Dacryocystocele е рядка лезия в медиалния кантус, която се открива веднага след раждането на бебето и представлява течност и слуз, уловени в слъзна торбичка. Дакриоцистоцеле се решава самостоятелно, но е необходимо постоянно наблюдение на хода на заболяването, което е свързано с риска от инфекция на слъзната торбичка.

Епидемиология и етиология:
• Възраст: вродено заболяване.
• Пол: еднакво често при новородени жени и мъже.
• Етиология: нарушена проходимост на слъзните канали дистално на нивото на клапата на Гаснер и проксимално на нивото на клапата на Розенмюлер, което води до задържане на околоплодна течност и / или слуз, произведена от бокаловите клетки на слъзната торбичка.

Анамнеза. Кистозен оток под медиалния кантусен лигамент, открит при раждането.

Външен вид на дакриоцистоцеле. Изпъкнала кистозна формация под лигамента на медиалния кантус. Ако се открие върху връзката на последния, тогава трябва да се приеме различна етиология на заболяването..

Диференциална диагноза:
• Хемангиом.
• Менингоенцефалоцеле.
• Дакриоцистит.

Лечение на дакриоцистоцеле. Наблюдение и масаж през 1-2 седмици от живота на детето. В повечето случаи болестта се решава сама. Ако се появят признаци на инфекция или ако няма разрешаване на процеса, сондирането на слъзните канали се извършва в рамките на 2 седмици.

Симптоми и лечение на вроден дакриоцистит при новородени

Структурата на слъзния апарат и механизмите на развитие на дакриоцистит

Слъзната течност се произвежда от жлезите, които са разположени извън горните клепачи. Основната му функция е да овлажнява конюнктивата. Сълзите се отстраняват през слъзните канали, разположени в долния вътрешен ъгъл на всяко око. Тези канали са свързани със слъзната торбичка, която се отваря в назолакрималния канал. По този начин излишната течност се отстранява в носната кухина. Ако оттокът е нарушен, в слъзната торбичка се натрупват патогенни микроорганизми, които стават причина за нейното възпаление.

Дакриоциститът при новородени е сравнително рядка патология, диагностицирана при 1–7% от бебетата през първите месеци от живота. Развитието на болестта в тази възраст най-често се свързва с запушване на назолакрималния канал с лигавица. В ембрионалния период предпазва очите на бебето от околоплодната течност и избухва с първия вик при повечето новородени.

Други причини за развитието на дакриоцистит при деца включват:

 • вродени аномалии в структурата на назолакрималния апарат (истинска атрезия);
 • травматично увреждане;
 • очни инфекции;
 • тумори, които създават механична пречка за изтичане на сълзи.

Продължителният ход на заболяването е изпълнен с развитието на флегмон. Това е остър възпалителен процес с дифузен характер, който може да доведе до увреждане на централната нервна система, мозъчни абсцеси и смърт. Ако подозирате вроден дакриоцистит, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Симптоми на дакриоцистит при новородени

Трудността при откриването на дакриоцистит се крие в сходството му с други заболявания, например конюнктивит. И двете патологии се проявяват:

 • зачервяване на очите;
 • натрупване на гнойно съдържание;
 • корички върху миглите на горния и долния клепач;
 • сълзене;
 • подуване;
 • зачервяване;
 • сърбеж и болезненост.

Когато слъзните канали са запушени, най-често се наблюдават едностранни увреждания. Конюнктивит почти винаги засяга и двете очи.

Друга особеност на дакриоцистита е подуване на долния клепач. При конюнктивит подуването е неравномерно и по-слабо изразено.

Много бебета реагират на заболяване с общо неразположение, което се проявява чрез:

 • висока телесна температура;
 • треска;
 • чест плач;
 • отказ от ядене.

Същите симптоми могат да показват развитие на усложнения..

Самолечението е неприемливо, тъй като някои форми на заболяването изискват хирургическа намеса.

Дакриоциститът при новородени е сравнително рядка патология, диагностицирана при 1-7% от бебетата през първите месеци от живота.

Диагностика на заболяването

Предварителната диагноза се поставя след визуален преглед. За да се потвърди, се прави тест на Веста. Помага да се определи проходимостта на каналите, като се използва оцветяващата течност. Преди това в носа на детето се инжектира тънък турникет от памучна вата, след което в окото се вкарват специални капки. В случай на запушване, цветът на памучната вата не се променя след 10 или повече минути.

Други диагностични методи.

 1. Контрастна рентгенография. Проучването помага да се оцени проходимостта на каналите и да се види къде е настъпило запушването. Поради излагането на радиация този метод рядко се използва при малки деца. Обикновено се предписва, ако има съмнение за вродени патологии на слъзния апарат..
 2. Ендоскопска риноскопия. Информативен метод за изследване, който се извършва с помощта на гъвкава сонда, оборудвана с видеокамера. Помага да се изследва структурата на назолакрималния канал и да се елиминира лигавицата при новородени. Недостатъците на процедурата включват необходимостта от използване на анестезия поради високия риск от увреждане на каналите, когато бебето се движи..

За да предпише адекватно лечение, лекарят трябва да идентифицира причинителя на заболяването. За това се прави бактериална култура на отделяне от окото.

Видове лечение

Консервативната терапия за дакриоцистит не винаги помага. Подходящ е за деца, чийто канал е запушен от ембрионална тъкан, която не е изчезнала след раждането. За да премахнете препятствието, използвайте:

 • масаж;
 • звучене.

Последният метод помага много по-бързо, но е проблематично точното вкарване на сондата в назолакрималния канал на детето. Резките движения на бебето могат да доведат до нараняване и да влошат ситуацията. Масажът на очите е предпочитаният метод, ако състоянието на детето е задоволително. Бутащите движения помагат за изтласкването на филма и отпушване на възпаления канал. Как правилно да масажирате слъзната торбичка - офталмологът ще ви каже.

С вродено стесняване на назолакрималния канал те прибягват до операция - дакриоцисториностомия, която е от 2 вида:

 1. на открито. До блокирания канал се достига чрез малък разрез на кожата;
 2. вътрешен (ендоскопски). Извършва се с помощта на тънка тръба, която се вкарва в носослезния канал през носната кухина.

Изборът на техника зависи от причината за възпалението. Ако назолакрималният канал е запушен, за предпочитане е да се прибегне до вътрешна дакриоцисториностомия.

Операцията помага за решаването на проблема чрез:

 • премахване на механично препятствие;
 • инсталиране на стент - пластмасова тръба, която разширява лумена на назолакрималния канал;
 • създаване на изкуствен канал, заобикалящ.

Медикаментозната терапия включва използването на антисептични капки или мехлеми с тобрамицин. В напреднали случаи е необходимо системно антибиотично лечение. Лекарствата се избират в зависимост от вида на патогена.

Медикаментозното лечение на дакриоцистит се отнася до спомагателни методи, тъй като не решава проблема със запушената слъзна торбичка

Масаж на слъзна торбичка у дома

Преди да извършите процедурата, трябва добре да измиете ръцете си със сапун и да ги третирате с антисептичен разтвор, например хлорхексидин..

Как сами да масажирате слъзната торбичка.

 1. Поставете детето в хоризонтално положение и поставете пред очите му антибактериални капки, предписани от лекаря.
 2. Поставете излишния разтвор с памучни тампони, придвижвайки се от външния ъгъл на окото към вътрешния.
 3. Поставете палци или показалци точно под вътрешните ъгли на очите и направете серия от спретнати, подобни на точки движения отгоре надолу.
 4. Капете и отново попивайте очите на бебето.

Процедурата се извършва 4-6 пъти на ден в продължение на 10 минути. Ефективността му се посочва чрез намаляване на сълзотворната течност в очите или изтичането й през носа. При липса на положителна динамика в рамките на 2 седмици бебето се изследва назолакрималния канал.

заключения

Успехът на лечението на дакриоцистит зависи от навременното откриване на патология. Ако бебето развие тревожни симптоми, то трябва незабавно да се покаже на офталмолог. Той ще ви каже как правилно да масажирате слъзната торбичка и ще изберете други тактики, ако масажът не помогне. Медикаментозната терапия облекчава симптоматичните прояви на заболяването, усложнява диагностиката и води до усложнения.

3 водещи причини и 7 възможни усложнения на дакриоцистит при новородени

Не всички новородени знаят, че при новородените бебета слъзният канал се отваря само няколко седмици след раждането. До този момент функцията на разкъсване се осъществява от околоплодната течност, в която е било бебето по време на бременност.

Често дакриоциститът се открива едва след като окото на детето започне да нагрява, въпреки че първите симптоми на патология се появяват много по-рано. Въпреки факта, че това заболяване не е толкова опасно, всички родители трябва да знаят за него и да могат да го разпознаят, за да потърсят незабавно помощ от специалист.

Дакриоциститът на новородените е патология на слъзния канал, която се характеризира със застой на сълзи и възпаление на слъзната торбичка поради запушване или вродено стесняване на назолакрималния канал.

Причини за появата на дакриоцистит при новородени

Анатомичните и функционални особености на слъзните канали предразполагат към развитието на възпаление на слъзната торбичка при новородени. В повечето случаи дакриоциститът възниква поради вродена обструкция на назолакрималния канал, причинена от наличието на желатинова запушалка или рудиментарна ембрионална мембрана в лумена му, която не се е разтворила преди раждането..

Назолакрималният канал обикновено е затворен в плода до осмия месец от вътрематочното развитие. По време на раждането приблизително 35% от новородените имат затворена от ембрионална мембрана и 10% са диагностицирани с запушване на слъзните канали от една или друга степен. Най-често той се възстановява сам през първите седмици от живота, като счупи филма или остави корка. В случаите, когато това не се случва, съдържанието, натрупващо се в слъзната торбичка (епителни клетки, слуз), се превръща в благоприятна среда за развитие на инфекция, т.е. развива се дакриоцистит.

