Дакриоциститът е възпалителен процес, който протича в слъзната торбичка.

Сред основните признаци на такова заболяване са отделянето на слуз или слуз с гной от окото, както и леко подуване близо до окото, във вътрешния ъгъл.

Дакриоциститът при новородени е доста често срещано заболяване. Важно е човек да има всички пътища за изтичане на сълзи, за да има добра пропускливост..

Понякога луменът на назолакрималния канал може да бъде запушен с елементи на ембрионална тъкан (наричан още желатинов филм), което предотвратява преминаването на сълзи, в резултат на което се получава стагнация и натрупване на микроби. Така окото на детето се възпалява.

Друга причина за дакриоцистит при деца е вродена патология на назолакрималния канал или слъзната торбичка.

Симптоми

За да започнете лечение на дакриоцистит при новородени, е важно да поставите правилна диагноза. Най-често първите симптоми на заболяването се появяват няколко дни след раждането на детето..

В окото на бебето можете да забележите натрупването на отделеното вещество. Времето на поява на това вещество зависи от това доколко е стеснен носослезният канал. Колкото по-слабо изразено е стесняването, признаците на дакриоцистит ще се появят по-късно..

Друг признак на дакриоцистит е разкъсването. Изглежда, че очите на бебето винаги са „на мокро място“, но бебето започва да плаче със сълзи едва когато възрастта му е 3-4 седмици.

Конюнктивит е много по-рядко срещан при новородени и може да се дължи на инфекция след раждане или инфекция по време на раждане..

За разлика от конюнктивит, при дакриоцистит няма зачервяване на очите и ако натиснете слъзната торбичка, от слъзните отвори ще се появи мукопурулентен секрет.

Освен това при конюнктивит страдат и двете очи, а при дакриоцистит, обикновено само едно.

Понякога желатиновият филм спонтанно се разтваря до 14-ия ден от живота на детето, възпалението става по-малко и болестта преминава сама по себе си.

Лечение според Комаровски

Според Е. Комаровски масажът се превръща в най-ефективната мярка.

Не трябва да предписвате на деца лекарства, които съдържат антибиотици, освен ако няма специална нужда от това. Лекарят смята, че капки за дакриоцистит трябва да бъдат допълнение.

Според Комаровски масажът при дакриоцистит при новородени трябва да се сведе до извършване на нежни и нежни вибрационни движения, леко натискане на слъзния канал.

Важно е правилно да се спазват посоките на движенията, извършвани в областта на ъгъла - те трябва да се изпълняват отгоре надолу. Ако правите този масаж всеки ден, можете да постигнете очаквания успех, спасявайки детето от болестта..

Масаж

Необходимо е внимателно да се изцеди течността, образувана в слъзната торбичка.

В болното око се влива леко топъл разтвор на фурацилин, в съотношение 1 до 5000, след което гной се отстранява с помощта на стерилен памучен тампон.

Вече можете да започнете да масажирате слъзната торбичка. Основната цел на този масаж е да пробие елементите на ембрионалната тъкан.

Масажът се извършва с резки или вибриращи движения с малко натиск.

Посоката на масажа трябва да бъде отгоре надолу, започвайки от вътрешния ъгъл на окото и надолу. Ембрионалният филм се пробива поради генерираното налягане.

Правенето на масажа е правилно в момента, в който новороденото започва да плаче истерично. Тъй като детето, когато плаче, всичко е в напрежение, в този момент няма да е трудно да пробие през желатиновия филм.

Когато правите на детето масаж на слъзния канал, е важно да бъдете изключително внимателни. Факт е, че новородените бебета все още не са образували кост в "синусите" на носа, така че ако натиснете твърде силно, можете да повредите деликатния хрущял.

Капки за дакриоцистит

Ако новороденото има голямо количество гной и слуз, тогава след измиване се препоръчва да се капват антибактериални или левомицентинови капки. Обикновено тази процедура се извършва три пъти на ден..

В повечето случаи лечението на дакриоцистит при новородени има благоприятна прогноза. Основните критерии за ефективност на всички процедури са изчезването на отделеното вещество от окото на детето, липсата на лакримация и лакримация.

Всеки има нужда от сълзи: симптоми на дакриоцистит при новородени и своевременно лечение

Дакриоциститът при новородени е често срещано явление, срещащо се в 10-15% от случаите. Състои се в нарушение на функцията на очите.

Болестта представлява запушване на слъзния канал и се характеризира с определени симптоми, които приличат на тези при други офталмологични патологии.

Липсата на терапия за дакриоцистит може да доведе до усложнения и неприятни последици в бъдеще, така че трябва да бъде диагностицирана и елиминирана своевременно..

Причини и симптоми на дакриоцистит при новородени

Болестта е гранично състояние между нарушения в развитието на зрителната система и придобита патология..

Като правило се проявява в рамките на няколко дни след раждането и се характеризира със следните симптоми:

 • появата на гноен секрет, който се отделя при натискане върху областта на слъзната торбичка;
 • подуване, зачервяване и възпаление в ъгъла на засегнатото око;
 • обилно разкъсване;
 • треска, признаци на интоксикация на тялото;
 • болка при палпация;
 • "Кисели" очи след сън;
 • при продължително отсъствие на лечение слъзната торбичка се разтяга, в резултат на което се образува забележима издатина.

Дакриоциститът може да засегне едното или и двете очи, но най-често процесът е едностранен.

Причината за патологията е лигавична запушалка или филм, който се образува в носослезния канал на бебето и предпазва белите дробове от проникването на околоплодната течност. Обикновено по време на първите дихателни движения на новороденото то се изтласква или спуква, но в някои случаи това не се случва, поради което каналът се запушва.

Фактор за развитието на заболяването може да бъде наличието на вродени аномалии на носните проходи или раждания: твърде тесен или извит изход на канала в носната кухина, патология на структурата на слъзната торбичка и др..

Внимание! В първите дни след раждането детето образува малко количество сълзи, което е достатъчно само за овлажняване на повърхността на окото. Съответно разкъсването при плач или в спокойно състояние не е норма, а симптом на аномалия.

Диагностика

Диагностиката на заболявания на зрителната система при новородени често е трудна, поради което за отстраняване на грешки лекарят трябва да извърши редица процедури.

На първо място се извършва външен преглед и палпация на засегнатото око - наличието на заболяването се потвърждава, ако при натискане се освободи гной от слъзния канал.

За потвърждаване на диагнозата се прави така нареченият тръбен тест. В слъзния канал на детето се вкарва специална оцветяваща течност - коларгол, а в носния проход се поставя памучен тампон. Ако няма запушване, веществото достига до носа и оцветява памучната вата в рамките на 5 минути.

