Всяко момиче трябва да се ръководи по въпроси, свързани с цикъла на менструацията, ако се интересува от поддържане на собственото си здраве и здравето на бъдещите си деца. Какво представляват периодите? От кой ден трябва да броите менструацията си? Как трябва да продължат нормално? Какви промени са само отклонения от нормата и за които са необходими лекарства? Има ли начини за регулиране на цикъла без хормони? Нека заедно потърсим отговори на тези въпроси..

Със сигурност многократно сте чували, че изчисляването на вашия собствен месечен цикъл е полезно за наблюдение на вашето здраве. Това е така, защото много гинекологични проблеми се сигнализират предимно за неуспехи в цикъла. Един от първите въпроси, които жената задава на среща с гинеколог, се отнася точно до продължителността и честотата на менструалния цикъл. Трябва да се направят и много лабораторни изследвания, фокусирайки се върху менструалния цикъл..

Как да преброите периода си цикъл?

Менструацията се нарича стабилно повтарящо се маточно кървене, условно наречено менструален цикъл [1]. Този цикъл е придружен от ритмични промени не само в репродуктивната (хормонална) система, но и в тялото на жената, целта на тези промени е да се подготви за бременност.

Стабилният менструален цикъл е важен показател за здравето на жената. Началото на цикъла е 1 ден от менструацията (началото на обилно кървене), а краят му е последният ден преди новия период.

Съвременната медицина счита следните параметри за норма на месечния цикъл [2]:

 • Продължителност - от 20 до 36 дни.
 • Продължителност на самата менструация (кървави отделяния) - 2-7 дни.
 • Загуба на кръв - от 50 до 150 мл.
 • Липса на влошаване на здравето (според субективните чувства).

За идеал се счита цикъл с период от 28 дни (както са казвали в древността - лунният цикъл), менструален период от 3-5 дни и загуба на кръв от 50 до 100 ml. Според резултатите от изследванията това е цикълът, който повечето жени имат [3].

За да изчислите правилно продължителността на менструалния цикъл, ще ви трябва или календар и писалка, или специално приложение във вашия смартфон, в което трябва да маркирате първия и последния ден от цикъла. За да получите пълна картина, ще трябва да правите маркировки поне 3 месеца подред, но е по-добре да го вземете като правило, за да маркирате периодите си постоянно. По този начин гарантирано няма да пропуснете неблагоприятни промени..

Поради това, че цикълът на менструацията се губи?

Цикълът може да се обърка поради различни причини. Съществуват значителен брой гинекологични заболявания, които се класифицират като менструални нарушения и имат следните симптоми:

 • Намаляване на честотата на менструация до 4-7 пъти годишно.
 • Намаляване на продължителността на кървенето до 1-2 дни или увеличаване с повече от 7 дни.
 • Намалено време на цикъла: по-малко от 20 дни.
 • Появата на нестабилно кървене.
 • Значително намаляване или увеличаване на менструалната загуба на кръв.
 • Болезненост при менструация, причиняваща значителен дискомфорт.
 • Липса на менструация в продължение на няколко месеца (6 или повече) [4].

Тази симптоматика изисква посещение на лекар, тъй като с висока степен на вероятност показва появата на гинекологични заболявания.

Тиреоидните хормони също имат значителен ефект върху състоянието на менструалната функция и неуспехите в цикъла [5]. В същото време незначителните промени в менструалния цикъл не се разглеждат от лекарите като аномалии. Причините за такива неуспехи:

 • Стрес на работа, особено за млади момичета. При стресови условия всички телесни системи са принудени да работят с повишен стрес, изисквайки допълнителна хранителна подкрепа. Много често личните житейски проблеми също допринасят отрицателно за честотата на цикъла, причинявайки стрес..
 • Липса на сън: Сънят под 8 часа на ден обикновено води до умора и в крайна сметка претоварва биологичните системи на организма.
 • Излагането на въздух за по-малко от 2 часа на ден, което води до недостатъчно снабдяване с кислород, който е отговорен за регулирането на вътреклетъчните процеси [6].
 • Неправилното хранене (по-специално, нередовно), което, наред с други неща, води до дефицит на витамини и микроелементи, необходими за женското тяло. Ето няколко примера:
  • Хроничната липса на токоферол (витамин Е) може да провокира атрофия на половите жлези.
  • Липсата на аскорбинова киселина (витамин С) причинява повишена чупливост на капилярите, повишено кървене.
  • Липсата на пантотенова киселина (витамин В5) се придружава от намаляване на функциите на половите жлези.
  • Недостигът на цинк е опасен чрез забавяне на половото развитие, безплодие [7].
 • Аклиматизацията може също да повлияе на честотата на менструалния цикъл, особено в случаите, когато смяната на климатичните зони се случва бързо (пътуване със самолет на големи разстояния).
 • Възможни са циклични скокове в юношеството, когато биологичната възраст на много момичета изостава от календара и менструалният цикъл се стабилизира 2-3 години по-късно от общоприетия.

В повечето случаи, за да имате нормален менструален цикъл, трябва да промените отношението си към начина на живот и по-специално да осигурите адекватно хранене, както и допълнителен прием на витамини и минерали.

Промени в тялото по време на ПМС и менструация

Основната функция на тялото на жена в репродуктивна възраст е, колкото и бавно да звучи, размножаване. Именно с това се свързва наличието на менструация. Казано по-просто, всеки месец матката първоначално се подготвя за оплождане и след това се прочиства в случай на пропусната бременност [8].

В края на менструалния цикъл жълтото тяло отмира и през първите три до пет дни лигавицата, пренаситена с кръв и секрети, се откъсва от стените на матката и излиза навън. Впоследствие повърхностният епител, покриващ раневата повърхност на матката, се регенерира, нейната лигавица се обновява и процесът на узряване на нови яйцеклетки във фоликулите отново завършва с овулация - най-благоприятният период за зачеване. След овулацията се повтаря фазата на растеж на жълтото тяло и удебеляването на ендометриума, което, ако оплождането на яйцеклетката не настъпи, отново завършва с менструация.

Разделянето на менструалния цикъл на фази се различава в зависимост от това какви физиологични промени в репродуктивната система са взети за основа - в ендометриума или яйчниците (виж таблица 1).

Таблица 1. Фази на менструалния цикъл, тяхната продължителност и особености на хормоналния фон

Половин цикъл

Фази, отчитащи физиологичните промени:

Хормонални характеристики

в ендометриума

в яйчниците

1-14 дни

1.1. Менструация - обикновено продължава до първите 3-5 дни от цикъла.

1. Фоликуларна или фоликулна фаза на зреене. Завършва с овулация.

Доминиран от FSH - фоликулостимулиращ (гонадотропен) хормон, стимулиращ производството на естрадиол от фоликулите.

1.2. Пролиферативна или активна фаза на растеж на ендометриума.

Производството на FSH намалява, но мястото на лидера на хормоните се заема от естрогени, предимно естрадиол, както и по-малко активни хормони - естрон и естриол.

2.3. Овулацията - обикновено пада на 12-15-ия ден от цикъла, продължава 1-2 дни. Доминиращият фоликул се разкъсва и освободеното яйце започва да се движи по фалопиевата тръба.

На фона на все още високите нива на естроген и FSH, LH, лутеинизиращ хормон, избухва на малко разстояние напред, остър прилив на който провокира овулация.

15-28 дни

2.4. Секреторна или фаза на удебеляване на ендометриума поради секрецията на маточните жлези.