В допълнение, проходимостта на слъзните канали при новородени може да бъде нарушена в резултат на травма при раждане или вродена патология: стесняване на назолакрималния канал, гънки и дивертикули на слъзната торбичка, необичайно тесен или извит канал в носната кухина и т.н. носна преграда, тесни носни проходи, ринит. Понякога се развива на фона на воднянка на слъзната торбичка.

Преките инфекциозни агенти при това заболяване могат да бъдат стрептококи, стафилококи, Pseudomonas aeruginosa, по-рядко - хламидии или гонококи.

Симптоми на дакриоцистит при новородени

Дакриоциститът при новородени бебета се развива през първите дни или седмици след раждането, при недоносените бебета - през втория или третия месец от живота. В типичните случаи в едното или двете очи на детето се появяват слузести, мукопурулентни или гнойни отделяния. Възможно е да има болезнено подуване в областта на слъзната торбичка, зачервяване (хиперемия) на конюнктивата, по-рядко - сълзене и сълзене.

Като правило патологичният процес се развива в едното око, но е възможен и двустранен дакриоцистит при кърмачета. В някои случаи желатиновата запушалка се отделя сама в началото на третата седмица от живота и симптомите на болестта отшумяват. При липса на изтичане на заразеното съдържание навън, бебето може да развие флегмон на слъзната торбичка, в резултат на което състоянието на детето се влошава: телесната температура рязко се повишава, явленията на интоксикация се увеличават.

Разлики между дакриоцистит и конюнктивит

Дакриоциститът при новородени е доста лесно да се обърка с възпалително заболяване на лигавицата - конюнктивит. Само внимателна проверка може да покаже разликата. И двете патологии имат сходни клинични характеристики. Симптомите на дакриоцистит при новородени се проявяват в тежко сълзене, ъгълът на окото се зачервява, при натискане се отделя гной.

Конюнктивитът се характеризира със следните прояви:

 • зачервяване на цялото око;
 • подуване;
 • фотофобия;
 • режеща болка;
 • леко разкъсване;
 • е бактериален, по-рядко алергичен.

Във всеки случай родителите трябва да посетят детски офталмолог, за да се изследват и да започнат лечението навреме.

Възможни усложнения

Подобно на повечето други заболявания, при неправилно лечение или изобщо без лечение, дакриоциститът може да стане хроничен.

Освен това са възможни следните усложнения:

 • флегмон на века;
 • флегмона на слъзна торбичка;
 • абсцес и флегмон на орбитата поради натрупване на гной в слъзната торбичка и инфекция в съседните тъкани;
 • киста на слъзния канал (дакриоцистоцеле);
 • панофталмит (гнойно възпаление на окото, водещо до слепота);
 • сепсис;
 • менингит.

Диагностика на дакриоцистит при новородени

Ако се открият признаци на възпаление на очите, трябва незабавно да потърсите помощ от детски офталмолог, който ще проведе обективно изследване на слъзните канали: изследване на клепачите и слъзните точки, оценка на естеството и количеството на отделянето, компресия на слъзната торбичка и др. Освен това е необходимо да се консултирате с педиатър, детски отоларинголог и алерголог..

Има няколко специални метода на офталмологично изследване за потвърждаване на диагнозата..

 1. Тест West - помага да се определи проходимостта на носослезния канал. За тази цел в носа на бебето се инжектира тънко усукано парче памучна вата, след което в окото се вкарва специална боя. Пробата започва да се оценява след 2 минути. Ако памучната вата започне да се цапа, тогава резултатът се счита за положителен, тоест няма дакриоцистит и проходимостта на канала не е нарушена. Ако памучната вата не се зацапа след 10 минути, резултатът се счита за отрицателен и диагнозата се потвърждава.
 2. Пасивен слъзен тест. Детето се измива със слъзни канали с антисептични или антибактериални разтвори, като се използват местни анестетици и специални тъпи канюли. Този метод се оценява подобно на горния..
 3. Зондиране - ви позволява да диагностицирате и лекувате дакриоцистит. Прави се за бебета на възраст от два месеца. Възможно е разширяването на назолакрималния канал с помощта на сонди и премахване на препятствието, което предотвратява преминаването на сълзи. Въпреки много други методи за изследване и лечение, в случаите, когато причината за заболяването се крие в желатинова запушалка, сондирането позволява тя да бъде елиминирана.
 4. Контрастна рентгенография на слъзните канали. Използването на специално контрастно вещество може дори да определи нивото, на което е настъпило "запушването". При кърмачета този метод се използва, когато останалата част се окаже неинформативна или ако лекарят подозира недоразвитие на назолакрималния канал.
 5. Ендоскопска риноскопия - извършва се от отоларинголог. Този метод на изследване обаче може да не се извършва във всяка поликлиника или болница..

В противен случай усложненията на тези процедури могат да бъдат епистаксис, сублуксация на шийните прешлени, разкъсване на стената на слъзната торбичка или слъзния канал с разпространение на инфекцията в съседните тъкани и последващо развитие на флегмона на орбитата, синузит, етмоидит.

Дакриоцистит при новородени. Лечение

Терапевтичните мерки са насочени към възстановяване на проходимостта на носослезния канал, премахване на признаци на възпаление на слъзната торбичка, както и саниране (измиване) на слъзните канали.

Лечението започва с масаж на слъзната торбичка, която премахва ембрионалния филм или желатиновата запушалка, блокираща слъзния канал. Майката на болното дете се обучава на техниката, тъй като е необходимо да се изпълнява 5 - 6 пъти на ден. Забелязано е, че редовният и правилен масаж води до пълно възстановяване при около 30% от децата на възраст под два месеца..

Можете да масажирате новородени с дакриоцистит у дома. Направете го по следния начин.

 1. Първо трябва да подрежете ноктите и да измиете ръцете си, за да избегнете нараняване на очите и инфекция..
 2. Изплакнете окото с приготвения разтвор на фурацилин (от външния край до вътрешния ръб) и избършете гнойта със стерилно парче памучна вата.
 3. Натиснете върху вътрешния ъгъл на окото с подложката на показалеца.
 4. Изстискайте слъзната торбичка с нежни резки движения, за да изхвърлите сълзите и гнойта.
 5. След това разтвор на фурацилин се капва в засегнатото око и отделянето се избърсва с чист памучен тампон.
 6. Притискащите вибрационни движения по слъзната торбичка се извършват по основата на крилото на носа от вътрешния ръб отгоре надолу, докато натискът пробива през нечупливия филм.
 7. Почистващите и притискащи движения по време на масажа се повтарят 4 до 5 пъти, след което трябва да се накарат антимикробни капки за очи. Ако не масажирате, а прилагате само капки за дакриоцистит на новородени, лечението няма да даде никакъв резултат..

Добре е бебето да плаче по време на масажа. В този случай мускулите са напрегнати, което допринася за отделянето на филма. Гнойта трябва да се избърсва внимателно, като се избягва контакт със здраво око или ухо.

Масажът на очите е доста болезнен. Колкото по-голямо е детето, толкова по-болезнено ще бъде, тъй като филмът става по-силен с течение на времето и е много по-трудно да се лекува дакриоцистит по този начин. Ако масажната техника се извършва правилно, тогава сондирането на слъзния канал може да се избегне..

С неефективността на минимално инвазивните офталмологични процедури е показано хирургично лечение за деца на възраст 5-7 години: интубация на слъзните канали или така наречената дакриоцисториностомия - радикална операция, която включва възстановяване на комуникацията на слъзната торбичка с носната кухина. При образуван флегмон или абсцес се отваря абсцес и се предписва и антибиотична терапия.

Прогноза

Навременното откриване на дакриоцистит при новородено бебе от неонатолог или педиатър, както и спешно насочване към детски офталмолог, са ключът към успешното лечение. Използването на терапевтичен масаж и ранното сондиране на слъзния канал в повечето случаи ви позволява бързо да спрете възпалителния процес.

Заключение

Всеки знае, че предотвратяването на каквато и да е болест е много по-добро от излекуването. Но, за съжаление, няма начини за предотвратяване на дакриоцистит при новородени, тъй като той най-често е вроден. Това заболяване се лекува доста лесно и бързо, така че родителите не трябва да се притесняват - те трябва само да се консултират с бебето възможно най-скоро..

Работихме усилено, за да гарантираме, че можете да прочетете тази статия и ще се радваме да получим отзивите ви под формата на рейтинг. Авторът ще се радва да види, че се интересувате от този материал. Благодаря!

Дакриоцистит на новородени

Дакриоцистит при новородени: причини, видове, симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Дакриоцистит при новородени - инфекциозно заболяване при новородени, свързано с вродено запушване на слъзния канал или носа.

Причини

 • възниква възпалителен процес в носната лигавица;
 • дакриоцистоцел;
 • атрезия се образува в назолакрималния канал;
 • носната преграда е деформирана.

В медицината има два основни вида патология: остра (води до появата на гнойни абсцеси или флегмони) и хронична, която се развива в резултат на затварянето на слъзния канал.

Дакриоциститът на новородените принадлежи към отделна категория.

Симптоми

Първите симптоми се появяват в рамките на няколко дни след раждането (при недоносени бебета няколко месеца по-късно). В областта на едното или двете очи има лакримация, гнойно или мукопурулентно отделяне, хиперемична конюнктива.

Това заболяване е подобно по своята клинична картина на конюнктивит. Отличителен показател е отделянето на гнойно съдържание от слъзните отвори.

