Всяка жена е чувала повече от веднъж, че по време на бременност трябва да се въздържа от приема на каквито и да било лекарства. Лекарствата, използвани по време на раждане на бебе, могат да доведат до тежки и понякога непоправими последици. И затова, когато е възможно, наркотици, носещи дете, е по-добре да "заобиколите десетия начин." Всичко това е вярно, но само не винаги е възможно да се избегне лечение с лекарства: някои състояния и заболявания са потенциално много по-опасни за живота на бебето, отколкото ефектът от приема им. Същото може да се каже и за лекарството Дексаметазон, което се предписва по време на бременност в случай на хиперандрогения..

Анотацията към Дексаметазон показва: употребата по време на бременност е противопоказана. Но ето лошият късмет: по време на бременност това лекарство често се предписва - с цел поддържане на бременността. Това се случва, ако тялото на бременна жена произвежда повишено количество мъжки хормони - андрогени. Хиперандрогенизмът е опасен, тъй като провокира спонтанен аборт и следователно винаги съществува заплаха от преждевременно прекъсване на бременността. Дексаметазон, хормонално лекарство, потиска производството на андрогени от надбъбречните жлези и яйчниците, като по този начин намалява риска от спонтанен аборт. Като правило Дексаметазон се предписва за цялата бременност. В действителност, докато плодът расте, тялото му също започва да произвежда мъжки хормони. Ситуацията става особено опасна, ако жената очаква момче: в този случай неговите хормони се добавят към андрогените на майката, от което рискът от преждевременно прекъсване на бременността се увеличава още повече..

Друго свойство на Дексаметазон е способността му да намалява активността на имунните процеси, поради което се предписва за прием при свръхактивна имунна система - при така наречените автоимунни състояния. Такива състояния са типични за заболявания като лупус, някои артрити, хепатити, бъбречни заболявания и някои други. При такива заболявания първоначално твърде активната имунна система на майката възприема плода като опасност и може да реагира агресивно на него - до отхвърляне включително. Освен това собствените тъкани на майката също са „под атака“. Това може да бъде предотвратено от дексаметазон, който блокира производството на антитела, които предотвратяват бременността..

Дексаметазон, както всички лекарства от този клас - кортикостероиди - има способността да преминава през плацентата. Но проверената дозировка, която се практикува в ендокринологията и гинекологията от дълго време, на практика отрича възможните странични ефекти за плода по време на лечението с дексаметазон. Като правило, лекарството се предписва в количество от 1 до 3 таблетки на ден, в зависимост от показателите на урина и кръвни тестове. В същото време по време на лечението е възможно да се намали дозата на хормона - отново в зависимост от показателите на андрогените в организма. Ако въпреки това усложненията не могат да бъдат избегнати - те се изразяват в атрофия на надбъбречната кора при плода - те ще бъдат коригирани при новороденото поради заместителна терапия.

Противопоказания за прием на дексаметазон по време на бременност са затлъстяването при бъдещата майка от трета или четвърта степен или свръхчувствителността към това лекарство. И страничните ефекти от употребата на дексаметазон по време на бременност могат да се проявят с гадене, повръщане, намаляване на кръвното налягане, образуване на язва на стомаха.

Отказът от лечение с дексаметазон по време на бременност, като се притеснявате за негативните ефекти на лекарството, все още не си заслужава. Този инструмент се използва в медицината повече от година и следователно лекарите са наясно с неблагоприятните му ефекти, в резултат на което ще бъде осигурен засилен надзор за бременната жена. И освен това отказът от оправдано лечение може да доведе до болезнени и трагични последици за всяка майка - загуба на дете..

Инжекции на дексаметазон по време на бременност: за какво се предписва, какви последици могат да бъдат за плода?

Бременността е период, в който от тялото може да се очаква всичко. За съжаление не всички жени го имат гладко. Случаите на заплаха от преждевременно раждане или спонтанен аборт на по-късна дата са доста чести. За да помогнат на жената да остане бременна, лекарите могат да използват опасни методи и да предписват силни лекарства. Това е хормоналното лекарство Дексаметазон. В какви случаи се предписва на бременни жени и защо? Как се отразява на бъдещата майка и нероденото дете? Тази статия ще ви разкаже за това..

Защо на бременни жени се предписва Дексаметазон?

Въпреки факта, че инструкциите за употреба на дексаметазон предупреждават за нежеланата употреба на лекарството по време на раждането на дете, лекарите все още често го предписват на бъдещи майки. Експертите са сигурни, че ако са изпълнени определени условия, приемът на Дексаметазон е безопасен. Те включват:

 • лечение на бременна жена в болница под наблюдението на медицински персонал;
 • правилната доза на лекарството (за всяка жена се избира индивидуално).

Дексаметазон по време на бременност обикновено се прилага чрез инжектиране. Паралелно се използва витамин Е. Тази комбинация дава шанс да се предотврати евентуално прекъсване на бременността и помага за нормализиране на хормоналния фон на жената. Основните показания за предписване на лекарството на бременни жени са:

 • очни заболявания (ирит, конюнктивит);
 • автоимунни заболявания;
 • смущения на хормонално ниво;
 • заплаха от преждевременно раждане или спонтанен аборт;
 • за подготовка и отваряне на белите дробове на нероденото бебе.

Хиперандрогения при жена

Хиперандрогенизмът води до факта, че оплодената яйцеклетка не може да остане в матката, в резултат на което бременността се прекъсва. В допълнение, повишеното производство на тестостерон в женското тяло пречи не само на раждането и раждането на бебе, но и на забременяването като цяло..

Прекомерната активност на имунната система води до факта, че тялото започва да произвежда антитела, които се стремят да се отърват от плода, възприемайки го като чуждо тяло. Дексаметазон спира този процес, като блокира активността на антителата.

Ако е известно, че жената трябва да има момче, лекарят може да й предпише да приема лекарството до края на срока, но на кратки курсове. Такива действия на специалист са свързани с факта, че когато се носи мъжки плод, количеството тестостерон, произведено в женското тяло, може да се увеличи многократно. Това застрашава развитието на надбъбречна атрофия при бебето..

Дексаметазон за разширяване на белите дробове на бебето

Глюкокортикостероид дексаметазон може да се предписва на жена в последния триместър на бременността. През този период вероятността от преждевременно раждане е голяма. Ако жената има този проблем, тогава, съгласно схемата, предписана от лекаря, тя получава инжекции от лекарството. Действието на Дексаметазон в този случай е насочено не към бъдещата майка, а към детето.

Максималната концентрация на инжекционен дексаметазон в кръвта се достига достатъчно бързо. В същото време в тялото на жената настъпват огромен брой промени, които детето възприема като стрес. Този ефект на лекарството повишава издръжливостта и издръжливостта при децата. Лекарството насърчава ускорено съзряване и отваряне на белите дробове на бебето.

Ако по някаква причина лекарството не се използва, няма да е лесно за бебето. След раждането белите му дробове може да не се отворят и той да не може да диша сам. В този случай медицинският персонал ще бъде принуден да свърже новороденото с вентилатор, в противен случай е възможна летална смърт..

На етапа на планиране

Често специалистите предписват Дексаметазон на жени, които не могат да забременеят. Инструкциите за хормоналното лекарство обаче казват, че е вредно за бременните жени и тези, които не могат да заченат дете. На кого да повярвам?

Съвременната медицина не е съгласна с това твърдение за лекарството и го счита за остаряло. Лечението с дексаметазон се използва повече от една година в областта на акушерството и гинекологията. Лекарството действа като изкуствен заместител на хормоните на надбъбречната кора.

