За да определите дали бременността Ви протича добре, можете да използвате HCG калкулатора по-долу на тази страница.

Като въведете две стойности на hCG и броя на дните, изминали между анализите, в резултат ще разберете колко време е необходимо, за да се удвои вашата бета-hCG. Ако стойността съответства на нормалната честота на вашата гестационна възраст, тогава всичко върви добре, а ако не, трябва да сте нащрек и да извършите допълнителни проверки за състоянието на плода.

HCG удвояващ калкулатор

В началото на бременността (първите 4 седмици) стойността на hCG се удвоява приблизително на всеки два дни. През това време бета-hCG обикновено нараства до 1200 mIU / ml. До 6-7 седмици скоростта на удвояване се забавя до около 72-96 часа. Когато бета-hCG нараства до 6000 mIU / ml, растежът му се забавя допълнително. Максимумът обикновено се достига през десетата седмица от бременността. Средно това е около 60 000 mMU / ml. През следващите 10 седмици от бременността, hCG намалява с около 4 пъти (до 15 000 mIU / ml) и остава на тази стойност до раждането. 4-6 седмици след раждането нивото ще бъде по-малко от 5 mIU / ml.

Причини за повишен hCG при небременни жени и мъже

Може ли тестът за бременност да покаже две ивици при жена, която не е бременна или мъж? Ако да, каква може да е причината за увеличаването на hCG в организма? Може ли някакво заболяване да го причини??

Причини за повишен hCG при небременни жени и мъже? Хипофизната жлеза е отговорна за производството на hCG в човешкото тяло. При мъжете наличието на hCG може да е признак на аденом на хипофизата. При небременни жени това може да бъде или признак на аденом на хипофизната жлеза, или ако жената е родила, тогава това може да е признак на кистозен дрейф (когато по време на раждането парчета плацента или фетален пикочен мехур могат да навлязат в кръвта и да се разпространят в тялото и ако те са там, където ако закъснеят, те растат и се развиват и могат да допринесат за производството на hCG, както и да имитират клиниката на онкологичните заболявания). Увеличаването на hCG при жените също може да бъде симптом на заболяване на яйчниците..

Направих си hCG, когато си помислих, че съм бременна, оказа се, че съм била повишена и бременността е била 2 седмици (обикновените тестове също са показали 2 ивици), ходих на ултразвуково сканиране, но там нищо не беше открито, седмица по-късно отново направих HCG и отново бременността беше 2 седмици, въпреки че идеята трябваше да е четири, после се оказа, че това е просто хормонално нарушение и всичко изчезва от само себе си)))

Когато кръвен тест за hCG показва бременност

HCG (човешки хорион гонадотропин) е протеин, който се произвежда от трофобласти (външният слой на ембрионалните клетки). Максималното количество на този хормон в кръвта се наблюдава на 10-14 седмица от бременността. След това намалява с 16-20 седмици, оставайки до края на бременността. Определянето на концентрацията на hCG се използва при диагностицирането на определени патологии на бременността.

Подготовка за теста за хормон на hCG и провеждане

 • Кръв за определяне на концентрацията на хорион гонадотропин се взема от вена.
 • След хранене трябва да минат поне 4 часа преди анализа, по-добре е да се взема кръв сутрин на гладно.
 • Изследването се извършва не по-рано от третия ден на забавена менструация.
 • Наложително е да информирате лекуващия лекар за взетите лекарства, тъй като някои лекарства могат да повлияят на резултата от теста.
 • За да се проследи динамиката на нивото на hCG, е необходимо да се проведе проучване 2-3 пъти с кратък интервал (2-3 дни). Вземането на кръвни проби за анализ се прави най-добре едновременно..

Серумни нива на hCG при небременни жени и мъже

Концентрацията на hCG е нормална при липса на бременност - до 5 мед / ml. Повишаването на нивото на хормона при мъже и небременни жени може да показва новообразувание. Също така, повишаване на нивото на hCG се отбелязва при захарен диабет..

Отклонение на показателя от нормата по време на бременност

Повишаване на концентрацията на hCG се отбелязва, когато:

 • патология на феталния нервен канал;
 • Синдром на Даун в ембриона;
 • многоплодна бременност;
 • трофобластен тумор.

Намаляването на концентрацията на hCG под нормата показва:

 • извънматочна бременност;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • неразвита бременност;
 • увреждане на плацентата;
 • Синдром на Едуардс.

Как е свързана hCG и рискът от бебе със синдром на Даун?

За да се определи рискът от тази патология, се извършва пренатална диагностична система, която включва определяне на концентрацията на hCG и идентифициране на специфични признаци по време на ултразвук.

Ако концентрацията на хормона в кръвта се повиши, съществува голям риск от синдром на Даун в ембриона.

Няколко дни след прекъсването на бременността има висока концентрация на хормона в серума, след което настъпва постепенно намаляване на нивото на hCG. Най-често се връща към нормалните нива 4-6 седмици след спонтанен или медицински аборт..

При извънматочна бременност се произвежда значително по-малко hCG, отколкото при имплантиране на маточен ембрион. Ако нивото на hCG се покачва бавно, тогава се извършва ултразвук за откриване на феталното яйце в матката или извън нея.

Ако при положителен тест и отсъствие на менструация не се появят признаци на бременност или те бързо приличат, може да се предположи неразвиваща се (замразена) бременност. В същото време нивото на hCG в динамика спира да расте и след това рязко намалява.

Може ли резултатите да са грешни?

Когато се анализира кръв за hCG, грешен резултат може да е в нарушение на правилата за вземане на кръв, съхранение на серум, методи за изследване.

Отрицателен резултат се отбелязва при късно имплантиране на ембриона. При съмнителни случаи се извършва повторен преглед, ултразвукова диагностика и други изследвания.

Как употребата на лекарства влияе върху нивото на hCG в кръвта??

Концентрацията на човешки хорион гонадотропин в кръвта може да бъде повлияна само от лекарства, които съдържат този хормон. Най-често се предписват, за да стимулират разкъсването на фоликула. Ако сте приемали тези лекарства, уведомете Вашия лекар..

Никакви други хормонални агенти, включително орални контрацептиви, не могат да нарушат резултата от серумен тест за hCG.

Цени и условия, колко време да чакаме резултата от изследването на hCG?

Продължителността на лабораторен кръвен тест за хормона е приблизително 2-3 часа. Можете да получите резултата от теста в същия ден, ако кръвната проба е взета сутрин или на следващия ден..

В някои случаи, например, когато лабораторният персонал е зает или за да се спестят реагенти, изследването се извършва веднъж на няколко дни, когато се натрупат достатъчен брой проби.

Цената на кръвен тест за hCG в Москва е средно 750 рубли.

Причини за повишени нива на hCG

Повишено ниво на hCG в кръвта на мъжете и небременните жени се наблюдава при тумори с произход от половите жлези:

 • семином и тератоми на тестисите;
 • дисгерминоми;
 • тератоми;
 • тумори на жълтъчната торбичка и ембрионален рак на яйчниците;
 • също причината за повишен hCG могат да бъдат трофобластни тумори - хорионепителиоми, трофобластни тератоми и хориокарциноми.

Диагностичната чувствителност на туморния маркер при злокачествени герминоми на яйчниците и плацентата е 100%, при хорионепителиом - 97%, при несеминомни герминоми на тестиса - 48-86%, при семином - 7-14%.

Хистологично, злокачествените герминоми могат да бъдат комбинация (в различни пропорции) от тъкани, способни да синтезират както AFP, така и hCG, освен това хистологичният тип тумор може да се промени по време на терапията, поради което за диагностиката и мониторинга на тези тумори трябва да се обсъди възможността за тяхното съвместно откриване. Диагностичната чувствителност на AFP теста за несеминомни тестикуларни тумори варира от 50 до 80%. Семиномите, дисгерминомите и диференцираните тератоми винаги са AFP-отрицателни, туморите на жълтъчната торбичка са винаги AFP-положителни, докато епителните или комбинираните тумори могат да бъдат, в зависимост от масата на ендодермалните структури, повече или по-малко изразени AFP-положителни или AFP-отрицателни... Хорионният карцином в чиста форма винаги е hCG-положителен и AFP-отрицателен, ендодермалните синусови тумори са винаги AFP-положителни и hCG-отрицателни, чистият семином винаги е AFP-отрицателен и в 14% от случаите hCG-положителен.

Определянето на серумни нива на AFP и hCG е особено показано за оценка на ефективността на лечението с този термин. Профилите на динамиката на кръвните нива на тези два маркера обаче може да не съвпадат. Концентрацията на AFP спада до нормалните стойности в рамките на 5 дни. след радикална операция тази есен отразява намаляване на общата маса на тумора. Напротив, след химиотерапия или лъчева терапия, концентрацията на AFP отразява само намаляване на броя на AFP-продуциращите клетки. Поради смесения клетъчен състав, терминът hCG е необходим и за оценка на ефективността на терапията. Нарастващата концентрация на AFP и / или hCG показва (често няколко месеца по-рано от много други диагностични тестове) прогресията на тумора и следователно необходимостта от промяна на терапевтичния подход. Комбинираното определяне на AFP и hCG дава възможност за постигане на 86% от диагностичната чувствителност при определяне на рецидив на несеминомни тестикуларни тумори. Първоначално високите стойности на AFP и / или hCG показват лоша прогноза.

Дешифрирането на анализа на hCG по време на бременност е възможно още на 8-9-ия ден след оплождането на яйцеклетката. По време на първия триместър на бременността нормите на човешкия хорион гонадотропин бързо се увеличават, като се удвояват на всеки 2-3 дни. Концентрацията на hCG достига своя максимум на 8-10 гестационна седмица, след което леко намалява и остава постоянна през втората половина на бременността. При извънматочна бременност, заплашен или аборт, нивото на hCG в серума и урината е значително по-ниско, отколкото при нормална бременност в подходящия момент. По-висока концентрация на бета-hCG се наблюдава при многоплодна бременност.

Статията е прочетена 1597 пъти (а).

Ниска концентрация

Ако изследването разкрие нисък hCG по време на бременност, това може да означава появата на сериозни проблеми с раждането на дете. Един от тях може да бъде замразяването на бременността, което причинява смъртта на плода, поради което hCG е толкова важен в ранните етапи..

Ектопичната бременност понякога е следствие от ниско ниво на hCG. Често ниският растеж на hCG се превръща в сигнал, че се развива заплашителна ситуация с вътрематочно забавяне на растежа. Може да има концентрация на hCG под средните нормални стойности, ако има опасност от спонтанен аборт. Също така, един от отговорите на въпроса защо хормонът се произвежда лошо може да бъде проявата на плацентарна недостатъчност в хронична форма.

Във всяка ситуация, един анализ с нисък hCG, лекарят няма да може веднага да диагностицира. Това се дължи на факта, че времето на зачеването не винаги е точно установено, следователно сравнението на нормалните и разкритите нива на хормоните по седмици може да даде ненадеждна картина. Поради тази причина на бременни жени с ниско ниво на хорионгонадотропин се показва допълнителен обстоен преглед с ултразвук.

За да се отговори на въпроса дали при ниска концентрация на анализирания хорион гонадотропин бременността може да се развие нормално и някой е родил дете в такава ситуация, трябва да се има предвид, че недостатъчната хориална активност при неговото производство е в състояние да понижи нивото на хормона. За да може плодът да продължи да се развива нормално, лекарят предписва курс на инжекции с приложението на лекарството Gonadotrophin chorionic за инжекции, което позволява поддържане на носенето на плода.

За да се разбере кой е в състояние да се справи с проблема, трябва да се има предвид, че сред противопоказанията на това лекарство са туморите на хипофизата, липсата на полови жлези или наличието на хормонално активни тумори в тях, тромбофлебит. След инжекции могат да се появят странични ефекти като алергии и главоболие..

Серумна норма според седмици от бременността

За да разберете дали hCG е малък или има прекомерно увеличение в него, познаването на нормалните му стойности ще помогне. При мъжете, както и при небременните жени в репродуктивна възраст, този показател, когато се определя в урината, е

Ако човек е бременна, тогава нормата на хорион гонадотропин, определена лабораторно в кръвен серум (броене от началото на зачеването), показва следните стойности (mU / ml) всяка седмица, които са важни за дешифрирането на анализи.

 • 1-2 седмици (веднага след зачеването): 25 - 156.
 • 2-3 (следва леко увеличение): 101 - 4870.
 • 3-4 (тенденцията към постепенно нарастване на hCG продължава): 1110-31500.
 • 4-5 (темпото се ускорява): 2560-82300.
 • 5-6 (концентрацията почти се удвоява): 23100-151000.
 • 6-7 (стремително продължаване): 27300-233000.
 • 7-11 (има известна стабилизация): 20900 - 291000.
 • 11-16 (започва постепенно намаляване на концентрацията): 6140-103000.
 • 16-21: 4720-80100.
 • 21-39: 2700-78100.

Горните стойности на hCG не са строго установени стойности и могат да варират при жените. Поради тази причина редица тестове през различни периоди ще помогнат за по-точно установяване как се развива носенето на плода, позволявайки да се установи динамиката на промените в нивото на хормона в кръвта. Във всеки случай индикаторът трябва да бъде алармиран под нормалното, което може да причини сериозни негативни процеси в развитието на бременността.

Таблица 2 - Нормата на hCG (мед / ml) след овулация (през деня)

Ден78деветдесетединадесет
HCG2-103-185-218-2611-45
Ден12тринадесетчетиринадесетпетнадесетшестнадесет
HCG17-6522-10529-17039-27068-400
Ден17осемнадесет19.20.21.
HCG120-580220-840370-1300520-2000750-3100
Ден22.23.242526
HCG1050-49001400-62001830-78002400 - 98004200-15600
Ден272829тридесет31
HCG5400-195007100-273008800-3300010500-4000011500-60000
Ден3233343536
HCG12800-6300014000-6800015500-7000017000-7400019000 - 78000
Ден3738394041
HCG20500-8300022000-8700023000-9300025000-10800026500-117000
Ден42
HCG28000-128000

Повишени нива на hCG

Мъже и небременни жени:

 1. хорион карцином, рецидив на хорионкарцином;
 2. кистозен дрейф, рецидив на кистозен дрейф;
 3. семинома;
 4. тератома на тестисите;
 5. новообразувания на стомашно-чревния тракт (включително колоректален рак);
 6. новообразувания на белите дробове, бъбреците, матката и др.;
 7. изследването е проведено в рамките на 4 - 5 дни след аборта;
 8. приемане на hCG лекарства.
 1. многоплодна бременност (нивото на показателя се увеличава пропорционално на броя на плодовете);
 2. продължителна бременност;
 3. несъответствие между реалната и установената гестационна възраст;
 4. ранна токсикоза на бременни жени, гестоза;
 5. захарен диабет при майката;
 6. хромозомни аномалии на плода (най-често със синдром на Даун, множество фетални малформации и др.);
 7. приемане на синтетични гестагени.

Бременни жени. Тревожни промени в нивото: несъответствие с гестационната възраст, изключително бавно нарастване или отсъствие на повишаване на концентрацията, прогресивно намаляване на нивото, освен това с повече от 50% от нормата:

 1. извънматочна бременност;
 2. неразвита бременност;
 3. заплахата от прекъсване (нивото на хормона намалява прогресивно, с повече от 50% от нормата);
 4. хронична плацентарна недостатъчност;
 5. истинска продължителна бременност;
 6. антенатална фетална смърт (през II - III триместър).

Фалшиво отрицателни резултати (неоткриване на hCG по време на бременност):

 1. тестът е извършен твърде рано;
 2. извънматочна бременност.

Внимание! Тестът не е специално валидиран за използване като туморен маркер. Молекулите на HCG, секретирани от тумори, могат да имат както нормална, така и променена структура, което не винаги се открива от тестовата система.

Резултатите от теста трябва да се тълкуват с повишено внимание, в сравнение с клиничните данни и резултатите от други видове изследвания, те не могат да се считат за абсолютно доказателство за наличие или отсъствие на заболяването. Нивото на hCG по време на извънматочна бременност ще бъде значително по-ниско от посочените стандарти и това ще ви позволи да реагирате навреме на ситуацията

Нивото на hCG по време на извънматочна бременност ще бъде значително по-ниско от посочените стандарти и това ще ви позволи да реагирате навреме на ситуацията.

Анализът за нивото на свободен b-hCG се използва при скрининг на вътрематочното развитие и наличието на фетални патологии през първия триместър на бременността. Този тест се извършва между 11 и 14 седмици от ембрионалното развитие. Целта му е да идентифицира възможни патологични промени в развитието под формата на тризомия 18 или 13 двойки хромозоми. По този начин можете да разберете склонността на детето към заболявания като болестта на Даун, синдромите на Патау и Едуардс..

Този тест се провежда не като определяне на предразположението на плода към горните заболявания, но за да се изключат, следователно не се изискват специални индикации за предаване на анализа. Той е планиран като ултразвуково сканиране на 12 седмици.

Повишаване на нивата на hCG по време на бременност може да възникне, когато:

 • многоплодна бременност;
 • токсикоза, гестоза;
 • захарен диабет на майката;
 • фетални патологии, синдром на Даун, множество малформации;
 • неправилно установен период на бременност;
 • приемане на синтетични гестагени и др...

Повишени стойности могат да се видят и през седмицата при вземане на анализа след процедурата за прекъсване на бременността. Високото ниво на хормона след мини аборт показва прогресираща бременност..

Ниското ниво на hCG по време на бременност може да показва неправилна настройка на гестационната възраст или да е признак на сериозни нарушения, като например:

 • извънматочна бременност;
 • неразвита бременност;
 • забавяне на развитието на плода;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • хронична плацентарна недостатъчност;
 • фетална смърт (през II-III триместър на бременността).

Правила за подготовка на кръвен тест за hCG по време на бременност

 1. Даряването на кръв трябва да става сутрин (от 8 до 10 следобед). Преди да вземете теста, по-добре е да не ядете мазни храни, да не закусвате сутрин.
 2. В деня преди вземането на кръвни проби е строго забранено да се консумира алкохол, лекарства и упражнения.
 3. Няколко часа преди теста не пушете, не пийте нищо друго освен обикновена вода; премахване на стреса и емоционалната нестабилност. По-добре да си починете и да се успокоите преди теста.
 4. Не се препоръчва да дарявате кръв след физически процедури, прегледи, масаж, ултразвук и рентгенография.
 5. Ако е необходимо да се повтори тестът, за да се контролират показателите, се препоръчва да не се променят условията за даряване на кръв (време на деня, хранене).

HCG при бременни жени

Ролята на тестовете за hCG при бременни и небременни жени

HCG при бременни жени се тества през първия триместър в няколко случая, но всички те са свързани с идентифициране на възможна патология на развитието на ембриона. Намаленото или, напротив, повишеното ниво на този хормон е много показателно за гинеколозите при диагностицирането на различни отклонения и тяхната профилактика. И така, какво е нормалното ниво на hCG при бременни жени и какво показва неговото увеличаване или намаляване??

За първи път хорион гонадотропин се открива с помощта на лабораторни изследвания на кръв и урина (или с помощта на тест за бременност) 2-3 дни след имплантиране на оплодено яйце в стената на матката или друг орган (в случай на извънматочна). От този момент нататък можете да правите анализ на hCG при бременни жени. На всеки 36-48 часа показанията на hCG се удвояват и това продължава до около 8-12 седмици, след което растежът се забавя рязко. Този анализ се счита за най-точен при диагностицирането на интересна позиция на възможно най-ранна дата, дори преди началото на забавяне на менструацията, когато ехографията на матката и гинекологичният преглед не дават пълна картина. Тенденциите в растежа се измерват в изключителни случаи, ако лекарят подозира замразена или извънматочна бременност. например. Можете да видите нормите на hCG през различни периоди в специална табела.

Мъже и небременни жени 0 - 5

При бременни жени:

Под нормата

 • извънматочна бременност (в този случай в началото растежът може да е нормален, но се забавя с 4-6 седмици, което показва или смъртта на плода, или че ще настъпи спонтанно прекъсване или разкъсване на органа, където ембрионът се развива скоро, в случай на фалопиевата тръба) ; -
 • замразена бременност (има спиране на растежа или дори падане, освен това лекарят отбелязва липсата на растеж на матката, изчезването на други признаци на бременност - токсикоза, напрежение на млечните жлези и др.);
 • през 2 и 3 триместър - евентуална смърт на плода или забавяне на вътрематочния растеж;
 • продължителна бременност (допълнителни признаци: нарушения в сърдечния ритъм на плода, бързо стареене на плацентата, намаляване на обема на околоплодната течност, намаляване на броя на движенията на плода и др.).

Над нормалното

 • многоплодна бременност (увеличаване в съответствие с броя на носещите плодове);
 • тежка ранна или късна токсикоза (гестоза);
 • захарен диабет (обикновено в комбинация с токсикоза);
 • Синдром на Даун и други сериозни хромозомни патологии (тогава се диагностицира висок hCG при бременни жени, надвишаващ 2 пъти или повече от нормата, проверява се по време на рутинен скрининг).

Но не винаги всичко е толкова тъжно и не винаги отклоненията от нормата в една или друга посока са признак на патология. Може би периодът на бременността първоначално е бил неправилно зададен, следователно и несъответствията. Между другото, гестационната възраст може да бъде определена точно само през първата половина на първия триместър с помощта на ултразвук с вагинален сензор или преглед от опитен гинеколог. В дългосрочен план може да има грешки.

Ако няма бременност

Тази ситуация може да бъде много по-опасна за жените и за мъжете също. Само в 2 случая hCG е нормален при небременни жени. Ако е направен аборт няколко дни преди анализа. Или ако човек приема лекарство, съдържащо този компонент. Те могат да бъдат предписани за лечение на безплодие, например (лекарството "Pregnyl").

Други възможни варианти са свързани с онкологията, както и с висок риск от злокачествени новообразувания или дегенерация в тях на доброкачествени. Повишеното ниво на hCG при бременни жени е норма и при тези, които не се готвят да станат майка или дори при мъжете, това е много тревожен симптом. Това може да се наблюдава при хорион карцином и кистозен дрейф, злокачествени новообразувания на женски и мъжки вътрешни и външни полови органи, както и органи, които нямат отношение към репродуктивната система - бъбреци, стомашно-чревен тракт и др..

Химичната структура на hCG и неговата роля в организма

Гликопротеинът е димер с молекулно тегло около 46 kDa, синтезиран в плацентарния синциотрофобласт. HCG се състои от две субединици: алфа и бета. Алфа субединицата е идентична с алфа субединиците на хипофизните хормони TSH, FSH и LH. Бета субединицата (β-hCG), използвана за имунометрично определяне на хормона, е уникална.

Нивото на бета-hCG в кръвта вече 6-8 дни след зачеването позволява диагностициране на бременността (концентрацията на бета-hCG в урината достига диагностично ниво 1 до 2 дни по-късно, отколкото в кръвния серум).

През първия триместър на бременността, hCG осигурява синтеза на прогестерон и естрогени, необходими за поддържане на бременността от жълтото тяло на яйчника. HCG действа върху жълтото тяло като лутеинизиращ хормон, тоест поддържа неговото съществуване. Това се случва, докато комплексът плод-плацента придобие способността самостоятелно да формира необходимия хормонален фон. При мъжкия плод hCG стимулира клетките на Leydig, които синтезират тестостерон, който е необходим за формирането на мъжки полови органи.

Синтезът на HCG се извършва от трофобластни клетки след имплантиране на ембриона и продължава през цялата бременност. По време на нормална бременност, между 2 и 5 гестационна седмица, съдържанието на β-hCG се удвоява на всеки 1,5 дни. Пиковата концентрация на hCG настъпва на 10-11 гестационна седмица, след което концентрацията му започва бавно да намалява. При многоплодна бременност съдържанието на hCG се увеличава пропорционално на броя на плодовете.

Ниските концентрации на hCG могат да показват извънматочна бременност или заплашен аборт. Определянето на съдържанието на hCG в комбинация с други тестове (алфа-фетопротеин и свободен естриол при 15-20 седмици от бременността, т. Нар. "Троен тест") се използва в пренаталната диагностика за идентифициране на риска от аномалии на развитието на плода.

В допълнение към бременността, hCG се използва в лабораторната диагностика като туморен маркер на тумори на трофобластна тъкан и зародишни клетки на яйчниците и тестисите, секретирайки хорион гонадотропин..

HCG тест по време на бременност

Първо, анализ на нивото на hCG в кръвта може да потвърди, че ще станете майка вече 5-6 дни след зачеването. Това е много по-рано и най-важното е много по-надеждно от използването на конвенционални експресни тестове.

На второ място, необходим е тест, за да се определи точната продължителност на бременността. Много често бъдещата майка не може да даде точната дата на зачеването или я нарича, но е погрешно. В същото време определени показатели за растеж и развитие съответстват на всеки период, отклоненията от нормата могат да показват появата на усложнения..

На трето място, нивото на hCG в кръвта може доста точно да „каже“ дали бебето ви се развива правилно.

Непланирано повишаване на нивото на hCG обикновено се случва при многоплодна бременност, гестоза, прием на синтетични гестагени, захарен диабет при бъдещата майка и може да говори и за някои наследствени заболявания на бебето (например синдром на Даун) и множество дефекти в развитието. Ненормално ниско ниво на hCG може да е признак на извънматочна и неразвиваща се бременност, забавяне на развитието на плода, заплаха от спонтанен аборт и хронична плацентарна недостатъчност.

Не бързайте обаче да биете аларма: по-високи или по-ниски стойности може също да показват, че гестационната възраст първоначално е била неправилно зададена. Вашият лекар ще ви помогне да интерпретирате правилно резултатите от теста..

Обща информация за човешкия хорион гонадотропин

Хормонът hCG се произвежда от хориона (външната обвивка на ембриона), след като ембрионът успешно е преминал етапа на прикрепване към маточната стена. Хормонът съдържа алфа частици, които са по-важни в процеса на диагностика. Бета hCG има специална структура и помага да се проследи състоянието на бременността.

Жените, които искат да знаят за наличието или отсъствието на бременност, се интересуват от логичния въпрос кой ден да вземат hCG, защото това е най-надеждният начин за определяне на успешно зачеване на най-ранните етапи. Хормонът започва да се произвежда 5-6 дни след оплождането, така че тестът за hCG ще помогне да се установи, че жената очаква дете 7-10 дни след зачеването. Такава ефективност се осигурява от кръвен тест.

Този хормон се намира и в урината. Тук той започва да се появява 14-16 дни след оплождането. Нивото на концентрация на hCG в урината е 2 пъти по-ниско, отколкото в кръвта. Съответно, дори най-качественото лабораторно изследване на урината не е толкова ефективно..

Домашно приготвените тест ленти, предназначени за самопотвърждаване на зачеването у дома, са още по-малко надеждни. Те трябва да се използват 14-16 дни след предвиденото оплождане. В по-ранните етапи те са неефективни. Но има категория свръхчувствителни тестове. Те могат да се използват 1-2 дни след забавяне на очаквания период..

Условия, при които нивата на hCG могат да се повишават и спадат

Всички са чували за hCG, но много малко хора разбират какво означава това. Често се смята, че този показател се определя само при бременни жени, но това не е така. Сега нека разберем какво е това, от кого се определя и с каква цел..

Какво е HCG?

HCG (човешки хорион гонадотропин), HCG (човешки хорион гонадотропин) - гликопротеин, с молекулно тегло 36,7 килодалтона.

По своята структура hCG е подобен на гонадотропините на хипофизата, например тиреостимулиращи (TSH), фоликулостимулиращи (FSH) и лутеинизиращи хормони (LH). Хорион гонадотропин, подобно на тях, се състои от две субединици (алфа и бета), които са свързани с нековалентни връзки.

Структура на молекулата на HCG

Алфа субединицата е подобна за всичките четири хормона. Той има молекулно тегло 14,5 kDa и е кодиран от един ген. Алфа субединицата се състои от 92 аминокиселини. Основната разлика между хормоните се осигурява от структурата на бета субединицата.

Бета субединицата на хипофизните гонадотропини се състои от 114 - 145 аминокиселинни остатъка. В hCG той има молекулно тегло около 22 kDa. Фигура 1 показва диаграма на хомологията (сходството) на бета субединицата на хорион гонадотропин с LH, FSH, TSH.

Най-вече бета субединицата на hCG е подобна на лутеинизиращия хормон (75%). Това се дължи на факта, че те взаимодействат със същия рецептор. Степента на хомология с фоликулостимулиращия хормон е около 35%, а с тиротропина - 46%.

Определението за човешки хорион гонадотропин означава проучвания на нивото на бета субединицата или β-hCG, т.е. няма разлика между тези две концепции.

Къде се синтезира хорионгонадотропин??

Основното място на синтез е трофобластът (синцитиален слой). Нека се опитаме да разберем как се формира от момента на зачеването. След оплождането на яйцеклетката от спермата настъпва интензивно клетъчно делене. В края на първата седмица се образува ембрион, чиято външна част се нарича трофобласт. Трофобластът, сливайки се с ендометриума, образува синцитиотрофобласт. В бъдеще тя ще се развие в хорион, който ще послужи като начало за развитието на плацентата..

По този начин трофобластът осигурява прикрепването на ембриона към стената на матката (ендометриума) и допринася за развитието на плацентата, чиято основна функция е да осигури метаболизма между майката и детето..

В бременно състояние хорионът отделя хорион гонадотропин. Също така важен е синтеза на прогестерон, секретиран от жълтото тяло на яйчника. HCG поддържа постоянна концентрация на прогестерон, след което започва да се секретира от плацентата.

Липсата на жълто тяло и като следствие от това ниско съдържание на прогестерон може да доведе до спонтанен аборт (спонтанни аборти).

Функции, изпълнявани от hCG

Основната роля на hCG е:

 • поддържане на секрецията на прогестерон от жълтото тяло и плацентата;
 • насърчава образуването на хорион, увеличаване на броя на вили, тяхното хранене;
 • увеличаване на синтеза на хормони на надбъбречната кора - адаптация на тялото към бременност. Глюкокортикоидите потискат имунните реакции, насочени към отхвърляне на детето от тялото на майката, тъй като плодът е 50% от чуждите антигени на бащата;
 • насърчава производството на полови хормони (естрогени), съзряването на мъжката репродуктивна система.

Почти всички жени знаят, че нивата на hCG са признак за бременност. Това се основава на механизма на действие на тест лентите. Изводът е, че с помощта на имунохроматографски тест можете да определите наличието на хорион гонадотропин в урината. Неговото присъствие говори за 90% шанс за бременност..

При мъжете и жените този хормон може да бъде открит в присъствието на тумор..

По форумите понякога изскачат съобщения, че нивото на hCG не показва бременност, но по-късно се оказа, че жената е в позиция. Тази ситуация може да възникне поради неправилното въвеждане на календара за овулация, което доведе до доставяне на анализа на ранна дата..

Онлайн hCG калкулатор може да ви помогне да изчислите правилно гестационната възраст. Трябва да въведете деня на цикъла, след овулация или забавена менструация, както и нивото на hCG, след което калкулаторът ще изчисли приблизителния период в седмици. Изследването на нивото на човешкия хорион гонадотропин в динамика ще позволи да се оцени развитието на бременността. Калкулаторът ще ви разкаже за скоростта на растеж на хормона, ще обясни дали това е нормално или не.

Подготовка за анализ за hCG

Материалът за изследването е венозна кръв. Подготовката е проста и е както следва:

 • кръв трябва да бъде дарена на 4 - 5-ия ден от забавената менструация за по-точен резултат за потвърждаване на бременната позиция;
 • човек трябва да се въздържа от физическо и емоционално претоварване и то не само защото се отнася до подготовка за анализа (бременните жени трябва да се грижат за тялото си);
 • за предпочитане е да дарявате кръв на гладно, така че да е подходяща за изследвания;
 • строго е забранено да се пие алкохол преди какъвто и да е преглед и още повече, ако има съмнение за бременност.

Къде мога да даря кръв за hCG?

Кръвен тест за хорион гонадотропин може да се вземе като част от програмата за задължителна медицинска застраховка в клиниката, към която сте прикачени (безплатно). Частните клиники също участват в определянето на нивото на хормона в кръвта..

Колко струва кръвен тест за hCG?

В резултат на мониторинга на цените на различни уебсайтове на популярни медицински компании, ангажирани с клинични лабораторни изследвания, беше установено, че средно разходите за анализ на нивото на човешки хорионгонадотропин (β-hCG) ще бъдат около 400 - 600 рубли..

Какви са показанията за предписване на анализ за hCG?

Кръвен тест за hCG се предписва с цел:

 • потвърждение за бременност и оценка на нейния ход;
 • когато извършват аборт, те преценяват качеството на изпълнението му;
 • разберете причината за отсъствието на менструално кървене (бременност отказана);
 • подозрение за неоплазия на яйчниците и тестисите (при мъже, жени без бременност);
 • диагностика на образувания, които могат да отделят този хормон.

Нормални нива на hCG

При мъже и жени, които не са бременни, съдържанието на hCG обикновено не надвишава 5 mU / ml или 5 U / l. По време на бременността концентрацията на hCG се увеличава с увеличаване на гестационната възраст..

Таблица 1 показва референтните стойности на нивото на hCG в зависимост от продължителността на бременността.

Таблица 1. Седмици на бременността и нива на hCG

Гестационна възрастНиво на хорион гонадотропин
Първа - втора седмица5 - 25 mU / ml
Трета - четвърта седмица25 - 156 mU / ml
Четвърта - пета седмица101 - 4870 mU / ml
Пета - шеста седмица1110 - 31500 mU / ml
Шеста - седма седмица2560 - 82300 mU / ml
Седма - осма седмица23100 - 151000 mU / ml
Осма - девета седмица27300 - 233000 mU / ml
Девети - тринадесети седмици20900 - 291000 mU / ml
Тринадесета - осемнадесета седмица6140 - 103000 mU / ml
Осемнадесета - двадесет и трета седмица4720 - 80100 mU / ml
Двадесет и трета - четиридесет и първа седмица2700 - 7810 mU / ml

Максималната концентрация на hCG достига през 11-та седмица до 291 000 mU / ml. След това, от втория триместър, съдържанието на hCG започва да намалява, тъй като плацентата поема част от функциите за синтеза на хормони.

Когато съдържанието на hCG в кръвта е 5-25 mU / ml, това не позволява да се каже със 100% сигурност за наличието на бременност. Необходимо е да дарите кръв отново след няколко дни, където е по-вероятно да се направи точно заключение за наличието на ембрион.

Ако има аномалии в развитието на бременността, нивото на hCG ще бъде намалено или увеличено. Необходимо е внимателно проследяване на бременността.

Ниски нива на hCG

Ниското съдържание на hCG може да показва извънматочна бременност, заплаха от спонтанен аборт и патология на плацентата. Разширен списък с причини за ниско ниво на човешки хорионгонадотропин е показан в Таблица 2..

Таблица 2. Причини за ниско съдържание на hCG

При бременни жениПри небременни жени и мъже
 1. Извънматочна бременност.
 2. Замразена бременност.
 3. Вътрематочна смърт на плода (2 - 3 триместър).
 4. Заплахата от прекъсване на бременността.
 5. Недостатъчно функциониране на плацентата.
 1. Ефективна терапия на предварително диагностицирана туморна болест.

Ниската концентрация на hCG изисква внимателно внимание към пациента, тъй като това може да повлияе на развитието на плода, причинявайки забавяне на съзряването на органите и тъканите, има отрицателен ефект върху плацентата, в резултат на което доставката на кислород и хранителни вещества към плода се нарушава.

Високи нива на hCG

Високата концентрация на hCG при бременна жена може да показва неправилно дефинирана дата или брой ембриони, както и гестоза или диабет. Повече подробности за причините за повишаването на нивото на човешки хорионгонадотропин са описани в таблица 3..

Таблица 3. Повишена концентрация на hCG с възможни причини

Причини за висок hCG при бременни жениПричини за висок hCG при небременни жени и мъже
 1. Няколко ембриони. Нивото на хормона се увеличава пропорционално на техния брой.
 2. Наличието на прееклампсия (повишено кръвно налягане, оток, протеинурия).
 3. Развитие на диабет при майката.
 4. Образуване на фетална малформация.
 5. Прием на лекарства, съдържащи хормони.

 1. Аборт е направен преди пет дни.
 2. Приемане на средства, съдържащи hCG.
 3. Наличието на кистозен дрейф, хорион карцином.
 4. Злокачествено новообразувание на тестиса (семином).
 5. По време на менопаузата.
 6. В случай на нарушена отделителна функция на бъбреците поради натрупване на хормон в кръвта.

Малко за патологията

Бих искал да се спра малко повече върху онези патологични състояния, които могат да бъдат посочени от промяна в нивото на хорионгонадотропин, за да се предаде на пациентите значението на определянето на hCG, ако някой не разбира напълно.

Гестоза

Високото ниво на hCG може да показва развитието на гестоза. Гестозата е състояние, което е усложнение на бременността, което е придружено от повишаване на кръвното налягане (хипертония), поява на отоци и протеинурия (протеин в урината). Не е необходимо и трите прояви да се случват едновременно. Има различни комбинации от симптоми на гестоза.

Тежките форми на прееклампсия - прееклампсията и еклампсията представляват опасност за майката и детето..

Причината за това е вазоспазъм поради ендотелна дисфункция. Обемът на циркулиращата кръв намалява, кръвта се сгъстява, плазмата излиза през съдовата стена в интерстициума. Бъбречната функция е нарушена, настъпва забавяне на растежа на плода и хипоксия.

Лечението на гестоза се извършва неподвижно. Симптоматична терапия, т.е. понижават кръвното налягане, подобряват микроциркулацията, антиконвулсанти, ако е необходимо.

Дрейф на мехурчета

Дрифтът на мехурчета е доста рядка патология. Поради неоформената плацента настъпва смъртта на плода, вместо нея се образуват кисти, пълни с течност. Причината за това се смята за хромозомни аномалии. Разпределете пълно и частично кистозно приплъзване.

 1. Пълна кистозна бенка - майчините хромозоми липсват, има двоен набор от бащини. Плодът умира, но матката продължава да расте. Този тип кистозен дрейф се характеризира с висок риск от злокачествена дегенерация..
 2. Частична хидатидиформна бенка - има набор от майчина и две бащини хромозоми. Разкрито на 8-12 гестационна седмица.

В случай на преход на кистозния дрейф в стените на матката (инвазивен), може да възникне вътрешно кървене.

Лечението е хирургично отстраняване на везикуларния дрейф чрез остъргване. Нивото на hCG ще помогне да се оцени качеството на терапията. Ако хормонът не се нормализира, това означава, че в матката има патологични израстъци, необходимо е многократно остъргване.

Вакуум аспирация се предлага на тези, които искат да имат деца в бъдеще. Материалът, получен в резултат на отстраняването на везикулярния дрейф, се изпраща за изследване, за да се изключи възможността за неговото прераждане.

Хорионепителиом

Хорионепителиомът е злокачествен тумор на хорионни ворсинки. Неоплазмата уврежда кръвоносните съдове и насърчава разпространението на метастази. Хорионепителиом се появява в резултат на кистозен дрейф. Клинични прояви са маточно кървене, висока температура, болка с различна локализация, гадене, повръщане. Хорионепителиомът се лекува с химиотерапия и противоракови лекарства. Налице е благоприятен изход, ако туморът не е метастазирал и е засегнал само матката.

Злокачествени тумори на тестисите

Злокачествените тумори на тестисите включват:

 • семином - най-често срещаната неоплазма, която се характеризира с ранно развитие на метастази;
 • тератоми;
 • хорион карцином;
 • ембрионален клетъчен карцином.

Развитието на новообразувания е повлияно от наследственост, крипторхизъм (неспускане на тестисите в скротума), повишено количество естроген. Но това не означава, че при наличието на тези рискови фактори туморът непременно ще се развие. Просто трябва да вземете предвид вероятността от развитие на новообразувание..

Всяка година има успехи в комбинираното лечение на новообразувания на тестисите. Репродуктивните функции се възстановяват при редица пациенти..

Заключение

Какви изводи могат да се направят от всичко по-горе?

 1. Основната цел на изследването на нивото на hCG е да се следи хода на бременността. Навременното открито отклонение от нормата ще позволи предписване на терапия и предотвратяване развитието на неблагоприятен резултат.
 2. При мъжете може да се определи hCG, както при небременни жени, за да се диагностицира и оцени ефективността на лечението на заболявания като тумори на яйчниците, тестисите, хорионепителиома и жлъчния мехур..
 3. Ниското съдържание на hCG и допълнителните методи за изследване (ултразвук) ще дадат възможност за своевременно откриване на извънматочна бременност и ще изключат възможността за неблагоприятен изход.

Правилният ход на бременността ще осигури на бъдещото бебе здраве, затова е изключително важно да се отнасяме със специално внимание към бъдещите майки..

HCG в ранна бременност

Статии за медицински експерти

 • Показания
 • Обучение
 • Към кого да се свържете?
 • Техника
 • Нормални показатели
 • Увеличаване и намаляване на стойностите

HCG по време на ранна бременност може да бъде важен диагностичен признак не само на самата бременност, но и на нейния ход. Разбирането на същността на този хормон и определянето на неговото ниво може да бъде важно за диагностицирането на хода на бременността и състоянието на плода..

Какво е HCG?

HCG декодирането ви позволява да дефинирате тази концепция като човешки хорионгонадотропен хормон. Той е един от хормоните, който е показател за ендокринната функция при жени извън бременността и по време на бременност..

HCG е класически хормон на бременността, който се произвежда от плацентата. Когато правите тест у дома с тест за бременност, всъщност проверявате за hCG. Ако hCG е налице, тогава тестът за бременност ще бъде положителен, което означава, че сте бременна, освен ако няма фалшиво положителен тест за бременност.

Човешкият хорион гонадотропин е плацентарен хормон, който първо се секретира от клетките (синцитиотрофобласти) от имплантиращия ембрион в продължение на една седмица, поддържайки лигавицата на яйчниците, което от своя страна поддържа ендометриалната лигавица и следователно поддържа бременността. HCG се освобождава в кръвта малко след имплантацията и се открива чрез тестове за бременност. HCG започва да се произвежда от плацентата веднага след имплантацията. Това се случва около седмица след оплождането и овулацията, когато имплантите на ембриона и плацентата се прикрепят към маточната лигавица.

Имплантацията се случва средно 9 дни след овулацията (диапазон 6-12 дни) или около 5 дни преди пропуснат период. Нивата на HCG се откриват в кръвта за 2-3 дни, а в урината 3-4 дни след имплантацията. Тестът за бременност в урината се очаква да бъде положителен по време на пропуснат период или 14-15 дни след имплантирането (което може да е вече няколко дни преди пропуснат период).

Други потенциални клетъчни източници на синтез на хормони могат да включват: хипергликозилиран hCG, произведен от цитотрофобластни клетки, свободна бета субединица, образувана от няколко първични нетрофобластни злокачествени заболявания, и hCG на хипофизата, произведена от клетки на гонадотропни клетки на предния дял на хипофизата. Следователно определението за различни видове hCG има различно значение..

Функциите на hCG, който се синтезира от трофобласт, са много широки. Той насърчава производството на лутеален прогестерон в тялото на жената, който поддържа бременността. HCG осигурява ангиогенеза (съдова формация) на маточната васкулатура. Той осигурява диференциация на цитотрофобластите, имунна супресия и блокиране на фагоцитозата на нахлуващите трофобластни клетки. HCG влияе върху растежа на матката в съответствие с растежа на плода, както и насърчаването на растежа и диференциацията на феталните органи. Растежът и развитието на пъпната връв също осигурява hCG. HCG рецепторите във възрастния церебрален хипокампус, хипоталамус и мозъчен ствол могат да причинят гадене и повръщане по време на бременност. Хормонът има много други роли, включително стимулиране на появата на фетална стероидогенеза и е доказано, че високите нива са тератогенни за феталните полови жлези.

HCG е маркер, който има потенциал да предскаже вероятния изход от бременността от момента на зачеването и е по-информативен от другите лекарства

наблюдение на бременността. В по-малка степен са изследвани нивата на hCG, за да се оцени потенциалът за продължителност на бременността. Нивата на HCG също се изследват заедно с други биохимични и физични маркери за използване при прогнозиране на генетични аномалии по време на бременност.

Ето защо той играе решаваща роля в тялото на жената, не само по време на бременността, но и преди бременността..

Показания за HCG по време на ранна бременност

Показанията за тестване за hCG са ограничени до три основни причини. Първата и основна причина е откриването на нормална бременност. Тестването за бременност се извършва по време на проучването за аменорея, за да се потвърдят клиничните признаци и симптоми на бременност и да се открие ранно имплантиране. Въпреки че качествената оценка на hCG обикновено е достатъчна, количественото измерване се предлага като ценен инструмент за оценка на ранната гестационна възраст, когато дневникът на hCG се начертава според гестационната възраст..

Второ, доказано е, че hCG е от полза при откриването и проследяването на потенциално необичайни бременности. Пациентите с извънматочна бременност, застрашен или непълен аборт, като правило, имат ниски концентрации на hCG в кръвта за гестационния период. Тези характеристики са полезни при оценка на пациент с необичайно маточно кървене или коремна болка, когато качествено измерване на hCG е показало наличието на трофобластна тъкан. Количественият анализ на hCG в комбинация с ултразвуково сканиране се признава като ценно допълнение към оценката на клиничните характеристики на бременността..

Индикациите за измерване на hCG са също проследяване на туморната активност, по-специално гестационна трофобластна болест (хориокарцином). Тези неоплазми отделят големи количества от хормона, което позволява използването на hCG тумори за проследяване на развитието на заболяването..

Обучение

Подготовката за анализа за определяне на hCG зависи от метода и условията на този анализ. Ако жената има за цел да определи качествено наличието на hCG в урината у дома, тогава не се изисква определена подготовка. Анализът се извършва сутрин на гладно, когато по време на бременност се очаква максимално количество hCG в урината.

Ако е необходимо да се контролира или определи hCG в кръвта, тогава има някои условия. Анализът се извършва и на гладно. Кръвта се взема от вена, така че ден преди това е важно да се придържате към здравословна диета с изключение на мазни храни и вредни вещества.

Към кого да се свържете?

HCG техника по време на ранна бременност

Техниката за определяне на hCG зависи от използвания метод. Днес имунологичните методи имат много предимства. Количествените анализи се използват широко за измерване на hCG в серума и обикновено се основават на ELISA или IRMA методи. Основното нещо, което трябва да знаете за техниката, е, че жената се изтегля от вена и след това кръвта се анализира на специални инсталации и се определя нивото на hCG.

Устройството за анализ може да има различни модификации..

Какво е hCG за ранна бременност? Както вече споменахме, скоростта на hCG по време на ранна бременност е от 25 до 5000 mIU / ml. През първите 2-4 седмици след оплождането, hCG обикновено се удвоява на всеки 48-72 часа. Увеличение с 35% в рамките на 48 часа в началото на бременността се счита за нормално. Ако нивото му е 1200 mIU / ml, hCG обикновено се удвоява на всеки 48-72 часа. Максималното ниво обикновено се достига на 10 или 11 седмици. След около 10 седмици, hCG обикновено намалява.

Нормални показатели

Нивата на hCG в урината се повишават най-малко 6 дни след очаквания ден на зачеването. Нивата на HCG се покачват бързо в много ранните дни на бременността и могат да бъдат открити много рано. Моментът, когато hCG може да бъде открит за първи път, зависи от метода, използван за оценка на концепцията и чувствителността на hCG анализа. Няколко проучвания показват откриване на hCG в урината на майката 6 или повече дни след очаквания ден на зачеването. HCG в плазмата може да се открие 8 дни след зачеването. Тези анализи обаче разчитат на изключително чувствителни измервания, извършени при точни условия..

Тъй като hCG се произвежда от трофобластни клетки, той не трябва да се открива, ако няма бременност. Следователно, hCG е норма при небременните жени - това е отрицателен тест или неговата цифрова стойност от 0 до 5 единици. Ако небременна жена има увеличение на hCG, тогава трябва да потърсите причината.

Технически, hCG тестовете са предназначени за качествено откриване или измерване на хормона в урината или кръвта, а освен бременността има и други причини, които могат да причинят hCG. Ето някои от тези причини.

 1. Биохимична бременност. Биохимичната бременност настъпва, когато жената е бременна, но има спонтанна загуба на плода, преди дори да е разбрала, че е бременна. Ако изследването на hCG се извърши преди целият hCG да бъде метаболизиран от тялото, тогава hCG може да бъде открит чрез лабораторен тест. Тази ситуация не е толкова необичайна, колкото може да се мисли по две причини. Първо, тестовете за hCG често се извършват в здравни заведения за идентифициране на бременна пациентка, за да се избегнат всякакви медицински интервенции, които са потенциално вредни за плода. На второ място, тестовете за hCG могат да открият много ниски концентрации на хормона. Високата скорост на тестване, съчетана с аналитичната чувствителност на тестовете, означава, че биохимичната бременност се открива лесно.
 2. HCG на хипофизната жлеза. Въпреки че плацентата обикновено произвежда hCG по време на бременност, тази функция може да се изпълнява и от хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза е малка структура в мозъка, която отделя много различни хормони, които функционират за регулиране на много от ендокринните системи в органите. Интересното е, че трите хормона, които обикновено се произвеждат от хипофизната жлеза (тиреостимулиращ хормон, фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон), са структурно подобни на hCG. ХГЧ на хипофизата се среща по-често при жени над 55 години, но може да се открие при жени под 41 години. Небременните жени с hCG на хипофизата обикновено имат ниски концентрации на hCG в кръвта и урината. Важно е да се отбележи, че концентрациите на hCG, произведени от хипофизната жлеза, не показват бързо нарастване, което се случва по време на бременност..
 3. Раковите клетки понякога произвеждат hCG. Въпреки че е доказано, че много видове рак имат хормон, той най-често се свързва с гестационни трофобластни заболявания и някои видове тумори на зародишни клетки на тестисите.
 4. Интерферентни антитела. Някои жени имат антитела в кръвта си, които могат да повлияят на тестовете за hCG и да причинят положителен или повишен резултат при липса на hCG. Този проблем може да бъде повлиян само от hCG тестове, направени върху кръв, тъй като интерфериращите молекули на антителата обикновено не присъстват в урината. Това може да е сериозен проблем, тъй като някои жени са диагностицирали неправилно рак поради фалшиво положителен резултат от теста за hCG и са били подложени на ненужно лечение. През последните няколко години производителите на тестове за hCG са работили за минимизиране на потенциалната намеса от тези антитела, но не е направено нищо, за да се премахне напълно проблема..

По този начин, само защото резултатът от теста за HCG се тълкува като положителен, не означава автоматично, че жената е бременна. Има много добри причини за откриване на hCG при липса на бременност. Когато обаче резултатът от теста за hCG противоречи на клиничната картина, лабораторията все пак трябва да бъде попитана за надеждността на получените стойности..

При 85% от нормалните бременности нивата на hCG се удвояват на всеки 48 до 72 часа. С напредването на бременността и нивата на hCG стават по-високи, времето, необходимо за удвояване, може да се увеличи до около 96 часа. Нивата ще достигнат своя връх през първите 8-11 седмици от бременността и след това ще намалят през останалата част от бременността.

Трябва да се внимава, когато се генерират твърде много номера на hCG. Нормалната бременност може да има ниски нива на hCG и да доведе до напълно здраво бебе. Резултатите от ултразвук след 5-6 седмици от бременността са много по-точни от използването на hCG номера.

HCG се измерва в мили международни единици на милилитър (mIU / ml). Има широк диапазон от нормални нива и стойности на hCG и стойностите варират в серума или урината. Нивата на hCG в урината обикновено са по-ниски от серумните нива на hCG. HCG изследването на кръвта е много по-чувствително от HPT на урината. Това означава, че кръвен тест може да открие бременност няколко дни по-рано от анализ на урината, още 2-3 дни след имплантацията или 8-9 дни след оплождането..

Нивата на HCG под 5 mIU / ml се считат за отрицателни за бременност и всичко над 25 mIU / ml се счита за положително за бременност.

Нивата на HCG между 6 и 24 mIU / ml се считат за сива зона и вероятно ще трябва да направите повторен тест, за да видите дали нивата се повишават за потвърждаване на бременността.

Тестовете за урина измерват качествено hCG, което означава, че резултатите са или „положителни“, или „отрицателни“. По време на първия пропуснат период (14+ дни след овулацията), повече от 95% от hCG обикновено е положителен.

Нивата на hCG в кръвта не са много полезни за тестване на жизнеспособността на бременността, ако нивото на hCG е над 6000 или след 6-7 седмици от бременността. Вместо това, за да се провери по-добре здравословното състояние на бременността, е необходима сонограма, за да се потвърди наличието на сърдечен ритъм на плода. След като се появи сърдечен ритъм на плода, не се препоръчва да се проверява жизнеспособността на бременността с нива на hCG.

Нивата на HCG също са по-високи при жени, носещи женски плод, в сравнение с жени, носещи мъжки плод, така че е възможно тестът за бременност да се окаже положителен по-късно при жени, носещи мъжки плод..

Има два често срещани типа hCG тестове. Качественият hCG тест просто търси дали има hCG в кръвта. Количественият hCG тест (или бета hCG) измерва количеството на hCG, което действително присъства в кръвта.

HCG по време на бременност през деня има разлики, които трябва да се вземат предвид при тълкуване на данните. Но едно ниво на hCG не може да бъде оценено в контекста на хода на бременността и здравето на тази бременност, необходимо е да се оценят данните за hCG заедно с клиничните промени.

HCG в продължение на седмици зависи от гестационната възраст:

 • 3 седмици: 5 - 50 mIU / ml
 • 4 седмици: 5 - 426 mIU / ml
 • 5 седмици: 18 - 7 340 ml / ml
 • 6 седмици: 1080 - 56 500 mIU / ml
 • 7-8 седмици: 7, 650 - 229 000 mIU / ml
 • 9-12 седмици: 25 700 - 288 000 mIU / ml
 • 13 - 16 седмици: 13 300 - 254 000 mIU / ml
 • 17 - 24 седмици: 4060 - 165 400 mIU / ml
 • 25 - 40 седмици: 3 640 - 117 000 mIU / ml
 1. Небременни жени: 0 - 5 mIU / ml
 2. Жени в постменопауза: 0 - 8 mIU / ml

Тези цифри са само ориентир - нивото на hCG на всяка жена може да се повиши по различни начини. Не е важно нивото, което има значение, а по-скоро промяна в нивото..

Увеличаване и намаляване на стойностите

Има широк диапазон от нормални стойности на hCG и стойностите се различават в серума или урината. Няма нито едно нормално ниво на хорион гонадотропин при хора, което винаги да показва здравословна бременност. Следователно повишеният hCG по време на ранна бременност има доста широко понятие. Определянето какво точно представлява „високо“ ниво на hCG може да бъде трудно, тъй като нормалният диапазон на нивата на hCG в ранна бременност е широк и нивата на hCG могат да се повишават и спадат с различна скорост. В зависимост от това колко далеч сте по време на бременността си, има общи насоки, които лекарите използват. Обикновено повишаването на нивата на hCG обикновено е ниво, което се повишава с повече от 60% в рамките на 48 часа.

Високите нива на hCG могат да показват няколко различни неща, повечето от които не са толкова важни. Това може да означава, че изчисляването на датата на бременността ви е неправилно и че сте по-далеч, отколкото се смяташе досега. Това може също да означава, че имате повече от едно дете, например близнаци. Ако приемате лекарства за плодовитост, нивата на hCG също се увеличават.

Нивото на hCG при близнаци е по-високо, отколкото при едноплодна бременност, тъй като два трофобласта работят и синтезират повече хормони. Въпреки това е невъзможно да се диагностицира двойна бременност само от hCG. Няма достатъчно научни доказателства, че винаги има по-бързо от обикновено увеличение на hCG при близнаци. Нормалните стойности на hCG могат да варират до 20 пъти при нормална бременност. Вариациите в повишаването на hCG не са непременно знак, че бременността е необичайна или че има два или повече плода.

Намаляването на hCG по време на ранна бременност е по-информативно, отколкото увеличаването му. Очакваната дата на раждане на вашето бебе се изчислява въз основа на последната ви менструация. Ако имате анамнеза за нередовни менструации или не сте сигурни за последната си менструация преди бременността, може да ви е по-трудно да кажете колко далеч сте в бременността си. Ако бременността Ви е много ранна или изминала 12 седмици от бременността, нивата на hCG може да са ниски. Може да са необходими ултразвукови и повторни нива на hCG, за да се свържат нивата на hCG и гестационната възраст.

Спонтанен аборт е спонтанната загуба на бременност преди 20 седмици от бременността. Спонтанен аборт може да доведе до намаляване на нивата на hCG. Бременност, която не развива плацентата, не може да отделя по-високи нива на hCG. В такива случаи нивата на hCG могат да бъдат нормални първоначално и след това да намалят в случай на спонтанен аборт..

Отложена яйцеклетка възниква, когато яйцеклетката се оплоди и се прикрепи към стената на матката, но не се развива. Клетките развиват гестационната торбичка и могат да освободят хормона hCG, въпреки че оплодената яйцеклетка не се развива по-нататък. Такава замразена бременност в крайна сметка може да доведе до намаляване на hCG, тъй като само за първи път расте и след това нивото намалява, тъй като няма развитие на плода.

Ектопична бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка се установи във фалопиевата тръба, тръбата, която пренася яйцеклетка от яйчника до матката или извън матката. Ектопичната бременност е животозастрашаващо състояние, тъй като може да разкъса фалопиевата тръба и да причини кървене. Нивата на HCG могат да помогнат да се разграничи нормалната бременност от извънматочната бременност, тъй като нивото на hCG при извънматочна бременност ще бъде по-ниско от очакваното за гестационната възраст.

В началото на бременността има два хормона, които са склонни да се увеличават в организма след имплантацията - прогестерон и човешки хорион гонадотропин. Нивата на двата хормона са склонни да бъдат повишени при жени с жизнеспособна бременност, но при жени с очакван спонтанен аборт. И през последните няколко десетилетия стана общоприето лекарите да предписват добавки с прогестерон на жени с повтарящи се спонтанни аборти, с идеята, че недостатъчното производство на прогестерон може да е причина за спонтанен аборт..

Въпреки това, прогестеронът е обект на спорове сред лекарите, тъй като мнозина смятат, че ниският прогестерон е по-скоро признак на неуспешна бременност, а не фактор, допринасящ за неуспешна бременност, а добавките с прогестерон все още не са доказани за жени в риск от спонтанен аборт..

Много по-малко внимание е обърнато на идеята за допълване на друг хормон на бременността - hCG - за предотвратяване на спонтанни аборти, въпреки че hCG е хормон, измерен в домашни тестове за бременност и последователни кръвни тестове, използвани от лекарите за оценка на жизнеспособността на ранната бременност.

HCG снимки по време на ранна бременност могат да бъдат полезни за предотвратяване на спонтанни аборти, тъй като е известно, че ендогенният HCG играе важна роля за установяване на бременност. Хормоналният hCG играе ключова роля за подпомагане установяването на бременност и теоретично е възможно намаленото производство на hCG да играе причинно-следствена роля при спонтанни аборти. В повечето случаи тези инжекции може да са необходими през първия триместър на бременността, а понякога и през втория триместър. С нарастването на ембриона количеството на секретирания hCG се увеличава значително. С други думи, достатъчно количество от него е необходимо за нормалното развитие по време на бременност..

Съществуващите изследвания показват, че лечението може да бъде от полза за жени с редки и нередовни менструации (олигоменорея). Но, за съжаление, това не означава, че трябва да отидете при Вашия лекар и да поискате ранна инжекция с HCG при следващата бременност, дори ако имате олигоменорея. Твърде малко се знае дали това лечение работи. Ако приемем, че дори работи, са необходими повече изследвания преди лечението да може да се използва широко.

Приемането на HCG инжекция по време на овулация може да увеличи шансовете Ви за многоплодна бременност..

HCG инжекциите могат да причинят определени странични ефекти. Като начало, тъй като hCG е хормон на бременността, той може да причини и влоши някои от често срещаните симптоми, свързани с бременността, като гадене и чувствителност на гърдите. Някои други леки странични ефекти, свързани с инжекции с hCG, включват задържане на вода, главоболие, раздразнителност, умора, дискомфорт в корема и болезненост на мястото на инжектиране. Жените, които приемат инжекции с hCG по време на бременност, също са изложени на риск от развитие на синдром на хиперстимулация на яйчниците. Това е здравословно състояние, което може да бъде животозастрашаващо. Може да причини силна болка в корема и таза, задух, гадене, повръщане, диария, случайно уриниране и дори подуване на крайниците.

Всъщност рисковете, свързани с използването на hCG образи по време на бременност, далеч надхвърлят ползите, които предлага на майката и бебето. Следователно е важно да го приемате само след консултация с гинеколог.

HCG по време на ранна бременност може да е първият признак, че всъщност сте бременна. В бъдеще мониторингът на този показател може да ви каже за състоянието на вашата бременност, но само когато оценявате клиничните данни за хода на бременността.