В случай на стесняване на прохода ще отнеме повече време и ако има запушване, цялата течност ще попадне в носоглътката, а тампонът ще остане чист. Ако има инфекция, лекарят може допълнително да предпише изплакване на пасажа и вземане на цитонамазка за определяне на причинителя на заболяването.

Дакриоциститът при новородени може самостоятелно да премине до 14-ия ден от живота, но ако патологичният процес се развие, детето се нуждае от специално лечение.

Важно! Симптомите на дакриоцистит и конюнктивит са сходни, но все пак съществуват някои разлики - при дакриоцистит често се засяга едното око и няма промени в конюнктивата.

Консервативно лечение

В ранните стадии на заболяването, когато патологичният процес все още не е твърде разпространен, лекарите препоръчват използването на консервативно лечение, което включва масаж, изплакване на окото със специални разтвори, използване на антибактериални мехлеми и перорални средства.

Сондиране на слъзния канал при новородени

Как се прави

Евгений Комаровски смята, че масажът на очите с запушване на слъзния или назолакрималния канал е единственото нежно и ефективно лечение за бебета до една година. Обикновено, казва лекарят, това е достатъчно..

Преди да започне манипулациите, мама трябва внимателно да премахне всички прояви на маникюр от ръцете си. Ноктите трябва да бъдат късо подстригани, за да не наранят случайно очите на бебето. Трябва да правите масаж само с чисти ръце, да ги измивате с гореща вода и бебешки сапун и след това е препоръчително да се третира с универсален антисептик - например "Мирамистин".

Първо трябва да освободите окото на трохите от натрупаните застояли секрети и гной, ако има такива. За целта вземете памучни тампони или направете тампони. За всяко око - собствен тампон или диск, лечението с един диск на двете очи е строго забранено.

Разтворът за обработка трябва да е антисептичен. Такива свойства притежава отвара от лайка, разтвор на фурацилин (слаб, при концентрация не повече от 1: 5000). Внимателните движения с навлажнен тампон трябва да прочистят окото от секрети (към моста на носа, от външния ръб до вътрешния).

След като окото се почисти, можете внимателно да започнете масажни манипулации. За да направи това, Комаровски съветва с показалеца да почувства туберкула, разположен във вътрешния ъгъл на окото, на кръстовището с носа. Това е слъзната торбичка. Пръстът трябва леко да се измести над тази точка и да направи 8-10 движения надолу, към носа, по анатомичния път на самата слъзна тубула. Не е необходимо да правите паузи между движенията, оставете ги да следват едно след друго..

Комаровски съветва да натиска леко върху слъзната торбичка с вибриращи движения и едва след това да спусне пръста надолу.

При първите движения може да се появи гной, която се е натрупала в слъзния канал. Ако това се случи, трябва да спрете и да премахнете гнойта, както е описано по-горе, като използвате антисептик. След това можете да продължите процедурата по масаж..

Процедурата може да се повтори 5-7 пъти през деня..
В острия стадий на заболяването курсът на масаж продължава най-малко 14 дни. При повтарящи се възпаления на очите масажът може да се прави като постоянна процедура и да се прави на детето ежедневно (1-2 пъти).

Ще научите как да масажирате слъзния канал при новородени от следващото видео.

Дакриоциститът при новородени представлява 6-7% от всички случаи на очни заболявания. Нарушението на изтичането на сълзи провокира стагнация и възпаление на слъзната торбичка (дакриоцистит), а след това и конюнктивит, поради което родителите не забелязват истинската причина за заболяването. В същото време те се борят с клинични последици в продължение на месеци.

Постоянните сълзи са често срещани при новородено бебе. Но ако сте започнали да забелязвате неразумното от едното или от двете очи, след сън са се присъединили признаци на възпаление или отделяне на гной и избраното от вас лечение не работи, може да е време да преразгледате диагнозата.

Запушването на слъзния канал се наблюдава при всички новородени. Това е анатомична характеристика на развитието на ембриона. По време на формирането на дихателната система в утробата слъзният канал е затворен с тънка епителна преграда (филм), която предпазва дихателната система на бебето от проникването на околоплодната течност.

Когато бебето се роди, той пое въздух в белите си дробове и за първи път проплака, под натиск филмът се счупва, освобождавайки проходимостта на слъзните канали.

Сълзата се произвежда в жлеза, разположена под горния клепач. Измива цялата очна ябълка и се натрупва в ъглите на очите близо до носа. Има слъзните отвори - това са два отвора, зад които са разположени слъзните канали, горният (поглъща 20%) и долният (80%). Чрез тези каналчета сълзите се вливат в слъзната торбичка и след това в носната кухина.

Блокиране, запушване, стеноза, лигавична запушалка или просто тесен слъзен канал при дете, което води до стагнация на сълзи и впоследствие се възпалява, се нарича дакриоцистит.

Сълзите са отговорни за овлажняването на окото, подхранването на роговицата и съдържат разтворени имунни комплекси за борба с бактериите, които попадат в окото от въздуха. Заедно с липидния слой сълзата образува очен филм, който освен че предпазва от изсушаване, намалява триенето между клепача и очната ябълка. Следователно, всяко стесняване или стеноза на слъзния канал нарушава процеса на естествено образуване на сълзи, естествена циркулация, което води до усложнения.

Последици от дакриоцистит при деца:

 • гноен, инфекциозен конюнктивит;
 • намалена зрителна острота;
 • флегмона на слъзната торбичка;
 • появата на фистули на слъзната торбичка;
 • развитие и генерализация на инфекцията.

Как да се лекува дакриоцистит при деца

Дакриоциститът на новородените има три възможности за лечение:

 • консервативни методи;
 • очакващи тактики;
 • хирургия.

Лекарят ще определи кое лечение е подходящо за вас, когато преглежда новороденото. Не се самолекувайте и не използвайте нетрадиционни народни средства. Новороденото не е поле за експерименти.

Консервативните методи за лечение на дакриоцистит включват лекарства и масаж. Комбинацията от тези два метода може значително да ускори лечебния процес и да облекчи състоянието на новороденото бебе..

Медикаментозно лечение

Запушването на назолакрималния канал при бебета се лекува главно с капки и мехлеми. Изборът на антибактериално средство трябва да се основава на засетата и засетата микрофлора. Капките се накапват през деня и след масаж, а през нощта се поставят мехлеми зад долния клепач. Дозите и начинът на приложение се предписват от лекаря.

