През деветия месец на бременността за жената вече е трудно да ходи, да върши домакинска работа, дори почивката е затруднена, защото голям корем пречи. Тя чака предвестниците на раждането, един от които е коремен пролапс. Как да не пропуснете този знак за приближаваща доставка?

Когато се случи?

Понижаването на корема, т.е. увеличената матка, се случва през последния, трети триместър на раждането на дете. Подчертаваме, че този процес е индивидуален и няма ясна времева рамка, в която той протича..

Причините му са естествени. Плодът активно расте, матката се увеличава, създавайки удобни условия за движение на детето, преобръщане. Но на последния етап от бременността тонусът на мускулите й е отслабен, тя не може да задържи голям плод и следователно се движи малко надолу.

Някои жени си спомнят, че са го имали в 29-30 седмици от бременността, а не в навечерието на раждането. Други казват, че само няколко дни преди бебето да се роди, те са усетили такива промени. Трети изобщо не са наблюдавали подобно явление. Коремът им не потъна до самото раждане. Това се потвърждава от лекарите: местоположението му може изобщо да не се промени.

И все пак има тенденции при понижаване на корема, в зависимост от това каква бременност има жената. Така че, на първо място, това се наблюдава за период от 4 седмици до 2 дни преди доставката. При втората бременност процесът настъпва на 34-35 седмици. И това е съвсем нормално, защото раждането може да започне по-рано - на 38 седмица.

Как става това?

Не всяка жена, а това основно касае първородните, може да разбере и почувства, че матката е паднала малко надолу. Този процес е придружен от няколко симптома:

 1. Киселините изчезнаха. Може да спре напълно, тъй като матката е в най-ниското положение, спира натиска върху стомаха.
 2. Често уриниране. Това отново е резултат от коремен пролапс. Той притиска пикочния мехур, което води до чести пътувания до тоалетната, дори през нощта.

Коремът е спаднал по време на бременност: време ли е да се приготвите за болницата??

Бременността е към своя край. Всички майки изслушват с особен трепет чувствата си. Наближава среща с малкия. Това става забележимо не само в календара на бременността, но и в появата на корема на майката. И понякога стомахът може да потъне много преди определеното време. Ако коремът е потънал по време на бременност, означава ли това предстоящата поява на бебето? И колко време остава до раждането?

Защо коремът се променя? Как да го определим?

Пролапсът на корема се счита за един от предвестниците на наближаващото раждане. Природата никога не бърза, за разлика от майките, които искат да планират и знаят всичко предварително..

По-близо до 37-та седмица от бременността започва период, когато тялото на майката се подготвя за появата на бебето. Произвежда се специален хормон - релаксин. Под неговото действие сухожилията и съединителните тъкани на тазовите кости омекват и те се „разминават“ малко.

По това време долната част на матката се увеличава значително по размер и бебето пада. Сега главата му е фиксирана от костите на малкия таз, което също допринася за отварянето на матката.

Влизането на бебето в това положение често е придружено от болезнени усещания, че бременните жени, особено тези, които очакват първото си дете, грешат за контракции. За разлика от контракциите, това не трае дълго и след това всичко се успокоява.

А бебето е станало достатъчно голямо и е трудно за мускулите да го задържат в първоначалното му положение. Увисналият корем е един от първите сигнали за бъдещите майки, че е време да се приготвите за пътуване до болницата..

Не всички бъдещи майки забелязват как се случва това и се притесняват, че ще пропуснат толкова важен показател за предстоящо събитие. По-скоро жената с тънка физика ще почувства промени в позицията на корема - плътните и физически силни бременни жени не усещат прекалено изместеното натоварване.

Има обаче няколко начина и видими признаци, по които могат да бъдат открити промени:

 • Един от най-лесните начини да научите за „движението“ на корема е следният: на вратата направете марка с маркер на нивото на пъпа си; когато коремът падне, пъпа ще бъде по-нисък с около 5 см;
 • измерете разстоянието между гърдите и корема - сега дланта пасва тук;
 • походката на бъдещата майка се променя забележимо - „походка на горда патица“, тоест бременната жена се „върти“ от крак на крак, ходи с вдигната глава и изправен гръб;
 • възможна загуба на тегло на бъдещата майка до 2-3 кг;
 • формата и външният вид на самия „корем“ се променя: той става твърд, висящ и подобен на круша, стриите стават по-изразени;
 • ако по-рано бременната жена се огледа от всички страни, тогава след такива промени очертанията на талията се появяват отзад.

Важно! Ако коремът ви започне да пада, не забравяйте да уведомите Вашия лекар. Чанта с всички необходими неща за бебето и майката трябва да бъде събрана и на видно място. В този момент трябва да изберете родилен дом, да се съгласите с лекар. Не трябва да правите дълги разходки, да се отдалечавате от дома. Бременната жена трябва да бъде под постоянен надзор на близките.

