детски стол
На практика често срещам неразумни притеснения на майките за проблеми с изпражненията при децата. Проблемите, които се предполага, че възникват най-често, са два: запек или диария. Но по-често майките търсят проблем там, където той не съществува, без да знаят. Какъв стол наистина трябва да бъдат децата им? Нека да разберем.
Затова нека започнем с онези щастливи бебета, които кърмят. Съставът на кърмата е идеален за вашето бебе и съответно млякото може да се абсорбира почти напълно. Кърмата има уникален състав, по дефиниция е единственият източник на цялата жизненост на детето през първите месеци от живота и по принцип не може да навреди на бебето. Напълно кърмените бебета рядко имат истински проблеми с изпражненията! Кърменото дете може да има изпражнения от 10-12 пъти на ден, но малко по малко, около чаена лъжичка, до голям обем веднъж седмично. В същото време се счита за съвсем нормално, ако изпражненията, подобно на водата, са тънки при потупване или кашави. Табуретка със слуз, бучки, парчета, понякога и със "зелено", също е вариант на нормата. Просто обърнете внимание на това как се държи детето, дали изглежда съвсем здраво външно, дали наддава добре. Ако случаят е такъв, тогава бебето ви няма проблеми с изпражненията!
Тук съм много изненадан от много майки, които при липса на стол за кратко време търсят митичен запек у детето си и започват да се лекуват с него с толкова брутални методи, че искам да кажа, „преди да приложите каквото и да било върху детето си (сапун в задника, бране с памучни тампони и по-лошо, стъклени термометри), опитайте тези методи за себе си. " Обяснявам популярно. Когато се въведе сапун и се знае, че е алкална, причинява се дразнене (в най-добрия случай) или химически изгаряния на лигавицата, това е доста болезнено за бебето, то няма да може да ви каже за това. В резултат на дразнене ще получите същото изпражнение и заедно с него възпаление на ректума. Относно пръчките и термометъра - според мен и така е ясно, с вашите действия можете да причините механична травма на червата. Плюс към всичко по-горе. Такива стимуланти потискат естествения рефлекс за дефекация и съответно ситуацията се влошава от време на време. За да се предизвика рефлекс за дефекация при бебето, трябва да се създаде определен натиск в ректума и когато има малко изпражнения, съответно няма изпражнения, така че може да отнеме няколко часа или дори дни, докато се натрупа достатъчен обем и бебето го направи мой собствен бизнес, за радост на мама и татко.
Но ако добавите вода към бебето, Espumizan, Smecta и т.н., тогава нарушение на изпражненията е неизбежно, тъй като ние пречим на физиологичния процес на колонизация на червата с микрофлора и пречим на нормалното функциониране на ензимите.
Това е като цяло. И сега ще се спра на всички „големи радости от памперса“..
След раждането на бебето, през първите два до три дни, изпражненията му са представени от меконий. Това е тъмна маслинова маса, натрупана в червата на бебето през девет месеца на вътрематочно развитие. Тук и десквамирали клетките на чревната лигавица и погълнали околоплодна течност, така че бебето тренирало червата си да работят извън мама. Мекониумът има катранена консистенция и практически няма мирис. Обикновено започва да се откроява от червата навън след раждането на бебето. В рамките на първите два до три дни тя трябва да се открои напълно. Освен това естеството на стола се променя. Той става по-чест, разнороден по консистенция (бучки, слуз, течна част) и по цвят (тъмнозелените области се редуват със зеленикаво-жълти и дори белезникави), по-воднисти. Честотата на изпражненията може да бъде до шест или повече пъти на ден. Такова изпражнение се нарича преходно, а състоянието - преходен чревен катар. Свързан е с процеса на колонизация на червата от микрофлора. По време на нормалния ход на бременността детето се ражда със стерилни черва, докато извънматочният живот протича в света на микроорганизмите, където собствената флора на човек е от голямо значение. Още в момента на раждането кожата и лигавиците на детето се обитават от флората на родовия канал на майката. В бъдеще микрофлората се образува поради микроорганизми във въздуха, в майчиното мляко, в ръцете на медицинския персонал и върху грижите. Микроорганизмите, попадайки върху чревната лигавица, предизвикват в нея възпалителен процес, който се проявява под формата на преходен чревен катар. Този възпалителен процес е нормална проява на адаптацията на детето към условия извън живота на матката и обикновено преминава сам по себе си. След два до седем до десет дни изпражненията стават еднородни по консистенция (кашави) и по цвят (жълти), престават да съдържат слуз и се появяват малко по-рядко. Такова бързо изчезване на възпалението в червата се улеснява от кърменето, съвместния престой на майката и детето, отказът от бутилки и зърна в болницата. Много е важно първата и единствена храна на бебето да е кърмата. Първите капки коластра, получени от дете веднага след раждането и през първите дни от живота, са безценни за формирането на нормална чревна микрофлора.
След като майката установи активна лактация, бебето има „зрял“ стол, който ще продължи до въвеждането на допълнителни храни или добавки. Това е хомогенна жълта каша с консистенция на тънка заквасена сметана с мирис на кисело мляко. Такова изпражнение показва добро храносмилане на кърмата. Що се отнася до нормалната честота на изпражненията, повечето новородени изпразват червата си почти след всяко хранене, т.е. броят на изпражненията на ден може да достигне 5-8, а понякога дори 10.
Има обаче рядък вариант на нормата, когато майчиното мляко се усвоява толкова напълно, че на практика нищо не остава в червата, а изхождането може да се случи веднъж на няколко дни, понякога дори веднъж седмично. Но такова състояние може да се счита за норма само на фона на пълноценното кърмене и в зависимост от благосъстоянието на бебето (нормално поведение, липса на болки в корема и значително натоварване по време на изхождането). Като правило тази характеристика се развива при някои бебета не по-рано от 3 месеца от живота. В изпражненията преобладават бифидобактерии, пръчици с млечна киселина, в по-малко количество - Е. coli.
Количеството изпражнения през първия месец от живота е 15 g, а след това постепенно се увеличава до 40-50 g за 1-3 изхождания на ден. Броят на изпражненията през първата половина от живота може да достигне 5 пъти на ден, а след 6 месеца - обикновено 2-3 пъти на ден.
При изкуствено хранене изпражненията могат да бъдат същите като при естествените или да имат по-плътна консистенция и по-тъмен, кафеникав цвят. Дефекацията трябва задължително да се случва поне 1 път на ден, всичко останало се счита за запек. Броят на изпражненията през първата половина на годината обикновено е 3-4 пъти на ден, а през втората половина на годината - 1-2 пъти на ден. Количеството изпражнения е 30-40 g на ден. При изкуствено и смесено хранене, поради преобладаването на процесите на гниене, във фекалиите има много Е. coli, ферментативната флора (бифидофлора, пръчици с млечна киселина) присъства в по-малки количества. излишни мазнини, които детето няма време да усвои.
Табуретката на по-големите деца винаги е украсена (под формата на наденица), тъмнокафява на цвят и не съдържа патологични примеси (слуз, кръв).Частота на изпражненията 1-2 пъти на ден.
Горното е идеал, но за съжаление има някои отклонения от това „правилно“ състояние. Кои от тях трябва да предизвикат безпокойство за майката и кои не?

