Съдържанието на пелена може да разкаже много за здравето на бебето. Майките на новородени бебета, които са кърмени или изкуствено хранени, трябва да бъдат особено бдителни.

Промени в консистенцията или цвета на изпражненията, появата на остра миризма, увеличаване на честотата на изпражненията - всичко това може да сигнализира за реакция на детето към мляко или допълнителни храни, влошаване на здравето или липса на някои вещества в организма.

И така, нека разберем какво е изпражненията на бебето и кога си струва (или не си струва) да биете аларма.

Зелени изпражнения при бебета

В първите дни от живота на детето настъпват много промени, включително тялото започва да се отървава от оригиналния фекалии или меконий.

Мекониумът е гъста маса от тъмно зелено или тъмно маслинено зелено. Такъв стол при дете се появява през първия ден от живота (обикновено от 3 до 20 часа след раждането). Обикновено трябва да се откроява през следващите 2-3 дни, но на 5-6-ия ден от живота на бебето, изхождането трябва да се нормализира.

Ако през първите два дни от живота на бебето мекониумът не е напуснал, то това е повод за безпокойство. Такива закъснения могат да показват недохранване на детето или някакъв вид вродени аномалии. Една от патологиите е мекониев илеус - това е състояние на запушване, което възниква поради повишения вискозитет на мекония, в резултат на което има запушване на илеума..

Ако обаче зелените изпражнения при дете се считат за норма в първите дни след раждането, то в бъдеще това може да означава редица проблеми..

Основните причини за появата на зелени изпражнения в гърдите са:

 • недохранване. Ако детето постоянно крещи, плаче след хранене, не наддава и не спи добре, а изпражненията са зелени, тогава всички тези симптоми показват недохранване;
 • диета на кърмачка. Зелените изпражнения при кърменото новородено често се появяват, когато зеленчуците и плодовете преобладават в диетата на майката;
 • проблеми с червата. Чревната лигавица при кърмачета може да се възпали по няколко причини. Много често феталната хипоксия по време на бременност или раждане води до възпаление на тъканите. Също така такива проблеми могат да бъдат причинени от употребата на хранителни продукти от кърмачка, които включват различни синтетични вещества (аромати, консерванти и добавки). Те преминават в кърмата и нарушават чревната микрофлора на бебето.

Столът на бебе, хранено с бутилка, също може да бъде зелен. Това се дължи на смеси. Ако сместа има високо съдържание на желязо, съдържа хидролизиран протеин (Nutrilon PEPTI TCS, Friso PEP) или частично разцепен протеин (Nan HA, HIPP, Theme HA), тогава изпражненията могат да имат зелен, маслинен или блатен цвят, а също така да имат остър мирис.

Жълти изпражнения при бебета

Жълто-зелените изпражнения при кърмачета обикновено се появяват в периода на стабилизиране на червата и прочистването му от мекониеви остатъци, поради което често се нарича преходно. Обикновено такива изпражнения имат кисела миризма и гъста консистенция. Този период обикновено продължава, докато жената има мляко и тя не може напълно да задоволи хранителните нужди на бебето..

Искате ли да изберете най-добрата пелена за вашето новородено? Ето класация на най-добрите марки!

След като детето напълно премине към кърмене, зрелите изпражнения постепенно започват да се подобряват. В идеалния случай изпражненията при бебета на 1 месец имат жълт или жълтеникаво-златист цвят, имат еднородна консистенция и могат да миришат на кисело мляко.

Но всяко бебе може да има своя собствена норма, така че е допустимо малко количество слуз, бучки или белезникави петна. Също така, често през първите месеци от живота, бебетата имат воднисти изпражнения..

Зрелите изпражнения, хранени с бутилка, също трябва да бъдат еднородни и жълти на цвят. Новородените бебета обаче имат различни толеранси към веществата в смесите. Следователно изпражненията им могат да имат по-изразена остра миризма, тъмен цвят или плътна консистенция. А такъв стол също е норма, така че родителите няма от какво да се притесняват..

Чести изпражнения при бебета

Децата на различни възрасти имат своя честота на изпражненията. В същото време броят на изпражненията при деца, които са хранени и кърмени от бутилка, може да се различава значително. Често майките, които кърмят деца, възприемат честите течни изпражнения при бебета като диария. Въпреки че кърми, този вид изпражнения се счита за нормален.

Няма ясни норми за броя на ежедневните изхождания в зависимост от възрастта на детето. Но през първия месец от живота броят на изпражненията може да бъде до 10-15 пъти на ден..

От 2-ри до 6-ия месец от живота бебето може да качи 2 до 6 пъти на ден. В този случай може да се наблюдава увеличаване или, обратно, намаляване на честотата на изпражненията, което може да бъде причинено от промяна в състава на кърмата, въвеждането на допълващи храни, здравословното състояние на детето и т.н..

След 6 месеца живот се наблюдава намаляване на броя на ежедневните изхождания. Средно бебето трябва да качи 1 до 3 пъти на ден. След 1 година повечето деца се дефекират веднъж на ден.

Пенести изпражнения при бебета

От време на време се появяват пенливи изпражнения при всички бебета. Най-често това се дължи на подобряването на червата и не е причина за безпокойство..

Също така, пенестите изпражнения могат да се появят поради реакцията на тялото на детето към нов продукт в допълващите му храни или диетата на майката. При кърмените бебета този вид изхождане сигнализира, че сместа не е подходяща за тях..

Но не само хранителните алергии могат да причинят пенливо изпражнения при бебето. Причините за появата на такива движения на червата могат да бъдат:

 • Прием на лекарства. След раждането много жени трябва да приемат антибиотици и други лекарства, които влизат в тялото на бебето чрез мляко. Пенливи изпражнения при кърмачета също често се появяват след прием на лекарства против колики или други лекарства..
 • Чревна дисбиоза. Напълно нормално е новороденото да има пенести изпражнения в средата на първата седмица от живота. Това разстройство на изпражненията се причинява от чревна незрялост и се нарича преходна дисбиоза. Дисбиозата обаче може да се появи и в по-късните етапи от развитието на детето. В такива ситуации родителите трябва да бъдат бдителни и да покажат детето на лекаря..
 • Недохранване. Понякога се появяват пенливи движения на червата, когато бебето няма достатъчно кърма. В резултат на това пенестите или тъмни изпражнения се появяват като реакция на липсата на хранителни вещества в тялото му..
 • Колики. Коликите при дете често се появяват поради факта, че кърмещата майка е нарушила диетата си. Болката в корема често се придружава от газове и пенести изпражнения. Следователно, ако такива симптоми внезапно са се появили при бебе, тогава жената преди всичко трябва да преразгледа диетата си..
 • Чревна инфекция. Когато детето е заразено със стафилококи, ротавируси или ентеровируси, ламблии и други чревни инфекции, много често се наблюдават пенести изпражнения. В допълнение се проявяват редица други симптоми: повръщане, висока температура, липса на апетит, слабост и т.н..