Капки и мехлеми за дакриоцистит за лечение на новородени:

 1. "Албуцид".
 2. "Vigamox".
 3. Бебетата често се предписват "Tobrex".
 4. "Левомицетин".
 5. Гентамицин маз.
 6. Дексаметазон маз.
 7. "Oftaquix".
 8. Фурацилин или разтвор на хлорхексидин за изплакване, избърсване на очите.

Преди употреба капки трябва да се затоплят до телесна температура в дланта на ръката или на водна баня. Тъй като е необходимо да съхранявате отворени лекарства в хладилника, ще бъде много неприятно за бебето да насажда в окото лекарства за настинка..

Гледайте интересно видео със съвети на педиатър за лечение на болестта:

Масаж

Как сами да пробиете слъзния канал без операция? Основното лечение на дакриоцистит при новородени е. Движението наподобява натиск от ъгъла на окото до върха на носа по протежение на носната преграда. Това физически изтласква всякакви запушвания и помага на тубулите да се освободят..

Масажна техника за новородени с дакриоцистит:

 1. На първо място, трябва да си измиете ръцете, да премахнете всички бижута, да изрежете ноктите си, за да не нараните новороденото и да не заразите.
 2. Ако е налице гнойно отделяне, първо, с движение отдолу-нагоре, е необходимо да се изцеди гнойното съдържание. Избършете окото с памучен тампон или марля, напоена с антисептичен разтвор.
 3. След това поставете антибиотици на капки и сега избутайте капките през тубулите в слъзната торбичка и по-нататък отгоре надолу. Капките трябва да се капят няколко пъти.
 4. Повторете тези движения десет пъти, два до три пъти на ден. Поставете мехлем върху долния клепач през нощта.

Какво казва най-известният педиатър в страната, д-р Комаровски за масажа при възпаление на слъзния канал при деца, можете да намерите тук:

Операция

Хирургията е най-радикалният метод за дакриоцистит при малки деца и се използва само ако предишните методи не са дали резултат. След това проходимостта се възстановява хирургично. Процедурата се провежда в болнична обстановка, под местна или обща анестезия.

Ако след консервативно лечение на дакриоцистит слъзният канал при новороденото не се е отворил, приложете:

 • Изкуствена пункция на слъзния канал при новородени.
 • Канална пластична хирургия за структурни аномалии.
 • Bougie, сондиране на слъзния канал.

Най-популярно е озвучаването. В този случай в отвора на слъзния канал се вкарва малка тънка сонда, която пробива запушалките, разчупва филми, сраствания и също така разширява проходимостта на слъзните канали. Процедурата отнема няколко минути, безболезнена, но неприятна за новородено бебе. В някои случаи след няколко месеца сондирането се повтаря.

Ако очите ви са воднисти и възпалени, слъзният ви канал може да бъде запушен. Запушеният слъзен канал може да бъде причинен от инфекция или по-сериозно медицинско състояние, като тумор. Обикновено масажът може да лекува запушен слъзен канал, но може да се наложи допълнително лечение. Лекарят може да предпише антибиотици или да препоръча операция за коригиране на проблема.

Тактика на лечение

При дакриоцистит при кърмаче трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Ако назолакрималният канал на бебето е запушен, детето се нуждае от помощта на офталмолог. Колкото по-скоро се постави диагнозата и започне лечението, толкова повече шансове има бебето да избегне усложнения..

Консервативна терапия

Масажът на слъзния канал при новородени е в основата на консервативното лечение на дакриоцистит. Масажът се извършва на всеки 2-3 часа с чисти ръце.

Когато провеждате процедурата, трябва да се придържате към някои правила..

 1. Поставете детето по гръб или отстрани и подпрете главата.
 2. Натиснете надолу слъзния сак с малкия си пръст.
 3. Масажирайте около вътрешния ъгъл на окото си няколко пъти. Представете си, че рисувате запетая - и се движете от ъгъла на окото към носа. Натиснете здраво, но внимателно върху слъзната торбичка, за да не повредите нежната бебешка кожа.
 4. Повторете процедурата поне 5 пъти.

Масажът се счита за ефективен, ако след процедурата от очите на бебето се отделят няколко капки гной. Полученият разряд трябва внимателно да се събира с памучен тампон, потопен в разтвор на фурацилин или преварена вода.

Заедно с масажа се предписват и антибактериални лекарства под формата на капки. Лекарството се влива в окото веднага след масаж на слъзната торбичка. Продължителността на лечението е най-малко 2 седмици.

Какво да не правим с дакриоцистит?

 • Поставяне на кърма в очите.
 • Изплакнете очите на бебето с чай.
 • Използвайте антибиотици без лекарско предписание.

Всяко от тези действия може да доведе до допълнителна инфекция и да влоши състоянието на детето..

Как можете да помогнете на бебето си? Изплакнете очите с разтвор на фурацилин, отстранете корите след сън и се уверете, че миглите на детето не се слепват от гной. Внимателната грижа за очите може да помогне да се избегнат вторични инфекции и усложнения.

Хирургия

Сондирането на слъзния канал при новородени се извършва, ако консервативната терапия е била неефективна. В продължение на 2 седмици родителите се насърчават да редовно масажират детето си. Ако през това време състоянието на бебето не се е подобрило, носослезният канал се измива.

Сондирането се извършва под местна упойка. По време на процедурата лекарят вкарва тънка сонда в носослезния канал и счупва мембраната. След това в лумена на канала се инжектира антисептичен разтвор. След процедурата се предписват антибактериални капки и масаж на слъзната торбичка, вече познат на родителите.

Слъзният канал се измива на възраст 2-6 месеца. В някои случаи може да са необходими повече от една процедура, преди проблемът да бъде напълно разрешен. В интервала между сондите продължава масаж и вливане на антибактериални разтвори.

След като бебето достигне шест месеца, мембранният филм е обрасъл и сондирането става неефективно. В такава ситуация може да се наложи пълна операция под обща анестезия. При аномалии в развитието на назолакрималния канал се извършва хирургическа интервенция на възраст 5-6 години.

Запушването на слъзния канал, според медицинската статистика, се диагностицира при 5% от новородените. Има основания да се смята, че патологията е много по-често срещана, проблемът може просто да изчезне преди да отидете на лекар, без да причинява усложнения.