2. Лутеална или фаза на растеж на жълтото тяло на мястото на разрушения фоликул.

Всички естрогени, както и LH и FSH, започват бърз спад до своите минимуми и по това време прогестеронът печели основната роля, чийто пик пада на около 22 дни от цикъла. В този момент редица жени развиват ПМС - предменструален синдром.

През първата половина на менструалния цикъл тялото на жената е под преобладаващото влияние на естрогените (от 1 до 14 дни), а през втората (от 15 до 28 дни) - под влиянието на прогестерона. Именно последното често е спусъкът, който задейства развитието на предменструален синдром - една от онези диагнози, които толкова често усложняват живота на съвременните жени..

Медицината класифицира ПМС като гинекологично заболяване с ясно определени симптоми [9]. В същото време, въпреки че съвременната наука не посочва еднозначна причина за тази патология, много учени я обясняват в резултат на реакцията на централната нервна система на женското тяло на хормонален дисбаланс [10].

Диагностичните критерии за ПМС включват 11 симптома (10 от тях са посочени като значителни психоемоционални и поведенчески разстройства), които се характеризират с ясно идентифициран цикличен ход [11]:

 1. Депресивно настроение.
 2. Тревожност и напрежение.
 3. Лабилност на настроението.
 4. Повишена раздразнителност.
 5. Намален интерес към ежедневните дейности, апатия.
 6. Разхлабена концентрация на внимание.
 7. Повишена умора.
 8. Нарушения на апетита.
 9. Безсъние или патологична сънливост.
 10. Нарушение на самоконтрол.
 11. Физически симптоми:
  • масталгия, проявяваща се с тъпи пръсващи болки в млечните жлези, както и тяхното нагнетяване;
  • цефалалгия (главоболие);
  • болки в ставите;
  • подуване;
  • повишена мазна кожа (акне по лицето, мазна коса и др.).

За да се диагностицира ПМС и да се идентифицира специфичен тип разстройство, трябва да присъстват поне 5 от горните симптоми. Съвременната медицина разграничава основните ПМС и физиологичните (леки) ПМС, при които жената отбелязва наличието на горепосочените симптоми, но те нямат съществен ефект върху качеството й на живот.

Как да облекчим болезнените симптоми

В зависимост от вида на ПМС или аномалии в хода на менструацията, подходите към терапията също се различават. В случаите, когато лекар диагностицира една от формите на първичен ПМС или ендокринно гинекологично заболяване, се изисква системно лечение..

В случай на физиологичен (лек) ПМС или лек дискомфорт по време на менструация не се изисква специфична терапия, прилага се симптоматична корекция с лекарства като:

 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) с подчертан аналгетичен ефект;
 • Спазмолитици, които потискат мускулните спазми на гладката мускулатура;
 • Хормонални контрацептиви, които намаляват менструалното кървене и проявите на болка (предписани от лекар) [12].

Но можете да започнете с употребата на витамини и микроелементи (циклична витаминна терапия) [13]:

 • Витамините от група В участват във всички видове метаболизъм [14]. Те също имат гонадотропен ефект, участват в хормоналния метаболизъм, като имат положителен ефект върху нервната система [15].
 • Ретинолът (витамин А) има благоприятен ефект върху растежа на епителните клетки, както и върху процеса на инактивиране на естрогена (в комбинация с витамини В6 и В9) [16].
 • Токоферолът (витамин Е) е съществен компонент на протеиновия метаболизъм и възстановителните процеси, неговият дефицит влияе отрицателно върху функцията на хипоталамуса [17].
 • Магнезиевите соли увеличават отделянето на урина, намаляват отока и облекчават тревожността.

Превантивните и леки симптоматични мерки също включват употребата на растителни продукти, които могат да включват:

 • Vitex agnus-castus или свещеният витекс, той също е обикновена клонка, див (или монашески) пипер, целомъдрен, дървото на Авраам. Екстрактите от различни части на това растение съдържат етерични масла, танини, флавоноиди, иридоиди, алкалоиди, витамини и микроелементи. Но основното е, че свещеният витекс е естествен източник на фитохормони, които имат положителен ефект върху леките симптоми на ПМС [18].
 • Hypericum perforatum, или жълт кантарион, той също е жълт кантарион, жълт кантарион, жълт кантарион, заболяване, заешка кръв, кръвен човек, червена трева. В гинекологичната практика се използва екстракт от цветята на това растение, който спомага за нормализиране на психо-емоционалния фон [19].

За жени с предразположение към заболявания като язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и бъбречна или чернодробна недостатъчност, лекарствата трябва да бъдат избрани от лекар.

Така че, като си е поставила един от житейските приоритети за запазване на здравето и желанието да роди здраво дете, едно модерно момиче може, като наблюдава цикъла на менструацията във времето, да обърне внимание на възникващите отклонения от нормата. В случай на сериозни промени, трябва да посетите гинекологична консултация. И в случай, когато отклоненията са незначителни, можете да подобрите своето благосъстояние, като прилагате симптоматично лечение, както и витаминно-минерални комплекси, коригиращи цикъла, за да предотвратите неприятни състояния.

Двуфазен витаминно-минерален комплекс за нормализиране на менструалния цикъл

След като взехте решение да коригирате неприятните симптоми на ПМС или да премахнете дискомфорта по време на менструация с помощта на витамини и минерали, трябва да обърнете внимание на комплекса CIKLOVITA ®, който няма аналози на руския пазар..

Като начало отбелязваме, че уникалността на препарата CYCLOVITA ® се потвърждава от патента за изобретение № 2443422 [20]. Този препарат за жени, който включва комплекс от витамини, микроелементи и микроелементи от растителен произход, е формулиран по такъв начин, че максимално да вземе предвид особеностите на хода на първата и втората половина на менструалния цикъл по отношение на хормоналните нива.

CIKLOVITA ® има подчертан ефект върху променения хормонален статус на жената и в резултат на това е в състояние да поддържа и коригира репродуктивното здраве на жената. Как се показва? Компонентите на IUD CIKLOVITA ® допринасят [21]:

 • намаляване на болката по време на менструация;
 • формирането на редовен менструален цикъл;
 • облекчаване на проявите на ПМС;
 • нормализиране на репродуктивната система [22].

Така че, жените във възрастовата група 18-35 години, страдащи от менструални нарушения, често имат дефицит на някои хранителни вещества:

  1. през първата половина на месечния цикъл - почти всички витамини от група В, както и цинк и селен;
  2. през втората половина на месечния цикъл - витамини А, С, Е, мед и в по-голяма степен, отколкото през първата половина на МС, селен и цинк.

Тези нужди на женското тяло се задоволяват добре от CYCLOVITA ®, тъй като това е двуфазен витаминно-минерален комплекс, създаден, като се вземат предвид цикличните промени в тялото на жената. Въз основа на изследвания за нуждата от витамини и микроелементи в различни фази на месечния цикъл са разработени две формулировки - CYCLOVITA ® 1 и CIKLOVITA ® 2, съдържащи общо:

 1. 12 витамина: A, E, B1, AT2, ATОТ, ATпет, ATдевет, AT12, PP, D, E, P;
 2. 5 микроелемента: мед, цинк, йод, селен, манган;
 3. рутин и лутеин.

Дозировката е избрана оптимално за хормоналната фаза на естрогена и прогестерона на менструалния цикъл и е предназначена за прием в подходящите дни.

