Фетометрията е част от задължителното скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност и се предписва на всички жени.

Същността на метода на фетална фетаметрия

Измерването на параметрите на плода се извършва по време на ултразвуково сканиране, чийто принцип се основава на способността на ултразвуковите вълни да се отразяват от тъкани с различна плътност. Лекарят инсталира сензор, който излъчва вълни в определени точки от началото и края на частите на тялото на нероденото бебе и след това резултатите се записват, отчитат и обработват от компютърна програма. По време на проучването тялото на бъдещата майка и плода не е изложено на вредни фактори и процедурата може да се извърши по всяко време.

Какви параметри на тялото на нероденото дете се измерват?

По време на фетометрията се записват следните размери на тялото:

 • обиколка на главата (OG) - измерванията се правят от няколко изображения в различни проекции;
 • бипариетален размер (BPD) - записва се при измерване на главата на детето, показва дължината между противоположните стени на теменните кости и ви позволява да оцените способността на плода да премине през родовия канал;
 • коремна обиколка (OB) - характеризира физическото развитие, извършва се чрез измерване в равнината на визуализация на стомаха, пъпната вена и жлъчния мехур, е среден резултат и се оценява от специалист само в комбинация с останалите;
 • диаметър на гръдния кош (DHA) - размерът е информативен на 14-22 седмици, измерването се извършва за откриване на аномалии и дефекти;
 • дължина на бедрената кост (HL) - измерва се за откриване на възможна скелетна дисплазия;
 • кокцигеално-париетален размер (CTE) - измерва се от короната на плода до опашната кост, най-информативният през първите четири месеца за оценка на продължителността на бременността.

Най-често тези размери се оценяват във всички фетометрични изследвания. И след 20-та седмица, според техния анализ, може да се изчисли приблизителното тегло на плода (VP). Освен това в таблицата с резултатите от изследването са посочени и други параметри на плода, отразяващи физическото му развитие:

 • дължина на носната кост (DN);
 • дебелина на яката (TVP);
 • дължина на други кости: подбедрица (DG), рамо (DP) и др.;
 • напречен коремен диаметър (PJ);
 • сагитален коремен диаметър (SD).

Обикновено се извършват допълнителни измервания, за да се идентифицират патологии, диагностицирани в други проучвания или при оценка на данни от фамилната анамнеза за възможността за наследяване на хромозомни аномалии.

Като анализира всички данни, получени по време на фотометрия и ултразвуково сканиране, акушер-гинекологът може да наблюдава растежа на плода, състоянието на вътрешните системи и органи по седмици. Дешифрирането на получените данни позволява откриване на генетични заболявания, аномалии и нарушения в развитието на нероденото бебе, планиране на възможността за нормално преминаване на плода през родовия канал и начин на раждане. Ако е необходимо, конвенционални ултразвукови сканиращи добавки Доплер, което позволява да се оцени естеството на кръвния поток в кръвоносните съдове на плода и матката, а на по-късна дата - кардиотокография, извършена за оценка на сърдечната честота на нероденото дете, тонуса на матката и определяне на по-нататъшния метод за управление на раждането.

Как се извършва подготовката за изследването?

Методът за подготовка на бременна пациентка за фетометрия не се различава от общоприетите правила за подготовка за конвенционално ултразвуково сканиране по време на бременност. Ултразвуковото сканиране може да се извърши трансабдоминално, тоест чрез четене на данни със сензор от повърхността на предната коремна стена или трансвагинално, като се използва сензор, вкаран в лумена на вагината..

За трансабдоминално проучване преди процедурата, жената трябва да изпие около 1 литър течност преди 12-та седмица от бременността един час преди планираното проучване.

Пълнотата на пикочния мехур по време на изследването с течност създава среда, която ще улесни най-доброто предаване на ултразвукови вълни и ще ви позволи да получите най-надеждни резултати. След 12-та седмица не е нужно да пиете течност преди ултразвуково сканиране, тъй като по това време в матката вече има вода.

При трансвагиналната фетометрия не е необходимо пикочният мехур да се пълни преди процедурата. Сензорът, използван за този тип ултразвук по време на бременност, може да чете данни без допълнителна подготовка.

Когато се предписва фетометрия?

Планирано проучване за измерване на антропометричните данни на нероденото дете, като скринингов ултразвук на плода, се извършва във всеки триместър:

 • 11-12 седмици;
 • 20-22 седмици;
 • на около 32 седмици.

Ако се установят показания за допълнително ултразвуково сканиране, лекуващият лекар ще даде на пациента направление за непланирано проучване.

Само лекар, който знае как да анализира тяхната динамична промяна, трябва да сравнява резултатите с нормата.

Какви данни са информативни през първия триместър?

При извършване на първите фетометрични измервания данните се оценяват, за да се определи срокът на развитие на плода и датата на раждането. Тези резултати помагат да се потвърдят предположенията на лекуващия лекар..

За откриване на опасни аномалии в развитието по време на фетометрия се измерват охлаждащата течност и CTE. Откриването на хромозомни аномалии се постига чрез сравняване на нормата на параметрите на носната кост и дебелината на яковото пространство със същите измервания на плода. Ако тези размери се отклоняват от общоприетите, тогава на жената се препоръчва амниоцентеза за анализ на околоплодната течност или се предписват други изследвания.

Какви данни са информативни през II триместър?

По време на втория ултразвуков скрининг родителите могат да разберат не само информация за физическите данни на бебето, но и за това кой ще им се роди - момче или момиче. За да се определят характеристиките на хода на бременността в този триместър, се оценяват параметри, които позволяват да се идентифицират нарушения в развитието на плода:

 • BGPB;
 • CTE;
 • DHA;
 • Антифриз;
 • челно-тилно измерение.

Тези измервания са основни. Ако е необходимо, лекарят може да препоръча оценка на DB и дължината на други кости - при декодирането тези данни ще дадат по-информативна картина.

Какви данни са информативни през III триместър?

Фетометрията и ултразвуковият скрининг, обикновено извършвани на 32-та седмица, се извършват не толкова за оценка на определени размери, колкото за изследване на благосъстоянието на нероденото дете. По време на сканирането лекарят измерва диаметъра на корема и главата, проверява симетрията на ръцете и краката и изчислява височината и теглото. Получените данни позволяват да се вземе окончателно решение относно целесъобразността на извършването на доставка по един или друг начин. При тесен таз, големи размери на нероденото бебе и други отклонения от общоприетите норми, на пациента може да се препоръча провеждане на раждане с участието на допълнителен персонал или извършване на цезарово сечение.

Кой от показателите показва патология и забавяне на растежа на плода?

Данните, получени по време на фетометрични изследвания, се оценяват съгласно специални таблици с норми. Не трябва да се опитвате да ги тълкувате сами, тъй като при извършване на анализ лекарят винаги се ръководи от стойностите, приемливи в рамките на нормалното. Например при измервания на бипариеталния индекс на главата тези стойности могат да се отклоняват с 3-4 във всяка посока, а в коремната обиколка - с 14. Това се дължи на допустимите стойности на отделните характеристики.

Основната част от анализа на данните, получени с фетометрия, се основава на показателите CTE. Откритите в него отклонения могат да показват неправилно установяване на времето на носене на плода или развитие на определени патологии на нероденото дете, избледняване на бременността, липса на прогестерон, негативни последици от излагане на вируси или върху заболявания на маточната лигавица.