Обикновено при всички хора повърхността на очната ябълка редовно се навлажнява със сълзотворна течност, когато мига. Произвежда се от слъзната жлеза, разположена под горния клепач, както и от допълнителните конюнктивални жлези. Тази течност образува филм, който предпазва окото от изсушаване и заразяване. Сълзите съдържат антитела и биологично активни компоненти с висока антибактериална активност. Течността се натрупва във вътрешния ръб на окото, след което чрез специални каналчета навлиза в слъзната торбичка и оттам тече надолу по назолакрималния канал в носната кухина.

Забележка:
Тъй като бебето не може да обясни, че изпитва дискомфорт, родителите трябва да могат да разпознават признаците на развитие на патология.

Диагностика на дакриоцистит

За да постави диагноза, лекарят, когато анализира оплаквания, установява времето на появата на отделяне от очите, лакримация и лакримация, как симптомите са се променили с течение на времето; какво лечение е проведено и за колко време, на каква възраст е започнато. Не забравяйте да помолите Вашия лекар да Ви покаже техниката на извършване на масаж на слъзна торбичка.

По време на външен преглед лекарят определя наличие на лакримация или лакримация (при условие, че детето е спокойно), наличие или липса на изпъкналост във вътрешния ъгъл на окото, изследва кожата в областта на клепача: наличие на зачервяване и подуване; оценява състоянието и положението на клепачите (по-специално крайбрежния ръб), растежа на миглите, обръща внимание на наличието и състоянието на слъзните точки, оценява естеството на отделянето при натискане върху областта на слъзната торбичка. По естеството на последното може да се определи видът на инфекциозния агент

По обема на отделянето може да се прецени размерът на слъзната торбичка. След изцеждане на съдържанието могат да се извършват цветни тестове.
Тубуларният тест помага да се оцени смукателната функция на слъзните точки, слъзните каналчета и слъзната торбичка. За това се капят в окото 2 капки 3% коларгол. Обикновено боята в окото трябва да изчезне в рамките на 5 минути - положителен тест. Ако боята изчезне в рамките на 10 минути, това означава забавяне на изтичането на слъзна течност, докато оплакванията от разкъсване и разкъсване са чести - забавен тест. Ако боята остане в конюнктивалната кухина за повече от 10 минути, тогава тестът е отрицателен, докато изтичането на сълзи е значително нарушено.
Назален тест помага да се оцени проходимостта на цялата слъзна система. За това 2 капки 3% коларгол също се вливат в окото. Памучна турунда се инжектира на дълбочина 2 см от входа на носа. Появата на боя върху него в рамките на 5 минути след вливането показва нормалната функция на слъзните проходи - положителен тест, в рамките на 10 минути - забавен тест, т.е. има отлив, но той е малко забавен; появата на боя по-късно от 10 минути показва липса на изтичане и показва пълно нарушение на проходимостта на разкъсващата система - пробата е отрицателна.
Когато задава цветни проби при бебе, то трябва да лежи по гръб. Когато се извършват, детето по правило крещи, докато е по-удобно да се наблюдава появата на боя на гърба на фаринкса. Тълкуването на резултатите е идентично с това на назалния тест..
Лабораторно изследване на отделянето е задължително, за да се идентифицира патогенът и да се определи чувствителността към антибиотици.
Допълнителните методи за изследване включват ендоскопия на носната кухина, сондиране и измиване на слъзните канали, които се използват не само за диагностика, но и за терапевтични цели..

Също така, когато се изследва дете с дакриоцистит, се изисква общ кръвен тест и консултация с педиатър, за да се изключат съпътстващите ARVI, алергии или други заболявания.

Лечение

При някои деца до края на втората седмица от живота остатъците от ембрионална тъкан в слъзните канали изчезват сами и проблемът е разрешен. В някои случаи щепселът продължава и не можете да се справите без помощта на детски офталмолог.

Трябва да се консултирате с лекар възможно най-рано, за да се избегне сериозно усложнение на дакриоцистит на новороденото - флегмон на слъзната торбичка. Усложнението е придружено от повишаване на телесната температура, детето става неспокойно, плаче, което допълнително изостря проблема. Липсата на лечение за дакриоцистит може да доведе до фистули на слъзната торбичка.

На първо място, на детето се предписва масаж на слъзния канал, който родителите ще трябва да извършват редовно на детето у дома. С помощта на масажни движения в носния канал се предизвиква повишено налягане, което помага за разкъсване на ембрионалната мембрана и възстановяване на проходимостта на слъзните проходи.

Правила за масаж

Преди процедурата трябва добре да измиете ръцете си, да отрежете късо ноктите си.

С памучен тампон, потопен в разтвор на фурацилин (1: 5000) или в отвара от лайка, гной се отстранява чрез триене на очната цепка от слепоочието до носа, тоест от външния край на окото до вътрешния. Не използвайте марлени подложки, защото оставят мъх.

Самият масаж се състои от 5-10 резки движения, извършвани с показалеца. След като почувствате малка пръст във вътрешния ъгъл на окото с пръст, трябва да намерите най-високата му точка, доколкото е възможно от носа. Като щракнете върху тази точка, трябва да плъзнете пръста си отгоре надолу към носа на детето. Движенията се повтарят 5-10 пъти без прекъсване.

При натискане на слъзната торбичка може да се отдели гной. Отстранява се чрез измиване и масажът продължава..

В края на манипулацията в окото на бебето се накапват капки за очи.

Масажната процедура трябва да се извършва 4-7 пъти на ден в продължение на поне две седмици. По правило до 3-4 месеца проблемът на детето се решава.

В допълнение към масажа се прилага измиване на очите и противовъзпалителни капки. Като капки за очи най-често се използват 0,25% левомицетин, витабакт.

Ако масажът не работи

Ако консервативното лечение не даде желания ефект, се извършва бужиране на слъзния канал.

До шестмесечна възраст е важно детето да възстанови проходимостта на слъзните проходи, в противен случай тънката мембрана става по-плътна и преодоляването на препятствието става много по-трудно. Ако масажът не даде резултат, тогава бебето се нуждае от хирургическа помощ - сондиране (бужиране) на слъзния канал

Операцията се извършва под местна упойка и се състои в това, че лекарят вкарва сонда в назолакрималния канал, пробивайки през ембрионалния филм

Ако масажът не даде резултат, тогава бебето се нуждае от хирургическа помощ - сондиране (бужиране) на слъзния канал. Операцията се извършва под местна упойка и се състои в това, че лекарят вкарва сонда в назолакрималния канал, пробивайки през ембрионалния филм.

След процедурата се предписва курс на масаж и специални капки за очи, за да се предотврати образуването на сраствания (в случай на поява, тези сраствания ще доведат до рецидив на заболяването).

Ако след един и половина до два месеца очите продължават да гноят, тогава операцията се повтаря.

Ако сондирането е неефективно, е необходимо допълнително изследване на бебето, за да се изключат аномалии в развитието на назолакрималния канал, изкривяване на носната преграда и друга патология. В някои случаи детето може да се нуждае от дакриоцисториностомия - сложна хирургична интервенция, която се извършва, когато бебето навърши пет или шест години.

Лечение на дакриоцистит

Лечението на дакриоцистит е насочено към възстановяване на нормалната проходимост на слъзните проходи, спиране на възпалението и дезинфекция на цялата слъзна система. Трябва да се започне възможно най-рано..

Масаж при дакриоцистит на новородени

При дакриоцистит на новородени, лечението започва, като правило, с масаж на слъзната торбичка. Майката на детето трябва да овладее точно тази техника, в противен случай масажът в най-добрия случай ще бъде неефективен. Правилното изпълнение на масажа води до пълно възстановяване при 1/3 от децата на възраст под 2 месеца, при 1/5 от децата на възраст 2-4 месеца и само при 1/10 от децата над 4 месеца. За да извършите масажа, е необходимо да извършите 5-10 резки вертикални движения с показалеца на измитата дясна ръка от вътрешния ъгъл на окото към крилото на носа, без да го привеждате към него, докато е необходимо да притиснете меките тъкани към костта, сякаш изстисквате съдържанието в носната кухина, докато не трябва да се изстисква в окото, което е недопустимо. Кръговите движения в областта на слъзната торбичка също са неприемливи. Масажът трябва да се прави 5-6 пъти на ден преди хранене. След масажа се накапват предписаните капки, но не и кърма или чай и т.н. това може само да влоши хода на дакриоцистит. Но ако има зачервяване, подуване или подуване в областта на слъзната торбичка, тогава масажът в този случай е строго противопоказан.

Медикаментозно лечение на остър дакриоцистит

При остър дакриоцистит са показани суха топлина, UHF в областта на слъзната торбичка, антибиотична терапия (както местна, така и обща). При омекотяване е показано отваряне и източване на абсцеса. За дакриоцистит се използват дезинфектанти и антибактериални средства.

Като начало, за да се почисти конюнктивалната кухина, тя трябва да се изплакне или с отвара от лайка, или с разтвор на фурацилин. Антибиотичната терапия директно зависи от резултатите от микробиологичното изследване на отделянето и определянето на чувствителността. Като правило при новородени, в 95% от случаите, причинителят е стафилокок, по-рядко стрептокок и Pseudomonas aeruginosa. От антибактериалните лекарства Tobrex, Vigamox са се доказали добре, офтаквикс често се използва за деца над 1 година; също при дакриоцистит могат да се използват антибиотици като хлорамфеникол 0,3%, гентамицин 0,3%. Но за новородени, препаратите на ципрофлоксацин са противопоказани. Използването на албуцид е изключително нежелателно, тъй като, първо, лекарството предизвиква усещане за парене, когато се накапва, и второ, то се характеризира с кристализация, което може допълнително да усложни изтичането на течност в носната кухина. Модерно антисептично лекарство е витабакт, който има антибактериална активност срещу стафилококи, стрептококи, ешерихия коли, клебсиела, хламидия и др. Ако се предписват няколко лекарства, интервалът между вливанията (вливанията) трябва да бъде поне 15 минути.

Ако правилният масаж в продължение на 1-2 седмици не доведе до възстановяване, тогава е необходимо да се сондират слъзните канали. Най-добрата възраст за тази процедура е 1-3 месеца. В този случай ембрионалната запушалка се разрушава механично с помощта на специална сонда. Процедурата се извършва под местна упойка. Често една такава процедура е достатъчна за пълно възстановяване на проходимостта, но понякога се изискват две или дори многократно сондиране. С по-късно сондиране ефективността на лечението намалява. Самата процедура на озвучаване трябва да се извършва от опитен лекар. Веднага след сондиране се извършва промивка на слъзните канали.

След сондиране се предписва медикаментозно лечение за 1-3 месеца и се извършва многократно измиване.

При липса на ефекта от многократното сондиране при деца над 5 години се използва въвеждането на тръби в слъзните канали, които могат да бъдат там до 2 години. Ако лечението е неефективно, се извършва сложна операция - дакриоцисториностомия, която може да се извърши външно (с кожен разрез) или през носната кухина, като последната е най-малко травмираща.

Хроничният дакриоцистит се лекува само хирургично (дакриоцисториностомия).

Офталмологът Odnoochko E.A..

Прогноза

Навременното откриване на дакриоцистит при новородено бебе от неонатолог или педиатър, както и спешно насочване към детски офталмолог, са ключът към успешното лечение. Използването на терапевтичен масаж и ранното сондиране на слъзния канал в повечето случаи ви позволява бързо да спрете възпалителния процес.

Въпреки това, ненавременното или неадекватно лечение на дакриоцистит може да провокира язва на роговицата, излизане на гноен процес извън слъзната торбичка с развитието на тежки усложнения. В някои случаи дакриоциститът при деца става хроничен.

Заключение

Всеки знае, че предотвратяването на каквато и да е болест е много по-добро от излекуването. Но, за съжаление, няма начини за предотвратяване на дакриоцистит при новородени, тъй като той най-често е вроден. Това заболяване се лекува доста лесно и бързо, така че родителите не трябва да се притесняват - те трябва само да се консултират с бебето възможно най-скоро..

Мария Казакова, неонатолог 52 статии на сайта

След като завършва университета, тя завършва стаж по направление „Неонатология“ в Самарския държавен медицински университет. След завършване на професионално обучение и до момента работя като неонатолог в Градската клинична болница № 1 (Перинатален център) в Уляновск.

Доктор Комаровски за масаж на слъзния канал при новородени

 • Относно проблема
 • Лечение
 • Как се прави?
 • Съвет на доктор Комаровски

Запушването на назолакрималния канал е проблем, който засяга около 5% от новородените. Тази вродена патология може да изчезне сама, дори преди да отиде на лекар. Такива случаи не са отразени в тази медицинска статистика. За тях просто нищо не се знае. Едно на двадесето бебе, диагностицирано с това, е случай, при който запушването не е изчезнало само по себе си. Един от начините за справяне с проблема е със специален масаж на слъзния канал. Известният педиатър Евгений Комаровски разказва за това как да го направите и какво трябва да се вземе предвид..

