Диагнозата безплодие от 2-ра степен или вторично безплодие се поставя на жени, които вече са имали бременност (прекъсната или прекъсната), но в момента те не могат да заченат дете. Има ли много причини за безплодие степен 2? патологии в резултат на заболявания или аборти, хормонални нарушения и т.н. Много е важно за точна диагноза да се направи преглед на мъж, за да се изключи причината за безплоден брак от негова страна. Преди да постави точна диагноза, събира ли лекарят данни от различни анализи и изследвания? нивото на хормоните в кръвта, проверка на проходимостта на фалопиевите тръби, състоянието на матката и цервикалния канал и други.

Причините за безплодие 2 степен са най-често:

- нарушения в хормоналната система

- миома на матката и кисти на яйчниците

- извънматочна бременност, спонтанни аборти

- ендометриоза, включително външни генитални

- тежък предшестващ труд

- ранно начало на менопаузата

- нездравословна диета, хронична умора, стрес.

Хормонални нарушения? една от най-честите причини за вторично безплодие, различни заболявания и нарушения в щитовидната жлеза, яйчниците причиняват така нареченото ендокринно безплодие.


Клиника? Здравето на жените? специализира в лечението на женско безплодие от 2-ра степен и използва най-ефективните методи. Богат опит, строго индивидуален подход към всеки пациент, който идва при нас, висококвалифицирани специалисти са готови да помогнат за отстраняване на причините за вторично безплодие и зачеване in vivo. Извършваме и рехабилитация на жени след изкуствено прекъсване на бременността, за да намалим негативните последици от аборта и да намалим риска от последващо безплодие. IVF за задължителна медицинска застраховка в Уфа

Какво означава безплодие степен 2 при жените и как да се лекува?

 • Какво е безплодие от втора степен?
 • Класификация
 • Рискови фактори
 • Причини
 • Диагностика
 • Лечение

Безплодие от втора степен се диагностицира при жени, които вече са родили или са били бременни, но бременността е прекъсната по някаква причина. Има много различни патологии, които водят до развитието на подобни проблеми в репродуктивната система..

Какво е безплодие от втора степен?

Гинеколозите диагностицират безплодие от втора степен при жени, които вече са имали бременност. В този случай няма значение дали са завършили с раждане или са били прекъснати по някаква причина. С други думи, втората степен на безплодие възниква на фона на нарушена репродуктивна способност..

Възможно е да се говори за вторично безплодие, когато двойката има проблеми с плодовитостта, въпреки факта, че се придържат към правилата, които увеличават възможността за зачеване. Те включват:

 • чести полов акт, който пада на 11-18-ия ден от менструалния цикъл (ако броите дните от първия ден на кървене);
 • честотата на сексуалните отношения (не повече от всеки ден, но не по-малко от два пъти седмично);
 • използването на сексуални позиции, благоприятни за зачеване;
 • отказ от използване на смазочни материали и др..

Ако някои от тези изисквания не са изпълнени, тогава стерилността може да не е така.

Като цяло, според статистиката, приблизително 10% от двойките се считат за безплодни. В тази ситуация и двамата партньори трябва да бъдат прегледани. Според прегледите в една трета от такива случаи проблемът се открива при жена, а в друга трета (според някои източници, наполовина) - при мъжете. Останалата трета са онези двойки, при които и двамата партньори имат проблеми с репродуктивното здраве.

Класификация

Има няколко вида безплодие (в зависимост от етиологичните фактори):

 • физиологични (периодът преди пубертета, менопаузата);
 • вродени (аномалии в развитието на органите на репродуктивната система, недоразвитие на гениталиите - инфантилизъм);
 • придобити (последица от прехвърлените заболявания на гениталния апарат);
 • доброволно (използване на контрацептиви с различни механизми на действие);
 • временни (последица от психо-емоционални шокове, депресия, проблеми с имунитета, глад, рязка промяна в климата, както и периода на кърмене);
 • постоянен (в резултат на частично или пълно отстраняване на гениталиите).

Рискови фактори

Фактори, допринасящи за развитието на вторично безплодие при жените:

 • жената принадлежи към възрастовата група над 35 години;
 • история на спонтанен аборт;
 • пациентът, поради невроендокринни патологии, има нарушен менструален цикъл;
 • жената страдала от болести, предавани по полов път
 • анамнеза за генитална ендометриоза;
 • многократно са извършвани хирургични манипулации на гениталиите на жената (за кисти на яйчниците, възпаление на придатъците, извънматочна бременност, новообразувания, както и цезарово сечение или пластична хирургия на фалопиевите тръби).

Жените в риск се нуждаят от подробен преглед, дори когато търсят медицинска помощ за проблем, който не е свързан с лечението на плодовитостта (тук говорим за идентифициране на потенциално безплодни бракове).

Причини

Има няколко причини за вторично безплодие при жените..

 • Възрастова група. Напредналата възраст на жената е често срещана причина за вторично безплодие, тъй като именно той определя дейността на репродуктивната система на женското тяло. Статистиката показва, че след 25 години жената има по-малък шанс да стане майка, а след 35 г. вероятността от бременност намалява още повече. На тази възраст могат да настъпят до 7 менструални цикъла без овулация, докато на 20-35 години може да има само 1-2 цикъла без овулация през годината. Приблизително 25% от всички клинични случаи на безплодие от втора степен се срещат в тази възрастова група.
 • Психоемоционален статус. Психологическото състояние на жената се отразява на хормоналния й фон. Ако тя е изложена на стрес или нервно напрежение, това може да доведе до нарушения във функционирането на репродуктивната система. Внезапната загуба на тегло или затлъстяването е истински стрес за организма, който също може да причини вторично безплодие.
 • Соматични заболявания на репродуктивната система. Възпалителните процеси с инфекциозен характер в женската репродуктивна система могат да причинят проблеми със зачеването. Безплодието от втора степен може да бъде свързано с усложнения от други патологии, например, сраствания на фалопиевите тръби или дисфункция на яйчниците. Наличието на заболявания на репродуктивната система води до влошаване на качествените характеристики на естествената смазка (тя може да стане твърде течна или твърде вискозна), което ще попречи на движението на сперматозоидите към яйцеклетката. В допълнение, следните заболявания са чести причини за безплодие: ендометриоза, полипи, хиперплазия, миома на матката, поликистозни яйчници, наличие на новообразувания в дебелината на матката.
 • Отложен аборт. Тази операция може да провокира безплодие поради развитието на възпалителен процес в репродуктивната система..
 • Нарушаване на щитовидната жлеза. Всички органи и системи в тялото са взаимосвързани. Производството на полови хормони се влияе от хормоните, синтезирани от щитовидната жлеза. Сред основните причини за безплодие от втора степен специалистите идентифицират хипотиреоидизъм (намалена функционална активност на щитовидната жлеза). Това води до депресия на овулацията и менструални нарушения. Неизправността на щитовидната жлеза може да бъде причинена от недостиг на йод.
 • Липса на прогестерон. Този хормон осигурява началото и нормалния ход на бременността. С неговия дефицит жената не може да забременее или ще има често спонтанни аборти в началото на бременността. Можете да определите липсата на този полов хормон, като преминете съответния тест или като измервате базалната температура.

Има много причини за появата на вторично безплодие при жените, поради което тази патология се нуждае от внимателна диагностика, въз основа на резултатите от която лекуващият лекар ще може да избере методи за лечение, като вземе предвид индивидуалните характеристики на пациента.

Диагностика

Ако бременността не настъпи, двойка, която не е използвала контрацептиви в продължение на една година, се диагностицира с безплодие от втора степен. Следва подробен преглед на двойката..

Основното изследване за мъж е анализ на сперма (анализ на сперма). Този преглед може да определи възможните причини за проблеми със зачеването или да ги изключи..

Списъкът на диагностичните процедури за жена е много по-широк..

 • Гинекологичен преглед. Това е началният етап на диагнозата. По време на посещението лекарят ще проведе анкета, ще събере акушерска история и ще прегледа пациента. Въз основа на получените данни специалистът ще проведе диференциална диагностика и ще определи посоката на по-нататъшни действия..
 • Тестове за инфекции. Изчерпателният преглед ще помогне да се идентифицира тяхното присъствие в женското тяло, включително проучване на състава на вагинална цитонамазка и кръвен тест.
 • Тестове за хормони. Жена ги предава, ако има нарушение на менструалния цикъл, косата се появява на необичайни места и настъпва рязко наддаване на тегло. Специалистът в този случай назначава редица изследвания, които се правят в определени дни от цикъла.
 • Ултразвуково изследване на таза. Изследването на тазовите органи се извършва няколко пъти по време на цикъла, което ви позволява да оцените работата на яйчниците (за да определите дали настъпва овулация), активността на маточната лигавица и състоянието на тазовите органи като цяло. Понякога се предписва ултразвуково сканиране на щитовидната жлеза.

Степен на безплодие 2

Много семейни двойки, които вече имат едно дете и са решили да родят второ бебе, са изправени пред факта, че зачеването не се случва дълго време. Мъж и жена се чудят защо първият път бременността е дошла без проблеми, а вторият път не работи. С този въпрос те се обръщат към лекарите. А тези след задълбочен преглед диагностицират „безплодие от втора степен“.

Причини за проблема

И така, става ясно, че под вторично безплодие или, както го наричат ​​още, безплодие от втора степен, се разбира невъзможността на двойка да зачене дете отново, след успешна първа бременност. Логично можем да приемем, че причината за проблема е придобита. Какво може да се превърне в пречка за успешното зачеване? Да започнем с мъжете. Те имат такива причини:

 1. Инфекции на пикочно-половите пътища.
 2. Варикоцеле.
 3. Хронични заболявания на вътрешните органи.
 4. Травма на главата.
 5. Диабет.
 6. Прием на анаболни лекарства.
 7. Наркомания, алкохолизъм.

Безплодието от втора степен е по-често при жените. Причините за проблема са следните фактори:

 1. Възраст. Благоприятен период за раждане на бебе е възрастовият период от 18 до 35 години. Гинеколозите препоръчват да се планира раждането на първата преди 28-годишна възраст. Що се отнася до втория, има жени, които решават да го родят след 18 години и на 45. Но все пак тридесетгодишният праг е началото на влошаването на репродуктивната система на жената. Той бързо избледнява след 35.
 2. Нарушения в ендокринната система. Най-често това са хормонални нарушения, които могат да се почувстват чрез нарушения на менструалния цикъл и нередовен процес на овулация. Щитовидната жлеза, пътникът, надбъбречните жлези често се провалят.

Какво е безплодие степен 2 при жените: диагностика, причини и лечение

18 ноември Какво е безплодие 2 степен при жените: диагностика, причини и лечение

Вторичното безплодие е диагноза, която се е превърнала в присъда за жени, които вече са имали бременност, независимо дали тя е завършила с раждане или спонтанен аборт. Трудно или дори невъзможно е да забременеете отново.

СТЕПЕН 2 БЕЗПЛОДНОСТ КАТО ГЛОБАЛЕН ПРОБЛЕМ

Безплодието е един от глобалните проблеми на човечеството. Нещо повече, това може да се случи при жени, които са имали спонтанни аборти, т.е. за някакъв физиологичен или здравословен проблем. А също и за тези, които не могат да забременеят втора, трета и т.н. време. Това заболяване е класифицирано като безплодие 2 степен при жените..

Причините му се дължат главно на възрастта. В крайна сметка, плодовитостта на жената намалява с възрастта. И след 35 години почти всеки четвърти вече не е в състояние да забременее. В края на краищата не напразно природата е определила, че репродуктивната възраст на всяка жена е 15-30 години, след което радостта от майчинството може никога да не дойде. Но все пак има много причини, когато се диагностицира вторично безплодие, нека се опитаме да поговорим за основното.

ПРИЧИНИ ЗА ВТОРИЧНОТО БЕЗПЛОДНОСТ

Сред основните женски заболявания, които засягат развитието на вторично безплодие, но които могат да бъдат излекувани, трябва да се подчертае:

 • миома на матката;
 • възпаление на фалопиевите тръби или яйчниците;
 • възпаление на матката, влагалището;
 • ендометриоза;
 • дисфункционално маточно кървене;
 • поликистозна болест и др..

Разбира се, тези здравословни проблеми се появяват при спонтанен аборт, когато възникне увреждане на ендометриалния слой, без което оплодената яйцеклетка просто не може да се прикрепи към матката и да се развие.

Причините включват генитална травма, дори неправилна диета, биологична несъвместимост на партньорите и т.н..

Лечимо ли е вторично безплодие??

Ние сме подредили такава диагноза като безплодие от 2-ра степен, каква е тя и сега трябва да решим дали е лечима. Специалистите от клиника Добромед отговорно декларират, че това заболяване може и трябва да се лекува. В крайна сметка това е изпълнено не само с възможността никога да не се ражда, но и с проблеми с общото здраве на жените, защото възниква в резултат на придобити заболявания на гениталните органи.

Почти всяка болест е лечима. Най-важното е да се обърнете навреме към специалист, който ще диагностицира и предпише лечение. И тогава ще имате шанс да изпитате радостта от майчинството..

КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЖЕНСКИ ВТОРИЧЕН БЕЗПЛОДНОСТ

На първо място, лечението на безплодие от 2-ра степен е спешно посещение на гинеколога от клиника Добромед.

Кога да отидеш на лекар? Ако от година се опитвате да заченете второ дете и резултат няма. Това е първото обаждане, че може да бъдете диагностицирани с безплодие 2 степен. Не се паникьосвайте обаче. Както бе споменато по-горе, той е лечим. Най-важното е да се установи причината. И само специалист може да направи това с помощта на модерна диагностична апаратура, която се предлага в нашата клиника..

Преди да бъдете диагностицирани с безплодие от степен 2, ще преминете всички тестове (те се добавят към общите тестове за инфекции, хормони и антитела) и ще се подложите на:

 • първоначална проверка;
 • задълбочен преглед на ултразвуков апарат;
 • процедура за проходимост на фалопиевите тръби - хистеросалпингоскопия;
 • изследване на матката - хистероскопия.

Освен това може да се наложи лапароскопия. Това е ефективно, тъй като не само ще помогне за диагностициране, но и незабавно премахване на причината. Вашият партньор също ще бъде прегледан. Всичко ще бъде почти по същия сценарий, само мъжки процедури.

Ако диагнозата бъде потвърдена, специалистът ще предпише ефективно лечение. И бъдете сигурни, че проблемът ще бъде решен. Следователно, не отлагайте посещението на специалистите в клиниката „Добромед” и тогава, чрез съвместни усилия, вторичното безплодие ще остане в миналото. Уговорете среща с опитни гинеколози от клиника Добромед днес.

Степен на безплодие 2

 • Услуги
  • Калкулатор за овулация
  • IVF календар на бременността
  • Разберете датата на падежа след IVF
  • Календар за тестване
  • IVF калкулатор за ефективност
  • HCG калкулатор

В света милиони хора страдат от безплодие. Броят на безплодните двойки се увеличава значително всяка година. "Виновниците" могат да бъдат жени (45-50%), мъже (40-48%), и двамата партньори (до 10%).

 • Класификация, причини
 • Диагностика
 • Лечение
 • Запишете се за консултация

Класификация, причини

Ако семейството има деца, една жена е родила или е забременяла, бременността е завършила със спонтанен аборт, но при последващи опити тя не може да забременее, тогава тя има степен 2 на безплодие. Диагнозата се поставя, ако съпрузите са живели заедно поне една година, редовно са имали интимност без контрацепция. Тази форма на безплодие се нарича вторична..

Ако никога не е имало бременност, тогава заболяването има първа степен (първична). Ако се открият проблеми с плодовитостта на партньорите, това е комбинирано безплодие, което понякога се бърка с комбинирано. В последния случай се идентифицират 2-3 рискови фактора.

Причините за безплодие от 2-ра степен могат да бъдат:

 • свързани с възрастта промени, при които яйчниковият резерв намалява. След 35 години е по-трудно зачеването на дете всяка година. Това се дължи на факта, че жените имат стабилен запас от яйцеклетки, получени от раждането, намаляващи с годините и изчерпващи се с настъпването на менопаузата. Според статистиката след 35-годишна възраст всяка четвърта жена е диагностицирана с това;
 • заболявания на матката: миоматозни възли, ендометриоидни огнища, хиперплазия, дисплазия (атипични области), малформации (двурога, седловидна матка), хроничен ендометрит;
 • вагинит, полово предавани болести;
 • патология на придатъците: поликистоз на яйчниците, кисти, полипи, запушване на фалопиевите тръби, аднексит, салпингит;
 • менструална дисфункция;
 • хормонален дисбаланс. Болести на жлезите с вътрешна секреция, особено на щитовидната и хипофизната жлеза. Нормалният синтез на гонадостероиди от яйчниците зависи от активността на тези органи;
 • травма на тазовите органи, сраствания;
 • затлъстяване;
 • хромозомни мутации;
 • чести аборти, кюретаж, раждане - всяка хирургична манипулация, която допринася за механично увреждане на ендометриума. Ембрионът се прикрепя към маточния слой и ако се изчерпи, имплантацията или не се извършва, или ембрионът няма да може да остане в тънък слой и всичко ще завърши с ранен спонтанен аборт.

Безплодие от 2-ра степен може да възникне поради несъвместимостта на жената с партньор. Такава двойка обикновено има деца в други бракове..

Един от най-сериозните и често срещани фактори за безплодие 2 степен е запушването на яйцепровода. Може да се развие от възпаление, белези, сраствания след операции на репродуктивните органи. Това е изключително важно, тъй като именно в тръбата женските и мъжките гамети се "срещат", където се сливат. Освен това зиготата постепенно се придвижва към матката, където, попадайки в нейната кухина, тя се имплантира в ендометриума. Последният трябва да е напълно готов за приемане на ембриона. Само при такива условия ще настъпи бременност..

Често трудното психологическо състояние на жената, изпитваща постоянен стрес, може да намали плодовитостта. Прекомерното емоционално напрежение води до факта, че хормоните, необходими за носене на дете, не се произвеждат в достатъчно количество, причинявайки хормонално безплодие. Но ако в такива ситуации е необходимо да се работи с психиката на пациента, тогава се извършва съвсем различна терапия за ендокринни заболявания. В 5-7% от случаите се открива идиопатично безплодие, когато патогенезата не е разбрана. Понякога лекарите установяват погрешни причини за такова безплодие. В резултат на това всяко лечение е неефективно..

Диагностика

За установяване на безплодие от 2-ра степен се извършва цялостен преглед:

 • Гинекологичен преглед на бимануален стол, с помощта на огледало
 • Колпоскопия
 • Трансвагинална или трансабдоминална ехография
 • Хистероскопия, хистерография
 • Мазки за микрофлора, онкоцитология
 • ЯМР на хипофизната жлеза
 • Кръвни тестове, тестове на урина
 • Сонография на ендокринната жлеза
 • Коагулограма
 • Лапароскопия
 • FLG, ЕКГ
 • Консултация с ендокринолог, репродуктолог, генетик, психолог
 • Хормонален панел
 • Съпругът трябва да бъде диагностициран.
 • Признаци

В допълнение към факта, че не е възможно да има дете, жената може да се съмнява в това заболяване по някои симптоми:

 • нарушение на менструацията: спиране на отделянето, оскъдни или обилни менструации, твърде болезнени;
 • силна болка по време на полов акт;
 • отвращение към интимност;
 • изразен растеж на косата на лицето, крайниците, намаляване на растежа на косата на пубиса, главата;
 • акне, мазна кожа се появява с излишък от хормони;
 • генитално отделяне лигавица или гной, неприятна миризма, кървене може да означава ППБ или възпаление.

Ако жената следи базалната температура, тя може да отбележи липсата на овулация според графика на промените. Освен това е необходимо да се вземе предвид наличието на съпътстващи заболявания, особено при по-възрастни пациенти..

Лечение

Медицинската терапия за безплодие от втора степен е необходима за борба с инфекциозния процес, коригиране на хормоналните нива и лечение на соматични заболявания. Предписват се антибактериални лекарства, лекарства, съдържащи хормони, болкоуспокояващи и нормализиращи менструалната функция. Ако проблемът се крие в психичната равнина, тогава ще ви помогне психологическа корекция, класове с професионален психолог.

Хирургично лечение се предписва за отстраняване на образувания на гениталиите, каутеризиране на нетипични зони, дисекция на сраствания и премахване на запушването на яйцепровода. Рехабилитацията е насочена към възстановяване на проходимостта на тръбите, работата на яйчниците, ендометриума, овулацията и заздравяването на увредените тъкани. Повечето медицински центрове използват щадящи хирургични методи за запазване на репродуктивните органи и техните функции..

Най-популярният метод е лапароскопията. Тя ви позволява да изясните диагнозата, да разберете какво не може да бъде открито по време на рутинни прегледи и в същото време да проведете лечение на безплодие.

При втората степен на безплодие помощните технологии са ефективни. Най-ефективно е ин витро оплождането. Могат да се предложат и други режими на АРТ: изкуствено осеменяване, интрацитоплазматично инжектиране (ICSI), програми с донорски материал, сурогатно майчинство. Сурогатното майчинство е по-подходящо за абсолютно безплодие, когато няма начин за зачеване и раждане на бебе или когато бременността представлява заплаха за живота на бъдещата майка.

За жените има препоръки, които ще ви помогнат да преодолеете безплодието и да забременеете:

 • яжте правилно;
 • навреме се отървете от инфекциите;
 • укрепване на имунитета;
 • откажете се от употребата на алкохолни напитки, тютюнопушене, неконтролирани лекарства;
 • елате на профилактични прегледи;
 • избягвайте прекомерно излагане на слънце, термични процедури;
 • правите секс редовно;
 • следвайте цикъла;
 • в случай на тревожни симптоми незабавно се консултирайте с лекар.

Репродуктивната клиника "AltraVita" успешно практикува различни методи за борба с безплодието, в зависимост от причините. Тук има диагностичен блок, където можете да се подложите на пълноценна диагноза, както задължителна, така и незадължителна. Въз основа на резултатите гинекологът ще избере протокол за лечение. След възстановяване пациентът се преглежда отново. След това идва планирането на бременността и подготовката за нея под лекарско наблюдение. Ако терапевтичните методи не помогнат, тогава се провежда консултация с репродуктолог, който ще избере най-ефективния вариант за лечение на безплодие с помощта на АРТ.

Откриваме причините за вторичното безплодие при жените и мъжете. Симптоми, диагностика, лечение и прогноза


Безплодието е патология в работата на репродуктивната система, характеризираща се с неспособност на полово активна двойка, която не използва контрацепция, за да зачене бебе в рамките на една година. Според статистиката на СЗО около 8% от семействата се сблъскват с прояви на това заболяване през репродуктивния период. Широкото разпространение и голямото социално значение на безплодието го правят един от най-належащите проблеми, пред които е изправена съвременната медицинска наука..

Важно е да се разбере, че поставянето на диагноза безплодие не означава, че двойката вече няма да може да има дете. Навременното идентифициране на причините за патологията и отговорният подход към изпълнението на всички медицински препоръки в повечето случаи помагат на пациентите да преодолеят болестта и да заченат бебе.

Вторично безплодие (степен на безплодие 2)

Съдържание: 1. Какво е вторично безплодие? 2. Безплодие при жените. 3. Причини. 4. Лечение на вторично безплодие. Възможно ли е да забременеете?

Дирижира Маншагина Мария-Екатерина Игоревна

„Първата консултация за лечение на безплодие е безплатна“

запишете се на телефон +7 (495) 730-17-00!

Безплодието от 2-ра степен или вторичното безплодие е нарушение на репродуктивната функция, при което бременността не настъпва в рамките на една година. В същото време вече са отбелязани успешни опити за оплождане (независимо от техния резултат - замразена бременност, аборт, раждане и др.).

Диагностика

Ако една жена не може да забременее през планираната година, тогава тя е диагностицирана с „безплодие от 2-ра степен“. След това се извършва подробен преглед на двойката. Основното изследване за партньор е спермограмата. Списъкът на диагностичните процедури за жена е много по-широк..

 • Гинекологичен преглед. Където трябва да започнете диагностиката е с посещение при гинеколог. По време на посещението лекарят ще проведе анкета, ще разбере за съществуващи оплаквания, ще събере акушерска история и ще извърши ръчен преглед на тазовите органи. Лекарят ще предложи причините за безплодието и ще определи вектор за по-нататъшни действия.
 • Тестове за инфекции. Списъкът с изследвания ще включва ХИВ, хепатит, сифилис, HPV, HSV, трихомониаза, хламидия, уреаплазмоза, гонорея и други често срещани заболявания. Изчерпателният преглед ще помогне да се идентифицира тяхното присъствие в организма, включващ изследване на състава на вагинална цитонамазка и кръвен тест.
 • Хормонални тестове. Партньорът ги предава, като правило, с оплаквания от нередовен менструален цикъл, зацапване, увеличаване на телесното тегло. На жената се назначават редица тестове, които се правят в определени дни от цикъла: FSH, LH, прогестерон, AMH, тестостерон, пролактин, както и хормони, които контролират функциите на щитовидната жлеза (TSH, T3, T4).
 • Ултразвук. Изследването на тазовите органи се извършва няколко пъти по време на цикъла, което дава възможност да се оцени работата на яйчниците (дали настъпва овулация), активността на ендометриума и състоянието на тазовите органи като цяло (за да се изключат срастванията, ендометриозата, възпалението, патологията на фалопиевите тръби). Според показанията се предписва ултразвук на щитовидната жлеза.
 • Диагностика на шийката на матката. Процедурата включва цитонамазка за цитология и колпоскопия и при необходимост се извършва биопсия. Диагностиката помага да се определи образуването на атипични клетки на лигавицата на шията, което не винаги е визуално забележимо за гинеколог.
 • Ендоскопски изследвания. Този списък включва процедури като изследване на състоянието на матката (хистероскопия), определяне на проходимостта на фалопиевите тръби (хистеросалпингография) и задълбочен преглед на яйчниците (лапароскопия).
 • Посткоитален тест. Процедурата ви позволява да определите дали тялото на мъж и жена има антиспермални антитела (ASAT).

Какво е вторично безплодие?

Безплодие от 2-ра степен означава, че жената или мъжът, при липса на контрацепция и редовен сексуален живот, изпитват проблеми със зачеването през текущата година, но преди това те вече са успешно заченали дете. За да се определи каква е причината за вторичното безплодие, е необходим щателен преглед и на двамата партньори, тъй като причината може да се крие в здравето на всеки от тях. Прегледът отнема 1-2 женски менструални цикъла. Лечението е възможно само след цялостна диагноза. В около 15% от случаите зачеването не настъпва, въпреки че и двамата съпрузи са напълно здрави. Тогава се диагностицира несъвместимост или психологическо безплодие. Вината за вторичното безплодие при жените в последния случай са:

 • Недоволство от семейната среда.
 • За мъжете неблагоприятните фактори са:

  • Преумора.
  • Стрес.
  • Чувство на неадекватност.

  Често бременността настъпва, когато двойката „отпусне“ ситуацията.

  Лечение на безплодие от 1 и 2 степен при жени и мъже

  Основният признак на вторично безплодие е невъзможността да забременеете отново. Това състояние е просто симптом на по-сложни и сериозни процеси в организма. Те стават пречка за репродуктивната функция за втори път. Отличителният критерий за първично и вторично безплодие е само наличието на бременности в миналото..

  Времето за поставяне на диагноза е еднакво и в двата случая. Те могат да се различават при пациенти от различни възрастови групи. Диагнозата се поставя на жени на възраст под 30 години след една година неуспешно планиране. Пациентите над 30 години трябва да помислят за проблема след 6 месеца неуспех, при условие че имат редовен сексуален живот без контрацептиви.

  Много жени с вторично безплодие вече имат деца. При тяхното зачеване проблемите може да липсват изобщо. И причината за неуспеха за втори път бяха свързани с възрастта промени в тялото. При пациенти след 35-годишна възраст патологиите на репродуктивната система се диагностицират два пъти по-често, отколкото при жени под 30-годишна възраст. Освен това много от тях са безсимптомни и се развиват с годините. Докато двойката не реши да забременее, никой не знае, че ще има проблеми със зачеването..

  При мъжете може да се развие и вторично безплодие. В този случай ще бъде по-трудно да забележите проблема. Ако неспособността на жената да забременее често е придружена от нарушение на цикъла, секрети, болки в яйчниците и промяна в телесното тегло, тогава при мъжете всички патологии в репродуктивната сфера са скрити.

  На първо място, лечението на безплодие от 2-ра степен е спешно посещение на гинеколога от клиника Добромед.

  Кога да отидеш на лекар? Ако от година се опитвате да заченете второ дете и резултат няма. Това е първото обаждане, че може да бъдете диагностицирани с безплодие 2 степен. Не се паникьосвайте обаче. Както бе споменато по-горе, той е лечим. Най-важното е да се установи причината. И само специалист може да направи това с помощта на модерна диагностична апаратура, която се предлага в нашата клиника..

  Освен това може да се наложи лапароскопия. Това е ефективно, тъй като не само ще помогне за диагностициране, но и незабавно премахване на причината. Вашият партньор също ще бъде прегледан. Всичко ще бъде почти по същия сценарий, само мъжки процедури.

  Ако диагнозата бъде потвърдена, специалистът ще предпише ефективно лечение. И бъдете сигурни, че проблемът ще бъде решен. Следователно, не отлагайте посещението на специалистите в клиниката „Добромед” и тогава, чрез съвместни усилия, вторичното безплодие ще остане в миналото. Уговорете среща с опитни гинеколози от клиника Добромед днес.

  Безплодие при жените.

  Броят на жените с диагноза вторично безплодие нараства всяка година. Основните причини: страст към кариерно израстване, отлагане на втората концепция за възраст след 30-35 години, когато плодовитостта на жените намалява (рискът от крайно бездетие се увеличава с годините). Виновниците за вторичното безплодие включват нарастването на гинекологичните патологии, небрежното сексуално поведение и репродуктивните нарушения. Често двойка, която не иска да губи време, прибягва до асистирани репродуктивни технологии. Предвид тяхната недостъпност, трябва да се наблегне повече на навременното лечение и профилактика на гинекологични заболявания, тъй като повечето съвременни жени не се грижат достатъчно за здравето си.

  Основен анализ

  Спермограма - какво е това?

  Това е специален анализ, който представлява съвременен подробен и цялостен метод за изследване на еякулата (спермата) на мъж, който се използва като основен показател за способността на мъжкото тяло да забременее. В бъдеще лекар специалист може да предпише други тестове, които ще позволят например да се установи основната причина за безплодието.

  Следователно само пълен преглед и консултация с професионален специалист ще разкрие всички възможни проблеми..

  Причини.

  Основните причини за вторично безплодие при жените са разделени на следните фактори:

  • Цервикална;
  • Матка;
  • Тръба;
  • Яйчници.

  Цервикален фактор.

  Отнема известно време, докато сперматозоидите навлязат в маточната кухина. С патологични промени в шийката на матката и слузта, която тя произвежда, развитието на сперматозоидите се забавя и те не могат да достигнат яйцеклетката в точния момент. Шийката на матката също може да бъде възпалена, стеснена и цервикалната слуз понякога е просто несъвместима с определен сперматозоид. Лечението на вторично безплодие при жени в последния случай не води до желания резултат.

  Маточен фактор.

  След оплождането матката трябва да е готова да приеме яйцеклетката. Аномалиите в развитието на матката, дори при първата успешна бременност, често могат да предотвратят успешна бременност за втори път. Други причини от тази страна -

  • Ендометриална хипоплазия и хиперплазия.
  • Полипи.
  • Адхезивни процеси.
  • Тумори (особено миома).
  • Ендометриоза.
  • Отложен ендометрит и др..

  Тръбен фактор.

  Тръбната форма на вторично безплодие е свързана с запушване на фалопиевите тръби, аномалии в тяхната структура и сраствания. Адхезиите често се появяват след остри възпалителни процеси на тазовите органи (оофорит, салпингит, ендометрит), операция, отстраняване на кисти.

  • Ако запушването е между тръбата и яйчника, се диагностицира перитонеално безплодие.
  • Ако адхезията нарушава проходимостта на тръбите и покрива яйчника, това е тубоперинеалната форма.

  Фактор на яйчниците.

  Основните причини за вторично безплодие в този случай са нарушения на овулацията (недостатъчност на лутеалната фаза, ановулаторен цикъл). Основните рискови фактори са -

  • Ендокринни патологии: дисфункция на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, хипофизата.
  • Емоционален стрес.
  • Тежка физическа активност, включително спорт, засягаща хормоналните нива.
  • Затлъстяването, нарушаването на хранителните навици, лошото хранене заслужават специално внимание.

  За да се нормализира нивото на хормоните, е необходимо да се премахне причината за проблема - специална диета, спазване на дневния режим и отказ от лоши навици. Понякога вторичното безплодие при жените се появява в резултат на преждевременна менопауза. Статистически менопаузата започва на около 50 години, но е възможно нейното ранно начало. Причини: генетика (изчерпване на здрави яйцеклетки), хирургия на яйчниците, особено резекция. Ранната менопауза се характеризира със загуба на техните функционални способности от яйчниците и в резултат на това бездетие..

  Абортът като основна причина за вторично безплодие.

  1. След хирургично или медицинско прекъсване на бременността, тялото на жената претърпява сериозни хормонални нарушения.
  2. Имплантирането на оплодено яйце в лигавицата на матката задейства синтеза на хормони - хорион гонадотропин, соматомамотропин, растежни фактори, естрогени, прогестерон, минералокортикоиди и глюкокортикоиди.
  3. Абортът, насочен към премахване на ембриона, прави тази система ненужна, но хормоните продължават да навлизат в кръвта известно време и влияят отрицателно върху цялата женска репродуктивна система..

  Следователно лечението на вторично безплодие при жени след аборт често включва дългосрочно възстановяване на хормоналните нива. Изстъргването превръща матката в ранева повърхност, поради което всяка инфекция провокира възпаление на яйчниците, маточната лигавица и нейната шийка. Резултатът е сраствания или хронично възпаление. И двете са основните причини за вторично безплодие при жените. Често по-дълбоките слоеве на ендометриума са повредени, което води до нарушаване на неговата регенеративна способност, нарушения на менструалния цикъл и функцията на придатъците.

  Проява на симптоми

  Безплодието при мъжете и жените се проявява по същия начин - няма зачеване след една година планиране. Но има някои разлики.

  Сред жените

  Типични симптоми са липсата на зачеване след редовен полов акт. Допълнителни симптоми възникват от състоянията, които са причинили безплодие, най-честите от които са:

  • нередовна или липсваща менструация;
  • болка над гърдите, както по време на менструация, така и не в зависимост от времето на цикъла;
  • кървене;
  • обилна и продължителна менструация.

  Анамнезата (историята) на пациента е важна: колко бременности е имало, какви са били резултатите. Ако бременността не настъпи в рамките на една година, лекарите поставят втората степен на безплодие и предписват диагностични процедури за установяване на причината.

  При мъжете

  Мъжете се диагностицират с такава патология по-рядко от жените. Причината не се крие във физиологичните характеристики, а във факта, че мъжете рядко ходят на лекар за диагностика.

  В допълнение към липсата на бременност, мъжът трябва да бъде предупреден от симптоми, показващи проблеми в репродуктивната система:

  • намалено либидо;
  • забавена еякулация;
  • слаба ерекция;
  • пикочни нарушения.

  Вторично лечение на безплодие.

  За лечение на вторично безплодие при жените се използват хирургични и консервативни методи. Последните се разделят на хормонална и нехормонална терапия. Хормоналните лекарства за лечение на вторично безплодие се използват за ендокринно безплодие и включват:

  • Гонадотропини в урината (комбинация от лутеинизиращи и фоликулостимулиращи хормони). Въздействат върху епидидима, използват се за стимулиране на тяхната функция, подобряване на качеството и увеличаване на броя на получените яйца.
  • Рекомбинантните гонадотропини съдържат високо пречистени LH и FSH. Насърчават растежа на ооцитите и фоликулите, са силно активни.
  • Кломид, кломифен цитрат. Насърчава овулацията чрез индиректен ефект върху синтеза на FSH в хипофизната жлеза.

  Нехормоналните лекарства се използват при лечението на вторично безплодие при жени поради:

  • Възпалителни заболявания (антибиотици метрогил, офлоксацин, противогъбични средства).
  • Имунологични нарушения (антихистамини, кортикостероиди).

  Обикновено на жената се предписват обогатяващи витамини, препоръчват се растителни екстракти, гинекологични чайове и инфузии. Понякога помага за премахване на вторичното безплодие при жените чрез лечение само с хирургични методи. Съвременната репродуктивна хирургия се характеризира с ниска инвазивност. Обикновено се прибягва до лапароскопия и хистероскопия, които позволяват достъп до тазовите органи с минимална травма.

  • Лапароскопията премахва сраствания в областта на придатъци и тръби, хидросалпинкси, кисти, миоми, области, увредени от ендометриоза и други причини за вторично безплодие. Хирургът прави няколко пункции в предната коремна стена, през които се вкарват ендоскопски инструменти и оптична сонда. Камерата показва изображението на операционното поле на голям монитор. Рехабилитацията след операция е от 3 до 7 дни.
  • Хистероскопия - изследване на матката с хистероскоп, което при необходимост позволява извършване на малки хирургични процедури. Хистероскопът се вкарва през вагината и шийката на матката в маточната кухина. Процедурата позволява вземане на материал за биопсия, премахване на малки сраствания и полипи. Вторично безплодие при жените, лечението с този метод включва само малки промени в структурата на матката, малки миоми. Пациентката е оставена под наблюдение за 2 часа и след това е изписана у дома..

  Ако традиционните методи на лечение не дават желания ефект, асистираните репродуктивни технологии идват на помощ:

  • Оплождане ин витро или IVF, при което оплождането се извършва в изкуствена среда и резултатът от сливането се имплантира в матката;
  • Вътрематочна инсеминация - въвеждане на сперматозоиди в матката с помощта на катетър;
  • Донорство на яйца (ако собствените яйца на жената са недостатъчни);
  • Сурогатно майчинство.

  Повече за услугата:

  Ин витро оплождане (IVF)

  Възможно ли е да забременеете с безплодие 2 степен?

  Вторичната бездетност се лекува по-лесно от първичната. В повечето случаи след правилно лечение пациентът може да забременее по естествен път. Много зависи от това защо възниква вторично безплодие, причините за което могат да бъдат много различни.

  • Така че, когато елиминирате малки сраствания, кисти, миоми, малки израстъци на ендометриума, излекувайки продължителни възпалителни процеси, можете да забременеете за кратко.
  • Проблемите с ендокринологичната система са по-трудни за лечение; тук трябва да имате търпение и да изчакате пълното възстановяване на хормоналния фон.
  • И накрая, психологическото безплодие изисква внимателна вътрешна работа върху себе си, партньорска подкрепа и лечение от квалифициран психотерапевт..

  Поискайте обаждане или среща в горната част на сайта.

  Безплодие от 1,2 и 3 градуса при жените: причини за патология, лечение с лекарства и народни средства

  Безплодието е патология на репродуктивната функция, която се състои в невъзможността да забременеете дълго време. Има много видове това заболяване, всеки от които има различна причина. Лечението и диагностиката се извършват от гинеколог. За да бъде терапията ефективна, трябва да следвате всички препоръки на лекаря. Невъзможно е да се самолекувате, защото това може да доведе до необратими провали в организма. Най-важното в терапията е спазването на препоръките на лекаря и отсъствието на стресови ситуации..

  • 1 Описание на патологията
  • 2 Етапи, видове и техните основни симптоми
  • 3 Диагностика
  • 4 Лечение
   • 4.1 Използване на компреси, спринцовки, мумия и изпарения
   • 4.2 Използването на инфузии и отвари от любител на зимата, зимнина, горска матка, семена от живовляк
   • 4.3 Отвари от тинтява, възли, карамфил и смеси от други билки

  Безплодието при жените е патология, състояща се в отсъствие на бременност в продължение на 1,5-2 години с редовна сексуална активност без използване на контрацептиви. Това заболяване се среща при 10-15% от двойките. В 40% от случаите причините за безплодие са патологии на пикочно-половата система при мъжете, а в 60 - при жените. В 30% от случаите тази патология се среща сред двойки, които се страхуват от отговорност за детето или раждането, да не заченат дете до определен период от живота, а също и да загубят предишната си привлекателност..

  Често безплодието възниква в резултат на аборт, раждане или операция. Лошият социален статус и постоянният стрес могат да доведат до безплодие. Факторите за развитието на безплодие при жените включват следното:

  • патология на малкия таз;
  • ендометриоза (пролиферация на маточна тъкан);
  • запушване на тръби;
  • малформации на гениталните органи;
  • автоимунни заболявания;
  • анатомични особености на гениталиите;
  • менструални нарушения поради хормонални смущения;
  • тумори на хипофизната жлеза и надбъбречните жлези;
  • недохранване;
  • особености на екологията;
  • личен преморбид (черти на характера);
  • лоши навици;
  • пиене на кофеин (повече от 6-7 чаши кафе на ден).

  Има огромно разнообразие от форми на безплодие, всяка от които има свои собствени характеристики:

  ИзгледПрояви
  Ендокринна (хормонална)Възниква поради хормонални нарушения в тялото на жената. Липсва овулация (освобождаване на зряла яйцеклетка от яйчника). Свързва се с наранявания на хипофизната жлеза, хипоталамуса, излишък от пролактин, тумори и възпаление на яйчниците
  МаткаФормира се на фона на патологии на матката (недоразвитие, удвояване, тумор) или вътрематочни интервенции (изкуствено прекъсване на бременността, т.е. аборт)
  Тюбално-перитонеалнаПоявява се поради запушване на тръбите или тръбите и яйчниците
  Безплодие поради ендометриозаСреща се в 30% от случаите
  ИмунниВ тялото на момичето се отбелязва наличието на антиспермни антитела, т.е. имунитет, който се произвежда срещу сперматозоиди или ембриони
  Неизвестна причинаБезплодието няма точна причина (при 15% от пациентите) или е комбинация от няколко фактора (в 50% от случаите)

  Освен това има абсолютно безплодие, което се характеризира с факта, че момичетата имат анатомични промени, които не позволяват зачеване на дете (липса на яйчници, фалопиеви тръби, матка и др.). Причините за относителното безплодие могат да бъдат коригирани.

  Лекарите-гинеколози различават три степени на безплодие:

  • Безплодието от първа степен (първична) се характеризира с факта, че пациентката не е имала бременност и за първи път се е консултирала с лекар. Това е резултат от придобита или вродена патология на женската репродуктивна система..
  • Безплодието от втора степен е второстепенно, с него жената вече е имала бременности и раждания и многократните опити за зачеване са неуспешни.
  • Безплодие от трета степен - абсолютно безплодие, което е свързано с патология в пикочно-половата система на жената.

  В допълнение към липсата на бременност, някои пациенти могат да имат нередовни менструации, кървене или мазане. Болки в долната част на корема се наблюдават по време на менструалния цикъл или преди появата му след няколко дни. Пациентите се оплакват от суха кожа и акне.

  Диагностиката на заболяването се извършва от гинеколози въз основа на събирането на оплаквания и гинекологичното здраве на пациента. Необходимо е да се установи колко дълго пациентът не може да забременее, колко бременности е имало, ако се появят, какъв е психологическият климат в семейството, наличието / отсъствието на секрети от млечните жлези и гениталния тракт. Необходимо е да се установи дали в историята на майката или близки роднини има инфекциозни и гинекологични патологии, броя на бременностите и ражданията, техния ход.

  Лекарят трябва да разбере от какви заболявания е страдала пациентката, както и относно нейната менструална и полова функция. След това трябва да прегледате пациента. Трябва да се направи оценка на състоянието на кожата и лигавиците, състоянието и степента на развитие на млечните жлези.

  За поставяне на диагноза е необходимо да се палпира (опипа) щитовидната жлеза, корема. Трябва да се измери телесната температура, за да се изключат възпалителните процеси в тялото, както и кръвното налягане. Функционалните методи за изследване включват определяне на качеството на цервикалната слуз в точки, което може да показва степента на насищане на тялото с естрогени..

  Необходимо е да се проведе тест за костен мозък, за да се изследва активността на сперматозоидите в секрецията на шийката на матката и да се определи наличието на антиспермални тела след полов акт. Пациентът трябва да бъде изследван за хормони в кръвта и урината. Тялото трябва да се изследва за генитални инфекции (гонорея, хламидия, херпес и др.), Което засяга плодовитостта. Необходимо е да се разбере от жената за здравословното състояние на съпруга си, т.е.за всякакви заболявания или лоши навици.

  Трябва да се направи рентгенова снимка на белите дробове, за да се изследва наличието / отсъствието на туберкулоза. За да изследват хипофизната жлеза, лекарите използват рентгенови лъчи на черепа и sella turcica. Аномалии и тумори на матката, ендометриоза, сраствания могат да бъдат определени с помощта на рентгенография на матката и фалопиевите тръби.

  Благодарение на ултразвука гинекологът изследва фалопиевите тръби и тяхната проходимост. За да се изясни състоянието на ендометриума, е необходимо да се излекува матката и полученият материал се изпраща за хистологично изследване. Има хирургични методи за диагностициране на безплодие:

  • хистероскопия;
  • лапароскопия.

  Лечението на проблема се състои във факта, че първо трябва да отстраните причината за появата. Целта на терапията е да възстанови репродуктивната функция на жената:

  Форма на безплодиеМетод на терапия
  ЕндокринниКорекция на хормоналните нива и стимулиране на яйчниците. При затлъстяване теглото на пациента трябва да се нормализира с помощта на диетично хранене и повишена физическа активност. Ефективността на тази терапия е 70-80%. Хормоналните лекарства трябва да се приемат с повишено внимание, тъй като продължителната употреба може да причини емоционални смущения при жената (депресия), наддаване на тегло и промени в условията на вагиналната среда. Трибестанът се използва активно (възстановява нивата на естроген), бромокриптин (спира производството на пролактин)
  Тюбално-перитонеалнаПроходимостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена с помощта на лапароскопия. Ако не се коригира, тогава те прибягват до изкуствено осеменяване. Положителен резултат от лечението се наблюдава в 30-40% от случаите. Лекарите предписват масаж на матката и придатъците. Ако дете е родено с IVF, тогава честотата на вродените патологии е ниска, така че няма нужда да се страхувате от този метод на зачеване
  МаткаНеобходимо е да се извърши реконструктивна пластична хирургия. Вероятността за зачеване на дете е 15-20%. Ако операцията не може да бъде извършена, тогава жените прибягват до услугите на сурогатна майка
  ЕндометриотичнаИзползва се лапароскопия, с помощта на която се отстраняват патологичните огнища. Бременността настъпва при 30-40%
  ИмунологичниИзползва се изкуствено осеменяване

  Възрастта на партньорите влияе върху положителния резултат от лечението на проблема (най-благоприятната възраст е до 37 години). Ако по време на диагнозата жената няма физиологични отклонения, лекарят съветва двойката да извърши "планираното зачеване". В този случай същността на отсъствието на бременност е, че изчислението на овулацията е извършено неправилно..

  Като помощно средство можете да закупите тест за овулация в аптеката. Ако в този случай не настъпи бременност, тогава двойката трябва да се консултира с психолог или психотерапевт. Това е необходимо, за да се идентифицират и премахнат психологическите причини за небременност. В този случай психотерапевтът предписва успокоителни (Persen, Novo-Passit, Dormiplant) и транквиланти (Phenazepam, Diazepam).

  Народните лекарства трябва да се приемат като допълващо лечение към основната терапия. Компреси в долната част на корема трябва да се правят ежедневно през нощта. За да го подготвите, трябва:

  1. 1. Сварете ечемика до полуготовност, поставете го в торба.
  2. 2. След това поставете компреса в долната част на корема за 25 минути.
  3. 3. След това във влагалището трябва да се постави малък тампон, напоен със слънчогледово олио от магданоз. Трябва да се увие в марля и да се завърже с вълнен конец.

  Можете да вдишвате дима от изгорен кантарион или Кирказон. За да излекуват безплодието, лекарите препоръчват да се яде подмладено. Горните методи за лечение могат да се използват едновременно.

  Препоръчително е да приемате мумия в продължение на 30 дни, по 0,2 g два пъти дневно. Може да се измие със сок от моркови или сок от морски зърнастец или боровинки. Можете да се измивате (измивате влагалището) със сода за хляб преди полов акт не повече от три пъти месечно.

  Лечението на пикочно-половата система се извършва благодарение на смес от горната матка, зимнозелената и любителката на зимата. В началните стадии на заболяването трябва да се подложите на три курса на лечение. Тинктурата от тези компоненти трябва да се приготви, както следва:

  1. 1,50 г билки се заливат с 1,5 водка, покриват се и се оставят за две седмици.
  2. 2. Пийте по 1 чаена лъжичка три пъти на ден.

  За женското безплодие семената на живовляка са ефективно средство:

  1. 1. За да го приготвите, семената трябва да се смачкат, да се налеят 100 мл вода и да се поставят на огъня за пет минути от момента на кипене.
  2. 2. След това бульонът трябва да се влива.

  Схема на употреба: 1 супена лъжица три пъти на ден. Можете да го съхранявате в хладилник само три дни. Курсът на лечение е 14 дни.

  Препоръчително е да се приема отвара от кръстни тинтяви корени:

  1. 1. За да направите това, имате нужда от две чаени лъжички сухи корени, предварително нарязани, залейте 600 g вряща вода.
  2. 2. След това оставете да къкри на тих огън 10 минути.
  3. 3. След прецеждане продуктът е готов за употреба три пъти дневно 30 минути преди хранене..

  Knotweed има положителен ефект върху работата на яйчниците и матката:

  1. 1. Сухата трева се залива с 500 мл вода.
  2. 2. Този продукт трябва да се влива в запечатан контейнер за 4 часа..
  3. 3. Пийте 4 пъти на ден, половин чаша половин час преди хранене.

  Можете да пиете инфузия от карамфил:

  1. 1. За да го приготвите, трябва да излеете 30 g суровини с 0,5 водка и да оставите за 14 дни, като непрекъснато се разклащате.
  2. 2. След това прецедете продукта и добавете още 200 мл водка.
  3. 3. След това настоявайте за две седмици и отново прецедете. Консумацията се извършва 20 минути преди хранене..

  Можете да направите инфузия от смес от билки:

  • майка и мащеха;
  • сладка детелина;
  • аптечни цветя от лайка;
  • цветя от невен;
  • столетие.

  Смес от тях трябва да се излее с 500 ml вряща вода и да се остави за 2 часа. Този бульон трябва да се пие по 1/3 чаша преди хранене в продължение на 1-2 месеца. По време на терапията трябва да откажете полов акт..

  За да се отървете от безплодието, трябва да вземете инфузия от алое. Листата на това растение трябва да бъдат прясно нарязани и да се съхраняват десет дни. След този период от време тръните трябва да бъдат отстранени от листата и нарязани.

  Към тази маса добавете мед, свинска или гъша мазнина, гхи. Схема на приложение: два пъти на ден, смесена с чаша мляко. В същото време трябва да пиете отвара от живовляк.

  Можете да пиете запарка от жълт кантарион, която се приготвя чрез добавяне на 5 литра вода към натрошената трева. След това този агент трябва да се постави на огън и да се вари и да се влива в продължение на 30-40 минути на топло място и да се филтрира. Курсът на терапия - 2 седмици.