Според резултатите от проучвания [23] при пациенти, приемащи хранителни добавки CYCLOVITA ® в продължение на 3 курса, се забелязва значително намаляване на оплакванията от симптоми на болезнени менструации и ПМС; редовният цикъл на менструация беше възстановен при повечето жени; намалена нужда от облекчаване на болката по време на менструация; симптоми като главоболие, раздразнителност и нервност са станали по-слабо изразени; намалено подуване на лицето и крайниците; както и набъбване на млечните жлези и болезнени усещания в тях. Наблюдава се също нормализиране на съдържанието на витамини и микроелементи в кръвната плазма, подобряване на състоянието на кожата (намаляване на омазняването и акнето), косата (намаляване на косопада и симптомите на себорея) и ноктите (намаляване на крехкостта).

Противопоказания за употреба са индивидуална непоносимост към компонентите, бременност и кърмене. Препоръчително е да се консултирате с лекар преди употреба..

P. S. По-подробна информация и препоръки за приемане на нехормонален комплекс CYCLOVITA ® можете да получите на уебсайта на компанията.

* Номерът на биологично активната хранителна добавка "Витаминно-минерален комплекс CIKLOVITA®" в Регистъра на удостоверенията за държавна регистрация на Роспотребнадзор - RU.77.99.11.003.Е.003222.07.17, дата на регистрация - 24 юли 2017 г..

Приемът на витамини и минерали в специално подбрани дози в съответствие с фазите допринася за формирането на редовен менструален цикъл.

Нередовни менструации, промени в настроението, наддаване на тегло, умора, намалено полово влечение - тези симптоми могат да показват хормонален дисбаланс в тялото.

Витамините и минералите играят важна роля в поддържането на стабилното функциониране на органите на женската репродуктивна система.

Дисбалансът в хормоните може да причини болезненост по време на менструацията.

Компонентите на CYCLOVITA ® спомагат за намаляване на тежестта на болезнени усещания по време на менструация, предменструално напрежение и поддържане на редовен цикъл. *

* "Проучване на ефективността и безопасността на хранителните добавки" CYCLOVITA "при лечение на менструални нередности и синдром на предменструално напрежение." Громова О.А. 22.08.2011
** Ефективност на циклична корекция на микроелементи за регулиране на менструалната функция в случай на нарушения във формирането на менархе. НА. Лиманова и др., Гинекология No 2, том 14/2012

 • 1,2,3,4 https://clck.ru/EdXdD
 • 5 https://clck.ru/EhYJ8
 • 6 https://clck.ru/EhYJ8
 • 7 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 8 https://meduniver.com/Medical/Akusherstvo/813.html
 • 9,10,11,12,18 https://clck.ru/EhYJW
 • 13 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 14 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 15,16,17,23 https://clck.ru/EdXcG
 • 19 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 20 http://www.freepatent.ru/patents/2443422
 • 21 https://clck.ru/EhYJj
 • 22 https://medi.ru/info/12408

Въпреки че дефицитът на витамини и минерали е често срещан проблем за здравето на жената, трябва също така да се разбере, че такъв дефицит може да бъде селективен, тоест засяга само някои хранителни вещества и се проявява като дисбаланс. Следователно спиралата за дългосрочна употреба трябва да бъде избрана, за да не се сблъска с обратния проблем - хипервитаминоза и хиперхизмикроелементоза - пренасищане на организма с отделни хранителни вещества. Уверете се, че комплексните препарати, които приемате, не надвишават дневните дози съставки, препоръчани от Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Календар на менструалния цикъл при жените - как да броим?

Редовният менструален цикъл е показател за здравето на жената.

Поддържането на месечен календар ви позволява да идентифицирате дни, когато има голяма вероятност да забременеете и когато е почти невъзможно да забременеете.

 1. Концепция на менструалния цикъл
 2. Овулация
 3. Фази на менструалния цикъл
 4. Защо трябва да изчислите цикъла на менструацията?
 5. Нарушаване на менструалния цикъл
 6. Причини за нередовен менструален цикъл
 7. Календар на менструалния цикъл
 8. Как да изчислим опасните и безопасни дни?
 9. Забавяне на менструацията
 10. Хормонален дисбаланс
 11. Бременност
 12. Гинекологични проблеми
 13. Предпазни мерки

Концепция на менструалния цикъл

Менструалният цикъл е циклично повтаряща се промяна при жената, която й позволява да забременее. Менструалният цикъл започва на първия ден от менструацията и продължава до първия ден на следващата менструация. Нормалният период на цикъла варира от 21 до 35 дни.

Менструация - кървави отделяния от матката. Такова отделяне започва, ако жената не забременее. Нормалната продължителност на менструацията е от 3 до 7 дни. Обемът на освободената кръв не трябва да надвишава 80 ml.

Много фактори влияят на пристигането на първата менструация, но наследствеността играе съществена роля. Обикновено менструацията трябва да започва между 9 и 14 години. Момичето трябва да се покаже на гинеколог и ендокринолог, при липса на менструация след 14 години.

Фактът, че първата менструация ще дойде скоро, може да се съди по следните признаци:

 • растежа на млечните жлези;
 • появата на косми в подмишниците и пубиса;
 • появата на прозрачен разряд.

Много е важно психически да подготвите момичето за началото на менструацията. Тя трябва да знае хигиенните правила. Трябва да й се каже за последиците, свързани с ранна сексуална активност..

Хигиена по време на менструация:

 1. Отказ от посещение на бани, сауни и къпане.
 2. Ръцете трябва да се измият старателно при смяна на подложка или тампон
 3. Уплътнението трябва да се смени, когато е запълнено с една трета. Тампоните държат не повече от 3-4 часа.
 4. След смяна на подложката или тампона измийте или използвайте кърпички за интимна хигиена.
 5. При измиване използвайте продукти, предназначени за интимна хигиена с неутрално рН.

Овулация

Етапът на овулация започва приблизително на 14-ия ден от цикъла. Продължителността му варира от един до два дни. Яйцеклетката напуска яйчника и се движи по фалопиевата тръба. Ако по пътя й има сперма, има голям шанс да зачене дете..

Тялото на всяка жена е индивидуално, но има признаци, по които можете да определите овулацията:

 • Повишено сексуално желание;
 • Промени в настроението, промяна във вкуса;
 • Рязко повишаване на телесната температура с няколко десети градуса;
 • Болка в областта на млечните жлези;
 • Лек дискомфорт в долната част на корема;
 • По време на овулацията отделянето става най-обилно..

Можете да използвате няколко метода за определяне на дните на овулация:

 • Проведете специален тест, който се продава в аптеката. Потапя се в съд с урина. Две ивици на теста показват началото на овулацията. Тестът се прилага ежедневно 2 седмици преди очакваната дата.
 • Измервания на телесната температура в продължение на няколко месеца. В началните етапи на цикъла температурата е на ниво от 36,2-36,6 градуса. По време на овулацията тя се покачва рязко до 36,8-37 градуса.
 • Ултразвук за овулация. Най-надеждният метод.

