Евтиният, но бързодействащ Citramon е познат на почти всяка жена. Не всеки го използва в ежедневието, но много хора знаят, че Цитрамон помага при различни болки, треска и възпалителни процеси. Най-често жените са тези, които прибягват до неговата помощ, тъй като той е в състояние да подобри състоянието по време на менструално кървене, въпреки че има ефект на разреждане на кръвта (т.е. потенциално може да причини кървене), за което не всеки мисли..

И все пак основната разлика между Цитрамон, заради която той е „обичан“ сред хората, е неговият подчертан аналгетичен ефект. Това лекарство е достатъчно бързо и почти винаги е в състояние да премахне или намали главоболие, зъбобол, мускулни болки, благодарение на което е получило надеждна регистрация в нашите домашни аптечки.

Ако никога преди не сте използвали Цитрамон, тогава е малко вероятно да го направите по време на бременност. Въпреки това в момента главоболие и други болки могат да се появят с голяма честота и интензивност. Възможно ли е да се използва Citramon за борба с тях?

Цитрамон по време на бременност: инструкции

Както вече казахме, Citramon има аналгетични, антипиретични, противовъзпалителни, изтъняващи и подобряващи кръвообращението свойства и може да се използва в редица случаи. Показания за лечение с Цитрамон могат да бъдат:

 • болкови синдроми с различна интензивност;
 • главоболие;
 • зъбобол;
 • болка в мускулите;
 • менструални болки;
 • повишена телесна температура;
 • невралгия, артралгия;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания.

Действието на Citramon се дължи на състава на лекарството, който включва ацетилсалицилова киселина, лимонена киселина, парацетамол и кофеин.

Цитрамонът се счита за доста мощно лекарство, особено за жени в позиция. Не се препоръчва да се консумират повече от 2-3 таблетки на ден. В най-екстремните случаи дозировката не трябва да надвишава 6 таблетки на ден, приети в поне три дози. Но в случай на бременни жени препоръките за приемане и използване на Citramon са много различни от стандартните..

Противопоказания

Тъй като Citramon съдържа мощни вещества (по-специално ацетилсалицилова киселина, която има тератогенен ефект), не се препоръчва на децата да го приемат.

Citramon е забранен за употреба по време на кърмене, както и по време на бременност (особено през първия и третия триместър).

Има и други противопоказания за употребата на Citramon. Сред тях фармацевтите назовават:

 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • заболяване на бъбреците;
 • чернодробни дисфункции;
 • намалено съсирване на кръвта;
 • дефицит на ензима глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа.

Лекарството трябва да бъде прекратено незабавно, ако се появят странични реакции от приема му: обостряне на язва на стомаха или дванадесетопръстника, хепато- или нефротоксични симптоми, активиране на бронхиална астма, проява на алергии.

Трябва да знаете, че съществуват редица лекарства, чието използване не може да се комбинира с приема на Цитрамон и затова винаги е необходимо да се консултирате с лекар, ако решите да пиете някакво, дори най-безвредното, според вас лекарство.

Възможно ли е да се пие цитрамон по време на бременност?

В анотацията към лекарството е написано черно на бяло и абсолютно недвусмислено, че „Цитрамон е противопоказан през първия и третия триместър на бременността, както и по време на кърмене. Ацетилсалициловата киселина има тератогенен ефект, поради което приемането на лекарството през първия триместър на бременността е строго забранено, за да се избегне появата на вродени малформации на плода. Приемът на ацетилсалицилова киселина през третия триместър е изпълнен със слабост на труда, кървене и преждевременно затваряне на аортния канал на детето. Сред споменатите патологии, които могат да бъдат причинени от употребата на Citramon през първия триместър, е цепнатината на горното небце, която се лекува само чрез сложна операция. Така че, що се отнася до първия и третия триместър, всичко е много ясно: в никакъв случай не трябва да се приема Citramon по това време. Ами втория триместър тогава? Не е ли толкова силно лекарство през този период опасно за бебето??

Много лекари позволяват Citramon не само в средата на бременността, но и през целия период. Освен това те казват на своите пациенти, че само Citramon може да се приема при главоболие. Вярно е, че все още се препоръчва да не се злоупотребява с това лекарство. Има обаче и друга категория лекари, които са убедени, че Citramon е строго забранен за бременни жени, независимо от срока. Те ви позволяват да използвате само no-shpa за всякакви болки или предлагат да използвате други начини за облекчаване на главоболието по време на бременност. Следователно бременните пациенти също са разделени на две категории: тези, които пият Citramon и тези, които категорично го отказват..

Между другото, по време на периода на кърмене, Citramon също е строго забранен, тъй като може да причини о-о-много сериозни наранявания и усложнения при бебето. По време на бременност, Citramon, разбира се, прониква в плода през плацентата и бъдете сигурни - по всяко време, независимо от тримесечието. Доказано е, че неконтролираната употреба на Цитрамон може да доведе до глухота, язва на стомаха или червата, нарушен състав на кръвта, различни кръвоизливи и неизправности в централната нервна система. А по време на бременност ефектът му върху човешкото тяло със сигурност не отслабва.

Така че всичко зависи от това колко сте готови да рискувате здравето на бъдещото бебе или доколко болката ви е наистина непоносима. В изключително трудни случаи, когато нищо не помага и просто няма сили да издържите, можете да изпиете половин таблетка Цитрамон. Но не го използвайте често. Опитайте се обаче да не рискувате.

Възможно ли е да се пие Цитрамон по време на бременност

В статията говорим за Цитрамон по време на бременност. Казваме ви дали можете да го пиете през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър при главоболие, наличие на противопоказания. Ще разберете отзивите на лекари и жени, инструкции за употреба и защо Citramon не е разрешен по време на бременност.

Какво е Цитрамон

Citramon е комбиниран ненаркотичен аналгетик, който има подчертан антипиретичен, противовъзпалителен, аналгетичен ефект. В момента според класическата рецепта лекарството не се освобождава поради наличието на забранено вещество в него - фенацетин, който има висока нефротоксичност.

Снимка на таблетките Citramon P

Сега съставът на лекарството от различни производители, като същевременно поддържа основните активни вещества, леко се различава в тяхната концентрация. Най-често срещаната форма е Citramon P.

Съставът изглежда така:

 • ацетилсалицилова киселина - 0,24 g;
 • парацетамол - 0,18 g;
 • кофеин - 0,03 g.
 • лимонена киселина;
 • картофено нишесте;
 • какао;
 • талк.

Таблетките Citramon Borimed съдържат следните дозировки:

 • ацетилсалицилова киселина - 0,22 g;
 • парацетамол - 0,2 g;
 • кофеин - 0,027 g.

Състав на Цитрамон Форте:

 • ацетилсалицилова киселина - 0,32 g;
 • парацетамол - 0,24 g;
 • кофеин - 0,04 g.

Друг вид Citramon е Citramon Ultra, който има филмова обвивка, за да улесни преглъщането и да предпази стомаха от дразнещи лекарствени ефекти..

Как действа Citramon

Ацетилсалициловата киселина принадлежи към нестероидни противовъзпалителни лекарства. Ефективно се справя с възпалението, намалява агрегацията на тромбоцитите, има антипиретичен ефект и намалява болката, причинена от възпалителни процеси. Честата употреба и високите дози аспирин могат да причинят ерозия, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гадене, кървене, да повлияят негативно на дейността на бъбреците и черния дроб на бременната жена.

Парацетамолът засяга центъра на терморегулацията, възпалителните процеси. Поради това високата температура бързо намалява и възпалението изчезва. Това вещество е относително безопасно за плода..

Нежелателно е употребата на кофеин по време на бременност (но пиенето на кафе за бременни жени понякога е полезно), но той се съдържа в малко количество в Citramone. Инструментът предотвратява агрегацията на тромбоцитите, стимулира вазомоторните и дихателните центрове, бори се с умората и сънливостта, придава енергичност и енергия, подобрява умствената и физическата активност, стеснява съдовете на мозъка и разширява съдовете на скелетните мускули и мускулните тъкани на вътрешните органи.

Показания

Препоръчва се употребата на Citramon в следните случаи:

 • мигрена;
 • болезнени усещания по време на менструация;
 • болка в мускулите;
 • трескаво състояние;
 • заболявания с инфекциозен и възпалителен характер;
 • болки в ставите;
 • невралгия;
 • различни синдроми на болката.

По време на лечението се препоръчва да се пият не повече от 2-3 таблетки от лекарството на ден. Максималната дневна доза е 6 таблетки, които се приемат в 3 дози, по 2 таблетки всяка. Но тази схема не е подходяща за бременни жени, за бъдещи майки дозата на лекарството се избира индивидуално и само от специалист..

Във втория триместър на бременността Цитрамон може да се предписва при главоболие

Възможно ли е да приемате цитрамон по време на бременност

Много лекарства по време на бременността са забранени. Ето защо бременните жени често се притесняват дали Citramon може да се използва по време на бременност, как ще повлияе на благосъстоянието и състоянието на плода (дали можете да пиете лекарството с HV, ще разберете в статията Citramon по време на кърмене).

Веществата от лекарството се подсилват взаимно, като заедно дават добър терапевтичен ефект. По тази причина Citramon P може да се пие през 2-ри триместър и в специални случаи през 1-ви и 3-ти триместър, когато ползите за бременната жена надвишават риска от негативни последици за плода. Лекарството трябва да се приема в малки количества и ограничено, в противен случай има вероятност да се развият усложнения.

Най-често Citramon се използва по време на бременност при мигрена. Ето защо е важно първо да се установи причината за това състояние и едва след това да се започне лечение. Цефалалгия може да възникне при ниско или високо кръвно налягане. Ако дискомфортът е причинен от ниско кръвно налягане, приемът на лекарството облекчава болката чрез стесняване на мозъчните съдове. Ако мигрената е причинена от високо кръвно налягане, тогава в този случай кофеинът ще влоши ситуацията и не можете да пиете Citramon P.

Препоръчва се бременни жени да пият Цитрамон в следните случаи:

 • главоболие с ниско кръвно налягане;
 • болки в ставите и мускулите;
 • зъбобол;
 • Треска поради настинка или вирусна инфекция
 • болезнени усещания по засегнатите периферни нерви.

Преди да използвате лекарството, е необходима консултация с гинеколог!

Употребата на Citramon по време на бременност

Нека разгледаме по-отблизо възможността за използване на Citramon в ранна и късна бременност.

1 триместър

Приемът на Цитрамон в началото на бременността, т.е. до 12 седмици, е противопоказан. Ацетилсалициловата киселина, присъстваща в състава на продукта, разрежда кръвта, като по този начин увеличава риска от кървене, което е заплаха за живота на бременната жена и плода.

С хипертоничност на матката и слаби съдове на плацентата при бременна жена може да се отвори маточно кървене, което да доведе до фетална хипоксия и липса на хранене, причинявайки нарушения на вътрематочното развитие. Действието на аспирина може да причини синдром на Рейл, който се характеризира с неконтролирани конвулсивни контракции на 1 или 2 пръста на крайниците на детето поради нарушения на кръвообращението. Всичко това може да доведе до смърт на бебето или гангрена. Цепнатината на небцето е друго сериозно нарушение в развитието..

Ацетилсалициловата киселина е един от факторите, които причиняват малформации на плода. В ранните етапи на бременността, особено през първите седмици, всички системи и органи на бъдещото дете се полагат активно. Използването на аспирин на този етап води до нарушаване на тези процеси, в резултат на което може да възникне недоразвитие на скелета или други аномалии..

Кофеинът увеличава сърдечната дейност, увеличавайки честотата на контракциите, а също така забавя вътрематочното развитие на плода и повишава кръвното налягане, което влияе отрицателно върху функционирането на бъбреците и кръвоносните съдове, които са под огромен стрес. Ако пиете Цитрамон в началото на бременността, това може да доведе до спонтанен аборт..

2 триместър

Най-благоприятното време за прием на Цитрамон Р по време на бременност е вторият триместър. Всички системи и органи на бебето вече са оформени, токсикозата отстъпва и благосъстоянието на бременната жена значително се подобрява.

Ако е необходимо, вземете лекарството през втория триместър, дозировката и честотата на приложение се предписват от лекуващия лекар.

3 триместър

Приемът на Citramon в края на бременността може да доведе до слабо раждане, кървене и преждевременно затваряне на ductus arteriosus при бебето. В бъдеще това води до образуване на хиперплазия на белодробните съдове, което е придружено от повишаване на налягането в съдовете на белодробната циркулация..

Други усложнения от приема на Цитрамон на този етап включват:

 • намаляване на количеството простагландини;
 • стимулиране на маточната дейност;
 • замръзване на плода;
 • следсрочна бременност.

Пиенето на Цитрамон през 3 триместър на бременността от главата и други заболявания е забранено.

Инструкции за употреба

Инструкциите за лекарството показват, че е нежелателно да се приема по време на раждането на дете. Единственото изключение е назначаването на лекарство от лекуващия лекар и веднъж за елиминиране на цефалалгия и треска. Дозировката на лекарството за бременни жени се различава от тази, която се предписва в обичайното състояние. Поради тази причина честотата и дозата на лекарството ще бъдат препоръчани от лекаря въз основа на състоянието на пациента..

В ранните етапи на бременността е по-ефективно да се използва Парацетамол за премахване на главоболие, треска, болкови синдроми. В това лекарство няма кофеин, което има отрицателен ефект върху бебето в утробата..

В края на бременността No-Shpu може да се използва за облекчаване на болката. Ако мигрената е възникнала поради нервно пренапрежение, за да я премахнете, можете да направите лек масаж на врата и раменния пояс.

Бременна при назначение от лекар

Аналози

Има голям брой аналози на Citramon P, например Askofen и Migrenol, но техният недостатък е наличието на ацетилсалицилова киселина в състава. Поради тази причина по време на бременност се използват лекарства на основата на парацетамол, които са безопасни за плода и жените:

 • Panadol се произвежда под формата на разтворими таблетки. Използва се по указание на лекар, но не повече от 4 таблетки на ден. Panadol е ефективен при цефалалгия, мускулни болки и болки в зъбите.
 • Нурофен за деца под формата на сироп - помага да се справите с температурата.
 • Efferalgan - активната съставка е парацетамол. Според лекарското предписание лекарството може да се приема във всеки триместър. Максималната доза е не повече от 4 таблетки на ден, продуктът помага да се справи със зъбобол, главоболие, мускулна болка.
 • No-Shpa - можете да пиете във всеки триместър. Таблетките имат ефект върху гладката мускулатура, разширяват кръвоносните съдове. Бъдещите майки с главоболие и маточна хипертоничност на матката могат да пият до 3 таблетки на ден. Но-Шпа започва да действа 5 минути след поглъщане, без да има вредно въздействие върху плода.

Противопоказания

Приемът на лекарства е забранен в такива случаи:

 • първи и трети триместър на бременността;
 • хеморагичен диатеза;
 • стомашно-чревни заболявания;
 • намалено съсирване на кръвта;
 • патология на бъбреците и черния дроб;
 • дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа;
 • индивидуална непоносимост;
 • риск от спонтанен аборт;
 • кърмене;
 • артериална хипертония;
 • глаукома.

Страничните ефекти включват:

 • влошаване на съсирването на кръвта;
 • разреждане на кръвта;
 • нарушение на съня, нервност, световъртеж;
 • бъбречна недостатъчност;
 • проблеми със слуха и зрението;
 • киселини в стомаха;
 • стомашни болки;
 • гадене и повръщане.

Систематичният прием на Цитрамон може да доведе до развитие на алергии и уртикария, придружени от непоносим сърбеж..

Отзиви

Приемът на Цитрамон през 1 и 3 триместър е забранен, тъй като това може да доведе до различни малформации на детето и отваряне на кървене при бременна жена. Ако бъдещата майка е много притеснена от главоболието, тогава за да го премахнете, е по-добре да използвате компреси и да спазвате почивка в леглото.

Много бременни жени са загрижени дали да не пият Цитрамон по време на бременност. Най-благоприятното време за приемане на това лекарство е през втория триместър. В ранните и късните етапи на бременността, т.е. през първия и третия триместър, не е безопасно да се направи това.

По време на бременност често ме боля глава. В ранните етапи пих Цитрамон, след което започнах да имам силно кървене. Добре, че детето беше спасено. След този инцидент пия лекарства само след консултация с лекар.

Елизавета, на 32 години

През втория триместър, с главоболие, исках да приемам Citramon P. Добре, че промених мнението си за това, тъй като научих за вредното му въздействие върху плода. Между другото, справих се с мигрена с помощта на йога за бременни жени..

Забранено е приемането на Цитрамон по време на ранна и късна бременност, тъй като това може да доведе до усложнения. Ето защо, не се самолекувайте, ако се чувствате по-зле, отидете веднага на Вашия лекар и ако е необходимо, бъдете хоспитализирани, за да можете да родите силно и здраво дете.

Цитрамон по време на бременност: мога ли да приема?

Жената по време на бременност трябва да се грижи не само за здравето си, но и за състоянието на детето. Някои от обичайните лекарства, използвани по време на определени заболявания, могат да повлияят отрицателно на развитието на плода. Цитрамонът се счита за относително безвредно лекарство за възрастни и често се препоръчва при главоболие. Но не всеки знае дали е разрешено, докато носи бебе..

Дали да приемате или не цитрамон по време на бременност?

За да отговорите правилно на този въпрос, трябва да се запознаете със състава на лекарството. Класическият цитрамон има 3 основни компонента:

 • ацетилсалицилова киселина (аспирин)
 • парацетамол;
 • кофеин.

В някои изпълнения също се използват добавки, като лимонена киселина. Но съдържанието му е толкова незначително, че не си струва да се говори за някакъв ефект върху ембриона.

Ацетилсалициловата киселина е нестероидно противовъзпалително средство. Намалява температурата, облекчава болката, причинена от възпаление. Въпреки това, дори при възрастен човек може да причини кървене или стомашни заболявания. Счита се за опасно лекарство за плода, особено през 1-ви триместър.

Парацетамолът е най-неутралният от съставките. Той също така облекчава възпалението и практически не засяга ембриона. Въпреки това, той засилва ефекта на кофеина. Той облекчава умората и разширява съдовете на опорно-двигателния апарат. Но за бебето кофеинът е изключително опасен поради тонизиращия си ефект. Това може да доведе до нарушено развитие на нервната система..

В краен случай, когато бъдещата майка е измъчвана от силна постоянна болка, е допустимо да се използва цитрамон през 2-ри триместър. Но винаги под наблюдението на лекар.

Кога мога да използвам?

Теоретично цитрамонът се предписва при следните състояния:

 • с главоболие;
 • с мускулни заболявания;
 • поради постоянен зъбобол;
 • докато понижава кръвното налягане;
 • с фебрилно състояние;
 • по време на откриване на атаки на невралгия.

Всички подобни заболявания са типични за бременни жени. Освен това те се засилват по време на бременността. Тъй като тялото на бъдещата майка е отслабено от храненето на ембриона и хормоналните промени.

Невъзможно е да не забележите такова състояние, да не се борите с него - също. През 2-ри триместър е разрешено употребата на цитрамон. Но с ограничения - не повече от 1 таблетка на ден, разделена на 2 приема. Основните органи на бебето вече са формирани и лекарството няма да навреди много на този процес.

В крайна сметка има алтернативни лечения, които са по-малко вредни за плода, за да облекчат тези атаки. Дори в традиционната медицина има много билкови варианти..

Кога е по-добре да не пиете?

На този въпрос има недвусмислен отговор - цитрамонът е противопоказан през 1-ви и 3-ти триместър на бременността, докато ражда бебе. В началото на формирането плодът е особено уязвим. Употребата на описаното лекарство може да причини последващи дефекти на детето:

 • цепнатина на устната;
 • цепнато небце;
 • патологии на скелетната формация.

Основният виновник е ацетилсалициловата киселина. Той нарушава кръвообращението и съответно метаболитните процеси.

В допълнение, лекарството е способно да провокира тежко маточно кървене. Това, което вече ще бъде опасно не само за ембриона, но и за самата бъдеща майка.

Забранено е да се предписва това лекарство през 3 триместър. Плодът вече е голям и натоварването на кръвоносната система на жената също се увеличава. През този период често се диагностицират главоболия от различен характер при бъдещите родилки. Но прибягването до цитрамон през този период означава, че то също практически съсипва бебето..

Как да се справим с главоболието на бременна жена?

Обикновено лекарства на основата на парацетамол се предписват на жени в позиция:

 • Panadol помага за премахване на зъбобол и главоболие доста добре. Дозировката му обаче е малко ограничена;
 • ефералганът не само облекчава болката, но и понижава температурата;
 • no-shpa също е в този списък. Лекарството има бързо действие.

Не забравяйте виетнамския балсам "Star". Ако са намазани с уиски, главоболието в повечето случаи притъпява.

Можете също да използвате народни средства:

 • добре елиминира главоболието билков чай ​​от мента, майчинка и лайка в равни пропорции;
 • силно главоболие се облекчава чрез периодични глътки щипка канела, пълни с вряща вода;
 • можете, без да се притеснявате за бъдещото дете, да пиете бульон от картофи и моркови;
 • облекчаване на болката и нанасяне на пюре от листа от прясно зеле върху главата.

Просто не използвайте етерични масла. Повечето от тях не се препоръчват за употреба по време на бременност..

Странични ефекти от хапчета по време на бременност

Основният "провокатор" в това отношение е ацетилсалициловата киселина. Възможни са проблеми от този вид:

 • гадене, киселини в стомаха;
 • има болки в корема;
 • рядко, но се регистрира замайване;
 • обострени бъбречни и чернодробни заболявания.

Най-опасният страничен ефект на аспирина, който е част от цитрамона, е силно намаляване на кръвосъсирването. В резултат на това могат да възникнат сериозни усложнения по време на раждането..

Най-просто казано, по-добре е да не приемате цитрамон по време на бременност през който и да е триместър. Има много други болкоуспокояващи, които действат още по-добре. Рискът е оправдан само когато други лекарства не са под ръка.

Плюсове и минуси на употребата на Citramon по време на бременност

Лекарството - цитрамон, известно със своите противовъзпалителни и антипиретични ефекти, е особено популярно при главоболие, дори по време на бременност. Много жени в деликатна позиция често не знаят колко опасен е Цитрамон по време на бременност и до какъв резултат води злоупотребата му.

 1. Възможно ли е да се пие Цитрамон по време на бременност?
 2. Инструкции за употреба в ранните и късните етапи
 3. Ефектът на Citramon върху кръвното налягане
 4. Има ли последици от приемането на главоболие - рецензии

Възможно ли е да се пие Цитрамон по време на бременност?

Достъпен и универсален цитрамон може да се намери в почти всеки аптечен шкаф. Лечебните свойства на лекарството трябва да бъдат включени в състава:

 • Парацетомол;
 • Ацетилсалицилова киселина;
 • Кофеин.

Тези компоненти усилват действието един на друг и перфектно облекчават симптомите на много заболявания.

По време на бременността тялото на жената е най-уязвимо към различни заболявания. Чест симптом е мигрената, която мнозина са свикнали да се давят с пияна таблетка цитрамон. Но разрешено ли е такова лечение за бъдещи майки?

Всъщност употребата на лекарството е разрешена само от 14 до 26 седмици (2 триместър) от бременността. Употребата до 13 седмици (1 триместър) увеличава развитието на фетални аномалии, които впоследствие се разрешават изключително чрез операция. На 20-40 седмици (3 триместър), лекарството може да влоши раждането.

Въпреки сериозните резултати, които лекарството причинява, някои лекари го позволяват. В такива случаи специалистът определя точната диагноза и необходимата доза, което няма да наруши развитието на плода. По време на раждането на бебе, цитрамонът се препоръчва за:

 • болка в мускулите и ставите;
 • зъбобол;
 • намалено налягане;
 • настинки и ТОРС;
 • прееклампсия (токсикоза в по-късните етапи).

Понякога жените поради невежество или тежко неразположение пият хапчета без рецепта. В случай на самостоятелна употреба е необходимо да уведомите лекаря, само той ще определи възможните последици или ще предпише правилната дозировка.

Инструкции за употреба в ранните и късните етапи

През първите три месеца от развитието на плода в тялото на жената настъпват значителни хормонални промени. Настъпва преструктуриране в работата на кръвоносните съдове, от което се появяват страшни главоболия.

Цитрамон по време на бременност е в състояние да облекчи обезпокоителни симптоми, но в инструкциите консумацията е строго забранена в ранните етапи. През този период лекарството създава вероятност за образуване на вродени дефекти при бебето, като: "цепнатина на небцето", "цепнатина на устната" и други аномалии.

Ако дори не сте знаели за зачеване на дете, но сте пили цитрамон, не се обвинявайте. Стресът само ще влоши психическото ви състояние и следователно ще повлияе на развитието на плода. В бъдеще е по-добре да откажете това лекарство или да го замените с друго.

Ако възникнат сериозни причини, които се решават само с помощта на това лекарство, употребата е възможна, но само по индивидуална схема и инструкции. Обикновено дозата е половин таблетка и курсът не надвишава 3-5 дни.

Освен че е изложена на здравето на нероденото бебе, жената може да страда и от неконтролирана консумация на наркотици. Странични ефекти по време на бременност:

 • нервна раздразнителност;
 • вътрешен кръвоизлив;
 • разреждане на кръвта;
 • бъбречна недостатъчност;
 • алергия;
 • нарушение на съня.

Ефектът на Citramon върху кръвното налягане

Не са много хората, които мислят, когато приемат Цитрамон - той повишава или намалява кръвното налягане. Но е важно да знаете, че лекарството перфектно се бори с главоболието с хипотония (ниско кръвно налягане). Кофеинът в лекарството повишава кръвното налягане. Следователно, с повишаване на кръвното налягане, хапчетата не могат да се приемат категорично..

По време на бременност стойностите на кръвното налягане варират. Обикновено през първия триместър нивото на хормона прогестерон се увеличава, което води до намаляване на налягането върху стените на артериите. Вторият триместър е придружен от увеличение.

Такива промени в тялото създават допълнителна опасност при употребата на лекарството. Необходимо е постоянно да се проверява налягането, в случай на хипертония (високо кръвно налягане), използването на хапчета само ще влоши ситуацията.

Кога не можете да направите без лекарството папаверин по време на бременност и опасно ли е за детето?

Инструкции за употреба на Zodak, отговорът на въпроса: можете ли да го пиете по време на бременност тук.

Има ли последици от приемането на главоболие - рецензии

Оказва се, че цитрамонът в никакъв случай не е безвреден по време на бременност. След прилагането му могат да настъпят непоправими последици. За да се избегне пагубен резултат, задължителна мярка е консултация с лекар.

Най-често бременните жени са разделени на два лагера, ако въпросът се отнася до употребата на Citramon. Една част вярва, че консумацията на лекарството, дори в малки дози, може да наруши здравето на нероденото дете. Друг е убеден, че благосъстоянието на майката е еднакво важно за развитието на плода..

По време на бременността тя страдаше от постоянно главоболие поради ниско кръвно налягане. Дори не знаех за опасностите от цитрамона, затова го приех. Бебето се роди с цепнатина в твърдото небце. Не съветвам никого да експериментира така..

Олга, на 25 години:

Личен гинеколог препоръча да се пие цитрамон, тъй като в началото на бременността имаше непоносимо главоболие. Обикновено пиех хапче, ако не помогна, тогава две. Момчето ми е напълно здраво. Не мисля, че е по-добре за бебе, когато майка страда от силна болка..

Лера, на 27 години:

Видях цитрамон по време на бременност. Тя вярваше, че той е абсолютно безвреден. Но наскоро научих за възможните последици за нероденото бебе. Изминаха няколко години - детето ми е здраво и без никакви синдроми. Добре, че не злоупотребявах с лекарството, пиех го рядко и само по едно хапче.

Свързани видеоклипове - причини за главоболие и какви лекарства ще помогнат по време на бременност:

Цитрамон по време на бременност: възможно ли е или не

Citramon е нестероидно противовъзпалително лекарство с аналгетичен ефект. Цената на това лекарство е повече от демократична и затова можете да го намерите в почти всеки комплект за първа помощ. Огромен плюс е и високата ефективност на комбинацията от основните активни съставки. Болкови усещания, висока температура и възпалителни процеси от различно естество - това не е пълен списък на симптомите, за които това лекарство помага.

Но дали е възможно бременната Citramon да се разбира отделно. В крайна сметка не всички лекарства могат да се използват, докато носят дете. И ако лекарството е възможно, тогава в каква доза и за колко време? Лекарите се разминават по този въпрос. Но една забрана все още се повтаря: през първия триместър употребата на лекарството е строго забранена..

Токсичният ефект на активните вещества може да доведе до раждане на бебе с ниски резултати по Apgar, което може да е доказателство за тежка хипоксия или нарушено функциониране на дихателната система.

Описание на Citramon

Лекарството е комбинирано средство, което съдържа кофеин, ацетилсалицилова киселина и парацетамол. Някои производители добавят и витамин С. Терапевтичният ефект на лекарството е пряко свързан с ефекта върху тялото на отделните му компоненти. Продуктът се произвежда под формата на таблетки, най-често в блистери от 6 - 10 броя. Кръгли таблетки с разделителна лента в средата. Неравномерен цвят, с тъмни петна по цялата повърхност.

Това лекарство понижава температурата, облекчава болката, а също така се бори с възпалителните процеси от различен произход..

Противно на общоприетото схващане, лекарството не е напълно безопасно за употреба. Това се отнася не само за жените, които очакват бебе, но и за всички останали хора..

Нежеланите реакции при прием на лекарството са доста сериозни:

 • повишена нервна възбудимост;
 • възможно нарушение на съня и будността;
 • бъбречна недостатъчност;
 • вътрешно кървене;
 • появата на различни алергични реакции;
 • токсични ефекти върху плода;
 • проблеми със съсирването на кръвта.

Този списък далеч не е пълен. Фактът, че дадено лекарство може да причини толкова ужасни последици, не означава, че ще ги причини. Но все пак си струва да се знае за възможността за патологични реакции от различни телесни системи. Рискът от алергични реакции по време на бременност е доста висок. Ето защо приемането на лекарството се предписва само в случай на спешна нужда. Алергиите могат да имат много негативен ефект върху здравето на плода и дори да доведат до смъртта му..

Принципът на действие на Цитрамон

Преди да отговорите на основния въпрос, възможно ли е бременните жени да пият Citramon, необходимо е ясно да се разбере как точно действа лекарството.

Действието на лекарството директно зависи от неговите компоненти, всеки от които има свой обхват и метод на екскреция от организма. Таблетките съдържат: парацетамол, ацетилсалицилова киселина и кофеин.

 • Аспиринът има вазоконстрикторно действие, което намалява кръвното налягане в мозъка и следователно облекчава болката. В този случай агентът има тератогенен ефект, който може да причини различни аномалии в развитието на плода, включително недохранване при дете. Ацетилсалициловата киселина допринася за появата на възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт и следователно може да провокира появата на язвено кървене.
 • В този случай аспиринът ще работи за доброто. Само лекар обаче може да вземе решение относно целесъобразността на употребата на лекарство.
 • Парацетамолът е добро противовъзпалително средство. Засяга центъра на терморегулацията, като го инхибира. Това обяснява антипиретичното свойство на веществото. Компонентът има много ниска токсичност и е показан за употреба по време на бременност. Но в същото време аналгетичният ефект на приложението е много слаб..
 • Кофеинът има стимулиращ ефект върху нервната система и до известна степен повишава кръвното налягане. По този начин той засилва ефекта на аспирина в лекарството. Кофеинът има стимулиращ ефект върху тялото, но в същото време енергията идва от собствените ресурси на тялото, което не е от полза нито за жената, нито за бебето. В този случай веществото може да ускори сърдечния ритъм на плода, това може да повлияе отрицателно на сърдечно-съдовата система на детето..

Може ли Цитрамон да се приема по време на бременност?

В зависимост от продължителността на бременността отговорът на въпроса за приемането на определени лекарства ще бъде различен. Освен това самите лекари не могат да се споразумеят за употребата на лекарства, съдържащи аспирин. Ето защо, предписването на Citramon по време на бременност или не, само Вашият лекар може да реши.

Употребата на Citramon през 1-ви триместър

Появата на главоболие в началния етап на раждането на дете далеч не е необичайна. Това се дължи на преструктурирането на тялото, което е повлияно от огромно количество хормони. Именно с повишената работа на кръвоносните съдове в мозъка се свързва появата на пароксизмална болка в главата.

Ситрамон по време на бременност през 1 триместър е силно обезкуражен. Това се дължи на съдържанието на ацетилсалицилова киселина в състава на лекарството. Прониквайки в кръвта на жената, лекарството навлиза в плода и допринася за нарушаването на образуването на основните органи. Коя система ще бъде засегната от действието на лекарството, зависи от периода от време, през който аспиринът е влязъл в тялото. Например, ако техниката е паднала на етапа на активно формиране на скелета, тогава е възможно нейното недоразвитие и последващи нарушения..

Кофеинът в лекарството също не е полезен. Веществото причинява увеличаване на сърдечната честота на плода и съответно може да повлияе отрицателно на работата на сърцето на бебето.

Ефектът от лекарството може да провокира генетична мутация, която от своя страна ще доведе до „замразена бременност“ поради нежизнеспособността на ембриона. Тези ужасни последици изобщо не са необходими, но все пак си струва да се знае за възможността за тяхното настъпване. Ето защо не си струва да използвате Цитрамон по време на ранна бременност.

Употребата на Citramon през 2-ри триместър

 • Вторият триместър най-често се характеризира с подобряване на състоянието на жената, тялото вече се е адаптирало към настъпващите промени и главоболието отстъпва. Но това не означава, че болката не може да възникне..
 • Няма категорична забрана за приемане на лекарството от 13 до 28 седмици. За определени показания Вашият лекар може да предпише нестероидно противовъзпалително лекарство. Но само ако предвидените ползи значително надвишават потенциалните рискове.
 • Цитрамон по време на бременност през 2-ри триместър може да се използва, но само под строг контрол. Лекарството насърчава разреждането на кръвта и съответно, ако се появи кървене, ще бъде изключително трудно да се спре. Има по-безопасни лекарства за болка. Можете да попитате Вашия лекар за тях..

Употребата на Citramon през 3 триместър

На този етап всички органични системи на бебето вече са оформени и тялото на жената се подготвя за предстоящото раждане. И съответно, натоварването на кръвоносната система се увеличава значително. Това може да доведе до главоболие, тъй като налягането в мозъка се увеличава. Но приемането на това лекарство определено не си заслужава..

Забраната за употребата на лекарството за този период е свързана не само със способността на ацетилсалициловата киселина да разрежда кръвта, но и с ефекта върху хормоналния фон. Аспиринът влияе върху производството на простагладини и значително намалява съдържанието им в кръвта.

Именно тези хормони са отговорни за успешното раждане. Това е изпълнено или с недостатъчна сила на контракциите, или със значително увеличаване на продължителността на бременността. Отлагането има много негативни последици за развитието на детето. Ето защо приемането на лекарството е неподходящо непосредствено преди раждането..

Показания за употребата на Цитрамон по време на бременност

Използването на това лекарство по време на носене на дете е възможно само под строгото наблюдение на лекар. Поради високата пропускливост на лекарството през плацентарната бариера, обхватът на лекарството е много ограничен..

Показания за назначаване на противовъзпалителни лекарства:

 • главоболие, което се развива на фона на ниско кръвно налягане;
 • зъбобол;
 • болки в ставите;
 • повишена телесна температура при вирусни заболявания;
 • невралгична болка;
 • болка в мускулите.

Употребата на лекарството е разрешена само за период от 13 до 28 седмици. В ранните и късните периоди Цитрамон не се използва.

Противопоказания

Ако отговорите на въпроса дали е възможно бременните жени да имат Citramon с главоболие, тогава, недвусмислено, отговорът ще бъде отрицателен. Поради тератогенния ефект на неговите компоненти, употребата в ранните етапи на бременността е строго забранена. Освен това има редица противопоказания..

Не използвайте лекарството, ако има:

 • риск от спонтанен аборт;
 • индивидуална непоносимост към един или повече компоненти;
 • проблем със съсирването на кръвта;
 • значителен дефицит на витамин К;
 • гастрит с ерозивни прояви;
 • риск от язви в стомаха или червата;
 • бъбречна недостатъчност;
 • тежка хипертония;
 • подагра;
 • повишена възбудимост;
 • нарушение на съня и будността.

Инструкции за употреба на Citramon по време на бременност

 • Цитрамон, инструкциите за употреба по време на бременност са дадени по-долу, трябва да се използва с голямо внимание и само под наблюдението на лекар. По-добре е да изключите това лекарство изцяло от аптечката за целия период на бременността. Но от време на време и само през втория триместър употребата е възможна.
 • Дозировката по време на бременност е строго индивидуална и се избира само въз основа на необходимия терапевтичен ефект. Най-често се разрешава единична доза от лекарството в условия на крайна необходимост..
 • В ранните етапи, за да се премахнат симптомите на треска, е препоръчително да се използва Парацетамол. Поради липсата на токсични ефекти върху плода, няма ограничения за употребата му. Именно кофеинът и ацетилсалициловата киселина влияят негативно на детето, особено по време на полагането на системите на вътрешните органи.
 • Еднократната употреба на лекарство при остра нужда може да бъде оправдана. Но е по-добре да предпочетете спазмолитично лекарство, което е разрешено по време на бременност, например, no-shpu. Тя се е доказала добре при облекчаване на болката. Ако мигрената е причинена от стресова ситуация, тогава можете да се справите с билков чай ​​и да вземете хапче от валериана..

Видео за приема на Citramon по време на раждането на дете

От това видео можете да получите информация за целесъобразността на приема на лекарството. Мога ли да приемам лекарството по време на бременност и с какви рискове мога да се изправя? В този случай продуктът може да се използва и какви предпазни мерки трябва да се вземат?

През четиридесетте седмици, които преминават от момента на зачеването до момента на раждането, болката често може да посети жена. Да се ​​издържат такива заболявания е не само неприятно, но често и вредно..

Цитрамон по време на бременност

Статии за медицински експерти

Цитрамон принадлежи към групата на комбинираните ненаркотични аналгетици (болкоуспокояващи) и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Основните показания за прием на лекарството са за облекчаване на болка, възпаление и повишена температура. Съставът на лекарственото вещество включва: ацетилсалицилова киселина, парацетамол, кофеин, които подобряват терапевтичния ефект един на друг. Citramon се произвежда под формата на таблетки и гранули.

При бременна жена понякога се появяват главоболия с различна интензивност и температура. Бъдещата майка обикновено приема опаковка цитрамон. Възможно ли е да се използва цитрамон по време на бременност? Въз основа на предписанията на инструкциите за употреба, лекарството е противопоказано през първия и третия триместър, както и за целия период на кърмене.

Възможен ли е цитрамон по време на бременност?

Тератогенният ефект на цитрамона (нарушено вътрематочно развитие) се дължи на ацетилсалициловата киселина. В рамките на дванадесет седмици се полага основата на органите на бебето. Използването на аспирин е изпълнено със сериозни дефекти - „цепнатина на небцето“ и „цепнатина на устната кухина“. За да се отървете от тези патологии, впоследствие ще е необходима хирургическа интервенция..

Възможен ли е цитрамон по време на късна бременност? Благодарение на кофеина, ефектът на ацетилсалициловата киселина се увеличава, което може да отслаби раждането, да причини кървене и преждевременно затваряне на аортния канал при дете.

Някои бъдещи майки поставят благосъстоянието си на първо място. Разбира се, много е важно бременността да протича в хармонично и здравословно състояние. Но необходимо ли е да се изкушава съдбата и да се използват химически лекарства?

Как влияе цитрамонът на бременността?

Цитрамонът не е толкова безвреден, както обикновено се смята. Предозирането или индивидуалната непоносимост към лекарството може да развие глухота, язва на стомаха / червата, промени в състава на кръвта, а също така да доведе до активен кръвоизлив и дисфункции на централната нервна система.

Как влияе цитрамонът на бременността? Лекарството причинява синдром на Рейл или синдром на мъртвите пръсти при бебета. Патологията се проявява под въздействието на ацетилсалицилова киселина и се проявява под формата на конвулсии на един или повече пръсти на плода. Процесът показва лоша циркулация и е опасна гангрена, водеща до смъртта на детето. По същата причина е необходимо да се въздържате от цитрамон при кърмене и деца под 18 години..

Като средство за разреждане на кръвта, аспиринът може да застраши внезапно вътрешно кървене. Ако матката е в добра форма и съдовете не са достатъчно еластични, това увеличава риска от тежко кървене, което може да остави плода за дълго време без кислород и по този начин да причини редица патологии.

Цитрамонът по време на бременност влияе негативно на кръвообращението между плацентата и бебето.

Вреден ли е цитрамонът по време на бременност?

Преди всичко трябва да се диагностицира причината за главоболието. Лекуващият лекар трябва да предпише лечение според деликатната ви ситуация..

На въпроса "вреден ли е цитрамонът по време на бременност?" има категоричен отговор - да. Резултатите от приема на лекарството могат да бъдат най-непредсказуемите и тежки. Цитрамонов компонент - аспиринът причинява необратими патологии на вътрематочното развитие през първите дванадесет седмици и е опасен от намаляване на трудовата активност в процеса на решаване от бременността.

Опитайте се да останете без лекарства преди бебето да се роди и по време на кърмене. Адекватният сън, почивка, разходки на чист въздух, студени компреси, в екстремни случаи, no-spa - ще ви помогнат да преодолеете неприятния синдром. Някои жени успяват да се справят с болестта благодарение на балсама "звездичка".

Използването на цитрамон в началото на бременността

Първите три месеца от бременността се характеризират с хормонални промени в женското тяло, които засягат функционирането на органите и системите. Кръвоносните съдове също се подлагат на промени, като работят при повишени условия на разширяване-свиване. Внезапните промени в кръвното налягане реагират на болка в главата, причинявайки трудни мигрени.

Естествено, цитрамонът в ранните етапи на бременността ще облекчи най-силните болки, ако изпиете поне 2 таблетки. Бъдещата майка трябва да разбере, че лекарството на базата на ацетилсалицилова киселина през първия триместър може да причини вродени аномалии - развитие на разделено твърдо небце (цепнатина на небцето) и горна устна (цепка на устната). Ще бъде възможно да се отървете от вродените дефекти само чрез сложна хирургическа интервенция..

Първите дванадесет седмици цитрамон по време на бременност не трябва да се консумират. Ако имате непоносима, постоянна мигрена, посетете Вашия лекар, който може да препоръча парацетамол или друго лечение.

Инструкции за използване на цитрамон по време на бременност

Цитрамон по време на бременност свободно прониква през плацентата през всеки триместър. Въпросът е само как ще се отрази на ембриона във всеки конкретен случай? Рискът от развитие на вътрематочни аномалии е висок на всеки етап от развитието на плода..

Нека се обърнем към листовката за лекарството: цитрамон по време на бременност, инструкцията гарантира, че лекарството има противопоказания само в началото, в края на развитието на ембриона и по време на кърмене. Какво да направите: от една страна, дива мигрена, а от друга, страхът да не навредите на детето?

Да се ​​върнем към епохата на СССР, когато лекарството се появи за първи път в аптеките. Съставът на цитрамона е както следва (без да се посочва количеството вещества):

 • ацетилсалицилова киселина (аспирин);
 • какао;
 • лимонена киселина;
 • кофеин;
 • фенацетин - спрян поради сериозни странични ефекти.

Въпреки дори оттеглянето на фенацетин, съвременният фармакологичен пазар предлага лекарството под същото "име", но със собствен състав:

Таблицата показва, че няма единна инструкция за дозировката на лекарството - количеството вещества е различно. Може би затова таблетката цитрамон помага на някои, но изобщо не действа на други..

Citramon също има впечатляващ списък от странични ефекти:

 • повишава нервната раздразнителност;
 • води до нарушение на съня;
 • причинява бъбречна недостатъчност, вътрешен кръвоизлив;
 • причинява лошо съсирване на кръвта;
 • нарушава функционирането на черния дроб;
 • причинява алергични реакции и др..

Бременност главоболие и цитрамон

Интересното е, че мненията на лекарите за употребата на цитрамон по време на бременност бяха разделени. Някои лекари ревностно препоръчват употребата на лекарството, независимо от етапа на развитие на плода, докато други са категорично против употребата на лекарството през целия гестационен процес. Последните вярват, че само no-shpa е безопасно лекарство..

Ако страдате от мигрена, докато носите дете, първо трябва да установите причината за болката. Главоболието може да бъде причинено от:

 • външни фактори - стрес, нервна / физическа умора;
 • храна - някои видове риба, ядки, шоколад, сирена;
 • хормонални промени;
 • липса или излишък от сън;
 • рязка смяна на времето.

Главоболие по време на бременност цитрамон не е разрешено. За облекчаване на състоянието, с разрешение на лекаря, можете да приемате парацетамол или но-шпа. Ако по време на мигрена се наблюдава намаляване на чревната подвижност, в резултат на това - гадене, повръщане, се препоръчва да се използва парацетамол в комбинация с кофеин. Кофеинът улеснява и ускорява абсорбционната способност, което означава, че терапевтичният ефект на лекарствата се постига по-бързо.

Ако сте приемали цитрамон по време на бременност

Когато една жена пие цитрамон по време на бременност, тя трябва да информира своя гинеколог възможно най-скоро. Само лекар може да установи наличието на нарушения на развитието на плода. Не забравяйте, че след битка те не размахват юмруци, така че не влошавайте ситуацията си със самобичуване и нервни атаки.

Въз основа на обратната връзка от самите бременни жени, на много от тях е разрешено да приемат цитрамон от лекаря. Жените, които са родили здрави и пълноценни бебета, се съветват да приемат лекарства, за да се отърват от непоносимата мигрена, но не и да злоупотребяват с тях. Използването на всяко медицинско изделие трябва да бъде обсъдено с лекар..

Цитрамон форте по време на бременност

Citramon forte се състои от: ацетилсалицилова киселина, парацетамол, кофеин, лимонена киселина. Освен това количественият компонент на аспирина е по-голям, отколкото в други аналози на цитрамон.

Ние изучаваме инструкциите, където са дадени страничните ефекти:

 • чернодробна дисфункция;
 • язвени процеси на храносмилателната система;
 • намалено съсирване на кръвта, възможно кървене;
 • отрицателен ефект върху бъбреците;
 • алергични процеси;
 • главоболие и световъртеж.

Цитрамон форте по време на бременност е категорично противопоказан, което може да се разбере от количествения състав на ацетилсалициловата киселина. Докато производствените компании наричат ​​цитрамон стар, надежден и доказан приятел (между другото, не винаги включващи в инструкциите подробностите за употребата на лекарството по време на бременност), бъдещите майки трябва да се научат трезво да оценяват ситуацията дори по време на мигренозен пристъп и да могат да отговорят за последствията.

Дали да консумирате цитрамон по време на бременност е съзнателен избор на всяка жена, която очаква бебе. Ако болката ви е наистина непоносима, отидете на специалист. Ако действате по навик, „улавяйки“ болката с хапче, тогава цялата отговорност за процеса на раждане и здравето на нероденото дете е на вас.

Цитрамон: противопоказания по време на бременност

Съдържащата се в цитрамона ацетилсалицилова киселина е забранена през първия и третия триместър на раждането на дете, тъй като може да причини малформации на ранен етап. Що се отнася до последния период на бременността, аспиринът е опасен поради:

 • бавен процес на труда;
 • възможността за затваряне на артериалния канал, което причинява процеса на хиперплазия в съдовете на белите дробове и хипертония на съдовете на белодробната циркулация.

Противопоказанията на цитрамон по време на бременност се простират до нарушаване на тромбоцитната агрегация и инхибиране на синтеза на протромбин в черния дроб, което е изпълнено с обилно кървене по време на раждане.

Страничните ефекти на кофеиновото лекарство включват:

 • повишена нервна възбудимост;
 • безсъние;
 • повишено кръвно налягане.

Внимавайте с употребата на който и да е фармацевтичен продукт, за да не навредите на бебето.