Често възпалителният процес засяга само един орган на зрението, но има и двустранен тип патология. Понякога желатиновата запушалка се отдалечава сама, което води до регресия на симптомите. Ако това не се случи, може да се развие флегмон на слъзната торбичка и прилежащата тъкан. В същото време здравето на детето рязко се влошава, температурата се повишава и тялото става интоксикационно.

Диагностика

Когато бъдат открити първите признаци на дакриоцистит, трябва да си уговорите среща с детски офталмолог или педиатър.

За да постави диагноза, специалистът извършва визуален преглед на състоянието на слъзните канали и също така определя наличието и количеството на гной чрез компресиране на слъзната торбичка.

Освен това се предписват следните диагностични мерки:

 • определяне на проходимостта на отделителния канал чрез въвеждане на багрило (коларгол);
 • контрастна рентгенография;
 • вземане на тампон от конюнктивата на клепачите (извършва се за определяне на вида на патогена и неговата лекарствена чувствителност);
 • риноскопия;
 • диагностично сондиране.

За да се изключат неакризоцистичните причини за възпаление, се провеждат допълнителни консултации на отоларинголог, педиатър и алерголог.

Лечение

Терапията за това заболяване е насочена към възстановяване на нормалната активност на слъзните канали и саниране на огнището на възпалителните процеси.

На пациента се предписва масаж на назолакрималния канал, чиято техника се преподава от майката на детето, тъй като трябва да се извършва поне пет пъти на ден. След масаж конюнктивалната кухина се измива с антисептични лекарства, последвано от въвеждането на антибактериални разтвори за капене.

Ако използването на масажна техника не даде резултат, ембрионалната запушалка се разкъсва механично чрез сондиране на назолакрималния канал.

Въпреки това, на възраст 5-7 години, методите, описани по-горе, са неефективни. Следователно, хирургическа операция се прилага при деца от тази възрастова група - дакриоцисториностомия.

Предотвратяване

За да се избегне появата на това заболяване, бременната жена трябва внимателно да следи здравето си: това ще избегне различни патологични аномалии по време на формирането на плода.

Предотвратяването след раждането е както следва:

 • спазване на правилата за лична хигиена при грижа за очите;
 • изключване на наранявания на очите;
 • своевременно лечение на възпалителни заболявания на носа и неговите параназални синуси.

Дакриоцистит на новородени

Дакриоциститът на новородените е инфекциозно очно заболяване, свързано с запушване на назолакрималния канал и възпаление на слъзната торбичка. При дакриоцистит при новородени има оток в областта на слъзната торбичка, отделяне на гной от слъзния отвор при натискане върху вътрешния ъгъл на окото, сълзене. Диагностиката на дакриоцистит при новородени се извършва от детски офталмолог и включва оцветен назолакримален тест, бактериална култура на откъснатото око, риноскопия, сондиране на слъзните канали. Основните мерки за лечение на дакриоцистит при новородени са масаж на слъзната торбичка, измиване на конюнктивалната кухина, вливане на антибактериални капки, сондиране на слъзния канал.

 • Причини
 • Симптоми на дакриоцистит при новородени
 • Диагностика
 • Лечение на дакриоцистит при новородени
 • Прогноза
 • Цени на лечение

Главна информация

Дакриоциститът на новородените е патология на слъзния канал, характеризираща се със стагнация на сълзи и възпаление на слъзната торбичка поради вродено стесняване или запушване на носослезния канал. В педиатрията и детската офталмология дакриоциститът се диагностицира при 1-5% от всички новородени. Дакриоциститът на новородените се изолира в отделна форма, заедно с остър и хроничен дакриоцистит на възрастни. Своевременно нелекуваният дакриоцистит при новородено впоследствие може да изисква повторни хирургични интервенции, да доведе до образуване на хроничен възпалителен процес, постоянно сълзене и ограничаване на избора на професия.

Причини

Анатомичните и функционални особености на слъзния канал предразполагат към развитието на възпаление на слъзната торбичка при новородени. Най-често дакриоциститът на новородените възниква поради вродена обструкция на назолакрималния канал, която може да бъде причинена от наличието на желатинова запушалка в лумена на назолакрималния канал или рудиментарна ембрионална мембрана, която не се е разтворила при раждането.

Обикновено до 8-ия месец на вътрематочното развитие назолакрималният канал на плода е затворен. По време на раждането при 35% от новородените назолакрималният канал е затворен от ембрионална мембрана; 10% имат запушване на слъзните проходи с различна тежест. В повечето случаи проходимостта на слъзния канал се възстановява самостоятелно през първите седмици след раждането чрез отстраняване на тапата или счупване на филма на назолакрималния канал. В случаите, когато луменът на канала не се отваря сам, съдържанието, натрупващо се в слъзната торбичка (детрит, слуз, епителни клетки), се превръща в благоприятна среда за инфекция - развива се дакриоцистит на новородените.

В допълнение, проходимостта на слъзния канал при новородени може да бъде нарушена поради вродена патология или травма при раждане: гънки и дивертикули на слъзния сак, стесняване на носослезния канал, необичайно тесен или извит канал в носната кухина, агенезия на носослезния канал и др..

Развитието на дакриоцистит при новородени се улеснява от аномалии на носната кухина, тесни носни проходи, изкривяване на носната преграда, ринит. Понякога дакриоциститът на новородените се развива на фона на воднянка на слъзната торбичка (дакриоцистоцеле). Стафилококи, стрептококи, Pseudomonas aeruginosa, по-рядко гонококи или хламидии могат да действат като директни инфекциозни агенти за дакриоцистит на новородени..

Симптоми на дакриоцистит при новородени

Клиничната картина на дакриоцистит при новородени се развива през първите дни или седмици от живота, при недоносени бебета - през 2-3-ия месец от живота. В типичните случаи в едното или двете очи на детето се появяват слузести, мукопурулентни или гнойни отделяния. Може да се открие болезнено подуване в областта на слъзната торбичка, конюнктивална хиперемия, по-рядко лакримация и лакримация. Много често този процес погрешно се разглежда като конюнктивит. Отличителна черта на дакриоцистита на новороденото е отделянето на гной от слъзните отвори по време на компресия на слъзната торбичка.

Обикновено възпалението на слъзната торбичка се развива в едното око, но е възможен и двустранен дакриоцистит при новородени. При някои новородени до началото на третата седмица от живота желатиновата запушалка се отделя сама и явленията на дакриоцистит отшумяват. При липса на изтичане на заразено съдържание навън, детето може да образува флегмон на слъзната торбичка. В този случай състоянието на новороденото се влошава: температурата рязко се повишава, явленията на интоксикация се увеличават. При съмнение за абсцес или целулит на слъзната торбичка се изисква незабавна хоспитализация на детето.

Диагностика

Ако има признаци на възпаление на очите, трябва незабавно да се свържете с детски офталмолог, който ще проведе обективно проучване на състоянието на слъзните проходи: изследване на клепачите и слъзните отвори, компресия на слъзната торбичка, оценка на естеството и количеството на отделянето и др. За да се изключат риногенни, вирусни, алергични причини за лакримация при дете необходима е консултация с педиатър, детски отоларинголог, детски алерголог.

Изследването на лакримацията и лакримацията при дакриоцистит на новородени се извършва след почистване на носната кухина и изстискване на съдържанието на слъзната торбичка. За да направите това, няколко капки коларгол се вливат в конюнктивалната кухина, след което се оценява скоростта на изчезване на багрилото от конюнктивалната кухина (тръбен тест) и времето на оцветяване на памучната вата, въведена в носната кухина (цветен назолакримален тест). Ако е необходимо да се изясни нивото и степента на нарушение на проходимостта на слъзните проходи, се извършва рентгеново контрастно изследване - дакриоцистография. За идентифициране на микробни агенти, бактериологично изследване на цитонамазка от конюнктивата, изстъргване от конюнктивата на клепачите за PCR анализ.

За диагностични цели, при дакриоцистит на новородени, може да се извърши сондиране и измиване на слъзния канал. При извършване на тези офталмологични манипулации се изисква фиксиране на новороденото, използване на атравматични техники за сондиране и, ако е необходимо, анестетична подкрепа. В противен случай усложненията на процедурите могат да бъдат сублуксация на шийните прешлени, кървене от носа, разкъсване на стената на слъзния канал или слъзна торбичка с разпространение на инфекцията в околните тъкани и последващо развитие на синузит, етмоидит, флегмон на орбитата. За да се сведе до минимум рискът от усложнения, сондирането на слъзния канал при новородения дакриоцистит трябва да се предшества от риноскопия.

Лечение на дакриоцистит при новородени

Терапевтичните мерки са насочени към възстановяване на назолакрималния канал, спиране на възпалението на слъзната торбичка и саниране на слъзната система. Лечението на дакриоцистит при новородени започва с масаж на слъзната торбичка, което позволява да се отстрани желатинозната запушалка или ембрионален филм, покриващ слъзния канал. Техниката на масаж надолу се преподава от майката на болно дете, тъй като тя трябва да се извършва 5-6 пъти на ден. Наблюденията показват, че правилният и редовен масаж на слъзната торбичка води до пълно възстановяване на 30% от децата на възраст под 2 месеца. След масажа конюнктивалната кухина се измива с антисептици (фурацилин) или отвара от билки, последвано от вливане на антибактериални капки за очи (пиклоксидин, моксифлоксацин, тобрамицин, хлорамфеникол, гентамицин). С дакриоцистит на новородени, UHF, може да се предпише обща антибиотична терапия.