Фази на менструалния цикъл

Менструалният цикъл има три фази:

 1. Фоликуларна фаза. Идва с първия ден на менструацията. Под въздействието на лутропин и фолитропин яйцеклетката узрява. По време на тази фаза е почти невъзможно да се зачене дете. Продължителността на фазата е 14 дни. Жената се чувства слаба.
 2. Овулаторна фаза. Яйцеклетката узрява и се премества във фалопиевите тръби. Висок риск от забременяване. Продължителността на фазата е 3-4 дни. Жената е в емоционален подем.
 3. Лутеална фаза. Продължителност 11-16 дни. Произвеждат се прогестерон и естроген, които са необходими за развитието на ембриона. След зачеването в тялото се появява жълто тяло. Той освобождава прогестерон. Ако зачеването не се е случило, тогава жълтото тяло изчезва и производството на хормони в тялото намалява.

След третия етап първият започва отново..

Защо трябва да изчислите цикъла на менструацията?

Необходимостта от изчисляване на менструалния цикъл се дължи на няколко причини:

 1. Когато една жена има менструация, тя е най-сантиментална и раздразнителна. Струва си да отложите решението на важни въпроси за друг път.
 2. Способността да се определят дните, когато има голям шанс за забременяване.За тези, които планират да заченат дете.
 3. Възможност за определяне кога вероятността от бременност намалява.
 4. Познавайки цикъла си, можете да установите неговия провал.

Нарушаване на менструалния цикъл

Цикълът на жената трябва да бъде постоянен. Изключение правят юношите, тъй като репродуктивната им система все още не е напълно оформена и жените в очакване на менопаузата. В други случаи с въпрос за неуспех на цикъла трябва да посетите лекар.

Неизправността на менструацията може да бъде причина за патологията в тялото:

 1. Пройоменореята е много често срещан период. Те пристигат по-рано от 21 дни по-късно. Тези симптоми могат да показват патология на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези..
 2. Опсоменорея - менструацията идва по-късно от 35 дни. Това може да бъде повлияно от стрес, инфекции, сърдечно-съдови заболявания.
 3. Полименорея - менструацията се увеличава във времето. Причините могат да бъдат възпалителни процеси в матката, яйчниците или придатъците.
 4. Олигоменорея - периодите са много кратки. Причините могат да бъдат травма, туморни заболявания, отнемане на хормонални лекарства.
 5. Хиперменорея - обилно кърваво отделяне. Причините за такова отделяне могат да бъдат причинени от възпаление на тазовите органи, рак, анемия, нарушения в ендокринната система..
 6. Хипоменорея - много оскъдни периоди. Може би има проблеми с яйчниците, инфекции, предавани по полов път.

Причини за нередовен менструален цикъл

Нарушението може да се дължи на:

 1. Инфекция. Предава се по време на полов акт или поради лоша хигиена.
 2. Неизправност на надбъбречните жлези или щитовидната жлеза. Необходима е консултация с ендокринолог.
 3. Стрес и безпокойство.
 4. Страничен ефект на дългосрочните лекарства.
 5. Твърди диети и физическа активност.
 6. Злоупотреба с никотин, алкохол, наркотици. Те водят до безплодие
 7. Наследствен фактор. Нарушението се случва като майка или баба.

Календар на менструалния цикъл

За да го съставите, ви е необходим обикновен календар. Когато дойде първият ден от менструацията ви, трябва да маркирате датата в календара. Така че е необходимо да се отбелязва всеки ден от менструацията. Препоръчително е отгоре да се подпише естеството на изхвърлянето.

След това в календара са отбелязани следните периоди. Познавайки цикъла за два месеца, можете да изчислите датата на овулация. Необходимо е да се извадят 14 дни от последния ден на цикъла.

Благодарение на такъв календар могат да бъдат идентифицирани опасни и безопасни дни. Опасните дни са дни, в които има голям риск от забременяване. Безопасните дни са дни, когато рискът от забременяване е нисък.

Как да изчислим опасните и безопасни дни?

Методите за изчисляване на такива дни не дават 100% гаранция, че жената определено ще забременее..

Разграничават се следните методи:

 1. Метод на Огин-Кнаус. Неговата теория казва, че сперматозоидите могат да оцелеят до 72 часа, а жизнеспособността на яйцеклетката е 48 часа. За по-успешно изчисление е необходимо да се поддържа месечен календар за една година. Този метод не е подходящ за жени с нередовни менструации. Изчислението се извършва по формулата:

Първи опасен ден = най-краткото време на цикъла минус 18 дни.

Последен опасен ден = Най-дългото време за цикъл минус 11 дни.

 1. Метод на Билингс. Тя се основава на изследване на вагиналните секрети. Когато слузта е плътна и вагината е „суха“ - тези дни са неблагоприятни за зачеване на дете. Когато слузта е бистра и вискозна, подобна на яйчен белтък, тези дни са благоприятни за зачеване. По това време е по-добре да се въздържате от полов акт или да използвате контрацептиви. В най-опасните дни изписването е много жилаво, подобни яйчни белтъци.
 2. Метод за измерване на базалната температура. Първо трябва предварително да подготвите термометър. Сутрин, без да ставате от леглото, е необходимо да измервате температурата ректално. Важно е да не използвате тоалетната дори през нощта. Трябва да фиксирате температурите три цикъла подред. По време на менструация той поддържа до 37 градуса. Докато яйцето се освободи, температурата рязко се повишава.

Забавяне на менструацията

Ако вашият период не идва повече от 35 дни подред, можете да говорите за тяхното забавяне..

Естествените причини за забавянето на менструацията, които не изискват посещение при гинеколог, включват:

 1. Инсталиране на менструация. Когато вашият период току-що е започнал, цикълът е непостоянен. Формирането се извършва в рамките на 1-1,5 години.
 2. Бременност и кърмене.
 3. Прекратяване на менструацията. При жените след четиридесетгодишна възраст менструацията постепенно спира..

Хормонален дисбаланс

Хормоналното нарушение е недостатъчно или прекомерно производство на хормони. По тази причина се развиват различни сериозни заболявания. Нередовните периоди са признак за нарушение в производството на хормони.

Причини за хормонални смущения със забавяне на менструацията:

 1. Нарушения на надбъбречната жлеза, щитовидната жлеза или панкреаса.
 2. Неподходящо използване на орални контрацептиви.
 3. Патология на яйчниците.
 4. Изгаряне на цервикална ерозия.

Симптоми на хормонален дисбаланс:

 1. Увеличаване или намаляване на времето на цикъла.
 2. Маточно кървене.
 3. Висока чувствителност на гърдите.
 4. Вагинална сухота.
 5. Болки в кръста.

В случай на съмнение за хормонален дисбаланс, трябва да си уговорите среща с ендокринолог.

За проучване ще трябва да преминете:

 • общ анализ на кръвта;
 • кръвен тест за хормони.

Бременност

Бременността е състояние на жената, при което в матката се развива ембрион.

Основните признаци на интересна позиция включват:

 1. Забавена менструация. Това е един от най-точните признаци. Отсъствието на менструация обаче може да се дължи и на хормонални смущения, стрес, активни спортове и други промени в тялото..
 2. Болки в гърдите. С настъпването на бременността, поради влиянието на хормоните, гърдите малко се подуват, а зърната стават чувствителни на допир.
 3. Гадене, главоболие. Някои от най-чувствителните млади дами изпитват гадене още в първите дни на бременността, въпреки че обикновено се проявява някъде след първия месец на оплождането..
 4. Често уриниране. Поради растежа на хормона на hCG, една жена се притеснява от честото желание да отиде до тоалетната.
 5. Сънливост, умора и раздразнителност. Тези признаци са свързани с факта, че хормоналните промени започват в тялото на жената..
 6. Подуване на червата. Често в началото на бременността момиче страда от газове..
 7. Влошено обоняние. Жената започва да усеща дори незначителни миризми.

