Строго е забранено на кърмачка да приема болкоуспокояващи на случаен принцип!

Понякога няма друг начин да се отървете от болката, освен приемането на болкоуспокояващи. Не трябва да понасяте болка: усещанията за болка имат лош ефект върху функционирането на тялото на майката. Но е много важно да изберете правилното лекарство: в крайна сметка кърмещата майка в никакъв случай не може да облекчи болката.

Възможни причини за главоболие при кърмачки

Главоболието след раждането може да се появи по различни причини. Основните причини са следните:

 • постоянен стрес, преумора, липса на физическа помощ при грижите за дете;
 • обостряне на мигрена;
 • скокове в кръвното налягане (повишаване, намаляване) поради неизправности на сърдечно-съдовата система;
 • острите респираторни заболявания често провокират главоболие;
 • развитие на новообразувания;
 • неизправности в работата на жлезите с вътрешна секреция.

Също така, развитието на главоболие може да бъде повлияно от остеохондроза на шийните прешлени, метеорологична зависимост и честа употреба на кафе напитки. Ето защо, преди да започнете да приемате някакво лекарство, трябва да разберете причините за болката..

Ефекти на болкоуспокояващите върху кърменето

Няма подробно проучване на ефекта на лекарствата за болка върху кърмата и съответно върху бебето. Следователно майката научава какво може и какво не може да се пие от инструкциите за лекарството, което като цяло не включва използването на лекарства по време на кърмене..

Някои болкоуспокояващи са одобрени за употреба с повишено внимание по време на кърмене, тъй като те не са силно токсични и нямат изразен отрицателен ефект върху бебето..

За да решите какво да пиете за кърмачка от одобрени лекарства, първо трябва да се консултирате с общопрактикуващ лекар, особено ако имате силна постоянна болка. Специалистът ще открие основната причина и ще предпише правилните лекарства за всеки отделен случай.

Ако болката не продължи дълго или изчезне след използване на билкови лекарства, тогава приемането на болкоуспокояващи може да се избегне.

От разрешените болкоуспокояващи, както майката, така и бебето са подходящи за две лекарства - "Panadol" и "Ibufen", както и техните аналози. Активните съставки на тези лекарства са част от антипиретични сиропи за новородени бебета, съответно те са подходящи за майки. Лекарят ще предпише най-добрия вариант под формата на таблетки, супозитории или мехлеми.

Забранени лекарства са аналгин, аспирин, цитрамон и техните аналози, тъй като употребата им може да предизвика алергична реакция при бебето.

Общи насоки за приемане на болкоуспокояващи

Когато приемате дори най-безопасните лекарства, трябва да следвате някои прости указания:

 • Препоръчително е да приемате лекарството веднага след кърмене, така че да мине достатъчно време преди следващото хранене и концентрацията на веществото в кръвта на майката и в кърмата й да намалее.
 • След като вземете лекарството, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на бебето за поява на алергични или други негативни реакции.
 • В никакъв случай не се препоръчва комбинирането на болкоуспокояващи помежду си, за да се избегне увреждане на стомашно-чревния тракт..
 • Не се препоръчва продължителна употреба на болкоуспокояващи..

Ако лекарят въпреки това е предписал лекарство, което има риск от неблагоприятни ефекти върху тялото на бебето чрез майчиното мляко, трябва временно да спрете храненето за целия период на лечение, но да продължите да изпомпвате.

Профилактика на главоболие

Ако следвате простите правила за предотвратяване на главоболие, няма да е необходимо да мислите как да облекчите болката..

Като начало трябва да се научите как правилно да планирате ежедневието си: опитайте се да спите достатъчно, когато бебето спи, а не се опитвайте да повтаряте всички домакински задължения. Ако е необходимо, не се колебайте да се свържете с членовете на семейството за помощ.

Престоят на чист въздух ще бъде от полза както за мама, така и за бебето. Опитайте се да правите това поне два пъти на ден, в зависимост от метеорологичните условия. В този случай трябва да напуснете апартамента, за да се проветри, тъй като престоя в задушна стая може да провокира главоболие.

Най-доброто лекарство за всички болести е ходенето на чист въздух

Трябва да се опитате да запазите спокойствие и да не изпадате в паника по най-малката причина - стресът е най-добрият приятел на главоболието.

Ако се появи лека болезненост в областта на главата, можете да помолите семейството си да направи лек масаж на врата, тила и слепоочията.

В случай на чести рецидиви на главоболие, не можете да направите без консултация с лекар. След подходящ преглед той ще предпише болкоуспокояващи, които са одобрени за кърмене..

Какво може да пие кърмачка при главоболие: списък с лекарства

Дата на публикуване: 15.06.2018 | Преглеждания: 26052

Главоболието по време на кърмене доставя на кърмещата майка много тревожност. От една страна, искате да се отървете от болезнения симптом възможно най-скоро с помощта на хапчета, а от друга страна, не всяко лекарство може да се използва по време на кърмене. Редица лекарства преминават в кърмата и могат да причинят алергични реакции, диария и други негативни ефекти при бебето. Някои лекарства могат да повлияят на лактацията, като я намалят или спрат напълно..

Когато избирате лекарство за болка, трябва да определите причината за симптома, да проучите инструкциите за лекарства и да се консултирате с Вашия лекар..

Причини и фактори на главоболие при кърмачки

Главоболието е симптом, който може да се появи при различни заболявания и състояния. Източникът на появата й при майка й може да бъде:

 1. Преумора, преумора, липса на сън, стрес. Младите майки често се сблъскват с тези предизвикателства, тъй като грижата за новороденото отнема много енергия. Ежедневието на жената се променя, хормоналният фон се стабилизира - всички тези и други подобни фактори могат да причинят главоболие..
 2. Болести на носа и параназалните синуси (ринит, синузит, фронтален синузит). Възпалителната патология в тази област причинява типични оплаквания от главоболие, дискомфорт в областта на параназалните синуси, изпускане от носа и запушване..
 3. Промяна в кръвното налягане. Високото (хипертония) и ниското (хипотония) налягане са еднакво трудни за човек. На този фон се появяват симптоми на поясно главоболие, мигане на мухи пред очите, слабост и световъртеж..
 4. Почти всяка вирусна инфекциозна болест. Главоболието се появява като знак за интоксикация на фона на високо покачване на температурата и придружава обикновена настинка или грип.
 5. Болести на шийните прешлени. В шийната област поради различни причини нервните окончания често се изстискват или съдовете, снабдяващи мозъка, се стесняват. Една от проявите на такива състояния може да бъде главоболие..
 6. Мигрената е хронично заболяване, което най-често засяга женския пол. Характеризира се с интензивно пароксизмално главоболие. По време на атака пациентът може да се оплаче от фотофобия, гадене, повръщане и непоносимост към силни звуци. Точната причина за появата не е напълно установена.
 7. Доброкачествени и злокачествени мозъчни образувания.

Видове главоболие

Като се има предвид значението на този симптом, лекарите от различни специалности разграничават видове главоболие. Правилното определяне на причината за симптома ви позволява да изберете адекватно лечение. Най-често срещаните видове главоболие при кърмачки са:

 1. Напрегнато главоболие.
 2. Болка, свързана със съдова патология.
 3. Главоболие, свързано с инфекция.
 4. Дискомфорт, свързан с увреждане на лицето или черепа (зъби, синуси, темпоромандибуларна става).
 5. Неврологична болка.
 6. Мигрена.
 7. Болка, свързана с нараняване на главата.