Понякога в изпражненията на детето има примес от бели бучки, напомнящи извара или кисело мляко. Ако в същото време бебето нормално наддава, това състояние означава известно преяждане. Обикновено това се случва, ако на бебето често му предлагат гърда, за да го успокои, независимо от причината, която е причинила безпокойството, и от кога бебето е яло за последно. В това няма нищо лошо, просто определено количество протеини и мазнини от мляко в този случай не се усвоява и образува подобна „утайка“ във фекалиите. Ако тази характеристика на изпражненията е придружена от слабо наддаване на тегло, това най-вероятно се дължи на недостатъчно количество или намалена активност на ензимите, секретирани от храносмилателните жлези. Ако загубата на тегло е значителна и няма тенденция към намаляване, се извършва ензимна терапия.

В някои случаи изпражненията са по-тънки от обикновено, водниста консистенция, пенещи се и с по-кисела миризма. Ако случайно бебето ви изхожда на памучно пелено, може да видите зона за поливане около фекалното петно. Често при това състояние изпражненията могат да се отделят на малки порции, дори когато газовете се отделят. Цветът на изпражненията обикновено е жълт или горчичен. Подобни симптоми могат да се наблюдават при недостатъчно усвояване на въглехидратите. Несградените въглехидрати, оставайки в червата в непроменено състояние, "привличат" голямо количество вода в лумена си, така че изпражненията стават по-течни. В същото време липсата на лактазен ензим не може да усвои цялото количество млечна захар - лактоза - което е получено, след което тази захар започва да ферментира от чревни бактерии с образуването на газове, в резултат на това изпражненията започват да се пенят и се отделят повече газове от обикновено. По-киселата реакция на изпражненията с недостатъчна хигиена на детето може да причини развитието на обрив на пелена.
Много педиатри са склонни безразсъдно бързо да диагностицират „лактазна недостатъчност“, което всъщност не е толкова често. И какво се случва много често? С какво постоянно се сблъскват съвременните лекари? С непоносимост към лактоза в резултат на неправилно организирано кърмене. Това обикновено се развива, когато кърменето не е правилно организирано. Когато детето получава при хранене много прясно мляко, богато на лактоза (млечна захар) мляко и не получава обратно мляко, което е по-мазно и богато само на този ензим, лактазата. Ако майката храни бебето по график, а не при поискване, около 6-7 пъти на ден, „спестява“ мляко за хранене, декантира след хранене, прехвърля бебето на една или друга гърда по време на хранене, вероятността от развитие на лактоза е много висока непоносимост. Между храненията гърдите също събират предимно „предно“ мляко, „задно“ мляко, плътно, по-мазно, се образува главно по време на сученето на бебето. Ако майката прехвърли бебето 5-10 минути след началото на храненето на другата гърда, то ще изсмуче предното мляко от нея. Мама ще изцеди задното мляко. Бебето няма да наддава много добре, понякога само малко. Може да има разхлабени, зелени, пенести изпражнения. Мама ще си помисли, че има лошо мляко, въпреки че има много.
Същата ситуация може да бъде, ако майката ограничава детето да суче, например, строго за 15-20 минути. Бебето често няма време да стигне до задното мляко. И освен това той не стимулира достатъчно гърдите да произвеждат мляко, ако суче за 15-20 минути 6-7 пъти на ден.

