Тялото на всяка жена е уникален природен феномен, знанието за който все още заема мислите на учените. Жената е променлива, тя е в състояние да расте в себе си и да роди нов живот. И единствената, която е запозната с всички тези процеси, е само тя. Но за да разберете тялото си, да не се противопоставяте на неговата гъвкавост и да се научите как да използвате тези промени, трябва да знаете на какво се подчинява всичко, а именно: фазите на менструалния цикъл.

Женска физиология

Нека започнем с припомняне на информацията от уроците по биология в 9 клас: анатомията на вътрешните органи на женската репродуктивна система. В крайна сметка именно те са отговорни за месечния цикъл при жените..

Централният репродуктивен орган е матката. Това е мощен мускулен орган с форма на круша, покрит със серозна мембрана отвън - периметрия, а отвътре - с променяща се лигавица (ендометриум).

Състоянието на вътрешния слой на матката зависи от фазата на менструацията..

Ендометриумът е слоят, в който яйцеклетката (бъдещият ембрион) ще започне да се развива, така че всеки менструален цикъл се подготвя за „приемането“ на оплодено яйце. В матката се секретират тялото, провлакът и шийката на матката, които се отварят във влагалището.

От ъглите на матката маточните (фалопиевите) тръби се отклоняват, отваряйки се свободно в коремната кухина. В края на всяка има много вили, които водят яйцето в лумена на тръбата. Проходимостта на фалопиевите тръби е една от основните характеристики на репродуктивната система, която осигурява настъпването на бременността.

Яйчниците са сдвоени жлези, разположени в коремната кухина и прикрепени към тях с връзки. Задачата на яйчниците е секреция: те произвеждат женски полови хормони (естрадиол, прогестерон, тестостерон), а също така са място за „съхранение“ и узряване на яйцеклетките.

Работата на вътрешните полови органи не е автономна. Неговото функциониране, както функционирането на всички други органи и системи, се определя от централната нервна система..

Хипофизната жлеза е специална жлеза, която произвежда много жизненоважни хормони, които регулират работата на цялото тяло. За да регулира репродуктивната функция, предният лоб на хипофизната жлеза освобождава фоликулостимулиращи (FSH) хормони, лутеинизиращи (LH) хормони и пролактин в кръвта. На свой ред именно тези биоагенти карат яйчниците да произвеждат женски полови хормони в точното време на определена фаза от менструалния цикъл..

Работата на хипофизната жлеза е подложена на промяна в концентрацията на специални освобождаващи фактори в кръвта, които са хормони на хипоталамуса - специална област в мозъка.

По този начин регулирането на женския цикъл може да бъде представено по следния начин:

Хипоталамус (освобождаващи фактори) Хипофизна жлеза (FSH, LH, пролактин) Яйчници (женски полови хормони).

Хормоналната недостатъчност поне на едно от нивата води до значителни смущения във функционирането на репродуктивната система и изисква коментара на опитен специалист.

По време на раждането яйчниците на момичето съдържат от 1 до 2 хиляди яйца. До етапа на пубертета се определят само 400 хиляди. Техният брой се определя приблизително от броя на овулациите (съответно месечните цикли) за цялата репродуктивна възраст. Ако първата менструация се е случила на 11-15 години, това означава, че всичко е в ред. Ако не, особено когато са налице останалите признаци на пубертет, е време да посетите гинеколог.

Какъв е менструалният цикъл

Менструалният цикъл е форма на работа на женската репродуктивна система, представена под формата на циклични промени в матката и яйчниците и насочена към осъществяване на оплождане и подготовка за евентуална бременност, значението на хормоните, при които е невъзможно да не се предаде значението.

Обикновено женският цикъл продължава 21–35 дни. Неговото начало се счита за първия ден на менструалното кървене, а краят е последният ден преди началото на следващата менструация. Малко хора имат еднаква продължителност на менструалния цикъл. Тя може да варира в зависимост от условията на околната среда и различни фактори. Въпреки това, ако продължителността е в рамките на нормалното, това е физиологично и не трябва да предизвиква безпокойство..

Има 3 фази на менструацията: фоликуларна, овулаторна и лутеална. Всеки период се характеризира със своите характерни промени в яйчниците и ендометриума, влиянието на различни хормони. Той определя настроението, благосъстоянието, сексуалното поведение и дори външния вид на жената..

В някои литератури можете да видите описание на двуфазен цикъл: фазата на овулация навлиза във фоликуларния период, а менструацията може да бъде описана и като четвърта фаза.

По-долу е дадена обща таблица, показваща фазите на менструалния цикъл и техните хормони.

ФоликуларенОвулаторенЛутеал
Хипоталамусни хормонигонадолиберингонадолиберин
Хипофизни хормониФолитропин (FSH) Лутропин (LH) в малки количестваРязък скок в концентрацията на LH
Хормони на яйчницитеКонцентрацията на естрадиол постепенно се увеличаваНамалено количество естрадиолПрогестерон, естроген, тестостерон
Основна фаза на процесаЗреене на фоликулаОвулацияЗреене на жълтото тяло, растеж на ендометриума / бременност

Сега нека разгледаме детайлите на фазите на менструалния цикъл през деня и ефекта от тези етапи върху благосъстоянието.

Фоликуларен

Първата фаза на менструалния цикъл (името му е фоликуларна) се дължи на влиянието на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон. Продължителността му зависи от продължителността на периода и се счита за нормална продължителност от 7 до 22 дни. Обикновено, с период от 28 дни, той е равен на 14 дни. Първата половина на фазата - директно менструация.

Рязкото намаляване на концентрацията на естроген и прогестерон до минимум провокира вазоспазъм на ендометриума, спиране на храненето на лигавичните клетки и неговото отхвърляне. В тъканите започва производството на биологично активни вещества - простагландини. Тяхната висока концентрация задейства контракциите на матката, за да я освободи от ендометриума - започва менструално кървене. Друг ефект на простагландините е да повишат чувствителността на болковите рецептори в отговор на дразнене. Това причинява дискомфорт или болка в долната част на корема до третия ден..

Едновременно с менструацията, гонадолиберините на хипоталамуса причиняват увеличаване на секрецията на FSH и LH от хипофизната жлеза. Под тяхно влияние (а именно FSH), процесът на узряване на няколко фоликула (от 7 до 12 парчета) започва в един от яйчниците, единият от които ще завърши развитието си в този цикъл и ще стане доминиращ (останалите се подлагат на обратно развитие). До края на фазата се наблюдава рязко увеличаване на концентрацията на LH, което води до преминаване към следващата фаза.

Овулаторен

Втората фаза на менструалния цикъл е овулаторна. Продължителността му е само около три дни. Доминиращият фоликул продължава да расте и секретира естрадиол (във втората фаза на цикъла витамин Е или токоферолът е важен, тъй като е необходим за синтеза на женските полови хормони). В същото време се увеличава производството на LH, чиято максимална концентрация води до разкъсване на стената на зрелия фоликул и освобождаване на яйцеклетка от него.

