Всяко заболяване е опасно за жената в положение и за плода, който тя носи. Големи трудности възникват при лечението на бременни жени: почти всички лекарства са забранени. Следователно бъдещата майка е изложена на особен риск. Ако тя не е успяла да избегне здравословни проблеми, вероятността от усложнения е много голяма. Какво например може да застраши циститът по време на бременност?

Какво е цистит

Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур. Това се случва по различни причини: с вродено нарушение на анатомията на пикочните пътища, обща инфекция на тялото, по време на бременност, началото на сексуална активност, хипотермия, излизане от камъни в бъбреците, аденом на простатата при мъж, уретрит, захарен диабет.

Циститът е фокален, цервикален (тригонит), възниква пиелоцистит. Местоположението на възпалението не оказва значително влияние върху клиниката. Болестта се характеризира с често желание да се използва тоалетната по малък начин..

Възпалената стена на пикочния мехур става особено чувствителна към минимално разтягане, така че желанието за изпразване се усеща постоянно. В края на отделянето на урина започват спазми - специфични болки с остъргващ, режещ характер.

Възпалителните явления на лигавицата дават промени във вида и състава на урината: появяват се мътност, слуз, кръв, утайка. Може да се появи неприятна гнилостна миризма на урина.

Признаците на цистит са лесно разпознаваеми: често болезнено уриниране, позив без урина, дърпащи болки в долната част на корема или спазми в края на изпразването, мътност на урината, примеси и кръв в него. Треска, студени тръпки не са характерни за цистит, а по-скоро говорят за усложнение - възпаление на бъбреците (таза или нефроните).

Причини за цистит при бременни жени

Пикочният мехур при жените се намира точно зад срамната кост под коремните мускули. Зад него са матката и ректума. По време на бременността растящата матка непрекъснато притиска подлежащите органи, като постепенно увеличава въздействието, докато детето расте.

В резултат на притискане на уретера, остатъчното количество урина, останало след уриниране, се увеличава, настъпва стагнация в кухината на пикочния мехур и неговата стена.

На фона на стагнацията се появява развитието на инфекции. Това се дължи на факта, че за успешното носене на плода, общият имунитет на жената е донякъде възпрепятстван, хормоналният фон се променя и локалната защита на тялото страда. Следователно бактериите, попаднали в пикочните пътища през този период, активно се размножават.

В допълнение, това се улеснява от влошаването на кръвообращението в тазовите органи, причинено от натиска на бременната матка.

Признаци на възпаление на пикочния мехур при бъдещи майки

При наличие на признаци, предразполагащи към цистит - вродени анатомични нарушения, хронично възпаление при жена, уретрит при партньор, честа млечница - затруднено протичане на урина, провокирано от натиск от матката с плода, причинява явлението остър цистит.

Симптомите са често срещани. Единственото изключение е увеличеното уриниране, което е характерно за бременността и може да прикрие възпалението..

Понякога циститът се появява след зачеването като единствен симптом. Не трябва да се счита за нормален съпровод на бременността. Това е възпалително инфекциозно заболяване и трябва да се лекува.

Цистит като първи признак на бременност

Имайки предвид предразполагащите фактори, циститът в ранните етапи на бременността може да се счита за негова характерна черта, тъй като почти всяка десета жена научава за своята „интересна ситуация“ от лекаря, когото е консултирала за възпалението на пикочния мехур.

Все още може да не се появи забавяне на менструацията и увеличаване на млечните жлези, а намаляването на имунитета и задръстванията в пикочните органи позволяват на жената да „хване” цистит при най-малкото хипотермия или нарушаване на хигиената.

Жената усеща симптомите на възпаление на пикочния мехур и по време на прегледа случайно научава за бременност.

Следователно се оказва, че клинично бременността е започнала с цистит..

Каква е опасността от патология в ранните етапи

Периодът на раждане на дете, равен на девет месеца, обикновено се разделя на три равни триместра. По време на всеки от тях в плода настъпват определени процеси, а тялото на майката се променя..

Първият триместър е важен като времето на формиране на основните органи на детето, зачатъците на неговите функции. В началото на бременността плодът се полага.

От момента на зачеването до една седмица ембрионът започва пътуването си до мястото на привързване. Тялото на бъдещата майка се променя отвътре, но външните признаци все още не се виждат.

След развитието на плацентата промените в женското тяло достигат ниво, което лесно може да доведе до заболяване. Циститът не е необичайно през първия месец на бременността..

Опасността от възпаление в ранните етапи се дължи на ефекта на токсични вещества от бактериален произход, които могат да стигнат до плода и да причинят нарушение на полагането на неговите органи, нарушаване на бременността или вътрематочна инфекция. Това често не се случва. Циститът е по-непредсказуем в по-късните етапи.

Усложнения през последния триместър

За разлика от втория триметър, третият вече е подготвителен етап за раждане, тялото на майката преодолява двойно натоварване. Следователно всички негови органи и системи трябва да работят без повреди..

Възпалителният процес на пикочния мехур е локализиран в непосредствена близост до мястото на феталното съзряване. Следователно циститът по време на бременност може да бъде опасен поради инфекциозното влияние на бактериите и техните токсини. С разпространението на възпалението във възходяща посока се появяват усложнения под формата на увреждане на бъбреците, засяга се работата им по елиминирането на продуктите от разпад.

Опасността от гломерулонефрит е, че чрез отслабване на отделителната функция на женското тяло, което сега се напряга за двама, бъбреците задържат токсични вещества, азотни основи, неразградени метаболитни продукти, които постъпват в бебето с кръв.

В по-късните етапи има еклампсия на бременни жени. Той е свързан с нарушена екскреция на азотни метаболити и сам по себе си може да бъде усложняващ фактор при бременност..

Развитието на патологично състояние може да започне остро, с повръщане и нарушения на съзнанието. При наличие на бъбречно увреждане, причинено от цистит, честотата на еклампсия се увеличава значително.

Остър цистит при бременни жени

При хипотермия, недостатъчно ниво на лична хигиена, умора, полов акт с партньор с възпалителни заболявания на пикочните пътища, бременната жена е изложена на риск от развитие на остър цистит.

Като цяло има клинична картина, характерна за цистит. Ранните признаци може да не бъдат забелязани поради факта, че честото уриниране само по себе си е характерно за състоянието на бременността, но в същото време е маркер за цистит.

Анализът на урината според Нечипоренко или клиничен общ анализ ще помогне за диагностицирането. Преди събиране на урина се изисква тоалетна на външните полови органи с помощта на обикновен бебешки сапун.

Хронична форма на заболяването

Жена, която преди това е страдала от хроничен цистит, разпознава следващото обостряне навреме и започва да го лекува своевременно. И не болен преди този случай, може да счита, че възникналите симптоми са нормални за нейното състояние, не започват лечение, не отиват на лекар.

Така че можете да започнете болестта, да я доведете до хронична форма или до усложнения като пиелонефрит, гломерулонефрит, бъбречна недостатъчност.

При лечението на хроничен цистит се изисква анализ на урината с бактериоскопия и посев за антибиотична чувствителност.

По време на лечението ще се използва лекарство, което е идеално за елиминиране на патогенната микрофлора на този пациент, което ще даде максимален терапевтичен ефект.

Честите обостряния, придружаващи бременността, са неблагоприятни за детето, за прогнозата на неговото раждане и раждане. Възпалението може да доведе до раждане на бебе с вътрематочна инфекция.

Установяване на диагноза

Бременната жена е под наблюдението на гинеколог през целия период и трябва да спазва неговите препоръки относно ежедневието и ежедневието. Явленията на цистит рядко остават незабелязани, тъй като лекарят на рецепцията, преглеждайки жена, задава въпроси за апетита, съня, изпражненията, наличието на различни болки и уриниране.

Ако бъдещата майка е забравила, че се притеснява или смята това за норма, лекарят ще заподозре нещо, че не е наред..

Заедно с анкетата лекарят разглежда резултатите от изследванията на кръвта и урината, които се подават ежеседмично. Характерна клинична картина на възпаление на пикочния мехур при анализ на урина:

 • увеличаване на плътността над 1020;
 • появата на протеин или неговите следи;
 • левкоцити в цялото зрително поле;
 • еритроцити непроменени на места;
 • повишена мътност;
 • наличие на слуз.

При цистит захарта никога не се появява в урината. Наличието му показва нарушение на въглехидратния метаболизъм - захарен диабет при бременни жени.

Комбинацията от клинични признаци и промени в урината дават основа за диагностициране на цистит.

Правилно лечение на бременността

Един от принципите на бъдещата майка казва, че ако нещо не е ясно в нейното състояние, трябва да бягате на лекар. В този случай е оправдано. Лечението на самия цистит е опасен бизнес. Лекарствата, предписани от приятелки или препоръчани от съседи, не са подходящи. Те могат да наранят.

В съвременния свят съществуват лекарства, одобрени за употреба при бременни жени, но те трябва да бъдат предписани от лекуващия лекар. Някои от тях заслужават да бъдат споменати:

 • „Монурал“;
 • "Канефрон";
 • Solidago Compositum S;

Фосфомицин, под формата на лекарството "Monural", се натрупва в бъбречната тъкан и се екскретира с урината. Той може да проникне в кръвта към плода, но е одобрен за употреба при бъдещи майки. Показанията включват масивна асимптоматична бактериурия по време на бременност. Предлага се в гранули, които се разтварят в чаша вода и се приемат веднъж през нощта.

Друго лекарство, одобрено за употреба от бъдещи майки, е "Kanefron", билков лек на германската компания "Bionorica". Според инструкциите е разрешено по време на бременност. Схема на лечение: две таблетки три пъти, без дъвчене, питейна вода.

"Solidago compositum C" на немската компания "Heel", е сложно хомеопатично лекарство, произведено в инжекционен разтвор. Лекарството има антидизурично и спазмолитично действие..

Механизмът се основава на активирането на защитните свойства на имунната система в отговор на въвеждането на комбинация от вещества от минерален, растителен и животински произход. Според инструкциите, назначението за бременни жени се решава индивидуално.

Няма противопоказания и е възможна всяка комбинация. Инжекциите се правят подкожно или интрамускулно в една ампула до три пъти седмично.

Традиционните билкови чайове също се предписват от лекуващия лекар. Съставени са от диуретични и противовъзпалителни билки: невен, лайка, хвощ, мечи уши, мечо грозде.

Основното е, че чайовете нямат силен спазмолитичен ефект (не предизвикват отпускане на шийката на матката) и не са стимуланти на матката. Хипертоничността е опасна при спонтанен аборт. В народната медицина билките се използвали за аборти, така че средствата за "безопасни баби" по време на бременност се използват с повишено внимание.

Най-доброто лечение на цистит при бременни жени е накапването. Това е въвеждането на лекарства с бактериостатично и бактерицидно действие чрез катетър директно в пикочния мехур.

Процедурата се извършва изключително от лекар, в медицинско заведение. Ефектът се постига за няколко пъти.

Такова лечение е безопасно за плода, лекарството не прониква през плацентата и не може да повлияе на детето.

Как да предотвратим заболяване

Появата на цистит по време на бременност се предотвратява чрез навременен преглед на бъдещата майка. Желателно е оплождането да става в напълно здраво тяло на жената. Напълно възможно е да заченете силно дете и да му дадете живот, като спазвате някои прости правила:

 • Лечение на хроничен цистит при жена, като се вземе предвид чувствителността на инфекцията към антибактериални лекарства.
 • Изследване преди забременяване.
 • Лек за млечница, нормализиране на гениталната флора.
 • Диагностика на хронични инфекциозни заболявания при партньор и тяхното лечение.
 • Когато планирате бременност, периодично приемайте леки диуретични чайове, за да предотвратите стагнация на урината като среда за утаяване на инфекцията.
 • По време на бременност трябва често да изпразвате пикочния мехур, не преохлаждайте, поддържайте долната част на гърба и долната част на корема топли.
 • Поддържане на цялостна хигиена на тялото и бельото.
 • Изкореняване на лошите навици, заседнал начин на живот, преяждане, физическо бездействие.

При липса на предразположение към оток се препоръчва да се пият много подкислени напитки: червени боровинки, плодови напитки, ферментирали млечни продукти. Бъдещата майка трябва да се облича топло, активно да се движи, да поддържа тялото и дрехите си чисти.

Бременната жена е регистрирана в антенаталната клиника, където трябва да направи изследвания на урината и по този начин да контролира асимптоматичната поява на остър цистит. Профилактиката на цистит не е трудна, необходима е за успешното раждане на дете.

Цистит по време на бременност: симптоми, лечение и профилактика

Циститът е възпалителен процес на пикочния мехур и едно от най-сериозните заболявания на пикочно-половата система. Болестта е характерна предимно за женската половина от населението поради анатомичните особености на структурата на уретрата, женският канал е широк и къс, това позволява на инфекцията лесно да навлезе. Около 50% от жените се подлагат на цистит по време на бременност, заболяването е опасно с усложнения не само за майката, но и за детето, поради което се изисква незабавно лечение. Цистит при мъжете: причини, симптоми и лечение.

 1. Причини
 2. Симптоми
 3. Признаци на остър цистит
 4. Симптоми на хроничен цистит
 5. Последиците от патологията
 6. Диагностика
 7. Лечение
 8. Антибактериална терапия
 9. Канефрон
 10. Народни средства за защита
 11. Предотвратяване
 12. Хранене

Причини

Основната причина, поради която циститът се развива по време на бременност, е активната дейност на патогенната бактерия Escherichia coli - Escherichia coli. Други причинители на патологичния процес са хламидии, стафилококи, Pseudomonas aeruginosa, както и различни гъбички. Условията, които се създават по време на бременността, са най-изкусителните за такива „гости“, тъй като по време на бременността хормоналният фон се променя значително и бактериалната микрофлора на лигавиците се променя, включително и в интимните зони. Микробите навлизат в уретрата след полов акт с партньор или в резултат на неспазване на хигиенните правила след изпразване на червата, обитател на които е Е. coli.

Фактори, допринасящи за заболяването:

 • отслабване на имунитета - потискането на защитните сили на организма води до спадане на бариерите и проникване, размножаване на бактерии, които вече съществуват върху лигавиците на гениталните органи в здраво състояние;
 • хипотермия - доста често циститът при бременни жени се развива след хипотермия или настинка, много е важно краката на жената да са винаги топли, необходимо е да се предпази долната част на гърба, долната част на корема и външната генитална област от студ и вятър;
 • продължителна употреба на лекарства - продължителна употреба на лекарства, чиито метаболити се отделят с урината и причиняват дразнене на пикочния мехур, също могат да провокират цистит, освен това такива лекарства намаляват имунната система на организма и променят хормоналния фон;
 • алергии - алергичните реакции към различни фактори на околната среда стават фон за размножаването на патогенни бактерии в пикочните пътища и пикочния мехур, може да са алергии към козметика и хигиенни продукти, хранителни продукти, както и предмети за интимна хигиена;
 • прегряване - при прегряване на пикочния мехур (вземане на горещи вани, посещение на бани и сауни), съставът на микрофлората на лигавиците може да се промени, това може да провокира развитието на цистит при бременни жени;
 • обостряне на хронични заболявания на пикочния мехур - с обостряне на други заболявания, рискът от вторична инфекция се увеличава.

Рисковите фактори за развитие на цистит се допълват от стресови състояния, носене на плътно синтетично бельо, преумора, инфекциозни процеси в други органи, особено органите на пикочно-половата система. Циститът в края на бременността може да се развие в резултат на физиологично отпускане на пикочния мехур, стагнация на урината, натиск на уголемена матка.

Симптоми

Циститът по време на бременност се проявява в остра или хронична форма. Острият цистит има внезапен характер и изразени симптоми, най-често се развива след хипотермия. Болестта преминава в хронична форма при липса на адекватно лечение, в този случай нейните признаци са мудни, в определени периоди тя може да не се появи изобщо, но в периоди на обостряне те се чувстват, освен това е много по-трудно да се отървете от хроничния тип.

Признаци на остър цистит

Признаците на остър цистит се причиняват от остър възпалителен процес, протичащ в пикочния мехур и пикочните пътища.

 • повишено желание за уриниране с отделяне на малко количество урина;
 • парене и остра болка при уриниране;
 • фалшиво желание да отидете до тоалетната, чувство на непълно изпразване на пикочния мехур;
 • болка в долната част на корема;
 • мътна урина, примеси от кръв и гной могат да бъдат открити в урината;
 • повишена телесна температура;
 • интоксикация.

Забележка! Тежката интоксикация на тялото и повишената температура са пряко доказателство, че заболяването е навлязло в тежък стадий, изисква медицинска намеса и използване на адекватно лечение.

Защо остър цистит е опасен? Острата форма на заболяването представлява заплаха не само за здравето на майката, но и за безопасността на плода - възпалителният процес може да се разпространи в бъбреците и да причини развитието на пиелонефрит.

Симптоми на хроничен цистит

Симптомите на цистит по време на бременност в хронична форма са по-слабо изразени. Основните прояви на заболяването са болка по време на уриниране, често уриниране, както и отделянето на урина заедно с гнойни примеси.

Интензивността на болезнените усещания зависи от честотата на уриниране. Бременната жена чувства болки в перинеума по пътя на уретрата. Освен това тя може да изпита общо неразположение и стрес, свързани с такова състояние..

Лечението на хроничен цистит, за разлика от острия, не се състои в използването на антибактериални лекарства, терапията има по-дълъг и сложен характер, насочена е не само към унищожаване на вредните бактерии, но и към нормализиране на микрофлората и укрепване на общия имунитет.

Последиците от патологията

Циститът в началото на бременността не е толкова опасен, колкото при по-късна бременност. Освен това доста често жената установява, че е в положение, когато й се поставя диагноза, за да се установи наличието на възпалително заболяване на пикочния мехур. Но дори циститът в началото на бременността често се превръща във фактор, поради който ще се появят по-сериозни патологични процеси, ако не се консултирате веднага с лекар и не се подложите на необходимото лечение.

Най-опасната последица от цистит по време на бременност е пиелонефрит (възпалителен процес, който протича в бъбреците). Патогенните бактерии навлизат в бъбреците през уретерите. При бременни жени десният бъбрек е предимно засегнат. При остър пиелонефрит бременната жена се нуждае от хоспитализация, в противен случай това състояние застрашава здравето на майката и детето. Последствията могат да бъдат спонтанен аборт, преждевременно раждане, недостиг на тегло на плода.

Диагностика

С развитието на първите симптоми на цистит, жената определено трябва да се консултира с лекар и след това да се подложи на диагностика. Само след получаване на резултатите, лекарят ще постави точна диагноза и ще предпише лечение на пациента.

Основните диагностични мерки за идентифициране на възпалителния процес на пикочния мехур:

 • общ анализ на урината - при наличие на възпаление в организма, съдържанието на левкоцити се увеличава и също се открива протеин;
 • общ кръвен тест - при цистит при бременни жени се увеличава СУЕ;
 • Ултразвук на бъбреците и пикочния мехур - метод, необходим за определяне на състоянието на отделителната система;
 • бактериологичен анализ на урината - ви позволява да идентифицирате и определите причинителя на инфекциозния процес.

Забележка! Необходимо е правилно да се подбере урина за общо и бактериологично изследване, за да бъде резултатът надежден. За анализи на сутринта средната част на урината се събира в стерилен буркан, необходимо е да се даде в лабораторията за един и половина до два часа.

Лечение

Циститът през първия триместър на бременността и на по-късните етапи може да се лекува само с тези лекарства, които абсолютно не са вредни за живота и здравето на бъдещата майка и плода. Необходимо е да бъдете особено внимателни по отношение на антибактериалните лекарства, но не само антибиотиците, но и лекарствата за други цели могат да се предписват само от лекар; в никакъв случай не можете да провеждате независима терапия. Тетрациклините и сулфонамидите са изключително противопоказани за бременни жени, антибиотиците от такива групи могат да навредят на развиващия се плод.

Антибактериална терапия

Основните антибактериални лекарства за лечение на цистит са Monural и Amoxiclav, тези таблетки и прах са одобрени за прием при раждане на дете и не влияят неблагоприятно нито върху майката, нито върху развиващия се плод. Monural и Amoxiclav - лекарства за цистит по време на бременност от ново поколение, те бързо облекчават симптомите и облекчават болката.

Най-ефективен е Monural - 1 саше с прах е достатъчно за премахване на болката. Лечението с Amoxiclav продължава от 5 до 14 дни. Всяко лекарство може да бъде избрано като лекарство за първи избор, след антибиотика, лекарят трябва да предпише на бременната жена лекарства, които ще премахнат пълния обем урина от пикочния мехур, нормализират микрофлората на лигавиците и също така ще повишат общия имунитет.

Канефрон

Канефронът е високоефективно естествено билково лекарство, често се предписва на бременни жени за лечение на цистит, активните вещества на лекарството не само облекчават симптомите, но и премахват причината за заболяването. Лекарството практически няма противопоказания, понася се лесно от пациенти, които са в позиция, и не уврежда плода.

Действието на лекарството Kanefron:

 • нормализира функционирането на пикочния мехур и бъбреците;
 • засилва ефекта на антибактериалните лекарства и предотвратява развитието на инфекции;
 • помага за отпускане на съдовете на пикочните пътища, което осигурява безпрепятственото отстраняване на излишната течност от тялото на бременна жена и облекчава отока;
 • подобрява притока на кръв към бъбреците;
 • има спазмолитично действие.

Лечението на цистит по време на бременност с Kanephron за кратко време помага за облекчаване на общото състояние и намаляване на симптомите на цистит и други инфекциозни и възпалителни заболявания на отделителната система. Лекарството има и превантивен ефект и предотвратява развитието на уролитиаза..

Народни средства за защита

Какво трябва да направи бременната жена, за да се отърве от цистит? Отговорът на въпроса се крие в рецептите на традиционната медицина, но трябва да се разбере, че народните средства за лечение на цистит по време на бременност трябва да бъдат разрешени от лекуващия лекар.

Основното народно лекарство, което помага за премахване на възпалителния процес в пикочния мехур, е червената боровинка. Червените боровинки съдържат хранителни вещества и киселини, които убиват Е. coli и други патогенни бактерии. Честото използване на плодови напитки от червена боровинка допринася за окисляването на околната среда в стомаха, бактериите стават неспособни да се задържат върху лигавицата и се отделят от тялото. Забележка! Препоръчително е да използвате плодови напитки топли, червеното френско грозде също има подобни свойства, червените боровинки могат да се добавят към напитката.

Какво могат бременните жени с цистит да се отърват от него:

 • Корен от шипка (2 супени лъжици), в нарязан вид, изсипете чаша преварена вода, кипете с помощта на водна баня и оставете за 15-25 минути. Прецедете преди пиене, използвайте ½ чаша 3 пъти на ден, след тридесет минути можете да ядете.
 • Червените плодове на офика и листата от червена боровинка се вземат в съотношение 3: 1, заливат се с 1 чаша вряща вода, настояват се и се филтрират в продължение на два до три часа. Вземете такава инфузия 30 минути преди хранене, дозата е 3 пъти на ден по 100 милилитра. Можете да добавите лъжица мед към чашата.
 • Касисът има противовъзпалителни свойства. За да приготвите лекарството, трябва да вземете 6 супени лъжици. л. натрошени растителни листа и изсипете 1 литър вряща вода, трябва да настоявате за най-малко един час. Позволено е да добавяте мед или захар към готовия бульон. Вземете бульона пет до шест пъти на ден, дозата е 1 супена лъжица.
 • За да приготвите следващото лекарство, трябва да излеете супена лъжица копър билка с 1,5 чаши вряща вода, оставете за 30 минути. Пие се преди хранене 30 минути, дозировка - една трета от чаша.
 • Полезно е за бременни жени да приемат овесен бульон, много е лесно да го приготвите - трябва да вземете чаша овес и да налеете 2 чаши прясно преварена вода, след това да заври отново на водна баня, да заври, докато обемът се намали наполовина. Можете да добавите мед към приготвения бульон, да вземете чашата с лекарството, режимът на дозиране е три пъти на ден.

Народните средства се използват от древни времена, това е ефективен и безопасен начин, дори признат от официалната медицина. Имайте предвид, че повечето лекарства, използвани за лечение на цистит, с изключение на антибиотиците, са от билков произход. Но въпреки това дори билкови отвари не могат да се използват, без да се уведоми лекуващият лекар. Лекарят трябва да е наясно с всички лекарства и лекарства, които бременната жена приема. Освен това, преди да вземете някакви лекарства, трябва да се уверите, че няма алергия..

Предотвратяване

Сега знаете как да лекувате цистит по време на бременност, но как да предотвратите развитието на възпалителния процес на пикочния мехур? За жена, която очаква дете, болестта е по-лесна и по-добре да се предотврати, вместо да се премахне.

Профилактиката на цистит по време на бременност трябва да започне още преди момента на зачеването на детето. Когато планирате дете, бъдещата майка определено трябва да се подложи на пълен медицински преглед и да отстрани всички медицински проблеми, ако има такива. Хроничните инфекции трябва да се лекуват преди бременност. Дори пренебрегваният кариес или тонзилит по-късно могат да се превърнат в основните причини за развитието на цистит при бременна жена, както и да причинят инфекции на други вътрешни органи.

Не можете да заобиколите страната на превантивните мерки, касаеща личната хигиена на бъдещата майка. Една жена трябва да се измива ежедневно с топла вода с неутрални рН препарати, още по-добре е да се извършва подобна процедура сутрин и вечер. Но е забранено за бременни жени да вземат горещи вани, това ще избегне прегряване и проникване на перилни препарати и бактерии в гениталиите.

Бременните жени трябва да внимават за здравето и имунитета си, необходимо е да се ядат повече витамини, укрепващи защитните функции на тялото, а също и да се избягват хипотермия и настинки.

Хранене

Профилактиката на инфекциозни и възпалителни заболявания включва също избора и спазването на диетата. Храненето трябва да бъде рационално и да включва здравословни храни. Полезни нискомаслени сортове риба и месо, млечни и кисело млечни продукти, зеленчуци и плодове в прясна, задушена и печена форма. Но пържени, солени, пушени и пикантни ястия от менюто ще трябва да бъдат изключени.

Трябва да се спазва режимът на пиене, той трябва да бъде в изобилие. Можете да пиете вода, отвари и чайове, плодови напитки. Забранено е консумацията на алкохол, газирани напитки, цитрусови сокове, кафе и напитки, съдържащи кофеин.

В резултат на пиенето на много вода, бъдещите майки ще посещават по-често тоалетната и това е правилно - дори ако няма желание да ходите до тоалетната на всеки 2-3 часа, това ще осигури безпрепятственото отстраняване на излишната течност и бактериите от тялото.

Цистит по време на бременност

Циститът е заболяване, което често затъмнява един от най-приятните периоди в живота на жената - бременността. Според статистиката всяка десета бременна жена се е сблъсквала с това заболяване. Медицината обяснява такова разпространение на тази патология сред бъдещите майки със структурните особености на женското тяло и хормоналните и физиологични промени, настъпващи в него по време на бременност. И така, какво е цистит и как бременната жена може да се справи с това заболяване, без да навреди на себе си и на детето?

Какво е цистит по време на бременност?

Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур. Това е най-често срещаното урологично заболяване с инфекциозен и неинфекциозен произход..

Инфекциозният цистит може да провокира опортюнистична микрофлора: стафилококи, стрептококи, Е. coli и др., Както и патогени като хламидии, микоплазма, уреаплазма, вагинални трихомонади и др..

Неинфекциозният цистит се причинява от: хипотермия, преумора, отслабване на имунитета, чревна дисбиоза и вагинална дисбиоза, дразнене на лигавицата на пикочния мехур от химикали, отделяни през стената му (например при неконтролиран прием на лекарства), увреждане на лигавицата по време на медицински манипулации и др..

Цистит в началото на бременността

Циститът в началото на бременността може дори да се нарече определен модел. Не е необичайно една жена да разбере за бременност случайно, след като се е консултирала с лекар поради обострен цистит. Ето защо специалистите приписват това заболяване на условни признаци на ранна бременност. Защо се случва това?

При бременни жени циститът често се появява поради промени в хормоналните нива и имуносупресия (естествено потискане на имунитета на бременна жена, което е необходимо за предотвратяване на имунологично отхвърляне на ембриона). Отслабената защита на имунната система позволява на инфекциите да се размножават активно, което от своя страна, попадайки в пикочния мехур, причинява възпаление.

Освен това от първите дни на бременността старите рани и неразположения започват да се усилват. Следователно, ако имате анамнеза за хроничен цистит, тогава има доста голяма вероятност за неговото повторение още в ранните етапи на бременността..

Признаци на цистит по време на бременност

Има две форми на цистит: остър и хроничен. Симптомите на остър цистит включват:

 • често болезнено уриниране;
 • болка в долната част на корема (от дърпащи болки в долната част на корема и леки болки в края на акта на уриниране до остри изтощителни болки и невъзможност за задържане на урина);
 • отделяне на кръв в урината;
 • повишена телесна температура.

При обостряне на хроничния цистит симптомите могат да бъдат по-слабо изразени и зависят от причините за заболяването.

Защо циститът е опасен по време на бременност

Чакането на дете е специален период. Тялото на жената се възстановява на почти всички нива. Променя се хормоналният фон, появяват се значителен брой непознати, необичайни усещания. През този период жената се грижи повече за здравето си, което е съвсем естествено, защото здравето на бъдещата майка е ключът към раждането на здраво бебе. Но това състояние може да провокира редица сериозни заболявания или да доведе до обостряне на хроничните заболявания. Тези заболявания включват цистит. Най-често те говорят за цистит при бременни жени. Болест, която се влошава през този период и причинява основателни страхове.

Възпалението на пикочния мехур по време на бременност се среща при бременни жени доста често. Рискът от появата му се увеличава именно по време на бременност. След това, когато настъпят промени в тазовите органи и налягането върху пикочния мехур се увеличава значително. Друг хормонален фон е от голямо значение. Появата на цистит може да доведе до нежелани последици както за самата жена, така и за нейното дете. Но какъв вид. Защо циститът е опасен по време на бременност? Трябва да знаете това, за да се застраховате от реална опасност. Според статистиката от 10 до 50% от жените страдат от възпаление на пикочния мехур по време на бременност..

Възпаление на пикочния мехур

Възпалението на пикочния мехур е често срещано заболяване. Жените, мъжете, децата са обект на него. Жените са по-податливи, което се обяснява със специалната структура на тяхната пикочно-полова система. Най-често жената е податлива на цистит по време на бременност..

Циститът може да бъде инфекциозен и неинфекциозен. Тя може да бъде остра и може би хронична. Но във всички случаи заболяването протича с характерни симптоми и е придружено от характерни болки. При хроничната форма всички процеси протичат в по-гладка форма..

Най-честите причинители на инфекциозната форма са:

 • Ешерихия;
 • Стафилококус ауреус;
 • Протей;
 • Стрептококи и други.

С неинфекциозната природа на това заболяване те говорят за редица предразполагащи фактори:

 1. Нарушение на местното кръвообращение, което се увеличава през този период.
 2. Нарушение на изпразването на пикочния мехур, което в бъдеще може да доведе до инфекциозна форма.
 3. Дразнене на лигавицата на пикочния мехур с химикали.
 4. Хипотермия.
 5. Алергични реакции.
 6. Захарен диабет.
 7. Намален имунитет в резултат на преумора, различни заболявания, заболявания.

По време на бременност циститът може да бъде бавен и латентен. Може ли бременността да даде тласък и да провокира заболяване. Да, ако жената страда от скрита форма на това заболяване, тогава бременността може да провокира нейното обостряне, особено през втория триместър.

Бременността също може да причини остра форма на заболяването, защото има достатъчно условия за това: намаляване на съпротивлението, промяна в хормоналните нива, промяна в местното кръвообращение. Естествено е да се знае как циститът влияе върху хода на бременността. Когато диагнозата цистит по време на бременност се потвърди, какво се прави на различни етапи на заболяването, какви са методите за неговото лечение. Всяка жена трябва да знае за това.

Невярно и реално

В това състояние жената може да развие симптоми, които показват заболяване, но всъщност не са..

Дискомфортът така или иначе се усеща. Все още не е трудно да се разграничи истинският цистит при бременна жена от фалшив. Циститът винаги е болезнен, фалшивият е просто неприятен. Болката по време на уриниране показва точно заболяването. В случай на заболяване, последните порции урина обикновено са кървави. И в двата случая е характерно желанието за уриниране. Циститът и ранната бременност понякога имат подобни симптоми..

Факт! Има моменти, когато жената търси лекар за цистит и е информирана за бременност.

Възможни опасности

По време на раждането на дете абсолютно всичко има значение! Циститът при жените е често и напълно лечимо заболяване. Но опасен ли е циститът по време на бременност? Да, през този период, когато има много пречки, рискове, когато има опасност както за бъдещата майка, така и за детето, това заболяване се превръща в сериозен проблем. Самото заболяване не е опасно за детето и бъдещата майка, ефектът от цистит върху бременността е незначителен, но последиците от него са опасни.

Опасност за жена

За бъдещата майка той е опасен за своите усложнения. Всяка инфекция има способността да се движи. Ако не се спре, може да отиде до бъбреците и тогава се появява друго заболяване - пиелонефрит. Това е сериозно заболяване, което засяга бъбреците и има своите последствия и усложнения в бъдеще. При пиелонефрит е възможна гестоза. Усложнение, което застрашава живота на майката.

Важно! Бъбреците носят двойно натоварване по време на бременност!

Опасност за плода

Самото това заболяване няма непосредствена опасност за плода. Въпреки че в някои случаи е възможна преждевременна бременност. Детето не само се ражда преждевременно, но и изостава в теглото си.

Много по-голяма опасност за бебето представлява лечението на цистит. Това е от голямо значение в началните етапи. Всяко лекарство може да повлияе на плода. Ето защо лечението се предписва много внимателно и само след задълбочена диагноза. Гестационната възраст е изключително важна. Обхватът на леченията е малък. Някои лекарства се използват само когато ползите за майката надвишават опасността за детето..

Но най-голямата опасност за детето са усложненията на цистит, т.е.пиелонефрит или обширна инфекция. Тук ще говорим не само за преждевременно раждане, включително в ранните етапи, но и за хипоксия, недохранване на плода, които могат да повлияят на бъдещето, ако бременността може да бъде запазена.

В ранните етапи

Често, но не винаги, циститът се появява в ранните етапи, тъй като има „подходяща“ почва за това. Подозрението за цистит може да се появи още в първите дни на бременността. Но симптомите могат да бъдат и фалшиви: някои признаци на бременност и цистит съвпадат. Например симптом като често желание за уриниране.

Тези, които преди това са имали цистит, тоест е имало възпаление на пикочния мехур, при тези жени циститът в началото на бременността най-често причинява обостряне. Това се отнася и за хроничната форма на заболяването. Но обострянето на хроничната форма е по-малко остро.

Незаразеният цистит е характерен за ранната бременност.

Лечението през този период е сложно, тъй като е изпълнено със сериозни последици за плода. Силните лекарства по принцип са неприемливи! Лечението трябва да бъде щадящо, с добра алтернатива на системните лекарства.

Важно! Ако се изисква лечение в ранните етапи на бременността, тогава трябва да използвате лекарства, които се прилагат изключително по орален път. Методът за ранно накапване е неприемлив.

"Златен период"

Това е името на 2 триместър на бременността. Смята се за най-плодородното време. Но именно през този период заболяването се открива най-често, ако протича в скрита форма. Циститът може да се появи внезапно по време на бременност. Най-честата причина е хипотермия..

По-късна дата

Но дори и в по-късните етапи жената не е имунизирана от такава патология. През този период инфекциозният цистит се появява по-често. Това се дължи на факта, че матката силно притиска пикочния мехур, изтичането на урина е затруднено и настъпва нейният застой, което води до разпространение на инфекцията.

Циститът при бременни жени в късните етапи вече не представлява сериозна опасност за детето, тъй като основните системи и органи на бебето вече са напълно оформени. На 38-та седмица от бременността всички страхове могат да бъдат оставени, циститът няма да застраши нито майка, нито дете. Но трябва да помните за спазването на хигиенните стандарти..

Влияние върху зачеването

Как циститът може да повлияе на зачеването на дете. И може ли да повлияе. Да, но само при напреднала форма на заболяването, ако не само пикочният мехур, но и придатъците се възпаляват. С това развитие на болестта се образуват сраствания и зачеването става невъзможно. При този ход на заболяването няма да е възможно да забременеете..

Неусложнена форма на цистит не е пречка за зачеването. Дори през периода, когато е остро. Въпросът е: желана ли е бременност през този период?.

Планиране

Ако планираме бременност, трябва да обърнем специално внимание на здравето си. Ако има симптоми, които показват цистит, първо трябва да се подложите на необходимото лечение. Профилактиката и лечението на цистит при планиране на бременност ще премахне възможните опасности. Инфектираният цистит поставя началото на различни инфекции, включително хламидия. В този случай е почти невъзможно да се роди детето. Хламидията е гаранция, че не се носи. Можете да загубите дете дори в ранните етапи. Ако се справите с болестта преди да настъпи бременност, ще се спасите от лечение по време на бременност, тоест защото това може да навреди на вашето бебе. Циститът, усложняващ бременността, трябва да се лекува преди зачеването.

Тест за бременност

Такъв тест обикновено се извършва 7-10 дни след зачеването. Преди 7 дни няма смисъл да го правите. Може ли заболяването да изкриви резултата от теста? Да може би. Когато настъпи бременност, нивото на хормона хорион гонадотропин се променя, този хормон се нарича hCG. При цистит това ниво е "замъглено" и тестът не дава положителна реакция. Ако бактериите попаднат в бъбреците по време на заболяването, тестът също не дава положителен резултат, тъй като бактериите предотвратяват проникването на hCG в урината и ние отново получаваме отрицателен резултат.

Съществува и обратната вероятност: бременност не настъпва и тестът дава положителен резултат. Това се случва в случаите, когато хормоналният фон се повишава. Болестта може да причини забавяне на менструацията. Това означава, че тестът за бременност за цистит се обезсмисля. В този случай само лекар може да определи бременността..

Предотвратяване

Превенцията е най-ефективното средство за лечение във всички случаи на живот, особено превенцията на цистит по време на бременност. Искаш да станеш майка - това е страхотно. Помогнете на себе си и на бебето си. Това не е трудно:

 • Спазвайте елементарна хигиена. Само това ще ви спаси от много проблеми..
 • Бельото трябва да бъде не само чисто, не само красиво, но и естествено, удобно.
 • Всеки знае как да се предпазите от хипотермия, не го пренебрегвайте.
 • Здравословното хранене е ключът към здравето. Той не само поддържа здравето, но и може да лекува различни заболявания..
 • Имунитет! Това е, когато тялото ви може да се справи с това, което не можете да направите. Какво ви трябва за добър имунитет? Здравословен начин на живот и, разбира се, движение. Нищо чудно, че казват, че движението е живот. Много често неподвижността води до цистит..

Важно! Следвайки тези прости правила, можете да избегнете много проблеми. В крайна сметка ние сме отговорни за здравето на нашите деца, на което те имат пълното право.

Ако сте направили всичко правилно, но не сте успели да избегнете цистит по време на бременност, бъдете много внимателни при лечението. Не забравяйте, че в допълнение към лекарствените химикали има и природни лекарства, които са добър аналог на фармацевтичните продукти и се използват успешно за лечение на цистит по време на бременност..

Причини, симптоми и лечение на цистит по време на бременност

Статията разглежда цистита по време на бременност. Говорим за неговите причини, симптоми и лечение в ранните и късните етапи на бременността, колко е опасно заболяването, какви лекарства могат да се използват за терапия. Ще разберете отзивите на бременни жени, колко ефективно е лекарството Kanefron за цистит, какъв вид превенция ще помогне да се предотврати развитието на болестта.

Какво е цистит

Циститът е урологично заболяване, характеризиращо се с възпаление на лигавицата на пикочния мехур с нарушена функция и промяна в утайката на урината. В английската езикова медицинска практика обикновено се пише за инфекции или възпаление на (долните) пикочни пътища, а не отделно за цистит или уретрит.

Бременни и цистит

Развитието на болестта може да бъде повлияно както от микроорганизми, така и от други фактори..

Има няколко вида цистит:

 • първични и вторични;
 • остри и хронични;
 • инфекциозни (специфични и неспецифични);
 • неинфекциозни (алергични, термични, радиационни и др.).

Най-често възпалението се появява при жените, по-рядко при мъжете. В същото време 60% от нежния пол през юношеството поне веднъж са се сблъсквали със симптомите на тази патология, докато при мъжете се наблюдава 6 пъти по-малко.

Много жени са загрижени за въпроса дали е възможно да забременеете с цистит. Болестта не засяга зачеването. В същото време е по-добре да планирате бременност при липса на здравословни проблеми, за да не приемате лекарства, докато носите дете и да понасяте неприятни симптоми на заболяването. И за да се сведат до минимум възможните усложнения на бременността, на мъж и жена се препоръчва да се подложат на пълен преглед преди зачеването.

Причини

Предразполагащите фактори за развитието на цистит са:

 • нараняване на лигавицата на пикочния мехур;
 • хиповитаминоза;
 • хормонални нарушения;
 • застой на кръв във вените на таза;
 • хипотермия;
 • затруднено или непълно изпразване на пикочния мехур;
 • заседнал начин на живот;
 • история на заболявания на пикочно-половата система;
 • необичайно местоположение на уретрата;
 • диабет;
 • дългосрочно използване на пикочен катетър.

Най-честата форма е инфекциозният цистит, който се провокира от различни бактерии. Основният патоген е Escherichia coli. При този вид заболяване жените се откриват най-често поради факта, че имат къса уретра и се намират близо до ануса. В резултат на лоша хигиена микробите могат да провокират възпаление. Също така, бактериалните инфекции могат да проникнат в тялото по време на полов акт..

Вторичният цистит се формира на фона на заболявания на пикочния мехур (тумор, камъни) или близките органи (аденом на простатата, простатит, рак на простатата, хронични възпалителни заболявания на гениталните органи).

В ранните етапи на бременността циститът при жените често се развива поради имуносупресия и хормонални промени. Отслабеният имунитет не е в състояние да се бори с размножаването на микроорганизми, което води до възпаление на пикочния мехур.

Развитието на лекарствен цистит може да бъде предизвикано чрез прием на някои лекарства, променените компоненти на които се екскретират с урината, като същевременно дразнят лигавицата на пикочния мехур.

Алергична форма на патология в ранните и късните етапи на бременността може да се появи при жени със свръхчувствителност към вещества като пяна за вана или гел за тяло, хигиенни спрейове, спермицидни кремове. В някои случаи алергенните храни са зеле, ядки, бобови растения, лекарства, тампони и презервативи..

Термичен цистит възниква, когато горещите течности са изложени на лигавицата на пикочния мехур. Ниските температури също влияят върху развитието на цистит, така че не трябва да носите къси дрехи в студено време, да плувате в студена вода или да седите на бетон.

По време на бременност, особено през 1-ви триместър, много бъдещи майки могат да получат цистит поради отслабен имунитет, който е необходим за поддържане на бременността. Също така по това време може да настъпи рязко обостряне на заболяването..

Жената боли в стомаха

Симптоми

Признаците на цистит зависят от неговата форма. Симптоми на остър цистит:

 • крампи по време на уриниране;
 • често желание за използване на тоалетната;
 • болезнени усещания в долната част на корема, утежнени от уриниране;
 • общо влошаване на здравето;
 • повишаване на телесната температура до 37,1-38 градуса;
 • мътна урина.

При хроничната форма по време на ремисия може да няма признаци на патология. Само понякога пациентът може да наблюдава повишено желание за уриниране и при обостряне на заболяването симптомите му ще бъдат подобни на тези при остър цистит.

Типичните симптоми на цистит са:

 • повишено желание за уриниране с минимално количество урина;
 • болка, парене и парене в края на уринирането;
 • усещане за непълно изпразване на пикочния мехур;
 • неприятни или болезнени усещания в долната част на корема;
 • помътняване, потъмняване или наличие на кръв в урината, в някои случаи кръвта се вижда само върху тоалетна хартия;
 • лоша миризма на урина.

Защо циститът е опасен по време на бременност

Много бъдещи майки са загрижени за това как циститът влияе на бременността, колко е опасен и възможните последици. Възпалението на пикочния мехур при здрави хора причинява много дискомфорт и влошава качеството на живот. Какво можем да кажем за бременни жени, които имат отслабен имунитет, постоянно се притесняват от болки в долната част на корема и има страх как такова състояние ще се отрази на детето.

Опасен ли е циститът по време на бременност? Да, ако не потърсите медицинска помощ своевременно. Ако се самолекувате, последиците могат да бъдат най-тъжни и ако пренебрегнете лечението, това може да доведе до бъбречна инфекция. Техните бактерии могат да ги увредят значително..

В допълнение, циститът при бременни жени може да провокира преждевременно раждане, както и поднормено тегло при новородено. Други усложнения включват:

 • изтичане на околоплодна течност;
 • отлепване на плацентата, последвано от кървене;
 • спонтанен аборт;
 • вътрематочна инфекция, която причинява смърт на плода;
 • дефекти в развитието на детето.

Диагностика

Ако установите признаци на цистит, трябва незабавно да посетите лекар. Първо, това ще помогне да се определи точната причина за заболяването. На второ място, навременното лечение ще сведе до минимум възможния риск от усложнения..

Ако има съмнение за инфекция в пикочния мехур, се прави анализ на урината. Тя ви позволява да определите дали в течността има кръв, гной, микроорганизми.

Освен това може да се предпише цистоскопия, която се извършва с помощта на цистоскоп (тънка тръба, свързана към източник на светлина и камера). Това устройство се вкарва в пикочния мехур през уретрата..

Може да се използват образни тестове, ако са налице симптоми на инфекция. С тяхна помощ можете бързо да определите как да лекувате цистит по време на бременност, тъй като рентгеновите и ултразвукови изследвания могат да изключат други възможни причини за възпаление (например тумор или структурни аномалии).

Бременна при назначение от лекар

Лечение

Лечението на цистит при бременни жени зависи от причината за състоянието. Антибиотиците могат да се справят с инфекциозния цистит, но повечето от тях са забранени по време на бременност. Ето защо само лекар трябва да предписва терапия..

За лечение на неинфекциозен цистит може да се използва следното:

 • болкоуспокояващи;
 • антихолинергични лекарства;
 • лекарства за цистит по време на бременност, които помагат за отпускане на мускулите на пикочния мехур, намаляват позивите за уриниране.

Най-важните правила за това какво да правим с цистит при бременни жени е спазването на леглото и пиенето, както и стриктното спазване на всички препоръки на лекаря.

Наркотици

Повечето от традиционните и ефективни лекарства за цистит са забранени по време на бременност. Изключително рядко лекарите предписват следните лекарства:

 • Амоксиклав е комбиниран антибиотик, препоръчан за лечение на заболявания на пикочните пътища и инфекции с друга локализация.
 • Monural е прахообразно вещество, което се разтваря във вода и се пие през нощта, след изпразване на пикочния мехур. Вкусно е. При правилната дозировка агентът няма вредно въздействие върху тялото на бременната жена и плода. Лекарството се предписва през втория триместър на бременността, може да се приема само под лекарско наблюдение. Предимството на лекарството е бърза ефикасност при неусложнен цистит (една доза е достатъчна за лечение).
 • Kanephron се предписва за комплексна терапия през 1 триместър на бременността. Основните компоненти са корените от любимец, листа от розмарин и билки от кентавър, допълнителни вещества: царевично нишесте, силициев диоксид и лактоза монохидрат. Лекарството намалява възпалителния процес, има диуретичен и спазмолитичен ефект, облекчава болката по време на уриниране в уретера и пикочния мехур. Таблетките се пият 3 пъти на ден в продължение на 2-4 седмици. Противопоказан в случай на индивидуална непоносимост, стомашна язва и 12 язва на дванадесетопръстника.
 • Urolesan се предписва в началото на бременността. Произвежда се под формата на капки и таблетки, съдържа растителни компоненти: ментово, рициново и елово масло, екстракт от шишарки от хмел, билка риган и семена от див моркови. Има леко слабително действие, има противовъзпалителен и спазмолитичен ефект. След приема на лекарството облекчението настъпва след 30 минути и продължава 5 часа. Противопоказан при заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища и жлъчния мехур.
 • Нолицин - мнението на лекарите за този антибиотик е противоречиво. Повечето експерти са склонни да вярват, че приемането му по време на бременност е твърде рисковано поради способността му да прониква през плацентата. В случай на спешна нужда лекарството се използва през втората половина на бременността, но строго под наблюдението на лекар и систематичен ултразвук.
 • Фурадонин - по време на бременност се предписва само въз основа на резултатите от бактериалната култура, доказваща неговата ефективност. Лекарството се приема с повишено внимание, тъй като подобно на Nolitsin има тенденция да прониква през плацентата, причинявайки развитието на телесни и органни дефекти на плода. Лекарството се предписва само в специални случаи..
 • Нитроксолинът е строго забранен за прием през 1-ви триместър на бременността, но експертите го считат за относително безопасен за употреба през втория триместър, но само под наблюдението на лекар. В късните етапи на бременността, а именно през 3 триместър, детето вече е сформирано и приемането на лекарството не може да му навреди. Но няколко седмици преди раждането е препоръчително да се въздържате от приема на лекарството..

Самолечението на цистит по време на бременност е строго забранено! Всяко лекарство трябва да се приема само след консултация с лекар и неговата препоръка..

Народни средства за защита

С разрешение на лекаря от цистит при бременни жени можете да приемате инфузии и отвари от естествени съставки:

 • брезови листа;
 • корен от аспержи;
 • полски хвощ;
 • цветя от глухарче;
 • червена боровинка и листа от червена боровинка;
 • овес;
 • копър;
 • боровинки;
 • шипка;
 • сок от репички.

Тези продукти имат аналгетични, диуретични и противовъзпалителни ефекти и инхибират бактериалния растеж..

Инсталации

В някои случаи специални инсталации с риванол, лечебни масла или борна киселина ще помогнат да се отървете от цистит по време на бременност. Този метод е много по-ефективен от пероралното лечение. Средствата, които се инжектират с помощта на инсталацията, не навлизат в храносмилателния тракт и плода, а директно проникват във фокуса с възпаление.

Физиотерапия

По време на бременност физиотерапевтичните процедури рядко се предписват при цистит, тъй като много от тях са противопоказани за бременни жени. Само електрофореза и термични процедури могат да се прилагат върху областта с възпалителен процес.

Профилактика на цистит по време на бременност

Предотвратяване

Предотвратяването на развитието на цистит е съвсем просто, ако се придържате към някои препоръки:

 1. Спазвайте правилата за лична хигиена.
 2. Когато се къпете, използвайте специален сапун за интимна хигиена.
 3. Сменяйте бельото си редовно. Желателно е да е от памук.
 4. При необходимост използвайте ежедневни хигиенни подложки.
 5. Изпразнете напълно пикочния мехур. Ходете до тоалетната на всеки 2-3 часа, дори ако наистина не искате. Бактериите, попаднали в пикочния мехур, бързо се изчистват чрез често уриниране. Ако ограничите желанието да използвате тоалетната, това ще доведе до активно размножаване на бактерии. Също така се препоръчва изпразването на пикочния мехур преди и след интимност..
 6. Пийте до 2 литра чиста вода на ден без газове, за да стимулирате диурезата.
 7. Избягвайте хипотермия и изпадане в течение. Хипотермията води до намаляване на имунитета, в резултат на което тялото е по-трудно да се справи с инфекции и патогени.
 8. За да предотвратите недостиг на витамини и да укрепите имунитета, трябва да приемате специални мултивитамини за бременни жени.
 9. Придържайте се към основите на правилното хранене, диетата трябва да се състои от естествени и здравословни храни. Туршии, маринати, пушени меса, пикантни, мазни и пържени храни трябва да бъдат премахнати от менюто. Забранено е да се пие кафе, алкохолни и газирани напитки, както и такива, съдържащи кофеин, цитрусови сокове.
 10. Не носете тесни и тесни дрехи, които компресират тазовата област. Това води до лоша циркулация в тазовата област..
 11. Ако сте заседнал или заседнал, правете 5-минутно загряване на всеки час.

Отзиви

През 1-ви триместър на бременността получих цистит. В миналото вече го имах няколко пъти, обикновено приемах Канефрон и Фитолизин, за да го елиминирам, но в ранните етапи на бременността, с разрешение на лекаря, приемах отвари и запарки от листа от червена боровинка. Не мога да кажа, че болестта бързо премина, но все пак народните средства не повлияха на хода на бременността..

Евдокия, на 32 години

През 2-ри триместър на бременността, след няколко разходки в дъждовно време, тя се разболя от цистит. Тази неприятна рана значително влоши качеството ми на живот. Първо, обикновено не можех да отида до тоалетната, тъй като тази процедура беше придружена от силна болка и порязвания. За да бъда честен, дори се страхувах да отида до тоалетната. На второ място, постоянно бях нервен поради заболяването, което доведе до хипертоничност на матката. Бях лекуван с помощта на Амоксиклав, след което няколко дни имах диария. Вярно, след седмица се възстанових напълно..

През 3-ти триместър, след лятна ваканция на морето, се разболях от цистит. За да облекча болката, налях вода в 1,5 литра пластмасови бутилки и я наложих между краката си. Болката се оттегли и можех спокойно да отида до тоалетната. Не пиех хапчета, лекувах се само с отвари и инфузии, но след консултация с лекар.

Виктория, на 28 години

В по-късните етапи на бременността тя приема Канефрон за цистит. Този инструмент помага бързо и ефективно и най-важното е, че след приемането му не е имало странични ефекти.

Циститът при бременни жени е неприятно заболяване, което може да повлияе негативно на хода на бременността и да влоши общото благосъстояние на бъдещата майка и плода. Ето защо при идентифициране на първите признаци на патология е необходимо да посетите лекар възможно най-скоро и да преминете необходимите тестове. Това ще помогне да се предотврати развитието на неприятни последици, да се предпазите от излишни грижи и да продължите да се наслаждавате на интересното си положение..