Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

FGR по време на бременност: диагноза, рискове, лечение

Какво представлява FGRP по време на бременност

FGRP е понятие, използвано в гинекологията за обозначаване на състояние на плода, при което неговите физически параметри - визуално определено развитие на органи и тегло - не съответстват на нормите, установени за този период. FGRP означава синдром на забавяне на растежа на плода, иначе това заболяване се нарича още фетално недохранване.

FGRP по време на бременност не винаги е патологично явление и най-често не представлява опасност за детето.

Какво означава тази формулировка на практика? Когато се диагностицира FFP, плодът или определена част от него не се развива както трябва. Например, нероденото бебе може да е с поднормено тегло, което води до раждане на деца с ниско и критично ниско тегло при раждане, дори в срок. Или определена част от тялото му, често стомахът, може да бъде оформена изоставаща по отношение на други органи. В резултат на това намалява шансовете на детето да оцелее извън тялото на майката..

Причини за възникване

Точните причини за заболяването не могат да бъдат установени. Често това е комбинация от различни фактори, влияещи върху развитието на плода в по-голяма или по-малка степен. Сред факторите, които повишават риска от заболяването, са:

 • Трудна бременност. Това може да включва анемия на майката, разликата между Rh факторите на майката и детето, токсикоза, гестоза, заплаха от спонтанен аборт или преждевременно прекъсване на бременността.
 • Аномалии на развитието на плода. Този термин се отнася до различни деформации, малформации или хромозомни аномалии..
 • Инфекциозни болести по време на бременност.
 • Хронични заболявания при майката, както и пренасяне на латентни инфекции.
 • Лоши навици и излагане на токсини - тютюнопушене, наркотици, алкохолизъм, професионални опасности, въздействието на лоши условия на околната среда и др..
 • Прием на определени лекарства по време на бременност.
 • Възрастов фактор: възраст в началото на бременността преди 17 или след 35 години.

Важно! В зависимост от интензивността на въздействието на тези фактори, както и от влиянието на генетиката и други състояния, FGR по време на бременност може да се прояви с различна тежест или да липсва изобщо..

Установяване на диагноза

За първи път подозрения за FGRP могат да възникнат при преглед от гинеколог, провеждащ бременност. Поради факта, че матката се увеличава пропорционално на размера на плода, именно от него може да се прецени съответствието му с теглото. Следователно, ако матката изостава от стандартния интервал по време на бременност, тогава на бъдещата майка се назначава допълнителен преглед.

Първият етап е ултразвук на плода. В своя ход се извършва фетометрия - т.е. измерване на телесните параметри на плода и тяхната корелация с нормалните показатели. Ако ултразвукът разкрие аномалии, тогава се назначава допълнително проучване.

Вторият етап е доплер сонография - т.е. сканиране на кръвоносни съдове на плацентата и матката. Ако се установи плацентарна недостатъчност, тя е причината за недостатъчното развитие на плода. Паралелно с доплер ултразвук се предписва CTG - измерване на реакцията на сърдечните контракции на плода, за да се определи неговата жизнеспособност.

Важно! Само въз основа на резултатите от доплер изследвания и CTG може да се постави окончателната диагноза.

Ако в хода на тези проучвания не се наблюдават аномалии, но липсва тегло, тогава такава картина се вписва във варианта на нормата - например, ако родителите на бебето имат наследствен малък размер на плода.

Освен това на майките се предписват тестове за изследване на нивото на хормоните - за да се разбере дали тялото на майката нормално изпълнява функциите на носене на плод.

Видове и степени

FGRP може да бъде от различно естество и тази характеристика на плода не винаги е патологична. Симетричните и асиметричните форми се различават сред видовете на това състояние..

В SZRP се различават различни степени на тежест.

Симетрична форма - пропорционално, нормално развитие на плода, което се различава от обичайното само с по-малко тегло и размер. Това може да се дължи на недохранване на жената, генетични характеристики и други вредни ефекти върху тялото. Този тип се диагностицира през първата половина на бременността..

Асиметричната форма е най-често срещаният вариант на развитието на FWHR. Най-често се диагностицира през третия триместър на бременността, когато плодът е в най-доброто състояние и дисбалансите могат да бъдат ясно проследени. Асиметрията се проявява в този случай чрез диспропорция на развитието: най-често това е недоразвитие на вътрешните органи с нормално развитие на главата и крайниците.

Важно! Вероятността за FGRP се увеличава, когато в утробата има две или повече деца..

Установяването на степента на заболяването зависи от периода на забавяне на развитието на плода от нормата. Има три от тях:

 • По-малко от 2 седмици назад.
 • 2-4 седмици назад.
 • Забавено развитие за повече от месец.

Когато се установява такава диагноза, не трябва да се отчайвате, тъй като първият етап FFP е сравнително лесно да се коригира с лечение..

Какво да правя

Лечението на FGRP се извършва под наблюдението на лекари в стационарни условия. Това ви позволява често да извършвате необходимите изследвания и да поддържате състоянието както на майката, така и на плода под контрол. Трябва да се отбележи, че сериозни последици за живота и здравето на детето настъпват само в случай на стадии II и III на заболяването, които се наблюдават много по-рядко от етап I.

За да се избегнат последиците за здравето на нероденото дете, лекарите установяват причината за недоразвитието. Ако плацентарната недостатъчност възникне поради инфекция или хронично заболяване, тогава цялото внимание на лекарите е насочено към минимизиране на техния ефект върху плода. Ако причината е недостатъчен кръвен поток, тогава на бременната жена се предписва курс на лекарства, за да го нормализира..

Важно! Ако забавянето на развитието на плода е причинено от генетични заболявания или вродена деформация, въпросът за поддържане на бременността и терапията се решава с майката индивидуално..

По принцип децата, родени след диагнозата FGRP, догонват връстниците си в развитие до двегодишна възраст, въпреки че в началото те са с поднормено тегло и имат изоставане в развитието на храносмилателната и дихателната системи. Правилното хранене и развитие, редовно наблюдение от лекар - всичко това допринася за формирането на организъм, който напълно съответства на възрастовите стандарти.

Бременност. Признаци и ход на бременността. Тялото на бременна жена

Калкулаторът за бременност ще ви помогне да определите гестационната възраст и датата на раждането. "

Бременността е физиологичен процес, при който в матката на жената се развива ново човешко тяло, резултат от оплождането.

Бременността при жените продължава средно 280 дни (40 седмици, което съответства на 9 календарни месеца или 10 лунни месеца). Също така е обичайно бременността да се разделя на 3 триместра по 3 календарни месеца всеки.

Ранни признаци на бременност

В ранните етапи бременността се диагностицира въз основа на съмнителни и вероятни признаци.

Съмнителни признаци на бременност - различни видове субективни усещания, както и обективно определени промени в тялото, извън вътрешните полови органи: вкусови капризи, промени в обонятелните усещания, лесна умора, сънливост, пигментация на кожата по лицето, по бялата линия на корема, зърната и ареолата.

Вероятните признаци на бременност са обективни признаци от страна на гениталиите, млечните жлези и в условията на биологични реакции към бременността. Те включват: спиране на менструацията при жени в детеродна възраст, увеличаване на млечните жлези и появата на коластра при изстискване от зърната, цианоза на лигавицата на влагалището и шийката на матката, промяна във формата и консистенцията на матката, увеличаване на нейния размер.

Можете предварително да се уверите в наличието на бременност у дома, като използвате експресен тест за съдържанието на хормона хорион гонадотропин в урината на жената (тестът се извършва от първия ден на закъснението на следващата менструация).

Ултразвукът (ултразвук) ви позволява да потвърдите факта на бременността.

Промени в тялото на бременна жена

По време на бременността в тялото на жената настъпват множество и сложни промени. Тези физиологични промени създават условия за вътрематочно развитие на плода, подготвят тялото на жената за раждането и кърменето на новороденото. Менструацията спира, млечните жлези увеличават обема си, зърната потъмняват.

Много бременни жени през първия триместър имат гадене, понякога повръщане - тези симптоми обикновено се наричат ​​ранна токсикоза на бременни жени. Често срещани са слабост, сънливост, киселини, слюноотделяне, промяна на вкуса и повишено уриниране. Тези нарушения на благосъстоянието са характерни за здравословна и нормална бременност..

Особено големи промени настъпват в гениталиите на жената. Матката се увеличава с всяка седмица от бременността, кръвоснабдяването на вътрешните и външните полови органи се увеличава. Тъканите набъбват, придобиват еластичност, което допринася за по-доброто им разтягане по време на раждането. В млечните жлези броят и обемът на жлезистите лобули се увеличават, кръвоснабдяването им се увеличава, те се напрягат, от зърната се отделя коластра. Количеството гонадотропни хормони, както и естрогени и прогестерон, произведени първо от жълтото тяло (временна жлеза, образувана на мястото на фоликула, от който е излязла зрялата яйцеклетка), а след това от плацентата, рязко се увеличава. Хормоните, секретирани от жълтото тяло (прогестерон и в по-малка степен естрогени) допринасят за създаването на условия за правилното развитие на бременността. Жълтото тяло претърпява обратно развитие след четвъртия месец във връзка с формирането на хормоналната функция на плацентата.

За провеждане на бременност е необходимо да се регистрирате в антенатална клиника (3 до 4 седмици след забавяне на менструацията), където лекарят изследва и изследва външните и вътрешните полови органи и при необходимост се предписват допълнителни изследвания..

Полови органи по време на бременност

Матка. По време на бременност размерът, формата, положението, консистенцията и реактивността (възбудимостта) на матката се променят. Матката постепенно се увеличава през цялата бременност. Уголемяването на матката възниква главно поради хипертрофия на мускулните влакна на матката; в същото време има размножаване на мускулни влакна, растеж на новообразувани мускулни елементи на ретикуларната фиброзна и аргирофилна "рамка" на матката.

Матката е не само съд за плодове, който предпазва плода от неблагоприятни външни влияния, но и метаболитен орган, който осигурява на плода ензими, сложни съединения, необходими за пластичните процеси на бързо развиващия се плод.

По време на бременността вагината се удължава, разширява, гънките на лигавицата изглеждат по-остри. Външните полови органи се разхлабват по време на бременност.

Бременна жена начин на живот, режим, хранене и хигиена

Развиващият се плод получава всички необходими хранителни вещества от майката. Благосъстоянието на плода зависи изцяло от здравето на майката, нейните условия на труд, почивка, диета, състоянието на нервната и ендокринната системи.

Бременните жени са освободени от нощни смени, тежка физическа работа, работа, свързана с вибрации на тялото или неблагоприятни ефекти върху организма от химикали. вещества. По време на бременност трябва да се избягват резки движения, тежко повдигане и значителна умора. Бременната жена трябва да спи най-малко 8 часа на ден. Пеша се препоръчва преди лягане.

Бременната жена трябва да бъде внимателно защитена от инфекциозни заболявания, които представляват особена опасност за тялото на бременната жена и плода.

По време на бременност трябва особено внимателно да следите чистотата на кожата. Чистотата на кожата насърчава елиминирането на метаболитни продукти, вредни за тялото с потта.

По време на бременност се препоръчва душ и избягване на прегряване на тялото. Въздушните и слънчеви бани се препоръчват за здрави бременни жени.

Бременната жена трябва да измива външните си полови органи с топла вода и сапун два пъти на ден. Измиването по време на бременност трябва да се прилага с голямо внимание..

По време на бременност трябва внимателно да наблюдавате състоянието на устната кухина и да направите необходимата дебридация.

Млечните жлези трябва да се измиват ежедневно с топла вода и сапун и да се избърсват с кърпа. Тези методи предотвратяват напукване на зърната и мастит. Ако зърната са плоски или обърнати, масажирайте ги..

