Когато се подготвят за зачеване, бъдещите родители трябва да вземат предвид много фактори - изключването на алкохол, и правилната диета, и адекватната почивка, и специалната подготовка на тялото. Имайте предвид, че минералите и витамините за мъжете са не по-малко важни при планирането на бременност, отколкото за жените. Те са длъжни да нормализират производството и да подобрят качеството на спермата, както и да изпълняват редица други важни функции..

"Мъжки" витамини и минерали

Списъкът на витамини и минерали, от които мъжът се нуждае, когато планира бременност, включва:

 • цинк;
 • витамин Е;
 • фолиева киселина;
 • селен;
 • L-карнитин.

Това е важен микроелемент, участващ в сперматогенезата, както и в синтеза на хормони, по-специално тестостерон и FSH. Това е необходимо за правилното узряване на сперматозоидите, както и за изграждането на външната им мембрана и опашка. Проучванията показват, че добавянето на цинк подобрява броя на сперматозоидите, подвижността, формата, качеството и способността за оплождане на яйцеклетка. Излагането на стрес, цигарен дим, опасности за околната среда и алкохол може да изчерпи резервите на цинк в тялото ви.

Мъжът се нуждае от поне 15 mg цинк на ден, но в случай на проблеми със зачеването на дете, тялото се нуждае от по-високи дози от този микроелемент. Ако планирате да попълните семейството си, цинковите препарати (като други витамини и минерали) трябва да се приемат 3 месеца преди планираното зачеване, тъй като процесът на узряване на спермата отнема от 72 до 90 дни.

Витамин Е (токоферол)

Това е мастноразтворим витамин с мощни антиоксидантни ефекти. Увеличава броя, подвижността и качеството на сперматозоидите. Потискайки активността на свободните радикали, витамин Е предпазва сперматозоидната мембрана от разрушаване. Учените са показали, че добавянето на токоферол подобрява цялостната способност на сперматозоидите да проникнат в яйцеклетката. Освен това веществото увеличава шансовете за успешен резултат на IVF..

Фолиева киселина (витамин В9)

Това е водоразтворимо вещество, което е необходимо за сперматогенезата. Изследванията показват, че при дефицит на фолиева киселина при мъжете се наблюдава намаляване на количеството еякулат и нарушение на морфологията на сперматозоидите. Приемът на витамин В9 при мъжете помага за намаляване броя на дефектните сперматозоиди, като по този начин намалява риска от развитие на плод с генетични аномалии.

Приемът на фолиева киселина е 200 mcg на ден. За зачеване на дете се препоръчва на мъжа да получи двойна доза (около 400 mcg).

Селен

Селенът е микроелемент, който предпазва клетките от окислително увреждане и е полезен за мъжката плодовитост. Подобрява производството, количеството, структурата, качеството, подвижността и функцията на сперматозоидите. Селенът е необходим за нормалното функциониране на епидидима, органите на мъжката репродуктивна система, които служат за узряването и натрупването на сперматозоиди.

Мъжете се нуждаят от 55 до 100 mcg селен на ден. Микроелементът рядко се произвежда като отделна добавка, често е компонент на антиоксидантни и витаминно-минерални комплекси.

L-карнитин

Въпреки че L-карнитинът не е витамин, той също играе огромна роля за мъжката плодовитост. L-карнитинът осигурява правилното съзряване на сперматозоидите, спомага за намаляване на броя на атипичните форми на сперматозоиди.

L-карнитинът в по-високи дози, надвишаващ няколко пъти дневната нужда (300 mg / ден), подобрява плодовитостта. Приемът на това вещество в ниски дози е малко вероятно да повлияе сериозно на качеството на спермата..

Витамин С (аскорбинова киселина)

Това е антиоксидант, който помага да се предотврати окислителното увреждане на генетичния материал на спермата и подобрява подвижността на спермата. Липсата на аскорбинова киселина води до влошаване на имунитета и чести настинки. Източници:

 • Чушка;
 • цитрусови плодове;
 • Брюкселско зеле и броколи;
 • Ягода.

Приемът на аскорбинова киселина за здрави мъже е най-малко 90 mg дневно. Експертите по планиране на бременността твърдят, че дневните дози по време на подготовката за зачеване могат да достигнат 500-1000 mg.

Препарати Сперотон и Синергин

Витамини за мъже, когато планирате зачеване на дете, могат да се набавят с храна. Въпреки това, в случай на излагане на фактори на околната среда, стрес и при наличие на проблеми с репродуктивното здраве, само правилното хранене не е достатъчно. Нуждата от витамини се увеличава значително. В такива случаи е препоръчително да знаете какви витамини трябва да пие мъжът, когато планира бременност като част от сложни препарати.

Speroton съдържа витамини за планиране на бременност (E и B9), цинк, селен и L-карнитин в увеличени дози. Има мощен комплексен ефект в случай на затруднения със зачеването. Доказано е, че приемането на Сперотон:

 • увеличава подвижността на спермата с почти 50%;
 • увеличава концентрацията на сперматозоиди с 43,2%;
 • увеличава броя на сперматозоидите с правилната структура.

Показания за употребата на Speroton са планирането на бременността и необходимостта от подобряване на качеството на спермата. В последния случай лекарството се използва като част от сложната терапия. Увеличава шанса за естествена бременност (без използването на техники за изкуствено осеменяване).

Комплексът Synergin също ще бъде полезен. Действието на това лекарство е насочено към увеличаване на броя на сперматозоидите с правилната структура и защита на генетичния материал.

НЕ Е РЕКЛАМА. МАТЕРИАЛЪТ, ПРИГОТВЕН С УЧАСТИЕТО НА ЕКСПЕРТИ.

Витамини за мъже при планиране на бременност

Не е тайна, че здравословното състояние на двамата участници в този процес е еднакво важно за успешното зачеване. А витамините за мъжете при планиране на бременност са също толкова необходими, колкото и за жените..

 1. Подготовка за бременност: какво трябва да знае мъжът
 2. Кога да започнете да планирате бременност
 3. Как да подобрите здравето си, когато планирате бременност
 4. Витамини и вещества при планиране
 5. Витаминни марки
 6. Отзиви за приемането на витаминни комплекси

Ще изучаваме витамини за мъже при планиране на бременност, както и какво се включва в мъжките витамини и как тези вещества влияят върху здравето на нероденото дете.

Подготовка за бременност: какво трябва да знае мъжът

Раждането на бебе е толкова важна стъпка, че си струва да се подготвите за него дори на етапа на планиране на бременността. Всички сме загрижени за здравето на нероденото бебе, тук играят роля много фактори: условия на живот, емоционален климат, екология и на първо място здравословното състояние на бъдещите родители.

Не е тайна, че и майката, и бащата участват еднакво в зачеването на дете, което означава, че организмите и на двамата трябва да са подготвени, така че детето да се роди без психически и физически отклонения. Като цяло целият бъдещ живот зависи от физическото състояние на родителите по време на зачеването на бебето. Например, полът на детето се определя от Х хромозомата, за която отговаря бащата. И тогава задачата на майката е да създаде идеални условия за вътрематочното развитие на бебето..

