Бременността е не само радостно очакване на дългоочаквана среща с бебе, но и постоянни притеснения за здравето му. Разберете как бебето ви расте и се развива с втори скрининг за бременност. Трябва ли всеки да премине през тази процедура, какво показват резултатите от изследването и какво да направя, ако резултатите не са много обнадеждаващи - нека да го подредим заедно.

 1. Колко седмици са 2 скрининга по време на бременност
 2. Защо се прави скрининг през втория триместър
 3. Какво е включено в 2 скрининга по време на бременност?
 4. Ултразвук по време на бременност - какво се разглежда през II триместър
 5. Втори скрининг по време на бременност - ехографски стандарти
 6. Кръвен тест при втория скрининг
 7. Как се изчислява рискът
 8. Лоши резултати от втория скрининг
 9. Заключение

Колко седмици са 2 скрининга по време на бременност

Скринингът, като метод за идентифициране на възможни фетални аномалии, започва да се прави на бъдещи майки едва от 2000 г. насам. Първата диагноза е насочена към определяне на рисковете от развитие на вътрематочни хромозомни проблеми, тя се извършва на 10-13 седмици.

Времето за втория перинатален преглед е 16-20 седмици, докато най-надеждните резултати от теста могат да бъдат получени, ако диагностиката се извърши преди края на 18 седмици. Ако при първия скрининг не е имало очевидни отклонения в кръвния тест, то през втория триместър можете да направите ултразвуково сканиране само за период от 19-22 седмици.

Защо се прави скрининг през втория триместър

Основната цел на скрининга за втория триместър е да потвърди или отрече резултатите от първата пренатална диагноза. Всички показатели се анализират внимателно, специалистът ги сравнява със стандартните стойности, което дава възможност да се разбере как бебето расте правилно.

Когато се предписва скрининг през втория триместър:

 • единият или двамата родители са на възраст над 35 години;
 • наличието на наследствени заболявания от генетично естество;
 • бъдещата майка е претърпяла вирусна инфекция в ранните етапи на бременността - много безвредни заболявания влияят отрицателно върху развитието на плода;
 • ако преди това жената е имала случаи на замръзване на плода, спонтанни аборти, раждане на все още дете;
 • употребата на лекарства с тератогенни ефекти;
 • зависимост от алкохол, наркотици при един от родителите;
 • хромозомни аномалии при вече родени деца;
 • наличието на автоимунни патологии, хронични заболявания при майката, които могат да повлияят отрицателно на растежа и развитието на детето;
 • откриване на злокачествени новообразувания след 3-месечна бременност;
 • работа в опасна работа, излагане на радиация малко преди зачеването на един от родителите.

Скринингът на втория триместър ви позволява да откриете проблеми, които не могат да бъдат открити на по-ранна дата, да установите рисковете от развитие на патологични състояния, да идентифицирате отклонения в структурата на основните системи в нарастващото тяло. Но изследването през първия триместър все още се счита за по-информативно..

Какво е включено в 2 скрининга по време на бременност?

Диагностиката се състои от два компонента - ултразвук и биохимично изследване на кръвни съставки.

Ултразвук по време на бременност - какво се разглежда през II триместър

Бебето в утробата се развива бързо, до началото на втория триместър физическият и външният вид на бебето вече се променя значително. Ултразвуковото изследване ви позволява да видите как параметрите на плода съответстват на нормите, има ли признаци на патологии, по време на процедурата се изследва състоянието на матката, плацентата, за по-точна оценка на кръвния поток се предписва ултразвук с доплер.

Какво гледат при втория скрининг по време на ултразвуково сканиране:

 • структурата на лицето - големината и състоянието на носните кости, има ли цепнатина в устата и носната кухина, как се образуват и развиват очните ябълки;
 • извършват пълно измерване на размера на плода, определят броя на пръстите на ръцете и краката;
 • определят съответствието на степента на зрялост на белите дробове с акушерския период на бременността;
 • идентифицират патологии на гръбначния мозък, мозъка, сърцето;
 • през втория триместър, повечето от вътрешните органи вече са частично оформени, ултразвукът ви позволява да видите тяхната структура, местоположение;
 • не забравяйте да запишете количеството вода, тонуса на матката и състоянието на придатъците, да определите степента на зрялост на плацентата и дебелината на нейните стени;
 • изследват притока на кръв в маточните съдове, оценяват състоянието на артериите на пъпната връв и средния съд на мозъка на детето.

Оценката на работоспособността на съдовете на матката се извършва последователно в дясната и лявата артерия, едностранното изследване е почти винаги фалшиво. Това се дължи на факта, че с развитието на гестоза движението на кръвта се нарушава само в една маточна артерия. Гестозата или късната токсикоза е опасна патология, която може да доведе до смърт на плода, преждевременно раждане.

С добра позиция, на втория ултразвук можете да разберете пола на нероденото си дете - основните сексуални характеристики вече са формирани.

Не е необходимо да се подготвяте специално за втория ултразвук, изследването се извършва дори с празен пикочен мехур - в матката вече има достатъчно количество околоплодни води, за да се проведе висококачествен преглед.

От свое име екипът на Its Kids съветва, че един ден преди процедурата е по-добре да се въздържате от ядене на силни алергени - цитрусови плодове, какаови продукти, морски дарове, мазни и пържени храни.

Втори скрининг по време на бременност - ехографски стандарти

Ултразвукът през втория триместър се извършва по трансабдоминален метод, за да се подобри преминаването на вълните, се използва специален гел, който е абсолютно безопасен за мама и бебе. Всички необходими измервания се вземат от снимката на монитора, лекарят прави обща визуална оценка на бебето.

Норми на ултразвукови показатели

Индекс16 седмица17 седмица18 седмица19 седмица20 седмица
Тегло (g)100140190240300
Дължина (см)11,5-11,712.9-13.114.1-14.315.2-15.416.2-16.5
Коремна обиколка (mm)88-11693-131104-144114-154124-164
Обиколка на главата (mm)112-136131-149144-161134-174144-186
Разстояние между челната и тилната кост - LZR (mm)41-4946-5449-5953-5356-68
BPR (mm)31-3734-4237-4741-4943-53
Дължина на костите на краката (mm)15-2117-2520-2823-3126-34
Дължина на бедрената кост (mm)17-2320-2823-3126-3429-37
Дължина на раменната кост (mm)15-2117-2520-2823-3126-34
Дължина на предмишницата12-1815-2117-2320-2622-29
Индекс на околоплодната течност73-20177-21180-22083-22586-230

За да се оцени състоянието на съдовете на матката, се използва индексът на резистентност; за 20 седмици показателите от 0,38-0,7 единици се считат за оптимални. За да се проведе правилно това изследване, плодът трябва да е в спокойно състояние, пулсът на бебето трябва да бъде 119-161 удара / мин..

При патологични процеси в средната артерия на мозъка детето развива хипоксия, индексът на пулсация (PI) намалява, с мозъчен кръвоизлив PI се увеличава. На 20-та седмица индикаторите на индекса на пулсациите обикновено са 1,35-2,32 единици.

Кръвен тест при втория скрининг

Биохимично изследване на кръвен серум се предписва само ако резултатите от ултразвука са незадоволителни, но всяка жена може да направи пълен скрининг по желание.

Какви показатели се вземат предвид при изследването на кръвта

Индекс16 седмица17 седмица18 седмица19 седмица20 седмица
HCG (mg / ml)10-58 хиляди.8-57 хиляди.8-57 хиляди.7-49 хиляди.7-30 хиляди.
Естриол (EZ) (mmol / L)4.9-22.755.25-23.15.6-29.756,65-38,57,35-49,5
ACE (IU / ml)34.43944.250.257

В допълнение към основните показатели, понякога количеството на инхибин А се определя допълнително.

Какви аномалии може да покаже кръвен тест? При синдрома на Даун нивото на hCG се увеличава, количеството на други основни хормони намалява. При синдрома на Едуардас всички основни показатели са под допустимите норми, а при дефекти във формирането на нервната тръба, синдром на Мекел, чернодробна некроза, концентрацията на AFP и EZ се увеличава, hCG е в рамките на нормалното.

Намаляване на нивото на свободен естриол се наблюдава след прием на антибиотици, с инфекция на плода, с недостатъчност на плацентата.

Ако кръвният тест показа значителни отклонения на основните показатели от нормата, предписва се амниоцентеза - взема се проба от околоплодна течност чрез пункция в коремната стена за лабораторни изследвания, надеждността на този тип диагноза е 99%.

Когато се направи вторият скрининг, кръвта трябва да се дарява на празен стомах, опитайте се да не се изнервяте преди тестване, избягвайте интензивни физически натоварвания, въздържайте се от полов акт.

Как се изчислява рискът

Дешифриране на резултатите от ултразвук и кръвни тестове, възрастта на жената, наличието на лоши навици и хронични патологии - всички тези данни се анализират чрез специална програма, която изчислява MoM коефициента. Оптималният показател е 1 единица, допустимите отклонения са 0,5-2,5 единици.

Въз основа на MoM коефициента се изчислява рискът от раждане на бебе с хромозомни аномалии, стойностите 1: 380 се считат за норма. С намаляване на показателите шансовете за раждане на пълноценно дете са пропорционално намалени.

Лоши резултати от втория скрининг

Скринингът през втория триместър не дава 100% гаранция за раждането на дете с хромозомни аномалии; доста често с лоши показатели се раждат напълно здрави бебета. Но не трябва да разчитате на късмет, слушайте мнението на гинеколог, генетик, претеглете плюсовете и минусите.

Защо резултатите са неверни:

 • носещи близнаци, тризнаци, големи плодове;
 • неправилно зададено време на зачеване;
 • зачеване настъпило чрез IVF;
 • затлъстяване или поднормено тегло при бременна жена;
 • страдащи от диабет.

Ами ако резултатите все още са лоши? Тъй като вторият скрининг се извършва вече в средата на бременността, не може да се говори за аборт по медицински причини..

Ако показателите на втория скрининг са незадоволителни, ако рискът от развитие на аномалии е 1: 360 и по-висок, на жената се препоръчва да се подложи на изкуствено раждане, при условие че патологията е необратима, не може да се направи медицинска корекция.

Но тъй като днешният скрининг не е достатъчно информативен метод, решението да се запази детето или да се прекъсне бременността винаги остава на родителите..

Ако има шанс да се отстранят или коригират нарушенията, на бъдещата майка се разясняват подробно за методите на лечение, възможните рискове, усложнения, шансове за раждане и раждане на силно дете.

Заключение

Днес научихме колко седмици се прави вторият скрининг по време на бременност, защо е необходима тази процедура и колко информативна е тя. Кажете ни в коментарите, ако сте били насрочени за скрининг през втория триместър, какво показват тестовете. И не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи..

Втори скрининг по време на бременност

В съвременния свят информацията за здравето може би заема едно от първите места сред информацията, която хората се интересуват повече от всичко друго. И информацията за управлението на бременността е най-търсена, тъй като днес жените са наясно: не само здравето, но и животът на бъдещия човек често зависи от това как преминават тези девет месеца. Ето защо радостта от предстоящата среща с детето винаги е придружена от безпокойство относно състоянието на здравето му. Но ако по-рано тези преживявания биха могли да продължат всички девет месеца, днес има втори скрининг по време на бременност, който помага да се разбере с известна степен на сигурност как бебето расте в утробата и как се развива..

Нека се опитаме да разберем задълбочено: кой трябва да се подложи на 2 скрининга по време на бременност, какви процедури може да предпише лекарят през втория триместър, какво точно ще покажат резултатите от изследванията и кой път да изберем, когато се получат отрицателни резултати от теста.

Колко време се прави 2 скрининг по време на бременност

Възможността за скрининг с цел откриване на възможни проблеми в развитието на нероденото дете се появи не толкова отдавна - той започна да се провежда за бъдещи майки едва през 2000 година. Обикновено първият скрининг се прави на 10-13 седмица от бременността: това проучване помага да се идентифицират рисковете, свързани с наличието на хромозомни аномалии при плода. Вторият преглед, като правило, се извършва на 16-20 седмица от бременността, но лекарите са склонни да предписват такъв скрининг преди началото на 19-та седмица, тъй като диагностиката по това време ще покаже по-надеждни резултати, отколкото по-късно. Скринингът може да бъде пълен или непълен, включително например само ултразвуково сканиране (ултразвук): в този случай може да се предпише по-късно, на 19-22 седмици от бременността.

Защо се прави 2 скрининг по време на бременност? Основната задача на изследването е или да опровергае резултатите от първия скрининг (обикновено отрицателни), или да ги потвърди. Получените показатели се подлагат на задълбочен анализ, след което се сравняват със стойностите, взети като норма. Когато се сравняват, става очевидно как плодът се развива и расте..

Кога е необходим скрининг през втория триместър на бременността?

 • ако и двамата родители са над 35 години;
 • когато в семейството има наследствени генетични заболявания;
 • ако бременната жена е имала вирусна инфекция в ранните стадии: някои на пръв поглед „безвредни“ заболявания могат да повлияят отрицателно на здравето на нероденото дете;
 • ако жената има анамнеза за случаи, свързани със замразена бременност, спонтанен аборт, мъртво раждане;
 • когато бременна жена е използвала лекарства, които имат тератогенен ефект;
 • ако бъдещата майка или баща имат алкохолна или наркотична зависимост;
 • ако са открити хромозомни аномалии при деца, родени от предишна бременност;
 • ако бъдещата майка е диагностицирана с хронични или автоимунни заболявания, които могат да повлияят на развитието на нероденото дете и неговия растеж;
 • в случаите на откриване на злокачествени новообразувания при жена, която вече е в третия месец или по-късно в бременността;
 • когато един от родителите на нероденото дете, малко преди зачеването или през този период, е работил в индустрия, в която е налице облъчване или има статут на „вредно“.

Вторият скрининг по време на бременност ви позволява да видите онези проблеми и патологии, които не могат да бъдат открити в ранните етапи. Освен това скринингът помага да се определят очакваните рискове от опасни състояния, които могат да се развият в близко бъдеще, както и да се видят отклонения във функционирането на основните системи на плода. И въпреки че проучванията, проведени при първия скрининг, се считат от лекарите за по-информативни, важността на втория скрининг не трябва да се подценява. Всъщност много бременни жени с нетърпение очакват потвърждение или опровержение на получената по-рано информация..

Какви тестове и изследвания включват втория скрининг по време на бременност

При скрининга през втория триместър специалистите ще разгледат само два параметъра - показателите на ултразвуково изследване и биохимичен анализ на кръвни съставки. Това е достатъчно, за да се направи предварителна диагноза на състоянието на плода..

Какво ще покаже ултразвукът през втория триместър

Бебето в утробата се развива толкова бързо, че докато бъде проверен вторият триместър, ще забележите как външният вид и физическите параметри на бебето очевидно са се променили. Всичко това ще ви позволи да видите ултразвуковото изследване: благодарение на него лекарят ще оцени съответствието със стандартите на физическите данни на плода, ще види дали има признаци на патологични състояния. Също така, по време на ултразвук, лекарят ще оцени състоянието на плацентата и матката и ако стане необходимо да се изяснят данните за състоянието на кръвоносната система, ще се извърши ултразвуково изследване с доплер.

По време на ултразвуковото сканиране при втория скрининг по време на бременност:

 • лекарят ще оцени структурата на главата и контурите на лицето на плода: специално внимание ще се обърне на размера и структурата на носните кости, липсата (или наличието) на цепнатина между носната и устната кухина, процеса на формиране на очните ябълки;
 • лекарят задълбочено ще определи размера на плода, ще прецени дали броят на пръстите на ръцете и краката е нормален;
 • специалистът също така ще определи колко зрели са белите дробове на плода и дали тяхното развитие съответства на акушерския период на бременността;
 • ще бъдат забележими проблеми със състоянието и формирането на сърцето и развитието на гръбначния мозък и мозъка;
 • много вътрешни органи по времето на втория скрининг вече трябва да се формират, поради което тяхното местоположение, структура и състояние са ясно видими при ултразвуковото изследване;
 • лекарят също ще отбележи в какъв обем вода трябва да се развие плодът, какъв тонус има матката в момента, в какво състояние са придатъците на жената;
 • дебелината на стените и нивото на зрялост на плацентата са важни;
 • лекарят ще обърне внимание на организацията на притока на кръв в съдовете на матката, както и на функционирането на пъпните артерии и средния съд на мозъка на детето;

За да определи доколко ефективни са съдовете на матката, лекарят ще проведе отделни изследвания на лявата и дясната артерия, тъй като при изследване само на едната страна резултатите обикновено са неверни. Как може да се обясни това? Факт е, че когато възникне състояние на гестоза (късна токсикоза), нарушение на притока на кръв възниква само в една артерия на матката. Това състояние се счита за една от опасните патологии, което често води до преждевременно раждане или дори смърт на новородено..

Ако плодът е успешно разположен в матката, тогава при втория скрининг по време на бременност вече ще знаете пола на нероденото дете, тъй като през този период основните полови характеристики вече ще са очевидни.

Вторият ултразвук не изисква специални препарати и процедури. Въпреки това, през деня за процедурата, опитайте се да не ядете храни, съдържащи потенциални алергени - шоколад, какао, морски дарове, цитрусови плодове, пържени и мазни храни..

Също така трябва да се помни, че условието за ултразвуково сканиране е незапълнен пикочен мехур. За да се получат висококачествени резултати от това изследване, достатъчно количество околоплодна течност в матката е напълно достатъчно..

Показатели за нормален ултразвук

Ултразвукът при втория скрининг по време на бременност се извършва трансабдоминално, т.е. по повърхностен начин. Тази техника ви позволява да видите не само състоянието на плода, но и да оцените вътрешните органи на бременната жена - възможното наличие на тумори (при условие, че те не са с малки размери), да оцените общата картина на състоянието на тазовите органи. Техниката не изисква специално обучение, абсолютно е безвредна за тялото на майката и нероденото дете и освен това е безболезнена. Лекарят ще приложи специален гел върху корема, който ще позволи на ултразвуковия сигнал да даде по-ясно изображение. За да го получи и да изследва необходимия орган на плода или майката, лекарят прокарва сензор върху кожата.

Всички необходими оценки и измервания се извършват въз основа на данните в картината на монитора. Също така, разглеждайки общото "видео", лекарят визуално оценява състоянието и външния вид на детето. За да оцени маточните съдове, ултразвуковият лекар ще приложи специален индекс на резистентност: по време на втория скрининг 0,38-0,7 единици ще се считат за нормални. За провеждането на такова проучване обаче е необходимо условие: детето трябва да е в покой и да не прави бързи движения. В същото време се измерва и пулсът на бебето, чиито показатели трябва да бъдат в диапазона от 119-161 удара в минута..

За да се изключат всякакви патологични моменти при ултразвук, лекарят преди всичко обръща внимание на състоянието на средната артерия на мозъка - в тази област не трябва да има хипоксия. Намаленият индекс на пулсации може да открие този проблем. Ако се диагностицира рязко увеличение на този показател, това може да означава мозъчен кръвоизлив. Нормалните показатели на индекса на пулсацията по време на втория скрининг са в диапазона от 1,35-2,32 единици.

2 скрининг по време на бременност: когато се предписва кръвен тест

Обикновено лекарят не предписва биохимичен анализ на кръвен серум, но само ако според резултатите от ултразвуково сканиране той подозира или открива патология. Ако обаче вземете независимо решение да направите пълен скрининг, лекарят няма да ви откаже.

Какви показатели се вземат предвид при изследването на кръвта

Първият от тях е нивото на човешки хорион гонадотропин (hCG, изчислено е в mg / ml). HCG е един от основните тестове при бременни жени и неслучайно се нарича „изследване на нивото на хормона на бременността“. Човешкият хорион гонадотропин е активен хормон, чието производство започва по време на формирането на ембриона и след това продължава през цялата бременност..

Вторият важен показател е нивото на естриол (изчислено в mmol / l). Естриолът (Е3) се нарича още естроген. Това е неактивен вторичен женски полови хормон, който се произвежда от яйчниковия фоликуларен апарат при жените..

ACE (ангиотензин конвертиращ ензим, изчислен в IU / ml) е специален ензим, който се намира в малки дози в епителната тъкан на бъбреците и в големи количества в човешките бели дробове и в кръвния серум. Нивото на АСЕ е важно, когато лекарят определя колко нормален е метаболизмът на електролита и водата в тялото на жената..

Понякога тези три общи показателя допълват четвъртия, като определят нивото на друг хормон - инхибин А. Той се произвежда в женските фоликули и показва колко достатъчен е фоликуларният резерв на жената..

Какви данни в кръвния тест пораждат съмнение за патология?

 • ако подозирате синдром на Даун при плода, нивото на hCG се повишава, докато показателите на други хормони намаляват;
 • подозирате синдром на Edwardas, ако всички хормонални нива намалят;
 • повишената концентрация на EZ и AFP ще покаже некроза на черния дроб, дефект във формирането на нервна тръба или синдром на Meckel, а hCG ще поддържа нормална концентрация;
 • ако инфекция е навлязла в областта на плода или се установи, че плацентата е дефицитна, нивото на свободния естриол ще намалее; същият показател може да се види в резултат на прием на антибиотици от бременна жена.

Сериозните отклонения от стандартните показатели в биохимичния кръвен тест дават основание на лекаря да проведе процедурата за амниоцентеза. Това е пункция в коремната стена за събиране на малко количество околоплодна течност, която след това се изпраща в лабораторията за изследване. Такава диагноза е високо надеждна (около 99%) и дава възможност да се направи окончателно заключение за наличието или отсъствието на патология при плода..

Трябва да се отбележи, че биохимичен кръвен тест по време на скринингов период 2 по време на бременност се извършва на празен стомах. Важно е да не сте стресирани преди изследването и да сте в спокойно настроение, както и да не претоварвате физически и да се въздържате от полов акт..

Програма за изчисляване на нивото на риска

Всички данни, получени от резултатите от анализите, се анализират от компютърна програма, която изчислява MoM коефициента: с помощта на този коефициент се изчислява рискът от дете с хромозомни аномалии, докато нормата е 1: 380.

Отрицателният втори скрининг води до бременност

Въпреки сигурността на втория скрининг, тези проучвания все още не са 100% точни. Следователно, дори резултатите от ултразвук и биохимични кръвни тестове да са показали рисковете от хромозомни аномалии на плода, има надежда бебето да се роди напълно здраво. Това обаче ще бъде по-скоро щастлива случайност, отколкото изключение от правилото. Ето защо, ако генетик и гинеколог ви информират за високия риск от патологии в плода, бъдете подготвени за всеки резултат..

В какви случаи проучването може да покаже фалшиви резултати:

 • ако плодовете са достатъчно големи;
 • когато бременна жена носи близнаци или тризнаци;
 • ако датата на зачеването е била неправилно определена;
 • когато семейството използва IVF методи;
 • ако бъдещата майка е с твърде ниско телесно тегло или, напротив, е с наднормено тегло;
 • когато жената има диабет.

Отрицателни резултати: какво да правя?

Вторият период на скрининг попада в средата на бременността, така че лекарите вече не говорят за прекратяването му по медицински причини. Понякога има случаи, когато патологията на плода може да бъде коригирана с медицински методи - в този случай има надежда и лекарите ще предложат на бременната жена избор от възможни манипулации и интервенции. Ако отрицателните резултати от втория скрининг показват висок риск от развитие на аномалии (в съотношение 1: 360) без надежда да обърнат процеса, тогава жената се предлага да вземе решение за изкуствено раждане.

Във всеки случай и двамата родители ще трябва да вземат трудното решение за запазване или прекъсване на бременността. Когато има шанс за корекция на патологията, бъдещата майка е обяснена с всички подробности: какви съвременни методи за коригиране на ситуацията съществуват, колко рискови са те, възможни ли са усложнения по време на интервенцията и какви са общите шансове за раждане на здраво бебе.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

2 скрининг по време на бременност. Какво е включено?

За родителите

За деца

Популярни днес

Вторият скрининг за бременни жени е изчерпателна диагноза, необходима за идентифициране на възможни патологии и аномалии в развитието на ембриона. Процедурата също помага да се потвърдят резултатите от първия скрининг. В тази статия ще говорим за времето, характеристиките на подготовката и резултатите.

Какво е скрининг

Скринингът, в превод от английски, означава „пресяване“, тоест идентифициране на жени в „интересна позиция“, които са изложени на риск. След приключване на този преглед, ако е необходимо, жената може да бъде изпратена за допълнителни тестове, които потвърждават или отричат ​​резултатите от скрининговата диагностика.

Процедурата за скрининг се извършва на определени етапи от бременността. Включва:

 1. Извършване на ултразвуково изследване, извършено на апарат от експертен клас не от обикновен лекар, а от специалист, който се занимава специално с идентифицирането на фетални малформации.
 2. Доставка на тестове за определяне на количеството на различни хормони. На 1-ви скрининг като правило се определят 2 хормона, а в случай на 2-ри скрининг лекарят трябва да реши този въпрос въз основа на всеки конкретен случай..

Кога се извършва 2-рия скрининг?

Тази диагноза може да се извърши от 16 до 20 седмици от бременността. Този интервал от време е изключително важен, особено за биохимичен кръвен тест, тъй като хормоналните показатели не остават стабилни, а постоянно се променят.Първо се извършва ултразвукова диагностика и след това се изпраща за кръводаряване..

Моля, имайте предвид, че много лекари смятат, че най-точните резултати от втория скрининг за бременност могат да бъдат получени на 17 седмица.

В какви случаи е необходимо да се извърши 2-ри скрининг

Индикациите за процедурата остават същите, както през 1-ви триместър. Задължително е да се направи това проучване в следните случаи:

 • ако бъдещите родители са роднини;
 • жена е претърпяла остра бактериална или вирусна патология по време на бременност;
 • бъдещата майка има генетично заболяване, което може да се предаде на бебето;
 • единият или двамата бъдещи родители страдат от генетична (хромозомна) патология;
 • по-рано една жена имаше спонтанни аборти, имаше ранно раждане;
 • семейството вече има дете с аномалии в развитието;
 • една или повече бременности на жена са довели до смърт на плода;

Освен това лекарите определено ще ви насочат към 2-рия скрининг, ако:

 • при първия ултразвуков преглед (извършен на 14 седмици и по-късно) е разкрито наличието на аномалии в развитието на ембриона (ако това се случи на по-ранна дата, жената ще бъде изпратена за скрининг на 1 триместър);
 • във времевия интервал от 14 до 20 седмици жената страда от остра инфекциозна патология;
 • образуването на различни етиологии е разкрито по-късно от четиринадесетата седмица.

В последните две ситуации бременната жена ще трябва да се консултира с генетик, който ще заключи колко е важно в тази ситуация да се извърши пълен скрининг. В някои случаи лекарите се ограничават само до многократна ултразвукова диагностика без кръвен тест..

Какво ще покаже това проучване

Нека разгледаме отблизо какво точно ще определи специалистът по време на втория скрининг.

При ултразвуково изследване:

 • определя се дължината на тялото на плода, както и дължината на костите;
 • показатели за обиколка на главата, гърдите и корема;
 • измерете назолабиалния триъгълник;
 • можете да прецените колко симетрично се развиват лицевите структури;
 • определя се състоянието на структурите на черепа и гръбначния стълб;
 • диагностицират състоянието на вътрешните органи на плода, както и на майчините органи.

При биохимичен скрининг се предлага да се оценят показателите на три или четири хормона. Така че се открива нивото на хорион гонадотропин, инхибин А, неконюгирана форма на естриол и алфа-фетопротеин в кръвта на бременна жена. И така, какви трябва да бъдат показателите на тези хормони в нормално състояние:

1Хорион гонадотропинНормалното му количество в кръвта по това време варира от 10 до 35 хиляди IU / ml. В този случай е важно не само да се идентифицира неговото количество, но и да се сравни неговото съотношение с количеството на други изследвани хормони, а именно естриол и алфа-фетопротеин. Това също ще помогне да се идентифицират възможните патологии.
2Алфа-фетопротеинПовечето от този хормон се произвеждат в черния дроб на ембриона. Алфа-фетопротеинът има защитни свойства за плода, предотвратява имунната система на бременната жена да приеме плода като чуждо тяло
3ЕстриолПървоначалното производство на този хормон се случва в плацентата и след това естриолът започва да се произвежда в черния дроб на плода с участието на надбъбречните жлези. Естриолът е важен за подготовката на матката и млечните жлези за раждането на бебето и последващото кърмене. Количеството на хормона постепенно се увеличава през цялата бременност.
4Инхибин АТова вещество е необходимо, за да се предотврати узряването на нови яйцеклетки по време на бременност. Индексът на хормоните при нормални условия трябва постепенно да намалява. Повишеното количество инхибин А в кръвта на бременна жена показва патологията на Даун

Така например, при наличието на синдром на Едуардс, нивата на hCG са значително по-ниски от нормалните, а нивото на фетопротеин също остава ниско. В случай на необичайно развитие на нервната система, хорион гонадотропин ще бъде нормален с повишено ниво на фетопротеин.

С намалено количество на хормона Алфа-фетопротеин, можем да говорим за предпоставките за развитие на синдрома на Даун, Едуардс или вътрематочна фетална смърт. Повишеното количество алфа-фетопротеин показва възможни нарушения в развитието на нервната тръба, както и някои патологии на стомашно-чревния тракт. Хормонът трябва да се оценява заедно с други данни.

Значително увеличение на естриола може да показва многоплодна бременност или голям плод. Концентрацията на естриол може да намалее поради различни хромозомни патологии..

Разбира се, данните, получени при биохимичен кръвен тест, са само предположение за наличието на едно или друго разстройство. Няма нужда да се паникьосвате преди време или да се настройвате на лошото, защото със сигурност само родено дете може да бъде диагностицирано, а всичко останало остава само предположение.

Особености на подготовката

Както вече беше посочено по-рано, 2-рият скрининг включва два прегледа: ултразвукова диагностика и кръвен тест за хормони.

Не се изисква специално обучение за ултразвуково изследване. По това време червата се придвижват назад поради натиска на уголемената матка, а пикочният мехур, който преди е служил като прозорец за ултразвук, сега се заменя с околоплодна течност.

За разлика от първия триместър, когато ултразвукът може да се извърши по два начина: чрез въвеждане на сензор във влагалището или чрез прилагане върху кожата на корема, през втория триместър остава само последната опция за диагностика.

Подготовката е необходима за биохимични изследвания. В деня преди даряването на кръв трябва напълно да изключите консумацията на следните храни:

 • шоколад (това включва всички какаови продукти);
 • цитрусови плодове;
 • Морска храна;
 • твърде мазни и пържени храни.

В деня на изследването трябва да откажете изобщо да ядете в продължение на 4-6 часа. Разрешено е само да се пие обикновена вода, която не съдържа газ, но дори и тогава не повече от 150 милилитра.

Видео - прожекция за второ тримесечие

резултати

Някои жени са изправени пред такава неприятна ситуация, че 2-рият скрининг показва лоши резултати. Разбира се, това е много неприятно и вълнуващо, но все пак се опитайте да не изпадате в паника. Резултатите от проучването показват само голяма вероятност за поява на различни патологии, но по никакъв начин не са 100% гаранция за това.

Както и да е, ако при втория скрининг е установено поне едно отклонение от нормата, бременната жена ще бъде изпратена за допълнителни изследвания..

В допълнение, резултатите от теста може да не отговарят на нормата поради влиянието на определени фактори:

 • ако жената не забременее по естествен път, но благодарение на ин витро оплождане;
 • ако бременна жена е с наднормено тегло;
 • ако има различни хронични патологии (например захарен диабет и други);
 • ако бъдещата майка не се откаже от зависимости и продължи да пуши, да пие алкохол и т.н..

Тук можем да добавим и факта, че в случай на многоплодна бременност няма смисъл да се провежда биохимичен кръвен тест. При анализа абсолютно всички показатели ще бъдат увеличени и лекарите няма да могат да изчислят риска от възможни патологии и нарушения в развитието. Ултразвуковата диагностика се извършва както обикновено.

Благодарение на втория скрининг за бременност, жената и нейният лекар имат възможност да получат информация относно състоянието на плода, развитието му, както и хода на бременността. Задължително е да се проведе скринингово проучване през първия и втория триместър, а през 3-тия триместър тази процедура се използва само ако има специални индикации..

Не се страхувайте от това проучване - то няма да навреди на вашето здраве или здравето на малкия човек.

Съвет: Извършете всички прожекции в една и съща лаборатория, това значително ще опрости процеса на декодиране на получените резултати за лекаря.

Да правиш или не?

Със сигурност няма еднозначен отговор на този въпрос. От една страна, е много по-добре да се идентифицират сериозни аномалии в развитието, когато ембрионът е в ранен стадий и има възможност за прекъсване на бременността. От друга страна, днес техниката не е достатъчно информативна, за да се вземе толкова сериозно решение..

Следователно всичко е индивидуално, решението във всеки случай се взема от родителите, лекарят може само да изрази мнението си по този въпрос. Друг е въпросът, че не трябва да вярвате сляпо на получените резултати и винаги трябва да се настройвате само за доброто..

Както и да е, придържайте се към всички препоръки на Вашия лекар и не пренебрегвайте рутинните прегледи. Те ще ви помогнат да избегнете различни неприятни ситуации, така че бременността да завърши със здраво бебе..

Хареса ли ви материалът? Моля оценете!

Прожекция на 2-ри триместър: време и норми

И така, желаният тест с две ленти беше поставен в плик "за бъдещите поколения", бременността беше потвърдена с ултразвук, всяка седмица трябва да ходите в предродилна клиника с буркани с тестове... Постепенно бъдещата майка започва да свиква с необичайна рутина, в която тя вече отговаря за две ( или за трима).

След проучване през първия триместър изглежда, че можете да се успокоите и да се отпуснете малко, но това не беше така: лекарят казва, че след месец трябва да се повтори кръвното изследване за хормони и ултразвук. Защо е необходим този втори скрининг??

Какво е?

Първо, малко терминология. Скринингът е дума от английски произход, което означава „пресяване“, „сортиране“, „подбор“. В медицината скринингът означава масивни и относително прости прегледи на големи групи хора за идентифициране на риска от развитие на определени заболявания (рискови групи).

Пренатална на латински означава "пренатална". Понятието "пренатално" може да се прилага само за периода на вътрематочно развитие на плода (преди раждането) и не бива да се бърка с подобното, но с различно значение думата "перинатално" - период от време, който съчетава:

 • развитие на плода от 22 седмици на вътреутробния живот до раждането;
 • действителният период на раждане;
 • първите 7 дни (168 часа) от живота на новороденото;

Триместърът е период от време, равен на три месеца. Нормалната човешка бременност обикновено продължава 38-42 седмици. Има три триместра:

 • I - 1-13 седмици;
 • II - 14-26 седмици;
 • III - от 27 седмици до раждането.

Пренаталният скрининг през втория триместър е набор от изследвания, които трябва да бъдат завършени на 15-22 седмици, за да се определи вероятността от рискове от наследствени и генетични заболявания на плода. За целта използвайте два допълнителни теста:

 • Ултразвуково изследване през втория триместър (ултразвук-II) - планирано, задължително за всички;
 • Кръвен тест за специфични гравидарни (от латински "graviditas" - бременност) хормони (биохимичен скрининг през второто тримесечие - BCS-II или "троен тест") - се извършва, ако е посочено.

Протоколът за пренатален скрининг е разработен от Фондацията за фетална медицина (FMF) и се използва в цял свят. Скринингът за второ тримесечие се провежда в Русия повече от 20 години. Първата прожекция е малко „по-млада“ и влезе в практиката в началото на 2000-те. При изследване през втория триместър трябва да се вземат предвид данните за HD скрининг и ултразвук, извършен на 11-13 седмица.

За разлика от изследванията през първия триместър, BCS-II и ултразвук-II се извършват през различни гестационни седмици.

С развитието на технологиите в центровете за семейно планиране и частни клиники, вместо вече познатия двуизмерен ултразвук, все по-често се използват 3D устройства, които дават обемно изображение (помага за по-добра оценка на анатомията на плода) и дори 4D (движещо се обемно изображение).

Необходимостта от изследвания

През девет месеца на бременността от една оплодена яйцеклетка - зигота се образува сложна саморегулираща се система, състояща се от плод и плацента. Той обединява около сто трилиона (!) Клетки, които умират и се обновяват, образувайки органи и системи, които непрекъснато взаимодействат помежду си и с тялото на бременна жена.

Чрез бъдещата майка този удивителен многоклетъчен организъм е постоянно повлиян от много фактори на външната и вътрешната среда в различни комбинации. Следователно, всяка бременност, дори при един чифт родители, е уникална и единствена по рода си..

Ембрионът в процеса на индивидуалното си развитие в утробата на майката (в процеса на онтогенеза) непрекъснато се променя, повтаряйки целия еволюционен път на живот на животните на планетата Земя: на някои етапи той прилича на риба, след това на гущер, дори има опашка. Едва в края на 8-та седмица от бременността ембрионът се превръща в плод: всички основни органи и системи като цяло вече са оформени, но тяхната структура все още е много различна от това, което трябва да има доносеното новородено.

Понякога програмата за онтогенези се проваля. Всъщност това не се случва толкова рядко, но обикновено една жена дори не подозира, че е бременна: просто следващият период дойде малко по-рано или малко по-късно от обикновено. Това се случва с много груби нарушения на наследствената структура на ембриона, най-често с промени в цели хромозомни набори - полиплоидии.

Нормалният хромозомен набор (кариотип) на човек се състои от 22 двойки хромозоми: 44 „парчета“ автозоми (соматични хромозоми) и една двойка полови хромозоми: XX при жените и XY при мъжете. Пълният състав на нормалния кариотип е написан "46, XX" или "46, XY".

Промените в наследствения материал на ембриона могат да бъдат по-малко тежки: има дефектен ген (малка част от хромозомата) или една допълнителна хромозома в клетъчното ядро ​​(тризомия). Понякога кариотипът обикновено е нормален, но ембрионалният период трябва да бъде изложен на някакъв неблагоприятен фактор, който е причинил увреждане на тъканите на плода. В такива ситуации бременността продължава да напредва, но се образуват отклонения в нормалното развитие на системите и органите..

Провеждат се скринингови прегледи на бъдещи майки, за да се идентифицират навреме тези отклонения и да се даде възможност на жената и нейното семейство да избират по-нататъшни действия.

Основните цели на втория скрининг:

 • за изясняване на степента на риск от развитие на тризомии в плода на 13, 18 и 21 двойки хромозоми (синдроми на Патау, Едуардс и Даун);
 • за оценка на вероятността от образуване на аномалии на нервната система (гръбначна херния, аненцефалия);
 • оценява общото състояние на плода (съответствие на размерите на маркера на главата, багажника, крайниците с гестационната възраст);
 • идентифициране на възможни отклонения в състоянието на околоплодната течност, плацентата, стените на матката и цервикалния канал.

Особено внимание се отделя на идентифицирането на синдрома на Даун. Появата на допълнителни 13 или 18 хромозоми и патологията на нервната тръба се проявяват не само от аномалии в кръвния тест, но също така и от дефекти на органи, които могат да бъдат открити на експерт ултразвук. При синдрома на Даун плодът може да няма груби анатомични нарушения и е невъзможно да се оцени интелигентността и когнитивните функции вътреутробно. Следователно, ако се подозира автозома на тризомия 21, вторият биохимичен скрининг играе основна роля..

Дати

BHS-II и ултразвук-II се извършват по различно време. Вторият биохимичен скрининг се нарича още "троен тест". Оптималното време за преминаването му е периодът от началото на 16-та седмица до 6 дни от 18-та седмица. От 19-та седмица хормоните, които се определят по време на втория тест (свободен естриол, човешки хорионгонадотропин и алфа-фетопротеин), започват активно да се синтезират от плацентата и черния дроб на нероденото дете. Нивото им се променя и може да изкриви резултатите.

Предпочитаната времева рамка за втори ултразвук е бременността 19-20 седмици. Ултразвуковото сканиране е разрешено дори по-късно, до 24 седмици, но е препоръчително да се спазват сроковете до 21-22 седмици. По това време вече можете ясно да видите анатомичната структура на плода и да идентифицирате груби (несъвместими с живота или причиняващи увреждания на нероденото дете) дефекти в развитието, например аненцефалия (няма големи полукълба на мозъка), остеогенеза имперфекта (вътрематочна поради патологичната чупливост на костите, образуват се множество фрактури) и да прекъсне бременността по медицински причини.

Ако има висок риск от тризомия 21 двойки хромозоми (синдром на Даун), все още ще има достатъчно време, така че със съгласието на родителите лекарите да могат да проведат амниоцентеза (да вземат фетални клетки от околоплодната течност) и да преброят броя на хромозомите.

Медицински аборт се извършва преди 22 седмици, на по-късна дата е необходимо да се прибегне до индуциран труд, което е по-лошо за жената и нейното репродуктивно здраве.

Какво гледат?

Вече беше споменато по-горе, че вторият скрининг може да се състои от една (ултразвук) или две процедури (ултразвук и BCS). Когато се извършват два прегледа, те говорят за комбиниран скрининг на втория триместър, той също включва консултация с генетик за интерпретиране на резултатите.

С ултразвук от втория триместър се оценява следното:

 • Колко плода са в матката, е сърдечният ритъм, сърдечната честота, чрез която част (главата или плячката) плодът е разположен в родовия канал (главата или седалището). Ако бременна жена има близнаци, всички допълнителни изследвания задължително се извършват за всеки от плодовете, повече внимание се обръща на структурата на плацентата (или плацентата).
 • Параметрите на плода (наречени фетометрия) се измерват за това:
  1. главата на плода между туберкулите на теменните кости (бипариетален размер - BPD); разстоянието между най-отдалечените ъгли на челото и тила (челно-тилен размер - LZR);
  2. обиколка на главата и корема;
  3. размера на дългите тръбни кости на ръцете и краката (бедрената кост, раменната кост, долната част на крака и предмишницата). Лекарят на ултразвук сравнява измерванията с нормата по специални таблици и прави заключение за развитието на нероденото дете (колко пропорционално и съответства на гестационната възраст) и определя прогнозното тегло на плода.

С помощта на фетометрия бебето може да открие забавяне в развитието или да подозира лезия при някои заболявания на майката (например диабет). Тези данни ще помогнат да се предпише своевременно необходимото лечение и да се избегнат допълнителни усложнения в случай на прогресия на бременността..

 • Анатомия на плода. Съответствието на показателите на вътрешните органи с нормата се оценява изчерпателно. Вземат се предвид не само конкретни размери, но и качеството на визуализация на ултразвуков монитор, общото състояние, взаимоотношенията и пропорционалността. Оценено:
  1. кости на мозъчната част на черепа (липсва при аненцефалия);
  2. мозъкът като цяло и състоянието на неговата цереброспинална течност (странични вентрикули, cisterna magna);
  3. лицев череп (очни кухини, носна кост, назолабиален триъгълник). Намаляването на размера на носната кост е характерно за синдрома на Даун. Прекъсванията в сигнала в областта на носогубния триъгълник показват цепнатина на устната и небцето;
  4. как се формират крайниците;
  5. гръбначен стълб: непрекъснатост, форма на прешлените;
  6. бели дробове;
  7. сърце: броят на сърдечните камери, тяхното съотношение.
  8. стомах, черва, черен дроб;
  9. целостта на коремната стена - за изключване на херния на пъпната връв или цепнатина;
  10. бъбреци и пикочен мехур - наличие, размер, структура. Двустранното разширяване на таза е косвен признак за тризомия 21 двойки;
  11. структурата на външните полови органи помага да се разбере пола на детето.

В периода от 19 до 20 седмици е възможно да се диагностицират много вродени сърдечни дефекти (дефекти на интракардиалната преграда, синдром на лявата хипоплазия, аномалии на аортата и отделяне на белодробна артерия);.

 • Състоянието на стените на матката: има ли признаци на хипертоничност (заплаха от прекъсване), миома. Ако една жена преди това е имала цезарово сечение, зоната на следоперативния белег се проверява внимателно, неговата консистенция.
 • Изчерпателната оценка на плацентата включва:
  1. местоположение в маточната кухина по отношение на вътрешната част на родовия канал: в идеалния случай, високо на една от стените на матката (отпред или отзад). Плацентата може да бъде локализирана на границата с вътрешната част на цервикалния канал (ниско прикрепване) или да го припокрие (представяне). С увеличаване на гестационната възраст плацентата се измества: ниската привързаност се заменя с обичайната, презентацията може да се трансформира в ниска привързаност.
  2. дебелината на плацентарния диск (нормата е около 20 mm);
  3. структура (на 19-20 седмици - хомогенна);
  4. степен на зрялост (обикновено нула през втория триместър)
  5. има ли признаци на откъсване;
 • Пъпна връв: дебелина, колко съдове (три - нормата), качеството на кръвния поток през тях, възможното наличие на възли, признаци на въртене (заплитане) на пъпната връв;
 • Количеството околоплодна течност се характеризира с индекса на околоплодната течност (AFI). Нормата съответства на IAZH 137-212 mm;
 • Състоянието на вътрешната част на родовия канал (истмично-цервикална област): вътрешната ос на шийката на матката обикновено е затворена.

Въз основа на резултатите се прави общо заключение (заключение) за съответствието на плода с гестационната възраст, наличието на вродени аномалии, прояви на плацентарна и истмично-цервикална недостатъчност.

Понастоящем вторият биохимичен скрининг се прави безплатно само за бременни жени в риск. Определени са три маркера:

 • Алфа-фетопротеинът (AFP) е протеин, който прилича на серумен албумин при възрастни. Участва в транспорта на вещества в клетките и предпазва плода от имунни реакции от майката: само половината от гените на плода са „естествени“ за тялото на майката. Другата половина се предава на плода от бащата, тя е „извънземна“. Тялото винаги се бори срещу чужда инвазия (не забравяйте как сте имали ARVI; вирусите също имат гени), но по време на бременност AFP потиска имунната система на плода, така че да не настъпи отхвърляне. Ембрионът започва да произвежда AFP още 5 седмици след зачеването. Това се случва първо в жълтъчната торбичка. Ембрионът екскретира AFP с урина в амниотичната течност, откъдето за отделяне те се абсорбират в кръвта на майката.

След 12 седмици жълтъчната торбичка се намалява и в черния дроб и червата на плода настъпва синтез на AFP. До 16-та седмица нивото на AFP достига концентрации, които могат да се определят чрез диагностични методи в майчината кръв.

 • Човешкият хорион гонадотропин (hCG) е гравидарен хормон на бременността, синтезиран от органи, които се развиват с нероденото дете: до 12 седмици - хорион (предшественик на плацентата), започвайки от втория триместър - директно от плацентата. Извън бременността здравата жена не произвежда този хормон. Неговото присъствие показва аптечния тест за бременност. HCG осигурява нормалното прогресиране на бременността. Общият човешки хорион гонадотропин се състои от две фракции: α-hCG и β-hCG. Свободната субединица β-hCG има по-висока концентрация през първия триместър, поради което именно β-hCG се определя при първия скрининг. На 16-18 седмица общият hCG вече е определен.
 • Преди зачеването свободният естриол се произвежда от яйчниците в ниска концентрация, има ниска биологична активност и бързо се екскретира от тялото. По време на бременността концентрацията му в кръвта на жената се увеличава многократно поради синтеза в плацентата и черния дроб на плода. Този хормон осигурява отпускане на маточните съдове, подобряване на маточно-плацентарния кръвен поток, стимулира растежа и разклоняването на каналите на млечната жлеза при бременна жена, подготвяйки се за кърмене.

как върви?

На датата, назначена от акушер-гинеколога в кабинета, бременната жена дава кръв от вена за тройно изследване. След преминаване на анализа трябва да се попълни специален въпросник (въпросник), където се изисква да се посочи:

 • фамилия, име, бащино име;
 • дата на вземане на кръв;
 • възраст (необходима дата, месец и година на раждане);
 • гестационна възраст по време на вземане на теста;
 • брой на плодовете (моно бременност, близнаци);
 • телесно тегло на пациента по време на вземане на кръв;
 • расова (етническа) принадлежност. По правило живеещите на територията на Руската федерация, независимо от националността, принадлежат към европейската етническа група.