Бременните дрехи трябва да са удобни и свободни: не носете стягащи колани, стегнати сутиени и т. Н. През втората половина на бременността се препоръчва носенето на превръзка, която трябва да поддържа корема, но не и да го стиска.

Бременните жени трябва да носят обувки на нисък ток.

Хранене по време на бременност

Правилното хранене по време на бременност е от съществено значение за поддържането на здравето на жената и нормалното развитие на плода..

През първата половина на бременността не се изисква специална диета. Храната трябва да бъде разнообразна и вкусна. Храненето през втората половина на бременността трябва да отчита физиологичните характеристики на тялото. Количеството протеини е 100-120 g на ден. От продуктите, съдържащи пълноценни протеини, трябва да препоръчате кефир, кисело мляко, мляко, извара, яйца, сирене, постно месо (100-120 g на ден), риба (150-250 g на ден). Количеството въглехидрати е около 500 г на ден, при бременна жена с наднормено тегло - 300 г. Препоръчват се плодове, плодове, зеленчуци, както и хляб (източник на фибри и витамини от група В)..

Мазнините се препоръчват 100-110 g на ден, главно под формата на масло, заквасена сметана и растителни масла.

Количеството течност е ограничено до 1 - 1,2 литра. Количеството готварска сол е ограничено, особено през втората половина на бременността (до 8-5 g на ден).

По време на бременност нуждата от витамини се увеличава. Добри източници на витамин А са животинският черен дроб и бъбреците, млякото, яйцата, маслото, морковите, рибеното масло, спанакът. Витамин В1 е богат на бирена мая, черен дроб, бъбреци, зърнени култури и бобови растения. Дневната доза витамин В1 е 10-20 mg. Дневната нужда от витамин В2 (рибофлавин) е 2 mg. Има много PP витамин в дрожди, месо, черен дроб, пшенични зърна; дневната нужда от този витамин е 15 mg. Витамин С на ден изисква 1,0-1,5 г. През зимата и пролетта се препоръчва да се предписват готови препарати от витамин С (хапчета, таблетки) или аскорбинова киселина на бременни жени. Витамин С се съдържа в зеленчуците, плодовете и плодовете. Витамин Е се съдържа в зародиша на пшеница и царевица, яйца, черен дроб и соево масло. Витамин D е богат на рибено масло, черен дроб, хайвер, масло.

На бременните жени се препоръчват четири хранения на ден: първата закуска трябва да съдържа 25-30% от диетата, втората закуска - 10-15%, обядът - 40-45%, вечерята - 15-20%.

Упражнения по време на бременност

Физическото възпитание по време на бременност подобрява общото състояние на жената, има благоприятен ефект върху вегетативната нервна система, помага за намаляване на симптомите на токсикоза на бременността, съкращава продължителността на раждането и по-проспериращия следродилен период. Специалните й задачи са: укрепване на коремните мускули; подобряване на бутащата активност по време на раждане; предотвратяване на увисването на корема и пролапса на вътрешните органи; укрепване и увеличаване на еластичността на мускулите на тазовото дъно за предотвратяване на пролапс и пролапс на вътрешните полови органи; укрепване на цялата мускулатура на тялото, особено мускулите на гърба, върху които пада най-голямо натоварване при ходене, поради изместване на центъра на тежестта по време на бременност; повишена подвижност на ставите на таза и гръбначния стълб; обучение на умението за дишане по време на раждане, подобряване на функцията на външното дишане с цел засилване на окислителните процеси на тялото, необходими за развитието на плода.

Упражненията са показани за всички жени с нормална бременност, както и бременни жени със заболявания на сърдечно-съдовата система в етап на компенсация.

Противопоказания за гимнастика и спорт по време на бременност:

1) всички остри стадии на сърдечно-съдови заболявания с нарушения на кръвообращението, тромбофлебит, туберкулоза (усложнена от плеврит, хемоптиза), заболявания на бъбреците и пикочния мехур (нефрит, нефроза, пиелоцистит);

2) изразена токсикоза на бременността (неукротимо повръщане, нефропатия, прееклампсия, еклампсия);

3) маточно кървене;

4) обичайно спонтанен аборт.

По време на бременност са забранени тези видове физически упражнения, при които има рязко сътресение на тялото (скокове, слизане), резки завои, силови упражнения. Участието в спортни състезания е строго забранено поради силно физическо и нервно напрежение.

В допълнение към физическите упражнения, през цялата бременност се препоръчва в общия дневен режим да се включват разходки по всяко време на годината до 2 часа с почивки. През втората половина на бременността разстоянието за ходене се намалява, а времето, прекарано във въздуха, се увеличава, през зимата трябва да е поне 1,5 часа и много повече през лятото.

Специални проучвания са установили, че физическите упражнения по време на бременност подобряват хода на раждането, намаляват вероятността от руптура на перинеума и други усложнения.

Усложнения по време на бременност

Усложненията на бременността могат да възникнат при аномалии в развитието и патологични състояния на репродуктивната система, при екстрагенитални заболявания, нарушения на плода, плацентата, мембраните и връзката между майката и плода.

Инфекциозните заболявания при бременни жени могат да бъдат по-тежки. Последицата от инфекция на яйцеклетката или плода може да бъде смърт на яйцеклетката, аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане, заболяване на новороденото.

Грипът е опасен както за бременната жена, така и за плода. В същото време заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане, мъртво раждане се увеличава значително. Профилактиката на грипа по време на бременност е най-важната задача за лекар във всяка специалност..

Сред заболяванията на сърдечно-съдовата система сърдечните дефекти са с най-голямо значение по време на бременност, които се нареждат на първо място сред причините за майчината смъртност от екстрагенитални заболявания. При изследване на бременна жена, страдаща от сърдечен дефект, е необходимо да се установи формата на дефекта, състоянието на миокарда, степента на циркулаторна недостатъчност. Бременните жени с диагностицирани сърдечни дефекти трябва да бъдат под диспансерно наблюдение на терапевт и акушер, необходима е консултация с ревматолог. Бременна жена със съмнение за сърдечно заболяване трябва да бъде прегледана в специализирана болница. Само след цялостен преглед е допустимо да се вземе решение за възможността за удължаване на бременността. Навременното откриване на сърдечен дефект при бременна жена, внимателно лечение с многократна хоспитализация по време на бременност, правилно управление на раждането и следродилния период могат драстично да намалят смъртността на бременни жени със сърдечни дефекти.

Анемията при бременни жени се наблюдава много често (до 30%). В 70-95% от случаите това е хипохромна желязодефицитна анемия; други форми са много по-рядко срещани.

Циститът по време на бременност е доста често срещан. Предразполагащият фактор е натискът върху пикочния мехур на представящата се част на плода и др. Причинителите на заболяването в повечето случаи са Escherichia coli, стафилококус ауреус и други микроби. Те по-често навлизат в пикочния мехур от уретрата: освен това инфекцията може да бъде внесена в пикочния мехур по хематогенен и лимфогенен път.

Нефрит и пиелонефрит могат да се появят по време на бременност поради различни инфекциозни заболявания и отравяния. Острият нефрит често води до спонтанен аборт.

Токсикоза на бременни жени (гестоза) - патологичните състояния, които възникват във връзка с бременността и след нейното завършване постепенно се премахват напълно. Токсикозата може да възникне както в ранните, така и в късните етапи на бременността. Най-честите форми на ранна токсикоза при бременни жени включват: повръщане, лигавене, дерматози и по-късно, воднянка на бременни жени, нефропатия на бременни жени, прееклампсия и еклампсия.

Тежката гестоза усложнява хода на бременността и застрашава здравето на майката и детето. Профилактиката на гестозата включва наблюдение и преглед на жена в предродилна клиника, започвайки от ранните етапи на бременността. След тежка късна гестоза настъпването на следващата бременност е нежелателно в рамките на две години.

Полов живот по време на бременност

Половият живот по време на бременност има свои собствени характеристики. През първите 2 до 3 месеца се препоръчва да се ограничи, тъй като сексуалната възбуда и увеличеният приток на кръв към гениталиите могат да провокират аборт. Това е особено важно за жени, които вече имат тъжен опит от спонтанен аборт или със заплаха от спонтанен аборт. Половите сношения също трябва да бъдат изключени в онези дни, в които нормално би настъпила менструация или в които е била прекратена първата бременност. Препоръчва се спиране на сексуалната активност 2 - 2,5 месеца преди раждането поради опасността от инфекция в гениталиите на жената и възможността за преждевременно разкъсване на околоплодната течност.

При подготовката на статията са използвани материали от Великата медицинска енциклопедия

NSP продукти за бременни жени (контролен списък)

Препоръки на акушер-гинеколога от най-висока категория Мороз Ирина Юриевна относно продуктите на NSP за бременни жени.

Продуктите NSP помагат да се справят с такива често срещани симптоми при бременни жени като запек, киселини, анемия (нисък хемоглобин), спазми, болки в кръста без никакви проблеми.

За да раждате и раждате здраво бебе, трябва:

НАПИТЕТЕ ЧИСТА ВОДА 30-50 мл / кг.

До 12 седмици:

 1. Течност с хлорофил - 1 ч.л. за 1 ст. вода 2-3 пъти на ден 20-30 минути преди хранене
 2. Витамин Е - 1 капсула 2 пъти на ден
 3. Фолиева киселина 400 mcg / ден
 4. Водорасли - 2 капсули сутрин
 5. Колоидни минерали - по 1 ч.л. 2 пъти на ден по 1 чаша вода
 6. Пептовит с L-карнитин и магнезий - 1 таблетка 2 пъти на ден - 1 месец
 7. Лецитин - 1 капсула 2 пъти на ден
 8. Омега-3 - 1 капсула веднъж дневно
 9. Bifidophilus Flora Force - 2 капсули през нощта

12-22 седмици:

Плацентата вече е оформена.

 1. Течност с хлорофил - 1 ч.л. за 1 ст. вода 2-3 пъти на ден 20-30 минути преди хранене постоянно
 2. Един от витаминно-минералните комплекси (можете да ги редувате):
  • Супер Комплекс - 1 таблетка 2 пъти дневно след хранене,
  • TNT - 1 d. л. за 1 чаша вода веднъж дневно,
  • Пчелен прашец - 2 капсули 2 пъти на ден
 3. Водорасли - 1 капсула през цялата бременност
 4. Калциев магнезиев хелат - 1-2 таблетки 2 пъти на ден (или коралов калций 1, измерен л. 2 пъти на ден) до 37 седмици
 5. Лецитин - 1 капсула 2 пъти на ден
 6. Омега-3 - 1 капсула 1 път на ден до 36 седмици
 7. Bifidophilus Flora Force - 2 капсули през нощта
 8. За засилване на един от антиоксидантите (особено с неблагоприятна акушерска история (спонтанни аборти, спонтанен аборт, безплодие, IVF, възраст над 35 години, наличие на хронични заболявания)):
  • Грапин с протектори - 1 таблетка 1 път на ден
  • Zambrose - 1 супена лъжица. л. 2 пъти на ден
  • Антиоксидант - 1 капсула веднъж дневно

След 22 седмици:

Добавете към предишната схема:

• Желязен хелат (от 22-ра до 26-та седмица - 1 таблетка 1-2 пъти на ден, след това по 1 таблетка през ден преди раждането)
• Пептовит с L-карнитин и магнезий - 1 таблетка 2 пъти дневно от 22-ра до 26-та седмица на бременността

Профилактика на плацентарната недостатъчност:

14-16 седмици, 24-26 седмици, 30-32 седмици, 36-38 седмици - приемайте Gingo / Gotu Kola по 1 капсула 2 пъти на ден или Gotu Kola по 1 капсула 2 пъти на ден.

