Лекарите показват различен масаж. Tobrex и левомецитин не помогнаха. Cypromed е предписан 4 пъти на ден (инструкциите за него не казват какво могат да правят бебетата). Четох за масажа в интернет, написано е какво да правя по-правилно, когато детето плаче и с вибрация.
Не знам какво помогна, но при първото накапване от окото излезе прозрачна слуз. В резултат на това за 2 дни окото се изчисти.

Лекарят каза, че може би това не е дакриоцистит, а застой на слуз.

Дакриоцистит на новородени

*** Наскоро самите ние страдаме от тази болест. Но когато за първи път чух как лекарят диагностицира детето ми с тази диагноза, някак се почувствах неудобно - това е много страшно име. И за да не се паникьосвате, майки, публикувам тази статия:

Как се проявява дакриоциститът на новородените? Как може да се излекува бебе с това заболяване??

Дакриоциститът на новородените е доста рядко заболяване; само около 2% от децата страдат от него. Проявява се във факта, че напълно здраво бебе, няколко дни след раждането, има зачервяване и подуване на областта във вътрешния ъгъл на окото.
Симптомите на дакриоцистит при деца са донякъде подобни на конюнктивит, така че само лекар може да постави правилната диагноза. След като прегледа бебето, той ще може да каже какво се е случило с него и какво лечение и грижи за новороденото са необходими.

Какво се случва с дакриоцистит при новородени

Диагнозата дакриоцистит се поставя, когато назолакрималният канал на новородено бебе е непроходим. Човешката физиология предполага, че непрекъснато трябва да се произвеждат сълзи, за да функционират правилно очите. Не само потоците солена вода се стичат по бузите ни, когато плачем, но и малко течност, която навлажнява повърхността на очната ябълка, премахва петънца от нея, премахва микробите и извършва много друга полезна работа. Тези сълзи не се стичат по лицето, а се натрупват в слъзните торбички и излизат през назолакрималния канал..
В идеалния случай това трябва да е така при здрави деца, но при дакриоцистит при новородени, каналът не позволява на сълзите да преминат. Те се натрупват в слъзните торбички, разположени във вътрешния ъгъл на окото, и след известно време там се образува гной и окото изглежда възпалено и подуто.

Лечение на дакриоцистит при новородени

На първо място, трябва да поставите правилната диагноза и за това трябва да посетите лекар. Ако специалист установи, че детето ви има дакриоцистит, той най-вероятно ще препоръча специални грижи за новороденото, които ще включват масаж и изплакване на очите с разтвор на фурацилин, отвара от лайка или други дезинфекциращи съединения, той може също да предпише антибиотик под формата на капчици в окото.
Необходим е масаж при дакриоцистит на новородени, за да се отстрани гной от слъзните торбички и да се помогне за отваряне на канала за сълзи. Първият път, когато лекар прави масаж, за да покаже на младата майка технологията. След това самата майка трябва да прави натискащи движения върху областта на слъзните торбички около 6-8 пъти на ден. Твърде нежният масаж с дакриоцистит няма да бъде от полза, но не си струва да се упражнява прекомерна сила върху зоната около очите. Грижата за новороденото изисква увереност, нежност и търпение.
Очите на бебето трябва да бъдат измити внимателно, като плъзнете тампона от външния ъгъл към вътрешния. Измиването дезинфекцира повърхността и премахва отделянето на гной. Понякога подобна процедура може да облекчи симптомите и изглежда, че бебето се е възстановило, но след спиране на измиването болестта се връща.

Перспективи

Много бебета се възстановяват напълно след две седмици измиване и масаж. До третата седмица от живота им каналът се отваря и слъзната течност излиза през него, както трябва да бъде.
Ако след месец симптомите на дакриоцистит при деца не изчезнат или изчезнат само за известно време, трябва да се свържете с детски офталмолог. След изследването му ще стане ясно кой метод за по-нататъшно лечение е за предпочитане. В допълнение към консервативното приложение на антибиотици, днес съществуват техники за пробиване на такива неотворени канали..

Дакриоциститът на новородените трябва да се лекува възможно най-рано, не разчитайте на случайността и се надявайте, че възпалителният процес ще отмине сам.

Дакриоцистит на новородени

Модератор: Модератори

Дакриоцистит на новородени

++Natalochka ++ »Пон. 28 дек. 2009 г. 3:15 ч

Елена 12-03-08, 09:32

++Наталочка++
от раждането сина имаше нагнояване, казваха всички
ах ще мине, но измина месец, окото продължи да нагрява, вече 2 и 3 и 6 месеца и всичко се загнои, аз някак натиснах ъгъла на окото и гной и ichor изскочиха направо от там, не отидох в клиниката, а хукнах към очната клиника, лекарят веднага диагностицира Дакриоцистит
същия ден ме вкараха в болницата, някъде за обяд направиха сондаж, детето беше увито в памперс, за да не може да се движи, сестрата го задържа, изгониха ме и ми дадоха успокоително, бебето изкрещя така, че цялата болница избяга,
след ОП, тя веднага му даде гърда и той се успокои, оставиха ни в болницата за през нощта, а на сутринта се прибрахме у дома.
По-късно лекарят показа как да се извърши процедурата - много тънка сонда се прекарва в слъзния канал, има малка дупка в ъгъла на окото и разтвор обикновено се прекарва през фурацилин и антибиотик и се измива, докато разтворът премине през носа.
след ОП, капеха 10 дни антибиотични капки за очи.
нямаше последствия, всичко мина добре

Наталия Пожелавам ти късмет и здраве!

++Natalochka ++ 23-03-08 Вторник 29 декември 2009 г. 7:59 ч

Майката на Катя 07-03-10, 09:31

Хелена вторник, 29 декември 2009 г. 15:50

по-скоро това не е анестезия, а капки, които не ви позволяват да затворите очи за известно време, може би сега правят анестезия
Като цяло тази процедура е безболезнена, просто детето се страхува, че лелите на непознати са го отвели, те също го държат, така че той крещи

тук е Наташа, тя също пише

Nadinka »Чет 31 декември 2009 10:46

Зама 05-03-08, 09:10 сряда, 09 януари 2010 г. 23:52

Настя 25 07-03-10, 09:39

kisulik 05-02-08, 2010 18:06

Svetlana999 03-03-20, 2010 13:09

Julietta Baby 23-03-08, 09:38

Зама 05-04-08, 03:20

darkgirl »четвъртък 16 декември 2010 г. 9:30 ч

Zolotce_ 01-03-08, 09:12

Дакриоцистит! Спешно са необходими съвети!

Лекарство за нас. Форум за многодетни родители

  • Теми без отговор
  • Активни теми
  • SearchMobile версия

Лекарство за нас ⇒ Дакриоцистит! Спешно са необходими съвети!

Публикувано от AlenaG на 31 август 2013 г. 00:43 ч

Публикацията на Дуня “31 август 2013 г., 01:58

Публикувано от Дуся Марусин на 31 август 2013, 05:43

Дуня, + 100500. ще вика 5 минути и ще се успокои. Правих сондиране и за двете деца на месец

Добавено след 37 секунди:
AlenaG, повярвайте ми, това сама по себе си не е ужасна процедура

Съобщение от ULTASH »31 август 2013, 06:05

Публикувано от Дуся Марусин на 31 август 2013, 06:16

Съобщение от Tuzemka »31 август 2013, 09:40

Съобщение от мама »31 август 2013, 10:31

Публикувано от AlenaG на 31 август 2013 г. 11:57 ч

Отдавна не използваме капки и мехлеми. Около веднъж месечно очите започват да се вкисват, малко гной, мога да се справя с обикновена лайка за два дни. Тогава всичко е наред, но когато зъбите се счупят или хремата започне отново. Но не толкова, колкото когато беше на 2 месеца. Но когато има сълза от вятъра. От два месеца насам ходихме при офталмолог всеки месец, за да проверяваме за остро възпаление, тя каза не, предполага се, че се е превърнал в хроничен дакриоцистит. Прочетох много информация и има много случаи, когато децата прераснат този проблем, колкото повече растат, толкова повече се разширява този носослезен канал и до една година всичко изчезва. Надявах се на това :(.

Добавено след 48 минути 55 секунди:
Мамо, благодаря за съвета, ще отида и ще разбера за тези капки. На каква възраст си отиде второто дете? След една година вече отдавна знам за процедурата, психически се подготвях за това предварително, в случай че все още не работи :(. Това се прави под лека анестезия.
Например имахме дисплазия и всичките 3 ортопеди казаха стремена в продължение на 3 месеца! Но успях да стигна до Копейкин (най-старият и известен ортопед в Киев) и той отмени. Но беше и страшно. Масажира 2 курса, зареждане, плуване, море и ето! Онзи ден на ултразвук казаха, че нормата. )))) и се борихме с дихплазия точно 9 месеца. И не носеха стремена. Така че за очите се надявам, че и това ще премине. След операция на петседмична възраст (ингвинална херния), болницата е като лош сън.

Добавено след 3 минути 26 секунди:
Роден, благодаря за съвета, ще опитам и това.

Дакриоцистит при новородени отзиви

Детето ми е напълно разлепнато. вчера сутринта един зъб прорязан отдолу. Цял ден тя беше капризна, сополите излизаха от вечерята, цялата се дразнеше, гризеше всичко. И сега тя все още намекна, че има сълза в окото. Какво да правя с това? И със сополи също: не лекувайте, докато ние просто изплакваме носа
________________________

Какво е това заболяване?

Дакриоциститът е възпаление на слъзната торбичка. Слъзните пътеки имат сложна и донякъде причудлива архитектура. Резервоарите за откъсване и дренажните пътеки имат свои „тесни места“ и ограничени пространства. Това са области с висок риск. Да приемем, че тесните места потенциално са зона на задръствания. Всяко незначително възпаление или тривиално петънце може плътно да блокира дренажния път на сълзата. Точно това се случва с дакриоцистит. Сълзата спира да се движи по обичайния си маршрут:

слъзни жлези> повърхност на окото> слъзна струя> слъзен басейн> слъзна отваряне> слъзна торбичка> носослезен канал> носна кухина.

Най-тясното (и следователно най-изложеното на рискове) място на системата е назолакрималният канал. Лесно е да се разбере, че блокирането му ще доведе до факта, че сълзите ще спрат да текат в носната кухина, което означава, че те ще започнат да се натрупват в слъзната торбичка. След известно време чантата се разтяга и прелива. Бактериите започват да се размножават в застоялото съдържание, което води до развитие на възпаление (т.е. самия дакриоцистит). С други думи, това заболяване е възпаление на торбичката, но причината е нарушение на проходимостта на каналите..

В редки случаи разтягането на чантата поражда неприятни усещания - усещане за пръсване, изтръпване. Когато капацитетът на торбата не е достатъчен, сълзите обикновено престават да се абсорбират в слъзните отвори. Те застояват в окото и започват да се оттичат през миглите. Трябва да се отбележи, че има две форми на заболяването: "прост" дакриоцистит и дакриоцистит на новородени. Последният вариант се наблюдава само при деца от първите месеци от живота (обаче, понякога заболяването става хронично и се проточва за по-дълъг период, но началото на заболяването винаги пада върху този период).

Причината за новородения дакриоцистит е вродена „запушване на назолакрималния канал. По правило е запушен със слуз. Блокирането на слъзните проходи при възрастни обикновено се случва поради възпаление на близките структури (в повечето случаи околоносните синуси). Възпалените, богати на съдове лигавици набъбват и компресират близките назолакримални канали. След започване на възпалителния процес в застоялото съдържание (след няколко дни), носослезният канал ще се запуши напълно, може да се каже, плътно. Сега, дори ако първоначалната причина за запушването (синузит) изчезне, дакриоциститът ще продължи. За преодоляване на болестта е необходимо да се възстанови проходимостта на слъзните проходи..

Как се проявява дакриоциститът??

Проявите на дакриоцистит в повечето случаи са доста слаби. Острият дакриоцистит може да бъде придружен от болка в слъзната торбичка, но в повечето случаи заболяването няма болезнени симптоми и затова много пациенти, дори забелязвайки проблеми в окото, забавят посещението си при лекар. Първият признак на дакриоцистит е подуване в слъзната торбичка. В повечето случаи не е придружено от появата на класическите признаци на възпаление - болка, зачервяване. Само подуване. Натискането върху него може да предизвика неприятни (но като правило не рязко болезнени) усещания. Понякога е придружено от отделяне на малко количество мътно съдържание (или гной) от слъзните отвори.

Друг характерен симптом на заболяването е сълзенето. Сълзата постоянно „стои в окото“, поради факта, че не може да се абсорбира и да влезе в носната кухина. Периодично капки се търкалят през миглите по бузата. С течение на времето, поради постоянното овлажняване на кожата на лицето, върху нея могат да се появят области на мацерация (дразнене, възпаление).

Продължителният курс на нелекуван дакриоцистит е опасен, защото може да доведе до развитие на гнойни усложнения. С течение на времето размножаващите се бактерии правят опит да излязат извън слъзната торбичка и да проникнат дълбоко в тялото. Когато това се случи и околните тъкани участват във възпалението, започва да се образува тежко гнойно възпаление - абсцес (ако е ограничен) или дори флегмон (ако възпалението бързо се „разпространява“ във всички посоки). Това са много опасни заболявания и е изключително трудно да се излекуват, поради което най-важното е да се започне навреме лечението на дакриоцистит, предотвратявайки развитието на опасни усложнения.

Както вече споменахме, дакриоциститът няма свои "ярки" симптоми. Подуването и сълзенето са признаци, по които може и трябва да се подозира това заболяване, но за да започнете лечението, трябва да сте абсолютно сигурни, че диагнозата е правилна. За да направите това, ще трябва да извършите един или повече диагностични теста (те ще бъдат извършени от оптометрист при първия контакт). Ако желаете, те могат да се извършват у дома сами, ако искате предварително да решите диагнозата. Всички диагностични проучвания с дакриоциостит преследват една цел - да се определи дали назолакрималните проходи са проходими.

Тестът на Запад е една от най-често срещаните диагностични техники. Достатъчно просто е дори за самопроверка. Няколко капки коларгол се вливат в окото (това е медицински разтвор, съдържащ сребро, има оранжево-жълтеникав цвят). Първо, памучен тампон се поставя в носа (в съответната ноздра) (можете да използвате валяк от парче превръзка). Резултатите от теста се оценяват по оцветяването на тампона. Колкото по-бързо се появят първите оранжеви петънца върху тампона (коларгол), толкова по-добра е проходимостта на очно-носовата пътека. Това обикновено отнема около две минути. Ако тампонът е оцветен след пет до десет минути, тогава тестът, както се казва, е съмнителен. Необходимо е да се повтори изследването, напълно възможно е проходимостта на слъзните проходи да е нарушена. Ако колларголът продължи повече от десет минути (или изобщо не се появи), тогава резултатът от теста е отрицателен. Слъзният тракт е непроходим (или е сериозно нарушен).

Лечението на дакриоцистит се състои от две части. Първото и най-важно е възстановяването на проходимостта на назолакрималния канал (постигнато чрез хирургическа интервенция). Втората е противовъзпалителна и антибактериална терапия, която помага на окото да се нормализира по-бързо. Възстановяването на проходимостта на назолакрималните проходи се извършва по два начина. Най-често срещаният (и много по-нежен) е бутикът. Bougie е въвеждането в тубулите на специална твърда сонда (bougie), която физически пробива запушването (ако има такова) и изтласква стените на назолакрималния канал (ако те са стеснени, например в резултат на възпалителен процес).

Външно буджито прилича на парче тел. Той се инжектира директно в слъзния отвор (близо до вътрешния ъгъл на главата). Изглежда доста плашещо, но като правило процедурата е свързана само с определени неприятни усещания (но не и болезнени). За да се сведат до минимум, често се използва интравенозна анестезия. Цялата процедура отнема няколко минути. Когато бужито бъде премахнато, проходимостта на слъзните проходи се възстановява. Въпреки това, в около 30% от случаите е необходима една или повече повтарящи се Bougienage в поредица от няколко дни..

Друга възможност за намеса е дакриоцисториностромия или, в буквален превод от латински, „полагане на дупка между носа и слъзната торбичка“. Това е много по-сериозна хирургична интервенция, която по същество е истинска операция (докато бужиражът може да се извършва и в съблекалня). Те прибягват до него, когато процесът е отишъл много далеч и обичайното бужиране в комбинация с други методи на лечение не дава желания резултат. С помощта на проста операция лекарят формира комуникация между слъзната торбичка и носната кухина, заобикаляйки носослезните канали (те са толкова запушени, че е невъзможно да ги изчистите). Тази операция е принудителна мярка, помага да се предотврати развитието на тежки гнойни усложнения..

Медицинското лечение се извършва паралелно с хирургичната интервенция (преди и след). Факт е, че bougienage и други операции могат да се извършват само след отшумяване на острото възпаление. За това се използва цял арсенал от противовъзпалителни лекарства (от аналгин и парацетамол до хормонални разтвори и мехлеми). По правило резултатите могат да бъдат постигнати за 3-5 дни, след което те започват да се придвижват (в края на краищата, ако запушването не бъде отстранено, възпалението със сигурност ще пламне отново).

Дакриоцистит при новородени отзиви

Страдахме почти 6 месеца с дясното око. Направих ВСИЧКО, което можех. Нищо не работи. Нито аз, нито нервите на детето можехме да издържим на това мъчение.
Събрах цялата си воля в юмрук и отидох да озвуча. Направиха местна упойка, сондираха. Всичко отне точно 3 минути (майка ми забеляза). И, ммм, очите ми са чисти от една седмица.

Това е, което мисля, че ако детето вече е в истерия, по-добре е да отидете за озвучаване. Ако все още имате сили, опитайте различни начини.

Дакриоцистит при новородени. Как се лекува?

Така че се сблъскахме с първите проблеми, имаме дакриоцистит. Момичета, които са имали този проблем, моля, споделете как и къде са били лекувани?

Днес имаше педиатър и каза да се измие с лайка (съгласна I) и да се капне албуцид. Но го прочетох в интернет, първо, той е болен, и второ, той не лекува запушването, и трето, слушах Комаровски [само за потребителите на сайта], той не препоръчва изобщо да заравя нещо, а само да прави масаж. Ако не работи, направете сондиране, brrr.

Очаквам вашето мнение!

aselek, благодаря))

не, не изпрати

Леналена, луда, момичета, благодаря за поздравленията и за споделянето на вашия опит.

Сега изплаквам с лайка и правя масаж. Ще изчакам една седмица и тогава, ако има нещо, да отидем за озвучаване.

tascha, благодаря много)

да, и аз се страхувах да го капя

Соле, как всичко мина само по себе си??
ние също се натъкнахме на това, съжалявам, че не видях темата.
в резултат на това озвучаването беше направено вече на 6 месеца, на 13 януари.
докато полетът е нормален, mmm.

те правят толкова много отново, по някаква причина, много хора отново обрастват в канала.

Как лекувахме дакриоцистит

Цитат: Запушване на назолакримален канал и дакриоцистит на новороденото


Дакриоцистит на новородени
Това се случва в резултат на непълна резорбция на ембрионалната тъкан на изхода от назолакрималния канал. Обикновено към момента на раждането слъзните проходи са свободни..
Проявява се от лакримация, наличие на обилно гнойно отделяне, рецидивиращ конюнктивит. Конюнктивата е хиперемирана (зачервено око), с натиск върху областта на слъзната торбичка се появява обилно гнойно отделяне от слъзните отвори. Болестта се появява през първия месец от живота на бебето. Изисква се внимателно внимание към състоянието на очите на новороденото от другите.
Основният метод на лечение е масаж на слъзната торбичка. В този случай лигавичната запушалка може да пробие ембрионалния филм, покриващ носослезния проход. За намаляване на клиничните явления се използват разтвори на антибиотици, сулфонамиди. При липса на ефект от масажа се извършва сондиране на носослезните канали (процедурата се извършва от лекар само в стерилна стая за лечение).

Частично функционално запушване на назолакрималните канали.
Понякога децата през първите месеци от живота развиват състояние, подобно на дакриоцистит при новородени. Той е свързан с блокада на канала със слизесто-протеинова бучка сълзотворна течност. Причината за това е сухият въздух в помещението (изпаряване на течната част на сълзата от повърхността на роговицата и конюнктивата), функционалният блок на слъзните отвори, когато клепачите плътно се затварят в сън, продължително хоризонтално положение, наличие на диатеза, предразположение (тесни канали и др.).
Проявите са външно подобни на дакриоцистит (изключението е, че няма зачервяване и дразнене на конюнктивата и отделянето е от лигавичен характер). Употребата на антибиотици и сондиране в тази ситуация дава само краткосрочен ефект..
Диагнозата не е трудна за опитен специалист. За педиатри и родители, които не могат да се консултират незабавно с лекар, в такива случаи препоръчваме провеждане на курс на активно изплакване на носослезния канал в рамките на 7-10 дни - СЛЕД ВСЕКИ СЪН, избършете окото с памучен тампон, навлажнен с топла преварена вода, като премахнете всички корички и филми ( окото трябва да стане ясно). След това масажирайте малкия пръст към носа на вътрешния ъгъл на окото. След това обилно - така че да се образува локва на окото, изплакнете със същата вода, принуждавайки окото да мига.
След това - капнете 1 капка разтвор на коларгол за очи и след 2-3 минути. с памучен тампон направете намазка от съответната ноздра (не дълбоко - в полезрението).
Ако в рамките на 10 дни памучната вата не се зацапа или признаците на стагнация на сълзите не изчезнат, тогава е необходимо да се извърши сонда на канала (тъй като продължителното му запушване може да доведе до сраствания вътре и впоследствие до стесняване на лумена и хронично сълзене).

Моето бебе има дакриоцистит

получихме дакриоцистит от раждането, [въпреки че раждането ми не беше трудно и детето беше 8/8 по скалата на А. pgar, легнахме в 3-та детска стая с фарингит и там оптометристът ни показа масаж на сълзотворен сак, изми се с фурацилин и ни капе 3 пъти на ден 2 % борна киселина за очите с някакво друго лекарство (специални капки за очи) в продължение на 10 дни, след това ципрофлоксацин (антибиотик) в продължение на 5 дни у дома и за 2 седмици всичко изчезна, добре, имам всяко хранене. когато сучеше, правеше масаж. () тогава бяхме на 25 дни) обратно в 4-та детска стая бяхме с Гусева Юлия Александровна, прегледан отличен офталмолог, доцент на катедрата, разказа ни всичко. на 3-месечна възраст тя направи малко сондиране, така че в бъдеще да няма проблеми с очите. но се научихме да правим сълзи още от 1 месец

самото озвучаване не е ужасна операция, максимум всичко-всичко 30 минути и пуснете у дома след няколко часа.Моето мнение. по-добре е да направите операцията, а не да чакате времето от морето и да познаете, може би ще отмине от само себе си.

Дакриоцистит при новородени отзиви

Първите признаци на заболяването се появяват няколко дни след раждането на детето. Родителите могат да забележат, че в окото на бебето се натрупват някои отделяния и то в по-голямо количество от преди. В зависимост от това колко стеснен е носослезният канал, времето на поява на отделянето е различно - колкото по-слабо изразено е стесняването, толкова по-късно се появяват признаците на дакриоцистит на новороденото.
Друг признак на дакриоцистит при новороденото е лакримацията: очите на детето като че ли са непрекъснато „на мокро място“ - и (или) лакримация в покой (не при плач). Както знаете, детето започва да плаче със сълзи още на 3-4 седмична възраст, а до 2-месечна възраст всички деца вече трябва да имат сълзи, когато плачат.

Често дакриоциститът се бърка с конюнктивит (възпаление на конюнктивата - лигавицата на окото). Всъщност конюнктивит при деца през първите седмици от живота е изключително рядък и е свързан или с инфекция по време на раждане (ако майката има вулвовагинит), или с инфекция след раждане (например с аденовирусна инфекция, конюнктивит е един от признаците на заболяването). Конюнктивитът често се придружава от подуване на клепачите, зачервяване на окото и наличие на различни отделяния от очите. И основният симптом на дакриоцистит е появата на мукопурулентен секрет от слъзните отвори при натискане върху слъзната торбичка и липсата на зачервяване на окото. Освен това при конюнктивит възпалителният процес обикновено засяга и двете очи, докато при дакриоцистит едното око е възпалено..

Разбира се, с диагностиката трябва да се занимае оптик.!
Понякога родителите започват лечението сами - измиват окото на бебето с чай, билкови отвари или насаждат антибактериални капки. Всички тези процедури помагат, но само за известно време. След като родителите спрат да изплакват окото, отделянето от него се появява отново. Това се дължи на факта, че основните причини за заболяването - запушване на назолакрималния канал и застой на сълзи - не са отстранени. Нови микроорганизми навлизат в палпебралната цепнатина и започват да се размножават там..