Кога трябва да се спусне корема?

Първата бременност може да се различава малко от тази на опитни майки. При първото раждане коремът ще спадне в средата на 3 триместър, на 36 гестационна седмица. Това може да се случи на по-ранна дата. Разбира се, трябва да посетите лекар, за да изключите възможността за преждевременно раждане. Но най-често това се дължи на особеностите на телосложението на майката и може би лекарят ще ви посъветва да изберете превръзка.

Следователно местоположението на корема, като основен признак за непосредственото начало на труда, не винаги си струва да се разчита.

По време на втората и следващите бременности коремът спада на 38 седмица. При повторно даващите майки признаците на наближаване на раждането са по-изразени, те могат да отнемат много по-малко време.

Всяка бременност е много индивидуална и има изключения. В практиката на лекарите има случаи, когато стомахът потъва в деня преди началото на раждането. За някои майки този процес се разтяга в продължение на няколко дни, докато други твърдят, че всичко се е случило за една нощ..

За съжаление няма точни признаци и тестове, които да определят предварително кога жената ще роди. Затова майките просто трябва да са готови.

Важно! Коремът не пада толкова ясно при тези бременни жени, които имат седалищно предлежание на плода.

Влияе ли изместването на корема върху благосъстоянието на мама??

Всяка промяна води до определени последствия, както добри, така и не особено приятни. С теглото на бебето нараства натоварването върху тялото на майката, което е свързано с някои неприятни моменти.

Повишена болка в гърба.

Движението на корема надолу създава натиск върху пикочния мехур. Впоследствие трябва да бягате до тоалетната по-често и нощта не е изключение. Особено смущаващо за бременните жени е, че неволното отделяне на урина е възможно при резки движения, смях и кашлица. Няма обаче какво да се притеснявате, това е нормално за урината, която е подложена на механичен натиск, всички проблеми ще изчезнат след раждането на детето..

Също така, червата изпитват дискомфорт, могат да се появят проблеми с чести изпражнения. Всъщност това е добре, тъй като по този начин тялото се освобождава от излишъка.

Поради промяната в положението на бебето, майката може да почувства известен дискомфорт в областта на перинеума. Особено ако това е втора бременност или последваща.

Появяват се неприятни, дърпащи, фини болки в долната част на корема. Някои майки често ги бъркат с първите си контракции. Но ако болката се усили, стане натрапчива, по-добре е да отидете в болница..

Тонусът на матката се увеличава, поради което е възможно отделяне (увеличаване на обема им), подобно на млечница. Ако отделянето Ви е алено или кафеникаво, трябва също да посетите Вашия лекар..

 1. Бременната жена чувства облекчение и общо благосъстояние.
 2. Когато коремът падне, налягането върху храносмилателните органи, белите дробове, бъбреците намалява;
 3. Киселини, ускорен пулс, стомашни болки изчезват;
 4. Задухът, който често се наблюдава по време на бременност, също престава да измъчва бъдещата майка;
 5. Хлапето става по-малко подвижно, не може да се преобърне, остава само да движи ръцете и краката;

Ако детето често сменя пози по време на бременност, сега мама може да бъде спокойна, че вече се е подготвила за успешно раждане.

P.S. Преместването на корема надолу може да се сравни с нисък старт за бегач на дистанция. Нов човек се готви да влезе в нашия свят - последните дни, когато мама и бебе остават едно. Разбира се, те ще бъдат свързани помежду си дълго време. Но майките никога няма да забравят тези моменти и ще си спомнят дълго с любов и усмивка..

Защо стомаха пада преди раждането и как да разберем, че това се е случило?

Бременните жени с нетърпение чакат корема да падне. Този знак се счита за един от най-надеждните признаци за непосредствения подход на раждането. Как се случва понижаването, защо се случва и как да разберем, че стомахът е спаднал, ще разкажем в тази статия.

Какво се случва?

Това, което жените наричат ​​абдоминален пролапс, в медицината се нарича формиране на плода. С други думи, в определен момент от корема на бременната жена бебето започва да заема позиция, която ще му улесни максимално преминаването през родовия канал. Механизмът на формиране на плода се определя от самата природа. Обикновено започва в средата на третия триместър, заедно с мащабната подготовка на женското тяло за раждане..

За бебето процесът на раждане не е по-лесна задача, отколкото за майка му. Предстои му труден път и затова природата предварително се е погрижила бебето да е готово за него. Формирането на плода се крие във факта, че главата на бебето, ако е в цефалното предлежание, е плътно притисната към изхода към малкия таз. От тази позиция за него ще бъде най-удобно да се роди, когато шийката на матката се отвори напълно по време на контракциите.

