Бременните жени са изправени пред много ограничения. Повечето от тях са свързани с храната. По-специално, широко разпространено е мнението, че през периода на раждането на бебето жената не трябва да яде мандарини, портокали и други цитрусови плодове. Нека разгледаме по-отблизо защо бременните жени не трябва да ядат цитрусови плодове..

Ползите от цитрусовите продукти

Може би няма такъв човек, който да не знае за ползите от цитрусовите плодове. Най-ценното в тях е наличието на витамин С, който помага за поддържане на имунитета и борба с различни настинки. Също тропически плодове, свързани с цитрусови плодове:

 • спомагат за подобряване на храносмилането, работата на сърдечно-съдовата система;
 • по-ниска киселинност;
 • увеличават способността на организма да абсорбира желязото.

Освен това те съдържат антиоксиданти - вещества, които са изключително полезни за човешкия организъм..

Опасност от цитрусови плодове за бременни жени

С всички полезни свойства, бременните жени не трябва да ядат цитрусови плодове. Ето основните причини:

 1. Киселини и алергии. Яденето на големи количества цитрусови плодове може да предизвика киселини и да предизвика алергични реакции. Излишно е да казвам, че и двете са неприятни сами по себе си и могат да причинят допълнителни проблеми по време на бременност. Най-алергичният и в същото време най-малко полезният цитрусов плод е мандарината.
 2. Зъби. Лимонената киселина, съдържаща се в цитрусовите плодове, влияе отрицателно върху зъбния емайл. Като се има предвид, че по време на бременност зъбите на жената вече са "изложени на риск" и лечението им не винаги е възможно, струва си да ги предпазите от допълнително излагане.

Защо цитрусовите плодове са опасни за бебето

Друга причина, поради която бременните жени не трябва да ядат цитрусови плодове, се крие във възможните ефекти върху плода. Това става важно през втория триместър на бременността, когато бебето развива антитела. Увлечението на бременната жена с цитрусови плодове през този период може да провокира последващо развитие на алергия към тях при дете.

Заедно с предразположение към алергии, детето може да развие хипервитаминоза - сериозно заболяване, което е доста трудно да се излекува.

Противопоказания и норми на консумация

Пълната забрана за използване на цитрусови плодове се отнася само за бременни жени, които са диагностицирани с:

 • алергични към тях
 • диабет;
 • стомашно-чревни заболявания;
 • гастрит; Панкреатит;
 • пиелонефрит;
 • хипертония.

Всички останали могат да ядат портокали, грейпфрути, лимони и други плодове, свързани с цитрусовите плодове, като спазват мярката.

Например 1-2 мандарини или един и половина грейпфрути на ден няма да навредят. Също така, те няма да навредят нито на жената, нито на плода и 5-6 портокала на седмица.

Цитрусови плодове по време на бременност

Балансирано хранене по време на бременност

За да може бебето да расте и да се развива без забавяне, храненето на майка му трябва да бъде пълноценно и балансирано. Жената не трябва да яде за двама, както обикновено се вярва от хората, тя просто трябва да си направи график за хранене, за да има място за плодове, зеленчуци и други полезни продукти. Трябва да забравите за всички видове сладкарски и некондитерски изделия с консерванти, оцветители и химически добавки по време на бременност. Струва си да се обмисли възможността за алергия при бременна жена към определени храни. Ако не сте страдали от алергични реакции преди бременността, тогава няма гаранция, че няма да бъдете покрити с обрив, например от ягоди. В крайна сметка тялото ви вече работи в нови условия. Бъдещата майка трябва да има достатъчно всички хранителни вещества и витамини, така че не забравяйте да обсъдите диетата с Вашия лекар, за да избегнете възможни неприятни последици..

Мога ли да ям цитрусови плодове по време на бременност?

По време на бременността бъдещите майки често жадуват за цитрусови плодове. И това не е случайно, тъй като те съдържат витамини, които тялото й може просто да липсва. Например в портокалите освен високото съдържание на витамин С (всички знаят за това) има и витамини А, В, Р, D, калций, калий, магнезий. Цитрусовите плодове по време на бременност могат да имат леко слабително действие, което може да бъде много полезно, поради честите проблеми с изпражненията при бъдещи майки. Плодовете помагат в борбата със затлъстяването и депресията, понижават кръвното налягане.

Портокалите съдържат фолиева киселина, която е от съществено значение за нормалното развитие на бебето и предотвратява възможни вродени дефекти. Въпреки факта, че портокалите са полезни и разрешени за употреба от бъдещите майки, има редица противопоказания, когато е най-добре да се въздържате от използването им. Язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, гастрит и захарен диабет са заболявания, при които консумацията на портокали е строго забранена..

Относно цитрусовия сок. Той помага да се справите със симптомите на токсикоза, така че е напълно подходящ за бъдещи майки. Не забравяйте, че бременните жени трябва да пият домашно приготвени пресни сокове, без консерванти, захар и други добавки. Не пийте пресен лимонов сок - има лош ефект върху зъбния емайл и разяжда лигавицата на стомаха. Опитайте се да избягвате магазина за напитки колкото е възможно повече в полза на домашните напитки. Ако това не е възможно, а сокът все още трябва да бъде закупен в магазина, отдайте предпочитание на натурални, директно изцедени сокове без консерванти, оцветители и изкуствени добавки.

Яденето на твърде много цитрусови плодове може да доведе до киселини, така че количеството цитрусови плодове, което консумирате, трябва да бъде строго контролирано. Не яжте повече от пет портокала седмично. Портокалът може да причини алергии и различни кожни реакции. Ако забележите такива прояви в себе си - откажете се от този продукт. По принцип грейпфрутите са много по-подходящи за бременни жени, отколкото портокалите. Освен това има по-малко рискове от развитие на алергии с грейпфрут..
В останалото не забравяйте, че всичко трябва да бъде умерено и добавянето на чай към лимон е напълно приемливо, но яденето на лимони в килограми е опасно за вашето здраве.

Мога ли да ям цитрусови плодове по време на бременност??

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, а също така имат ярък освежаващ вкус и аромат, който повечето хора обичат. Но дали е възможно да се ядат тези плодове за бременни жени, не всеки знае със сигурност. Има много слухове и митове около цитрусовите плодове, не всички от които отговарят на реалността..

Възможно ли е или не?

Почти всички цитрусови плодове се считат за здравословни. Топлите сладки мандарини, кисели лимони, богат грейпфрут и портокали са богат източник на аскорбинова киселина и маса минерални соли, необходими за нормалното функциониране на женския организъм и развитието и растежа на бебето. И като цяло, пълната забрана на цитрусовите плодове по време на бременност е остатък от миналото. По-рано се смяташе, че яденето от жените на храни с висок алергичен статус, които включват цитрусови плодове, е нежелателно, докато се чака бебе, тъй като хранителните алергени в диетата увеличават вероятността от развитие на алергии при новородено след раждането..

През последните години Световната здравна организация преразгледа отношението си към храненето на бременните жени. Въз основа на изследванията на учените са изготвени нови препоръки; сега се смята, че умерената консумация на алергенни храни, напротив, допринася за формирането на нормален алергичен статус на детето. С други думи, като яде цитруси, жената увеличава вероятността детето да не стане алергично. Но е важно да се разбере, че само малко количество от тези плодове ще бъде безопасно и полезно. Освен това не всички цитрусови плодове са еднакво полезни за бременните жени..

Когато избирате цитрусови плодове, бъдещата майка трябва да помни, че потенциалната алергична опасност зависи от специфичното съдържание на етерични масла в даден плод. Няма да ви зареждаме с ненужна информация за химичния състав на отделните цитрусови плодове, просто кажете, че мандарините се считат за най-опасните за жените по време на бременност..

Малките сладки плодове могат да бъдат последвани от портокали и грейпфрути. Най-безопасният сред останалите цитрусови плодове е лимонът. Ето защо се препоръчва на жените разумно да ограничават сладките портокали и мандарини през първия триместър на бременността..

Но лимонът и грейпфрутът, ако самата жена не е алергична към тях, могат да се ядат на малки порции през цялата бременност.

Какви са ползите от бременността?

Екзотичните плодове узряват главно през периода, когато в Русия е зимата и дефицитът на витамини. И ако бременността е настъпила точно през студения сезон, то къде другаде, ако не в цитрусовите плодове, може да се набавят витамини, необходими както на бъдещата майка, така и на бебето. Аскорбиновата киселина, с която са богати всички цитрусови плодове, е полезна за укрепване на имунната система. Естествените защитни механизми на тялото на бъдещата майка от първите седмици на бременността се потискат от прогестерона, тъй като това е важно за запазването на плода. Но самата жена става по-уязвима към вируси и бактерии, особено в студения сезон. Яденето на слънчеви цитруси умерено ще помогне да се запази естествената защита.

Цитрусовите плодове са не само източник на витамин С, но и фолиева киселина, която е важна за формирането на централната нервна система на плода. Доказано е, че дефицитът на този витамин играе съществена роля за образуването на малформации на нервната тръба на ембриона. Портокалите, мандарините и други плодове, които са цитрусови плодове, съдържат витамини А, Е, К, калий, калций, фосфор, желязо и магнезиеви соли. И такъв набор помага да се намалят рисковете от анемия, хипокалциемия. Витамин К участва в хемопоезата, магнезият е важен за поддържане на нормалното функциониране на нервната система на жената, поради което тя усеща прилив на добро настроение след ядене на цитрусови плодове.

Тези плодове са богати на фибри. Той е почти несмилаем и преминава през храносмилателния тракт непроменен, което допринася за леко механично дразнене на чревните стени. Разумното използване на такива продукти ще бъде отлична профилактика на запек. Желязото в цитрусовите плодове е лесно смилаемо, така че използването на такива продукти се препоръчва за жени, които са изложени на риск от развитие на анемия.

Етеричните масла, които придават на цитрусовите плодове характерна миризма, ще помогнат за по-лесното преживяване на токсикозата в ранните етапи, тъй като както вкусът на тези продукти, така и само миризмата помагат за преодоляване на пристъпите на гадене. Изобилието от органични киселини подобрява апетита.

Само няколко филийки портокал или грейпфрут ще помогнат за облекчаване на сутрешното гадене, жената ще може спокойно да закусва и да се чувства добре.

Потенциална вреда и противопоказания

Цитрусовите плодове могат да бъдат вредни, ако жената има индивидуално обременена алергична история. Това се отнася за всички видове алергии. Ако бъдещата майка не принадлежи към категорията на страдащите от алергии, препоръчителното количество не трябва да се нарушава. Трябва да се разбере, че дори здрава дама, която преди това не е страдала от алергии, може да развие неадекватен имунен отговор към продукта, ако го изяде в килограми. Ето защо си струва да се придържате към правилото, което препоръчва на бъдещата майка да яде не повече от 1-2 плода на ден.

Други опасности от цитрусовите плодове се крият в техния химичен състав и свойства. Не забравяйте, че тези плодове са богати на органични киселини, затова не ги яжте за бъдещи майки, страдащи от гастрит с висока киселинност на стомашния сок, обостряне на всякакви патологии на стомашно-чревния тракт, панкреатит. Използването на сладки цитрусови плодове не се препоръчва за жени със захарен диабет или неговата гестационна форма.

Но кисели цитрусови плодове, например грейпфрут и лимон, могат да се ядат от бременни жени с диабет, като се вземат предвид личните препоръки на лекуващия лекар относно количеството на продукта. Тези препоръки зависят пряко от нивата на кръвната захар и ефективността на коригиращата терапия..

Внимание изисква самият факт, че продуктът принадлежи към силно алергизиращи. Яденето на цитрусови плодове преди бременността не е предизвикало отрицателна реакция, това изобщо не означава, че след зачеването всичко ще бъде същото. Затова яжте плодове при липса на други противопоказания в малки количества и внимателно следете състоянието и благосъстоянието си - ако се влоши, ще трябва да се откажете от цитрусовите плодове по време на бременност.

Как да използвам?

Ако бременна жена наистина иска цитрусови плодове, но има притеснения и съмнения, трябва да се консултирате с Вашия лекар и да го попитате дали тези продукти са приемливи във вашата диета. Ако лекарят няма значителни мотивирани възражения, не забравяйте предпазните мерки.

 • Започнете да добавяте цитрусови плодове към вашата диета с малки порции, за да следите за алергични реакции. Ако всичко е наред, постепенно увеличавайте количеството плодове, които ядете, до 1-2 парчета. на ден.
 • Изобилието от органични киселини в състава на всеки цитрусов плод може да причини значителна вреда на зъбния емайл на бременна жена. Ето защо, след като жената е изяла мандарина или грейпфрут, изплакнете устата с чиста вода с добавяне на малко количество сода или трапезна минерална вода..

