Обикновено раждането трябва да започне на 38-40 седмица от бременността, но за съжаление това не винаги е така. Ако бременността се забави, определено трябва да се консултирате с лекар. В тази ситуация лекарите са принудени да прибягват до стимулиране на труда..

Фактът, че бременността след термина се влияе от много показатели, повечето от които не могат да бъдат предотвратени. Това могат да бъдат нарушения на нервната система, затлъстяване или проблеми с ендокринната система..

Също така, някои лекари смятат, че възрастта на жената може да повлияе на пост-зрелостта на бременността. По-често такива случаи на продължителна бременност са известни след 30 години. Но каквото и да влияе на удължаването на бременността, едно нещо е доказано със сигурност: това вреди на детето и следователно стимулацията ще бъде просто необходима тук.

Причини за продължителна бременност

Има много фактори за това усложнение, това е прекомерното тегло на бременна жена, заболявания на ендокринната система и нарушения на централната нервна система. Късната бременност също може да бъде отнесена към рисковата група..

Те стигат до стимулиране на раждането не само при бременност след термина, но и при слаб труд, когато контракциите са твърде слаби и в резултат на това шийката на матката не се отваря или не може да се отвори напълно.

Има няколко начина за стимулиране на бременността:

 • интравенозен окситоцин, лекарство, което стимулира контракциите;
 • пункция на околоплодната течност;
 • въвеждането на хормони, които причиняват контракции;
 • използване на гел за стимулиране на контракциите.

Как действа гелът за стимулиране на труда?

Трудовата дейност след нанасяне на гела започва в период от 40 минути до 4 часа. Колко скоро започват контракциите, зависи от характеристиките на женското тяло, доколко е податливо на това лекарство..

При нормално раждане шийката на матката трябва да се отвори 10 сантиметра. Това е много важен параметър, за да може бебето да се роди, без да наранява майката и себе си.

Хормоналните простагландини се използват в акушерството от 20 години и тяхната ефективност е доказана от изследователите и тествана на практика от акушер-гинеколозите..

За стимулиране на раждането жената се инжектира интравенозно с окситоцин, предимството на простагландините е, че тези хормони провокират отделянето на окситоцин при жената.

Окситоцинът е отговорен за свиването на гладката мускулатура на матката. Простагландините също помагат за намаляване на болката по време на раждането. Този хормон също не нарушава феталния и маточно-плацентарния кръвен поток.

В акушерството се използва вагиналният гел Prostin E2, който се инжектира със спринцовка във влагалището към задната стена. Процесът на администриране на гела за доставка се наблюдава с помощта на огледало. За да се предотврати изтичането на гела, жените го инжектират в легнало положение, а също и след инжектирането, пациентът трябва да остане в това положение за още 30 минути.

Гелът не трябва да се инжектира в цервикалния канал, тъй като това може да провокира хипервентилация на раждането.

След инжектирането на гела жената е под строг медицински контрол. Ако шийката на матката не се отвори с 3 см в рамките на 6 часа, това лекарство трябва да се приложи отново.

Дозировката на това лекарство не трябва да надвишава 3 милиграма. При слаб труд, дозата на гела е 1 милиграм на всеки 6 часа. Лекарите наблюдават раждането, както и състоянието на жената.

Стимулирането на раждането с помощта на гел задължително трябва да се извършва под строгото наблюдение на лекарите. Гелът няма странична ефикасност, когато се използва правилно.

Гелът за стимулиране на раждането се оказа добър. Това лекарство е най-добрият начин за стимулиране на раждането, според свидетелствата на акушер-гинеколозите и жените, на които е било приложено. Използването на гел не засяга плода, тъй като той се вкарва във влагалището, а не интравенозно.

Инжектиране на гел за стимулиране на труда

Най-често за стимулация те избират метода, който изглежда най-естествен за женското тяло: това е да се ускори подготовката на шийката на матката за раждане. За да направи това, лекарят инжектира специален гел в шийката на матката, който ще стимулира раждането. Съдържа простагландини, с тяхна помощ шийката на матката се скъсява и изглажда по-бързо. Когато използвате гела, раждането започва средно от 40 минути до 4 часа. Рамката е толкова голяма поради факта, че всеки организъм е индивидуален. За да инжектирате гела, е необходимо да има поне няколко показателя:

 • очевиден провал в труда;
 • няма контракции, но в същото време околоплодните води вече са се отдалечили;
 • няма разширение на шийката на матката;
 • контракциите продължават много дълго поради факта, че раждането е нередовно и много слабо.
Но инжектирането на гел не е единственият начин, който е идеален за стимулиране на раждането. Но в същото време, с огромен брой лекарства за стимулация, лекарите не излязоха с лекарства, които биха причинили контракции на необходимата сила. И колкото и безопасни да изглеждат, все още съществува известен риск при стимулация..

В някои случаи може да се развият фетална хипоксия, синдром на аспирация и много други проблеми. Това беше причината те да се опитват да използват стимулация на труда само в екстремни случаи. И понякога стимулацията е забранена, защото има редица противопоказания: главата на бебето е твърде голяма, а тазът на майката е твърде тесен; С помощта на сърдечен монитор беше установено, че бебето не се чувства добре; местоположението на детето в матката не отговаря на нормите; има големи здравословни проблеми на родилката.

Всички тези фактори, които могат да повлияят дали ще стимулират раждането или не, първоначално трябва да бъдат взети предвид от лекаря и много внимателно да се наблюдава развитието на раждането..

В същото време е много важно жената да не е нервна. В крайна сметка това ще се отрази не само върху нейното общо здраве и благосъстояние, но и върху детето. Ето защо е по-добре да се настроите на положителна вълна и да прехвърлите всички притеснения относно труда си на плещите на специалисти, които ще се грижат за вас и вашето бебе по възможно най-добрия начин..

А вие, докато лекарите решават дали да направят стимулация или не, просто се успокойте и си представете срещата си с малко щастие, което много скоро ще лежи във вашите ръце. Опитайте се да почувствате цялата тази радост и положителни емоции и тогава дори няма да забележите как ще преминат контракциите и раждането ще приключи!

Как действа гелът за стимулиране на труда?

Щастливите часовници не гледат. Бременните жени живеят в прегръдка с календар, като зачеркват дните преди датата на очакваното раждане. Добре е, ако всичко върви по план и в определеното време майката се среща с бебето..

Какво да правим, когато календарът е на 41, 42 или дори 43 седмици от бременността? Спешно евакуирайте бебето. Претоварването е заплаха за здравето му.

Стимулирането на раждането с гел се нарича най-щадящият метод за "евакуация". Нека да разберем дали това е така и да обсъдим кога употребата на гела е оправдана и кога е престъпление.

Раждане при поискване: бебе, време е да излезем!

Трябва да забравите за формулировката „не можеш да минеш завинаги през бременна жена“ и „природата знае по-добре“ след 40 седмици от бременността..

Да, природата е програмирала естествения външен вид на бебе в света, но ако това не се случи навреме, е невъзможно да се медитира в очакване на „разтваряне само по себе си“ - „затворник“, затворен в матката, може да страда от хипоксия поради остарялата плацента.

В допълнение към "седенето" на плода в матката има няколко причини, въз основа на които гинекологът решава да стимулира раждането:

 • гестозата (късна токсикоза на бременността) е опасно усложнение с функционално разстройство на жизненоважни органи и системи;
 • бременност до 40 седмици с комплекс от негативни симптоми - олигохидрамнион, остаряла плацента и лоша биохимия на кръвта;
 • смущения по време на раждането - избледняващи контракции, липса на контракции с оттичащи се води, затворена или бавно отваряща се шийка на матката.

Възможно ли е да поръчате раждане по желание, например във връзка с предстоящото напускане на съпруг, който иска да е близо в свещен момент?

Хипотетично, да, но последната дума е на лекаря, който въпреки това положи хипократовата клетва и взема решения въз основа на здравия разум.

Здравият разум в този случай е доносена бременност, пълна готовност на организма за раждане и много сериозна лична причина..

Причината е: как се инжектира стимулационният гел

В акушерската практика има три начина за предизвикване на раждане - простагландини, окситоцин и отваряне на околоплодната течност (амниотомия).

Гелът с простагландини се счита за най-щадящият начин на трудова възбуда - безболезнен, атравматичен и минимално опасен.

Ако окситоцинът причинява бърз, насилствен и насилствен труд, гелът за индукция на труда внимателно свива гладката мускулатура, без да нарушава маточния, плацентарния и феталния кръвен поток. Всичко толкова гладко ли е?

Не само гел

Простагландините са група физиологично активни вещества, които тялото ни произвежда, тоест съединения, свързани с тялото, а не чужда "химия".

В малки количества простагландините се намират във всички тъкани, но максималната им концентрация по време на бременност се наблюдава в околоплодните води. Когато достигнат пикова концентрация, те омекотяват шийката на матката и свиват гладката мускулатура..

Външно доставените простагландини действат по същия сценарий. Доставката им се извършва през цервикалния канал на шийката на матката и само в болнична обстановка. Трудно е да се отговори колко дълго гелът действа, за да стимулира раждането.

Според официалните инструкции раждането трябва да започне в рамките на следващите 4-6 часа..

На практика контракциите могат да възникнат почти моментално или изобщо да не се получат. Развитието е невъзможно да се предвиди. Ето защо лекарството не може да се прилага самостоятелно.

Ако нещо не върви по план (водата се е изляла, но няма контракции), само лекарите могат да окажат спешна и правилна помощ.

Има, разбира се, рискове и странични ефекти от геловата стимулация. И говорим не само за много болезнени контракции, които се отбелязват от почти всички родилки..

Инструкцията напомня за заплахата от руптура на матката, отлепване на плацентата, фетална хипоксия (може да се усложни, наред с други неща, от аутизъм, епилептичен синдром, RRR, церебрална парализа).

Списъкът е сериозен. Ето защо е важно да сравнявате възможните рискове и придобитите ползи, а не да „слагате гела“ при първата прищявка на майката или медицинския работник.

Употребата на гел с простагландини е неприемлива, ако има директни и недвусмислени индикации за цезарово сечение - клинично тесен таз, необичайно положение на плода, превиация или отлепване на плацентата, тумори на репродуктивните органи и други причини, които възпрепятстват естественото раждане.

В раздела на инструкцията "Противопоказания" можете да се запознаете с пълния списък на забраните, който още веднъж напомня за сложния характер на гела, при всичките му привидно безобидни.

Какъв гел се инжектира, за да стимулира раждането

Най-често в акушерската практика, американският гел Препидил се използва за стимулиране на раждането. Както всички лекарства от групата, този гел съдържа динопростон. Въведена интрацервикално чрез включения катетър.

Предлага се под формата на спринцовка за еднократна употреба. Аналози с идентичен състав, показания, противопоказания и странични ефекти - Простонон-гел, Цервипрост и Простин Е2.

Между другото, акушерският гел Dianatal за раждане не е стимулиращ, тъй като не съдържа фармацевтично активни вещества. Състои се от пропилей гликол, карбомер, хидроксиетил целулоза и вода. Разпределя се в родовия канал и при нанасяне образува биоадхезивен филм.

Целевата индикация е да се намали триенето с напредването на плода и да се намали рискът от вагинално разкъсване.

Алтернативи

Съществува алтернативен метод за стимулиране на труда - „водорасли“. Като цяло водораслите за стимулиране на раждането се използват в акушерската практика от 19-ти век. Методът е доказан, работещ и най-важното официален, а не популярен.

Смисълът на процедурата е следният: изсушени стъбла от водорасли („пръчици“) се поставят внимателно в шийката на матката. Тъй като са силно порести, "пръчките" активно абсорбират влагата и бързо се увеличават по размер, подувайки се 2-3 пъти през деня.

Ефектът е разширяването на шийката на матката. В същото време ензимите на водорасли стимулират производството на простагландини и окситоцин - вещества, които принуждават началото на раждането. В гелове с простагландини водораслите печелят по цена и безопасност. Загуби - в ефективността.

Казват, че началото на раждането започва бебето. Готови ли сте да излезете - помолете да излезете. Да не питам - не съм готов.

За улеснение на родителите или медицинските специалисти, опитни акушерки наричат ​​„срок на валидност“ злоупотреба с природата и престъпление срещу бебето. Необходимо е едно нещо. Искам нещо друго. Лесна и навременна доставка!

Гел за стимулиране на труда: кога и защо се използва?

Гел за стимулиране на раждането и по време на раждане: кой се нуждае от него?

Ако периодът, в който вие и вашият гинеколог сте очаквали новородено, вече е много назад и бебето все още не е родено, лекарят най-вероятно ще започне да говори за стимулиране на раждането. И когато ви попитат как ще се случи това, може да ви бъде предложен гел за стимулиране на раждането като една от опциите. В допълнение, лекарят може да използва същия гел не преди контракции, а директно по време на раждане..

В тази статия ще ви разкажем как се използва стимулационният гел и какво точно се случва по време на прилагането му преди и по време на раждането..

Защо се забавя труда? Причини за стимулация

Обикновено процесът на раждането започва на 38 гестационна седмица, понякога 1-2 седмици по-късно. Но понякога тялото забавя бременността и раждането се отлага с една до две седмици..

Причините за отмяна на плода могат да бъдат:

 • патологии или нарушения, които са се развили в централната нервна система на жената;
 • затлъстяване при бременна жена;
 • ендокринологични патологии при бременна жена;
 • късна бременност, ако възрастта на бъдещата майка е +35 години.

Гинеколозите смятат, че отлагането на раждането след 41-ва седмица крие потенциални рискове за бебето, поради което след малко изчакване лекарите предлагат да се прибегне до стимулация.

За целта прибягвайте до различни методи:

 • направете амниотомия (отваряне на околоплодната течност);
 • лекарства, съдържащи окситоцин, се прилагат интравенозно;
 • инжектират се хормонални лекарства, които могат да причинят раждане;
 • използвайте гел за стимулиране на раждането.

Това е гелът за стимулиране на труда, който съвременните акушер-гинеколози смятат за най-безопасното средство в сравнение с други методи.

Както вече споменахме, лекарят може да използва стимулирането на трудовата дейност не само с цел да стимулира нейното начало. Но дори ако раждането вече е започнало, но контракциите нарастват твърде слабо, поради което шийката на матката се отваря бавно и недостатъчно. В такива ситуации е възможно да се използва гелът по време на раждане..

Съставът и действието на гела за стимулиране на раждането

Съставът на гела за стимулиране на раждането съдържа компоненти, които имат хормоноподобен ефект. Това са простагладини, които могат да повлияят на функцията на шийката на матката и да я накарат да се разшири. Простагладините са добре известни на лекарите, които имат акушерска практика, защото се използват от около две десетилетия и, разбира се, са проведени много клинични проучвания върху тях..

Простагладините са физиологично активни вещества, които тялото на всеки човек е способно да произвежда; в малки дози тези вещества присъстват във всяка тъкан. По време на бременност обаче те се намират в много високи концентрации в околоплодната течност. И когато се натрупа максималното количество простагладини, те започват да омекотяват шийката на матката и след това принуждават нейните гладки мускули да се свиват. Така протича процесът на контракциите при родилката..

И същият процес се случва след определен период от време след въвеждането на гела: при някои жени ефектът на лекарството започва в рамките на 10 минути, други трябва да изчакат до 4 часа. След началото на контракциите гинекологът ще наблюдава процеса на отваряне на шийката на матката и когато тя се отвори напълно с около 10 см, ще бъде възможно да започнете да бутате. Успокояваща новина за бременна жена може да бъде фактът, че простагландините са в състояние частично да облекчат болката по време на раждането, като същевременно не нарушават притока на кръв нито в плода, нито в матката и плацентата..

Как се инжектира гел за стимулиране на труда?

Обикновено акушер-гинеколозите инжектират гела във влагалището със спринцовка: в този случай жената трябва да поддържа хоризонтално положение в продължение на половин час, така че гелът да не изтече навън и да започне да действа върху шийката на матката. След въвеждането на гела в доза от около 1 mg, гинекологът периодично наблюдава процеса на дилатация на маточната шийка. Ако обаче не се отвори в рамките на 6 часа, гелът се инжектира отново. В същото време максималната доза на инжектираното лекарство не може да надвишава 3 mg. Тъй като гелът за стимулиране на труда се прилага интравагинално (т.е. във влагалището), ефектът му върху плода е сведен до минимум.

Кога точно лекарят решава да инжектира гел за стимулиране на раждането?

Обикновено акушер-гинеколог се ръководи не от желанието на жената да „роди възможно най-скоро“, а чака клинични прояви, които показват, че раждането трябва да се ускори.

Причините за това могат да бъдат:

 • очевидни проблеми в процеса на раждане, който вече е започнал (забавяне и избледняване на контракциите);
 • пълно отсъствие на контракции с вече изчезнала околоплодна течност;
 • очевидна липса на напредък към дилатация на маточната шийка.

Акушерите, които използват гела за стимулация в клиничната практика, твърдят, че лекарството по правило дава бърз ефект (при някои може да се появи в рамките на 10 минути след приложението), а страничните ефекти се случват при пациенти доста рядко. Независимо от това, жената трябва да знае, че гелът трябва да се прилага от опитен специалист, тъй като превишаването на приложената доза или неграмотната му употреба може да доведе до странични ефекти, а именно:

 • до главоболие и световъртеж;
 • до диария;
 • до гадене и повръщане;
 • до отлепване на плацентата;
 • до левкоцитоза (рязко увеличаване на броя на левкоцитите в кръвта);
 • до хипертоничност на матката, с рязко свиване на стените, на които те могат да се спукат.

Разбира се, съвременните лекари извършват стимулиране на трудовата дейност не само с помощта на гел. Но дори да считат геловите препарати за едни от най-безопасните за бременната жена и плода, в някои случаи гинеколозите може да се окажат от използването на гела за стимулиране на раждането.

Противопоказания за използването на стимулационен гел

В какви случаи лекарят предпочита да откаже да използва гела за стимулиране на раждането??

На първо място, ако има определени рискове за здравето на майката и плода:

 • развитието на хипоксия (кислороден глад) при плода;
 • развитие на синдром на аспирация (ако съществува риск гелът да попадне в дихателните пътища на плода).

Противопоказания за въвеждането на гела са следните условия:

 • тесен таз (анатомично стесняване на таза) при бременна жена, а именно несъответствие между размера на главата на плода и параметрите на таза: това явление се наблюдава при около 3% от жените;
 • ако положението на плода в матката не е норма;
 • със сърдечни нарушения в плода;
 • ако употребата на основните компоненти на гела е опасна за здравето на бъдещата майка.

Разбира се, лекарят ще знае предварително за всички тези точки. Следователно, до началото на раждането акушер-гинекологът вече ще знае дали е възможно да използвате гела за стимулиране на раждането с вас..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

"Препидил-гел" за стимулиране на раждането: прегледи и последици

Бременността е важен етап от живота на всяка жена. Понякога по една или друга причина се изисква да стимулирате трудовия процес с лекарства. Доста често за тази цел се използва лекарството "Препидил-гел". Разбира се, пациентите, които са изправени пред необходимостта да използват това лекарство, се интересуват от всяка налична информация. Може ли продуктът да се счита за безопасен? Какво е известно за противопоказанията и нежеланите реакции?

Информация за формата на освобождаване и състава на лекарството

В съвременната акушерска практика често се използва лекарството "Препидил-гел". Това лекарство е предназначено за вагинално или интрацервикално приложение. Лекарството е вискозен полупрозрачен гел, опакован в специални спринцовки с дюзи.

Основната активна съставка на лекарството е динопростон. Една доза (тя е равна на 3 g гел) съдържа 0,5 mg от това вещество. В допълнение, съставът съдържа триацетин и колоиден силициев диоксид.

Фармакологични свойства на лекарството

Основният активен компонент на гела е динопростон (друго име е простагландин Е2). Това вещество е ненаситена мастна киселина, която обикновено се синтезира от човешкото тяло. Този вид простагландин изпълнява важни функции, по-специално увеличава кръвоснабдяването на тъканите на шийката на матката, което съответно ускорява нейното омекотяване и разкриване. В допълнение, лекарството засилва контрактилната активност на гладката мускулатура на матката, което осигурява началото на трудовия процес. Между другото, динопростонът засяга не само органите на репродуктивната система - лекарството засяга гладката мускулатура на храносмилателния тракт и кръвоносните съдове.

След въвеждане в цервикалния канал гелът се абсорбира бързо - максималната му концентрация в кръвта на пациента се наблюдава 30-45 минути след процедурата. Простагландинът се свързва с кръвен албумин (нивото на свързване е 73%). Лекарството в тялото на жената се разпада, образувайки поне девет метаболита, които след това се екскретират заедно с урината (само малко количество се екскретира с изпражненията).

Кога се използва гелът? Основни показания

В какви случаи е препоръчително да се използва лекарството "Препидил-гел"? Инструкцията казва, че лекарството се използва за ускоряване на узряването и отварянето на шийката на матката. Естествено, такава терапия е възможна само ако има медицински показания..

Лекарството "Препидил-гел": инструкции за употреба

Както вече споменахме, лекарството може да бъде закупено в аптеката, поставено в стерилна спринцовка, пълна с катетър. Непосредствено преди употреба трябва да свалите капачката и да прикрепите катетъра към върха на спринцовката. Устройството трябва да се постави в цервикалния канал и след това бавно да изцеди част от гела от спринцовката.

Трябва веднага да се каже, че стимулацията с Препидил гел е възможна само в болнична обстановка. Процедурата трябва да се извършва от лекар или медицинска сестра - опитите за самостоятелно инжектиране на лекарството могат само да влошат ситуацията. След инжектирането на гела се препоръчва на жената да лежи по гръб за 10-15 минути - по този начин можете да предотвратите изтичането на лекарството.

Началната доза е 0,5 mg динопростон, което съответства на съдържанието на една спринцовка. Ако след приложението на лекарството не се наблюдава реакция, гелът се инжектира отново в същото количество, но не по-рано от 6 часа след предишната процедура. Дневната доза не трябва да надвишава 1,5 mg от активното вещество (равно на 9 g гел).

Има ли противопоказания?

Може ли Препидил-гел винаги да се използва за стимулиране на процеса на раждане? Прегледите на експертите, както и резултатите от научните изследвания, посочват, че лекарството има редица противопоказания, на които определено трябва да обърнете внимание:

 • Продължителните контракции на матката са опасни при многоплодна бременност.
 • Гелът не се използва, ако пациентът има повече от 6 доносени бременности в историята на пациента.
 • Естественият труд не се стимулира, ако не е настъпило поставянето на главата на плода.
 • Лекарството не се предписва на жени с анамнеза за труден труд, придружен от травма, цезарово сечение или гинекологични хирургични процедури (включително операция в матката).
 • Трябва да се разбере, че раждането не може да се стимулира, ако тазът на жената е твърде тесен и има опасения, че главата на бебето няма да премине през него.
 • Гелът не се предписва при наличие на фетален дистрес, както и в нарушение на ритъма на сърдечния ритъм на детето.
 • Списъкът с противопоказания включва наличието на кървави вагинални секрети с неизвестен произход при пациентката по време на бременност.
 • Трудът не може да бъде стимулиран, ако по време на ултразвуковото сканиране се забележи необичайно представяне на плода. В допълнение, използването на гел може да бъде опасно в случаите, когато хирургическата намеса е по-подходяща..
 • Разбира се, противопоказанията включват алергичната чувствителност на пациента към който и да е компонент на лекарството..
 • Струва си да се споменат относителните противопоказания, чийто списък включва хипертония, нарушения на черния дроб и отделителната система, глаукома, бронхиална астма, офталмологична хипертония и някои заболявания на сърдечно-съдовата система. В такива случаи е възможно използването на гела, но това трябва да се прави много внимателно - пациентът се нуждае от постоянно наблюдение.

Нежелани реакции и усложнения по време на терапията

Може ли лекарството "Препидил-гел" да се счита за безопасно? Прегледите на лекарите и на самите пациенти показват, че лекарството се понася добре и осигурява началото на трудовия процес. От друга страна, не е изключена вероятността от усложнения при използване на гела. Ето списък на възможните нежелани реакции:

 • Хипертоничност на матката, повишена и повишена честота на контракции на маточната мускулатура, което често може да доведе до разкъсване на стените на органа, както и преждевременно отваряне на феталния пикочен мехур.
 • Възможни вазовагални реакции, включително главоболие, треперене, усещане за топлина в тялото, замаяност.
 • Отлепването на плацентата също е включено в списъка на опасните странични ефекти..
 • След въвеждането на гела могат да се развият алергични реакции, които по правило са придружени от появата на дразнене, зачервяване и обрив по кожата..
 • Някои пациенти се оплакват от гадене, диария и някои други нарушения на храносмилателната система (дори въпреки интрацервикалното приложение на гела).
 • Възможен бронхоспазъм, развитие на бронхиална астма.
 • Относително често се регистрират нарушения на кръвоносната и лимфната система. Нежеланите реакции включват левкоцитоза. След използването на гела рискът от развитие на дисеминирана интраваскуларна коагулация при пациенти след раждане се увеличава, което е много опасно.

"Препидил-гел" се използва доста често за стимулиране на раждането. Но трябва да разберете, че понякога лекарството е опасно за плода. Например, терапията може да бъде свързана с развитието на дистрес синдром, както и ацидоза и смачкване на детето. В най-тежките случаи е регистрирана смърт на плода. Според статистиката нежеланите реакции са редки и най-често се свързват с неправилна дозировка или начин на приложение на гела..

Информация за предозиране: Симптоми и лечение

Използването на твърде големи дози от лекарството "Препидил-гел" е изпълнено с опасни последици. Пациентите развиват маточна хипертоничност, както и увеличаване на силата и честотата на маточните контракции. Това, разбира се, засяга състоянието на детето - усложненията включват компресия на плода и ацидоза.

Жена в подобно състояние трябва незабавно да получи медицинска помощ. За облекчаване на хипертоничността пациентите се инжектират с бета-2-адренергични агонисти. В особено тежки случаи е показана спешна доставка..

Цени и аналози на лекарства

Разбира се, цената на лекарството е важна за всеки пациент. Колко ще струва лекарството "Препидил-гел"? Цената на спринцовка, съдържаща 3 g гел, варира от 600 до 700 рубли.

Какво да направите, ако лекарството не е подходящо за пациента или е трудно да се получи? На фармацевтичния пазар има добри аналози. Списъкът с качествени продукти включва такива лекарства като "Prostinon" (под формата на гел), "Prostin E2" и "Cerviprost". Разбира се, само лекар може да избере заместител - използването на Препидил или друго подобно лекарство е произволно забранено.

Гел за стимулиране на раждането "Prepidil": прегледи на пациенти и специалисти

За много хора важен фактор е мнението на лекарите за дадено лекарство. В този случай експертите единодушно заявяват, че Препидил-гел се справя отлично с основните си задачи, ускорявайки съзряването и разширяването на шийката на матката, което понякога е просто необходимо (например, ако раждането е опасно за детето или майката). Лекарството няма толкова много противопоказания, особено в сравнение с аналози. Ето защо лекарите в определени случаи предписват Препидил-гел на жени..

Отзивите за родилите пациенти също са положителни. Ефектът от лекарството се появява бързо, но жените рядко страдат от нежелани реакции. Цената на гела е доста достъпна, което също е важно за мнозина.

Гел за стимулиране на труда

Изминаха 42 седмици, а детето все още не бърза да се роди. Ситуацията не е много приятна, защото в този момент разбирате, че ще трябва да се стимулира труда.

Има много причини за продължителна бременност и е почти невъзможно да ги предотвратим. Сред факторите, които влияят на този процес, са ендокринните заболявания, затлъстяването, нарушената регулаторна функция на централната нервна система. Лекарите казват, че възрастта на жената също допринася за удължаването на детето. Все по-често такива случаи се регистрират от тези на възраст над 30 години..

Едно е ясно - свръхзрелостта вреди на бебето, следователно раждането трябва да се стимулира. За да направите това, трябва да се свържете с Вашия лекар или да отидете в болницата. Те вече ще решат по какъв начин ще се стимулира раждането и дали си струва да се направи.

Един от най-щадящите начини за стимулиране на раждането е ускорената подготовка на шийката на матката за раждане чрез създаване на специален хормонален фон. За това в шийката на матката се инжектира специален гел за стимулиране на раждането. Съдържа биологично активни вещества - простагландини, които помагат на шийката на матката да се скъси и изравни. В този случай раждането може да започне както след 40 минути, така и след 4 часа. Това е много индивидуално.

Стимулиращ гел може да се прилага, ако:

  има неуспех по време на раждане;

Гел за стимулиране на труда

Гел за стимулиране на труда - специално вещество, което след въвеждането във влагалището стимулира началото на раждането.

Кога да се използва гел за стимулиране на раждането

Най-често гел за стимулиране на раждането се използва при следсрочна бременност. Това състояние е опасно за детето, тъй като плацентата "застарява" и не може да изпълнява функциите си, така че бебето започва да страда от липса на хранителни вещества и кислород. Освен това костите на черепа на бебето бавно започват да се втвърдяват, което ще усложни преминаването му през родовия канал. Следователно, ако бременността бъде отложена, може да се предпише стимулиране на раждането..

Бременността след термина често се наблюдава при жени над тридесет години, но по различни причини може да се случи и при момичета по-млади: това може да бъде причинено както от физическото здраве, така и от психологическите фактори.

Също така се прибягва до методите, ако водите са отстъпили и контракциите не се случват. Опасно е и дългосрочното присъствие на бебето в утробата на майката при липса на околоплодни води, защото бебето губи защитната си среда и може да се сблъска с различни инфекции и бактерии.

Освен това се стимулира раждането, ако контракциите продължават много дълго и вяло, или са спрели напълно..

Ако шийката на матката не се разширява, може също да се даде стимулация.

Стимулиране на раждането с гел

Има различни начини за стимулиране на труда на тялото на бъдеща майка, но използването на гела за тези цели е един от най-простите и ефективни.

Гелът съдържа простагландини, които провокират контракции на мускулната тъкан на матката и също я омекотяват, помагайки за отварянето.
Гелът се вкарва във влагалището, докато жената лежи по гръб. За да се предотврати изтичането на веществото, се препоръчва да лежите в това положение известно време след инжектирането..

Тялото на всяка жена може да реагира индивидуално, но средно контракциите трябва да започнат най-малко за 40 минути, до максимум четири часа. Въпреки че има индивидуални отклонения.

Ако след шест часа раждането не започне, лекарството се прилага отново.

През цялото това време лекарят следи състоянието на бебето с помощта на оборудване.

Противопоказания

Едно от противопоказанията за стимулиране на раждането е тесният таз на бъдещата майка и големият размер на бебето..

Също така, не използвайте гела, ако бебето е в критично състояние или ако майка има здравословни проблеми.

С други думи, ако жената има индикации за цезарово сечение, раждането не може да бъде стимулирано при наличието на такива фактори..

Гел за стимулиране на труда: 20 години доказана ефективност

В повечето случаи раждането започва самостоятелно своевременно..

Но понякога има ситуации, когато по някаква причина бебето не иска да се роди, в резултат на което лекарят прибягва до стимулиране на раждането.

В съвременното акушерство има много причини за продължителна бременност, които понякога е невъзможно да се предотвратят. Факторите, влияещи на този процес, включват затлъстяване, ендокринни заболявания, както и различни нарушения на централната нервна система..

Те прибягват до стимулиране на труда в следните случаи:

 • следсрочна бременност (42 седмици или повече);
 • неуспех в процеса на раждане (първичен и втори слаб труд);
 • отсъствие на контракции с отлетяла околоплодна течност, без разширяване на шийката на матката;
 • състояние на плода, което може да причини смъртта му.
обратно към съдържанието ↑

Какво трябва да знаете за лекарството?

Към днешна дата най-щадящият метод за стимулиране на раждането е признат като метод за ускорена подготовка на шийката на матката за последващо раждане чрез създаване на специален хормонален фон, който се постига чрез въвеждане на специален гел в шийката на матката.

Гелът за стимулиране на труда съдържа биологично активни вещества, наречени простагландини, които изглаждат и отварят шийката на матката.

В този случай раждането започва в период от 40 минути до 4 часа, което зависи от индивидуалните характеристики на бременната жена..

Препаратите за простагландин се използват в акушерската практика от около 20 години. През това време те са доказано високо ефективни за стимулиране на раждането и раждане..

В съвременното акушерство се предпочитат лекарствата, произведени на базата на простагландини e2 (PGE 2), които повтарят структурата на високоактивните вещества както на майката, така и на детето..

В допълнение към основното действие под формата на освобождаване на ендогенен окситоцин (стимулира свиването на гладката мускулатура, включително матката), простагландините имат благоприятен ефект върху шийката на матката, като я омекотяват.

Те причиняват координирани и по-меки контракции без спастичен компонент, без да нарушават, за разлика от окситоцина, маточно-плацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток.

Ефективен гел за стимулиране на труда - вагинален гел Prostin E2, който е стерилен гел (2,5 милилитра), съдържащ 1 или 2 милиграма динопростон в спринцовка за еднократна употреба, предназначена за ендовагинално приложение.

И тук ще намерите информация за спонтанен аборт в началото на бременността.

Гелът се инжектира на пациента със спринцовка, докато тя лежи в задната част на вагиналния форникс. Процесът се контролира с помощта на огледала. Не се препоръчва инжектирането на гел в цервикалния канал, което води до хиперстимулация на раждането.

На всеки 6 часа след инжектирането на гела се оценява състоянието на пациента и състоянието на шийката на матката. При липса на положителна динамика под формата на дилатация на шийката на матката с поне 3 сантиметра след 6 часа, гелът за стимулиране на раждането се инжектира отново. Максималната обща доза е 3 милиграма.

Повторното въвеждане се извършва по преценка на лекаря въз основа на оценка на конкретна ситуация. 1 милиграм се инжектира със слаб труд, 2 милиграма - при липса на раждане след първата инжекция.

Ако след 6 часа има положителна тенденция под формата на разширяване на шийката на матката с 3 сантиметра, гелът не се инжектира повторно. В същото време редовно се оценяват състоянието на плода, контрактилната активност на матката и състоянието на пациента.

Показания и противопоказания

Трябва да се отбележи, че стимулирането на раждането е свързано с риск, поради което е необходимо да се прибегне до използването на гел за стимулиране на раждането според показанията..

При правилна дозировка и правилно приложение, използването на гела не е придружено от странични ефекти, които са особено характерни за други дозирани форми на простагландини.

Противопоказанията за употребата на гела включват:

 • несъответствие между размера на главата на плода и размера на таза на бременната жена (клинично тесен таз);
 • влошаване на състоянието на плода, което се потвърждава от показанията на сърдечния монитор и данните, получени по време на изследването;
 • неправилно разположение на плода;
 • здравословни проблеми при майката, които не позволяват прибягване до естествено раждане (индикации за цезарово сечение).

Те се изразяват в активиране и нормализиране на раждането, освобождаване на ендогенен окситоцин, липса на смущения в утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток и отсъствие на странични реакции.

И тук можете да научите как да се откажете от пушенето по време на бременност.

Гел за стимулиране на труда

Гелът за стимулиране на труда е най-мекият и модерен метод за стимулиране на труда днес. Гелната стимулация е най-безопасният начин за предизвикване на раждане и се използва широко.

В повечето случаи раждането започва от само себе си, но някои бременни жени отлагат бебето по различни причини. Крайният срок наближава, но те никога не започват.

За да започне раждането, трябва да настъпят сериозни промени в тялото на майката. Например шийката на матката узрява, омекотява се, съкращава се и се отваря леко. Огромна роля в процеса на подготовка на тялото за раждане играят простагландините, които се произвеждат в тялото на майката и в тялото на детето. Ако се произведат малко - трудовата дейност се възпрепятства, бременността се отлага. Ето защо назначаването на същия аспирин на бременна жена през третия триместър може да причини удължаване - нарушава производството на простагландини.

Лекарите използват синтетични простагландини в акушерската практика повече от 20 години, а стимулирането на раждането с гел се използва у нас повече от десетилетие. Опитът е огромен и не трябва да се страхувате от гел, който да стимулира раждането.

Ясно е, че за да се стимулира раждането, трябва да има индикации. Точно така, тъй като им е писнало да са бременни, те няма да причинят раждане, защото всяка стимулация е изпълнена с опасност както за майката, така и за бебето.

Изпълнява се гел стимулация:

• За следсрочна бременност (акушерски срок над 42 седмици)
• Слаба трудова активност
• Ако водите са се отдалечили, но няма контракции
• Вътрематочно страдание на плода, което изисква спешно раждане.

Гелът за стимулиране на труда (най-често срещаното лекарство се нарича протеин Е2) съдържа простагландини Е2, синтетичен аналог на естествено срещащи се простагландини. Той се вкарва в задния форникс на влагалището, което задейства естествения процес на раждане. Болката по време на раждането, причинена по този начин, е по-малка, шийката на матката бързо се омекотява и отваря, началото на раждането може да бъде най-рано 40 минути - 4 часа от въвеждането на стимулационния гел.

Отзивите за такива раждания са предимно положителни. Бебето също е добро, раждането по същество се развива само по себе си и тече сякаш без стимулация, което означава, че притокът на кръв между майката и плода не страда.

Prostin E2 се използва само в родилен дом. Това лекарство се предлага в спринцовки за еднократна употреба, съдържащи 2,5 ml гел за вагинално приложение. Стимулирането на раждането с гел се извършва по следния начин: На ​​гинекологичния стол на бременна жена гелът се инжектира от спринцовка в задния форникс на влагалището (не в шийката на матката, това е опасно) и се моли да легне тихо за 20-30 минути, така че гелът да не изтече. По правило контракциите се появяват много скоро, много от тях веднага имат доста интензивни.

След 6 часа трябва да има отвор от 3 см, ако случаят не е такъв, гелът се инжектира отново. Стимулирането на раждането изисква внимателно лечение на плода и постоянно наблюдение на състоянието му, за да се избегне вътрематочна хипоксия. Контролира се и активността на контракциите. Като правило, ако се вземат предвид показанията и гелът се инжектира в правилната доза, няма усложнения по време на раждането, няма странични ефекти.

Стимулирането на трудовата дейност с гел има противопоказания. Не може да се извърши, ако има тесен таз или ненормално положение на плода, което предотвратява нормалното раждане, тежка хипоксия или други индикации за хирургично раждане. Като цяло гелът за стимулиране на труда е едно от най-добрите постижения на съвременното акушерство, което ви позволява да стимулирате раждането по нежен и естествен начин..

Стимулиране на труда

Как се причинява раждането в родилния дом: различни методи с описание

Когато бременността стане следсрочна, е необходимо да се ускори раждането на детето - стимулирането на раждането в стационарна обстановка е безопасна и ефективна процедура. За да дадем на нашите читатели приблизителна представа какво ги очаква в родилния дом, какви манипулации и лекарства, подготвихме този материал.

Как да разберем, че тялото е готово за раждане

Самата жена по никакъв начин няма да разбере това. Тя често може да има подготвителни контракции - но това изобщо не е признак за готовност за раждане на шийката на матката. Най-важното е, че е достатъчно узряло. В този случай раждането ще бъде възможно най-безопасно, удобно и естествено..

Но през последните години лекарите наблюдават такава тенденция, че при жените, особено първородящи и с различни хронични заболявания и акушерски патологии, до очакваната дата на раждане, шийката на матката е напълно неподготвена за разкриване. Това се дължи и на хормоналния дисбаланс, твърде високия прогестерон - хормон, който удължава бременността. Лекарите използват тази информация за лекарствено стимулиране на труда, тя се извършва изключително в родилния дом, тъй като лекарствата за това се използват много сериозно, а не се продават свободно в аптеките.

Но в допълнение към този вид лекарствен препарат се използват и други методи. Ще ги опишем в нашия материал. Но обратно към врата ни.

На 39-40 седмици всички жени чакат гинекологичен преглед в антенатална клиника или болница за майчинство, за да определят степента на зрелост на маточната шийка. Ако шийката на матката изобщо не е узряла, трябва да вземете мерки, за да я подготвите сега, в противен случай се сблъсквате с големи трудности при раждането и евентуално със секцио.

По време на прегледа лекарят обръща внимание на дължината на шийката на матката (той може да определи дължината само на вагиналната част от нея, но това е напълно достатъчно), степента на нейната отвореност, мекота. Ако шията е затворена, стегната и дълга, е време да вземете мерки. Много жени смятат, че прегледът за диагностициране на състоянието на шийката на матката е излишен (в края на краищата е много болезнен) и че ултразвуковото сканиране с измерване на дължината му с вагинална сонда е напълно достатъчно. Но това не е така. За готовност за раждане е важно да се опипа шийката на матката. Да, малко е болезнено. Но все пак ще е в раждането... Опитайте се да се отпуснете по време на прегледа и болката ще бъде минимална.

Как да стимулираме раждането със спазмолитици

Опитните жени знаят, че през третия триместър на бременността е необходимо да се използват спазмолитици възможно най-рядко, тъй като те по-скоро няма да предотвратят преждевременно раждане с честа хипертония, а, напротив, ще ги провокират. Работата е там, че спазмолитиците отпускат мускулите, намаляват тонуса им, включително това се отнася за много плътна шийка на матката.

Най-ефективното и добре познато вещество, използвано за тази цел в Русия, е Hyoscina бутилбромид, лекарство, познато на мнозина под името "Бускопан". Може да се предписва от 38-39 седмици под формата на ректални супозитории за пренатална подготовка на шийката на матката. Много изследвания и статистики доказват тяхната ефективност. Повечето бъдещи майки, които са използвали "Бускопан" преди раждането, първият им период е бил бърз и лесен, шийката на матката се отваря без проблеми. Също така, "Бускопан" понякога се предписва под формата на интрамускулни инжекции, но вече в болница.

На второ място по ефективност са ректалните супозитории с беладона. Те имат спазмолитично, аналгетично и противовъзпалително действие. Те добре намаляват тонуса на коремните органи. Предписвайте 1-2 свещи на ден.

И накрая, "Папаверин хидрохлорид" (ректални супозитории) и "No-shpa" (дроверин) - вътре и интрамускулно. По-слаби лекарства за практически естествено предизвикване на раждане, включително ефект на понижаване на кръвното налягане.

Ако всичко това не помогне или времето вече изтича, се предприемат по-сериозни мерки в болницата. Прочетете за тях допълнително.

Стимулиране на раждането с катетър на Foley

Катетърът на Foley е урологичен инструмент, но отдавна е „избран“ от акушер-гинеколози, които ги карат да разширяват шийката на матката. Евтино и весело, както се казва. И може да се извърши във всеки родилен дом, отдалечен от цивилизацията. Това е метод за механично въздействие върху шийката на матката.

Катетърът се въвежда в цервикалния канал на жената. Процедурата не е болезнена, но може да бъде малко неприятна. Освен това се пълни с 30-60 грама течност. Това води до разширяване на шийката на матката. И ако ефектът е постоянен, тогава в рамките на 12-24 часа самият катетър пада и шийката на матката, разширена с 3-4 см, се оказва достатъчно зряла, за да могат лекарите да започнат активно да стимулират раждането. За съжаление контракциите не винаги се появяват след такъв механичен ефект върху шията. Бременна жена се пробива от околоплодния мехур и при необходимост се поставя капкомер с "Окситоцин".

Катетърът Foley рядко се използва от съвременните родилни болници за стимулиране на раждането, тъй като след него съществува голям риск от слаб труд и цезарово сечение. Освен това почти винаги има нужда от други видове стимулация..

Подготовка на шийката на матката с водорасли

Това е, както при катетъра Foley, механичен начин за разширяване на шийката на матката. Но е за предпочитане. Водораслите са често срещани водорасли или по-скоро две от тях, използвани в акушерството. Лекарят инжектира тези водорасли под формата на няколко пръчки в цервикалния канал на жената. Там те се насищат с влага и увеличават обема си през деня с около 3-5 пъти, като по този начин бавно разширяват шийката на матката. Дължината на една пръчка е 6-7 см, а първоначалният диаметър е 2-3 мм. Дължината на водораслите не се променя при излагане на влага. Нараства само обемът.

Недостатъците на стимулирането на труда са следните:

 • силна болка, която се появява при много жени по време на въвеждането на водорасли в цервикалния канал;
 • неприятни усещания през цялото време, когато са били там;
 • понякога пръчките се изместват във влагалището, което ги прави безполезни;
 • отнема много време за постигане на ефекта - около ден;
 • съществува риск от инфекция на матката и алергия към водорасли.

Но всички тези усложнения са доста редки, така че водораслите са едно от най-често използваните средства за индуциране (стимулиране) на раждането от акушер-гинеколозите..

Гел за стимулиране на труда

Гелът съдържа простагландини - вещества, които причиняват раждане. Да, точно тези, които се съдържат в мъжката сперма. В крайна сметка не напразно казват, че сексът по време на дълъг период на бременност често провокира раждането..

Простагландинът под формата на лекарство обаче трябва да се използва само в родилния дом, тъй като има редица странични ефекти. Например, зрително увреждане, сънливост, шум в ушите, промени в сърдечната честота, световъртеж, скокове на кръвното налягане и др. Простагландините имат много противопоказания под формата на хронични сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, астма, глаукома и др..

Простагландините се предписват при незряла шийка на матката. Инжектира се интрамускулно или под формата на гел. Вторият вариант е за предпочитане, тъй като е ефективен при ниски дози. Обикновено гелът започва да се инжектира един ден преди очакваното раждане. А началото на раждането се стимулира от амниотомия (пункция на околоплодния мехур) и окситоцин.

Гелът е доста ефективен, но понякога не действа... Например, той е неефективен, когато гестационната възраст е по-малка от 37 седмици (понякога има нужда от стимулация на толкова ранен етап), затлъстяване при бъдещата майка, над 30 години.

Как се стимулира раждането с хапчета в родилния дом

Мифепристонът е така нареченото антигестагенно лекарство. Използва се не само за предизвикване на раждане, но и за аборт през първите седмици на бременността, спешна контрацепция и в някои страни за лечение на миома на матката.

За стимулация в родилния дом се дават таблетки мифепристон (миропристон), които жената приема изключително в присъствието на лекар. Това лекарство се предписва стриктно и е доста опасно, ако го използвате сами в нарушение на инструкциите. Тъй като мифепристон се използва за медицинско прекъсване на бременността, всички бъдещи майки, които искат да държат бебето си на поне 40 седмици, трябва да стоят далеч от него..

Схемата за приемане на лекарството е следната: 1 таблетка от лекарството с доза от 200 mg се приема през първия ден и точно 24 часа по-късно се приема друга таблетка. Колко дълго след втората доза мифепристон предизвиква раждане при жените? Обикновено в рамките на 2 дни, максимум в рамките на 3 дни. Ако след това време родилният канал остане незрял, на жената се дават вагинални простагландини (гел). Въпреки че в този случай често има неуспехи и трябва да се направи цезарово сечение, тъй като времето „изтича“ и шийката на матката не узрява по никакъв начин.

Ако стимулацията с мифепристон е ефективна, шийката на матката е зряла, околоплодният мехур на жената се пробива и се прави клизма. Обикновено след това контракциите започват в рамките на един час..

Стимулирането на естествения труд с мифепристон е много ефективно за около 41 седмици, тоест когато шията не е съвсем „дъбова“.

Ако жената е загубила вода, но шийката на матката не е узряла, тя също получава мифепристон, 2 таблетки, но с интервал не от 24 часа, а от 6 часа, тъй като дълъг безводен интервал заплашва инфекцията на плода.

Как окситоцинът стимулира раждането в родилния дом

Окситоцинът се дава капково по време на раждането. Индикацията за него е слаба трудова активност - ако контракциите са редки и слаби, те не водят до достатъчно бързо отваряне на шийката на матката. Понякога капката се поставя веднага на първия етап от раждането. И също така се случва, че нуждата от окситоцин се появява само при опити.

Разбира се, колкото по-малко погълнат окситоцин, толкова по-добре. Това лекарство е много опасно, ако се дава в големи дози. Може да доведе до смърт на детето и майката от руптура на матката. Поради тази причина окситоциновата индукция на раждането се извършва под строгото наблюдение на лекар и акушерка. Ако има признаци на хиперстимулация на матката или от нарушение на сърдечния ритъм на плода, капкомерът се отстранява незабавно. Освен това те действат според ситуацията. Ако състоянието на майката и детето е задоволително, процесът на раждане е в ход - проследяването продължава. Ако всичко е лошо, се прави спешно цезарово сечение.

Струва си да се отбележи, че окситоцинът има антидиуретичен ефект, поради което след раждането е възможно да се намали уринирането и отоците при майката. В този случай се препоръчва да се ограничи приема на течности и да се дават диуретици.

Ръчно дразнене на шийката на матката и отделяне на мембраните

Със сигурност сте чували, че понякога лекарят ще погледне бъдещата майка по такъв начин, че тя почти веднага да получи контракции. Защо се случва? И по някаква причина не всички жени са засегнати от?

Техниката е следната - лекарят вкарва пръстите си във влагалището на пациента възможно най-дълбоко и прави кръгови движения. По този начин мембраните са отделени от стената на матката. Процедурата е доста болезнена. Неговият недостатък е рискът от преждевременно отделяне на околоплодната течност и инфекция в матката. За тази манипулация шийката на матката трябва да е леко отворена. Но дори и да е затворено, просто масажирането на шията също ще бъде полезно, макар че няма да даде толкова бърз ефект..

Ако мембраните са били отделени, раждането вероятно ще започне през следващите два дни без допълнителни стимулиращи мерки..

Комбинирани схеми за помощ

Също така, лекарите често използват следните схеми за стимулиране на раждането.

 1. Ламинария + спазмолитици.
 2. Спазмолитици + мифепристон или гел.
 3. Водорасли + мифепристон. С тази схема рискът от руптура на маточната шийка се намалява с около 40%, а рискът от остра фетална хипоксия се намалява с 2 пъти. 90% от децата, родени след такава стимулация, са били в добро състояние, докато в случай на монотерапия със спазмолитици или мифепристон, само 67%.

По този начин най-ефективната схема е използването на спазмолитици, хормонални лекарства и водорасли. Но не всички родилни болници са толкова добре оборудвани, за съжаление.

Последици от предизвикването на раждане за майката и бебето

Това е последното нещо, за което трябва да помислите. Последиците ще бъдат много по-лоши, ако не започнете да раждате навреме. Има жени, които ходят до 42-43 седмици, всички чакат естественото начало на раждането и по това време детето страда - все пак всеки ден водата е все по-малко, а плацентата пренася кислорода и хранителните вещества все по-малко.

Не се страхувайте да стимулирате труда, ако имате нужда. Лекарите не искат да ви наранят. Не забравяйте, че бебето след термина не е здраво бебе. И ако дори в първите дни след раждането той не е забелязал значителни отклонения в развитието, те могат да се появят по-късно..

Ако в период от 39-41 седмици при жена се открие незряла шийка на матката, това е абсолютна индикация за подготовка на родовия канал с помощта на един от методите, описани по-рано. Окситоцинът, от който жените се страхуват най-много, се прилага само ако няма контракции и с вече зряла шийка на матката. Тоест, необходимостта от окситоцин за стимулиране на контракциите може изобщо да не възникне..

Е, най-честата последица от въвеждането на това лекарство са болезнени контракции и подуване след раждане. Но лесно можете да го преодолеете. Нещо повече, сега във всеки родилен дом има възможност за епидурална анестезия.