При липса на резултати от масаж и консервативни мерки в рамките на една седмица се извършва терапевтично сондиране на слъзните канали, по време на което се постига механично разкъсване на ембрионалната запушалка. Веднага след сондиране, носослезният канал се изплаква. При дакриоцистит на новородени, причинен от запушване на слъзно-носния канал с ембрионален филм или запушалка, сондирането е ефективно в 92-98%. Възможно е да се провеждат курсове на терапевтично изграждане на носослезния канал. За пълно облекчаване на възпалението и изключване на рецидиви на дакриоцистит при новородени, медикаментозното лечение и многократното измиване продължават 1-3 месеца.

В случай на неефективност на минимално инвазивни офталмологични манипулации, на възраст 5-7 години на децата се показва хирургично лечение: интубация на слъзните канали или дакриоцисториностомия - радикална операция, която включва възстановяване на комуникацията между слъзната торбичка и носната кухина. При образуван абсцес или флегмон с флуктуация в слъзната торбичка, абсцесът се отваря, предписва се системна антибиотична терапия с широкоспектърни лекарства.

Прогноза

Навременното откриване на дакриоцистит при новородено от неонатолог или педиатър, спешно насочване на детето към детски офталмолог е ключът към успешното лечение. Тактиката на използването на терапевтичен масаж и ранното сондиране на назолакрималния канал с дакриоцистит на новородени ви позволява бързо да спрете възпалителния процес в по-голямата част от случаите.

Неадекватното или несвоевременно лечение на дакриоцистит при новородени може да доведе до развитие на язви на роговицата, излизане на гноен процес извън слъзната торбичка с появата на тежки животозастрашаващи усложнения (гноен перидакриоцистит, флегмонозен дакриоцистит, флегмон на орбита, тромбоза на орбита, тромбоза на тромбоза на септична тъкан) В някои случаи процесът става хроничен, което води до сраствания, атония, дилатация и ектазия на слъзните канали.

Дакриоцистит при деца

Сълзливите и гнойни очи при детето не са гледка за слабоумни родители. Дори без специални медицински познания, майките и татковците разбират, че в тази ситуация трябва да се направи нещо. След като прочетете тази статия, ще научите за една от причините - дакриоцистит при деца, както и как да помогнете на бебето.

Какво е?

Дактриоциститът е възпаление, което възниква в специален орган, чиято функция е да натрупва сълзи (слъзна торбичка). Този орган се намира между носа и вътрешния ъгъл на клепачите. Сълзите се произвеждат от всички хора - като естествен антисептик и защитен механизъм за органите на зрението, осигурен от природата. Излишъкът от тази течност обикновено тече през назолакрималния канал в носната кухина и излиза навън.

Ако луменът на този назолакримален канал е нарушен, тогава изтичането е много трудно. Сълзите се събират в торбичка - в ъгълчето на окото, поради което очите изглеждат сълзящи. Възпалението и нагнояването възникват поради размножаването на патогенни бактерии. Застоялата биологично активна течност за тях е отлична среда за размножаване.

Възпалителните промени в слъзната торбичка могат да бъдат причинени от наранявания на очите, инфекция на очите, а стесняването на назолакрималния канал е следствие от очни заболявания или вродена характеристика на новородените. Ето защо дакриоциститът много често се нарича болест на новородените..

В офталмологията те решиха да не комбинират тези две разновидности на едно заболяване, тъй като дакриоциститът на новородените е по-физиологичен проблем, който се решава, докато детето расте. А дакриоциститът като цяло (например при по-големи деца) е патология, с която ще трябва да се справим по съвсем различен начин.

Дакриоциститът, който не се среща при кърмачета, може да бъде остър и хроничен. Освен това при остра форма често се появява флегмон или абсцес на слъзната торбичка.

Причини

При новородените назолакрималните тубули са много тесни, лакримацията е нарушена поради вродено недоразвитие на слъзните канали, които не са се разтворили навреме от желатинозната запушалка. Дакриоциститът при новородени се счита за най-благоприятен по отношение на прогнозата, тъй като често преминава сам, без сериозни терапевтични мерки.

При по-големи деца рискът от развитие на обструкция и частична обструкция на носослезния канал се увеличава по време на заболеваемостта от ARVI или грип, както и други дихателни заболявания, при които се появява тъканен оток в носоглътката.

Запушването на слъзните пътища може да се появи в резултат на хроничен или продължителен ринит, с аденоидит, с алергичен ринит, а също и с бактериална инфекция.

Ако детето има изкривяване на носната преграда, настъпило поради фрактура на носните кости, ако има полипи в носа, рискът от развитие на дакриоцистит се увеличава значително.

Механизмът на развитие на заболяването е приблизително еднакъв (независимо от първоначалната причина): първо поради подуване се нарушава проходимостта на слъзния канал, след това се натрупват сълзи в него и в слъзната торбичка. Поради липсата на циркулация, защитните свойства се губят доста бързо.

Тогава всичко зависи от това кой патогенен микроорганизъм се установява в тази благоприятна за развитие среда. Това може да бъде вирусен агент, бактериална флора, паразити и дори хламидия..

В отговор на застояла течност слъзната торбичка започва да се разтяга, увеличава размера си, така че се образува абсцес или флегмона.

Симптоми и признаци

При дакриоцистит симптомите са доста специфични и е доста трудно да ги объркате с признаци на други очни заболявания. Обикновено при децата заболяването е едностранно - боледува само едното око. Само в 3% от случаите дакриоциститът е двустранен.

Хроничната форма на заболяването се проявява с повишено сълзене, както и известно визуално подуване на слъзната торбичка. Ако е лесно да се натисне това подуване, може да започне да се откроява мътна или гнойна течност..

Последиците от тази форма на дакриоцистит могат да бъдат доста тъжни, тъй като възпалителните процеси могат да отидат в други мембрани на органите на зрението и детето ще бъде диагностицирано с кератит, блефарит, конюнктивит. Може да се образуват тръни.

При острата форма дакриоциститът се проявява по-ясно. Клепачът се зачервява и набъбва, зоната на уголемена и възпалена слъзна торбичка (във вътрешния ъгъл на окото) става болезнена на допир. Отокът може да бъде толкова голям, че да обхване както горния, така и долния клепач и бебето не може да отвори очите.

В някои случаи е доста трудно да се определи истинският фокус на възпалението, тъй като той няма ясни граници, той може да се „разпространи“ в орбитата на окото, както по бузата, така и върху част от носа. Детето се оплаква от неразположение, температурата може да се повиши, тръпки започват, вероятни са признаци на треска и интоксикация.

Това състояние обикновено продължава няколко дни, след което кожата в областта на слъзната торбичка започва да променя цвета си, пожълтява и става по-мека. Така започва да се образува абсцес. В повечето случаи тя се отваря сама, но тук се крие нова опасност - гной може да се разпространи по влакното и да причини флегмона.

При новородените дакриоциститът е по-слабо изразен. С него температурата не се повишава, абсцес обикновено не се образува. Родителите могат да забележат, че окото на бебето е "кисело".

Това е особено забележимо сутрин, след дълъг нощен сън. Очите на бебето са сълзящи, стават тъпи. С лек натиск върху слъзната торбичка може да се отдели малко количество мътна секреция, понякога гной.

Запушването на назолакрималния канал и последващото възпаление на слъзната торбичка не е заразно. Въпреки че, ако бъдат открити описаните по-горе признаци, родителите определено трябва да заведат детето на среща с офталмолог.

Диагностика

За родителите може да бъде доста трудно да изследват детето самостоятелно, тъй като бебето отчаяно може да устои на опитите да окаже натиск върху възпалената слъзна торбичка. Не всяка майка обаче ще рискува да го направи сама. Следователно прегледът при офталмолог винаги започва с палпация на слъзната торбичка и определяне на естеството на отделянето.

За потвърждаване на диагнозата се използва специална техника, която се нарича "тръбен тест на Веста". Носният проход от страната на засегнатото око е плътно затворен с памучен тампон и в окото се влива контрастно вещество (разтвор на коларгол).

С проходимостта на тубула, след минута или две, върху памучния тампон се появяват следи от оцветителя. В случай на запушване, памучната вата остава чиста. При затруднено кръвообращение, което се случва със стесняване на слъзния канал, следите от коларгол върху тампона се появяват с голямо закъснение. Ето защо тестът на Запад се оценява не само след 2-3 минути, но и след 15 минути, ако за първи път на тампона няма следи от багрило.

Лекарите могат да извършват диагностично сондиране, за да определят степента на запушване или стесняване. По време на процедурата слъзният канал ще се промие. Ако течността изтича само от окото и не навлиза в носа, лекарите могат да определят на какво ниво е възникнало препятствието..

Ако дакриоциститът бъде потвърден, тогава лекарят ще трябва да открие още един важен нюанс - кой микроб или вирус е започнал да се размножава в препълнената слъзна торбичка.

За това цитонамазки от съдържанието, които се отделят при палпация, се изпращат в бактериологична лаборатория за анализ. Това ви позволява да установите точното име на патогена, да предпишете адекватно и ефективно лечение..

В трудни случаи за лечение се канят други специалисти - УНГ специалист, хирург, лицев хирург, неврохирург и невролог.

При новородено и бебе диагностичните действия обикновено се извършват по опростена схема - преглед от офталмолог и анализ на съдържанието на слъзната торбичка за бактериална култура.

Лечение

При кърмачета

Що се отнася до новородените и бебетата, обикновено няма нужда от болнично лечение. Тъй като състоянието се дължи на физиологични причини, достатъчно е да се прави ежедневен масаж на слъзните каналчета за мъника. Техниката на масажа е съвсем проста, а процедурата позволява над 90% от децата с такава диагноза да бъдат излекувани успешно по този начин, без друга медицинска намеса и използването на силни лекарства..

