Бъдещите майки се нуждаят от допълнителни грижи и внимание по време на бременност. Здравето на носещото дете може да зависи от всяко взето решение. В случай на заболяване се счита, че е необходим подход към избора на лекарства във всеки триместър. Много заболявания може да изискват използването на антибиотици. Имайки предвид възможното им отрицателно въздействие върху хода на бременността, експертите не са съгласни. Във всеки случай има редица лекарства, ефектът от които върху развиващия се организъм на детето, всяка майка трябва да има представа.

Особености на антибиотичното лечение

Специалистите предписват антибиотици, ако е необходимо за лечение на инфекциозни заболявания. В този случай е необходимо да имате поне минимум информация за тези лекарства, за да се изключат негативните последици по време на бременност, както в ранните, така и в късните етапи. Антибиотиците са продукти от жизнените процеси на микроорганизмите. Възможно е и синтетично производство на такива лекарства. Антибиотиците могат или да убият бактериите, или да ги спрат да се разпространяват. По този начин има два основни вида лекарства:

 • бактерицидно (убива вредни организми);
 • бактериостатичен (спира бактериалния растеж).

Трябва да се помни, че такива лекарства не помагат на организма в борбата с вируси - грип, настинки, хрема и други подобни заболявания. Жените в позиция - и особено през първия триместър на бременността - не трябва да забравят, че всяко лекарство се предписва от лекар. Антибиотичните лекарства, освен вредните бактерии, са способни и да унищожават естествените микроорганизми. Има определени правила за правилния прием на такива лекарства:

 • не можете да спрете приема на лекарството преди края на курса на лечение;
 • ако няма обективни причини, приемът на лекарства е неприемлив;
 • никакво самолечение, дори ако лекуващият лекар е предписал същото лекарство в миналото или познати го приемат за подобно заболяване.

Когато е необходимо антибиотично лечение

Всяко заболяване има свой антибиотик и не са изключени проявите на алергични реакции. Жените по време на бременност предпочитат изобщо да не правят лекарства и затова се чудят колко безопасно е да приемат антибиотици в ранните и късните етапи. Някои ескулапи разделят лекарствата на приемливи за употреба по време на бременност и неприемливи, които могат да навредят на плода. Има и лекарства, които заемат позиция приблизително в средата на такъв списък..

Когато жената очаква дете, тя трябва ясно да разбере мярката на отговорност - както приемането на хапче, така и отказът да вземе хапче може да навреди на бебето. Ако само антибиотикът може да помогне на здравето на майката, той трябва да се приема. Важно е да се оцени всичко: дозата на приеманото вещество, продължителността на употреба, гестационната възраст, тримесечията, индивидуалната чувствителност на организма. Опасността от ефекта на антибиотичните вещества върху ембриона е особено голяма през първия триместър. Всеки токсин може да повлияе отрицателно на развиващите се органи на плода, да наруши или дори да спре този процес..

Антибиотичните средства не могат да бъдат отхвърлени в случай на пневмония, пиелонефрит на бременни жени, гноен бронхит, хламидия, възпалено гърло, туберкулоза. Също така, те са задължително предписани за хронифициране на бъбреците и пикочните органи, за остри чревни инфекции и други подобни инфекциозни патологии.

Разрешени и забранени лекарства по време на бременност

Най-често срещаните лекарства се считат от лекарите за одобрени за употреба при жени по време на бременност:

 • Пеницилинови лекарства, които не инхибират развитието на плода.
 • Цефалоспорини: цефтриаксон, цефазолин, цефепим в ампули, таблетки супракс и други. Способни да проникнат през плацентата, но не увреждат плода.
 • Таблетки ровамицин, еритромицин, вилпрафен са допустими по време на бременност, развитието не нарушава.
 • Сумамед таблетки, зитролид се използват само в случаите, когато други антибиотици не помагат.
 • Таблетки фурадонин - забранени през първия, третия триместър, използвани изключително през втория триместър.
 • Инжекциите с гентамицин се използват изключително за смъртоносни заплахи (отравяне на кръвта), тъй като те могат да доведат до глухота на бебето.

За употреба от жени, носещи дете, е забранено:

 • ципрофлоксацин, ципролет - на ранен и късен етап водят до увреждане на ставите на детето;
 • тетрациклин и диоксицилин се натрупват в костите, са токсични за черния дроб;
 • хлорамфеникол има отрицателен ефект върху костния мозък;
 • диоксидинът може да причини отклонения и мутации;
 • бисептол забавя развитието, растежа на детето, увеличава риска от вродени аномалии.

Странични ефекти на ципрофлоксацин по време на бременност

Ципрофлоксацин се използва като лекарство срещу бактериални инфекции. Безопасното му използване обаче в нито един от тримесечията не е потвърдено. В тази връзка употребата на лекарството е съмнителна в случаите на лактационен период. Ако разгледаме по-подробно неговия ефект върху детския организъм, тогава употребата на веществото по време на периода на хранене е дори по-противопоказана, отколкото по време на бременността..

Каква е най-важната информация, която жените, които очакват бебе, трябва да знаят за ципрофлоксацин? Ефектът на това антибиотично вещество върху плода е неблагоприятен. По време на кърмене или подготовка за предстоящото кърмене приемът на ципрофлоксацин е неприемлив. Лекарството има следните нежелани реакции:

 • мигрена;
 • болезненост на корема;
 • разстроен стол;
 • повръщане и гадене;
 • патологично уриниране.

Към днешна дата няма категорични доказателства за абсолютната опасност на ципрофлоксацин за плода. В същото време има резултати от тестове на лекарството върху животни. В съответствие с тях ципрофлоксацин има отрицателен ефект върху развиващото се дете. Освен това има информация за възможността за нейното проникване в околоплодната среда. Тази течност обгражда плода в утробата. Тъй като ефектът от този антибиотик не е напълно разбран, препоръчително е жените да избягват употребата му в ранните и късните етапи на бременността. Изключения са възможни само в случаите, когато очакваната полза от лекарството надвишава възможния му отрицателен ефект..

Ципрофлоксацин може да премине в кърмата. Нещо повече, в зависимост от продължителността на приема му от майката, по време на лактация и хранене, то попада в тялото на бебето. Съответно, трябва да се вземе предвид възникващата възможност за патологии при детето. Като правило, за да се изключи такава вероятност, лекарите препоръчват или премахване на ципрофлоксацин (ако състоянието на майката го позволява), или премахване на кърменето.

Форма за освобождаване и индикации за употребата на лекарството

Форма за освобождаване на ципрофлоксацин:

 • течност;
 • хапчета;
 • таблетки с удължено освобождаване.

Когато лекуващият лекар предписва употребата на това лекарство, е необходимо да не се нарушава дозата, предписана от специалиста. Също така е забранено да се заменя един вид антибиотик с друг. По принцип нежеланите реакции, които се появяват, не са критични, но има възможност за тяхното влошаване. Особено сериозни нежелани реакции включват:

 • разстроен стол, докато получената диария може да бъде водниста или кървава;
 • патологично уриниране;
 • болка и чувствителност на ставите, тяхното подуване;
 • конвулсии;
 • промени в кожата (обрив, зачервяване и други прояви);
 • нетипично поведение, твърдения, нарушена оценка на реалността.

Бъдещите майки трябва да помнят, че в процеса на раждане на бебе може да възникне ситуация, която изисква прием на определени лекарства. Страхът да не навредите на детето си е естествен, но отказът от лечение може да бъде пагубен както за детето, така и за майка му. Добра препоръка е да се намери компетентен специалист за периода на бременността и стриктно да се придържате към неговите препоръки.

Ципрофлоксацин по време на бременност

Всяка бъдеща майка трябва да бъде много внимателна и внимателна, когато приема някакви лекарства по време на бременност. Разбира се, има заболявания, при които ще е необходимо да се използват антибактериални лекарства..

Клиничните проучвания показват, че редица лекарства, включително флуорохинолони и ципрофлоксацин, не са подходящи за употреба по време на бременност през 1, 2 и 3 триместър и по време на кърмене.

Защо ципрофлоксацин не трябва да бъде бременна??

Токсичното вещество лесно преминава през плацентата. В резултат на това могат да се развият фетални дефекти на костите: скелетът и ставите ще бъдат засегнати.

При кърмене антибиотикът преминава в значителна концентрация в кърмата и може да причини смущения в работата на тялото на детето.

Употреба на ципрофлоксацин при бременни жени

Въпреки това, ципрофлоксацин може да се предписва на бременна жена през 1-ви триместър в изключителни случаи: условието за предписване на лекарството ще бъде преобладаването на потенциалната полза за майката над възможната вреда за детето. Лекарят взема решение за това и той предписва определена доза лекарство..

Ципрофлоксацин по време на бременност

Добър вечер ! Имам бременност от 27 седмици, преминах общ тест за урина три пъти подред: бактерии в умерени количества, левкоцити 3+, протеин 1, терапевтът предписа ципрофлоксацин 1 таблетка 2 пъти на ден, курсът е 5 дни! След като прочетох информацията за лекарството, огромно съмнение дебне при приемането му! Въпрос: препоръчително ли е да приемате това лекарство?! Какви са рисковете? И какво може да го замени ?! Състоянието ми е отлично, не чувствам възпалителния процес!?

Възраст: 24

Хронични заболявания: Не

В услугата „Попитайте лекар“ можете да се консултирате с уролог по всеки проблем, който ви засяга. Медицински експерти предоставят консултации денонощно и безплатно. Задайте въпроса си и веднага получете отговор!

Антибиотици по време на бременност, могат ли да се приемат, каква вреда може да причини бебето

Човек може да се разболее по всяко време. Бременната жена не е изключение. Тялото й не винаги е в състояние да се справи самостоятелно с болестта. Необходими са различни лекарства, включително антибиотици.

Какви антибиотици могат да се използват по време на бременност

Мога ли да пия антибиотици по време на бременност? Този въпрос може да възникне за много жени, които очакват попълване в семейството..

Антибиотиците са вещество, което може да инхибира растежа на различни микроорганизми и да причини тяхната смърт. Но, попадайки в кръвта на бъдещата майка, лекарствата се пренасят в тялото, навлизат в плацентата и съответно започват да влияят на бебето в утробата. Ето защо лекарите се опитват да сведат до минимум приема на такива лекарства и да ги предписват в специални случаи, които застрашават усложнения и рискове за майката и нейното бебе..