Дексаметазон участва в хормоналния метаболизъм на жената, като спира производството на тестостерон, който е основната причина за безплодие и спонтанни аборти. Навременната лекарствена терапия увеличава шансовете за успешно зачеване и бременност. Всичко това се дължи на контрола на състоянието на андрогените от Дексаметазон.

Веднага след като жената успее да забременее, в никакъв случай не трябва да спира да приема лекарството. Лекарят може да регулира дозата само надолу. В някои случаи приемът на дексаметазон от жената продължава до самото раждане. Това не влияе по никакъв начин на процеса на раждане, тъй като дозата на лекарството, приета от бъдещата майка, е минимална.

Максималната доза на този хормонален агент при планиране на бременност е не повече от 1/4 от таблетката. Терапията може да бъде предписана от лекар само след преглед на пациента и получаване на резултатите от преминалите тестове.

Противопоказания, странични ефекти и възможни последици за майката и детето

Препоръчително е, разбира се, да не приемате Дексаметазон по време на бременност. Ако въпреки това това не може да се избегне, лечението трябва да се извършва под строгото наблюдение на лекар и при липса на следните противопоказания:

 • свръхчувствителност към компонентите, съставляващи лекарството;
 • проблеми с храносмилателната система;
 • диабет;
 • инфекции от бактериален, вирусен и гъбичен характер;
 • неизправности в работата на черния дроб и бъбреците;
 • патологични заболявания на щитовидната жлеза;
 • артериална хипертония;
 • значително излишно телесно тегло;
 • патологии, причинени от полиомиелит и остеопороза;
 • паразитни заболявания;
 • остри психични разстройства;
 • проблеми със сърдечно-съдовата система.

Въз основа на многобройни прегледи може да се заключи, че приемът на дексаметазон по време на бременност засяга не само неговия ход, но и благосъстоянието на бъдещата майка. Бременните жени, подложени на медикаментозна терапия, често се оплакват от проявата на неговите странични ефекти:

 • неизправности в работата на ендокринната система (намалена производителност на надбъбречните жлези, повишена чувствителност към използваната захар);
 • нарушен метаболизъм (повишено изпотяване, наддаване на тегло, задържане на течности в тялото, излишък на калций, калий и натрий);
 • проблеми с храносмилателната система (метеоризъм, частичен отказ от ядене, коремна болка, гадене, повръщане, панкреатит);
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (брадикардия, тромбоза, нарушения на сърдечния ритъм, остра сърдечна недостатъчност);
 • проблеми със зрението (повишено очно налягане, атрофия на зрителния нерв и роговицата, катаракта, притъпяване на зрението, усещане за чуждо тяло в окото);
 • други (алергични реакции, замаяност, остеопороза, бавно заздравяване на рани, свързани с лошо съсирване на кръвта, свръхвъзбуждане, нарушена координация, халюцинации, безсъние, конвулсии, синини под кожата, тромбофлебит, изтръпване на кожата, развитие на некроза на мястото на инжектиране, абстинентен синдром).

Въпреки факта, че инжекциите с дексаметазон са доста ефективни в определени ситуации, наличието на странични ефекти кара човек да се замисли дали да го използва. Многобройни изследвания на лекарството върху лабораторни животни показват неговия отрицателен ефект върху развитието на детето в утробата. След раждането децата могат да развият сериозни проблеми с надбъбречните жлези и други също толкова опасни патологии. Най-опасното е адреналиновата криза. Може да бъде фатално.

За да предотвратите необратими последици, трябва редовно да водите бебето си на прегледи. Особено ако майката е била лекувана с дексаметазон много дълго време по време на бременност.

Инструкции за употреба на лекарството

Инструкциите за лекарството не посочват ясно как и в какви дози трябва да се приема този хормонален агент. Всичко зависи от решението на лекаря, което той взема, като се фокусира върху състоянието на жената и резултатите от тестовете, които е преминала.

Средно дневната доза на дексаметазон варира от 0,5 до 0,9 mg. Първата интравенозна (по-рядко интрамускулна и интраартикуларна) инжекция включва максималната доза от лекарството (от 4 до 20 mg), през следващите дни дозата на лекарството постепенно се намалява. Продължителността на терапията варира от 3 до 4 дни. Един курс на лечение може да се провежда не повече от веднъж на 3-4 месеца. Изключения са възможни, но само на индивидуална основа и само както е предписано от лекар.

Дексаметазон и бременност: как противопоказаното лекарство може да бъде единственият шанс за спасяване на дете?

В очакване на раждането на малко чудо, всяка бъдеща майка знае колко е важно да се грижи за здравето си, тъй като новият живот вътре все още е много крехък, следователно препоръчителността на приема на дори обикновени витамини трябва да бъде обсъдена с лекар, да не говорим за по-сериозни лекарства.

Периодът на бременност е времето, през което е по-добре да се въздържате от каквито и да било лекарства и лекарства, тъй като тялото на бременна жена може да реагира напълно непредсказуемо. Какво обаче да се прави, ако приемането на лекарството стане просто необходима мярка?

Описание и основни характеристики на дексаметазон

Едно от най-противоречивите лекарства, за ползите и опасностите, за които гинеколозите и акушерите постоянно спорят, е Дексаметазон. Ако разгледате инструкциите за това лекарство, ще установите, че то е противопоказано по време на бременност..

Но парадоксът е, че понякога приемът му помага да се предотврати заплахата от спонтанен аборт и да се спаси живота на детето. Как се случва?

Много често в описанията на лекарствата се посочва, че приемът в определени случаи е възможен, но само ако техният терапевтичен ефект, който се предвижда от лекаря, ще бъде в пъти по-висок от потенциалния риск за жена или бебе, който може да възникне по време на лечението.

Предписвайки "Дексаметазон", лекарите просто се опитват да оценят и сравнят тези категории, за да вземат правилното решение..

Малко за лекарството

"Дексаметазон" е флуориран хомолог на хидрокортизон, глюкокортикоид, предназначен за локална и системна употреба, или просто хормонален агент.

Като синтетичен аналог на хормоните на надбъбречната кора (обикновено това вещество трябва да поддържа нормалното функциониране на човешкото тяло), лекарството е в състояние ефективно да се бори с множество остри и хронични възпалителни процеси, автоимунни заболявания и дори алергични прояви.

В допълнение, "Дексаметазон" има антишоков, глюкокортикоиден и имуносупресивен ефект, повлиявайки въглехидратните, протеиновите, водно-електролитните и липидните метаболитни процеси.

Обхватът на приложението му е много широк. Когато американските учени откриха тези хормони преди почти 100 години, те нямаха представа колко ще се разшири зоната на тяхното ефективно действие. Проучванията, продължили около половин век, обаче не са били без неприятни инциденти и скандали: доказано е изключително негативното влияние на стероидните хормони върху бременността (деца са родени със сериозни патологии и нарушения в развитието).

Независимо от това, "Дексаметазон" се предписва на жени, които имат заплаха от спонтанен аборт или хроничен спонтанен аборт. Основните причини лекарите да вземат такова решение са следните фактори.

 • Наличието на хиперандрогения при бъдещата майка.

Тоест увеличено производство и увеличаване на количеството андрогени или мъжки хормони в женското тяло. Хормоналните смущения са доста чести по време на бременност, тъй като хормоналният фон се променя много рязко. Следователно, вместо необходимия прогестерон, тестостеронът се произвежда от яйчниците и надбъбречните жлези, което не позволява на жената да роди и роди дете (а понякога и да забременее).