По време на раждането движенията на бебето също ще се подчиняват на биомеханизмите на труда. Той ще завърти главата точно, колкото е необходимо, за да премине през родовия канал и да не си навреди. Биомеханизмите на раждането също са замислени и осъществявани от самата природа..

През дългите месеци на бременността плодът расте, превръщайки се от ембрион в истински, но все още малък човек. Заедно с него матката расте, като осигурява на трохите достатъчно място за развитие. За три тримесечия матката на жената нараства 500 пъти в сравнение с първоначалния си размер. Лекарят редовно измерва височината на очното дъно на матката - така нареченият индикатор за VSDM.

При интензивен растеж детето се издига нагоре, така че VSDM расте от седмица на седмица. И само на по-късна дата лекарят може да насочи вниманието на бъдещата майка към факта, че този показател е замръзнал и след това е намалял. Това означава, че плодът е осъществен. От горната си позиция бебето се качи надолу, подготвено за раждане.

Когато се случи?

Трудно е да се каже точно какви сигнали получава бебето, за да започне пътуването надолу. Смята се, че формирането на плода е неговата реакция на промени в хормоналния фон на майката. С кръв през плацентата бебето започва да получава качествено различен състав на хормони. С наближаването на труда производството на хормона прогестерон при жената намалява, което е отговорно за поддържането на бременността още от първия ден..

Той се заменя с окситоцин, който се произвежда от плацентата и хипофизата, а концентрацията на естроген се увеличава. Промените се извършват и в маточната тъкан, която все още е жилището на детето - нейните структурни клетки, миоцитите, започват да произвеждат повече от специален протеин, актомиозин, който ще позволи на клетките на матката да се свиват и разтягат по време на процеса на контракции и опити.

Улавяйки всички тези промени, тялото на детето интуитивно разбира, че е време то да се подготви. Скоро всичко ще се промени. Когато това се случи, това зависи от много фактори - от това колко навреме протичат подготвителните процеси в тялото на майката, колко раждания е имала жената преди това, в какво състояние са мускулите на матката и корема. При първородните жени коремът обикновено пада по-рано - около 2-4 седмици преди раждането, понякога дори по-рано. При многоплодните формирането на плода се случва почти преди самото раждане - след седмица или няколко дни. Акушерите са добре запознати с примери, когато коремът при второто или третото раждане пада само с появата на родилни болки.

Намаляването на бебето в матката и самата матка след 36 седмици по време на първата бременност се счита за оптимално. Ако образуването на плода се случи преди това време, лекарят може да подозира заплахата от преждевременно раждане..

За всички категории родилки не трябва да се пренебрегва такова състояние - жената трябва да бъде взета под специален контрол, за да се предприемат, ако е необходимо, мерки за предотвратяване на раждането на дете преждевременно, ако е възможно.

Посочените периоди са само осреднени, средностатистически. Те не могат да бъдат ръководство за действие за всички жени в „позиция“. Реалният срок за намаляване на корема на бъдещата майка може да настъпи по-късно или по-рано, тъй като всички жени са различни. Те имат различни размери на таза, плода, различна конституция на тялото и състоянието на мускулната тъкан. Освен това детето не винаги е в главна форма, въпреки че в преобладаващото мнозинство от случаите наистина е разположено по този начин.

Диагностични признаци, усещания

Да се ​​установи, че е настъпил пролапс, не е толкова трудно, колкото изглежда за бременните жени, особено за тези, които все още нямат майчинство и очакват раждането на първото си дете. Визуалните знаци могат да бъдат забележими не само за самата жена, но и за всички около нея. Коремът променя формата си: ако по-рано приличаше повече на баскетболна топка, тогава след като плодът стане по-скоро торпедна пъпеш или топка за ръгби, матката става по-овална.

Възможно е да се определи дали коремният пролапс е настъпил, като внимателно изучите собствената си фигура в огледалото. Задачата значително се улеснява от модата от последните години - да се направи селфи на корема в огледалото на различни етапи от бременността. Така че бъдещите майки проследяват темповете на растеж на корема си и водят един вид фоторепортаж. След формирането на плода формата на корема ще бъде поразително различна, а самият стомах ще изглежда по-малък по размер..

Измервателна лента също ще дойде на помощ на бъдещата майка. Може да се използва за измерване на височината на очното дъно на матката - това е най-високата точка, почти под гърдата. След понижаване на корема тези стойности стават по-малко от седмица по-рано. Можете да научите за предишните стойности на VSDM от обменната карта, този показател се измерва при всяка среща с лекар и се въвежда там.