За да правите масаж правилно, не е нужно да посещавате специални курсове.

Мама трябва да се отърве от лак и да прави всички манипулации с чисти ръце, за да не зарази детето.

Масажът започва с леки потупващи движения в областта на слъзните торбички (по-добре е да се направи двустранен масаж). След това палците трябва да се държат 10-15 пъти по посока на слъзния канал (с лек натиск). Посоката е проста - от ъгълчето на окото до моста на носа. Много е важно движенията да са отгоре надолу, а не обратно..

Масажната сесия завършва с вибриращи движения в слъзната торбичка.

Изхвърлянето на гной или мътна течност от ъгълчето на окото, където са разположени слъзните отвори, не трябва да е страшно. Този факт по-скоро предполага, че манипулациите са извършени правилно..

Препоръчва се излагането да се повтаря няколко пъти на ден - например преди хранене, но не по-често 4-5 пъти. След всяка такава сесия можете да капнете в очите на детето разтвор на фурацилин (1: 5000) или "Мирамистин" с концентрация 0,01%.

Обикновено това лечение е достатъчно, за да се отървете напълно от дакриоцистита. Когато няма облекчение и възпалението започне да прогресира, лекарите предписват сондиране - манипулация, която ви позволява да възстановите проходимостта на назолакрималния канал.

Сондирането се извършва под местна упойка (или чрез първо поставяне на детето в състояние на лекарствен сън). Същността на интервенцията се свежда до механичното освобождаване на назолакрималните каналчета. За това в канала първоначално се въвежда специална сонда. Поради коничната си форма сондата не само премахва „запушването“, но и разширява самия канал.

След това поставете дълга сонда и проверете проходимостта по цялата дължина. Той счупва уплътненията, ако има такива, изтласква щепсела, прави канала чист и свободен през цялото време. Процедурата завършва с въвеждането на антисептици, измиване. След това лекарят отново провежда цветния тест на Vesta, описан по-горе, за да провери дали проходимостта е възстановена..

Останалите деца

Острият дакриоцистит, възникнал под въздействието на различни фактори в по-напреднала възраст, се лекува в болнична обстановка - под наблюдението на специалисти. Докато абсцесът узрява, се използват само физиотерапевтични методи - UHF и компреси със суха топлина върху слъзната торбичка.

Когато се появи абсцес, той се отваря, слъзната торбичка се почиства и се предписва лечение, в зависимост от вида на патогена. Ако възпалението е бактериално, се предписват антибиотици под формата на капки за очи или антибиотичен мехлем. В случай на вирусна инфекция те се третират с антисептични разтвори.

Доста често при бактериална инфекция (и тя е най-честа) се предписва системно приложение на антибиотици в таблетки или сиропи. Когато острият период е изоставен, се взема решение относно целесъобразността на операция за възстановяване на проходимостта на слъзния канал.

Най-често използваните лекарства за лечение на детски дакриоцистит са:

 • "Tobrex" - антибиотични капки за очи;
 • "Vigamox" - антибиотични капки за очи;
 • "Vitabakt" - антибиотични капки за очи;
 • "Левомицетин" - антибактериални капки за очи и очен мехлем;
 • "Албуцид" - антибактериални капки за очи;
 • Мирамистин е антисептик;
 • Ципромед - антибиотични капки за очи;
 • "Ориприм-П" - капки за очи и мехлем.

За всички деца се предписват мултивитамини, а за вирусни лезии - средства за стимулиране на имунитета.

Хроничният дакриоцистит може да бъде лекуван само по един начин - операция. Операцията, която е насочена към възстановяване на проходимостта на слъзния канал, се нарича "дакриоцисториностомия". Тъй като запушеният слъзен канал понякога е безполезен, хирурзите на практика създават нов „канал“ между носа и слъзната торбичка, който заобикаля.

Операцията е показана, когато нито методът на масаж, нито сондирането са донесли желания резултат.

Dacryocystorhinostomy не се извършва при деца с остри форми на заболяването, както и по време на обостряне - особено ако е придружено от гнойно отделяне.

Самата операция се прави под местна или обща анестезия. Това е много „бижу“, деликатно, изискващо максимална точност и точност от хирурга. След него не трябва да има козметични дефекти, зрението на детето не трябва да се засяга.

Периодът на рехабилитация отнема около месец. През цялото това време детето се нуждае от изплакване на носослезния канал, както и от вливане на капки в очите преди лягане. Най-често се предписват противовъзпалителни капки, антибактериални средства, както и вазоконстрикторни назални капки (за първи път след операция) за увеличаване на съдовия лумен.

В продължение на поне 30 дни след операцията детето трябва да спазва спокоен режим на дейност.

За него е противопоказано:

 • често се навеждайте;
 • прекарват много време на студено;
 • бъдете на прашни и задимени места;
 • Спортувай;
 • докосвайте очите си с ръце.

Dacryocystorhinostomy не винаги върви като по часовник. Понякога по време на операцията възникват непредвидени усложнения, а понякога се появяват още по време на периода на рехабилитация. Обикновено това са кръвоизливи в орбиталната кухина, а най-честото следоперативно усложнение е замърсяването на тубула, създаден от хирурга, и рецидив на заболяването. Такива усложнения обаче не се случват много често..

Предотвратяване

Няма профилактика на запушване на слъзните тубули при новородени като такива, тъй като проблемът обикновено е вроден. Възможно е обаче да се предотврати преминаването в хронична форма, като се свържете своевременно с лекар и започнете подходящо лечение..

За по-големите деца профилактиката трябва да се състои в навременно лечение на всички заболявания на УНГ-органите, така че да няма предпоставки за запушване на слъзния канал.

Навременното и правилно лекувано хрема е липсата на подуване в носа, няма да има заплахи.

Трябва внимателно и точно да третирате органите на зрението, не позволявайте да се наранят. Важно е да научите детето да не търка очите си с мръсни ръце, да не прави това на улицата.

За информация как да масажирате слъзния канал вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Дакриоцистит при новородени

Дакриоцистит при новородени: снимки и симптоми

По правило основните признаци на заболяването се появяват през първата седмица от живота на бебето, по-рядко заболяването се проявява през първите 2 до 3 месеца. Обикновено родителите се притесняват от обилните сълзящи очи, както и от появата на лигавица или гнойно отделяне от засегнатото око. Често тези проблеми погрешно се възприемат като конюнктивит..

Естествено има и други признаци, които придружават дакриоцистит при новородени. Симптомите са зачервяване на конюнктивата, подуване на клепачите. Ако натиснете върху областта на слъзната торбичка, тогава се появява обилно отделяне, което показва натрупване на гнойно-лигавични маси. Дакриоциститът в повечето случаи е едностранен, въпреки че е възможно да се увредят и двете очи наведнъж.

Инфекционна терапия

Задачата на лекаря при избора на терапевтичен курс е да предпише най-щадящите, но в същото време ефективни средства и методи на лечение. На практика за новородени най-често се използват медикаменти и масаж. В трудни ситуации може да се наложи хирургическа интервенция.

Лекарства

Лекарствата не са в състояние да премахнат първопричините за дакриоцистит, но могат да спрат възпалението и да спрат разпространението на инфекцията. В този случай най-ефективният може да бъде:

 1. Антибиотични капки за очи (Tobrex, Vigamosk);
 2. Противовъзпалителни разтвори (Albucid);
 3. Антибактериални мехлеми (тетрациклин, еритромицин);
 4. Антихистамини.

Преди това чрез измиване със слаб разтвор на калиев перманганат или фурацилин се отстранява натрупването на гноен ексудат. Също така, за да се подобри ефектът, е разрешено периодично да се избърсват очите с разтвор на левомицетин..

Масаж

При леки нарушения масажът се превръща в един от най-важните методи за лечение на дакриоцистит при малки деца. Препоръчително е да се извършва ежедневно. За постигане на най-добрия и бърз резултат е необходимо да се извършват процедури до шест до осем пъти на ден, на всеки три часа.

Целият набор от упражнения се изпълнява, както следва:

 1. В самото начало на следващата сесия е необходимо да се масажират страничните стени на носа с меки и плавни движения. Посоката на движение е отгоре надолу;
 2. След две до три минути е необходимо да продължите с поглаждащи движения, насочвайки ги от носните крила нагоре към веждите;
 3. След още три до четири минути движенията трябва да бъдат насочени от носните крила към слъзните канали, като се извършва мек кръгов натиск около тях. Прокарайте пръстите си директно по каналчетата отдолу нагоре.

Преди да проведете следващата сесия, трябва добре да измиете ръцете си със сапун и вода и да третирате засегнатото око с разтвор. Препоръчва се ръцете да се третират с антисептик. Не манипулирайте след ядене на дете или използване на лекарства. Всички движения трябва да са меки, интензивният натиск може да причини хематоми и влошаване на положението, да засили възпалителните процеси.

Максималният курс на масаж е две седмици. Ако след нейното завършване не се наблюдава положителна динамика, препоръчително е да се консултирате с лекар за втора диагноза и предписване на лечение. В такива случаи, като правило, се използват по-радикални методи за премахване на болестта..

Звучи

В случай на неефективност на консервативната терапия се извършва хирургическа интервенция с помощта на метода на сондиране. Като правило това отнема само няколко минути и не причинява болка на детето, тъй като предоперативната зона се третира с местна упойка. Подготовката се извършва на няколко етапа:

 1. Лекарят провежда лабораторен кръвен тест за неговата коагулируемост;
 2. Ако коагулацията е в нормални граници, детето се прехвърля на дивана и главата му е фиксирана;
 3. Върху лигавицата на окото се нанася специален анестетичен разтвор, който бързо облекчава оперираната област;

За да може операцията да даде положителен резултат, е необходимо:

 • Потърсете своевременно медицинска помощ;
 • Изберете опитен офталмолог за операцията;
 • Изберете местна или обща анестезия, в зависимост от състоянието на детето;
 • Следвайте предписания следоперативен режим.