За патологични състояния по време на бременност:

1. Анемия (Hb

+ Желязен хелат 1-2 таблетки 2 пъти на ден
+ Пептовит с L-карнитин и магнезий, 1 таблетка 2-3 пъти на ден, докато Нb се нормализира, след това Желязен хелат 1 таблетка веднъж дневно в продължение на 1 месец, след това 1 маса. през ден преди раждането.

2. Заплаха от прекъсване на бременността:

+ Wild yam 1-2 капсули 2 пъти на ден
+ Витамин Е 2 капсули 2 пъти на ден
+ Валерианов комплекс 2 капсули през нощта
+ Калциев магнезиев хелат 1-2 таблетки 2 пъти на ден

3. Токсикоза от първата половина на бременността:

+ Хлорофилна течност 1 с.л. л. 2-3 пъти на ден
+ TNT 1 d. л. за 1 ст. вода (сок, мляко, кефир)
+ Репей 2 капсули 2 пъти на ден (1-2 месеца)
+ Колоидни минерали, 1 ч.л. 2 пъти на ден

4. Токсикоза от втората половина на бременността с отоци и промени в налягането:

Пептовит с L-карнитин и магнезий, 1 таблетка 3 пъти дневно + TNT, 1 мярка. л. за 1 ст. вода (сок, мляко, кефир)

Хипотония:
+ Сок от нони 1 с.л. л. 3 пъти на ден
+ Калциев магнезиев хелат 1-2 таблетки 2 пъти на ден

Хипертония, тонус на матката:
+ Магнезиев хелат 1-2 капсули 2-3 пъти на ден
+ Gingo / Gotu Kola 1 капсула 2 пъти на ден (2 седмици)

5. Промени в стомашно-чревната подвижност:

Оригване, киселини в стомаха:
+ Stomak comfort 1 таблетка 2-3 пъти на ден
+ Коралов калций 1 мл. 2 пъти на ден

Запек:
+ Nature Lax или Cascara Sagrada 2 капачки за през нощта
+ Локло 1 ч. Л. -1 с.л. за 1 ст. вода (кефир) на гладно или вместо 2-ра вечеря
+ TNT 1, измерен l. за 1 ст. вода

6. Простуда:

Според D'Arco, 2 капсули 3 пъти на ден в острия период, след това 3 дни, 2 капсули 2 пъти на ден
+ гаргара с разтвор на хлорофил
+ Цинкови таблетки за смучене при болки в гърлото
+ Uro Lax за цистит, пиелонефрит, UTI
При необходимост се използва колоидно сребро

3 седмици преди доставката - канализация:
(антивирусно, антимикробно, противогъбично)

Според D'Arco, 2 капсули 3 пъти на ден - 2 седмици.

Коментирайте първи

Оставете коментар Отмяна на отговора

Този сайт използва Akismet за борба със спама. Разберете как се обработват данните ви за коментари.

Усложнена акушерска и гинекологична анамнеза по време на бременност

Женската бременност е естествен физиологичен процес, по време на който не трябва да има усложнения и пречки за раждането на здраво потомство. На практика обаче периодът на раждане на бебе често е придружен от патологии, които могат да бъдат предотвратени или елиминирани с пълна история на бъдещата майка..

Концепция на OAGA

Терминът OAGA (сложна акушерска и гинекологична история) е набор от информация за гинекологичното здраве на жената - неуспешни фактори, които могат да повлияят негативно на настоящата бременност и раждане.

С други думи, OASA по време на бременност може да бъде доставена на бъдеща майка, която има проблеми, свързани с плодовитостта..

Акушерската и гинекологичната история се извършва индивидуално за всяка жена в реална бременност.

OASA компоненти

Обременена акушерска и гинекологична история може да бъде при бременна жена, ако в миналото са присъствали следните фактори:

 1. Аборт. Изкуственото прекъсване на бременността се отразява негативно на здравето на жените - настъпва хормонално нарушение, което води тялото до стрес, а рисковете от възпалителни и инфекциозни заболявания на репродуктивната система се увеличават.
 2. Спонтанен аборт на бременността. Това включва спонтанни аборти (до 28 гестационна седмица) и преждевременно раждане (28 до 37 седмици). Ако спонтанен аборт се случи 2 или повече пъти подред, тогава жената се диагностицира с обичайния спонтанен аборт, при който всяка следваща бременност е изложена на риск от прекъсване.
 3. Ранно отлепване на плацентата. Преждевременното отлепване на плацентата може да възникне на всеки етап от бременността и може да бъде частично или пълно. Във всеки случай това е сериозна патология, която изисква лечение и внимателно проследяване на бременността..
 4. Усложнения по време на раждане. Нараняване на родовия канал, разкъсвания, ненормален труд, голяма загуба на кръв - всичко това и много други могат да доведат до проблеми при последващо раждане.
 5. Патологии при по-рано родени деца. В този случай лекарите внимателно наблюдават бременната жена и откриват причините за патологиите на по-рано роденото дете, за да изключат същия проблем..

По този начин OAGA придружава бременността, когато се идентифицират един или повече елементи. В същото време индикация за установяване на сложна анамнеза може да бъде и мъртво раждане или смърт на бебе през първите 4 седмици, резус-конфликт на родители, патология на половите органи на жената, хормонален дисбаланс и менструални нарушения и др..

Отслабването на плацентата е една от причините за диагностициране на OASA в бъдеще

Както повечето жени "в позиция", моята медицинска карта за управление на бременността имаше надпис "OAGA". Диагнозата се основава на предишните две неуспешни бременности - спонтанни аборти на ранен етап. В тази връзка, от 4-та гестационна седмица, лекарят предписва Dufaston като поддържащо хормонално лекарство и допълнителни ехографски изследвания през 1-ви и 2-ри триместър. В останалото управлението на бременността ми не се различаваше много от другите неусложнени - планирано посещение при гинеколог, редовни изследвания на урина и кръв, ултразвуково сканиране във всеки триместър. Бременността приключи успешно, раждането стана навреме.