Можете също така да тествате вашите предположения с прост ръчен тест. За него жената се нуждае само от собствената си длан. Ако се побира между дъното на матката и долната линия на млечните жлези, стомахът е спаднал и няма съмнение за това.

Възможно е да се досетите за формирането на плода чрез редица промени в благосъстоянието. В по-късните етапи голяма матка с бебе, плацента, която тежи около 500 грама, с водите, затворени във феталния пикочен мехур, заема почти цялото пространство на коремната кухина. В резултат на това вътрешните органи, които обикновено са били разположени там доста удобно, започват да изпитват значителни неудобства..

Коремната кухина, за разлика от матката, не се увеличава или разширява по време на бременността на бебето. Следователно властите трябва да направят място. Чревните бримки се изстискват, поради което жената се измъчва от запек, понякога преминаващ в диария, натрупване на чревни газове. Матката притиска стомаха отдолу, което води до рефлукс на стомашен сок в хранопровода в обратна посока. Поради това се развива оригване и киселини..

Отива и към пикочния мехур, панкреаса и жлъчния мехур. Жената се измъчва от често уриниране, оттокът на жлъчката е нарушен. Матката притиска диафрагмата и това се превръща в причина за развитието на задух и тежко дишане, дори при най-малката физическа активност или разходка.

След пропуск една жена изпитва облекчение в буквалния и преносния смисъл на думата. За нея е по-лесно да стане от леглото, възстановява се работата на много органи, които са компресирани от голямата матка в продължение на няколко седмици.

По този начин признаците за формиране на плода в матката включват някои промени в здравословното състояние и усещането.

 • Диафрагмата се освобождава - нормалното дишане се възстановява. Жената отново получава възможност да диша дълбоко. Задухът изобщо не изчезва, тъй като е частично свързан с натрупаното тегло, но става по-малко забележим.
 • Ребрата, които донякъде се „разминаха“ поради аномалии на вътрекоремно налягане, престават да болят болезнено. С пролапса на матката детето вече не чука по ребрата с крака, както е било преди, а активността се проявява главно в долната част на корема, самите движения стават по-остри и по-малко болезнени за бъдещата майка.
 • Единственият орган, който не става по-лесен, е пикочният мехур. Налягането на низходящата матка върху нея се увеличава, позивите за уриниране се увеличават, зачестяват.
 • Симфизитът може да се появи за първи път или неговият ход може да се влоши - появяват се болки в срамната артикулация, които се увеличават с промяна в положението на тялото, при ходене.
 • Запекът се засилва и те вече не са свързани с диетата на бъдещата майка - чревните бримки продължават да страдат от неудобства.
 • Походката става още по-неудобна и става все по-трудно да се ходи.

Доста често, едновременно с пролапс, тренировъчните контракции се засилват - кратки и нередовни контракции на матката. Коремът става „камък“, но когато положението на тялото се промени, при вземането на топъл душ, таблетките No-Shpy, такива контракции бързо преминават, матката се отпуска. Подобни контракции не показват началото на раждането, както и формирането на плода..

Ако стомахът е спаднал, няма нужда да ходите в болница. Раждането може да започне след няколко дни или след месец.

Ако не се получи пропуск

На женските форуми и в лекарските кабинети често можете да чуете въпроса какво да правите, ако стомахът ви не е спаднал. Означава ли това, че моментът на започване на раждането се отлага, може ли раждането да започне, ако коремът не е спаднал?

Нито един от медицинските акушерски наръчници не казва, че коремът на бременна жена задължително потъва. Има ситуации, при които пролапсът изобщо не настъпва, но раждането започва на очакваната дата или дори малко по-рано. Няма твърда закономерност между формирането на плода в матката в "изходно" положение и колко остава преди раждането..

Може да има няколко обстоятелства, при които коремът обикновено не се спуска преди раждането..

Жена носи многоплодна бременност. Ако в матката има две или три бебета, за тях е физически трудно да се спуснат до изхода от коремната кухина в малкия таз. Вариантът на лек пропуск, почти неразличим визуално, е допустим само ако жената носи близнаци, единият от които е разположен над изхода с главата надолу. Ако близнаците са идентични, разположени вътре в един фетален пикочен мехур, пролапсът изобщо не се случва.

 • Жената е диагностицирана с полихидрамнион. Излишъкът от околоплодна течност във феталния пикочен мехур прави матката по-голяма по размер и следователно бебето може и да не слезе надолу, или ще бъде почти незабележимо за бъдещата майка.
 • Бременна жена носи голямо или гигантско бебе. Предполагаемото тегло на детето, според ултразвук, надвишава 4 килограма или се доближава до 5 килограма. За такъв герой ще бъде трудно да притисне главата си към изхода в малкия таз.
 • Детето заема ненормално положение в маточната кухина. Той седи на свещеника, лежи косо или напречно. Ако плодът не се е обърнал преди 34-35 седмици, не трябва да очаквате това да се случи - шансовете са оскъдни. При бременност с необичайно предлежание най-често се препоръчва планирано цезарово сечение и следователно времето на коремен пролапс няма значение. Самият стомах по време на такава бременност не пада по физиологични причини..

Внимателното наблюдение на собственото ви състояние ще ви помогне да не пропуснете момента на започване на раждането. Независимо от формирането на плода или неговото отсъствие, жената може да покаже други признаци на наближаващо раждане - безсъние, диария, желеобразни лигавични отделяния от гениталиите (признак на изтичане на слуз), повишени контракции на тренировката, тревожност и повишена тревожност, промени в настроението. Обективният признак е съзряването на шийката на матката.

Какво да правите след отпадане

Често жените се чудят дали трябва да се държат по различен начин, след като бебето падне. Лекарството няма специални препоръки за този случай. Просто трябва да запомните, че това явление е признак за скорошно раждане и затова си струва да направите няколко неща..

 • Докладвайте наблюденията си на лекаря в антенаталната клиника.
 • Проверете дали всички необходими документи и вещи са опаковани в чанта, предназначена за хоспитализация в родилно заведение.
 • Вземете всички мерки, за да получите възможно най-добрия сън - раждането не е далеч, жената трябва да натрупа сила. При безсъние, попитайте Вашия лекар за леко успокоително, което да Ви помогне да заспите.
 • Купете пакет от специални урологични подложки - след пропуск жените често страдат от неконтролирано изтичане на урина поради натиск върху пикочния мехур. Такива „течове“ могат да възникнат при смях, кашляне, кихане, а също и при малко физическо натоварване. Също така става много трудно да издържите по пътя към тоалетната и затова урологичните подложки ще помогнат да се избегнат неприятни моменти.
 • След излизане на лигавицата - не се мийте във ваната, не посещавайте басейна и не живейте сексуално.
 • Продължете внимателно да броите движенията на плода всеки ден, ако се открият проблеми, незабавно се консултирайте с лекар.

За информация как да разберете, че коремът е потънал преди раждането и други предшественици на раждането, вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Когато коремът спадне при първородни и многоплодни?

С увеличаване на срока на бременността жените в положение търсят признаци на предстоящо раждане. Пролапсът на корема може да се счита за един от тези сигнали. Това обаче е много условен индикатор, че раждането ще започне скоро, тъй като главата на плода може да потъне в малкия таз както месец преди раждането, така и няколко часа преди раждането..

Независимо от това, момичетата в първата си бременност, по-близо до раждането, започват да се притесняват от въпроса "как да разберат, че коремът е паднал преди раждането?", На който ще отговорим.

Признаци на коремен пролапс

По време на бременността бебето расте, матката се разтяга и заема почти цялата коремна кухина. В тази връзка през третия триместър бременната жена започва да изпитва дискомфорт: тя няма достатъчно въздух, непрекъснатата киселини не позволяват да се спи спокойно, голям корем причинява много неудобства. По-близо до 36 седмици започва процесът на спускане на главата на бебето в малкия таз, което схематично е показано на фигурата:

Поради факта, че бебето е надолу и е готово за раждане, първородната бременна жена има някои промени в здравето си, а именно:

 1. Ставаше по-лесно да се диша дълбоко, задухът вече не пречи.
 2. Спрях да измъчвам киселини и оригване.
 3. Стомахът промени формата си и започна да "гледа" надолу, а не право.
 4. Повишено уриниране.
 5. Имаше дърпащо, понякога болезнено усещане в тазовите кости и особено в срамната кост. Движението става трудно и плавно.
 6. Походката се е променила: сега бременна жена ходи като патица.
 7. Столът се е подобрил, тялото изглежда разбира и се прочиства преди раждането. Но някои, напротив, могат да получат запек. В такава ситуация е необходимо да се вземат мерки за подобряване на стола..

Изброените промени са признаци, че стомахът е спаднал.

При многородящите ситуацията е малко по-различна: коремът първоначално не се издига толкова високо, колкото по време на първата бременност. Причината е недостатъчно еластична и силна коремна мускулатура.

Ако една жена редовно се занимава със спорт след първото раждане, тогава стомахът по време на бременност може да бъде същият като при първата бременност, тъй като мускулите са тренирани и стегнати.

Според статистиката при многороден коремът потъва няколко дни преди раждането, а някои дори не забелязват този процес.

Как да разберем, че главата на детето е потънала в малък таз?

Има 2 начина, по които можете точно да идентифицирате изпуснат корем:

 1. Поставете дланта си между гърдите и корема. Ако тя влиза лесно, тогава коремът е спаднал..
 2. Намаляване на височината на дъното на матката (може да се види на графиката в обменната карта). При всяка избирателна активност гинеколозите отбелязват на графиката височината на дъното на матката, която става по-голяма с увеличаване на гестационната възраст. Ако изведнъж графиката е намаляла, тогава матката е намаляла.

Коремът преди спускане (на 36 седмици) и след (на 37 седмици и 4 дни) изглежда така:

И така, експериментално и визуално сте установили, че стомахът е спаднал. Сега възниква следващият въпрос: кога да се роди?

Ако предстои първото раждане, тогава тяхното начало може да се очаква в рамките на 2-4 седмици..

Второто, третото раждане може да започне през следващите 2-3 дни.

Може ли раждането да започне, ако коремът не е спаднал?

Не се притеснявайте, ако коремът ви все още не е спаднал на 37-39 седмици. Такива ситуации се случват на практика, по-често, разбира се, при многородни хора. Ако по време на преглед и ултразвук не се открият патологии, бременността протича нормално, просто трябва да бъдете търпеливи и да изчакате. Коремът може да започне да се спуска постепенно 1-2 дни преди раждането или директно в деня на раждането. Главата на бебето се вкарва в таза, притиска шийката на матката, която започва да се изравнява и след това да се разтяга. Този най-неприятен и болезнен период на раждането се нарича отваряне. Веднага след като шийката на матката се отвори 7-10 см (или пръсти), започва вторият етап на раждането - опити.

В същото време има ситуации, когато детето не може да се спусне в малък таз по основателни причини:

 • твърде тесен (или деформиран поради нараняване) таз на бременна жена;
 • неправилно положение на плода (с напречно или седалищно предлежание в комбинация с тесен таз на родилката);
 • много голям плод, чиято глава не може да влезе в бременния таз.

В такива нестандартни ситуации детето се ражда чрез цезарово сечение, необходимостта от което се определя от лекаря.

Пролапсът на корема преди раждането не е пряка индикация за отиване в болница, продължете да наблюдавате състоянието си и да чакате контракции. Основното нещо, което трябва да се направи сега, е да се събере чантата в болницата. Отсега нататък трябва да сте в състояние на реална бойна готовност и по всяко време да можете веднага да отидете в болницата.

Стомахът пада преди раждането. Признаци. Какво да правя?

Пролапс на корема (пролапс на матката) е предвестник на факта, че много скоро бебето ще види светлината. За всяка жена това се случва по различно време, въпреки че самият процес на спускане е придружен от едни и същи усещания. Общоприето е, че при жени, бременни с първото си дете, коремът пада по-близо до 36 седмици. При многократни бременности това се случва 3 дни преди или преди началото на контракциите. Това означава, че при нормална, здравословна бременност раждането ще започне след няколко седмици или няколко часа след спускане на корема..

Въпреки това, много зависи от индивидуалните характеристики на тялото на майката. Например: колко са тренирани коремните мускули. Ако са отпуснати, плодът може да не е фиксиран в тазовата кухина. Всяко следващо раждане отслабва мускулите на перитонеума, което означава, че те не са в състояние да задържат порасналото бебе. Това състояние не е причина за паника, защото по никакъв начин не засяга процеса на раждане: плодът просто пада малко преди времето.

Ако плодът лежи настрани или бъдещата майка има твърде тесен таз или бременността е многоплодна, коремът може да не спадне.

След като бебето е напълно оформено и готово да напусне утробата, в тялото на жената настъпват много промени. Съвсем естествено е, че те оказват влияние върху благосъстоянието на бъдещата майка. Усещайки, че стомахът е спаднал, една жена може да се подготви за родилния дом, да се подготви за предстоящото събитие физически и психологически.

Промени в тялото на бременна жена, когато коремът падне

Малко преди раждането в тялото на жената настъпват редица промени, водещи до пролапс на корема. След това коремът изглежда намалява в обем, което е особено забележимо от дрехите или ако погледнете корема отгоре надолу. Бъдещата майка трябва да реагира адекватно на това явление. Също така, следните признаци са основата за очакване на ранно раждане:

 1. Гениталното тяло се връща в първоначалното си положение, като се измества с 5 см надолу.
 2. Плодът променя местоположението си едновременно с матката, притискайки главата си към нея (с правилното положение на бебето в утробата).
 3. Плодът се намира в тазовата кухина, където се намира преди началото на раждането. Това явление може да се сравни с изчакващата позиция на спортиста преди старта..
 4. Сега бебето се е движило надолу, така че диафрагмата вече не се компресира и разширява. И накрая, можете да забравите за задух и междуребрена болка. Но сега притискащите болки се усещат в срамната област.
 5. Храносмилателните органи през последните месеци, притиснати от порасналия плод, заемат нормално положение, започват да функционират пълноценно. Бъдещата майка сега не вика от болка при всяко движение на трохите. Киселини, оригване, гадене, усещане за "камък" в стомаха изчезват.
 6. Детето притиска пикочния мехур и ректума. Поради това бъдещата майка има по-често уриниране, запек.
 7. Ако детето е голямо, то притиска нервните окончания, което води до пукване, болезнени усещания при седене или ходене. Под удара на тазовите кости, долната част на гърба и долните крайници. Често това води до промяна в походката: жената започва да се движи с малки стъпки, като се бърка, за да намали поне болката. Тази походка се нарича "патешка стъпка".

След проявата на симптомите, описани по-горе, жената трябва да бъде подготвена за факта, че контракциите могат да започнат след няколко часа..

Доста трудно е да пропуснете изместването на корема, тъй като коремът, започнал под самата гърда, се спуска в областта на пъпа. За да сте сигурни, че е настъпил пролапсът, можете да поставите дланта си между гърдите и корема. Ако се вписва свободно, тогава можете да съберете „куфара за аларма“ в болницата.

Някои майки използват стария доказан метод. Започвайки от 8-ия месец на бременността, трябва да отидете до навеса на вратата и да направите белег с тебешир или молив на нивото на пъпа. Сега, всеки път, когато преминавате през вратите, можете да обърнете внимание дали е имало промени.

Въпреки полезността на всичко по-горе, важно е да запомните, че основният признак на пролапса на корема е преглед от акушер-гинеколог, наблюдаващ бременност. Специалист, който е запознат с особеностите на тялото на майката и хода на бременността, ще измери необходимите параметри и ще каже със сигурност дали бебето е готово за раждане. Средната коремна обиколка на този етап е 100 см, а дъното на матката е спуснато с 5 см по-ниско от преди.

Ако предположенията се потвърдят от лекаря, можете да започнете да подготвяте зестрата на детето, да започнете да оборудвате детската стая. Много е важно да се настроите позитивно, да не се поддавате на панически мисли. Лекарите казват: благоприятният изход от раждането изцяло зависи от настроението на майката.

Необходимо е да се нормализира качеството на съня: справете се с безсънието, намерете най-удобната позиция и т.н. За релаксация вечер е полезно да легнете с леко повдигнати крака. За да направите това, под крайниците се поставят специални ролки или възглавници..

Ако пропускът не е потвърден и краят на срока вече е близо, трябва да се движите повече, да ходите, за да стимулирате бебето да се премести в родовия канал. Но е по-добре да откажете физическа активност. Те могат да причинят контракции, което е нежелателно за бебе, което все още не е готово да напусне утробата..

Проблемни моменти

Ако пролапсът на матката се случи преди 35 седмици, раждането може да започне рано. Важно е да кажете на гинеколога за това, който ще настани бъдещата майка в отделението, ще осигури необходимата помощ.

Често пролапсът възниква на фона на висок тонус на матката, придружен от силна болка в долната част на корема. В такъв случай жената трябва да заеме изправено положение и да извика линейка.

След неизбежната хоспитализация на жената се инжектират лекарства, които отпускат мускулите на гениталния орган. Лекарите правят всичко, за да предотвратят преждевременно раждане и като правило успяват в това..

Видео падна корема преди раждането

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

По време на бременността коремът потъна: скоро до болницата?

Много жени знаят, че ако коремът им е потънал по време на бременност, значи е време да се подготвим за предстоящото раждане. Ето защо през третия триместър бъдещите майки често питат гинеколозите си за това как да разберат, че стомахът е спаднал и колко дълго се случва това. Ще посветим тази статия на отговорите на тези важни въпроси за всяка бременна жена..

Как да определите, че коремът е спаднал

Концепцията за "изпуснат корем по време на бременност" означава, че бебето е променило положението си в матката и се е приближило по-близо до "изхода", сякаш се подготвя за раждане. Главата на бебето е плътно притисната към входа на влагалището, а матката е спусната с 4-5 сантиметра.

Намаляването на корема води до подобряване на благосъстоянието на бъдещата майка:

 • Матката вече не притиска диафрагмата и можете да дишате свободно и лесно.
 • Такива неприятни храносмилателни разстройства като гадене, оригване, киселини, които преди това са възникнали поради факта, че порасналата матка притиска вътрешните органи и това води до нарушаване на тяхното кръвоснабдяване.
 • Коремното напрежение намалява.

Но имаше и други, не съвсем удобни чувства:

 • повишено уриниране (матката сега притиска пикочния мехур),
 • инконтиненция на урината при кашляне, смях, напрежение (не всеки има),
 • чести запек,
 • болка в перинеума и кръста.

След спускане на корема походката на бременната се променя, тъй като центърът на тежестта се измества. Много хора наричат ​​походката на жена, която се грижи за термина си, патица, тъй като бъдещата майка се движи, бъркайки се от един крак на друг, така че за нея е по-лесно и удобно да се движи. От тези косвени признаци може да се разбере също така, че е настъпил пролапс на корема..

Вече гестационният период е 38 седмици, а коремът е спаднал или не, просто не можете да разберете? Разбира се, можете да се опитате сами да разберете у дома дали пропускът се е случил или не. За целта опитайте да поставите дланта си вертикално между гърдите и корема. Ако успеете, значи стомахът ви е спаднал, ако не, значи всичко е същото. Но за да се знае надеждно дали стомаха е спаднал или не, е необходимо да посетите гинеколог. Лекарят ще измери височината на дъното на матката и ще даде еднозначен отговор.

Когато коремът пада при бременни жени

Няма определен срок за спускане на корема. При някои жени коремът е спаднал на 37 гестационна седмица, докато при други на 33-34. В повечето случаи понижаването на корема се случва 7-10 дни преди очакваната дата на раждане. Въпреки че акушер-гинеколозите казват, че в тяхната практика е имало случаи, когато стомахът е падал само няколко часа преди началото на раждането. Така голяма разлика в термините е в рамките на нормалното. Тъй като времето за спускане на корема зависи от следните фактори:

 • каква е бременността;
 • колко развити и тренирани са мускулите на предната коремна стена;
 • вид предлежание и размер на плода;
 • структурни особености на тазовите кости;
 • броят на децата в утробата;
 • индивидуални характеристики на организма.

Смята се, че когато коремът спадне при бременни жени, това се влияе от това какъв род на детето е. Според статистиката при жените, които очакват бебе за първи път, пролапсът на корема се случва 2-3 седмици преди началото на раждането. А при бъдещи майки, които раждат отново, това се случва малко по-късно, около 1-2 седмици преди раждането..

И ако коремът не е спаднал

Има ситуации, когато очакваната дата на раждане наближава, но коремът не спада. Естествено, всяка бъдеща майка в този случай ще започне да се тревожи и да се притеснява, че нещо не е наред с нейната бременност. Затова нека разгледаме какви обстоятелства водят до факта, че жената няма увиснал корем..

По причини, които не са опасни за предстоящия процес на раждане, фактът, че стомахът не е променил позицията си преди началото на раждането, е недоразвитостта на мускулите на коремната стена при бременна жена. По принцип това явление се наблюдава при жени, които се занимават с умствена работа и седят по цял ден на работа, а в свободното си време не обръщат внимание на физическото си развитие: те не правят физическо възпитание или гимнастика у дома, не посещават фитнес центрове.

Причини

Но следните причини, поради които коремът не е спаднал на 38 гестационна седмица, вече не са толкова безобидни и могат да доведат до усложнения по време на раждането:

 • много големи плодове, повече от 4 килограма;
 • бъдещата майка има тесен таз;
 • напречно предлежание на бебето в матката, когато бебето е обърнато към изхода от матката не с крака или глава, а настрани.

В тези случаи, за да се избегнат наранявания на новороденото и жената, акушер-гинеколозите често забраняват на бременни жени естествено раждане и предписват цезарово сечение.

Какво да правите, след като коремът е спаднал

Веднага след като коремът е спаднал по време на бременност, една жена трябва незабавно да посети своя гинеколог за лекар, който да я прегледа. Ако пролапсът се случи в "ранен" период, например на 33-34 седмици, акушер-гинекологът ще препоръча на бъдещата майка да носи превръзка, която да поддържа корема. Ако след прегледа гинекологът препоръча на жена да отиде в болница, тогава не трябва да отказвате, здравето на бебето е над нежеланието да бъде в стените на болницата.

След като коремът е спаднал, трябва да започнете да се подготвяте за предстоящото раждане. Необходимо е да съберете чанта с вещи, за да сте готови за пътуване до болницата по всяко време. Препоръчително е да не ходите на дълги пътувания през този период, тъй като доста често се появяват фалшиви контракции преди раждането, които не могат да бъдат разграничени веднага от реалните. Също така бременната жена винаги трябва да носи мобилен телефон със себе си, за да може в случай на неочаквано започване на раждането да се обади на близки или да се обади на линейка. След спускане на корема и до самото раждане трябва да се опитате да избягвате резки движения и нервни шокове.