Това ще помогне за намаляване на киселинността в устата..

Как да изберем?

Изберете подходящия плод за масата на бременна жена. Не забравяйте, че портокалите не растат в Русия, а грейпфрутът е екзотика за нашия климат. Следователно ще трябва да купувате вносни плодове. Когато производителите трябва да транспортират плодове на големи разстояния и също така дават възможност за дългосрочно съхранение, продуктът се обработва с химикали, които ще му помогнат да запази визуалната си привлекателност и свежест за по-дълго. Такива плодове могат да бъдат опасни за жената, която се готви да стане майка, както и за детето си..

Изберете плодове, донесени от САЩ, средиземноморски плодове и стръмни, отглеждани в региони близо до Русия, например в Абхазия. Тези плодове се берат доста узрели, докато производителите от по-отдалечени части на света, например Перу, събират неузрели плодове, за да могат да достигнат до крайния потребител от другата страна на света.

Цветът на кората казва малко, но размерът в този случай има значение. Изберете малки, но тежки плодове за бременни жени. Ако плодовете не миришат, определено са събрани преди да са узрели. Само узрелите плодове придават деликатен аромат. Важно е да разберете кога са събрани цитрусовите плодове. Най-полезни са тези, събрани от ноември до януари и тази информация е налична в придружаващите документи за партидата плодове. Легален продавач има такива документи.

Полезни съвети

Струва си да обърнете внимание на няколко препоръки от експерти.

 • Цитрусовите плодове могат да се консумират както поотделно, така и като добавка към салати, към месо и риба. Някои жени обичат портокаловия сок. В този случай е по-добре да го направите сами, у дома, от пресни и узрели плодове. Купените в магазина сокове са пълни с консерванти и богати на захар.
 • Не забравяйте, че термичната обработка почти напълно унищожава повечето витамини в състава на цитрусовите плодове, така че е по-добре да поставите парче лимон в чая, когато чаят вече е малко охладен, а мандарините в компота са почти безполезни.
 • Цитрусовите плодове се съчетават добре с други плодове, така че не се ограничавайте само с въображението си. Ако няма противопоказания, можете спокойно да правите плодови салати, да се глезите, като добавяте портокал или мандарина към плодови мусове и пресни сокове.
 • Цитрусовите етерични масла могат да се нанасят върху ръката или кърпичката ви. Вдишването им ще ви бъде полезно по време на пристъп на гадене, където и да ви намери такава атака. Можете да добавите няколко капки цитрусови масла или отвара от корите към ваната, което ще помогне за облекчаване на напрежението, стреса, тонизиране на тялото и придаване на сила.
 • Ако бременна жена, въпреки всички превантивни мерки, настине и се разболее, цитрусовите плодове ще допринесат за нейното ранно възстановяване..

Те могат да се добавят към чай и да се ядат пресни през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър.

За информация какво е полезно да се яде по време на бременност вижте следващото видео..

Ползите и вредите от цитрусовите плодове по време на бременност

Цитрусовите плодове са съкровище от минерали и редица витамини, които имат положителен ефект върху цялостното благосъстояние. Цитрусовите плодове по време на бременност трябва да се консумират внимателно, за да се избегнат сериозни последици..

 1. Употреба по време на бременност
 2. Ползи от цитрусовите плодове по време на бременност
 3. Предпазни мерки
 4. Заключение

Ползите и вредите от цитрусовите плодове по време на бременност

Употреба по време на бременност

Популярни представители на семейство цитрусови: портокал, мандарина, лимон, грейпфрут, навес и фортунела - те имат благоприятен ефект върху детето по време на формирането и развитието на плода.

Лимонът е признат за най-полезен - разрешено е да го ядете през целия период на бременността и по време на кърмене.

Останалите цитрусови плодове по време на бременност могат да се консумират в ограничени количества, тъй като те са силни антигени, които могат да навредят на бебето.

Започвайки от 20-та седмица на бременността, препоръчително е да се ограничите до употребата на тези плодове. Това се обяснява с факта, че през тези периоди плодът развива собствени антитела, което увеличава риска от последващи алергии при детето..

Ползи от цитрусовите плодове по време на бременност

При липса на противопоказания за цитрусовите плодове, яденето им по време на бременност е полезно поради състава:

 • витамин В (необходим за правилното развитие на централната нервна система на плода);
 • ретинол, токоферол, холекалциферол;
 • калий, калций, фосфор, ферум (полезни в началото на бременността, те могат да предотвратят намаляване на концентрацията на хемоглобин в кръвта);
 • изобилие от фибри (стабилизира функционирането на храносмилателния тракт).

Цитрусовите плодове по време на ранна бременност могат да облекчат неприятното гадене. За да направите това, трябва да изпиете чаша прясно изцеден лимонов сок или чиста вода с лимонов клин. Съдържащите се в него антиоксиданти облекчават симптомите на интоксикация на тялото.

Цитрусите детоксикират черния дроб

Цитрусовите плодове по време на бременност имат положителен ефект върху чернодробните клетки, като ги изчистват от токсините. Грейпфрутът е особено известен с това си качество, поради което жените, които страдат от чернодробни патологии, хепатит С, трябва да консумират няколко филийки грейпфрут на ден..

За да стабилизират работата на сърдечния мускул и невроните, бременните жени трябва да включат лимон в диетата си, който също е известен със способността си да нормализира кръвното налягане.

Използването на цитрусови плодове по време на бременност, и по-специално мандарини, подобрява храносмилателните процеси. Те съдържат фибри, протеини, пектин, соли, калций, витамини от групи А, В, Е и изобщо не съдържат триглицериди.

По време на сезона на обостряне на грип, остри респираторни инфекции, ARVI, бременните жени трябва да добавят лимон, киви, лайм към ежедневната си диета - те повишават имунитета, помагат в борбата с вирусите и настинките. Едни и същи плодове се използват ежедневно при недостиг на желязо и болки в лумбалната област..

Лаймът е плод, който може да възстанови твърдостта и еластичността на кожата благодарение на активното стимулиране на колаген и еластин в кожата. Въпросът за отпуснатостта на кожата е актуален за много бременни момичета, тъй като заседналият образ по време на бременност води до загуба на еластичност на кожата. Лаймът има положителен ефект върху нервната система, ароматът му успокоява и помага за преодоляване и предотвратяване на последващи нервни сривове, депресия, апатия.