По време на бременност трябва да преминете следните тестове:

 1. Анализ за кръвна група и Rh фактор. Дава се под наем в началото на бременността и малко преди раждането.
 2. Кръвен тест за ХИВ, сифилис, хепатит В и С.
 3. Общ анализ на кръвта. Отдава се веднъж на всеки два месеца.
 4. Химия на кръвта.
 5. Ултразвук. Прави се три пъти: на 10-12, 20-22 и 30-32 седмици.
 6. Намазка за изследване на флората на влагалището, цервикалния канал и уретрата.

Основните правила за хранене на бременна жена включват:

 1. Яжте често, но малко по малко (4-5 пъти на ден на порции от 200-300 грама). Не можете да преяждате, така че да няма усещане за тежест в стомаха.
 2. Отказ от алкохол, газирани напитки, концентрирани сокове.
 3. Отказ от продукти, съдържащи различни консерванти, ароматизанти.
 4. Яжте повече зеленчуци, плодове, плодове, месо, риба, млечни продукти.
 5. Ограничете употребата на сладкиши, продукти от брашно, сол и захар.
 6. Не пропускайте закуската. Кашата (овесена каша, елда, царевица) би била идеална за сутрешно хранене..
 7. Пийте достатъчно вода.
 8. Запарете, задушете, сварете или изпечете.

Гинекологични проблеми

Гинекологичните проблеми са заболявания на репродуктивната система.

Признаци на гинекологични проблеми:

 1. Обилно отделяне на белезникав цвят.
 2. Кръвта тече, когато менструацията приключи или все още не трябва да започва. Кръвта се появява след полов акт.
 3. Усещане за сърбеж и парене в областта на гениталиите.
 4. Болка и дискомфорт по време на интимност.
 5. Болка при уриниране.
 6. Болка от различно естество в долната част на корема.

Женските гинекологични заболявания могат да бъдат разделени на три групи:

 • Инфекции:
  • инфекции, предавани по полов път (гонорея, кандидоза, хламидия и други).
  • заболявания, причинени от вирус (ХИВ, човешки папиломен вирус).
  • гнойно-възпалителни заболявания (вулвит, колпит, аднексит и други).
 • Хормонален дисбаланс. Признаци:
  • неуспех на менструалния цикъл.
  • маточно кървене.
 • Туморни заболявания: кистозни образувания, миома на матката, ерозия на шийката на матката.

Предпазни мерки

За да намалите вероятността от развитие на различни гинекологични проблеми, трябва:

 1. По-правилно се отнася до тяхното благосъстояние по време на менструация.
 2. Поддържайте месечен календар. В днешно време има специални приложения, програми за телефона, които могат да се изтеглят безплатно, така че лесно може да ви помогне да преброите и наблюдавате менструалния си цикъл..
 3. Обикновено посещавайте гинеколог 1-2 пъти годишно.
 4. Ако се появят симптоми на гинекологични заболявания, консултирайте се с лекар за лечение или възстановяване на цикъла.

Кратък цикъл на менструация - причини и решения на проблема

Много дами са изправени пред кратък цикъл на менструация, който може да бъде причинен от физиологично явление или сериозни патологии, които изискват лечение. Разстройството може да се появи в млада или възрастна възраст и често е показател за намалена способност за зачеване.

Кратък цикъл от периоди - добри или лоши

Началото на менструацията след кратък период от време се счита за норма в два случая:

 1. Началото на менструацията в юношеството. При момичетата те обикновено са краткотрайни и идват на всеки двадесет и един дни или по-малко. Всичко трябва да се нормализира в рамките на три години..
 2. Менопауза - през този период репродуктивната функция постепенно изчезва, количеството прогестерон се увеличава и яйцеклетката не може да узрее. Този процес се разтяга в продължение на няколко години: първо цикълът се удължава, след това започват закъснения, които могат да бъдат придружени от оскъдни секрети..

По време на бременност менструация не настъпва и след раждането може да се наблюдава кратък менструален цикъл от 21 дни, но с течение на времето се нормализира. Кърменето също допринася за нарушения в колоезденето. След завършване на кърменето ситуацията трябва да се нормализира..

Защо цикълът се съкращава

Причините, поради които вашият период е намалял, могат да бъдат различни. Най-често жените се обръщат към гинеколог с оплаквания като коремна болка, обилни менструации, гадене, световъртеж и др. По-рано началото на менструацията не предизвиква безпокойство. Много момичета вярват, че редовният и кратък цикъл е доказателство за нормалното функциониране на тялото..

Ако съкращаването е причинено от естествени физиологични причини, обикновено не се изисква лечение.

Когато възникне неуспех поради хормонални промени или различни заболявания, се изисква медицинска помощ.

Основните причини за съкращаване на цикъла на менструацията включват:

 • ендокринни нарушения;
 • инфекциозни заболявания;
 • липса на витамини;
 • необичайно развитие на гениталиите;
 • използване на лекарства;
 • приемане на контрацептиви;
 • гинекологични заболявания;
 • бременност;
 • формирането на цикъла;
 • наближаваща менопауза;
 • хирургични интервенции;
 • аборт и спонтанен аборт.

Всеки от тези фактори може да доведе до нередности в цикъла на менструацията..

 • Ендокринни нарушения

За нормалното функциониране на женското тяло са необходими хормони. Те се произвеждат от надбъбречните жлези, хипофизната жлеза, щитовидната жлеза и яйчниците. Всеки неуспех в работата им води до проблеми, които причиняват намаляване на цикъла на менструацията..

Когато хормоналните промени не засягат процеса на овулация и зачеване, в повечето случаи не се изисква лечение. Но ако такива неуспехи причиняват репродуктивни нарушения, е необходима терапия за промяна на нивото на хормоните..

 • Драстична загуба на тегло

Строгата диета може да повлияе негативно на организма и да причини развитието на сериозни заболявания. Една от основните причини за кратък или дълъг период е гладуването и небалансираното хранене. Недостигът на витамини и микроелементи провокира отсъствието на менструация, увеличава тяхната честота, води до оскъдни и чести изхвърляния.

 • Инфекциозни заболявания

Всички възпалителни процеси причиняват смущения, поради които времето на настъпване на менструацията се променя. Инфекцията засяга работата на вътрешните органи и всички ресурси на тялото са насочени към борбата с нея. След унищожаването на патогена цикълът се възстановява за дълго време, но нарушенията възникват веднага.

Внезапна промяна в обичайната менструация може да показва ранна бременност - както нормална, така и извънматочна. Ако жената има редовен полов акт, препоръчително е да се направи тест и ако резултатът е положителен, отидете на гинеколог, за да изключите нарушения и патологии. Ако бременността се развие във фалопиевите тръби, тя трябва да бъде прекратена незабавно, тъй като е опасна за здравето и може да бъде фатална.

 • Раждане и аборт

В някои ситуации се наблюдава скъсяване при жените след раждането. Това състояние се счита за естествено, тъй като тялото само се адаптира към настъпващите промени. Продължава няколко седмици, след което всичко се оправя. Ако нарушенията се забавят, могат да се развият усложнения след раждането - инфекциозен възпалителен процес или хормонални промени. В този случай трябва да отидете на гинеколог.

След аборт също могат да се появят кратки периоди. Като правило те са придружени от болка и отделяне с неприятна миризма. Може би в организма се развива възпалителен процес. В такава ситуация е необходима незабавна медицинска помощ..

Как се появява кратък цикъл?

Отговаряйки на въпроса защо месечният цикъл е съкратен, не може да не се каже за проявите на тази патология. Основното е оскъдното отделяне под формата на кафяви капчици, чиято продължителност може да остане нормална или да бъде намалена. Освен това може да има признаци като:

 • гадене;
 • главоболие;
 • разстроен стомах.

Краткият цикъл обикновено протича безсимптомно, но понякога е придружен от кървене от носа. В допълнение, при такъв неуспех има намаляване на количеството естроген, поради което работата на репродуктивните органи намалява и либидото намалява..

Методи на лечение

Терапията зависи от причините, поради които менструалният цикъл е намалял, така че трябва да посетите лекар и да се изследвате. Ако кратък цикъл е причинен от ендокринни нарушения, на първо място, е необходимо да се коригира хормоналния фон. Има два метода за лечение:

 1. Хормонални контрацептиви се предписват на жени, които не искат да имат деца. Противозачатъчните хапчета позволяват на яйчниците да си починат и да работят правилно. След тяхното анулиране хормоналният фон се възстановява и менструалният цикъл се нормализира..
 2. При планиране на бременност основната цел на терапията е да нормализира и двете фази на цикъла, да увеличи цикъла и да го коригира. Също така е важно да се осигури началото на овулацията..

За инфекции и други заболявания, водещи до 21-дневен цикъл, ще се изисква специализирано лечение. След възстановяване ситуацията не се нормализира веднага. В някои случаи е необходимо допълнително хормонално лечение за подобряване на репродуктивните функции.

Храненето и начинът на живот също са важни - те са много важни за възстановяването на менструалния цикъл. Също така се препоръчва да се ограничат натоварванията и да се откажат от лошите навици, които могат да причинят сериозни смущения в организма..

Предотвратяване

За да могат вашите периоди да идват по график, трябва да следвате прости указания:

 • избягвайте преумора, стрес и повишен стрес;
 • приемайте витамини, когато климатът се промени;
 • избягвайте хипотермия;
 • изоставете непринудените връзки - те често водят до инфекции, които променят цикъла;
 • посещавайте гинеколог два пъти годишно и наблюдавайте здравето си;
 • приемайте контрацептиви само по указание на лекар;
 • носете памучно бельо;
 • спазвайте хигиената.

Менструалният цикъл никога не се скъсява без причина. Важно е да го идентифицирате и отстраните своевременно..

Цикълът от 21 дни е нормален

Какъв е нормалният цикъл между периодите??

Менструацията е циклично явление и поради това интервалите между всеки период трябва да бъдат приблизително еднакъв брой дни. Цикълът е различен за различните жени, тъй като се определя от индивидуалните характеристики на тялото, наследствеността, наличието или отсъствието на заболявания и дори начина на живот, който жената води. Но има определена норма, в рамките на която цикълът трябва да бъде. Той може да се използва, за да се определи дали има нарушения и ако се появят, незабавно да се потърси медицинска помощ за диагностика и лечение..

Циклични показатели: кое е нормално и кое не

Медицинските показатели за продължителността на цикъла и всеки от неговите компоненти се определят като норма:

 • 21-35 дни от интервала между менструацията, като се вземат предвид дните от началото на менструацията до първия ден на следващото изписване;
 • 2-5 дни - обичайната продължителност на менструацията, която обикновено изчезва през последните дни;
 • 20-60 ml изпускане - обичайният дневен обем кръвозагуба, за който са необходими 3-4 подложки с максимален брой „капчици“, маркиращи неговия капацитет.

Нарушението на менструалния цикъл е следното:

 • Между периодите има период от 30-35 дни, разликата има тенденция да се променя редовно.
 • Разликата се намалява до 19-21 дни.
 • Изписването продължава 6-7-ия ден, като разликата между тях също е прекъсната.
 • Има повече от 80-100 ml кръвозагуба на ден.

Ако се установят такива отклонения, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Може би, ако отклонението е малко, това е само характеристика на тялото на жената, нездравословна наследственост. Но понякога забавяне на менструацията, увеличен или намален интервал между менструациите, дълга пауза е първият синдром на сериозно заболяване, което представлява опасност за здравето на жените..

Колко дни закъснение трябва да минат, за да бъде това сериозна причина да посетите лекар? Въпреки че 5-дневното забавяне е нормално, трябва да се имат предвид придружаващите фактори. Кафяво зацапване с остър мирис, което се появява в дните на менструация, не е норма. Също така болезнените усещания в долната част на корема не са норма, независимо колко дни закъснение са изминали.

Ако цикълът е нарушен

Нередностите в цикъла се появяват по време на пубертета и по време на менопаузата, когато тялото на жената придобива и губи способността да зачене и да роди дете. В други случаи отклоненията от нормата могат да бъдат симптоми на следните гинекологични заболявания:

 • Възпаление на придатъците;
 • Полипи в матката;
 • Ендометриоза;
 • Развитие на киста на яйчниците;
 • Извънматочна бременност;
 • Рак на шийката на матката или тялото на матката;
 • Рак на яйчниците;
 • Онкологични заболявания на съседни на матката и яйчниците органи;
 • Миома на шийката на матката.

Всяко от тези заболявания представлява сериозна заплаха за здравето и живота на жената и следователно навременното им откриване е много важно..

Когато нередностите на цикъла са норма

Интервалът между периодите може произволно да се увеличава или (по-рядко) да намалява на възраст 11-16 и 40-60 години.

В първия случай нарушението на цикъла е свързано с пубертета и не изисква никакво лечение..

Пубертетът при всяко момиче се случва по различни начини, за повечето юноши първите периоди отминават на 12-14 години, но са възможни разлики. В рамките на 2 години възниква образуването на цикъл - по това време менструацията може да бъде нередовна и интервалът между тях понякога достига дори шест месеца.

Подобни процеси се наблюдават при почти една трета от момичетата и са норма. След периода на формиране цикълът се подобрява и ако нарушенията се появят по-късно, те вече не могат да бъдат отнесени към тийнейджърски проблеми: трябва да отидете на лекар.

Консултация с педиатър, гинеколог, ендокринолог и други специалисти също може да е необходима, ако едно тийнейджърка открие аномалии в развитието през пубертета. Те могат да бъдат:

 • Ненормална слабост (анорексия);
 • Затлъстяване, бързо наддаване на тегло;
 • Появата на косми по бузите, брадичката, гърдите, бедрата; Антени над горната устна.

Всеки от тези симптоми показва хормонален дисбаланс в организма и изисква медицинско наблюдение..

Менопаузалните промени в тялото, когато жената загуби плодовитостта си, също са придружени от менструални нарушения. Менопаузата настъпва при жени над 40 години, времето на нейното настъпване е индивидуално, главно периодът между 45 и 55 години. Понякога е възможно проявата на ранна менопауза (40-42 години) или късното й пристигане (след 60 години).

В рамките на определен период (обикновено от 2 до 5 години) тялото се възстановява напълно, спира да произвежда яйцеклетки, овулацията постепенно изчезва. Броят на дните между периодите постепенно се увеличава, в края на менопаузата те изчезват съвсем. В този случай само рядкото и оскъдно отделяне не е патология, но неуспехите в цикъла с обилно отделяне, кафяви кръвни съсиреци и други аномалии трябва да предизвикат безпокойство.

Циклични нарушения

Лекарите-гинеколози различават няколко вида менструални нарушения, които се различават помежду си и изискват отделно лечение за всеки конкретен случай..

 • Аменореята е отсъствие на менструация при полово зряла жена, която те трябва да имат.
 • Опсоменореята и брадименореята са редки периоди, които се характеризират с удължаване на интервала между цикъла до 40-60 дни.
 • Спаниоменореята е нестандартен цикъл, който включва менструация само 1 до 3 пъти годишно.
 • Тахименорея - съкратен цикъл, когато периодът между менструациите е само от 10 до 15 дни.

Тежестта на тези нарушения, техните причини, последици и най-важното, лечението се предписва от гинеколог. Понякога може да се наложи и преглед от ендокринолог..

Здравето на жените е много крехък механизъм, при който е лесно да се предизвика срив и затова трябва да се отнасяте към здравето си със специално внимание.

Защо цикълът на менструацията се съкращава?

Нормалният менструален цикъл е редовен, с продължителност от 21 до 30 дни, с периоди от 3 до 5 дни. Скоростта на кърваво отделяне в този случай е от 50 до 80 ml, без да се вземат предвид индивидуалните характеристики. Редовен цикъл от 28 дни се счита за идеален. Съкратеният цикъл е аномалия, която изисква наблюдение и лечение..

Патологично състояние, при което интервалите между периодите се съкращават, се счита за пройоменорея. При това заболяване кървенето се появява често, оскъдно, с продължителност до 2-3 дни. Обилното кървене е често срещано явление.

Причини за кратък цикъл

Основната причина е дисфункция на яйчниците, нарушаване на производството на женски полови хормони, тяхното преструктуриране във връзка с нови условия за пациента. Отделни фактори са важни. Ако краткият цикъл е вариант на нормата за жената, би било полезно да посетите лекар и да разберете дали всичко е наред. Рязкото, нехарактерно намаляване на менструалния цикъл е сериозна причина за тревога и незабавно посещение при гинеколога.

Фактори, водещи до пройоменорея:

 • Наследственост
 • Хормонален дисбаланс
 • Менопауза, ранна менопауза, следродилен период
 • Формиране на цикъла (това не е патология)
 • Възпалителни процеси в малкия таз с болка, усещане за парене, промяна в отделянето
 • Инфекциозни заболявания
 • Туморни патологии на женската репродуктивна система - кисти, миома, полипи
 • Изкуствен, спонтанен аборт
 • Заболявания на ендокринната система
 • Болести на хроничния ход
 • Нарушения на кръвосъсирването
 • Силен емоционален стрес
 • Прием на контрацептиви
 • Периодите могат да намалят поради нараняване
 • Ненормално развитие на гениталиите, като огъване на матката
 • Отслабване при строг график
 • Съпътстващи гинекологични заболявания (ендометриоза)
 • Пост, хранителни пристрастия към лоши витамини
 • Изменението на климата
 • Проблеми с имунитета
 • Вредни фактори на околната среда
 • Бременност

Симптоми в контекста

Само по себе си състояние, когато менструалният цикъл е съкратен, не е болест. Нарушение на цикъла два пъти годишно може да се случи без патология. Това състояние трябва да се анализира заедно с други прояви. Пройоменореята има три вида.

 • Цикълът е правилен - двуфазен. Това скъсява фоликуларната фаза. Овулацията настъпва по-рано. Базалната температура се записва в нормални граници. Жълтото тяло извършва работата си нормално.
 • Цикълът е двуфазен. Лутеалната фаза е намалена. Овулацията настъпва навреме. Базалната температура се повишава за кратко. Доминиращият фоликул узрява. Жълтото тяло престава да функционира по-рано от очакваното.
 • Цикълът е еднофазен. Овулацията не се случва. Фоликулът трае по-дълго. Това негово състояние се нарича постоянство, то е от краткосрочен характер. Жълтото тяло отсъства. Базалната температура е променлива. Има промени в ендометриума до жлезиста хиперплазия.

Лутеалната фаза се съкращава по-често. Въпреки краткия цикъл, жената може да има както тежки, така и дълги периоди. Вторият и третият подвид на нарушения на цикъла водят до безплодие. Намаляването на продължителността на цикъла е един от симптомите на дисфункция на женската репродуктивна система като цяло.

Чести симптоми с кратък цикъл:

 • Болки в кръста
 • Главоболие
 • Гадене и повръщане
 • Запек
 • Повишено производство на газ
 • Емоционален дискомфорт
 • Умора
 • Намалена производителност
 • Намалено либидо
 • Кървене от носа
 • Продължителността на менструацията не надвишава 3 дни
 • Цикълът е по-малко от 21 дни
 • Менструация веднъж на 14 дни или повече
 • Размазващо, оскъдно отделяне

Диагностика

Важно е да се изолират субективни и индивидуални фактори от симптомите на заболяването. При менопаузата, след раждане, травма, аборт и при действителното заболяване, тактиката на преглед при гинеколог е различна. През първите две години след първото кървене се установява месечният цикъл на момичето, а отклонението му към кратък е вариант на физиологичната норма. В някои случаи лекарят ще назначи тестване за бременност.

В допълнение към гинекологичен преглед, анализ на вагинални секрети и ултразвукови изследвания, с пройоменорея, пациентът се подлага на кръвни изследвания, за да определи нивото на половите хормони по схема, определена от лекаря. Изготвя се графика за измерване на ректалната температура за целия менструален цикъл. Гинекологът изследва количеството и качеството на слузта в цервикалния канал и може да предпише допълнителни изследвания - колпоскопия, рентгенови методи, цитограма, биопсия, изследвания. Ако бременността е важна за жената, тя трябва да бъде информирана, че плодовитостта се възстановява преди първата менструация..

Лечение с кратък цикъл

Болестта няма да се излекува „сама по себе си“, без външна помощ. Навременното обжалване на жена при лекар ще доведе до назначаването, най-вероятно, на консервативна терапия и успешно възстановяване. Лечението се избира в зависимост от причините и резултатите от диагнозата. Целта е да се възстанови нормален цикъл за конкретна жена..

 • Хормонална терапия. Целта е да се възстанови лутеалната фаза. Хормоните на жълтото тяло под формата на инжекции са ефективни. Вашият лекар ще предпише перорални хапчета за контрол на раждаемостта, съдържащи естроген. Ако се желае бременност, се предписват лекарства, съдържащи прогестерон, например, дуфастон
 • Лекарства. Често се предписват кръвоспиращи средства като кадицинон, аминокапронова киселина, транексам. При съпътстващи възпалителни заболявания лекарят препоръчва антибиотична терапия, вагинални супозитории с антисептични, противогъбични ефекти
 • Важно е да приемате витамини С, Е, К. Витаминната терапия се комбинира с хормонално лечение
 • Диетична терапия
 • Умерена физическа активност
 • Физиотерапия - електрофореза, магнитотерапия, фонофореза
 • Фитотерапия
 • Хомеопатия
 • Спа лечение
 • Не е изключена терапия чрез хирургическа интервенция за тумори. Методи - лапароскопски, хистероскопски, отворена хирургия.

Важно! Самолечението е забранено!

Цикълът се е съкратил: начин на живот

По време на лечението жената може допълнително да си помогне. За да направите това, трябва да намалите приема на пикантна храна, алкохолни напитки. Прекомерната физическа активност е противопоказана. Полезно е терапевтичното ходене (здравна пътека), плуването, дихателните упражнения. По-добре да избягвате интимността. Менструалният цикъл се е съкратил - трябва да можете да се успокоите. Ефективна е и психологическата корекция на състоянието на пациента, тренировките за релаксация. За превенция и навременна реакция на обезпокоителни симптоми, жената води "менструален дневник".

