бременност: как противопоказаното лекарство може да бъде единственият шанс за спасяване на дете?

В очакване на раждането на малко чудо, всяка бъдеща майка знае колко е важно да се грижи за здравето си, тъй като новият живот вътре все още е много крехък, следователно препоръчителността на приема на дори обикновени витамини трябва да бъде обсъдена с лекар, да не говорим за по-сериозни лекарства.

Периодът на бременност е времето, през което е по-добре да се въздържате от каквито и да било лекарства и лекарства, тъй като тялото на бременна жена може да реагира напълно непредсказуемо. Какво обаче да се прави, ако приемането на лекарството стане просто необходима мярка?

Описание и основни характеристики на дексаметазон

Едно от най-противоречивите лекарства, за ползите и опасностите, за които гинеколозите и акушерите постоянно спорят, е Дексаметазон. Ако разгледате инструкциите за това лекарство, ще установите, че то е противопоказано по време на бременност..

Но парадоксът е, че понякога приемът му помага да се предотврати заплахата от спонтанен аборт и да се спаси живота на детето. Как се случва?

Много често в описанията на лекарствата се посочва, че приемът в определени случаи е възможен, но само ако техният терапевтичен ефект, който се предвижда от лекаря, ще бъде в пъти по-висок от потенциалния риск за жена или бебе, който може да възникне по време на лечението.

Предписвайки "Дексаметазон", лекарите просто се опитват да оценят и сравнят тези категории, за да вземат правилното решение..

Малко за лекарството

"Дексаметазон" е флуориран хомолог на хидрокортизон, глюкокортикоид, предназначен за локална и системна употреба, или просто хормонален агент.

Като синтетичен аналог на хормоните на надбъбречната кора (обикновено това вещество трябва да поддържа нормалното функциониране на човешкото тяло), лекарството е в състояние ефективно да се бори с множество остри и хронични възпалителни процеси, автоимунни заболявания и дори алергични прояви.

В допълнение, "Дексаметазон" има антишоков, глюкокортикоиден и имуносупресивен ефект, повлиявайки въглехидратните, протеиновите, водно-електролитните и липидните метаболитни процеси.

Обхватът на приложението му е много широк. Когато американските учени откриха тези хормони преди почти 100 години, те нямаха представа колко ще се разшири зоната на тяхното ефективно действие. Проучванията, продължили около половин век, обаче не са били без неприятни инциденти и скандали: доказано е изключително негативното влияние на стероидните хормони върху бременността (деца са родени със сериозни патологии и нарушения в развитието).

Независимо от това, "Дексаметазон" се предписва на жени, които имат заплаха от спонтанен аборт или хроничен спонтанен аборт. Основните причини лекарите да вземат такова решение са следните фактори.

 • Наличието на хиперандрогения при бъдещата майка.

Тоест увеличено производство и увеличаване на количеството андрогени или мъжки хормони в женското тяло. Хормоналните смущения са доста чести по време на бременност, тъй като хормоналният фон се променя много рязко. Следователно, вместо необходимия прогестерон, тестостеронът се произвежда от яйчниците и надбъбречните жлези, което не позволява на жената да роди и роди дете (а понякога и да забременее).

За да определи дали това наистина е хиперандрогенизъм, лекарят трябва да проведе различни изследвания (като правило ще трябва да направите тест за кръв и урина за хормони).

 • Хронични заболявания на майката.

Вторият важен фактор за предписване на лекарството са някои заболявания на бъдещата майка, както и необходимостта да се поддържа нормално здравословно състояние. Говорим за бъбречни заболявания, хепатит, лупус, артрит, при които има свръхактивна имунна система (или автоимунно състояние).

Тази диагноза означава, че тялото активно развива специални антитела, предназначени да предотвратят развитието и поддържането на бременността, тоест детето се възприема като опасност и всички сили са насочени да се отърве от него. "Дексаметазон" чрез своето действие е в състояние да блокира тези антитела, като по този начин спасява бременността от заплахата.

В допълнение, лекарството се предписва за нормализиране на хормоналните нива при планиране на бременност, а също така се използва в някои случаи на преждевременно раждане ("Дексаметазон" често се използва за отваряне на белите дробове на дете).

Трябва да се отбележи, че лекарството се абсорбира от стомашно-чревния тракт доста бързо и се екскретира през червата и бъбреците. Един от съществените недостатъци на лекарството е, че той лесно може да проникне през плацентарната бариера и да влезе в кърмата..

Лекарството може да се намери под формата на таблетки, както и под формата на инжекции (те могат да бъдат предписани за интравенозно, интрамускулно и интраартикуларно приложение). Освен това се използват и капки - локално или конюнктивално.

Ползите и вредите от лекарството за бъдещата майка и дете

Както вече разбирате, "Дексаметазон" се предписва по време на бременност, ако лекарството е необходимо за жизненоважни показатели, т.е. само в случаите, когато без медицинска терапия здравето на майката или бебето е в смъртна опасност.