Забавянето на растежа на плода се установява съгласно следните форми на отклонения:

 • асиметрични. Измерванията разкриват преобладаващото намаляване на някои показатели и нормалните стойности на други;
 • симетрични. При анализ на получените измервания се отбелязва намаляване на стойностите на всички показатели.

Едновременно с определянето на формата на нарушения по време на фетометрично изследване се оценява степента на изоставане във физическото развитие:

 • I - разликата в 14 дни от бременността според таблицата;
 • II - 3-4 седмици;
 • III - повече от месец.

Ако се открият гореописаните отклонения, винаги се посочва повторна процедура за фетометрия. С незначителни признаци на изоставане във физическото развитие, резултатите по време на следващото проучване могат да се нормализират и това показва, че няма причина за притеснение. Ако показателите са значително намалени, тогава на пациента се възлагат други изследвания, позволяващи по-подробна оценка на естеството на установените отклонения.

Фетометрията на плода, извършена три пъти по планиран начин заедно с ултразвук, показва параметрите на частите на тялото на бъдещото бебе. Показателите за развитие, анализирани в хронологична последователност, отразяват състоянието на бъдещото бебе и когато ги декодира, лекарят се фокусира върху данните от специални таблици. Те ви позволяват да идентифицирате различни патологии на плода и бременността. Ако е необходимо, патологиите, идентифицирани по време на фетометрията, се потвърждават с помощта на други изследвания. Повече информация за синдрома на забавено развитие на плода може да се намери в представеното видео.

Какво е фетометрия на плода - таблица на нормалните показатели по седмици на бременността

Фетометрията на плода е определянето на неговия размер на различни етапи на бременността с помощта на ултразвук. Използвайки този диагностичен метод, е възможно своевременно да се открият нарушения във вътрематочното развитие на детето..

Какво е фетометрия

Това е напълно безопасен диагностичен метод за здраве през всички гестационни периоди. Тя се основава на използването на ултразвукови вълни, които нямат отрицателни последици за майката и бъдещото дете..

Фетометрията на плода не причинява болка или дискомфорт, не нарушава целостта на кожата и лигавицата. Можете да го направите неограничен брой пъти..

През целия период на бременността феталната фетаметрия се извършва три пъти, веднъж за всеки триместър.

 • През 1-ви триместър, на 11-12 седмици, се определя прогнозната дата на раждане на детето. При изследването е изключително важно да се изключат хромозомни аномалии и значителни дефекти в развитието на плода. Особено внимание трябва да се обърне на CTE (размер на опашната кост) и охлаждащата течност (коремна обиколка). Измерват се и дебелината на яковото пространство и дължината на носната кост..
 • През 2-ри триместър, на 20-22 седмици, се проверява липсата на нарушения във вътрематочното развитие. Измерен размер на бипариетална глава, CTE, обиколка на главата (OH), корем, челно-тилен размер. С това проучване вече можете да разберете пола на детето.
 • През 3-ия триместър, на 32-33 седмици, се проверява благосъстоянието на детето, измерва се обиколката на главата и корема. Освен това специалист по ултразвукова диагностика определя симетрията на развитието на крайниците, теглото и растежа на плода. С помощта на тези показатели се избира методът на раждането - естествено или с помощта на цезарово сечение. Вторият метод е за предпочитане при големи плодове, ако майката има първата бременност или тесен таз.

Подготовка и провеждане на изследвания

Ултразвукът и фетометрията се извършват по същия начин. Има 2 опции за процедурата:

 • трансвагинален, когато сензор в специален презерватив преминава през родовия канал;
 • трансабдоминална, когато изследването се извършва през предната коремна стена, върху кожата на която се нанася специален гел.

В първия случай не е необходима предварителна подготовка. Във втория, ако фетометрията се извършва рано, пикочният мехур трябва да е пълен. По-добре е да вземете със себе си памперс или кърпа, за да почистите кожата от гела, който провежда ултразвукови вълни..

Не пропускайте да гледате видео ревю на тази тема:

Какво показва проучването

Основните фетометрични показатели са:

 • Охлаждаща течност - обиколка или обиколка на корема. Ако телесното тегло на детето е повече от 4 кг, този показател не се измерва. По обиколката на корема можете да определите как са оформени вътрешните органи.
 • CTE - кокцигеално-париетален размер. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на размера на главата. Този индикатор ви позволява да установите точната продължителност на бременността..
 • BPR - бипариетален размер или обиколка на главата. Измерва се от храм на храм. С него може да се наблюдава как се формира мозъкът..
 • Дължината на бедрото (HL) на плода е това, което определя състоянието на скелета и проблемите със ставите.
 • DHA е диаметърът на гърдите. От значение е само до 23 гестационна седмица.
 • DBK - дължината на пищяла.
 • SDJ - сагитален диаметър на корема, тоест в предно-задната посока.
 • MRM е размерът на полусферата на малкия мозък. Определя се с помощта на хоризонтално сканиране на главата на нивото на 4-та вентрикула на мозъка.
 • PVP, или изчислено телесно тегло на плода. За да се избегнат грешки във феталната фетаметрия, изчисляването на посочената стойност се извършва по различни формули. За определяне на PVP са необходими някои стойности - височината на маточното дъно, обиколката на корема.

Какво е AFI на ултразвук по време на бременност

Индексът на околоплодната течност (AFI) ви позволява да определите количеството на околоплодната течност. Можете да го изчислите по обективен и субективен начин..

 • При използване на обективния метод матката се сканира в напречен и надлъжен разрез и се отбелязва обемът на околоплодните води. Голям обем вода върху фетометрията между предната коремна стена и плода показва полихидрамнион.
 • Когато се използва субективният метод, матката обикновено се разделя на 4 квадранта и се измерва максималният горен джоб във всеки от тях. От добавянето на всички стойности се получава индексът на амниотичната течност.

Норми за фетаметрия на плода по седмици:

Декодирането на показанията за фетална фетаметрия трябва да се извършва изключително от гинеколог. Лекарят на ултразвук просто му изпраща данните, получени в резултат на изследването.

Когато изчислявате гестационната възраст по седмици с помощта на калкулатор, не забравяйте, че получените резултати са само приблизителни и се базират на стандартизирани фетални таблици на плода.

Цената на процедурата

Можете да направите фетометрия на плода безплатно в общинските здравни заведения по посока на гинеколог и полица за задължителна медицинска застраховка.

Цената в търговските клиники ще зависи от местоположението, нивото на квалификация на специалистите и общия рейтинг. В Москва цената на изследването варира от 2800 до 5100 рубли. В Санкт Петербург цената на процедурата варира от 1500 до 3900 рубли. В други региони цената на феталната фетаметрия е от 1000 до 3100 рубли.

Когато правите изследвания, е важно да запомните, че всяко дете се развива по различен начин. Поради наследствени характеристики, резултатите от фетометрията могат да се различават от средните стойности. Известно несъответствие в данните не означава нито забавяне, нито напредък в развитието..

Ако имате опит в преминаването на фетометрия, споделете го с други читатели. Оставете коментари, кажете на приятелите си за статията в социалните мрежи. Здраве на вас и вашите деца.

Основни характеристики и периоди на преминаване на фетометричен преглед на плода

На различни етапи от бременността редовно се извършва фетометрия - това е определянето на размера на плода чрез ултразвук. Данните, получени по време на проучването, са били подложени на статистически анализ в продължение на много години и на тяхна база е съставена таблица с показатели на нормата по седмици.