След операцията за отстраняване на дакриоцистит при новородени е необходимо да се спазва режимът на сън и да се промива засегнатото око. Освен това, лекарят може да предпише антибактериални капки за очи и мехлеми. Неправилно проведеното възстановително лечение може да причини рецидив на гъбични или бактериални инфекции..

Диагностика

За да се определи състоянието на новороденото, за да се постави точна диагноза, се препоръчва консултация с офталмолог. Той ще извърши няколко диагностични теста:

 • Обща проверка. Лекарят визуално вижда уплътняване на тъканите, зачервяване. При палпация детето става неспокойно, във вътрешния ъгъл на очите се образува прозрачно или гнойно отделяне.
 • Изследване на проходимостта на слъзния канал. За целта използвайте цветовия тест на Vesta. Капките на основата на коларгол се насаждат в очите на детето. Тампон се вкарва в носния проход на изследваната област. Ако носослезните проходи не бъдат блокирани, багрилото ще се появи на тампона в рамките на 2-3 минути. Ако времето се удължи до 10 минути, това означава, че луменът е стеснен. Ако оцветяването на памучната вата не се образува за повече от 10 минути, това показва пълно запушване на канала.
 • Сондиране на слъзните канали. Лекарят може визуално да види в коя област има запушване или стесняване на каналите. Началото на канала се разширява, въвежда се тънка сонда, от която изображението отива към монитора. Процедурата е болезнена, поради което се извършва местна упойка.
 • Бактериологична култура. Използва се в случай на усложнения от гнойна инфекция. Определя се патогенът и антибиотикът, към които има чувствителност.
 • Биомикроскопия на окото. Това е интравитално проучване, при което лекарят не трябва да взема парче от бебешката тъкан. С помощта на микроскоп можете да определите клетъчния състав на повърхностните тъкани, да разкриете неговия нормален или променен състав.
 • Допълнителна консултация с отоларинголог, който ще проведе риноскопия (изследване на съдържанието на носните проходи). Преглед на пациент от зъболекар и лицево-челюстен хирург при вродена аномалия в структурата на назолакрималния канал и други части на лицето.

След поставяне на диагнозата започва сложна терапия.

Защо дакриоциститът се развива при деца??

Дакриоциститът на новородените възниква поради нарушение на проходимостта на назолакрималния канал, в резултат на което микроорганизмите и инфекциозните агенти не се отмиват от сълзата, а се натрупват в слъзната торбичка, причинявайки развитието на възпалителен процес.

Сред всички причини за запушване на назолакрималния канал, включително вродени аномалии в развитието, специално място заема присъствието на така наречения желатинов филм на мястото, където назолакрималният канал се влива в носната кухина..

В този случай дакриоциститът на новородените може лесно да бъде излекуван чрез консервативни методи, без хирургическа намеса, и процесът не става хроничен. Ако причината е вроден дефект - истинска атрезия на назолакрималния канал - тогава се извършва операция за създаване на път за изтичане на сълзи.

Трябва да се помни, че само офталмолог може да установи причината и следователно да избере ефективно лечение, а самодиагностиката и самолечението водят до последствия, които застрашават здравето и функциите на органа..

Диагностика на дакриоцистит

За да постави диагноза, лекарят, когато анализира оплаквания, установява времето на появата на отделяне от очите, лакримация и лакримация, как симптомите са се променили с течение на времето; какво лечение е проведено и за колко време, на каква възраст е започнато. Не забравяйте да помолите Вашия лекар да Ви покаже техниката на извършване на масаж на слъзна торбичка.

По време на външен преглед лекарят определя наличие на лакримация или лакримация (при условие, че детето е спокойно), наличие или липса на изпъкналост във вътрешния ъгъл на окото, изследва кожата в областта на клепача: наличие на зачервяване и подуване; оценява състоянието и положението на клепачите (по-специално крайбрежния ръб), растежа на миглите, обръща внимание на наличието и състоянието на слъзните точки, оценява естеството на отделянето при натискане върху областта на слъзната торбичка. По природа на последния може да се определи видът на инфекциозния агент. По обема на отделянето може да се прецени размерът на слъзната торбичка

След изцеждане на съдържанието могат да се извършват цветни тестове. Тубуларният тест помага да се оцени смукателната функция на слъзните точки, слъзните каналчета и слъзната торбичка. За да направите това, 2 капки 3% коларгол се вливат в окото. Обикновено боята в окото трябва да изчезне в рамките на 5 минути - положителен тест. Ако боята изчезне в рамките на 10 минути, това означава забавяне на изтичането на слъзна течност, докато оплакванията от разкъсване и разкъсване са чести - забавен тест. Ако боята се задържа в конюнктивалната кухина повече от 10 минути, тогава тестът е отрицателен, докато изтичането на сълзи е значително нарушено. Назален тест помага да се оцени проходимостта на цялата слъзна система. За това 2 капки 3% коларгол също се вливат в окото. Памучна турунда се инжектира на дълбочина 2 см от входа на носа. Появата на боя върху него в рамките на 5 минути след вливането показва нормалната функция на слъзните проходи - положителен тест, в рамките на 10 минути - забавен тест, т.е. има отлив, но той е малко забавен; появата на боя по-късно от 10 минути показва липса на отлив и показва пълно нарушение на проходимостта на разкъсващата система - тестът е отрицателен. Когато задава цветни проби при бебе, то трябва да лежи по гръб. Когато се извършват, детето по правило крещи, докато е по-удобно да се наблюдава появата на боя на гърба на фаринкса. Интерпретацията на резултатите е идентична с тази на назалния тест. Лабораторно изследване на отделянето е задължително, за да се идентифицира патогенът и да се определи чувствителността към антибиотици. Допълнителните методи за изследване включват ендоскопия на носната кухина, сондиране и измиване на слъзните канали, които се използват не само за диагностика, но и за терапевтични цели.

По обема на отделянето може да се прецени размерът на слъзната торбичка. След изцеждане на съдържанието могат да се извършват цветни тестове. Тубуларният тест помага да се оцени смукателната функция на слъзните точки, слъзните каналчета и слъзната торбичка. За това се капят в окото 2 капки 3% коларгол. Обикновено боята в окото трябва да изчезне в рамките на 5 минути - положителен тест. Ако боята изчезне в рамките на 10 минути, това означава забавяне на изтичането на слъзна течност, докато оплакванията от разкъсване и разкъсване са чести - забавен тест. Ако боята се задържа в конюнктивалната кухина повече от 10 минути, тогава тестът е отрицателен, докато изтичането на сълзи е значително нарушено. Назален тест помага да се оцени проходимостта на цялата слъзна система. За това 2 капки 3% коларгол също се вливат в окото. Памучна турунда се инжектира на дълбочина 2 см от входа на носа. Появата на боя върху него в рамките на 5 минути след вливането показва нормалната функция на слъзните проходи - положителен тест, в рамките на 10 минути - забавен тест, т.е. има отлив, но той е малко забавен; появата на боя по-късно от 10 минути показва липса на изтичане и показва пълно нарушение на проходимостта на разкъсващата система - тестът е отрицателен. Когато задава цветни проби при бебе, то трябва да лежи по гръб. Когато се извършват, детето по правило крещи, докато е по-удобно да се наблюдава появата на боя на гърба на фаринкса. Интерпретацията на резултатите е идентична с тази на назалния тест. Лабораторно изследване на отделянето е задължително, за да се идентифицира патогенът и да се определи чувствителността към антибиотици. Допълнителните методи за изследване включват ендоскопия на носната кухина, сондиране и измиване на слъзните канали, които се използват не само за диагностика, но и за терапевтични цели..

Също така, когато се изследва дете с дакриоцистит, се изисква общ кръвен тест и консултация с педиатър, за да се изключат съпътстващите ARVI, алергии или други заболявания.

Лечение на вроден дакриоцистит

При бебето слъзният канал е тесен, но с нарастването на бебето луменът на канала се увеличава и запушващата ембрионална мембрана се разтяга. Следователно с течение на времето той може да се спука. Това обикновено се случва през първите 6 месеца от живота. Можете да й помогнете да разкъса, като му дадете специален масаж. А лечебните разтвори ще помогнат за предотвратяване или премахване на нагнояване. Ако не е било възможно да се отвори слъзния канал, на детето се показва сондиране (бужиране) на канала. Ако направите тази процедура късно (след 6 месеца), тогава мембраната ще се сгъсти, което ще влоши резултата от процедурата..

Масаж

Лечението на дакриоцистит при новородени започва с масаж на слъзния канал. По време на масажа налягането се увеличава вътре в слъзния канал. Това допринася за естествения пробив на ембрионалната мембрана и освобождаването на бебето от проблема..

 1. Измийте ръцете си със сапун и избършете на сухо, ноктите трябва да бъдат подстригани;
 2. Поставете показалеца си във вътрешния ъгъл на бебешкото око, така че върхът да сочи към моста на носа;
 3. Натиснете леко върху тази точка и, без да отпускате натиска, плъзнете пръста си по носа;
 4. Повторете стъпки 2-3 5 до 10 пъти. Ако в същото време се отделя гной или бистра течност, значи сте направили висококачествен масаж;
 5. Отстранете гнойта с отвара от лайка и памучен тампон и капнете с противовъзпалителни или антисептични капки, които ще Ви бъдат предписани при Вашия лекар.