Кога да започнете да планирате бременност

Препоръчително е да планирате бременност поне шест месеца преди датата на планираното зачеване. През този период трябва да се извърши цял набор от дейности: да се подложи на медицински преглед, да се коригира диетата, да се отървете от лошите навици, да се намали прекомерният физически и емоционален стрес.

Дори ходенето до банята и сауната трябва да се третира внимателно.

Как да насърчим здравето при планиране на бременност

При липса на хронични заболявания бъдещите татковци трябва да се погрижат за укрепване на здравето в няколко посоки едновременно:

 • възстановяване и поддържане на имунитет. Семейството трябва да бъде възможно най-безопасно от всякакви инфекции;
 • общо укрепване на тялото, небалансирано от монотонна храна, бързо хранене, лекарства за изграждане на мускулна маса и др.;
 • повишена устойчивост на стрес. Необходимо е не само да изчакате раждането на дългоочакваното дете, но и внимателно да го отгледате. Тук човек не може без силни нерви;
 • подобряване на потентността и качеството на сперматозоидите.

Витамини и вещества при планиране

Нека поговорим по-подробно на кои витамини и минерали трябва да обърнете специално внимание.

Нека започнем с фолиева киселина (витамин В9). Той влияе върху създаването и нормалното развитие на всички клетки в тялото и следователно върху производството на сперматозоиди. По-важното е, че при нормално ниво на фолиева киселина в мъжкото тяло броят на дефектните сперматозоиди значително намалява, тоест шансът за зачеване на здраво бебе се увеличава значително.

Имайте предвид, че фолиевата киселина не се натрупва в организма, което означава, че трябва постоянно да попълвате запасите й, да я набавяте от храната или да приемате специални витаминни комплекси. Това вещество се съдържа в зеленчуци, цитрусови плодове, бобови растения, авокадо, броколи, брюкселско зеле и карфиол, ядки, цвекло, целина, моркови, тиква.

Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти, ефектът му върху повишаването на защитните свойства на телесните клетки трудно може да бъде надценен. Подвижността и жизнеността на сперматозоидите зависят от това, поради което витамин Е е толкова важен за бъдещите татковци. Витамин Е е богат на растителни масла, ядки, соя, червен пипер.

Витамин С повишава общата устойчивост на организма, освен това има положителен ефект върху нивата на тестостерон. Можете да поддържате необходимото количество витамин С, като ядете цитрусови плодове, касис, морски зърнастец, шипки.

Витамин В11 (L-карнитин) има положителен ефект върху работата на сърдечния мускул, укрепва нервната система, помага при лечението на мъжкото безплодие и същевременно спомага за намаляване на наднорменото тегло. Източници на витамин В11 са червено месо, риба, птици, млечни продукти.

Цинкът участва в синтеза на тестостерон, има положителен ефект върху подвижността на сперматозоидите. Чистата, здрава кожа, здравата коса и нокти са един индикатор за достатъчни нива на цинк в организма. Цинкът се съдържа в големи количества в морски дарове, шоколад, гъби.

Селен - нуждата на организма от този микроелемент е много незначителна, но неговият дефицит може да повлияе отрицателно на сексуалната активност и репродуктивната функция. До голяма степен това се отнася за мъже в по-зряла възраст. Можете да осигурите на тялото селен, като включите в диетата морски мекотели, карантии, шам-фъстъци. Той присъства и в пилешките жълтъци..

Йодът е основният микроелемент, който влияе върху функционирането на щитовидната жлеза. Именно тази жлеза има пряк ефект върху репродуктивната функция. За да осигурите на тялото йод, трябва да обогатите менюто с морски дарове, включително водорасли, риба.

Витаминни марки

Фармацевтичната индустрия предлага огромен избор от комплекси, съдържащи основни витамини и минерали за мъжете при планиране на бременност.

Помислете за състава на най-популярните и добре доказани лекарства.

Vitrum Prenatal съдържа голямо количество фолиева киселина.

"Азбука" е укрепващ комплекс, съдържа 13 витамина и 9 минерала, както и екстракт от сибирски женшен, признато средство за повишаване на потентността.

"Дуовит" - освен витамини от група В (В6, В12, фолиева киселина) съдържа антиоксиданти, витамини А, С и Е.

Orthomol Fertil Plus е перфектно балансиран витаминен комплекс, който има благоприятен ефект върху репродуктивната функция. Производителят обещава да подобри качеството на спермата с редовна употреба. Формулата на лекарството е проектирана по такъв начин, че неговите компоненти да подсилват действието на другия, като по този начин увеличават ефективността. Приятният бонус е способността да си позволите да се отклонявате от диетата, да водите по-спокоен начин на живот.

Можете също така да обърнете внимание на такива мъжки витаминни комплекси като "Profertil", "Selmevit", "Seltsink Plus", "SpermActive", "Spermastrong". Всички тези лекарства действат чудесно, ако мъжът ги използва редовно в подготовка за зачеване..

Лекарствата, споменати в статията, обикновено се понасят добре, но ако се появят алергични реакции, трябва незабавно да спрете приема на лекарството и след консултация със специалист да извършите пълна подмяна.

Отново всичко по-горе е от общ характер и се отнася за мъже, които не страдат от изразени патологии. Витаминните комплекси във всеки случай трябва да се приемат по препоръка на лекар. Ако обаче бъдещият татко има чернодробни и бъбречни заболявания, остра стомашна язва, активна форма на туберкулоза, злокачествени тумори, възпаление на пикочно-половата система, витаминните препарати трябва да се приемат само под наблюдението на лекар..

Отзиви за приемането на витаминни комплекси

Елвира: „Пихме Спермаплант и забременяхме през втория месец“.

Наталия: "Пихме" Дуовит "(за жени и мъже), след това фолиева киселина за един месец".

Джулия: „Пихме Спермактин. Скъпо лекарство, но ефективно. Шест месеца по-късно някъде забременях ".

Камила: Karniton-Pro и Selzink-Plus. Съпругът ми пиеше, бяхме вече бременни. Отлични витамини ".

Наталия: „Той пиеше фолиева киселина с мен. Започна след около 2-3 месеца. И, разбира се, по същото време беше без алкохол (не пуши) ".

Анна: „Преди тази бременност съпругът ми пиеше само фолиева киселина. И преди вторият лекар да предпише и Омега-3 ".

Накрая добавяме, че витамините не са сладкиши, а излишъкът от тях е толкова вреден за здравето, колкото и липсата. В периода, предхождащ зачеването, трябва да приемате препоръките и инструкциите на лекаря възможно най-сериозно. Успешна бременност и здраве!

Витамини за тези, които планират бременност

Помагат ли ви витамините да забременеете? Защо бъдещите татковци ще ги вземат? Кои витаминни комплекси са подходящи и кои могат да навредят? Нашият нов експерт - Елена ТЕЛИНА ( Ленадок ), акушер-гинеколог, заместник главен лекар по акушерство и гинекология на Медицински център "AVICENNA" разказа на сибамите всичко, което искахме да знаем за витамините за планиращите бременност.