За да определи дали това наистина е хиперандрогенизъм, лекарят трябва да проведе различни изследвания (като правило ще трябва да направите тест за кръв и урина за хормони).

 • Хронични заболявания на майката.

Вторият важен фактор за предписване на лекарството са някои заболявания на бъдещата майка, както и необходимостта да се поддържа нормално здравословно състояние. Говорим за бъбречни заболявания, хепатит, лупус, артрит, при които има свръхактивна имунна система (или автоимунно състояние).

Тази диагноза означава, че тялото активно развива специални антитела, предназначени да предотвратят развитието и поддържането на бременността, тоест детето се възприема като опасност и всички сили са насочени да се отърве от него. "Дексаметазон" чрез своето действие е в състояние да блокира тези антитела, като по този начин спасява бременността от заплахата.

В допълнение, лекарството се предписва за нормализиране на хормоналните нива при планиране на бременност, а също така се използва в някои случаи на преждевременно раждане ("Дексаметазон" често се използва за отваряне на белите дробове на дете).

Трябва да се отбележи, че лекарството се абсорбира от стомашно-чревния тракт доста бързо и се екскретира през червата и бъбреците. Един от съществените недостатъци на лекарството е, че той лесно може да проникне през плацентарната бариера и да влезе в кърмата..

Лекарството може да се намери под формата на таблетки, както и под формата на инжекции (те могат да бъдат предписани за интравенозно, интрамускулно и интраартикуларно приложение). Освен това се използват и капки - локално или конюнктивално.

Ползите и вредите от лекарството за бъдещата майка и дете

Както вече разбирате, "Дексаметазон" се предписва по време на бременност, ако лекарството е необходимо за жизненоважни показатели, т.е. само в случаите, когато без медицинска терапия здравето на майката или бебето е в смъртна опасност.

Също така те се обръщат към лекарството, ако други лекарства, които са по-приемливи по време на бременност, не помагат. По правило лекарят предписва хапчета за жена, но в случай на тежко или критично състояние могат да бъдат предписани интравенозни или интрамускулни инжекции (в случай на остро ревматично състояние се използват и вътреставни инжекции, за да се помогне на пациента да се отърве от болезнения шок).

Лекарството се предписва при наличието на следните показания:

 • с някои форми на онкологията (ако пациентът страда от левкемия или има лимфом);
 • при тежки неврологични състояния (например, ако се появи мозъчен оток или тумор);
 • с хематологични заболявания;
 • в случаи на сложни заболявания на стомашно-чревния тракт (язви и др.);
 • с тежки заболявания на дихателните пътища (за страдащи от белодробна туберкулоза, бронхоспазъм или астма);
 • при остри ревматични състояния;
 • при нарушения на ендокринната система;
 • в случаи на остри алергични реакции (като анафилактичен шок);
 • за тежки офталмологични, инфекциозни заболявания.

Освен това, ако диагностичното проучване - анализ на 17 KS (специален анализ, който проверява нивото на седемнадесет кетостероиди) - покаже, че нивото на мъжките хормони е повишено, ще се предписва "Дексаметазон" през цялото време на бременността, за да се запази детето.

Също така, честа причина за предписване на лекарство за дълъг курс е наличието на антифосфолипиден синдром (APS) при жена, което допринася за появата и развитието на плацентарна недостатъчност и нейните негативни последици. "Дексаметазон" обикновено се предписва при съмнения за различни имунни нарушения.

В случай на преждевременно раждане, "Дексаметазон" се използва също за спиране на контракциите, тъй като е в състояние да потисне контрактилната активност на матката и да предотврати раждането на недоносено бебе.

Тялото на бебето възприема появата на активното вещество на лекарството като сигнал за подготовка за раждане, а дихателните му органи (белите дробове) узряват по-бързо, така че след като се роди, то може да диша самостоятелно.

Бременните жени, които са принудени да приемат лекарството, задават естествен въпрос колко опасно е за нероденото дете. Проучванията показват, че най-голям отрицателен ефект върху плода "Дексаметазон" може да има през първия и третия триместър, особено ако жената го приема в инжекции.

В последния случай новороденото ще трябва да се подложи на заместителна терапия, тъй като ще има и усложнения с производството на хормони..

Противопоказания и възможни нежелани реакции по време на бременност

Приемът на "Дексаметазон" се провежда от лекаря в проверена доза, практикувана в гинекологията и ендокринологията, което ви позволява да сведете до минимум всички възможни рискове.

Независимо от това, режимът на лечение се изчислява и коригира индивидуално, след диагностика, анализ на проблема и определяне на текущото състояние на жената..

Обикновено терапията започва с инжекции (първите няколко дни от лечението). Приемът може първо да бъде в големи дози, а след това постепенно да намалее до нивото на минимално ефективно. След това бременната жена се прехвърля под формата на таблетки на лекарството, като дневната доза се разделя на три приема.

Хормоналното лечение е сложен процес, който изисква внимателно наблюдение, анализ и самодисциплина. По време на терапията ще трябва да се тествате отново и отново (на всеки 2-4 седмици), така че лекарят да разбере ефективността на лечението и да го коригира.

Ако получите някакви странични ефекти, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако получите някой от следните симптоми:

 • проблеми със стомашно-чревния тракт и храносмилането (намален апетит, гадене или повръщане, подуване на корема, панкреатит);
 • общо влошаване на благосъстоянието (повишено налягане, безсъние, тежки мигрени, световъртеж, раздразнителност, прекомерно изпотяване);
 • някои нарушения на централната нервна система (появяват се конвулсии, може да започнете да страдате от халюцинации и дезориентация, депресия);
 • изразени алергични реакции;
 • Изведнъж податливостта към консумация на захар се е увеличила, забелязвате, че внезапно сте започнали да наддавате или се е появил оток (това може да се дължи на проблеми в ендокринната система и метаболитни нарушения);
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система (поява на аритмии и остра сърдечна недостатъчност, тромбоза).

Може също да Ви посъветвате за специфична диета, за да увеличите приема на калий (плюс - неговите синтетични лекарства) или да предпишете антиациди.

Въпреки ефективността и ползите от лекарството, за съжаление, то не е подходящо за всички. "Дексаметазон" не се предписва, ако пациентът има сериозни противопоказания:

 • хронични или остри стомашно-чревни заболявания (улцерозен колит и язва, гастрит);
 • жената има инфекции (вирусни, бактериални, гъбични) или паразитни заболявания;
 • с остеопороза от системен характер;
 • с някои заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната системи (например в случай на скорошен инфаркт, сърдечна недостатъчност, диабет или тежко затлъстяване);
 • ако жената има свръхчувствителност към лекарството;
 • със състояния на имунна недостатъчност (включително ХИВ инфекции или СПИН);
 • в случай на активни форми на туберкулоза;
 • с остра чернодробна или бъбречна недостатъчност;
 • в периодите преди и след ваксинацията;
 • с тенденция към образуване на кръвни съсиреци;
 • в случай на определени очни лезии (като глаукома, остри очни инфекции, вирусен конюнктивит и др.).

Понякога, ако лекарството бъде внезапно отменено, може да се развие така наречения синдром на „отнемане“, когато пациентът развие слабост, гадене, мускулно-скелетна болка и влошава състоянието, за което лекарството е предписано.

Възможно ли е да замените лекарството с нещо?

В случай на индивидуална непоносимост към "Дексаметазон" или други фактори, поради които той не може да бъде предписан, лекарите се обръщат към неговите аналози и подобни лекарства:

 • "Преднизолон" или "Метилпреднизон";
 • Дексамиран;
 • "Декадрон";
 • Дексазон;
 • Дексаметазон натриев фосфат (и просто фосфат);
 • "Максидекс";
 • Дексавен;
 • Фортекортин.

Заключение

По принцип отзивите за употребата на лекарството са положителни, но не забравяйте, че е строго забранено да го предписвате сами или да се лекувате без ръководството и контрола на лекар..

Въпреки че лекарството се използва от дълго време в гинекологичната практика, всеки случай е индивидуален, следователно, знаейки за всички свойства, ползи и последици от приема на лекарството, лекарят ще вземе решение, което е оптимално за вашата ситуация. Не се страхувайте предварително и отказвайте лечение, което може да спаси живота на детето и ще ви позволи успешно да издържите бременността.

Дексаметазон по време на бременност: за какво се предписва?

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • ATX код
 • Активни съставки
 • Показания за употреба
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Условия за съхранение
 • Срок на годност
 • Фармакологична група
 • фармакологичен ефект
 • Код на ICD-10
 • Производител

Бременността е период, в който е необходимо да бъдете изключително селективни по отношение на приема на лекарства. В крайна сметка, всяко, дори и най-"безвредното" лекарство може да причини непоправима вреда на развиващия се плод, както и да повлияе негативно на целия процес на бременността. Има обаче ситуации, когато е невъзможно да се направи без определени лекарства: например, хормоналното лекарство Дексаметазон се предписва доста често по време на бременност, въпреки факта, че инструкциите не съдържат препоръка за използването му в този период. Защо се случва това и как Дексаметазон влияе върху тялото на жената и развитието на нероденото дете?

Дексаметазон при планиране на бременност

Дексаметазон е синтетичен аналог на хормона на надбъбречната кора. Той стабилизира производството и обмена на съответните хормони, поради което е подходящ за коригиране на хиперандрогенизъм - повишено съдържание на андрогени в кръвта. Много често именно дисбалансът на тези хормонални вещества, които се наричат ​​още „мъжки“, води до развитие на безплодие или до спонтанен аборт.

Доста често се случва, когато на жена се предписва дексаметазон при планиране на бременност и след това продължава лечението до раждането на дете.

Пациентите, които се притесняват от такова предписание, се успокояват от експертите: предписаната от лекаря доза дексаметазон не е толкова голяма, че да предизвика негативни реакции от тялото или плода на жената. Състоянието на самата хиперандрогения е много по-опасно. Ето защо, ако е необходимо, лекарството се приема по препоръка на лекар - след преминаване на всички необходими тестове.

Хиперандрогенизмът се определя с помощта на анализа 17CS: ако се установят стойности, които надвишават нормата, тогава се предписва дексаметазон за нормализиране на производството на тестостерон.

Както при бременност, лекарството се използва като терапевтичен курс и дозировката се избира индивидуално.

Може ли Дексаметазон да се приема по време на бременност?

Най-често Дексаметазон по време на бременност се използва за стимулиране на белодробната система на бебето или за предотвратяване на преждевременно раждане. Ако започне преждевременно раждане, лекарят въвежда специални лекарства, за да го спре, след което допълнително се въвежда Дексаметазон. Навременната инжекция подготвя белите дробове за дишане, дори ако бебето е недоносено: благодарение на това бебето може да вдишва самостоятелно веднага след раждането.

Подготовката на белите дробове обаче не е единствената причина, поради която лекарите активно използват Дексаметазон по време на бременност. Често гестационният период се прекъсва поради увеличеното производство на андрогени в женското тяло - мъжки хормонални вещества. Дексаметазон се използва за нормализиране на тяхното производство и предотвратяване на прекъсване..

Препоръчително е да използвате лекарство, ако плодът има рядък дефицит на надбъбречен хормон. По този начин с помощта на дексаметазон е възможно да се предотврати развитието на заболявания на дихателната система при бебето..

Всеки адекватен лекар няма да инжектира хормонално лекарство без подходящи показания. Назначаването взема предвид възможните странични ефекти, противопоказания. Често Дексаметазон идва на помощ, ако здравето на майката и бебето е в опасност. В такава ситуация лекарят може дори да не вземе предвид наличието на противопоказания.

ATX код

Активни съставки

Фармакологична група

фармакологичен ефект

Показания за употребата на дексаметазон по време на бременност

Прекомерното производство на андрогени не е единствената индикация, при която се използва дексаметазон. По време на бременност може да се предпише лекарство:

 • с рязък спад на кръвното налягане;
 • с инфаркт, опасна загуба на кръв, нараняване от изгаряне;
 • с тежка интоксикация;
 • с развитието на сепсис, гноен менингит;
 • със силни прояви на токсикоза в по-късните етапи;
 • с алергична дерматоза;
 • с туморни процеси, мозъчен оток;
 • с пневмония.

При многоплодна бременност или при съществуващите рискове от преждевременно раждане може да се предписва Дексаметазон по време на бременност, за да се отворят белите дробове на бебето. Ако няма заплаха от преждевременно раждане, няма нужда да се използва лекарството. Профилактиката с дексаметазон по време на бременност се извършва в количество от 6 mg четири пъти на всеки 12 часа при първите признаци на преждевременно раждане.

Фармакодинамика

Дексаметазон е полусинтетичен кортикостероид с глюкокортикоидна активност. По време на бременност лекарството демонстрира противовъзпалителна и имуносупресивна активност, влияе върху качеството на енергията и метаболизма на глюкозата, влияе върху фактора на стимулиране на хипоталамуса и трофичния хормон на аденохипофизата.

Принципът на действие на глюкокортикоидните лекарства не е напълно проучен. Предполага се, че те действат на клетъчно ниво. Клетъчната цитоплазма съдържа двойка рецепторни системи. Чрез свързване с глюкокортикоидни рецептори кортикоидите проявяват противовъзпалителни и имуносупресивни ефекти и коригират метаболизма на глюкозата. И чрез комуникация с минералокортикоидни рецептори се регулира метаболизмът на натрий, калий, както и водно-електролитния баланс.

Активният глюкокортикоид се разтваря в липиди и лесно навлиза в клетъчните структури през клетъчната мембрана.

Дексаметазон заедно с катехоламини, инсулин и глюкагон осигурява процесите на съхранение и използване на енергията. Черният дроб активира образуването на глюкоза и гликоген. В мускулите и други периферни тъкани режимът на мобилизиране на аминокиселини и внимателното използване на глюкоза е „включен“: тези вещества са необходими за интрахепаталните процеси на глюконеогенезата.

Дексаметазон засилва бъбречната циркулация и скоростта на гломерулна филтрация, инхибира синтеза на вазопресин, потенцира отделянето на киселини от организма. В същото време се увеличава съкратителната активност на сърдечния мускул и тонусът на периферните съдове.

Фармакокинетика

Гранични концентрации на дексаметазон се откриват в рамките на пет минути с интравенозна инфузия и в рамките на 60 минути с интрамускулна инжекция.

При интравенозна инфузия ефектът на лекарството започва незабавно, а при интрамускулно инжектиране - след осем часа. Периодът на действие на активната съставка след интрамускулно инжектиране може да бъде от 17 до 28 дни.

Дексаметазон фосфатът бързо се превръща в дексаметазон в серума и ставната течност. В серума около 77% се свързва с албумин. Метаболизмът се проявява най-вече в черния дроб, в по-малка степен в бъбреците и други тъкани.

Биологичният полуживот може да варира от 24 до 72 часа. Екскрецията се извършва главно с пикочната течност.

Противопоказания

Дексаметазон по време на бременност няма да се предписва, ако пациентът страда от поне едно от следните състояния:

 • язвени процеси в храносмилателния тракт (в стомаха, червата);
 • гастрит, гастродуоденит;
 • системна остеопороза;
 • остри инфекциозни процеси;
 • ХИВ инфекция;
 • психотични разстройства;
 • сърдечна патология;
 • склонност към хипертония;
 • повишено вътреочно налягане;
 • диабет;
 • бъбречно-каменна болест;
 • наднормено тегло;
 • хронична недостатъчна бъбречна и / или чернодробна функция;
 • тиреотоксикоза.

Списъкът с противопоказания е доста обширен, така че лекарят трябва да открие всички възможни болезнени състояния при жената, за да може дексаметазон да има само положителен ефект по време на бременност.

Странични ефекти на Дексаметазон по време на бременност

Тежестта на нежеланите реакции по време на лечението с дексаметазон зависи от дозата на приеманото лекарство. Както казват самите пациенти, най-честите са такива нежелани прояви:

 • метаболитни промени (повишено изпотяване, подуване, увеличаване на мастната маса главно в горната половина на тялото, повишено съдържание на калций, калий, натрий в кръвта);
 • ендокринни промени (хипофункция на надбъбречните жлези, повишена чувствителност към храни, съдържащи захар);
 • промени в централната нервна система (неврози, конвулсии, дезориентация, мигреноподобни болки, замаяност, депресивни състояния, нарушения на съня);
 • храносмилателни разстройства (гадене, подуване на корема, промяна в апетита);
 • нарушения на сърцето и кръвоносните съдове (брадиаритмия, тромбоза, сърдечна недостатъчност);
 • алергични процеси;
 • остеопороза;
 • абстинентен синдром.

Начин на приложение и дозировка

 • под формата на таблетки (по 0,5 mg всяка);
 • под формата на разтвор в ампули за интрамускулни и интравенозни инжекции (4 mg / ml);
 • под формата на капки за очи;
 • под формата на офталмологична суспензия.

Режимът на дозиране се определя индивидуално, като се вземат предвид показанията, благосъстоянието на пациента и нейният отговор на лечението.

При спешни спешни случаи дексаметазон се инжектира бавно интравенозно (или чрез инжектиране, или чрез капково вливане). В нормалната практика лекарството често се прилага чрез интрамускулно инжектиране. За разреждане на разтвора за интравенозна инфузия използвайте физиологичен разтвор на NaCl или 5% разтвор на глюкоза.

Дексаметазон в инжекции се прилага интрамускулно в индивидуално избран обем: първо се прилага леко надценена доза от лекарството, след това това количество постепенно се намалява до оптималната и изключително ефективна доза. Средната доза може да бъде от 0,5 до 9 mg от лекарството на ден. Интравенозната капкомер се използва за преждевременно начало на раждането, когато целта е да се отворят белите дробове на бебе с непълно формиране на дихателната система. Понякога може да се наложи допълнително приложение на лекарството непосредствено преди раждането.

Колко пъти може да се инжектира Дексаметазон по време на бременност? Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като целта винаги е индивидуална и се избира за всеки конкретен случай поотделно. Някои жени получават лекарството веднъж, докато в други ситуации се налага лечение през целия период на бременността. Дългосрочното лечение, като правило, се извършва с помощта на таблетна форма на дексаметазон.

Таблетките се приемат сутрин или преди лягане, или два пъти на ден, в индивидуално определено количество. Средното единично количество от лекарството е ½ таблетка. Най-често се използва такъв режим на лечение, когато в началото жената приема надценена доза, която постепенно се понижава и при необходимост се намалява до „не“. С очаквания дълъг период на лечение първо се прилагат мускулни инжекции, след което пациентът се прехвърля на поддържаща терапия с таблетки Дексаметазон.

Съществува и форма на лекарство под формата на офталмологичен разтвор. Дексаметазон капки за очи не са забранени по време на бременност, но се използват само с медицинска препоръка: с ирит или иридоциклит, бактериален конюнктивит. Капките нямат системен ефект и тяхната локална употреба не вреди на бременността и плода. Прилагайте Дексаметазон до 3 пъти на ден, 1-2 капки в засегнатото око (освен ако лекарят не е предписал друго).

При бронхит, пневмония, бронхиална астма, оток на ларинкса, лекарят може да препоръча инхалация на лекарството. Инхалацията с дексаметазон по време на бременност е разрешена, но процедурите се извършват под лекарско наблюдение, а целият период на инхалационно лечение не трябва да надвишава 7-10 дни.

Капки за очи или суспензия-капки, в някои случаи се оставят да капят в носната кухина - например при синузит, ринофарингит, сенна хрема. Дексаметазон в носа по време на бременност е в състояние да облекчи хода на алергичен ринит, да облекчи възпалението и интоксикацията. Такива капки обаче не могат да се използват повече от 3 пъти на ден и повече от седем дни подред. Освен това не трябва да използвате лекарство без добри показания - например при обикновена настинка, когато е напълно възможно да използвате по-безопасни лекарства.

Отмяна на курса на лечение

Много жени, които трябва да приемат лекарството дълго време, се притесняват: как ще се анулира дексаметазон по време на бременност? Всъщност този въпрос е от значение, тъй като е невъзможно внезапното спиране на лечението с това лекарство. Дексаметазон се анулира възможно най-гладко, преминавайки към ¼ от обичайната доза за 10 дни. За какво е? Изводът е, че човешкото тяло самостоятелно произвежда хормони, които са структурно подобни на дексаметазон. На фона на медикаментозното лечение собственото производство на хормони се потиска: принципът на обратна връзка е включен. При внезапна отмяна на терапията тялото няма време да се адаптира към нарушения хормонален статус. В резултат на това се развива хипокортицизъм. Проявите на такова патологично състояние са, че съществуващите преди това проблеми бързо се изострят, лабораторните параметри се влошават и има промени в кръвното налягане. За да избегнете всичко това, трябва да внимавате, когато спирате приема на Дексаметазон.

Понякога, когато се премахне заплахата от прекъсване, лекарството се отменя и след това се предписва втори курс на дексаметазон по време на бременност. Това не трябва да плаши: повторно лечение може да се предложи около 3-4 седмици след първото и се счита за безопасно.

Дексаметазон на различни етапи от бременността

Нека обобщим. Дексаметазон в клиничната практика може да се използва в такива ситуации:

 • Опасност за живота на жената. Дексаметазон може да бъде включен в реанимационната схема в случай на силен алергичен процес, с мозъчен оток, а също и ако се развие друго животозастрашаващо състояние (бронхоспазъм, усложнен пристъп на бронхиална астма).
 • Риск от спонтанен аборт. Дексаметазон в началото на бременността се предписва, за да се предотврати преждевременно прекъсване на гестационния процес или да се инхибира такова прекъсване в началния етап от развитието му (ако хиперандрогенизмът стане причина за такава патология - повишено производство на мъжки полови хормони).
 • Опасност от преждевременно раждане. Ако съществува риск бебето да се роди преждевременно и да бъде недоносено, тогава Дексаметазон е свързан, за да ускори адаптацията на дихателната система на бебето към независима дихателна функция.
 • Нарушения във развитието на плода. Дексаметазон в края на бременността ще се предписва непременно, ако плодът е диагностициран с вродена вътрематочна надбъбречна хиперплазия. Това е относително рядка патология, която изисква задължителна медицинска корекция..
 • Автоимунни заболявания при жена. Дексаметазон е включен в схемата на рецептите по време на бременност, ако жената има сложен ход на дерматоза, заболявания на съединителната тъкан, ревматоиден артрит, тежки ендокринни нарушения.
 • Злокачествени патологии по време на бременност. Дексаметазон се използва като лекарство, което инхибира процесите на атипично клетъчно делене.

В някои случаи лекарят включва дексаметазон в схемата на лечение като профилактично средство, което предотвратява повторната поява на автоимунна патология. Такова назначение се счита не толкова от гледна точка на отрицателно въздействие върху хода на бременността или развитието на плода, а по отношение на предотвратяването на рязко обостряне на заболяването, което може да причини много повече вреди, отколкото използването на лекарството.

Дексаметазон за запазване на бременността и спасяване на недоносени бебета

Бременността не винаги протича гладко. Често има заплаха от преждевременно раждане или късен спонтанен аборт. Лекарят, след като сравни всички факти, като прецени всички плюсове и минуси, може да предпише доста силни лекарства, насочени към подготовка на плода за преждевременно раждане и увеличаване на шансовете му за оцеляване. Едно от тези лекарства е Дексаметазон. Защо се предписва толкова силно хормонално лекарство и какви последици да се очакват от него?

 1. Защо на бременни жени се предписват интрамускулно инжекции с дексаметазон??
 2. Инструкции за употреба на ампули интрамускулно
 3. Странични ефекти и противопоказания
 4. Колко е дексаметазон в ампули
 5. Прегледи на бременни жени

Защо на бременни жени се предписват интрамускулно инжекции с дексаметазон??

Вече беше казано по-горе, че основната индикация за употребата на инжекции с дексаметазон е заплахата от преждевременно раждане. Ако се установи такъв проблем, това лекарство ще помогне на детето да се отвори по-бързо. След раждането на бебето той има всички шансове да диша самостоятелно, защото дихателната система ще бъде развита и готова. В противен случай има рискове бебето да не може да диша самостоятелно, може да има спиране на дишането и смъртта си. Инжекциите с дексаметазон причиняват общ стрес в тялото на майката. Бебето усеща това и вече в утробата се подготвя за факта, че може да се наложи да се роди рано.

Също така, лекарството се предписва за повишено производство на тестостерон. Между другото, ако е известно, че жената очаква момче, лекарството може да се предписва до края на бременността, за да я запази: когато носи момче, тестостеронът може да бъде допълнително произведен. Понякога има ситуации, когато тялото на майката се опитва да отхвърли плода. Дексаметазон леко потиска имунната система на майката, така че тя спира да се опитва да отхвърли плода. По този начин в много случаи е възможно също да се избегне спонтанен аборт, да се информира и да се роди дете..

Лекарството е много силно и инструкциите казват, че не може да се използва по време на бременност. Въпреки това, често се предписва, когато има сериозна заплаха. На първо място, лекарството е трудно за самата жена, тъй като има огромен брой странични ефекти. Но това засяга и детето, тъй като плацентата не го блокира. Следователно никой лекар „просто така“ няма да предпише такова лекарство. Нуждаете се от сериозни причини.

Инструкции за употреба на ампули интрамускулно

Средната дневна доза варира от 0,5-0,9 mg. През първия ден се въвежда максималната доза (4-20 mg), а на следващия ден тя постепенно намалява. Точната дозировка се предписва от лекаря. Инжекциите се правят интрамускулно както в медицинско заведение, така и у дома, ако една жена определено може да го направи.

Странични ефекти и противопоказания

Лекарството има много противопоказания:

 • затлъстяване;
 • язвен колит;
 • психоза;
 • СПИН;
 • гастрит;
 • инфекциозни заболявания;
 • паразитни заболявания;
 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
 • диабет;
 • хронични форми на бъбречна и чернодробна недостатъчност;
 • тиреотоксикоза;
 • нефроуролитиаза.

Пълен списък на противопоказанията можете да намерите в инструкциите. Когато предписва тези инжекции, лекарят трябва да ги вземе предвид. Дексаметазон също има много странични ефекти. Следователно се счита за много трудно:

 • нарушаване на ендокринната система;
 • метаболитни нарушения;
 • проблеми със сърдечно-съдовата система;
 • проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • нарушения на централната нервна система.

Определено трябва да информирате Вашия лекар за нежелани реакции, особено ако те са изразени.

Защо се предписват инжекции с прогестерон по време на ранна бременност и как да ги правите правилно?

В какви случаи се използва при планиране на Цикъла на Прогинов, по-подробно в следващата статия.

Колко е дексаметазон в ампули

Лекарството е относително евтино. Цената на опаковка Дексаметазон с 25 ампули от 4 mg е средно 130-200 рубли, в зависимост от града и аптечната мрежа, където е закупен.

Прегледи на бременни жени

Какво казват отзивите за инжекциите с дексаметазон:

Тези изстрели ми бяха предписани по време на бременност на 28 седмици поради CI, за да се ускори съзряването на белите дробове на бебето и да се потисне малко имунитета ми. Последното не го разбрах напълно, но лекарят каза, че е необходимо. Страхувах се много, защото по време на назначението бях в перинаталния център. И жените, които лежаха в моето и съседните отделения, ми разказаха толкова много ужаси за това лекарство. Дълго се съмнявах, защото наистина се уплаших от техните истории. Консултирах се с друга моя добра приятелка, която също беше гинеколог и знаеше за бременността ми. Той каза още, че трябва да си инжектирате, защото не е факт, че ще има странични ефекти, а ако бебето се роди преждевременно и с недоразвита дихателна система, ще има много повече проблеми. Първата инжекция е направена в болницата, останалото тя е казала да си направи вкъщи. Но се страхувах, затова наех медицинска сестра, която дойде и ми направи тези инжекции. Като цяло нямах никакви странични ефекти от списъка в инструкциите. Изтърпях всичко добре. 2 седмици след като започнаха да инжектират дексаметазон, отидох на планирано ултразвуково сканиране и лекарят каза, че напредъкът в развитието на белодробния плод е много забележим. Дъщерята се роди на 37 седмици, с малко тегло, но бързо го получихме и сега всичко е наред при нас.

Рената, на 33 години

Имаше прееклампсия и прееклампсия. Те лекуваха 3 седмици и едва в края започнаха да правят тези инжекции, за да отворят белите дробове на детето. За съжаление, след раждането дъщеря ми живееше само 4 часа. Въпреки това мнозина в болницата казаха, че са инжектирани в продължение на няколко дни при същата ситуация с Дексаметазон и успешно са родили деца, които са оцелели. Кой знае, ако започнаха да ме убождат твърде рано, може би сега щях да бъда майка два пъти...

Лена, на 39 години

На 27 седмици е имало заплаха от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Те го поставят на консервация, предписват лечение, включително 4 инжекции Дексаметазон. Разбира се, отидох в интернет и направих запитвания за всички лекарства, които ми бяха предписани. И повечето от въпросите бяха свързани с дексаметазон, тъй като толкова много странични ефекти и ужасни последици бяха описани в прегледите. Попитах лекаря защо трябва да правя толкова опасни инжекции. Тя каза, че рисковете ми са високи и за да се увеличат шансовете на бебето за оцеляване, трябва да инжектирам това лекарство, за да отворя бързо дробовете му. Трябваше да се съглася. Детето е родено преждевременно. Прекарахме почти месец в перинаталния център. Сега синът ми е на 8 месеца, той е абсолютно здрав, натрупа необходимите килограми и дори прекали малко. Но това вече е негова вина, апетитът е добър))

Как да определим началото на преждевременно раждане, за да потърсим помощ навреме:

Дексаметазон за бременни жени - рискът е оправдан

Бременността е специален етап в живота на всяка жена; по това време бъдещите майки се опитват да обръщат възможно най-много внимание на здравето си. Препоръчително е да се избягва приемането на каквито и да е лекарства, тъй като понякога е трудно да се предвиди ефектът, който лекарството ще окаже върху възстановяващото тяло на бъдещата майка. Има обаче ситуации, когато не можете да се справите без лекарства, за да запазите живота и здравето на нероденото си бебе. Днес ще разгледаме как действа лекарството Дексаметазон и в какви случаи лекарите го предписват.

Какъв е ефектът и защо да се приема по време на бременност

Като начало си струва да се изясни, че лекарството Дексаметазон е лекарство с широк спектър на действие, което се предписва съответно за хормонални аномалии и страничните ефекти ще се проявят в различни телесни системи. Ефектът върху тялото на майката и нероденото дете, докато лекарството има различен ефект.

Активното вещество е дексаметазон натриев фосфат (динатриева сол на дексаметазон фосфат). Форма на освобождаване: таблетки, капки за очи и инжекционен разтвор в ампули.

По принцип, по време на бременност, лекарите предписват инжекции или хапчета Дексаметазон. Лекарството има антиалергични, антитоксични, противовъзпалителни, десенсибилизиращи, имуносупресивни и антишокови ефекти.

В ранните етапи на бременността или по-точно през първия триместър се предписва за предотвратяване на спонтанен аборт (таблетки Дексаметазон). Когато се приема от бременна жена, той активно засяга плода, тъй като лесно преодолява плацентарната бариера. В същото време, ако страничните ефекти за самата майка са известни, тогава е изключително трудно да се предскаже реакцията на плода към приемането му. Реакцията може да се прояви дори в зряла възраст. Според принципа на действие Дексаметазон активно променя околоплодните води, което причинява стрес у нероденото дете. Експертите смятат, че приемът на дексаметазон по време на бременност може в бъдеще да бъде свързан със появата на сърдечна недостатъчност, захарен диабет или хипертония при детето. Процесът на забавяне на вътрематочното развитие на плода е възможен и при прием на това лекарство.

Кога е необходим дексаметазон

Въпреки рисковете, които възникват при прием на толкова силно хормонално лекарство, понякога такъв риск е оправдан. Трябва да се има предвид, че лекарите го предписват само ако има сериозни опасения за здравето на детето или майка му. И така, лекарството се предписва, ако има:

 1. Риск от спонтанен аборт. Използва се, когато нивото на производство на андрогени - мъжки полови хормони - в тялото на майката е надвишено, което може да доведе до спонтанен аборт през първия триместър на бременността. Целта на приема е да се спре преждевременното прекъсване на бременността или да се предотврати в ранните етапи.
 2. Нарушения във развитието на плода. Лекарството се предписва за предотвратяване появата на признаци на мъжко развитие при момиче (по същата причина: с повишено производство на андрогени).
 3. Заплахата от преждевременно раждане. Използва се за отваряне на белите дробове на дете, в ситуация, при която бременна жена е ранена и плацентата се е отлепила (през последния триместър на бременността). Или ако по други причини има основание да се вярва, че раждането ще започне в близко бъдеще, а белите дробове на бебето все още не са готови.
 4. Наличието на хронични автоимунни заболявания при бременна жена. Обострянето на такива заболявания при бременна жена ще предизвика автоимунна атака в околоплодните води, която Дексаметазон е предназначен да спре. Използва се и при различни сериозни заболявания в ендокринната система.
 5. Наличието на рак при майката. Лекарството противодейства на деленето на вредните клетки и се разпространява в плода.

Изборът на форма също зависи от това каква е причината за предписване на лекарството. Припомнете си, че има 3 от тях: инжекции, таблетки и капки за очи.

Кога и с каква цел се използва лекарството - таблица

Формуляр за освобождаванеКогаЗа каквоПродължителност на употреба / доза
Ампули с инжекционен разтворС преждевременно ражданеЗа да се активират всички вътрешни резерви на плода, това допринася за по-голяма издръжливост на тялото на детето след раждането.Кратък, интензивен курс. Размерът на дозата се предписва само от лекар
ХапчетаПрез първия триместърПредотвратяване на спонтанен абортПредписано от лекар. Шокови дози - до 6 таблетки на ден, след това постепенно намаляване на дозата до минимум.
Капки за очиВъзможно назначаване по всяко време на бременносттаПрофилактика на офталмологични алергии, както и бактериални инфекции, включително тези, причинени от травма.2-3 капки в двете очи до три пъти на ден

Трябва да се има предвид, че инжектирането на лекарството се предписва само в спешни случаи, тъй като с този метод максималната концентрация на дексаметазон в кръвта се постига бързо. Благодарение на това тялото на бебето е в състояние да подготви дихателната система за нормално функциониране след преждевременно раждане..

Противопоказания и странични ефекти

Лекарството е хормонално и поради това има голям брой противопоказания. Инструкциите на Дексаметазон предупреждават за употреба по време на бременност и затова дозировката и необходимостта от употреба могат да бъдат определени само от Вашия лекар! Страничните ефекти зависят от различни фактори, като продължителността на курса и дозировката..

Противопоказания

Общо за всички форми на освобождаване на наркотици:

 • инфекциозни и паразитни заболявания с бактериален или вирусен характер.
 • състояния на имунен дефицит;
 • периода преди и след превантивна ваксинация (особено преди и след антивирусни ваксинации);
 • системна остеопороза;
 • стомашно-чревни заболявания (язва, колит, дивертикулит, новосъздадена чревна анастомоза и др.);
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • диабет;
 • психоза;
 • остра чернодробна / бъбречна недостатъчност.

Също така не можете да използвате капки за очи при заболявания:

 • туберкулозни, гъбични, вирусни лезии на очите;
 • трахома;
 • глаукома;
 • нараняване на епителната роговица.

Странични ефекти

Дексаметазон има много силно въздействие върху организма. Следователно нежеланите реакции могат да се появят от напълно различни видове. Ето най-често срещаните медицински практики..

 • повишен апетит;
 • увеличаване на телесното тегло;
 • психични разстройства;
 • надбъбречна недостатъчност;
 • непоносимост към глюкоза.

По-рядко е възможно появата:

 • алергии;
 • стомашни язви;
 • остър панкреатит

Също така лекарите отбелязват, че при продължителна употреба на лекарството пациентът може да развие затлъстяване, да наруши функцията на надбъбречните жлези и кожата да стане по-уязвима към инфекции..

От себе си знам, че приемането на хормонални лекарства от всякакъв тип винаги е изпълнено със странични ефекти, най-честият от които е затлъстяването. Перспективата за бъдеще с каквато и да е проява на този ефект е, разбира се, неприятна, но както и при други заболявания, пациентът трябва да избере. Ако говорим за дексаметазон, тогава според прегледите на повечето майки изборът често пада за прием на лекарства, тъй като рисковете определено струват живота на детето.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

В зависимост от вида на лекарството могат да се наблюдават различни явления: както увеличаване на ефекта на дексаметазон, така и неговото отслабване, поради което е изключително важно внимателно да се проучат инструкциите преди употреба. Това показва немалко последици от взаимодействието с други лекарства: от развитието на глаукома и катаракта до появата на акне..

Когато приемате Дексаметазон, често има дефицит на калий в организма, което отслабва ефекта на някои лекарства (например ацетилсалицилова киселина и сърдечни гликозиди)

Несъвместими с други лекарства, ако се инжектират в кръвта едновременно, тъй като неразтворимите съединения могат да се образуват при смесване. При инжекции е възможно само добавянето на 5% разтвор на глюкоза.

Характеристики на лекарството

Лечението с дексаметазон е спешна мярка, която се предписва въз основа на жизненоважни показания, когато съществува реален риск за живота на майката и нейното неродено дете. В други случаи се прибягва до лечение с това лекарство само ако алтернативни средства, по-опрощаващи, не могат да помогнат. Тогава, обикновено, лекарят предписва хапчета с по-висока доза в началото на лечението и след това намалява. Също така редовно се извършват тестове за проследяване на хормоналните нива на пациента. Важно е, че е абсолютно невъзможно рязкото спиране на приема на лекарството, това може да провокира „синдром на отнемане“, който може да бъде придружен от вагинално кървене и само ще причини още по-голяма вреда на здравето на плода.

Според опита на майки, които са били подложени на лечение с дексаметазон по време на бременност, за да облекчите страничните ефекти, трябва да обърнете внимание на диетата си, например чрез балансиране на диетата: обогатете храната с витамини и протеини, като същевременно намалите съдържанието на въглехидрати, мазнини и сол. Също така, Вашият лекар може да предпише диета, обогатена с храни с високо съдържание на калий. Обикновено приемът на Дексаметазон причинява дефицит на този елемент в организма и поради това бременните жени чувстват слабост в мускулите и се оплакват от бърза умора през деня..

Аналози

Има немалко подобни хормонални агенти, които могат да се използват за непоносимост към дексаметазон. Всички те имат едно и също активно вещество, но в различни концентрации..

Аналози на таблетки и инжекции:

 • Дексазон;
 • Дексаметазон-флакон;
 • Дексамиран;
 • Мегадексан;
 • Дексаметазон-Ферейн.

Аналози за капки за очи:

 • Maxidex;
 • Дексаметазон-ЛЕНС;
 • Dexapos;
 • Ozurdex;
 • Дексаметазон продължително.

Най-популярните лекарства са Преднизолон и Хидрокортизон..

Сравнителна таблица на най-често срещаните аналози

Име на лекарствотоДексаметазонПреднизолонХидрокортизон
Формуляр за освобождаване
 • Инжектиране;
 • хапчета;
 • капки за очи.
 • Инжекционен разтвор
 • хапчета;
 • капки за очи;
 • мехлем.
 • Прах;
 • инжекционна суспензия;
 • мехлем;
 • очен мехлем;
 • сметана;
 • хапчета.
Характеристика:Дълго време на действие. Активността на хормоните е 7 пъти по-висока от тази на Преднизолон.Синтетичен аналог на хидрокортизон. Най-често използваният агент в клиничната практика. Времето за действие е средно. В сравнение с хидрокортизон, активността на хормоните е 4 пъти по-висока.Ефектът е подобен на преднизолон, с по-малка хормонална активност, но го превъзхожда в активността на хормоните, действащи чрез метаболизма на вода и сол.

Фотогалерия на аналози

Всяко от тези хормонални лекарства има различна степен на ефективност, така че не можете просто да замените едно с друго, всяко от тях се нуждае от правилната доза, която само лекар може да Ви предпише.!

Прегледи за употреба

Отзивите за употребата на дексаметазон, които успях да намеря в интернет, често са противоречиви. Много жени, които са претърпели бременност, се оплакват от появата на заболявания и свързват това, включително с редовния прием на дексаметазон по време на неговото протичане. Ние обаче знаем, че по време на бременност настъпва пълно хормонално преструктуриране на тялото, тъй като тялото на майката сега е отговорно не само за себе си, но и за развитието на плода. След бременност често се появяват негативни реакции: зъбите се влошават, наднорменото тегло се натрупва и т.н. Всичко това е свързано с промяна в хормоналните нива и понякога е трудно да се определи дали лекарството е причинителят на заболяването. От друга страна, повечето отзиви казват, че Дексаметазон наистина спасява живота на много бебета по време на бременност, главно когато е предписан поради риск от преждевременно раждане, за да отвори белите дробове на бебето.

Опитът на другите винаги си струва да се има предвид, но не бива да разчитате на него в решенията си. Не забравяйте, че само лекар може да ви даде най-добрия съвет по този въпрос, само че той е наистина компетентен човек по този въпрос..

Ето някои от тези рецензии..

Поради повишени мъжки хормони, шийката на матката ми започна да се отваря на 12 седмици. Започнах да пия 1/2 dex, всичко стана нормално. Видял до 30 седмици. Синът се роди здрав. Лекарят ми каза да пия, докато бебето стане жизнеспособно в случай на преждевременно раждане. Нямаше проблеми по време на бременност и раждане. Лесна бременност за вас!

Евгения

https://www.babyblog.ru/community/post/living/3109615

Даша, наистина разбирам вашето вълнение))) Аз самият имах същата ситуация: тестостеронът и андростендионът бяха увеличени. На етапа на планиране ми беше назначен 1/4 Dex. На 8-ми цикъл започна дългоочакваната бременност. Прочетох противопоказанията и останах зашеметен. Събирах мнения от всякакви източници, страдах, в крайна сметка отидох до G и изразих всичките си страхове. На което моят G (котка много, много се доверявам) каза буквално следното: „Не трябва да приемате инструкциите за вярата. То е написано още по съветско време и тогава проучвания за ефекта върху бременността просто не са били извършвани. Доверете се на моя 30-годишен опит. Това лекарство ще ни помогне да запазим бременността и да родим здраво и умно бебе. " И тогава, както в тази реклама: какво ще кажете за моите съмнения? те просто изчезнаха! Доверих й се, пих го почти до 20-та седмица. И тя роди здраво, красиво и интелигентно момче. Така че ще се радвам, ако отговорът ви ще ви успокои. Желая ви здраве и ранно раждане!

Лиоля

https://www.babyblog.ru/community/post/conception/1857073

Изпих го наполовина, имаше много мъжки хормони. след това трябваше постепенно да бъде отменено и внезапно просто спрях да пия, мисля, че най-вероятно поради това дъщерята се роди на 36 седмици. Тя се роди здрава и при нас всичко е наред))))

ГРАНЖ

http://38mama.ru/forum/index.php?topic=16351.25

В интернет има и видеоклипове, които могат да ви задълбочат в темата за хормоналните лекарства, използвани по време на бременност, включително ефекта на дексаметазон върху организма. Ще дам за пример няколко такива видеоклипа по-долу..

Д-р Роналд Хокстра говори за дексаметазон и неговите странични ефекти

Както при всяко хормонално лекарство, Дексаметазон има 2 страни: директна помощ на тялото „тук и сега“, която дори може да спаси живота на бъдещото дете, и в същото време вероятността да получи куп заболявания както за детето, така и за майката. Разбира се, всеки организъм е уникален и няма идентични случаи в медицинската практика, така че решението остава само за вас, скъпи бъдещи майки. Но не забравяйте, че трябва да го приемате само след консултация със специалист..