Какво звучи

При дакриоцистит при новородени лечението под формата на масаж и отстраняване на гной, насаждането на противовъзпалителни капки в тях може да не е достатъчно. Какво ще стане, ако проблемът продължава до 6 месеца? Тогава единственият начин за справяне с вродената патология е сондирането на слъзния канал..

Сондирането (наричано още бужиене) на слъзния канал е инструментална процедура, насочена към разкъсване на запушващата мембрана чрез въвеждане на специална метална сонда в канала. На външен вид изглежда плашещо, но всички манипулации се извършват или под обща анестезия, или под местна упойка. Ето защо не трябва да се притеснявате, че детето ще бъде наранено. Дори плачът по време на процедурата не трябва да ви тревожи: никой няма да обича да лежи във фиксирана позиция, когато освен това има, макар и безболезнено, усещане за чуждо тяло в областта на окото и носа. Няма други начини за изразяване на недоволство от бебето..

След сондиране дакриоциститът при деца обикновено изчезва. Но съществува риск от сраствания (сливане на увредени тъкани), които да причинят рецидив на заболяването. Тогава всички манипулации ще трябва да бъдат повторени. За да се избегнат сраствания, антибактериални капки се насаждат на детето веднага след операцията. Те инхибират възпалението и намаляват риска от сраствания. Капките за профилактични цели трябва да се накапват в окото за 1-2 седмици.

Лекарства, предписани за дакриоцистит

Няма да работи за лечение на дакриоцистит само с лекарства, тъй като те не пробиват ембрионалната мембрана. Капките помагат само за справяне с бързо развиващата се патогенна микрофлора, причинена от застояла слъзна течност. Използването им обаче е необходимо за елиминиране на симптомите на възпаление, но ефектът ще забележите само ако ги използвате заедно с масаж или след сондиране на канала.

Измийте окото на детето си, за да отстраните натрупаната гной, преди да нанесете капки. За това е подходяща отвара от лайка, физиологичен или фурацилинов разтвор. Използвайте памучни тампони, а не обикновен памук или превръзки - те оставят мъх на повърхността на очите и предизвикват дразнене.

С дакриоцистит на децата се предписва едно от лекарствата:

 • Вигамокс;
 • Тобрекс;
 • Гентамицин;
 • Левомицетин;
 • Vitabact.

Причини за развитие

При новородени дефектът е свързан със следните болестни състояния:

 • вродено анормално развитие на назолакрималния канал;
 • наличието на лигавична запушалка, която обикновено трябва да се пръсне при първия плач на бебето веднага след раждането;
 • прекомерно уплътняване на лигавицата, която трябва да се счупи с офталмологични инструменти;
 • доброкачествен растеж на тъкани в носната кухина, които пречат на преминаването на течност през слъзния канал.

В резултат назолакрималният канал постепенно се разтяга, това води до образуването на възпалителен процес, който в офталмологията се нарича дакриоцистит. Слъзната течност губи антибактериалната си функция, поради което състоянието се усложнява от образуването на инфекция с отделяне на гной.

Възможно е леко стесняване на назолакрималния канал при новородено, което води до дакриоцистит при излагане на следните неблагоприятни фактори:

 • вроден захарен диабет;
 • нестабилна имунна система;
 • рязко повишаване и намаляване на околната температура.

Лекарят трябва не само да лекува симптоматично заболяването, но и да установи истинската причина, за да предотврати рецидив.

Лечение на дакриоцистит при новородени

Тази процедура на хирургическа интервенция за лечение на дакриоцистит се извършва със стандартна форма на запушване на назолакрималния канал, когато по някаква причина покриващият го филм не е изчезнал при новороденото.

Но има и други форми на запушване на назолакрималния канал: с аномалия в структурата на слъзния канал или в случай на образуване на фалшиви пътища с неправилно сондиране. И тези варианти на дакриоцистит са лечими с пълно отстраняване на проблема. Хирургичната интервенция обаче изисква специално оборудване на операционната, висока квалификация на хирурга и съвместна работа с УНГ специалист..

Устието на назолакрималния канал се отваря в долната турбина. И има такава форма на запушване, която възниква поради силната кривина на тази черупка - устата просто се компресира от нея, изтичането на сълзи в носната кухина се блокира. В този случай конвенционалното озвучаване няма да помогне. Операцията за лечение на дакриоцистит при новородени се извършва съвместно с УНГ специалист - под контрол, с помощта на специални ендоназални видео устройства, се взема цялата дренажна система, носа и носоглътката. С това устройство УНГ влиза в долната турбина и определя проблема.

В началото на удара се поставя специален стент и УНГ контролира правилното му поставяне отдолу. Стентирането разширява назолакрималния канал, предотвратява задържането му и осигурява нормален дренаж на сълзите. Освен това се извършва образуването на долната част на назолакрималния канал и неговата проходимост се възстановява. Също така, по време на операцията, УНГ лекар подравнява долната турбина, така че проблемът вече не възниква. Между другото, по този начин се решава и проблемът с нарушенията на носното дишане, тъй като кривината на турбината неизбежно води до този дефект. Стентът се поставя временно и се отстранява след успешно излекуване.

Друга форма на дакриоцистит възниква в резултат на вродена аномалия - атрезия на назолакрималния канал. В този случай пасажът е слабо развит и няма връзка с носната кухина. С този проблем стентирането под ендоназален контрол се използва и за лечение на дакриоцистит при деца. Офталмохирургът отгоре през назолакрималния канал с помощта на светлинен водач осветява мястото, където трябва да се направи дупката, а УНГ-лекарят в този момент, на границата на горната и средната носна раковина, образува микроскопска уста. След това във формирания отвор се вкарва стент, поради което се формира пълна проходимост на назолакрималния канал. След пълно излекуване стентът се отстранява.

Операциите, изброени по-горе, са проектирани по такъв начин, че да намалят травмата им до минимум и да възстановят физиологичното, естествено изтичане на сълзи. Операцията се извършва под лека анестезия. И в края на операцията контролът с контрастно вещество е задължителен. Всичко това помага да се извърши едновременно хирургическа интервенция с невероятна точност, ефективност и без риск от усложнения..

Вече няма нужда от варварски операции със съмнителни ефекти (които, за съжаление, се използват някъде и до днес) за отстраняване на слъзната торбичка, в много травматична дакриоцисториностомия с външен достъп.

Вижте видеото за лечение на дакриоцистит с капки за очи с антибактериален компонент, масаж и използването на физиотерапевтични методи:

Как се диагностицира заболяването?

Само детски офталмолог може да определи точната причина и да предпише правилния курс на лечение на дакриоцистит. Първоначално лекарят изследва клепачите на бебето и слъзните торбички, след това палпира подутата област, разкрива наличието на отделяне.

За да се изясни диагнозата офталмологично заболяване е възможно по няколко метода:

Тествай Уест. Процедурата отнема само 10 минути. Лекарят запушва носа на бебето с въртящ се памучен тампон и в очите се влива разтвор с оцветяващ ефект. Ако тампонът придобие цвят за 2-8 минути, тогава проходимостта на слъзния канал не се нарушава и възпалението на окото на бебето е резултат от други проблеми. При дакриоцистит памучната вата остава бяла.

Сондирането на слъзните канали е метод за диагностика и лечение на заболяване. Терапията се провежда за бебета на възраст от два месеца. За да направите това, с помощта на инструмент, който е метална тел, слъзният канал се разширява и запушалката, която предотвратява преминаването на сълзи, се елиминира. Процедурата е доста неприятна и се извършва под упойка..

С помощта на bougienage се определя и дължината на запушалката в слъзния канал..

Дакриосцинтиграфията е един от съвременните методи за откриване на болестта, диагностициране на нивото и степента на проходимост на слъзния канал посредством рентгенографско контрастно изследване. В окото на новороденото лекарят вкарва специална боя, след което се извършва компютърна томография, която позволява надеждно да се установи наличието на запушване на слъзния канал.

Тестването с флуоресцентен разтвор, накапан в очите на бебето, също може да покаже наличието на дакриоцистит, използвайки специален син цвят. След 15 минути лекарят изследва бебешкия канал. Ако в окото остане багрило, това показва неизправност в дренажната система на окото..

След като диагностицира заболяването, лекарят идентифицира микробните агенти, провокирали инфекцията. За да направите това, културата на течност от слъзната торбичка се изпраща за бактериологично изследване..

Характеристики на заболяването

Обикновено веднага след раждането на бебето, с първия му плач, трябва да се получи разкъсване на филма, блокиращо слъзния канал, който предпазва дихателните пътища на плода от околоплодната течност. Ако това не се случи, застоялите сълзи се превръщат в идеална среда за съживяване на патогенните организми. В резултат на това слъзната торбичка се възпалява и когато натиснете вътрешната страна на долния клепач, гной се отделя от ъгъла на окото. Това обикновено се случва 8-10 дни след раждането..

Болестта е придружена от силна болка и дискомфорт, така че бебето постоянно плаче и се притеснява. С прогресирането на заболяването се наблюдава повишаване на температурата и влошаване на състоянието на малък пациент.

Дакриоциститът може да причини усложнения под формата на:

 • Постоянно сълзене.
 • Развитие на хроничен процес.
 • Разпространението на гнойния процес в съседни тъкани и органи и образуването на животозастрашаващи усложнения. Те включват гноен перидакриоцистит, менингит, сепсис, флегмон на орбитата и др..

Болестта може да засегне едното или и двете очи. Понякога употребата на антибиотици или антисептични капки може напълно да премахне неприятните симптоми, но след спиране на лекарството те се появяват отново.

