Витамин D е отговорен за много важни функции в организма, включително влияе върху общото състояние на бъдещите майки, както и върху развитието на бебето в утробата. Проучванията показват, че всяка трета бременна жена има недостиг на този витамин. Това се отразява неблагоприятно както на самата бъдеща майка, така и на бебето в корема, така че всяка жена, която очаква бебе, трябва да знае от кои храни и хранителни добавки може да се получи допълнително.

Полза

Витамин D включва цяла група специални съединения със стероидна структура, които имат антирахитичен ефект. Най-известните им представители са ергокалциферол (тази форма се нарича още витамин D2) и холекалциферол (нарича се още холекалциферол или витамин D3). Активността на такъв витамин в лекарства и хранителни добавки се измерва в микрограми или международни единици. Един μg витамин D съответства на 40 IU.

Известно е, че витамин D е мастноразтворим, така че се абсорбира по-добре, когато се консумира заедно с мазнини, и е в състояние да се натрупва в тялото.

Основната му роля е да участва в обмена на калций и фосфор, който пряко засяга костната тъкан и състоянието на зъбите, както и метаболитните процеси, образуването на определени хормони и образуването на клетки. Благодарение на този витамин тези минерали се абсорбират нормално в червата и изпълняват своите функции. В допълнение, проучванията разкриват ефекта на витамин D върху съсирването на кръвта, имунитета, елиминирането на тежки метали и контракцията на миокарда..

Нормалната консумация на това вещество помага за предотвратяване на кариес, диабет, рак на ректума, псориазис, автоимунни заболявания и други заболявания.

Какво заплашва дефицитът?

За разлика от много други витаминни съединения, витамин D е способен да се синтезира в определено количество в човешкото тяло. Това се случва в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето. За да формирате нормата на витамин D3, трябва да правите слънчеви бани всеки ден в продължение на 5-30 минути. За да се намали вредата от пряка слънчева светлина, на бъдещите майки се препоръчва да ходят преди 10 ч. И след 18 ч. През тези интервали от време излагането на ултравиолетово лъчение е безопасно..

Въпреки това, при малко количество слънчева светлина, например през зимата, производството на холекалциферол е недостатъчно. Освен това слънцезащитната козметика и облекло възпрепятстват синтеза, ако почти изцяло покриват тялото. Поради тази причина адекватният прием на витамин D от храната е също толкова важен..

Липсата на витамин D често се открива при бъдещи майки, които живеят в северните райони, работят през нощта или са принудени да се придържат към почивка в леглото за дълго време. Опасният дефицит е често срещан и при бременни жени с наднормено тегло и жени с чернодробни заболявания. В допълнение, активността на образуването на това витаминно съединение в кожата се намалява с тъмен цвят и след получаване на тен, следователно тъмнокожите и загорелите жени се нуждаят от повече от него..

Докато носи бебе, всяка жена трябва да получава витамин D ежедневно в доза 400-600 IU. При недостатъчна консумация от храна и дефицит на ултравиолетова радиация се появява слабост, дърпащи болки в крайниците, раздразнителност, умора, изпотяване и други симптоми.

Липсата на това вещество влошава състоянието на ноктите и косата, увеличава честотата на острите респираторни инфекции и пречи на бързото зарастване на малки рани. Тежкият дефицит на витамини води до увреждане на костите, куцота, нарушение на походката, мускулни болки, кариес и възпаление на червата.

При бременни жени дефицитът на витамин D може да провокира прееклампсия, ранно начало на раждането, плацентарна недостатъчност, развитие на гестационен диабет, а за бебето недостатъчният прием на такова вещество заплашва с нарушаване на формирането на скелета и формирането на зъбите, забавяне на развитието, костни деформации, рахит, дисфункция на сърдечно-съдовата, нервната и ендокринни системи.

Приложение по време на бременност

На първо място, важно е да се отбележи, че приемането на всякакви добавки с витамин D, докато чакате бебето, със сигурност трябва да бъде съгласувано с гинеколога. Лекарят ще определи дали определена бъдеща майка се нуждае от лекарства с това витаминно вещество, в каква доза и за колко време да ги приема.

Ако диетата на жената е съставена правилно, тя ходи поне 2 часа на ден и бременността не е придружена от никакви проблеми, бременната жена ще има достатъчно количество витамин, което ще получава редовно с храната и под въздействието на слънчевата светлина.

Препоръчва се допълнително да се приема витамин D:

 • жени, които не ядат месо и други животински продукти;
 • бъдещи майки, живеещи в северните райони;
 • жени, които поради спецификата на работата или здравословните условия не могат да бъдат дълго време на открито;
 • бременни жени с тъмен тон на кожата;
 • жени, които постоянно използват слънцезащитни лосиони и кремове;
 • бременни жени с тежка токсикоза, която пречи на приема на витамини от храната.

Потенциална вреда

Ако дълго време приемате лекарства с високо съдържание на витамин D, надвишавате дозата или консумирате много храни, богати на такова съединение за дълго време, може да се развие хипервитаминоза. Проявява се като гадене, жажда, сърбеж на кожата, слабост, зачервяване на очите, разхлабени изпражнения, коремни спазми, главоболие и други симптоми.

Последиците от хипервитаминозата са отлаганията на калций в плацентата, кръвоносните съдове и вътрешните органи, а в трохите костите и черепът стават твърде плътни, което може да причини наранявания по време на раждането. Следователно е невъзможно да се наруши дозата, предписана от лекаря, или да се промени режима на дозиране. Максималната безопасна доза за бременни жени се счита за 4000 IU на ден, но профилактичните и терапевтичните дози са много по-ниски.

Приемът на лекарства, които съдържат витамин D, има определени противопоказания. Те не трябва да се пият от бременни жени със стомашна язва, тромбофлебит, хронично увреждане на бъбреците, сериозни сърдечни заболявания, чернодробни патологии и някои други заболявания. С всички тези здравословни проблеми употребата на холекалциферол може да влоши състоянието и да провокира усложнения..

Друг често срещан проблем с добавките с витамин D са алергиите. Следователно бъдещата майка, която току-що е започнала да приема такива лекарства, трябва да следи състоянието си и ако възникнат някакви заболявания, незабавно да се откаже от витаминните продукти, като се свърже с предродилната клиника, за да избере аналог.

Природни източници

Различни форми на витамин D се намират както в растителните храни, така и в животинските продукти.

За да се предотврати дефицит на такова вещество, бременните жени се съветват да включват в диетата си ястия от:

 • морски риби;
 • черен дроб на треска;
 • пилешки яйца;
 • масло;
 • телешки и свински черен дроб;
 • извара и други млечни продукти;
 • хайвер от риба;
 • сирене;
 • Морска храна;
 • овесени ядки и други зърнени храни;
 • горски гъби;
 • картофи;
 • мая.

Аптечни препарати

Ако се открие хиповитаминоза D или рискът от нейното развитие е висок, лекарят ще препоръча един от монопрепаратите, който не съдържа други активни вещества, но е източник на изключително холекалциферол.

Най-често това е една от тези опции..

 • "AquaDetrim". Това е лекарство на капки, чиято основа е воден разтвор на холекалциферол. Съдържа 15 хиляди IU витамин D3 в един милилитър и около 500 IU в една капка. Самият разтвор е безцветен, мирише на анасон, прозрачен, опакован в бутилки от тъмно стъкло от 10-15 мл. Отзивите отбелязват добра поносимост, редки нежелани реакции, лекота на дозиране, достъпна цена. За профилактика на "AquaDetrim" обикновено се предписва на бременни жени в ранните етапи от 1 капка, а от 28-та седмица - 2 капки дневно.
 • "Вигантол". Този продукт също е течен, но има маслена основа. Лекарството се продава в оранжево-кафяви стъклени флакони със запушалка за капкомер. Една опаковка съдържа 10 ml бистър, жълтеникав вискозен разтвор, който е без вкус и мирис. Всеки милилитър Vigantol е източник на 20 хиляди IU колекалциферол и една капка, подобно на AquaDetrim, съдържа 500 IU от активната съставка. Бъдещите майки, които са приемали такива капки, ги хвалят за добрия им състав (в разтвора на помощните вещества има само триглицериди), лекота на дозиране, неутрален вкус и нормална поносимост.
 • "Ultra-D". Това е таблетна форма, една таблетка от която съдържа 1000 IU витамин. Дневната доза на лекарството е половин таблетка по време на хранене. За да се избегне предозиране на витамини, гинеколозите съветват да не приемате това лекарство заедно с други комплекси, съдържащи витамин D.

Освен това витамин D е включен в почти всички мултивитамини, които се препоръчват да се приемат, докато се носи бебе. Количеството му в различни комплекси, като се има предвид дневната доза, препоръчана в инструкциите, е както следва:

 • „Азбучна азбука на мама“ - 400 IU;
 • Elevit Pronatal - 500 IU;
 • Complivit Mama - 250 IU;
 • Vitrum Prenatal - 400 IU;
 • Vitrum Prenatal Forte - 400 IU;
 • "Pregnakea" - 100 IU;
 • "Multi-tabs Perinatal" - 200 IU;
 • Пренатални хранителни вещества Solgar - 400 IU;
 • Компливит Триместър 1 триместър - 100 IU;
 • "Компливит Триместър 2 триместър" - 150 IU;
 • "Компливит Триместър 3 триместър" - 200 IU;
 • "Pregnavit" - 200 IU;
 • Minisun Mama - 400 IU;
 • "Materna" - 400 IU;
 • Doppelherz за бременни жени - 100 IU.

Кой от тези мултивитамини да изберете за профилактика на ниски нива на витамини през първия триместър и в по-късните етапи, гинекологът, който води бременността, ще ви каже. Трябва да се отбележи, че витамин D липсва в такива популярни мултивитамини за бременни жени като Femibion ​​(и двата комплекса), следователно, ако бъдещата майка пие тази добавка, тя трябва да се консултира с лекар относно приема на допълнителен витамин D.

Нека разгледаме отделно комплексите, в които витамин D се допълва с калций. Те са много популярни, тъй като помагат за запълване на липсата на две вещества, важни за бременните жени и плода наведнъж. Приемът на такива добавки укрепва костите, подобрява състоянието на зъбите и ноктите, засяга мускулната тъкан и съсирването на кръвта. Като правило те се предписват на бъдещи майки, ако има индикации, например, ако се появят симптоми на недостиг на калций.

Такива комплекси включват:

 • Complivit Calcium D3 - таблетки за дъвчене с приятен портокалов вкус, съдържащи 200 IU колекалциферол и 500 mg калций (източник - карбонат);
 • "Калций D3 Nycomed" - сладки ментови или портокалови таблетки, съдържащи комбинация от 500 mg калций (източник - карбонат) и 200 IU витамин D;
 • "Natekal D3" - два вида таблетки, съдържащи 400 IU колекалциферол и 600 mg калций (източник - карбонат);
 • "Calcemin Advance" - покрити таблетки, от които бъдещата майка ще получи не само 500 mg калций (източници - карбонат и цитрат тетрахидрат) и 200 IU колекалциферол, но също така бор, цинк, мед, манган и магнезий.

Ако на бъдещата майка е предписано едно от тези лекарства, тя трябва да знае за максимално допустимите дози, тъй като превишаването на дозата калций може да повлияе неблагоприятно върху развитието на плода и състоянието на матката..

Според препоръката на специалистите бременната жена не трябва да получава повече от 600 IU витамин D от такива комплекси на ден, а количеството от 1500 mg се счита за ограничение за калция..

Витамин D по време на бременност, в ранните етапи: как се проявяват дефицитът и излишъкът

Какво е витамин D

Понятието витамин D означава група биологично активни съединения, водещи от които са холекалциферол или витамин D3 и ергокалциферол (витамин D2). И двете вещества играят изключително важна роля в организма. Особено ценно за съзряването на костите.

Витамин D по време на бременност е вещество, необходимо за нормалното поведение на детето.

Холекалциферолът може както да идва с храната, така и да се образува в организма под въздействието на ултравиолетовото лъчение. Ергокалциферолът се предлага изключително с храна.

Витаминните съединения от група D са мастноразтворими, т.е. мазнините са необходими за пълното им усвояване по стомашно-чревния тракт. Мастноразтворимите витамини са склонни да се натрупват в мастните клетки, което им позволява да се съхраняват за относително дълго време. По този начин запасите от калцифероли, създадени през лятото, могат постепенно да се изразходват през зимата, когато слънчевата активност е по-слабо изразена..

Каква е ролята на витамин D по време на бременност

Основната роля на двете съединения е да осигурят адекватно усвояване на калция от храната от организма. Тези процеси протичат в тънките черва, главно в лумена на дванадесетопръстника. Освен това връзките осигуряват:

 • активно клетъчно делене;
 • стимулират метаболитните процеси в организма;
 • насърчават образуването на хормонално активни съединения.

Значението на витамин D по време на бременност се увеличава значително. Тъй като през този период женското тяло става особено взискателно към хранителните вещества, минералите и витамините. Това е необходимо, за да се осигури формирането на вътрешните органи на бъдещия плод в ранните стадии и пълното им развитие на по-късните гестационни етапи..

Този витамин осигурява оплождане и прикрепване на яйцеклетката към вътрешната повърхност на матката. При недостиг на веществото, оплождането и съответно бременността са трудни или дори невъзможни поради незрялостта на вътрешния слой на тъканите на матката. Ако това се е случило, съществува голям риск от необичайна бременност и преждевременно прекъсване..

Бременност може също да не настъпи поради хормонален дисбаланс, причинен от липса на калцифероли.

Витамините от група D играят важна роля през втория триместър. По това време нуждата на феталния организъм от калций се увеличава значително, източникът на който за нероденото дете са минералните запаси в тялото на майката. В този случай нероденото дете може да абсорбира толкова голямо количество калций, че бременната жена може да развие патологии или заболявания..

Ролята на веществото по време на бременност

Витамин D играе също толкова важна роля за плода, особено в първите дни от неговото развитие. Той изпълнява следните функции:

 • осигурява правилното формиране на имунната система и нейното съзряване;
 • предотвратява патологичен имунен отговор от майката на плода;
 • отговаря за нормалното телесно тегло на новороденото;
 • осигурява правилното формиране на костната система на плода;
 • развива имунитета на детския организъм срещу хронични заболявания, както в непосредствено време след раждането, така и в дългосрочен план;
 • отговорен за правилното формиране на нервната система, особено на мозъка;
 • предотвратява развитието на нарушения на нервната система;
 • предотвратява развитието на захарен диабет тип 1;
 • повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания.

Недостигът на витаминното вещество води до значителни метаболитни нарушения, както в тялото на бъдещата майка, така и в тялото на детето. В някои случаи са възможни тежки патологии, водещи до аборт.

Отбелязва се, че децата, които по време на бременността не са получили достатъчно витамин D, са по-податливи на психични разстройства, инфекции, алергии.

Според резултатите от скорошни проучвания е отбелязано влиянието на калциферолите върху генетичния апарат на ембриона. С липсата на вещества в организма, рискът от неуспех в процеса на четене на информация, вградена в ДНК и образуването на нови клетки се увеличава.

Витамин D норма

Дневните норми на дадено вещество зависят от възрастта и периода на бременността. Индикаторите се измерват в международни мерни единици - IU. Нормалното съдържание на веществото в кръвта на бременни жени е 600 IU.

Витамин D е особено важен в ранните етапи

За мастноразтворимите витамини има безопасна граница на нормата - индикатор, над който се появяват изразени отрицателни реакции от тялото. Бременната жена трябва да надвиши прага от 4000 IU, за да се появят такива реакции..

Прояви на липса и излишък на калцифероли

Липсата на витамин D се проявява главно от нарушения на метаболизма на калция и фосфора. Това се изразява:

 • намаляване на костната плътност - развива се остеопороза;
 • повишена раздразнителност;
 • намален имунен отговор;
 • появата на гърчове - от малки потрепвания на малки мускули до големи гърчове;
 • повишен риск от сърдечни и съдови заболявания;
 • безсъние;
 • болка в мускулите;
 • увреждане на паметта;
 • появата на псориазис;
 • внезапни автоимунни заболявания.

Излишъкът от витаминни съединения се развива рядко и по правило дълго време, когато профилактиката на хиповитаминозата е грубо нарушена. Известни са обаче случаи на остра хипервитаминоза на витамин D. Състоянието се проявява:

 • нарушен апетит;
 • повишена жажда;
 • обща слабост;
 • болки в ставите и мускулите;
 • обилно и често уриниране;
 • повръщане;
 • преминаващ запек и диария;
 • отслабване;
 • повишаване на телесната температура;
 • сърцебиене;
 • нарушения на черния дроб и бъбреците;
 • увеличаване на размера на сърцето;
 • анемични.

Ако нивото на витамин D не се понижи навреме, е възможно развитието на чернодробна и / или бъбречна недостатъчност - сериозни животозастрашаващи състояния. При наличие на минимални симптоми на хипервитаминоза или хиповитаминоза D е необходимо възможно най-скоро да се потърси квалифицирана медицинска помощ.

Анализ за съдържанието на витаминни съединения

Можете да определите нивото на калциферолите с помощта на специален анализ. Тя се основава не на идентификацията на самите витаминни съединения, а на определянето на два продукта от тяхното биологично превръщане - 25-хидроксикалциферол и 1,25-дихидроксивитамин D. Тъй като първото съединение има по-дълго време на разпадане от второто, то най-често се използва при определяне на концентрацията на калцифероли.

Определете дефицита или излишъка на витамин в организма с помощта на специален анализ

Нормалните стойности на изследванията се считат за 20-80 ng / ml - нанограми на милилитър. По-ниско ниво показва хиповитаминоза с различна тежест, по-високо ниво показва хипервитаминоза.

Витамин D играе важна роля по време на бременност - той осигурява формирането на органите на ембриона и пълното му развитие. При липса или излишък на вещество се развиват тежки патологии, както от страна на плода, така и от страна на майката. Ако имате патологични симптоми, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Значението на витамин D за бременни жени: признаци на дефицит, как и колко да приемате

Ролята на витамин D в подготовката за бременност

Предварителната подготовка е важен етап от живота на жената и нейното неродено бебе. През този период женският организъм трябва да получава в достатъчни количества всички хранителни вещества, минерали и витамини.

Последният включва калциферол. В хода на многобройни чуждестранни проучвания е доказана важната му роля за профилактика на безплодието и при двата пола. Установено е, че 93% от безплодните жени са имали липса на „слънчеви клетки“.

Като стероиден хормон, активната форма на витамин D регулира хиляди биохимични процеси в организма, контролирайки определени гени, подобрява функционирането на имунната и нервната система и поддържа нормалните хормонални нива. Поради това е необходимо достатъчно ниво на калциферол в кръвта (30 ng / ml и повече) за зачеването и по-нататъшната нормална бременност и раждане..

Ако концентрацията му в кръвния поток и фоликуларната течност е нормална, тогава възможността за бременност по естествен път и с помощта на IVF се увеличава драстично.

Според чуждестранни автори вероятността за положителен резултат при ин витро оплождане се увеличава с 6% с всяко допълнително ng / ml активно вещество..

Лекарствата с холекалциферол се предписват за предотвратяване на повтарящи се спонтанни аборти като част от сложната имунотерапия.

Каква е ролята на витамин D по време на бременност

Витамин D по време на бременност осигурява адекватна работа на системата "майка-плацента-плод".

1 триместър

През 1-ви триместър допринася за развитието на „детско място“, фиксирайки плода в маточната кухина.

2 триместър

През следващите три месеца калциферолът е „отговорен“ за профилактиката на гестоза и бактериална вагиноза. Благодарение на него в плацентата се произвеждат специални активни вещества, които я предпазват от проникването на инфекциозни агенти (вируси, бактерии). Ето защо, по време на епидемия от грип и остри респираторни вирусни инфекции, се препоръчва да се вземе „слънчева клетка“ в доза от най-малко 4000 IU (оптималната доза е 10 000 IU).

Един от метаболитите на холекалциферол регулира производството на хорион гонадотропин (hCG), който "поддържа бременността". Витамин D навлиза в кръвоносната система на плода през плацентарните съдове, допринасяйки за нормалното развитие на мозъка, опорно-двигателния апарат, вътрешните органи и системи.

3 триместър

През 3-тия триместър той подготвя матката за раждане и гарантира предотвратяване на усложнения по време на раждането и в следродилния период.

Анализ за витамин D по време на бременност: кога и как да приемате

Необходимо е да се определи концентрацията на депозираната форма 25 (OH) D по време на подготовката за бременност и за двамата родители. Ако показателят е по-малък от 20 ng / ml (50 nmol / l), тогава тялото има дефицит на "слънчевата клетка". Това състояние изисква спешна медицинска корекция. В този случай зачеването се отлага, докато нивото на калциферол се нормализира..

Ако се открие дефицит от 21 до 29 ng / ml (51-74 nmol / l), препаратите на витамин D в необходимата доза се избират заедно с лекаря. Ако по време на контролно проучване 25 (OH) D се повиши до 30 ng / ml и повече (но не повече от 100 ng / ml), жената може да забременее. Освен това, в продължение на три тримесечия, нивото на калциферол в кръвта на бъдещата майка се наблюдава (веднъж на всеки три месеца).

Мога ли да пия витамин D по време на бременност?

Учените все още не са стигнали до консенсус относно дозите и по какъв начин бременната жена трябва да получава витамин D. Според препоръките на СЗО от 2017 г. бъдещите майки трябва редовно да вземат "слънчеви бани", достатъчно количество време на чист въздух. Ако се установи дефицит, приемът на калциферолови препарати е показан в доза, равна на дневната потребност на организма - 200 IU (5 μg / ден).

Въпреки това, много уважавани лекари, доказали своята гледна точка емпирично, заявяват необходимостта да се използват по-високи дози по време на бременността. Руски и чуждестранни лекари, провели научни изследвания в тази област, потвърдиха, че витамин D по време на бременност в дневна доза от поне 2000-4000 IU има редица положителни ефекти:

 • осигурява нормалната функционалност на системата майка-плацента-плод;
 • децата се раждат "навреме" и са високо оценени по скалата на Апгар;
 • предотвратява развитието на прееклампсия, преждевременно отлепване на плацентата, спонтанни аборти и други усложнения при бременност и раждане;
 • през трите тримесечия жената се чувства добре, не се наблюдава гестоза;
 • честотата на хипоксия и церебрални увреждания на плода, вродени аномалии и дефекти е рязко намалена;
 • рискът от раждане на бебе с аутизъм, невропсихиатрични разстройства, имунодефицитни състояния е минимален;
 • в бъдеще децата няма да страдат от автоимунни заболявания, захарен диабет тип 1, множествена склероза и други заболявания, свързани с калциферол.

Видеото показва кратко интервю с професор Цицерон Гали Коимбра, който започва да използва витамин D във физиологични дози (10 000 IU / ден) при пациенти с болест на Паркинсон от 2001 г. Ученият има почти 20-годишен опит в употребата на високи дози витамин D. Той успешно лекува множествена склероза, псориазис, витилиго и други автоимунни заболявания с витамин D. Той доказа, че бременната жена определено трябва да приема калциферол 10 000 IU на ден, за да поддържа здравето си и да роди физически и психически здраво дете. Такава доза е абсолютно безопасна, тъй като тя е еквивалентна на количеството витамин D, което човек получава по естествен път, като е на открито слънце за около 10-12 минути..

Все още има много противоречия относно холекалциферола, така че лекарят трябва да предпише бременна жена. Дозата се избира индивидуално в зависимост от първоначалното ниво на хранителното вещество в кръвта. Ако показателят е по-висок от 30 ng / ml, тогава се предписва профилактична доза от 1000ME, която може да се получи чрез приемане на една таблетка от лекарството "Ulra-D" или подобен агент.

При липса и дефицит на вещество се избира терапевтичен режим с големи дози калциферол (4000-10 000 IU и повече). Можете да изберете удобна лекарствена форма (капки, спрейове, капсули, опции за таблетки, инжекции).

Лекарството се препоръчва да се приема заедно с магнезий, калций, фосфор, омега-3 мастни киселини, витамини К2, С и А. За да се изключи рискът от предозиране по време на лечението, се прави контролен тест за 25 (OH) D на всеки три месеца (веднъж триместър).

Какви дозировки на витамин D да изберете?

Витамин D по време на бременност и дозата му се предписват от лекар. Общоприетата дневна доза е 800-1200 IU. Въпреки това, такава профилактична доза може да се използва само за абсолютно здрави жени, които имат 25 (OH) D индекс над 30 ng / ml..

В други случаи дозата се избира индивидуално или като се вземат предвид препоръките на протокола Cimbra (7000-10 000 IU през цялата бременност).

Признаци на недостиг на витамин D по време на бременност

Ако витамин D не е достатъчен по време на бременност, могат да се появят нежелани симптоми:

 • дискомфорт и болка в костите, ставите и мускулите, кариес;
 • лошо състояние на ноктите и косата, суха кожа и намаляване на нейната защитна функция;
 • чести настинки и инфекциозни заболявания;
 • храносмилателни проблеми;
 • емоционална лабилност, депресия, главоболие;
 • повишено кръвно налягане, прекъсвания в работата на сърцето;
 • умора, липса на енергия и други симптоми (пълната информация за хиповитаминозата е в подробната статия).

При липса на калциферол могат да страдат метаболитните процеси в организма, включително повишаване на нивата на кръвната глюкоза (гестационен захарен диабет).

Въздействие на дефицита на витамин D върху бременността

Недостигът на витамин D по време на бременност е реална заплаха за живота на плода и майката. През 1 и 2 триместър рискът от спонтанен аборт се увеличава, в по-късните етапи - преждевременно раждане. Често има различни усложнения на бременността (прееклампсия, аномалии на плацентата, аномалия на труда и др.). Рискът от антенатална и перинатална смърт на детето се увеличава.

Как да премахнем липсата на D3?

Дефицитът на холекалциферол по време на бременност винаги трябва да бъде коригиран от лекар. Референтната точка е концентрацията на 25 (OH) D в кръвта. Най-добрият начин за коригиране е използването на естествени източници на витамин D (естествен ултравиолет и храна).

Въпреки това, за много съвременни жени, живеещи в мегаполис, тази опция не е налична. Затова им е показано да приемат лекарства или хранителни добавки, съдържащи холекалциферол.

Могат ли бременните жени да правят слънчеви бани??

Жена в позиция трябва да се слънчеви бани в продължение на 10-20 минути на открито слънце, за предпочитане извън границите на града, по време на ниска слънчева активност (сутрин или вечер). Препоръчват се разходки на открито, плуване във водоеми с чиста вода (ако няма противопоказания).

Не можете да правите слънчеви бани повече от 20 минути на ден и сте под слънцето дълго време в час пик (от 12 до 16).

Какви продукти да предпочитате

Бъдещата майка трябва да се храни правилно, като получава полезни активни вещества, необходими за нея и плода с храна. Можете да осигурите на организма калциферол с помощта на риба. Най-голямото количество витамин D съдържа скумрия, риба тон и сьомга. Рибата трябва да се отглежда по естествен начин (под слънцето) и правилно приготвена (на пара или печена във фурната).

Също така, менюто трябва да включва яйчен жълтък, телешки черен дроб, извара, сирене, масло, пресни пролетни билки и портокалов сок. (пълен списък с богати на хранителни вещества храни можете да намерите в отделна статия).

Как да приемате добавки с витамин D за бременни жени?

Профилактичните дози се приемат ежедневно, съгласно препоръките на лекаря и инструкциите за лекарството. Предпочитание се дава на продукти с естествено качество. Те могат да бъдат закупени в аптечната верига (Aquadetrim, Vigantol, Ultra-D) или на уебсайта на iHerb:

 • SmartyPants, Пренатален комплекс, аромати на лимон, портокал, ягоди и банан, 180 Gummies, един съдържащ 1000 IU холекалциферол;
 • комплексен препарат Garden of Life, Vitamin Code, RAW prenatal, 180 вегетариански капсули, всяка капсула от които съдържа 1400 IU "слънчев елемент";
 • Минерално-витаминен комплекс Nature Made, Multi Prenatal, 250 таблетки, с 1000 IU холекалциферол.

Схемата на лечение се избира индивидуално, като се отчита тежестта на дефицита, състоянието на пациента и плода.

Как да избегнем излишния витамин D3?

Излишъкът от витамин D3 по време на бременност е толкова опасен, колкото и липсата му. Характеризира се с висока концентрация на калций в кръвта. Хиперкалциемията води до факта, че микроелементът започва да се отлага в стените на кръвоносните съдове, вътрешните органи и тъканите.

Предозирането на витамин D по време на бременност е рядко. Дори ако схемата на прием на лекарството (хранителна добавка) е била нарушена и жената е получила много високи дози (няколкостотин IU или повече) от активното вещество, няма отрицателен ефект върху тялото.

Развитието на хиперкалциемия и токсични прояви е възможно в следните случаи:

 • индивидуална свръхчувствителност към „слънчевата клетка“ (VDR мутация и други фактори);
 • съпътстващи заболявания, характеризиращи се с високо ниво на свободен калций в кръвния поток (хиперпаратиреоидизъм, тиреотоксикоза, саркоидоза, рак на бъбреците, злокачествени тумори на хемопоетичната система, хроничен ентерит и др.);
 • нарушения в процеса на метаболизма на калциферола в организма;
 • употребата на лекарства, съдържащи активни метаболити на витамин D;
 • съвместно приложение с лекарства, които могат да променят метаболизма на "слънчевата клетка".

За да се сведе до минимум рискът от странични ефекти и усложнения, профилактика и лечение на хиповитаминоза. [прочетете пълната версия]

Витамин D за бременни жени: за какво е, как да се пие

Лекарите предписват витамин D по време на бременност, за да ускорят абсорбцията на фосфор и калций. Медицински изследвания показват, че витаминът също така насърчава освобождаването на хорион гонадотропин, който е отговорен за растежа на прогестерона. Благодарение на витаминната подкрепа рискът от преждевременно прекъсване на бременността е значително намален.

Възможно ли е бременните жени да приемат витамин D

Витамин D е комплекс от биологично активни вещества, който се синтезира под въздействието на слънчевата светлина или постъпва в тялото с храната. В медицината се нарича холекалциферол. Витаминът участва в метаболитните процеси и производството на полови хормони. За медицински цели витамин D често се предписва заедно с препарати, съдържащи фосфор и калций. Това се дължи на факта, че витамин D ускорява усвояването им от тънките черва..

Витамин D не е забранен за бременни жени. Той е част от много мултивитаминни комплекси, предназначени за употреба през периода на бременността. Излишъкът от витамин крие същата опасност като неговия дефицит. Ето защо е изключително важно да се спазва дозата, избрана от лекуващия лекар..

Защо бременните жени се нуждаят от витамин D?

По време на бременността нуждите на женското тяло от витамини са най-остри. Това се дължи на факта, че детето получава всички необходими вещества от тялото на майката. Недостигът на витамин D по време на бременност инхибира работата на жълтото тяло, което може да провокира различни усложнения.

Показания за прием на витамин:

 • диабет;
 • артериална хипертония;
 • риск от спонтанен аборт;
 • невродермит;
 • лошо усвояване на фосфор и калций.

В пренаталния период холекалциферолът спомага за подобряване на контрактилитета на матката. Това има благоприятен ефект върху процеса на раждане. Отказът от прием на витаминни комплекси увеличава вероятността за спешна нужда от цезарово сечение. Хиповитаминозата също е в състояние да провокира влошаване на благосъстоянието на жената..

Нормата на витамин D по време на бременност

Обикновено при жени в репродуктивна възраст нормата за витамин D е 9,5-55 ng / ml. По време на бременност този показател се увеличава няколко пъти. Параметри от 30 ng / ml до 100 ng / ml ще се считат за норма. Ако са допустими незначителни отклонения от нормата, тогава сериозните нарушения могат да показват големи проблеми. Намаляването на показателя до 20 ng / ml може да показва развитие на прееклампсия..

Как влияе витамин D на бременността

Холекалциферолът играе съществена роля не само по време на бременност, но и в подготовката за него. Оказва положителен ефект върху структурата на ендометриума, към който е прикрепен ембрионът. Липсата на холекалциферол допринася за намаляване на плодовитостта. Това се дължи на забавяне в работата на яйчниците..

По време на бременност през 1-ви триместър, витамин D е отговорен за хормоналната активност на плацентата, като по този начин предотвратява спонтанен аборт. Необходимостта от него може да зависи от сезона. Ако основното време за раждане на дете е било през есента или зимата, нуждата от полезно вещество се увеличава. Това се дължи на намалената слънчева активност..

Във втория триместър приемът на холекалциферол в организма осигурява профилактика на гестоза, често придружена от захарен диабет. Освен това намалява риска от развитие на бактериална вагиноза, към която се намират жените. Болестта се развива поради намаляване на имунната защита. Приемът на витаминни комплекси ви позволява да го укрепите, предотвратявайки различни патологични процеси.

По време на бременност през 3 триместър витамин D помага на тялото да се подготви за раждане. Той осигурява правилната контрактилност на миометриума. По време на раждането запасите от калций се изчерпват. Ако са налице съпътстващи патологии, се увеличава вероятността процесът на раждането да бъде отслабен. На фона на недостиг на витамини имунната система страда. Това увеличава риска от развитие на инфекциозни заболявания в следродилния период..

Липса на витамин D по време на бременност

Ако витамин D е намален по време на бременност, жената показва прием на биологични добавки. Експертите са доказали, че хората, живеещи в Русия, имат особено голяма нужда от калциферол. Жителите на северните региони са изложени на висок риск. За да се нормализира нивото на хранително вещество в организма, лекарствата се предписват дори на етапа на подготовка за бременност с превантивна цел..

Недостигът на холекалциферол може да доведе до различни аномалии и преждевременно раждане. Костите, косата, ноктите и зъбите на жената могат да бъдат отслабени. Това се дължи на липсата на усвояване на калций в тялото на бременната жена. В някои случаи на фона на хиповитаминоза стените на съдовете изтъняват, което води до тяхното унищожаване. Съществува и риск от развитие на рахит при дете..

Излишък на витамин D3 по време на бременност

Холекалциферолът има способността да се натрупва в организма. Ето защо лекарите не препоръчват превишаване на допустимите дози. В резултат на изобилието от полезното вещество, голямо количество калциеви соли се отлагат в меките тъкани. На тази основа работата на сърдечно-съдовата система се влошава..

Появяват се следните симптоми:

 • повръщане и гадене;
 • нарушение на изпражненията;
 • болка в мускулите;
 • повишено налягане;
 • главоболие;
 • диспнея.

Практиката показва, че прекомерният прием на холекалциферол по време на бременност може да доведе до това детето да стане алергично в бъдеще. Проблемът не винаги се проявява веднага след раждането на бебето. Може да възникне внезапно на фона на намален имунитет. Поради това е крайно нежелателно да се превишават предписаните дози..

Не е необходимо да изключвате храни, богати на витамин D, от диетата, когато приемате лекарства. Също така не е необходимо да се ограничава излагането на слънце. Факт е, че витаминът се произвежда в организма само на открито слънце в интервала от 11 до 14 часа..

Когато бременните жени трябва да пият витамин D

Жените, планиращи бременност и раждане на дете, са изложени на риск от развитие на хиповитаминоза. Ситуацията се влошава от живота в северните ширини и спазването на вегетарианска диета. Ето защо витаминните добавки се препоръчват да се приемат 2-3 месеца преди зачеването. Приемът е по-добре да продължи до раждането. В някои случаи лекарствата се предписват и в следродилния период. Признаците на остър недостиг на хранително вещество по време на бременност включват:

 • конвулсии;
 • намалено зрение;
 • нарушен апетит;
 • безсъние;
 • повишен риск от развитие на разширени вени;
 • усещане за парене в хранопровода и устата;
 • отслабване.

Дозировка на витамин D по време на бременност

Витамин D за бременни жени е показан за прием в комбинация с калций. Дозировката се изчислява индивидуално след преминаване на съответните тестове. Не се препоръчва да го изберете сами.

Освобождаването на холекалциферол се извършва под формата:

 • маслен разтвор;
 • капки;
 • инжекционен разтвор.

Препоръчва се прием на орални форми на лекарството по време на бременност сутрин. В този случай усвояването на активните компоненти е по-бързо. Средната дневна доза витамин D за жени в позицията е 4000-5000 IU. Дозировка под 800 IU на ден се счита за напълно безполезна..

Правила за прием на витамин D по време на бременност

Схемата на прием на витамин D зависи от това в кое лекарство е включен. В повечето случаи се приема единична доза хапчета. Един от най-добрите комплекси със съдържание на витамин D за бременни жени е Vitrum Prenatal. Приема се по една таблетка веднъж дневно. Приемът е желателен сутрин след закуска.

Лекарството "Азбучно здраве на мама" се приема три пъти на ден. В този случай интервалът между дозите не трябва да надвишава четири часа. Таблетката се измива с много вода, без да се дъвче. Средната продължителност на хранителната добавка по време на бременност е осем седмици. След като завършите курса, направете кратка почивка. В някои случаи употребата на лекарството се извършва непрекъснато.

Витамин D капки по време на бременност се предписват в доза от две до осем капки дневно. Често лекарство с холекалциферол под формата на капки е "Aquadetrim". Приема се по 2-3 капки. Понякога режимът се променя, като се приспособява към индивидуалните характеристики на организма..

Лекарството "Ultra-D" се произвежда под формата на таблетки. Една таблетка съдържа 1000 IU активна съставка. Жените в позиция се препоръчват да приемат половин таблетка на ден. Приемът се извършва по време на хранене.

Противопоказания и странични ефекти

Витамин D3 за бременни жени не трябва да се приема безконтролно и без предварителна консултация с лекар. В определени ситуации това може да навреди на здравето. Абсолютните противопоказания включват:

 • туберкулоза;
 • бъбречни и чернодробни заболявания;
 • нарушение на сърцето;
 • индивидуална непоносимост към лекарството.

Нежеланите реакции се появяват, когато лекарството се приема неправилно. При прекомерен прием на холекалциферол в тялото, той се натрупва в черния дроб. Това провокира токсично отравяне..

Страничните ефекти по време на бременност включват следното:

 • сърдечна аритмия;
 • отслабване;
 • полиурия;
 • повишена жажда;
 • повишаване на телесната температура;
 • главоболие;
 • разстройство на изпражненията.

Мнението на лекарите

Според лекарите витамин D е изключително важен както по време на ранна бременност, така и преди раждането. Той улеснява процеса на раждане на дете и насърчава правилното развитие на опорно-двигателния апарат. Освен това приемът на витамин в организма предотвратява риска от развитие на захарен диабет и намалява отока. Категорично е забранено да се отказва използването на витаминни комплекси. Но трябва да помните за необходимостта от спазване на режима.

Също толкова важно е да се вземат предвид особеностите на употребата на определени форми на наркотици. Водният разтвор се абсорбира много по-бързо от масления концентрат. Холекалциферол трябва да се приема само заедно с калций. В противен случай няма да има смисъл от лечение. Полезното вещество има тенденция да се натрупва в организма. Поради това е необходимо да се правят почивки между лечебните и профилактичните курсове..

Преди да използвате витаминния комплекс, трябва да се уверите, че той може да се комбинира с други лекарства. Контролът на сърцето, контрол на раждаемостта, стероиди и лаксативи могат да намалят усвояването на витамина. През лятото нуждата от това вещество намалява, но това не означава, че трябва напълно да го изоставите. Достатъчно е да намалите дозата наполовина. Но е препоръчително да обсъдите този въпрос с Вашия лекар..

Заключение

Витамин D по време на бременност трябва да се използва с повишено внимание, след като са проучени всички противопоказания и възможни странични ефекти. Когато се използва правилно, това ще помогне за предотвратяване на безброй патологии. Предозирането е изпълнено с опасни странични ефекти.

Добавяне на витамин D по време на бременност

Витамин D по време на бременност играе важна роля в развитието на плода и поддържането на здравето на бъдещата майка. Веществото се произвежда в организма под въздействието на слънчева светлина или се поглъща с храната. Излишъкът от витамин D се счита за не по-малко опасен от дефицита, поради което се предписват подходящи тестове преди въвеждането на калциферол.

Ролята на витамин D преди бременността и в ранните етапи

В тялото на жена, планираща бременност, витаминът изпълнява следните функции:

 • подпомага процесите на узряване на яйцеклетката;
 • прави репродуктивната система по-чувствителна към половите хормони;
 • участва в процесите на асимилация и разцепване на вещества, необходими за нормалното функциониране на гениталиите.

В ранните етапи на бременността се формира феталната мускулно-скелетна система. За изграждане на костна тъкан се използва калций, получен от майчината кръв. Усвояването на това вещество става с участието на витамин D.

До какво води дефицитът на витамин D??

Липсата на калциферол се открива най-често по време на изследването.

Следните симптоми помагат да се разпознаят тежките форми на дефицит на витамин D:

 • крампи на мускулите на прасеца;
 • проблеми със съня (дневна сънливост и нощна безсъние);
 • раздразнителност, промени в настроението;
 • намален мускулен тонус;
 • разстройства на храносмилането (разхлабени изпражнения, гадене, намален апетит).

Ако не се вземат мерки за подпомагане на запълването на дефицита на веществото, рискът от развитие на опасни патологии се увеличава.

Калцият, необходим за изграждането на скелета на плода, се измива от съдовите стени, което кара жената да развие разширени вени.

Други последици включват:

 • разрушаване на зъбния емайл;
 • загуба на коса, чупливи нокти;
 • болки в ставите и мускулите;
 • намалена здравина на костите, което води до ранни признаци на остеопороза.
Последици от дефицита на витамин D.

Липсата на калциферол също е опасна за плода.

В този случай могат да се наблюдават сериозни последици:

 • рахит и други заболявания на опорно-двигателния апарат, проявяващи се в първите години от живота на плода;
 • нарушение на процеса на формиране на зъбите;
 • повишен риск от развитие на алергии;
 • преждевременно настъпване на раждането;
 • вродени малформации.

Анализ за определяне на нивото в тялото

Кръвният тест помага да се разбере дали си струва да се въвежда витамин D. По време на бременност. За да получите най-точните резултати, трябва да се подготвите за вземане на проби.

Определяне нивото на витамин D в организма.

При провеждане на анализа се спазват следните правила:

 1. Лабораторията се посещава сутрин. Вземането на кръв се извършва на гладно, след последното хранене трябва да минат повече от 8 часа.
 2. 2 дни преди анализа, захарните напитки се изключват от диетата. Повишаването на нивата на захар в организма може да повлияе отрицателно на точността на показанията..

Жената може да разбере резултата от анализа за 1-2 дни.

Стойностите се оценяват въз основа на следните показатели:

 • остър недостиг - по-малко от 10 ng / ml;
 • умерен дефицит - 10-30 ng / ml;
 • нормата е 30-100 ng / ml;
 • излишък - повече от 100 ng / ml.

Ако резултатът от теста отразява отклонение от нормата, трябва да информирате лекаря, водещ бременността. Той ще предпише витаминни препарати или специална диета.

Храни с витамин D по време на бременност

За да се гарантира натрупването на достатъчно количество витамин D в организма, е необходимо да се преразгледа диетата на бременна жена.

Менюто трябва да включва храни, съдържащи калциферол:

 • някои сортове морски риби (скумрия, херинга, риба тон, сьомга);
 • мазни млечни продукти (заквасена сметана, масло, сирене);
 • пилешки и пъдпъдъчи яйца;
 • морски водорасли;
 • рибена мазнина;
 • някои видове горски гъби, като лисички;
 • пилешки и телешки карантии;
 • Черен дроб на треска;
 • Бирена мая;
 • варени картофи;
 • слънчогледови семки;
 • ядки.
Витамин D в храната.

Колко е необходимо при планирането на зачеването

За да се случи зачеването възможно най-рано и плодът да се развие без отклонения, трябва да приемате добавки, съдържащи витамин D3. По време на периода на планиране на бременността нуждите на организма са 600 IU калциферол на ден, което съответства на 15 μg елемент в лекарството.

Лекарите най-често се придържат към следната схема за прием на витамини:

 • през първите 2 месеца от планирането се приемат 200-300 μg калциферол;
 • от втория месец те преминават към въвеждане на количество за поддържане (75-150 μg).

Витамин D се съхранява в тялото и се консумира при необходимост. Високи дози калциферол се предписват на пациенти, живеещи в студен климат или спазващи вегетарианска диета.

Витамин D при планиране на бременност за мъж

Витамин D е необходим и за мъжете, които планират да станат бащи.

Разкрита е връзката между дефицита на това вещество и мъжкото безплодие..

Причината за невъзможността за забременяване е нарушение на процеса на узряване на спермата.

Приемът на холекалциферол има положителен ефект върху качеството на спермата и увеличава броя на активните зародишни клетки.

Витамин D по време на бременност през 2-ри триместър

Лекарствата се предлагат под формата на маслени и водни разтвори, както и капсули в твърда желатинова обвивка. Всички продукти се приемат през устата.

Дозировката зависи от вида на добавката:

 • Vitrum Calcium (приема се по 1 капсула 2 пъти дневно с храна);
 • Aquadetrim (1-2 капки се прилагат веднъж дневно);
 • Alpha D3-Teva (приема се по 1 капсула сутрин и вечер по време на хранене);
 • Калцемин (използва се по 1 таблетка на ден);
 • Компливит калций (дневен прием - 2 таблетки).

Витамин D по време на бременност през 3 триместър

Количеството витамин D, необходимо на организма през 3 триместър на бременността, се увеличава. Това е необходимо за нормалното протичане на раждането и поддържането на лактацията. При дефицит на калциферол се наблюдават аномалии на раждането, свързани с нарушено съзряване на шийката на матката.

Профилактиката на хиповитаминозата започва няколко седмици преди раждането. Дозировките на лекарствата съответстват на тези през втория триместър или се коригират въз основа на резултатите от теста.

Моля, оценете статията!

Дайте своята оценка на статията от 1 до 5:

Средна оценка: 0 / 5. Гласове: 0

Все още няма оценки, бъдете първият, който го оцени!

Съжаляваме, че тази статия не ви е била полезна.!

Нека го поправим.

Кажете ми как можем да подобрим тази статия?