Антибиотиците по време на бременност се предписват от лекар. Само той ще може да избере лечението, като вземе предвид характеристиките на женското тяло: податливостта на майката към компонентите на лекарството, продължителността на бременността, естеството на хода на заболяването. Самолечението въз основа на нечий съвет е строго забранено..

Съществува и погрешно схващане, че приемането на лекарства в малки дози ще убие бактериите, без да повлияе негативно на плода. Но в края на краищата дозировката се изчислява точно по такъв начин, че да унищожи причинителя на болестта. Намалявайки го, няма да постигнете желания ефект: микроорганизмът не само не умира, но и се адаптира към лекарството и последствията могат да бъдат изключително негативни. Плюс това следващият курс на лечение ще трябва да се извърши с използването на друго лекарство, към което не се използва микробът.

Важно е да знаете, че антибиотиците могат да се борят само с бактериите. Те са безсилни срещу вируси.

Какви антибиотици мога да приемам по време на бременност? В зависимост от спектъра на експозиция има два вида от тях:

 • унищожаване на различни групи микроорганизми;
 • действащи срещу определен вид микроби.

За да може лекарят да си уговори среща, ще трябва да преминете редица тестове, които ще помогнат да се определи вида на бактериите.При предписването на лекарството лекарят винаги се ръководи от възможния риск. Ако очакваният резултат надвишава риска за майката и детето, тогава употребата е оправдана.

Бременност и антибиотици: кога лекарствата са жизненоважни? Има редица причини:

 • бъбречно заболяване (пиелонефрит, възпаление);
 • заболявания на дихателната система (бронхит);
 • различни инфекции (чревни, възпаление на сливиците, пикочно-репродуктивна система) и усложнения, причинени от тях;
 • изгаряния, наранявания, рани.

Ефектът на лекарствата върху тялото е различен и за да разберем какви антибиотици могат да се пият по време на бременност, се обръщаме към друга класификация на лекарства от този тип, която се основава на ефекта директно върху тялото на нероденото бебе.

 1. Първата група лекарства включва антибиотици, чието използване е категорично противопоказано по време на бременност, тъй като те имат токсичен ефект върху плода. Това са тетрациклин и неговите производни, хлорамфеникол, стрептомицин, триметоприм.
 2. Втората група се състои от лекарства, които могат да се приемат само в специални случаи, когато предишната терапия не даде необходимия резултат. Лечението трябва да се провежда с изключително внимание, под строгото наблюдение на лекар. Средствата могат да повлияят отрицателно на състоянието на детето: да причинят жълтеница или да провокират смъртта на червените кръвни клетки. Тази група се състои от сулфонамиди, аминогликозиди, нитрофурани.
 3. Третата група са най-безопасните лекарства: еритромицин, пеницилин (много бързо се екскретира от тялото чрез бъбреците), цефалоспорини (проникват през плацентата, но в ниска концентрация). Те нямат ефект върху ембриона. Използва се за лечение на различни инфекциозни заболявания при бременни жени.

Много антибиотици в началото на бременността са категорично противопоказани, но приемливи през втория и третия триместър. Това се дължи на факта, че първите три месеца са времето, когато се формират жизненоважните органи на бъдещия човек и всяка външна намеса може да доведе до необратими последици и дори смърт..

Обобщавайки казаното по-горе за това как антибиотиците влияят на бременността, можем да направим следния извод: правилно подбраното лекарство няма да навреди на плода. Бъдещата майка трябва внимателно да следи здравето си. Отклоненията от нормата (влошаване на общото здравословно състояние, висока температура) са сериозна причина да се консултирате с лекар. В повечето случаи забавянето може да бъде изключително опасно както за майката, така и за нейното неродено бебе..

Антибиотици по време на бременност: 1 триместър

Антибиотици и ранна бременност: ефекти върху плода, необходимост, последици - всичко това притеснява всяка бъдеща майка.

Антибиотиците през първия триместър на бременността са нежелани. Ако обаче приемът на лекарства е неизбежен, тогава лекарят предписва най-безопасните, които не могат да навредят на ембриона. Най-често срещаните от тях са пеницилин и неговите аналози. Недостатъкът на такива лекарства е, че много микроорганизми с течение на времето са станали доста устойчиви на неговите ефекти, намалявайки ефективността на терапевтичния ефект до нула..

Дори ако сте 100% сигурни, че имате нужда от антибиотици по време на бременност, само лекар решава кои антибиотици могат да се използват. След като разполага с цялата информация за клиничната картина на заболяването, се поставя диагнозата, той ще избере терапията. Всяка майка трябва ясно да разбере, че нейната собствена визия за проблема може да е далеч от обективността и експериментите ще доведат до необратими последици..

Ако антибиотиците са жизненоважни по време на бременност (1 триместър), тъй като бъдещата майка е изправена пред тежка форма на различни заболявания (например пневмония), тогава лекарят може да предпише цефалоспорини.

Лекарствата, които могат да се използват не само в ранните етапи на бременността, включват Bioparox. Неговата особеност се крие във факта, че антибиотикът не действа системно, а локално, като оказва мощен ефект върху микроорганизмите, които засягат горните дихателни пътища. Bioparox се предписва при ларингит, бронхит, ринит, тонзилит и се използва за инхалация.

Един от широкоспектърните антибиотици е азитромицин. Предписва се при заболявания на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, кожата, отделителната система на пикочните пътища. Азитромицин по време на бременност през 1 триместър е нежелан, но ако е необходимо, той се предписва от лекар. През третия триместър това е противопоказано, тъй като компонентите на лекарството се натрупват в кърмата и когато бебето се роди, тези вещества ще попаднат в тялото му, което е изключително нежелателно. Индивидуалната непоносимост към лекарството също е противопоказание..

Ципрофлоксацин по време на бременност (1 триместър) се предписва от лекар в случаите, когато рискът от употребата му е оправдан, тоест говорим за сложни инфекции (туберкулоза, пневмония, бронхит, пиелонефрит, бъбречни и чревни инфекции). Лекарството прониква през плацентата, поради което може да повлияе отрицателно на формирането и развитието на плода. В тази връзка приемът се извършва под строгото наблюдение на специалист. Максималната доза е 200 mg на ден..

Случва се така, че една жена, без да знае, че е в позиция, започва да приема антибиотици в ранните етапи на бременността. Последиците не заплашват бебето, ако терапията бъде прекратена.

Антибиотици по време на бременност: 2-ри триместър

Вторият триместър е времето, когато се формира плацентата и се полагат вътрешните органи на ембриона. Плацентарната бариера пречи на компонентите на някои лекарства да достигнат до плода.

Списъкът на одобрените лекарства е разширен в сравнение с първите три месеца, когато бебето е особено уязвимо. Но въпреки това обърнете внимание на онези, които много майки имат в домашната си аптечка и са категорично противопоказани:

 • Тетрациклин и неговите производни. Това е отрова за ембриона, която може да се отлага в костите на бебето;
 • Сулфонамиди, включително бисептол. Причиняват аномалии в развитието;
 • Левомицетин. Оказва негативно влияние върху кръвта и костния мозък на плода;
 • Диоксидин. Може да причини отклонения, мутации.

За много инфекциозни заболявания се предписва азитрокс (азитромицин), тъй като спектърът му на действие е широк. Попадайки в кръвния поток, той бързо се разпространява в тялото и започва активно да действа. В същото време, натрупвайки се в тялото, той запазва терапевтичния си ефект за една седмица. Лекарството може да проникне през плацентата, но в малки количества, поради което азитрокс по време на бременност през втория триместър често се предписва от специалисти под формата на капкомери или таблетки, тъй като това е оптималното време за употребата.

Azitrox не се препоръчва, ако бъдещата майка го приема едновременно:

 • лекарства за киселини, съдържащи магнезий и алуминий;
 • антикоагуланти (намаляват съсирването на кръвта);
 • лекарства, които понижават кръвната захар.

Ако се появят нежелани реакции, трябва незабавно да информирате лекаря за тях..

Едно и също лекарство в различни периоди от бременността се държи по различен начин по отношение на плода. Това се отнася до суперакса. Не е желателно в ранните етапи, тъй като може да причини аномалии в развитието на ембриона, причинявайки отделяне на плацентата и спонтанен аборт. Suprax по време на бременност през втория триместър е безвреден. По това време се формират вътрешните органи и плацентата надеждно защитава бебето.

Лекарството се предписва за:

 • инфекциозни заболявания на дихателните пътища;
 • възпаление на УНГ-органите;
 • възпалителни процеси на пикочно-половата система.

Цефазолин, подобно на супракс, не се предписва през първия триместър, тъй като може да причини вродени заболявания на бебето. Той преминава през плацентата, така че през втория триместър се използва само ако терапията с други средства е била неефективна. Лекарството се прилага интравенозно или интрамускулно.

Цефазолин по време на бременност (2 триместър) е необходим за лечение на сифилис, гонорея, възпаление (средно ухо, бели дробове, млечни жлези), фурункулоза, инфекции на пикочно-половата система, сепсис. Без значение колко сериозно е заболяването, всички предписания за неговото използване са прерогатива на лекаря. Той също така упражнява пълен контрол върху терапията..

Възможните антибиотици по време на бременност (2 триместър) могат да бъдат определени само от специалист. Той ще избере лекарството, ще предпише дозировката, ще контролира лечението, ще наблюдава динамиката и ще се ръководи от резултатите от различни тестове.

Много майки, като са в позиция, стават участници в различни форуми, където се води активна дискусия на тема „Антибиотиците при бременност: 2 триместър - последици“. Прегледите на едно и също лекарство често са противоречиви. И това е естествено, защото всеки организъм е уникален и реагира на едно и също лекарство по различни начини. Не е необходимо да се възприема това, което е било използвано от други. Лекарството може не само да е неподходящо за вас, но и да причини необратими катастрофални последици. Само лекар трябва да подбира антибиотици въз основа на резултатите от анализа, естеството на бременността и хода на заболяването.

Антибиотици по време на бременност: 3 триместър

Към 29-та седмица бебето е почти завършено. През цялото следващо време той се подобрява, така че трябва да използвате лекарства с повишено внимание, за да не причинявате аномалии в неговото развитие.

Ако бъдещата майка е болна, тогава лекарят предписва одобрени антибиотици по време на бременност (3 триместър).

Една от най-безопасните групи е пеницилинът. Обхватът на действие на такива лекарства върху микроорганизмите е доста широк, което определя честотата на прилагане на лекарството. Представители на този клас лекарства - ампицилин, амоксиклав (прилаган перорално или чрез инжекция), амоксицилин.

