Слъзните канали имат сложна структура. Всяко незначително възпаление или обикновено петно ​​може напълно да блокира дренажния път на сълзата. Това се случва с дакриоцистит. Сълзата спира да се движи по обичайния си маршрут.

Дакриоциститът е по-често при новородени и при хора на възраст 30-40 години и повече. Възпалението на слъзната торбичка е най-често при новородени бебета на възраст 2-4 месеца.

Анатомия на слъзния канал

Слъзната течност се произвежда от слъзната жлеза, след което тя попада в конюнктивалната кухина, от която преминава през слъзните канали в слъзната торбичка, откъдето сълзата тече през носослезния канал в носната кухина. Назолакрималният канал има много гънки, които предотвратяват навлизането на инфекция от носа. При новородените този канал е къс - около 8 мм, освен това клапаните на канала са слабо развити, което създава благоприятни условия за проникване на инфекция.

Симптоми на нарушена проходимост на слъзните проходи: лакримация, лакримация, влошена от вятъра и / или гнойно отделяне в едното или двете очи. В някои случаи може да се появи малка безболезнена издатина във вътрешния ъгъл на окото, с натиск върху която се появява лигавица и след известно време гнойно отделяне.

Причини за поява на дакриоцистит при новородени

Преди раждането изходният отвор на канала се затваря с филм, който обикновено избухва веднага след раждането. Ако това не се случи, в слъзната торбичка се натрупва сълза, която се превръща в среда за размножаване на околните бактерии, което води до възпаление - дакриоцистит.

Развитието на дакриоцистит при деца се улеснява и от особености или вродени аномалии в структурата на носната кухина, които могат да предотвратят изтичането на слъзна течност от слъзната торбичка, както и чести ринити и изригване на горните зъби.

Диагностика на дакриоцистит

За да постави диагноза, офталмологът анализира оплакванията на пациента, предишната история на лечението, учи родителите на техниката за извършване на масаж на слъзна торбичка.

При преглед лекарят определя наличието или липсата на лакримация или лакримация, наличието или липсата на изпъкналост във вътрешния ъгъл на окото. Изследва кожата в областта на клепача за зачервяване и подуване, оценява състоянието и положението на клепачите, растежа на миглите, обръща внимание на състоянието на слъзните отвори, оценява естеството на отделянето при натискане върху областта на слъзната торбичка.

Тестване

1. Трубният тест помага да се оцени функцията на слъзните отвори, слъзните каналчета и слъзната торбичка. За да направите това, 1 капка 2% коларгол се влива в окото. Боята обикновено трябва да изчезне в рамките на 5 минути. Ако боята изчезне в рамките на 10 минути, това показва забавяне на изтичането на слъзна течност. Ако боята остане в конюнктивалната кухина повече от 10 минути, изтичането на сълзи е значително нарушено..

2. Назален тест помага да се оцени проходимостта на цялата слъзна система. За да направите това, 1 капка 2% коларгол се влива в окото. Памучна турунда се инжектира в носа на дълбочина 2 см. Появата на боя върху нея в рамките на 5 минути след вливането показва нормалната функция на слъзните канали, в рамките на 10 минути - има изтичане, но донякъде се забавя. Появата на боя след 10 минути показва липса на изтичане и пълно нарушение на проходимостта на разкъсващата система.

Лабораторно изследване на отделянето е задължително, за да се идентифицира патогенът и да се определи чувствителността към антибиотици.

Допълнителните методи за изследване включват ендоскопия на носната кухина, сондиране и промиване на слъзните канали, които се използват не само за диагностика, но и за терапевтични цели..

По време на прегледа се извършват и общ кръвен тест и консултация с педиатър, за да се изключат съпътстващи ARVI, алергии или други заболявания.

Лечение на дакриоцистит

Лечението е насочено към възстановяване на проходимостта на слъзните проходи, спиране на възпалението и дезинфекция на цялата слъзна система.

Масаж при дакриоцистит на новородени

При дакриоцистит лечението обикновено започва с масаж на слъзната торбичка. Тази техника трябва да бъде правилно обучена. Масажът се извършва 5-6 пъти на ден преди хранене. След сесията се накапват капки, предписани от лекаря, а не кърма, чай и др., Това може само да влоши хода на заболяването. Ако има зачервяване, подуване или подуване в слъзната торбичка, масажът е строго противопоказан.

Медикаментозно лечение на остър дакриоцистит

За дакриоцистит се използват дезинфектанти и антибактериални средства. Като правило при новородени, в 95% от случаите, причинителят е стафилокок, по-рядко стрептокок и Pseudomonas aeruginosa. Използването на албуцид и фурацилин е изключително нежелателно, тъй като, първо, те предизвикват усещане за парене, когато се накапват, и, второ, те се характеризират с кристализация, което допълнително може да усложни изтичането на течност в носната кухина. Vitabact е модерно антисептично лекарство, има антибактериално действие срещу стафилококи, стрептококи, ешерихия коли, клебсиела, хламидия и др..

Сондиране на слъзните канали

Ако правилното извършване на масаж в комбинация с антибиотична терапия в продължение на 3-4 седмици не доведе до възстановяване, се изисква сондиране на слъзните канали. Оптималната възраст за тази процедура е 2-3 месеца. Ембрионалната тапа се отстранява механично с помощта на специална сонда. Процедурата се извършва под местна упойка. Често една процедура е достатъчна за пълно възстановяване на проходимостта, но понякога се изисква многократно сондиране.

След сондиране се провежда лечение с лекарства и многократно изплакване в продължение на 1-3 седмици.

Дакриоцисториностомия

Ако лечението не даде резултат, се извършва сложна операция - дакриоцисториностомия. Хроничният дакриоцистит се лекува само с операция.

Дакриоцистит при възрастни

Проявите на дакриоцистит в повечето случаи са леки. Острият дакриоцистит може да бъде придружен от болка в слъзната торбичка, но често няма болезнени симптоми, така че много пациенти отлагат посещението при лекар. Първият признак на дакриоцистит е подуване в слъзната торбичка. Натискът може да предизвика неприятни (но обикновено не силни болки) усещания. Понякога натискът провокира отделянето на малко количество мътно съдържание (или гной) от слъзните отвори. Друг характерен симптом е сълзенето. Сълзата не може да се абсорбира и да влезе в носната кухина.

Дългосрочното отсъствие на лечение е опасно за развитието на гнойни усложнения. С течение на времето размножаващите се бактерии могат да се преместят извън слъзната торбичка и да проникнат в тялото. Когато околните тъкани участват в процеса, се образува тежко гнойно възпаление - абсцес или дори флегмон (ако възпалението се разпространява бързо). Това са много опасни заболявания, които са трудни за лечение, затова е важно да се консултирате с лекар своевременно, предотвратявайки развитието на усложнения.

Дакриоциститът няма характерни симптоми. Подуването и сълзенето са признаци, по които може да се подозира това заболяване, но за да предпише лечение, трябва да знаете точната диагноза. За това офталмологът извършва серия от изследвания при първата консултация. Всички диагностични процедури се извършват с една цел - да се определи дали носослезните проходи са проходими.