Много по-рядко от описаното по-горе има истинско храносмилане на лактоза - млечна захар. Това се дължи на несъответствието между количеството лактоза, доставено с мляко, и лактазния ензим, необходим за неговото усвояване, и се нарича лактазен дефицит. Това не винаги означава недостатъчно производство на съответния ензим в стомашно-чревния тракт на бебето. Може би майката има генетично високо количество лактоза или то се увеличава поради претоварване на диетата й с млечни продукти, особено прясно мляко. В някои случаи тежкият лактазен дефицит върви ръка за ръка с чревна дисбиоза: по-киселата реакция на чревното съдържимо може да предотврати растежа на нормалната чревна флора, а недостатъчният брой приятелски микроорганизми от своя страна затруднява смилането на въглехидратите.
За да се потвърди диагнозата, е необходимо да се анализират изпражненията за въглехидрати. За да се реши въпросът за правилната тактика в този случай, е необходимо отново да се вземе предвид здравословното състояние на трохите. Не се притеснявайте, ако въпреки „грешния“ вид на изпражненията, вашият човечец не страда от колики и наддава нормално. Необходима е намеса, ако дефицитът на лактаза е причина за значителна загуба на тегло или тежки колики. На първо място, диетата на майката трябва да бъде коригирана: първата стъпка трябва да бъде изключването на прясно мляко от диетата, с недостатъчна ефективност на това, значително намаляване на количеството ферментирали млечни продукти (с изключение на сиренето, което практически няма млечна захар). Ако тези мерки не са достатъчни, лечението се извършва с помощта на ензима лактаза, който се добавя към майчиното мляко по време на хранене. В същото време на настоящия етап няма смисъл да се прехвърля детето на смес без лактоза и това вече е научно доказано..
Понякога се случва столчето в пелената да е зелено, което предизвиква паника сред младите родители. Това се случва при новородени и кърмачета, тъй като непромененият билирубин се екскретира с изпражненията, които се окисляват във въздуха и следователно изпражненията имат характерен зеленикав цвят.
Случва се "зрял" стол да не се установява дълго време, той има преходен характер за дълго време: със зеленина, понякога с примес на слуз. Може да има няколко причини:
- недохранване поради липса на мляко у майката, недостатъчно активно сучене, стегнати гърди, обърнати и плоски зърна или по други причини (т.нар. „гладно изпражнение“);
- разпространението на плодовете и зеленчуците в диетата на майката в сравнение с други продукти;
- възпаление на чревната лигавица.
Последното състояние често се наблюдава след хипоксия, претърпена по време на раждане или по време на бременност, тъй като чревната лигавица страда от липса на кислород и е трудно да се възстанови по-късно. Също така възпалението може да бъде причинено от влиянието на синтетични вещества - аромати, консерванти, оцветители, присъстващи в диетата на майката..
Какво да правим в случаите, когато детето дълго време не може да установи нормални изпражнения? На първо място, човек трябва да се съсредоточи върху благосъстоянието на самото бебе. Дори здрави бебета, които са изключително кърмени, могат да имат продължителни преходни изпражнения. Факт е, че човешкото тяло е сложна система, където всичко се случва според собствените му правила и с индивидуална скорост. Колонизирането на червата с микроби, приятелски настроени към човешкото тяло, не е бърза и трудна задача. Следователно се счита за съвсем приемливо, ако през първия месец от живота кърмачето ще има преходен стол - при условие на добро здраве и достатъчно увеличение на ръста и теглото. Какво означава? Според препоръките на СЗО минимално допустимото наддаване на тегло е 500 g на месец или съответно 250 g за 2 седмици. Оценяването на наддаване на тегло за по-кратък период от време се счита за неправилно. И дори ако подобна тенденция (зеленина в изпражненията) продължи и по-късно, това състояние не винаги изисква активно лечение. Ако бебето е здраво и весело, не страда от болки в корема, нормално набира височина и тегло, би било по-правилно да оставите всичко, както е. Няма нужда да третирате съдържанието на пелената, трябва да лекувате детето само ако нещо го притеснява. Те все още не са измислили по-добро средство от майчиното мляко, за да създадат условия за правилната колонизация на чревната лигавица с полезни микроорганизми..
За да се справите с лекарствено решение на този проблем (отново не сами, а по препоръка на лекар) трябва да се прави само ако здравето на бебето страда; например, той има тежки чревни спазми, алергични кожни реакции като обриви, сърбеж или не наддава достатъчно тегло и расте.
Последователността на действията в такава ситуация трябва да бъде следната: ако е необходимо, първо определете наддаването на тегло през последните две седмици, след това внимателно проверете и установете диетата на майката. Изключени: излишък от зеленчуци и плодове; продукти, съдържащи изкуствени добавки (кисели млека с плодови пълнежи, колбаси и колбаси, всякакви консерви, индустриални сокове, сладкарски изделия, както и синтетични витаминни препарати, включително специални комплекси за кърмене). Едва след това се извършват изследвания - скатологично изследване (микроскопско и химично изследване на изпражненията) и анализ на изпражненията за флора. Първият анализ ще покаже как протичат процесите на храносмилането и също така ще позволи да се изключи или потвърди наличието на възпалителен процес в червата (повишен брой левкоцити, рязко кисела реакция на изпражненията и откриване на латентна кръв в него може да го посочи). При анализа на изпражненията за флора трябва да се съсредоточи предимно върху наличието на патогенни микроби, които обикновено не трябва да присъстват в червата изобщо или броят им не трябва да надвишава определени граници.
Няма да се спирам на темата за запек при бебета. Всичко е описано подробно в отделна статия за запек..
И накрая, бебето ви е пораснало и е време да въведете допълнителни храни. Трябва да знаете, че появата на зеленина в изпражненията може да възникне, когато в диетата на бебето се въведат нови ястия. Как да се лекува?
На първо място, трябва да се помни, че една от честите причини за нарушения в чревната биоценоза е неоправдано ранното предписване на допълващи храни или витаминни добавки. При чисто кърмене неоправдано рано е да се предлага каквато и да е друга храна, освен майчиното мляко, преди 6-месечна възраст. При изкуствено хранене тези условия могат да бъдат изместени към по-ранна среща, но с не повече от 1-1,5 месеца. Освен това диетолозите все повече се противопоставят на назначаването на плодови сокове като първи допълнителен курс (за разлика от по-ранните възгледи, според които назначаването на сокове се е считало за правилно почти от втория месец от живота!). Соковете са богати на плодови киселини, които могат да имат прекалено агресивен ефект върху чревната лигавица, дори да провокират нейното възпаление. Ако след предписване на ново ястие, особено зеленчуково, което има зелен цвят, наблюдавате появата на зелен стол без други симптоми (подуване на корема и болки в корема, кожен обрив, промени в поведението), не се притеснявайте. Ако появата на зеленина в изпражненията е придружена от посочените симптоми, по-нататъшното използване на ястието трябва да бъде спряно. Подобна реакция на ново ястие може да означава развитие на алергична реакция или затруднения при смилането и усвояването му..
Случва се, когато зърнените храни, съдържащи глутен, да бъдат въведени в диетата (всичко с изключение на ориз, елда и царевица), се наблюдава промяна в изпражненията. Изпражненията стават много леки, сиво-жълтеникави, пенливи и трохите, противно на очакванията, започват да не наддават, а, напротив, да отслабват. Това може да показва непоносимост към глутен - целиакия. В този случай определено трябва да се свържете с педиатър и да проведете допълнителен преглед..
Понякога бебето може да има така наречения мастен стол. Мазни изпражнения означават изпражнения, които оставят мазни петна по пелената, "пенещи се" при пране. Това е нарушение на усвояването на мазнините, което може да възникне както при диария, така и при запек. Мазнините (липидите) се усвояват от ензима липаза, който се произвежда при възрастни главно от панкреаса. Понякога има вроден дефицит на липаза, но при новородените често сме изправени пред факта, че функцията на панкреаса просто не е достатъчно зряла и синтезът на липаза е намален. Това важи особено за недоносени бебета, деца с вътрематочно забавяне на растежа. За тях природата е създала надеждно „предпазно въже“: кърмата съдържа липаза, която улеснява усвояването на мазнините. Но ако детето получава изкуствено хранене, тогава незрелостта на панкреатичната липаза може да се прояви клинично. В допълнение към ензима, за смилането на мазнините е необходим и определен състав на жлъчката. Следователно, нарушения на метаболизма на мазнините могат да се наблюдават при деца със заболявания на черния дроб и жлъчните пътища. За такива деца е характерна появата не само на мазни, но и по-леки от обичайните изпражнения. Ако детето ви има мастни изпражнения, придружени от запек или диария, тогава на първо място се изключва нарушението на храносмилането. За да се направи това, се извършва скатологично изследване (т.е. изследване на изпражненията - това се прави във всяка клиника), проверява се състоянието на черния дроб и панкреаса (ултразвук, биохимични и имунологични изследвания). В трудни случаи това обикновено се прави в болница, тъй като пътуването за прегледи е сериозно бреме за отслабено дете и е по-добре да се наблюдава ефективността на лечението в болница. За децата се избират диетични и ензимни препарати, съдържащи панкреатични ензими и жлъчни киселини (специфично лекарство се препоръчва от лекар, тъй като техният състав и ефективност са различни и няма универсално лекарство, което би било подходящо във всички случаи).