Също така те се обръщат към лекарството, ако други лекарства, които са по-приемливи по време на бременност, не помагат. По правило лекарят предписва хапчета за жена, но в случай на тежко или критично състояние могат да бъдат предписани интравенозни или интрамускулни инжекции (в случай на остро ревматично състояние се използват и вътреставни инжекции, за да се помогне на пациента да се отърве от болезнения шок).

Лекарството се предписва при наличието на следните показания:

 • с някои форми на онкологията (ако пациентът страда от левкемия или има лимфом);
 • при тежки неврологични състояния (например, ако се появи мозъчен оток или тумор);
 • с хематологични заболявания;
 • в случаи на сложни заболявания на стомашно-чревния тракт (язви и др.);
 • с тежки заболявания на дихателните пътища (за страдащи от белодробна туберкулоза, бронхоспазъм или астма);
 • при остри ревматични състояния;
 • при нарушения на ендокринната система;
 • в случаи на остри алергични реакции (като анафилактичен шок);
 • за тежки офталмологични, инфекциозни заболявания.

Освен това, ако диагностичното проучване - анализ на 17 KS (специален анализ, който проверява нивото на седемнадесет кетостероиди) - покаже, че нивото на мъжките хормони е повишено, ще се предписва "Дексаметазон" през цялото време на бременността, за да се запази детето.

Също така, честа причина за предписване на лекарство за дълъг курс е наличието на антифосфолипиден синдром (APS) при жена, което допринася за появата и развитието на плацентарна недостатъчност и нейните негативни последици. "Дексаметазон" обикновено се предписва при съмнения за различни имунни нарушения.

В случай на преждевременно раждане, "Дексаметазон" се използва също за спиране на контракциите, тъй като е в състояние да потисне контрактилната активност на матката и да предотврати раждането на недоносено бебе.

Тялото на бебето възприема появата на активното вещество на лекарството като сигнал за подготовка за раждане, а дихателните му органи (белите дробове) узряват по-бързо, така че след като се роди, то може да диша самостоятелно.

Бременните жени, които са принудени да приемат лекарството, задават естествен въпрос колко опасно е за нероденото дете. Проучванията показват, че най-голям отрицателен ефект върху плода "Дексаметазон" може да има през първия и третия триместър, особено ако жената го приема в инжекции.

В последния случай новороденото ще трябва да се подложи на заместителна терапия, тъй като ще има и усложнения с производството на хормони..

Противопоказания и възможни нежелани реакции по време на бременност

Приемът на "Дексаметазон" се провежда от лекаря в проверена доза, практикувана в гинекологията и ендокринологията, което ви позволява да сведете до минимум всички възможни рискове.

Независимо от това, режимът на лечение се изчислява и коригира индивидуално, след диагностика, анализ на проблема и определяне на текущото състояние на жената..

Обикновено терапията започва с инжекции (първите няколко дни от лечението). Приемът може първо да бъде в големи дози, а след това постепенно да намалее до нивото на минимално ефективно. След това бременната жена се прехвърля под формата на таблетки на лекарството, като дневната доза се разделя на три приема.

Хормоналното лечение е сложен процес, който изисква внимателно наблюдение, анализ и самодисциплина. По време на терапията ще трябва да се тествате отново и отново (на всеки 2-4 седмици), така че лекарят да разбере ефективността на лечението и да го коригира.

Ако получите някакви странични ефекти, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако получите някой от следните симптоми:

 • проблеми със стомашно-чревния тракт и храносмилането (намален апетит, гадене или повръщане, подуване на корема, панкреатит);
 • общо влошаване на благосъстоянието (повишено налягане, безсъние, тежки мигрени, световъртеж, раздразнителност, прекомерно изпотяване);
 • някои нарушения на централната нервна система (появяват се конвулсии, може да започнете да страдате от халюцинации и дезориентация, депресия);
 • изразени алергични реакции;
 • Изведнъж податливостта към консумация на захар се е увеличила, забелязвате, че внезапно сте започнали да наддавате или се е появил оток (това може да се дължи на проблеми в ендокринната система и метаболитни нарушения);
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система (поява на аритмии и остра сърдечна недостатъчност, тромбоза).

Може също да Ви посъветвате за специфична диета, за да увеличите приема на калий (плюс - неговите синтетични лекарства) или да предпишете антиациди.

Въпреки ефективността и ползите от лекарството, за съжаление, то не е подходящо за всички. "Дексаметазон" не се предписва, ако пациентът има сериозни противопоказания:

 • хронични или остри стомашно-чревни заболявания (улцерозен колит и язва, гастрит);
 • жената има инфекции (вирусни, бактериални, гъбични) или паразитни заболявания;
 • с остеопороза от системен характер;
 • с някои заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната системи (например в случай на скорошен инфаркт, сърдечна недостатъчност, диабет или тежко затлъстяване);
 • ако жената има свръхчувствителност към лекарството;
 • със състояния на имунна недостатъчност (включително ХИВ инфекции или СПИН);
 • в случай на активни форми на туберкулоза;
 • с остра чернодробна или бъбречна недостатъчност;
 • в периодите преди и след ваксинацията;
 • с тенденция към образуване на кръвни съсиреци;
 • в случай на определени очни лезии (като глаукома, остри очни инфекции, вирусен конюнктивит и др.).