Относно проблема

При нормална структура на очите очната ябълка се навлажнява със сълза при мигане. Това предпазва зрителните органи от изсушаване и осигурява зрителна функция. Сълза, така необходима в този процес, се образува в слъзната жлеза, натрупва се в слъзната торбичка, където навлиза в каналите. Съществуват и други пътища (назолакримални), така че слъзната течност може да се оттича през носната кухина. Добър пример е подушването, докато плаче..

При запушване на слъзните или слъзните канали изтичането е трудно. В резултат на това детето често развива признаци на конюнктивит. Родителите, без да знаят истинските причини за заболяването, лекуват детето с антисептици, измиват очите си с чаени листа и т.н. Това дава облекчение - но временно. Тогава възпалението на очите се връща.

Дакриоциститът (това е научното наименование на проблема) може да бъде едностранно или двустранно. Той не се наследява и изобщо не зависи от пола на детето. И при момчетата, и при момичетата запушването на слъзните канали се случва с еднаква честота..

Ако проблемът не бъде решен, тогава детето е заплашено от гноен конюнктивит (съвсем реален), както и от намаляване или дори необратима загуба на зрение, флегмона на слъзната торбичка.

Лечение

На първо място на децата се предписва консервативно лечение. Един от най-успешните методи е масажът в проекцията на слъзния канал. За обработка се използват антисептици. Ако лечението не помогне до определена възраст (в офталмологичната практика това обикновено е 7-8 месеца), очните лекари препоръчват на родителите операция за отстраняване на излишния филм, който пречи на нормалното разкъсване. Може да се предпише процедура за сондиране, при която проходимостта на затворения слъзен канал се възстановява.

Евгений Комаровски е сигурен, че в 99% от случаите проблемът може да бъде решен без операция, най-важното е да не бъдете мързеливи и да се научите как правилно да правите масажа, необходим за това заболяване.

Как се прави?

Евгений Комаровски смята, че масажът на очите с запушване на слъзния или назолакрималния канал е единственото нежно и ефективно лечение за бебета до една година. Обикновено, казва лекарят, това е достатъчно..

Преди да започне манипулациите, мама трябва внимателно да премахне всички прояви на маникюр от ръцете си. Ноктите трябва да бъдат късо подстригани, за да не наранят случайно очите на бебето. Трябва да правите масаж само с чисти ръце, да ги измивате с гореща вода и бебешки сапун, а след това е желателно да се третира с универсален антисептик - например "Мирамистин".

Първо трябва да освободите окото на трохите от натрупаните застояли секрети и гной, ако има такива. За целта вземете памучни тампони или направете тампони. За всяко око - собствен тампон или диск, лечението с един диск на двете очи е строго забранено.

Разтворът за обработка трябва да е антисептичен. Такива свойства притежава отвара от лайка, разтвор на фурацилин (слаб, при концентрация не повече от 1: 5000). Внимателните движения с навлажнен тампон трябва да прочистят окото от секрети (към моста на носа, от външния ръб до вътрешния).

След като окото се почисти, можете внимателно да започнете масажни манипулации. За да направи това, Комаровски съветва с показалеца да почувства туберкула, разположен във вътрешния ъгъл на окото, на кръстовището с носа. Това е слъзната торбичка. Пръстът трябва леко да се измести над тази точка и да направи 8-10 движения надолу, към носа, по анатомичния път на самата слъзна тубула. Не е необходимо да правите паузи между движенията, оставете ги да следват едно след друго..

Комаровски съветва да натиска леко върху слъзната торбичка с вибриращи движения и едва след това да спусне пръста надолу.

Друг нюанс: всички движения трябва да бъдат насочени строго отгоре надолу, а последните (десети) - в обратна посока.

При първите движения може да се появи гной, която се е натрупала в слъзния канал. Ако това се случи, трябва да спрете и да премахнете гнойта, както е описано по-горе, като използвате антисептик. След това можете да продължите процедурата по масаж..

Обикновено лекарите препоръчват да се капват капки на детето след масажа. Ако има гнойно отделяне - антибактериално, което ще бъде предписано от лекуващия лекар.

Процедурата може да се повтори 5-7 пъти през деня. В острия стадий на заболяването курсът на масаж продължава най-малко 14 дни. При повтарящи се възпаления на очите масажът може да се прави като постоянна процедура и да се прави на детето ежедневно (1-2 пъти).

Ще научите как да масажирате слъзния канал при новородени от следващото видео.

Съвет на доктор Комаровски

Не се самолекувайте. Изборът на капки за очи или мехлеми с антибиотици е въпрос на лекар. Препоръчително е първо да преминете анализ за бактериална култура, за да изберете лекарство, което действа срещу специфични бактерии, които причиняват възпалителния процес на вашето дете. Честотата на вливане също се определя от лекаря. Не капвайте лекарства след всеки масаж, защото може да има до 8 процедури на ден.

Ако техниката на масажа остане неясна или има съмнения, майката винаги може да се свърже с офталмолог в клиниката, който да й покаже как да извърши процедурата..

За тампони и дискове не използвайте медицинска превръзка и памучна вата. Тези материали съдържат малки власинки, които могат да проникнат в очите и да влошат възпалението.

Ако няма силно нагнояване, Комаровски съветва да започнете масажа с лек топъл компрес върху очите. Така ефективността на процедурата ще бъде значително по-висока.

Мнението на доктор Комаровски за масажа на слъзния канал при новородени ще научите от следващото видео.

 • Доктор Комаровски
 • Детето често е болно
 • Втвърдяване
 • Ежедневен режим
 • Теглото
 • Спи лошо
 • Дневен сън
 • Истерики

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Масаж на слъзния канал при новородено, мнение на Е. О. Комаровски

Дакриоциститът е възпаление на слъзната торбичка, което е доста често при новородени. Масажът на слъзния канал при бебета с дактериоцистит е показан с цел профилактика, както и за пълно лечение в случай на появата му.

 • Дакриоцистит
  • Защо се появява дакриоцистит при новородени?
  • Прояви и признаци на дакриоцистит
  • Лечение
  • Масаж на слъзния канал
  • Техника на масаж на слъзния канал
  • Възможни усложнения на дакриоцистит при новородени

Дакриоцистит

Този термин обикновено се използва за обозначаване на възпалителния процес, който се е развил в слъзната торбичка при новородено дете и се проявява на 8-10-ия ден след раждането.

Невъзможно е да се предотврати развитието на дакриоцистит при новородено дете, но е възможно да се предотврати развитието на неговите усложнения. За да направите това, е необходимо да се консултирате с лекар своевременно и веднага след получаване на препоръки за продължаване на лечението.

Защо се появява дакриоцистит при новородени?

Проходимостта на слъзния канал се осигурява, когато при първия плач на новородено бебе филмът се счупи, което блокира този канал в плода (благодарение на него околоплодните течности не навлизат в дихателните пътища по време на вътрематочния живот на бебето). В някои случаи разкъсването му не настъпва и тогава слъзната течност и слуз не изтичат през слъзния канал, а се натрупват и застояват в слъзната торбичка. По този начин възникват благоприятни условия за размножаване на патогенни микроорганизми, в резултат на което се получава нагнояване..

Запушването на слъзния канал може да възникне по следните причини:

 • неправилно разположение на мембраната;
 • непълна резорбция на остатъците от фрагменти от ембрионална тъкан и образуването на "запушалка" от ембрионалната слуз в слъзния канал;
 • в доста редки случаи - вродени аномалии на назолакрималния канал, причиняващи неговата обструкция.

Прояви и признаци на дакриоцистит

 1. Едностранно възпаление (за разлика от конюнктивит, когато и двете очи се възпалят).
 2. Постоянно сълзене от засегнатото око (появата на слъзна течност преди навършване на 3-4 седмици във всеки случай трябва да предупреди родителите и е причина за контакт с детски офталмолог, тъй като може да показва дакриоцистит на новородено).
 3. Появата, известно време след началото на заболяването, на малка, мека на допир издатина във вътрешния ъгъл на окото, при натискане върху която първо се отделя прозрачно, а по-късно гнойно отделяне от слъзната точка.
 4. С по-нататъшното прогресиране на заболяването се развива типична картина на възпалителния процес, придружена от хиперемия, оток и локална болка.

Лечение

Ако подозирате развитието на дакриоцистит, трябва да се свържете с детски офталмолог, за да потвърдите диагнозата и след получаване на препоръки, незабавно, без забавяне, да започнете лечението. Ако след преглед лекарят види нагнояване, най-вероятно масажът ще бъде една от основните точки на лечение..

Преди да започнете да лекувате дете с помощта на масаж на слъзния канал, трябва внимателно да прочетете инструкциите за провеждането му или по-добре - и да гледате видео инструкциите.

Масаж на слъзния канал

Тази процедура се счита за една от най-ефективните мерки за възстановяване на проходимостта на слъзния канал и борба с дакриоцистита. Комаровски О.Е. и след него редица други специалисти смятат, че масажът на слъзния канал е задължителна процедура, която помага в най-кратки срокове да облекчи състоянието на малко пациент, да се справи с болестта и да се отърве от неприятните му прояви. Именно с масаж започва лечението на дакриоцистит при новородени.

Ако процедурата се проведе правилно по време на масажа, същият филм пробива, което предотвратява изтичането на отделянето от слъзната торбичка.

При липса на положителен ефект в рамките на 14 дни, лекарят решава да сондира слъзния канал. Целта на тази процедура е да премахне препятствието, което причинява препятствието. Манипулацията се извършва с помощта на локална анестезия и специален сондиращ инструмент. По правило е достатъчно едно звучене, но в някои случаи е необходимо да се повтори..

Техника на масаж на слъзния канал

 1. Подготовка: Преди да започнете масажа, измийте добре ръцете си. Освен това е препоръчително ноктите да бъдат подстригани възможно най-кратко, така че при случайно невнимателно движение да нараните нежната кожа на бебето. Могат да се използват стерилни медицински ръкавици, но те трябва да бъдат точно оразмерени.
 2. С помощта на воден разтвор на фурацилин отстранете отделянето от лигавицата на очите на детето.
 3. Показалецът се поставя върху областта на вътрешния ъгъл на окото, с подложката на пръста до моста на носа.
 4. Натиснете малко върху точката под пръста и направете поглаждащо и едновременно леко вибриращо движение към крилото на носа, но не го довеждайки до него.
 5. Масажирайки тази област по протежение на слъзния канал, пръстът изтласква тапата, като че ли, която предотвратява изтичането на слъзна течност..
 6. Всяка масажна сесия трябва да се състои от 10 -12 масажиращи движения. Броят на манипулациите на ден - 6-8.
 7. Всички изхвърляния, които се появяват по време на масажа и след него, трябва да се отстранят с памучен тампон, потопен в разтвор на фурацилин.
 8. В края на процедурата трябва да се прилагат антимикробни капки за очи, предписани от Вашия лекар.

Процедурата за такъв масаж при дакриоцистит на новородени е ефективна мярка, която облекчава детето от много сериозни усложнения, така че майката не трябва да се страхува да проведе процедурата или да я избягва (отлага).

Дакриоцистит при новородени - запушване на слъзния канал при кърмачета

Едно от най-честите заболявания на очния апарат при новородени е дакриоциститът. Това е запушване на слъзните канали, което се случва по различни причини. В зависимост от рисковите фактори, както и от тежестта на запушването, трябва да се договори оптималното лечение. Какво да правите в този случай и как протича лечението, ще ви разкаже нашата статия..

Какво е дакриоцистит при новородени

Появата на такъв проблем може да се забележи още в първите дни от живота на детето..

Факт е, че при плач новородените не образуват сълзи, този процес се появява след три до четири седмична възраст.

Можете да забележите натрупването на бистра или мътна течност в ъглите на очите и това се наблюдава дори в спокойно състояние. И ако възрастен може да каже за усещането на спазми в очите и друг дискомфорт, тогава бебето не може да съобщи нищо.

Симптоми и признаци - как да разберем, че детето има дакриоцистит

Как да разберем, че детето има тази конкретна болест? Симптоми и признаци на дакриоцистит при кърмачета

 • Застояла течност в ъглите на окото.
 • Тревожност на детето.
 • Най-често симптомите се наблюдават в едно от очите.
 • При натискане в областта на слъзната торбичка се освобождава лигавицата с възможни гнойни петна.
 • Зачервяване и подуване във вътрешния ъгъл.
 • В някои случаи се повишава телесната температура, наблюдават се нистагъм, болезненост на мястото и обща слабост.

Когато се свържете с офталмолог, може да се наложи специален тест с багрило. Подобна манипулация отнема няколко минути и ще помогне да се идентифицират възможни проблеми с проходимостта на слъзните канали..

За да направите това, стерилен разтвор се влива в областта на очите и резултатът се „отчита“ в носната кухина с помощта на памучен тампон. Разберете как се проявява екзофталмът тук.

Скорост от около 5 минути се счита за нормална, след което багрилото ще изчезне от областта на очите. Ако този параметър е нарушен и по памучния тампон няма следи от разтвор, се диагностицира дакриоцистит.

Във видеото: какво е дакриоцистит при новородени

Основни причини

Появата на дакриоцистит често се бърка с конюнктивит и увеит, но тези заболявания имат различен характер на произход. В допълнение, дакриоциститът може да има вирусна или бактериологична причина, когато стагнацията в слъзните канали е причинена от инфекция, която е попаднала в него. Можете да научите за вродената далекогледство чрез връзката.

Следните причини за заболяването се различават по видове:

 1. Запушени слъзни канали с верникс.
 2. Инфекция по време на раждане, ако майката има възпаление на родовия канал и вулвовагинит.
 3. Наранявания на лицето и окото.
 4. Възпалителен процес от различен произход.

Първият приоритет в този случай ще бъде да посетите офталмолог и да разберете причините за заболяването..

Самолечение - изплакване на очите, капки и използването на рецепти от традиционната медицина, като правило, дават краткосрочен ефект, но след отмяна на процедурите проблемът се връща. Как се лекува хориоретинитът може да се намери в статията.

Може ли бебето да премине само

Може ли да мине от само себе си? Не е тайна, че много патологични състояния при новородени не изискват специално лечение. Детето се развива, органите му най-накрая се оформят и много той просто „надраства“.
Разбира се, за грижовните родители всякакви неразбираеми симптоми трябва да служат като сигнал за посещение на лекар. В зависимост от причините, които засягат заболяването, дакриоциститът изисква лечение и дори операция. Освен това винаги е необходима редовна проверка за откриване на по-сериозни проблеми. Едно от тях може да бъде ангиопатия на ретината при дете..

В някои случаи запушването може да се разтвори от само себе си с редовно изплакване на очите, но най-добре е да се играе на сигурно място и да се получат експертни съвети от офталмолог и УНГ специалист.

Методи на лечение

Терапията се провежда на няколко етапа. Ако след преглед офталмологът постави диагноза „дакриоцистит“, не се страхувайте и търсете начини за самолечение.

Успешният резултат ще зависи от бързата реакция и спазването на медицинските заповеди.

Сондиране на слъзните канали

Един от най-успешните методи за отстраняване на такъв проблем е сондирането..

В същото време в стационарни условия на детето се въвежда специална сонда, която разширява слъзния канал.

Процедурата е относително безопасна и безболезнена.
Може да се използва обща анестезия или локални болкоуспокояващи в зависимост от практиката на здравното заведение.
След манипулация се използва антибиотична терапия и изплакване на очите, което може да се извърши и в болница или клиника..

Масажна техника

Специалните техники за масаж обикновено работят добре за отстраняване на гной от слъзните торбички..

Първата сесия се извършва безуспешно от специалист, който ще покаже на майката посоката на манипулациите.

Такива процедури, съчетани с употребата на лекарства и народни средства, дават добър резултат, когато става въпрос за частично запушване на слъзните канали. Ако говорим за сериозни нарушения и пълна пречка, може да се наложи специално сондиране.

Масажът трябва да се извършва редовно в продължение на една до две седмици. Комплексът също така използва промивка на слъзните канали и медикаментозна терапия. Също така научете за умерената далекогледство при деца тук.

На видеото: дакриоцистит при новородени, лечение, д-р Комаровски

Лекарства: мехлеми и капки

Оптималното лечение с употребата на аптечни лекарства трябва да бъде предписано от лекар, особено след като те са ефективни само когато е идентифициран основният причинител на инфекцията.

Най-често се използва измиване на очите (у дома или в болница), вливане с антибактериални капки ("Levomycetin", "Oftaquix", "Tsipromed", "Oftalmoferon", "Tobrex", "Albucid" и други).

За малки деца също е възможно да се използват специални мехлеми и гелове, например Oftagel, Floxal и класическия тетрациклин и хидрокортизон.

На снимката: как правилно да нанесете мехлема върху очите на бебето

Народни начини

Сред народните рецепти изплакването на очите с билкови отвари се е доказало много добре..

Можете да използвате чаени листа, отвари от лайка и низ. В същото време отговорните родители трябва да знаят със сигурност, че основната причина за заболяването не може да бъде премахната по този начин..

Такива методи могат да бъдат препоръчани от лекар в комбинация с други мерки за предотвратяване на разпространението на инфекцията..

Какви могат да бъдат последствията, ако запушването на слъзните канали не се лекува

Ранната диагностика и адекватното лечение е важна стъпка в терапията. При запушване на слъзните канали се наблюдава стагнация на течности и ако инфекцията попадне вътре, гнойно възпаление.

Всичко това може да доведе до обща инфекция на тялото и запушване на слъзните канали. Такова състояние е много трудно за лечение и ако в ранните етапи всичко може да бъде решено чрез сондиране и медикаментозно лечение, тогава операцията ще е необходима по-късно..

Ако инфекция от всякакво естество попадне вътре, могат да започнат неприятни последици - гноен процес, изпълнен с влошаване и дори пълна загуба на зрение.

Прегледи на лечението

В първите дни след болницата забелязах, че лявото око на сина ми започна да се вкисва. Традиционните методи не дадоха резултат, трябваше да отида на лекар. Диагнозата „дакриоцистит“ беше много плашеща, мислех, че ще трябва бързо да разреша проблема. За щастие се натъкнахме на уникален лекар, който изписва лечение буквално за една стотинка (хлорамфеникол, капките са евтини и се изплакват с физиологичен разтвор) и не бърза да изпрати на хирурга. В резултат на това с редовен масаж и погребение вие ​​сами решихте проблема. Може би първоначалната диагноза беше грешна, но всичко изчезна след две седмици постоянни процедури.

Дъщеря ми беше диагностицирана с „дакриоцистит“ на около два месеца, преди това изглеждаше всичко наред, но по време на рутинен преглед педиатърът ни изпрати на офталмолог. Предписан ни "Tobrex" и масаж. Може би съм направил нещо нередно, но не помогна. След това намериха добър специалист, макар и в друг град, който правеше сондажа в стационарни условия, но без обща анестезия, както „посъветваха“ в нашата болница. След процедурата очите капеха и миеха дълго време, много се страхувах, че няма да има натрупване на гной, но всичко се получи.

Дакриоциститът при новородени се проявява доста често. Това се дължи на вродени патологии на слъзните канали и назофаринкса и може да е резултат от възпалителни процеси, травми и съпътстващи заболявания. Научете също за вродения пигментозен ретинит в този материал..

Основните симптоми, диагностика и методи за премахване на такава патология са описани в информацията на нашата статия.