Има ли нужда от витамини за планиращите?

Ако вашата диета е идеално балансирана, имате целогодишен достъп до пресни зеленчуци и плодове „от храста“, не се уморявате на работа, рядко се разболявате и никога не се изнервяте, тогава може би тази статия не е за вас - лесно можете да се справите без витамини на етапа планиране на дете (ако, разбира се, наистина съществувате).

Но за всички останали жени приемът на определени витамини по време на подготовката за зачеване и бременността ще бъде много полезен. Недостатъчно разнообразното хранене, стресът, умората водят до липса на витаминни "резерви", което увеличава риска по време на бременност:

нарушения на развитието на плода.

Коментар на специалист

Все по-трудно става създаването на необходимия резерв от микроелементи, минерали и витамини в организма само с помощта на храната. Това се дължи на сезонността (не през цялата година има достъп до пресни зеленчуци и плодове от градината), особеностите на съхранението на храните (нетрайните храни са икономически нерентабилни и консервантите не удължават живота на витамините; това се отнася както за месото, така и за млечните продукти), нашия собствен начин на живот ( стрес, претоварване, намален имунитет, хормонални промени, нарушаване на диетата).

Доказано е, че недостатъчният витаминен резерв по време на бременност провокира развитието на анемия, токсикоза, хронична умора, депресия, причинява биохимични и метаболитни нарушения, води до увреждане на тъканите и органите, увеличава риска от вътрематочна патология, нарушено физическо и психическо развитие на децата.

Витамините помагат да забременеете?

Приятна изненада - приемът на витамини в подготовка за бременност увеличава шансовете за успех и може да ускори зачеването! Е, как да не ги пием след това?

Коментар на специалист

В медицината има цяла област - предварителна подготовка, тоест подготовка за бременност на етапа на планиране, която включва не само клинично и лабораторно изследване на съпрузите, но и създаване на определен витаминен резерв. За да укрепите тялото си на правилното ниво и да създадете благоприятни условия за бременност, трябва да започнете да приемате витамини 3-4 месеца преди началото му. В организма на бъдещата майка всички биохимични процеси се ускоряват, следователно нуждата от витамини също се увеличава с 1,5-2 пъти.

Защо бъдещият татко се нуждае от витамини?

Много двойки не могат да забременеят поради спада в репродуктивната функция на мъжа. Плодовитостта при мъжете зависи, наред с други неща, от обичайната липса на витамини.

За да подобри качеството на сперматозоидите и да отгледа „армия“ от здрави и активни сперматозоиди, мъжът трябва да вземе:

Фолиева киселина (В9). Той насърчава образуването на подвижни сперматозоиди с правилната структура.

Витамин Е. Предотвратява увреждането на сперматозоидите.

Витамин С, цинк, селен. Те нормализират половото влечение, подпомагат сексуалната активност.

Коментар на специалист

Силна половина от човечеството също страда от недостиг на витамини, така че витаминната профилактика е необходима и за двамата съпрузи. При мъжете приемът на витаминни комплекси увеличава плодовитостта!

Витамини и минерали, необходими за планиращите бременност

„Въпреки факта, че витамините са показани за почти всяка жена, която планира бременност, приема специфични лекарства и дори повече витаминни комплекси, по-добре е да започнете след преглед от лекар. Вашите нужди могат да се различават значително от средните!

Повечето специалисти по планиране обаче се нуждаят от стандартен набор от витамини и минерали..

Фолиева киселина

Това е един от основните витамини за бременност. Той е абсолютно важен за развитието на ембрионалната нервна система (нервна тръба). Ако в началото на бременността жената има сериозен дефицит на фолиева киселина, това е изпълнено с нарушения на развитието на плода.

Коментар на специалист

Фолиевата киселина е от съществено значение както при подготовката за бременност, така и след бременността. Този витамин В участва в процесите на клетъчно делене и растеж, в производството на амино и нуклеинови киселини, в образуването на всички кръвни елементи (еритроцити, левкоцити, тромбоцити). Всичко това е от голямо значение в процеса на раждането на нов живот..

Препоръчителната минимална доза е 200 mcg / ден. Той е част от витамините "Femibion", "Folio", комплексът "Elevit pronatal" и "Vitrum prenatal".

Витамин А

Това е полезен и необходим витамин за бременност и планиране, но никога не трябва да се увличате с него! Витамин А хипервитаминозата е изпълнена с тератогенни ефекти - може да причини фетални малформации.

Според препоръките, разработени от международни организации, занимаващи се с проблемите с вродени малформации при деца, максимално допустимата доза за бременни жени е 6-10 хиляди IU (2-3 mg) на ден. Лекарите считат по-ниските дози за оптимални: 0,8 -1,5 mg на ден.

" Забележка! Витамин А се натрупва в организма, така че ако сте приемали лекарства с високо съдържание на него (например "Aevit"), препоръчително е да отложите планирането на бременността за шест месеца.

Коментар на специалист

Прекомерното натрупване на витамин А по време на бременност може да доведе до вродени дефекти на плода.

Дневната доза е 1,5-2,0 mg / ден. Оптималното количество се съдържа в комплексите "Elevit Pronatal" и "Vitrum Prenatal".

Витамин Е

Витамин Е регулира производството на женски полови хормони, нормализира менструалния цикъл - така че е напълно способен да увеличи шансовете за зачеване.

Коментар на специалист

Витамин Е (токоферол) е необходим на етапа на планиране на бременността, тъй като той участва активно в синтеза на полови хормони и следователно в подготовката на тялото за зачеване. Той предотвратява спонтанни аборти и избледняване на бременността. Мощен антиоксидант, той предпазва клетките от окислително увреждане. По правило в тялото ни липсва този витамин, така че приемът му на етапа на подготовка за бременност е необходим.

Дневната доза на витамин Е е 100-400 IU / ден, не е токсична, дори ако дозата е надвишена 10 пъти. Част от витамините Femibion, комплектите Elevit Pronatal и Vitrum Prenatal.

Витамин Ц

Този витамин се препоръчва особено за пушачи (или пушачи в близкото минало), но при доза, не по-голяма от 100 mg на ден, той е показан на абсолютно всички, ако няма индивидуални противопоказания.

Коментар на специалист

Освен всичко друго, този витамин е необходим за пълното усвояване на желязото, което означава, че е ефективна превенция за развитието на анемия, съдови нарушения и токсикоза..

Дозировка 60-100 mg / ден.

Част от Elevit Pronatal и Vitrum Prenatal.

Селен

Но с популярния днес селен е по-добре да внимавате и да го пазите. Този наистина необходим микроелемент може да се натрупва и просто да отрови тялото. Следователно - без самоозначения!

Коментар на специалист

Селенът е имуномодулатор, противовъзпалителен елемент, който засилва ефекта на витамините С и Е. Заедно с магнезия, селенът контролира клетъчното делене, предотвратявайки новообразувания. В същото време, когато селенът се натрупва прекомерно, той може да има токсичен ефект, водещ до пилинг на кожата, загуба на коса и нервни разстройства. Преди да вземете допълнително селен, трябва да определите нивото му в организма..

Магнезий

Магнезият често е наричан „основният женски минерал“, тъй като влияе върху женската репродуктивна система и участва в свиването и отпускането на матката. Ние пием!

Коментар на специалист

Магнезият е един от основните елементи в живата клетка. Той е от най-голямо значение за работата на сърцето, а също така осигурява на тъканите кислород, разширява кръвоносните съдове, намалява налягането, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и коронарна артерия, има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система (както централната - борба със стреса и пренапрежението, така и периферната - подобрява нервната проводимост, елиминира конвулсиите). Заедно със селена, магнезият осигурява нормалното функциониране на ендокринната система (в частност панкреаса), нормализира функционирането на стомашно-чревния тракт. Заедно с витамин В5 и фолиева киселина, той предотвратява различни вродени патологии, спонтанни аборти, нормализира процеса на раждане и кърмене.

Препоръчителна дневна доза - 300-500 mg.

За жени, планиращи бременност, препоръчваме Magne B6 или Magne B6 forte.

Както знаете, Сибир е включен в списъка на регионите на Русия, където йодният дефицит е особено изразен. Това означава, че йодът е показан на всички нас просто въз основа на местоживеенето. Освен ако, разбира се, няма противопоказания...

Коментар на специалист

Йодът участва в работата на ендокринната система - влияе върху производството и метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин), които са важни за половата функция. В репродуктивната сфера липсата на този микроелемент се превръща в различни патологии: спонтанни аборти, аномалии на плода, безплодие.

Живеем в зона с йоден дефицит, така че приемът на йод е необходим. Дневната нужда е 200 мкг. Съществува обаче и прекомерно производство на хормони на щитовидната жлеза - тиреотоксикоза, поради което, преди да се предпише лекарството и да се определи дозировката му, трябва да се приемат хормони на щитовидната жлеза TSH, T3 и T4.

Мултивитаминни комплекси: кой да изберете, когато планирате бременност

Много по-лесно е да закупите витаминен комплекс, в който всичко, от което се нуждаете, вече е в правилната дозировка, вместо да търсите всеки елемент поотделно, да избирате дозировката и да пиете лекарствата с шепи. Въпреки това, почти няма специални витамини за тези, които планират да произвеждат, а мултивитаминните комплекси и витамините за бременни жени не винаги отговарят на нуждите на онези, които са на път да се присъединят към редиците на бъдещите майки. Не можете без консултация със специалист!

Коментар на специалист

Подходът към избора на витаминен комплекс остава спорен. Тук е важно да не изпадате в състояние на хипервитаминоза, което също е неблагоприятно. Когато предписваме лекарство, ние оценяваме всеки пациент (семейна двойка) поотделно. Важно е да има екстрагенитални и съпътстващи патологии, първоначалните показатели на лабораторни изследвания за микроелементи (магнезий, калий, натрий, хлор, желязо и др.), Влиянието на средата на живот (йоден дефицит, зони с дефицит на желязо).

Препаратът "Фемибион-1" отговаря на много изисквания - съдържа необходимата фолиева киселина, витамин Е и йод. Освен това бременните жени могат да продължат да приемат Фемибион-1 през първия триместър. На етапа на планиране витаминните комплекси "Elevit pronatal" и "Vitrum prenatal" са се доказали добре. Няма идеален витаминен комплекс, просто трябва да изберете оптималния, като вземете предвид състоянието на организма.

Заедно с нашия експерт Елена Телина анализирахме популярни витаминни комплекси, както и специални витамини за бременни и планиращи жени. Резултатът беше тази таблица, която може да се използва като напомняне при избора на витаминен комплекс..

Витаминен комплексКоментар на специалист
"Фемибион-1"Съдържа незаменима фолиева киселина, витамин Е и йод. Освен това бременните жени могат да продължат да приемат Фемибион-1 през първия триместър.
"Елевит пронатал"Те са оптимален по състав за бременни жени и са се доказали добре на етапа на планиране. Тези комплекси са подходящи за пациенти, за които йодът е противопоказан (с хипертиреоидизъм или аденом на щитовидната жлеза). Може да се наложи да вземете допълнително йод след получаване на резултати от хормони на щитовидната жлеза.
"Vitrum пренатална"
"Vitrum пренатална форте"Подходящ за плановици. Съдържа достатъчно фолиева киселина, оптимално количество магнезий, йод, витамин Е, калций.
"Матерна"
"Pregnoton"Тази хранителна добавка е по-подходяща за жени с ПМС, менструални нарушения (свещен екстракт от Витекс влияе върху производството на полови хормони и пролактин). Не всички пациенти харесват вкуса на това лекарство.
"Пиковит"Достатъчно изчерпан комплекс.
"Класически мулти-табове"Всеки от тези комплекси може да бъде препоръчан за тези, които планират бременност..
"Undevit"
"Дуовит"
"Поливит"
"Азбука"
"Супер комплекс NSP"Прекалено концентриран комплекс.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯТА СА ВЪЗМОЖНИ. НЕОБХОДИМА СПЕЦИАЛИСТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Важно? Споделете връзката в социалните мрежи!

Витамините помагат в борбата с безплодието

 • 11 октомври 2012 г.

За съжаление, според Световната здравна организация, около 20% от семейните двойки в детеродна възраст са изправени пред проблема с безплодието. Около една трета от тях не могат да имат потомство по „вина“ на жената, друга трета - мъже, а в други случаи и двамата съпрузи имат определени проблеми с репродуктивното здраве.

Приблизително половината от безплодните двойки страдат от така нареченото ендокринно или секреторно безплодие, причинено от различни хормонални нарушения, които влияят негативно на съзряването на зародишните клетки. При жените се наблюдават нередовни цикли, липса на овулация, при мъжете - недостатъчен брой сперматозоиди, дефекти в тяхната структура, ниска подвижност и жизненост. Използването на хормонална терапия е необходимо само в някои случаи, в останалите е достатъчно да промените начина на живот на по-мобилен, да се откажете от лошите навици, да коригирате диетата си, като я допълвате с комплекс от витамини и минерали.

Освен това има безплодие с неизвестен произход (идиопатично), когато няма очевидни причини за намаляването на плодовитостта или не може да бъде открито. При този тип безплодие е показана и витаминна терапия. Нека се опитаме да разберем кои витамини имат положителен ефект върху репродуктивната функция.

Витамини, мастни киселини, минерали

Въздействие върху плодовитостта

женски пол

мъжки

Витамин А

Насърчава нормалното развитие на фоликулите, нормализира количеството и състава на цервикалната течност.

Регулира производството на полови хормони, ускорява сперматогенезата. Увеличава броя на здравите и подвижни сперматозоиди.

Витамини от група В

Те облекчават предменструалния синдром и токсикозата на бременните жени, регулират хормоналния баланс и продължителността на лутеалната фаза на цикъла. Участвайте в узряването на яйцата, стимулирайте растежа на ендометриума. Предотвратява преждевременно раждане, спонтанни аборти, отлепване на плацентата, прееклампсия и фетални малформации.

Увеличете производството на тестостерон и подкрепете процеса на образуване на сперматозоиди, регулирайте съзряването, жизнеността и броя на зародишните клетки.

Витамин Ц

Нормализира хормоните, продължителността на лутеалната фаза, намалява вероятността от спонтанен аборт и появата на хромозомни аномалии при плода.

Предотвратява натрупването и увреждането на ДНК на спермата. Увеличава техния брой и мобилност.

Витамин D

Стимулира производството на полови хормони, овулацията.

Влияе върху образуването на здраво ядро ​​на спермата.

Витамин Е

Защитава целостта на яйцеклетката, стимулира овулацията и производството на жълто тяло, повишава нивата на прогестерон и предотвратява спонтанните аборти.

Защитава целостта на ДНК на сперматозоидите, стимулира тяхното производство и активност. Подпомага нивата на тестостерон, повишава плодовитостта.

Омега-3 полиненаситени мастни киселини

Те помагат за регулиране нивото на хормоните, по-специално пролактин, който потиска овулацията и нормализира цикъла. Увеличава притока на кръв към репродуктивните органи и количеството "яйчен белтък" в цервикалната слуз. Предотвратява гестоза, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и хиперактивност при деца.

Подобряват кръвообращението в гениталиите, подпомагат функционирането на простатната жлеза,

намалява кръвното налягане, помага за възстановяване на потентността в случай на еректилна дисфункция. Те имат значителен ефект върху жизнеспособността и морфологията на мъжките зародишни клетки. Намалете броя на хромозомните аномалии.

Желязо

Стимулира овулацията и жизнеността на ооцитите.

Излишъкът от желязо е вреден за здравето на спермата.

Селен

Предотвратява хромозомни аномалии, които причиняват спонтанни аборти и вродени дефекти.

Предотвратява увреждането на опашката на спермата. Повишава активността на сперматозоидите.

Цинк

Отговаря за способността на клетките да се делят, баланса на естрогена и прогестерона.

Повишава продуктивността на органите на сперматогенезата и жизнеността на сперматозоидите, защитава генетичния материал в главата на спермата.

Когато избирате, трябва да отдадете предпочитание на витамини от естествен произход, те се усвояват по-добре от организма. Въпреки че витамините се продават без рецепта, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар. Не трябва самостоятелно да определяте дозата, като се фокусирате върху така наречените препоръчителни дневни дози, тъй като едно и също количество витамини не може да бъде оптимално както за едър мъж, така и за крехко момиче. В крайна сметка излишъкът от витамини също има отрицателен ефект върху репродуктивната функция, както и липсата им.

Вземете правилно витамините си и оставете да се получи!

Журналист, завършил Факултета по медицинска журналистика, работи в Медийния институт за обществено здраве. Специализира в следните теми: акушерство, гинекология, репродуктивна медицина, урология, психология

Цинк при планиране на бременност

Колко неща влияят на нашето тяло. За съжаление това въздействие се отразява не само върху здравето ни, но и върху здравето на бъдещите ни деца. Не напразно всички мъдри хора съветват да се запази здравето още от младостта, защото тогава не можете да го купите за никакви пари. Това важи особено за нашата слаба половина - жените, защото те са тези, които дават цялото си здраве, сила, за да раждат дете.

Периодът на бременност за женското тяло е огромен стрес, тъй като за толкова кратко време настъпват колосални адаптивни промени, насочени към растежа на детето. За да не се разстрои онзи прекрасен период от различни заболявания, трябва предварително да се подготвят усложнения за бременността. Не е за нищо, че всички лекари съветват семейните двойки, преди да заченат дете, да се подложат на пълен преглед и да са наясно със състоянието на тялото си. Задължително е това да се прави не само за жена, но и за мъж, защото колкото и странно да е здравето му, това също отразява по-нататъшното развитие на плода.

Когато семейна двойка дойде при лекаря и се консултира с него за по-нататъшна бременност, тогава почти всички лекари веднага предписват на жена фолиева киселина и витамин Е, но много хора забравят за други микроелементи, които са толкова важни по време на бременността. Един от тези елементи е цинкът, когато се планира бременност, той също е необходим, като тези, които се предписват непременно..

Цинкът функционира по време на бременност

За да разберете колко важен е цинкът в тялото на жената по време на бременност, първо трябва да знаете какви функции изпълнява и какво се случва, когато има недостиг. Цинкът е един от най-важните, незаменими елементи в организма, дневната му норма трябва да бъде 10-15 mg. Той изпълнява следните жизненоважни функции на организма: обмен на протеини, въглехидрати, витамини, антиоксидант, ендотелна защита, неутрализация на алкохол, участие в редокс реакции, регулиране на тонуса на кожата и лигавиците и много други.

Както можете да си представите, функциите на цинк се увеличават по време на бременност, тъй като той участва в почти много процеси на формиране на плода, например:

 1. допринася за формирането на здрав скелет на плода;
 2. взема важно участие в разделянето на всички клетки и това е толкова важно по време на вътрематочното развитие;
 3. участва в разработването на антитела срещу различни вируси;
 4. помага при усвояването на протеини и минерали.

По принцип всичко това се случва интензивно през първия триместър на бременността, именно през този период тялото се нуждае от цинк.

Какво причинява липса на цинк при жената?

Недостигът на цинк причинява различни усложнения при бременни жени, като:

 • ранни спонтанни аборти;
 • преждевременно отделяне на нормално разположена плацента;
 • кървене след раждането;
 • хипертонични разстройства.

Усложненията при недостиг на цинк засягат не само здравето на жените, но това, което е най-опасно и непоправимо, развитието на плода. При дефицит на този елемент могат да се развият всякакви малформации (цепнатина на небцето, изкривяване на гръбначния стълб, хидроцефалия), забавяне на вътрематочния растеж. Ето защо цинкът е толкова необходим на жената, когато планира бременност..

Последиците от недостиг на цинк при мъжа

Какво могат да свържат тези думи - бременност, мъж, планиране, цинк? Вероятно ще си помислите, че от тези думи една допълнителна дума е човек, но не, всички те са взаимосвързани и сега нека обясним как.

Първо, ако в организма на мъжа, при планирането на бременност, няма достатъчно цинк, тогава има намаляване на броя на сперматозоидите в еякулата или те могат да бъдат неактивни и нетипични. Това е, което може да забави периода на зачеване..

На второ място, ако момче се развие в утробата, тогава недостигът на цинк може да доведе до нарушение на сперматогенезата. Следователно, при подготовката за бременност е необходимо не само жена да следи нивото на цинк в организма, но и мъж.

Какво да направите, за да избегнете недостиг на цинк?

Има два начина за навлизане в организма: чрез храна или прием на сложни витамини. Цинкът се съдържа в следните храни:

 • тиква;
 • слънчогледови семки;
 • говеждо месо;
 • овнешко;
 • кашу;
 • Орех;
 • бадем;
 • гъби;
 • кефир;
 • пресни плодове и плодове.

Но се случва, че е невъзможно да се възстанови липсата на този елемент само с продукти, тогава се препоръчва да се използват различни биологични добавки или сложни витамини. Ако по този начин се използва цинк при планиране на бременност, отзивите от лекарите не са еднозначни, някои смятат, че за да използвате такива добавки, първо трябва да знаете точно нивото на цинк в организма и такъв анализ се извършва само в частни клиники и след това не във всички.

Други лекари смятат, че всичко вече е изчислено и ще бъде причинено повече вреда, ако този елемент не бъде получен. Но преди да вземете нещо от витаминните комплекси, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар, защото именно той и Вие сте отговорни за здравето и бъдещото си дете..

Базална температура от А до Я

Нашите управляващи са плановици. Опитайте и дайте мнението си! ->

* Скъпи приятели! Да, това е реклама, върти се така!

Ако в организма няма цинк, опитайте се да не опитвате, бременността няма да дойде.

Момичетата гледаха програмата неотдавна и там гинеколог с 20-годишен опит каза, че ако двойките са в добро здраве и не могат да заченат дете, тогава в организма няма цинк. Така че днес отидох и преминах анализа за цинк, резултатът след 10 дни. Така че ще видя дали имам цинк или не и след това ще изпратя съпруга си за този анализ.

Прочетете 31 коментара:

Хм... и какво е отговорно за наличието на цинк в организма?

Е, може да е с липса на какъвто и да е микроелемент. Няма да бъдете тествани за всички. Ето защо се препоръчва да пиете сложни витамини, преди да планирате да станете по-здрави, така че всичко да е достатъчно.

Прочетете за цинка Аз самият бях в шок, когато разбрах.

Няма момиче, на което се смеете, а цинкът е много важен за планирането на бременността. Това е цинк, а не друг елемент от периодичната таблица.

Момичета, това открих за цинка:

Стойността на цинка за хората:
Цинкът е един от жизненоважните микроелементи. Той е от съществено значение за нормалното функциониране на всяка клетка в тялото. Обикновено човешкото тяло трябва да съдържа около 2-3 г цинк. Повечето от тях се намират в кожата, черния дроб, бъбреците, ретината, а при мъжете, освен това, в простатната жлеза. Цинкът е част от ензими и комплекси, които осигуряват най-важните физиологични функции на организма: - образуване, растеж и метаболизъм (метаболизъм) на клетките, синтез на протеини, заздравяване на рани;
- активиране на имунните реакции срещу бактерии, вируси, туморни клетки;
- усвояване на въглехидрати и мазнини;
- поддържане и подобряване на паметта;
- поддържане на вкусовата и обонятелната чувствителност;
- осигуряване на стабилност на ретината и прозрачност на лещата на окото;
- нормално развитие и функциониране на гениталиите. Човек получава цинк главно от храната. Тялото се нуждае от 10-20 mg от този минерал на ден. Къде "живее" цинкът?

Съдържание на цинк в продуктите, mg / kg
- Трици и покълнали пшенични зърна, слънчогледови и тиквени семки, гъби и стриди 130-200
- говеждо, свинско, пилешко месо, карантия 75-140
- телешки черен дроб, речна риба 30-85
- Зърнен хляб, бобови растения, заешко и пилешко месо, жълтъци, ядки 20-50
- Лук, чесън, консерви от риба и месо, бирена мая 8-20
- Обикновен хляб, зеленчуци, плодове, постно говеждо, морска риба, мляко 2-8
Плодовете и зеленчуците обикновено са с ниско съдържание на цинк. Така че вегетарианците и хората, които не ядат достатъчно храни, съдържащи този микроелемент, могат да развият дефицит. Дългосрочната консумация на храни, които са твърде солени или твърде сладки, също може да намали нивата на цинк в организма. Дефицитът на цинк може да бъде свързан с нещо повече от лоша диета. Причинява се от намаляване на функцията на щитовидната жлеза, чернодробни и бъбречни заболявания и лошо усвояване на този минерал от организма. Приемът на определени лекарства, като някои противозачатъчни хапчета и хормонални лекарства, калциеви добавки (особено от по-възрастни жени), също може да намали нивата на цинк в организма. Недостигът на цинк е причина за заболяването
Ниските нива на цинк в кръвта са често срещани при редица заболявания. Те включват атеросклероза, цироза на черния дроб, рак, сърдечни заболявания, ревматизъм, артрит, диабет, язва на стомаха и дванадесетопръстника и телесни язви. Липсата на цинк в организма се проявява със следните симптоми:
- забавяне на растежа при деца,
- късен пубертет,
- импотентност при мъжете и стерилитет при жените,
- лошо заздравяване на рани,
- раздразнителност и загуба на паметта,
- появата на акне,
- фокална загуба на коса,
- загуба на апетит, вкус и мирис,
- чупливи нокти,
- чести инфекции,
- нарушена абсорбция на витамини А, С и Е,
- повишени нива на холестерол. При недостиг на цинк по ноктите се появяват бели петна. Това явление се нарича левконихия. Често този симптом придружава повишена умора, намалена устойчивост към инфекциозни, алергични и някои други заболявания. Ако в тялото ви липсва цинк, трябва да ядете повече животински продукти, както и трици, покълнала пшеница, пълнозърнест хляб и други храни, богати на цинк. Съдържанието на цинк по време на бременност се намалява с около 30%. Това може да увеличи вероятността от спонтанен аборт и преждевременно раждане и да причини ниско тегло при раждане. Ето защо се препоръчва на бременните жени да консумират богати на цинк храни ежедневно..

Окленка, браво, сега се убедихте за цинка.

Може би това е вярно, дълго време не можех да забременея, проверих всичко, лекувах го и нищо. Отидох на ендоку, предадох го на хормони, всичко е наред, но тя ми препоръча да пия "цинцит" - тези таблетки са толкова лепкави - в същия цикъл забременях (макар че всичко свърши зле, ZB, нямаше достатъчно прогестерон), но за да забременея се случи! Помисли за това.

Lmari, никой не се смее, но съм съгласен, че всички елементи са важни! Ако изведнъж се натъкнете на друга програма, те ще говорят за други микроелементи и вие ще отидете да го вземете... между другото, ако сте имали проблеми с цинка, същите тестове за щитовидната жлеза, черния дроб, бъбреците, особено съсирването на кръвта и т.н. ще помогне да го намерите... така че просто няма значение :)

AnKa884, не, аз не само внимавах за това в програмата, но и в книгите, които беше написана, просто дойдох в книжарницата и се усмихнах куп книги за зачеването на дете (не мога да забременея) навсякъде има цинк. Така че зависи от вас.

Ако в организма няма цинк, трябва да потърсите причината в нещо друго, а не да поглъщате хапчета, съдържащи цинк

Разбира се, ако всички анализи са нормални и няма отклонения. Със сигурност ще напиша какъв анализ ще направя. Планираме вече 2 години. Но те започнаха да се занимават сериозно с този проблем само за една година (бяха изпратени куп тестове)

Loveday, не казвам да гълтате хапчета, няма продукти, съдържащи цинк.

Svetikbn и как взехте хапчетата по доза и кога да започнете да пиете.

Lmari, не мисля, че цинкът е панацея. Има много други причини за проблеми с плодовитостта. Не мисля, че всички книги за планиране са свързани само с цинк..

Взех хормони в 3DC, след 3-4 дни показах резултатите на лекаря. Казах й, че не мога да забременея, затова тя ми предписа „Zincit”, „Selmevit” (това са витамини със селен, селенът също помага, приятел не може да роди дете, по време на следващата бременност пие селен, само течен, ражда) в продължение на 1 месец, каза, че помага много. Купих и пих същия ден. 1 опаковка Цинцитът издържа само 20 дни, има 2 туби от 10 таблетки. За 1т. 2р. Разтваряйте във вода на ден, пийте по време на хранене или след това, като сода. Това са витамини, няма да стане по-лошо.

Rydgel, разбира се не, но това вероятно е важно при зачеването. Ясно е дали има нещо, например запушване на фалопиевите тръби или др. Ясно е, че никой цинк няма да помогне. Не ако всичко е наред с тестовете на всички и двойката не може да забременее, препоръчва се и двамата да пият цинк.

Lmari, благодаря все пак :) но пак, ако имаше недостиг на цинк, щеше да излезе наяве :)

Lmari, мисля, че обичайният курс на витамини (където цинкът присъства) няколко пъти в годината е достатъчен. Не се притеснявайте да надцените стойността на цинка.

AnKa884, ще ти пиша в анализа след 10 дни. Това е колко време отнема.

Lmari, ДА! Пийте само ако лекарят го разбере и сам го предпише! :) Нямам коментар по този въпрос :)

AnKa884, затова отидох при 5 гинеколози, мисля какво ще кажат и всички единодушно повтарят всичко е наред със съпруга ви провери всичко е наред. Гармона премина всичко перфектно тръбите са добри, според лекарите, само бременна. И също така чух, че няма несъвместимост между мъж и жена. Наистина мислех, че не сме подходящи един за друг, и тогава сгреших..

AnKa884, платих около 20 тона за тестовете, всичко това е все още единственото нещо, което отидох при лечителката и тя каза, че всичко е наред, но съпругът ми беше безплоден от бивш приятел. И тя излетя. Сега вярвам, че мога да забременея.

Lmari, тъй като от физиологична гледна точка всичко е наред, може би си струва да се отпуснете психологически и да не търсите ако не запушване на тръбите, а след това липса на цинк и след това всички други елементи.

Момичета, определено ще изчакате две ленти на теста, най-важното е да повярвате. Успех на всички. И ако цинкът помага на някого да пише.

Lmari, за несъвместимост, чух и изключително различни мнения от "това никога не се случва" до "това е реално !!" :) тук няма какво да кажа за съжаление... и тук всичко е идеално, добре, точно като теб, но и тук нищо не се получава :) за проклятието от миналото и те ми казаха, или по-точно бившата му жена го прокле сама, тя просто каза „не целувай бузата на детето си” :))) Срамно е, разбира се, но аз не вярвам в това, тя отиде.

Lmari, и успех на вас. Всичко ще се получи за всички, вярвам! Skink или без това няма значение!

"Цинцит" е хранителна добавка, дерматолог ми го изписа миналата година, не знам от него или не, но след месец взех хормони и тестостеронът ми изчезна!

Мнозина са готови да повярват дори на проклет плешив (липса на цинк)! Ако само да отпишете проблеми с плодовитостта върху нещо! Ето как всички двойки, които не могат да го получат, имат дефицит на цинк на първо място! И само това пречи! О, момичета, не ми казвайте!

Здравейте! Много информативно! Благодаря. Лекувам косата си и ми беше предписано да пия цинцит заедно с други липсващи минерали. Месец по-късно преминах контролния тест - цинкът все още е нисък. Оказва се, че или не се абсорбира, или се измива. Четох, че е измито от алкохол и кафе. Не мога без кафе ((((Какво мога да направя? Да пия по-нататък цинцит? - нивото е ниско... Или да го завържете с кафе? (((

Здравейте на всички, тук съм нов, чета какво пишат тук, изненадан съм. Аз самият работех в медицината, видях това) Имаше бременни жени, на които не само липсваше цинк, но имаше всички положителни инфекции и т.н. И така, както каза един от нас, всичките ни проблеми са извън главата ни

Необходим ли е цинк при планиране на бременност и защо

Всяка жена мечтае за лесна бременност, която завършва с раждането на здраво дете. Но често бъдещите майки и бащи не са готови да забременеят. Много родители имат недостиг на витамини и микроелементи, необходими на организма. Цинкът е един от най-важните минерали за нормалното развитие и формиране на плода..

Ролята на цинка в планирането на бременността за жени и мъже

Този елемент, заедно с други основни минерали (желязо, калций), е един от най-важните за човешкото здраве. В крайна сметка това позволява на бебето да се развива правилно по време на бременност..

Ако в бъдещето има твърде малко цинк, могат да възникнат различни фетални дефекти: изкривяване на гръбначния стълб, хидроцефалия, цепнатина на небцето и други. Ето защо нуждата от този минерал е най-висока през първия триместър..

До края на бременността, когато плодът е напълно оформен, въпросът за спешната нужда от цинк изчезва..

Този елемент играе важна роля при полагане на скелета на дете; той участва в образуването и развитието на костите. Освен това, без цинк, нормалният ход на клетъчното делене, както и процесът на производство на инсулин, са невъзможни..

Освен това, поради липса на цинк в организма, се увеличава вероятността от разкъсване и кървене, както и значително се увеличава рискът от активиране на хронична инфекция..

За да премине бременността и раждането без усложнения, жената трябва да приема около 11 милиграма цинк на ден, при условие че е на възраст над 18 години. Има моменти, когато момичетата стават майки рано. Ако бременната жена е на по-малко от 18 години, цинкът ще се нуждае от два милиграма повече - 13 mg.

Важно е този микроелемент да присъства в необходимото количество не само в тялото на жената, но и в мъжа. Ако бъдещият татко бъде диагностициран с недостиг на цинк, е малко вероятно скоро и безпрепятствено да се зачене дете. В крайна сметка този минерал има огромен ефект върху мъжката потентност: стимулира производството на хормона тестостерон, определя качеството на спермата.

Ако количеството цинк се намали, съдържанието на сперматозоиди в еякулата намалява, те не са толкова подвижни, по-нетипични форми. Поради това процесът на зачеване може да бъде много забавен..

И ето повече за лекарството Elevit при планиране на бременност.

Основни функции на цинка

По време на бременност този елемент е особено необходим, тъй като играе огромна роля в много процеси. Той изпълнява следните функции:

 • Нито един метаболитен процес не е завършен без цинк. Минералът помага на организма да усвоява протеини, минерали.
 • Насърчава образуването и развитието на костите. С негова помощ скелетът набира сила..
 • Цинкът е необходим през целия жизнен цикъл на клетките. Без неговото участие те не могат да се разделят нормално и да се увеличават..
 • Играе важна роля в развитието на имунитета. Цинкът помага на организма да произвежда антитела срещу различни вируси, както и основните защитници срещу външни заплахи - лимфоцитите.
 • Това е необходимо за генерирането, по-нататъшното развитие на кръвните клетки. Хемоглобинът му помага в това, заедно с което цинкът образува единен комплекс.
 • Помага за намаляване на нивата на стрес. Цинкът участва в синтеза на протеини, чието количество е индикатор за промени в настроението.
 • Отговаря за здрава кожа, помага на бременната жена да я поддържа тонизирана и гладка.
 • Образуването на сперматозоиди също не е завършено без този микроелемент. Когато плодовете са узрели и зрели, е важно да има достатъчно този минерал. Ако момче се развие в утробата, тогава липсата на цинк може да доведе до инхибиране на сперматогенезата..
 • Този елемент играе роля в различни процеси на регенерация, както и в смъртта на старите клетки и разпадането на увредените тъкани..

Признаци на недостиг на цинк

За бъдещата майка няма да е трудно да разбере, че в тялото й има недостатъчно количество от това вещество. Въпреки че на практика дефицит се случва доста рядко, бъдещата майка трябва да бъде подготвена за всичко и да е наясно със симптомите, които могат да показват липса на този елемент. Между тях:

 • твърде дълго заздравяване на рани;
 • кожата се отлепва силно, косата става суха, чупи се и ноктите се ексфолират, по тях се образуват малки бели петна;
 • чести инфекции в резултат на намален имунитет;
 • дискомфорт и умора на очите;
 • появата на чернодробна патология;
 • значително влошаване на апетита;
 • смущения във вкуса и обонянието;
 • обриви по кожата на лицето (акне);
 • умора, умора, раздразнителност;
 • диария.

Ако жената е открила поне няколко признака в себе си, тя трябва незабавно да се консултира с лекар, за да избегне различни усложнения в бъдеще..

Хранителни източници

Цинкът се съдържа в много храни. Стридите имат най-висока концентрация на този елемент. Достатъчно е да ядете само едно нещо, за да осигурите на тялото ежедневна нужда от цинк. Но такова ястие е малко вероятно да отговаря на всички поради своята екзотичност и висока цена..

От по-познатите храни, богати на този минерал, са подходящи зърнени закуски и месо. Ако сутрин ядете зърнени храни, приготвени от зърнени храни, можете да получите около 15 милиграма цинк от тях. Също така, много от този елемент се съдържа в бобовите растения, тиквените и слънчогледовите семки и ядките. Цинк има дори в пресните плодове и зеленчуци, както и в плодовете.

Хубавото на този елемент е, че той може да се получи в правилните количества почти безпрепятствено, защото се намира в повечето продукти. В допълнение към изброените може да се намери в пилешко, пуешко, мляко, кисело мляко, риба.

Въпреки факта, че цинкът присъства в растителните храни, не се препоръчва бременна жена да премахва месото от диетата си. В крайна сметка тялото е много по-лесно и в по-големи количества усвоява различни минерали, включително цинк, от животинска храна.

Вижте видео препоръки за подготовка за бременност:

Какви хапчета да се пият при недостиг на микроелементи

Има моменти, когато е трудно да се възстанови балансът в тялото с помощта на обикновени продукти. Има различни хранителни добавки и таблетки, съдържащи този минерал. Но преди да вземе решение за някой от тях, преди зачеването на дете или още по време на бременността, жената трябва да се консултира с лекар. Специалист ще ви помогне да изберете правилните хапчета.

За бременни жени и планиращи зачеване са подходящи:

 • Цинцит. Това е хранителна добавка, една таблетка съдържа много основен минерал - 44 милиграма цинков сулфат. Таблетките се разтварят във вода и са удобни, тъй като приемът им не зависи от храненето - те могат да се използват както преди, така и след хранене. Обикновено лекарството се използва най-малко един месец за възстановяване на баланса на този елемент в организма..
 • Но той има свои противопоказания: не може да се приема с непоносимост към компонентите, съставляващи състава, с тежко бъбречно заболяване, с автоимунни нарушения.
 • Zincovital. Лекарството съчетава цинк и аскорбинова киселина, което също е полезно за бременни жени, тъй като повишава имунитета, помага за елиминиране на вредните вещества от тялото. Индивидуалната доза на лекарството се предписва от лекаря. Обикновено се препоръчва да се пие една или две таблетки през деня. В същото време Zincovital трябва да се изхвърли от тези, които са свръхчувствителни към неговите компоненти..
 • Biozinc. В допълнение към основния минерал, той съдържа глюкоза. Хората, които вече са използвали това лекарство, отбелязват, че се абсорбира много по-добре от другите таблетки. Възрастните се препоръчват да пият по 4 капсули на ден два пъти дневно. Продължителността на курса обикновено е от 2 до 4 седмици. Както при предишните лекарства, основното противопоказание за употребата на Biozinc е непоносимостта към елементите, които съставляват неговия състав.

Трябва да се помни, че е силно обезсърчено бременните жени сами да избират таблетки с този минерал. Консултацията с лекар е задължителна, в противен случай съществува риск от усложнения в резултат на предозиране или неправилен подбор на лекарства.

И ето повече за фолиевата киселина при планиране на бременността.

Липсата на някой от витамините и минералите, включително цинк, може да повлияе негативно на състоянието на майката и бебето. Ето защо, преди да предприемете такава решаваща стъпка като бременността, е по-добре да се „запасите“ с цинк, както и други полезни микроелементи. Ако недостигът се разкрие на етап, когато жената вече е „в позиция“, трябва да обърнете внимание на храни, богати на необходимото вещество, или някои лекарства.

Хранителна добавка Фемибион при планиране на бременност: ползи, рецепция за двойка.... Също така, бъдещият татко се нуждае от цинк и селен, които подобряват активността и качеството на спермата..

Комплекс Elevit при планиране на бременност. Elevit Pronatal е един от най-много. Медта насърчава метаболизма на желязото. Цинкът е необходим за формиране на скелета на ембриона и също така намалява риска от вродени аномалии.

Почти винаги се предписва фолиева киселина при планиране на бременност. Наистина ли е необходимо? Разбира се, защото това ще предотврати патологията.

Имате ли нужда от витамини, когато планирате бременност? Единственият безспорен витамин, който се приема извън.serp-item__ passage. Цинк. Недостигът на този микроелемент влияе върху качеството на клетките. Достатъчно цинк предотвратява.