Понякога, ако лекарството бъде внезапно отменено, може да се развие така наречения синдром на „отнемане“, когато пациентът развие слабост, гадене, мускулно-скелетна болка и влошава състоянието, за което лекарството е предписано.

Възможно ли е да замените лекарството с нещо?

В случай на индивидуална непоносимост към "Дексаметазон" или други фактори, поради които той не може да бъде предписан, лекарите се обръщат към неговите аналози и подобни лекарства:

 • "Преднизолон" или "Метилпреднизон";
 • Дексамиран;
 • "Декадрон";
 • Дексазон;
 • Дексаметазон натриев фосфат (и просто фосфат);
 • "Максидекс";
 • Дексавен;
 • Фортекортин.

Заключение

По принцип отзивите за употребата на лекарството са положителни, но не забравяйте, че е строго забранено да го предписвате сами или да се лекувате без ръководството и контрола на лекар..

Въпреки че лекарството се използва от дълго време в гинекологичната практика, всеки случай е индивидуален, следователно, знаейки за всички свойства, ползи и последици от приема на лекарството, лекарят ще вземе решение, което е оптимално за вашата ситуация. Не се страхувайте предварително и отказвайте лечение, което може да спаси живота на детето и ще ви позволи успешно да издържите бременността.

Дексаметазон по време на бременност

Всяка жена е чувала повече от веднъж, че по време на бременност трябва да се въздържа от приема на каквито и да било лекарства. Лекарствата, използвани по време на раждане на бебе, могат да доведат до тежки и понякога непоправими последици. И затова, когато е възможно, наркотици, носещи дете, е по-добре да "заобиколите десетия начин." Всичко това е вярно, но само не винаги е възможно да се избегне лечение с лекарства: някои състояния и заболявания са потенциално много по-опасни за живота на бебето, отколкото ефектът от приема им. Същото може да се каже и за лекарството Дексаметазон, което се предписва по време на бременност в случай на хиперандрогения..

Анотацията към Дексаметазон показва: употребата по време на бременност е противопоказана. Но ето лошият късмет: по време на бременност това лекарство често се предписва - с цел поддържане на бременността. Това се случва, ако тялото на бременна жена произвежда повишено количество мъжки хормони - андрогени. Хиперандрогенизмът е опасен, тъй като провокира спонтанен аборт и следователно винаги съществува заплаха от преждевременно прекъсване на бременността. Дексаметазон, хормонално лекарство, потиска производството на андрогени от надбъбречните жлези и яйчниците, като по този начин намалява риска от спонтанен аборт. Като правило Дексаметазон се предписва за цялата бременност. В действителност, докато плодът расте, тялото му също започва да произвежда мъжки хормони. Ситуацията става особено опасна, ако жената очаква момче: в този случай неговите хормони се добавят към андрогените на майката, от което рискът от преждевременно прекъсване на бременността се увеличава още повече..

Друго свойство на Дексаметазон е способността му да намалява активността на имунните процеси, поради което се предписва за прием при свръхактивна имунна система - при така наречените автоимунни състояния. Такива състояния са типични за заболявания като лупус, някои артрити, хепатити, бъбречни заболявания и някои други. При такива заболявания първоначално твърде активната имунна система на майката възприема плода като опасност и може да реагира агресивно на него - до отхвърляне включително. Освен това собствените тъкани на майката също са „под атака“. Това може да бъде предотвратено от дексаметазон, който блокира производството на антитела, които предотвратяват бременността..

Дексаметазон, както всички лекарства от този клас - кортикостероиди - има способността да преминава през плацентата. Но проверената дозировка, която се практикува в ендокринологията и гинекологията от дълго време, на практика отрича възможните странични ефекти за плода по време на лечението с дексаметазон. Като правило, лекарството се предписва в количество от 1 до 3 таблетки на ден, в зависимост от показателите на урина и кръвни тестове. В същото време по време на лечението е възможно да се намали дозата на хормона - отново в зависимост от показателите на андрогените в организма. Ако въпреки това усложненията не могат да бъдат избегнати - те се изразяват в атрофия на надбъбречната кора при плода - те ще бъдат коригирани при новороденото поради заместителна терапия.

Противопоказания за прием на дексаметазон по време на бременност са затлъстяването при бъдещата майка от трета или четвърта степен или свръхчувствителността към това лекарство. И страничните ефекти от употребата на дексаметазон по време на бременност могат да се проявят с гадене, повръщане, намаляване на кръвното налягане, образуване на язва на стомаха.

Отказът от лечение с дексаметазон по време на бременност, като се притеснявате за негативните ефекти на лекарството, все още не си заслужава. Този инструмент се използва в медицината повече от година и следователно лекарите са наясно с неблагоприятните му ефекти, в резултат на което ще бъде осигурен засилен надзор за бременната жена. И освен това отказът от оправдано лечение може да доведе до болезнени и трагични последици за всяка майка - загуба на дете..

Дексаметазон по време на бременност: за какво се предписва?

Статии за медицински експерти

 • ATX код
 • Активни съставки
 • Показания за употреба
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Условия за съхранение
 • Срок на годност
 • Фармакологична група
 • фармакологичен ефект
 • Код на ICD-10
 • Производител

Бременността е период, в който е необходимо да бъдете изключително селективни по отношение на приема на лекарства. В крайна сметка, всяко, дори и най-"безвредното" лекарство може да причини непоправима вреда на развиващия се плод, както и да повлияе негативно на целия процес на бременността. Има обаче ситуации, когато е невъзможно да се направи без определени лекарства: например, хормоналното лекарство Дексаметазон се предписва доста често по време на бременност, въпреки факта, че инструкциите не съдържат препоръка за използването му в този период. Защо се случва това и как Дексаметазон влияе върху тялото на жената и развитието на нероденото дете?

Дексаметазон при планиране на бременност

Дексаметазон е синтетичен аналог на хормона на надбъбречната кора. Той стабилизира производството и обмена на съответните хормони, поради което е подходящ за коригиране на хиперандрогенизъм - повишено съдържание на андрогени в кръвта. Много често именно дисбалансът на тези хормонални вещества, които се наричат ​​още „мъжки“, води до развитие на безплодие или до спонтанен аборт.

Доста често се случва, когато на жена се предписва дексаметазон при планиране на бременност и след това продължава лечението до раждането на дете.

Пациентите, които се притесняват от такова предписание, се успокояват от експертите: предписаната от лекаря доза дексаметазон не е толкова голяма, че да предизвика негативни реакции от тялото или плода на жената. Състоянието на самата хиперандрогения е много по-опасно. Ето защо, ако е необходимо, лекарството се приема по препоръка на лекар - след преминаване на всички необходими тестове.

Хиперандрогенизмът се определя с помощта на анализа 17CS: ако се установят стойности, които надвишават нормата, тогава се предписва дексаметазон за нормализиране на производството на тестостерон.

Както при бременност, лекарството се използва като терапевтичен курс и дозировката се избира индивидуално.

Може ли Дексаметазон да се приема по време на бременност?

Най-често Дексаметазон по време на бременност се използва за стимулиране на белодробната система на бебето или за предотвратяване на преждевременно раждане. Ако започне преждевременно раждане, лекарят въвежда специални лекарства, за да го спре, след което допълнително се въвежда Дексаметазон. Навременната инжекция подготвя белите дробове за дишане, дори ако бебето е недоносено: благодарение на това бебето може да вдишва самостоятелно веднага след раждането.

Подготовката на белите дробове обаче не е единствената причина, поради която лекарите активно използват Дексаметазон по време на бременност. Често гестационният период се прекъсва поради увеличеното производство на андрогени в женското тяло - мъжки хормонални вещества. Дексаметазон се използва за нормализиране на тяхното производство и предотвратяване на прекъсване..

Препоръчително е да използвате лекарство, ако плодът има рядък дефицит на надбъбречен хормон. По този начин с помощта на дексаметазон е възможно да се предотврати развитието на заболявания на дихателната система при бебето..

Всеки адекватен лекар няма да инжектира хормонално лекарство без подходящи показания. Назначаването взема предвид възможните странични ефекти, противопоказания. Често Дексаметазон идва на помощ, ако здравето на майката и бебето е в опасност. В такава ситуация лекарят може дори да не вземе предвид наличието на противопоказания.

ATX код

Активни съставки

Показания за употребата на дексаметазон по време на бременност

Прекомерното производство на андрогени не е единствената индикация, при която се използва дексаметазон. По време на бременност може да се предпише лекарство:

 • с рязък спад на кръвното налягане;
 • с инфаркт, опасна загуба на кръв, нараняване от изгаряне;
 • с тежка интоксикация;
 • с развитието на сепсис, гноен менингит;
 • със силни прояви на токсикоза в по-късните етапи;
 • с алергична дерматоза;
 • с туморни процеси, мозъчен оток;
 • с пневмония.

При многоплодна бременност или при съществуващите рискове от преждевременно раждане може да се предписва Дексаметазон по време на бременност, за да се отворят белите дробове на бебето. Ако няма заплаха от преждевременно раждане, няма нужда да се използва лекарството. Профилактиката с дексаметазон по време на бременност се извършва в количество от 6 mg четири пъти на всеки 12 часа при първите признаци на преждевременно раждане.

Фармакодинамика

Дексаметазон е полусинтетичен кортикостероид с глюкокортикоидна активност. По време на бременност лекарството демонстрира противовъзпалителна и имуносупресивна активност, влияе върху качеството на енергията и метаболизма на глюкозата, влияе върху фактора на стимулиране на хипоталамуса и трофичния хормон на аденохипофизата.

Принципът на действие на глюкокортикоидните лекарства не е напълно проучен. Предполага се, че те действат на клетъчно ниво. Клетъчната цитоплазма съдържа двойка рецепторни системи. Чрез свързване с глюкокортикоидни рецептори кортикоидите проявяват противовъзпалителни и имуносупресивни ефекти и коригират метаболизма на глюкозата. И чрез комуникация с минералокортикоидни рецептори се регулира метаболизмът на натрий, калий, както и водно-електролитния баланс.

Активният глюкокортикоид се разтваря в липиди и лесно навлиза в клетъчните структури през клетъчната мембрана.

Дексаметазон заедно с катехоламини, инсулин и глюкагон осигурява процесите на съхранение и използване на енергията. Черният дроб активира образуването на глюкоза и гликоген. В мускулите и други периферни тъкани режимът на мобилизиране на аминокиселини и внимателното използване на глюкоза е „включен“: тези вещества са необходими за интрахепаталните процеси на глюконеогенезата.

Дексаметазон засилва бъбречната циркулация и скоростта на гломерулна филтрация, инхибира синтеза на вазопресин, потенцира отделянето на киселини от организма. В същото време се увеличава съкратителната активност на сърдечния мускул и тонусът на периферните съдове.

Фармакокинетика

Гранични концентрации на дексаметазон се откриват в рамките на пет минути с интравенозна инфузия и в рамките на 60 минути с интрамускулна инжекция.

При интравенозна инфузия ефектът на лекарството започва незабавно, а при интрамускулно инжектиране - след осем часа. Периодът на действие на активната съставка след интрамускулно инжектиране може да бъде от 17 до 28 дни.

Дексаметазон фосфатът бързо се превръща в дексаметазон в серума и ставната течност. В серума около 77% се свързва с албумин. Метаболизмът се проявява най-вече в черния дроб, в по-малка степен в бъбреците и други тъкани.

Биологичният полуживот може да варира от 24 до 72 часа. Екскрецията се извършва главно с пикочната течност.

Противопоказания

Дексаметазон по време на бременност няма да се предписва, ако пациентът страда от поне едно от следните състояния:

 • язвени процеси в храносмилателния тракт (в стомаха, червата);
 • гастрит, гастродуоденит;
 • системна остеопороза;
 • остри инфекциозни процеси;
 • ХИВ инфекция;
 • психотични разстройства;
 • сърдечна патология;
 • склонност към хипертония;
 • повишено вътреочно налягане;
 • диабет;
 • бъбречно-каменна болест;
 • наднормено тегло;
 • хронична недостатъчна бъбречна и / или чернодробна функция;
 • тиреотоксикоза.

Списъкът с противопоказания е доста обширен, така че лекарят трябва да открие всички възможни болезнени състояния при жената, за да може дексаметазон да има само положителен ефект по време на бременност.

Странични ефекти на Дексаметазон по време на бременност

Тежестта на нежеланите реакции по време на лечението с дексаметазон зависи от дозата на приеманото лекарство. Както казват самите пациенти, най-честите са такива нежелани прояви:

 • метаболитни промени (повишено изпотяване, подуване, увеличаване на мастната маса главно в горната половина на тялото, повишено съдържание на калций, калий, натрий в кръвта);
 • ендокринни промени (хипофункция на надбъбречните жлези, повишена чувствителност към храни, съдържащи захар);
 • промени в централната нервна система (неврози, конвулсии, дезориентация, мигреноподобни болки, замаяност, депресивни състояния, нарушения на съня);
 • храносмилателни разстройства (гадене, подуване на корема, промяна в апетита);
 • нарушения на сърцето и кръвоносните съдове (брадиаритмия, тромбоза, сърдечна недостатъчност);
 • алергични процеси;
 • остеопороза;
 • абстинентен синдром.

Начин на приложение и дозировка

 • под формата на таблетки (по 0,5 mg всяка);
 • под формата на разтвор в ампули за интрамускулни и интравенозни инжекции (4 mg / ml);
 • под формата на капки за очи;
 • под формата на офталмологична суспензия.

Режимът на дозиране се определя индивидуално, като се вземат предвид показанията, благосъстоянието на пациента и нейният отговор на лечението.

При спешни спешни случаи дексаметазон се инжектира бавно интравенозно (или чрез инжектиране, или чрез капково вливане). В нормалната практика лекарството често се прилага чрез интрамускулно инжектиране. За разреждане на разтвора за интравенозна инфузия използвайте физиологичен разтвор на NaCl или 5% разтвор на глюкоза.