Следващата група антибиотици са цефалоспорините. Те преминават през плацентата, но в изключително ниски концентрации. Тези лекарства включват цефотаксим и цефазолин. Предписани лекарства под формата на инжекции за заболявания на гениталните, пикочните, костните, дихателните системи. Ако лекарят е предписал цефотаксим по време на бременност, ефектът върху плода е минимален и бъдещата майка няма от какво да се притеснява.

Цефазолин има редица противопоказания, поради което преди назначаването лекарят ви насочва да вземете тестове, за да идентифицирате отрицателните ефекти на лекарството върху тялото на бременната жена. Лекарството е достатъчно силно и се използва само в екстремни случаи. Курсът на лечение варира от седмица до 10 дни, всичко зависи от всеки конкретен случай и заболяване. Цефазолин по време на бременност (3 триместър) се използва само в болница под строгото наблюдение на лекарите.

Сред средствата, които лесно могат да проникнат през плацентата, са бисептол. Въпреки добрия терапевтичен ефект, бисептол по време на бременност (триместър) е категорично противопоказан, тъй като влияе негативно на детето, може да предизвика спонтанен аборт, да причини преждевременно раждане и да попречи на развитието на плода. По време на кърмене също е забранено, тъй като преминава в кърмата.

Антибиотиците по време на бременност през третия триместър са необходими за лечение на различни медицински състояния. Но не забравяйте, че те могат да нарушат чревната микрофлора. Ето защо бъдещата майка определено трябва да се консултира с лекуващия лекар и да избере лекарство, което нормализира нивото на полезната микрофлора.

Антибиотици по време на бременност, Колко голям е рискът от развитие на патология?

Мнения: 726
От: храст =))

Още не знаейки за бременността, приятелят приема антибиотици. Ципролет (Ципрофлоксацин). Лекарството е взето на около 3 седмици от бременността. Първите три дни - 250 mg сутрин и вечер, следващите три дни - 250 mg веднъж дневно. Противопоказанията показват, че лекарството е забранено по време на бременност (и дори за деца под 18 години).

Въпросът сега е дали да се прекъсне бременността или не. Лекарят го успокои, като каза, че Ципролет влияе върху образуването на костна тъкан, която започва да се образува на 6-8 седмици, и че лекарството едва ли би могло да има ефект. Във всеки случай, уточни той, на 11-12 седмица ще има второ ултразвуково сканиране, когато могат да бъдат идентифицирани патологии. И ако има такива, пак ще бъде възможно безопасно прекъсване на бременността.

Не ни оставя загрижеността, свързана с ултразвуковата диагностика - възможно ли е да се установи дали нещо не е наред и дали е твърде рисковано време - 12 седмици? Наистина искам здраво бебе.

Кой какво може да каже за това?

Публикацията е редактирана keep_smiling - 25 януари 2009 г., 16:04

Мнения: 9 432
От: obara

На 3 седмици ембрионът все още не е свързан с матката. По някакъв начин в една програма Мария Малярская (известен гинеколог има уебсайт), каза, че ако нещо не е наред, самото тяло се отървава от бременността, т.е. възниква спонтанен аборт.
PS: Не съм лекар, просто казвам това, което чух.

Мнения: 726
От: храст =))

Решихме да се справим без такива лекарства. Въпреки че има хипертоничност

Мнения: 2 587
От: усукана

В такъв случай не можете да посъветвате, намерете лекар, на когото имате доверие.
Страхувам се да плаша, но има пример за приятелка, тя направи операция за гуша, а след операцията пие антибиотици (което не знам, няма да лъжа), разбрах, че е бременна, роди момиче, момиче
изостанал, започва да говори едва на 5-годишна възраст. Това е от една страна, но от друга страна, много жени пиеха лекарства, без да знаят за бременността и раждаха здрави деца, има и примери, когато вродената патология се развива без лекарства.

Публикацията е редактирана ona_samaya - 25 януари 2009, 18:02

Публикации: 198
От: NUR

Ами 2 това е сигурно.
Само въпросът измъчва необвързания ембрион, лекарството може да проникне?

Мнения: 5 470

със сигурност е така. но много, много слаб. и не взема всички. Например, пиех го с тенджери - и е безполезно. фурункулоза и продължи да бута

Мисля, че за толкова кратко време + толкова глупави наркотици = нищо с дете
но да се изнервяте от това "тюлени" може да бъде много вредно

Публикацията е редактирана Na-communicator - 31 март 2009, 20:26

Не знам със сигурност, но ми се струва, че антибиотиците нямат нищо общо с това. Отклонението в развитието даде нарушение в хормоналния фон на тялото поради операцията. След операции на щитовидната жлеза те предупреждават, че в продължение на няколко години хормоналната система не работи според очакванията и не е препоръчително да планирате дете по това време.
keep_smiling, как се справя бъдещата майка сега?

Публикации: 1,762

Още не знаейки за бременността, приятелят приема антибиотици. Ципролет (Ципрофлоксацин). Лекарството е взето на около 3 седмици от бременността. Първите три дни - 250 mg сутрин и вечер, следващите три дни - 250 mg веднъж дневно. Противопоказанията показват, че лекарството е забранено по време на бременност (и дори за деца под 18 години).

Въпросът сега е дали да се прекъсне бременността или не. Лекарят го успокои, като каза, че Ципролет влияе върху образуването на костна тъкан, която започва да се образува на 6-8 седмици, и че е малко вероятно лекарството да има някакъв ефект. Във всеки случай, уточни той, на 11-12 седмица ще има второ ултразвуково сканиране, когато могат да бъдат идентифицирани патологии. И ако има такива, пак ще бъде възможно безопасно прекъсване на бременността.

Не ни оставя загрижеността, свързана с ултразвуковата диагностика - възможно ли е да се установи дали нещо не е наред и дали е твърде рисковано време - 12 седмици? Наистина искам здраво бебе.

Кой какво може да каже за това?

Абонирайте се за темата
Известие по имейл за отговори на тема по време на отсъствието ви от форума.

Абонирайте се за този форум
Известие по имейл за нови теми в този форум, по време на отсъствието ви от форума.

Изтеглете / отпечатайте тема
Изтеглете тема в различни формати или вижте нейната версия за печат.

ЦИПРОФЛОКСАЦИН ПРИ РАННА БРЕМЕННОСТ

СЪЗДАЙТЕ НОВО СЪОБЩЕНИЕ.

Но вие сте неоторизиран потребител.

Ако сте се регистрирали по-рано, тогава „влезте“ (формуляр за вход в горната дясна част на сайта). Ако сте тук за първи път, регистрирайте се.

Ако се регистрирате, ще можете да следите отговорите на вашите съобщения в бъдеще, да продължите диалога в интересни теми с други потребители и консултанти. Освен това регистрацията ще ви позволи да водите лична кореспонденция с консултанти и други потребители на сайта..

Опасен ли е Ципрофлоксацин по време на бременност?

Бременността е такъв период от живота на жената, когато трябва да бъдете особено внимателни към здравето си. Но все пак има моменти, когато е невъзможно да защитите тялото си от болести..

Известно е, че много лекарства са противопоказани, докато чакат бебето и кърмят. Това важи и за антибиотиците..

Лекарите предписват курс на антибиотици, ако се наложи лечение на много инфекциозни заболявания. Преди да приеме, всяка бъдеща майка трябва да проучи поне минимална информация относно предписаните лекарства, за да се изключат възможни негативни последици и да се избегнат усложнения по време на бременност. Това е вярно както рано, така и късно..

Ципрофлоксацин по време на бременност

Ципрофлоксацин, антибиотик, който е синтетичен продукт, често се използва за лечение на бременни жени. Действието на този антибиотик напълно убива бактериите от групата, до която се простира неговото действие, а също така предотвратява по-нататъшното им разпространение в тялото.

Внимание! Ципрофлоксацин се използва с повишено внимание по време на бременност, тъй като може да повлияе на плода.

Антибиотикът може да причини определени патологии в развитието на детето, тъй като неговото активно вещество прониква през плацентата и може да повлияе на образуването на различни органи и системи. Когато това се случи, развитието на органа се забавя или спира напълно. В резултат на това може да се роди дете със сериозни патологии на развитието на крайниците, вътрешните органи и т.н..

Въпреки това, антибиотиците често са невъзможни без; лекарят може да предпише ципрофлоксацин след балансиране на риска за бебето и ползата за майката. Използва се при лечение на пневмония, хламидоза, гноен бронхит, пиелонефрит на бременни жени, туберкулоза.

Също така, антибиотик трябва да се използва в задължителна форма при остри бъбречни инфекции, чревни инфекции и други подобни заболявания..

Прием на лекарството по етапи на бременността: 1, 2 и 3 триместър

Схемите за прием на Ципрофлоксацин, в зависимост от етапа на бременността, се различават от стандартните. Ако говорим за сложни инфекции на пикочната система, както и тежки респираторни инфекции, трябва да приемате лекарството два пъти на ден. Курсът на лечение е 7-10 дни (в зависимост от индивидуалните показатели и тежестта на състоянието).

Допустима доза от това лекарство:

 • през 1-ви и 2-ри триместър - 200 mg / ден;
 • през 3 триместър 400 mg / ден, задължително разделени на 2 дози.

Приемът на лекарството по време на бременност се различава от стандартната минимално допустима доза. Може да се сравни с назначението за неусложнени инфекции през период, когато жената не е в позиция.

Антибиотик за туберкулоза

Лекарството трябва да се приема два пъти дневно. Важно е да запомните, че максималната дневна доза в никакъв случай не трябва да надвишава 500 mg. Ако е невъзможно да приемате лекарството през устата (например поради тежка токсикоза), то може да се прилага интравенозно.


Снимка 1. Ципрофлоксацин таблетки, 6 бр., 100 mg, производител - Almus.

Курсът на лечение зависи от състоянието на пациента и етапа на развитие на заболяването. Инструкцията за ципрофлоксацин не посочва продължителността на лечението на туберкулоза, това трябва да се определи от лекаря след провеждане на подходящ преглед и сравняване на ползите и рисковете от приема на лекарството.

Схемите за прием на ципрофлоксацин за туберкулоза в различни триместри на бременността се определят от лекаря. Но трябва да се помни, че максималната доза на лекарството е 0–20 mg / kg телесно тегло. Приема се на всеки 12 часа, максималната дневна доза е 500 mg.

Лекарството за кърмене

Ефектът на Ципрофлоксацин върху дете по време на кърмене се отбелязва от производителя.

Но ако една жена по време на кърмене се е разболяла от пневмония, мастит, пиелонефрит или е получила остро инфекциозно възпаление на урината, тогава не можете да правите без подходящо антибиотично лечение.

Staphylococcus aureus и цистит, които се появяват в резултат на поглъщането на бактерията Escherichia coli, се лекуват изключително с антибиотик, а Ciprofloxacin в този случай е най-ефективното лекарство.

Лекарството по време на хранене може да се абсорбира в кърмата и да повлияе на здравето на бебето. Най-често отрицателна последица от приема на антибиотик е нарушение на образуването на кости; хемопоетичното в мозъка на кърмачетата също се инхибира и това може да доведе до цианоза - цианотични прояви по кожата и дори лигавиците.

Също така е възможно да се намали налягането и появата на амилоидоза - нарушения на метаболизма на протеините.

Важно! Не са известни нарушения на имунитета и провокиране на сериозни патологии при деца по време на приема на Ципрофлоксацин по време на кърмене.

Ципрофлоксацин 500 по време на бременност

Препоръчани публикации

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

В момента гледа 0 потребители

Няма потребители, които разглеждат тази страница..

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 12 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 13 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 16 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 12 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 12 часа

Автор: Adel77
Създаден преди 6 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 13 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 12 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 7 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 8 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Антибиотици и бременност

Антибиотиците са лекарства, които убиват бактериите в човешкото тяло. Това са например пеницилин и тетрациклин. Аналгинът, аспиринът, арбидолът, както и веществата, предназначени за борба с микробите във външната среда, преди поглъщане (йод, брилянтно зелено, хлорхексидин), не са антибиотици.
Антибиотиците действат само върху бактериите, те са безсилни срещу вируси и гъбички и при продължителна употреба дори могат да провокират гъбични заболявания като кандидоза. Често бактериите са устойчиви на предписания антибиотик и след това лекарят трябва да избере друго лекарство за лечение.

В допълнение към полезния ефект - унищожаването на вредните микроби - антибиотиците имат и много странични ефекти. Това често са токсични химикали, които са вредни за черния дроб. Много антибиотици, особено тези от групата на гентамицина, имат способността да увреждат клетките на бъбреците и вътрешното ухо, както и други органи.

Освен това повечето антибиотици действат безразборно върху вредните и полезни микроорганизми, като убиват и двете. В резултат на това тялото губи защитата си от полезните бактерии, живеещи например върху кожата или в червата - появяват се обриви, дисбиоза, разхлабени изпражнения и други странични ефекти. В същото време вредните микроби често оцеляват, тъй като през годините на използване на антибиотика са развили устойчивост към него..

По-лошо, понякога дори безвредни бактерии могат да станат вредни при излагане на антибиотици. Тези нови щамове (разновидности на микроби) най-често живеят в болниците и се разпространяват от самите служители - живеещи по кожата си, в носа и т.н. места. Най-опасните от тях (например скандалната MRSA - метицилин-резистентният стафилококус ауреус) често са устойчиви дори на най-новите и най-мощни антибиотици..

Антибиотици и бременност

По време на бременност могат да се използват антибиотици, но само при строги показания, когато има много добра причина за това. Това е точно случаят, за който се пише в инструкциите: „Ако очакваната полза надвишава риска за майката и плода“. Във всеки случай това трябва да се прави само под строгото наблюдение на лекар и по правило в болница (отделение по патология на бременността в родилен дом).

През първия триместър повечето лекарства могат да навредят на развиващия се ембрион, така че антибиотиците трябва да се избягват през този период. Вторият и третият триместър са по-безопасни, но всяко лекарство има свой собствен момент, когато не трябва да се използва. Тези тънкости трябва да са добре известни на Вашия лекар..

Тъй като много бактерии са устойчиви на антибиотици, най-добре е да се тества за чувствителност преди започване на лечението. Резултатите от теста ще покажат кои бактерии са причинили заболяването и кой антибиотик действа най-добре върху него..

Ако тестът за чувствителност е невъзможен по някаква причина, лекарят предписва широкоспектърен антибиотик, т.е. такъв, който убива всички, ако е възможно.

Кога да не мине без антибиотици

Най-честите причини, поради които трябва да предписвате антибиотици за бременни жени:
пиелонефрит на бременни жени;
пневмония, тежък бронхит, тонзилит;
тежки чревни инфекции;
гнойни рани и обширни наранявания, изгаряния;
тежки инфекциозни усложнения като сепсис, отравяне на кръвта;
специфични заболявания, причинени от редки бактерии: пренасяна от кърлежи борелиоза, бруцелоза и др..

Във всички тези случаи използването на антибиотици е оправдано и необходимо, за да се избегнат още по-големи усложнения. Тоест ползата за майката е значително по-висока от риска за плода..

Потенциален риск

Основният риск от антибиотици не е за майката, а за нейното развиващо се бебе. Много от тях преминават през плацентата в кръвния поток на плода и могат да окажат вредно въздействие върху органа, който в момента расте най-интензивно..

Всички антибиотици по време на бременност могат да бъдат разделени на три групи:

1) Забранено изцяло, поради доказания токсичен ефект върху плода;

2) Разрешено, доказано няма вредни ефекти;

3) Ефектът върху плода не е проучен, така че те могат да се използват само ако е абсолютно необходимо..

Са забранени

Тетрациклин, доксициклин - преминават през плацентата, натрупват се в костите и зъбните пъпки на плода, нарушавайки тяхната минерализация. Токсичен за черния дроб.

Флуорохинолоните (ципрофлоксацин, ципролет, нолицин, абактал, флоксал и др.) Са забранени, не са провеждани надеждни проучвания за безопасност при бременни жени. Увреждане на феталните стави при проучвания върху животни.

Кларитромицин (klacid, fromilid, klabaks) - безопасността на употребата по време на бременност не е известна. Има данни за токсични ефекти върху плода при животните.

Мидекамицин, рокситромицин (Macropen, Rulid) - Същото като кларитромицин.

Аминогликозидите (канамицин, тобрамицин, стрептомицин) - преминават през плацентата, дават висок риск от усложнения в бъбреците и вътрешното ухо на плода, могат да причинят глухота при новородено. Гентамицин принадлежи към същата група, но употребата му е разрешена по здравословни причини в строго изчислени дози.

Фуразидин (фурамаг, фурагин), нифуроксазид (ерсефурил, ентерофурил) - забранени поради потенциално вредни ефекти, няма данни за безопасност при бременни жени.

Хлорамфеникол (хлорамфеникол, синтомицин, олазол) е забранен. Той бързо преминава през плацентата във високи концентрации. Потиска феталния костен мозък и нарушава деленето на кръвните клетки, особено в края на бременността.

Диоксидинът често се използва в хирургичната практика за дезинфекция на рани. Забранено по време на бременност, тъй като при животни са установени токсични и мутагенни ефекти върху плода.

Ко-тримоксазолът (бисептол, бактрим, гросептол) е добре познат "бисептол". Състои се от две вещества: сулфаметоксазол и триметоприм, който преминава през плацентата във високи концентрации. Триметоприм е активен антагонист на фолиевата киселина (антивитамин). Увеличава риска от вродени малформации, сърдечни дефекти, забавя растежа на плода.

Приемливо в екстремни случаи

Азитромицин (сумамед, зитролид, зи-фактор, хемомицин) - се използва само ако е абсолютно необходимо, например за хламидиална инфекция при бременни жени. Не е установен отрицателен ефект върху плода.

Нитрофурантоин (фурадонин) - може да се използва само през втория триместър, през първия и третия триместър е забранен.

Метронидазол (клион, трихопол, метрогил, флагил) - забранен през първия триместър, може да причини дефекти в мозъка, крайниците и гениталиите на плода. През втория и третия триместър употребата е приемлива при липса на по-безопасна алтернатива.

Гентамицин - употребата е разрешена само по здравословни причини (сепсис, отравяне на кръвта) в строго изчислени дози. Ако дозата бъде превишена, съществува риск бебето да се роди глухо.
Безопасно

Всички изброени по-долу лекарства могат да се използват по време на бременност. Трябва обаче да се помни, че всеки антибиотик е мощно лекарство и не трябва да се приема без лекарско предписание. След като завършите предписания курс, трябва да дойдете за втора среща.

Пеницилинът и неговите аналози (амоксицилин, амоксиклав, ампицилин) - преминават през плацентата, но обикновено няма вредно въздействие върху плода. Екскретира се чрез бъбреците по време на бременност с ускорена скорост.

Цефалоспорини - цефазолин, цефалексин, цефтриаксон, цефуроксим, цефиксим (супракс), цефоперазон, цефотаксим, цефтазидим, цефепим - се използват по време на бременност без ограничения. Преминават през плацентата в ниски концентрации. Не е установен отрицателен ефект върху плода.

Еритромицин, както и джозамицин (вилпрафен) и спирамицин (ровамицин) са приемливи за употреба. Преминават през плацентата в ниски концентрации. Не причинявайте нарушения на развитието на плода и вродени аномалии.

Антибиотици и концепция

Често възниква ситуация, когато една жена, без да знае, че е бременна, е приемала антибиотици. Какво да правя в този случай? Ще нарани ли бебето? Ако антибиотикът е от безопасна група, най-вероятно няма да навреди. Забранените по време на бременност лекарства могат да доведат до спонтанен аборт или пропусната бременност в ранните етапи..

В тази ситуация трябва да направите само едно - да отмените антибиотика веднага щом научите за бременността. Тогава остава да се изчака. Ако лекарството има лош ефект върху ембриона, тогава може да възникне спонтанен аборт. Ако не е работило и ембрионът е оцелял, най-вероятно ще се развие по-нататък, без никакви отклонения..

За да проверите дали развитието на ембриона е спряло, можете да направите кръвен тест за hCG, за предпочитане два до три пъти. Няколко от същите резултати или твърде нисък показател ще показват пропусната бременност. Вагиналният ултразвук е друг критерий, но не е информативен за периоди преди 4 седмици..

Не си струва да се прибягва до аборт само заради страха, че детето ще се роди с увреждане в развитието. В случай на вредни ефекти в ранните етапи, ембрионът вероятно ще умре, вместо да се развие неправилно. Малформации възникват, когато вреден фактор действа на по-късните етапи по време на растежа на органите.

Ако бременността е само планирана и е дългоочаквана, тогава е по-добре напълно да се откажете от употребата не само на антибиотици, но и на всички вещества, вредни за плода през този период.