Съвети за превенция

 • Да бъде спокоен. Репродуктивното здраве на жените зависи от настроението, реакциите на събитията.
 • Бъди проактивен. Изтощителните тренировки ще влошат ситуацията със скъсяване на менструалния цикъл, умереното упражнение на изпълними спортове ще помогне да се справите с проблема и да избегнете повторение..
 • Контролирайте теглото си. Там, където има излишък от мастна тъкан, има излишък на полови хормони. Зависимостта на цикъла от излишък или дефицит на хормони е пряка.
 • Яденето на храна, богата на ценни съставки в комбинация с билкови лекарства. Когато цикълът е съкратен, рецептите на традиционната медицина са ефективни. За отвари и настойки се използват лукови люспи, листа от костилки, корен от елекампан, горски ягоди, ергот, вратига и цветя от невен. Пресен използван сок от калина. Всяка рецепта изисква съгласие с лекуващия гинеколог.

Ако вашите периоди се съкратят, значи нещо не е наред в тялото ви. Ключът към успешната терапия до голяма степен се определя от навременното насочване на жената към специалист. Стабилният менструален цикъл ще ви позволи да почувствате пълно здраве и да носите бебето си.

Споделете с приятеля си!

Причини за съкращаване на цикъла на менструацията: опасни симптоми

Менструалният цикъл започва да се брои от първия ден на началото на менструацията - кървене, придружаващо отхвърлянето на функционалния слой на маточната лигавица. Продължителността на менструалния цикъл винаги е индивидуална, но цикълът от 21 - 35 дни е включен в нормалните физиологични параметри. Златната среда е цикъл от 28 дни, но само 13% от жените наблюдават това явление. Ако цикълът на менструацията е намалял, причините могат да бъдат много разнообразни. Подобно явление не винаги показва патология, но е вълнуващо и изисква консултация с гинеколог, за да се установи причината.

Физиологични особености

Менструацията е отговор на репродуктивната система, че основната й задача не е изпълнена - бременността не е настъпила. Обикновено менструацията се установява в пубертета на възраст от 11 до 17 години през годината. В основната менархе при момичетата от европейската раса се наблюдава на възраст от 13 до 14 години. Понякога граничните норми се разширяват, първата менструация може да настъпи на 10 години и на 21 години. Това явление често е наследствено..

В повечето случаи отклонението от нормалните физиологични показатели е признак на хормонален дисбаланс, наблюдаван в резултат на анамнеза за заболявания на ендокринната и централната нервна система, предишни инфекциозни и възпалителни процеси и мозъчни травми..

В живота на жената има 4 периода, когато липсва менструация:

 • до пубертета;
 • бременност;
 • кърмене;
 • менопауза.

В други случаи се наблюдава менструално кървене всеки месец. 1 година след появата на първата менструация, менструалният цикъл се счита за установен. Момичетата в пубертета могат самостоятелно да определят датата на настъпване на следващата менструация, като поддържат график на менструалния цикъл.

Нормално е да се намали броят на дните на менструалния цикъл по време на неговото формиране. След това време обаче всяко отклонение от нормата под формата на намаляване на обичайната продължителност на менструацията е вълнуващо и изисква консултация с гинеколог.

Ако подобно явление е било наблюдавано веднъж, няма причина за притеснение. Намаляването на цикъла, наблюдавано в продължение на няколко месеца, е ясен признак на патология. Не трябва самостоятелно да определяте причината, поради която това се случва. Консултация със специалист ще реши всички въпроси, които ви притесняват.

Причини за съкратен естествен менструален цикъл

Намаляването на менструалния цикъл означава не само намаляване на дължината му, но и промяна в характера, обема на менструалния поток. Те стават обилни и болезнени, което е един от признаците на репродуктивна дисфункция. Цикъл от 21 дни или по-малко се счита за кратък..

Отличителна черта на кратък цикъл на менструация се счита за намаляване на фоликуларната фаза, по-малко от 14 дни (преждевременно узряване на яйцеклетката на фона на непроменена функция на жълтото тяло).

Ако естественият цикъл на менструацията е намалял, тогава се приемат следните причини за това явление:

 1. Системни заболявания на ендокринната система (дисфункция на щитовидната жлеза, панкреаса). В този случай промяната се счита за страничен ефект от хормонална дисфункция..
 2. Системни заболявания на кръвоносната система (нарушения на кръвосъсирването). Продължителната обилна менструация е тяхната характерна черта. В този случай е възможно увеличаване на времето за кървене при обща непроменена продължителност на цикъла..
 3. Болестите на органите на репродуктивната система (хронични възпалителни процеси, кисти, тумори) провокират нарушение на хормоналната функция, промяна в естествения цикъл на менструация. Появата на необичайни вагинални секрети е сигнал за незабавно търсене на квалифицирана медицинска помощ.
 4. Инфекциозни и възпалителни процеси в мозъчната кора (менингит, миелит, енцефалит). Невроинфекциите водят до хипоталамо-хипофизна дисфункция, проявата на която е намаляване на количеството хормони, които регулират репродуктивната функция. Туморите и кистите на мозъка, в резултат на инфекция или нараняване, често водят до факта, че цикълът може да бъде съкратен.
 5. Продължителната (нерационална) употреба на хормонални лекарства за лечение на съпътстващи заболявания провокира нарушение на естествения менструален цикъл. Приемът на орални контрацептиви допринася за факта, че той може да бъде намален поради появата на междуменструално кървене. Периодът на адаптация за всяка нова контрацепция продължава през първите три месеца. Ако след това време междуменструалното отделяне не е изчезнало, непременно се изисква консултация с гинеколог.
 6. Спешната контрацепция под формата на прием на Escapel, Postinor и други аналози винаги провокира нарушение на естествения цикъл (може да се намали).
  Периодът на възстановяване след употребата на такива лекарства отнема от 2 до 3 месеца до няколко години.
 7. Бременност. И не само пълноценни. Оскъдно зацапване се наблюдава при заплаха от спонтанен аборт и при извънматочна бременност. Жената приема това освобождаване от отговорност за менструация, когато всъщност развива кървене. Това състояние изисква спешна хоспитализация, за да се избегнат животозастрашаващи последици..
 8. По време на менопаузата, поради недостатъчното производство на прогестерон, в резултат на естественото изчезване на репродуктивната функция, цикълът започва да се съкращава. С ранната менопауза (след 35 години) количеството отделяна кръв рязко намалява.
 9. Тежките диети са често срещана причина, поради която цикълът на менструацията започва да намалява, менструацията изчезва. Небалансираното хранене, липсата на витамини и минерали, необходими за нормалното функциониране на хормоналната система и на организма като цяло, увеличават риска от ендокринно безплодие.
 10. Абортът е също толкова честа причина за нарушаване на естествения цикъл. Независимо от вида на извършения аборт (хирургичен, вакуумен или медицински), той е стресиращ както за хормоналната система, така и за организма като цяло..
 11. Прехвърлените стресове са спусък за намаляване, частично или пълно нарушаване на естествения цикъл на менструацията. Психичното напрежение и повишената физическа активност също провокират намаляване на цикъла, промяна в характера на менструалния поток.