Всяка жена иска да опита ролята на майка. За съжаление дори успешното зачеване не винаги завършва с доставка. Доста често лекарите диагностицират замразена бременност в ранните етапи. Причините за тази патология са различни и всяка жена трябва да ги знае..

Медицинско свидетелство

Под замразена бременност е обичайно да се разбира вътрематочна фетална смърт, която се проявява със съответните признаци. Патологията се появява преди 28-та седмица, но най-често се появява в ранните етапи (преди 16-та седмица). Първите 2 месеца след зачеването се считат за особено опасен период, когато се залагат ембрионалните органи и плацентата все още не е имала време да се образува.

Има 3 вида замразена бременност:

 1. Анембриония (празно фетално яйце се вижда на ултразвук).
 2. Смъртта на ембриона (ултразвуковото изследване позволява да се установи, че ембрионът е бил жив, но умрял).
 3. Многоплодна бременност, последвана от смъртта на един от ембрионите.

Замразената бременност е доста често срещана и представлява 40 до 80% от всички случаи на спонтанен аборт. С него могат да се сблъскат всички жени, но вероятността за появата му се увеличава с възрастта..

Защо плодът замръзва в началото на бременността?

Въпреки постоянното развитие на медицината, лекарите не винаги са в състояние да обяснят причината за вътрематочна смърт на дете. Има голям брой фактори, които могат да деактивират естествения механизъм на размножаване. Освен това ситуацията се усложнява от кратък период на бременност. На този етап ембрионът или се справя с влиянието на агресивни фактори и оцелява или умира.

По-долу ще разгледаме основните причини, поради които пропусната бременност настъпва в ранните етапи..

 1. Генетични нарушения. Те могат да се наследят или да се появят за първи път, под въздействието на агресивни фактори.
 2. Възраст. Рискът от замръзване нараства експоненциално с възрастта. При жени, които са преминали 40-годишна възраст, спонтанен аборт се случва в една трета от случаите. След цитологично изследване се установяват генетични аномалии в ембриона.
 3. Инфекциозни лезии. Наличието на инфекции при жената е една от честите причини за пропусната бременност в ранните етапи. Ето защо, гинеколозите препоръчват на етапа на планиране да се подложи на цялостен преглед на тялото, ако е необходимо, също лечение. Особено внимание трябва да се обърне на латентни форми на инфекции (вирус на Epstein-Barr, цитомегаловирус и др.).
 4. Хормонален дисбаланс. Известно е, че дефицитът на хормона прогестерон в кръвта на жената води до избледняване. Ако е възможно своевременно да се идентифицира отклонението и да се вземат мерки за отстраняването му (лекарствена терапия), рискът от прекъсване се намалява.
 5. Метаболитно заболяване. Висока вероятност от спонтанен аборт се наблюдава при жени със затлъстяване, некомпенсиран диабет, СПКЯ.
 6. Аномалии на матката. Говорим за полипи, миома, вродени малформации, сраствания. Хирургия, необходима за възстановяване на репродуктивната функция.
 7. Тромбофилия. Нарушаването на процеса на съсирване на кръвта, което е наследствено, също може да бъде причина за замразена бременност в ранните етапи.

Вътрематочна смърт на плода може да настъпи дори след ин витро. Процесите, които се случват в женското тяло след въвеждането на ембриона в матката, съвременната медицина не е в състояние да контролира напълно. В случай на IVF, причината за избледняване може да бъде стрес и нервно напрежение, зависимости и неактивен начин на живот. За да избегнете този проблем, е необходимо внимателно да планирате предстоящата бременност и, ако е възможно, да изключите всички рискови фактори..

Първи симптоми

Смъртта на плода може да се определи чрез наблюдение на естеството на вагинално течение, токсикоза, графика на базалната температура. Това са косвени признаци за пропусната бременност в ранните етапи. Присъствието им обаче е сигнал за незабавна медицинска помощ..

Въпреки смъртта на плода, за известно време яйцеклетката остава в маточната кухина. През първите 1-2 дни отделянето обикновено има белезникав цвят, не се откроява в консистенция. Тогава ембрионът започва да се разлага и оплодената яйцеклетка се ексфолира от стените на матката. В същото време по време на замразена бременност в ранните етапи могат да се появят ивици кръв. След 2 седмици вагиналният секрет става кафеникав. По правило появата на кръв принуждава жената да се консултира с гинеколог. Този симптом обаче не винаги показва замръзване на плода. Може би ембрионът е все още жив и отделянето на яйцеклетката е започнало по други причини..

Ако токсикозата придружава жената от първите дни на зачеването, по промяната в нейната интензивност може да се прецени вероятната патология. Това състояние се причинява от повишаване на концентрацията на хормона hCG в кръвта и е съвсем естествено. На втория ден след замръзването показателите му започват постепенно да намаляват. Предишното повръщане се заменя с леко чувство на гадене. При замразена бременност в ранните етапи, след 4-5 дни, токсикозата напълно изчезва. Намаляването на тежестта му обаче може да бъде свързано с привикването на тялото в нова позиция..