Ципрофлоксацин по време на бременност 1 триместър

Позволени и забранени антибиотици по време на бременност

Повечето лекарства, особено антибиотиците, са крайно нежелани по време на бременност. Тъй като много от тях са в състояние да влязат в плода през плацентата, влияейки негативно на неговото развитие и растеж. Но понякога възникват ситуации, когато приемането на лекарства, по-специално на антибиотици, е просто жизненоважно..

Категорично е противопоказано приемането на някои антибиотици по време на бременност, тъй като те могат да причинят смущения в развитието на плода. Особено опасно е приемането им в ранните етапи на бременността (първия триместър), когато всички системи и органи са положени в нероденото бебе..

Бременността значително отслабва имунитета на жената, което причинява обостряне на съществуващи хронични заболявания и води до тежко протичане на много заболявания, а това от своя страна принуждава лекарите да предписват антимикробни лекарства. В някои случаи жената трябва да ги приема почти всичките 9 месеца (хроничен пиелонефрит).

Антибиотиците по време на бременност се предписват само от лекуващия лекар и по строги показания.

 • Тетрациклин, доксициклин. Те могат да проникнат в плода през плацентата, където, натрупвайки се в зародишите и костите на зъбите, нарушават минерализацията. Те също имат отрицателен ефект върху черния дроб..
 • Floxal, Nolitsin, Abaktal, Tsiprolet, Ciprofloxacin. В хода на проведените изследвания беше установено, че тези антибиотици увреждат ставите на плода. Проведени са проучвания върху животни.
 • Кларитромицин (Klabaks, Klacid, Fromilid). Токсичен.
 • Мидекамицин, рокситромицин (Rulid, Macropen). Токсичен за плодовете на животни. Не е тестван върху бременни жени.
 • Аминогликозиди (стрептомицин, тобрамицин, канамицин). Може да премине през плацентата, да има отрицателен ефект върху вътрешното ухо и бъбреците, може да причини глухота при дете.
 • Фуразидин (Furagin, Furamag), Nifuroxazide (Enterofuril, Ersefuril). Антибиотиците са вредни за нероденото дете.
 • Хлорамфеникол (синтомицин, левомицетин). Прониква плода през плацентата във висока концентрация, причинява нарушение в развитието на костния мозък и клетъчното делене. Приемът на тези лекарства е особено опасен в края на бременността..
 • Диоксидин (дихиноксид). Този антибиотик е забранен по време на бременност поради токсичните и мутагенни ефекти върху плода при животното.
 • Ко-тримоксазол (Biseptol, Groseptol, Bactrim). Прониква плода във високи концентрации през плацентата, като има отрицателен ефект върху неговото развитие.
 • Триметоприм. Забавя растежа на плода, увеличава риска от сърдечни дефекти и вродени малформации.

Приемливо в екстремни случаи

 • Азитромицин (Сумамед, Хемомицин, Зи-фактор, Зитролид). Тези антибиотици се използват само в краен случай, например при хламидиална инфекция по време на бременност.
 • Нитрофурантоин (Furadonin). Може да се използва само през втория триместър на бременността.
 • Метронидазол (Flagil, Klion, Metrogyl, Trichopolum). Забранено е приемането през първия триместър, тъй като може да провокира развитието на дефекти в крайниците, мозъка, гениталиите при плода. Употребата на тези антибиотици през втория и третия триместър е допустима, но само в екстремни случаи.
 • Гентамицин. Разрешено е да се използва само по здравословни причини и в строго изчислена доза. В случай на предозиране с антибиотик има оризово раждане на бебе глухо.

Безопасно

Помислете какви антибиотици могат да се приемат по време на бременност:

 • Пеницилин и неговите аналози (Amoxiclav, Amoxicillin, Ampicillin). Те могат да преминат през плацентарната бариера, но не оказват вредно въздействие върху плода. Екскретира се от тялото с ускорена скорост от бъбреците.
 • Цефалексин, Цефазолин, Цефепим, Цефиксим (Suprax), Цефтриаксон, Цефотаксим, Цефуроксим, Цефоперазон, Цефтазидим. Преминете през плацентарната бариера в ниска концентрация. Не е установен отрицателен ефект върху плода.
 • Еритромицин, Спирамицин (Ровамицин), Йозамицин (Вилпрафен). Прониква през плацентата в ниски концентрации, без да причинява вродени аномалии и нарушения в развитието на плода.

Абсолютно всяко антимикробно лекарство е мощно вещество, така че не може да се приема без консултация с лекар. Ако се появи някакъв дискомфорт, видим страничен ефект, докато приемате антибиотик, трябва незабавно да спрете приема му и да посетите лекар.

Антибиотици по време на бременност, могат ли да се приемат, каква вреда може да причини бебето

Човек може да се разболее по всяко време. Бременната жена не е изключение. Тялото й не винаги е в състояние да се справи самостоятелно с болестта. Необходими са различни лекарства, включително антибиотици.

Какви антибиотици могат да се използват по време на бременност

Мога ли да пия антибиотици по време на бременност? Този въпрос може да възникне за много жени, които очакват попълване в семейството..

Антибиотиците са вещество, което може да инхибира растежа на различни микроорганизми и да причини тяхната смърт.

Но, попадайки в кръвта на бъдещата майка, лекарствата се пренасят в тялото, навлизат в плацентата и съответно започват да влияят на бебето в утробата.

Ето защо лекарите се опитват да сведат до минимум приема на такива лекарства и да ги предписват в специални случаи, които застрашават усложнения и рискове за майката и нейното бебе..

Антибиотиците по време на бременност се предписват от лекар. Само той ще може да избере лечението, като вземе предвид характеристиките на женското тяло: податливостта на майката към компонентите на лекарството, продължителността на бременността, естеството на хода на заболяването. Самолечението въз основа на нечий съвет е строго забранено..

Съществува и погрешно схващане, че приемането на лекарства в малки дози ще убие бактериите, без да повлияе негативно на плода. Но в края на краищата дозировката се изчислява точно по такъв начин, че да унищожи причинителя на болестта.

Намалявайки го, няма да постигнете желания ефект: микроорганизмът не само не умира, но и се адаптира към лекарството и последствията могат да бъдат изключително негативни.

Плюс това следващият курс на лечение ще трябва да се извърши с използването на друго лекарство, към което не се използва микробът.

Важно е да знаете, че антибиотиците могат да се борят само с бактериите. Те са безсилни срещу вируси.

Какви антибиотици мога да приемам по време на бременност? В зависимост от спектъра на експозиция има два вида от тях:

 • унищожаване на различни групи микроорганизми;
 • действащи срещу определен вид микроби.

За да може лекарят да си уговори среща, ще трябва да преминете редица тестове, които ще помогнат да се определи вида на бактериите.При предписването на лекарството лекарят винаги се ръководи от възможния риск. Ако очакваният резултат надвишава риска за майката и детето, тогава употребата е оправдана.

Бременност и антибиотици: кога лекарствата са жизненоважни? Има редица причини:

 • бъбречно заболяване (пиелонефрит, възпаление);
 • заболявания на дихателната система (бронхит);
 • различни инфекции (чревни, възпаление на сливиците, пикочно-репродуктивна система) и усложнения, причинени от тях;
 • изгаряния, наранявания, рани.

Ефектът на лекарствата върху тялото е различен и за да разберем какви антибиотици могат да се пият по време на бременност, се обръщаме към друга класификация на лекарства от този тип, която се основава на ефекта директно върху тялото на нероденото бебе.

 1. Първата група лекарства включва антибиотици, приемът на които е категорично противопоказан по време на бременност, тъй като те имат токсичен ефект върху плода. Това са тетрациклин и неговите производни, хлорамфеникол, стрептомицин, триметоприм.
 2. Втората група се състои от лекарства, които могат да се приемат само в специални случаи, когато предишната терапия не даде необходимия резултат. Лечението трябва да се провежда с изключително внимание, под строгото наблюдение на лекар. Средствата могат да повлияят отрицателно на състоянието на детето: да причинят жълтеница или да провокират смъртта на червените кръвни клетки. Тази група се състои от сулфонамиди, аминогликозиди, нитрофурани.
 3. Третата група са най-безопасните лекарства: еритромицин, пеницилин (много бързо се екскретира от тялото чрез бъбреците), цефалоспорини (проникват през плацентата, но в ниска концентрация). Те нямат ефект върху ембриона. Използва се за лечение на различни инфекциозни заболявания при бременни жени.

Много антибиотици в началото на бременността са категорично противопоказани, но приемливи през втория и третия триместър. Това се дължи на факта, че първите три месеца са времето, когато се формират жизненоважните органи на бъдещия човек и всяка външна намеса може да доведе до необратими последици и дори смърт..

Обобщавайки казаното по-горе за това как антибиотиците влияят на бременността, можем да направим следния извод: правилното лекарство няма да навреди на плода.

Бъдещата майка трябва внимателно да следи здравето си. Отклоненията от нормата (влошаване на общото благосъстояние, висока температура) е сериозна причина да посетите лекар.

В повечето случаи забавянето може да бъде изключително опасно както за майката, така и за нейното неродено бебе..

Антибиотици по време на бременност: 1 триместър

Антибиотици и ранна бременност: ефекти върху плода, необходимост, последици - всичко това притеснява всяка бъдеща майка.

Антибиотиците през първия триместър на бременността са нежелани. Ако обаче приемът на лекарства е неизбежен, тогава лекарят предписва най-безопасните, които не могат да навредят на ембриона..

Най-често срещаните от тях са пеницилин и неговите аналози..

Недостатъкът на такива лекарства е, че много микроорганизми с течение на времето са станали доста устойчиви на неговите ефекти, намалявайки ефективността на терапевтичния ефект до нула..

Дори ако сте 100% сигурни, че имате нужда от антибиотици по време на бременност, само лекар решава кои антибиотици могат да се използват.

След като разполага с цялата информация за клиничната картина на заболяването, се поставя диагнозата, той ще избере терапията.

Всяка майка трябва ясно да разбере, че нейната собствена визия за проблема може да е далеч от обективността и експериментите ще доведат до необратими последици..

Ако антибиотиците са жизненоважни по време на бременност (1 триместър), тъй като бъдещата майка е изправена пред тежка форма на различни заболявания (например пневмония), тогава лекарят може да предпише цефалоспорини.