Това е основният параметър за по-точно определяне на термина и ви позволява да разберете дали има някакви отклонения във вътрематочното развитие на бебето. Знаейки какво е това, самите млади родители могат, след ултразвуков преглед, да се уверят, че всичко е наред..

Най-често ултразвуковата фетометрия се извършва или с трансвагинална сонда, или традиционно през корема. В първия случай не се изисква подготовка от жената..

 • Класическият ултразвук ще покаже по-точни резултати, ако в ранните етапи, един час преди процедурата, изпиете 500 мл вода и не изпразвате пикочния мехур. Напълнен, той ще помогне за подобряване на видимостта в маточната кухина.
 • След 12 седмици това вече не е необходимо, тъй като тази функция ще се изпълнява от околоплодната течност.
 • Процедурата е позната на всички: върху корема се нанася специален гел и всичко, което се случва вътреутробно, се показва на монитора на компютъра. Съвременните програми ви позволяват автоматично да правите измервания на плода и лекарят едва след това ги сравнява с общата таблица на нормите по седмици. Това ви позволява да изясните продължителността на бременността и своевременно да идентифицирате патологиите в развитието на плода..

Защо се нарича така? Терминът „фетометрия“ се връща към латинската дума „fetus“ (в превод „потомство“) и гръцката „metreo“ (означава „измерване, определяне“).

Полезно е родителите да знаят каква е нормата според таблицата на фетометрията и когато говорят за патологични аномалии. Виждайки леко несъответствие между истинските размери и официалните данни, мнозина започват да се паникьосват и да правят грешни заключения, което в повечето случаи се оказва напълно напразно..

 • феталните данни напълно съответстват на размера в таблицата;
 • изостават или изпреварват с по-малко от 2 седмици (този период е допустим за индивидуални характеристики);
 • показателите не са на една линия, а разпръснати, но тази разлика е не повече от 1 ред: тези несъответствия са допустими поради спазматичното вътрематочно развитие на плода.

Всичко останало е посочено като случаи на отклонение. Особено опасно е, когато фетометрията на плода за пореден път показва, че същият размер е повече или по-малък от нормата с 2 или дори повече линии.

Например нарастващата обиколка на главата може да показва хидроцефалия, но за потвърждаване на диагнозата ще са необходими допълнителни данни, получени по време на доплер и CTG и наблюдение във времето..

За сравнение. Ако всички размери на плода "се вписват" в нормата, посочена в таблицата за фетометрия, с изключение например на дължината на бедрото, това изобщо не е индикатор за патология. Може би родителите или други роднини на детето са просто собственици на много дълги (или, обратно, твърде къси) крака.

При наличие на отклонения такива сериозни диагнози като „вътрематочно забавяне на растежа“, „недохранване“ се потвърждават от двама лекари: не само акушер-гинеколог, но и медицински генетик. Те оценяват генетичното предразположение на плода и определят причините за идентифицираната патология (хромозомни аномалии, лоши навици, родителска възраст, вътрематочна инфекция и др.).

Много е важно акушер-гинекологът да се занимава основно с декодирането на получените показатели: специалистът по ултразвук му предоставя само обобщен лист, който посочва какви размери и колко се различават от фетометричната норма за дадена гестационна възраст. Какви параметри се вземат предвид по време на прожекциите??

За да разберете кои данни за фетална фетометрия по седмици се съдържат в таблиците, трябва да знаете легендата за тези параметри и тяхното декодиране.

 • BPD - бипариетален размер, разстоянието между теменните кости, описва развитието на нервната система.
 • DB - дължина на бедрото.
 • DG - дължина на пищяла.
 • DN - дължината на носната кост.
 • DP - дължина на раменете.
 • CTE - кокцигеално-париетален размер.
 • LZR - челно-тилен размер.
 • OG - обиколка на главата.
 • OG (DHA) - обем на гърдите (диаметър на гърдите).
 • Охлаждаща течност - коремна обиколка.
 • PJ - напречен коремен диаметър.
 • IU е оплодената яйцеклетка, където детето се развива.
 • SDJ - сагитален диаметър на корема (измерен в предно-задната посока).
 • TVP - дебелината на яката.

Това е декодирането на показателите, които най-често са посочени в таблицата на фетометрията. Може да включва и дължините на други кости - по-голямата и перонеалната, лакътната, радиалната, както и стъпалото. Но те вече не са толкова важни за идентифициране на патологии - те се използват за сравнение само като допълнителна информация.

 • Освен всичко друго, можете да изчислите теглото на плода чрез фетометрия, извършена след 20-та седмица на бременността. Всички изчисления се извършват автоматично от самата ултразвукова машина въз основа на термина, BPR, LZR, охлаждаща течност, DB и OG. Те дават много точни резултати и ви позволяват да ги сравнявате според таблицата с нормите..
 • Първата фетометрия се предписва на 12-13 седмици. Целта му е да идентифицира фетални малформации в началото на бременността..

Този ултразвуков скрининг не идентифицира конкретно заболяване, а само посочва типичните за него маркери. Въз основа на получените резултати могат да бъдат назначени допълнителни изследвания. Всички подозрения се потвърждават или опровергават чрез инвазивни лабораторни техники.

Могат да бъдат посочени някои показатели за фетометрия. Например, по време на първия скрининг, специалистите използват таблица със средни стойности на CTE, тъй като този размер е много важен за идентифициране на аномалии във вътрематочното развитие на плода..

Лекарите приписват увеличение на CTE с 1-2 седмици на вариантите на нормата. Ако бременността не се усложнява от захарния диабет на майката и резус-конфликта, това може да означава, че бебето ще се роди истински герой и теглото му ще бъде повече от 4 кг, а в някои случаи това може да е индикация за цезарово сечение.

 • Това са важните данни, които първата фетометрия дава в ръцете на специалисти.
 • Относно времето. Първият ултразвуков скрининг се провежда през този период поради индикатора TVP. Преди 11 седмици тя е толкова малка, че не може да бъде измерена. И след 14 седмици това пространство се изпълва с лимфа, което изкривява резултатите от изследването. Именно този параметър е маркер за повечето фетални хромозомни аномалии..

Сроковете за втората ултразвукова фетометрия трябва да бъдат в рамките на следните условия:

 • не по-рано от 16 седмици;
 • не по-късно от 20;
 • най-добрият вариант е седмица 17, която, ако се открият отклонения, ще позволи да се извършат по-точни допълнителни генетични тестове;
 • понякога ултразвук се извършва за 21-22 седмици, но това вече е най-екстремното и нежелано време.

Първият ултразвуков скрининг дава най-точните резултати, но често дори те не са достатъчни за надеждността на диагнозата. За това много показатели трябва да се разглеждат в динамика. Това демонстрират данните за втората фетометрия..

Той изпълнява следните задачи:

 • за идентифициране на дефекти, които не могат да бъдат установени през първия триместър;
 • потвърждава / опровергава предварително поставената диагноза въз основа на резултатите от първия скрининг;
 • определят нивото на риск от съмнения за фетални патологии;
 • откриват отклонения в образуването на малък организъм.
 • Фетометрията от втория триместър се предписва само на онези жени, които според резултатите от първия ултразвук са били изложени на риск.
 • Приблизителните нива на ултразвук на този етап от бременността са представени в следващите таблици.
 1. Ако по някаква причина времето на втората фетометрия е изместено, можете да използвате таблица със средни стойности от 21 до 27 седмици:

След като изследва данните от втората фетометрия, гинекологът може да изпрати жена за консултация с генетик или самостоятелно да предпише инвазивни техники за диагностициране на съмнения за патологии. В случаите, когато диагнозата все още е потвърдена, се взема решение за по-нататъшната съдба на бременността.

Ако не е възможна терапевтична корекция, се извършва изкуствено предизвикване на раждане (относно изкуственото раждане, прочетете нашата статия). Ако откритата патология е обратима, лечението се предписва възможно най-скоро, за да се спаси бебето.

Третата фетометрия може да бъде предписана за всеки ден от третия триместър на бременността. Оптималният период е 32-33 седмици. Тъй като на този етап случаят е близо до раждането, ултразвуковото сканиране се извършва по-задълбочено от преди.

Например, лицето на бебето вече е напълно видимо, което дава възможност да се определят патологии като цепнатина на небцето или цепнатина на устната. Лекарят установява колко развит е плодът в съответствие с гестационната възраст.

Обикновено не се препоръчва провеждането на такива проучвания по-късно от 34 седмици. Има обаче моменти, когато те се назначават непосредствено преди самото раждане (на 37-38 седмици), за да се вземе окончателното решение за цезарово сечение или естествено раждане на бебе.

Таблица на средните стойности на третата фетометрия на плода по седмици

Ако на този етап има отклонения, на жената се предлага хоспитализация. При отрицателна динамика на получените индикации лекарите могат да решат да стимулират преждевременно раждане..

Информацията от таблиците на феталната фетаметрия е само за информационни цели. Не се препоръчва родителите да правят някакви независими заключения, сравнявайки получените резултати с нормите, тъй като те не винаги отразяват реалността и изискват задължително декодиране на специалисти.

Какво представлява фетометрията на плода и как се съставят таблици с показатели по седмици на бременността?

 • За съжаление обаче не всичко зависи само от желанията на майката, тъй като тялото на трохите е толкова крехко.
 • Ето защо, по време на бременност и когато я планирате, трябва да се грижите, да се грижите за здравето си и разбира се, да следвате всички съвети и препоръки на Вашия лекар..
 • Бременната жена се подлага на много прегледи през периода на раждането на дете, но една от най-ефективните, безвредни и надеждни диагностични процедури е ултразвукът.

С помощта на това проучване лекарите могат да оценят здравословното състояние на самата жена, благосъстоянието и здравето на бебето, да видят как се развива и т.н. Фетометрията обикновено се извършва винаги в рамките на ултразвуково сканиране..

Фетометрията като основен компонент на диагностиката

Не се плашете от необичайното име на изследването: това не означава нищо ужасно, а по-скоро обратното, защото „плодът“ се превежда от латински като „плод“.

Така че, лекарите по фетометрия извикват измервания на дете в утробата, за да определят как се развива тялото му, да идентифицират възможни видими нарушения или да диагностицират други проблеми.

След това полученият резултат ще бъде сравнен със съществуващия стандарт - за всяка седмица се приемат негови собствени параметри, за да се оцени колко симетрично се развива бебето и дали това развитие съответства на обявената гестационна възраст.

Кога и как протича проучването?

Фетометрията се извършва рутинно три пъти, както и ултразвукова диагностика:

 • през първия триместър (на 11-12 седмици);
 • през втората (на 20-22 седмици);
 • през третия (най-вече на 32 седмици).

Ако има индикации или някакви причини за допълнителни изследвания, това означава, че лекарят ще ви насочи към непредвидена процедура..

През първия триместър, като част от фетометричен преглед, диагностикът ще потвърди датата на падежа, както е предложено от вашия гинеколог. Основната задача на лекаря на този етап е да изключи хромозомни аномалии и груби малформации. Най-важните показатели сега ще бъдат кокцигеално-теменната големина (CTE) и коремната обиколка.

Също така, по време на скрининговия ултразвуков преглед се измерва както дебелината на яковото пространство, така и дължината на носната кост.

Ултразвуково изследване през втория триместър се провежда, за да се провери липсата на вътрематочни нарушения на растежа. За това се правят основните измервания: бипариетален размер на главата на плода, CTE, обиколка на главата, обиколка на корема, фронтално-тилен размер.

 • Може би ще бъдат взети и други показатели: дължината на бедрото на бебето и дължината на други кости (пищял, рамо, лакът). При това посещение на лекар имате шанс да разберете пола на нероденото си дете..
 • Диагностиката през третия триместър вече не си поставя задачата да търси пороци или нарушения, тъй като до този момент бебето вече е напълно оформено и се подготвя за раждане.

Сега е важно лекарят да провери здравето и здравословното си състояние. Той също така ще измери обиколката на главата и корема, ще види колко симетрично се развиват крайниците на детето, ще определи теглото и височината му.

Тези показатели ще бъдат важни за избора на метода на раждане (твърде голям плод, първата бременност, тесен таз и други характеристики могат да доведат до направления за цезарово сечение). Ако всичко е наред, процедурата вече не е назначена.

 1. Тъй като говорим за компонент на ултразвукова диагностика, разбира се, че може да се извършва фетометрия, като самия ултразвук, трансвагинален или трансабдоминален.
 2. Първият метод често се използва в ранните етапи или за изясняване на информацията, интересуваща лекаря (след това сензорното устройство, предварително облечено в презерватив, се вкарва във влагалището на жената).
 3. Ако бременната жена не страда от наднормено тегло и предната коремна стена не пречи на лекаря да види важни параметри на развитието на бебето, тогава дори първото планирано ултразвуково сканиране се прави трансабдоминално (коремът се смазва със специален гел и сензор се насочва върху него).

Процедурата не изисква специална подготовка. През първия триместър, за рутинен преглед, ще трябва да изпиете 1-1,5 литра вода един час преди процедурата, а след това, докато детето расте в матката, тази нужда ще изчезне.

Основните нюанси на феталното изследване

Дори висококвалифициран специалист няма да направи независими заключения само въз основа на данни от фетометрията.

Всеки човек (и мъничката трохичка в корема на майка ми) е индивидуален в своето развитие, а физиологичните характеристики на тялото му също са индивидуални. Например бащата и майката на едно дете са високи и големи в телосложение..

Разбира се, фетометричните показатели ще надвишават всички средни параметри, които трябва да съответстват на определена гестационна възраст. Същото важи и за ниското тегло и за други индивидуални характеристики, които зависят от наследствените фактори..

Има няколко форми на забавяне в развитието:

 • фиксирана е симетрична форма, когато всички показатели на фетометрично изследване са по-ниски от нормалните стойности за този период на бременността;
 • с асиметрична форма, диагностикът ще спазва нормата по отношение на един параметър и преобладаващото намаляване на някои други показатели.

Има и три степени за определяне на забавянето на параметрите на фетометрията:

 • първата степен означава разлика от нормата от две седмици;
 • втората - на 3-4;
 • трето - повече от месец.

Понякога лекарят повтаря процедурата след известно време и параметрите се нормализират, така че не трябва просто да се страхувате, ако номерата на вашите изследвания се различават от показателите в книгата..

В случай на голяма разлика ще бъдат предписани допълнителни диагностични методи, за да се изключат всякакви патологии и дефекти, нарушения в развитието, арест или забавяне в живота.

Ключови точки на фетометричните изследвания

Както вече споменахме, проследяването на различни параметри на детето става постепенно, в зависимост от продължителността на бременността. Факт е, че в ранните етапи на развитие плодът все още е толкова малък, че дори високо прецизните устройства и съвременното оборудване не могат да определят много..

Освен това всички органи и системи на трохите току-що са започнали своето формиране, установяване и развитие, следователно диагнозата ще бъде просто неефективна в началото на бременността. Когато дойде време за планирани прегледи, лекарят ще може да види и запише всички необходими показатели.

Тегло на бебето

Един от най-важните и показателни параметри, който се следи през цялата бременност, е теглото на плода по седмици.

Колко тежи детето, помага на лекарите да преценят общото състояние на бебето и да предотвратят възможни рискове.

В зависимост от срока, трохичката може да спечели от десет до сто грама на седмица. При първия преглед той ще бъде много малък, но преди втората и особено третата диагноза, той значително ще наддаде на тегло.

Разбира се, скоростта на наддаване на тегло, като темпове на растеж или други характеристики, е различна за всяко дете. Генетичният фактор е много важен по този въпрос..

Основното нещо, на което лекарите обръщат внимание, е положителната динамика на наддаването на тегло..

CTE или кокцигеално-теменната големина се счита за най-добрият параметър за определяне на термина в самото начало на бременността. Използва се за оценка на дете не по-голямо от 20-60 mm. Като част от изследването, диагностикът измерва разстоянието от короната (главата) до опашната кост.

CTE стандартите са включени в протокола на първия ултразвуков скрининг.

Започвайки от втория триместър, специално внимание се обръща на бипариеталния размер на главата на бебето. Въз основа на показателите му лекарите могат да определят как се развива мозъкът на бебето. Измерването се извършва по оста на главата (по разстоянието от един храм до друг).

Въз основа на данните на бипариеталния индикатор за размера на главата е възможно да се определи гестационната възраст с точност от седем до единадесет дни..

Оценява се и формата на главата, измерва се обиколката й, челно-тилната големина.

Определяне на дължината на бедрото

 • Експертите изчисляват продължителността на бременността въз основа на нейните резултати, само в случаите, когато формата на главата се е променила значително или индикаторът BPD не може да бъде извлечен.
 • Точността обаче може да варира до две или повече седмици.
 • Що се отнася до измерването на други кости, оценката на гестационната възраст въз основа на техния резултат е още по-малко точна..

Определянето на дължината на бедрото се счита за най-добрият показател за установяване наличието или риска от скелетна дисплазия..

Коремна обиколка

Обиколката на корема е характеристиката, която помага да се проучи по-подробно вътрематочното развитие на детето. Този параметър е много важен, тъй като с негова помощ лекарят проучва дали органите на бебето се развиват правилно: визуализират стомаха, жлъчния мехур, къс сегмент на пъпната вена и венозния канал.

Индикаторите за обиколката на корема са по-малко точни от показателите за BPD или DB, например, но въпреки това лекарите смятат, че този параметър е най-информативен при оценка на растежа и т.н. Също така, OB се приема като критерий за вътрематочно забавяне на растежа.

Това измерване не се прави, ако детето тежи повече от 4 кг..

Обем на гърдите

Показател, който може да даде максимум информация за период от 14-22 седмици. Въпреки това, лекарите винаги предпочитат да използват няколко параметъра: първо, това помага да се подобри точността на оценката на термина, и второ, ще позволи да се забележат всички проблеми или усложнения навреме.

В допълнение към тези ключови параметри се оценява развитието и растежа на други органи и системи, както и здравословното състояние на жената, цялостното протичане на бременността и други фактори..

Таблица. Проценти на фетална фотометрия по седмици

Акушерска седмица на бременносттаТегло на плодовете, gCTE, cmOG (DHQ), mmDB, mmBPR, mm
единадесетединадесет6.820.7осемнадесет
1219.8.224девет21.
тринадесет3110,0241224
четиринадесет5212.326шестнадесет28
петнадесет7714.22819.32
шестнадесет11816.43422.35
1716018,0382439
осемнадесет21720.3412842
19.27022.1443144
20.34524.1483447
21.41625.9503750
22.50627.8534053
23.60729.7564356
2473331.2594660
2584432.4624863
2696933.9645166
27113535.5695369
28131937.2735573
29148238.6765776
тридесет163639.9795978
31177941.1816180
321930 г.42.3836382
33208843.6856584
34224844.5886686
35241445.4916788
36261246.6946989.5
37282047.9977191
38299249,0997392
39317050.21017593
40337351.31037794.5

Според експерти само цялостни проучвания могат да разкрият пълната картина. Не се паникьосвайте, ако диагностиката покаже разлики от средните стандарти. Фетометричните показатели, разбира се, са изключително важни, но те не могат да се приемат като крайна истина..

Може би грешката се крие в неправилно изчислената гестационна възраст (не забравяйте за разликите между феталните и акушерските изчисления). Също така, различни ултразвукови апарати могат да се ръководят от таблици, базирани на различни методи за определяне дали терминът съответства на размера на детето. Всичко това също влияе значително на диагностичния резултат..

Някои фактори, влияещи върху параметрите на развитието на бебето, могат да се опитат да бъдат елиминирани: да се излекуват възпалителните или хронични заболявания на майката, да се санират предполагаемите огнища на инфекция, да се коригира плацентарната недостатъчност, да се преразгледа диетата и режима и т.н..

Чрез своевременно идентифициране на проблема можете да спасите бременността и безопасно да родите здраво бебе..

Фетометрия на плода: таблица с измервания на тялото на бъдещото бебе


Таблицата на показателите за фетална фетаметрия е нормите на различни размери на вътрематочно развиващо се дете, определени с ултразвук. Той е съставен на базата на измервания, проведени в голяма извадка и последващ статистически анализ на получените резултати. Именно тази таблица е основата за определяне на продължителността на бременността..

Как да се подготвим за проучването

Измерването на развиващото се бебе се извършва по време на ултразвуково сканиране. Това проучване може да се извърши както с трансвагинален сензор, така и през предната коремна стена.

 • Ако процедурата ще се извършва през вагината, няма нужда да се подготвяте за фетална фетометрия. Ако е планиран трансабдоминален ултразвук, тогава в ранните етапи на бременността ще трябва да изпиете около половин литър вода един час преди изследването и да не ходите до тоалетната след това.
 • Това е необходимо, за да можете през пълен пикочен мехур, като през прозорец, да погледнете в маточната кухина. По отношение на повече от 12 седмици това вече не е необходимо, тъй като необходимият "прозорец" се създава от околоплодните води.

Как протича процедурата за измерване на параметрите на бебето

Жена идва в кабинета за ултразвук, където се подлага на конвенционален ултразвуков преглед - през коремната стена (след това коремът се смазва със специален гел) или през вагината (през сензор се поставя презерватив).

Освен това лекарят, провеждащ ултразвук, провежда и фетометрия: измерва основните показатели за обиколки, диаметри и дължини. След това тези показатели се сравняват с нормативните таблици на феталната фетаметрия по седмици.