Кога да се притеснявате и да предприемете спешни действия?
Скъпи родители, запомнете едно неуспешно правило, ако детето ви има воднисти или лигави изпражнения, повръщане и висока температура и не наддава - това са признаци на инфекция. Не отлагайте да се обадите на Вашия лекар. Вашето дете се нуждае от професионална помощ. Самолечението при такива състояния е опасно, дехидратацията, конвулсиите могат да се развият много бързо и това ще завърши много зле.
Диария, причинена от чревна инфекция. Чревните инфекции са често срещани при кърмачетата. Дори и най-спретнатите и спретнати родители не винаги могат да избегнат развитието на чревна инфекция при бебето си. Факт е, че защитните функции на червата (киселинност на стомашния сок, локални имунни фактори) при кърмачета все още не са напълно оформени и някои от патогените, които не са опасни за възрастни, могат да причинят сериозни смущения у бебето. Много е трудно да се обясни на малък изследовател, че не можете да пъхнете ръце в устата си и всичко, което попадне по пътя. Инфекцията обикновено започва внезапно - с болки в корема (детето плаче, извиване на крака) и диария (понякога с включвания на слуз, зеленина, кръв и други примеси). Чревните инфекции могат да бъдат придружени от повишаване на температурата, но това не винаги се случва. Ако се появи някой от описаните симптоми, задължително се обадете на лекар и преди да пристигне, опитайте се да облекчите състоянието на детето със следните мерки. Детето губи много вода и сол с разхлабени изпражнения и може да се дехидратира. За да се предотврати това, на бебето трябва да се даде един от физиологичните разтвори, налични във всяка аптека - например оралит, рехидрон. Лекарствената ентеродеза освен соли съдържа и активен въглен, който адсорбира токсините от червата. Опитайте се постоянно да държите едно от тези лекарства в домашната си аптечка. Обикновено детето не пие много охотно през този период, но все пак е необходимо напълно да му възстановите обема течност, който губи с изпражнения и повръщане (желателно е да се измери този обем). Ако не пие от бутилка, течността може да се дава от лъжица или дори от пипета - малки порции течност не предизвикват повръщане толкова, колкото големите.Тук правилото е, че за всяко разхлабено изпражнение се дават 50 мл, а за всяко повръщане до 100 мл течност. По-добре е да се пие частично, 3-5 ml (чаена лъжичка на всеки 5 минути), тъй като голямо количество течност, изпито наведнъж, може да предизвика самото повръщане.
Защо не можеш просто да пиеш вода? Тъй като много соли се губят с чревното съдържание и дефицитът им ще се влоши, ако дадете течност без соли. В допълнение към разтвори за попълване на течност, детето може да получи адсорбенти (смекта, полифепан, ентеросгел) - лекарства, които абсорбират като гъба токсини, съдържащи се в червата. Но имайте предвид, че абсорбирайки токсините, тези лекарства не убиват патогенните бактерии. В големи количества те могат да доведат до запек..
Трябва ли да храня бебето си в разгара на чревна инфекция? Да, фураж. Но количеството храна на ден трябва да се намали с 1 / 3-2 / 3 в сравнение с нормалното (в зависимост от това кое максимално количество храна не води до повръщане). Ако детето е кърмено, продължете да го храните с кърма, но е по-добре изкуствените хора в такива ситуации да дават ферментирали млечни смеси. Хранете често, но на малки порции. Можете да добавите 1/4 таблетка от ензимния препарат мезим-форте към всяко хранене. Ето, може би, всички мерки, които могат да бъдат предприети преди пристигането на лекаря. Не давайте антибиотици на бебе без лекарско предписание: някои от антибиотиците, често използвани при чревни инфекции при възрастни, са противопоказани при новородени (например хлорамфеникол). Трябва да се внимава много, когато се използват лекарства като иммодий и други симптоматични лекарства в ранна детска възраст - не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар!
Какво трябва да бъде основният фокус на превенцията на инфекциите? На първо място - върху съдовете, които се използват за храна. Трябва да е сухо. Някои майки варят бутилки дълго време, но след това оставят част от влагата в тях. Влагата насърчава растежа на бактериите. На второ място, не трябва често да преливате храна от едно ястие в друго - колкото по-рядко правите това, толкова по-добре. Ето защо шише за хранене веднага се прикрепва към съвременните помпи за кърма. И накрая, избягвайте да ближете залъгалки, лъжици или други бебешки ястия. Микробите в устата ви не винаги са безопасни за вашето бебе (например бактерията Helicobacter, която причинява язвена болест). Патогенните бактерии се предават главно от човек на човек, така че е по-добре просто да изплакнете залъгалка, която е паднала на пода, с вода (в най-лошия случай дори не я измийте), отколкото да я оближете.
И така, ще обобщя всичко по-горе..
Ако детето ви има проблеми с изпражненията - на първо място, консултирайте се с Вашия лекар. Страховете ви не винаги са реални и неразумното лечение понякога се връща.