Статистика за Русия

Според статистиката броят на бременните жени с диагноза OASA в Русия се увеличава всяка година. В момента обременена анамнеза придружава около 80% от бременностите, т.е. 8 от 10 бъдещи майки имат определени рискови фактори през периода на раждането на дете.

При 50% от бременностите със сложна акушерска и гинекологична анамнеза пациентите се нуждаят от стационарна хоспитализация, където се предписва внимателно наблюдение и навременно лечение.

Фактори, водещи до обременена история на бременността

Сред причините, поради които жената може да бъде диагностицирана с OASA, трябва да се отбележи:

 1. Социално-биологично неразположение. Липсата или недостатъчните средства за закупуване на необходимите лекарства, витамини, качествена храна, облекло и много по-често води бъдещата майка до стрес, който се отразява негативно на бременността. Тази група включва жени без образование и без работа (или с нископлатен труд), водещи неморален начин на живот, както и бременни жени, които са принудени да печелят тежък физически труд. В този случай бременността най-често протича с патологии, което представлява заплаха за здравето и живота на нероденото дете..
 2. Неблагоприятна екологична ситуация. Условията на околната среда, в които живее бъдещата майка, също допринасят за благосъстоянието на бременността. Емисии на вредни вещества в атмосферата от фабрики и промишлени съоръжения, повишено замърсяване на въздуха от превозни средства, лошо пречистена вода - влияят отрицателно върху качеството на живот на бременна жена, което съответно води до влошаване на здравето на жената и нейния плод.
 3. Болести при бъдещи родители. Генетичните заболявания, злоупотребата с алкохол и тютюн и наркоманията на един от родителите могат да доведат до сериозни здравословни проблеми за бебето. Болестите на майката (астма, захарен диабет, заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците) могат да причинят патологии у детето.
 4. Възрастта на родилката. До усложнения, възникнали по време на бременност и раждане, често води до твърде млада (до 16 години) или зряла (над 35 години) възраст на първородна жена. Това се дължи на физиологичните характеристики на женското тяло, което се справя най-добре с раждането и раждането на деца на възраст от 18 до 30 години..
 5. Усложнения на настоящата бременност. Те включват тазово или напречно предлежание на плода, инфекция на плода или вътрешните полови органи на майката, тежка токсикоза, гестоза, преждевременно отлепване на плацентата.

Повечето фактори, водещи до OASA, са контролируеми. Следователно от бъдещите родители се изисква да анализират адекватно ситуацията и да планират отговорно бременността..

Късната бременност е един от факторите, водещи до OASA

Подготовка за нова бременност и предотвратяване на усложнения

Жена, която е имала неуспешна или сложна бременност и раждане в миналото, гинекологични операции или заболявания и други негативни епизоди, не трябва да се отчайва. В този случай трябва внимателно да се подготвите за нова бременност и да следвате мерки за предотвратяване на възможни усложнения..

Жена с диагноза OASA трябва да планира нова бременност след консултация с лекар.

Така че, на етапа на подготовка за бременност, бъдещата майка трябва:

 • потърсете съвет от гинеколог и в същото време му опишете възможно най-точно всички предишни ситуации, свързани със „женското” здраве - това ще позволи на лекаря да изготви пълна анамнеза на пациента;
 • вземете тест за TORCH инфекции (рубеола, херпес, цитомегаловирус, токсоплазмоза, полово предавани болести);
 • изследвайте се за хормони и, ако е необходимо, коригирайте хормоналния фон;
 • направете ултразвуково изследване на вътрешните полови органи;
 • посетете генетик, психолог (по препоръка на лекуващия лекар).

Тези мерки при планиране на бременност са минимални. Във всеки отделен случай лекарят може да предпише допълнителен преглед, изискван от конкретен пациент.

С настъпването на бременността със съпътстваща диагноза със сложна акушерска и гинекологична анамнеза, жената "в положение" е длъжна да се придържа към превантивни мерки за предотвратяване на развитието на усложнения. Те включват:

 • редовни планирани посещения при Вашия лекар;
 • преглед от тесни специалисти, към които гинекологът се отнася според индивидуален план за управление на бременността;
 • диагностика и лечение на установени аномалии и заболявания.

В същото време бъдещите родители не трябва да забравят за важността на поддържането на правилния начин на живот както през цялата бременност, така и на етапа на планиране. Бременна жена, включително тези с OASA, силно се препоръчва да се храни пълноценно и разнообразно, да диша чист въздух и да спазва режим на бодърстване и почивка. И също така един от ключовите компоненти на успешната бременност е позитивното отношение и психологическият баланс..

Всяка жена, която очаква бебе, е длъжна да посети лекар в съответствие с план за управление на бременността

Отзиви на жени с OAGA

Имам OAA. KS (белег на матката), голям плод, замръзнал, 2KS, анемия.

Ягода *

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/otjagoshhennyj_akusherskij_anamnez/?page=2

Имах. 2 замразени, 2 спонтанни аборта. 5 IVF. Когато видяха в болницата, ми казаха да легна до раждането. На 35 седмици те пуснаха, на 36 водата се отдалечи. Всичко завърши добре. Със следващата бременност, година по-късно, OAA вече не е поставен.

Елена Дубенская

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/otjagoshhennyj_akusherskij_anamnez/?page=2

Имам такава диагноза, диагностицирана съм поради възпаление на придатъците и ZB, въпреки че е написана с две съкращения OAA, OGA.

Перула

https://www.baby.ru/blogs/post/38138027–28433837/

Въпреки всякакви трудности при бременност и раждане, бъдещата майка трябва да е сигурна в положителния резултат от този етап от живота си. С диагнозата OASA повечето жени спокойно раждат и раждат здрави деца - важно е да не пренебрегвате мнението на лекарите и да следвате препоръките на специалистите.