Коя таблица ще ви помогне да разберете каква времева рамка отговаря на вашето бебе

Таблицата с данни за феталната фетометрия се състои от немалко показатели. От 5 до 13 седмици чрез ултразвук се оценяват само три размера на плода:

 • кокцигеално-теменната измерение (CRL, CTE) е максималното разстояние, което може да бъде измерено от главата до опашната кост
 • бипариетално разстояние (BPD, BPD) може да се измери от едната до другата теменна кост, тоест можем да кажем, че това е диаметърът на главата
 • яйцеклетката (FO) е обемът на кухината, в която се развива бебето; по-късно там ще се появи и плацентата, и водата около нея.
СрокPY, ммBPD, mmCRL, мм
петпет1-3
6тринадесет4-6
721.38-10
829714-16
девет36десет22-23
десет44четиринадесет31-32
единадесет511741-43
125720-2242-73
тринадесет6324-2651-87

Ето как изглежда таблица с размери на плода чрез ултразвук, с която се прави сравнение за съответствие с нормата.

Какви параметри се оценяват от 13 седмици

Размерът на детето чрез ултразвук се изчислява въз основа на:

 • OG - обиколка (обиколка) на главата
 • BPD - бипариетален размер (BPD), тоест разстоянието между най-отдалечените една от друга точки на теменните кости
 • DB - бедрена кост по дължина
 • LZR - челно-тилен размер, тоест разстоянието между най-отдалечените точки на челото и тила
 • Охлаждаща течност - обиколка (обиколка) на корема
 • SDJ - диаметърът на корема в предно-задната посока, т.е. сагитален размер
 • PJ е диаметърът на корема през
 • OG (или DRGK) - обиколка (обиколка) на гърдите
 • DP - дължината на раменната кост
 • Има и дължини на пищяла, фибулата, радиуса и лакътната кост, стъпалата. Всеки от тях има своя собствена норма.

Къде, как и кога да се направи ултразвук на дете

Особено важно е да се сравни BPD или кокцигеално-теменното разстояние - тези 2 критерия са основни за определяне на продължителността на бременността чрез ултразвук.

Срок в седмициLZDBPDOGАнтифризSJPJDBDPDL M. BertsD. B. bertsDgrK
тринадесет32966721.22.единадесетдесет8девет24
четиринадесет3526106782425петнадесеттринадесетединадесет1226
петнадесет3932118892829осемнадесет17четиринадесетпетнадесет28
шестнадесет4335130100313221.20.17осемнадесет34
17473914311135362423.20.21.38
осемнадесет52421551223839272622441
19.56441681324243тридесет28252644

Фетометрията на плода на 20 седмица представлява такива показатели (данни - в mm)

 • BPR: 47-49
 • OG: 181
 • DGrK: 48
 • LHR: 60
 • Охлаждаща течност: 143
 • PJ: 46
 • SJ: 45
 • дължина на бедрото: 33
 • Норма за дължина на пищяла: 29
 • дължина на фибулата: 28
 • дължина на раменете: 31
 • дължината на костите на предмишницата (радиус / лакътна кост) = 25/28
 • крак в 20-седмичен ембрион - 33.

Фетометрията на плода на 22 седмици е представена от такива показатели в милиметри

 • BPR: 54-56
 • OG: 206
 • DGrK: 53
 • Охлаждаща течност: 165
 • PJ: 53
 • SJ: 52
 • ханш: 39
 • фибула / пищял (тибия): 33/34
 • рамо: 36
 • радиус / лакътна кост = 30/33

Фетометрични параметри на 23 седмици (показатели в милиметри)

На снимката: ембрион за ултразвук на 6-7 седмици от бременността

 • BPR: 57-59
 • OG: 218
 • DGrK: 56
 • Охлаждаща течност: 175
 • PJ: 55
 • SJ: 56
 • ханш: 41
 • барабан = 35/36
 • рамо: 38
 • предмишница: 32/35
 • височина: 31 см
 • 580-600 g.

Фетометрия на плода след достигане на 31 седмици (числата са в mm)

 • BPR: 80-82
 • OG: 301
 • DGrK: 81
 • Охлаждаща течност: 258
 • PJ: 82
 • SJ: 81
 • ханш: 60
 • барабан = 51/52 мм
 • рамо: 54
 • предмишни кости = 44/50
 • височина: 42 см
 • телесно тегло: 1590-1690.

Честотата на фетометрия при 32 седмици изглежда средно по този начин (mm)

 • BPR: 83-85
 • OG: 309
 • DGrK: 83
 • ОВ: 266
 • PJ: 85
 • SJ: 84
 • ханш: 62
 • барабан = 52/54
 • рамо: 55
 • предмишни кости = 46/52 мм
 • височина: 43
 • тегло: 1790-1890.

Фетометрията на плода на 33 седмици може да бъде представена под формата на такава таблица

BPROGАнтифризSJPJХипМ. Бертс / Б. БертсРамоЛъч / КоляноТегло - 2030-2130 гр. Височина - 44-45 см
8731627687886454/565747/53

Фетометрични данни на 34 седмици в милиметри

 • максимално разстояние между теменните кости (BPD): 89
 • обиколка на главата (OG): 323
 • диаметър на гърдите (DHRK): 88
 • коремна обиколка (охлаждаща течност): 285
 • PJ: 91
 • SJ: 90
 • ханш: 66
 • барабан = 56/57 мм
 • рамо: 59
 • предмишни кости = 48/55
 • височина: 46-47 см
 • телесно тегло: 2270-2390.

5 вида ултразвукова диагностика на бременни жени

 • BPR: 92
 • OG: 335
 • DGrK: 94
 • ОВ: 303
 • PJ: 97
 • SJ: 96
 • ханш: 70
 • кости на пищяла: 58/60
 • рамо: 61
 • кости на предмишницата = 50/57
 • височина: 49 см
 • телесно тегло: 2750-2860.
 • BPR: 94
 • OG: 339
 • DGrK: 97
 • Охлаждаща течност: 311
 • PJ: 100
 • SJ: 98
 • ханш: 71
 • барабан: 60/62
 • рамо: 63
 • кости на предмишницата = 51/58
 • височина: 50 см
 • тегло: 2970-3090.

Основните параметри, които са важни за правилната оценка на бебето през първите два тримесечия, са коремна обиколка, бипариетален размер и дължина на бедрото.

След този период, непосредствено преди раждането, обиколката на гръдния кош, обиколката на корема и дължината на бедрената кост стават по-важни.

Какво е "норма"

Счита се за нормално, ако данните за вашето дете съответстват на размера на плода по седмици ултразвук, а ако те изостават или надвишават периода, изчислен от вашия гинеколог, тогава по-малко от 14 дни.

 • Тоест, все още няма да се счита за забавяне или напредък в развитието. Оценете себе си, разберете с каква тежест сте се родили вие и съпругът ви: може би само един от вас е нисък и детето е наследило тази черта.
 • Нормата е също така, ако индикаторите не са разположени на една и съща линия, но имат малко разпространение, което се случва, защото детето расте скокообразно.
 • Ако например всичко „се вписва“ в нормата, с изключение на дължината на бедрото и пищяла, това не означава патология. Може би родителите на детето или по-възрастните роднини нямат дълъг крак.
 • Ситуацията се счита за опасна, когато според фетометрията не за първи път се забелязва, че някой от кръговете е по-голям или по-малък от 2 линии в сравнение с останалите показатели. Това трябва да се счита за опасност за здравето..

Например, ако обиколката на главата нараства, това може да означава вътрематочна хидроцефалия; ако той е все по-малко съвместим с термина, това може да показва друга мозъчна патология. В този случай измерването на размера на бебето чрез ултразвук се допълва от доплер, CTG и задължително наблюдение в динамика.

Диагнозата „Вътрематочно забавяне на растежа“ или „Хипотрофия“ обаче е в компетентността на съвместната оценка на параметрите на ултразвуковата фетометрия от двама лекари: акушер-гинеколог и медицински генетик..

Само тези специалисти могат да оценят вашата генетична предразположеност, а също така, в случай на разочароваща диагноза, могат да открият причините за такава патология. Това са хромозомни аномалии и лоши навици, възраст на един или двама родители и инфекция, попаднала във вътрематочно развиващо се дете.

Като се има предвид всичко изброено по-горе, е необходимо акушер-гинекологът да е участвал в декодирането на показателите на това проучване: лекарят на ултразвук му предоставя само данни, в които той посочва какво и колко се различава от нормата.

Цената на такова проучване е включена в цената на ултразвуково сканиране по време на бременност и варира от 500 до 1200 рубли.

По този начин това, което представлява таблицата с показателите на феталната фетаметрия, са средните данни.

Те се ръководят, за да определят дали гестационната възраст, изчислена от акушер-гинеколога, съответства на получената от тези данни.

По същите параметри те гледат дали растежът на бебето е симетричен (когато всичко е по-ниско или по-високо с 1-2 линии), или, обратно, асиметрично. Това ви позволява да идентифицирате някои малформации навреме..

Таблица на честотата на фетална фетаметрия по седмици

През целия период на бременността, в случай че бъдещата майка се регистрира навреме в антенаталната клиника, тя ще трябва да се подложи на няколко важни изследвания, включително ултразвук. Именно тази процедура ви позволява да наблюдавате фетометрия и да наблюдавате развитието на бебето..

Фетометричното измерване на плода се извършва в милиметри, докато получените данни се проверяват в специални таблици, от които става ясно състоянието на бременността. За всяка седмица от бременността се определят собствени фетометрични показатели.

Повече за изследванията

 • Фетометрията на плода е абсолютно безопасен метод за изследване по седмици на бременността, тъй като се извършва с помощта на ултразвукови вълни, които нямат отрицателен ефект върху тялото на плода и бременната жена;
 • Този метод е неинвазивен - тоест не изисква нарушаване на целостта на кожата, лигавиците или вземане на кръв;
 • Може да се извърши толкова пъти, колкото се изисква от медицински показания;
 • Фетометрията на плода дава възможност за динамично наблюдение на растежа му по седмици и състоянието на органите;
 • Също така, изследването ви позволява да определите показатели, показващи нарушение и аномалии в развитието, генетични заболявания на плода по време на рутинно ултразвуково изследване на бременна жена.

Как да се подготвим за проучването

Фетометрично измерване на развиващото се бебе се извършва по време на ултразвуково сканиране. Това проучване може да се извърши както с трансвагинална сонда, така и през предната коремна стена.

 • Ако процедурата ще се извършва през влагалището, няма нужда да се подготвяте за фетометрия..
 • Ако е планиран трансабдоминален ултразвук, тогава в ранните етапи на бременността ще трябва да изпиете около половин литър вода един час преди изследването и да не ходите до тоалетната след това.
 • Това е необходимо, за да можете през пълен пикочен мехур, като през прозорец, да погледнете в маточната кухина. По отношение на повече от 12 седмици това вече не е необходимо, тъй като необходимият "прозорец" се създава от околоплодните води.

Кога и как протича проучването?

Фетометрията се извършва рутинно три пъти, както и ултразвукова диагностика:

 • през първия триместър (на 11-12 седмици);
 • през втората (на 20-22 седмици);
 • през третия (най-вече на 32 седмици).

Ако има индикации или някакви причини за допълнителни изследвания, това означава, че лекарят ще ви насочи към непредвидена процедура..

I триместър

През първия триместър, като част от фетометричен преглед, диагностикът ще потвърди датата на падежа, както е предложено от вашия гинеколог. Основната задача на лекаря на този етап е да изключи хромозомни аномалии и груби малформации. Най-важните показатели сега ще бъдат кокцигеално-теменната големина (CTE) и коремната обиколка.

Също така, по време на скрининговия ултразвуков преглед се измерва както дебелината на яковото пространство, така и дължината на носната кост.

Фетометрия на плода: размери по седмици от бременността чрез ултразвук (таблица на нормите)

В процеса на раждане на бебе, бъдещите майки трябва да преминат голям брой изследвания, включително фетометрия с помощта на ултразвуково сканиране. Това е една от малкото нетравматични процедури, които могат да осигурят надеждна информация за състоянието и развитието на детето през цялата бременност..

Ако има затруднения с установяването на срока на зачеването според последната менструация, фетометрията на плода ви позволява да го определите с точност от 4 дни.

Следователно можем да кажем, че този метод се търси при ранната диагностика на вътрематочните нарушения на растежа и при уточняване на времето на бременността..

Всички стандарти за показатели на фетална фетаметрия са приведени към световните стандарти за медицина и са посочени в таблици със средни статистически данни..

Периоди на преминаване на фетометрични изследвания

Ултразвуковите прегледи с цел диагностициране на развитието на бебето обикновено се приурочават към 12-та, 20-та и 32-та седмица на бременността. Има една диагностична процедура на триместър.

Решението за времето на ехографията и фетометрията се взема от лекаря. Това се влияе от:

 • общо състояние на бъдещата майка;
 • появата на подозрения за нарушение на вътрематочното развитие на детето;
 • установената времева рамка за фетална фетаметрия.

Благодарение на ултразвука стана възможно не само да се оценят основните характеристики на плода (изчислете теглото на плода чрез ултразвук, неговата височина, обиколката на гърдите и главата) и да ги съпоставите със средните статистически показатели за седмици от бременността, но и да се идентифицира функционалното състояние на вътрешните органи на детето, да се определи неговият пол.

Благодарение на съвременната ултразвукова диагностика лекарят може не само да сравнява фетометричните данни с нормата, но и да оцени развитието на вътрешните органи и да определи пола на детето

Основни характеристики на фетометричните изследвания

Водещите критерии за фетална фетаметрия са:

 • CTE (кокцигеално-париетален размер);
 • BPR (бипариетален размер на главата);
 • OG (гръдна обиколка);
 • Охлаждаща течност (коремна обиколка);
 • DB (дължина на бедрената кост).

Таблица със средни стойности на феталната фетална плода по седмици от бременността:

Седмица LBR, mm LZR, mmOZH, mm DBK, mm Тегло, g Височина, cm

тринадесет24-69девет31десет
четиринадесет27-78тринадесет5212.3
петнадесет313990177714.2
шестнадесет344510221.11816.4
17385011225160осемнадесет
осемнадесет4353124тридесет21720.3
19.47571343327022.1
20.50621443534524.1
21.53651573741625.9
22.57691694050627.8
23.60721814260729.7
2463761934573331.2
2566792064884432.4
2669832174996933.9
27738722952113535.5
28768924155131937.2
29789225358148238.6
тридесет819526460163639.9
31839727462177941.1
3285100286631930 г.42.3
338610229665208843.6
348810430667224844.5
358910631569241445.4
369110832371261246.6
379310933073282047.9
389411033674299249
399511234275317050.2
409611634776337351.3

Освен това могат да се определят и следните ултразвукови показатели:

 • обиколка на главата на плода;
 • челно-тилен размер;
 • дължина на пищялната кост;
 • дължината на пищяла;
 • дължина на крака;
 • дължината на костите на рамото и предмишницата;
 • норми за носни кости;
 • размер на малкия полукълбо на малкия мозък (MRM);
 • диаметър на сърцето.