Какъв цвят и мирис трябва да има бебето?

Бебешкият стол непрекъснато се сменя. Затова родителите се питат: какво се счита за норма и какви симптоми са тревожни. За да отговорите на този въпрос, трябва да проучите особеностите на развитието на тялото на детето..

Нито един ден не е непроменен

Какъв вид изпражнения е нормален през първите дни след раждането на бебето??

 • Първите 2-3 дни трябва да оставят оригиналните изпражнения (меконий). Има плътен външен вид, черен цвят, вискозна консистенция, без мирис.
 • След 3-ия ден каката започва да променя цвета си. Те придобиват зеленикав оттенък и се втечняват..
 • От 8-ия ден изпражненията имат гъста или течна консистенция, цвят на горчица, кисела миризма. Възможно е да има бучки от неусвоено мляко и малко слуз.
 • През първия месец бебето кака след почти всяко хранене.

Ако оригиналните изпражнения не излязат, трябва да посетите лекар. Състоянието показва чревни патологии.

Когато черните изпражнения се появят отново, след известно време може да се подозират заболявания като сепсис, жълтеница, хеморагична болест.

На какво трябва да обърнете внимание:

 • Ако каката съдържа слуз или бучки мляко, но бебето се справя добре, няма причина за безпокойство.
 • Ако във фекалиите се появят ивици кръв, спешно трябва да се консултирате със специалист (цветът на изпражненията е тъмен, почти черен). Това може да е от антибиотици, възпаление, запек..
 • Състоянието се счита за нормално, когато детето има изпражнения до 12 пъти на ден. В случай, че се появят воднисти изпражнения, детето се чувства летаргично, апетитът и сънят са нарушени, трябва да посетите лекар. Изтичането на изпражненията от пелената.
 • Ако изпражненията са твърди, редки, бебето не наддава добре, появи се запек. Изпражненията стават черни. Необходимо е да се вземат мерки за улесняване на преминаването на изпражненията. От диетата трябва да бъдат изключени храни, които укрепват.
 • Зеленикав стол с пяна показва, че бебето получава само предно мляко. Успокоява жаждата, но не и хранителни вещества. Причината е и приемът на антибиотици..
 • След 6-ия месец се въвеждат допълнителни храни. По време на въвеждането на допълнителни храни, използваната от бебето храна влияе върху цвета, миризмата и консистенцията на изпражненията. Например, цвеклото боядисва каката в ярко червено, морковите в оранжево. Тиквичките ще променят изпражненията в зелен оттенък.

Важни симптоми, които не трябва да се пропускат

Цветът на изпражненията може да варира по следните причини:

 • Важно е какъв вид хранене е детето: изкуствено или естествено.
 • Приемът на антибиотици, съдържащи желязо лекарства, активен въглен води до появата на черни изпражнения.
 • Каката става зелена след въвеждането на допълващи храни.
 • Каката става оранжева, жълта или зелена, ако кърмата не се усвоява достатъчно.
 • Повишеният билирубин в организма става изпражненията жълти, оранжеви или кафяви.
 • Леки каки се наблюдават при дисбиоза или по време на никнене на зъби.
 • Черният цвят на изпражненията, който не е свързан с приема на лекарства и първите допълващи храни, може да показва кървене в една от частите на чревния тракт.

Опасни симптоми на разхлабени изпражнения:

 • воден външен вид;
 • броят на дефекацията на ден се увеличава;
 • неприятна миризма;
 • повишена телесна температура;
 • появяват се слуз, пяна и кръв;
 • обилна регургитация;
 • загуба на апетит, нарушение на съня.

Твърди, редки изпражнения могат да се появят при дете по много причини. Каката става като пластилин.

 • Нарушаване на храносмилателните органи (панкреас, жлъчни пътища).
 • Неправилно хранене на майката (например използването на храни, които фиксират), определен състав на сместа, ранни допълващи храни.
 • Слаб мускулен тонус.
 • Липса на течност. Особено когато бебетата се хранят на шише.
 • Нарушение на чревната флора (например след прием на антибиотици).

Редки изпражнения могат да възникнат поради неправилно хранене (излишък на храни, които са обогатени), лекарства, нарушения във функционирането на храносмилателната система.

Какви продукти са прикрепени? Тези, които са с ниско съдържание на фибри и не карат червата да работят. Те включват: ориз, бял хляб, някои плодове (нар, райска ябълка) и зеленчуци (патладжан).

Защо се случват нарушения

Изпражненията на бебето се нарушават най-често поради инфекция. В други случаи това се дължи на грешки в кърменето (ако бебето е кърмено).

 • Късно прикрепване към гърдата веднага след раждането.
 • Режим на хранене.
 • Ранно въвеждане на допълнителни храни.
 • Прекомерно добавяне на детето с течност.

След прием на антибиотици, бебето може да промени изпражненията. Има черен цвят, неприятна миризма и понякога мазен състав. Важно е да приемате пребиотици и пробиотици, които подобряват чревната микрофлора.

Какво може да се намери в изпражненията при бебета

Необичайни изпражнения при дете могат да се появят поради нарушения в развитието на вътрешните органи.

 • Нормалният стол може да бъде зелен и кисел. Ако детето не изпитва дискомфорт, това може да е реакция на храна..
 • Ако изпражненията станат течни, на папата се наблюдава пяна, раздразнение, зачервяване, това може да се дължи на излишък от предно мляко. Има сладникав вкус. В тази ситуация можете да изцедите малко мляко преди хранене. Появява се и течна консистенция поради дисбиоза (например при прием на антибиотици).
 • Богатото, жизнено зелено или жълто може да бъде по три основни причини:
 1. Вирусно или инфекциозно заболяване.
 2. Момент за никнене на зъби.
 3. Липса на ензими за разграждане на храната.
 • Бели бучки. Нормалните изпражнения могат да изглеждат подобни. Ако бучките се увеличават, прекомерното хранене може да е проблемът. В тялото на детето липсват ензимите, необходими за усвояване на храната.
 • Слуз. Увеличаването на количеството му може да показва много: възпалителен процес в храносмилателните органи, неправилно подбрана смес, ранно въвеждане на допълващи храни, хранителни алергии.
 • Пяна. Може да придружава воднисти изпражнения, които изтичат от пелената, да се увеличават по време на колики и повишено образуване на газове, хранителни алергии. Може да се появи мазно изпражнение. Откриването на обилна пяна показва инфекция в организма.
 • Кръв в изпражненията. Причината за появата му може да бъде: твърди изпражнения, алергия към протеини от краве мляко, възпаление на стомашно-чревния тракт. Ако има нарушения в горната част на стомашно-чревния тракт, тогава се появяват черни изпражнения. Нормалните изпражнения не трябва да съдържат примеси от кръв.
 • Мастно изпражнение се появява, когато абсорбцията на мазнини е нарушена, може да придружава както запек, така и диария. Ако се появят мастни изпражнения, лекарят предписва допълнителни изследвания.

Изкуствено и естествено хранене - разликата в изпражненията

Какъв вид изпражнения трябва да имам при кърмене? Столът на кърменото бебе зависи от това колко е развита храносмилателната му система и какви храни присъстват в диетата на майката.

Кърмещите бебета рядко страдат от запек, тъй като млякото има слабително действие. Дори да няма изпражнения в продължение на няколко дни, детето се чувства добре. Цветът на изпражненията може да варира от светлокафяв до зеленикав. Миризмата е кисела.

Ако каката е ярко зелена, това означава, че бебето получава само прясно мляко. Това е така нареченият „гладен“ стол. В предното обезмаслено мляко липсват онези мазнини и витамини, които са необходими за растежа и храненето.

През първия месец се наблюдават чести движения на червата при кърмачета. Фекалното отделяне се появява след почти всяко хранене. От втория месец този брой ще намалее до 4 на ден. Дори да няма изпражнения в продължение на няколко дни, не може да се говори за запек..

На 2 месеца децата често имат колики и болки в корема. Това се дължи на факта, че кърмата променя своя състав, става по-сложна.

В тялото на детето започват да се произвеждат нови ензими. В този случай се появяват нередовни движения на червата. Кърмещата жена трябва да спазва стриктна диета, за да предотврати разстройство на изпражненията при новороденото. Продукти, след които има повишено образуване на газове и колики: грах, зеле, краставица, грозде. По-добре е да откажете тази храна. Какви храни са слабителни? Храни, които ще помогнат за изграждането на стол, наподобяващ пластилин: сушени плодове, варени или задушени зеленчуци, плодове.

Не можете да откажете кърменето, дори да има проблеми. Майчиното мляко съдържа много хранителни вещества и антитела за борба с инфекциозните заболявания.

Какъв вид изпражнения трябва да имат бебетата с адаптирано хранене? Столът на дете, хранено с бутилка, зависи от прехода от една смес към друга и от характеристиките на формирането на вътрешните органи.

Цвят на изпражненията - от светложълт до кафяв. Миризмата е изразена. Зелената кака се появява при преминаване към различна смес или при въвеждане на нови продукти. Черните изпражнения се появяват при запек. Консистенцията на изпражненията е плътна, тъй като отнема много време за смилане.

Фекалиите могат да бъдат в червата дълго време. В резултат на това се втвърдява и се развива запек. Ако няма дете през деня при дете, хранено с бутилка, или то има нередовен характер, трябва да се вземат мерки. Водата може да помогне за облекчаване на запека. Трябва постоянно да пиете бебето.

При изкуствени деца запек може да възникне в резултат на неправилно подбрана смес, липса на течност или когато се въведат първите допълващи храни.

В повечето случаи столът може да разкаже за състоянието на вътрешните органи при бебето. Внимателните родители няма да пропуснат момента на промяната. Следователно детето ще получи навременна помощ..

Изпражнения при новородени с кърмене

Съдържанието на пелена е един от най-важните източници на информация за здравето на детето. Квалифициран специалист трябва да даде съответната оценка. Задачата на родителите в този случай е да съберат възможно най-много информация въз основа на собствените си наблюдения. Важно е да се разбере, че изпражненията на изкуствено бебе се различават значително от съдържанието на бебешки пелени, което е на GV. Какво трябва да бъде изпражненията при новородени при кърмене, как и защо се променят цветът и консистенцията му, колко пъти на ден бебето трябва да ходи до тоалетна, тази статия ще разкаже.

Бебешкият стол е един от показателите за здраве и нормално развитие на бебето

Изпражненията с HV са нормални

Кърмените бебета се дефекират по различни начини - количеството и структурата на изпражненията непрекъснато се променят. В зависимост от възрастта на трохите, както и от други фактори, се различават съответните модели, които се разграничават съгласно следните критерии:

 • Честота на изпражненията;
 • Консистенция на изпражненията;
 • Цвят и миризма на изпражненията;
 • Наличието на примеси.

Значителен дял от промени настъпват през периода от раждането на бебето до момента на въвеждане на допълващи храни. В първите дни бебето оставя оригиналните изпражнения - меконий, който има вискозна, катранена структура и черно-зелен цвят. Това вещество се натрупва в червата на детето, докато е в утробата. Мекониумът трудно се отмива поради лепкава вискозна консистенция, което се обяснява с факта, че бебето поглъща околоплодната течност.

Той включва следните компоненти:

 • Амниотична течност;
 • Жлъчка;
 • Слуз;
 • Стомашно-чревна течност.

След като новороденото изведе меконий, бебето ще се изправи с нормални изпражнения.

Важно! Ако оригиналните изпражнения не излизат през първия дух на деня, това може да означава чревни патологии, например болест на Hirschsprung. При това състояние се нарушава перисталтиката на част от червата, в резултат на което се затруднява движението и излизането на изпражненията..

Променливият характер на изпражненията на кърмачето се дължи на следните причини:

 • Различен състав на кърмата през целия период на лактация;
 • Времето на деня;
 • Диета;
 • Здраве на мама и бебе;
 • Психологическото състояние на кърмещата жена.

С течение на времето храносмилателната система на трохите се адаптира към новите условия, така че изпражненията на новороденото стават по-постоянни и скоро трябва да бъдат напълно нормализирани. В същото време времето на узряване на стомашно-чревния тракт може да бъде различно във всеки отделен случай, въпреки това е напълно възможно да се разграничат общите модели.

На бележка. Основният признак на здравето не са характеристиките на изхождането на бебето, а здравословното състояние на бебето.

Тъй като кърмата има слабително действие, изпражненията на новородено, което е на НВ, омекотяват, придобиват зеленикав оттенък. Изпражненията стават по-тънки от мекония.

На петия ден след раждането структурата и цветът на изпражненията наподобяват този на горчица или гъста супа от грах. Зелените разхлабени изпражнения също са нормални за кърменето. Лекарите често наричат ​​такова изпражнение „гладно“, защото се появява, когато бебето пие само нискомаслено мляко отпред, а питателното задно мляко остава непокътнато..

Съвет. За да се премахне проблемът с „гладното“ изпражнение, е необходимо бебето да се държи на една гърда по-дълго в рамките на една „сесия“ на хранене.

Детските изпражнения варират.

Цвят на изпражненията при новородено

Изпражненията на кърмените бебета могат да бъдат с различни цветове, в почти всеки случай това ще бъде норма:

 • Светло жълто;
 • Портокал;
 • Бледо жълт;
 • Зеленикаво;
 • Тъмнозелено;
 • Бледо кафяв.

В този случай първите изпражнения на новороденото (меконий) имат зелено-черен цвят. Този вид изпражнения е нормален, което показва, че храносмилателната система на бебето работи правилно..

Интересно. Най-често освобождаването на меконий се случва почти веднага, когато бебето все още е в болница. Ако бебето не може да изпразни червата през първите два дни, медицинската сестра стимулира перисталтиката чрез масаж.

Цветът на изпражненията при кърмачета от зелен до жълто-кафяв се променя вече 4-5 дни след раждането. Сянката на първото изхождане е важен показател за адекватното хранене на детето. На третия ден можете да видите, че цветът на изпражненията е станал по-светъл (бебето получава нужното количество мляко). Ако на 4-5 ден новороденото все още кака с меконий, препоръчва се да се провери адекватността на храненето и, ако е необходимо, да се подобри диетата на трохите.

На седмия ден изпражненията на трохите стават течни или пастообразни и имат горчичен оттенък. Съществуват и други варианти на "цвят": зеленикав, оранжев. Освен това изпражненията могат да включват бели бучки и слуз. Тези прояви се считат за норма, ако детето се чувства добре и постоянно наддава (според таблиците на СЗО, най-малко 125 g на седмица).

Миризмата на бебешка кака

След като мекониумът бъде заменен с редовни изпражнения, цветът на изпражненията ще стане жълто-зелен и миризмата ще бъде кисела. Последният факт говори за млечния тип храна. Степента на "киселинност" може да бъде различна: в някои случаи по-изразена, в някои - по-малко.

Важно! Ако в допълнение към киселата миризма бебето има пенливи или воднисти изпражнения, тогава има основание да се подозира лактазна недостатъчност или дисбиоза.

През следващите няколко седмици изпражненията ще останат тънки, зеленикави и кисели. Когато бебето е на 2-3 месеца, изхождането ще стане по-рядко и ще придобие различни миризми.

През следващите месеци при кърменото бебе цветът и консистенцията на изпражненията ще наподобяват горчица. Не се наблюдава остра неприятна миризма.

Интересно. За да разберете по-добре характеристиките на изпражненията на бебета, които ядат кърма, можете да го сравните с естеството на изпражненията на изкуствени бебета. При последното изпражненията са по-тъмни и плътни и имат остра миризма.

По-подробно цветът и миризмата на детските изпражнения се променят, както следва:

 1. Първите 1-3 дни. Меконий (тъмни, дебели изпражнения без мирис).
 2. 2-6 дни. Преходен етап: сиви или сиво-зелени изпражнения с полутечна консистенция.
 3. Цветът на изпражненията е жълт или горчичен, миризмата е кисела. Това означава, че детето се храни нормално и напълнява..
 4. Изпражненията имат зелен оттенък и миризма на кисело мляко. Ако бебето се чувства добре, тогава няма причина за безпокойство. Формирането на такъв стол може да бъде повлияно от храните, които майката е яла. Друга причина е, че замърсената пелена е била на открито от известно време..

Родителите трябва да се притесняват, когато:

 1. Изпражненията са жълти, кафяви или зелени на цвят, имат остър мирис на кисело мляко. В този случай консистенцията на изпражненията е течна и пенеста. Има дразнене около ануса. Детето наддава нормално. Такива симптоми показват прекомерна консумация на предно мляко. Решението е да се сменят гърдите по-рядко по време на едно хранене.
 2. Изпражненията са жълти, зелени или кафяви и включват голямо количество слуз. Детето се справя добре. Това се случва, след като бебето е настинка. Друга причина е, че бебето никне на зъби.
 3. Табуретката е тъмнокафява и има плътна, мека текстура. Може да е свързано с добавяне на желязо или вътрешно кървене.
 4. Изпражненията са жълти, зелени или кафяви на цвят, имат водниста структура и издават неприятна миризма. В същото време бебето не наддава или дори губи телесно тегло. Причината може да е отравяне, инфекциозно заболяване или алергична реакция.
 5. Зелен пенест изпражнения, излиза с "памук", излъчва остра кисела миризма, кожата около ануса е раздразнена. Хлапето се държи неспокойно, не наддава. Това състояние може да се дължи на дефицит на лактаза..
 6. Изпражненията имат примеси от кръв (могат да бъдат ярки или тъмни). Причини - чревно кървене, алергии, бактериална инфекция, хемороиди. Необходима е спешна лекарска консултация.

Зеленикави пенести изпражнения могат да показват дефицит на лактаза

Консистенция на изпражненията

През първите няколко дни бебето излиза с дебели тъмни изпражнения - меконий. В бъдеще изпражненията стават полутечни, жълто-зелени на цвят и наподобяват голяма горчица. Такива свойства се обясняват със следните причини:

 • Редовна консумация на кърма, тоест течна храна (изпражненията не се втвърдяват);
 • Слабата храносмилателна система на бебето все още не е в състояние да прокара твърди изпражнения (т.е. течната храна на бебето през първите месеци от живота се осигурява от самата природа). В допълнение, чревната микрофлора на бебето все още не се е формирала, което също не позволява на детето да яде твърда храна..

На бележка. Изпражненията при едномесечно бебе се различават по структура - от кашава маса до изпражнения с бучки. В последния случай не трябва да се притеснявате, тъй като бучките са неразградени млечни частици. Предвид факта, че червата на бебето все още са слабо развити, това явление е съвсем нормално..

На 2 месеца изпражненията на бебето стават по-плътни и плътни. В този случай бучки практически липсват. Тези свойства се запазват до въвеждането на първите допълващи храни..

Признаци на диария при кърмачета

Честите движения на червата (до 6 пъти на ден) при кърмачета се считат за норма. През първите 2 месеца бебето може да се качи след всяко хранене. За да разберете, че трохите имат диария, трябва да обърнете внимание на следните признаци:

 • Изпражненията са чести и по-тънки от обикновено (може да изглеждат като вода). Може да съдържа пяна;
 • Зелен оттенък, наличие на слуз и червеникави вени;
 • В допълнение към разхлабените изпражнения, бебето има слабост, гадене, повръщане, треска, неспокойно поведение;
 • Ако признаците продължават повече от един ден, спешно трябва да посетите лекар, тъй като разхлабените изпражнения провокират дехидратация.

Какво определя цвета на изпражненията

Цветът на фекалиите се определя от редица фактори. Те включват:

 1. Тип хранене (изкуствено, естествено, смесено).
 2. Наличието на допълващи храни.
 3. Прием на лекарства.
 4. Диетата на кърмещата майка.
 5. Качество на усвояване на млякото.
 6. Реакция на билирубин.
 7. Наличие на заболявания.
 8. Дисбактериоза.

Влияние на възрастта и храненето

През първите няколко дни детето кака с меконий. Започвайки от третия ден и завършвайки със седмицата, трохите образуват полутечни изпражнения със сиво-зелен оттенък. По това време изпражненията придобиват слаба миризма на кисело мляко. През втората седмица изпражненията стават жълти, воднисти, в него могат да присъстват частици несмляно мляко и слуз. В момента миризмата на кака е млечна киселина, по-изразена.

Някои незначителни отклонения не трябва да предизвикват безпокойство. В повечето случаи те ще се определят от промените в диетата на кърмещата майка. Друго обяснение е приемането на лекарства за лечение на вече диагностицирани заболявания (антибиотици, съдържащи желязо лекарства, активен въглен).

Честота на изпражненията

Честотата на изпражненията при бебета на HB:

 • До 10-15 пъти на ден през първия месец от живота;
 • 2-5 пъти на ден през втория до шестия месец;
 • 1-2 пъти след шест месеца;
 • Веднъж на ден през втората година от живота.

На бележка. За бебе, което наддава добре, изхождането след всяко хранене е норма. В същото време липсата на изпражнения за 2-5 дни не показва запек. Ако при наличието на горните признаци бебето има влошаване на благосъстоянието, то трябва спешно да се покаже на лекаря.

Бебетата много често ходят до тоалетна

Изпражнения през първия месец

На възраст 1-1,5 месеца изпражненията имат жълто-зелен оттенък и полутечна консистенция. Честотата на изпражненията може да бъде до 10-15 пъти на ден. В този случай обемът на изпражненията във всеки случай е не повече от една чаена лъжичка. Миризмата на кака е кисела, лека.

Жълти изпражнения при бебета

Най-често при кърмените бебета изпражненията през първите месеци от живота са жълти, жълто-зелени или горчични. Често белите петна присъстват във фекалиите.

Жълтото изпражнение може да бъде както нормално, така и признак на патология. Отрицателният вариант потвърждава наличието на примеси във фекалиите, които здравото дете не трябва да има:

 1. Бели бучки. Посочете ензимен дефицит. Това състояние изчезва от само себе си.
 2. Слуз. Често се причинява от възпаление в червата.
 3. Пяна. Може да е симптом на дисбиоза, често се появява при колики. Друга причина са чревните инфекции.
 4. Пръски кръв. Те говорят за вътрешно кървене. Изисквайте спешна медицинска помощ.

Стол на 2 месеца

При двумесечно бебе храносмилането не е напълно установено. По това време изпражненията все още са доста чести, запазват същия цвят и придобиват по-плътна структура. Киселата миризма става по-забележима. Понякога трохичката може да издържи няколко дни, но мама не трябва да се притеснява за това. Подобни промени (чести - редки изпражнения) са типични за дадена възраст.

Кафяв стол

Тъмните кафеникави изпражнения могат да бъдат причинени от лекарства, съдържащи желязо. Ако тази опция е изключена, детето трябва спешно да се покаже на лекаря, за да се установи наличието или отсъствието на чревно кървене..

Така че изпражненията при бебета, които се хранят с майчино мляко, се различават значително от тези на изкуствените бебета. Цветът, консистенцията и честотата на изпражненията показват състоянието на детето, характеризират процеса на неговото развитие. В същото време тези характеристики трябва да се вземат предвид заедно с други признаци (здравословното състояние на трохите, наддаване на тегло и т.н.). Само в този случай здравната оценка ще бъде обективна и надеждна..