Лекарствата, които могат да се използват не само в ранните етапи на бременността, включват Bioparox. Неговата особеност се крие във факта, че антибиотикът не действа системно, а локално, като оказва мощен ефект върху микроорганизмите, които засягат горните дихателни пътища. Bioparox се предписва при ларингит, бронхит, ринит, тонзилит и се използва за инхалация.

Един от широкоспектърните антибиотици е азитромицин. Предписва се при заболявания на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, кожата, отделителната система на пикочните пътища.

Азитромицин по време на бременност през 1 триместър е нежелан, но ако е необходимо, той се предписва от лекар. През третия триместър е противопоказано, тъй като компонентите на лекарството се натрупват в кърмата и когато бебето се роди, тези вещества ще попаднат в тялото му, което е изключително нежелателно.

Индивидуалната непоносимост към лекарството също е противопоказание..

Ципрофлоксацин по време на бременност (1 триместър) се предписва от лекар в случаите, когато рискът от употребата му е оправдан, тоест говорим за сложни инфекции (туберкулоза, пневмония, бронхит, пиелонефрит, бъбречни и чревни инфекции). Лекарството прониква през плацентата, поради което може да повлияе отрицателно на формирането и развитието на плода. В тази връзка приемът се извършва под строгото наблюдение на специалист. Максималната доза е 200 mg на ден..

Случва се така, че една жена, без да знае, че е в позиция, започва да приема антибиотици в ранните етапи на бременността. Последиците не заплашват бебето, ако терапията бъде прекратена.

Антибиотици по време на бременност: 2-ри триместър

Вторият триместър е времето, когато се формира плацентата и се полагат вътрешните органи на ембриона. Плацентарната бариера пречи на компонентите на някои лекарства да достигнат до плода.

Списъкът на одобрените лекарства е разширен в сравнение с първите три месеца, когато бебето е особено уязвимо. Но въпреки това обърнете внимание на онези, които много майки имат в домашната си аптечка и са категорично противопоказани:

 • Тетрациклин и неговите производни. Това е отрова за ембриона, която може да се отлага в костите на бебето;
 • Сулфонамиди, включително бисептол. Причиняват аномалии в развитието;
 • Левомицетин. Оказва негативно влияние върху кръвта и костния мозък на плода;
 • Диоксидин. Може да причини отклонения, мутации.

За много инфекциозни заболявания се предписва азитрокс (азитромицин), тъй като спектърът му на действие е широк. Попадайки в кръвния поток, той бързо се разпространява в тялото и започва активно да действа.

В същото време, натрупвайки се в тялото, той запазва терапевтичния си ефект в продължение на една седмица..

Лекарството може да проникне през плацентата, но в малки количества, поради което азитрокс по време на бременност през втория триместър често се предписва от специалисти под формата на капкомери или таблетки, тъй като това е оптималното време за употребата.

Azitrox не се препоръчва, ако бъдещата майка го приема едновременно:

 • лекарства за киселини, съдържащи магнезий и алуминий;
 • антикоагуланти (намаляват съсирването на кръвта);
 • лекарства, които понижават кръвната захар.

Ако се появят нежелани реакции, трябва незабавно да информирате лекаря за тях..

Едно и също лекарство в различни периоди от бременността се държи по различен начин по отношение на плода. Това се отнася до суперакса. Не е желателно в ранните етапи, тъй като може да причини аномалии в развитието на ембриона, причинявайки отделяне на плацентата и спонтанен аборт. Suprax по време на бременност през втория триместър е безвреден. По това време се формират вътрешните органи и плацентата надеждно защитава бебето.

Лекарството се предписва за:

 • инфекциозни заболявания на дихателните пътища;
 • възпаление на УНГ-органите;
 • възпалителни процеси на пикочно-половата система.

Цефазолин, подобно на супракс, не се предписва през първия триместър, тъй като може да причини вродени заболявания на бебето. Той преминава през плацентата, така че през втория триместър се използва само ако терапията с други средства е била неефективна. Лекарството се прилага интравенозно или интрамускулно.

Цефазолин по време на бременност (2 триместър) е необходим за лечение на сифилис, гонорея, възпаление (средно ухо, бели дробове, млечни жлези), фурункулоза, инфекции на пикочно-половата система, сепсис. Без значение колко сериозно е заболяването, всички предписания за неговото използване са прерогатива на лекаря. Той също така упражнява пълен контрол върху терапията..

Възможните антибиотици по време на бременност (2 триместър) могат да бъдат определени само от специалист. Той ще избере лекарството, ще предпише дозировката, ще контролира лечението, ще наблюдава динамиката и ще се ръководи от резултатите от различни тестове.

Много майки, като са в позиция, стават участници в различни форуми, където се води активна дискусия на тема „Антибиотиците при бременност: 2 триместър - последици“. Прегледите на едно и също лекарство често са противоречиви..

И това е естествено, защото всеки организъм е уникален и реагира на едно и също лекарство по различни начини. Не е необходимо да се възприема това, което е било използвано от други. Лекарството може не само да не ви подхожда, но и да причини необратими катастрофални последици..

Само лекар трябва да подбира антибиотици въз основа на резултатите от анализа, естеството на бременността и хода на заболяването.

Антибиотици по време на бременност: 3 триместър

Към 29-та седмица бебето е почти завършено. През цялото следващо време той се подобрява, така че трябва да използвате лекарства с повишено внимание, за да не причинявате аномалии в неговото развитие.

Ако бъдещата майка е болна, тогава лекарят предписва одобрени антибиотици по време на бременност (3 триместър).

Една от най-безопасните групи е пеницилинът. Обхватът на действие на такива лекарства върху микроорганизмите е доста широк, което определя честотата на прилагане на лекарството. Представители на този клас лекарства - ампицилин, амоксиклав (прилаган перорално или чрез инжекция), амоксицилин.

Следващата група антибиотици са цефалоспорините. Те преминават през плацентата, но в изключително ниски концентрации. Тези лекарства включват цефотаксим и цефазолин.

Предписани лекарства под формата на инжекции за заболявания на гениталните, пикочните, костните, дихателните системи.

Ако лекарят е предписал цефотаксим по време на бременност, ефектът върху плода е минимален и бъдещата майка няма от какво да се притеснява.

Цефазолин има редица противопоказания, поради което преди назначаването лекарят Ви насочва да вземете тестове, за да идентифицирате отрицателните ефекти на лекарството върху тялото на бременната жена.

Лекарството е достатъчно силно и се използва само в екстремни случаи. Курсът на лечение варира от седмица до 10 дни, всичко зависи от всеки конкретен случай и заболяване.

Цефазолин по време на бременност (3 триместър) се използва само в болница под строгото наблюдение на лекарите.

Сред средствата, които лесно могат да проникнат през плацентата, са бисептол.

Въпреки добрия терапевтичен ефект, бисептол по време на бременност (триместър) е категорично противопоказан, тъй като влияе негативно на детето, може да предизвика спонтанен аборт, да причини преждевременно раждане и да попречи на развитието на плода. По време на кърмене също е забранено, тъй като преминава в кърмата.

Антибиотиците по време на бременност през третия триместър са необходими за лечение на различни медицински състояния. Но не забравяйте, че те могат да нарушат чревната микрофлора. Ето защо бъдещата майка определено трябва да се консултира с лекуващия лекар и да избере лекарство, което нормализира нивото на полезната микрофлора.

Антибиотици по време на бременност: забранени и разрешени, рискове от тяхното използване за плода, характеристики на лечението през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър

Незаконните наркотици имат много странични ефекти. Но те представляват основната опасност за плода. Първият триместър има най-много ограничения за употреба.

По това време се формира плацентата, която впоследствие ще може да предпази детето от вещества, разтворени в кръвта..

Някои лекарства са в състояние да преминат плацентарната бариера, така че приемът им е неприемлив през цялата бременност.

Показания и характеристики на приложението

Антибиотиците са сериозни лекарства, така че продажбите без рецепта са ограничени в много страни. За да бъде ефектът от лечението забележим, е необходимо да се прилагат според показанията, като се спазват определени правила.

 • Бактериална инфекция. Антибактериалните лекарства действат само върху бактериите, някои върху протозоите. Лекарствата могат да спрат растежа и размножаването на микробите или да доведат до тяхната смърт. За бременни жени е за предпочитане вторият вариант..
 • Вируси и гъбички. Антибиотиците не действат при тези видове инфекции. Следователно, при ARVI, млечница, тяхното използване е непрактично. Напротив, продължителното лечение с такива лекарства води до развитие на кандидоза.
 • Треска и неразположение. Някои хора виждат треска, студени тръпки и главоболие като признаци на инфекция. Но бактериите не винаги са виновни..
 • Чревни нарушения. Диарията не е само следствие от бактериална инфекция. Понякога може да бъде причинено от ядене на остарели храни, липса на ензими, излишни мазнини.
 • Разбира се. Ако има индикации за употребата на антибактериални лекарства, тогава трябва да следвате препоръките на лекаря, не прекъсвайте лечението преди време. Кратката продължителност на курса ще доведе до непълно унищожаване на бактериите. Оцелелите ще станат резистентни, така че следващия път подобно лечение ще бъде неефективно.

При бременни жени употребата на антибиотици е необходима за следните патологични процеси:

 • цистит;
 • пиелонефрит;
 • остри чревни инфекции;
 • пневмония;
 • бронхит;
 • ангина;
 • синузит;
 • гнойни рани;
 • изгаряния;
 • обширни наранявания;
 • перитонит;
 • сепсис.

Антибиотиците, използвани за лечение на туберкулоза, са силно токсични. Но последиците за майката и плода могат да бъдат много по-лоши от нелекувана инфекция, отколкото от употребата на лекарства..

Само няколко вида антибиотици са признати за безопасни за плода. За някои от тях концепцията за безопасност е относителна: тези лекарства са забранени през първия триместър, когато са положени всички органи, но са разрешени през втория и третия триместър.

Широкоспектърни лекарства. Те се използват за лечение на ангина, пневмония, бронхит, уретрит, пиелонефрит, инфекции на меките тъкани, гонорея. Предлага се като защитени пеницилини в комбинация с клавуланова киселина. Това пречи на бактериите да развият резистентност към лекарства. Представители са:

 • "Амоксицилин";
 • Амозин;
 • Оспамокс;
 • "Хиконцил";
 • "Ампицилин".

Страничните ефекти могат да включват болки в ставите, алергични реакции и холестатична жълтеница. Противопоказан при инфекциозна мононуклеоза, тежки инфекции на храносмилателния тракт и индивидуална непоносимост.

Препарати с широк спектър на антимикробно действие, с бактерициден ефект. Развиха се четири поколения. Колкото по-висок е серийният номер на поколението, толкова по-ефективен е антибиотикът от тази група. Те бързо създават необходимата концентрация в органите и тъканите. Особеностите на метаболизма им позволяват да се предписват веднъж или два пъти на ден. Най-често се предписва:

 • "Цефотаксим";
 • Цефтриаксон;
 • Цефоперазон;
 • Цефуроксим;
 • "Цефиксим".

Нежеланите реакции могат да се проявят под формата на алергии с различна тежест - от обрив и уртикария до анафилактичен шок. При нарушена бъбречна функция и лечение с високи дози са възможни гърчове. Рядко има коремна болка, гадене, диария. При бъдещи майки цефалоспорините се използват без ограничения..

Принадлежи към групата на линкозамидите. Използва се за лечение на:

 • отит на средното ухо;
 • синузит;
 • бронхит;
 • пневмония;
 • салпингит;
 • тазов перитонит;
 • бактериална вагиноза.

Данните от изследванията показват, че "Клиндамицин" преминава през плацентата и е в състояние да се натрупва в черния дроб на плода. Но няма тератогенен или токсичен ефект.

Страничните ефекти рядко включват алергични реакции, коремна болка, гадене и повръщане. Понякога са възможни промени в кръвната картина: тромбоцитопения, агранулоцитоза. След лечение с "Клиндамицин", както след всеки друг антибиотик, честотата на кандидоза се увеличава.

Широкоспектърно бактериостатично лекарство. Но във високи концентрации е бактерициден. Способни да влияят на извънклетъчните и вътреклетъчните микроорганизми. Използва се за лечение на:

 • инфекции на дихателните пътища;
 • инфекции на отделителната система;
 • хламидия;
 • гонорея;
 • цервицит.

Страничните ефекти се наблюдават само в 1% от случаите на употреба на "Азитромицин". Това могат да бъдат алергични реакции, диария, коремна болка, метеоризъм, холестатична жълтеница, главоболие, замаяност, фоточувствителност.

"Еритромицин"

Антибактериално лекарство от групата на макролидите. В ниски дози спира растежа и размножаването на бактериите, а във високи дози ги унищожава. Използва се за лечение на следните патологии:

 • гонорея;
 • сифилис;
 • бронхит;
 • пневмония;
 • холецистит.

Използва се и за резистентност на микроорганизмите към пеницилини, тетрациклини, стрептомицин.

"Еритромицин" е разрешено да се използва във всяка гестационна възраст, но не може да се използва по време на кърмене. Лекарството има хепатотоксичен ефект, може да доведе до жълтеница и чернодробна дисфункция. Лечението им със сифилис по време на бременност помага за справяне с болестта при майката, но не предотвратява появата на вроден сифилис при бебето.

"Триметоприм"

Бактериостатичен антибиотик, използван за лечение на инфекции на пикочните пътища. Механизмът на действие е свързан с блокиране на фолиевата киселина, поради което лекарството е забранено през първия триместър.

Противопоказан при свръхчувствителност, заболявания на кръвта, черния дроб и бъбреците, липса на фолиева киселина. Нежеланите реакции могат да се проявят като алергии, диспептични симптоми, нефропатия..

"Метронидазол"

Лекарство с антимикробни и антипротозойни ефекти. По време на бременност не се използва само през първия триместър. Показанията за употреба са както следва:

 • трихомониаза;
 • лямблиоза;
 • гарднерелоза;
 • инфекции, причинени от анаероби.

Използва се и след операция за предотвратяване на анаеробна инфекция. Но в големи дози, когато се използва вътрешно, той инхибира хемопоезата, може да предизвика алергични реакции, диспептични симптоми. По време на лечението урината става по-тъмна на цвят. Лекарството се предлага под формата за перорално приложение, инжекции и за локално приложение.

Лекарства, които не трябва да се приемат

Лекарствата попадат в групата на забранените, ако в резултат на тестове върху лабораторни животни е разкрит токсичен или тератогенен ефект върху плода. В съвременните условия, когато се открият такива свойства, не се извършват по-нататъшни изследвания на жените в положение..

Флуорохинолони

Синтетични препарати с широк спектър на действие. В големи количества те проникват през хематоплацентарната бариера и в кърмата. Негативният ефект върху плода е свързан с нарушение на образуването на ставите. Група на опасност С е определена въз основа на тестове върху животни. Представители са:

 • Левофлоксацин;
 • Норфлоксацин;
 • Офлоксацин;
 • "Ципрофлоксацин";
 • налидиксинова киселина.

Тетрациклини

Тази група включва "Доксициклин" и "Тетрациклин". Те принадлежат към клас D на опасност за плода, поради което употребата им по време на бременността е строго ограничена до жизненоважни показания. "Доксициклин" има бактериостатичен ефект, използва се за лечение на инфекции на пикочно-половата система, дихателните пътища, както и остеомиелит, лаймска болест.

Но употребата по време на бременност заплашва с нарушение на костната минерализация. "Доксициклин" образува неразтворими комплекси с калций, което води до нарушаване на развитието на костите и зъбния емайл. Това може да се прояви след раждането чрез обезцветяване на зъбите или нарушен растеж. Натрупването в черния дроб на плода води до мастна дегенерация.

Аминогликозиди

Повечето от тези лекарства са лекарства от категория D на FDA. Основните представители на групата са:

 • "Амикацин";
 • "Гентамицин";
 • "Канамицин";
 • "Стрептомицин";
 • "Тобрамицин".

Всички лекарства от тази група във високи концентрации преминават през плацентата. Те са в състояние да се натрупват в кората на бъбреците и в ендолимфата на вътрешното ухо. Това обяснява нефро- и ототоксичността за плода..

Аминогликозидите имат много странични ефекти и могат да повлияят на здравето на слуха и бъбреците дори при възрастни. Разработени са голям брой по-безопасни антибиотици. Следователно аминогликозидната група се използва като резервни лекарства и при лечението на туберкулоза..

Нитрофурани

Това са синтетични лекарства, които се използват само вътрешно. Инжекционни разтвори не са разработени. Много бактерии, хламидии, ламблии, трихомонади са чувствителни към лекарства.

Нитрофураните могат да доведат до алергии, холестаза, хепатит, бронхоспазъм. За бременни жени е опасно проникването през плацентата и развитието на хемолитична анемия при новородено.

Аптеките продават:

 • "Нитрофурантоин";
 • "Нифуроксазид";
 • "Фуразидин";
 • "Фуразолидон".

Левомицетин

Бактериостатичен антибиотик, който се използва за резистентност на микроорганизмите към пеницилини, тетрациклини, сулфонамиди. Не засяга протозои и гъбички. Произвежда се под името "Левомицетин".

Използването му от бъдещи майки е забранено. Той бързо преминава през плацентата и създава високи концентрации в плода. Негативният ефект върху детето е по-изразен, когато се използва в по-късен период. Способен да инхибира костния мозък, което се проявява със сивия синдром при новороденото. Също така е забранено да се използва по време на кърмене..

Сулфонамиди

Представителят е лекарството "Ко-тримоксазол". Лекарствата от тази група проникват през плацентата, с увеличаване на бременността тази способност също се увеличава.

Когато се лекува през първия триместър, отрицателният ефект е нарушено развитие на плода. В по-късните етапи може да се появи анемия и жълтеница. Страничните ефекти върху билирубина на майката са опасни за детето. Сулфонамидите го изместват от връзката с кръвен албумин. Свободният билирубин може да премине през плацентата и да причини увреждане на мозъка.

Антибиотичното лечение на инфекциозни заболявания е задължително, но рискът от усложнения може да бъде намален, ако изборът на лекарството е правилен. Много е трудно да направите това сами, затова преди започване на лечението е задължителна консултация с лекар..

Опасен ли е Ципрофлоксацин по време на бременност?

Бременността е такъв период от живота на жената, когато трябва да бъдете особено внимателни към здравето си. Но все пак има моменти, когато е невъзможно да защитите тялото си от болести..

Известно е, че много лекарства са противопоказани, докато чакат бебето и кърмят. Това важи и за антибиотиците..

Лекарите предписват курс на антибиотици, ако се наложи лечение на много инфекциозни заболявания.

Преди да приеме, всяка бъдеща майка трябва да проучи поне минимална информация относно предписаните лекарства, за да се изключат възможни негативни последици и да се избегнат усложнения по време на бременност. Това е вярно както рано, така и късно..

Ципрофлоксацин, антибиотик, който е синтетичен продукт, често се използва за лечение на бременни жени. Действието на този антибиотик напълно убива бактериите от групата, до която се простира неговото действие, а също така предотвратява по-нататъшното им разпространение в тялото.

Внимание! Ципрофлоксацин се използва с повишено внимание по време на бременност, тъй като може да повлияе на плода.

Антибиотикът може да причини определени патологии в развитието на детето, тъй като неговото активно вещество прониква през плацентата и може да повлияе на образуването на различни органи и системи. Когато това се случи, развитието на органа се забавя или спира напълно. В резултат на това може да се роди дете със сериозни патологии на развитието на крайниците, вътрешните органи и т.н..

Въпреки това, антибиотиците често са невъзможни без; лекарят може да предпише ципрофлоксацин след балансиране на риска за бебето и ползата за майката. Използва се при лечение на пневмония, хламидоза, гноен бронхит, пиелонефрит на бременни жени, туберкулоза.

Също така, антибиотик трябва да се използва в задължителна форма при остри бъбречни инфекции, чревни инфекции и други подобни заболявания..

Прием на лекарството по етапи на бременността: 1, 2 и 3 триместър

Схемите за прием на Ципрофлоксацин, в зависимост от етапа на бременността, се различават от стандартните. Ако говорим за сложни инфекции на пикочната система, както и тежки респираторни инфекции, трябва да приемате лекарството два пъти на ден. Курсът на лечение е 7-10 дни (в зависимост от индивидуалните показатели и тежестта на състоянието).

Допустима доза от това лекарство:

 • през 1-ви и 2-ри триместър - 200 mg / ден;
 • през 3 триместър 400 mg / ден, задължително разделени на 2 дози.

Приемът на лекарството по време на бременност се различава от стандартната минимално допустима доза. Може да се сравни с назначението за неусложнени инфекции през период, когато жената не е в позиция.

Антибиотик за туберкулоза

Лекарството трябва да се приема два пъти дневно. Важно е да запомните, че максималната дневна доза в никакъв случай не трябва да надвишава 500 mg. Ако е невъзможно да приемате лекарството през устата (например поради тежка токсикоза), то може да се прилага интравенозно.

Снимка 1. Ципрофлоксацин таблетки, 6 бр., 100 mg, производител - Almus.

Курсът на лечение зависи от състоянието на пациента и етапа на развитие на заболяването. Инструкцията за ципрофлоксацин не посочва продължителността на лечението на туберкулоза, това трябва да се определи от лекаря след провеждане на подходящ преглед и сравняване на ползите и рисковете от приема на лекарството.

Схемите за прием на ципрофлоксацин за туберкулоза в различни триместри на бременността се определят от лекаря. Но трябва да се помни, че максималната доза на лекарството е 0–20 mg / kg телесно тегло. Приема се на всеки 12 часа, максималната дневна доза е 500 mg.

Лекарството за кърмене

Ефектът на Ципрофлоксацин върху дете по време на кърмене се отбелязва от производителя.

Но ако една жена по време на кърмене се е разболяла от пневмония, мастит, пиелонефрит или е получила остро инфекциозно възпаление на урината, тогава не можете да правите без подходящо антибиотично лечение.

Staphylococcus aureus и цистит, които се появяват в резултат на поглъщането на бактерията Escherichia coli, се лекуват изключително с антибиотик, а Ciprofloxacin в този случай е най-ефективното лекарство.

Лекарството по време на хранене може да се абсорбира в кърмата и да повлияе на здравето на бебето.

Най-често отрицателна последица от приема на антибиотик е нарушение на образуването на кости; хемопоетичното в мозъка на кърмачетата също се инхибира и това може да доведе до цианоза - цианотични прояви по кожата и дори лигавиците.

Също така е възможно да се намали налягането и появата на амилоидоза - нарушения на метаболизма на протеините.

Важно! Не са известни нарушения на имунитета и провокиране на сериозни патологии при деца по време на приема на Ципрофлоксацин по време на кърмене.

Вие също ще се интересувате от:

Режими на кърмене

Схемите за прием на Ципрофлоксацин по време на кърмене се съставят индивидуално, като се вземат предвид състоянието на заболяването и личните показатели за употребата на антибиотик от тази група.

Съвместим ли е Ципрофлоксацин с кърмещи майки? На този въпрос не може да се отговори еднозначно..

Забранено е използването на антибиотици като Ципрофлоксацин по време на кърмене, но на практика не е имало специални проблеми с приема на това лекарство..

В резултат на това допустимата доза на лекарството за жена през този период е равна на обичайната минимална доза на лекарството. Дозировката се определя в зависимост от вида на инфекцията, която е ударила тялото.

По принцип това лекарство се препоръчва да се използва два пъти дневно, като се разделя на равни дози. Продължителността на курса на лечение може да бъде до 12-14 дни, но не повече.

Ципрофлоксацин за лечение на туберкулоза по време на кърмене

Схемата за прием на ципрофлоксацин при туберкулоза по време на кърмене е съвсем проста. За да се сведе до минимум рискът за детето, се препоръчва да се използва в минимално допустимата доза - 250 mg на всеки 12 часа.

Лекарството не трябва да се приема повече от два пъти на ден. Курсът на лечение продължава 7-14 дни, в зависимост от състоянието на пациента.

Заключение

Ципрофлоксацин е доста ефективно лекарство за лечение на бременни и кърмещи жени от туберкулоза. Но преди да го вземете, не забравяйте да сравните риска за детето с ползата за майката. Следните лекарства са аналози на Ципрофлоксацин:

 • Изониазид.
 • ПАСКА.
 • Пиразинамид.
 • Рифампицин.

Снимка 2. Рифампицин в капсули, 20 капсули по 150 mg всяка, производител - Фармасинтез АД.

Препоръчва се да се използват заедно с курс на витамини от групи В и С. Също така си струва да се подчертае един много важен момент: лечението на бременни жени, пациенти с туберкулоза, се предписва само от фтизиатър и акушер-гинеколог. Самолечението в този случай е неприемливо, тъй като при неправилен подбор на лекарства рискът от фетални патологии и загуба на дете е много голям.

Гледайте видеоклипа за Ципрофлоксацин и как действа, когато се приема по време на кърмене.

Средна оценка: 0 от 5.
Оценено: 0 читатели.

Споделете с приятелите си!

Антибиотици по време на бременност 1 триместър

Лекарите се опитват да не предписват антибиотици на бременни пациенти - това може да повлияе негативно на развитието на бебето. Но има ситуации, когато са необходими..

Антибиотици за пациенти "в позиция" се предписват за лечение на пневмония, тонзилит, вирусни инфекции и грипни щамове.

Назначаването се основава на анализи. Лекарят взема предвид продължителността на бременността, тежестта на заболяването, усложненията.

Вредата от приема на антибиотици по време на бременността не може да бъде намалена чрез прием на минимална доза лекарства. Това ще доведе до "пристрастяване" на причинителя към лекарството и липса на реакция. Ще трябва да използвате различно лекарство - в пълна доза.

Амоксицилин 500mg капсули - 112,00 рубли.Еритромицин таблетки 250 mg, 20 бр. - 103 рубли.Цефазолин на прах за разтвор за интрамускулно инжектиране
въвеждане на бутилка от 1 g - 112 рубли.

Не вземайте решението сами. Попитайте Вашия лекар за решение да имате здраво бебе!

Тези лекарства са предписани за кърмене и са подходящи за бебета от първите седмици от живота. Антибиотиците са необходими при гнойни и септични заболявания, бронхит, синузит, остри чревни инфекции и патологии, провокирани от патогенни бактерии.

Разбирането кои антибиотици са забранени по време на бременност през 1-ви триместър, има групи лекарства:

 1. Аминогликозиди (това включва амикацин, неомицин, гентамицин) - могат да повлияят отрицателно на бъбреците на нероденото дете, слуховия апарат (да причинят глухота).
 2. Тетрациклини (тетрациклин, доксициклин) - влияят негативно на минералния метаболизъм, разрушават емайла на зачатъците на зъбите и действат като токсини за черния дроб.
 3. Флуорохинолони (Abaktal, Floxal, Ciprofloxacin) - провокират малформации на хрущяла и костната тъкан на бебето.
 4. Нитрофураните (фуразолидон, фурадонин) са синтетични лекарства, които са много ефективни при лечението на цистит и уретрит. Когато се използват в ранните етапи, те могат да причинят големи щети на органите на отделителната система на нероденото дете.

Антибиотиците по време на бременност през 1-ви триместър могат да имат отрицателно въздействие върху плода и са безопасни за майката. Понякога, по време на контакт с лекар, пациентът може да не знае за бременност. В много ранните етапи такива лекарства могат да доведат до смърт на плода, но по-често - до неправилно развитие..

Отклоненията са видими при ултразвук на 10-11 седмици след зачеването. В повечето случаи дефектите лесно се диагностицират и бременността се прекъсва своевременно. Последиците от приема на антибиотици по време на бременност през 1-ви триместър са различни, тъй като те проникват директно в плода през плацентарната бариера. Такива вещества са токсични, причиняват дефекти в развитието.

Ранният прием на антибиотици се препоръчва в краен случай.

През този период се извършва полагането и формирането на вътрешните органи на детето. Препоръчително е да се използват такива лекарства за борба с бактериални инфекции, потвърдени от тестове - те са безсилни срещу вируси. Когато избирате антибиотици по време на бременност през 1-ви триместър, няма смисъл да четете отзиви. Изборът на лекарството и дозировката зависи от ситуацията.

!! Благодарим ви, че публикувахте тази страхотна статия.

Бременността е специално време в живота на жената. Но, за съжаление, бременната жена не е имунизирана от заболявания, които изискват спешно лечение, включително прием на антибиотици..

Какви са особеностите на развитието на ембриона през 1-ви триместър?

Първият триместър е най-важният в развитието на детето. За да се роди без генетични аномалии и здравословни проблеми, е необходимо да се сведе до минимум влиянието на негативните фактори, особено в ранните етапи на бременността..

По това време се е случило полагането на основните органи и системи. От момента на зачеването до края на 12-та седмица се формират:

 • гръбначен стълб;
 • сърце и кръвоносна система;
 • храносмилателната система;
 • мозък;
 • зачатъци на ръцете и краката, гениталиите;
 • бели дробове;
 • диафрагма;
 • щитовидна жлеза, панкреас, далак, черен дроб;
 • мускул.

В края на 12 седмици ембрионът се превръща в плод, ключовите органи се полагат и сега те имат по-нататъшно развитие.

Кога е необходимо да приемате антибиотици по време на бременност??

Най-строгата забрана за прием на лекарства настъпва през 1-ви триместър. Плацентарната бариера все още не е формирана и последиците от употребата на лекарства могат да бъдат вредни за ембриона.

Развитие на плода по седмици

Случва се така, че през първите седмици една жена е пила антибактериални лекарства, без да знае за положението си.

На такъв ранен етап ефектът от антибиотиците обикновено е трудно да се предскаже - ембрионът или ще умре, или ще се роди здраво бебе..

Това се дължи на факта, че връзката между тялото на майката и детето все още не е напълно оформена и има вероятност лекарството да не достигне до плода..

От 3-та седмица на бременността отношенията между майката и плода се засилват. Лекарят, предписвайки лекарството, трябва да вземе предвид неговия ефект върху развитието на ембриона. Компетентният лекар никога няма да настоява да приема антибиотици без основателна причина. Назначаването е допустимо само ако ползите надвишават възможните рискове.

Болестите, изискващи употребата на антибактериални лекарства, включват:

 • респираторни заболявания (пневмония, бронхит, тонзилит, туберкулоза);
 • чревни инфекции;
 • възпалителни процеси в бъбреците и пикочно-половата система;
 • сепсис, отравяне на кръвта;
 • бруцелоза;
 • кърлежова борелиоза;
 • хламидия.

Лечението е най-добре да започне след тест за чувствителност на патогенните бактерии към лекарството. Ако това не е възможно, тогава специалистът предписва широкоспектърни антибиотици..

По време на бременност е категорично невъзможно да се самолекувате.!

Всяко лекарство трябва да се приема само след консултация с лекар, като се спазва стриктно дозировката и продължителността на курса. Това ще намали или премахне отрицателния ефект на лекарството..

Позволени "антибактериални лекарства

Антибиотиците са разделени на три основни категории в зависимост от техните токсични свойства: