По време на щастливото очакване на раждането на дете, трябва да се погрижите за организирането на място за спане. Трябва да изберете детско креватче, матрак и комплект спално бельо. Всички тези предмети трябва да бъдат не само красиви, но и безопасни и практични..

Какво е включено в детския комплект

Има много опции, така че можете да изберете комплекта за бебешкото креватче по ваш вкус. 7 елемента са най-често срещаният комплект. Обикновено се състои от одеяло и възглавница, сенник и страни, както и спално бельо: калъфки за възглавници, чаршафи и завивка.

Всички продукти трябва да бъдат направени само от естествени тъкани. Обикновено се използва грубо бяло или сатен. Синтепонът, лебедовият пух или вълната служат като пълнител.

Размерите могат да бъдат 1,2 х 0,6 м или 1,25 х 0,65 м. Преди да пазарувате, направете измервания на яслата, тъй като те могат да се различават от стандартните.

Какво трябва да бъде одеяло и възглавница

Правилно подбраният комплект за бебешко креватче ще осигури на вашето бебе комфортен и спокоен сън.

 • Възглавница. Тя трябва да е малка, с дебелина не повече от 2 см. През първите месеци от живота възглавницата може да не се използва, тъй като може да причини смущения във формирането на гръбначния стълб на малко човече.
 • Одеяло. Когато го купувате, трябва да вземете предвид сезонността и отоплението на помещението. Най-често комплектите за креватче за новородени имат одеяла с подплатен полиестер. Такъв продукт е лек, възстановява добре формата си и не изисква сложна поддръжка. Напълно възможно е да го изперете на пишеща машина. За топлия сезон си струва да си купите тънко одеяло или хавлиен чаршаф..

На какво трябва да обърнете внимание при избора на сенник и страни

Тези компоненти на комплекта имат защитна функция. Много хора смятат, че навесът е абсолютно непрактичен прахоуловител. Разбира се, ще трябва да се мие често, но, от друга страна, ще може леко да затъмнява светлината, докато бебето спи. Това е особено вярно, ако той не спи в отделна стая. Освен това сенникът прави креватчето привлекателно.

Броните предпазват бебето от течение и създават допълнителен комфорт. Когато бебето се опита да стане, те могат да го предпазят от нараняване в случай на падане. В допълнение, леглото със страни изглежда естетически приятно. Ако е прекалено горещо през лятото, най-добре е да не ги използвате. Това ще позволи на въздуха да циркулира по-добре и бебето няма да е толкова горещо. Страниците, които са включени в комплекта за креватчето за новородено, обикновено са направени в същата цветова схема като останалите аксесоари, поради което те са хармонично комбинирани с тях.

Спално бельо за креватче

Моля, уверете се, че спалното бельо съответства на размера на възглавницата и завивката. Комплектите за креватчета за новородени обикновено включват завивка, калъфка за възглавници и чаршаф. Някои комплекти могат да имат два листа. Това, разбира се, е плюс, тъй като те трябва да се сменят по-често. Чаршафите с ластик по краищата са много удобни за използване, поставят се лесно на матрака и не се мачкат. Производителите често предлагат калъфки за възглавници и завивки с ципове, тази опция е доста практична, особено когато детето стане по-активно.

Изберете комплект за креватче за новородени, в който всички аксесоари са изработени от естествени материи. Синтетиците са лошо дишащи и могат да причинят обрив на пелена и алергични реакции.

Ако не планирате да използвате памперси за еднократна употреба, трябва да се запасите с 5-6 комплекта спално бельо.

Обобщаване: как да изберем правилния комплект за детско креватче за новородени

 • Качество. Това е най-основният критерий. Естествените материи ще осигурят комфорта и безопасността на бебето. Моля, обърнете внимание, че декорните елементи са здраво закрепени. Това важи особено за бутони и други малки части..
 • Оборудване. Комплектите могат да имат различен състав. Ето защо, помислете от какво наистина се нуждаете, когато купувате комплект за детско креватче. 7 артикула е най-често срещаният вариант. Но някои родители купуват отделно одеяло или ортопедична възглавница. Ето защо си струва да изберете комплект без тези аксесоари, това ще ви позволи да не харчите допълнителни пари.
 • Разходи. Цената може до голяма степен да зависи от качеството на продукта, така че не трябва да спестявате. Но в същото време цената на продуктите със сложен декор или от световноизвестни производители може да бъде много по-висока. Ето защо, когато правите избор, вземете предвид съотношението цена-качество.

Разбира се, трябва да вземете предвид дизайна на комплекта. Обикновено аксесоарите имат ярки детски мотиви. За растящото бебе ще бъде приятно да заспи и да се събуди заобиколено от приказни герои или любими животни. И, разбира се, изберете комплект, като вземете предвид дизайна и цветовата схема на цялата стая, в която детето ще спи..

Ако искате да имате оригинален комплект за легло на новородено, не е толкова трудно да го ушиете сами. Този процес ще донесе много удоволствие, а ръчно изработените бебешки аксесоари винаги изглеждат по-привлекателни..

7 грешки при закупуване на спално бельо за новородено или Как да изберем перфектния комплект за креватче?

Мама и татко започват да се подготвят предварително за появата на бебето в семейството. Детско креватче е избрано със специален трепет и внимание: мама оценява моделите детски креватчета от гледна точка на красотата и лекотата на използване, докато баща няма да пренебрегне качеството на материалите и аксесоарите.

Изборът на детски текстил винаги пада върху раменете на жените. Често комплект за креватче се избира набързо, като нещо декоративно и не особено важно, или дори се поръчва на приятели или роднини като подарък за освобождаване от отговорност. И напразно! Бебето прекарва колосално време в кошара до една година, спалното бельо постоянно влиза в контакт с нежната кожа на детето, така че здравословното състояние на трохите ще зависи пряко от качеството на спалното бельо.

Ще се опитаме да ви кажем как да не сгрешите при избора на бебешки комплект за креватче, като използваме примера на най-често срещаните грешки.

1. Избор "по снимка"

Онлайн пазаруването отдавна е най-бързият и удобен начин за пазаруване. Първото нещо, което виждаме във виртуалните витрини, са фотографии. Ако снимката показва спално бельо в любимия ви нюанс или с атрактивен принт, мама вече си представя колко страхотно ще изглежда в детската стая, бързо

превърта през описанието на продукта, приближавайки се до желания бутон „купувам“. След получаване на поръчката се оказва, че цветът в действителност не е същият като на снимката, а връщането на стоката изобщо не е предвидено.

Как да избегнем такова недоразумение? Ако решите да направите покупка чрез онлайн магазин, бъдете изключително внимателни. Ако сте били привлечени от цвета на продукта, опитайте да отворите снимката на сайта от различни устройства (не забравяйте, че цветопредаването е различно на всички устройства). Ако цветът е сходен навсякъде и ви е приятен, няма от какво да се притеснявате. Но, ако на някои от устройствата наистина не ви харесва цветът, опитайте се да изясните подробностите с управителя на магазина (включително дали е възможно да проверите стоките при получаване и да ги върнете) или откажете да купувате „на сляпо“.

2. Намиране на най-ниската цена

Има едно безусловно правило - „доброто спално бельо не може да бъде евтино“. Колкото и да го искаме. Без значение колко красиви думи продавачът описва своя продукт. Ако спалното бельо е извън ценовия диапазон (на първо място, разглеждаме комплекти от подобни тъкани на други производители) и струва няколко пъти по-евтино, тогава това е или некачествена тъкан, или съмнително качество на шиене, или и двете. Малко по-евтин от конкурентите, продуктът може да бъде, ако: купувате директно от производителя и ако производителят е голяма компания (покупките на платове и аксесоари на едро са по-евтини за него).

3. Абсолютно доверие в отзивите

Отзивите са полезни и страхотни, но не винаги обективни. Ако вашият добър приятел ви даде препоръка, особено ако тя самата е майка, тогава в нейните думи няма съмнение. Когато четете отзиви в Интернет обаче, винаги помнете колко често сами ги оставяте.?

Според статистиката отрицателните отзиви се оставят по-често положителни и това вече формира погрешно схващане за продукта. Струва си да се споменат "потребителските" отзиви, обикновено хвалебствени и повтарящи се в масовия брой сайтове. Затова винаги се опитвайте да оценявате отзивите от гледна точка на обективността: ако те пишат, че спалното бельо е повредено след пране, винаги има шанс самият собственик да е нарушил правилата за грижа за продукта, но ако прегледът е,

че производителят издава по-евтин бял кафяв за скъп сатен, трябва да помислите за целесъобразността да купувате стоки под тази марка.

4. Игнориране на състава на продукта

За съжаление префиксът „детски“ към името на продукта отдавна не е гаранция за неговата безопасност и качество. Сега по рафтовете на магазините (и още повече в онлайн магазините) е напълно възможно да намерите бебешко спално бельо, което съдържа синтетични влакна. Производителите си позволяват това, без да разчитат на невежеството или невниманието на майката. Не забравяйте, бебешкото спално бельо трябва да е 100% естествено! Качеството на съня на вашето бебе и състоянието на здравето му ще зависят пряко от състава на спалното бельо.

Ако някога сте спали на нискокачествено спално бельо, вероятно си спомняте тези неприятни усещания: когато прането е електрифицирано, или е твърде хлъзгаво, или твърде твърдо и грубо. Има и случаи, когато от бельото се усеща миризмата на химия и в съня се отпечатва ярък модел върху кожата. А сега си представете колко чувствително е тялото на новороденото бебе, колко нежна е кожата му. Постоянно ще изпитва дискомфорт по време на сън, ще бъде капризен и няма да спи достатъчно. В допълнение, некачественото спално бельо не абсорбира добре влагата, създава „парников“ ефект, нарушава терморегулацията - такова легло не се затопля през зимата, прекалено е горещо през лятото и се образуват кожни раздразнения. Некачествените багрила и пълнители за тъкани често причиняват алергии.

Сега най-добрите естествени тъкани за бебешки спални са: перкал, сатен, кепър и тенцел. Тези тъкани са хигиенични и хипоалергенни и определено няма да навредят на здравето на вашето бебе.

5. Състезавайте се за броя на включените артикули

Един често срещан маркетингов трик е да включите колкото се може повече съставки във вашия комплект за детско креватче! Понякога броят им надхвърля 20 елемента. На купувача изглежда, че такъв комплект със сигурност ще има всичко необходимо, което означава, че изборът в негова полза е направен.

Нека да разберем. От какво точно се нуждае всяко бебе в креватче?

- Спално бельо: по-добре дори не едно. Нито един комплект не е пълен без този артикул. Чаршафите се перат най-често, така че няма да навреди да закупите още няколко парчета към комплекта.

- Покривало за завивка: Също така задължително спално бельо. Често се препоръчва класическото одеяло да се замени с завивка с одеяло или завивка, одеяло с бомба и т.н. Не забравяйте, че подвижното покривало за завивка е много по-перално. Също така е по-икономично и практично да имате няколко заместващи завивки, отколкото много юргани или одеяла..

- Одеяло: ако изборът ви е паднал върху класическата версия - одеяло със свалящо се покривало за завивка

- Възглавница и калъфка: Тези артикули не са задължителни. Много експерти поставят под въпрос необходимостта новороденото да спи на възглавница. Въпреки това, ако е така, тогава трябва да е тънък и плосък. В идеалния случай, както при завивката, да имате възглавница със сменяеми калъфки за възглавници.

- Защитна страна: почти нито един комплект в детско креватче не може без него! Дебатите за ползите от него обаче продължават. Ние вярваме, че дясната страна, с подходящи грижи, не може да донесе нищо освен красота и полза..

Това е всичко необходимо! И ето трикът как да превърнете такъв комплект в набор от 20 или повече елемента:

добавете подложки-възглавници, сенник, пола в долната част на креватчето, одеяло и защитна страна, ние го записваме като "12 странични възглавници". Дали мама действително ще използва половината от тези предмети, остава загадка.

Съветът е само един - ние внимателно четем състава на комплекта и не плащаме прекалено много за ненужни предмети.

6. Закупувайте само добре познати марки

Да, от една страна, текстилът на големи, добре известни производители предполага наличието на фабрика, сертификати за качество и със сигурност много отзиви от купувачите. Но има и недостатъци.

В големите вериги магазини най-вероятно няма да намерите някакъв изключителен, необичаен комплект. Всички те много си приличат по дизайн, различават се само по цвят или приложение. Няма интересни щампи, креативни решения и освен това възможността за промяна на някои детайли.

Компаниите, които произвеждат креватчета, често включват в асортимента си свързани продукти, включително спално бельо за детско креватче. По правило той също не се различава по разнообразие. Това, в

по принцип универсални основни комплекти, които са удобни за „хващане“ заедно с креватчето и не губят време в търсене.
Ако искате да подходите към покупката с креативност и душа, да намерите комплект, който ще даде много положителни емоции не само на детето, но и на родителите, трябва да отделите малко време в търсене.

Последната точка ще се отнася до закупуването на детски текстил в офлайн магазини, защото някои детайли, за съжаление, не могат да бъдат анализирани през екрана на монитора. Винаги, когато е възможно да оцените качеството на постелките на живо, не забравяйте да го използвате! Ако производител отвори магазини и шоуруми, тогава той няма какво да крие и не се срамува да покаже своя продукт на купувача.

7. Липса на внимание към детайлите

Какво имаме предвид? Първо, качеството на шевовете. Не забравяйте да проверите визуално колко гладки, здрави и трайни са шевовете на продукта и дали цветът на нишките съответства на цвета на продукта. Всичко това пряко влияе върху трайността на продукта..

Второ, обърнете внимание на функционалните елементи. Те правят спалното бельо удобно за ежедневна употреба. Например: ластик върху чаршафа ще го фиксира сигурно върху детския матрак, подвижните капаци отстрани ще ви улеснят да се грижите за тях и ще удължите експлоатационния им живот, надеждни панделки здраво ще фиксират страните отстрани на креватчето и др.

На трето място, аксесоарите на продуктите трябва да бъдат не само красиви, но и безопасни: не трябва да има малки елементи,

които бебето може да откъсне и погълне самостоятелно, циповете трябва да бъдат скрити, за да не може детето случайно да се надраска, да няма залепени елементи, тъй като лепилото има токсични свойства, дантелата трябва да е мека и здраво пришита към основата.

Няма дреболии по въпросите за безопасността на бебето, именно от тях се изгражда концепцията за „качество“.

Отговорността за адаптацията на малък човек в голям и непознат свят е на родителите му. Следователно е толкова важно да се създадат най-удобните условия за него..

След като сте направили умишлен, балансиран избор в полза на висококачествено спално бельо за новородено, вие:

- няма да се притеснявате за здравето на детето си, докато спи и стои в креватчето

- спестете от закупуване на много спално бельо, защото качественото бельо ще ви служи дълго време

- лишавайте се от проблеми с грижата за спално бельо - ако правилата за грижа се спазват правилно, висококачественото спално бельо няма да се „свие“ или да се деформира по време на пране, няма да се влоши по време на гладене и пара и няма да загуби цвета си

- ще получите естетическо удоволствие, виждайки как бебето ви хърка сладко в сън в красива и стилна обстановка

Какво е включено в креватчето.

Момичета, свекърът искаше да ни даде комплект за раждане на внук в креватчето на бебето (те попитаха какво да купят, а аз казах, че има всичко, освен комплекта)... Сега свекървата се обажда и казва, хайде заедно, вие ще изберете, а аз ще купя, какво харесвате и питате и какво е включено в този комплект!? И откъде да знам... Мислех, че тъй като те купуват, тогава не е нужно да се задълбочавам в него - в магазина те ще съветват.

И сега най-интересното беше какво имаше в комплекта: красиви страни и какво друго. Спалното бельо е включено или трябва да се вземе отделно. Извинете за глупостта, просто наистина не се задълбочих в тази тема.

Вече купихме кокосов матрак, няма да има балдахин - нашата котка ще виси на него, а ние всъщност не искаме.

БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРИ ПРЕДВАРИТЕЛНО)))

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Имам същата ситуация само с плик гащеризон и комплект за освобождаване
те също казаха, казват, изберете, а ние ще купим
По дяволите, просто нямах достатъчно да отида отново във всички магазини (чувствам се зле)
+ не е удобно, те изведнъж си мислят, че избирам много скъпо
каза, че в този случай не е необходимо и се поръчва чрез интернет

и в креватчето поръчах такъв комплект + мобилни "мечти за пеперуди" тини любов

моят комплект съдържа 8 артикула: сенник, калъфка за възглавница, завивка, чаршаф, възглавница (не е необходима), одеяло, страничен джоб!

Pts различни цени, моята е на снимката имам 2650, има и 4 артикула за 3500 и по-горе! за много дълго време в крайна сметка избрахме най-разумните цени в BIT и СВЕТА на колички и детски легла в Ramstore за parina)))

Какво ви трябва в креватче за новородено

Раждането на дете е важно събитие в живота на всяко семейство. След изписването от болницата майката има много въпроси относно грижите и съня на бебето: трябва ли новородените да спят в креватчета или с майка си в леглото, защо в някои случаи е невъзможно да се поставят играчки в люлката, когато трябва да се изключи наличието на брони. Доброто място за сън е ключът към здравия гръбначен стълб, така че трябва предварително да помислите за висококачествено легло с подходящи размери.

Бебешка кошара и бебе в пашкул

Бебешко място за спане

Какво първо трябва да купите в креватче за новородено, колко ще струва това, което е включено в пълния списък - първите въпроси на бъдещите родители, дори когато току-що са научили за предстоящото добавяне. Някой изобщо не мисли за място за спане, знаейки, че бебето ще лежи тихо в количка или в ръцете на майката през първите месеци, други с вълнение и безпокойство избират качествен атрибут.

Веднага след раждането бебето спи около двадесет часа на ден. За да може развитието му да протича хармонично, трябва да се организира пълноценен сън. Днес индустрията, която продава всички необходими неща за деца, е много развита. Тя може да предложи богат избор на детски легла, люспи, ортопедични матраци, топли за зимата или леки тънки одеяла за бебе, фланелени или памучни пелени, специални възглавници, които трябва да се поставят под гърба на бебето. Ключовият критерий при избора на правилния продукт е безопасността на бебето в креватчето.

Важно! Закупувайки тези или онези аксесоари, има шанс да си купите нещо, което дълго време ще лежи без работа. Детският педиатър и кандидат на медицинските науки, Евгений Комаровски, уверява, че на въпроса дали бебето се нуждае от възглавница в кошара, отговорът е недвусмислен: това няма да е полезно до двегодишна възраст. Според лекаря този атрибут не може да се купи, за да се избегнат тъжни последици..

Необходимо е да закупите нови мебели поне 2 седмици преди доставката. Специфичната миризма ще има време да изчезне след 14 дни и няма да причини дискомфорт нито на майката, нито на бебето. Важно е леглото да е направено от абсолютно естествени суровини, продуктът трябва да има сертификат за качество. Наличието на остри ъгли на конструкцията е знак за нискокачествен продукт, който не си струва да се купува.

Какво да търсите при избора на легло:

 • кадър;
 • основата на леглото и външния му вид;
 • състав на матрака;
 • от какво са направени страните и одеялото;
 • материал за спално бельо.

Видове основи за ясли

Изборът на правилния размер на леглото и неговото разположение в стаята е отговорна и важна задача за родителите. Трябва да се пази от пряка слънчева светлина и течение, не в близост до отоплителни уреди. Стандартите за дължина и ширина на леглото на съвременните модели са 60 * 120 (за първите две години) и 70 * 140 (до училищна възраст).

Бебешка кошара "Promtex" с багажник

Основата е:

 • Плътно - плоско дъно от шперплат, MDF лист;
 • Стелаж или ламеларен - рамка, върху която са фиксирани редове огънати залепени дървени дъски. Този тип основа е за предпочитане, защото помага да се разпредели правилно натоварването от тежестта и да се формира здравословна стойка на бебето..

Брони

Броните са задължителни за бебешкото креватче. Спалните зони могат да бъдат:

 • твърдо;
 • багажник.

Решетъчните страни са прикрепени към напречните греди, а плътните покриват изцяло едната страна. Най-популярни днес са дизайните на зъбни колела и зъбни колела, които помагат за предпазването на бебето от падане и изследват света около него. По-добра циркулация на въздуха с решетъчни страни.

Правила за избор на детско креватче с релси:

 • разстоянието между прътите е 5-6 см, не повече;
 • от ръба на страната до койката - не по-малко от 45 cm.

Брони, възглавници, памучни наслагвания

Страните са направени от дърво, пластмаса, метал, най-популярни са заоблените пръти.

Интересно. За да може бебето да бъде защитено от натъртвания, краката и дръжките му да не падат между релсите, се използват специални меки подложки - брони-подложки.

Те са направени от:

 • тъкани,
 • пластмасов,
 • силикон.

Тези подложки са прикрепени към ламелите с връзки. Силиконовите видове се обличат по краищата на страните и предпазват бебето от наранявания в устната кухина, когато започне да дъвче наоколо.

Има някои мнения, че не трябва да има допълнителни наслагвания отстрани, те са противопоказани. Също така повечето педиатри отговарят отрицателно на въпроса дали е възможно и необходимо бебето да спи на възглавница - това може да има отрицателни последици за здравето му..

Допълнителна информация. В редки случаи, поради наличието на тези аксесоари, имаше внезапно спиране на дишането, когато бебето, заровило нос в възглавница или отстрани, се задуши. Тъй като бебето започва да се преобръща само на 3-4 месеца, някои педиатри препоръчват да се елиминира наличието на тези атрибути в люлката.

Някои модели креватчета ви позволяват да премахнете едната страна на леглото. В този случай можете да преместите леглото на бебето в леглото на родителя. Това улеснява процеса на нощно хранене и позволява на майката да спи по-спокойно..

Детско креватче

Комплектът за креватчето включва:

 • спално бельо;
 • одеяло и възглавница;
 • странични подложки;
 • комплект спално бельо.

Поставен в креватче със страни

За новородено ще бъде достатъчно да имате два комплекта висококачествени естествени спални принадлежности, освен това можете да закупите няколко чаршафа, тъй като те бързо се замърсяват, или пелени.

Спалното бельо е направено от памук, трябва да има приятен, не прекалено ярък цвят, не трябва да има волани, шнурове и бримки, така че трохите да не се заплитат в малки детайли. Важно е тъканта да не избледнява след измиване.

Какво трябва да има в бебешка люлка

Списък на задължителните атрибути на детско креватче:

 • Матрак от качествени суровини;
 • Естествено спално бельо;
 • Зимни и летни одеяла за новородени. Можете да покриете бебето с чаршаф или пелена през лятото, а за зимата да си купите дебело вълнено одеяло..
 • Брони;
 • Има ли нужда бебето от възглавница - всеки родител ще отговори независимо. Приемливо е да вземете анатомична или наклонена възглавница.

Одеяло

Одеяло за новородено се избира в зависимост от температурата в стаята. Ще ви трябват няколко.

Забележка! Важно е бебето да не прегрява, затова трябва да обърнете внимание на съня на бебето. Ако увиете плътно дете, тогава то ще спи неспокойно, бъде капризно.

Детските одеяла за новородени обикновено се разделят на:

 • топло - за студения сезон,
 • бели дробове - за лятото.

При температури над 24 градуса бебето е покрито с обикновена пелена, до 21 градуса - с леко, фланелено одеяло, при 18 - с дебел туид.

Важно! Бебето може да е алергично към вълна, ако одеялото е направено от подплатен полиестер.

Какъв размер одеяло да изберете за новородено зависи от спалното бельо. Одеяла за бебета са от 90 * 90 см до 120 * 120 см.

Детско одеяло с марка Bon Bon

Трябва ли да си купя одеяло за новородено, ако вече има плик? През първите седмици такъв пашкул ще бъде много подходящ, по-късно ще трябва да закупите одеяло.

Матрак

Матраците обикновено не са включени в доставката на детски креватчета, така че родителите трябва да изберат това спално бельо.

Какви са типовете:

 • без пружини;
 • с независим пружинен блок;
 • ортопедични;
 • с пружини - "Бонел".

Детски ортопедичен матрак

За трохите е по-добре да изберете безпружинни видове, където блокът с пълнителя е увит в специален калъф. Можете да изберете като пълнител:

 • естествен или изкуствен латекс;
 • кокосов кокос;
 • морски водорасли;
 • камилска вълна;
 • синтетичен пълнеж.

Матракът трябва да е твърд, за да не страда гръбначният стълб на бебето.

Възглавница

Евгений Комаровски обръща специално внимание на въпроса дали новороденото се нуждае от възглавница в креватчето. Възрастните не могат да спят без този аксесоар, оплаквайки се от главоболие при липса на това нещо. До две години детето изобщо няма да има нужда от този атрибут.

Правилната форма на възглавницата за бебето

Бъдещите родители дълго обмислят каква възглавница трябва да бъде в креватчето на новороденото и след като научат, че не е необходимо да се купуват, те са емоционално объркани, твърдейки, че детето няма да спи достатъчно, ще започне да плаче през нощта и няма да дава почивка на никого. Това е дълбока заблуда.

Преди да отговорите на въпроса дали новороденото може да спи на възглавница, трябва да проучите опасността от неговото присъствие:

 • вероятността от синдром на внезапна детска смърт е висока;
 • по време на преобръщането бебето може да блокира носните проходи насън, когато се зарови в възглавницата;
 • шийните прешлени могат да бъдат повредени;
 • пълнител за възглавници ще предизвика алергична фатална реакция.

Трябва да разберете, че тялото на детето има различна структура от тази на възрастен. Главата на бебето е по-голяма от тялото по площ, така че те трябва да са в една и съща равнина по време на сън.

Забележка! Ще се нуждае ли възглавница от новородено и струва ли си да го купите? Ако се установи, че трохите имат тортиколис, хипертоничност, те имат обилна регургитация, тогава този аксесоар трябва да бъде закупен след консултация с педиатър. Въпреки това, в тази ситуация говорим за ортопедични специални продукти..

Необходими аксесоари

Какво още трябва да закупите:

 • подвижни и окачени играчки - с тях бебето ще се научи да хваща предмети с дръжки, развивайки тактилни усещания;

Мобилни и играчки в креватчето

 • джобове на органайзера, така че всичко да е под ръка в точното време;
 • сенникът ще създаде комфорт и ще премахне ярка дневна светлина;
 • клейон върху матрака, който задържа топлината, абсорбира течността, ако изтече;
 • ролка и нагревателна подложка;
 • гнездо - по желание, на някои деца им е по-лесно да спят на такова място за спане.

Какво да купите за детско креватче е индивидуален въпрос. Детското креватче е необходим аксесоар, винаги могат да бъдат закупени допълнителни части, когато са необходими.

Избор на спално бельо в креватче за новородено

Спалното бельо за новородено е задължителна част от списъка за пазаруване, който правят бъдещите родители. Всъщност изборът на такъв продукт не трябва да бъде труден, но на практика бъдещата майка е изправена пред такова разнообразие от комплекти за креватчето и спалното бельо, че може да бъде много трудно да се направи правилният избор. В тази статия ще ви разкажем за изискванията за спално бельо за новородено, как да не сбъркате с размера и как да изберете правилния комплект, който няма да навреди на вашето бебе..

Характеристика:

Детето ще се нуждае от спално бельо веднага след излизане от болницата. Вкъщи пакетът, който медицинският персонал ще предаде, се разгъва и бебето ще трябва някъде да спи и то спи на тази възраст 22-23 часа на ден. Бельото за бебета има редица разлики от спалните комплекти, използвани от възрастни или деца на средна възраст и по-големи..

Трябва ясно да разберете, че спалното бельо се купува отделно от детското креватче. Комплектът е набор от меки страни за детско креватче, кражба. Включва също калъфка за възглавници, завивка и чаршаф. Но един такъв комплект няма да е достатъчен. Определено трябва да се купи красив комплект. Но съвсем различна задача е изправена пред родителите при избора на заместващ комплект.

За да не изпитвате проблеми при смяна на спално бельо, трябва да имате поне три комплекта спално бельо: единият е най-красивият комплект с балдахин, избран за основен, а два са отделни.

Спалното бельо в креватче за новородено трябва да отговаря на изискванията за безопасност повече от всяко друго. Кожата на новороденото е много чувствителна. Той е роден наскоро и следователно кожата му все още е в състояние на интензивна адаптация към ново местообитание. Освен това новородените се изпотяват повече, особено в областта на главата. Ако бельото е грубо, то ще бъде боядисано със съмнителни текстилни багрила, най-вероятно може да започне силна алергична реакция, атопичен дерматит и контактен дерматит. Поради това ще страдат сънят, апетитът и общото развитие на детето..

Спалното бельо трябва да е с размер, който точно съответства на размера на креватчето с малък „резерв“ за зареждане с гориво, защото не е далеч времето, когато детето започва активно да се преобръща, да пълзи. По-малкото пране ще започне да се събира на гънки, което ще бъде неприятно за бебето, което отново ще доведе до нарушения на съня. Бебе, което е слабо отпочинало през нощта, ще се храни по-зле, ще се тревожи повече и със сигурност няма да остави родителите си да спят достатъчно. Следователно въпросът за закупуване на спално бельо за бебе е, без преувеличение, въпрос на комфорта на цялото семейство..

Обикновено родителите се определят с модела на леглото още преди да възникне въпросът за спалното бельо. Ето защо, преди да купите, трябва да разберете точно какъв размер легло сте подготвили, а също така да вземете предвид формата на леглото. Леглата са не само правоъгълни, но и овални, люлки, креватчета и т.н..

Бельото за новородено трябва да бъде толкова надеждно, колкото швейцарския сейф. Той трябва да издържи достойно на пране и гладене, да не избледнява, да не се „свива“ след измиване. Материята трябва да бъде едновременно здрава и мека.

Избор на комплект - инструкции стъпка по стъпка

За да направите всичко правилно, препоръчително е да подходите към избора доста сериозно и да действате по прост план.

 • Измерете вашето креватче - дължина, ширина и височина на матрака. Тези данни ще са ви необходими, за да сравните размерите на готовите комплекти с това, от което точно се нуждаете. Не забравяйте да измерите параметрите на завивката, за да определите точно размера на завивката.
 • Обърнете внимание на производителя. По-добре е да се даде предимство на онези комплекти, които се шият в големи фабрики с добри препоръки. Съмнителни евтини комплекти детско бельо, ушити на непознато място, с голяма степен на вероятност няма да отговарят дори на основните изисквания за безопасност.
 • Започнете избора си, като оцените качеството и вида на плата.
  • Ако бебето ви е на път да се роди през зимата, изберете бельо от фланела. Той задържа топлината по-добре и има едностранно или двустранно пухкаво и деликатно руно.
  • През по-топлите месеци вместо фланела е по-добре да вземете по-тънък плат, например памучно или хинцово бельо. Chintz е на достъпна цена, но ще продължи по-малко, тъй като тъканта не се различава по повишена устойчивост на износване. Памукът е по-скъп, но не се хлъзга.
  • Сатененото бельо е разумен компромис, тъй като струва малко повече от chintz, но за разлика от него издържа много по-дълго.
  • Комплект бял калико е здрав и доста приятен на допир, но когато се измие, той ще избледнее, ще загуби цвят.
  • Лененото бельо е скъпо, елитно, оптимално за кожата на детето по отношение на предимствата, но трудно се глади; освен това бельото е грубо на допир.
  • В светлината на всичко това бамбуковото бельо изглежда най-изгодно - неговото качество, цена и ползи са в разумен баланс..
  • Новост от последните години е спално бельо: доста издръжлив, устойчив на износване, нежен, така че този избор също има право да бъде.

Избягвайте синтетичните тъкани, не взимайте спално бельо от смесен плат (с дял от синтетика) - такова спално бельо пречи на преноса на топлина, детето ще се поти и прегрява, особено ако е родено през лятото.

 • Обърнете внимание на снимките и цветовете. Психолозите казват, че цветът и шарката на бельото оказват огромно въздействие върху възприятието на детето, защото това е първото нещо, което детето ще види и обмисли. Новородените възприемат лошо цветовете, но вече на 2 месеца бебето ще започне да гледа внимателно какво ще се намира в непосредствена близост до очите му с удоволствие. Психолозите препоръчват синьо, розово, жълто, както и пясъчни, кремави и теракотени нюанси. Не се препоръчва червено, лилаво. Педиатрите и дерматолозите са на различно мнение. Те вярват, че е най-добре да вземете бяло бельо, без текстилни багрила, които му придават нюанси. Колкото по-малко багрила, толкова по-добре за чувствителната кожа на бебетата.
 • Обърнете внимание на аксесоарите и декорациите. Дантелените волани и лъкове изглеждат красиви, трогателни, но само до първото или максимума от второто пране. Освен това дантелените вложки могат да бъдат твърди и детето ще ги надраска. Избягвайте бельо с копчета, ципове. Страхотна идея за грижовна майка е чаршаф с еластична лента, която се прикрепя към матрака и не се плъзга никъде, дори когато бебето започне да се движи и пълзи около креватчето.
 • Проверете размера на комплекта, който харесвате, с размера на креватчето. Днес в продажба има три стандартни опции за размери на спално бельо в руско легло. Калъфките за възглавници са с размери 60х40 см, 70х50 см и 70х70 см. Но все още няма нужда от възглавница, не се препоръчва на деца под две години да използват възглавници. Има четири вида чаршафи, някои комплекти включват два чаршафа с различни размери: 150x120 cm, 210x150 cm, 214x150 cm, 260x180 cm. Руските одеяла са: 147x115 cm, 210x150 cm, 215x143 cm и 220x160 cm. Внесеното бельо е стандартизирано според европейските размери.... Калъфите за завивки от такива комплекти имат параметри 205x225 cm, а чаршафите - 220x245.
 • Ако избирате основен комплект с брони, проверете пълнителя за тези брони. Само естествени материали се считат за безопасни. Ако вече сте се спрели на комплект, който е сладък за вас, не се колебайте да изглеждате скучни, помолете продавача да представи сертификат за качество и сертификат за съответствие за избрания комплект спално бельо.

Тези документи ще ви позволят да се уверите, че бельото не е фалшиво и съдържанието на опаковката по отношение на тъкани, багрила и пълнител на страните напълно съответства на това, което е посочено на етикета.

Бельо в овално легло

Отделно е необходимо да се спрем на овални и кръгли легла, които днес стават все по-популярни сред бъдещите родители и родители на бебета. Изборът на комплекти в такива легла може да бъде доста труден..

Страните на креватчето трябва да бъдат покрити с възглавници със същия размер, с размери 30х30 см. В комплекта ви трябва да има поне 12. Тези странични възглавници, които ще покриват креватчето по цялата обиколка, могат да бъдат къдрави - под формата на жаби, котенца и др. Пригответе се за фактът, че може би скоро ще трябва да ги шиете заедно, защото бебето бързо ще се научи да разглобява отделните елементи на дъските, стоящи един до друг.

Изборът на плат, пълнител, аксесоари, подходът към изискванията за безопасност на такова бельо трябва да се извършва съгласно горния план. Но трябва да помислите внимателно за размерите. Повечето комплекти са подходящи както за кръгли, така и за овални креватчета. Размерите на стандартен чаршаф за кръгло легло са 75 см, а за овално легло - 125x75 см. Размерите на завивката за такива легла трябва да бъдат на нивото 110x140 см, завивките в комплектите са проектирани специално за такива одеяла.

Някои комплекти бебешко бельо за овални или кръгли легла имат два различни размера възглавници, както и допълнително одеяло. Проверете съдържанието на опаковката, преди да закупите. Ако не знаете размера на леглото си, измерете диаметъра на кръгло легло с рулетка; за овал се измерват надлъжните и напречните размери. Това ще ви помогне да намерите най-доброто бельо за вашето бебе..

Къде да купя?

Въпросът къде точно да се направи покупка не възникна преди 20 години. Сега има голям избор на бельо в Интернет, детски магазини и дори на пазарите в специални отдели. Къде да купя, родителите решават. За да получите изчерпателна информация за даден продукт, за да се уверите в неговата безопасност, като прочетете сертификата, е по-добре да отидете в големите детски магазини. Първо, изборът на спално бельо винаги е много по-добър и, второ, големите вериги често провеждат промоции и разпродажби, така че има шанс да си купите отличен елитен или дизайнерски комплект детски спални принадлежности на разумна цена..

Онлайн покупката винаги е изненада. Няма гаранция, че ще получите точно избрания от вас комплект и ще бъде точно с цвета, който сте посочили в поръчката. Дори голямото име на известен производител върху опаковката с бельо, което поръчвате в онлайн магазин, не е причина да им вземете думата..

Доста често се фалшифицират добре известни марки, тъй като това позволява на недобросъвестните производители да получат максимални печалби с ниски разходи за закупуване на евтина тъкан и услугите на подземни шивачки от страните от бившата ОНД. Те не мислят за здравето на вашето дете, което след това трябва да спи на такова бельо..

Как да подготвим комплекта за употреба?

Купили сте спално бельо и ние можем искрено да ви поздравим за това. Сега го подгответе за пристигането на нов член на семейството от болницата. За целта нов комплект трябва да се извади от опаковката и да се измие с хипоалергичен бебешки прах за пране (с надпис "от раждането") при температура не повече от 30 градуса.

След това бельото се изсушава, глади и се използва по предназначение преди заминаване за родилния дом. Докато майката и бебето са в акушерското заведение, можете да покриете почистеното легло със специално покривало или одеяло, така че прането да не се запраши.

Много хора предпочитат да поверят първото пълнене на креватчето на нов баща. И прави това обикновено час-два преди изписването, тъй като през останалото време той празнува раждането на дете с колеги, приятели и роднини и тича между болницата и магазина. Ясно е, че бащата няма да има време да измие, подсуши и изглади комплекта (като опция ще забрави). Подгответе предварително прането си и покажете на половинката си къде ще бъде. Това гарантира, че бебето, след като се прибере у дома, е в безопасна и нежна среда на първото си креватче в живота си..

В следващото видео ще намерите преглед на комплект бельо за новородено бебе от "Lapulyandia".

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Комплект за креватче за новородено - 7 артикула - какво е включено

Люлката е закупена, подбран е матракът за креватчето, остава малко да се направи - запасете се с постелки.

Но дали е толкова проста задача? В крайна сметка детето ще прекарва по-голямата част от времето си върху него: заспива и се събужда, играе и опознава новия свят. Това означава, че е важно не само качеството на материала, но и цветът, шарката, здравината на плата..

Наистина ли са необходими всичките 7 елемента и защо има толкова много от тях? Такава на пръв поглед проста покупка, но объркваща. Но в случай, когато има новородено, всички въпроси са важни и изискват внимателен подход и внимателен избор. Как да го направя правилно, по-нататък.

От какво се състои комплекта

7 артикула са най-популярният комплект. И не е случайно. Всеки елемент е обмислен до най-малкия детайл и има свое предназначение. За повечето родители такъв комплект е решение на целия въпрос за съня на новороденото наведнъж.

От какво се състои спалното бельо:

 1. Лист. Хлапето не просто ще лежи върху него, но и ще се мята с времето. Следователно ще трябва да се фиксира добре (например можете да изберете пелени с велкро за новородено). Когато купувате, трябва да обърнете внимание на размерите, те трябва да са малко по-големи от площта на матрака. Идеален вариант е лист с ластик, с този изглед можете да забравите за всички неудобства.
 2. Покривало за завивка. Пришит е от две плътни парчета плат, продуктите с отвор за одеялото в средата са в миналото. Сега такъв разрез е оставен отстрани, но е по-добре да изберете завивка с долна прорез с цип. Така нищо няма да изпадне и бебето няма случайно да се обърка.
 3. Одеяло. На пръв поглед може да изглежда много леко и тънко, но за дете това е напълно достатъчно. Когато купувате, трябва да вземете предвид и размера на бебешкото одеяло за новородени в креватчето. Изработена е от силиконови влакна и има антибактериални и хипоалергенни свойства. Този материал не натрупва прах, който толкова обича любителите на леглото..
 4. Възглавница. Всъщност тя малко прилича на спалното бельо за възрастни. Тънък слой материал и пълнител. Факт е, че високото положение на главата по време на сън е противопоказано за новородено, така че не трябва да се изненадвате. Пълнителят е същият като в одеялото.
 5. Калъфка за възглавница. Две зашити парчета материал. Нищо особено, може дори да няма обичайното подуване. Възглавницата се вкарва през малък отвор, който понякога се затваря с цип.
 6. Защита. Меки страни по вътрешния периметър на креватчето. Те са закрепени с връзки. Изработени са от пяна каучук или от същия материал като одеялото и възглавницата. Тапициран със същия материал като всички останали части от спалното бельо. Основната функция е защитна. И не само от пръчките на леглото, където могат да стигнат краката и ръцете на трохите. Такива страни перфектно предпазват от течения, удари, създават уютно пространство, така необходимо за спане. Страните могат да бъдат високи или ниски, едно парче по целия периметър и състоящи се от отделни четири части. Тук родителите правят избор въз основа на личните си предпочитания..
 7. Сенник. Аксесоарът е предназначен да предпазва детето от ярка светлина и насекоми. Но най-често се използва изключително като декоративен елемент. Материята е полупрозрачна, а горната част често е украсена с декоративна колекция и лък. В допълнение към сенника е необходима специална стойка, която не винаги е включена в комплекта, но може да се продава отделно.

Можете също така да украсите бебешкото легло с различни висящи играчки и фигурки. Отличен вариант би бил мобилен телефон за детско креватче за новородени.

Изберете брони за детско креватче с подвижни капаци. Така че е много по-удобно да се грижите за тях. В противен случай или ще трябва да използвате пароструйка, или да измиете ръчно страните.

Следващата статия ще ви помогне да се запознаете със съвременни и удобни овални креватчета за новородени..

При избора на комплект спално бельо е важно да се обърне внимание на качеството на плата, от който е пришит. Това е един от най-важните моменти, защото това е материалът, който ще влезе директно в контакт с нежната бебешка кожа..

Най-често се използва един от трите вида естествена тъкан: памук, калико или сатен. Всеки от тях е подходящ за използване в комплекти за спално бельо. Те са издръжливи, плътни, устойчиви на износване, добре се понасят при многократно пране и гладене. В допълнение, такива материали абсорбират добре влагата и позволяват на въздуха да премине, не предизвиква алергична реакция.

Преди първата употреба спалното бельо трябва да се измие няколко пъти. Материята ще омекне и ще се чувства много по-приятно по тялото. В същото време може да се извърши тест за качество.

Цветът също играе важна роля при избора на спално бельо. Няма еднозначно мнение за яркостта. Някои родители предпочитат спокойни едноцветни или двуцветни нюанси, които ще имат успокояващ ефект. Други - в комплекти с много шарки.

Това може да са животни, анимационни герои или просто снимка на играчки. Такива приложения развиват въображението на детето, интересуват го. Но това не е основното, по-важно е да се обърне внимание на качеството на чертежа. Цветът трябва да е стабилен, без мирис и без ивици, да не оставя следи по кожата и да не се отмива от първото измиване.

Не трябва да купувате комплекти със зашити панделки, копчета и други стърчащи вложки. Детето непрекъснато ще ги дърпа, ще ги откъсва и ще ги вкусва.

Популярни производители и отзиви на родители

На пръв поглед изглежда, че всички комплекти са еднакви. При по-внимателен оглед можете да забележите много нюанси, които толкова силно влияят на цената.

Всеки купувач избира идеалното си съотношение цена-качество и прави избор в полза на една или друга марка:

 • Златна гъска. Добре известна търговска марка на вътрешния пазар. Голям асортимент, цветове за всеки вкус. Винаги можете да изберете комплект за всяка ценова категория. Качеството на плата и шивачеството е високо в сравнение с други руски производители. На външен вид е трудно веднага да се разграничи от много европейски марки. Приложени много сладки рисунки и апликации.
 • Бомб. Друга местна марка. Тясно си сътрудничи с чуждестранни компании, произвеждащи суровини. Hollocon се използва като пълнител, висококачествен и безопасен материал. Цените са доста достъпни, можете да изберете добър комплект, без да нарушавате семейния бюджет. Цветовата схема е много нежна и спокойна, без извивки под формата на маса панделки и ивици.
 • Кидбу. Качествен турски производител. Прилага технологии, които гарантират максимална безопасност за бебешката кожа. Например използването на сребърни йони за антисептичен ефект. Платът и пълнителят няма да предизвикат алергична реакция. Цветовете са избрани много спокойни, предимно комбинация от бяло с някакъв контрастен нюанс. Цените са приемливи, но не за всички.
 • Перина. Беларуско качество на прилична цена. Не толкова голям асортимент от комплекти от 7 части, но можете да изберете. Всички калъфи са подвижни, което значително опростява грижите, калъфка за възглавница и завивка с цип, чаршаф с ластик. Европейски подход с доказано качество през годините. Приложени сладки ниски ключови рисунки.

За съжаление идеалният вариант не винаги е избран за първи път. Само след известно време родителите отбелязват за себе си всички плюсове и минуси на закупения комплект спално бельо.

За да спестите пари, можете да закупите един пълен комплект от седем артикула и заместващи комплекти от три (чаршаф, калъфка за възглавница, завивка) в подобна цветова схема.

Отзиви:

 • Маша, 25-годишна, Перм: „Избрахме комплекта дълго време, но се спряхме на бомбата на Маришка. Те избраха неутрален цвят, подходящ за всеки пол, тъй като не знаеха кой точно ще бъде. Цената ни устройва идеално. Материалът е с високо качество, спалното бельо е перано многократно в пералня. Цветът остава същият, тъканта не се деформира. Много съм доволен от покупката. "
 • Ярослава, 28 г., Тамбов: „Закупихме комплект от 7 артикула„ Златна гъска “. Като цяло всичко е добро. Чертежът не избледнява, пълнителят не мирише и не се обърква. Единственото отрицателно е плътността на материала. Изглежда много тънката тъкан е на път да се скъса. И се глади трудно, въпреки мощното желязо. "
 • Светлана, 30-годишна, Уфа: „При избора на спално бельо се ръководех предимно от дизайна. Качеството, разбира се, беше на първо място, но исках необичаен модел. Намерих подходящ комплект в Kidboo. Цената беше твърде висока, но моето „искам-искам“ спечели, съпругът ми се отказа. Бяхме доволни от всичко, с изключение на защитните страни. Те са твърде високи, дори стърчат с максимално повдигнатото дъно. "
 • Вероника, 22-годишна, Краснодар: „Не избрах много, купих първия комплект, който харесах на мен и съпруга ми. Оказа се спален комплект от ТМ „Zolotoy Gus". Отлично съотношение цена-качество, без оплаквания след шест месеца употреба. Възглавницата може би беше напълно смачкана и трябваше да бъде сменена. Платът държи както цвят, така и форма. Страните са плътни и вършат добре работата си. "
 • Инна, 34-годишна, Саратов: „Бях подкупена от цветовете в Перина. Такъв мек, деликатен и ненатрапчив дизайн. Много качествен материал, не се влошава по никакъв начин от многобройни измивания в машината. Той също така изглажда перфектно, няма нужда да изправяте гънките с часове. Страните са плътни, с широки фиксиращи жартиери. Препоръчвам този производител на всички. "

Изберете внимателно комплект по време на покупката. Издърпайте презрамките на протектора, издърпайте леко плата, помиришете пълнителя. Такъв малък тест ще помогне да се избегнат грешки при избора.

Видео

Това видео ще ви разкаже как да изберете детски комплект за новородено.

Вижте рейтинга на най-добрите ясли за новородени тук.

Не напразно комплектът спално бельо от 7 части за новородени принадлежи към най-популярния комплект креватчета. Той е не само практичен и удобен, но и красив и удобен..

Има всички необходими основни елементи, без които е просто невъзможно да се направи. А допълнителни предмети, като страни и сенник, изпълняват защитна функция и перфектно комбинират цялата композиция в едно цяло. Те обаче винаги могат да бъдат премахнати..