Доктор Комаровски за масаж на слъзния канал при новородени

 • Относно проблема
 • Лечение
 • Как се прави?
 • Съвет на доктор Комаровски

Запушването на назолакрималния канал е проблем, който засяга около 5% от новородените. Тази вродена патология може да изчезне сама, дори преди да отиде на лекар. Такива случаи не са отразени в тази медицинска статистика. За тях просто нищо не се знае. Едно на двадесето бебе, диагностицирано с това, е случай, при който запушването не е изчезнало само по себе си. Един от начините за справяне с проблема е със специален масаж на слъзния канал. Известният педиатър Евгений Комаровски разказва за това как да го направите и какво трябва да се вземе предвид..

Относно проблема

При нормална структура на очите очната ябълка се навлажнява със сълза при мигане. Това предпазва зрителните органи от изсушаване и осигурява зрителна функция. Сълза, така необходима в този процес, се образува в слъзната жлеза, натрупва се в слъзната торбичка, където навлиза в каналите. Съществуват и други пътища (назолакримални), така че слъзната течност може да се оттича през носната кухина. Добър пример е подушването, докато плаче..

При запушване на слъзните или слъзните канали изтичането е трудно. В резултат на това детето често развива признаци на конюнктивит. Родителите, без да знаят истинските причини за заболяването, лекуват детето с антисептици, измиват очите си с чаени листа и т.н. Това дава облекчение - но временно. Тогава възпалението на очите се връща.

Дакриоциститът (това е научното наименование на проблема) може да бъде едностранно или двустранно. Той не се наследява и изобщо не зависи от пола на детето. И при момчетата, и при момичетата запушването на слъзните канали се случва с еднаква честота..

Ако проблемът не бъде решен, тогава детето е заплашено от гноен конюнктивит (съвсем реален), както и от намаляване или дори необратима загуба на зрение, флегмона на слъзната торбичка.

Лечение

На първо място на децата се предписва консервативно лечение. Един от най-успешните методи е масажът в проекцията на слъзния канал. За обработка се използват антисептици. Ако лечението не помогне до определена възраст (в офталмологичната практика това обикновено е 7-8 месеца), очните лекари препоръчват на родителите операция за отстраняване на излишния филм, който пречи на нормалното разкъсване. Може да се предпише процедура за сондиране, при която проходимостта на затворения слъзен канал се възстановява.

Евгений Комаровски е сигурен, че в 99% от случаите проблемът може да бъде решен без операция, най-важното е да не бъдете мързеливи и да се научите как правилно да правите масажа, необходим за това заболяване.

Как се прави?

Евгений Комаровски смята, че масажът на очите с запушване на слъзния или назолакрималния канал е единственото нежно и ефективно лечение за бебета до една година. Обикновено, казва лекарят, това е достатъчно..

Преди да започне манипулациите, мама трябва внимателно да премахне всички прояви на маникюр от ръцете си. Ноктите трябва да бъдат късо подстригани, за да не наранят случайно очите на бебето. Трябва да правите масаж само с чисти ръце, да ги измивате с гореща вода и бебешки сапун, а след това е желателно да се третира с универсален антисептик - например "Мирамистин".

Първо трябва да освободите окото на трохите от натрупаните застояли секрети и гной, ако има такива. За целта вземете памучни тампони или направете тампони. За всяко око - собствен тампон или диск, лечението с един диск на двете очи е строго забранено.

Разтворът за обработка трябва да е антисептичен. Такива свойства притежава отвара от лайка, разтвор на фурацилин (слаб, при концентрация не повече от 1: 5000). Внимателните движения с навлажнен тампон трябва да прочистят окото от секрети (към моста на носа, от външния ръб до вътрешния).

След като окото се почисти, можете внимателно да започнете масажни манипулации. За да направи това, Комаровски съветва с показалеца да почувства туберкула, разположен във вътрешния ъгъл на окото, на кръстовището с носа. Това е слъзната торбичка. Пръстът трябва леко да се измести над тази точка и да направи 8-10 движения надолу, към носа, по анатомичния път на самата слъзна тубула. Не е необходимо да правите паузи между движенията, оставете ги да следват едно след друго..

Комаровски съветва да натиска леко върху слъзната торбичка с вибриращи движения и едва след това да спусне пръста надолу.

Друг нюанс: всички движения трябва да бъдат насочени строго отгоре надолу, а последните (десети) - в обратна посока.

При първите движения може да се появи гной, която се е натрупала в слъзния канал. Ако това се случи, трябва да спрете и да премахнете гнойта, както е описано по-горе, като използвате антисептик. След това можете да продължите процедурата по масаж..

Обикновено лекарите препоръчват да се капват капки на детето след масажа. Ако има гнойно отделяне - антибактериално, което ще бъде предписано от лекуващия лекар.

Процедурата може да се повтори 5-7 пъти през деня. В острия стадий на заболяването курсът на масаж продължава най-малко 14 дни. При повтарящи се възпаления на очите масажът може да се прави като постоянна процедура и да се прави на детето ежедневно (1-2 пъти).

Ще научите как да масажирате слъзния канал при новородени от следващото видео.

Съвет на доктор Комаровски

Не се самолекувайте. Изборът на капки за очи или мехлеми с антибиотици е въпрос на лекар. Препоръчително е първо да преминете анализ за бактериална култура, за да изберете лекарство, което действа срещу специфични бактерии, които причиняват възпалителния процес на вашето дете. Честотата на вливане също се определя от лекаря. Не капвайте лекарства след всеки масаж, защото може да има до 8 процедури на ден.

Ако техниката на масажа остане неясна или има съмнения, майката винаги може да се свърже с офталмолог в клиниката, който да й покаже как да извърши процедурата..

За тампони и дискове не използвайте медицинска превръзка и памучна вата. Тези материали съдържат малки власинки, които могат да проникнат в очите и да влошат възпалението.

Ако няма силно нагнояване, Комаровски съветва да започнете масажа с лек топъл компрес върху очите. Така ефективността на процедурата ще бъде значително по-висока.

Мнението на доктор Комаровски за масажа на слъзния канал при новородени ще научите от следващото видео.

 • Доктор Комаровски
 • Детето често е болно
 • Втвърдяване
 • Ежедневен режим
 • Теглото
 • Спи лошо
 • Дневен сън
 • Истерики

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Med-Star

Обща клиника

Комаровски дакриоцистит

Консервативни методи

Консервативните грижи, като правило, се предписват за дете на възраст до 2 - 3 месеца в ранните стадии на заболяването. Включва:

 • медикаментозно лечение;
 • измиване на очите;
 • масаж на слъзна торбичка.

Лекарства

Правилното предписване на лекарства, в зависимост от естеството на патологията, ще ви спести от продължително лечение и усложнения.

Експертно мнение Ермолаева Татяна Борисовна Офталмолог от най-висока категория, кандидат на медицинските науки Задайте въпрос на експерт Таблетки за новородени и деца под 3-годишна възраст не се предписват, тъй като опасно е.

Противовъзпалителни капки

 • Collargon е прах, разреден с дестилирана вода в необходимото съотношение (въз основа на диагнозата). Универсалното лекарство бързо облекчава възпалението, намалява образуването на гной. Използва се като капки за очи. Може да се използва от дете от раждането.
 • Vitabact - капки с антибактериално действие, облекчават възпалението и подуването на очите. Може да се използва за новородени бебета.
 • Мирамистин - капки. Антисептик (очен или редовен). Използва се преди и след масажа, разтворът се накапва по 1 капка във всяко око. Разрешено за употреба при деца под 1 година.