Диагностика на заболяването

Предварителната диагноза се поставя след визуален преглед. За да се потвърди, се прави тест на Веста. Помага да се определи проходимостта на каналите, като се използва оцветяващата течност. Преди това в носа на детето се инжектира тънък турникет от памучна вата, след което в окото се вкарват специални капки. В случай на запушване, цветът на памучната вата не се променя след 10 или повече минути.

Други диагностични методи.

 1. Контрастна рентгенография. Проучването помага да се оцени проходимостта на каналите и да се види къде е настъпило запушването. Поради излагането на радиация този метод рядко се използва при малки деца. Обикновено се предписва, ако има съмнение за вродени патологии на слъзния апарат..
 2. Ендоскопска риноскопия. Информативен метод за изследване, който се извършва с помощта на гъвкава сонда, оборудвана с видеокамера. Помага да се изследва структурата на назолакрималния канал и да се елиминира лигавицата при новородени. Недостатъците на процедурата включват необходимостта от използване на анестезия поради високия риск от увреждане на каналите, когато бебето се движи..

За да предпише адекватно лечение, лекарят трябва да идентифицира причинителя на заболяването. За това се прави бактериална култура на отделяне от окото.

Лечение на дакриоцистит на новороденото

Тактиката на лечение се определя от детски офталмолог.

Терапията за дакриоцистит на новородени се извършва с помощта на консервативни и хирургични методи.

Първият етап е консервативен

Първоначално едновременно с локална антибиотична терапия се извършва вибрация на пръста или резки масаж на слъзната торбичка с дакриоцистит на новородени.

Масаж на слъзна торбичка

Ако масажът се извърши правилно, филмът или желатиновата запушалка пробиват и проходимостта на канала се възстановява.

Процедурата се извършва с чисти ръце, разрешени са стерилни ръкавици. Родителите правят масаж поне 6 пъти на ден преди хранене на бебето.

Схема за масаж на слъзна торбичка

Масажна техника. Плъзнете пръста си от вътрешния ъгъл до носа (сякаш чертаете запетая). Движенията трябва да бъдат резки с малко усилия. По този начин се създава свръхналягане, което води до скъсване на щепсела..

Медикаментозна терапия

Изхвърлянето на гной трябва да се отстрани. За да направите това, памучен тампон или диск се навлажнява в разтвор на фурацилин 1: 5000 (1 таблетка на 200 ml преварена вода) и се пренася от външния ъгъл на окото към носа. За всяко око се използва отделна чиста памучна вата.

В края на процедурата се накапват в очите антимикробни капки (витабакт, 0,25% хлорамфеникол).

Бактериологичното изследване на гнойно отделяне за подбор на антибиотици е желателно, но на практика не се извършва, тъй като резултатите са готови не по-рано от 5 - 7 дни.

Популярната албуцид (натриев сулфацил) не трябва да се използва, тъй като когато се накапва, той може да кристализира и да запуши слъзните канали.

Не трябва да лекувате дете с антибактериални капки без предварителен преглед от лекар. това може да доведе до погрешна диагноза и последващи усложнения.

Този комплекс от лечение трябва да продължи 10-14 дни. В случай че тези мерки не донесат очаквания ефект, се провежда следващият етап от лечението.

Има доказателства, че летенето със самолет може да помогне за справяне с дакриоцистит при новородени. По време на излитане и кацане настъпва рязка промяна в налягането, което допринася за разкъсването на запушалката, която затваря носослезния канал.

Вторият етап е хирургичен

На този етап се извършва сондиране на назолакрималния канал. Средната възраст за тази манипулация е 3 - 5 месеца.

Преди да извършите сондиране, трябва да се подложите на редица процедури: подробни и биохимични кръвни изследвания, консултация с педиатър, офталмолог, невролог.

Процедурата се извършва в малка операционна зала в офталмологичен кабинет на поликлиника или дневна болница без обостряне на дакриоцистит.

При локална анестезия с къси сонди се разширяват слъзните канали и точки.

С помощта на дълга сонда счупете щепсела. Назолакрималният канал се третира с антисептичен разтвор.

За да се избегне адхезия и рецидив на дакриоцистит, масажът трябва да продължи след операцията. Препоръчва се да се насаждат антибактериални капки.

Важно е да запомните, че сондирането е болезнена и сложна процедура, поради което се прибягва само ако няма ефект от консервативното лечение. След тази манипулация има подпухналост и хематоми около окото, които с времето изчезват и не представляват опасност.

След тази манипулация има подпухналост и хематоми около окото, които с времето изчезват и не представляват опасност.

Необходимо ли е лечение на дакриоцистит

Днес много родители се интересуват от въпроси дали си струва да се лекува такова заболяване. В действителност, в някои случаи, слъзният канал се отваря сам от 1 до 2 месеца след раждането. Ето защо много лекари първо препоръчват изчакване и не лечение на дакриоцистит при новородено..

Масажът помага да се елиминира съдържанието на слъзния канал и помага да се възстанови проходимостта. Ако обаче болестта продължава, са необходими по-сериозни терапии. Във всеки случай не забравяйте, че в никакъв случай не можете да игнорирате предписанията на лекаря..

Лечение на дакриоцистит

Лечението на дакриоцистит е насочено към възстановяване на нормалната проходимост на слъзните проходи, спиране на възпалението и дезинфекция на цялата слъзна система. Трябва да се започне възможно най-рано..

Масаж при дакриоцистит на новородени

При дакриоцистит на новородени, лечението започва, като правило, с масаж на слъзната торбичка. Майката на детето трябва да овладее точно тази техника, в противен случай масажът в най-добрия случай ще бъде неефективен. Правилното изпълнение на масажа води до пълно възстановяване при 1/3 от децата на възраст под 2 месеца, при 1/5 от децата на възраст 2-4 месеца и само при 1/10 от децата над 4 месеца. За да извършите масажа, е необходимо да извършите 5-10 резки вертикални движения с показалеца на измитата дясна ръка от вътрешния ъгъл на окото към крилото на носа, без да го привеждате към него, докато е необходимо да притиснете меките тъкани към костта, сякаш изстисквате съдържанието в носната кухина, докато не трябва да се изстисква в окото, което е недопустимо. Кръговите движения в областта на слъзната торбичка също са неприемливи. Масажът трябва да се прави 5-6 пъти на ден преди хранене. След масажа се накапват предписаните капки, но не и кърма или чай и т.н. това може само да влоши хода на дакриоцистит. Но ако има зачервяване, подуване или подуване в областта на слъзната торбичка, тогава масажът в този случай е строго противопоказан.

Медикаментозно лечение на остър дакриоцистит

При остър дакриоцистит са показани суха топлина, UHF в областта на слъзната торбичка, антибиотична терапия (както местна, така и обща). При омекотяване е показано отваряне и източване на абсцеса. За дакриоцистит се използват дезинфектанти и антибактериални средства.

Като начало, за да се почисти конюнктивалната кухина, тя трябва да се изплакне или с отвара от лайка, или с разтвор на фурацилин. Антибиотичната терапия директно зависи от резултатите от микробиологичното изследване на отделянето и определянето на чувствителността. Като правило при новородени, в 95% от случаите, причинителят е стафилокок, по-рядко стрептокок и Pseudomonas aeruginosa. От антибактериалните лекарства Tobrex, Vigamox са се доказали добре, офтаквикс често се използва за деца над 1 година; също при дакриоцистит могат да се използват антибиотици като хлорамфеникол 0,3%, гентамицин 0,3%. Но за новородени, препаратите на ципрофлоксацин са противопоказани. Използването на албуцид е изключително нежелателно, тъй като, първо, лекарството предизвиква усещане за парене, когато се накапва, и второ, то се характеризира с кристализация, което може допълнително да усложни изтичането на течност в носната кухина. Модерно антисептично лекарство е витабакт, който има антибактериална активност срещу стафилококи, стрептококи, ешерихия коли, клебсиела, хламидия и др. Ако се предписват няколко лекарства, интервалът между вливанията (вливанията) трябва да бъде поне 15 минути.

Ако правилният масаж в продължение на 1-2 седмици не доведе до възстановяване, тогава е необходимо да се сондират слъзните канали. Най-добрата възраст за тази процедура е 1-3 месеца. В този случай ембрионалната запушалка се разрушава механично с помощта на специална сонда. Процедурата се извършва под местна упойка. Често една такава процедура е достатъчна за пълно възстановяване на проходимостта, но понякога се изискват две или дори многократно сондиране. С по-късно сондиране ефективността на лечението намалява. Самата процедура на озвучаване трябва да се извършва от опитен лекар. Веднага след сондиране се извършва промивка на слъзните канали.

След сондиране се предписва медикаментозно лечение за 1-3 месеца и се извършва многократно измиване.

При липса на ефекта от многократното сондиране при деца над 5 години се използва въвеждането на тръби в слъзните канали, които могат да бъдат там до 2 години. Ако лечението е неефективно, се извършва сложна операция - дакриоцисториностомия, която може да се извърши външно (с кожен разрез) или през носната кухина, като последната е най-малко травмираща.

Хроничният дакриоцистит се лекува само хирургично (дакриоцисториностомия).

Офталмологът Odnoochko E.A..

Радикално хирургично лечение: когато е необходимо

В някои ситуации на пациентите се предписват по-радикални лечения. В повечето случаи е необходима хирургическа интервенция, ако минимално инвазивните методи не са имали желания ефект или ако заболяването е придружено от определени усложнения. Например, при наличие на абсцес е необходимо абсцесът да се отвори и почисти възможно най-скоро и след това да се проведе антибиотична терапия.

При хронично възпаление и някои усложнения Вашият лекар може да предпише слъзна интубация. В някои случаи е показана дакриоцисториностомия - операция, по време на която хирургът възстановява комуникацията на слъзната торбичка с носната кухина.