Показателите за развитие на гръбнака на носа са много важни за оценка на развитието на дете при откриване на хромозомни заболявания и вродени дефекти

CTD като характеристика на физическото развитие на плода

КТЕ на ултразвук е показател, записан по време на фетометрия, който отразява размера на детето (от опашната кост до короната на главата) и се използва като определящ за датата на зачеването на бебето и периода на бременността му.

Има специална таблица, в която са дадени средно-нормални показатели, както и границите на допустимите колебания на тази стойност..

В рамките на тези колебания здравословното развитие на бебето не е застрашено..

Доста често стойностите на CTE, получени с помощта на ултразвук, не съответстват на средната стойност, това е особено забележимо през втория триместър. Гестационната възраст, определена с ултразвук, има нормална грешка до 4 дни в двете посоки. CTE се измерва до 16 седмици, като по-късно други показатели са значими.

Таблица на средните стойности на CTE (според времето на първия скринингов ултразвук):

Срок, седмица + ден10 седмици+ 1 ден+ 2 дни+ 3 дни+ 4 дни+ 5 дни+ 6 дни
CTE, mm31333435373941
Срок, седмица + ден11 седмици+ 1 ден+ 2 дни+ 3 дни+ 4 дни+ 5 дни+ 6 дни
CTE, mm42434445474849
Срок, седмица + ден12 седмици+ 1 ден+ 2 дни+ 3 дни+ 4 дни+ 5 дни+ 6 дни
CTE, mm51535557596162
Срок, седмица + ден13 седмици+ 1 ден+ 2 дни+ 3 дни+ 4 дни+ 5 дни+ 6 дни
CTE, mm63656668707274

В този случай трябва да внимавате, когато използвате лекарства, които влияят на метаболизма, включително сложни витамини. Такива лекарства могат да доведат до раждането на много голямо дете от 5 кг.

Причините, които могат да доведат до намаляване на CTE, могат да бъдат както нормални варианти, така и признак на тежка патология.

Вариантите за нормата включват възможността за по-късно оплождане във връзка с времето на овулация. Както можете да видите, времето на зачеването ще бъде малко по-късно от изчисленото в съответствие с последния ден на менструацията. В тази ситуация просто трябва да повторите ултразвука след една седмица..

Патологични причини:

 1. Замразена бременност и смърт на ембриона. Тази ситуация изисква незабавна намеса и медицинска помощ, тъй като може да причини кървене, нарушена плодовитост на женското тяло, токсичен шок и смърт на майката. Възможно е да се изключи тази патология, ако се определи сърдечната дейност на нероденото дете.
 2. Липса на хормони (по-често прогестерон) - изисква потвърждение с използване на допълнителни методи за изследване и хормонална терапия (само лекар може да го предпише!). Необходимо е лечение, тъй като хормоналният дефицит може да доведе до самостоятелен аборт.
 3. Инфекциите, включително ППИ, могат да бъдат фактор, който влияе отрицателно върху растежа на бебето. В тази ситуация са необходими допълнителни изследвания за идентифициране на инфекциозен агент. Тогава терапията трябва да се проведе възможно най-скоро..
 4. Генетични аномалии (синдроми: Даун, Патау, Едуардс). При подозрения за такива нарушения се изисква консултация с генетик и допълнителни изследвания. Сериозните генетични аномалии обикновено водят до самостоятелен аборт.
 5. Соматични заболявания на майката, включително хронични сърдечни и щитовидни заболявания. Като правило те оказват влияние на по-късна дата. И все пак, тяхното влияние не може да бъде изключено от първата седмица от развитието на ембриона..
 6. Патология на лигавицата, покриваща матката. Ерозии, аборти, миома, нарушаващи целостта на лигавичния слой, не позволяват на яйцеклетката да се фиксира правилно в маточната стена и да расте напълно, което може да доведе до самоаборт.

Недостатъчните индекси на CTE, съгласно таблицата на стандартите, могат да показват нарушения на вътрематочното развитие на детето, поради което такава бременност се нуждае от допълнителен преглед

CTE е важен показател за развитието на трохите, но не бързайте да интерпретирате стойността му сами, изчакайте коментарите на лекуващия лекар.

Bpr като индикатор за развитието на феталната нервна система

Бипариеталният индикатор, измерен по време на фетометрия, индиректно описва развитието на нервната система на бебето и показва гестационната възраст с висока степен на точност.

 • Всъщност BPD при ултразвук е разстоянието между външните видими граници на противоположните теменни кости на черепа (отдясно и отляво), което се определя по линията на веждите.
 • Често този параметър се измерва заедно с индикатора LZR (фронтално-тилен размер) - разстоянието между външните видими граници на костите: тилна и фронтална.
 • Характеристиките на биполярното разстройство се използват за определяне на степента на безопасност за майката и детето да го преминат през родовия канал по време на раждането. В случая, когато стойността на биполярно разстройство значително надвишава нормата, е показано хирургично раждане по метода на цезарово сечение..
 • На дванадесет седмици скоростта на растеж на BPD е около 4 mm на седмица, до края на бременността едва достига 1,3 mm. Компетентното тълкуване на този показател дава възможност с високо ниво на надеждност да се оцени растежът и развитието на бебето през целия период на бременността.

Леките колебания в бипариеталните и фронто-тилните показатели могат да бъдат опции за нормалния растеж на бебето.

Например, ако плодът е голям (над 4 кг), тогава всички параметри могат да бъдат увеличени за период от една до няколко седмици.

Също така, понякога главата расте малко повече / по-малко от другите органи, защото бебето расте неравномерно. В тази ситуация трябва да повторите ултразвука след няколко седмици, може би индикаторите ще се изравнят.

Значително увеличение на тези показатели може да бъде тревожен симптом, показващ развитието на новообразувания на костни или мозъчни структури, появата на церебрални хернии и натрупването на цереброспинална течност във вентрикулите на мозъка (хидроцефалия / воднянка на мозъка):

 • С развитието на новообразувания и церебрални хернии се препоръчва прекъсване на бременността. Плодът с тази патология обикновено не е жизнеспособен.
 • Хидроцефалията, в повечето случаи, възниква поради вътрематочна инфекция. Инфекцията трябва да се лекува с антибиотици, без да се провали. Ако това лечение се провали, се препоръчва прекъсване на бременността. Ако няма развитие на хидроцефалия, на плода, като правило, е позволено да бъде спасен, но наблюдението на състоянието му чрез ултразвук трябва да се извършва постоянно.

Намаляването на размера на главата на плода може да показва недостатъчно развитие на определени мозъчни структури или липсата на такива. Липсата на каквито и да е мозъчни структури е строга индикация за прекъсване на бременността, независимо колко дълго е била открита тази патология.

Друга причина за намаляването на BPD и LHR е нарушаването на времето за развитие на плода. Това явление изисква незабавна медицинска намеса и корекция, тъй като може да причини вътрематочна смърт на дете.

BPD и LHR са най-важните характеристики, които ни позволяват да оценим развитието на мозъка, отделните му структури и плода като цяло през целия гестационен период..

За адекватна оценка на информацията, получена чрез фетометричния метод, трябва да се вземе предвид, че процесът на фетално развитие не протича гладко, следователно са възможни отклонения на определени характеристики, които се нормализират с времето. Също така е важно да се вземе предвид ръста на родителите на бебето. Голям плод, като правило, се среща при високи родители, размерът на бебето на ниски родители може да бъде малко по-нисък от горните норми.