Дексаметазон в инжекции се прилага интрамускулно в индивидуално избран обем: първо се прилага леко надценена доза от лекарството, след това това количество постепенно се намалява до оптималната и изключително ефективна доза. Средната доза може да бъде от 0,5 до 9 mg от лекарството на ден. Интравенозната капкомер се използва за преждевременно начало на раждането, когато целта е да се отворят белите дробове на бебе с непълно формиране на дихателната система. Понякога може да се наложи допълнително приложение на лекарството непосредствено преди раждането.

Колко пъти може да се инжектира Дексаметазон по време на бременност? Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като целта винаги е индивидуална и се избира за всеки конкретен случай поотделно. Някои жени получават лекарството веднъж, докато в други ситуации се налага лечение през целия период на бременността. Дългосрочното лечение, като правило, се извършва с помощта на таблетна форма на дексаметазон.

Таблетките се приемат сутрин или преди лягане, или два пъти на ден, в индивидуално определено количество. Средното единично количество от лекарството е ½ таблетка. Най-често се използва такъв режим на лечение, когато в началото жената приема надценена доза, която постепенно се понижава и при необходимост се намалява до „не“. С очаквания дълъг период на лечение първо се прилагат мускулни инжекции, след което пациентът се прехвърля на поддържаща терапия с таблетки Дексаметазон.

Съществува и форма на лекарство под формата на офталмологичен разтвор. Дексаметазон капки за очи не са забранени по време на бременност, но се използват само с медицинска препоръка: с ирит или иридоциклит, бактериален конюнктивит. Капките нямат системен ефект и тяхната локална употреба не вреди на бременността и плода. Прилагайте Дексаметазон до 3 пъти на ден, 1-2 капки в засегнатото око (освен ако лекарят не е предписал друго).

При бронхит, пневмония, бронхиална астма, оток на ларинкса, лекарят може да препоръча инхалация на лекарството. Инхалацията с дексаметазон по време на бременност е разрешена, но процедурите се извършват под лекарско наблюдение, а целият период на инхалационно лечение не трябва да надвишава 7-10 дни.

Капки за очи или суспензия-капки, в някои случаи се оставят да капят в носната кухина - например при синузит, ринофарингит, сенна хрема. Дексаметазон в носа по време на бременност е в състояние да облекчи хода на алергичен ринит, да облекчи възпалението и интоксикацията. Такива капки обаче не могат да се използват повече от 3 пъти на ден и повече от седем дни подред. Освен това не трябва да използвате лекарство без добри показания - например при обикновена настинка, когато е напълно възможно да използвате по-безопасни лекарства.

Отмяна на курса на лечение

Много жени, които трябва да приемат лекарството дълго време, се притесняват: как ще се анулира дексаметазон по време на бременност? Всъщност този въпрос е от значение, тъй като е невъзможно внезапното спиране на лечението с това лекарство. Дексаметазон се анулира възможно най-гладко, преминавайки към ¼ от обичайната доза за 10 дни. За какво е? Изводът е, че човешкото тяло самостоятелно произвежда хормони, които са структурно подобни на дексаметазон. На фона на медикаментозното лечение собственото производство на хормони се потиска: принципът на обратна връзка е включен. При внезапна отмяна на терапията тялото няма време да се адаптира към нарушения хормонален статус. В резултат на това се развива хипокортицизъм. Проявите на такова патологично състояние са, че съществуващите преди това проблеми бързо се изострят, лабораторните параметри се влошават и има промени в кръвното налягане. За да избегнете всичко това, трябва да внимавате, когато спирате приема на Дексаметазон.

Понякога, когато се премахне заплахата от прекъсване, лекарството се отменя и след това се предписва втори курс на дексаметазон по време на бременност. Това не трябва да плаши: повторно лечение може да се предложи около 3-4 седмици след първото и се счита за безопасно.

Дексаметазон на различни етапи от бременността

Нека обобщим. Дексаметазон в клиничната практика може да се използва в такива ситуации:

 • Опасност за живота на жената. Дексаметазон може да бъде включен в реанимационната схема в случай на силен алергичен процес, с мозъчен оток, а също и ако се развие друго животозастрашаващо състояние (бронхоспазъм, усложнен пристъп на бронхиална астма).
 • Риск от спонтанен аборт. Дексаметазон в началото на бременността се предписва, за да се предотврати преждевременно прекъсване на гестационния процес или да се инхибира такова прекъсване в началния етап от развитието му (ако хиперандрогенизмът стане причина за такава патология - повишено производство на мъжки полови хормони).
 • Опасност от преждевременно раждане. Ако съществува риск бебето да се роди преждевременно и да бъде недоносено, тогава Дексаметазон е свързан, за да ускори адаптацията на дихателната система на бебето към независима дихателна функция.
 • Нарушения във развитието на плода. Дексаметазон в края на бременността ще се предписва непременно, ако плодът е диагностициран с вродена вътрематочна надбъбречна хиперплазия. Това е относително рядка патология, която изисква задължителна медицинска корекция..
 • Автоимунни заболявания при жена. Дексаметазон е включен в схемата на рецептите по време на бременност, ако жената има сложен ход на дерматоза, заболявания на съединителната тъкан, ревматоиден артрит, тежки ендокринни нарушения.
 • Злокачествени патологии по време на бременност. Дексаметазон се използва като лекарство, което инхибира процесите на атипично клетъчно делене.

В някои случаи лекарят включва дексаметазон в схемата на лечение като профилактично средство, което предотвратява повторната поява на автоимунна патология. Такова назначение се счита не толкова от гледна точка на отрицателно въздействие върху хода на бременността или развитието на плода, а по отношение на предотвратяването на рязко обостряне на заболяването, което може да причини много повече вреди, отколкото използването на лекарството.

Когато лекарството Дексаметазон се предписва по време на бременност?

Докато чака раждането на бебе, бъдещата майка трябва да бъде особено внимателна за своето благосъстояние. Тялото е подложен на огромен стрес, така че често възникват проблеми. Ситуацията се усложнява от факта, че през това време повечето лекарства не могат да се приемат. Необходимо е да обсъдите с лекаря дори приема на витамини, да не говорим за по-сериозни лекарства. Нека да разберем в какви случаи може да се предписва Дексаметазон по време на бременност.

Разбира се, би било добре, ако времето за раждане на бебето се управлява, без да се вземат лекарства. Това обаче не винаги е така. Често неправилното функциониране на тялото и употребата на някои лекарства е единственият начин да се поддържа бременност и понякога да се спаси живота на жената. Ще разберем в кои случаи е необходимо да се използва Дексаметазон по време на бременност.

 1. Какво е?
 2. Как?
 3. Когато е назначен?
 4. Когато не можете да използвате?
 5. Период на планиране
 6. Период на бременност
 7. Ако има заплахи за преждевременна доставка
 8. За намаляване на интензивността на имунните реакции
 9. Вродени аномалии
 10. Схеми на лечение
 11. Възможни странични реакции

Какво е?

Дексамезон е синтетично хормонално лекарство от групата на глюкокортикостероидите. Това лекарство се използва широко в медицината за лечение на различни заболявания, но е строго забранено да се използва за самолечение, особено по време на планиране и носене на бременност. Лекарството се използва стриктно според указанията и под наблюдението на лекар.

Как?

Основната активна съставка на лекарството е синтетичен аналог на хормона, който се произвежда в човешкото тяло в надбъбречните жлези. Този хормон има редица важни функции, а именно:

 • регулира метаболизма на някои минерали;
 • поддържа нормален воден баланс;
 • повлиява синтеза на определени ензими в черния дроб;
 • влияе върху производството на вещества, които провокират възпалителни и алергични реакции.

По този начин лекарството има следния ефект:

 • антиалергичен;
 • антишоков;
 • имуносупресивни.

Съвет! Лекарството се произвежда под формата на разтвор или таблетки, инжектирани интрамускулно. Ако се изисква бърз терапевтичен ефект, тогава се предписва интравенозна инжекция..

Когато е назначен?

Инструментът може да се използва самостоятелно или в комбинация с други. Списъкът с показания за употребата му е доста широк, това са:

 • заболявания на ставите и гръбначния стълб, включително остеохондроза, артрит и др.;
 • шок, провокиран от травма или алергична реакция, както и по време на операция.

Когато не можете да използвате?

Забранено е употребата на лекарството при наличие на състояния като:

 • туберкулоза (активна форма);
 • остри инфекциозни заболявания;
 • чернодробно заболяване;
 • състояние на остра психоза.

Съвет! Бременността не е включена в списъка на строгите противопоказания за употребата на лекарството, но използването на лекарството по време на раждане на бебе е възможно само ако има спешна нужда.

Период на планиране

На много жени, които напразно се опитват да забременеят, се предписва Дексаметазон при планиране на бременност. Някои жени, след като се запознаха със списъка на възможните странични реакции на организма, който дава инструкцията, се ужасяват и отказват да правят инжекции.

Дексаметазон обаче може да бъде много полезен при планирането на бременността. Факт е, че се предписва в случай, че невъзможността да забременеете се дължи на нарушение на хормоналния баланс.

Ако в тялото на жената се синтезира прекомерно количество мъжки полови хормони, тогава това състояние на нещата често води или до безплодие, или до ранен спонтанен аборт.

За възстановяване на нормалния хормонален баланс се предписва Дексаметазон при планиране на бременност. Инжекциите с дексаметазон ви позволяват да регулирате производството на хормони, в резултат на което зачеването става възможно.

Съвет! Като правило, ако по време на планирането на лечението с дексаметазон е проведено, след началото на бременността лекарството не се отменя, просто коригирайте дозата му. В някои случаи лекарството се убожда до самото раждане..