Освободената яйцеклетка живее 2 дни, така че най-добрият период за зачеване е 4-5 дни (два дни преди овулацията, самата тя).

Лутеал

Приблизително на 17-18-ия ден от менструалния цикъл започва лутеалната фаза, по друг начин се нарича фаза на жълтото тяло (тази фаза на цикъла може да започне на 22-23 дни или 10-11). Продължителността му, за разлика от другите два, винаги е 14 дни (допустими са колебания от 14 до 16 дни).

След разкъсването на фоликула на негово място се образува жълто тяло, което синтезира естрадиол, тестостерон и прогестерон.

В началото на бременността преобладаващото количество прогестерон определя имплантирането на оплодено яйце (5-6 дни след оплождането) и по-нататъшното развитие на бременността. До образуването на плацентата именно жълтото тяло ще бъде основният източник на хормони..

Ако срещата със спермата не се случи, бременността не се развива, концентрацията на LH и FSH постепенно започва да се увеличава, жълтото тяло атрофира, количеството естрадиол намалява и след 14 дни цикълът се повтаря.
В различните фази на цикъла жените изпитват съответни промени в ендометриума..

Таблица на фазите на менструалния цикъл и състоянието на ендометриума:

ФазаЕндометриум
МенструацияОтхвърлянето на вътрешния слой на матката възниква поради спазъм на снабдяващите съдове.
ФоликуларенВ тази фаза настъпва растеж на ендометриума Ранна пролиферация (четвъртия - седми ден от цикъла) - дебелината на ендометриума е 3-5 милиметра Фаза на средна пролиферация (8-10 дни) - дебелина 10 мм Фаза на късна пролиферация (11-14 дни) - дебелина 11 мм
ОвулацияВреме на овулация (15-19 дни) - периодът на натрупване на секреция от ендометриалните клетки, фазата на ранна секреция, дебелина на слоя до 12 mm
ЛутеалСредна секреция (20-24-ия ден) - дебелина до 14 mm Късна секреция (25-28-ия ден) - край на секрецията, дебелина до 12 mm

Зависимост на емоционалното и физическото състояние на жената от фазата на цикъла

Различните фази на женския цикъл променят външния й вид, либидото и благосъстоянието всеки ден. Това се дължи на едни и същи хормони..

В първите дни на менструацията женското тяло е доминирано от простагландин. Това вещество насърчава свиването на матката, причинявайки намаляване на прага на болката. Всичко това причинява болки в корема, както и главоболие, болки в гърба и повишена раздразнителност. Това обикновено не пречи на живота, но в противен случай трябва да посетите лекар. Всички болезнени козметични процедури сега са много стресиращи, по-добре е да ги отложите за по-подходящо време. Косата понякога става по-малко управляема, увеличава се производството на себум. Починете си повече, отпуснете се, отдайте се на любимата си храна и добра компания.

3-4 дни от фоликуларната фаза на цикъла е периодът, когато жената не е толкова раздразнителна, болковите усещания стават по-малко, но зацапването продължава. Вътрешният слой на матката обаче е непрекъсната повърхност на раната, така че трябва да внимавате: рискът от инфекция се увеличава.

На петия ден менструацията обикновено приключва, настроението се подобрява, жената усеща прилив на сили и енергия.
В края на менструацията и до самата овулация е най-приятният период. Под въздействието на нарастваща концентрация на лутеинизиращ хормон една жена процъфтява: кожата губи мазен блясък, акне и черни точки изчезват, косата и ноктите стават най-„благодарни“ за процедурите по грижа. Сексуалното влечение се увеличава, достигайки своя връх по време на овулация. Метаболизмът се ускорява, умствените способности се подобряват.

От 15 до 18 дни всички процеси в тялото са насочени към образуването на яйцеклетката и нейното определяне в матката. По това време апетитът се увеличава, могат да се появят храносмилателни проблеми (подуване на корема, запек), тялото продължава да натрупва енергия "за бъдеща употреба", така че сега е по-добре да се следи особено за храненето.

На 20–21 дни фазата на цикъла започва, когато жълтото тяло достигне своя връх. По това време на месеца бременността е невъзможна. Но това е вярно само ако цикълът е 28-30 дни, при други обстоятелства нещо се случва. Ето защо е толкова важно да знаете продължителността на вашия цикъл..

От 21-23 дни и преди началото на менструацията прогестеронът преобладава в кръвта. Жената е спокойна и сдържана, либидото намалява, появяват се кожни проблеми. Прогестеронът омекотява връзките, така че упражненията трябва да се правят с повишено внимание. Три до четири дни преди менструация започва повишаване на простагландините, появяват се симптоми на ПМС: чувствителност на гърдите, промени в настроението, апатия, главоболие. " И тогава цикълът се повтаря.

Диаграмата на фазите на цикъла, съставена в главата на жената през деня, ще ви позволи да контролирате живота си, да предприемете промени в състоянието и временни промени във външния вид, да имате представа за времето на зачеването или да вземете мерки за предотвратяването му, да преминете своевременно необходимия преглед, да определите, че е настъпила бременност и да вземете мерки за него запазване. Опознайте себе си, бъдете интелигентна и образована жена. Да обичаш себе си означава да познаваш природата и физиологията си, внимателно да следиш здравето си.

Нашият менструален цикъл. Какво се случва в женското тяло - подробен анализ през деня.

В този анализ за пример се взема „идеалният“ 28-дневен цикъл..

Ден 1

Денят на началото на менструалното кървене е първият ден от цикъла. Кървенето възниква поради отхвърлянето на ендометриума - слоя на маточната лигавица, "перушина". Това се случва на фона на намаляване на концентрацията на основните "женски" хормони - прогестерон и естроген. През този период броят на простагландините (медиатори на болката) се увеличава, стимулирайки контрактилитета на матката. Това, което е полезно за тялото (матката се свива, отървавайки се от стария ендометриум), за една жена се превръща в изключително неприятен момент в ежедневието, тъй като първият ден на менструацията в повечето случаи е придружен от болка и тежест в долната част на корема. Болкоуспокояващите, често приемани през този период, имат сериозни странични ефекти - те дразнят лигавицата на стомаха и в резултат допринасят за развитието на язвена болест. Ето защо най-добрият подход за решаване на проблема с менструалната болка е приемът на естествени лекарства..

Ден 2
Тялото започва да развива най-важния "фоликул", който носи яйцето. Дискомфортът и болезнеността могат да продължат, докато чувствителността към болка е все още висока. Наистина искам да бъда красива, но точно в този момент хормоните действат срещу нас. Поради ниското производство на естроген, активността на потните и мастните жлези става по-интензивна. Важно е да обърнете повече внимание на кожата си, като например използването на мек грим. Трябва да се помни, че сега косата променя химическата си структура и по-малко се поддава на стилизиране, а оцветяването на косата, направено по време на менструация, трае по-малко. През този период посещението при зъболекар, епилацията и други неприятни манипулации трябва да се отложат за 4-5 дни.

Ден 3

В матката след отхвърляне на лигавицата се образува ранева повърхност, освен това шийката на матката е максимално открехната в наши дни. Поради тези фактори има голяма вероятност от инфекция, което означава, че е препоръчително да се въздържате от секс или поне да се предпазите с бариерни методи за контрацепция..

Ден 4

„Критичните дни“ приключват и затова настроението се повишава значително, но не се надценявайте. По това време всяка дейност, свързана с тежки физически натоварвания, е противопоказана, но леките сутрешни упражнения помагат да се намали продължителността на менструацията и обема на загубата на кръв..

Ден 5

Процесът на оздравяване в матката е завършен. Средно по време на нормална менструация жената губи около 100 ml кръв, което не е толкова много, но ако менструацията трае повече от 5 дни и отделянето е обилно, тогава жената може да развие желязодефицитна анемия.

Дни 6 и 7

В обновеното тяло метаболизмът се ускорява - излишните калории се изгарят по-интензивно, протеините за мускулите се синтезират по-активно, мазнините се разграждат, общият тонус на тялото, издръжливостта и силата се увеличават. „Важният“ фоликул, който расте всеки ден, произвежда все повече и повече естроген. В същото време нивото на тестостерон започва да се увеличава, което е отговорно в женското тяло за качествата, които обикновено се приписват на мъжете: остър ум, добра работоспособност, отлична памет и способност за концентрация. Естрогенът и тестостеронът прогонват обичайната сънливост, придават бодрост и свежест на мислите по-добре от всяко кафе.

Ден 8

Сега концентрацията в кръвта на естроген - основният хормон на женствеността - се увеличава всеки ден. Кожата, косата и ноктите стават най-податливи на различни козметични процедури и просто светят от здраве. След депилация в тези дни кожата остава гладка и мека по-дълго от обикновено.

Дни 9 и 10

До овулацията не остава нищо. В наши дни шансовете за забременяване са много по-големи. Ако мечтаете да имате момиче, вашето време е дошло! Съществува теория, според която сперматозоидите с Х хромозомата (които определят женския пол на нероденото дете) са в състояние да „чакат“ по-дълго освобождаването на яйцеклетката от яйчника в гениталния тракт на жената, така че имате на склад около 4-5 дни. В деня на овулацията и непосредствено след нея се увеличава способността за зачеване на момче.

Дни 11 и 12

Към този ден мислите за работа са все по-далечни и за любовта наистина поглъщат цялото ви съзнание. Основните хормони, отговорни за женската сексуалност и либидото, са водещи. Жената повишава възбудимостта и чувствителността на ерогенните зони, а също така развива специална миризма, която може да привлече мъжкото внимание.

Дни 13 и 14

Под въздействието на естроген стената на зрелия фоликул се спуква и яйцеклетката се освобождава в коремната кухина. В същото време малко количество кръв се излива в коремната кухина и някои жени дори могат да почувстват болезненост в долната част на корема отдясно или отляво (в зависимост от това кой яйчник е овулирал). Когато влезе в коремната кухина, яйцето се улавя от фалопиевата тръба и се изпраща, за да отговори на „мъжкия принцип“. В деня на овулацията жената има най-високото либидо и е в състояние да изпита най-ярки усещания от близостта с мъж. Сексолозите твърдят, че ако жената редовно се въздържа от секс в дните на овулация (страхувайки се от нежелана бременност) и не изпитва оргазъм, тогава нейното либидо може постоянно да намалява с течение на времето. За да може сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката възможно най-бързо, слузта се разрежда, което предпазва входа на матката, а случайният секс в наши дни е изпълнен с венерически болести.

Ден 15

На мястото на спукания фоликул започва да се образува жълто тяло. Това е специална формация и, независимо дали е настъпило оплождане или не, тя ще подготви тялото за бременност в рамките на 7-8 дни. Жълтото тяло започва да произвежда хормона прогестерон - основният хормон на бременността, целта му е да превърне активно и безгрижно момиче в бъдеща майка.

Ден 16

Прогестеронът започва подготовката на маточната лигавица за имплантиране на яйцеклетки. Бъдете особено внимателни с въглехидратите, тъй като апетитът се увеличава през тази фаза на цикъла, а наддаването на тегло е най-бързо..

Ден 17 и 18

Тялото активно съхранява хранителни вещества за бъдеща употреба, в резултат на което метаболизмът на мазнините се променя. Излишните мазнини забележимо развалят фигурата и създават повишено натоварване на сърцето и кръвоносните съдове. Ето защо, през тази фаза на цикъла, опитайте се да увеличите дела на растителните мазнини в ежедневната си диета, добавете чесън и червена риба към вашата диета, обогатете диетата си с ферментирали млечни продукти и фибри..

Ден 19

Въпреки че овулацията е приключила, през втората фаза на цикъла тялото поддържа доста високо ниво на тестостерон, което увеличава либидото. По-високо производство на тестостерон сутрин - изпълнете зората със страст и нежност.

Ден 20

Цъфтежът на жълтото тяло и концентрацията на прогестерон в кръвта достига максималната си стойност. По това време яйцето, движещо се по фалопиевата тръба, се приближава до матката. Смята се, че от този ден нататък вероятността от бременност е значително намалена..

Дни 21 и 22

На фона на повишено ниво на прогестерон, който действа като антидепресант, ние ставаме „непроницаеми“ за неприятности и други стресови ситуации.

Ден 23

Настъпват промени в структурата на съединителната тъкан: в ставите се появява хипермобилност, връзките стават по-разтегливи. Най-голям брой наранявания, особено тези, свързани със спорт, жените получават в наши дни.

Ден 24

В наши дни, поради разликата в нивата на хормоните, може да има проблеми с работата на червата. Активността на мастните жлези се увеличава, порите се разширяват, могат да се появят акне. Опитайте се да обърнете повече внимание на диетата си в наши дни..

Ден 25

Жената развива специален аромат, който позволява на мъжа да почувства, че предстои принудителен период на въздържание. Вероятно този факт е причината за синхронизирането на циклите при няколко жени, живеещи дълго време..

Дни 26 до 28

Жената става чувствителна и уязвима, по това време тя се нуждае от подкрепа. Млечните жлези груби и болезнени ли са, дневна сънливост, главоболие, безпокойство, апатия и раздразнителност - достатъчно ли е това, за да развали настроението ви? Експертите вярват, че в наши дни шоколадът и сексът могат да бъдат чудесно лекарство.

Репродуктивната система е отговорна за възпроизводството (размножаването) на човека. Основните връзки на тази система са хипоталамусът, хипофизната жлеза, яйчниците и матката. Извън бременността репродуктивната система на жената работи циклично. Най-ярката проява на неговата циклична функция е редовната менструация..

Менструацията е редовно месечно кървене на жена от влагалището. Менструацията е една от най-поразителните черти, присъщи само на женското тяло..

Всички процеси в репродуктивната система на зряла жена протичат циклично, т.е. с определена честота, повторяемост и най-поразителната проява на края на един цикъл и началото на друг е менструацията.

Менструалният цикъл е периодът от един менструален цикъл до следващия и се счита от първия ден на предходната менструация до първия ден на следващата.

Обикновено продължителността на менструалния цикъл е 21-35 дни. Освен продължителността, тук е много важна редовността. В идеалния случай, когато продължителността на отделния цикъл не се променя от месец на месец. Допустими са вариации в рамките на 3 дни. Помислете за типичен 28-дневен цикъл. Обикновено при здрава жена менструалният цикъл има 2 фази. При 28-дневен цикъл първата и втората фази имат по 14 дни. През първите 14 дни тялото на жената се подготвя за евентуална бременност. В мозъка хипофизната жлеза произвежда два основни хормона, които влияят на менструалния цикъл на жената: фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ (LH).

Под въздействието на FSH яйцеклетката узрява в един от яйчниците и в матката се получава удебеляване на вътрешната мембрана, за да се получи оплодено яйце. Основният хормон, освободен в кръвта, е естрогенът. Допринася за това, че жената изглежда добре, е активна и весела..

След 2 седмици настъпва овулация - освобождаване на зряла яйцеклетка от яйчника.

Този процес възниква поради рязко повишаване на нивата на LH в кръвта, което достига своя връх. В този момент някои жени изпитват леки дърпащи усещания в долната част на корема. Много рядко може да има зацапване на петна от гениталния тракт. След освобождаването на яйцеклетката в коремната кухина, тя се улавя в ампулата на фалопиевата тръба и много бавно започва да се движи по нея. Ако в този момент сперматозоидите се срещнат по нейния път, ще настъпи оплождане и ще настъпи бременност..

От момента на овулация започва втората фаза на цикъла, основният му хормон е прогестеронът. По това време, на мястото на освобождаване на яйцеклетката в яйчника, под въздействието на LH, жълтото тяло узрява, което в случай на бременност първо ще осигури неговата безопасност. В матката вътрешната обвивка се разхлабва, за да побере оплодената яйцеклетка. Ако яйцеклетката не е оплодена, нивата на хормоните спадат рязко и вътрешната обвивка на матката постепенно се отхвърля заедно с малко количество кръв - започва менструация. Това завършва един менструален цикъл и започва следващия..

"Идеалният" менструален цикъл се счита за овулаторен, напълно хормонално осигурен менструален цикъл с продължителност 28-30 дни.

Много гинекологични и сериозни терапевтични заболявания могат да причинят „срив“ на репродуктивната система, което ще се отрази във всички видове менструални нарушения (кървене, нередовна менструация, тяхното отсъствие) и безплодие.

Видове менструални нарушения

Първична аменорея - липсата на независима менструация в живота на жената

Вторична аменорея - отсъствие на независима менструация в продължение на 6 месеца или повече

Полименорея - чести периоди (цикъл по-малко от 21 дни)

Олигоменорея - рядка менструация (цикъл повече от 35 дни)

Дисменорея - болезнена менструация

Метрорагия - нередовно маточно кървене

Менометрорагия - обилна, честа, продължителна менструация

Дисфункционално маточно кървене - анормално маточно кървене, причинено от хормонални нарушения на репродуктивната система.

Сред менструалните дисфункции най-чести са нередовната менструация, недостатъчността на втората (лутеалната) фаза на менструалния цикъл (LF) и ановулацията (без овулация).

Защо е необходима овулация?

Овулацията е освобождаване на зряла, плодородна яйцеклетка от фоликула на яйчника.

Овулацията е най-важното условие за бременност. При жените в детеродна възраст се среща в почти всеки цикъл. Честотата му се регулира от хормоните на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците.

Признаци на овулация могат да бъдат краткосрочна болка в долната част на корема, увеличаване на лигавицата от влагалището в средата на цикъла, намаляване на базалната температура в деня на овулацията, последвано от повишаване.

Обективна диагноза на овулацията е възможна според ултразвук, тестове за овулация и нивото на прогестерон в кръвната плазма на 21-23 ден от цикъла.

Ановулацията е състояние, при което жената не овулира. Сред причините за безплодие нарушението на овулацията е 27%.

Нарушаването на овулационните процеси (късна овулация, нейното отсъствие) води не само до нарушена репродуктивна функция - безплодие, но и до НЛФ и, следователно, менструални нарушения - редки нередовни менструации, дисфункционално маточно кървене.

Менструалният цикъл при жените: какво представлява, описание на всяка фаза

Здравейте! Какво трябва да знае всяка жена за нейния месечен природен феномен? В материала - „Менструален цикъл при жените“, има подробни отговори на много важни въпроси.

 1. Характеристика на женското тяло
 2. Какво пречи на жената да остарее
 3. Сексуални цикли
 4. Първа менструация при момичета

Характеристика на женското тяло

Какво представлява менструацията? Веднъж месечно матката изгражда нов ендометриум или лигавица в подготовка за приемането на оплодено яйце. Когато я няма, матката започва да отхвърля лигавицата.

Менструалният период започва при момичетата на 11-14 години и продължава до около 50 години при жените. Изписването става нередовно на възраст 39-51 години, след което напълно спира.

Началото на този природен феномен може да доведе момичето до безпокойство. Отначало момичетата също могат да кървят нередовно. След една година всичко ще се нормализира.

Нормата е 21.28.30 дни. Менструалният цикъл потвърждава, че момичето е здраво, развито и способно да има потомство..

Женският цикъл може да доведе момиче до бременност дори от случайни сношения. Мама трябва да подготви дъщеря си за зряла възраст, за да няма проблеми.

Какъв е цикълът на менструацията? Цикъл е периодът от първия ден на кървене до първия ден на следващото кървене..

Продължителността на цикъла на менструацията:

 • средно - 28 дни
 • кратко - 21 дни
 • дълъг - 35 дни
 • при юноши не е необичайно - 45 дни. Всичко е наред, тогава всичко ще се получи.

Ако забележите менструални нарушения, тоест те продължават повече от 7 дни, тогава трябва да се консултирате с лекар. Може би той ще предпише лечение.

Контролът върху цикъла се осигурява от хормони: естроген и прогестерон. Какво е? Това са най-важните женски хормони.

 • Естрогенът насърчава натрупването на ендометриума в матката.
 • Прогестеронът се образува в средата на цикъла, тоест след овулацията.

И двата хормона подготвят матката за приемане на оплодена яйцеклетка..

В средата на цикъла при жените, какво е това?

Приблизително в средата на цикъла в женското тяло узрява яйцеклетка, способна на оплождане, тоест настъпва овулация. Ако планирате бременност, тогава по това време женското тяло е готово да зачене бебе. Как да определим този момент през деня.

С цикъл от 28-30 дни, овулацията настъпва на 14-15 дни, ако броите от началото на кървенето.

Половият акт в наши дни най-често завършва с бременност. Купете тестове за зреене на яйцеклетки. Изследването трябва да се направи 24-48 часа преди овулацията. Ако не планирате да имате деца, тогава тези дни се считат за най-опасни..

Но тестването може да се провали, тъй като има много различни фактори, които могат да повлияят на продължителността на цикъла. Можете сами да изчислите фазите на менструалния цикъл, ако ежедневно измервате базалната си температура. Някои жени броят тези дни за зачеване, докато други - напротив, за да не забременеят..

 1. Вземете обикновен термометър. Рано сутрин, без да ставате от леглото, без да правите резки движения (това е важно!), Поставете го в ректума.
 2. Оставете го там за 7 минути.
 3. Запишете показанията.
 4. Въз основа на ежедневните показания нарисувайте графика. В горния ред посочете дните на измерванията, отстрани - базалната честота. На кръстовището поставете точки, които след това се свързват с права линия.

Кога започва този процес?

В дните, когато температурата се повишава рязко, настъпва овулация.

За всяка жена е важно да знае фазите на цикъла, за да не се обърка при броенето. Фази на цикъла, какви са те? Това са важните периоди между периодите..

 • Първата фаза е фоликуларна (първата фаза продължава колко дни? 3-4 дни);
 • Втората фаза е овулация;
 • Третата фаза е лутеална.

Фоликуларният дава на началото на образуването и узряването на яйцеклетката. Овулацията - предназначена да изпълнява важна женска функция - зачеване.

Какво се случва във втората фаза?

В първата фаза на цикъла температурата се поддържа около 36,8 ° C. 1-2 дни преди овулацията има спад буквално с части от градуса. След това индикаторът започва да расте в рамките на 3 дни и остава при такива показатели до края на втората фаза (37,0-37,5 ° C). Тялото се подготвя за бременност.

Внимание! Всеки стрес, неразположение, алкохол, лоши навици могат да променят графика ви и овулацията може да настъпи в друг ден, а след това и нежелана бременност. Какво се случва с тялото, ако треската продължи две седмици? Можете да бъдете поздравени за бременността!

Средната продължителност на втората фаза на цикъла, какво означава това за жената? Можете да заченете дете в рамките на 4-6 дни.

Лутеалната фаза протича по два начина:

 • с оплодено яйце;
 • или без нея, ако не е била оплодена;
 • ако е настъпило зачеване, тогава започва да се произвежда жълтото тяло, което активно секретира хормона лутеин. Той е този, който ще поддържа и „храни“ яйцето.

Какво пречи на жената да остарее

Това са хормони. Работоспособността, младостта, привлекателността и настроението на жената често зависят от тях. Освен това производството на хормони се променя почти всеки ден по време на процеса на притока на кръв, поради което настроението на дамите се променя толкова често.

Важно е да знаете дните на цикъла, чието описание ще ви помогне да опознаете по-добре себе си. На 1 ден матката изхвърля използвания ендометриум, т.е. започва кървене. Жената може да се почувства зле, болка в долната част на корема. За да намалите болезнените усещания, можете да приемате "No-shpa", "Buscopan", "Belastezin", "Papaverin".

На 2 ден започва силно изпотяване. На 3 ден матката е много отворена, което може да допринесе за инфекция. На този ден жената също може да забременее, така че сексът трябва да бъде защитен..

От ден 4 настроението започва да се подобрява, работоспособността се появява, тъй като менструацията е към своя край.

Какво представлява следобедният цикъл? Дни 9 до 11 се считат за опасни и можете да забременеете. Казват, че по това време можете да заченете момиче. И в деня на овулацията и веднага след това е подходящ за зачеване на момче.

На 12-ия ден либидото на жените се увеличава, което води до силно сексуално желание.

Кога започва второто полувреме? От 14-ия ден, когато яйцеклетката започне да се придвижва към мъжкия произход, настъпва овулация. На 16 ден жената може да напълнее, тъй като апетитът й се увеличава. До 19 дни остава възможността за забременяване.

От 20-ия ден започват "безопасни" дни. Какво представляват безопасните дни? Шансовете за забременяване намаляват в наши дни.

Много жени задават въпроса: възможно ли е жената да забременее преди менструалния цикъл?

Вероятността е малка, но никой не може да даде пълна гаранция. Периодът на вашия период може да се промени поради много фактори. Нито една жена няма равномерен цикъл през целия си живот. Дори студено заболяване, умора или стрес могат да го променят..

Много лекари предупреждават, че тялото е в състояние да „издава“ повтаряща се овулация, така че дори 1 ден преди менструация можете да заченете бебе.

Женският цикъл през деня, какво се случва в тези дни, всяка жена трябва да знае, защото това ще покаже кога сте готови да забременеете, когато сте страстен или обратно - студено, защо настроението ви се променя толкова много.

Сексуални цикли

Когато чуете - овариално-менструалният цикъл, цикличната секреция на гонадотропин се установява в организма. Концепцията за половия цикъл включва нормалния процес, който протича в яйчниците под въздействието на хормони, последван от менструация..

Продължителността му е средно 28 +/- 7 дни. Какъв е нормалният интервал между периодите? Ако не се случи оплождане, веднага след като този цикъл приключи, започва периодът на нов цикъл. Колко време отнема? Интервалът между периодите, нормата е от 21 до 35 дни. Но това се случва и по друг начин. Създайте малък календар, където ще отбележите първия ден на изписване.

Струва си да се отбележи, че между овулацията и следващия период трябва да минат 14 дни, но са възможни отклонения от 1-2 дни. Ако забележите, че цикълът ви е твърде кратък или твърде дълъг, тогава трябва да се свържете с вашия гинеколог, за да разберете причините.

Нарушаването на цикличността може да показва заболявания на гениталната област. Кога започва удължаването на цикъла? Цикълът може да се удължи само след 45 години, тъй като се случват промени в процеса на узряване на яйцеклетките.

Понякога жената може да забележи кървави отделяния в себе си след менструация. Това не трябва да бъде!

Капка кръв може да се отдели само по време на овулация. Ако забележите внезапно освобождаване от отговорност, не се излекувайте - незабавно посетете лекар!

Фази на яйчниково-менструалния цикъл. Имена:

 • Менструален (фаза на десквамация)
 • Постменструален (естрогенен, пролиферативен, репаративен или фоликуларен)
 • Предменструална (прогестин, лутеална, секреторна фаза преди бременността).

Менструалната фаза продължава средно 4 дни. Първият ден от цикъла е началото на отхвърлянето на ендометриума. В наши дни прогестеронът отсъства и естрогенът все още не се е образувал.

Постменструална фаза - започва на 5-ия ден от яйчниковия цикъл, завършва 1-2 дни след овулацията. Овулацията се случва в средата на цикъла. По време на тази фаза настъпва растеж и развитие на фоликули. По време на развитието на фоликулите се произвежда голямо количество естроген.