През първите месеци от живота на бебето родителите трябва внимателно да следят всички промени в цвета на изпражненията на бебето и неговата консистенция, тъй като колкото по-скоро бъдат взети всички необходими мерки, толкова по-добре ще бъде както за здравето на детето, така и за неговите родители.

Стол със слуз при бебе

Според статистиката около 80% от родителите на новородени бебета забелязват слуз в изпражненията си. Това явление е доста често, особено след като всеки здрав човек има слуз в изпражненията, той просто не трябва да се вижда с пистолет.

Ако слузът се вижда ясно в изпражненията, тогава трябва да обърнете внимание на цвета му, тъй като той е този, който посочва определени здравословни проблеми.

Какво показва слузта в изпражненията на бебето:

 • Прозрачна слуз. Обикновено се появява при небалансирана диета или при повишен стрес върху храносмилателния тракт. Следователно при кърмачетата прозрачната слуз обикновено се появява, след като майката е изяла някакъв забранен продукт, а при бебета, хранени с бутилки, това е реакция на бебешка храна.
 • Зелена слуз. Показва размножаването на патогенна флора. Ако в изпражненията на бебето няма много зелена слуз, тогава няма от какво да се притеснявате. Но ако детето не спи добре и не се храни, не наддава и изпитва безпокойство, тогава спешно трябва да се консултирате с лекар, за да изключите развитието на бактериален колит.
 • Жълта слуз. Обикновено тази слуз се появява с бактериално чревно възпаление. Колкото по-жълт е цветът на слузта, толкова повече левкоцити са в изпражненията и толкова по-изразен е възпалителният процес в тялото.
 • Бяла слуз. Такава слуз при кърмачета показва дразнене на чревните стени. В резултат на това дразнене епителът се отделя, което след това се вижда от родителя в изпражненията на детето им. Причината за появата на бяла слуз може да бъде алергии, дефицит на лактоза, атопичен дерматит..
 • Розова слуз. Слузта придобива розов или червен оттенък, когато се смесва с кръв. Следователно, розовата слуз е тревожен сигнал, който показва наличието на някакъв вид вътрешни увреждания (язви и ерозия в червата).

Триене на пелената? Обрив от памперс? Възможни причини и методи за борба - в тази статия!

Черната слуз е особено опасна, защото може да показва кървене в стомаха, тънките черва или хранопровода. Понякога обаче някои лекарства могат да оцветят изпражненията с черен цвят. За да установите точната причина, определено трябва да се консултирате с лекар..

Кръв в изпражненията на бебето

Причината за появата на кървави отделяния във фекалиите на кърмачета може да бъде или увреждане на горния храносмилателен тракт (тънките черва и стомах), или увреждане на долните му части (дебелото черво или ректума, ануса).

Можете да определите мястото на увреждане по цвета на кръвта в изпражненията. Ако изпражненията са черни и забавени, тогава лезията е в горните отдели. Ако във фекалиите се виждат примеси на червена кръв, тогава кървенето е в долните части на храносмилателния тракт..

Трябва обаче да се помни, че някои хранителни продукти (цвекло, шоколад, ароматизиран червен желатин, жълто-зелени продукти) или лекарства (активен въглен, антибиотици, прахове с оцветители, железни препарати) могат да оцветят изпражненията в червено или черно..

Искате ли да знаете за причините за кръвта в пелените? Всичко е описано в тази статия!

Столчето на детето може да разкаже много за здравето му. Навременната забелязана промяна в цвета, консистенцията или миризмата на изпражненията ви позволява бързо да идентифицирате и отстраните причината. Затова родителите трябва да се научат от първите дни от живота на бебето си не само да сменят памперсите навреме, но и да обърнат внимание на стола му..

Цвят на изпражненията при новородени: къде е нормата и къде е патологията?

Веднага след раждането детето оставя оригиналните изпражнения - мекониум, който прилича на тъмнозелена, почти черна маса. Това изпражнение продължава няколко дни. След това фекалиите от преработената храна - майчиното мляко - започват да се отделят. Нормалният цвят на изпражненията може да варира от ярко жълт до салата, тъмнокафяв и други нюанси, в зависимост от храната, която яде мама.

Цвят на изпражненията и възможни причини за оцветяване

Изпражненията на новороденото могат да бъдат с различни цветове, докато това ще бъде нормално. Оцветяването зависи от състава на майчиното мляко, неговата консистенция, степента на популация на първоначално стерилното черво на бебето с полезна и опортюнистична микрофлора. Основните нюанси и причините за появата им са описани в таблицата..

Цвят на изпражнениятаВъзможни причини
Зелено

 • кърмещата майка яде зеленчуци: тиквички, краставици, броколи и така нататък;
 • обикновено пресните изпражнения на бебето се окисляват във въздуха;
 • чревна дисбиоза - за кърмачета от първата половина от живота, вариант на нормата, тъй като червата са на етап уреждане;
 • недохранване на бебето - майката отнема гърдата твърде рано и детето няма време да изсмуче по-дебелото и по-калорично „задно” мляко, водното „предно” мляко преобладава в диетата, в същото време бебето няма да натрупа маса.
Жълто
 • вариант на нормата;
 • светло жълти нюанси се откриват, когато сладката, мазна, бърза храна преобладава в диетата на кърмачка;
 • в случай на патология, когато изпражненията станат пенести, може да се мисли за лактазен дефицит, ротавирусна инфекция, патологична дисбиоза, цьолиакия;
 • когато слуз се появи при дете на 5-6 месеца, то може да говори за никнене на зъби.
Оранжево
 • нормално, когато се консумира от майка или бебе в допълващи храни с цветни храни: тиква, моркови.
 • при прехвърляне на дете от кърмене на изкуствено хранене;
 • с дефицит на лактаза.
Жълто кафяво
 • нормален цвят на изпражненията при бебе над три месеца.
Черните
 • когато майка или бебе използват наркотици, съдържащи желязо.
Бял
 • жлъчна дискинезия;
 • нарушение на отделянето на жлъчка (жлъчнокаменна болест при новородени, вродени аномалии на жлъчните пътища);
 • хепатит.

Други промени в изпражненията

При новородено в изпражненията могат да се появят патологични примеси, които също са вариант на нормата по време на кърмене:

 • Изпражнения със слуз. Той присъства в малки количества в изпражненията на всяко бебе. С увеличаване на количеството слуз, трябва да помислите за възпаление от различен произход (бактериална или вирусна инфекция, цьолиакия, нарушено храносмилане на лактазата). Възможно е също така да се увеличи слузът поради уплътняване на изпражненията със запек (долихоколон, долихосигма, мегаколон) компенсиращо, за да се улесни изхождането на бебето.
 • Изпражнения с бучки. Нормални изпражнения при въвеждане на допълващи храни. Докато тялото на детето е реконструирано така, че да усвоява нова храна за него и започва да синтезира необходимите ензими, храната ще излиза неразградена на бучки. При дете, което не яде нищо освен майчиното мляко, белите бучки показват прекомерно хранене. Храносмилателната система просто не може да се справи с обема на храната и подсирена, под въздействието на стомашната киселина, млечните бучки излизат непроменени.
 • Пенести изпражнения. Появява се с повишено образуване на газ при дете, може да показва колики, метеоризъм. Появява се, когато диетата на майката е нарушена: мазни, пържени, бобови растения. При патология е възможно появата на пенести изпражнения при дисбиоза, цьолиакия, дефицит на лактаза, инфекциозен процес.
 • Кръв в изпражненията. Патологичният признак изисква незабавна медицинска помощ, за да се идентифицира основната причина. Може да е последица от инфекциозен процес при новородени.

В какви случаи задължително трябва да се свържете с педиатър?

Цветът на изпражненията по време на кърмене се нормализира с три месеца и остава непроменен преди въвеждането на първите допълващи храни със стабилна диета на майката. Всяка промяна в изпражненията при равни условия изисква изясняване:

 • бели изпражнения;
 • черни изпражнения, ако мама и бебе не приемат железни добавки;
 • зелени изпражнения с патологични примеси, обидни;
 • промяната на миризмата на изпражненията до остър, зловонен с появата на пенести изпражнения изисква бактериологично инокулиране за дисбиоза;
 • мазни изпражнения, трудно отделими, с постоянен запек, изисква диференциална диагноза със сериозно заболяване на муковисцидоза;
 • появата на кървави ивици в изпражненията.

За да контролират изпражненията на новородено, майките се съветват да водят дневник на храната си, където да отбелязват всички храни в диетата си..

Когато промените цвета на изпражненията, когато въведете нещо ново в менюто, не се притеснявайте. Ако при непроменени обстоятелства изпражненията са променили цвета си, докато са се появили патологични примеси и други клинични симптоми (тревожност на детето, нарушение на съня, повишена телесна температура), е необходимо да се консултирате с лекар.

Зелен стол при бебета, хранени с адаптирано мляко

Детските изпражнения могат да кажат много за състоянието на бебето. Не трябва да правите свои диагнози и да се паникьосвате с каквито и да било промени. Зелените изпражнения не винаги са признак на патологични процеси. Необходимо е да се оцени заедно с други симптоми, по-добре е това да направи педиатър. Благосъстоянието на бебето трябва да разбере дали е здраво или се нуждае от лечение..

Особености на стомашно-чревния тракт при новородено

Храносмилателната система при кърмачета не е напълно оформена:

 • Стомахът е много малък, през първия ден побира около 10 милилитра мляко, след седмица обемът му се увеличава почти 10 пъти. Той продължава да се увеличава постепенно всеки месец;
 • Червата са доста дълги, особено когато се гледат спрямо размера на тялото;
 • От друга страна, хранопроводът е къс, а мускулът, който контролира храната, която влиза в стомаха, е слаб. Затова при преяждане бебето изплюва.

Поради несъвършенството на храносмилателния тракт на бебето се измъчват колики, разстроени изпражнения, възникват както диария, така и запек. Бебето реагира на дискомфорт с плач и безпокойство. Обикновено всичко се нормализира до 4 месеца. Детето се адаптира към новия свят, храносмилателната му система се адаптира към храната.

Стол за кърмене

Изпражненията на бебе, хранено с бутилка, се различават от изпражненията на бебе, което се храни с майчиното мляко. Само дете, което се е родило, кака до 6 пъти на ден. След известно време изпражненията на бебе, хранено с бутилка, стават редовни, обикновено се наблюдават веднъж на ден. Той е сламеножълт или бледо оранжев и може да има леко зеленикав оттенък. Консистенцията е плътна, напомняща на шпакловка. Докато е на кърма е кашаво, това се счита за норма..

Ако изпражненията станат ярко жълти, червеникаво-оранжеви и зелени, струва си да се консултирате с вашия педиатър. Това може да е вариант на нормата или симптом на патологични процеси в храносмилането. Черните изпражнения и наличието на кръвни ивици или съсиреци се считат за опасни..

Забележка! Допускат се бели петна, но малки подсирени парченца. Това означава, че бебето не може да се справи със сместа в такива количества, или не му отива. Може би родителите не го разреждат добре с вода, не разбъркват старателно или не спазват препоръчаните пропорции.

Миризмата на изпражненията е доста изразена, но не е кисела и гнила. Ако стане неприятно, течно и се появи пяна, трябва да посетите лекар.

Бебешко зелено столче

Зелените изпражнения при бебетата не винаги са изпълнени с опасност. Комаровски вярва, че родителите обръщат прекомерно внимание на гледката на детска кака. Декларира, че най-важното е да няма кръв и да има забележима миризма на гниене. Ако няма такива симптоми, детето е весело, активно и теглото му нараства, обикновено няма причина за безпокойство. Ако температурата му се повиши, бебето постоянно плаче, спи лошо и отказва да яде, необходима е медицинска помощ.

Защо кърмачетата, хранени с бутилка, имат зелени изпражнения:

 • Преминаване от майчиното мляко към адаптирано мляко, когато храносмилателната система свикне с новия продукт;
 • Въвеждане на грешната смес. Те не са от един и същ състав, така че децата могат да реагират по различен начин на продукти от други производители. Освен това те се различават по възраст. В същото време съотношението на хранителните вещества и микроелементите се променя. Техният необходим брой се определя от средните показатели;

Не забравяйте! Бебетата се развиват индивидуално, точно като храносмилателната система. Това, което е правилно за едно бебе, не е задължително да бъде научено добре от друго. Има смеси, които съдържат повече желязо, което също може да повлияе на цвета на изпражненията.

 • Размножаване на вредни бактерии, дисбиоза;
 • Развитие на инфекциозни вирусни заболявания, които могат да бъдат диагностицирани от специалист само след допълнителен преглед;
 • Отстраняване от тялото на билирубин - жлъчен пигмент. Образува се при разпадане на хемоглобина, който често има висока стойност при току-що родените трохи. Това важи особено за бебета с диагностицирана неонатална жълтеница. Билирубин оцветява изпражненията в зелено. Това е естествен процес, не трябва да се страхувате от него..

Забележка! Ако зеленият стол е наблюдаван веднъж и след това всичко се нормализира, не се паникьосвайте. Когато състоянието се влоши, докато детето е хленчещо и неспокойно, струва си да се обадите на педиатър.

Какво означава цветът на изпражненията?

Цветът на изпражненията може да се използва за оценка на състоянието на бебето. Един показател не е диагностициран. Необходимо е да се обърне внимание на консистенцията, миризмата, петна и задължително благосъстоянието на бебето.

Зеленикаво

Зеленикавите изпражнения могат да бъдат нормален вариант, особено ако по това време бебето е променило формулата или е опитало нов продукт. Ако това е единственото нещо, което се е променило през последните дни и няма други симптоми, тогава няма нужда да се притеснявате. Трябва да гледате трохата.

Зелено

Зеленото изпражнение при липса на други патологии възниква като реакция на сместа. По състав не е идентичен с кърмата. Например, той съдържа повече желязо и протеини. Именно на тях тялото на новороденото реагира, като променя цвета на изпражненията. Също така, при запек, зелените изпражнения се появяват, когато изпражненията остават в червата за дълго време..

Фактът, че детето има проблеми с дефекацията, е лесно да се определи:

 • Видът на изпражненията се променя, те са твърди, състоят се от отделни парчета, обикновено топки;
 • Столът отсъства повече от един ден. Ако при деца на gv е позволено да се забави движението на червата до една седмица, след това "изкуствена" кака всеки ден, приблизително по едно и също време;
 • Когато бебето кака, то крещи, може да се зачерви поради усилието.

Тъмнозелено

Тъмнозелени, почти черни изпражнения се появяват в първите дни след раждането. Това не зависи от храненето на детето. Това е меконий, който се е образувал по време на вътреутробния живот, образуван е от епителни клетки, слуз, косми, жлъчка. Често се сравнява с моторно масло или смола и практически няма мирис. Преди това се смяташе за стерилен, но по-късно беше доказано, че съдържа бактерии. Те се образуват при дете, когато то е още в утробата. След няколко седмици изпражненията ще престанат да бъдат толкова лепкави и да се изсветлят. Това е преходен стол, който ще продължи 7-14 дни. Може да се опише и като тъмно зелено.

Блато

Зелено-кафявият цвят също обикновено не е причина за безпокойство. Това е нормата за изкуствените деца. Фекалиите могат да наподобяват фъстъчено масло по цвят, да са жълто-кафяви или блатисти.

Зеленият стол нормален ли е

Зелените изпражнения при бебета, хранени с бутилка, не се считат за патология, ако детето не страда. Когато поведението и благосъстоянието му не се променят, няма нужда да се паникьосвате. Трябва да се предупреди, че бебето не е същото като обикновено. Внимателната майка веднага ще забележи промени в поведението на бебето, може би то е станало по-малко активно или по-мрачно, плаче по-често и притиска краката си към стомаха си.

Забележка! Ако зелените изпражнения продължават дълго време, това може да е сигнал, че трябва да смените сместа. Необходимо е да се отмени сместа и постепенно да се въведе нова..

Подобен цвят се появява в началото на допълнителните храни, когато се въвеждат зелени зеленчуци като тиква или броколи. Така тялото реагира на новите храни. В този случай всичко бързо ще се нормализира и зеленият оттенък ще изчезне..

Ястие за промяна на цвета на табуретката

Ако бебето приема някакви лекарства, трябва да се уверите, че няма такива симптоми в страничните ефекти. След това спрете да давате лекарства и ги заменете с други. Това трябва да стане след разговор с педиатър. След преглед лекарят ще избере подходящото лекарство.

Помня! Изпражненията с бебета, хранени с адаптирано мляко, не могат да се сравняват с изпражненията на кърмачета. Различава се по консистенция, мирис и цвят.

Ако състоянието е тревожно и се различава от обичайното, трябва да посетите лекар. Той ще определи дали това е норма или се счита за патология. Ако е необходимо, педиатърът ще предпише допълнителни изследвания и изследвания.

Когато имате нужда от лекарска помощ

Когато поне един от следните симптоми се добави към промените в цвета на изпражненията, е необходима консултация със специалист:

 • Появява се неприятна силна гнилова миризма;
 • Виждат се следи от кръв;
 • В изпражненията частиците са ясно видими, чийто произход не е ясен;
 • Цветът става по-тъмен, по-близо до черния. В този случай детето е на повече от 2 седмици;
 • По кожата се появяват обриви;
 • Треската се повишава, наблюдават се други признаци на настинка или вирус;
 • Консистенцията на изпражненията се променя, става течна, появява се пяна, започва диария. Има повече от 6 изхождания на ден, докато обикновено детето кака веднъж на ден;
 • Детето повръща или повръща често и обилно. Опасно е, ако това се случи във фонтан, особено по-често от веднъж на ден, това е, когато детето повръща всичко, което е изяло през последното хранене;
 • Бебето плаче и крещи, без да спира. Причината за разстройството не може да бъде установена;
 • Сънят на бебето става периодичен и неспокоен. Често се събужда в сълзи, трудно е да го успокои.

Ако зелените изпражнения са единственият симптом, детето се храни с апетит, усмихва се, не плаче и наддава, тогава си струва да изчакате малко. Обикновено се нормализира в рамките на няколко дни..

Зелените изпражнения при бебета, хранени с бутилки, не са непременно причина за безпокойство. Струва си да наблюдавате трохите и ако се появят други тревожни симптоми, консултирайте се с педиатър. Няма нужда от самолечение и паника - може би това е следващият етап на адаптация към нова храна за бебето..

Какво трябва да бъде изпражненията за новородено, хранено с бутилка: колко пъти на ден със скорост?

За съжаление не всяко бебе може да бъде кърмено. В такива ситуации детето трябва да бъде хранено с изкуствена храна. Днес има много голям избор от качествени смеси за деца на всяка възраст. Но чревната микрофлора силно зависи от това какъв вид мляко получава бебето - майчино или негов заместител. Можете да наблюдавате състоянието на червата на бебето по състоянието на изпражненията. Какво трябва да бъде изпражненията на новородено, хранено с бутилка? Това е въпросът, който много майки си задават, когато се сблъскат за първи път с този тип хранене. Към здравето на детето трябва да се подхожда отговорно, така че всеки родител трябва да може да прави разлика между нормални и патологични изпражнения..

Особености на изкуственото хранене

Кърмата съдържа всичко необходимо за здравословния растеж и развитие на малкия човек. Майчиното мляко не е чуждо за бебето. Следователно децата, които получават естествено хранене от първите дни на живота, са много по-малко склонни да страдат от алергии и чревни заболявания. Техният имунитет се развива по-бързо и става по-силен..

Но съвременните храни за кърмачета също са с високо качество и съдържат цялата гама от витамини и минерали, от които детето се нуждае в определен период от живота. Почти всички от тях са направени на базата на краве мляко. Освен това те са по-задоволителни от кърмата и малкото дете трябва да се храни по-рядко..

Единственият недостатък на изкуствените смеси е, че протеинът от краве мляко е чужд за чувствителен бебешки организъм. Все още много слаба имунна система може да започне да я отхвърля. Червата на някои деца много лошо усвояват изкуственото хранене. Не всички деца приемат алтернативно хранене от първите дни. За някои са необходими дни или дори седмици, за да се адаптират. През това време детето може да страда от диария, запек, лош апетит и дори повръщане..

Колкото и добра и скъпа да е формулата, кърмачето има ново столче, различно от това на кърмачето. Характеристиките на изпражненията зависят от сместа, възрастта, допълващите храни и някои други фактори..

Докато бебето е много мъничко, то не може да каже на родителите си за дискомфорт, болки в червата и други неприятни усещания, които могат да го притесняват. Грижовна майка трябва да се научи да идентифицира състоянието на детето си по характеристиките на стола.

Характеристики на Изкуственото бебешко столче

Съдържанието на червата на едномесечно бебе може да бъде много различно от това, което се случва в храносмилателния тракт на 7-8 месечно бебе. Млада майка не бива да изхвърля мръсна пелена веднага. Съдържанието му трябва да бъде постоянно наблюдавано.

Столът на бебе, хранено с бутилка, трябва да има определен цвят, мирис, текстура. Някои отклонения от нормата не винаги показват сериозни проблеми. Но има моменти, когато промените са сигнал за заболяване.

Помислете какви трябва да бъдат нормалните движения на червата при деца, получаващи изкуствено хранене.

Честота

Първото нещо, което родителите трябва да знаят, е колко пъти на ден има изхождане на новородено с изкуствено хранене. Броят на изпражненията зависи от индивидуалните характеристики на детето. Средно бебетата се хранят от 1 до 5-6 пъти на ден. Повечето бебета се дефекират 1-3 пъти на ден. Същото количество се счита за норма за бебета, хранени с кърма. Малките могат да изпразнят червата си буквално след всяко хранене. Естествената храна се усвоява по-бързо, така че не трябва да се изненадвате с пълна пелена в рамките на 20-30 минути след хранене. Отнема повече време за смилане на сместа и бебето се изпразва след час и половина..

Ако бебето кака по-често 6-7 пъти на ден, това е ясен знак за проблем. Детето трябва да бъде посетено от лекаря възможно най-скоро.

С въвеждането на допълнителни допълващи храни честотата на изпражненията намалява. Липсата на изхождане в рамките на 48 часа се счита за запек.

номер

Масата на изпражненията зависи и от индивидуалните характеристики на бебето: височина, тегло, възраст, апетит, скорост на метаболизма.

През първите 2-3 месеца от живота детето отделя около 5-8 g изпражнения наведнъж. Общото тегло на изпражненията при новородено обикновено не надвишава 20-25 g на ден.

Към шестмесечната възраст честотата на изпражненията намалява и масата на изпражненията се увеличава до 30-50 g наведнъж. След една година бебето ходи до тоалетна средно 1 път на ден, а масата на изпражненията му е от 100 до 200 g.

Последователност

При изкуствено хранене изпражненията на бебето са по-плътни от тези на бебетата, на които се дава кърма. Но напълно оформените изпражнения при деца се появяват само след 1 година..

Нормалните изпражнения имат кашава, хомогенна консистенция. Вариации от течна каша до по-дебела са напълно приемливи. Понякога изпражненията могат да бъдат тънки с меки малки бучки. Обикновено течността се абсорбира в пелената, оставяйки следи и бучки остават на повърхността. Тази консистенция също е нормална, особено ако не е постоянна..

Изцяло течните движения на червата на бебето вече не са здрави и могат да показват чревно разстройство. Твърде плътните изпражнения показват липса на течност в тялото на детето..

Много от здравето на бебето може да се определи от цвета на изпражненията. Трябва да се отбележи, че тя се различава от цвета на изпражненията на кърмещо бебе..

Цветът на изпражненията зависи от вида на сместа и може да варира. Обикновено изпражненията на трохите имат цветове от златисто жълто до светлокафяво.

Също така е нормално детето да има изпражнения:

 • Жълто или сламено с бели включвания;
 • Жълто със зеленикав оттенък;
 • Тъмно жълто, почти оранжево;
 • Кафяво жълто.

Какъв цвят ще има изпражненията при бебе, което е започнало да въвежда допълнителни допълнителни храни, също зависи от продуктите, но обикновено става кафяво.

Миризма

Миризмата на изпражнения при бебета върху гърдите и изкуствената храна също се различава. Сместа придава на изпражненията по-изразен "аромат". Изпражненията на бебета, хранещи се с кърма, практически не миришат.

И така, как трябва да изглежда изпразването на бебето? Изкуствените изпражнения имат не особено приятна миризма, но все пак с преобладаване на млечни нотки. Обикновено само бебешките изпражнения миришат по този начин и е трудно да ги объркате с другите, особено за опитна майка. Ако изпражненията миришат кисело или издават гнилост, това не е норма..

Примеси

Детски стол, който има примеси при изкуствено хранене, не е изключение. Смесите се състоят от различни комплекси от витамини, минерали и други вещества, така че всеки от тях може да даде свои собствени нюанси и включвания в изпражненията на бебето. Но не всяка смяна на изпражненията е безопасна..

Сигналът за разстройства и заболявания е изпражненията:

 • Изразено зелен цвят, особено с примеси на слуз. Симптомът може да показва дефицит на лактаза..
 • С примес от много тъмни, почти черни включвания. Това е признак за съсирена кръв от червата..
 • С примес на червена кръв - най-вероятно детето има пукнатини в ректума.
 • Почти бял с докосване на течност - може да е признак за проблеми с черния дроб.
 • С пяна - симптом на дисбиоза.

Пяната и слузта в малки количества не трябва да са тревожни. Това се случва от колики, газове, не много добро усвояване на храната. Ако в изпражненията постоянно присъстват пяна и слуз, тогава трябва да се свържете с вашия педиатър.

Какви могат да бъдат нарушения на изпражненията при дете на IV и причините?

Докато бебето има имунна система, работата на стомашно-чревния тракт и тялото като цяло, то може да получи нарушения на изпражненията. Те зависят не само от храненето, но и от външните фактори. Дори съвсем малки деца винаги реагират на настроението на родителите си, температурата на околната среда, въздуха и ситуацията. Нервната система и стомаха са тясно свързани. Понякога детето може да се мачка дори от уплаха или силно вълнение. Промените в изпражненията се дължат и на физиологични нарушения, заболявания.

Най-честият проблем, с който се сблъскват родителите на бебета на IV, е дефицитът на лактаза. Ензимът лактаза се произвежда от панкреаса. Именно той помага за усвояването на млечната захар - лактозата.

Поради все още не образувания ензимен състав на червата, детето може просто да не усвои сместа, направена с краве мляко.

Симптоми на дефицит на лактаза при бебета, хранени с адаптирано мляко:

 • Диария малко след хранене;
 • Изпражнения със зеленикав оттенък и кисел мирис;
 • Пяна и слуз в изпражненията;
 • Добавка на кървави вени в изпражненията.

Обикновено липсата на лактаза е придружена от подуване на корема, спазми, така че бебето плаче, кофти е и е летаргично.

Специални смеси без лактоза помагат за решаването на проблеми. При повечето деца с възрастта патологията преминава сама..

Диария и разхлабени изпражнения

Диарията се счита за твърде често изхождане. Консистенцията на изпражненията е течна, с нормална или неприятна миризма.

Причината за разхлабените изпражнения при изкуствени хора са:

 • Неправилно избрана смес;
 • Непоносимост към някои компоненти на бебешката храна;
 • Инфекции;
 • Дисбактериоза;
 • Прием на някои лекарства (особено антибиотици);
 • Възпалителни процеси;
 • Външни фактори (страх, раздразнение, нова среда).

Инфекцията при новородени е придружена от други симптоми - треска, понякога обрив по тялото, повръщане. Също така разхлабените изпражнения често причиняват колики, метеоризъм. В случай на някакви нарушения, спешна нужда да се обадите на лекар. Само специалист може да определи точната причина за диария..

Запек или липса на изпражнения

Сухата формула за кърмачета се разрежда с вода. Понякога родителите не спазват пропорциите и правят смес, която е твърде богата, което може да причини запек. От първия месец кърмачетата на IV трябва да получават малко чиста вода. Липсата на течност също причинява запек..

Липсата на изпражнения при бебета се дължи на рязка промяна в сместа, въвеждането на допълнителни допълващи храни.

Психологически фактори не могат да бъдат изключени. Болка, страх, внезапна раздяла с майката за необичайно дълъг период, непозната обстановка, нови хора - всичко това засяга храносмилателната система на бебето..

Липсата на движение на червата или много твърди изпражнения се дължат на някои заболявания като рахит, вроден захарен диабет, миастения гравис, хипотиреоидизъм.

Зелен стол

Както вече споменахме, зеленикавият оттенък в изпражненията не винаги показва някакъв вид нарушения и заболявания..

Следните симптоми трябва да са причина за безпокойство:

 • Зелени изпражнения със слуз, пяна.
 • Хлапето изпразва червата повече от 6 пъти на ден.
 • Присъства кисела и зловонна миризма.
 • Хлапето е палаво, плаче, явно боли.
 • Детето е летаргично, не се храни добре.
 • Има повишена температура.
 • Настъпва загуба на тегло или дълго време няма печалба.
 • Изпражненията остават зелени през цялото време.
 • Зачервяване, обрив по тялото.

След като сте забелязали поне един симптом, е необходимо спешно да се свържете с наблюдаващия педиатър.

Нередовни движения на червата

Няма нищо ужасно и опасно във факта, че бебето има нередовни движения на червата. Често се наблюдава при деца с хепатит В. Тялото на новороденото все още не се е приспособило към условията, не са формирани всички функции. Не бива да алармирате, ако изкуственият се храни добре, той има здравословен сън, бебето не е толкова често капризно и плаче.

Когато бебето се разпадне във вик, то има подпухнало и твърдо коремче, докато изпражненията са чести или редки - това са очевидни нарушения на храносмилателната система.

Други нарушения

За съжаление има много причини и заболявания, засягащи функцията на червата. От по-редките нарушения, които причиняват аномалии в изпражненията, може да се отбележи следното:

 • Цьолиакия. Хронична патология, характеризираща се с непоносимост към глутен, съдържащ се в зърнените култури.
 • Чревна обструкция.
 • Болест на Hirschsprung. Причинени от тесни участъци на червата, които не работят.
 • Долихосигма. Увеличение на дължината на сигмоидното дебело черво, причиняващо нарушена подвижност и проблеми с изпразването.
 • Липса на храносмилателни ензими. В изпражненията се появява голямо количество слуз и бучки.

Кога да посетите лекар и как да помогнете на детето си?

За да знаете как да помогнете на детето си и как да поправите стола, трябва точно да идентифицирате причината за нарушенията. Той далеч не винаги е очевиден и лесно разпознаваем..

Организмът на детето все още е слаб, а здравето е много крехко. Ето защо е по-добре да не рискувате самолечение, но незабавно се консултирайте с лекар. Особено опасно е самостоятелно предписване на лекарства на дете. Някои лекарства могат да причинят не само алергии, но и сериозни здравословни проблеми за бебето..

Най-добрата помощ за дете ще бъде навременният преглед и предписването на терапия от компетентен специалист. Първичната диагноза включва преглед, общи изследвания на кръвта и изпражненията. Ако е необходимо, назначете други видове тестове и допълнителни изследвания.

В случай на незначителни нарушения може да е достатъчно да коригирате диетата или да смените сместа. В други случаи може да се наложи сериозно лечение.

Профилактика на нормалното изпражнение при бебе

За да може бебето да има възможно най-малко проблеми с червата и да расте силно и здраво, дори при хранене с бутилка, следвайте тези полезни съвети:

 • Изберете смеси, както е препоръчано от вашия наблюдаващ педиатър.
 • Ако решите да смените бебешката храна, не го правете рязко. Започнете с една малка порция на ден и постепенно натрупвайте.
 • Разредете сместа непосредствено преди хранене.
 • Следете свежестта на храните, които давате на бебето си.
 • Не нарушавайте пропорциите, посочени в инструкциите.
 • На 20-25 дни от живота на детето трябва да започнете да пиете вода. В горещия сезон количеството вода се увеличава. Течността помага на храната да се усвоява по-добре.
 • Погрижете се за нервната система на бебето, предпазвайте го от негативни ситуации.
 • Когато въвеждате допълващи храни, стриктно следвайте препоръките на лекаря и в никакъв случай не давайте на детето си храни, които са забранени на неговата възраст..
 • Опитайте се да прибягвате до прием на антибиотици само в краен случай, те силно развалят чревната микрофлора.
 • От време на време правете на детето си масаж на корема. Това е много полезно при храносмилането.
 • Умерете детето си от първите месеци от живота му.

Сега знаете всичко за бебешкия стол, хранен с адаптирано мляко. Тази информация ще ви помогне да забележите промени навреме и, ако е необходимо, да помогнете на вашето бебе. Пожелаваме здраве на вас и вашите деца.

Какво трябва да бъде изпражненията при новородени при кърмене

Мистерия за младите родители е стол при новородено при кърмене. Мистерия, тъй като изхожданията на децата се различават много от възрастните и е трудно да се разбере дали всичко е нормално.

Норма

Какво трябва да бъде изпражненията при новородено:

 • структура - течност;
 • цвят - от жълт до светлокафяв;
 • честота - без резки капки.

Структура

При кърменото новородено изпражненията наподобяват груба горчица. Първо, няма какво да се втвърди изпражненията. Самото мляко е течно. Второ, мускулната система и ректума все още не са в състояние да прокарат втвърдените маси и природата е предвидила това. На трето място, микрофлората току-що е започнала да се формира, така че работата на храносмилателната система леко "куца".

Фекалиите при едномесечно бебе по отношение на плътността и еднородността варират от еднаква каша до изхвърляне с бучки. Бучките са частици от неусвоено мляко. Като се вземе предвид несформираната микрофлора, това е в рамките на нормалното.

При двумесечно кърмено бебе изпражненията стават по-плътни. Бучките са много редки и изпражненията стават малко по-плътни. Състоянието остава до момента, в който са въведени първите допълващи храни.

Дебели изпражнения при кърмачета се наблюдават при смяна на кърменето на смес. Ако това се случи през първите месеци (дни) от живота, изпражненията на бебето ще се променят - бучките се наблюдават по-често, плътността се увеличава. През първите шест месеца работата на червата се подобрява само. Замяната на мляко със смес е шок за организма. С млякото лактобацилите навлизат в червата, които участват в образуването на микрофлора по естествен начин, за разлика от съставните смеси. Преходът към изкуствено хранене от 6 месеца и по-късно засяга в по-малка степен движенията на червата. След шест месеца микрофлората е напълно оформена, червата работят правилно и са готови да приемат чужда храна.

Какъв цвят трябва да изглежда изпражненията на новороденото? Първият зелено-черен стол на новородено е меконий. Цветът и плътната структура се обясняват с факта, че детето поглъща околоплодната течност в стомаха на майката. Мекониумът е норма, която доказва, че храносмилателната система работи правилно. Първите три дни след раждането зелено-черните нюанси на изпражненията не предизвикват безпокойство сред медицинския персонал. Като правило, изхождането от меконий се извършва в болницата. Ако детето само през първите два-два дни не е ходило до тоалетната, медицинската сестра му помага с масаж.

Цветът на изпражненията при кърмачета се променя от зелен до жълто-кафяв на 4 ден.

Фактори, влияещи върху цвета на изпражненията на новороденото:

 • Преходът към първата допълваща храна причинява излишната жлъчка и появата на зелени оттенъци.
 • Зелените или оранжевите изпражнения при бебетата се появяват, ако млякото се абсорбира слабо.
 • Антибиотиците и активният въглен (неговите производни) влияят върху чревната микрофлора, нарушавайки нейната работа. Цветът на изпражненията се променя спонтанно, в зависимост от това кои ензими са повече и кои по-малко.
 • Лекарства с багрило или желязо в състава изкуствено оцветяват изпражненията.
 • Жълтите или оранжевите изпражнения при кърмачета се дължат на излишък на билирубин. Това е жълто-кафяв пигмент, резултат от разграждането на протеините.
 • Изсветляване на изпражненията - проява на дисбиоза или резултат от никнене на зъби.
 • Обезцветеното изпражнение е симптом на хепатит.

Честота

Колко пъти новороденото трябва да има изпражнения? Точният индикатор не е. Честотата на изпражненията варира от 1-2 пъти за 4 дни до 8 на ден.

Честотата на изпражненията при бебетата зависи от функцията на червата. Млякото може да се усвои напълно - ходенето до тоалетна се случва веднъж на 1-2 дни, а частично - бебето се изпразва до 8 пъти на ден. Обикновено новороденото се изпразва 1-4 пъти на ден..

В повечето случаи ходенето до тоалетната е приурочено да съвпада с храненето. След като изпие пълна порция мляко, новороденото се изхожда в рамките на 15-30 минути.

Изкуствено хранене

Какво трябва да бъде изпражненията за новородено, хранено с бутилка:

 • ежедневно;
 • дебел;
 • хомогенен;
 • жълто-кафяв цвят.

Тъй като изпражненията при новородени по време на кърмене са нестабилни, безполезно е да алармирате при най-малкото отклонение. Потърсете помощ от лекар, ако има сложно отклонение или ако се появят допълнителни симптоми.

Кога да подадете аларма:

 • чести изпражнения при новородено по време на кърмене - повече от 10 пъти на ден;
 • цветът на изпражненията на детето става черен;
 • кръв се вижда в изпражненията;
 • в изпражненията има много слуз;
 • с рязка промяна в честотата на изпражненията.

Всички отклонения в структурата на изпражненията при кърмачета с хепатит В са причинени от храненето на майката.

Диспепсия

Честа поява в следродилния период. Жените в родилния дом се почистват, премахвайки космите и остатъците от мястото на бебето от матката, които може да не са излезли по време на раждането. За предотвратяване на възпаление се предписват антибиотици. Не можете да не приемате лекарствата - в матката ще започне възпалителен процес. Но трябва да помогнете на детето да се справи с проблема - да информира педиатър за факта, че приема антибиотици. Той е длъжен да предписва лекарства на бебето. Справя се добре с проблема с Linex в капсули - облекчава възпалението в червата и подобрява работата на микрофлората. Удобно е да го разтваряте в изцедено мляко и да го давате на бебе.

Запек

Трудно е да се идентифицира. Може да се прояви:

 • под формата на рязко намаляване на честотата на изпражненията - бебето стабилно ходеше до тоалетната 6-7 пъти на ден и след това спря да се качи;
 • бебешки тласък и писък по време на изхождането.

Запекът възниква поради:

 • вродена слаба перисталтика - мускулите на червата се свиват слабо и не изтласкват изпражненията към изхода;
 • диетата на мама е твърде калорична;
 • консумацията от майката на храни, които допринасят за запек при възрастни;
 • газовете не позволяват на изпражненията да преминат;
 • формула за изкуствено хранене не е подходяща;
 • детето няма какво да качи.

Запекът много често причинява съдържание на мазнини в млякото. Млякото може да бъде естествено мазно, дори ако майката пие вода сама или съдържанието на мазнини може да се увеличи поради диетата на жена, която яде висококалорични храни. Не е задължително да са пържени картофи и пиле на скара. Редовното мляко в супермаркета се предлага в 2 нива на мазнини. Същото ръчно мляко на пазара е много по-тлъсто. Въпросът за коригиране на съдържанието на калории в кърмата е индивидуален. Това зависи както от тялото на жената, така и от нуждите на бебето..

Яденето на храни, които могат да причинят запек при възрастни от майка, ще има подобен ефект при новородено..

През първите 3-4 месеца всички новородени страдат от чревни колики - уловени газови мехурчета в червата. Обилното натрупване на мехурчета на едно място образува въздушен шлюз и не позволява изпражненията да преминават.

Когато новороденото не получи необходимото количество хранителни вещества от кърмата, то спира да ходи до тоалетна. Той просто няма нищо - всичко, което попадне в тялото, се абсорбира моментално. Проблемът възниква:

 • ако млякото на жената е водно;
 • млякото започна да изчезва;
 • детето не се храни добре;
 • бебето не е прикрепено правилно към гърдата.

Диария

Основната опасност от диария е дехидратацията..

Редки изпражнения при бебета трябва да предизвикат безпокойство, ако:

 • структурата е ясно водниста;
 • в изпражненията има пяна;
 • изхождането се случва повече от 10 пъти на ден;
 • кожата около ануса става червена.
 • инфекция или възпаление в червата;
 • мама яде грешен продукт.

Ако кърменото новородено има отклонения от нормата в цвета, честотата или плътността, но детето се чувства добре, няма причина за паника. Първото нещо, което родителите трябва да направят, е да проследят диетата на мама. Ако една жена е яла сини сливи - рядко отделяне от бебето е гарантирано. Ако сте изпили литър мляко, цветът ще стане оранжев поради излишъка на билирубин. Ако майката използва антибиотици, детето ще развие дисбиоза или диспепсия. Яде грах - бебето е подпухнало, а изпражненията са позеленели.

Как да оправите изпражненията на бебето:

 • изключете храни, които са причинили отклонения от диетата на майката;
 • масажирайте корема, за да прокарате газови мехурчета през червата;
 • ако отклоненията са причинени от възпаление или инфекции - незабавно започнете лечението;
 • нанесете правилно върху гърдите;
 • спазвайте диета за контрол на нивата на млечни мазнини;
 • изберете формула за изкуствено хранене.

За да определите кой продукт е причинил отрицателна чревна реакция при кърмено бебе, ще трябва да следвате правилото: въвеждайте не повече от един нов продукт на ден в диетата на майката.

За да се подобри преминаването на газове, бебетата се разстилат по корем, галят корема по посока на часовниковата стрелка, леко притискат с ръба на дланта или поставят топла пелена на стомаха.

Възпалението и инфекциите се лекуват изключително под наблюдението на педиатър.

Ако бебето не е приложено правилно към гърдата, то няма да получи полезни вещества. „Предното“ мляко е течно и нискокалорично, действа като напитка, а „задното“ - мазно и висококалорично - като храна. Бебето трябва да изпразва по една гърда наведнъж..

Смесите може да не работят. Детето на съседа се справя добре, но родното дете има запек / диария. Без значение колко струва опаковката, те я изхвърлят и следват друга марка..
Полезно видео: бебешко столче - кое е нормално и кое не

Важно е да контролирате честотата и цвета на дефекацията, за да не пропуснете развитието на опасно заболяване. Мама трябва внимателно да следи диетата си и да не яде нищо мазно, пикантно, висококалорично.