Антибиотици

 • Тобрекс - капки за очи. Антибиотикът, който бързо облекчава възпалението, има и антимикробен ефект. Често се предписва на бебета под 1 година, лекарството е безопасно дори за новородени деца.
 • Tobrex е мехлем, съдържащ антибиотик. Може да се използва при деца под 1-годишна възраст, ако е абсолютно необходимо. Използва се преди лягане през седмицата. Симптомите преминават бързо.
 • Futsitalmic - капки с вискозна консистенция, антибиотик, убива инфекциозните бактерии. Прилага 2 стр. на ден в продължение на 6 - 7 дни.
 • Левомицетин - капки, антибиотичен мехлем. Забранено за употреба при новородени под 4 седмична възраст. Дете под 1 година се предписва в редки случаи, с обостряне.
 • Vitamox - антимикробни капки с антибиотик. Може да се използва при новородени деца.
 • Помогна ли ви Floxal при лечението на дакриоцистит? Да Не Floxal е локално антибактериално средство, често предписвано от лекар, предлага се на капки и мехлеми:
  1. Капките, ефективен антибиотик, имат бактерицидни свойства. Предписва се за кърмачета само под наблюдението на лекар. Препоръчва се за употреба от деца над 1 година. Лечение - 7 дни, 3-4 стр. на ден, по 1 капка се нанася върху всяко око след масаж.
  2. Очен мехлем, съдържа антибиотик. Прилага 3 - 4 стр. на ден, не повече от 12-14 дни. Препоръчва се за деца от 1 година.

Много майки задават въпроса: помага ли Floxal при дакриоцистит? Да, това лекарство помага, ако се спазва препоръчаното лечение.

Хомеопатични лекарства

При лечение с хомеопатия се използват следните лекарства:

 • Silicea 6 С, Lachesis 6 С, Argentum Nitrikum 3 С - 1 зърно под езика (деца от 1 година). Курсът е до 2 седмици. За новородени - разтворете във вода - 15 мл. Давайте на бебето преди хранене 1 път на ден всеки ден.
 • Silicea 12 C, Gepar Sulphur 12 C - прилага се през ден, като се редуват препарати; Разтворете 1 зърно също в 15 ml вода.
 • Argentum Nitrikum 30 - за деца под 1 година - 3 топки на 200 ml вода. ; 5 приема на ден по 2 ч.ч. Курсът на лечение - 12 - 14 дни.
 • Pulsatilla 6 - 1 гранула през ден преди лягане (предварително разтворете в 10 ml вода), пийте 10 дни.
 • Pulsatilla 6 C - разтворете 3 гранули в 200 ml вода, дайте на детето през нощта. След 3 до 4 дни изписването ще започне да изсъхва.

Експертно мнение Ермолаева Татяна Борисовна Офталмолог от най-висока категория, кандидат на медицинските науки Попитайте експерт Всички средства могат да премахнат симптомите, да облекчат възпалението, но без масаж и измиване проблемът няма да изчезне.

Измиване на очите

Необходимо е да се отстрани получената гной, изсушени корички от секрети и да се изплакне самата очна ябълка. Препоръчва се използването на стерилен памучен тампон.

По-добре е да изплакнете очите с разтвор на фурацилин, в размер на 1 таблетка на 200 g преварена вода. Посока на движение - от слепоочието към носа.

Масаж

Един прост ежедневен масаж в продължение на 10 - 12 дни ще помогне да се избегне сондиране, ефективно повлиява проходимостта на слъзния канал.

 1. С палеца между носа и окото (близо до самата торбичка) се извършват натискане, кръгови движения.
 2. След това точката с запетая се движи надолу. Движенията се редуват.

Хирургични методи

Ако след първия етап на лечение признаците на заболяването продължават, се предписват хирургични методи.

Звучи

Родителите са предпазливи към този метод, но трябва да се помни, че процедурата е безболезнена, тя се извършва само под местна упойка.

 1. По протежение на естествения ход на слъзния канал те преминават специална сонда, изтласквайки мембраната и получената запушалка.
 2. Слъзните проходи се измиват с антисептичен разтвор.
 3. Процедурата отнема до 3 минути.
 4. Местната антибиотична терапия се предписва за 6 до 7 дни.
 5. Има моменти, когато се извършва повторно сондиране (отворът се затваря с бучка гной или слуз).

Процедурата се провежда за деца на възраст 2 - 3 месеца според показанията на специалист. Забавянето може да причини усложнения (филмът се сгъстява с времето), възможни са рецидиви, образуване на сраствания на слъзната торбичка.

Експертно мнение Ермолаева Татяна Борисовна Офталмолог от най-висока категория, кандидат на медицинските науки Попитайте експерт Хлапето изобщо няма да изпитва болка, но може би ще плаче заради ярката светлина, насочена към отвореното му око. След процедурата детето няма да изпитва дискомфорт.

Физиотерапия с сондиране

Масаж, изплакване, вани - придружаващи процедури, които помагат бързо да се отървете от запушване на канала.

Възможно ли е да се възстанови без тази процедура?

В 90 от 100 случая редовен масаж и капки дават желания резултат - каналите се освобождават от щепсела. Ако симптомите продължават един месец, препоръчително е да не отлагате с сондиране.

Бужи

Bougie е вид звучене. Процедурата е безопасна, извършва се с анестезия и продължава 5 - 6 минути. Предписва се само когато на първия етап от лечението (измиване, масаж) желатиновата запушалка не може да бъде счупена, каналът все още е запушен.

Операцията се извършва през първата година от живота на бебето (до 5 - 6 месеца). Предварителни кръвни изследвания се правят за съсирване. По време на процедурата стените на слъзния канал се раздалечават със специален инструмент (бужи), каналът се пробива, след което се измива със специален разтвор.

Оперативна хирургическа интервенция

Експертно мнение Ермолаева Татяна Борисовна Офталмолог от най-висока категория, кандидат на медицинските науки Попитайте експерт Тези методи се използват при тежко (хронично или остро) заболяване, като се отчита възрастта на детето, пренебрегването или повтарящите се признаци на запушване на канала. Хирургичните операции напълно възстановяват функцията на сълзене.

Използване на лазер

Използва се специален лазерен ендоскоп, с помощта на който се прави отвор в носната кост, свързващ носните канали с слъзната торбичка.

Използване на ендоскоп

Подобна процедура - с ендоскоп се прави проход между носната кухина и слъзния канал (мястото на запушването се врязва).

Фрактура на носната кост, без изместване на фрагментите

Методът се използва рядко (в 1 - 2% от случаите). По време на операцията проходимостта на слъзния канал се възстановява чрез разрушаване на носната кост (в случай на идентифицирани патологии).

Балонна дакриоцистопластика

По време на операцията към отвора в ъгъла на окото към слъзния канал е прикрепен водещ проводник със специален балон. Балонът се пълни с течност, разширява се, прочиствайки слъзния канал.

Дакриоцисториностомия

Провежда се за деца на 10 и повече години. По време на операцията се инсталира временна (за 1,5 - 2 месеца) протеза - тръба, през която преминава изтичането на сълзи в носа, заобикаляйки блокирания проход. Протезата се вкарва през слъзната торбичка, в носната кост се прави дупка.

Народни средства за защита

Експертно мнение Ермолаева Татяна Борисовна Офталмолог от най-висока категория, кандидат на медицинските науки Задайте въпрос на експерт Лечение с билкови инфузии, компреси, лосиони може да се използва само като допълнителна терапия. Ако болестта има патологичен характер, възможно е да се отървете от запушването, срастванията на канала само с помощта на традиционната медицина.

Таблица. Рецепти за народни средства за лечение на дакриоцистит

Използва се за измиване на очите в началния етап на лечението.

1,1 с.л. цветя от лайка се заливат с 250 гр. вряща вода.

2. Течността се влива, охлажда, филтрира.

3. С памучен тампон, потопен в бульон, се отделя гнойно отделяне.

Преди употреба листата на растението трябва да се измият добре с вода, да се оставят в хладилник за 2 дни. След това листата трябва да бъдат нарязани, изцедени сок.

За вливане в носа се приготвя смес: сок от каланхое и физиологичен разтвор, в съотношение 1: 1.

Тинктура на очите

Използва се като лосион, за изплакване на очите.

Приготвя се разтвор: 2 таблетки се разтварят в 200 ml вода.

Отвара от дъбова кора

Счуканата дъбова кора се залива с 200 ml вряща вода, влива се в продължение на 1 час. Тинктура може да се използва за измиване на очите или за вани. За бульона се добавят листа от жълтурчета и евкалипт.Чаят (без аромати или добавки) може да се използва за изплакване на очите и облекчаване на подпухналостта. Използват се само пресни чаени листа..

Цветя на невен, листа от мента, риган и градински чай се запарват с вряща вода (1 супена лъжица събиране на 200 ml вряща вода).

Бульонът се влива в продължение на 2 дни, използва се за лосиони.

Тинктурата облекчава възпалението, е естествен антисептик.

Спонтанно излекуване

Според статистиката при 85 - 90% от бебетата през първите две седмици от живота филмът, който затваря каналите, се счупва сам. Масажът на слъзния канал може да ускори този спонтанен процес..

Съвет на доктор Комаровски

При частична обструкция на слъзния канал се наблюдава едностранно лакримация. Това е вроден дакриоцистит.

Д-р Комаровски обяснява, че адхезията възниква в самата тубула. Сълзата, произведена от жлезата, се натрупва в слъзната торбичка, но през този канал не навлиза в носната кухина. Окото на бебето се вкисва, появява се нагнояване.

Лекарят настоява, че обикновен масаж - натискане и придвижване отгоре надолу точно над слъзната торбичка - ще помогне да се отървете от запушването на тубула без антибиотици и специални мехлеми.

Ако адхезията не се счупи, е необходима специална процедура - озвучаване.

Експертно мнение Ермолаева Татяна Борисовна Офталмолог от най-висока категория, кандидат на медицинските науки Попитайте експерт В 90 - 95% от случаите заболяването преминава от само себе си преди навършване на 1 година.

Полезно видео

Вижте лечението на дакриоцистит при новородени във видеото по-долу:

При лечението на дакриоцистит при новородени основното е навременната помощ. Самолечението е опасно за здравето и развитието на бебето, води до усложнения, заболяването става хронично или патологично, с което може да се справи само чрез хирургични методи.

Сондиране на слъзния канал: показания за процедурата, последици, прегледи

Сондирането на слъзния канал се извършва с дакриоцистит. Това е заболяване, придружено от запушване или запушване на канала и възпаление на слъзната торбичка. Това е основната индикация за озвучаване. Тази патология се среща както при деца, така и при възрастни. Той е придружен от постоянни сълзене на очите, както и болка и подуване на очите. Често бебетата страдат от това заболяване. Операцията възстановява проходимостта на слъзния канал. Хирургията е по-ефективна за деца, отколкото за възрастни. Това се дължи на възрастовите особености на структурата на очите..

Дакриоцистит при деца

Дакриоциститът е доста често срещан при кърмачета. По време на пренаталния период на развитие, плодът има специален филм в слъзния канал. Той играе защитна роля и предотвратява навлизането на околоплодните води в носослезния канал. Когато бебето се роди, този филм се счупва. Но има моменти, когато тя остава непокътната след раждането. В резултат на това каналът е запушен, застой на слъзната течност и възпаление на слъзната торбичка.

Дакриоцистит при възрастни

Следните причини могат да бъдат разграничени за запушване на слъзния канал при възрастни:

 • вродени аномалии в структурата на канала, както и лицето и черепа;
 • инфекциозни заболявания на очите и назофаринкса;
 • тумори на лицевата част на черепа;
 • хирургични интервенции на органа на зрението;
 • лъчетерапия при онкологични заболявания;
 • злоупотреба с капки за очи;
 • странични ефекти на някои лекарства.

Поради нарушение на изтичането на течност се получава повишено размножаване на патогени. Възниква възпалителен процес в слъзната торбичка - дакриоцистит.

Симптоми и диагностика на заболяването

Симптомите на дакриоцистит при възрастни в началния стадий на заболяването са леки. Човекът усеща само лек дискомфорт в областта между вътрешния ъгъл на окото и носа. Именно там се намира слъзната торбичка. Но с развитието на възпалителния процес проявите на болестта се засилват:

 1. Зачервяване и подуване се появяват във вътрешния ъгъл на окото.
 2. Сълзите постоянно текат от окото. Течността може да съдържа кървави примеси.
 3. Появява се лигавично и гнойно отделяне.
 4. Човек чувства силна болка в областта на възпалението.
 5. Зрението става замъглено.

Ако не започнете лечение в острия стадий, болестта бързо преминава в хронична форма. Сълзенето става упорито и се влошава при студ.

Родителите често грешат признаците на дакриоцистит при кърмачета за прояви на конюнктивит. Очите на детето се зачервяват, появява се гнойно отделяне, което изсъхва под формата на коричка. Повишава се разкъсването.

Важно е да се извърши диференциална диагностика и да се разграничи дакриоцистит от конюнктивит. За тази цел офталмолозите правят тест с помощта на багрило. В окото на пациента се вкарва разтвор на багрило, а в ноздрите се вкарват памучни тампони. Ако назолакрималният канал е проходим, тогава памучната вата се оцветява. Ако тампоните не променят цвета си, това означава запушване на канала. В този случай се потвърждава диагнозата "дакриоцистит".

Видове лечение

Дакриоциститът трябва да се лекува възможно най-скоро. В противен случай болестта може да доведе до сериозни усложнения. Възпалението може да се разпространи в органа на слуха и мозъка.

Сондирането на слъзния канал е само едно от леченията за дакриоцистит. В началните етапи се използват орални антибиотици, антибактериални и антивирусни капки за очи и масаж. Ако консервативното лечение е неефективно, тогава те прибягват до хирургични методи.

Озвучаването трябва да се извършва в следните случаи:

 1. Ако заболяването е станало хронично.
 2. Ако пациентът има тежко сълзене.
 3. Ако няма ефект от консервативното лечение в рамките на 2 седмици.
 4. С вродени аномалии в структурата на слъзния канал.

Сондирането на слъзния канал е по-малко ефективно при възрастни, отколкото при деца. Това е така, защото при зрели пациенти слъзният канал е вече напълно оформен и запушването може да бъде трудно за отстраняване. Обикновено операцията се извършва от пластмасова пластмаса или балон.

Сондирането на слъзния канал при новородени обикновено има добър ефект. Това е доста неприятна процедура и бебето може да плаче по време на такава манипулация. Въпреки това, сондирането е необходимо за предотвратяване на тежки усложнения и бъдещи проблеми със зрението..

Подготовка за озвучаване

Преди да изследвате слъзния канал, трябва да посетите отоларинголог. Необходимо е да се изключи изкривяването на носната преграда. Ако дете или възрастен има такъв дефект, тогава операцията ще бъде неефективна.

Възрастните също трябва да се консултират с терапевт, а децата се нуждаят от педиатър. Трябва да се уверите, че запушването на канала не е свързано с често срещано инфекциозно заболяване. Наложително е да се премине общ кръвен тест и тест за коагулация. Това ще помогне за предотвратяване на кървене по време на процедурата. Ако пациентът има голямо количество гной от очите, сондирането се отлага. В такива случаи се предписва консервативна терапия. Операцията се извършва само когато количеството гнойно отделяне намалява.

Бебето не трябва да се храни преди процедурата. така че да не повръща храната по време на операцията. Също така, бебето трябва да бъде увито по-плътно, за да не може да пречи на лекаря да извърши всички необходими манипулации..

Операция при деца

Как се прави сондирането на слъзния канал? Процедурата се извършва под местна упойка. Освен това в очите на детето се вкарва упойка. След това, чрез въртеливи движения, лекарят вкарва специална сонда в слъзния канал. Това позволява филмът да бъде пробит и каналът разширен. След това каналът се измива с антисептични разтвори. Процедурата отнема около 2-5 минути.

Сондирането на слъзния канал при новородени обикновено се извършва на възраст 1-6 месеца. Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно понася тази намеса. Освен това, на възраст над шест месеца, филмът в слъзния канал се втвърдява и вече е по-трудно да се отървете от него..

Нормалното здравословно състояние на бебето се възстановява за 4-6 часа. В повечето случаи една процедура е достатъчна за възстановяване на нормалния дренаж на сълзите. В 30% от случаите сондирането трябва да се повтори.

Операция при възрастни

Зондирането на слъзния канал в зряла възраст се извършва по два метода:

 1. Бужи. Този метод е най-щадящият. Ако процедурата се проведе навреме, това ще помогне да се избегне операция за отстраняване на слъзната торбичка. Под местна анестезия в канала през слъзния отвор се вкарват специални сонди, бужи. Те премахват запушването и разширяват лумена на канала.
 2. Балон пластмаса. Под локална анестезия в канала се вкарва водеща жица с балон, съдържащ течност. Поставя се на мястото на свиването. На цилиндъра постепенно се прилага налягане. Стенотичната зона се разширява.

Понякога тези процедури трябва да се повторят след няколко дни..

Възстановителен период

Процедурите се извършват при стационарни условия. Възможни ли са усложнения след сондиране на слъзния канал? Последиците от тази намеса могат да бъдат следните:

 • адхезивен процес в канала;
 • възпаление на слъзната торбичка;
 • кървене;
 • рецидив на заболяването.

Кървенето обикновено е резултат от хирургическа грешка или неправилно боравене с процедури. Останалите негативни последици обикновено настъпват по време на възстановяване от интервенцията. Ето защо е много важно да се извърши правилно рехабилитационният период..

Ако по време на процедурата се появи кървене, е необходимо да останете в болницата още един ден. След това човекът се изписва у дома. В рамките на 1-2 месеца трябва да се пазите от инфекции и настинки, които могат да провокират рецидив на дакриоцистит.

След сондиране на слъзния канал в окото трябва да се вкарат антибактериални лекарства. Дозировката и продължителността на капките се определят от лекуващия лекар. Също така, в рамките на една седмица, трябва да масажирате слъзните каналчета, след измиване на очите с разтвор на "Furacilin". В този случай движенията трябва да бъдат насочени от носа към вътрешния ъгъл на окото по протежение на канала. Тези мерки ще помогнат за предотвратяване на образуването на сраствания и възпаление..

Къде може да се направи сондаж

Къде се прави сондиране на слъзния канал? Тази процедура се извършва в болнична обстановка. В Москва сондирането се извършва в офталмологичното отделение на болница Морозов (ул. Mytnaya 24). Тук се лекуват най-малките кърмачета. За жителите на Москва процедурата е безплатна. Опашката за озвучаване обаче е доста дълга. Предварителната регистрация отнема около месец.

Срещу заплащане тази процедура може да се направи в различни медицински центрове. Цената на сондирането зависи от медицинското заведение. Средно цената на процедурата е от 1000 до 3000 рубли (на око).

Отзиви за операцията

Можете да намерите много положителни отзиви за сондиране на слъзния канал. Родители на млади пациенти съобщават, че след процедурата децата са спрели лакримацията и отделянето на гной, очите им са станали по-ясни, възпалението и болезнеността са изчезнали. Интервенцията е краткотрайна, обикновено отнема само няколко минути. В повечето случаи ефектът настъпва след първото сондиране и не се изисква втора процедура. При спазване на всички правила от периода на рехабилитация, не се наблюдават усложнения.

На практика няма отрицателни отзиви за процедурата. Много бебета плачат по време на сондиране, но по-често това се причинява не от болка, а от страх. Родители на бебета пишат, че процедурата се прави най-добре през лятото. Това помага да се предпазите от настинки и да избегнете рецидив на дакриоцистит..

Дакриоцистит

 • Болезнено подуване в слъзната торбичка
 • Болка в очите
 • Изхвърляне на гной от фистула
 • Интоксикация
 • Подуване на клепачите
 • Повишена температура
 • Зачервяване в назолакрималния канал
 • Зачервяване на клепачите
 • Фистула по кожата
 • Сълзене

Дакриоциститът е опасно заболяване с възпалителен или гнойно-възпалителен характер, което засяга слъзната торбичка, както и назолакрималния канал. Обикновено тази патология се развива поради вродено или придобито стесняване (понякога пълно припокриване) на отделителния слъзен канал.

 • Причини
 • Видове
 • Симптоми
 • Диагностика
 • Лечение

Патологията може да засегне както възрастни, така и новородени. Дакриоциститът при възрастни е по-лек. Най-често заболяването се диагностицира при представители на красивата половина на човечеството. Това се дължи на анатомичните особености на слъзния апарат. Факт е, че при жените назолакрималните канали са по-тесни.

Дакриоциститът при новородени, както и при децата в първите години от живота, започва да прогресира поради вродените структурни особености на назолакрималния канал. Във вътрешността на канала може да има мембрана, която не се е абсорбирала напълно. Поради това има нарушение на изтичането на слъзна течност. Течността постепенно се натрупва и се заразява с патогенни микроорганизми.

Причини

Причините за развитието на дакриоцистит при новородени и при възрастни са малко по-различни. Следните причини допринасят за прогресирането на патологията при деца:

 • атрезия на слъзния канал. Това е патологично състояние, при което настъпва пълната му инфекция;
 • вродено стесняване на лумена на назолакрималния канал;
 • наличието на желатинова запушалка или мембрана, които не са се разтворили напълно по време на вътрематочното развитие на плода.

Причини за появата на дакриоцистит при възрастни:

 • травма на канала поради счупен нос;
 • подуване на тъканите, разположени близо до назолакрималния канал, което се е развило поради синузит или поради наличието на полипи в носа;
 • вирусни или гнойни инфекции, които засягат зрителния апарат;
 • контакт с окото на чужди предмети;
 • травма на клепачите и областта, в която се намира носослезният канал.

Фактори, които допринасят за развитието на болестта:

 • внезапни промени в температурата;
 • захарен диабет и други патологии, които са свързани с метаболитни нарушения;
 • намаляване на общия и местния имунитет;
 • алергична реакция, особено ако се прояви с ринит и конюнктивит;
 • професионални рискове.

По естеството на потока има:

 • остър дакриоцистит, поради който могат да се развият флегмони или абсцеси;
 • хроничен дакриоцистит.

Класификация в зависимост от причините, които са провокирали прогресирането на остър или хроничен дакриоцистит:

 • травматично;
 • вирусен;
 • хламидиална;
 • паразитен;
 • алергични (много редки).

Клиницистите също разграничават отделно дакриоцистит при новородени (вроден дакриоцистит).

Симптоми

Естеството на симптомите и тяхната тежест пряко зависи от формата на заболяването, което се развива при пациента. Като правило първите признаци на дакриоцистит се появяват още на следващия ден след проникването на инфекцията в назолакрималния канал. Симптомите се влошават с напредването на патологията.

Симптоми на остър дакриоцистит:

 • повишена телесна температура;
 • в областта на слъзната торбичка се образува болезнен тумор (характерен симптом на патологията);
 • клепачът набъбва и поради това палпебралната цепнатина се стеснява;
 • хиперемия се отбелязва в областта на назолакрималния канал;
 • болка в областта на орбитата;
 • се появяват симптоми на интоксикация на тялото.

В първите дни от развитието на болестта образувалият се тумор има плътна консистенция, но след това постепенно омеква. Хиперемията е намалена. Образува се абсцес, който може спонтанно да се отвори и гнойният ексудат ще го напусне. След изтичането на цялата гной възпалението намалява. В някои клинични ситуации на мястото на лезията може да се образува фистула, през която от канала и слъзната торбичка ще изтече гноен ексудат..

Симптоми на хроничен дакриоцистит:

 • постоянна и обилна лакримация;
 • появява се тумор в областта на локализация на слъзната торбичка. Ако натиснете малко върху него, тогава ще има отделяне на гной или слузен ексудат в областта на слъзните отвори;
 • клепачите отстрани на вътрешния ъгъл на окото са подути и хиперемирани;
 • ако не се заемете с лечението на дакриоцистит, постепенно кухината на слъзната торбичка ще стане по-голяма и кожата над нея ще стане по-тънка.

Симптоми при новородени:

 • клепачите са подути;
 • сълзите стичат спонтанно от очите;
 • гнойно отделяне от очите.

Най-голямата опасност е, че ако гнойният процес се случи в непосредствена близост до носа, синусите, мозъка и зрителния апарат, тогава инфекцията може лесно да се разпространи върху тях, провокирайки развитието на сериозни усложнения.

Диагностика

Стандартната диагностична програма включва:

 • биомикроскопия на окото;
 • сондиране на назолакрималния канал;
 • назолакримален тест с измиване;
 • тест за вливане с флуоресцеин;
 • Рентгенова снимка с контрастно вещество, което предварително е инжектирано в носослезния канал;
 • съдържание на канала за засяване на резервоари.

Лечение

Дакриоциститът се лекува само от офталмолог. Неприемливо е да се занимавате с лечение у дома, тъй като независимото предписване на каквито и да било лекарства и приемът им могат само да влошат хода на патологията. Лечението с народни средства също е от значение, но можете да прибягвате до него само с разрешението на Вашия лекар..

Лечение на остър дакриоцистит:

 • антибактериална терапия. Лекарства по избор - цефуроксим, доксициклин, тетрациклин и др.
 • локална терапия. Използвам капки хлорамфеникол, фузидова киселина.
 • от народни средства са подходящи лосиони от лечебни билки. Но те могат да бъдат направени само след съгласие с лекаря..

Основният план за лечение се допълва от следните процедури:

 • локална терапия - UHF и солукс лампа;
 • ако се е образувал абсцес, тогава е необходимо да го отворите и да изплакнете гнойната кухина с антисептични разтвори. Това трябва да се прави многократно, за да се унищожи напълно инфекциозният агент;
 • след отшумяване на възпалението лекарите прибягват до пластична хирургия и формиране на назолакрималния канал.

Хроничният дакриоцистит може да бъде лекуван само хирургично. Лекарите провеждат:

 • пластична хирургия и образуване на нов назолакримален канал с последващото му разширяване;
 • в особено тежки случаи те прибягват до отстраняване на слъзната торбичка.

Терапия на заболяването при новородени:

  масаж при дакриоцистит. По време на този процес ще трябва да изцедите съдържанието от канала. Понякога с тази манипулация е възможен пробив на мембраната и като следствие нормализиране на изтичането;

Масаж при дакриоцистит при новородени

 • използването на капки албуцид. Тези капки са доста ефективни средства, които ви позволяват да унищожите причинителя на болестта;
 • изплакване с разтвор на коларгол;
 • канално озвучаване;
 • при неефективност на използването на капки и други процедури се извършва операция;
 • лечение с народни средства е неподходящо.
 • Капките трябва да се накапват с повишено внимание. Най-добре е да правите това заедно, за по-пълно фиксиране на детето..

  Правилно ли е всичко в статията от медицинска гледна точка? Отговорете само ако сте доказали медицински познания Споделете статията: Прочетете ни в Яндекс.Болести с подобни симптоми: Пневмония (припокриващи се симптоми: 4 от 10) Жълтеница (припокриване симптоми: 4 от 10)

  Сондиране на слъзния канал при новородени

  Как се прави

  Евгений Комаровски смята, че масажът на очите с запушване на слъзния или назолакрималния канал е единственото нежно и ефективно лечение за бебета до една година. Обикновено, казва лекарят, това е достатъчно..

  Преди да започне манипулациите, мама трябва внимателно да премахне всички прояви на маникюр от ръцете си. Ноктите трябва да бъдат късо подстригани, за да не наранят случайно очите на бебето. Трябва да правите масаж само с чисти ръце, да ги измивате с гореща вода и бебешки сапун и след това е препоръчително да се третира с универсален антисептик - например "Мирамистин".

  Първо трябва да освободите окото на трохите от натрупаните застояли секрети и гной, ако има такива. За целта вземете памучни тампони или направете тампони. За всяко око - собствен тампон или диск, лечението с един диск на двете очи е строго забранено.

  Разтворът за обработка трябва да е антисептичен. Такива свойства притежава отвара от лайка, разтвор на фурацилин (слаб, при концентрация не повече от 1: 5000). Внимателните движения с навлажнен тампон трябва да прочистят окото от секрети (към моста на носа, от външния ръб до вътрешния).

  След като окото се почисти, можете внимателно да започнете масажни манипулации. За да направи това, Комаровски съветва с показалеца да почувства туберкула, разположен във вътрешния ъгъл на окото, на кръстовището с носа. Това е слъзната торбичка. Пръстът трябва леко да се измести над тази точка и да направи 8-10 движения надолу, към носа, по анатомичния път на самата слъзна тубула. Не е необходимо да правите паузи между движенията, оставете ги да следват едно след друго..

  Комаровски съветва да натиска леко върху слъзната торбичка с вибриращи движения и едва след това да спусне пръста надолу.

  При първите движения може да се появи гной, която се е натрупала в слъзния канал. Ако това се случи, трябва да спрете и да премахнете гнойта, както е описано по-горе, като използвате антисептик. След това можете да продължите процедурата по масаж..

  Процедурата може да се повтори 5-7 пъти през деня..
  В острия стадий на заболяването курсът на масаж продължава най-малко 14 дни. При повтарящи се възпаления на очите масажът може да се прави като постоянна процедура и да се прави на детето ежедневно (1-2 пъти).

  Ще научите как да масажирате слъзния канал при новородени от следващото видео.

  Дакриоциститът при новородени представлява 6-7% от всички случаи на очни заболявания. Нарушението на изтичането на сълзи провокира стагнация и възпаление на слъзната торбичка (дакриоцистит), а след това и конюнктивит, поради което родителите не забелязват истинската причина за заболяването. В същото време те се борят с клинични последици в продължение на месеци.

  Постоянните сълзи са често срещани при новородено бебе. Но ако сте започнали да забелязвате неразумното от едното или от двете очи, след сън са се присъединили признаци на възпаление или отделяне на гной и избраното от вас лечение не работи, може да е време да преразгледате диагнозата.

  Запушването на слъзния канал се наблюдава при всички новородени. Това е анатомична характеристика на развитието на ембриона. По време на формирането на дихателната система в утробата слъзният канал е затворен с тънка епителна преграда (филм), която предпазва дихателната система на бебето от проникването на околоплодната течност.

  Когато бебето се роди, той пое въздух в белите си дробове и за първи път проплака, под натиск филмът се счупва, освобождавайки проходимостта на слъзните канали.

  Сълзата се произвежда в жлеза, разположена под горния клепач. Измива цялата очна ябълка и се натрупва в ъглите на очите близо до носа. Има слъзните отвори - това са два отвора, зад които са разположени слъзните канали, горният (поглъща 20%) и долният (80%). Чрез тези каналчета сълзите се вливат в слъзната торбичка и след това в носната кухина.

  Блокиране, запушване, стеноза, лигавична запушалка или просто тесен слъзен канал при дете, което води до стагнация на сълзи и впоследствие се възпалява, се нарича дакриоцистит.

  Сълзите са отговорни за овлажняването на окото, подхранването на роговицата и съдържат разтворени имунни комплекси за борба с бактериите, които попадат в окото от въздуха. Заедно с липидния слой сълзата образува очен филм, който освен че предпазва от изсушаване, намалява триенето между клепача и очната ябълка. Следователно, всяко стесняване или стеноза на слъзния канал нарушава процеса на естествено образуване на сълзи, естествена циркулация, което води до усложнения.

  Последици от дакриоцистит при деца:

  • гноен, инфекциозен конюнктивит;
  • намалена зрителна острота;
  • флегмона на слъзната торбичка;
  • появата на фистули на слъзната торбичка;
  • развитие и генерализация на инфекцията.

  Как да се лекува дакриоцистит при деца

  Дакриоциститът на новородените има три възможности за лечение:

  • консервативни методи;
  • очакващи тактики;
  • хирургия.

  Лекарят ще определи кое лечение е подходящо за вас, когато преглежда новороденото. Не се самолекувайте и не използвайте нетрадиционни народни средства. Новороденото не е поле за експерименти.

  Консервативните методи за лечение на дакриоцистит включват лекарства и масаж. Комбинацията от тези два метода може значително да ускори лечебния процес и да облекчи състоянието на новороденото бебе..

  Медикаментозно лечение

  Запушването на назолакрималния канал при бебета се лекува главно с капки и мехлеми. Изборът на антибактериално средство трябва да се основава на засетата и засетата микрофлора. Капките се накапват през деня и след масаж, а през нощта се поставят мехлеми зад долния клепач. Дозите и начинът на приложение се предписват от лекаря.

  Капки и мехлеми за дакриоцистит за лечение на новородени:

  1. "Албуцид".
  2. "Vigamox".
  3. Бебетата често се предписват "Tobrex".
  4. "Левомицетин".
  5. Гентамицин маз.
  6. Дексаметазон маз.
  7. "Oftaquix".
  8. Фурацилин или разтвор на хлорхексидин за изплакване, избърсване на очите.

  Преди употреба капки трябва да се затоплят до телесна температура в дланта на ръката или на водна баня. Тъй като е необходимо да съхранявате отворени лекарства в хладилника, ще бъде много неприятно за бебето да насажда в окото лекарства за настинка..

  Гледайте интересно видео със съвети на педиатър за лечение на болестта:

  Масаж

  Как сами да пробиете слъзния канал без операция? Основното лечение на дакриоцистит при новородени е. Движението наподобява натиск от ъгъла на окото до върха на носа по протежение на носната преграда. Това физически изтласква всякакви запушвания и помага на тубулите да се освободят..

  Масажна техника за новородени с дакриоцистит:

  1. На първо място, трябва да си измиете ръцете, да премахнете всички бижута, да изрежете ноктите си, за да не нараните новороденото и да не заразите.
  2. Ако е налице гнойно отделяне, първо, с движение отдолу-нагоре, е необходимо да се изцеди гнойното съдържание. Избършете окото с памучен тампон или марля, напоена с антисептичен разтвор.
  3. След това поставете антибиотици на капки и сега избутайте капките през тубулите в слъзната торбичка и по-нататък отгоре надолу. Капките трябва да се капят няколко пъти.
  4. Повторете тези движения десет пъти, два до три пъти на ден. Поставете мехлем върху долния клепач през нощта.

  Какво казва най-известният педиатър в страната, д-р Комаровски за масажа при възпаление на слъзния канал при деца, можете да намерите тук:

  Операция

  Хирургията е най-радикалният метод за дакриоцистит при малки деца и се използва само ако предишните методи не са дали резултат. След това проходимостта се възстановява хирургично. Процедурата се провежда в болнична обстановка, под местна или обща анестезия.

  Ако след консервативно лечение на дакриоцистит слъзният канал при новороденото не се е отворил, приложете:

  • Изкуствена пункция на слъзния канал при новородени.
  • Канална пластична хирургия за структурни аномалии.
  • Bougie, сондиране на слъзния канал.

  Най-популярно е озвучаването. В този случай в отвора на слъзния канал се вкарва малка тънка сонда, която пробива запушалките, разчупва филми, сраствания и също така разширява проходимостта на слъзните канали. Процедурата отнема няколко минути, безболезнена, но неприятна за новородено бебе. В някои случаи след няколко месеца сондирането се повтаря.

  Ако очите ви са воднисти и възпалени, слъзният ви канал може да бъде запушен. Запушеният слъзен канал може да бъде причинен от инфекция или по-сериозно медицинско състояние, като тумор. Обикновено масажът може да лекува запушен слъзен канал, но може да се наложи допълнително лечение. Лекарят може да предпише антибиотици или да препоръча операция за коригиране на проблема.

  Тактика на лечение

  При дакриоцистит при кърмаче трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Ако назолакрималният канал на бебето е запушен, детето се нуждае от помощта на офталмолог. Колкото по-скоро се постави диагнозата и започне лечението, толкова повече шансове има бебето да избегне усложнения..

  Консервативна терапия

  Масажът на слъзния канал при новородени е в основата на консервативното лечение на дакриоцистит. Масажът се извършва на всеки 2-3 часа с чисти ръце.

  Когато провеждате процедурата, трябва да се придържате към някои правила..

  1. Поставете детето по гръб или отстрани и подпрете главата.
  2. Натиснете надолу слъзния сак с малкия си пръст.
  3. Масажирайте около вътрешния ъгъл на окото си няколко пъти. Представете си, че рисувате запетая - и се движете от ъгъла на окото към носа. Натиснете здраво, но внимателно върху слъзната торбичка, за да не повредите нежната бебешка кожа.
  4. Повторете процедурата поне 5 пъти.

  Масажът се счита за ефективен, ако след процедурата от очите на бебето се отделят няколко капки гной. Полученият разряд трябва внимателно да се събира с памучен тампон, потопен в разтвор на фурацилин или преварена вода.

  Заедно с масажа се предписват и антибактериални лекарства под формата на капки. Лекарството се влива в окото веднага след масаж на слъзната торбичка. Продължителността на лечението е най-малко 2 седмици.

  Какво да не правим с дакриоцистит?

  • Поставяне на кърма в очите.
  • Изплакнете очите на бебето с чай.
  • Използвайте антибиотици без лекарско предписание.

  Всяко от тези действия може да доведе до допълнителна инфекция и да влоши състоянието на детето..

  Как можете да помогнете на бебето си? Изплакнете очите с разтвор на фурацилин, отстранете корите след сън и се уверете, че миглите на детето не се слепват от гной. Внимателната грижа за очите може да помогне да се избегнат вторични инфекции и усложнения.

  Хирургия

  Сондирането на слъзния канал при новородени се извършва, ако консервативната терапия е била неефективна. В продължение на 2 седмици родителите се насърчават да редовно масажират детето си. Ако през това време състоянието на бебето не се е подобрило, носослезният канал се измива.

  Сондирането се извършва под местна упойка. По време на процедурата лекарят вкарва тънка сонда в носослезния канал и счупва мембраната. След това в лумена на канала се инжектира антисептичен разтвор. След процедурата се предписват антибактериални капки и масаж на слъзната торбичка, вече познат на родителите.

  Слъзният канал се измива на възраст 2-6 месеца. В някои случаи може да са необходими повече от една процедура, преди проблемът да бъде напълно разрешен. В интервала между сондите продължава масаж и вливане на антибактериални разтвори.

  След като бебето достигне шест месеца, мембранният филм е обрасъл и сондирането става неефективно. В такава ситуация може да се наложи пълна операция под обща анестезия. При аномалии в развитието на назолакрималния канал се извършва хирургическа интервенция на възраст 5-6 години.

  Запушването на слъзния канал, според медицинската статистика, се диагностицира при 5% от новородените. Има основания да се смята, че патологията е много по-често срещана, проблемът може просто да изчезне преди да отидете на лекар, без да причинява усложнения.

  Обикновено при всички хора повърхността на очната ябълка редовно се навлажнява със сълзотворна течност, когато мига. Произвежда се от слъзната жлеза, разположена под горния клепач, както и от допълнителните конюнктивални жлези. Тази течност образува филм, който предпазва окото от изсушаване и заразяване. Сълзите съдържат антитела и биологично активни компоненти с висока антибактериална активност. Течността се натрупва във вътрешния ръб на окото, след което чрез специални каналчета навлиза в слъзната торбичка и оттам тече надолу по назолакрималния канал в носната кухина.

  Забележка:
  Тъй като бебето не може да обясни, че изпитва дискомфорт, родителите трябва да могат да разпознават признаците на развитие на патология.

  Диагностика на дакриоцистит

  За да постави диагноза, лекарят, когато анализира оплаквания, установява времето на появата на отделяне от очите, лакримация и лакримация, как симптомите са се променили с течение на времето; какво лечение е проведено и за колко време, на каква възраст е започнато. Не забравяйте да помолите Вашия лекар да Ви покаже техниката на извършване на масаж на слъзна торбичка.

  По време на външен преглед лекарят определя наличие на лакримация или лакримация (при условие, че детето е спокойно), наличие или липса на изпъкналост във вътрешния ъгъл на окото, изследва кожата в областта на клепача: наличие на зачервяване и подуване; оценява състоянието и положението на клепачите (по-специално крайбрежния ръб), растежа на миглите, обръща внимание на наличието и състоянието на слъзните точки, оценява естеството на отделянето при натискане върху областта на слъзната торбичка. По естеството на последното може да се определи видът на инфекциозния агент

  По обема на отделянето може да се прецени размерът на слъзната торбичка. След изцеждане на съдържанието могат да се извършват цветни тестове.
  Тубуларният тест помага да се оцени смукателната функция на слъзните точки, слъзните каналчета и слъзната торбичка. За това се капят в окото 2 капки 3% коларгол. Обикновено боята в окото трябва да изчезне в рамките на 5 минути - положителен тест. Ако боята изчезне в рамките на 10 минути, това означава забавяне на изтичането на слъзна течност, докато оплакванията от разкъсване и разкъсване са чести - забавен тест. Ако боята остане в конюнктивалната кухина за повече от 10 минути, тогава тестът е отрицателен, докато изтичането на сълзи е значително нарушено.
  Назален тест помага да се оцени проходимостта на цялата слъзна система. За това 2 капки 3% коларгол също се вливат в окото. Памучна турунда се инжектира на дълбочина 2 см от входа на носа. Появата на боя върху него в рамките на 5 минути след вливането показва нормалната функция на слъзните проходи - положителен тест, в рамките на 10 минути - забавен тест, т.е. има отлив, но той е малко забавен; появата на боя по-късно от 10 минути показва липса на изтичане и показва пълно нарушение на проходимостта на разкъсващата система - пробата е отрицателна.
  Когато задава цветни проби при бебе, то трябва да лежи по гръб. Когато се извършват, детето по правило крещи, докато е по-удобно да се наблюдава появата на боя на гърба на фаринкса. Тълкуването на резултатите е идентично с това на назалния тест..
  Лабораторно изследване на отделянето е задължително, за да се идентифицира патогенът и да се определи чувствителността към антибиотици.
  Допълнителните методи за изследване включват ендоскопия на носната кухина, сондиране и измиване на слъзните канали, които се използват не само за диагностика, но и за терапевтични цели..

  Също така, когато се изследва дете с дакриоцистит, се изисква общ кръвен тест и консултация с педиатър, за да се изключат съпътстващите ARVI, алергии или други заболявания.

  Лечение

  При някои деца до края на втората седмица от живота остатъците от ембрионална тъкан в слъзните канали изчезват сами и проблемът е разрешен. В някои случаи щепселът продължава и не можете да се справите без помощта на детски офталмолог.

  Трябва да се консултирате с лекар възможно най-рано, за да се избегне сериозно усложнение на дакриоцистит на новороденото - флегмон на слъзната торбичка. Усложнението е придружено от повишаване на телесната температура, детето става неспокойно, плаче, което допълнително изостря проблема. Липсата на лечение за дакриоцистит може да доведе до фистули на слъзната торбичка.

  На първо място, на детето се предписва масаж на слъзния канал, който родителите ще трябва да извършват редовно на детето у дома. С помощта на масажни движения в носния канал се предизвиква повишено налягане, което помага за разкъсване на ембрионалната мембрана и възстановяване на проходимостта на слъзните проходи.

  Правила за масаж

  Преди процедурата трябва добре да измиете ръцете си, да отрежете късо ноктите си.

  С памучен тампон, потопен в разтвор на фурацилин (1: 5000) или в отвара от лайка, гной се отстранява чрез триене на очната цепка от слепоочието до носа, тоест от външния край на окото до вътрешния. Не използвайте марлени подложки, защото оставят мъх.

  Самият масаж се състои от 5-10 резки движения, извършвани с показалеца. След като почувствате малка пръст във вътрешния ъгъл на окото с пръст, трябва да намерите най-високата му точка, доколкото е възможно от носа. Като щракнете върху тази точка, трябва да плъзнете пръста си отгоре надолу към носа на детето. Движенията се повтарят 5-10 пъти без прекъсване.

  При натискане на слъзната торбичка може да се отдели гной. Отстранява се чрез измиване и масажът продължава..

  В края на манипулацията в окото на бебето се накапват капки за очи.

  Масажната процедура трябва да се извършва 4-7 пъти на ден в продължение на поне две седмици. По правило до 3-4 месеца проблемът на детето се решава.

  В допълнение към масажа се прилага измиване на очите и противовъзпалителни капки. Като капки за очи най-често се използват 0,25% левомицетин, витабакт.

  Ако масажът не работи

  Ако консервативното лечение не даде желания ефект, се извършва бужиране на слъзния канал.

  До шестмесечна възраст е важно детето да възстанови проходимостта на слъзните проходи, в противен случай тънката мембрана става по-плътна и преодоляването на препятствието става много по-трудно. Ако масажът не даде резултат, тогава бебето се нуждае от хирургическа помощ - сондиране (бужиране) на слъзния канал

  Операцията се извършва под местна упойка и се състои в това, че лекарят вкарва сонда в назолакрималния канал, пробивайки през ембрионалния филм

  Ако масажът не даде резултат, тогава бебето се нуждае от хирургическа помощ - сондиране (бужиране) на слъзния канал. Операцията се извършва под местна упойка и се състои в това, че лекарят вкарва сонда в назолакрималния канал, пробивайки през ембрионалния филм.

  След процедурата се предписва курс на масаж и специални капки за очи, за да се предотврати образуването на сраствания (в случай на поява, тези сраствания ще доведат до рецидив на заболяването).

  Ако след един и половина до два месеца очите продължават да гноят, тогава операцията се повтаря.

  Ако сондирането е неефективно, е необходимо допълнително изследване на бебето, за да се изключат аномалии в развитието на назолакрималния канал, изкривяване на носната преграда и друга патология. В някои случаи детето може да се нуждае от дакриоцисториностомия - сложна хирургична интервенция, която се извършва, когато бебето навърши пет или шест години.

  Лечение на дакриоцистит

  Лечението на дакриоцистит е насочено към възстановяване на нормалната проходимост на слъзните проходи, спиране на възпалението и дезинфекция на цялата слъзна система. Трябва да се започне възможно най-рано..

  Масаж при дакриоцистит на новородени

  При дакриоцистит на новородени, лечението започва, като правило, с масаж на слъзната торбичка. Майката на детето трябва да овладее точно тази техника, в противен случай масажът в най-добрия случай ще бъде неефективен. Правилното изпълнение на масажа води до пълно възстановяване при 1/3 от децата на възраст под 2 месеца, при 1/5 от децата на възраст 2-4 месеца и само при 1/10 от децата над 4 месеца. За да извършите масажа, е необходимо да извършите 5-10 резки вертикални движения с показалеца на измитата дясна ръка от вътрешния ъгъл на окото към крилото на носа, без да го привеждате към него, докато е необходимо да притиснете меките тъкани към костта, сякаш изстисквате съдържанието в носната кухина, докато не трябва да се изстисква в окото, което е недопустимо. Кръговите движения в областта на слъзната торбичка също са неприемливи. Масажът трябва да се прави 5-6 пъти на ден преди хранене. След масажа се накапват предписаните капки, но не и кърма или чай и т.н. това може само да влоши хода на дакриоцистит. Но ако има зачервяване, подуване или подуване в областта на слъзната торбичка, тогава масажът в този случай е строго противопоказан.

  Медикаментозно лечение на остър дакриоцистит

  При остър дакриоцистит са показани суха топлина, UHF в областта на слъзната торбичка, антибиотична терапия (както местна, така и обща). При омекотяване е показано отваряне и източване на абсцеса. За дакриоцистит се използват дезинфектанти и антибактериални средства.

  Като начало, за да се почисти конюнктивалната кухина, тя трябва да се изплакне или с отвара от лайка, или с разтвор на фурацилин. Антибиотичната терапия директно зависи от резултатите от микробиологичното изследване на отделянето и определянето на чувствителността. Като правило при новородени, в 95% от случаите, причинителят е стафилокок, по-рядко стрептокок и Pseudomonas aeruginosa. От антибактериалните лекарства Tobrex, Vigamox са се доказали добре, офтаквикс често се използва за деца над 1 година; също при дакриоцистит могат да се използват антибиотици като хлорамфеникол 0,3%, гентамицин 0,3%. Но за новородени, препаратите на ципрофлоксацин са противопоказани. Използването на албуцид е изключително нежелателно, тъй като, първо, лекарството предизвиква усещане за парене, когато се накапва, и второ, то се характеризира с кристализация, което може допълнително да усложни изтичането на течност в носната кухина. Модерно антисептично лекарство е витабакт, който има антибактериална активност срещу стафилококи, стрептококи, ешерихия коли, клебсиела, хламидия и др. Ако се предписват няколко лекарства, интервалът между вливанията (вливанията) трябва да бъде поне 15 минути.

  Ако правилният масаж в продължение на 1-2 седмици не доведе до възстановяване, тогава е необходимо да се сондират слъзните канали. Най-добрата възраст за тази процедура е 1-3 месеца. В този случай ембрионалната запушалка се разрушава механично с помощта на специална сонда. Процедурата се извършва под местна упойка. Често една такава процедура е достатъчна за пълно възстановяване на проходимостта, но понякога се изискват две или дори многократно сондиране. С по-късно сондиране ефективността на лечението намалява. Самата процедура на озвучаване трябва да се извършва от опитен лекар. Веднага след сондиране се извършва промивка на слъзните канали.

  След сондиране се предписва медикаментозно лечение за 1-3 месеца и се извършва многократно измиване.

  При липса на ефекта от многократното сондиране при деца над 5 години се използва въвеждането на тръби в слъзните канали, които могат да бъдат там до 2 години. Ако лечението е неефективно, се извършва сложна операция - дакриоцисториностомия, която може да се извърши външно (с кожен разрез) или през носната кухина, като последната е най-малко травмираща.

  Хроничният дакриоцистит се лекува само хирургично (дакриоцисториностомия).

  Офталмологът Odnoochko E.A..

  Прогноза

  Навременното откриване на дакриоцистит при новородено бебе от неонатолог или педиатър, както и спешно насочване към детски офталмолог, са ключът към успешното лечение. Използването на терапевтичен масаж и ранното сондиране на слъзния канал в повечето случаи ви позволява бързо да спрете възпалителния процес.

  Въпреки това, ненавременното или неадекватно лечение на дакриоцистит може да провокира язва на роговицата, излизане на гноен процес извън слъзната торбичка с развитието на тежки усложнения. В някои случаи дакриоциститът при деца става хроничен.

  Заключение

  Всеки знае, че предотвратяването на каквато и да е болест е много по-добро от излекуването. Но, за съжаление, няма начини за предотвратяване на дакриоцистит при новородени, тъй като той най-често е вроден. Това заболяване се лекува доста лесно и бързо, така че родителите не трябва да се притесняват - те трябва само да се консултират с бебето възможно най-скоро..

  Мария Казакова, неонатолог 52 статии на сайта

  След като завършва университета, тя завършва стаж по направление „Неонатология“ в Самарския държавен медицински университет. След завършване на професионално обучение и до момента работя като неонатолог в Градската клинична болница № 1 (Перинатален център) в Уляновск.