Тестът на Запад е често срещана диагностична техника. В окото се вкарват няколко капки коларгол 2%. Първо, памучен тампон се поставя в съответната ноздра. Колкото по-бързо се появят първите оранжеви петънца върху тампона (коларгол), толкова по-добра е проходимостта на очно-носовата пътека. Това обикновено отнема около две минути. Ако тампонът е оцветен след пет до десет минути, трябва да повторите изследването, може би проходимостта на слъзните проходи е нарушена. Ако коларголът продължава повече от десет минути (или изобщо не се появява), слъзните проходи са непроходими (или проходимостта е сериозно нарушена).

Как да се лекува?

Лечението на дакриоцистит се състои от две части. Първият е възстановяването на проходимостта на назолакрималния канал (чрез операция). Втората е противовъзпалителна и антибактериална терапия. Възстановяването на проходимостта на назолакрималните проходи се извършва по два начина. Най-често срещаният е бужи. Bougie е въвеждането на специална сонда (bougie) в тубулите, която пробива запушването (ако има такова) и изтласква стените на назолакрималния канал (ако те са стеснени, например, в резултат на възпалителен процес). Процедурата продължава няколко минути и обикновено е придружена от лек дискомфорт, за да се сведе до минимум и да се сведе до минимум използването на интравенозна анестезия.

Друг начин е дакриоцисториностомия. Това е по-сложна хирургична процедура. Използва се, когато бугинажът в комбинация с други методи на лечение не дава желания резултат. По време на операцията лекарят формира комуникация между слъзната торбичка и носната кухина, заобикаляйки назолакрималните канали. Такава операция помага да се предотврати развитието на тежки гнойни усложнения..

Автор на материала е д-р, офталмолог-хирург на Детска клиника EMC, Виктор Макаров

Симптоми и лечение на вроден дакриоцистит при новородени

Структурата на слъзния апарат и механизмите на развитие на дакриоцистит

Слъзната течност се произвежда от жлезите, които са разположени извън горните клепачи. Основната му функция е да овлажнява конюнктивата. Сълзите се отстраняват през слъзните канали, разположени в долния вътрешен ъгъл на всяко око. Тези канали са свързани със слъзната торбичка, която се отваря в назолакрималния канал. По този начин излишната течност се отстранява в носната кухина. Ако оттокът е нарушен, в слъзната торбичка се натрупват патогенни микроорганизми, които стават причина за нейното възпаление.

Дакриоциститът при новородени е сравнително рядка патология, диагностицирана при 1–7% от бебетата през първите месеци от живота. Развитието на болестта в тази възраст най-често се свързва с запушване на назолакрималния канал с лигавица. В ембрионалния период предпазва очите на бебето от околоплодната течност и избухва с първия вик при повечето новородени.

Други причини за развитието на дакриоцистит при деца включват:

 • вродени аномалии в структурата на назолакрималния апарат (истинска атрезия);
 • травматично увреждане;
 • очни инфекции;
 • тумори, които създават механична пречка за изтичане на сълзи.

Продължителният ход на заболяването е изпълнен с развитието на флегмон. Това е остър възпалителен процес с дифузен характер, който може да доведе до увреждане на централната нервна система, мозъчни абсцеси и смърт. Ако подозирате вроден дакриоцистит, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Симптоми на дакриоцистит при новородени

Трудността при откриването на дакриоцистит се крие в сходството му с други заболявания, например конюнктивит. И двете патологии се проявяват:

 • зачервяване на очите;
 • натрупване на гнойно съдържание;
 • корички върху миглите на горния и долния клепач;
 • сълзене;
 • подуване;
 • зачервяване;
 • сърбеж и болезненост.

Когато слъзните канали са запушени, най-често се наблюдават едностранни увреждания. Конюнктивит почти винаги засяга и двете очи.

Друга особеност на дакриоцистита е подуване на долния клепач. При конюнктивит подуването е неравномерно и по-слабо изразено.

Много бебета реагират на заболяване с общо неразположение, което се проявява чрез:

 • висока телесна температура;
 • треска;
 • чест плач;
 • отказ от ядене.

Същите симптоми могат да показват развитие на усложнения..

Самолечението е неприемливо, тъй като някои форми на заболяването изискват хирургическа намеса.

Дакриоциститът при новородени е сравнително рядка патология, диагностицирана при 1-7% от бебетата през първите месеци от живота.

Диагностика на заболяването

Предварителната диагноза се поставя след визуален преглед. За да се потвърди, се прави тест на Веста. Помага да се определи проходимостта на каналите, като се използва оцветяващата течност. Преди това в носа на детето се инжектира тънък турникет от памучна вата, след което в окото се вкарват специални капки. В случай на запушване, цветът на памучната вата не се променя след 10 или повече минути.

Други диагностични методи.

 1. Контрастна рентгенография. Проучването помага да се оцени проходимостта на каналите и да се види къде е настъпило запушването. Поради излагането на радиация този метод рядко се използва при малки деца. Обикновено се предписва, ако има съмнение за вродени патологии на слъзния апарат..
 2. Ендоскопска риноскопия. Информативен метод за изследване, който се извършва с помощта на гъвкава сонда, оборудвана с видеокамера. Помага да се изследва структурата на назолакрималния канал и да се елиминира лигавицата при новородени. Недостатъците на процедурата включват необходимостта от използване на анестезия поради високия риск от увреждане на каналите, когато бебето се движи..

За да предпише адекватно лечение, лекарят трябва да идентифицира причинителя на заболяването. За това се прави бактериална култура на отделяне от окото.

Видове лечение

Консервативната терапия за дакриоцистит не винаги помага. Подходящ е за деца, чийто канал е запушен от ембрионална тъкан, която не е изчезнала след раждането. За да премахнете препятствието, използвайте:

 • масаж;
 • звучене.

Последният метод помага много по-бързо, но е проблематично точното вкарване на сондата в назолакрималния канал на детето. Резките движения на бебето могат да доведат до нараняване и да влошат ситуацията. Масажът на очите е предпочитаният метод, ако състоянието на детето е задоволително. Бутащите движения помагат за изтласкването на филма и отпушване на възпаления канал. Как правилно да масажирате слъзната торбичка - офталмологът ще ви каже.

С вродено стесняване на назолакрималния канал те прибягват до операция - дакриоцисториностомия, която е от 2 вида:

 1. на открито. До блокирания канал се достига чрез малък разрез на кожата;
 2. вътрешен (ендоскопски). Извършва се с помощта на тънка тръба, която се вкарва в носослезния канал през носната кухина.

Изборът на техника зависи от причината за възпалението. Ако назолакрималният канал е запушен, за предпочитане е да се прибегне до вътрешна дакриоцисториностомия.

Операцията помага за решаването на проблема чрез:

 • премахване на механично препятствие;
 • инсталиране на стент - пластмасова тръба, която разширява лумена на назолакрималния канал;
 • създаване на изкуствен канал, заобикалящ.

Медикаментозната терапия включва използването на антисептични капки или мехлеми с тобрамицин. В напреднали случаи е необходимо системно антибиотично лечение. Лекарствата се избират в зависимост от вида на патогена.

Медикаментозното лечение на дакриоцистит се отнася до спомагателни методи, тъй като не решава проблема със запушената слъзна торбичка

Масаж на слъзна торбичка у дома

Преди да извършите процедурата, трябва добре да измиете ръцете си със сапун и да ги третирате с антисептичен разтвор, например хлорхексидин..

Как сами да масажирате слъзната торбичка.

 1. Поставете детето в хоризонтално положение и поставете пред очите му антибактериални капки, предписани от лекаря.
 2. Поставете излишния разтвор с памучни тампони, придвижвайки се от външния ъгъл на окото към вътрешния.
 3. Поставете палци или показалци точно под вътрешните ъгли на очите и направете серия от спретнати, подобни на точки движения отгоре надолу.
 4. Капете и отново попивайте очите на бебето.

Процедурата се извършва 4-6 пъти на ден в продължение на 10 минути. Ефективността му се посочва чрез намаляване на сълзотворната течност в очите или изтичането й през носа. При липса на положителна динамика в рамките на 2 седмици бебето се изследва назолакрималния канал.

заключения

Успехът на лечението на дакриоцистит зависи от навременното откриване на патология. Ако бебето развие тревожни симптоми, то трябва незабавно да се покаже на офталмолог. Той ще ви каже как правилно да масажирате слъзната торбичка и ще изберете други тактики, ако масажът не помогне. Медикаментозната терапия облекчава симптоматичните прояви на заболяването, усложнява диагностиката и води до усложнения.

Дакриоцистит при дете

Дакриоцистит заболяване се появява при деца поради нарушена проходимост на слъзните канали, което допринася за развитието на патогенни микроорганизми и възпаление на лигавицата на слъзната торбичка. Навременното лечение на дакриоцистит ще предотврати сериозни гнойни възпалителни усложнения на носните проходи и мозъка на детето (абсцес, менингит, гнойни ръце или енцефалит).

Причините за дакриоцистит при дете

Всички причини за дакриоцистит при възрастни и деца са разделени на вродени и придобити.

Вроден дакриоцистит

Новородено дете се ражда с нарушение на проходимостта на слъзните канали (стесняване, пълно запушване на слъзните канали или наличие на сгънати участъци върху лигавицата на слъзната торбичка), запазването на т. Нар. Желатинова запушалка (предпазва долната част на слъзно-носния канал по време на вътрешноматочно развитие и избухвания ).

Придобит дакриоцистит

Дете и възрастен могат да придобият болестта поради наличието на чужди тела в слъзно-носния канал (реснички, прах и др.), Гноен конюнктивит или други инфекциозни заболявания на очите и носната лигавица, последица от наранявания на очите, възпаление на максиларния синус или други синуси.

Симптоми на дакриоцистит при деца

Първият и основен симптом на появата на дакриоцистит е обилно сълзене и подуване на слъзната торбичка (отокът се появява близо до вътрешния ъгъл на окото) при дете. Ако натиснете малко върху тази област с пръст, може да започне да тече гнойна или мукопурулентна прозрачна жълтеникава течност. Може да се появи и конюнктивален оток на клепачите.

Други симптоми на дакриоцистит включват:

 • зачервяване на вътрешните ъгли на очите,
 • сърбеж,
 • повишена телесна температура,
 • болезнени усещания при леко докосване на отока.

В зависимост от формата на протичане на дакриоцистит, клиничната картина може да се различава леко.

Остър дакриоцистит

При острата форма на дакриоцистит детето има силно зачервяване и подуване на областта на слъзната торбичка, това води до затваряне на палпебралната цепнатина. След два до три дни във вътрешния ъгъл на очите се образуват фистули (дупка), които се отварят независимо, от тях се отделя гнойно съдържание от възпалени слъзни торбички.

Хроничен дакриоцистит

В случаите на хроничен ход на дакриоцистит, децата изпитват силно разтягане на слъзните торбички, чиято кожа, разположена над слъзната торбичка, придобива синкав оттенък.

Откъде идва гной в окото на дете с дакриоцистит?

Дакриоциститът, подобно на конюнктивит, е възпалително очно заболяване. Когато детето се разболее, сълзите застояват, което допринася за развитието на вредна микрофлора в слъзната торбичка и слъзните канали. В резултат на възпалителния процес и жизнената активност на пиогенните микроорганизми (стафилококи, стрептококи, менингококи и други) възниква нагнояване.

Диагностика

За да се установи и потвърди диагнозата дакриоцистит, ще бъде достатъчно да се изследва детето от детски офталмолог, но при тежки форми на заболяването се проверява проходимостта на назолакрималния канал. Този тест се основава на вливането на контрастно (багрилно) вещество директно в конюнктивалната торбичка. За целта използвайте теста на Бугаев и Веста.

Тествай Уест

В носния проход се поставя чист памучен тампон, докато очите се накапват с разтвор на коларгол. Ако тампонът не се зацапа в рамките на 5-10 минути, детето се диагностицира с запушване на слъзните проходи.

Тест на Бугаев за определяне на заболяването дакриоцистит

Тест на Бугаев или тест за вливане на флуоресцеин - разтвор на флуоресцеин се влива в очите на детето и се изследва с помощта на специална лампа със син филтър. След това пребройте броя на зоните, които не са боядисани и броя на точковите дефекти (недостатъци) на конюнктивата и роговицата на окото. Повече от 10 дефекта или разкъсвания на слъзния филм показват патологични промени в окото.

Също така, като диагноза, те използват:

 • диагностично сондиране (измиване на слъзните канали),
 • пасивен назолакримален тест за потвърждаване на запушване на каналите,
 • Ултразвук на очната ябълка или биомикроскопия,
 • контрастна рентгенография на слъзния канал (разтвор на йодолипол) - използва се за изясняване нивото на запушване или стесняване на слъзните канали,
 • бактериологична култура на отделянето - за определяне на причинителя на възпалението.

Всички тези методи ви позволяват да проучите задълбочено всички структури на очната ябълка и правилно да диагностицирате за назначаването на правилно и ефективно лечение на дакриоцистит..

Как да разграничим дакриоцистит от конюнктивит?

При конюнктивит детето има зачервяване на очите, появява се сърбеж и парене, възможно е леко подуване на клепачите и отделяне от очите. Ако е дакриоцистит, не се наблюдава зачервяване, но се появява силно сълзене, но ако натиснете леко върху слъзната торбичка, се отделя гной или слуз. Има подуване на вътрешната област на ъгъла на очите.

Лечение на дакриоцистит при деца

При вроден дакриоцистит новородените се лекуват с масаж, сондиране и измиване на очите. При вторично заболяване са необходими сложни хирургични интервенции, за да се възстанови частично или напълно нарушението на лакримацията.

Лекарствата се използват за предотвратяване на инфекции и борба с патогенните бактерии. За това се използват редица противовъзпалителни лекарства, капки, мехлеми, антибиотици, в редки случаи се използват хормонални лекарства.

Какви бебешки капки трябва да бъдат избрани за лечение на дакриоцистит?

Всички лекарства трябва да бъдат предписани от вашия медицински специалист. Най-често срещаните и ефективни лекарства са както следва:

 • "Collargol" - противовъзпалителни и бактерицидни капки;
 • "Signcef" е антибактериално лекарство, в което активното вещество е антибиотикът левофлоксацин, който е активен срещу стафилококи, стрептококи и ентеробактерии, които могат бързо и активно да се размножават в благоприятна среда на слъзните канали;
 • "Ципромед" - по своето действие е подобен на "Сигнецеф", счита се за негов аналог;
 • "Албуцид" - не е желателен за употреба при новородени, причинява изгаряне и удебеляване на ембрионалния филм. Използва се само по указание на лекар, в случаите на ядене други капки са безсилни;
 • "Тобрекс" е бързо ефективно бактерицидно средство, силен антибиотик;
 • "Левомицетин" - може да се предписва както под формата на капки, така и под формата на мехлеми. Мехлемът трябва да се прилага през нощта, за долния клепач на детето;
 • "Oftalmoferon" е антимикробно и антивирусно лекарство от семейството на интерфероните. Има локален анестетичен ефект, който може да намали чувството на дискомфорт и усещане за парене в очите;
 • "Floxal" - използва се за лечение на възпалителни заболявания на частите на очите, причинени от чувствителни към това лекарство бактерии (стрептококи, стафилококи, салмонела, шигели и др.);
 • "Vitabakt" е антимикробно лекарство, което има ефект, освен върху бактериите, и върху някои видове вируси и гъбички, които могат да причинят съпътстващи заболявания при дакриоцистит;
 • "Vigamox" се използва за лечение на възпаление, причинено от микроорганизми, устойчиви на други антибактериални лекарства;
 • "Гентамицин" - предписва се под формата както на капки, така и на мехлеми, със съпътстващи възпалителни процеси на слъзната торбичка и канала.

Ако лекарят е предписал няколко лекарства, те трябва да се използват с интервал от поне 15 минути. Предпоставка за медикаментозно лечение на дакриоцистит е комбинацията от последния с масаж.

Как правилно да масажирате дете с дакриоцистит?

Преди да започнете масажа, трябва добре да измиете ръцете си и да третирате със специален антисептик или да използвате стерилни ръкавици. След това трябва внимателно да изцедите съдържанието на слъзната торбичка и да изчистите очите от гной и слуз чрез измиване с разтвор на фурацилин.

След извършване на подготвителните манипулации, можете да продължите към масажа. Най-добре е да се извършва преди хранене и поне пет пъти на ден, през първите 2 седмици от заболяването се препоръчва до 10 пъти на ден.

Масажна техника:

Етап 1.

Поставяме показалеца във вътрешния ъгъл на бебешкото око, с подложката на пръста към моста на носа. Важно е да знаете, че е правилно да масажирате с показалеца..

Стъпка 2

Натиснете леко върху тази точка. Натискът трябва да бъде умерено силен, така че да е възможно да се пробие филмът, който затваря слъзния канал.

Стъпка номер 3

Преместете пръстите си надолу по моста на носа, без да преставате да натискате кожата. Това движение трябва да бъде рязко и уверено. Това е необходимо, за да се разкъса, а не да се разтегне (както при обикновеното поглаждане) филмът, който предотвратява движението на течността от слъзния канал в носната кухина. С помощта на такива внезапни движения изтласквате течността и гной, натрупани над преградата, в носната кухина..

Стъпка номер 4

След като пръстът ви достигне дъното на носовия мост, най-добре е леко да разхлабите натиска, но не вдигайте пръста си от кожата и го върнете в първоначалното си положение в ъглите на очите.

Стъпка номер 5

След това повторете стъпки 2 и 3. По време на една масажна сесия трябва да направите 10-13 от тези движения, но не повече, за да не разтегнете преградата в канала.

Ако направите всичко правилно, можете да видите как сълзите с гной започнаха да излизат от тубулите в очите. Ако масажът не даде никакви резултати в продължение на 23 седмици, се изследва слъзният канал.

Сондиране за дакриоцистит

Тази процедура се извършва амбулаторно. Офталмолог под местна упойка вкарва сонда през слъзния отвор в назолакрималния канал. Това ви позволява да пробиете запазения филм и да разширите канала за нормално изтичане на сълзи. В една трета от случаите сондирането трябва да се повтори отново след няколко дни. Тази процедура позволява да се възстанови изтичането на сълзи в 90% от случаите..

Сега той набира популярност като вид сондиране, прихващане на слъзния канал. Този метод се състои във въвеждането на специална сонда - бужи в слъзните канали. Бужи изтласква и разширява стеснените стени на назолакрималния канал. Понякога се използват синтетични еластични нишки или кухи тръби по време на бужиране..

Възможно ли е да се излекува дакриоцистит без сондиране?

Отговорът е, разбира се, че можете. В повечето случаи, следвайки инструкциите на лекаря, правилно проведеният курс за масаж ще помогне да се справите с болестта. Но ако видите, че в продължение на 3 седмици такава терапия не дава никакъв резултат, не забравяйте да се свържете с Вашия лекар за сондиране. По-добре е да не отлагате тази процедура, тъй като ранното сондиране може да доведе до по-груба хирургическа интервенция или усложнения.

Оперативно лечение

Това директно зависи от възрастта на детето и вида на дакриоцистита.
В случай на първично заболяване при новородени се използва по-малко травмираща операция - лазерна или ендоскопска дакриоцисториностомия.

Лазерна дакриоцисториностомия

С помощта на ендоскоп с лазер се прави дупка в носната кост, която свързва носната кухина и слъзната торбичка.

Ендоскопска дакриоцисториностомия

Подобна процедура с лазерна дакриоцисториностомия, те също правят нов проход между слъзния канал и носната кухина, използвайки разрез на мястото на запушения слъзен канал.

Вторичният дакриоцистит при дете се лекува само чрез операция.

Един от видовете операции е интубация на слъзния канал - вкарване на тънка силиконова тръба в слъзния канал, която поддържа проходимостта на слъзния канал. След известно време, от 3 седмици до една година, тръбата се отстранява и около нея се образува нова обвивка. Благодарение на тази обвивка, каналът се запазва дори след отстраняване на тръбата..

Фрактура на носната кост, без изместване на фрагментите

Децата се дават много рядко, само в най-екстремните случаи. Процедурата се извършва за възстановяване на проходимостта на слъзния канал чрез разрушаване и изместване на една от носните кости..

Балонна дакриоцистопластика

Тънък проводник се вкарва през отвор в ъгъла на окото, към който е прикрепен микроскопичен разширяващ се балон. Той се довежда до мястото на запушването и се пълни с течност, в резултат на което балонът се отваря и разширява канала. След което се отстранява по протежение на проводника.

Дакриоцисториностомия

При децата този вид хирургическа интервенция почти никога не се използва. Методът се състои в създаването на нов канал между слъзната торбичка и носната кухина, който се огъва около запушения канал. Тръба се вкарва през слъзната торбичка в носната кухина през отвор в костта. Тази тръба остава 5-6 седмици.

Как да разберем, че дакриоциститът е напълно изчезнал?

Ако всички лекарски предписания са били спазени правилно, ще видите, че детето започва да пуска сълза по естествен път. Всички признаци на възпаление и дакриоцистит изчезват, като подуване и зачервяване.

След като видите тези признаци, струва си да се консултирате отново с лекар, за да проведете проучване на проходимостта на носните проходи с помощта на теста на Бугаев или Веста. Хранене след като държите памучен тампон, който се вкарва в носа, петна, можем да говорим за пълното възстановяване на вашето дете.

Но въпреки това дори при успешно лечение си струва да се обърне специално внимание на хигиената на очите на детето. След пълно възстановяване се препоръчва редовно да посещавате лекар, както и да имате всички необходими капки в аптечката за измиване на слъзните канали.

Последици от дакриоцистит

Ако се консултирате с лекар навреме, няма да има последствия за детето след заболяването. Но ако дакриоциститът е продължителен или е предписано неправилно лечение, възможно е разтягане на слъзната торбичка. Също така е възможно появата на флегмон на слъзната торбичка (гнойно възпаление на торбичката, без лечение може да доведе до смъртта й), клепачи, орбитална тъкан или панофталмит - това е разпространението на гнойно възпаление на очите, това може да доведе до пълна слепота или силно намаляване на зрението.

Дългосрочният възпалителен процес може да се развие в абсцес на слъзната торбичка, което от своя страна ще доведе до развитието на различни усложнения при детето и възпаление на мембраните на мозъка (енцефалит или менингит).

Хомеопатия при дакриоцистит

Напоследък хомеопатичните лекарства стават все по-популярни. Сред многото лекарства най-забележимият ефект при лечението на дакриоцистит са:

 • "Argentum nitrikum 30s" - като противовъзпалително средство;
 • "Cochlearia armoration 6s" - лекарство на основата на хрян, използвано за възпаление и дразнене на очите;
 • "Thiosinaminum 12s" - помага при отстраняването на течности от слъзно-носния слъзен канал;
 • "Pulsatilla 6s" - използва се предимно под формата на мехлеми, за отстраняване на гнойно отделяне;
 • "Silicea 30s" - използва се като противовъзпалителни лекарства.

Преди да използвате каквото и да е хомеопатично лекарство, е необходима консултация с лекар.

Традиционна медицина при лечението на дакриоцистит

Отвара от натрошени цветя от лайка

Запарете няколко супени лъжици сухи цветя във варена вода. Оставете го да се влива, филтрирайте, навлажнете памучен тампон и нанесете върху засегнатото око. Процедурата се извършва два пъти на ден..

Сок от каланхое

Сокът от каланхое има дезинфекциращи свойства. За да използвате каланхое, трябва добре да измиете листата и да ги поставите в хладилника за два дни. След това смелете и изцедете сока, смесете го, в равни пропорции с физиологичен разтвор и го заровете в носния проход.

Тинктура на очите

Можете да използвате растението както вътрешно, така и като лосион, защото eyebright се продава под формата на хапчета. Разтворете няколко таблетки в топла вода, навлажнете памучен тампон и избършете очите на детето три пъти на ден.

Ефективно лечение за дакриоцистит е:

 • инфузия на цветя от невен,
 • ментови листа,
 • евкалипт,
 • риган,
 • мъдрец.

Смесете всички съставки в равни количества, запарете тази смес във варена вода и оставете за два дни. Филтрирайте разтвора и използвайте като лосиони. Това лекарство има противовъзпалителни и антимикробни ефекти..

Отвара от дъбова кора

Смесете дъбова кора, жълтурчета и евкалиптови листа. Всичко се залива с вряща вода и се накапва за един час, прецежда се и се погребват очите 2 пъти на ден или се правят очни бани.

Лечението на дете с народни методи срещу дакриоцистит в редица случаи беше ефективно, но е строго забранено самолечението. Преди да използвате каквато и да е отвара или тинктура, не забравяйте да се консултирате с офталмолог.

Дакриоцистит при деца

Сълзливите и гнойни очи при детето не са гледка за слабоумни родители. Дори без специални медицински познания, майките и татковците разбират, че в тази ситуация трябва да се направи нещо. След като прочетете тази статия, ще научите за една от причините - дакриоцистит при деца, както и как да помогнете на бебето.

Какво е?

Дактриоциститът е възпаление, което възниква в специален орган, чиято функция е да натрупва сълзи (слъзна торбичка). Този орган се намира между носа и вътрешния ъгъл на клепачите. Сълзите се произвеждат от всички хора - като естествен антисептик и защитен механизъм за органите на зрението, осигурен от природата. Излишъкът от тази течност обикновено тече през назолакрималния канал в носната кухина и излиза навън.

Ако луменът на този назолакримален канал е нарушен, тогава изтичането е много трудно. Сълзите се събират в торбичка - в ъгълчето на окото, поради което очите изглеждат сълзящи. Възпалението и нагнояването възникват поради размножаването на патогенни бактерии. Застоялата биологично активна течност за тях е отлична среда за размножаване.

Възпалителните промени в слъзната торбичка могат да бъдат причинени от наранявания на очите, инфекция на очите, а стесняването на назолакрималния канал е следствие от очни заболявания или вродена характеристика на новородените. Ето защо дакриоциститът много често се нарича болест на новородените..

В офталмологията те решиха да не комбинират тези две разновидности на едно заболяване, тъй като дакриоциститът на новородените е по-физиологичен проблем, който се решава, докато детето расте. А дакриоциститът като цяло (например при по-големи деца) е патология, с която ще трябва да се справим по съвсем различен начин.

Дакриоциститът, който не се среща при кърмачета, може да бъде остър и хроничен. Освен това при остра форма често се появява флегмон или абсцес на слъзната торбичка.

Причини

При новородените назолакрималните тубули са много тесни, лакримацията е нарушена поради вродено недоразвитие на слъзните канали, които не са се разтворили навреме от желатинозната запушалка. Дакриоциститът при новородени се счита за най-благоприятен по отношение на прогнозата, тъй като често преминава сам, без сериозни терапевтични мерки.

При по-големи деца рискът от развитие на обструкция и частична обструкция на носослезния канал се увеличава по време на заболеваемостта от ARVI или грип, както и други дихателни заболявания, при които се появява тъканен оток в носоглътката.

Запушването на слъзните пътища може да се появи в резултат на хроничен или продължителен ринит, с аденоидит, с алергичен ринит, а също и с бактериална инфекция.

Ако детето има изкривяване на носната преграда, настъпило поради фрактура на носните кости, ако има полипи в носа, рискът от развитие на дакриоцистит се увеличава значително.

Механизмът на развитие на заболяването е приблизително еднакъв (независимо от първоначалната причина): първо поради подуване се нарушава проходимостта на слъзния канал, след това се натрупват сълзи в него и в слъзната торбичка. Поради липсата на циркулация, защитните свойства се губят доста бързо.

Тогава всичко зависи от това кой патогенен микроорганизъм се установява в тази благоприятна за развитие среда. Това може да бъде вирусен агент, бактериална флора, паразити и дори хламидия..

В отговор на застояла течност слъзната торбичка започва да се разтяга, увеличава размера си, така че се образува абсцес или флегмона.

Симптоми и признаци

При дакриоцистит симптомите са доста специфични и е доста трудно да ги объркате с признаци на други очни заболявания. Обикновено при децата заболяването е едностранно - боледува само едното око. Само в 3% от случаите дакриоциститът е двустранен.

Хроничната форма на заболяването се проявява с повишено сълзене, както и известно визуално подуване на слъзната торбичка. Ако е лесно да се натисне това подуване, може да започне да се откроява мътна или гнойна течност..

Последиците от тази форма на дакриоцистит могат да бъдат доста тъжни, тъй като възпалителните процеси могат да отидат в други мембрани на органите на зрението и детето ще бъде диагностицирано с кератит, блефарит, конюнктивит. Може да се образуват тръни.

При острата форма дакриоциститът се проявява по-ясно. Клепачът се зачервява и набъбва, зоната на уголемена и възпалена слъзна торбичка (във вътрешния ъгъл на окото) става болезнена на допир. Отокът може да бъде толкова голям, че да обхване както горния, така и долния клепач и бебето не може да отвори очите.

В някои случаи е доста трудно да се определи истинският фокус на възпалението, тъй като той няма ясни граници, той може да се „разпространи“ в орбитата на окото, както по бузата, така и върху част от носа. Детето се оплаква от неразположение, температурата може да се повиши, тръпки започват, вероятни са признаци на треска и интоксикация.

Това състояние обикновено продължава няколко дни, след което кожата в областта на слъзната торбичка започва да променя цвета си, пожълтява и става по-мека. Така започва да се образува абсцес. В повечето случаи тя се отваря сама, но тук се крие нова опасност - гной може да се разпространи по влакното и да причини флегмона.

При новородените дакриоциститът е по-слабо изразен. С него температурата не се повишава, абсцес обикновено не се образува. Родителите могат да забележат, че окото на бебето е "кисело".

Това е особено забележимо сутрин, след дълъг нощен сън. Очите на бебето са сълзящи, стават тъпи. С лек натиск върху слъзната торбичка може да се отдели малко количество мътна секреция, понякога гной.

Запушването на назолакрималния канал и последващото възпаление на слъзната торбичка не е заразно. Въпреки че, ако бъдат открити описаните по-горе признаци, родителите определено трябва да заведат детето на среща с офталмолог.

Диагностика

За родителите може да бъде доста трудно да изследват детето самостоятелно, тъй като бебето отчаяно може да устои на опитите да окаже натиск върху възпалената слъзна торбичка. Не всяка майка обаче ще рискува да го направи сама. Следователно прегледът при офталмолог винаги започва с палпация на слъзната торбичка и определяне на естеството на отделянето.

За потвърждаване на диагнозата се използва специална техника, която се нарича "тръбен тест на Веста". Носният проход от страната на засегнатото око е плътно затворен с памучен тампон и в окото се влива контрастно вещество (разтвор на коларгол).

С проходимостта на тубула, след минута или две, върху памучния тампон се появяват следи от оцветителя. В случай на запушване, памучната вата остава чиста. При затруднено кръвообращение, което се случва със стесняване на слъзния канал, следите от коларгол върху тампона се появяват с голямо закъснение. Ето защо тестът на Запад се оценява не само след 2-3 минути, но и след 15 минути, ако за първи път на тампона няма следи от багрило.

Лекарите могат да извършват диагностично сондиране, за да определят степента на запушване или стесняване. По време на процедурата слъзният канал ще се промие. Ако течността изтича само от окото и не навлиза в носа, лекарите могат да определят на какво ниво е възникнало препятствието..

Ако дакриоциститът бъде потвърден, тогава лекарят ще трябва да открие още един важен нюанс - кой микроб или вирус е започнал да се размножава в препълнената слъзна торбичка.

За това цитонамазки от съдържанието, които се отделят при палпация, се изпращат в бактериологична лаборатория за анализ. Това ви позволява да установите точното име на патогена, да предпишете адекватно и ефективно лечение..

В трудни случаи за лечение се канят други специалисти - УНГ специалист, хирург, лицев хирург, неврохирург и невролог.

При новородено и бебе диагностичните действия обикновено се извършват по опростена схема - преглед от офталмолог и анализ на съдържанието на слъзната торбичка за бактериална култура.

Лечение

При кърмачета

Що се отнася до новородените и бебетата, обикновено няма нужда от болнично лечение. Тъй като състоянието се дължи на физиологични причини, достатъчно е да се прави ежедневен масаж на слъзните каналчета за мъника. Техниката на масажа е съвсем проста, а процедурата позволява над 90% от децата с такава диагноза да бъдат излекувани успешно по този начин, без друга медицинска намеса и използването на силни лекарства..

За да правите масаж правилно, не е нужно да посещавате специални курсове.

Мама трябва да се отърве от лак и да прави всички манипулации с чисти ръце, за да не зарази детето.

Масажът започва с леки потупващи движения в областта на слъзните торбички (по-добре е да се направи двустранен масаж). След това палците трябва да се държат 10-15 пъти по посока на слъзния канал (с лек натиск). Посоката е проста - от ъгълчето на окото до моста на носа. Много е важно движенията да са отгоре надолу, а не обратно..

Масажната сесия завършва с вибриращи движения в слъзната торбичка.

Изхвърлянето на гной или мътна течност от ъгълчето на окото, където са разположени слъзните отвори, не трябва да е страшно. Този факт по-скоро предполага, че манипулациите са извършени правилно..

Препоръчва се излагането да се повтаря няколко пъти на ден - например преди хранене, но не по-често 4-5 пъти. След всяка такава сесия можете да капнете в очите на детето разтвор на фурацилин (1: 5000) или "Мирамистин" с концентрация 0,01%.

Обикновено това лечение е достатъчно, за да се отървете напълно от дакриоцистита. Когато няма облекчение и възпалението започне да прогресира, лекарите предписват сондиране - манипулация, която ви позволява да възстановите проходимостта на назолакрималния канал.

Сондирането се извършва под местна упойка (или чрез първо поставяне на детето в състояние на лекарствен сън). Същността на интервенцията се свежда до механичното освобождаване на назолакрималните каналчета. За това в канала първоначално се въвежда специална сонда. Поради коничната си форма сондата не само премахва „запушването“, но и разширява самия канал.

След това поставете дълга сонда и проверете проходимостта по цялата дължина. Той счупва уплътненията, ако има такива, изтласква щепсела, прави канала чист и свободен през цялото време. Процедурата завършва с въвеждането на антисептици, измиване. След това лекарят отново провежда цветния тест на Vesta, описан по-горе, за да провери дали проходимостта е възстановена..

Останалите деца

Острият дакриоцистит, възникнал под въздействието на различни фактори в по-напреднала възраст, се лекува в болнична обстановка - под наблюдението на специалисти. Докато абсцесът узрява, се използват само физиотерапевтични методи - UHF и компреси със суха топлина върху слъзната торбичка.

Когато се появи абсцес, той се отваря, слъзната торбичка се почиства и се предписва лечение, в зависимост от вида на патогена. Ако възпалението е бактериално, се предписват антибиотици под формата на капки за очи или антибиотичен мехлем. В случай на вирусна инфекция те се третират с антисептични разтвори.

Доста често при бактериална инфекция (и тя е най-честа) се предписва системно приложение на антибиотици в таблетки или сиропи. Когато острият период е изоставен, се взема решение относно целесъобразността на операция за възстановяване на проходимостта на слъзния канал.

Най-често използваните лекарства за лечение на детски дакриоцистит са:

 • "Tobrex" - антибиотични капки за очи;
 • "Vigamox" - антибиотични капки за очи;
 • "Vitabakt" - антибиотични капки за очи;
 • "Левомицетин" - антибактериални капки за очи и очен мехлем;
 • "Албуцид" - антибактериални капки за очи;
 • Мирамистин е антисептик;
 • Ципромед - антибиотични капки за очи;
 • "Ориприм-П" - капки за очи и мехлем.

За всички деца се предписват мултивитамини, а за вирусни лезии - средства за стимулиране на имунитета.

Хроничният дакриоцистит може да бъде лекуван само по един начин - операция. Операцията, която е насочена към възстановяване на проходимостта на слъзния канал, се нарича "дакриоцисториностомия". Тъй като запушеният слъзен канал понякога е безполезен, хирурзите на практика създават нов „канал“ между носа и слъзната торбичка, който заобикаля.

Операцията е показана, когато нито методът на масаж, нито сондирането са донесли желания резултат.

Dacryocystorhinostomy не се извършва при деца с остри форми на заболяването, както и по време на обостряне - особено ако е придружено от гнойно отделяне.

Самата операция се прави под местна или обща анестезия. Това е много „бижу“, деликатно, изискващо максимална точност и точност от хирурга. След него не трябва да има козметични дефекти, зрението на детето не трябва да се засяга.

Периодът на рехабилитация отнема около месец. През цялото това време детето се нуждае от изплакване на носослезния канал, както и от вливане на капки в очите преди лягане. Най-често се предписват противовъзпалителни капки, антибактериални средства, както и вазоконстрикторни назални капки (за първи път след операция) за увеличаване на съдовия лумен.

В продължение на поне 30 дни след операцията детето трябва да спазва спокоен режим на дейност.

За него е противопоказано:

 • често се навеждайте;
 • прекарват много време на студено;
 • бъдете на прашни и задимени места;
 • Спортувай;
 • докосвайте очите си с ръце.

Dacryocystorhinostomy не винаги върви като по часовник. Понякога по време на операцията възникват непредвидени усложнения, а понякога се появяват още по време на периода на рехабилитация. Обикновено това са кръвоизливи в орбиталната кухина, а най-честото следоперативно усложнение е замърсяването на тубула, създаден от хирурга, и рецидив на заболяването. Такива усложнения обаче не се случват много често..

Предотвратяване

Няма профилактика на запушване на слъзните тубули при новородени като такива, тъй като проблемът обикновено е вроден. Възможно е обаче да се предотврати преминаването в хронична форма, като се свържете своевременно с лекар и започнете подходящо лечение..

За по-големите деца профилактиката трябва да се състои в навременно лечение на всички заболявания на УНГ-органите, така че да няма предпоставки за запушване на слъзния канал.

Навременното и правилно лекувано хрема е липсата на подуване в носа, няма да има заплахи.

Трябва внимателно и точно да третирате органите на зрението, не позволявайте да се наранят. Важно е да научите детето да не търка очите си с мръсни ръце, да не прави това на улицата.

За информация как да масажирате слъзния канал вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Детският дакриоцистит не е страшен и е лесен за работа

Дакриоциститът, възпаление на слъзната торбичка, се среща главно в детска възраст. Тя представлява средно 10% от всички очни заболявания. Това се дължи на толкова високото разпространение на особеностите на ембрионалното развитие на слъзния канал и някои други причини. За да разпознаят навреме проблема на детето и да се ориентират в по-нататъшни тактики, родителите трябва да са добре запознати с основните проблеми, свързани с дакриоцистит.

Причини за детски дакриоцистит

Ще бъде по-лесно да се разбере механизмът на развитие на тази патология след кратък разказ за анатомичната структура на окото и неговите слъзни канали..

Анатомични особености на слъзния канал

Очната ябълка на човека се измива от слъзната течност. Ролята му трудно може да бъде надценена:

 • овлажнява лигавиците не само на очите, но и на носа;
 • има дезинфекциращи свойства, премахва микроорганизмите и чуждите тела;
 • участва в храненето на роговицата;
 • съдържа психотропни вещества, което предизвиква благоприятен ефект върху психиката.

Слъзната течност се произвежда от слъзната жлеза, измива конюнктивата и през слъзните канали (горен и долен) се екскретира в слъзната торбичка. След това, обикновено, през назолакрималния канал, той навлиза в носната кухина.

По време на пренаталния период изходните отвори на назолакрималните канали на плода са затворени с тънка желатинозна преграда. Този метод се осигурява от природата, за да се осигури проникването на околоплодната течност през слъзните канали в дихателната система на развиващото се бебе. След раждането този филм трябва да се скъса с плач и първите дихателни движения. Но при 3-5% от новородените това не се случва и назолакрималният канал остава затворен, понякога и от двете страни. Започва стагнация на отделянето в слъзната торбичка, развива се възпалителен процес (дакриоцистит) - първо серозен, след това гноен.

Други причини за дакриоцистит

В допълнение към горната основна причина, водеща до дакриоцистит при деца, има и други фактори, които допринасят за неговото развитие:

 • стесняване на слъзната торбичка на мястото на преминаването й в канала;
 • дивертикули, изкривяване по канала (кост или мека тъкан)
 • изкривяване на носната преграда;
 • травматично увреждане на окото или носа;
 • хронично възпаление на носната лигавица с инфекциозен характер.

Тези причини най-често провокират развитието на дакриоцистит при по-големи деца..

Симптоми на дакриоцистит

Възпалението на слъзната торбичка при новородени има характерна клинична картина, която улеснява диагностиката на заболяването. Няколко дни след раждането започват лигавиците, след това гнойно отделяне от едното или и двете (ако възникне двустранна патология) очи. Лигавицата се зачервява, особено отвътре. До три месеца очната ябълка се овлажнява само от конюнктивалната секреция и слъзната течност започва да се произвежда в края на втория месец. В тази връзка не се наблюдава прекомерно сълзене с дакриоцистит при бебета след раждането.

Често лекарите приемат първите прояви на възпаление на слъзната торбичка за конюнктивит, предписват бактерицидни капки и мехлеми. Само след известно време, при липса на резултат от лечението, може да започне търсенето на друга патология. Правилната диагноза ще бъде улеснена от прост метод: леко натиснете вътрешния ъгъл на окото (местоположението на слъзната торбичка) с малък пръст или памучен тампон, при дакриоцистит ще се появи мукопурулен секрет от слъзния отвор (обикновено долния). Но ако детето е получавало антибиотична терапия в продължение на една седмица, този симптом може да не е информативен, тъй като изписването вероятно ще бъде оскъдно и чисто..

Ако дете бъде помолено за помощ след три месеца, се появяват допълнителни симптоми под формата на лакримация (повишена влага на окото в спокойно състояние) и лакримация, утежнена от ветровито време. Понякога е възможно изпъкване в областта на слъзната торбичка (дакриоцеле).

Дакриоциститът може да се превърне в хроничен процес, тогава се характеризира с дълъг (няколко месеца), бавен ход с периоди на обостряния. Има отделяне (оскъдно или обилно) силно изразена лакримация.

Дакриоциститът може да причини сериозни усложнения, които представляват опасност както за самия орган на зрението, така и за тялото като цяло. Говорим за сливане на слъзните канали, гнойни язви на роговицата, разпространение на гнойно възпаление в съседни тъкани с образуване на абсцес или флегмон. По-нататъшното развитие на процеса е изпълнено с увреждане на мозъчните обвивки (менингит, енцефалит).

Диагностика на заболяването

Само офталмолог може да потвърди или изключи диагнозата дакриоцистит с помощта на специални диагностични тестове.

1. Тръбен тест.

Цветен разтвор - 2% коларгол се влива в окото на детето и се наблюдава: ако има проблеми с лакримацията, окото няма да се обезцвети или процесът ще отнеме твърде дълго (повече от 10 минути).

2. Назален тест.

Те използват инстилацията на същия коларгол, само че сега памучна турунда се въвежда в носния проход (под долната конха). По това време бебето се държи в изправено положение, леко накланяйки главата си напред. Ако няма запушване на назолакрималните каналчета, турундата ще бъде оцветена и окото ще стане ясно в рамките на 5 минути. Отложен тест (петна от турунда в рамките на 10 минути) предполага стесняване и частична обструкция. Ако пробата е отрицателна, това е пълно запушване..

Най-точните методи, след които всички съмнения ще бъдат разсеяни, са промиването и сондирането на слъзните канали. Те се правят от квалифициран офталмолог, не само за диагностични, но и за терапевтични цели..

Те също така извършват лабораторен анализ на отделянето - изследват патогена и неговата чувствителност към антибиотици.

Консервативно лечение

Детският дакриоцистит изисква компетентен подход към лечението, който далеч не е безопасен за отлагане. Основните терапевтични мерки са насочени към възстановяване на проходимостта на изтичането на слъзната течност и облекчаване на възпалението.

Масаж при дакриоцистит

В повечето случаи лечението започва с масаж. За първи път лекарят трябва да го направи, като обясни всички тънкости на майката на детето.

1. Преди да започнете процедурата, трябва да измиете ръцете си.

2. По-добре е да масажирате преди хранене, 5 пъти на ден.

3. С показалеца от вътрешния ъгъл на окото се извършват 5 до 10 вертикални резки движения към крилото на носа, притискайки меките тъкани към костите. Не масажирайте слъзната торбичка директно.

4. След процедурата се накапват капки за очи, предписани от лекар, но не и кърма или силен чай..

5. Ако има симптоми на остър дакриоцистит с оток и зачервяване на слъзната торбичка - масажът е забранен.

6. Неправилната масажна техника не само няма да доведе до очаквания резултат, но и заплашва да се влоши.

При новородените тази техника дава положителен резултат само в 30% от случаите. И докато детето расте, ефективността му намалява. Ако в рамките на две седмици не е постигнат желаният ефект, трябва да помислите за по-радикални методи..

Медикаментозна терапия

Използването на лекарства е едно от важните насоки при лечението на дакриоцистит. За това се използват антисептични и антибактериални средства..

За целите на дезинфекцията се предписва обичайна отвара от лайка, разтвор на фурацилин, капки фталмодек. След като се установи с помощта на лабораторни изследвания чувствителността на патогенната микрофлора в слъзната течност, се използват антибактериални лекарства. Най-често при дакриоцистит се инокулират стафилококи (95% от случаите), стрептококи и Pseudomonas aeruginosa. Те реагират положително на лечение с Tobrex, Vigamox, Floxal. Понякога се предписват разтвори на левомицетин и гентамицин. Ако лечението се състои от няколко лекарства, тогава е необходимо да се придържате към интервала между всяко вливане (четвърт час). Всички фармакологични посредници трябва да бъдат назначени изключително от лекар. Той също така следи динамиката на състоянието на малкия пациент и взема решения относно по-нататъшни тактики. Липсата на възстановяване след 10-14 дни консервативна терапия показва необходимостта от хирургическа интервенция.

Хирургично лечение на дакриоцистит при деца

Оперативната техника е най-ефективна при лечението на детски дакриоцистит. За съжаление много родители имат неоснователни страхове от този метод. В резултат на това се губи ценно време, тъй като основният процент на възстановяване се осигурява от операция, извършена на възраст 2-3 месеца..

 • Говорейки за хирургично лечение, те имат предвид предимно сондиране на назолакрималния канал. Прави се в болнична обстановка, но след процедурата детето може да бъде прибрано веднага вкъщи. Същността на техниката е следната:
 • направете местна (при пациенти до 5 месеца) или обща анестезия;
 • микроскопична цилиндрична сонда (сонда на Боуман) се вкарва в назолакрималния канал през слъзния отвор;
 • те се изтласкват от желатинова запушалка, блокираща прохода;
 • измийте слъзните проходи с антисептичен разтвор, за да предотвратите инфекциозни усложнения;
 • в следоперативния период се предписват капки, съдържащи антибиотик, деконгестанти;
 • в рамките на 10 дни се прави масаж, за да се предотврати стагнацията на слъзната течност.

Цялата операция трае около 5 минути, тя не оставя след себе си неприятни усещания за бебето. Освен това резултатът се вижда веднага - изтичането, което притеснява всички, изчезва..

Ранното прилагане на радикален метод не само дава по-добър резултат, но също така е по-лесно за пациентите да понасят психологически и физически.

При деца, навършили шестмесечна възраст, желатиновият филм се удебелява, в него се появяват хрущялни елементи. Тази пречка е по-трудна за премахване с минимални странични ефекти..

След една година може да се наложи по-сложна хирургическа интервенция - дакриоцистопластика. В мястото на запушването се въвежда балон, който постепенно се разширява с помощта на налягане на течността.

Детският дакриоцистит е доста неприятна диагноза. Това изисква медицинско наблюдение и компетентен подход към лечението. Това обаче изобщо не е причина родителите да изпаднат в паника, защото има ефективни лечения, които могат напълно да се отърват от проблема. Най-ефективно е сондирането на слъзния канал - нискотравматична процедура, при която практически няма неприятни последици.

123458, Москва, ул. Твардовски, 8