Но ако бременната жена или нейните родители са от Близкия изток, Югоизточна Азия или Африка, етническата принадлежност ще бъде различна.

 • дали бременната жена има диабет тип I и други хронични заболявания;
 • дали бременната жена има никотинова зависимост;
 • как е настъпила бременността (естествено зачеване или IVF). Ако са били използвани асистирани репродуктивни технологии, ще трябва да отговорите на редица допълнителни въпроси, които ще бъдат изяснени от медицински специалист.

Всички въпроси на въпросника не остават без работа - получените отговори са необходими за пренатална оценка на риска от развитие на патология в плода на определен пациент, която се изчислява с помощта на специализирани компютърни програми, като се вземат предвид резултатите от всички тестове в съвкупност, включително данни от ултразвук. Това се нарича комбиниран скрининг.

Задължително е да се разбере и запомни, че скринингът оценява само вероятността, възможния риск от развитие на определена патология при плода и не е окончателна диагноза. За най-пълна оценка въз основа на резултатите от тройния тест се консултира генетик. Данните за BCS-II се сравняват с показателите от първото проучване (BCS-I и ултразвук на 11-13 седмици).

Поради това е желателно първият и вторият скрининг биохимични изследвания да се извършват в същата лаборатория. Това ще улесни лекаря да дешифрира резултатите..

На среща с генетик можете и трябва да зададете на лекаря правилните въпроси за прегледа, да го помолите да обясни неразбираеми термини. Разбирането на целта и характеристиките на скрининга ще помогне на бременната жена да оцени правилно проблема, адекватно да реагира на преобладаващите обстоятелства и заедно с лекаря да избере по-нататъшната тактика на бременността. Ако е необходимо, генетикът може да предпише втора консултация след втория ултразвук на 19-20 седмици.

Вторият ултразвук се извършва трансабдоминално (сензорът на устройството е разположен на предната коремна стена) в легнало положение. Изследването трябва да се извършва от лекар със специализация по пренатална диагностика..

Кой е назначен?

Ултразвукът от втория триместър се прави за всички бременни жени. Дори при липса на риск от вродени малформации на плода, е необходимо да имаме ясна представа за това как се развива: как добавя растеж и маса, колко пропорционално и синхронно се развиват неговите органи.

Освен това се оценява състоянието на матката и плацентата, която от 24-25 седмици започва активно да се трансформира, за да отговори на нарастващите нужди на плода от хранителни вещества и кислород.

За разлика от задължителния първи скрининг за всички бременни жени, биохимичният скрининг през втория триместър понастоящем се извършва за пациенти само ако има специални показания:

 • „Лош“ първи скрининг - резултатите от него показват риск от вродена патология;
 • членовете на семейството имат наследствени заболявания;
 • предишни бременности при жени, завършили с раждането на дете с вродени малформации и / или наследствена патология (хромозомни и генетични заболявания), или е извършено прекъсване на бременността във връзка с откриване на вродена патология в плода;
 • тясно свързан брак;
 • бременната жена е претърпяла инфекциозно заболяване; обаче първият скрининг може да е „добър“;
 • преди това жената е имала спонтанни аборти, особено в краткосрочен план;
 • рак по време на бременност;
 • в ранните етапи на бременността, жената е приемала определени лекарства (например антиконвулсанти, транквиланти, цитостатици, антибиотици) за някои заболявания;
 • възрастта на бъдещата майка е 35+. С напредване на възрастта настъпва стареенето на ооцитите, по-често в тях се получават разграждания на наследствен материал..

Подготовка за анализ

Кръвен тест от вена за тройно изследване трябва да се направи на празен стомах. Обикновено лабораториите вземат кръв за анализ сутрин. Периодът на нощния сън ще бъде периодът от време, когато се въздържате от храна. Сутрин вместо закуска изпийте чаша вода (не чай или кафе) без газ не по-късно от 30-40 минути преди процедурата. Ако трябва да вземете теста по различно време, трябва да спазвате „гладна пауза“ в продължение на 5-6 часа. По това време са изключени всички напитки, с изключение на неподвижната вода.

Не е необходимо да се придържате към някаква специална диета, преди да се предадете, тъй като определените хормони не са пряко свързани с метаболизма. И все пак си струва малко подготовка. Препоръчително е да не ядете много мазни и пържени храни (бекон, кебап, пържени картофи) през деня, преди да вземете кръв от вена, да се въздържате от консумация на какао и шоколад, риба и морски дарове, както и цитрусови плодове.

Не се изисква специална подготовка за втория скринингов ултразвук. През първия триместър, за добра визуализация на ембриона, се извършва ултразвук с препълнен майчин пикочен мехур, за който трябва да изпиете много вода и да се задържите преди изследването.

По време на втория триместър на бременността, акустичният прозорец, необходим за това изследване, се образува естествено от околоплодната течност.

Норми

Източници, посветени на проблемите на пренаталния скрининг, показват различни нива на хормони от тройния тест. Това се дължи на особеностите на методологията за изследване, използвана от определена лаборатория и с използването на различни единици за промяна. Така че, алфа-фетопротеинът може да бъде измерен в U / ml или в IU / ml, а хорион гонадотропин - в U / ml, IU / ml и ng / ml.

По-долу са дадени само приблизителни нива на тройни тестови хормони, в зависимост от гестационната възраст:

 • AFP: 17-19 седмици - 15-95 IU / ml;
 • HCG: в периода от 15 до 25 седмици в диапазона 10x103 - 35x103 IU / ml;
 • Свободен естриол в nmol / l на 17 седмица: 1.17-5.52; на 18-19 седмици: 2,43-11,21.

Едни и същи резултати от тестове, извършени в една и съща лаборатория по едно и също време при различни жени с една и съща гестационна възраст, могат да се интерпретират по различен начин и за единия те ще бъдат норма, а за другия - отклонение. Това се влияе от много обстоятелства, включително:

 • броя на носещите плодове;
 • телесна маса;
 • хронични заболявания и лоши навици;
 • фактът на ин витро оплождане.

В допълнение, чрез промяна на нивото само на един хормон е невъзможно да се определи рискът от една или друга патология. Например, нивото на hCG при малформации на мозъка и гръбначния мозък е в рамките на нормалното. Ето защо си струва да оставите задачата за декодиране на индикатори на специално обучени специалисти..

Генетикът оценява не един показател, а тяхната комбинация. Като се вземат предвид всички нюанси на BHS-II (не забравяйте, че след даряване на кръв от вена се попълва специален въпросник), се изчислява специален коефициент - MoM (множител на медиана) - резултатът от математическото разделение на концентрацията на нивото на хормона в индивидуално изследване на средната скорост за дадена раса, възраст, телесно тегло и гестационна възраст. Стойностите на MoM във всички лаборатории са еднакви, нормата е в диапазона от 0,5 до 2,5, ако жената носи един плод.

Сравнението на резултатите от тройния тест на MoM се използва за изчисляване на степента на риск. Най-общо казано, това може да бъде представено под формата на таблица, където N е нормата, ↓ е намалената; ↑ - над нормата: