Хората се разболяват от токсоплазмоза веднъж в живота. Курсът на това заболяване преминава почти без симптоми. В повечето случаи не се изисква лечение. След това в тялото се произвеждат антитела и силен имунитет. Такъв е случаят, ако мъж или жена, които не планират бременност, са се заразили. Този факт изисква съвсем различно внимание, ако бъдещата майка се зарази. И последиците ще бъдат много различни.

Какво е токсоплазмоза?

Токсоплазмата е протозоен паразит. Те могат да бъдат сравнени с ламблия или дизентерийна амеба. Те могат да се размножават само при определени условия. За да направят това, те се нуждаят от слой клетки, които облицоват вътрешната повърхност на котките и котките. С изпражненията на животни яйцата на паразитите навлизат във външната среда..

Токсоплазмозата е заболяване, при което токсоплазмата навлиза в човешкото тяло. Разбира се, котките са основният източник на инфекция. Ако почистите кутията за отпадъци и не си измиете ръцете след това, инфекцията е почти 100% гарантирана.

Не само изпражненията на котките могат да бъдат източник на инфекция. Домашните любимци, които са влезли в контакт с него, също могат да носят токсоплазмоза. Например, крава, ближеща почвата или ядеща трева на мястото, където котката се е лаяла, ще се превърне в носител на токсоплазма. Ако месото на такова животно не премине подходящата топлинна обработка, ще бъдете заразени с токсоплазмоза с висока степен на вероятност..

Важно е! Котките са "домакините" на токсоплазмата. В телата им паразитите снасят яйца. Но куче, плъх и хамстер могат да бъдат носители на инфекцията. Ето защо, ако домашните любимци живеят в една къща с бременна жена, трябва особено внимателно да спазвате хигиенния режим..

Изобщо не означава, че трябва да се отървете от животните. Ако те са живели с вас дълго време, може да се окаже, че сте имали токсоплазмоза без симптоми, без дори да го забележите. Разработеният имунитет ще ви защити.

Симптоми на токсоплазмоза по време на бременност

Жена, която се готви да стане майка, трябва да се страхува от инфекция, при условие че не е развила антитела или има проблем с имунодефицита. Собствениците на котки (и други домашни любимци) и любителите на неварени пържоли са изложени на риск.

Токсоплазмозата при жените и по време на бременност може да бъде асимптоматична. Следните промени се считат за признак на острата фаза на заболяването:

 • подути лимфни възли;
 • повишаване на телесната температура до 37,5 C o;
 • мускулна болка, обща умора;
 • главоболие и раздразнителност.

Бременните жени с критично отслабен имунитет могат да бъдат изправени пред ужасни последици. Те са изложени на риск от заразяване с енцефалит, хепатит, пневмония или миокардит.

Симптомите могат да се различават в зависимост от коя форма на токсоплазмоза е заразена жената. Повишената чувствителност на някои части на тялото се отличава с церебралната форма, екстремният израз на която е парализа и кома. Очната токсоплазмоза е придружена от болка в очите, замъглено зрение до слепота.

Хроничният ход има свои собствени симптоми:

 • миокардит (проблеми със сърдечния мускул се проявяват с болка в областта на сърцето);
 • миозит (болката и слабостта причиняват мускулно възпаление);
 • появяват се проблеми със стомашно-чревния тракт (запек, болезнено подуване или разстроени изпражнения);
 • обострени невротични реакции, влошена раздразнителност, паметта се влошава.

Ако откриете само някои от симптомите от списъка, незабавно уведомете Вашия лекар. Последиците от вътрематочната инфекция са особено опасни за нероденото дете..

Последици от инфекцията

Много зависи от периода на бременност в тялото на жената токсоплазма.

 1. Първи триместър на бременността. През този период плацентата практически не пропуска паразити. Вероятността от инфекция е 15%. В този случай може да възникне спонтанен аборт на заразения плод. Ако това не се случи, тогава детето може да се роди с тежки неизправности в централната нервна система, тежки забавяния в развитието и слепота. Според статистиката последиците от инфекцията с токсоплазмоза през първите три месеца от бременността са както следва:
 • 85% от бебетата се раждат здрави;
 • 14,86% имат спонтанни аборти;
 • Раждат се 0,14% болни деца.
 1. Втори триместър на бременността. Вероятността от вродени аномалии се увеличава до 20%. Патогените се натрупват в мозъка на плода. Те засягат очните ябълки и централната нервна система. Ако имунитетът на майката се справи с този проблем, токсоплазмата ще бъде унищожена. Но някои от нервните клетки ще бъдат унищожени безвъзвратно. Последиците зависят от това колко от тях са били засегнати. След раждането на такива бебета се появяват проблеми, свързани с повишено вътречерепно налягане, зрително увреждане. Често се диагностицират епилепсия и умствена изостаналост.
 1. Трети триместър на бременността. През този период вероятността от вътрематочна инфекция се увеличава до 50-60%. Към този период плодът вече е достатъчно силен, за да устои на въздействието на паразитите. Дори заразеното бебе се ражда без видими отклонения. Латентната (латентна или мудна) токсоплазмоза се появява много по-късно. С течение на времето могат да излязат наяве различни степени на забавяне в развитието (психически и физически), нарушения на централната нервна система, увреждане на органите на слуха и зрението.

Откриването на голям брой паразити в околоплодната течност или кръвта не е абсолютна индикация за изкуствено прекъсване на бременността. Но лекарите все още не знаят дали лечението на токсоплазмозата е ефективно по време на бременност. Решете, във всеки случай, за майката. Ако жената реши да предприеме тази стъпка, тя може да бъде твърдо сигурна, че следващото дете няма да бъде изложено на такава опасност, тъй като последицата от болестта ще бъде производството на необходимите антитела от тялото на майката. Естествено, преди да вземе отговорно решение, жената трябва да има пълна картина на собствената си болест..

Диагностични методи по време на бременност

За да изключите диагнозата, Вашият лекар ще Ви зададе няколко въпроса. Не се изненадвайте, ако той се чуди дали имате котка, колко често тя се разхожда навън, как почиствате кутията й за отпадъци, колко време сте яли кебап или неварени пържоли. След това той ще ви попита за вашето благосъстояние. Ако отговорите ви не удовлетворяват лекаря и симптомите на заболяването са идентифицирани, той ще предпише следните изследвания:

 • ултразвукова процедура;
 • кръвен тест за патогени;
 • свързан имуносорбентен анализ;
 • анализ на околоплодната течност.

Ако първите два анализа са добре известни, тогава последните два трябва да бъдат разказани по-подробно..

 • Свързан имуносорбентен анализ. Изследването е предназначено да идентифицира антитела срещу токсоплазмоза в тялото на майката. Те са разделени на два вида: М (IgM) и G (IgG). Антителата от тип М се появяват веднага след попадането на паразитите в тялото. Те не осигуряват надеждна защита. По-късно се произвеждат антитела тип G. Това са вече пълноценни "защитници". Анализът показва колко и какви антитела се съдържат в тялото на майката. Чрез оценка на концентрацията и съотношението на броя на антителата, лекарят може да предскаже последиците от инфекцията и да заключи дали майчиният имунитет е в състояние да защити детето..
 • Анализ на околоплодната течност. Оградата се прави чрез пробиване на корема. Тънка игла прониква в матката. Проба за изследване се взема със спринцовка. След това се изследва полимеразната верижна реакция. Пробата се клонира многократно, което позволява откриването на броя на токсоплазмите с висока точност. Лекарят преценява броя на паразитите, което му помага да предпише курс на лечение.

Профилактика на токсоплазмоза

Ако сте отговорни за планирането на потомството, по-добре е да се изследвате за токсоплазмоза преди бременността. Така можете да се спасите от големи неприятности. Ако вече е станало известно за бременността, трябва стриктно да се придържате към правилата. Те могат условно да бъдат разделени на три големи групи:

 1. Проверете котката. Ветеринарната клиника ще направи анализ на вашия домашен любимец. Ако котката е заразена, тя ще трябва да бъде разделена по време на бременност. Дори след като се уверите в здравето на вашия домашен любимец, трябва да спазвате хигиена:
 • някой друг трябва да почиства кутията за отпадъци, но не и бременна жена;
 • не изпускайте котката на улицата, за да не може да улови паразити;
 • хранете домашния си любимец само с варено месо или суха храна.
 1. Пригответе храната правилно. Ключът към безопасността е достатъчната топлинна обработка на месото. Ако не можете да определите готовността на ястието на око, вземете кухненски термометър. Неговата сонда трябва да бъде поставена на най-дебелите места в месото. Показанията на термометъра трябва да бъдат най-малко:
 • 74C o - за домашни птици и кайма;
 • 63C около - за всяко месо;
 • 70C o - за всяка кайма.

Не забравяйте да измиете плодовете и зеленчуците и да измиете ножовете и дъските за рязане с препарат. След контакт с месо, поръсете кухненските инструменти с вряща вода. И разбира се, не пийте сурова вода.

 1. Външна охрана. Никога не влизайте в контакт с бездомни животни. Всички работи със земята (в градината или с цветя на перваза на прозореца) трябва да се извършват само с гумени ръкавици. Мийте ръцете си често. Обучете домакинството си на основни правила. Идвайки от улицата, всеки трябва да си измие ръцете. Вслушайте се внимателно в състоянието си. Обърнете внимание на появата на симптоми на тревожност.

Придържайки се към прости правила, ще се предпазите от големи неприятности. Токсоплазмозата е заболяване, което е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекуват последствията от него. За да не бъде бременността ви засенчена от ужасни новини, бъдете внимателни и се тествайте навреме. Раждането на здраво бебе ще бъде награда за отговорна и любяща майка.

Токсоплазмоза по време на бременност

По време на бременността женското тяло се поддава на влиянието на имунодефицита. Това се дължи на колебания в хормоналния фон поради раждането на ембриона. Заразяването с вирусни агенти причинява заболяване. Какво представлява токсоплазмозата при бременност? Какви са последиците за детето и майката? Повече за това по-нататък в статията.

 1. Какво е
 2. Причини
 3. Закон
 4. Симптоми
 5. Какво е опасно
 6. Лекари
 7. Диагностични методи
 8. Лечение
 9. Възможни усложнения
 10. Предотвратяване

Какво е

Болестта се причинява от действието на протозои токсоплазма. Източници на инфекция: домашни любимци, птици, по-специално котки. Микробите се намират в мускулната тъкан на заразен човек, но имунната система спира разпространението на болестта.

За отслабена жена в позиция рискът от атака се увеличава поради недостатъчна защита на тялото.

Ходът на заболяването е асимптоматичен, така че фактът на инфекцията не може да бъде пренебрегнат. В бъдеще това ще служи като поява на вродени патологии при бебето..

Причини

Токсоплазмозата по време на бременност причинява вътреклетъчен паразит, който се проявява в три форми:

 • ооциста;
 • тъканна киста;
 • тахизоиди.

Появата на определен вид паразит зависи от местообитанието. И така, ооциста се намира при използване на сурови зеленчуци, взаимодействащи със земята.

Микробите, след като попаднат вътре, се трансформират в тахизоиди. Настъпва увреждане на кръвта и плацентарния слой.

Предпоставките за заразяване са както следва:

 • ядене на месо, което не е преминало термична обработка;
 • контакт с изпражненията на животни;
 • пиене на некипната вода;
 • тясно взаимодействие с улични котки и кучета.

След откриване на причините е необходимо да се разпознае механизмът на развитие на болестта..

Закон

Проникването на паразита в организма през стомашно-чревния тракт провокира създаването на защитна обвивка от токсоплазма - кисти.

Последиците за плода с токсоплазмоза по време на бременност са фатални, когато майчиният организъм е заразен през първите гестационни седмици..

Болестта провокира при развиващо се дете увреждане на нервната система, нарушено зрение и структура на очите. Ако имунната система се справи с болестта, тогава някои от засегнатите клетки провокират вътречерепно налягане на ембриона, вродена слепота, епилепсия.

В случай на хронична токсоплазмоза по време на бременност, кистите се унищожават с отделянето на токсоплазма и проникването им в здрави клетки. В бъдеще това води до рецидив и повишена вероятност за бебе с вродено заболяване..

Симптоми

Следните усещания помагат да се разпознаят признаците на токсоплазмоза по време на бременност:

 • неразположение;
 • подути лимфни възли;
 • болка в мускулите и ставите;
 • повишаване на телесната температура от 38 ° до 39 ° C;
 • главоболие.

Усложненията и острата форма на заболяването се придружават от други симптоми:

 • влошаване на храносмилателния тракт;
 • невротични реакции;
 • миокардит;
 • раздразнителност.

При силно отслабен имунитет рискът от пневмония, енцефалит, миокардит се увеличава.

Симптомите зависят от вида на микроорганизма. В критични случаи развитието на паразитни агенти заплашва церебралната парализа.

Какво е опасно

Бъдещите майки се притесняват от въпроса: "Каква е опасността от токсоплазмоза по време на бременност?".

Вероятността за фетална инфекция зависи от периода на бременност. Тази цифра е по-висока през следващите седмици. И така, през първия триместър има 15% от случаите, през втория - 30%, през последния - 60%.

Ако майката е заразена в началния етап на бременността, вероятно е преждевременно раждане или смърт в ембриона. Патологията е изпълнена със забавяне на развитието на детето, нарушена централна нервна система, слепота.

През втория триместър рискът от измръзване на плода е по-малък. След раждането обаче работата на вътрешните органи, засегнати от болестта, се нарушава. Черният дроб и очите са най-засегнати.

Децата, изложени на болестта през последните седмици, са изложени на риск да изостанат от връстниците си. През третия триместър вероятността от заболяване е по-висока, но последиците са по-малко критични.

Естеството на патологията е асимптоматично, но за майка, страдаща от хроничен стадий, това заплашва с кома.

Ако се открият признаци на заболяване, трябва да се консултирате с лекар и да преминете съответните тестове.

Лекари

След идентифициране на симптоми на токсоплазмоза по време на бременност, трябва да се свържете с гинеколог и да говорите за проблема.

Жената ще бъде насочена към лекар по инфекциозни болести. Той ще потвърди или отрече подозренията на бъдещата майка след преглед и преминаване на необходимите тестове..

Диагностични методи

Преди да започне диагностични тестове, лекарят ще направи анамнеза. Бъдещата майка ще бъде попитана за присъствието на домашни любимци в къщата, колко често се хранят и разхождат, кой почиства след тях. Освен това се вземат предвид въпросите за консумацията на сурова храна и взаимодействието с почвата..

Тогава лекарят по инфекциозни болести предписва ултразвуково сканиране, кръводаряване и ензимен имуноанализ. Проучването ви позволява да откриете количеството имуноглобулин, борещо се с токсоплазмата.

Има два класа антитела.

 1. М (IgM)
 2. G (IgG)

Първият тип се появява, когато в организма попаднат вирусни агенти. Втората включва зрели антитела, които се образуват, когато вирусът е директно в кръвта. След шест месеца клас IgM изчезва и IgG продължава да съществува.

За допълнителна диагностика се предписва процедура за прием на околоплодна течност. Този тест за токсоплазмоза при бременност открива точния брой микроорганизми чрез полимеразната верижна реакция.

Лечение

Лечението на токсоплазмоза по време на бременност се предписва в случай на остър стадий на заболяването. Докато тялото съдържа необходимото количество антитела за унищожаване на вирусни агенти, болестта не застрашава здравето на детето и майката..

След установяване на диагнозата лекарят ще предпише лекарствена терапия. Това включва следните лекарства:

 • пириметанин;
 • сулфадиазин;
 • спирамицин.

Предписаните лекарства трябва да се приемат след 12 гестационна седмица. В някои случаи началото на приема и продължителността на лечението се предписват след 16 седмици..

Само лекар може да предпише лекарства и да предпише правилната дозировка. Самолечението е забранено.

Възможни усложнения

Пренебрегването на симптомите на заболяването и липсата на своевременно лечение водят до следните усложнения:

 • сърдечно-съдова недостатъчност;
 • мозъчна дисфункция;
 • нарушение на централната нервна система.

Хроничната форма води до смърт на майката.

Предотвратяване

За да се избегнат вредните последици от болестта, е важно да се предпази тялото от проникването на вирусни агенти.

Половин година преди планирането на бременността си струва да се направи анализ за наличие на вредни микроорганизми и укрепване на имунната система с помощта на лекарства, предписани от лекар.

Освен това трябва да се помнят следните точки, за да се предотврати инфекция:

 • при работа в градината и друг контакт със земята трябва да се носят ръкавици;
 • старателно обработвайте топлинно зеленчуци, плодове, месо;
 • пийте преварена или бутилирана вода;
 • намаляване на контактите с домашни любимци, по-специално целувки;
 • сменете кутията за отпадъци на котка с ръкавици или я поверете на членове на семейството;
 • проверете котката за наличие на заболяване и след потвърждаване на диагнозата е по-добре да прехвърлите животното на приятели или роднини;
 • котката трябва да се държи у дома, за да се ограничи или напълно да се изключи ходенето по улицата;
 • спазвайте правилата за лична хигиена, мийте ръцете си преди хранене и след посещение на обществени места, тоалетни, контакт с домашни любимци;
 • избягвайте взаимодействието с уличните котки.

Спазването на правилата за превенция ще помогне да се предпазят майката и детето от негативните последици от болестта, да се гарантира здравословно вътрематочно развитие и раждане.

Токсоплазмоза по време на бременност: не толкова лошо, колкото е боядисано...

Опасност от токсоплазмоза по време на бременност

Токсоплазмозата е паразитно заболяване на хората и животните. Крайният гостоприемник (т.е. организмът, в който паразитът може да се размножава) е котката, междинните гостоприемници на паразита са многобройни птици и животни, както и хората.

При хората заболяването в повечето случаи протича безсимптомно или се проявява с такива неспецифични симптоми като умора, лека температура, главоболие, подути лимфни възли (най-често шийни и тилни). Такива явления обаче могат да бъдат признаци на обикновена настинка, поради което в повечето случаи инфекцията с токсоплазмоза остава незабелязана и човекът дори не подозира, че е имал това заболяване.

При тежки случаи заболяването се придружава от висока температура, болки в ставите и мускулите и петнист обрив. Най-опасното увреждане на нервната система от токсоплазмоза (развитие на менингоенцефалит). Острата форма на токсоплазмоза най-често се наблюдава при хора с имунодефицит (напр. ХИВ инфекция).

Ако котката е заразена с токсоплазмоза за първи път, нейните лимфни възли могат да се увеличат; в остра форма може да има отделяне от носа, зачервяване на очите и краткосрочна диария. Въпреки това, в повечето случаи на котки, токсоплазмозата също е безсимптомна..

Токсоплазмоза по време на бременност

Много хора са чували за опасността от токсоплазмоза при бременни жени. Оттук и съветът да изхвърлите котката от къщата и да изпадате в паника от всяка драскотина. Не всичко обаче е толкова страшно.

Рискът за плода е само първичната инфекция на майката с токсоплазмоза по време на бременност. Тоест, ако сте го имали отдавна, то това няма да има никакъв ефект върху плода. Освен това дори при първична инфекция рискът от фетална инфекция не е 100%. През първия триместър рискът от инфекция с болест на майката е 15-20%, през втория - 30%, през третия - 60%. Въпреки това, въпреки че рискът от инфекция се увеличава с гестационната възраст, тежестта на клиничните прояви намалява..

При заразяване с токсоплазмоза през първия триместър, в повечето случаи детето има малформации, несъвместими с живота, а когато се зарази в края на бременността, тежки клинични симптоми могат да липсват изобщо. В случай, че инфекцията настъпи преди 24 седмици, се препоръчва прекъсване на бременността. Ако една жена го откаже, лечението е възможно.

След заболяване човек развива имунитет, така че многократната среща с паразит не се страхува от него.

След първоначалната инфекция с токсоплазмоза можете да планирате бременност след шест месеца.

Как възниква инфекцията с токсоплазмоза?

Човешката инфекция възниква или при ядене на месо от заразени животни, или когато изпражненията на заразена котка попадат в човешкото тяло (най-често с уличен прах или почва).

Според някои доклади до 25% от месните продукти са заразени с токсоплазмоза, най-често тя се среща в агнешкото, свинското и еленското месо. При внимателна термична обработка паразитът умира и не се получава инфекция.

От котка човек най-често се заразява по фекално-орален път, тоест, ядейки храна, замърсена с котешки изпражнения, вдишвайки частици от тези екскременти при почистване на котешкото постеля, децата често се заразяват чрез играчки, с които котката е влязла в контакт, или на двора в пясъчника. Освен това инфекция може да възникне, когато патогенът влезе в контакт с увредена кожа или лигавици (паразитът не навлиза в тялото през непокътната кожа). Ако котка ви надраска, също може да се получи инфекция, тъй като котката не винаги измива лапите си след използване на тоалетната..

Като цяло, за съжаление, котешки изпражнения с токсоплазма ни заобикалят навсякъде и е изключително трудно да се предпазим от болестта. Но това има своите предимства: повечето жени, дори преди бременността в скрита форма, са имали токсоплазмоза, имат имунитет и сега, дори докато чакат бебе, те не се страхуват от никакви котки.

Трябва да се отбележи, че пресните изпражнения не са заразни. За да придобие способността да заразява, патогенът се нуждае от узряване във външната среда. Следователно пресните котешки изпражнения не са опасни. Ако веднага почистите кутията за отпадъци и я измиете със сапун (а не просто се отърсите от каката в тоалетната), тогава няма да се заразите по този начин..

Самата котка се заразява с токсоплазмоза, като яде заразени мишки и птици, сурово свинско или агнешко месо, любезно предложени от собственика. Ветеринарните лекари вярват, че повечето котки, които някога са ходили на открито, са заразени с токсоплазмоза. Основният източник и разпространител на токсоплазмозата са котките, които ходят сами, ядат плъхове и се качат в детските пясъчници и градини. Именно от такива проходилки нашите прилични домашни котки могат да се заразят (например, като ядат трева, близо до която „лошата“ котка е уредила тоалетна).

Само котките, които са се заразили с токсоплазмоза през последните три седмици, са заразни. Но си струва да се помни, че котката може да бъде заразна за известно време с всяка нова инфекция. Въпреки това, в защита на котките, бих искал да кажа, че инфекцията рядко се случва директно от болно животно. Основният източник е все още сурово месо и уличен прах. Когато изпражненията на котките попаднат във външната среда, патогенът остава активен до две години.

Човек може също да се зарази от куче, защото кучето излиза навън всеки ден, може да яде всякакви гадни неща от земята и след това да оближе собственика, да донесе токсоплазмата у дома на лапите си или върху вълната. Подобно на хората, кучето може да получи самата токсоплазмоза, тъй като също е междинен гостоприемник на паразита. Много ветеринарни лекари вярват, че човек се заразява от кучета поне толкова често, колкото от котки.

Диагностика на токсоплазмоза

Когато планирате бременност, за лекаря е важно не само да определи наличието на инфекция в организма, но и да определи дали е прясна или стара. За това в кръвта се определят имуноглобулини от клас M и G (IgM и IgG).

Ако IgM е открит, но IgG не е, това е най-неблагоприятната ситуация, тъй като показва, че инфекцията е настъпила наскоро.

Ако са налице както IgM, така и IgG, инфекцията е възникнала в рамките на една година (в този случай се препоръчва проучването да се повтори след 3 седмици. Увеличаването на IgG показва остър процес).

Най-честата ситуация е IgG, без IgM. Това предполага, че някога в миналото е имало контакт с инфекция, сега тя не представлява опасност, тъй като имате имунитет.

Ако имуноглобулините изобщо не се откриват, тогава нямате имунитет срещу токсоплазмоза и трябва да се вземат всички предпазни мерки, за да не се заразите с тях по време на бременност.

За диагностициране на токсоплазмоза понякога се предписва PCR на кръвта. Диагностиката чрез PCR метод е доста точна, но недостатъкът му е, че не посочва възрастта на инфекцията.

За да се определи точно дали плодът е заразен (ако се открие първична инфекция при майката), се препоръчва да се изследват околоплодните води чрез амниоцентеза (феталният мехур се пробива с тънка игла през предната коремна стена). Трябва обаче да се помни, че токсоплазмата навлиза в амниотичната течност месец след заразяването на майката, поради което плодът може да бъде диагностициран едва след този период.

Ултразвуковото сканиране на инфектиран плод може да определи уголемяване на черния дроб и далака, разширяване на вентрикулите на мозъка и вътречерепни калцификации. Плацентата може да бъде удебелена и в нея също могат да се определят калцификати.

В някои случаи лекарят, дори след като научи, че котка живее в къщата ви от много години, може да не ви изпрати за анализ. Факт е, че собствениците на котки в 90% от случаите имат имунитет срещу токсоплазмоза (колкото по-дълго котката живее, толкова по-вероятно е тя да бъде имунизирана). Ето защо, ако лекарят, напротив, започне да настоява да се разделите с котка, която живее във вашата къща от 5 години и е член на семейството, тогава ще бъде по-лесно да се разделите с лекаря..

Лечение на токсоплазмоза по време на бременност

Лечението се извършва само с първична инфекция!

Лекарствата, които повлияват токсоплазмата, могат да се използват само след 12 седмици от бременността (някои само след 16 седмици), тъй като самите те могат да имат вредно въздействие върху плода. Обикновено патогенът не е напълно унищожен, лечението е насочено главно към намаляване на неговата активност.

Новородените с инфекция на майката и последващото й лечение трябва да бъдат изследвани дори при липса на клинични прояви.

Профилактика на токсоплазмоза при бременни жени

Профилактиката на токсоплазмозата е най-важна по време на бременност и за тези жени, които никога преди не са се срещали с токсоплазма и нямат имунитет към нея.

  Носете ръкавици, когато работите в градината, за да предпазите мръсотията от кожата. Възможно е да има микропукнатини по кожата и токсоплазма в земята. Измийте старателно зеленчуците и плодовете.

Също така е по-добре да месите сурово месо с ръкавици, поне след това трябва да си измиете ръцете. Изпържете добре или сварете месото, избягвайте пържоли с кръв по време на бременност.

Ако имате котка, поверете почистването на тоалетната й на някой друг, в противен случай изведнъж върху котешката баня има следи от стари изпражнения.

Не трябва да целувате любимия си домашен любимец, тъй като при остра инфекция на котка токсоплазмата може да се екскретира от него със слюнка и изпускане от носа.

Котешки изпражнения могат да бъдат изследвани, за да се определи дали е заразена с токсоплазмоза. Ако котката ви се окаже толкова чиста, че никога не е срещала токсоплазмоза, тогава трябва да я предпазите от болестта в бъдеще (поне за периода на бременността ви): не хранете сурово месо, не ви позволявайте да общувате с роднини и не я пускайте навън.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Каква е опасността от токсоплазмоза за бременни жени: сладки игри с котенца или реална заплаха за живота на дете в утробата

Само навременното откриване на токсоплазмоза при бременни жени предотвратява тежките последици от инфекцията при кърмачета. Как да го направя: начини за определяне на болестта, начини за проникване на паразити, мерки за предотвратяване на инфекция с токсоплазма.

 1. Заплаха от токсоплазмоза по време на бременност: не целувайте котето, ще заразите детето
 2. Какво е токсоплазмоза
 3. Как можете да се заразите по време на бременност
 4. Носители на токсоплазма
 5. Как се прехвърля
 6. Каква е опасността от токсоплазмоза за бременна жена, която се зарази за първи път
 7. Как да разберете дали сте имали токсоплазмоза преди бременност или не
 8. Антитела и положителен тест
 9. Симптоми и ефекти на токсоплазмозата върху плода
 10. Какво е опасно за майката
 11. Може ли да е хронично
 12. Възможно ли е да се излекува
 13. Предотвратяване
 14. Прогноза
 15. Полезно видео

Заплаха от токсоплазмоза по време на бременност: не целувайте котето, ще заразите детето

Токсоплазмоза по време на бременност, ако това е първична инфекция - пряка заплаха от спонтанен аборт, смърт на плода в утробата, увреждане на бебето от раждането. Ето защо жените, носещи дете, трябва внимателно да следят чистотата на водата, храната и да не целуват котенца и папагали. Освен това е категорично невъзможно да се пропуснат годишните дни на професионалните прегледи и времето за наблюдение на бременността..

Какво е токсоплазмоза

Причинителят на болестта са протозои - токсоплазма, паразитиращи при хора и топлокръвни животни, птици. Крайният собственик се нарича котки, тъй като образуването и размножаването на ооцисти се случва в техните черва. Котките получават паразити, като ядат мишки, птици и други малки животни.

Има такива форми на токсоплазмоза:

 • остър;
 • хронична;
 • вродени.

Бременна жена, заразена с токсоплазмоза, дори не може да предположи, че е станала жертва на паразити, тъй като обикновено ходът на заболяването не се проявява с изразени симптоми. Има признаци на леко неразположение, като при настинка.

Но това не винаги се случва, симптомите на острата форма понякога наподобяват започваща пневмония, хепатит и други сериозни патологии, в зависимост от местоположението на увреждането на паразита върху тъканите на тялото.

Как можете да се заразите по време на бременност

Там, където котките се изпразват, има кисти на токсоплазма, тъй като сладките космати същества са основните домакини..

Носители на токсоплазма

Всички животни (животни, насекоми и птици), които живеят в домашните имоти и спокойно се разхождат из двора и къщата, действат като механични носители:

 • Кученце.
 • Крави.
 • Прасета.
 • Птици.
 • Хлебарки.
 • Бръмбари.
 • Пилета и др..

Разпространявайки кисти на токсоплазма върху зелените зеленчуци, плодове и околните предмети, те неволно допринасят за масовото засяване на всичко, което човек използва.

Как се прехвърля

Начините на заразяване (проникване в стомаха на бременна жена, където кистозната мембрана се разтваря и токсоплазмата се освобождава от нея) са следните:

 1. Хранителни - със замърсено месо, което не се готви (не се готви). С млякото на болно животно. Или сурови яйца. А също и с питейна вода, замърсена с ларви.
 2. Фекално-орален път:
 • С недостатъчно измити плодове, корени, плодове.
 • От драскотини, оставени от коте по ръцете, или от подносите им.
 • От мебели, дръжки на врати, парапети на автобуса, ако заразен човек ги е докоснал с мръсни ръце.
 • Чрез играчки от пясъчника, когато бъдещата майка си играе с по-голямото бебе.
 • От продукти, засети с кисти в магазина, ако преди това са били сортирани от човек, живеещ в апартамент с болни животни.
 • Когато плувате в езеро, когато ларвите на токсоплазма са навлезли във водата.
 • Дори уличният прах с изпражнения е опасен, ако попадне в стомаха с бонбони.

Каква е опасността от токсоплазмоза за бременна жена, която се зарази за първи път

Естественото намаляване на имунитета, хормоналните промени водят до факта, че ходът на заболяването при жените през периодите на раждане на дете е труден. С рязко повишаване на температурата, повръщане, диария. Могат да се наблюдават дори неврологични разстройства: пристъпи на паника, хипертония, мигрена, изтръпване на мускулни области.

Токсоплазмите проникват в плацентата по най-опасния начин и следователно бебето е изложено на риск от необратими последици:

 • бъдещо развитие на епилепсия;
 • умствена изостаналост;
 • слепота;
 • вътречерепно високо налягане;
 • други патологии на развитието на бебето.

Инфекцията на бременна майка през първия триместър често завършва с вътрематочна смърт на бебето или неволен спонтанен аборт.

Как да разберете дали сте имали токсоплазмоза преди бременност или не

За да се установи наличието на заболяване, се използват диагностични методи.

Антитела и положителен тест

Преглед от лекар на серологичен кръвен тест (ако жената е имала токсоплазмоза по-рано, има антитела).

С помощта на имуноглобулиново проучване, което определя колко отдавна е настъпила инфекцията с токсоплазма. Резултатите от този тест изясняват следното:

 • IqM plus - наскоро се появи нова инфекция.
 • IqM минус, IqG плюс - жената е заразена тази година. След такъв отговор се предписва повторен анализ с интервал от 3 седмици. Ако броят на IqG се е увеличил през този период, това означава, че жената има остра форма на токсоплазмоза поради скорошна инфекция (до месец)
 • IqM plus, IqG plus - заболяването е започнало от 3 до 6 месеца. обратно.
 • IqG е показател за съществуващия имунитет поради продължително заболяване.

Ако в резултат на теста и двата показателя с минуси (IqM -, IqG-), тогава жената не е понасяла токсоплазмоза преди бременност, тя е изложена на риск.

Симптоми и ефекти на токсоплазмозата върху плода

Степента на увреждане на детето с токсоплазма и тежестта на усложненията, пряко пропорционални на периода на бременността:

 • Болестта на майките през 1 триместър прогнозира до 17% от инфекциите при деца. Почти всички случаи завършват със спонтанен аборт или избледняване на бременността поради смъртта на бебето.
 • Ако болестта на майката се развие през 2-ри триместър, вече до 30% от бебетата могат да бъдат заразени в утробата.

Това заплашва децата с вродена токсоплазмоза, чиито визуални симптоми са: обрив, прекомерна температура, симптоми на дълбоко увреждане на белите дробове, черния дроб, бъбреците, както и очите, мозъка и други органи, в зависимост от местоположението на токсиплазмата.

 • Въпреки факта, че инфекцията на деца в 3-ия триместър се случва с честота до 70%, болестта на бременната жена е по-малко опасна за бебето, тъй като почти всички негови органи са напълно оформени.

Дете може да се роди без зрителни симптоми, но в бъдеще могат да се появят необратими психични и неврологични нарушения на функциите на дейността..

Степента на увреждане на органите на бебето от токсоплазма може да се види при ултразвук: увеличаване на размера на черния дроб, далака, бъбреците, асцит на коремната кухина, наличие на калцификации, забавяне на развитието.

Какво е опасно за майката

Ако жената не присъства на консултация, пренебрегва лечението, в допълнение към пневмония, чернодробни заболявания, сърдечни патологии, тя е заплашена от дегенеративни промени във вътрешните органи:

 • Енцефаломиелит.
 • Слепота.
 • Парализа.
 • Бъбречна дисфункция, други патологии.

Паразитите отнемат всички хранителни вещества, необходими за живота, тровят тялото с отпадъците си, глад, хипоксия и развитие на клетки.

Може ли да е хронично

Да. Освен това, ярки тежки симптоми на заболяването (жълтеница, обрив, температура от 38 и т.н.) не се появяват в 80% от случаите..

Лека раздразнителност, гадене, издуване на стомаха, от време на време запек, възниква слабост. Всички тези признаци могат да бъдат оценени от бременна жена като естествена токсикоза..

Болна жена по време на бременност не им отдава значение и по това време армия от лакоми токсоплазми бързо се разпространява в тялото, удря всяка клетка и завладява нови територии.

 • Това води до неврологични нарушения: безсъние, загуба на паметта, фотофобия, влошаване на зрителната острота, гърчове.
 • Както и увеличаване на лимфните възли, появата на пожълтяване на склерата и кожата, появата на папулозен обрив по тялото, задух и други симптоми на токсично отравяне и разграждане на органите.

Именно с хроничната токсоплазмоза съществува риск от бъдещо увреждане на майката..

Възможно ли е да се излекува

Лекарите определят тактиката на терапията, като вземат предвид формата на токсоплазмоза (остра, хронична с обостряне), тежестта на заболяването, органна патология (пневмония, хепатит, енцефалит, хориоратинит, миокардит).

Когато лечението започне:

 • Тъй като през първия триместър на бременността ефектът на лекарствата е опасен за бебето, се препоръчва аборт.
 • През 2-ри триместър бъдещите майки (ако тя не е съгласна да прекъсне бременността) се нуждаят от разрешение да използват силни химически лекарства за лечение, така че в бъдеще тя да е готова за отрицателното въздействие на лекарствата върху развитието на бебето. Тъй като няма пълна гаранция за раждането на здраво бебе след лечение.
 • Резултатите от лечението по време на периоди на инфекция през 3 триместър са винаги положителни. При условие, че започне навреме.

Бременните жени обикновено се предписват лекарства: Спирамицин (Ровамицин) + сулфаниламиди + фолиева киселина. Майката се моли да се подложи на болнично лечение преди началото на раждането.

Вроденото при бебета се лекува незабавно в родилните болници с лекарствата Пиреметамин + Сулфадимезин (до 6 седмици), Спирамицин, Хлоридин, Металкевин.

Предотвратяване

За да се избегне инфекция, всяка бременна жена трябва да спазва много прости условия:

 • Добре е да сварите месо, риба (без кебап около огъня, суши, рула).
 • Млякото и продуктите от опитомени крави, кози (и пилешки яйца) е най-добре да се избягват сурови.
 • Измийте старателно ръцете (и краката) с четка за сапун и гореща вода след посещение на публични събирания.
 • Попарете зеленчуци, плодове, билки за храна с вряща вода.
 • Излезте в градината с гумени ръкавици, по-добре е напълно да откажете да работите в леглата.
 • Следете за чистотата на домашните котенца от паразити. И не целувайте непознати сладки бебешки животни (папагали, кученца).
 • Изследването на токсоплазма е задължително на всеки месец или два.

Освен това, когато носи бебе, бъдещата майка не трябва да плува в езерце, местно езеро, където много различни домашни и диви животни отиват да пият и да се пръскат..

Прогноза

Благоприятен резултат от терапията за майката, при своевременно лечение (95%). Впоследствие жената е имунизирана срещу разрушителните ефекти на токсоплазмата, тъй като тя развива стабилен имунитет.

Само 5% от заболяването преминава в стадия на хронична (повтаряща се от време на време) токсоплазмоза.

Прогнозата за деца, заразени през 3 триместър, е положителна, но лечението на вроденото заболяване е дълго и трудно. Бебетата, заразени преди това, са много по-лоши.

За жените по време на бременност всички заболявания са опасни, тъй като списъкът на лекарствата поради тяхната токсичност за развитието на бебето е ограничен до минималния списък. Но почти всички инфекции не причиняват много вреда на детето, тъй като своевременното им откриване чрез визуални признаци и лечение не засяга здравето на бебето.

Инфекцията с паразитни заболявания (симптомите на които не се забелязват и е възможно да се определят само след проучване на сложни анализи) е реална опасност.

За да не изложите бебето си на заплахата от токсоплазмоза, трябва да посетите лекар на етапа на планиране на бременност. След това постоянно наблюдавайте здравословното състояние стриктно в рамките на установения от гинеколога срок.

Защо токсоплазмозата е опасна по време на бременност

Котката, която е чест носител на инфекция, се заразява, като яде замърсено месо чрез поглъщане на яйцеклетки. Ооцитите се екскретират с фекалиите, замърсявайки почвата, в която влизат. Почистването на боклука на вашия домашен любимец може да доведе до токсоплазмоза..

Честотата е 3-6 случая на 1000 новородени в страните с висок риск и 1-2 случая на 1000 новородени в страните с нисък риск.

Какви симптоми причинява токсоплазмозата??

Инфекцията се предава на хората от животни, обикновено без да причинява никакви симптоми. Има три вида заболявания:

 • вродена токсоплазмоза - когато детето се зарази още в утробата;
 • токсоплазмоза при здрави хора (най-често бременни жени);
 • токсоплазмоза при хора с отслабена имунна система.

Вродена токсоплазмоза

Вродената токсоплазмоза представлява 33% от инфекциите, които децата се заразяват по време на развитието на плода. Проучванията показват, че 50-60% от жените в детеродна възраст са податливи на тези микроорганизми.

Когато асимптоматичната жена забременее, е по-вероятно да предаде инфекцията на плода си..

Ако дама е имала токсоплазмоза преди бременност, тогава вероятността тя да се зарази отново по време на бременност е много ниска, тъй като тялото й е развило имунитет срещу тази инфекция.

До 90% от бебетата, родени с токсоплазмоза, нямат симптоми в ранна детска възраст. Първите признаци на инфекция започват да се проявяват няколко месеца или години след раждането. Малкото признаци, които могат да се появят по време на раждането са преждевременно раждане или поднормено тегло.

Бъди внимателен

Според статистиката над 1 милиард души са заразени с паразити. Може дори да не подозирате, че сте станали жертва на паразити.

Лесно е да се определи наличието на паразити в тялото по един симптом - лош дъх. Попитайте близките дали дъхът ви мирише сутрин (преди да си измиете зъбите). Ако е така, има 99% шанс да сте заразени с паразити..

Заразяването с паразити води до неврози, бърза умора, внезапни промени в настроението, в бъдеще започват по-сериозни заболявания.

При мъжете паразитите причиняват: простатит, импотентност, аденом, цистит, пясък, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

При жените: болка и възпаление на яйчниците. Развиват се фиброма, миома, фиброкистозна мастопатия, възпаление на надбъбречните жлези, пикочния мехур и бъбреците. Както и сърцето и ракът.

Искаме веднага да ви предупредим, че не е нужно да бягате до аптеката и да купувате скъпи лекарства, които според фармацевтите ще унищожат всички паразити. Повечето лекарства са изключително неефективни и освен това причиняват огромна вреда на организма..

Какво да правя? Първо ви съветваме да прочетете статия от главния институт по паразитология на Руската федерация. Тази статия разкрива метод, чрез който можете да прочистите тялото си от паразити, без да навредите на тялото. Прочетете статията >>>

Други симптоми, които се появяват с течение на времето:

 • треска;
 • подути лимфни възли;
 • жълтеница;
 • твърде голяма или малка глава;
 • обрив;
 • анемия;
 • увеличен черен дроб или далак.

Някои деца с вродено разстройство имат мозъчни разстройства, проблеми с мускулния тонус и загуба на слуха. Развива се и чувствителност към светлина, което води до влошено зрение.

Бременност и болести

Симптоми на токсоплазмоза при бременни жени:

 • повишена телесна температура;
 • главоболие;
 • усещане за парене в гърлото;
 • прекомерно изпотяване;
 • слабост.

Но най-често това заболяване при бременни жени протича безсимптомно..

Токсоплазмоза при хора с отслабена имунна система

Хората, чиято имунна система е отслабена поради заболявания като СПИН или рак, са изложени на висок риск от заразяване с токсоплазмоза. При имунодефицитни състояния токсоплазмен енцефалит (възпаление на мозъка) може да се развие със следните симптоми:

 • треска;
 • психоза;
 • мигрена;
 • нарушено мислене и реч;
 • замъглено зрение.

Колко опасна е болестта?

Всяка бременна жена се страхува от заразяване с токсоплазмоза, страхувайки се за живота на детето. Но знаейки за болестта, можете да предотвратите нейните негативни последици..

Важно е да знаете, че само инфекцията, възникнала по време на бременност, е опасна, а не преди нея.

Рискът от предаване от майка на дете се увеличава с напредването на бременността:

 • около 15% през първия триместър - децата, които се разболяват през първите месеци на бременността, ще имат сериозни последици, има риск от спонтанен аборт, хидроцефалия, умствена изостаналост и слепота;
 • малко по-малко от 30% през втория триместър - с развитието на бременността рискът от инфекция се увеличава, но в същото време последствията стават не толкова разрушителни;
 • почти 60% през последните три месеца на бременността - в този случай последствията са най-малко сериозни, тъй като детето е почти сформирано.

Но дори и здравите бебета могат да имат бъдещи смущения, ако са заразени в утробата, като ретинит и проблеми с нервната система..

Трябва да се каже, че ако инфекцията при майката е била диагностицирана и лекувана в ранните етапи, шансовете за формиране на здраво дете наистина са много големи..

Защо токсоплазмозата е опасна по време на бременност? Бебето, заразено в утробата, може да развие здравословни проблеми веднага след раждането или след определен период от време.

Проявите на заболяването са двигателна и когнитивна дисфункция, загуба на слуха и зрението..

Лечението през първата година от живота дава значителни резултати и значително намалява щетите. Дори ако детето е безсимптомно, инфекцията трябва да се наблюдава от лекарите поне през първите две години от живота..

Планиране на бременността

Необходимо е да се идентифицира токсоплазмоза при планиране на бременност. Въпреки факта, че повечето жени се подлагат на голям брой тестове, когато планират бременност, тестът за токсоплазмоза не е задължителен. Но ако планирате бременност, помолете Вашия лекар да Ви назначи този тест..

Нашите читатели пишат

През последните няколко години се чувствам много зле. Постоянна умора, безсъние, някакъв вид апатия, мързел, чести главоболия. Имаше и проблеми с храносмилането, лош дъх сутрин.

Всичко това започна да се натрупва и разбрах, че се движа в някаква грешна посока. Започнах да водя здравословен начин на живот, да се храня правилно, но това не се отрази на здравето ми. Лекарите също не можеха да кажат нищо. Изглежда, че всичко е нормално, но чувствам, че тялото ми не е здраво.

След това отидох в една скъпа клиника и преминах всички изследвания и така в един от тестовете се установи, че имам паразити. Това не бяха обикновени червеи, а определен вид, който според лекарите почти всички са заразени, в по-голяма или по-малка степен. Почти е невъзможно да ги премахнете от тялото. Изпих курс на антипаразитни лекарства, които ми бяха предписани в тази клиника, но резултат почти нямаше.

Няколко седмици по-късно попаднах на статия в интернет. Тази статия буквално промени живота ми. Направих всичко, както беше написано там и след няколко дни усетих значителни подобрения в тялото си. Започнах да спя достатъчно много по-бързо, енергията, която беше в младостта ми, се появи. Главата вече не боли, има яснота в съзнанието, мозъкът започна да работи много по-добре. Храносмилането се е подобрило, въпреки факта, че сега ям на случаен принцип. Издържах тестовете и се уверих, че никой друг не живее в мен!

Който иска да прочисти тялото си от паразити, и няма значение какви видове от тези същества живеят във вас - прочетете тази статия, сигурен съм, че ще ви помогне на 100%!

Симптомите на токсоплазмозата лесно се бъркат с обикновената настинка, която изчезва в рамките на 5-6 дни. През този период тялото развива антитела и доживотен имунитет срещу инфекция..

Има само един начин да разберете дали има инфекция - кръвен тест. Ако тестът е положителен, това означава, че токсоплазмозата продължава и съществува риск от инфекция при нероденото дете. Ако тестът е отрицателен, това означава, че жената няма инфекция и е развила антитела. Но тъй като съществува риск от повторна инфекция, жената трябва да се изследва всеки месец и в случай на инфекция да се подложи на лечение, за да се избегнат сериозни последици..

Усложнения и възможни последици

Тежките форми на вродена токсоплазмоза се проявяват като увреждане на нервната система (аномалии на черепа, конвулсии, вътречерепни калцификации), очите (увреждане на ретината и други структури на окото, страбизъм, катаракта, атрофия на зрителния нерв), спонтанен аборт, преждевременно раждане.

Трябва ли да прекъсна бременността?

Токсоплазмозата по време на бременност може да бъде сериозна, ако не се лекува. В началните стадии на заболяването е възможно да се предотврати по-нататъшно заразяване на плода. Следователно не трябва да прекъсвате бременността. Ако обаче на ултразвук лекарят открие значителни патологии, които застрашават живота на нероденото дете или водят до увреждане, препоръчва се аборт.

Лечение по време на бременност

Превенцията е по-добра от лечението. За да предотвратите замърсяване, избягвайте лошо обработено месо и практикувайте добра хигиена. Не се страхувайте обаче, ако вече сте се заразили, защото навременната диагноза и адекватното лечение наистина могат да помогнат..

Лечението на токсоплазмоза при бременни жени се извършва с антибиотици. Най-популярното лекарство е Спирамицин, но има и други лекарства, които са еднакво ефективни. Между тях:

 1. Пириметамин - Това лекарство се използва най-често за лечение на малария, но се използва и при токсоплазмоза. Препоръчва се прием на фолиева киселина едновременно с това лекарство. Лечението е както следва: 1 mg / kg през ден, в комбинация с фолиева киселина - 5 mg перорално на всеки 3 дни. Също така, това лекарство се комбинира със "Сулфадиазин" (85 - 100 mg на ден, разделени на 2-4 дози).
 2. "Сулфадиазин". Схема на лечение: 1 g сулфадиазин на всеки 6 часа + 50 mg "Пириметамин" перорално на всеки 24 часа. Продължителността на лечението е приблизително 6 седмици.
 3. Клиндамицин - препоръчва се 600 mg антибиотик през устата или интравенозно на всеки 6 часа. Продължителността на терапията варира от 3 до 6 седмици, в зависимост от тежестта на заболяването. Ако пациентът има СПИН, лечението отнема по-дълъг период. Причинява диария при предозиране.
 4. "Азитромицин" - лекарството принадлежи към класа на макролидите. Препоръчителната доза е 1200 до 1500 mg, приемани веднъж дневно.
 5. "Кларитромицин" - също принадлежи към класа на макролидите, приемайте 1 g на ден, токсоплазмозата се лекува в продължение на 3-6 седмици.
 6. "Leucovorin" (фолиева киселина) е активен метаболит на фолиева киселина и в случай на лечение на токсоплазмоза, приемането на тази киселина, особено в комбинация с други лекарства, е от голямо значение за правилното развитие на плода. Индикативната доза е от 10 до 25 mg на ден.

Лечението на токсоплазмоза по време на бременност е насочено към минимизиране на допълнителни усложнения при детето.

Профилактика по време на бременност

Има различни методи за профилактика по време на бременност, за да намалите риска от заразяване с токсоплазмоза:

 1. За да предотвратите токсоплазмоза, обърнете голямо внимание на избора на месо, не го купувайте от малки животновъди.
 2. Можете да получите токсоплазмоза, като ядете сурово мляко, така че не забравяйте да го сварите.
 3. Измийте добре плодовете и зеленчуците, особено от вашата градина.
 4. Ако пътувате често в слабо развиващи се или развиващи се страни, обърнете голямо внимание на водата, която пиете.
 5. Ако имате котка в къщата си, поверете на роднина да почисти кутията за отпадъци или използвайте ръкавици..
 6. Правете земеделие с ръкавици.
 7. За да предотвратите инфекция с токсоплазмоза, не хранете котката си със сурово месо.

Токсоплазмоза и домашни котки

Смята се, че основното разпространение на тази инфекция е котката, изпражненията й са особено опасни. Трябва ли да се отърва от домашния си любимец поне до края на бременността? Опасността е преувеличена и това радикално решение е напълно ненужно. Домашна котка, която живее само в къщата и яде суха храна или консерви, е малко вероятно да бъде заразена с токсоплазмоза. Но за да се предпазите още повече, трябва да поверите почистването на пясъка на бъдещия баща. Ако това е невъзможно, можете да почистите кутията за коте с котки с ръкавици или да измиете добре ръцете си след почистване..

Когато става въпрос за домашни котки в селските райони, които може да са яли замърсено месо на улицата, тук се препоръчва по-малко контакт с животното, както и старателно измиване на ръцете..

Токсоплазмозата по време на бременност е инфекциозно заболяване, което не представлява заплаха за бременните жени, но е опасно за живота на нероденото дете. За да се избегнат допълнителни усложнения, е необходимо да се направи тест за токсоплазмоза преди планиране на бременността. Дори ако тестът е отрицателен, всеки месец трябва да се прави кръвен тест за цялата бременност, за да се избегнат допълнителни усложнения в случай на инфекция.