Предпазни мерки

Не винаги е възможно да се ядат цитрусови плодове по време на бременност: помнете за възможни алергични реакции, те могат да доведат до различни патологии в развитието на плода.

Противопоказания за цитрусови плодове по време на бременност:

 • повишена киселинност;
 • язвено образуване на лигавиците на стомаха и дванадесетопръстника;
 • гастродуоденит;
 • ендокринни заболявания, диабет (мандарините с портокали са известни с високото си съдържание на захар).

Заключение

Цитрусовите плодове за бременни жени са източник на антиоксиданти, минерали, витамини, които, ако се използват правилно, имат положителен ефект върху тялото на майката преди и след раждането, както и върху развитието на плода. Прекомерната консумация на плодове може да доведе до хипервитаминоза, следователно максимално допустимото количество е 5 плода на седмица.

Опасни ли са цитрусовите плодове по време на бременност??

Обикновено бъдещите майки се различават по вкусови предпочитания към солено и кисело, пикантно и сладко. Желанията им се променят твърде бързо, което не е било така преди бременността. Но ако по-рано беше възможно да се ядат всички продукти, тогава в интересна позиция всичко трябва да се третира внимателно. Ами цитрусовите плодове? Колко от тях можете да ядете на ден и кое е за предпочитане? Нека да разберем заедно!

Балансирано хранене по време на бременност

Правилното хранене е основата за оптимална грижа за децата. Задоволявайки хранителните нужди на майката и плода, е необходимо да се осигури както комфортно здравословно състояние, така и подходящо ниво на активност на жената. Продуктите обаче не трябва да предизвикват алергични реакции. Необходимо е да се следи количеството витамини, протеини - „строителният материал“ за тъканите и органите на бебето. Липсата на мазнини може да провокира аномалии в развитието на мозъка, а йодният дефицит - в развитието на нервната система. Калцият и желязото са в основата на структурата на костната тъкан и ако те не са достатъчни, детето започва да „взема” тези микроелементи от майката. Последиците от такъв дефицит са кариес при жената. Ето защо бременните жени трябва да приемат витаминни комплекси..

Мога ли да ям цитрусови плодове по време на бременност??

Промените във вкуса са често срещани при много бременни жени. Някои искат да ядат два пъти повече от обикновено, други искат нещо екзотично: осолена риба, ананас, шоколад. Понякога жената е силно привлечена от цитрусови плодове и то в големи количества. И това не е просто прищявка. Бъдещата майка чувства нуждата от тези плодове.

В крайна сметка те са наистина полезни. Например портокалите (в превод от немски портокал означава „китайска ябълка“) са склад на витамини и минерали. Витамини А, В, Р, С, D, калций, калий, магнезий в този плод укрепват имунната система, разреждат кръвта и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Цитрусовите плодове действат като леко слабително. Тези екзотични плодове помагат в борбата със затлъстяването и депресията и понижават кръвното налягане. Портокалите се наричат ​​еликсир на младостта, защото етеричното масло от плодове е ефективно в борбата срещу целулита.

А жените са привлечени от портокали поради факта, че те съдържат фолиева киселина. Тя, всички знаят, е назначена на съзнателни бъдещи майки дори по време на планирането на бременността, тъй като предотвратява малформации на плода, създава здрава имунна и кръвоносна система. Имайки това предвид, портокалите и всички цитрусови плодове са полезни за бъдещите майки..

Важен момент! Този вид плодове има свои противопоказания по време на бременност. Те са забранени за жени с язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и захарен диабет..

Цитрусовите плодове съдържат много фибри, които са полезни за червата. Пресният цитрусов сок облекчава добре гаденето при ранна токсикоза. Но трябва да се има предвид, че в големи количества тези плодове могат да причинят киселини. Тоест, използването на цитрусови плодове по време на бременност е разрешено, но мярката трябва да се спазва. И така, 5 портокала на седмица е напълно приемлива норма за тяхното използване..

Някои жени вземат лимон със себе си в болницата. За какво? След раждането водата, леко подкиселена с лимон, ви позволява да се оправите по-рано, дава ви бодрост.

Алергия към цитрусови плодове по време на бременност

Ако по време на бременност сте привлечени от мандарини, портокали, тогава трябва да запомните, че тези плодове могат да причинят алергични реакции. Сърбеж по кожата, обрив може да се появи след ядене на няколко портокала. Така че не прекалявайте! Яжте тези плодове и внимавайте, докато слушате тялото си. Може би през този период грейпфрутът е по-подходящ за него от портокала. Той е "шампионът" на всички екзотични плодове по отношение на витамин С. Освен това този плод е по-малко алергичен от цитрусовите си колеги..

Когато консумирате цитрусови плодове, не забравяйте да изплакнете устата си след тях. В края на краищата, съдържащата се в сока на тези плодове киселина отслабва емайла на зъбите..

И така, по време на бременност се отдайте на портокали, мандарини, добавете лимон към чая, но винаги следвайте мярката. И тогава няма да се страхувате от никакви алергии.!

Цитрусови плодове по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Цитрусовите плодове са толкова вкусни и здравословни, че изглежда, че колкото повече ядете, толкова по-добре. Това е особено вярно по време на бременност, тъй като жената, която очаква бебе, се нуждае от двойни порции и от двата витамина и като цяло всичко, което е полезно от мандарини, портокали, лимони, грейпфрути, лайм, помело, е богато на. Наистина ли могат да се консумират цитрусови плодове по време на бременност без ограничения? Нека се опитаме да отговорим на този въпрос.

Мога ли да ям цитрусови плодове по време на бременност??

Въпросът дали е възможно да се ядат цитрусови плодове по време на бременност представлява интерес не само за жените, но и за техните съпрузи, роднини и приятели. За да отговорите, трябва да разберете състава на цитрусовите плодове, техните ползи и вреди за тялото на майката и нероденото дете..

Категоричната забрана за използване на цитрусови плодове се отнася само за онези жени, които имат постоянна алергия към тези плодове. Повишената чувствителност може да се предаде и на детето. Във всички останали отношения разнообразните плодове носят само ползи за здравия човек..

На първо място, жълто-оранжевите плодове са богати на витамин С, който повишава имунитета, и фибри, които са полезни за червата. Етеричните масла от тези плодове повишават ефективността, отпускат, облекчават психо-емоционалния стрес и тонизират тялото. Особено полезни са пресни цитрусови сокове, разредени с вода: с тяхна помощ жените се отърват от гаденето през първите месеци на бременността.

 • Най-популярните цитрусови плодове по време на бременност са лимон (лайм), грейпфрут, портокал.

Диетолозите съветват да започнете деня с лимон, като пиете чаша топла вода със сок от една четвърт от плодовете на гладно. Напитката ще прочисти храносмилателния тракт, ще регулира киселинно-алкалния баланс и ще премахне токсините от тялото. Лимонов сок, разреден с вода, освобождава бременна жена от киселини, облекчава изпражненията, очаквайки запек.

Грейпфрутът е естествен склад на витамини и микроелементи. Има благоприятен ефект върху развитието на зъбите и скелета на плода, върху обновяването на клетките на нероденото дете.

Портокалът е богат и на витамини и минерали, които укрепват имунната система и повишават устойчивостта на организма, подобряват функционирането на храносмилателните органи. Важен компонент е фолиевата киселина, която осигурява нормалното протичане на бременността.

Полезно е да подправяте месни ястия и салати с цитрусови сокове, вместо майонеза и мазна заквасена сметана. Такова намаляване на калоричното съдържание на диетата предотвратява наднорменото наддаване при бъдещата майка..

Има обаче противопоказания. Така че, цитрусите не се препоръчват за бременни жени, които са диагностицирани със заболявания на храносмилателните и други органи: пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, цистит, хепатит, остри и хронични чернодробни патологии, както и диабет.

Ползите и вредите от цитрусовите плодове по време на бременност

Адекватното хранене по време на бременност е най-важният фактор за благосъстоянието на майката и правилното развитие на плода. Диетата трябва да съдържа достатъчно естествени протеини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини, да бъде балансирана и разнообразна. Това не е лесно, предвид промените във вкусовете, които са характерни за това състояние, но все пак е възможно..

Основните доставчици на витамини, особено през зимата, са цитрусовите плодове. Какви са ползите и вредите от цитрусовите плодове по време на бременност?

 • Ползата е, че цитрусовите плодове по време на бременност укрепват имунната система, предотвратяват тромбоза и затлъстяване, имат слабително действие, понижават кръвното налягане, подобряват настроението и по този начин предотвратяват депресията.

Портокалите и грейпфрутите са особено желани по време на бременност, тъй като съдържат фолиева киселина. Това вещество е полезно както на етапа на планиране на детето, така и по време на бременността му, тъй като участва в формирането на кръвоносната и имунната системи, предотвратявайки недостатъци в развитието на плода. Съставките на кората имат и козметични качества: етеричното портокалово масло е признато за отличен антицелулитен агент.

 • Вредата от цитрусите е, че те могат да провокират алергии, а ядените в големи количества могат да причинят киселини. Мандарините са особено опасни в този смисъл. Също така трябва да се помни, че киселият сок от всички плодове съдържа лимонена киселина и влияе отрицателно върху зъбния емайл, така че след тях е необходимо да изплакнете устната кухина с чиста вода.

Грейпфрутът е противопоказан при хепатит и цистит. Същият този вид цитрусови плодове не е съвместим с някои лекарства; това трябва да се има предвид и при лечение на определени заболявания се консултирайте с лекар. Цитрусовият сок също повишава киселинността в стомаха.

Най-алергенните и най-малко здравословни от всички цитрусови плодове са мандарините. Ако майката има алергия към тях, тогава е напълно възможно за детето. Въпреки че тези плодове също са от полза за организма: подобряват апетита и метаболизма, повишават имунитета и настроението, облекчават отока и предотвратяват развитието на настинки. Мандариновите микроелементи укрепват костите и зъбите, а наскоро откритото противораково вещество ресвератрол намалява риска от рак.

За разлика от портокалите, лимоните съдържат значително по-малко глюкоза. Оттук и много киселият вкус, поради който тези плодове се ядат много малко, добавяйки например към чая. Особено предимство на лимоните е, че те са богати на витамин С, който е ефективен срещу настинки..

Колко цитруси можете да ядете по време на бременност

За да бъдат плодовете полезни и да не предизвикват вредни последици, е необходимо да се спазва скоростта на тяхното използване. Колко цитруси можете да ядете по време на бременност е индивидуален въпрос. Но можете да изчислите средните цени.

И така, известно е, че един портокал съдържа дневна доза витамин С. Въз основа на този и други показатели се препоръчва да се консумира такова количество цитрус по време на бременност:

 • портокали - от пет до 15 броя на седмица;
 • грейпфрут - един и половина плодове на ден;
 • мандарини - едно или две парчета. за един ден.

Както сочната пулпа, така и портокаловата кора, съдържащи етерични масла и витамини, са подходящи за ядене. Дори костите съдържат полезни микроелементи.

Лимоните заемат специално място в диетата на жените, подготвящи се за майчинство. Те заместват хапчетата при настинка и грип, облекчават киселини, оригване и запек, намаляват отока и предотвратяват наднорменото тегло. Витамин С участва пряко във формирането на костите на детето.

Лимонът се използва и външно: триенето с парче кисел плод намалява пигментацията на кожата.

Ако една жена има съмнения относно алергия, лесно е да се провери реакцията на тялото й към този продукт, като се започне с използването на малко парче плод. Ако всичко е наред и не е имало нежелана реакция, тогава порцията постепенно се увеличава до препоръчителната норма.

Плодовете се консумират не само в обичайната си форма, като обелват пулпата от кората. За промяна можете да ги комбинирате, да приготвяте вкусни и здравословни десерти с други продукти, пресни сокове и други напитки. Например портокалите се комбинират с извара, мед, ядки, ванилия и канела; студена напитка от портокали, грейпфрут, лайм, мед и вода.

Цитрусови плодове по време на ранна бременност

Цитрусовите плодове по време на ранна бременност перфектно облекчават жените от досадни киселини, гадене и повръщане. Съставките, които изграждат лимона, намаляват киселинността, затова е полезно за бременна жена да дъвче лимон сутрин на гладно или да добавя изцеден сок към преварена вода със стайна температура.

Неприятното оригване се елиминира и от резени лимон, при системна употреба, а сокът, разреден с вода, помага да се справите със запека (който възниква в резултат на компресия на храносмилателните органи от разширена матка).

Мандарините, които много жени на вкус харесват, се възприемат от тялото по различни начини. Някои жени се възползват от всичко, други след няколко плода се покриват със сърбящ обрив. Но има и общ модел: експертите смятат, че този вид цитрусови плодове е допустимо да се ядат, при липса на алергии, само през първите месеци на бременността.

Цитрусовите аромати, по-специално оранжевият, са свързани с детството, очакването на празник за много хора, следователно, когато се използват тези плодове, тялото получава допълнителен заряд на бодрост, енергия, устойчивост на стрес и сънливост. Това е особено важно в началото на бременността. Именно „китайските ябълки“, както се наричат ​​и тези плодове, ефективно спасяват много жени от ранна токсикоза.

Цитрусови плодове по време на бременност през втория триместър

Почти всички жени искат цитрусови плодове по време на бременност, почти без изключение. Но не всички цитрусови плодове са еднакво безопасни по време на бременност, тъй като могат да провокират алергични реакции..

Ако ги подредите според списъка, тогава най-сигурният ще бъде лимонът. Разрешено е да се яде по всяко време на бременността, разбира се, без да се прекалява с количеството.

На второ място е грейпфрутът, след това портокалът, а най-опасният по отношение на алергенността цитрус е мандарината.

Използването на цитрусови плодове по време на бременност през втория триместър има свои особености. През този период сочните сладко-кисели плодове също са много полезни и обикновено идват по вкуса на повечето бъдещи майки. Плодовете също могат да се използват за конкретна цел.

 • Например, за облекчаване на подпухналостта, чайът се приготвя по тази рецепта: два или три лимонови клинове се заливат с вряща вода, вливат се няколко минути и към течността се добавят чаени листа. Напитката се пие топла, на малки глътки..

Използвайки лимонов сок вместо мазни сосове, една жена намалява съдържанието на калории в менюто и предотвратява нежеланото напълняване.

Друго предупреждение от диетолозите се отнася само за мандарините: много е опасно да се злоупотребява с тях през втората половина на бременността, особено с наближаването на раждането..

Алергия към цитрусови плодове по време на бременност

Несъмнените ползи от цитрусовите плодове по време на бременност обаче могат да бъдат изравнени от някои усложнения - например, ако жената е склонна към алергични реакции. Те се проявяват с типична картина: сърбеж, зачервяване, обрив по кожата. При тежки случаи се добавят конюнктивит и хрема, а най-тежката форма се проявява с обща уртикария, оток на Квинке и анафилактичен шок. Реакцията може да бъде внезапна и сериозно да застраши здравето на майката и плода. Тази ситуация изисква незабавна хоспитализация и медицинска намеса. За щастие това е изключително рядко..

Има конкретни препоръки за такива случаи: ако алергията към тези плодове се проявява постоянно преди бременността, тогава е по-добре жената да ги откаже през целия период на раждане и хранене на дете.

Ако преди това не са наблюдавани отрицателни реакции, тогава, за да се избегне алергия към цитрусови плодове по време на бременност, те трябва да се въвеждат в менюто постепенно и в малки дози, на няколко филийки или на малки плодове на ден.

При видим риск от алергия е по-добре да замените портокалите с грейпфрути: те са най-богатите на цялото семейство на витамини и в същото време са по-малко алергенни. Повечето от алергенните вещества се намират в мандарините. Лимонът и лаймът, от друга страна, са най-безопасните цитрусови плодове..

Алергията на майката не засяга плода: задейства се защитната бариера на плацентата. Но болестта може да даде обратен ефект в бъдеще и да се прояви като склонност на детето към алергични прояви..

Обикновено, след спиране на приема на плодове, алергията преминава без лечение. Ако симптомите продължават, трябва да посетите лекар, който ще определи източника на алергията и ще избере лекарства за тяхното отстраняване. Самолечението е неприемливо, защото може да донесе повече вреда, отколкото самата алергия.

Цитрусовите плодове по време на бременност могат да бъдат полезни и вредни. Важно е жената да слуша тялото си, но да не злоупотребява с никаква храна, за да не навреди на плода. Страдащите от алергии с опит е по-добре напълно да изоставят плодовете, които провокират алергии. И в случай на съмнения, слушайте препоръките на квалифициран диетолог и акушер-гинеколог.

Цитрусови плодове по време на бременност

Съдържанието на статията:

Сочните, ароматни плодове на цитрусовите дървета са известни във всички краища на земното кълбо. Поради голямото количество витамини и минерали, те повишават имунитета, стабилизират работата на сърцето, кръвоносните съдове и храносмилателните органи и се считат за превантивна мярка срещу настинка. В същото време много цитрусови плодове са алергени и съдържащата се в тях киселина може да провокира обостряне на стомашно-чревни заболявания..

Опасността и ползите от цитрусовите плодове по време на бременност тревожат както бъдещите родители, така и техните близки, защото не само здравето на майката, но и пълното развитие на бебето зависи от храненето.

Ползи от цитрусовите плодове по време на бременност

Възможно е и е необходимо да се ядат цитрусови плодове по време на бременност. През този период е много важно за жената да осигури на тялото всички необходими витамини и минерали, много от които се намират в големи количества в цитрусовите плодове.

ОранжевоЛимонмандаринаГрейпфрутПомело
Протеини, гр.0.90.90.80.90.8
Мазнини, гр.0.20,10,30.20,1
Въглехидрати, гр.10.34.9128.79.6
Фибри, гр.1.41.31.51.40.8
Витамин С, мг6040384553
Фолиева киселина, mcgпетдеветшестнадесет32
Калий, мг197163170197216
Желязо, mcg300600150500100
Цинк, mcg200125110200100
Дневна ставка1-2 бр.не повече от 3 филийки1-2 бр.1 компютър.1/4 бр.

Освен това цитрусовите плодове съдържат витамини А, Е, В, както и калций, фосфор, мед, йод, магнезий. Витамин С премахва токсините от тялото, намалява риска от ексфолиране на плацентата и предотвратява развитието на анемия. Желязото е необходимо за снабдяване с кислород на тъканите. Липсата на този елемент води до кислородно гладуване на плода. Поради това се увеличава рискът от спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Нормалното формиране и развитие на нервната система зависи от фолиевата киселина, фибрите влияят върху функционирането на червата, а магнезият е свързан с еластичността на мускулните тъкани, въглехидратния метаболизъм и пълното усвояване на протеините.

Експертен коментар:

„Искам да коментирам темата: възможно ли е да се използват цитрусови плодове по време на бременност. Този въпрос интересува много бъдещи майки. Много майки с цитрусови плодове се борят с токсикозата. Не забравяйте, че излишъкът от цитрусови плодове може да доведе до киселини и алергични реакции, както и алергия към цитрусови плодове може да се предаде на бебето.

Най-любимите цитрусови плодове по време на бременност са лимон, грейпфрут, портокал и мандарина. С лимон ви съветвам да започнете деня си с пиене на чаша топла вода на гладно, последвана от чаша вода със сок от една четвърт от плодовете. Топлата вода ще стартира тялото и ще прочисти стомаха ви след сън.

Грейпфрутът, портокалът е богат на витамини и минерали. Благоприятно повлияват развитието на скелета и зъбите при плода. Нека ви напомня, че грейпфрутът е противопоказан при хепатит и цистит.

В портокалите фолиевата киселина е много важна за нас, което допринася за нормалния ход на бременността. Мандарината е най-алергенната и най-малко здравословна от всички цитрусови плодове.

Също така трябва да се помни, че киселият цитрусов сок съдържа лимонена киселина и има лош ефект върху зъбния емайл, така че след тях е необходимо да изплакнете устната кухина с чаша чиста вода.

И така, колко могат да ядат любимите на всички цитрусови плодове по време на бременност??

 • Портокал - пет до 15 портокала на седмица.
 • Грейпфрут - един и половина плодове на ден.
 • Мандарини - не повече от две мандарини на ден.

Цитрусовите плодове по време на бременност могат да бъдат както полезни, така и вредни и ако се съмнявате, е важно да се вслушате в препоръките на квалифициран диетолог и акушер-гинеколог. Бъдете здрави! "

Диетолог-диетолог Алина Чеканова, Приднестровието, Тираспол

Защо искате кисело и какво да правите?

Много бъдещи майки имат непреодолимо желание да ядат нещо кисело. Често тези храни са лимони, мандарини, портокали или грейпфрути..

 1. С токсикозата намалява производството на стомашен сок и ензими, които влияят върху процеса на храносмилане. Това води до загуба на апетит, пристъпи на гадене и повръщане. Цитрусовите плодове повишават киселинността на стомашния сок, поради което храната се усвоява по-бързо и метаболизмът се нормализира.
 2. По време на бременност количеството витамини и минерали, консумирани от организма, се увеличава. Необходимостта от цитрусови плодове по време на бременност е сигнал за липса на определени компоненти. Най-често с тяхна помощ организмът се опитва да нормализира съдържанието на витамин С и фолиева киселина.
 3. Съдържащата се в цитрусовите плодове киселина е необходима за усвояването на калция, който е много необходим за женското тяло по време на бременност. Особено в ранните етапи, когато се формира костната тъкан на бебето.
 4. Жаждата за нещо кисело може да показва ниски нива на хемоглобин и липса на желязо..

Най-често нуждата от кисели храни се наблюдава през първия триместър..

Лимон в борбата срещу киселини и гадене по време на бременност

Киселини, повръщане и гадене по време на бременност са често срещани. Основната причина за такава реакция на организма е повишеното натоварване на черния дроб и в резултат на това нарушение на неговите функции. При чести пристъпи на гадене на бременни жени се предписват холеретични лекарства и редовното повръщане може да бъде причина за хоспитализация.

Ако бъдещата майка няма противопоказания и пристъпите на токсикоза не представляват непосредствена заплаха за нейното здраве и здравето на детето, възможно е да се справите с киселини и гадене без използването на лекарства. Едно от естествените лекарства в борбата срещу проявите на токсикоза е лимонът.

В процеса на храносмилането лимонената киселина се разпада на алкални компоненти, поради което киселинността на стомаха намалява, което помага да се отървете от киселини в стомаха.

Промените в организма водят до повишаване на концентрацията на пикочна киселина и продукти на разграждането на протеини, което влияе отрицателно върху функционирането на бъбреците, черния дроб, провокира повръщане и гадене. В този случай лимонът играе ролята на антисептично холеретично лекарство. Той неутрализира въздействието на вредните вещества и ги извежда от тялото.

 1. За да предпазите лигавицата на стомаха от прекомерно излагане на киселина, можете да разреждате лимонов сок с вода.
 2. Резен лимон ще помогне за облекчаване на пристъп на гадене, който просто трябва да държите в устата си..
 3. Полезните вещества, съдържащи се в лимона, се разрушават частично под въздействието на високи температури, поради което е по-добре да го добавите към вече охладен чай или вода.

Лимоновият сок също влияе на храносмилателните процеси, укрепва кръвоносните съдове и намалява вероятността от отоци. Но въпреки всички полезни свойства на цитрусовите плодове, по време на бременност не трябва да злоупотребявате с тези плодове. Количеството лимон, изядено на ден, не трябва да надвишава три филийки.

Ефектът на цитрусовите плодове върху развитието на плода

Замисляйки се дали е възможно да се ядат цитрусови плодове по време на ранна бременност, не трябва да забравяме, че полезните вещества, които те съдържат, са необходими не само за здравето на жената, но и за пълното формиране на плода.

Витамините и минералите на цитрусовите плодове имат положителен ефект върху развитието на плода.

 • Мандарини - помагат за облекчаване на подпухналостта и намаляване на количеството на околоплодните течности.
 • Грейпфрут - премахва токсините и има положителен ефект върху чернодробните клетки.
 • Портокал - стимулира храносмилането, повишава имунитета, подобрява паметта и зрението.
 • Лимон - нормализира работата на сърдечния мускул, стабилизира кръвното налягане.

Яденето на цитрусови плодове по време на бременност през втория триместър трябва да бъде много внимателно. По-добре е да откажете някои от тях или да ограничите използването им до минимум. През този период в детето се произвеждат антитела и прекомерното количество цитрусови плодове може да провокира последващото развитие на алергия към тези плодове..

На кого не се разрешават цитрусови плодове и защо?

За да разберете дали е възможно да се ядат цитрусови плодове по време на бременност, е необходимо да се вземат предвид не само полезните им свойства, но и противопоказания за употреба..

 1. Повишена киселинност.
 2. Цитрусова алергия.
 3. Диабет.
 4. Болести на стомашно-чревния тракт.
 5. Гастрит.
 6. Пиелонефрит.
 7. Панкреатит.
 8. Хипертония.

Голямо количество плодове може не само да провокира развитието на алергична реакция, но и да предизвика хипервитаминоза - сериозно заболяване, от което е доста трудно да се отървем..

Когато решавате дали цитрусовите плодове могат да се консумират по време на бременност, не забравяйте, че тези плодове са полезни само умерено..

В противен случай те могат да доведат до развитие на сериозни патологии при детето и да предизвикат обостряне на вече съществуващи хронични заболявания при майката. Следвайки препоръките на лекаря и слушайки тялото си, можете да се наслаждавате на любимите си плодове през цялата бременност и да не се страхувате за здравето на бебето.

Възможно ли е бременните жени да използват цитрусови плодове и как да ги използват правилно

Прочетете също:

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност и кога е по-добре да се направи?

Лайка по време на ранна бременност - може ли да се използва и как

Възможно ли е да рисувате нокти с гел-лак за бременни жени - изберете безопасни продукти

Здравейте отново, мили мои! Предлагам да поговорим с вас за това, което ни тревожи. Разбира се, за храната! Мисля, че бъдещите майки ще ме разберат сега: често в ситуация искам да ям нещо подобно. Особено, ако продуктът също е забранен. Сърбят ме ръцете! Познато?

Така че и с цитрусовите плодове - понякога подобно желание атакува - дори събуждайте съпруга си през нощта! По принцип може ли бременните жени да ядат портокали и мандарини? Може би напразно съпругът щеше да се притеснява? Нека да разберем сега!

1. Защо в позиция искате цитрусови плодове

Знаем, че ако слушате тялото, можете да разберете какви специфични витамини или минерали липсват на човек. По време на бременност това усещане се изостря, защото сега хранителните вещества се разпределят между майката и нейното неродено бебе..

Желанието да се яде портокал в позиция също се появява с причина. Най-малко цитрусът съдържа фолиева киселина. Жените, които ще станат майка за втори път (или за трети), помнят отлично, че през първия триместър на бременността фолиевата киселина се предписва веднага след регистрацията. Факт е, че той допринася за развитието на детето и формирането на неговата нервна система, което е важно.

Именно поради това толкова много искате да ядете мандарина или портокал по време на бременност. Просто тялото казва на бъдещата майка, че детето се нуждае от фолиева киселина, защото нейният дефицит може да причини развитието на патология в плода или да предизвика спонтанен аборт.

2. Какви са ползите от портокаловите плодове

Не е тайна, че портокалите и мандарините съдържат витамин С, но това не е границата на неговите ползи; цитрусите също съдържат:

 • Витамин А (или ретинол). Той насърчава човешкия растеж и следователно развитието на бебето в утробата..
 • Витамин В. Той подобрява метаболизма и участва във формирането на феталната нервна система. Също така, този витамин има отличен ефект върху кожата на бъдещата майка..
 • Витамин Р (или рутин). Предотвратява разкъсването на капилярите.
 • Калий. Необходим е за регулиране на телесните течности. Забелязали ли сте, че на среща при гинеколог се претегля бременна жена, проверява се сърдечният ритъм на бебето, измерва се обемът на корема и трябва да се проверява за подуване? За предотвратяване на последния е необходим калий..
 • Калций. Този минерал е незаменим! Изключително необходимо е за всяка бременна жена, без изключение, тъй като именно той е отговорен за образуването на костите..
 • Магнезий. Този минерал е профилактично средство срещу гърчове. Повярвайте ми, те често се появяват при бременни жени, особено през последните месеци. Магнезият също е необходим за производството на енергия..
 • Желязо. Насища тялото с кислород.

И това не е границата! Портокалите и мандарините могат да ви помогнат да се преборите с жаждата, да нормализирате кръвното налягане и дори да нормализирате кръвната си захар! И, разбира се, портокаловите плодове просто развеселят, което е много важно в позицията, защото детето изпитва безпокойството и загрижеността на майката.

3. Могат ли цитрусовите плодове да навредят на бременна жена?

Има изключения от всички правила. Нека цитрусовите плодове бъдат божи дар за борба с недостига на витамини и просто съдържат огромен брой полезни свойства - те все още не могат да се ядат при някои обстоятелства:

 1. Алергия към цитрусови плодове. Думите са излишни, защо има нещо, което определено ще навреди както на бременната жена, така и на нейното бебе?
 2. Болест на червата. Например, ако бъдещата майка е диагностицирана с гастрит или язва.


Между другото, ако жената има патология на органи с хроничен характер, не можете да пиете цитрусов сок на гладно. В отделни случаи оранжевите плодове могат да бъдат напълно забранени..

4. Как да разберете дали сте алергични към портокали

Преди да започнете да ядете цитрусови плодове, определете дали тялото ви определено не е алергично към тях..

Това се прави много просто: изяжте по една портокалова резенка и изчакайте около ден. Ако всичко е наред, изяжте 2 клина на следващия ден. Нещата са добри? Тогава можете да ядете портокали и мандарини абсолютно спокойно..


Защо такъв тест е важен? По време на бременност имунитетът е силно намален, поради което тялото започва да се възстановява. Понякога се случва цитрусова алергия да се събуди точно по време на раждането на бебе.

5. Колко цитрусови плодове можете да изядете през бременния ден

Ако нямате противопоказания за употребата на портокали и мандарини - не си отказвайте удоволствието - яжте и се наслаждавайте. Само не забравяйте, че всичко трябва да е умерено.!

Не се препоръчва на бъдещите майки да ядат цитрусови плодове в неограничени количества. В края на краищата излишъкът от витамини също може да повлияе негативно на организма..

Най-добрият вариант за жени в позиция е 1-2 портокала (или 2-3 малки мандарини) на ден. Това е напълно приемлива дневна норма, която няма да навреди нито на бременната жена, нито на нейното бебе..

Освен това калоричното съдържание на портокали и мандарини също е ниско - само 36-38 kcal на 100 g, така че няма да наддавате на тегло.

Ето защо, ако нямате категорично „табу“ върху цитрусовите плодове, смело събуждайте съпруга си през нощта и го пращайте до магазина да пазарува (шегувам се). Абонирайте се за моя блог, ще ви разкажа много повече за храната. Чао чао!

Сега прочетете:

Лечение на настинки по време на бременност - може ли да се приема стрепсилс

Добър ден, скъпи читатели на нашия блог! С настъпването на бременността възникват много страхове, на първо място...