Много жени, дори на етапа на планиране на бременността, водят диаграма на базалната температура. С негова помощ можете да определите деня на овулацията, а след това - зачеването, което се е случило. Някои продължават да измерват след успешно оплождане, което позволява ранно разпознаване на смъртта на плода. Това е още един признак за пропусната ранна бременност. Това е температурата, която реагира на промененото състояние по-бързо от другите симптоми. Обикновено не трябва да пада под 37 градуса. Когато плодът умре на втория ден, той спада до 36,8, а след още 4 дни - до 36,7 градуса. След това процесът на разлагане на ембриона навлиза в активна фаза. Възпалението в тялото е придружено от рязко повишаване на базалната температура.

Има и други симптоми на пропусната бременност през първия триместър:

 • слабост, общо неразположение, дискомфорт в долната част на корема;
 • остри болки в матката и повишена температура до 38 градуса;
 • намалена чувствителност на гърдите;
 • необичайните гастрономически предпочитания изчезват;
 • загуба на съзнание.

Дългосрочното присъствие на яйцеклетката в маточната кухина е опасно от развитието на възпаление и сепсис. Следователно, към симптомите на замразена бременност през първия триместър трябва да се подхожда внимателно и да не се пренебрегва..

Диагностика на замразена бременност

Неразвиващата се бременност се открива с помощта на лабораторни и инструментални диагностични методи. Ако жената е заподозряна в патология, се препоръчва следният списък от мерки:

 1. Преглед на гинекологичен стол (позволява да се определи състоянието на шийката на матката, директно на самия генитален орган и съответствието му с гестационната възраст). Ако се открият промени, се препоръчва ултразвук.
 2. Ултразвукът на матката е най-точният метод за откриване на пропусната бременност в ранните етапи. Как се проявява патологията? Признаците са: неравномерни контури на яйцеклетката, локализация на ембриона в долната част на маточната кухина. В случай на съмнителни резултати се предписва второ проучване след 5-7 дни..
 3. Кръвен тест за hCG. Те прибягват до неговата помощ възможно най-рано (до 8-10 седмици). През първите седмици на бременността hCG се удвоява на всеки 24-48 часа. Липсата на увеличение или неговото намаляване показва замръзване на плода.

Гинекологът е отговорен за интерпретацията на резултатите от диагностиката. Този лекар също оценява риска от развитие на патология и, ако е необходимо, предписва лечение. Възможностите за лечение ще бъдат разгледани подробно по-долу в статията..

Опасност от късна диагноза

Последиците от замразена бременност в ранните етапи могат да бъдат тежки, ако мъртвият ембрион остава дълго време в маточната кухина. Най-честите са развитието на инфекция и сепсис, коагулопатични нарушения, кървене. Всички те влияят отрицателно върху по-нататъшната репродуктивна функция, здравето на самата жена.

Изчакайте и вижте тактиката

Най-благоприятният резултат, когато плодът замръзне, се счита за спонтанно експулсиране от тялото. През първите седмици много жени дори не знаят за настъпването на бременността и възникналата патология. Отлепването на яйцеклетката е безболезнено и наподобява нормална менструация. Известно време зацапването може да продължи и през следващия цикъл менструацията няма да дойде по график. От около третия месец здравето на жените се нормализира, но това не е причина за повторно зачеване. Лекарите препоръчват да се изчака поне 6 месеца след замръзване на плода.

Възможности за лечение

В случай на спонтанен аборт на бременна жена се предписват медицински процедури и интервенции, насочени към отстраняване на ембриона и неговите мембрани от маточната кухина. Как да премахнете замразената бременност на ранен етап? За това се използват следните методи:

 1. Метод на лечение. Предполага интравенозно приложение на лекарства за повишаване на тонуса на матката, последвано от контракции. Едно от тези лекарства е Mifepristone. Ембрионът оставя репродуктивния орган естествено през вагината. След манипулации на жената трябва да бъде назначен контролен ултразвук, за да се оцени състоянието на матката.
 2. Кюретаж. Процедурата включва почистване на маточната кухина със специални инструменти. Извършва се с помощта на анестезия. Шийката на матката се разширява и след това инструменти за изстъргване се вкарват директно в кухината. При замразена бременност в ранен период такава процедура е опасна за своите усложнения: кървене, възпаление, нарушена репродуктивна функция. Те прибягват до нейната помощ в изключителни случаи, когато други методи са противопоказани..
 3. Вакуумна аспирация. Това е нежна интервенция, по време на която се прилага специално вакуумно засмукване. Използва се за ранен аборт. Върхът на устройството се вкарва в шийката на матката без използване на дилататори. След като съдържанието на матката с мъртвия ембрион се смуче под налягане.