Ако причината за симптома не може да бъде установена, тогава се поставя диагноза "неуточнена етиология" или "некласифицирано главоболие". Освен това, при интервюиране, пациентите обръщат внимание на локализацията на болката: в тила, челото, слепоочията и др. Изяснете нейната същност: локална или дифузна. Попитайте за връзката с времето на деня, времето, натиска и други фактори.

След събиране на анамнезата, специалистът, ако е необходимо, изпраща за допълнителни изследвания (рентгенография, КТ, кръвни изследвания) и за консултация със специализирани специалисти (УНГ, офталмолог, невролог и др.).

Хапчета за главоболие при кърмене

За главоболие за кърмачка можете да използвате Парацетамол, Нурофен, Ибупрофен, Дротаверин.

Тези лекарства се използват при различни видове болка и са относително безопасни за кърменото бебе..

Парацетамол (Парацетамол)

Един от най-популярните и безопасни варианти за кърмеща майка е Парацетамол. Този агент е от групата на аналгетиците, антипиретиците. Механизмът на действие се основава на потискане на синтеза на специални вещества - простагландини, които са отговорни за развитието на възпалителната реакция. Парацетамол с НВ проявява аналгетична, антипиретична и противовъзпалителна активност. Използва се при различни видове главоболие. Лекарството се предписва през устата, максималната единична доза е 1 g.

Парацетамолът преминава в млякото: приблизително 0,04% от дозата, приета от кърмачка. Лекарството не показва токсичен ефект, но в някои случаи може да причини алергични реакции или лошо храносмилане при детето. Такива симптоми ще изискват прекратяване на лечението..

Ибупрофен [1]

Лекарство от групата на нестероидни противовъзпалителни средства. Ибупрофенът при кърмене има активен аналгетичен ефект и може да се използва като спешно облекчаване на болката.

Нурофен, Ибусал, Ибуфен, МИГ - всичко това са различни търговски наименования за една и съща активна съставка - ибупрофен. Предлага се под формата на капсули, сиропи, ефервесцентни таблетки, капки и хапчета. Механизмът на работа се основава на инхибиране на синтеза на ензим, който активира простагландини (възпалителни клетки). Лекарството облекчава болката, облекчава възпалението, понижава температурата.

Добро лекарство за главоболие, което не е токсично за детето. Не предизвиква странични реакции.

Обезболяващият ефект е особено изразен при главоболие, свързано с възпаление. Може да не е ефективен при неврологични или съдови проблеми. В редки ситуации може да причини алергии или да разстрои храносмилателния тракт.

No-spa (No-Spa ®)

Добре известните таблетки No-shpa, където активната съставка е дротаверин, са мощен спазмолитик. Това лекарство облекчава спазма на гладката мускулатура и разширява кръвоносните съдове. Това действие води до намаляване на болката. Когато хранете бебе, дротаверинът ще помогне на кърмещата майка да облекчи главоболието, причинено от спазъм и съдово напрежение (главоболие при напрежение).

Лекарството за НВ се предписва с повишено внимание, след консултация с лекуващия лекар. Няма доказани клинични данни за приема му по време на кърмене..

Напроксен [1]

Друго лекарство от групата на нестероидни лекарства. Механизмът на работа е същият като този на ибупрофен (потискане на синтеза на ензим, отговорен за активирането на простагландини, възпалителни клетки). Това е лекарство за възпалително главоболие. Ефектът върху малките деца не е клинично проучен. Може да се използва за спешна еднократна терапия на възпалителни проблеми.

Забранени по време на кърмене лекарства за главоболие

Има болкоуспокояващи, които са безопасни за възрастен, но противопоказани за бебета. Това се дължи на факта, че активните вещества преминават в млякото и при кърмачетата могат да причинят сериозни нежелани реакции..

Аспирин (Aspirin®)

Ацетилсалициловата киселина или аспиринът е популярно лекарство за главоболие и треска. За деца под 15-16 години, това лекарство е противопоказано във всякаква доза поради риск от синдром на Reye.

Синдромът на Рейе е рядко опасно усложнение, което се развива при вирусни инфекции при деца, докато се приемат лекарства с ацетилсалицилова киселина.

В допълнение, аспиринът в кърмата може да причини бронхоспазъм или други тежки алергични реакции (оток на Квинке, уртикария).

Citramon P

Комбиниран продукт, който включва три активни съставки: кофеин, парацетамол и ацетилсалицилова киселина. Цитрамон не се предписва на кърмачка поради съдържанието на ацетилсалицилова киселина в него. В допълнение, кофеинът може да повлияе негативно на детето и да причини симптоми на превъзбуждане на нервната система..

Аналгин (аналгин)

Добро средство за облекчаване на болката при възрастни, чиито метаболити преминават в кърмата във високи дози. При малки деца може да причини усложнения, свързани с работата на нервната система, алергии и други токсични ефекти.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства

Широк списък от лекарства (диклофенак, нимезулид и др.), Които имат мощен аналгетичен ефект. Лекарствата от тази група не се препоръчват за употреба по време на кърмене, тъй като няма доказани клинични данни за приема им през този период. Единственото изключение е ибупрофенът, описан по-горе. Това лекарство е добре проучено, то е, заедно с Парацетамол, едно от най-безопасните за кърмещи майки.

Методи на традиционната медицина за главоболие при хепатит В

Когато имате главоболие и майка ви кърми, не винаги искате да пиете хапчета веднага. В някои случаи може да се откаже от алтернативно лечение, което ще доведе до положителен резултат. Млада майка се препоръчва да нормализира ежедневието, да спи достатъчно и да се храни добре по време на кърмене. Сериозната физическа активност и стресът са забранени.

За да се отървете от главоболието ще ви помогне:

 1. Масаж на биологично активни точки. Специалистите по масаж идентифицират редица активни зони, разположени в лицето, тила и шията. Акупресурен масаж помага за облекчаване на напрежението, облекчаване на мускулния спазъм и подобряване на храненето на тъканите и кръвоснабдяването. За да облекчите състоянието, трябва да преминете курс на такъв масаж от 5-7 процедури.
 2. Ароматерапия. Излагането на лечебните пари на етеричните масла укрепва имунната система, стимулира или успокоява нервите и има редица други ефекти. Етеричните масла от сандалово дърво, пачули, лайка, бергамот и др. Са подходящи за премахване на напрежението и спазмите в главата. Те могат да се използват като част от смеси или като монотерапия в аромалампите.
 3. Компреси. Излагането на ниски или високи температури причинява локална промяна в съдовия тонус. За спазъм в слепоочията можете да използвате топли компреси на основата на лайка. Студените компреси в челото и задната част на главата помагат за премахване на болката от напрежение.

Кърмещото главоболие може да е признак както за преумора, така и за симптом на сериозно заболяване. Като средство за спешна помощ можете да използвате одобрени болкоуспокояващи по време на кърмене. При продължителна болка са необходими консултация с лекар и допълнителни прегледи, за да се изясни причината за заболяването.

Главоболие при кърмене: как и какво да се лекува

Лекарствата за кърмене трябва да се приемат с повишено внимание. В крайна сметка съставът на лекарствата често се абсорбира в кръвта на кърмачка и попада в млякото. И заедно с млякото попада в тялото на бебето.

Някои от компонентите на лекарствата причиняват алергии, стомашно разстройство и отравяне при новородени. А мощните лекарства и антибиотици понякога водят до забавяне на растежа и развитието. Освен това те могат да намалят производството на мляко..

Ето защо, в случай на болка или заболяване при кърмачка, трябва внимателно да подходите към избора на средства. Преди употреба не забравяйте да прочетете инструкциите, да проверите съвместимостта на лекарството с лактацията. Не увеличавайте дозата си! Още по-добре, консултирайте се с Вашия лекар преди употреба..

Защо боли главата

Има много причини за главоболие. Лекарите идентифицират повече от двеста възможни възможности! Основната причина за заболяване при кърмачка е умората, преумората и липсата на сън. Грижата за бебето отнема много енергия. Освен това майката трябва да става по няколко пъти през нощта, за да нахрани бебето или да смени пелената. По правило такава болка изчезва веднага щом майката си почине. Ето защо е толкова важно да спите достатъчно, да правите големи разходки и да си почивате по време на кърмене.!

Има вид главоболие, наречено мигрена. Това е пулсираща болка в определена част на главата, която се появява и поради липса на сън и преумора, поради силен стрес. В допълнение, мигрената измъчва хората с нервни заболявания и нарушена регулация на тонуса на кръвоносните съдове..

Хипертонията и високото кръвно налягане са друга причина за главоболие. В този случай се консултирайте с лекар за лечение.!

Ако главоболието е придружено от гадене, повръщане и коремна болка, тогава говорим за отравяне. В случай на интоксикация то спешно ще изчисти стомаха. За целта използвайте разтвор на калиев перманганат, пийте повече обикновена питейна вода. Можете да приемате активен въглен. Как да се справите с отравянето по време на кърмене, прочетете тук.

Главоболието е съпътстващ симптом на редица заболявания и инфекции. Настинките са често срещани. Как да лекувате настинки, остри респираторни инфекции и остри респираторни вирусни инфекции по време на кърмене, прочетете в заглавието „Ако мама е болна“. Освен това главата може да боли при лактостаза и мастит. Това са заболявания, които са опасни за жената и трябва да се лекуват под наблюдението на лекар.!

Лекарства за главоболие при кърмене

Главоболието по време на кърмене е лесно обезпокоително и затруднява живота на кърмещата майка. Можете да вземете хапче за бързо отстраняване на проблема. Не всяко лекарство обаче е безопасно за кърмачета и кърмене. Нека да разгледаме какви лекарства са разрешени за кърмене..

Вземете лекарства на базата на ибупрофен за кърмене в редки случаи и само след консултация с Вашия лекар. Малко количество от лекарството попада в млякото, така че таблетките няма да причинят сериозни щети. Но ако приемате лекарството ежедневно, кърменето трябва да бъде прекратено, докато го приемате. Можете да изцеждате мляко, за да поддържате нормални нива на лактация.

Ибупрофен (Нурофен и Миг) обаче е този, който може да излекува мигрена и продължително главоболие. По-силно и по-селективно лекарство, Sumamigren, ще помогне за спиране на мигрена. Това е единственото мощно триптаново лекарство, което е одобрено за кърмене..

Той преминава в кърмата в малки количества и се екскретира напълно след 12 часа. След еднократна доза можете да нахраните бебето не по-рано от един ден. По-добре е да прекъснете кърменето с многократни дози.

Парацетамолът се счита за безопасно средство за кърмене. Разбира се, такива хапчета са предназначени за облекчаване на симптомите на настинка и понижаване на температурата. Те обаче са в състояние да премахнат и главоболието. За повече информация относно дозировката и правилата за прием на Парацетамол по време на кърмене вижте връзката https://vskormi.ru/mama/paracetamol-pri-grudnom-vskarmlivanii/.

Освен това препаратите на основата на парацетамол са безопасни за кърмещата майка. Това са Panadol и Efferalgan, които се понасят лесно и са безопасни, ако се спазва дозировката. Освен това таблетките се справят с главоболие, зъбобол, мускулни болки, болки при травми и изгаряния..

Panadol се отличава с ниската си цена, минимален брой противопоказания и странични ефекти. Таблетките са съвместими с кърмене и лекарството се предписва за новородени. Ето защо специалистите препоръчват приема на Panadol по време на кърмене.

Някои майки избират No-shpa. Но тези хапчета са по-предназначени за облекчаване на болка и стомашни спазми. Ето защо, No-shpu трудно може да се нарече ефективно средство за облекчаване на главоболието..

Одобрени лекарства

ХапчетаЗаконПротивопоказания / страничен ефектЦена
ПарацетамолНамалява температурата и има аналгетичен ефект 1-2 часа след приемаЧувствителност към компоненти, чернодробна и бъбречна недостатъчност, чревно възпаление / сърбеж и обрив, анемия, колики20-30 рубли
ИбупрофенНамалява температурата, облекчава главоболието и мускулните болки, има голям брой странични ефектиСвръхчувствителност, язва, астма, заболявания на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, с повишено внимание по време на лактация / гадене и повръщане, алергии, коремна болка, дисфункция на червата40-50 рубли
EfferalganЗасяга центровете на болката и понижава температуратаНепоносимост към компоненти, нарушена бъбречна и чернодробна функция, кръвни заболявания, с повишено внимание по време на лактация / световъртеж, възбуда, алергии150 рубли
ПанадолОблекчете болката с ниска до средна интензивностЧувствителност към компоненти / алергия в редки случаи50-70 рубли
МоментЕфективен аналгетик облекчава болката, сърбежа и температурата. По-лесно смилаем от аналгина, но има голям брой странични ефектиСвръхчувствителност, язва, астма, бъбречни и чернодробни заболявания, сърдечна недостатъчност, с повишено внимание по време на лактация / световъртеж, нарушения на съня и раздразнителност, астма, гадене и стомашни болки, обрив90-160 рубли
СумамигренЛекува мигрена целенасочено, ефектът настъпва за 20-30 минути, но има силни странични ефектиСвръхчувствителност, съдови заболявания, нарушена бъбречна и чернодробна функция, с повишено внимание по време на лактация / световъртеж и сънливост, гадене и коремна болка, понижено кръвно налягане и неравномерен сърдечен ритъм300-500 рубли

Без питие

 • Аналгин - ефективно лекарство за главоболие е строго забранено да се приема по време на кърмене. Токсичното лекарство променя състава на млякото и кръвта, нарушава хемопоезата и бъбречната функция;
 • Комбинирани аналгетици, като таблетки Седалгин и Пенталгин. Такива лекарства имат окончанието „gyn“ в имената си;
 • Citramon е популярно лекарство, което съдържа вещества, вредни за кърмещата майка и бебето. Лекарството съдържа аспирин и кофеин, които възбуждат нервната система, унищожават дейността на мозъка и черния дроб на бебето.
 • Аспирин или ацетилсалицилова киселина не трябва да се приемат по същата причина като Цитрамон. Лекарството има разрушителен ефект върху черния дроб и мозъка на бебето, влияе негативно на кръвоносните съдове и причинява язва на стомаха при майката;
 • Болкоуспокояващи, съдържащи барбитурова киселина, кодиен и кофеин. Киселината инхибира работата на нервните клетки, кофеинът възбужда и пречи на съня при бебетата. А кодиенът е токсично лекарство, което уврежда дишането;
 • Мощни лекарства, които съдържат ергот. Ерготаминът причинява гърчове, повръщане и гадене при новородени.

Алтернативни лечения

При главоболие, което не е симптом на инфекция, настинка или друго сериозно заболяване, пийте хапчетата си бавно. Причината често са умората и липсата на сън. В този случай просто трябва да се отпуснете и да установите ежедневие. Не пропускайте да спите достатъчно. Тъй като кърмачката трябва да се събужда през нощта, отделете време за тих час през деня..

Силният сладък и горещ черен чай помага при главоболие. Разбира се, такава напитка не се препоръчва за кърмене и голямо количество захар може да предизвика алергична реакция у бебето. Еднократна доза обаче няма да доведе до негативни последици. Пийте чай веднага след хранене, за да намалите риска от алергии.

Масажът на главата и разходките на чист въздух, почивката и сънят в прохладна стая помагат. Топлите душове и хладните компреси могат да облекчат болката.

Главоболие при кърмене. Причини, симптоми, лечение и профилактика

Главоболието при кърмене не е безвреден дискомфорт, за който трябва да се махне. Въпреки това повечето новоотсечени майки рядко се замислят за причините за влошаване на тяхното благосъстояние и се справят с болката с помощта на болкоуспокояващи. Не е правилно. В крайна сметка главоболието може да бъде симптом на сериозна патология, която изисква незабавна терапия..

Редовното поглъщане на аналгетици или спазмолитици само усложнява диагнозата, но по никакъв начин не се справя с основната причина за главоболието. Ситуацията се усложнява от факта, че далеч не всички лекарства са разрешени за кърмачка. Прониквайки в кръвта, а след това и в млякото, химикалите навлизат в тялото на бебето и имат вредно въздействие върху все още не оформените вътрешни органи и системи..

По този начин, ако кърмещата майка приема шепи незаконни болкоуспокояващи, детето от люлката „расте“ с хронични заболявания и неговото физическо / интелектуално развитие се възпрепятства.

Защо главата боли по време на кърмене?

Има много причини за лактационно главоболие. Експертите идентифицират над 200 възможни варианта. Основната причина за заболяването при кърмещата майка обаче е промяна в начина на живот: постоянно чувство на безпокойство за бебето, недостатъчен сън и почивка. В крайна сметка да бъдеш майка е много трудно, особено през първите седмици след раждането, когато тялото все още не се е възстановило от стреса, тялото работи, за да се износва, а мозъкът няма и най-малък шанс да се зареди. За щастие този вид неразположение не се нуждае от облекчаване на болката. Болката отминава сама, след като майката спи правилно, почива, диша чист въздух.

Има и медицински причини за главоболие по време на кърмене. Най-често срещаните са:

 • Следродилна депресия - нарушение на емоционалното състояние, водещо до силни негативни емоции през първите месеци след раждането на бебето;
 • Болестта на Хашимото е хронично възпаление на щитовидната жлеза, причинено от автоимунно разстройство (имунните клетки на организма атакуват собствените му здрави клетки, унищожавайки ги);
 • Остеохондроза на цервикалната или якичната зона - неудобно положение при хранене на дете или ако трябва постоянно да носите бебе на ръце може да доведе до главоболие;
 • Страничните ефекти след епидурална анестезия са облекчаване на болката по време на раждане;
 • Синдромът на отнемане се проявява като главоболие, ако запалената пиячка на кафе, кърмачка, внезапно се откаже от черния чай или кафето. В този случай ситуацията се разрешава лесно: специалистът просто въвежда безопасни дози кофеин в диетата на жената;
 • Дехидратация, причинена от нарушаване на режима на пиене и интензивната консумация на течност за производство на мляко. Кърмещата майка трябва да пие поне 2 литра течности на ден, за да се избегне дехидратация. Това обаче изобщо не означава, че удвоеното количество пиене ще доведе до увеличаване на обема на кърмата. Така че всичко е добро в умерени количества.
 • Хормонални колебания в люлеенето: окситоцинът стимулира контрактилната активност на мускулния слой на гърдата и насърчава производството на мляко. Концентрацията на хормона се повишава преди хранене и жената може да има главоболие. Но неприятното усещане изчезва по време на хранене на бебето. Хормонът вазопресин, от друга страна, свива кръвоносните съдове по време на хранене и „отстъпва“ след това. Това води до развитие на главоболие по време на хранене и неговото отшумяване след;
 • Пристъпите на мигрена са по-чести, отколкото преди бременността, ако нивата на естроген не спаднат или младата майка приема естрогенна контрацепция. Пулсиращата болка се появява внезапно и се натрупва бързо. За да се справите с болестта, трябва да спрете атаката при първите "камбани". В противен случай главоболието ще продължи 2-3 дни;
 • Повишено кръвно налягане. Притискаща болка възниква в тилната област, издига се до короната. Хипертонията не напразно се нарича „тихият убиец“, тъй като в някои случаи рязък скок на налягането води до смъртта на пациента. Следователно кърмачка, страдаща от високо кръвно налягане, трябва да закупи тонометър и да измерва налягането поне 3 пъти на ден..

Също така, в допълнение към горните причини, главоболието по време на лактация може да доведе до: настинки, наранявания на главата, ринит, синузит, вирусни заболявания и др...

Важно! Ако болката е от редовен характер и отравя съществуването на вас и вашите близки, не трябва да пренебрегвате медицинската помощ. Квалифициран специалист ще определи причината за дискомфорта и ще предпише ефективно, безопасно за деца лечение.

Видео за лечение на главоболие при кърмене

Лекарства за главоболие по време на кърмене

Всичко, което попада в тялото на жената, се абсорбира в кръвта и попада в кърмата. По този начин всяко лекарство, взето за облекчаване на главоболието, в крайна сметка попада в тялото на бебето. Отказът от болкоуспокояващи означава да се осъдите на физическо страдание и хронично лошо настроение, което също не може да не повлияе на психическото развитие на бебето. И така, какво трябва да направите? За да се сведе до минимум вредата от химикалите за детето, лечението на кърмачка трябва да бъде съгласувано с педиатър. Не пий:

Аналгинът е много токсично лекарство, което влияе върху състава на кръвта и качеството на кърмата. Нарушават се процесите на хемопоеза на детето, бъбречната функция.

Аналгетици с окончание "джин" ("Пенталгин", "Седалгин" и др.).

Цитрамон - съдържа вещества, вредни за бебето: аспирин и кофеин. Те възбуждат централната нервна система, унищожават невроните в мозъка и намаляват функцията на черния дроб..

Аспирин - унищожава хепатоцитите (чернодробните клетки) и мозъка, има отрицателен ефект върху кръвоносните съдове.

Съдържащите кодеин лекарства са много токсични, нарушават функционирането на дихателната система.

Ако главоболието е причинено от сериозно мозъчно заболяване и става въпрос за спасяване на живота на майката, се използват лекарства, които не винаги са разрешени по време на кърмене. В този случай, през целия период на лечение, бебето се прехвърля на адаптирано мляко или предварително изцедена и замразена кърма. Веднага след като активните вещества на лекарствата напуснат тялото на майката, лактацията може да бъде възобновена.

За щастие горните ситуации са изключително редки и на по-голямата част от кърмачките се предписват лекарства, които са безвредни за бебето. Те включват:

 1. Ибупрофен: "Нурофен", "Миг" - бързо ще облекчи продължителното главоболие и мигрена в самото начало на атаката. Лекарствата на базата на ибупрофен могат да се приемат рядко, само според указанията на лекар. Лекарството влиза в млякото в безопасна концентрация, което означава, че няма вредно въздействие върху тялото на трохите. В същото време неконтролираният ежедневен прием на лекарството може да навреди на бебето, така че в такъв случай кърменето трябва да бъде изоставено и млякото да бъде изцедено.
 2. "Sumamigren" е мощен селективен агент, който бързо облекчава болката от мигрена на всеки етап от развитието. Той принадлежи към мощните аналгетични триптанови лекарства, влиза в млякото в незначителна концентрация и се екскретира в рамките на 12 часа. След като вземе една таблетка от 50 ml, бебето може да бъде хранено отново само след 24 часа. Жена, страдаща от мигрена, трябва да бъде нащрек и да има бутилки с изцедено и замразено кърма.
 3. "Парацетамол" и препарати на негова основа: "Panadol", "Efferalgan" са по-подходящи за понижаване на температурата и облекчаване на симптомите на настинка. Но те са подходящи и за премахване на главоболие. Лекарствата се понасят лесно и дори се препоръчват за лечение на новородени.

Не трябва да се самолекувате, като избирате лекарство от групата на одобрените. Само специалист, който е запознат с анамнезата и патогенезата, може да предпише най-ефективното лекарство, да изчисли ефективна, но безопасна доза за детето.

Алтернативно лечение на главоболие по време на кърмене

Ако главоболието не е причинено от някаква сериозна патология, можете да обсъдите с Вашия лекар възможността за използване на рецепти от традиционната медицина. Освен това такива рецепти са безвредни за трохите, имат добър вкус и са лесни за приготвяне. Най-ефективните са:

Зелен компрес. За този инструмент използвайте горните 2 листа. Те трябва да се измият, да се набръчкат малко, да се приложат към лицево-темпоралната част и да се завържат отгоре с шал или пелена. Ефективността на рецептата ще се увеличи, ако я комбинирате със съня..

Касис стъбла. Изсипете 220 мл вряща вода върху две супени лъжици издънки, оставете за 20 минути, прецедете. Пийте една трета от чаша на ден.

Ако дискомфортът не е причинен от повишаване на кръвното налягане, можете да изпиете чаша сладък, силен и горещ черен чай (за предпочитане веднага след хранене).

Предотвратяване на главоболие по време на кърмене

По-добре е да предотвратите появата на болка, отколкото да се борите по-късно с поглъщане на хапчета. Не напразно казват, че компетентната превенция е по-ефективна от всяко лечение. Следните дейности могат да помогнат за избягване на главоболие по време на кърмене:

 1. При първите предпоставки за емоционално разстройство можете да се запишете на психолог, да правите йога или дихателни упражнения. Много е важно да обсъдите състоянието си с близки и да привлечете тяхната подкрепа..
 2. Пийте поне 2 литра течност на ден. Дори и да не ви се иска, сложете бутилка вода до себе си и пийте поне глътка на всеки 10 минути. Можете да стартирате таймер или да изпиете чаша преди и след хранене.
 3. Спете достатъчно, като предадете своите майчински задължения на партньор, баба или дядо.
 4. Отидете на балансирана диета, в никакъв случай не се подлагайте на диета. Трябва да закусите, обядвате, вечеряте, а междувременно и няколко пъти да хапвате.
 5. Избягвайте претъпкани, шумни места и стресови ситуации.

Преди да вземете лекарства, предписани от специалист, трябва внимателно да проучите приложените инструкции, да се запознаете с противопоказанията и страничните ефекти. Най-важното е да се провери съвместимостта на лекарството с лактацията..

Дори одобрените лекарства трябва да се приемат с повишено внимание, като не надвишават дозите, посочени от лекаря. Неконтролираното използване на болкоуспокояващи може да причини алергична реакция, отравяне, забавяне на развитието при новородено.

При започване на лечението е важно да запомните, че здравето на детето е заложено и да предпазите мъничкото същество от разрушителните ефекти на токсичните вещества.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Какви хапчета могат да се приемат при главоболие по време на кърмене?

Главоболието при жените след раждането, за съжаление, е доста често. Мнозина се опитват да ги игнорират, не искат да навредят на бебето, като приемат лекарства. Но дори и по време на бременност, лекарите препоръчват да не се търпи болка, а да се лекува. Когато кърмите, има огромен брой лекарства и народни средства, които помагат за облекчаване на симптомите без проблеми за бебето. Не забравяйте - ако не се лекуват силни главоболия, но се опитайте да го „изчакате“, тогава атаките могат да станат редовни и много болезнени!

 1. Причини за появата
 2. Как да се лекува?
 3. Какви са ограниченията?
 4. Трябва ли да приемам лекарства?
 5. Болкоуспокояващи за НВ
 6. Народни средства за защита
 7. Хомеопатия - ще има ли ефект?
 8. Забранени лекарства по време на кърмене

Причини за появата

Главоболието при жените в следродилния период се разделя на тези, които възникват поради стрес и умора, както и тези, свързани с хормонални промени в тялото.

Основните причини за гърчове след раждане са:

 1. умора, липса на сън;
 2. стрес в следродилния период;
 3. загуба на тегло за кратко време;
 4. диета;
 5. ниска подвижност и кислороден глад;
 6. метеорологичен фактор, включително магнитни бури;
 7. провокатори на храна (кофеин, бързо хранене, много солена храна).

Най-често това са основните причини. Но в някои случаи проблемите с главоболието могат да бъдат със сериозен хормонален дисбаланс. Количеството естроген и прогестерон най-често не е стабилно през първите пет до шест месеца след раждането. До възстановяване на цикъла на менструация - болката може да се появи отново и отново.

Важно! Ако спазмите и дискомфортът се определят от "хормоналната буря", тогава само гинеколог може да го лекува. Главоболието понякога е само началото на неприятни симптоми. В бъдеще, ако не предприемете никакви стъпки, могат да започнат проблеми с липса на мляко, скокове на тегло, емоционална нестабилност до тежка депресия..

Ето защо, дори не силна, но редовна болка в главата е тревожна камбана, когато се появи, трябва да преминете тестове и да се подложите на сложното лечение, препоръчано от лекаря.

Понякога главоболие измъчва жените след цезарово сечение. По принцип това говори за неправилна гръбначна упойка. Най-вероятно ъгълът на влизане на иглата е избран неправилно, изместването му е настъпило или дупката от пункцията не се е затворила. Поради тези причини след цезарово сечение цереброспиналната течност може да започне да изтича, в резултат на което вътречерепното налягане пада и главата започва да боли..

Как да се лекува?

По време на периода на кърмене е разрешено да се използват някои групи лекарства за облекчаване на гърчове, но само след консултация с лекар, а не редовно.

Лекарства, които могат да се приемат от кърмачка:

 • противовъзпалителни лекарства - парацетамол без добавки, ибупрофен;
 • спазмолитици - no-shpa (Drotaverin), в краен случай - Spazmolgon.

Важно! Преди да вземете някое от тези лекарства, трябва да се консултирате с лекар - днес някои деца имат алергична реакция дори след еднократна доза парацетамол от майка си.

За да се намали вероятността от нежелани реакции за бебето, се препоръчва да приемате лекарството веднага след следващото хранене и да изцеждате мляко след час. Хранете бебето си не по-рано от три часа след приема на хапчето.

Какви са ограниченията?

Някои обичайни лекарства не могат да се приемат по време на хранене (аспирин, цитрамон), в краен случай - да се направи почивка в храненето за поне три часа, като периодично се изцежда мляко.

На първо място, струва си да се даде предимство на народните лекарства и физиотерапията, тъй като пристрастяването може да се появи към хапчета за главоболие, дори "леки"..

Трябва внимателно да наблюдавате състоянието на бебето. Ако се появят някакви атипични симптоми (обрив, колики, нервност, превъзбуда или повишена летаргия), лекарството трябва да се спре незабавно и да се консултира с педиатър.

Трябва ли да приемам лекарства?

При болки в напрежение и в период на промени във времето, кърмещата майка може да се ограничи до традиционните методи на лечение - компреси, горещ чай, ароматерапия, вани за ръце и крака.

В случай на проблеми с хормонален характер е задължително да се консултирате с гинеколог. Може би билколечението нормализира „бурите“ и няма да са необходими лекарства.

В някои случаи лекарят все пак ще препоръча използването на контрацепция - безопасна за кърмене..

При съдови нарушения, нервност, кърмещата майка може да пие хомеопатични лекарства, индивидуално подбрани от специалист.

В случай на тежки пристъпи на остра болка, може да не е възможно да се направи без лекарства..

Болкоуспокояващи за НВ

Противовъзпалителните лекарства се считат за най-безопасните при кърмене. Ако бебето е все още много малко, тогава можете да вземете детския тип обезболяващо средство (под формата на сироп и таблетка).

Важно! Не можете да понесете силно главоболие. Приемът на бебето Panadol е в състояние да облекчи острата атака и да даде сила на грижите за бебето. В този случай потенциалната вреда е много по-малка от осезаемата полза за майката..

Веднъж, за да засили ефекта на лекарството, кърмещата майка може да вземе хапче без притеснения.
При силна болка, ако противовъзпалителните лекарства не помагат на кърмачка, е позволено да се приема Sumatriptan или Sumamigren.

Важно! След прием на Sumatriptan кърменето не се препоръчва в продължение на 12-13 часа. През този период трябва да изцеждате на всеки два часа, докато хранете детето или със смес, или с предварително приготвено кърма.

Народни средства за защита

Билковите чайове, компреси, вани, лосиони и топли бани се използват като народни средства, които са безопасни по време на кърмене..

Ароматните лампи с добавка на лавандула, мента и всякакви цитрусови масла също са работили добре..

Противопоказание за употребата им е само алергична реакция..

При ниско налягане и метеочувствителност младата майка може да изпие чаша зелен чай с мед или да свари равни части мента и маточина, като добави към напитката парче лимон или грейпфрут.

При липса на съдови проблеми (високо или ниско налягане), горчичните вани за ръце и крака могат да облекчат спазмите и да облекчат болката. Също така, вместо горчица, можете да добавите към водата малко морска сол и сода, ароматно масло, няколко филийки цитрусови плодове или торбичка суха лайка.

Топлите вани със сол могат да подобрят настроението, да позволят на жената да се отпусне, да облекчи спазмите и нервността. Освен това, след като се изкъпете, най-често се наблюдава прилив на мляко..

Хомеопатия - ще има ли ефект?

Хомеопатичните лекарства от всякакъв тип могат да бъдат ефективни за облекчаване на пристъпите на главоболие, особено тези, свързани със стрес, промени в настроението, магнитни бури и промяна на времето.
Ще помогнат само тези лекарства, които специалистът предписва при индивидуален прием, тъй като най-често хомеопатите практикуват сложна терапия. Какви лекарства предписва лекарят?

 • Acthearacemosis - помага за изравняване на хормоналните нива, облекчава болката, свързана с липса или излишък на естроген;
 • хамомила - с повишена чувствителност към метеорологични промени, с продължително отсъствие на менструация;
 • кокулус - за нервни, много възбудими жени, както и при силен стрес след раждане;
 • живак - за неврологични симптоми.

За ефективно лечение могат да бъдат предписани няколко лекарства, които трябва да се приемат поне шест месеца, без пропуск.

Забранени лекарства по време на кърмене

Кърмещите жени определено трябва да знаят кои лекарства могат да пият и кои трябва да бъдат заобиколени от десетия път.

Не можете да приемате хапчета, които включват дори малко количество, докато кърменето не бъде напълно спряно:

 1. аспирин;
 2. аналгин;
 3. кофеин;
 4. кодеин.

Категорично е забранено да се приема Цитрамон - той съдържа както аспирин, така и кофеин.

Solpadein също трябва да бъде изключен за периода на кърмене - младите майки често биват предупредени за опасността му, докато са все още в болница. Това лекарство може драстично да намали количеството доставено мляко. Освен това бебето може да стане капризно и отпаднало, тъй като лекарството има лош ефект върху нервната система на бебето, нарушавайки нормалното му развитие..

Най-важното при тежкото главоболие не е да ги понасяте, а да ги лекувате. Ако пристъпите не се облекчават нито с противовъзпалителни, нито с народни средства, определено трябва да се подложите на преглед, да направите ЯМР и ултразвук на главата и шията. В някои особено тежки случаи лекарите дори могат да препоръчат спиране на кърменето, за да се лекува състоянието, причиняващо силно главоболие с лекарства..

Как да се отървете от главоболие, докато кърмите, без да наранявате бебето си

Главоболието при кърмене е проблем за много майки. Можете да премахнете пристъпите на болка, като използвате нетрадиционни методи или лекарства. Лекарствата трябва да се избират от лекар, тъй като активните компоненти на лекарствата проникват в кърмата.

Причини за спазмолитични атаки

Главоболието (цефалалгия) има притискащ, свиващ, пароксизмален характер. Спазмът може да бъде локализиран в една част на главата или да го компресира напълно. Главоболието при кърмене (HBs) може да бъде причинено от:

 • Внезапно спадане на налягането. Притискащи спазми сутрин, шум в ушите.
 • Болка при напрежение, причинена от умора, преумора, стрес.
 • Мигрена, когато атаката е локализирана от определена страна и причинява запушване, страх от светлина.
 • Продължително гладуване, което води до развитие на пулсираща болка в слепоочната област.
 • УНГ патологии. Цефалалгията е локализирана във фронталната зона, утежнена от огъване.
 • Остеохондроза. Появява се мъчителна болка в областта на шията в тилната област.
 • Болести от инфекциозен характер.
 • Намален имунен статус.
 • Обостряне на хронични заболявания.

Забележка! Жените, които са получили епидурална анестезия по време на раждането, често се диагностицират с болезнени спазми, стягане на цервикалните мускули след раждането..

Ако родителите рядко проветряват стаята, се образува остарял въздух, който причинява кислороден глад в мозъка. Спазмолитична атака може да се развие както при жена, така и при бебе..

Не можете да толерирате болезнени усещания, но също така е забранено да приемате хапчета за главоболие, докато кърмите сами. Лекуващият лекар ще разбере истинската причина за заболяването, като предпише необходимата терапия.

Според д-р Комаровски спазмите по време на лактация се елиминират с помощта на масаж, акупунктура, ароматерапия, народни рецепти и лекарства..

Медикаментозна терапия

Съдържащите се в лекарствата компоненти могат да провокират алергични реакции, интоксикация и стомашни проблеми при новородени. А мощните химически съединения забавят психофизичното развитие на детето. Освен това тези лекарства намаляват производството на кърма..

Лекувайте главоболието при кърмене с болкоуспокояващи, след като използвате по-безопасни средства. Ако алтернативните методи се окажат неефективни, обикновено се предписват парацетамол, цитрамон, ибупрофен, но-шпу.

Кърмещите майки не трябва да използват лекарства, съдържащи кодеин, барбитурова киселина: аспирин, аналгин, седалгин. Такива лекарства имат отрицателен ефект върху детето, провокирайки сериозни усложнения..

Парацетамол

Парацетамолът е често срещано средство за главоболие при кърмене. Тъй като болкоуспокояващото средство ефективно намалява температурата, лекарите често предписват лекарства за треска. Лекарството премахва спазмите, причинени от настинки.

Веществото се абсорбира бързо в кръвта, като най-високата концентрация се достига след 30 минути. Полуживотът на компонентите е 5 часа, след това време можете да нахраните бебето.

Дневната доза на лекарството не трябва да надвишава 4 таблетки. При превишаване на дозата се развиват гадене, коремна болка и алергични реакции. Хапчетата не могат да се използват при чернодробни патологии..

Ибупрофен

При главоболие това болкоуспокояващо може да се използва при кърмене. Обезболяващото съединение има аналгетично и противовъзпалително действие. Активното вещество на лекарството достига най-високата си концентрация 40 минути след приложението.

Какво можете да направите с главоболие, докато кърмите?

Много жени се притесняват от главоболие, когато кърмят бебе. Той причинява дискомфорт, както обичайната мигрена, така и липсата на сън, психологически стрес и други фактори. Може ли кърмещите майки да пият хапчета за главоболие? Трябва да изберете онези лекарства, които, като донесат полза на кърмачка, няма да навредят на детето. По-добре е да използвате нелекарствени методи за облекчаване на дискомфорта..

p, блок цитат 2,0,0,0,0 ->

 • Защо кърмещата майка има главоболие??
 • Мигрена
 • Нестабилно кръвно налягане
 • Болка при напрежение
 • Остеохондроза
 • Лекарства, одобрени за хепатит В
 • Парацетамол
 • Ибупрофен
 • Препоръчителни нестероидни лекарства
 • Спазмолитици
 • Лекарства, несъвместими с кърменето
 • Особености на приема на лекарства
 • Немедикаментозно лечение
 • Превантивни мерки за насърчаване на здравето
 • Видео

Защо кърмещата майка има главоболие??

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

След раждането на дете най-трудно е първият месец. Жената просто няма достатъчно време да се храни, да спи и да си почива нормално, така че може да изпитва главоболие от умора. Освен това експертите идентифицират още няколко причини за дискомфорт:

p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

 • Липса на нормален сън. Кърмещата майка няма възможност да спи повече от три часа подред през нощта. Прекъснатият сън не позволява на мозъка да си почива, затова сутрин се появяват притискащи главоболия, стягащи главата с обръч.
 • Епидурална анестезия. Родилките, които са получили такава анестезия по време на раждане, често се оплакват впоследствие от болки в главата, чувство на стягане на мускулите на врата.
 • Липса на кислород. Прекалено грижовните родители се опитват да създадат парникови условия в апартамента, за да предпазят детето от течение. В резултат на това е трудно да се диша в стая със застоял въздух, виене на свят и болезнени усещания в тила се появяват при кърмачка. Кислородният глад се причинява от отравяне с никотин, което също причинява главоболие.
 • Интоксикация на тялото. Главоболието измъчва човек с храна, алкохол, отравяне с наркотици.
 • Предменструален синдром. Дори ако менструацията все още не е започнала поради висока лактация, главоболието с хепатит В вече притеснява младата майка всеки месец в онези дни, когато очакваните периоди могат да бъдат.
 • Глад. Нестабилното хранене, закуските в движение не отговарят на хранителните нужди на кърмещата майка.
 • Болести, засягащи УНГ органи. Дискомфортът във фронталния лоб причинява синузит. В този случай болката може да се разпространи в слепоочията, веждите.
 • Инфекциозни заболявания. Грип, вирусни инфекции, ротавирус провокират дискомфорт.

Най-честите причини за болка са:

p, блок цитат 5,0,0,0,0 ->

Мигрена

Бременните жени се оплакват от пристъпи на мигрена и само малък процент се отървават от дискомфорта след раждането. Пулсиращата болка се появява в една част на главата, отляво или отдясно. Болката може да улови темпоралната област, да я отдаде на окото. Появява се световъртеж, чувство на гадене.

p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

Атаките могат да продължат от час до два дни. В същото време острите звуци и ярката светлина причиняват увеличаване на неприятните усещания. Жена, която се грижи за бебе, не може просто да лежи в тъмна стая, постоянното движение и липсата на сън влошават състоянието.

p, цитат 7,0,0,0,0 ->

Нестабилно кръвно налягане

Кърмещите майки често се оплакват от ниско кръвно налягане, причината е умора, лошо хранене, прекъснат сън. По цялата глава има усещане за сънливост, световъртеж, дискомфорт.

p, блок цитат 8,0,0,0,0 ->

Повишеното налягане по време на лактация провокира тъпа болка в задната част на главата. В същото време се забелязва тахикардия, задух, гадене, главоболие при кърмачка.

p, блок цитат 9,0,1,0,0 ->

Болка при напрежение

Главоболието, причинено от стрес, е често срещано явление. Нестабилният хормонален фон затруднява адекватната оценка на ситуациите. Затова трудностите с кърменето, коликите при бебето, никненето на зъби се приемат като малки трагедии. Майката може да се навие до такава степен, че сълзите и притесненията да причинят силно пулсиращо главоболие.

p, блок цитат 10,0,0,0,0 ->

Причината за главоболието може да бъде труден период от болестта на бебето, тежката зависимост на младите хора към ролята на родителите.

p, цитат 11,0,0,0,0 ->

Остеохондроза

Защо остеохондрозата се развива при жени, занимаващи се с монотонни дейности на работното си място? Стагнацията в мускулите се провокира от статични пози. Когато жената храни бебе, тя се опитва да не се движи още веднъж, за да не пречи на бебето. Понякога трябва да сте в една позиция повече от един час. Например вдигане на ръка нагоре и поставяне на детето в подмишницата. В това положение ръката, рамото, шията изтръпват..

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

Някои бебета не искат да заспиват в креватчето. Родителите ги носят с часове на ръце, люлеещи се. В този случай не можете да промените позицията, в противен случай бебето ще се събуди. Статичността, натоварването също провокират остеохондроза. Следователно това заболяване е доста често срещана причина за главоболие по време на кърмене..

p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

Лекарства, одобрени за хепатит В

p, цитат 14,0,0,0,0 ->

Какво може да пие кърмаческо главоболие, за да премахне дискомфорта и да не навреди на детето? Педиатрите отделят само няколко лекарства, които се абсорбират в минимално количество в системното кръвообращение и преминават в кърмата.

p, блок цитат 15,0,0,0,0 ->

Парацетамол

Най-предписваното лекарство е Парацетамол. Лекарството има аналгетичен ефект, освен това бързо понижава температурата при инфекциозни заболявания. Предлага се в различни форми:

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

 • Efferalgan - свещи, прахове, ефервесцентни таблетки.
 • Таблетки Panadol, супозитории.
 • Парацетамол - сироп, таблетки с различна дозировка.

На деца е разрешено да се дава само парацетамол, за да се премахне треската от раждането. Възрастният се насърчава да приема една или две таблетки - 500-1000 mg с еднократна атака на болка. Възможно е да се използва Парацетамол с развитие на мигренозен пристъп, поява на напрегнати болки. Смята се, че най-ефективното използване на лекарството в супозитории. При този метод на приложение активното вещество се абсорбира в кръвта по-бързо и има по-малко негативен ефект върху стомашно-чревния тракт. Основното нещо е да запомните, че можете да приемате лекарството не повече от 4 пъти на ден - на всеки 6 часа.

p, блок цитат 17,0,0,0,0 ->

Ибупрофен

Ако главоболието по време на кърмене е причинено от настинка, грипен вирус, обостряне на остеохондроза, ибупрофенът е най-доброто лечение за лечение. Нестероидното противовъзпалително средство съдържа Ибуклин и Паропрофен. Има антипиретичен ефект и изразен противовъзпалителен ефект. В аптеката можете да закупите следните аналогови лекарства:

p, блок цитат 18,1,0,0,0 ->

 • Нурофен.
 • Капсули Ibuklin.
 • Бруфен.
 • Ибупрофен таблетки.
 • Ибупрофен сироп.
 • Адвил.
 • Момент.

400 mg е максималната безопасна доза за майка. Необходимо е да се раздели дневната доза на четири дози от лекарството. Ако главоболието не изчезва дълго време, трябва да потърсите медицинска помощ..

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

Препоръчителни нестероидни лекарства

Съществува група лекарства, които рядко се препоръчват. Нежелателно е да се използват за продължително лечение на главоболие. Използват се лекарства:

p, блок цитат 20,0,0,0,0 ->

 • Напроксен
 • Кетопрофен

Лекарствата имат аналгетични ефекти, но влияят негативно на черния дроб и кръвоносната система. Има случаи на остра анемия при новородено след продължителен прием на Naproxen от кърмачка.

p, блок цитат 21,0,0,0,0 ->

Спазмолитици

Какво може да получи кърмещата майка от главоболие, ако дискомфортът е причинен от вазоспазъм? Експертите предлагат приема на No-shpu. Лекарството се предписва в малки дози, можете да го пиете не по-дълго от три дни.

p, блок цитат 22,0,0,0,0 ->

Противопоказанията за продължителна употреба се дължат на факта, че активните компоненти на лекарството се натрупват в тялото на майката и новороденото. В този случай бебето може да развие отравяне с наркотици по време на лечението..

p, блок цитат 23,0,0,0,0 ->

Лекарства, несъвместими с кърменето

Какви лекарства за главата не трябва да се приемат, докато кърмите? Тези, които ще навредят на тялото на детето. Лекарствата, приети от майката по време на кърмене, се абсорбират в млякото и влизат в храната на бебето. Концентрацията на лекарството в млякото често значително надвишава възможната доза за дете.

p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

Следователно употребата на лекарства, които влияят отрицателно на черния дроб, сърцето, кръвоносната и нервната система на човек, е забранена..

p, блок цитат 25,0,0,0,0 ->

Освен това дори лекарства, които са безопасни за тялото на майката, могат да причинят значителна вреда на новороденото. Децата са диагностицирани с вътрешно кървене, керниктер, конвулсивни синдроми, ако майката продължително пие незаконни лекарства.

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

При главоболие кърмещата майка не трябва да приема:

p, блок цитат 27,0,0,1,0 ->

 • Аналгин и всички аналгетици. Лекарствата от тази група влияят отрицателно на работата на сърцето, са силно токсични, могат да причинят отравяне при новородено.
 • Ерготамин и всички лекарства, които бързо облекчават пристъпите на мигрена. Лекарствата навлизат в кърмата с висока концентрация и не се отделят от организма за дълъг период от време. Когато се приема, ерготаминът влияе отрицателно върху работата на надбъбречните жлези, може да причини неизправност на нервната система. Понякога лекарите позволяват приемането на Sumamigren, ако жената страда от тежки пристъпи и предвидените ползи надвишават вредата.
 • Цитрамон и всички лекарства, съдържащи кофеин. Когато майката приема тези лекарства, има повишена възбудимост при новородени, нарушение на съня, раздразнителност.

Барбитурати, лекарства, съдържащи кодеин, успокоителни лекарства, транквиланти по време на лактация са строго забранени. Тези лекарства засягат нервната система на децата, могат да причинят необратими промени в мозъка, ако се приемат на кърмачки.

p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Особености на приема на лекарства

Ако се наложи прием на лекарство за главоболие по време на кърмене, което може да причини някаква вреда на детето, препоръчително е да се придържате към правилата:

p, блок цитат 29,0,0,0,0 ->

 • Таблетката се пие преди хранене или в самото начало. Така детето ще получи мляко, в което лекарственото активно вещество все още не е влязло.
 • Един час след кърменето изцедете млякото напълно от двете гърди.
 • Следващо хранене, от втората гърда, не по-рано от час след изцеждането.

Колкото по-бързо се отстранява активната съставка, толкова по-добре. Не забравяйте да кажете на терапевта, с когото се свързвате за помощ, че кърмите. Като вземе предвид възрастта на бебето, лекарят ще избере какво е възможно за кърмачка при главоболие на този етап от лечението.

p, блок цитат 30,0,0,0,0 ->

Немедикаментозно лечение

p, блок цитат 31,0,0,0,0 ->

Най-добре е да не приемате лекарства за лечение на главоболие, а да използвате помощни методи за премахване на дискомфорта. За облекчаване на пристъп на главоболие ще помогне:

p, блок цитат 32,0,0,0,0 ->

 • Топъл душ.
 • Студена водна баня за крака. След него краката трябва да се търкат енергично.
 • Балсам "Звезда". При първите признаци на дискомфорт те трябва да си втрият уискито.
 • Кратка дрямка.
 • Вентилация на стаята.
 • Самомасаж. Можете да търкате врата и раменния си пояс.

Понякога кърмещите жени предпочитат да облекчат дискомфорта не с лекарства, а с билкови чайове: с риган, розмарин, репей. Не ги приемайте без предварителна консултация с Вашия лекар. Най-безопасните билки са лайка, мента, маточина..

p, блок цитат 33,0,0,0,0 ->

Превантивни мерки за насърчаване на здравето

p, блок цитат 34,0,0,0,0 ->

Какво могат да правят кърмещите майки при пристъпи на главоболие, за да се избегнат рецидиви и лекарства? Младите майки се насърчават да променят начина си на живот, обръщат повече внимание на тяхното благосъстояние. От главата, докато кърмите, спазването на определени правила помага:

p, блок цитат 35,0,0,0,0 ->

 1. Наспи се. За да не бягате цяла нощ до бебешкото легло с бебето, използвайте споделен сън. Това ще позволи на новороденото да спи и да се храни, без да става от леглото..
 2. Когато кърмите, изберете най-удобната за себе си поза. Това ще изключи появата на остеохондроза поради скованост на врата. Кърменето включва поддържане на комфорт не само за новороденото, но и за майката.
 3. Поддържайте вътрешната температура на 18-20 градуса по Целзий, овлажнявайте въздуха. С този температурен режим възможността за инфекциозно заболяване намалява..
 4. Правете дълги разходки. Разпръснато ходене с почивка на пейката. Час или два на открито ще ви помогнат да оксидирате кръвта си.
 5. Кърмещите майки се насърчават да практикуват любимия си спорт: отидете на ледената пързалка, карайте колело, плувайте в басейна. Ако това не е възможно, трябва да направите просто упражнение у дома, за да поддържате общия мускулен тонус..
 6. Избягвайте скандали, разборки, стрес. Нервните шокове не само водят до главоболие, но и затрудняват кърменето, провокират намаляване на лактацията.

За да може главоболието при кърмене да притеснява възможно най-малко, жената трябва да си почине достатъчно. Делегирайте правомощията си да се грижите за вашето бебе на вашия съпруг и роднини. Младата майка се нуждае от поне час на ден, за да се отпусне и да се отпусне.