Период на бременност

По време на бременността лечението с лекарството може да продължи. Но дори и да няма проблеми със зачеването, не може да се изключи възможността да се изисква лечение с това лекарство. Ако лекарството е предписано за потискане на активността на мъжките хормони, тогава по време на бременност лечението продължава:

 • до 18 седмици в случай, че в яйчниците се образува излишък от хормони;
 • преди раждането, ако излишъкът от мъжки хормони се дължи на неправилно функциониране на надбъбречните жлези;
 • до 36 седмици, ако андрогените се синтезират в няколко източника.

Ако се открие хормонален дисбаланс след зачеването, тогава може да се препоръча и употребата на лекарството. Освен това, колкото по-рано започнаха да се правят инжекции, толкова по-големи бяха шансовете за раждане на здраво бебе.

При липса на адекватна терапия излишъкът от аерогенни хормони заплашва:

 • развитието на спонтанен аборт;
 • забавяне на развитието на плода, плацентарна недостатъчност.

В допълнение, Дексаметазон може да се предписва на бъдещата майка в други случаи, а именно:

 • за намаляване на активността на имунните реакции, ако те застрашават развитието на бременност;
 • за лечение на надбъбречна недостатъчност при жена;
 • ако има заплаха от преждевременно раждане, употребата на лекарството се дължи на по-бързото развитие на белите дробове на плода.

Ако има заплахи за преждевременна доставка

В някои случаи лекарството се предписва не за лечение на бъдещата майка, а за ефекта върху плода. По-специално, това лекарство се предписва за отваряне на белите дробове при деца, родени преждевременно..

Има моменти, когато преждевременната доставка не може да бъде избегната. Едно от най-сериозните последствия от недоносеността е недоразвитостта на белите дробове на бебето, поради което не е възможно да се постигне тяхното отваряне след раждането. А невъзможността за отваряне на белите дробове след раждането на дете сериозно влошава прогнозите за безопасното развитие на бебето..

Ако бъдещата майка получи инжекция (по-рядко се предписват хапчета) на Дексаметазон, тогава узряването на дихателните органи в тялото на бебето ще започне да се извършва по-интензивно. Следователно, дори при преждевременно раждане, процесът на отваряне на белите дробове ще протича по същия начин, както при новородените, родени навреме..

Необходимостта от предписване на лекарство за стимулиране на съзряването на белите дробове на плода и своевременното им разкриване при раждането се определя от лекаря, тъй като успешното лечение е възможно само при индивидуален подход към всеки пациент. С навременното лечение недоносеното бебе започва незабавно да диша самостоятелно, поради факта, че процесът на отваряне на белите дробове протича нормално.

За намаляване на интензивността на имунните реакции

Дексаметазон се препоръчва за употреба при бъдещи майки при някои автоимунни заболявания, включително:

 • системен лупус еритематозус;
 • ревматоиден артрит;
 • хепатит А.

Тези заболявания са причинени от прекомерното функциониране на имунната система. Следователно тялото на жената ще възприеме плода като заплаха за тялото, от което е необходимо да се отървем. Инжекциите на лекарството ви позволяват да нормализирате реакциите на организма и нормално да предадете бременност.

Вродени аномалии

Ако жената има вродена недостатъчност на кората на надбъбречната жлеза, тогава инжектирането на дексаметазон ще нормализира баланса на хормоните. Това лекарство е жизненоважно за жената, тъй като тялото й произвежда недостатъчно количество глюкокортикостероиди.

Схеми на лечение

Схемата на лечение винаги се предписва индивидуално, в зависимост от показанията. Най-често се предписва инжекция (интрамускулна или интравенозна), но в някои случаи е по-препоръчително да се използва лекарството под формата на таблетки.

Възможни странични реакции

Назначаването на хормонални лекарства се извършва само съгласно строги показания за употреба. Категорично се изключва самолечението, тъй като дори една инжекция може да предизвика сериозни странични ефекти. Инструкцията за употреба предупреждава, че инжекцията или таблетките Дезаметазон могат да причинят следните нежелани реакции:

 • наддаване на тегло без промяна в диетата;
 • неизправности в работата на храносмилателния тракт;
 • безсъние;
 • слабост;
 • прекомерно изпотяване;
 • алергичен обрив.

Съвет! Всички тези странични ефекти не изискват специално лечение, всичко изчезва след приключване на курса на лечение.

Не трябва да забравяме, че лекарството има имуносупресивен ефект, поради което по време на лечението тялото на бременна жена става още по-уязвимо към вирусни и бактериални инфекции..

Така че, Дексаметазон по време на бременност може да се предписва както за лечение на майката, така и за стимулиране на по-бързо съзряване на белите дробове на плода. Най-често се предписва курс на мускулни инжекции или таблетки. Ако е необходимо, осигурете спешна помощ, може да се направи интравенозна инжекция. Самолечението с лекарството, както и неразрешеното увеличаване на дозите или продължителността на курса е строго забранено..