Предменструалната фаза продължава 12-14 дни. Високите нива на прогестерон в наши дни създават благоприятни условия за имплантиране на ембриони.

Графиката показва периода на вашия период, когато можете да забременеете.

Първа менструация при момичета

Мама трябва да премине през всички етапи на своето израстване с дъщеря си, включително началото на периода. На първо място, трябва да обясните какво представлява менструацията при момичетата. Най-простото обяснение е, че това явление е присъщо на природата и няма нужда да се страхувате от него. Не забравяйте да обясните - каква е продължителността на менструалния цикъл.

За момичето е важно да знае фазите на своя период, тъй като в средата на тях момичето може да забременее, което е много нежелателно за незрял организъм. Коя фаза се счита за най-опасна, всеки тийнейджър също трябва да знае за това..

Как се появява менструацията е описано по-горе за теста. Този процес е еднакъв както за възрастна жена, така и за момиче. Но ако възрастна жена вече знае какви симптоми я предшестват, тогава тийнейджърът трябва да бъде ясно обяснен.

Преди началото на менструацията се наблюдават следните явления:

 • изчертаване на болка в сакрума, често в долната част на гърба;
 • главоболие;
 • умора, слабост;
 • чувствителност на зърната
 • качване на тегло;
 • понякога има отделяне на лигави секрети.

Разпределение по дни:

 • 1 ден - оскъдно отделяне;
 • 2,3 дни - в изобилие;
 • 4,5 дни - намаляване на отделянето;
 • 6-7 дни - спиране на менструацията.

Скъпи майки, когато дъщеря ви е на 10-11 години, започнете разговор за подхода на естествения процес. Преподавайте подложки и други предмети за лична хигиена. Основното е да говорите за ранната бременност и нейните последици, така че животът на дъщеря ви да е радостен и без излишни проблеми..

15 полезни съвета за всички поводи

Вкусна, здравословна и необичайна салата - череша, авокадо и нори

Тест и упражнения за гъвкавост и подвижност на раменните стави

10 съвета за екстремно отслабване

Изграждане на домашно лице: Урокът на Евгения Баглик за околоочната област

Фитнес за лице: упражнения за челото и моста на носа

Цикълът на менструацията: нормата, причините за нередовния цикъл, как да се справим с тях

Всяко момиче трябва да се ръководи по въпроси, свързани с цикъла на менструацията, ако се интересува от поддържане на собственото си здраве и здравето на бъдещите си деца. Какво представляват периодите? От кой ден трябва да броите менструацията си? Как трябва да продължат нормално? Какви промени са само отклонения от нормата и за които са необходими лекарства? Има ли начини за регулиране на цикъла без хормони? Нека заедно потърсим отговори на тези въпроси..

Със сигурност многократно сте чували, че изчисляването на вашия собствен месечен цикъл е полезно за наблюдение на вашето здраве. Това е така, защото много гинекологични проблеми се сигнализират предимно за неуспехи в цикъла. Един от първите въпроси, които жената задава на среща с гинеколог, се отнася точно до продължителността и честотата на менструалния цикъл. Трябва да се направят и много лабораторни изследвания, фокусирайки се върху менструалния цикъл..

Как да преброите периода си цикъл?

Менструацията се нарича стабилно повтарящо се маточно кървене, условно наречено менструален цикъл [1]. Този цикъл е придружен от ритмични промени не само в репродуктивната (хормонална) система, но и в тялото на жената, целта на тези промени е да се подготви за бременност.

Стабилният менструален цикъл е важен показател за здравето на жената. Началото на цикъла е 1 ден от менструацията (началото на обилно кървене), а краят му е последният ден преди новия период.

Съвременната медицина счита следните параметри за норма на месечния цикъл [2]:

 • Продължителност - от 20 до 36 дни.
 • Продължителност на самата менструация (кървави отделяния) - 2-7 дни.
 • Загуба на кръв - от 50 до 150 мл.
 • Липса на влошаване на здравето (според субективните чувства).

За идеал се счита цикъл с период от 28 дни (както са казвали в древността - лунният цикъл), менструален период от 3-5 дни и загуба на кръв от 50 до 100 ml. Според резултатите от изследванията това е цикълът, който повечето жени имат [3].

За да изчислите правилно продължителността на менструалния цикъл, ще ви трябва или календар и писалка, или специално приложение във вашия смартфон, в което трябва да маркирате първия и последния ден от цикъла. За да получите пълна картина, ще трябва да правите маркировки поне 3 месеца подред, но е по-добре да го вземете като правило, за да маркирате периодите си постоянно. По този начин гарантирано няма да пропуснете неблагоприятни промени..

Поради това, че цикълът на менструацията се губи?

Цикълът може да се обърка поради различни причини. Съществуват значителен брой гинекологични заболявания, които се класифицират като менструални нарушения и имат следните симптоми:

 • Намаляване на честотата на менструация до 4-7 пъти годишно.
 • Намаляване на продължителността на кървенето до 1-2 дни или увеличаване с повече от 7 дни.
 • Намалено време на цикъла: по-малко от 20 дни.
 • Появата на нестабилно кървене.
 • Значително намаляване или увеличаване на менструалната загуба на кръв.
 • Болезненост при менструация, причиняваща значителен дискомфорт.
 • Липса на менструация в продължение на няколко месеца (6 или повече) [4].

Тази симптоматика изисква посещение на лекар, тъй като с висока степен на вероятност показва появата на гинекологични заболявания.

Тиреоидните хормони също имат значителен ефект върху състоянието на менструалната функция и неуспехите в цикъла [5]. В същото време незначителните промени в менструалния цикъл не се разглеждат от лекарите като аномалии. Причините за такива неуспехи:

 • Стрес на работа, особено за млади момичета. При стресови условия всички телесни системи са принудени да работят с повишен стрес, изисквайки допълнителна хранителна подкрепа. Много често личните житейски проблеми също допринасят отрицателно за честотата на цикъла, причинявайки стрес..
 • Липса на сън: Сънят под 8 часа на ден обикновено води до умора и в крайна сметка претоварва биологичните системи на организма.
 • Излагането на въздух за по-малко от 2 часа на ден, което води до недостатъчно снабдяване с кислород, който е отговорен за регулирането на вътреклетъчните процеси [6].
 • Неправилното хранене (по-специално, нередовно), което, наред с други неща, води до дефицит на витамини и микроелементи, необходими за женското тяло. Ето няколко примера:
  • Хроничната липса на токоферол (витамин Е) може да провокира атрофия на половите жлези.
  • Липсата на аскорбинова киселина (витамин С) причинява повишена чупливост на капилярите, повишено кървене.
  • Липсата на пантотенова киселина (витамин В5) се придружава от намаляване на функциите на половите жлези.
  • Недостигът на цинк е опасен чрез забавяне на половото развитие, безплодие [7].
 • Аклиматизацията може също да повлияе на честотата на менструалния цикъл, особено в случаите, когато смяната на климатичните зони се случва бързо (пътуване със самолет на големи разстояния).
 • Възможни са циклични скокове в юношеството, когато биологичната възраст на много момичета изостава от календара и менструалният цикъл се стабилизира 2-3 години по-късно от общоприетия.

В повечето случаи, за да имате нормален менструален цикъл, трябва да промените отношението си към начина на живот и по-специално да осигурите адекватно хранене, както и допълнителен прием на витамини и минерали.

Промени в тялото по време на ПМС и менструация

Основната функция на тялото на жена в репродуктивна възраст е, колкото и бавно да звучи, размножаване. Именно с това се свързва наличието на менструация. Казано по-просто, всеки месец матката първоначално се подготвя за оплождане и след това се прочиства в случай на пропусната бременност [8].

В края на менструалния цикъл жълтото тяло отмира и през първите три до пет дни лигавицата, пренаситена с кръв и секрети, се откъсва от стените на матката и излиза навън. Впоследствие повърхностният епител, покриващ раневата повърхност на матката, се регенерира, нейната лигавица се обновява и процесът на узряване на нови яйцеклетки във фоликулите отново завършва с овулация - най-благоприятният период за зачеване. След овулацията се повтаря фазата на растеж на жълтото тяло и удебеляването на ендометриума, което, ако оплождането на яйцеклетката не настъпи, отново завършва с менструация.

Разделянето на менструалния цикъл на фази се различава в зависимост от това какви физиологични промени в репродуктивната система са взети за основа - в ендометриума или яйчниците (виж таблица 1).

Таблица 1. Фази на менструалния цикъл, тяхната продължителност и особености на хормоналния фон

Половин цикъл

Фази, отчитащи физиологичните промени:

Хормонални характеристики

в ендометриума

в яйчниците

1-14 дни

1.1. Менструация - обикновено продължава до първите 3-5 дни от цикъла.

1. Фоликуларна или фоликулна фаза на зреене. Завършва с овулация.

Доминиран от FSH - фоликулостимулиращ (гонадотропен) хормон, стимулиращ производството на естрадиол от фоликулите.

1.2. Пролиферативна или активна фаза на растеж на ендометриума.

Производството на FSH намалява, но мястото на лидера на хормоните се заема от естрогени, предимно естрадиол, както и по-малко активни хормони - естрон и естриол.

2.3. Овулацията - обикновено пада на 12-15-ия ден от цикъла, продължава 1-2 дни. Доминиращият фоликул се разкъсва и освободеното яйце започва да се движи по фалопиевата тръба.

На фона на все още високите нива на естроген и FSH, LH, лутеинизиращ хормон, избухва на малко разстояние напред, остър прилив на който провокира овулация.

15-28 дни

2.4. Секреторна или фаза на удебеляване на ендометриума поради секрецията на маточните жлези.

2. Лутеална или фаза на растеж на жълтото тяло на мястото на разрушения фоликул.

Всички естрогени, както и LH и FSH, започват бърз спад до своите минимуми и по това време прогестеронът печели основната роля, чийто пик пада на около 22 дни от цикъла. В този момент редица жени развиват ПМС - предменструален синдром.

През първата половина на менструалния цикъл тялото на жената е под преобладаващото влияние на естрогените (от 1 до 14 дни), а през втората (от 15 до 28 дни) - под влиянието на прогестерона. Именно последното често е спусъкът, който задейства развитието на предменструален синдром - една от онези диагнози, които толкова често усложняват живота на съвременните жени..

Медицината класифицира ПМС като гинекологично заболяване с ясно определени симптоми [9]. В същото време, въпреки че съвременната наука не посочва еднозначна причина за тази патология, много учени я обясняват в резултат на реакцията на централната нервна система на женското тяло на хормонален дисбаланс [10].

Диагностичните критерии за ПМС включват 11 симптома (10 от тях са посочени като значителни психоемоционални и поведенчески разстройства), които се характеризират с ясно идентифициран цикличен ход [11]:

 1. Депресивно настроение.
 2. Тревожност и напрежение.
 3. Лабилност на настроението.
 4. Повишена раздразнителност.
 5. Намален интерес към ежедневните дейности, апатия.
 6. Разхлабена концентрация на внимание.
 7. Повишена умора.
 8. Нарушения на апетита.
 9. Безсъние или патологична сънливост.
 10. Нарушение на самоконтрол.
 11. Физически симптоми:
  • масталгия, проявяваща се с тъпи пръсващи болки в млечните жлези, както и тяхното нагнетяване;
  • цефалалгия (главоболие);
  • болки в ставите;
  • подуване;
  • повишена мазна кожа (акне по лицето, мазна коса и др.).

За да се диагностицира ПМС и да се идентифицира специфичен тип разстройство, трябва да присъстват поне 5 от горните симптоми. Съвременната медицина разграничава основните ПМС и физиологичните (леки) ПМС, при които жената отбелязва наличието на горепосочените симптоми, но те нямат съществен ефект върху качеството й на живот.

Как да облекчим болезнените симптоми

В зависимост от вида на ПМС или аномалии в хода на менструацията, подходите към терапията също се различават. В случаите, когато лекар диагностицира една от формите на първичен ПМС или ендокринно гинекологично заболяване, се изисква системно лечение..

В случай на физиологичен (лек) ПМС или лек дискомфорт по време на менструация не се изисква специфична терапия, прилага се симптоматична корекция с лекарства като:

 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) с подчертан аналгетичен ефект;
 • Спазмолитици, които потискат мускулните спазми на гладката мускулатура;
 • Хормонални контрацептиви, които намаляват менструалното кървене и проявите на болка (предписани от лекар) [12].

Но можете да започнете с употребата на витамини и микроелементи (циклична витаминна терапия) [13]:

 • Витамините от група В участват във всички видове метаболизъм [14]. Те също имат гонадотропен ефект, участват в хормоналния метаболизъм, като имат положителен ефект върху нервната система [15].
 • Ретинолът (витамин А) има благоприятен ефект върху растежа на епителните клетки, както и върху процеса на инактивиране на естрогена (в комбинация с витамини В6 и В9) [16].
 • Токоферолът (витамин Е) е съществен компонент на протеиновия метаболизъм и възстановителните процеси, неговият дефицит влияе отрицателно върху функцията на хипоталамуса [17].
 • Магнезиевите соли увеличават отделянето на урина, намаляват отока и облекчават тревожността.