Фетоплацентарна недостатъчност по време на бременност

За съжаление не всички бременни жени се радват на „интересното“ си положение в продължение на 9 месеца. Някои бъдещи майки, за да задържат детето, трябва да лежат на издръжка или да посещават предродилни клиники няколко пъти седмично. Например при фетоплацентарна недостатъчност (FPF) е необходимо постоянно наблюдение от гинеколог, тъй като това състояние може да провокира кислороден глад при плода. Ще ви разкажем повече за FPN по време на бременност по-долу..

Имайте предвид, че фетоплацентарната недостатъчност се диагностицира в различна степен при всяка трета бъдеща майка, така че този проблем е много актуален. При FPI при бременна жена настъпват структурни промени и дисфункции на плацентата, което причинява хипоксия в плода и влияе негативно на неговото развитие.

Лекарите разделят плацентарната недостатъчност по времето на бременността, по нейния ход, по тежест и по вид фетални нарушения. Нека разгледаме всяка от категориите в детайли.

FPN по време

Първична плацентарна недостатъчност се диагностицира, когато прикрепването и структурата на плацентата са нарушени до 4 месеца от бременността. Най-често се случва на фона на хормонални нарушения, промени в матката, ранен аборт.

Вторична плацентарна недостатъчност възниква, когато плацентата е напълно оформена след 4 месеца. Неговите причини са отлепване на плацентата, гестоза, възпалителни промени в структурата на плацентата при инфекциозни заболявания.

FPN самостоятелно

Фетоплацентарната недостатъчност може да протича в остра и хронична форма. В първия случай се появява преждевременно отлепване на плацентата поради рязко нарушение на плацентарно-маточния кръвоток, във втория промените се извършват постепенно.

FPI по тип нарушения на развитието на плода

Компенсираната форма на плацентарна недостатъчност няма отрицателен ефект върху плода, така че се развива нормално. Субкомпенсираният FPI се характеризира със забавяне на растежа на плода. Декомпенсиран FPI - плодът изостава в развитието за месец или повече, наблюдават се тежки нарушения на сърдечния ритъм, вероятността от смърт на детето е висока.

Феталната доплерометрия разкрива патологии на притока на кръв по време на бременност

Доплерометрията по време на бременност е модерен диагностичен метод, използващ ултразвук, който ви позволява обективно и пълно да изследвате кръвообращението на плода, плацентата и матката. Според състоянието на кръвоносната система е възможно да се оцени състоянието на плода, скоростта на неговото развитие - дали бебето страда от липса на кислород, както и възможни патологични изменения. Феталният доплер е единствената техника, която може да покаже точното местоположение на съдовата патология (в матката, пъпната връв или плацентата).

Защо и кога да се прави доплерометрия по време на бременност

Днес съдовите заболявания са един от най-често срещаните проблеми в медицинската практика. Навременната диагностика ви позволява да идентифицирате такива патологии на ранен етап от развитието и в същото време много фактори, които могат да причинят развитието на нарушения на кръвообращението.

"data-medium-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerometriya-ploda.jpg?fit=441%2C300&ssl=1? v = 1572898690 "data-large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerometriya-ploda.jpg?fit=808%2C550&ssl = 1? V = 1572898690 "src =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerometriya-ploda-808x550.jpg?resize=790% 2C538 "alt =" фетална доплерометрия "width =" 790 "height =" 538 "srcset =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerometriya -ploda.jpg? w = 808 & ssl = 1 808w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerometriya-ploda.jpg?w=441&ssl= 1 441w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerometriya-ploda.jpg?w=768&ssl=1 768w, https: // i1. wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerometriya-ploda.jpg?w=949&ssl=1 949w "размери =" (макс. -recalc-dims = "1" />

Стойността на процедурата се крие в нейното високо информационно съдържание, поради което лекарят е в състояние да идентифицира не само вече развитата патология, но и почти незабележими предклинични симптоми на заболяването. Процедурата се предписва след пълно формиране на плацентата - не по-рано от 18 седмици, по-често на 32-34 седмици като рутинна проверка.

Ако има дори леко подозрение за нарушения на развитието на плода, по всяко време се извършва ултразвуково сканиране с доплер. Доплер се прави заедно с скринингов ултразвук, докато усещанията за бременна жена не се различават от класическия ултразвуков преглед.

Същност на метода

Този метод за изследване на кръвоносната система се основава на прилагането на доплер ефекта.

Изследването използва същия ултразвук, както при конвенционален ехографски преглед. Разликата се крие в специалния доплеров сензор и интерпретацията на получените данни. По време на изследването се записват ултразвукови вълни, отразени не от статични тъкани, а от движещи се обекти - кръвни клетки, в резултат на което честотата на отразените лъчи се променя значително в сравнение с изследваните. Машината обработва получените данни и създава двумерно цветно изображение. Това дава възможност да се оцени скоростта и посоката на кръвния поток, анатомията и съдовата проходимост..

Продължителността на доплер сонографията е 20 - 40 минути. Той няма противопоказания, няма усложнения, няма негативни ефекти върху тялото. Изследването е напълно безболезнено и безопасно.

Показания

Гинеколозите препоръчват 1-2 пъти по време на бременност да се подлагат на доплер изследване, заедно с планиран ултразвук. Ако има проблеми, феталният доплер трябва да се направи възможно най-скоро. По принцип доплерометрията се предписва, когато размерът на плода не съвпада с гестационната възраст. Също така процедурата се провежда в следните случаи:

 • усложнения при носене на дете;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • майката има хронични и тежки заболявания (захарен диабет, хипертония, анемия, системни заболявания);
 • Rh-конфликт между бременна жена и дете;
 • многоплодна бременност;
 • неимунна воднянка на плода;
 • неправилно положение на плода в матката;
 • преждевременно узряване на плацентата;
 • заплитане на врата на бебето с пъпната връв, съмнение за хипоксия;
 • тежка липса на вода / многоводие;
 • гестоза (късна токсикоза, придружена от влошаване на функционирането на бъбреците, кръвоносните съдове и мозъка - в урината се появява протеин, повишава се кръвното налягане);
 • коремна травма при бременна жена;
 • хромозомни аномалии на бебето;
 • плодът се движи по-малко от обикновено или движението изобщо не се усеща;
 • незадоволителни резултати от кардиотокография;
 • усложнения при носене на предишна бременност (преждевременно раждане, спонтанен аборт и др.).

Също така, трябва да се направи ултразвуково сканиране на плода с доплер в случаите, когато майката не е на 20 години или е на повече от 35 години.

Какво разкрива феталната доплерометрия?

Доплер помага за своевременно идентифициране на фетална хипоксия и избягване на проблеми дори преди детето да е в опасност, или за минимизиране на негативните последици. С негова помощ лекарят може да разбере причините за заплитането с пъпната връв и да види колко пъти и колко плътно е оплетена врата на бебето. Без тази жизненоважна информация специалистите няма да могат да изберат правилната тактика за раждане, която застрашава здравето и живота на детето..

Също така, използвайки доплер, можете да видите:

 • състоянието и ритъма на сърцето на плода в покой и движение;
 • състоянието на сърдечните клапи на основните кръвоносни съдове, артерии и вени;
 • скоростта и обема на кръвния поток в периферната кръвоносна система;
 • кръвообращение в пъпната връв и плацентата;
 • състояние на кръвоносната система, сърцето и бъбреците на бременна жена.

Получената информация позволява на лекаря да прецени:

 • проходимост и състояние на съдовото легло, наличие на отклонения, които блокират кръвния поток на плода;
 • насищане с кръв и хранителни вещества на всички тъкани на детето;
 • проходимост и състояние на пъпната връв, заплитане на врата на бебето;
 • ефективността на плацентата;
 • състоянието и работата на кръвоносната система на жената по време на бременност.

ултразвук на плода с доплер

"data-medium-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/uzi-ploda-s-doplerom.jpg?fit=450% 2C296 & ssl = 1? V = 1572898689 "data-large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/uzi-ploda-s-doplerom.jpg? fit = 837% 2C550 & ssl = 1? v = 1572898689 "src =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/uzi-ploda- s-doplerom-837x550.jpg? resize = 790% 2C519 "alt =" фетален ултразвук с доплер "width =" 790 "height =" 519 "srcset =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2017/06 / uzi-ploda-s-doplerom.jpg? w = 837 & ssl = 1 837w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp- content / uploads / 2017/06 / uzi-ploda-s-doplerom.jpg? w = 450 & ssl = 1 450w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017 /06/uzi-ploda-s-doplerom.jpg?w=768&ssl=1 768w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/uzi- ploda-s-doplerom.jpg? w = 925 & ssl = 1 925w "size =" (max-width: 790px) 100vw, 790px "data-reccal-dims =" 1 "/>

Подготовка и особености на ехографията на плода с доплер

Процедурата не изисква никакви подготвителни мерки: нито диетата, нито пълнотата на пикочния мехур и стомаха влияят върху резултатите от изследването. Единствената препоръка е да си вземете почивка от хранене за няколко часа преди прегледа..

Бременната жена трябва да вземе със себе си: посоката и резултатите от минали анализи и изследвания (ултразвук, CTG, ЕКГ), обменна карта на бременната жена. Не са необходими хартиени салфетки и еднократна пелена или кърпа - всичко се предоставя безплатно в нашата клиника.

Доплеровата техника е подобна на трансабдоминалната ехография. Жената ляга на дивана с гръб и излага корема си. Лекарят прилага специален гел върху изследваната област за по-добро преминаване на ултразвукови вълни и след това задвижва преобразувателя върху него, като паралелно изследва получените данни на монитора. Тълкуване на резултатите се дава на жената на същия ден.

Доплер изследване по време на бременност може да се направи по няколко начина:

 • Ултразвуков доплер - използва се за оценка на посоката, интензивността, характера на кръвния поток в съдовете.
 • Дуплекс проучване - различава се от предишния метод с по-голяма точност и информационно съдържание. Използва се за оценка на кръвния поток на кръвоносните съдове и тяхната анатомия.
 • Цветно картографиране - състоянието и на най-малките съдове и тяхната проходимост е кодирано с цвят.

Дешифриране на резултатите от феталната доплерометрия

Оценката на състоянието на кръвоснабдяването с помощта на доплер се формира въз основа на следните показатели:

 • Систолно-диастолично съотношение - съотношението на максималната и минималната скорост на кръвния поток;
 • Индекс на съпротивление - съотношението на разликата между максималната и минималната скорост на кръвния поток към максималната през периода на компресия;
 • Индекс на пулсации - съотношението на разликата между максималната и минималната скорост на кръвния поток към средната скорост за пълен сърдечен цикъл.

Фетална доплерометрия: седмична норма и прогноза за отклонения

За да може интерпретацията на резултатите да премине правилно и всички отклонения бяха идентифицирани, е необходимо да се сравнят получените данни със стандартните стойности, като се вземе предвид гестационният период..

"data-medium-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerografiya.jpg?fit=404%2C300&ssl=1?v= 1572898689 "data-large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerografiya.jpg?fit=740%2C550&ssl=1?v = 1572898689 "src =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerografiya-740x550.jpg?resize=740%2C550 "alt =" doppler "width =" 740 "height =" 550 "srcset =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerografiya.jpg?w=740&ssl= 1 740w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/dopplerografiya.jpg?w=404&ssl=1 404w, https: //i1.wp. com / medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2017/06 / dopplerografiya.jpg? w = 768 & ssl = 1 768w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp -content / uploads / 2017/06 / dopplerografiya.jpg? w = 950 & ssl = 1 950w "sizes =" (max-width: 740px) 100vw, 740px "data-recc-dims =" 1 "/>

Показатели за нормата на индекса на резистентност на маточните артерии

Гестационен период (седмици)

Среден индекс на IR на маточните артерии