Жената трябва да се ръководи не само от чувствата на замразена бременност в ранните етапи, но и от мнението на гинеколог. Невъзможно е да се опитате сами да премахнете патологията у дома (например с помощта на билкови препарати, които допринасят за свиването на матката). Такъв подход е опасен с риск от частично освобождаване на ембриона от маточната кухина, в резултат на което се развива възпалителен процес. Освен това има възможност за кървене, което изисква лечение в болница..

Възстановителен период

След прекъсване на бременността, жената трябва да бъде известно време под наблюдението на гинеколог. В зависимост от метода за отстраняване на патологията се препоръчва стационарно или амбулаторно лечение, за да се избегне вероятността от усложнения. Терапията включва прием на витаминни комплекси, широкоспектърни антибиотици и кръвоспиращи лекарства. Всички лекарства, както и дозировката им, се избират индивидуално.

За да се идентифицира причината за замразена бременност на ранен етап, ендометриумът и тъканите на ембриона задължително се вземат за хистологично изследване. Ако се открият хромозомни аномалии, на потенциалните родители се възлага консултация с генетик, за да се установи съвместимостта. Също така, жена прави кръвни тестове за оценка на хормоналния статус, цитонамазка за флора и наличие на генитални инфекции. Определянето на причината помага да се предотврати повторната поява на проблема.

Има ли шанс за успешно зачеване?

Лекарите съветват планирането на бременността не по-рано от 6 месеца по-късно. По време на кюретаж ендометриумът, вътрешният слой на матката, е сериозно повреден. Той не може напълно да гарантира началото на бременността. Само шест месеца след процедурата матката става способна да роди здраво дете. Тези термини са много важни за жената, ако тя не иска втората бременност да замръзне в ранните етапи..

С цел защита лекарите предписват комбинирани орални контрацептиви (например "Regulon"), както и комбинацията им с активна форма на фолиева киселина ("Jess Plus", "Yarina Plus"). В допълнение към контрацептивния ефект, лекарствата имат следните свойства:

 • намаляване на риска от инфекциозни възпалителни лезии чрез увеличаване на вискозитета на слуз в цервикалния канал;
 • намаляване на загубата на кръв по време на менструация;
 • допринасят за интензивното развитие на местните имунни фактори.

Прогнозата след измръзване на плода обикновено е благоприятна. Почти всички жени, които някога са се сблъсквали с тази патология, са успели да опитат ролята на майка. Ако инцидентът е резултат от специфично заболяване или разстройство, се изисква квалифицирана медицинска помощ. Само след установяване на причината и преминаване на курс на лечение можем да се надяваме на успешно зачеване..

Ако след изтичане на периода на възстановяване жената е успяла да забременее, е необходимо постоянно да се консултирате с гинеколога и да следвате всички негови препоръки. Това ще помогне да се избегне повторение на патологията в бъдеще..

Превантивни методи

Как се проявява замразената бременност в ранните етапи, всяка жена трябва да знае. Това е необходимо, за да разпознаете навреме проблема и да потърсите медицинска помощ. Продължителният престой на мъртъв ембрион в маточната кухина е опасен в своите последици.

Може ли да се предотврати замръзване на плода? За съжаление е невъзможно да се защити женското тяло на 100%. Въпреки това е доста лесно да се минимизират факторите, които могат да провокират патологията дори няколко месеца преди зачеването. Лекарите дават следните препоръки:

 1. Премахнете всички зависимости, включително употребата на алкохолни напитки. Препоръчително е да направите това 3 месеца преди зачеването..
 2. По-добре е да не се опитвате сами да планирате бременност за онези жени, чиято възраст е преминала 40-годишната граница. През този период тялото обикновено изпитва хормонални промени. Бременността често се прекъсва поради хромозомни аномалии в плода.
 3. Важно е да се нормализира телесното тегло. Затлъстелите жени обикновено не могат да забременеят дълго време. Ако все пак се случи зачеване, има голяма вероятност от замръзване на плода. Ето защо въпросът за бременността трябва да се обсъжда индивидуално с гинеколога. Може да се наложи консултация със специализирани специалисти.
 4. Храненето трябва да бъде преразгледано. Диетата трябва да бъде здравословна и балансирана. По-добре е да спрете да ядете прекалено мазни и солени храни. Храната трябва да бъде по-диетична.
 5. Ако в анамнезата вече има случаи на замразена бременност, на етапа на планиране трябва да се свържете с предродилната клиника. След цялостен преглед на тялото, лекарят ще предпише лекарства за стимулиране на фоликулите в яйчниците, мултивитаминни комплекси.
 6. Не можете самостоятелно да си предписвате лекарства за стимулиране на овулацията. Такива действия могат да повлияят на качеството на яйцето. С развитието на дефекти бременността най-вероятно ще бъде трудна и патологична.
 7. По-добре е да не използвате вътрематочно устройство като основен метод за контрацепция. Продължителната му употреба допринася за появата на възпалителен процес, който изгаря ендометриума. В резултат на това може да се развие безплодие..

Особено внимание трябва да се обърне на психо-емоционалното състояние на жената. Стресовите ситуации трябва да бъдат сведени до минимум или изцяло елиминирани. За борба с негативните емоции йога, масажни сесии или психотерапия помага на мнозина. Необходимо е да прекарвате повече време на чист въздух и просто да се разхождате, да се занимавате с възможни спортове. По-добре е да намалите количеството на интензивна умствена дейност. Ако се спазват изброените препоръки, бременността ще дойде бързо и нейният ход няма да се усложни от патологии.

Замразена бременност: защо възниква и как да се избегне

10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!

Симптоми на замразена бременност

За много жени замразената бременност на 8 седмици е силен шок и симптомите на това състояние са много типични. С други думи, неуспешната майка интуитивно усеща, че нещо не е наред и в повечето случаи отива на лекар. Възможно ли е независимо да се определи сърдечният арест на плода през първия триместър и какви последици от ST могат да очакват жената?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg "alt =" причини и симптоми на замразена бременност "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Замразена бременност - какво е това?

Първият триместър на бременността е най-важен, тъй като през този период органите на бебето са положени. Но той е и най-непредсказуемият. Не напразно на бъдещите майки се препоръчва да се грижат за себе си рано и да следят здравето си особено внимателно. Случва се обаче плодът да спре да се развива..

ZB е патологично състояние, което означава, че бременността се е развивала. Колко често се случва това и кога? Според статистиката, ST най-често се появяват през първите няколко седмици..

Процент на случаите на ST по седмица:

 1. В ранните етапи, т.е. през първия триместър - 25% -30% от спирането на по-нататъшното развитие на ембриона се случва преди 9 седмици. Най-уязвимите периоди са 3-4 и 8 седмици..
 2. 10% - 15% падат на късни дати - от 16-та до 20-та седмица.

Процентът на ZB към възрастови категории жени:

 1. 15% - 20-25 години
 2. 25% - над 35 години
 3. 50% - над 40 години

Това се дължи на факта, че с възрастта тялото на жената синтезира по-малко прогестерон и най-честата причина за ZD е неговото намаляване. Този хормон взема активно участие както в процеса на зачеване, така и в процеса на полагане и формиране на тъкани и органи на плода..

Защо плодът замръзва

Защо възниква ST? Понякога причините не са ясни, но има определен списък от фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху неговия ход:

 1. Генетичните сривове са може би една от най-честите причини за ST. Генетично обусловените патологии могат да доведат до доста опасни малформации, често несъвместими с живота. Причините за хромозомните аберации се наричат ​​възраст над 35 години, тютюнопушене, лъчение и т.н. Такива нарушения водят до забавяне на физическото и психическото развитие, нарушена координация, патологии на вътрешните органи. Децата с тежки генетични дефекти често не доживяват своята втора година.
 2. Инфекцията в ранните стадии - вирусни заболявания и генитални инфекции, които включват рубеола, цитомегаловирус, уреаплазма, хламидия и обща ARVI, водят до избледняване. Те влияят негативно на плода, влошават връзката между него и майката. Възпалителните процеси в матката пречат на нормалното имплантиране на яйцеклетката. Ако бременна жена се зарази в края на бременността, тя може да роди бебе, което е получило вътрематочна инфекция. Ранната фетална инфекция води до тежки малформации.
 3. Хормонален статус - всички бременни жени, както и жени, които планират да заченат дете, трябва да бъдат тествани, за да се определи хормоналния фон. Това включва андрогени - полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др. Нарушенията на нивото на тези конкретни хормони могат да доведат до регресия на развитието на ембриона.
 4. Автоимунните патологии могат да доведат до изместване на детето като чужд агент.
 5. Освен това неправилният начин на живот - пушене, пиене на алкохол по време на бременност, ненормална почивка и сън, прием на лекарства, твърде енергична физическа активност, некачествена диета също може да доведе до регресия на бременността.

Повече за причините можете да прочетете в статията: Защо бременността спира да се развива

Знаци и симптоми

Как да разпознаем първите признаци на регресираща бременност? Всяка нормална бременност има свои собствени симптоми, въпреки факта, че не е болест. Бъдещата майка се притеснява от умора, сънливост, гадене, повишена чувствителност на млечните жлези. Но не всеки успява да почувства симптоми на ST в ранните етапи без допълнителна диагностика..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg "alt =" замразена бременност "width =" 660 "height =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Zamershaya-beremennost - 300x225.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Косвените признаци на ST включват:

 • дърпаща болка в долната част на гърба или долната част на корема;
 • кървави, а понякога дори гнойни секрети;
 • повръщането и гаденето изчезват;
 • намаляване на базалната температура и след няколко дни рязкото й повишаване.

При ZB в по-късните етапи може да няма треперене, да се появят схващащи болки, могат да се появят кървави отделяния. Но преди да се изплашите с мисли за ST, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и квалифицирана помощ.

Важно! Не използвайте форумите на мама за диагностика, както и отзиви в различни интернет ресурси. Доста често подозрителните жени се навиват и в резултат на нервно напрежение бременността наистина спира развитието си.

Температура при ZB

Базалната температура определя хода на бременността. Това е първият признак, който се променя както по време на имплантацията, така и когато плодът замръзне. При нормална бременност базалната температура може да достигне 38 ° C, докато при замразена след два дни тя започва да намалява и достига 36 ° C.

Трябва да се помни, че ниската базална температура не винаги показва замръзване, но може да означава заплаха. Ако спирането на развитието на ембриона не бъде диагностицирано навреме, започва възпалителен процес в съседните тъкани и температурата, не само базална, но и обща, рязко се повишава до фебрилни цифри - започва треска.

Матка с фетално замразяване

Възможно ли е да се разпознае ST чрез палпация? Факт е, че е много трудно сами да усетите промените в матката. Разбира се, тя преминава през поредица от трансформации по време на бременност или нейното избледняване..

Гърда със замразена бременност

В ранните етапи на бременността гърдата може да е по-чувствителна, а по-късно тя се увеличава по размер. При ZB чувствителността на млечните жлези намалява и по-късно изчезва съвсем, става груба, болезнена и има излишно отделяне.

Като се имат предвид тези симптоми, може да се подозира регресивно развитие на плода, но това все още е ненадежден признак..

Гадене със замразена бременност

Как да се определи ST по симптоми на токсикоза? По време на нормална бременност, особено в ранните етапи, жената може да бъде обезпокоена от гадене и повръщане. Но можете ли да се почувствате зле, когато замръзвате? Възможно е обаче гаденето обикновено да изчезне. Чувствителността към различни миризми също изчезва. В случай на избледняване, гаденето може да се появи като симптом на интоксикация поради възпалителния процес.

Трябва да се помни, че при нормална бременност е възможно и рязко намаляване на токсикозата, поради което трябва да се вземат предвид и други симптоми.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg "alt =" гадене при замразена бременност " width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Изписване по време на замразена бременност

По време на бременност белезникавите или сиренести секрети може да са нормални и да не са признак на патологични процеси. Но какви секрети могат да показват заплаха със ST?

По принцип това е мазнина или кръв, която прилича на менструация. Понякога кървенето е придружено от силна болка в долната част на корема. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние може да показва, че бременността се развива, но, уви, извънматочна.

Как да диагностицираме замръзване на плода

У дома може да бъде доста трудно да се определи ST, следователно всички бременни жени, започващи от 3-4 седмици, трябва да се подложат на редица диагностични мерки:

 1. Гинекологичен преглед.
 2. Ултразвукова диагностика.
 3. Взимане на тестове за инфекции и определяне на хормонален статус.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg "alt =" anembryony "width =" 660 " височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Първата стъпка е консултация със специалист; при преглед лекарят може да предложи бременност и да изпрати за допълнителни изследвания. При ST могат да бъдат открити такива отклонения:

 1. Липсата на сърдечен ритъм или ембрион според резултатите от ултразвук е най-важната и най-точна диагностична опция.
 2. Нисък растеж на β-hCG - обикновено β-hCG трябва да се удвои почти за два дни, отклоненията от нормата показват нарушения на хода на бременността.
 3. В допълнение, наличието на такова състояние се потвърждава от непреки симптоми: спад на базалната температура, спиране на токсикозата, патологично отделяне от влагалището.

Последиците от замразена бременност

За съжаление, ST не е толкова рядък, колкото бихме искали, и множество случаи имат негативни последици за живота и репродуктивното здраве на жената..

Рискът от това състояние е, че може да доведе до инфекциозни и възпалителни процеси в маточната кухина, които завършват с трудности при зачеването или дори безплодие. След ZB хормоналният фон може да се обърка, което също води до определени трудности. Емоционалният статус на жената обаче страда най-много..

Това е труден случай за всеки, но все пак повечето жени могат да забременеят отново, да носят и да раждат здраво бебе. Прочетете за това как да преминете през труден период в нашата статия..

Изписване след прочистване за ST

Всички жени с такава диагноза незабавно се хоспитализират в гинекологичното отделение и получават необходимото лечение. Накратко това е медицински аборт, по-късно - хирургическа интервенция под формата на кюретаж.

Ако плодът замръзне след 5 седмици от развитието, четкането е по-надеждно. В наши дни вместо кюретаж все по-често се извършва вакуумна аспирация - по-малко травматичен метод за отстраняване на плода от матката.

Как протича фазата на възстановяване и колко дълго ще останете в болницата? След почистване следоперативният период е доста лесен. Жената трябва да бъде в болница за не повече от 5-7 дни, в някои случаи тя е изписана на същия ден. Болката не трае дълго, зацапването след операция в продължение на 10-14 дни е нормално. Отнема известно време, докато хормоналната сфера се върне към нормалния си ход. Това обикновено отнема няколко месеца. И след нормализирането и възстановяването на тялото, една жена може да се опита отново да забременее.

Необходими прегледи след регресивна бременност

Последиците от ST могат да бъдат много отрицателни, особено ако не се повтарят за първи път. Следователно след ST е необходимо да се изследват напълно и да се преминат необходимите тестове. Задължителен е хистологичен анализ на ембриона след отстраняването му от матката. Именно това проучване ще посочи най-точно причината за избледняването..

Може ли това да се предотврати?

Пропусната бременност почти винаги води до разстройство на емоционалното състояние, следователно, на първо място, жената трябва да си почине, да се възстанови и да запази позитивно отношение. Всичко зависи от здравословното състояние и желанието.

Трябва да се помни, че регресивната бременност не трябва да се повтаря. За съжаление не винаги е възможно да се намери причината за спиране на развитието на плода, но ако всички необходими изследвания се извършат преди зачеването, тогава тази ситуация може да бъде избегната.

Замразена бременност: как да разпознаем симптомите и какво да правя

Имате замръзнал плод. Такива думи звучат много страшно. Мизерията може да се случи по няколко причини, особено в началото на бременността. Замразената бременност е най-често срещана през първия месец от бременността. Подобна диагноза не е необичайна на 2, 3, 4 месеца. Случва се това да се случи в самия край на срока, но късно избледняване в крайните етапи на бременността се случва много по-рядко..

Замразената бременност се разглежда от лекарите като вид спонтанен аборт. Като цяло има две насоки за развитие на такова отклонение:

 • смъртта на ембриона, настъпила след успешно зачеване и имплантиране. Няма да можете да го видите на ултразвуково сканиране. Обикновено има само някои остатъци;
 • анембриония. В този случай ембрионът спира развитието си на ранен етап и изобщо не се визуализира на ултразвук.

Причини за аномалии в развитието на плода

Сега ще разгледаме подробно защо има замразена бременност, какви са причините за тази ужасна диагноза. Ето някои от тях:

 1. Честите грипни или генитални инфекции могат да доведат до избледняване на бременността. Вече отслабеното тяло на майката може лесно да се разболее. Високата температура е просто фатална за плода. Например при рубеолата плодът може да започне да се развива необичайно, да се появят тежки отклонения или бременността може дори да замръзне. Ако една жена е заразила инфекция по време на бременността, може дори да се наложи да вземе решение за прекъсване на бременността.
 2. Най-честата причина за това е генетично заболяване. Според статистиката 65-70% от случаите през първите 2 месеца се случват именно по тази причина. Ако по време на зачеването някой от партньорите е приемал мощни лекарства или лекарства, рискът от генетични аномалии в плода се увеличава значително. За да идентифицира предразположение към генетични наследствени заболявания, гинекологът може да препоръча да се свържете с генетик за анализ (скрининг).
 3. Резус конфликт. Тялото на майката може да отхвърли плода, използвайки антитела. Предишни аборти увеличават риска от Rh-конфликт, тъй като антителата се натрупват и за плода става по-трудно да се противопостави на атаката на майчините антитела.
 4. Приемът на лекарства може да причини нарушения на развитието на плода. По време на бременност е забранено приемането на каквито и да е лекарства. В редки случаи това е възможно, но само по уговорка и под наблюдението на лекар. Ефектът на лекарствата върху бебето намалява след появата на плацентата, естествена и допълнителна защита от външния свят. Плацентата се появява след 2 месеца от живота на детето. След като се формира плацентата, лекарствата на майката няма да имат силен ефект върху плода. Що се отнася до рецептите за традиционна медицина, приемът на такива средства трябва да бъде съгласуван с лекаря. Народните лекарства могат да предизвикат спиране на развитието на плода.
 5. Алкохолът и тютюнопушенето са много опасни за нероденото бебе и неговата майка, развитието на ембриона може да спре. Тези зависимости трябва да бъдат изоставени по време на планирането и подготовката за бременност..
 6. Хормоналните нарушения, проявяващи се в липса на пролактин или излишък на тестостерон, могат да бъдат причините за пропусната бременност, особено в ранните етапи. Такива характеристики трябва да бъдат идентифицирани дори в процеса на подготовка за бременност. Хормоналните нарушения при жената се проявяват главно в нарушение на редовността на менструалния цикъл. Много е важно да проверите хормоналните нива след бременност..
 7. Захарният диабет, вредното въздействие на околната среда, дълъг полет със самолет, интензивна физическа активност (вдигане на тежести) и силен стрес могат да доведат до отклонение на плода от нормалното развитие.

Рискова група

Има няколко рискови фактора, поради които ранната бременност замръзва. Ето защо това може да се случи:

 • ако жената е правила аборти преди това;
 • жената вече е „остаряла” и тази категория включва жени на възраст над 35 години;
 • с аномалии в структурата на матката;
 • с предишна извънматочна бременност.
Статистика за спонтанните аборти и причините, водещи до тях.

Ако жената принадлежи към една от изброените групи, тя ще бъде под специално наблюдение от лекаря през цялата бременност и подготовката за нея.

Признаци на замразена бременност

Симптомите на тази патология обикновено са много слаби, почти незабележими. Обикновено жената се чувства, има чувството, че бременността е приключила. Ако майката има такова чувство, е необходимо спешно да информирате лекаря за това и да извършите диагностика. Но често жената дори не забелязва нищо и тази тъжна новина идва от лекаря, направил следващия преглед..

В ранните етапи в повечето случаи няма да бъде възможно самостоятелно да се определят признаците на пропусната бременност. Не губете време в търсене на отговор във форумите. Всеки случай изисква индивидуален подход към диагностиката, така че ако имате такива страхове, незабавно се свържете с Вашия лекар и не губете толкова ценно време..

Не пропускайте да гледате това полезно видео:

Симптоми

Когато детето вече е пораснало и е започнало да се движи, тогава могат да се забележат промените, които са започнали в развитието на плода. Много е проблематично да се определи нещо на ранна дата. Помислете как се проявява замразена бременност през първия триместър:

 1. Базалната температура може да спадне, така че е много важно да я измервате в ранните етапи на бременността.
 2. Гърдите могат да спрат да подуват и болят.
 3. Токсикозата може внезапно да премине.
 4. Може да се появят схващащи болки в долната част на корема.
 5. Кървавите червеникаво-кафяви отделяния могат да бъдат размазващи или обилни.
 6. Общата телесна температура може да се повиши.

Ако жената открие поне един от изброените симптоми в себе си, тя трябва незабавно да се консултира с лекар, забавянето в този случай е неприемливо!

Усещам

Какво може да почувства бременната жена, ако развитието на плода е спряло? Чувствата могат да бъдат различни в зависимост от това дали жената се сблъсква с подобна ситуация за първи път или вече е преживяла тъжен опит. Най-честите усещания са повишаване на общата телесна температура, поява на слабост и умора, внезапна поява на апатия и депресия..

Важно е да се разбере, че тези усещания не могат да показват със 100% точност началото на патологията. Това са просто косвени симптоми, на които трябва да обърнете внимание. Не изпадайте в паника, ако тези чувства започнат да се проявяват. Такива усещания много често изпитват бременните жени в началото на срока поради факта, че тялото просто се възстановява.

Още едно полезно видео по темата:

Диагностика на замразена бременност

Не забравяйте, че за да определите тази патология, трябва да се консултирате с лекар, само той знае как да разпознае замразена бременност на ранен етап. Ето как работи диагнозата:

 • първо трябва да прегледате пациента, след това ще се определи размерът на матката, естеството на лигавичните секрети и базалната температура;
 • Анализ на урината. Често се случва нивото на hCG да е в рамките на нормалното, дори ако е настъпила замразена бременност. Нормалната честота може да продължи две седмици след смъртта на плода;
 • Ултразвуково изследване ще установи дали сърцето бие в ембриона.

Случва се, че в ранните етапи дори редовен тест показва заветните две ленти със замразена бременност. Нивата на hCG в урината също могат да бъдат повишени и съответстват на нормалната бременност..

Ако разочароващата диагноза се потвърди, трябва да предприемете набор от мерки за нормализиране на състоянието на майката и да я подготвите за последващата повторна бременност.

Ако плодът замръзна

Най-подходящият метод за лечение ще бъде избран от лекаря въз основа на това как се е проявила замразената бременност в ранните етапи и колко дни са минали от момента на зачеването. Ако е поставена такава ужасна диагноза, първото нещо, което трябва да направите, е да спасите живота и здравето на майката..

Има общо два метода за лечение:

 1. Ако не са минали повече от 60 дни от зачеването, спонтанен аборт се провокира с помощта на специални лекарства. Ако след последваща ултразвукова диагностика се установи, че не всички остатъци от яйцеклетката са излезли, се предписва кюретаж.
 2. Когато диагнозата се постави след 60 дни, се извършва процедура на вакуумна аспирация (вакуумен мини-аборт). За да направите това, жена под анестезия се почиства от маточната кухина с помощта на вакуумно засмукване, което създава отрицателно налягане. Тази операция отнема около 10-15 минути. При такъв аборт обикновено не се изисква последващ кюретаж, матката е по-малко наранена. Решението за кюретаж обаче може да бъде взето, ако ултразвукът показа, че не всички останки от ембриона са отстранени..
Така се прави вакуумен аборт.

Има и друг вариант - спонтанен аборт на най-ранния етап от бременността. Обикновено при този тип аборт една жена дори не осъзнава, че е бременна. Тялото на майката може да отхвърли ембриона още през първите дни от живота си по различни причини. В този случай има леко забавяне на менструацията. В някои случаи лекарят може да предложи да се изчака спонтанен аборт, ако това се случи от само себе си, няма да се налага да се намесвате в тялото.

Спешно отидете на лекар

Някои по някаква причина не осъзнават колко опасно и страшно е да не посетите лекар навреме. Много сериозни последици за жената могат да се развият в случай на замразена бременност, настъпила в ранен етап. Няма гаранция, че плодът ще бъде отделен от тялото самостоятелно..

При дълъг престой на плода в майката вероятността от развитие на интоксикация е много висока. С това развитие на събитията телесната температура ще се повиши, ще се появи силна слабост и болка в корема. Ако забавите дълго време и не отидете на лекар, може да започне отравяне на кръвта, което води до най-тъжните последици..

Ако навреме не потърсите помощ от специалисти, може да се развие десеминирана вътресъдова коагулация, така нареченият DIC синдром. При това заболяване кръвта просто спира съсирването и има вероятност майката да умре от кървене..

Какво може да се направи, за да се предотврати замръзване на плода по време на бременност

Семейната двойка, дори ако вече има деца и планира бременност, трябва да бъде прегледана. Това е цялостен преглед на двамата партньори, който ще помогне да се намали рискът от развитие на патология. По време на прегледа лекарят ще предпише тестове за хормони, инфекции, генетика, както и допълнителни тестове в зависимост от здравословното състояние на всеки от бъдещите родители.

Ако някой от родителите наскоро е имал грип, ТОРС, варицела или рубеола, наложително е да се въздържате от зачеване. В този случай трябва да изчакате шест месеца и едва след това да започнете да зачевате.

Бременна жена, която е заобиколена от деца на работа или по други причини, трябва да получи специални ваксинации за профилактика. Също така трябва да поддържате нивата на хормоните под контрол с помощта на редовни тестове, които ще бъдат предписани от лекаря по време на бременност..

Можете да се обърнете към генетик за пренатален скрининг, такъв анализ ще покаже дали има предразположение към генетични аномалии в развиващия се плод (синдром на Даун или синдром на Едуардс, или аненцефалия). Такива генетични тестове обикновено се провеждат от 11 седмици.

Не се отказвайте от генетичен скрининг, това ще помогне за предотвратяване на нежелани последици.

Не пренебрегвайте съветите за здравословно хранене и начин на живот - това може да укрепи имунитета и да увеличи шансовете за успешно раждане. Не летете със самолет през този критичен период, особено на големи разстояния. Не трябва да се допуска рязка промяна в климата или продължително излагане на слънце.

Не е необходимо да се отказвате от нова бременност, ако предишната приключи неуспешно. Ако всичко е планирано правилно, спирането на развитието на ембриона не трябва да настъпва, вероятността за благоприятен изход при правилния подход според статистиката е 90%. Трябва да се борите за щастието си да бъдете родители! Трябва да разберете, че само вашият гинеколог може да предотврати замразена бременност, която настъпва на ранен етап, не се самолекувайте!

Как да забременеете отново, ако плодът е спрял да се развива преди това

Ако спазвате всички предписания на лекарите и се подложите на предписан курс на лечение и възстановяване след неуспешна бременност, лекарите гарантират много високи шансове за благоприятен изход в бъдеще. След като претърпите неуспех, трябва да направите почивка за шест месеца, не по-малко. През това време тялото на майката е напълно възстановено. В допълнение към възстановяването ще се работи и за диагностициране и идентифициране на причините за избледняване на бременността.

Не пропускайте да гледате това видео, в което момичето разказва как е родило и родило здраво дете след замразена бременност:

Много е трудно и не винаги е възможно да се установи точната причина за спиране на бременността. Родителите не трябва да се отказват. Трябва да вярвате, че всичко ще се получи. Стресът е вреден за здравето на всеки, особено на жена, която се подготвя за бременност. Когато се стресира, тялото произвежда хормона кортизол, който потиска производството на други хормони, като по този начин възниква хормонално разстройство. Родителите трябва да се подложат на пълен преглед и да изчакат раждането на бебето си. Нека детето ви бъде здраво! Успех на всички!

Напишете вашия съвет в коментарите, задавайте въпроси. Споделете тази статия в социалните си мрежи с приятелите си. Не забравяйте да поставите звезда отдолу. Благодаря за посещението.