Превантивните и леки симптоматични мерки също включват употребата на растителни продукти, които могат да включват:

 • Vitex agnus-castus или свещеният витекс, той също е обикновена клонка, див (или монашески) пипер, целомъдрен, дървото на Авраам. Екстрактите от различни части на това растение съдържат етерични масла, танини, флавоноиди, иридоиди, алкалоиди, витамини и микроелементи. Но основното е, че свещеният витекс е естествен източник на фитохормони, които имат положителен ефект върху леките симптоми на ПМС [18].
 • Hypericum perforatum, или жълт кантарион, той също е жълт кантарион, жълт кантарион, жълт кантарион, заболяване, заешка кръв, кръвен човек, червена трева. В гинекологичната практика се използва екстракт от цветята на това растение, който спомага за нормализиране на психо-емоционалния фон [19].

За жени с предразположение към заболявания като язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и бъбречна или чернодробна недостатъчност, лекарствата трябва да бъдат избрани от лекар.

Така че, като си е поставила един от житейските приоритети за запазване на здравето и желанието да роди здраво дете, едно модерно момиче може, като наблюдава цикъла на менструацията във времето, да обърне внимание на възникващите отклонения от нормата. В случай на сериозни промени, трябва да посетите гинекологична консултация. И в случай, когато отклоненията са незначителни, можете да подобрите своето благосъстояние, като прилагате симптоматично лечение, както и витаминно-минерални комплекси, коригиращи цикъла, за да предотвратите неприятни състояния.

Двуфазен витаминно-минерален комплекс за нормализиране на менструалния цикъл

След като взехте решение да коригирате неприятните симптоми на ПМС или да премахнете дискомфорта по време на менструация с помощта на витамини и минерали, трябва да обърнете внимание на комплекса CIKLOVITA ®, който няма аналози на руския пазар..

Като начало отбелязваме, че уникалността на препарата CYCLOVITA ® се потвърждава от патента за изобретение № 2443422 [20]. Този препарат за жени, който включва комплекс от витамини, микроелементи и микроелементи от растителен произход, е формулиран по такъв начин, че максимално да вземе предвид особеностите на хода на първата и втората половина на менструалния цикъл по отношение на хормоналните нива.

CIKLOVITA ® има подчертан ефект върху променения хормонален статус на жената и в резултат на това е в състояние да поддържа и коригира репродуктивното здраве на жената. Как се показва? Компонентите на IUD CIKLOVITA ® допринасят [21]:

 • намаляване на болката по време на менструация;
 • формирането на редовен менструален цикъл;
 • облекчаване на проявите на ПМС;
 • нормализиране на репродуктивната система [22].

Така че, жените във възрастовата група 18-35 години, страдащи от менструални нарушения, често имат дефицит на някои хранителни вещества:

  1. през първата половина на месечния цикъл - почти всички витамини от група В, както и цинк и селен;
  2. през втората половина на месечния цикъл - витамини А, С, Е, мед и в по-голяма степен, отколкото през първата половина на МС, селен и цинк.

Тези нужди на женското тяло се задоволяват добре от CYCLOVITA ®, тъй като това е двуфазен витаминно-минерален комплекс, създаден, като се вземат предвид цикличните промени в тялото на жената. Въз основа на изследвания за нуждата от витамини и микроелементи в различни фази на месечния цикъл са разработени две формулировки - CYCLOVITA ® 1 и CIKLOVITA ® 2, съдържащи общо:

 1. 12 витамина: A, E, B1, AT2, ATОТ, ATпет, ATдевет, AT12, PP, D, E, P;
 2. 5 микроелемента: мед, цинк, йод, селен, манган;
 3. рутин и лутеин.

Дозировката е избрана оптимално за хормоналната фаза на естрогена и прогестерона на менструалния цикъл и е предназначена за прием в подходящите дни.

Според резултатите от проучвания [23] при пациенти, приемащи хранителни добавки CYCLOVITA ® в продължение на 3 курса, се забелязва значително намаляване на оплакванията от симптоми на болезнени менструации и ПМС; редовният цикъл на менструация беше възстановен при повечето жени; намалена нужда от облекчаване на болката по време на менструация; симптоми като главоболие, раздразнителност и нервност са станали по-слабо изразени; намалено подуване на лицето и крайниците; както и набъбване на млечните жлези и болезнени усещания в тях. Наблюдава се също нормализиране на съдържанието на витамини и микроелементи в кръвната плазма, подобряване на състоянието на кожата (намаляване на омазняването и акнето), косата (намаляване на косопада и симптомите на себорея) и ноктите (намаляване на крехкостта).

Противопоказания за употреба са индивидуална непоносимост към компонентите, бременност и кърмене. Препоръчително е да се консултирате с лекар преди употреба..

P. S. По-подробна информация и препоръки за приемане на нехормонален комплекс CYCLOVITA ® можете да получите на уебсайта на компанията.

* Номерът на биологично активната хранителна добавка "Витаминно-минерален комплекс CIKLOVITA®" в Регистъра на удостоверенията за държавна регистрация на Роспотребнадзор - RU.77.99.11.003.Е.003222.07.17, дата на регистрация - 24 юли 2017 г..

Приемът на витамини и минерали в специално подбрани дози в съответствие с фазите допринася за формирането на редовен менструален цикъл.

Нередовни менструации, промени в настроението, наддаване на тегло, умора, намалено полово влечение - тези симптоми могат да показват хормонален дисбаланс в тялото.

Витамините и минералите играят важна роля в поддържането на стабилното функциониране на органите на женската репродуктивна система.

Дисбалансът в хормоните може да причини болезненост по време на менструацията.

Компонентите на CYCLOVITA ® спомагат за намаляване на тежестта на болезнени усещания по време на менструация, предменструално напрежение и поддържане на редовен цикъл. *

* "Проучване на ефективността и безопасността на хранителните добавки" CYCLOVITA "при лечение на менструални нередности и синдром на предменструално напрежение." Громова О.А. 22.08.2011
** Ефективност на циклична корекция на микроелементи за регулиране на менструалната функция в случай на нарушения във формирането на менархе. НА. Лиманова и др., Гинекология No 2, том 14/2012

 • 1,2,3,4 https://clck.ru/EdXdD
 • 5 https://clck.ru/EhYJ8
 • 6 https://clck.ru/EhYJ8
 • 7 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 8 https://meduniver.com/Medical/Akusherstvo/813.html
 • 9,10,11,12,18 https://clck.ru/EhYJW
 • 13 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 14 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 15,16,17,23 https://clck.ru/EdXcG
 • 19 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 20 http://www.freepatent.ru/patents/2443422
 • 21 https://clck.ru/EhYJj
 • 22 https://medi.ru/info/12408

Въпреки че дефицитът на витамини и минерали е често срещан проблем за здравето на жената, трябва също така да се разбере, че такъв дефицит може да бъде селективен, тоест засяга само някои хранителни вещества и се проявява като дисбаланс. Следователно спиралата за дългосрочна употреба трябва да бъде избрана, за да не се сблъска с обратния проблем - хипервитаминоза и хиперхизмикроелементоза - пренасищане на организма с отделни хранителни вещества. Уверете се, че комплексните препарати, които приемате, не надвишават дневните дози съставки, препоръчани от Министерството на здравеопазването на Руската федерация.