Жълтеница при новородени - В миналото повишеният билирубин при бебетата се е срещал много по-рядко, отколкото сега. Днес подобно отклонение се диагностицира при 70% от новородените. Въпреки че жълтеницата е много неприятна диагноза, не бива да изпадате в паника. Достатъчно е просто да се вслушате в препоръките на лекаря и да направите всичко, за да може бебето да се възстанови по-бързо. Освен това само след 5-7 дни терапевтични процедури състоянието се стабилизира и патологичните симптоми на роденото бебе напълно ще изчезнат.

Съдържание

 • Билирубин: Обща информация за пигмента
 • Защо новороденото има повишени нива на билирубин??
 • Диагностициране на повишен билирубин
 • Стандартни показатели на билирубина
 • Физиологична жълтеница при новородени: симптоми
 • Може ли жълтеница да се появи от кърмата??
 • Симптоми на патологична жълтеница при новородени
 • Защо патологичната жълтеница е опасна при новородени??
 • Лечение на жълтеница при новородени
 • Заключение

Билирубин: Обща информация за пигмента

Билирубинът е жълт пигмент, който е страничен продукт от разграждането на червените кръвни клетки.

Червените кръвни клетки пътуват през кръвния поток и са отговорни за нормалната скорост на газообмен в тялото. Те се състоят от протеиново съединение на хемоглобина, което доставя кислородни молекули до всички клетъчни структури, които са им необходими за нормалния живот. След като доставката приключи, хемоглобинът приема въглероден диоксид, произведен от клетките по обратния път..

Разграждането на червените кръвни клетки е нормално. Изчерпаните еритроцити се използват и те се заменят с нови еритроцитни клетки. Кръвта на нероденото бебе съдържа фетални хемоглобинови клетки, които са отговорни за транспортирането на кислород през тялото на плода, което е в утробата, докато се роди и белите дробове поемат тази функция. Когато бебето се роди и вдиша, феталният хемоглобин ще бъде заменен с нормалния. Хемоглобинът извън червените кръвни клетки е токсичен. За да го неутрализира, в организма настъпват редица трансформации, в резултат на които се образува билирубин.

Защо новороденото има повишени нива на билирубин??

Билирубинът се разделя на директен и индиректен. При разлагане хемоглобинът се синтезира в индиректен хемоглобин, който не се разтваря в течност и не се екскретира от тялото. Той се комбинира с албумин и заедно с кръвта попада в черния дроб, където се трансформира в директен хемоглобин, който се екскретира от тялото заедно с урината..

При новородено ензимната система на черния дроб работи само наполовина, поради което не може да отстрани ненужния за него фетален хемоглобин за възможно най-кратко време. Следователно от известно време индиректният хемоглобин е в тялото на детето. Поради тази причина нормативните показатели на билирубиновия индекс в кръвта на бебе, което се е родило, е много по-високо от месец след раждането. Ако черният дроб на детето не функционира правилно, тогава билирубин оцветява кожата и лигавиците в жълт оттенък. Това състояние се нарича физиологична жълтеница при новородено..

Диагностициране на повишен билирубин

След раждането на детето, кръвта от пъпната връв веднага се взема и се проверява за билирубинови показатели. Ако бебето е доносено, след два дни се взема кръв от вената и анализът се повтаря. При недоносени бебета се извършва повторен скрининг на билирубин през ден. Допълнителен контрол на този пигмент се извършва на всеки дванадесет часа. Тъй като недоносените бебета имат твърде крехки и чупливи съдове, кръвта се взема от теменно-темпоралната вена, разположена на главата на бебето.

Родителите на тази процедура не трябва да се страхуват, тъй като вената е доста голяма, а кожата на това място е тънка. Освен това процедурата е абсолютно безопасна и носи много по-малко дискомфорт, ако е взета кръв от вена на ръката или крака. Също така си струва да се има предвид, че диагностиката се извършва от опитен персонал, обучен за работа с новородени..

Съществува обаче и безкръвен тест за билирубин. За това се използва специално оборудване, което се прилага върху челото на трохите и по цвета на кожата му определя количествените показатели на билирубина в кръвния поток. Тази техника се използва главно при тези деца, които нямат изразени признаци на жълтеница. Предимствата на този тест са неговата неинвазивност, безболезненост, безопасност и незабавни резултати. По време на лечението на бебе с жълтеница педиатрите редовно наблюдават билирубиновия индекс, докато той се нормализира.

Недостатъкът на билирубиновия тест е способността да се определя само общият билирубин, без да се разделя на индиректен и директен, което е изключително важно при диагностициране на жълтеница на новородено. След изписването на детето от болницата, билирубин се измерва за още един месец, за да се гарантира, че състоянието на бебето е нормализирано.

Стандартни показатели на билирубина

След раждането на бебето показателите на билирубина постоянно се променят в зависимост от възрастта на бебето. При доносени и недоносени бебета нивата на билирубин ще бъдат различни. Таблицата по-долу ще ви помогне да се справите с тях..

Бебешка възрастова категорияСтандартни показатели на билирубиновия индекс за доносени бебетаСтандартни показатели на билирубиновия индекс за недоносени бебета
дендо 85 μmol / lдо 97 μmol / l
36 часадо 150 μmol / lдо 120 μmol / l
два днидо 180 μmol / lдо 150 μmol / l
от третия до петия дендо 256 μmol / lдо 171 μmol / l
от шестия до седмия дендо 145 μmol / lдо 145 μmol / l
осми - девети дендо 110 μmol / lдо 97 μmol / l
от десетия до единадесетия дендо 80 μmol / lдо 50 μmol / l
дванадесети - тринадесети дендо 45 μmol / lдо 35 μmol / l
над четиринадесет днидо 20,5 μmol / lдо 18 μmol / l

Педиатрите използват тези показатели, за да определят нормата на билирубиновия индекс при новородени бебета..

Физиологична жълтеница при новородени: симптоми

Признаци на жълтеница се появяват при бебе на четвъртия ден след раждането. Ако няма сериозни чернодробни проблеми, тогава симптомите изчезват сами след три седмици. При повишен билирубин кожата има лек жълтеникав оттенък, но това изобщо не засяга здравето на малкото дете, той има нормален апетит, не е муден, няма сънливост и не отказва да кърми.

Жълтеница при новородени може да се развие, ако:

 • По време на бременността майката е диагностицирана с патологии, изискващи прилагането на различни лекарства;
 • Жената е имала многоплодна бременност;
 • По време на бременността бъдещата майка е консумирала алкохолни напитки или е пушила;
 • Бебето е родено недоносено;
 • По време на раждането или бременността се диагностицира фетална хипоксия.

Физиологичната жълтеница не се класифицира като патологично състояние. Когато обаче се появят симптомите му, новороденото се наблюдава внимателно, за да се предотврати преходът на физиологичния тип жълтеница в патологичен.

Може ли жълтеница да се появи от кърмата??

В някои случаи пожълтяването на кожата се появява само седмица след раждането. Често подобни прояви са характерни за онези деца, които изпитват бързо напълняване. Майките на такива бебета произвеждат много мляко, което съдържа голямо количество женски хормон естроген поради физиологичните характеристики на женското тяло след раждането..

Естрогенът в млякото пречи на естественото елиминиране на феталния билирубин от тялото на бебето. Ако индексът на билирубина не падне, тогава майката ще трябва да изцеди млякото си, да го загрее до 70 градуса, да го охлади и едва след това да даде на малкото.

По време на нагряване хормонът се разрушава и съставът и хранителната стойност не се променят. Загрявайки млякото, можете да премахнете негативния ефект на майчините хормони върху тялото на бебето, без да прекъсвате кърменето. Младите майки трябва да вземат предвид, че често в болницата не се занимават с изпомпване и нагряване на мляко, като препоръчват незабавно да прехвърлят бебето на адаптирано мляко.

Това е коренно погрешно. Тъй като хормоналните промени в женското тяло ще приключат след няколко седмици, едва ли ще бъде възможно да се запази възможността за кърмене след такава почивка. Следователно жената трябва сама да наблюдава това и да не се отказва от HS заради лекарите, лишавайки детето си от полезен продукт, който ще спомогне за поддържането на здравето и поддържа имунитета.

Симптоми на патологична жълтеница при новородени

Патологичната жълтеница, за разлика от физиологичната, е опасно състояние за новородено. Диагностицира се, когато индексът на билирубина надвишава установената норма..

Патологичната жълтеница при новородени може да се развие поради:

 • Вирусен хепатит или други инфекциозни чернодробни патологии;
 • Хормонални нарушения;
 • Rh-конфликт между майка и бебе;
 • Чревна обструкция при новородено;
 • Генетични неизправности, които водят до унищожаване на червените кръвни клетки;
 • Механична жълтеница, развита поради нарушен отток на жлъчката;
 • Дисфункционални процеси в черния дроб;
 • Кефалогематоми при бебе.

Симптомите на патологична жълтеница се проявяват при новородено през първия ден след раждането и са представени:

 • Повишен индекс на билирубин, който надвишава стандартните показатели или достига критични стойности;
 • Интензивно оцветена жълта кожа, включително длани и стъпала;
 • Тъмна урина и безцветни изпражнения;
 • Наличието на потвърден резус конфликт между новороденото и майка му;
 • Дълготрайна или вълнообразна жълтеница.

Точна диагноза може да бъде поставена от педиатър само след анализ на анамнезата на майката на бебето, симптомите на заболяването на новороденото и резултатите от диагнозата.

Защо патологичната жълтеница е опасна при новородени??

При новородените кръвно-мозъчната бариера работи само половината от капацитета си, така че не може напълно да задържи токсични и други опасни вещества, които им пречат да влязат в мозъка. Поради тази причина повишеният билирубин не се филтрира, а преминава през тази бариера и чрез кръвообращението навлиза в централната нервна система и мозъка на детето. Има токсичен ефект върху нервната система, която се нарича билирубинова енцефалопатия или ядрена жълтеница..

Вече започвайки от първия ден след раждането, при трохи с ядрена жълтеница се появяват следните симптоми:

 • Увеличен далак и черен дроб
 • Намален смукателен рефлекс или пълното му отсъствие;
 • Ниско телесно тегло;
 • Намаляване на показателите на кръвното налягане;
 • Прекомерна активност или, обратно, сънливост и апатия;
 • Конвулсивен синдром.

Патологичната жълтеница при новородени се нуждае от правилно подбрана и навременна терапия. Тази патология е изключително опасна за целия организъм и особено за мозъка. Ако на бебето не се помогне, след шест месеца то ще има признаци на изоставане в умственото и физическото развитие. Ще бъдат диагностицирани и проблеми със слуха и възможна парализа..

Лечение на жълтеница при новородени

Изборът на терапия и нейното прилагане трябва да се извършва само от лекар в болнична обстановка. Предписаното лечение ще зависи от причините, довели до увеличаване на индекса на билирубина..

За да се спрат проявите на жълтеница, често се предписват следните методи:

Фототерапия - това е основната и най-ефективна терапевтична техника, използвана за облекчаване на жълтеница при новородени. Бебето се поставя под специална лампа, светлината на която трансформира билирубин в лумирубин, който е нетоксичен и се екскретира от тялото в рамките на дванадесет часа..

По време на процедурата очите се покриват със специална превръзка, за да се предпазят от светлина. След процедурата може да изпитате сухота и лющене на кожата, сънливост и разхлабени изпражнения. Терапията се провежда в няколко подхода с интервали от три часа. Обикновено фототерапията отнема два дни, след което детето има спад в индекса на билирубина до стандартни стойности.

Интравенозна инфузия на лекарства за детоксикация или глюкоза, за да помогне за елиминирането на билирубина. Тази мярка се счита за спешна. Инжектираните лекарства подобряват течността на жлъчката, което допринася за ускореното й отделяне и подобряване на състоянието на мъника.

Ранно и често прихващане на новороденото към гърдата. Тази техника позволява втечняване на изпражненията на бебето поради приема на коластра. По този начин меконийът с високо съдържание на билирубин бързо ще напусне червата на трохите и ще намали индекса на билирубина до нормалното. Важно е обаче да направите всичко навреме..

Кой от горните методи за премахване на жълтеница ще бъде решен от лекаря, като се вземат предвид симптомите, сложността и вида на жълтеница на новороденото.

Заключение

Когато новороденото е диагностицирано с жълтеница, не изпадайте в паника. Ако е физиологичен, тогава той ще премине сам без лечение, а ако е патологичен, ще бъде елиминиран в рамките на пет дни, като се избере подходящото лечение. Благодарение на навременната терапия е възможно напълно да се премахнат всички прояви на жълтеница при новородени и да се предотвратят усложнения, които патологичната му форма може да причини.

Жълтеница при новородени: причини, лечение, последици

Жълтеницата при новородени не е често срещана - тя се случва почти винаги. Всяка майка лесно ще забележи първите симптоми. Бебето става необичайно тъмно или жълто, бялото на очите пожълтява. Дали това е болест или особеност на малко дете? Това ще стане ясно по-късно, след няколкодневно наблюдение. Най-често няма причина за безпокойство, това състояние се дължи на някои физиологични характеристики на тялото на новородено дете.

Защо се появява жълтеница?

Тук билирубинът е „виновен” преди всичко. Какво представлява и откъде идва? Това е доста просто. Дете, което все още не е родено, има специална кръв със специален (фетален) хемоглобин. Той пренася кислород през кръвоносните съдове на бебето. Когато бебето се роди, то започва да диша с бели дробове. И тогава съставът на кръвта се променя: в него се появява „жив” хемоглобин и феталният хемоглобин се разрушава. Тук се образува билирубин. Детето няма нужда от него и малкият организъм започва да се отървава от него.

Това е много трудна задача за дете. Билирубинът не може да бъде отстранен просто така. Първо, той попада в черния дроб и там се смесва със специални ензими, след това се разтваря в урината и дори след това лесно се екскретира. Ако черният дроб не успее и има много билирубин в кръвта, ще започне жълтеница.

Причините за жълтеница от патогенен характер са напълно различни. Най-често се причиняват от нарушение на изтичането на жлъчка от тялото поради следните условия:

 • несъвместимост на кръвната група;
 • резус конфликт;
 • вирусно увреждане на черния дроб;
 • генетични метаболитни нарушения;
 • наследствени заболявания;
 • хормонални нарушения;
 • механично увреждане на жлъчните пътища или черния дроб.

ВИДЕО:

Скорост на билирубин

В кръвта на новородено бебе билирубинът трябва да бъде от 8,5 до 20,5 μmol / l (микромол на литър). Мерната единица е доста сложна, но не е нужно да се задълбочавате в нея. Ако наистина е интересно - кръвното изследване се прави на молекулярно ниво. Ако анализът покаже, че съдържанието на билирубин е малко по-високо от нормалното, лекарят разбира: тялото на бебето няма време да се справи с товара. Истинската жълтеница се появява, когато нивото на билирубина надвишава 35 μmol / L.

И все пак е различно...

Защо се появява жълтеница, вече е ясно. Защо има затруднения с отнемането на билирубин? Може ли това да е признак на патология? За съжаление да. Лекарите правят разлика между две групи жълтеница - физиологична и патологична. Помислете за всички видове жълтеница от най-рядката до най-честата.

Патологични видове жълтеница

Те са рядкост, но изискват задължително медицинско наблюдение и лечение. При патологична жълтеница винаги има допълнителни симптоми. Някои могат да бъдат забелязани от майка или някой от роднини, други се разпознават само от лекар.

Хемолитична болест

Сред всички бебета, които се разболяват от жълтеница на новородени, по-малко от 1% се падат на страдащите от хемолитична болест. Нейните причини:

 • Rh-конфликт между майка и бебе (най-често);
 • несъответствие в кръвните групи (много рядко);
 • антигенна несъвместимост (почти никога не се появява).

Такава жълтеница обаче бързо се разпознава. Кожата и склерата на бебето пожълтяват не след няколко дни, а почти веднага след раждането. Детето изглежда летаргично и сънливо. Лекарят, преглеждайки бебето, ще усети увеличаване на далака и черния дроб. Всички тези признаци показват, че новороденото спешно се нуждае от помощ и след това лекарите започват незабавно лечение. Най-лошият случай е ядрената жълтеница, при която билирубин отрови мозъка на бебето..

Обструктивна жълтеница

Рядко, но все пак патология. Има няколко причини за обструктивна жълтеница:

 • проблеми с жлъчния мехур;
 • нарушение на проходимостта на жлъчните пътища;
 • чернодробни проблеми.

Най-често обструктивната жълтеница се причинява от генетични нарушения или родова травма на бебето. Проявите на това заболяване стават забележими, когато бебето е на две до три седмици. В същото време кожата изглежда не просто жълта, но със зеленикав оттенък. Изпражненията на бебето стават необичайно леки, почти без цвят. Лекарят ще усети, че черният дроб се удебелява и далакът се увеличава. Ако подозирате обструктивна жълтеница, се предписват различни допълнителни изследвания - например ултразвук. Лечението ще зависи от вида на патологията.

Съществуват и гранични състояния, когато дългосрочната жълтеница след раждането се превръща в патология:

 1. Конюгативната жълтеница е свързана с лоша чернодробна функция. Чернодробните ензими не свързват добре билирубина и не могат да се справят с отстраняването му от кръвта.
 2. Kernicterus се появява, когато нивата на билирубин рязко се повишат по време на следродилна жълтеница. В този случай билирубинът навлиза в нервната система и има своя токсичен ефект върху нея..
 3. Чернодробната жълтеница се появява, когато чернодробните клетки са повредени от вируси или бактерии.

Физиологична жълтеница

Сега всички лекари са признали, че това не е болест, а един от вариантите за нормалното състояние на новородено дете. Въпреки това, в тази ситуация бебето трябва да бъде внимателно наблюдавано, за да не пропусне възможни патологии..

Жълтеница на кърмата

Друг рядък случай. Това се случва, когато майката има много естроген в млякото си (това е женски полови хормон). Тогава черният дроб на бебето първо започва да отделя естроген, а едва след това - билирубин. В този случай бебето остава жълтеникаво до три месеца. В същото време бебето се развива добре - има добър апетит, сън и наддаване на тегло и ръст. Това състояние не е опасно и изчезва от само себе си..

Ако бебето развие жълтеница на кърмата, майките често питат: по-добре ли е да отбием бебето? Отговорът може да бъде само един: не по-добър! Да, без кърмата бебето ще спре да „пожълтява“. Но колко от всичко полезно и важно ще получи по-малко? Така че кърменето трябва да продължи.

Неонатална жълтеница

И накрая, най-често срещаният тип. Това е жълтеница, която се появява при повечето деца. Не принадлежи към болестите и не изисква лечение. Подобна жълтеница на новородените отминава сама и не води до усложнения. Вярно е, че има и друга гледна точка: ако се появи жълтеница, тогава черният дроб на бебето все още е претоварен. Но на бебето може да се помогне.

Симптоми

Основният и показателен симптом на всеки вид жълтеница е промяна в цвета на кожата и лигавиците, бялото на очите. Те стават ярко жълти, почти лимонов цвят.

Когато изминат повече от две седмици и кожата на бебето не е придобила нормален цвят, трябва да се консултирате с лекар. Преди да се лекува жълтеница, ще се направи анализ на нивото на билирубин в кръвта. Нивото на билирубина зависи от много фактори и е невъзможно еднозначно тълкуване на резултатите от теста. Лекарят ще направи заключения относно здравето на детето въз основа на общата картина на здравословното състояние.

Симптомите на патологичните видове жълтеница се проявяват в промяна в цвета на кожата. Разликите са във времето на появата им и някои характеристики на тяхното проявление:

 • обезцветяването на кожата се появява веднага след раждането;
 • след три до четири дни жълтият цвят става по-ярък, всички симптоми се усилват;
 • жълтеникавостта на кожата се запазва за повече от един месец;
 • появата на симптоми на жълтеница е вълнообразна: тя се появява, след това изчезва;
 • освен жълто, цветът на кожата може да придобие и зелен оттенък.

Освен това към обезцветяването на кожата се добавят и други симптоми:

 • изпражненията са обезцветени;
 • урината е с тъмен цвят;
 • синини се появяват спонтанно;
 • има увеличение на черния дроб и далака;
 • общото благосъстояние на детето се влошава.

При kernicterus смукателният рефлекс избледнява, настъпват тежка сънливост и гърчове.

Лечение на жълтеница

Ако говорим за патология, тогава всяка терапия се предписва от лекар. Най-често бебето и майката се приемат в болницата, където извършват всички необходими процедури. Например, ако майката и детето имат различен Rh фактор или други признаци на несъвместимост на кръвта, тогава най-често се предписват кръвопреливания. При една процедура бебето може да замести до 70% от общото количество кръв. В трудни случаи преливането се повтаря няколко пъти.

Тези мерки помагат да се отървете от необичайния билирубин, но могат да отслабят бебето. Поради това често се предписва допълнителна терапия: антибиотици, физиотерапия и т.н..

Обструктивната жълтеница често изисква операция. Мотивирано решение обикновено се взема от цяла комисия от лекари, които внимателно преглеждат детето и определят всички необходими мерки. Такова лечение и рехабилитация се извършват и в болнични условия..

Ако жълтеницата е физиологична, тогава по-скоро не става въпрос за лечение, а за помощ на бебето. Детето ще се справи със състоянието си по-бързо, ако:

 • прикрепете новороденото към гърдата възможно най-рано (това стимулира метаболитните процеси);
 • пълноценно кърмене;
 • диета на кърмачка, така че бебето да няма проблеми с храносмилането;
 • слънчеви бани;
 • разходки на открито.

Последната точка, за съжаление, не може да бъде изпълнена, ако навън е студено. Но през пролетта, лятото или през топлата есен е наложително да изведете бебето си на чист въздух. През лятото, при спокойно, слънчево време, можете да отворите ръцете и краката на бебето за няколко минути. Това е особено полезно при светла сянка - например под дърво, така че дифузната светлина да пада върху детето. Основното е, че бебето не замръзва.

Подобна грижа за новороденото перфектно ще помогне за премахването на билирубина от тялото на детето. В резултат на това бебето няма да има само жълтеница. Детето също ще стане по-здраво и ще се чувства по-добре.

Основното лечение и профилактика на новородената жълтеница е кърмата. Ето защо новороденото се прилага върху гърдата от първите минути. Коластрата (първите порции кърма) има подчертан слабителен ефект. Той насърчава отделянето на багрилото (билирубин) заедно с изпражненията. Храненето на бебето при поискване е най-доброто лекарство за жълтеница.

Понякога освен кърма се предписва и облъчване със специална лампа за лечение на жълтеница - фототерапия. По време на процедурата очите на детето се покриват с превръзка или очила и се поставят под лампа. Курсът е 96 часа.

лампа за жълтеница

При фототерапията могат да се появят странични ефекти. Детето може да стане сънливо, кожата започва да се отлепва и има разстройство в изпражненията.

Слънчевите бани имат същия ефект. Тялото на бебето на светлина започва активно да произвежда витамин D. Той ускорява процеса на отстраняване на билирубина от кръвта.

При тежка жълтеница лекарят може да предпише глюкоза и активен въглен в таблетки. Глюкозата помага за подобряване на активната чернодробна функция. Активният въглен абсорбира вредни вещества като гъба, включително билирубин. Освен това въглищата заедно с билирубина се отделят по естествен път с изпражненията.

Лекарят разработва метода за лечение на патологични видове жълтеница в зависимост от диагнозата. Вземат се предвид всички фактори и обстоятелства при раждането на детето. Курсът на раждане и бременност, заболявания на майката, резултати от тестове и ултразвук. Понякога се изисква консултация на тесни специалисти; хирург или ендокринолог.

При лечението на жълтеница се използват различни видове терапия:

 • Антивирусно.
 • Антибактериално.
 • Холеретик.
 • Детоксикация.
 • Имунни.

Те се използват както индивидуално, така и в комбинация под строг медицински контрол. Зависи от причината за жълтеница..

Последици и проблеми

При патологични състояния е невъзможно да се предвиди колко бързо ще се възстанови бебето. На първо място, всичко зависи от причините за заболяването и неговата тежест. Ето защо е особено важно да наблюдавате бебето си в първите дни от живота. Какво да търсите?

 1. Жълтеница настъпи няколко часа след раждането на бебето (възможни са кръвни конфликти).
 2. Детето се развива слабо, сънливо е и летаргично (значително излишък на билирубин в кръвта, включително при хемолитична болест).
 3. Жълтеницата е придружена от припадъци, постоянен плач (това може да бъде керниктер). С такава диагноза детето може да развие слухови увреждания, двигателни патологии, в най-тежкия случай бебето може да умре.
 4. Новороденото има раждане.

Веднага след като новороденото има жълтеница, е необходимо внимателно наблюдение, за да се предотврати развитието на патологии. Ако лечението се проведе навреме, бебето ще се възстанови много скоро и ще расте здраво..

Физиологичната жълтеница не причинява никакви усложнения. Може да продължи две до три седмици. Повечето бебета се отърват от жълтеница, когато навършат един месец. Ако причината е в майчиното мляко, тогава състоянието може да се проточи за още един до два месеца. След това кожата и очите на бебето се освобождават напълно от жълтия оттенък. През цялото това време детето се развива напълно. Основното за него са грижите на майка му, семейството и лекарите. И тогава бебето ще расте здраво и щастливо.

Физиологичната жълтеница при здрави деца не вреди на организма, не засяга по-нататъшното развитие на детето. Патологичната жълтеница увеличава риска от развитие и развитие на цироза или рак на черния дроб с възрастта. При 90% от децата, прекарали хепатит по време на ранна детска възраст, последиците от жълтеница остават за цял живот. Това се отразява в отслабена имунна система и лоша чернодробна функция..

Отложеният керниктер може допълнително да доведе до глухота, пълна или частична парализа, умствена изостаналост. Токсичният ефект на високите нива на билирубин върху нервната система има най-тежките последици..

Жълтеница при новородени: какво да правя с теб, скъпа моя?

Жълтеница при новородени: защо бебето ми пожълтя?

В името на вашето майчино спокойствие, нека се повторим: фактът, че новороденото ви бебе на втория или третия ден от живота изведнъж са станали оранжеви нюанси, по никакъв начин не трябва да ви изнервя и плаши. Жълтеницата при новородените не е болест! Това е само индикатор (своеобразен маркер) на определени физиологични процеси, които се случват в тялото на детето поради неговото „преместване“ от майчината утроба към светлината на деня.

За да разберем как точно кожата на новороденото променя цвета си от романтично розово до истерично жълто, има смисъл да припомним някои параграфи от училищния курс по анатомия:

Механизмът на жълтеница. В кръвта на човек има специални червени кръвни клетки - еритроцити, чиято задача е да пренасят кислород и въглероден диоксид през тялото. Всеки ден умират около 1% от всички червени кръвни клетки, които се носят около тялото ни (продължителността на живота на всяка червена кръвна клетка е не повече от 120 дни). Когато тези клетки се разпаднат, те отделят вещество, съдържащо се в еритроцитите - билирубин - специален жълт пигмент, който участва активно в обмена на хемоглобин. Сам по себе си билирубинът е доста опасно и токсично вещество за вътрешните органи, следователно обикновено, веднага щом кръвта го донесе в черния дроб, той незабавно става безвреден от специални чернодробни ензими. В медицинско отношение процесът на неутрализиране на вредния жълт пигмент в черния дроб се нарича „конюгация на билирубин“. След това неутрализираният билирубин преминава през жлъчните пътища и се екскретира от тялото далеч от отделителната система.

Ако някоя връзка се наруши в тази верига на образуване и отделяне на билирубин, нивото на това вещество се повишава, жълтият пигмент прониква в кожата, боядисвайки лицето и тялото в „есенни тонове“. И ако говорихме не за новородени, а за възрастни хора, тогава трябва да разглеждаме жълтеница като ясен симптом на сериозно заболяване (например чернодробно заболяване като хепатит, остро отравяне, интоксикация, възпаление на жлъчния мехур, застой на жлъчните пътища и т.н..).

Снимка на дете с жълтеница

Някои патологични промени в кръвоносната система и увреждане на черния дроб причиняват заболявания като жълтеница при деца. Причината е прекомерното натрупване на билирубин в кръвта, който е продукт на разграждането на червените кръвни клетки..

Прекомерните количества в случай на заболяване се екскретират през бъбреците, през кожата. В резултат на това кожата и очите с жълтеница имат жълтеникав оттенък. Децата страдат от физиологична жълтеница, която е присъща само на новородени, или патологична - по-големи деца.

Патологичната жълтеница при дете (снимка 2) има 3 вида:

 • Чернодробна;
 • Подхепатална;
 • Надхепатална.

Симптомите на жълтеница при деца се появяват бързо. Основната и най-поразителна черта е жълтеникавостта. Кожата на лицето, шията, ръцете става жълта. На езика се появява плака със същия цвят. Склерите на очите също пожълтяват.

Други симптоми на заболяването включват:

 • Сърбяща кожа;
 • Болка в мускулите;
 • Отслабване;
 • Втрисане;
 • Диспептични разстройства;
 • Обезцветяване на изпражненията.

Признаците на жълтеница не са трудни за диагностициране. Състоянието се определя лесно визуално. За да определи степента на уголемяване на черния дроб, лекарят палпира коремната кухина. Причината за заболяването се определя лабораторно: чернодробна биопсия, изследвания, ултразвук.

Дете с жълтеница несъмнено получава усложнения в организма. Патологичното заболяване крие опасност от интоксикация. В резултат на това функционирането на органите е сериозно нарушено. Последствията могат да се предположат от това как визуално изглежда жълтеница: колкото по-висока е концентрацията на билирубин, толкова по-интензивен е цветът на лигавиците и кожата.

Прекомерното натрупване на това вещество причинява необратими процеси в мозъка на детето. Ако патологията, която е причинила заболяването, не бъде елиминирана навреме, жълтеница при пациентите (снимка в галерията) може да предизвика непредсказуеми последици.

Физиологична жълтеница при новородени - в нормални граници

Но жълтеница при новородени най-често е физиологична норма. Изводът е, че дете, едва родено, има много високо ниво на хемоглобин, което започва рязко да намалява в новите условия на живота на бебето. Освен това новороденото бебе все още не е сформирало напълно „армията“ от чернодробни ензими. С други думи, през първите дни от живота новороденото бебе просто е физически неспособно да се справи с високото ниво на билирубин в кръвта си. Ето защо бебето бързо пожълтява..

Най-малко 60% от абсолютно здрави доносени новородени бебета пожълтяват на втория или третия ден от живота. Това е нормално и не заплашва детето с никакви проблеми. В медицината дори има термин - физиологична жълтеница на новородените. Физиологични означава естествени, нормални, без патология.

Така че, дори и да сте в тези 60%, няма причина да се страхувате. И ако се е случило, че детето е родено преждевременно (което означава, че има дори по-малко способни чернодробни ензими, отколкото здраво дете), тогава имате още повече шансове да му се възхищавате в жълто - 80-90% от всички бебета, родени преждевременно изпитват физиологична жълтеница при новородени.

Компанията от недоносени бебета, изложени на риск от жълтеница при новородени, се състои от бебета, чиито майки имат диабет, както и близнаци (близнаци, тризнаци и др.)

Обикновено при новородено бебе жълтеница трябва да изчезне след две до три седмици. И какво да правим в тези случаи, ако детето е пожълтяло естествено, но се зачервява обратно, дори след три седмици, сякаш няма да го направи?

Патологични видове жълтеница

Те са рядкост, но изискват задължително медицинско наблюдение и лечение. При патологична жълтеница винаги има допълнителни симптоми. Някои могат да бъдат забелязани от майка или някой от роднини, други се разпознават само от лекар.

Хемолитична болест

Сред всички бебета, които се разболяват от жълтеница на новородени, по-малко от 1% се падат на страдащите от хемолитична болест. Нейните причини:

 • Rh-конфликт между майка и бебе (най-често);
 • несъответствие в кръвните групи (много рядко);
 • антигенна несъвместимост (почти никога не се появява).

Такава жълтеница обаче бързо се разпознава. Кожата и склерата на бебето пожълтяват не след няколко дни, а почти веднага след раждането. Детето изглежда летаргично и сънливо. Лекарят, преглеждайки бебето, ще усети увеличаване на далака и черния дроб. Всички тези признаци показват, че новороденото спешно се нуждае от помощ и след това лекарите започват незабавно лечение. Най-лошият случай е ядрената жълтеница, при която билирубин отрови мозъка на бебето..

Обструктивна жълтеница

Рядко, но все пак патология. Има няколко причини за обструктивна жълтеница:

 • проблеми с жлъчния мехур;
 • нарушение на проходимостта на жлъчните пътища;
 • чернодробни проблеми.

Най-често обструктивната жълтеница се причинява от генетични нарушения или родова травма на бебето. Проявите на това заболяване стават забележими, когато бебето е на две до три седмици. В същото време кожата изглежда не просто жълта, но със зеленикав оттенък. Изпражненията на бебето стават необичайно леки, почти без цвят. Лекарят ще усети, че черният дроб се удебелява и далакът се увеличава. Ако подозирате обструктивна жълтеница, се предписват различни допълнителни изследвания - например ултразвук. Лечението ще зависи от вида на патологията.

Съществуват и гранични състояния, когато дългосрочната жълтеница след раждането се превръща в патология:

 1. Конюгативната жълтеница е свързана с лоша чернодробна функция. Чернодробните ензими не свързват добре билирубина и не могат да се справят с отстраняването му от кръвта.
 2. Kernicterus се появява, когато нивата на билирубин рязко се повишат по време на следродилна жълтеница. В този случай билирубинът навлиза в нервната система и има своя токсичен ефект върху нея..
 3. Чернодробната жълтеница се появява, когато чернодробните клетки са повредени от вируси или бактерии.

Защо жълтеницата на бебето не изчезва след 21 дни?

Ако "златният" цвят на кожата на бебето не е изчезнал за три седмици (което означава, че процесът на неутрализиране на токсичния билирубин от чернодробните ензими не е установен), е задължително да се консултирате с лекар, който с помощта на анализи и тестове ще определи на кой етап от цикъла " съществуване "на билирубин в тялото на бебето неизправности и защо. Причините могат да бъдат, относително погледнато, опасни. Например:

 • 1 В резултат на някакво заболяване на детето, унищожаването на еритроцитите в кръвта му се случва интензивно и постоянно (например при хемолитична болест, която често се развива при деца, чийто Rh фактор се различава от майчиния). Съответно нивото на билирубин в кръвта постоянно се повишава..
 • 2 Чернодробната функция не се е развила правилно (например поради хепатит). В този случай жълтеницата с право се нарича чернодробна.
 • 3 Обикновено, след като билирубинът се неутрализира в черния дроб, той попада в жлъчния мехур и се екскретира от тялото през жлъчните пътища. Често жълтеница при новородено не изчезва поради нарушаване на работата на този конкретен орган. Например, бебето може да има запушване на жлъчните пътища - в този случай жълтеница се нарича механична.

Ако причината за жълтеница при новородено се крие в някое от тези сериозни заболявания, тогава с помощта на специални тестове и тестове лекарите ще определят това и предписват адекватно лечение, при което не се лекува самият симптом, а заболяването.

Физиологичната (т.е. абсолютно нормална, неопасна) жълтеница при новородени също може да продължи повече от три седмици - при някои бебета чернодробните ензими бързо „овладяват целта си“, а при други - по-бавно.

Жълтеницата при новородените може да продължи над 21 дни без никаква причина. В края на краищата всяко бебе е индивидуално и да предскаже точните дати, кога ще се научи да ходи, кога - да говори и кога - черният му дроб ще се научи да преработва билирубин, нито един ескулапий на детето не е в състояние, дори да е най-забележителният гений в медицината.

Като грижовен и интелигентен родител, трябва да разберете, че новороденото бебе (като по-голямото бебе) само по себе си е чудесен индикатор за вашето физическо състояние. Най-просто казано, ако бебето ви е пожълтяло и продължава да се придържа към този слънчев тон повече от три седмици, но в същото време не проявява признаци на безпокойство - не плаче, яде с апетит, наддава, редовно зарежда памперсите си и спи спокойно, тогава няма причина да се притеснявате за продължителна жълтеница, не трябва да имате.

Единственото нещо, което трябва да направите, е, с помощта на опитен и наблюдателен педиатър, да започнете редовно да наблюдавате нивата на билирубина на вашето бебе..

Какво да направите, ако жълтеницата се забави

Случва се физиологичната жълтеница да не изчезне до месеца от възрастта на детето. Причините за този ход на заболяването са следните:

 • анемия при бебето (потвърдена от кръвен тест);
 • запушване (или замърсяване) на жлъчните пътища, застой на жлъчката;
 • галактоземия (това е едно от онези заболявания, които се проверяват в болницата);
 • липса на тиреоиден хормон (също проверен в болницата);
 • полицитемия (увеличаване на броя на червените кръвни клетки, наблюдавано чрез кръвен тест);
 • кърмене на жълтеница.

Ако бебето вече е на месец и жълтеница все още не изчезва, е необходимо да се консултирате с лекар. Лекарят ще може да изключи трудни диагнози.

Кърменето на жълтеница заслужава отделно споменаване, което се случва, ако кърмата съдържа много прегнандиол (хормонален метаболитен продукт).

Това вещество инхибира отделянето на билирубин. В същото време количеството на пигмента в кръвта не се увеличава, а постепенно намалява. Детето се чувства добре.

В медицинската общност има две мнения за жълтеница на кърмата:

 1. Някои лекари смятат, че повишеното ниво на билирубин все още дава допълнително натоварване на черния дроб на бебето, така че кърменето трябва да бъде спряно.
 2. Представителите на другия лагер не виждат нищо лошо в продължаването на храненето.

Ако се страхувате да не нараните бебето си, но все пак искате да продължите да кърмите, следващият метод ще ви хареса. Необходимо е да се изцежда мляко и да се затопля на водна баня до температура 70 °. Научете повече за правилното изцеждане на кърмата >>>

След това го охладете и го дайте на детето. При излагане на температура прегнандиолът ще се разложи и няма да окаже влияние върху скоростта на екскреция на билирубин.

Ако бебето е диагностицирано с жълтеница, мама трябва да намери педиатър, на когото напълно се доверява и да следва всички негови инструкции.

Жълтеница при новородени - последици за всички

През тези две-три седмици, докато нивото на токсичния билирубин в кръвта на новороденото беше повишено и кожата му блестеше със „златни“ нюанси, нищо лошо не можеше да се случи с детето. Въпреки че билирубинът е токсичен, количеството му (въпреки че е повишено при бебето през този период) все още не е достатъчно, за да причини значителна вреда на бебето.

Но ако жълтеницата се проточи и надхвърли 21 дни (което означава, че нивото на билирубин в организма продължава да остава високо), наложително е да се свържете с педиатър и да сложите билирубина на бебето „на тезгяха“ - тоест той трябва постоянно да се измерва и наблюдава. Ако нивото на билирубин се поддържа над нормалното, но не се стреми да се повиши, не трябва да се страхувате, под системното наблюдение на разумен лекар, такава жълтеница не заплашва детето със сериозни последици.

Жълтеницата при новородените може да се сблъска с реални проблеми само в тези ситуации, при които нивото на билирубин в кръвта се повишава 10 пъти по-високо от нормалното и има прогресивна тенденция към увеличаване. В такива случаи може да се направи увреждане на централната нервна система на бебето, черния дроб и др. Но ако се обърнете навреме към педиатъра, никой отговорен лекар просто няма да позволи такова развитие на събитието..

Критичните показатели на билирубина в кръвта са съответно за доносени и недоносени бебета: 324 μmol / L и 250 μmol / L. Вие, родители, не е нужно да знаете тези цифри, основното е, че лекарят, който наблюдава състоянието на новороденото, ги помни.

Причини за патологична жълтеница при новородени

Има много причини за появата на патологична жълтеница. Проявява се в 10% от случаите на пожълтяване на склерата и кожата. Понякога е възможна дори комбинация от няколко фактора. Количествено увеличение на билирубина, съдържащ се в организма, е възможно при следните проблеми:

 • несъвместимост на кръвта на майката и бебето за Rh фактор (понякога за групата);
 • вродена инфекция;
 • недоносеност;
 • генетични заболявания;
 • дефектно образуване на вътрешни органи;
 • появата на кръвоизливи;
 • лошо хранене (както за майката, така и за бебето).

Повишено разрушаване на червените кръвни клетки може да възникне поради хемолитична болест. При хепатит черният дроб не може да се развие напълно, което води до чернодробна жълтеница. При запушване на пътищата за изтегляне на жлъчката патологията се нарича механична.

ВИДЕО: Жълтеница на новородени: коментари на д-р Комаровски

Жълтеница на новородени - д-р Комаровски

Д-р Комаровски ще говори за различните видове жълтеница и методите за тяхното разграничаване.

Методи за лечение на жълтеница при новородени

Не е съвсем правилно да се говори за лечение на самата жълтеница в контекста на новородени - тъй като, както вече беше казано петдесет пъти, това не е болест, а само симптом.

Ако жълтеницата е симптом (индикатор или последица) на някакво сериозно заболяване, тогава естествено се лекува не жълтеница, а именно това заболяване. Но нито едно заболяване не се лекува за една нощ и има ситуации, когато едновременно с терапията е необходимо да се намали нивото на билирубин в кръвта, което опасно "пълзи" до критичното ниво.

Дори преди 15-20 години, в ситуация, когато нивото на билирубин стана опасно опасно и може да причини непоправими увреждания на централната нервна система на бебето, детето получи заместващо кръвопреливане.

Днес този метод за лечение на жълтеница при новородени също се използва, но само в екстремни случаи. И в по-малко тежки ситуации през последните десетилетия се практикува друг ефективен метод за справяне с повишения билирубин - ярка лампа!

Ефекти

Патологичната жълтеница причинява много сериозни последици за здравето на бебето, ако не се вземат медицински мерки. Ядрената жълтеница се счита за най-тежкото състояние, тъй като причинява навлизането на билирубин в мозъка и води до следните последици:

 • детето допълнително се развива зле, както психически, така и физически;
 • тежка форма на увреждане на централната нервна система;
 • глухота;
 • фатален изход.

Също така, при други видове жълтеница може да има последствия като чести спазми в крайниците и тялото, нарушена координация на движенията, тежко отравяне и тежка интоксикация на тялото. Въпреки благоприятния резултат от лечението на патологична жълтеница, това често води до усложнения като рак на черния дроб и цироза. Други важни органи могат да страдат.

Фототерапия при жълтеница: нека има светлина!

Учените направиха това откритие случайно - в хода на медицинските изследвания беше открито, че токсичният билирубин в човешката кожа започва активно да се разпада под въздействието на ярки светлинни лъчи, превръщайки се в нетоксичен изомер. Ето как се "роди" най-разпространеният метод за лечение на жълтеница при новородени - фототерапия.

Изводът е прост: ако нивото на билирубина на бебето е повишено и няма положителна динамика, той - гол, но със защита пред очите си - се поставя под ярка лампа: понякога в продължение на няколко часа на ден, понякога в продължение на няколко дни (денонощно те са били прекъсвани само за хранене, хигиена и масаж).

Фототерапията е добра, безопасна и много често срещана. Той върна много бебета към обичайния им цвят на кожата, а на родителите им - спокойствие.

Лечение на жълтеница

Ако говорим за патология, тогава всяка терапия се предписва от лекар. Най-често бебето и майката се приемат в болницата, където извършват всички необходими процедури. Например, ако майката и детето имат различен Rh фактор или други признаци на несъвместимост на кръвта, тогава най-често се предписват кръвопреливания. При една процедура бебето може да замести до 70% от общото количество кръв. В трудни случаи преливането се повтаря няколко пъти.

Тези мерки помагат да се отървете от необичайния билирубин, но могат да отслабят бебето. Поради това често се предписва допълнителна терапия: антибиотици, физиотерапия и т.н..

Обструктивната жълтеница често изисква операция. Мотивирано решение обикновено се взема от цяла комисия от лекари, които внимателно преглеждат детето и определят всички необходими мерки. Такова лечение и рехабилитация се извършват и в болнични условия..

Ако жълтеницата е физиологична, тогава по-скоро не става въпрос за лечение, а за помощ на бебето. Детето ще се справи със състоянието си по-бързо, ако:

 • прикрепете новороденото към гърдата възможно най-рано (това стимулира метаболитните процеси);
 • пълноценно кърмене;
 • диета на кърмачка, така че бебето да няма проблеми с храносмилането;
 • слънчеви бани;
 • разходки на открито.

Последната точка, за съжаление, не може да бъде изпълнена, ако навън е студено. Но през пролетта, лятото или през топлата есен е наложително да изведете бебето си на чист въздух. През лятото, при спокойно, слънчево време, можете да отворите ръцете и краката на бебето за няколко минути. Това е особено полезно при светла сянка - например под дърво, така че дифузната светлина да пада върху детето. Основното е, че бебето не замръзва.

Подобна грижа за новороденото перфектно ще помогне за премахването на билирубина от тялото на детето. В резултат на това бебето няма да има само жълтеница. Детето също ще стане по-здраво и ще се чувства по-добре.

Основното лечение и профилактика на новородената жълтеница е кърмата. Ето защо новороденото се прилага върху гърдата от първите минути. Коластрата (първите порции кърма) има подчертан слабителен ефект. Той насърчава отделянето на багрилото (билирубин) заедно с изпражненията. Храненето на бебето при поискване е най-доброто лекарство за жълтеница.

Понякога освен кърма се предписва и облъчване със специална лампа за лечение на жълтеница - фототерапия. По време на процедурата очите на детето се покриват с превръзка или очила и се поставят под лампа. Курсът е 96 часа.


лампа за жълтеница

При фототерапията могат да се появят странични ефекти. Детето може да стане сънливо, кожата започва да се отлепва и има разстройство в изпражненията.

Слънчевите бани имат същия ефект. Тялото на бебето на светлина започва активно да произвежда витамин D. Той ускорява процеса на отстраняване на билирубина от кръвта.

При тежка жълтеница лекарят може да предпише глюкоза и активен въглен в таблетки. Глюкозата помага за подобряване на активната чернодробна функция. Активният въглен абсорбира вредни вещества като гъба, включително билирубин. Освен това въглищата заедно с билирубина се отделят по естествен път с изпражненията.

Лекарят разработва метода за лечение на патологични видове жълтеница в зависимост от диагнозата. Вземат се предвид всички фактори и обстоятелства при раждането на детето. Курсът на раждане и бременност, заболявания на майката, резултати от тестове и ултразвук. Понякога се изисква консултация на тесни специалисти; хирург или ендокринолог.

При лечението на жълтеница се използват различни видове терапия:

 • Антивирусно.
 • Антибактериално.
 • Холеретик.
 • Детоксикация.
 • Имунни.

Те се използват както индивидуално, така и в комбинация под строг медицински контрол. Зависи от причината за жълтеница..

Кърмене Жълтеница: Мама позлатена

Има и друг вид, за щастие, напълно безвредна жълтеница, която може да се наблюдава при новородени и която може да продължи повече от три седмици. Това е така наречената кърмене на жълтеница. Както подсказва името, това се случва само на бебета, които се хранят с майчиното мляко..

Изводът е следният: в майчиното мляко има вещество, което блокира действието на чернодробните ензими при бебето.

Все още нито един „учен по здравеопазване“ не е успял да разбере защо природата е измислила този механизъм. Независимо от това, той работи и е много активен - много бебета в първите дни от живота забележимо пожълтяват именно защото млякото на майките им „инхибира“ активността на ензимите в черния дроб на детето.

Освен това, този вид жълтеница, като правило, плавно "променя" физиологичната жълтеница и може да бъде напълно безопасно за бебето да продължи много повече от 21 дни.

Ако се страхувате и непременно искате да сте сигурни, че вашето „оранжево“ бебе има безопасна жълтеница при кърмене, а не симптом на някакво опасно заболяване, спрете кърменето за 1-2 дни (дайте смес). Ако жълтият цвят на кожата озарява осезаемо - това е, можете да се успокоите и да върнете бебето към естественото му хранене..

Диагностика

Ако подозирате патологична жълтеница, е много важно своевременно да се извърши диагностика на тялото на детето и да се осигури на бебето необходимата помощ. За диагностика се използват следните методи:

 1. Анализ на чернодробни проби (кръвта се изследва за билирубин, ALT и AST).
 2. Извършва се ултразвуково изследване на далака и черния дроб на детето.
 3. Детето се преглежда изцяло.

При диагностицирането е необходимо да се обърне внимание на някои симптоми, потвърждаващи наличието на някаква форма на патологична жълтеница..

Жълтеница при новородени: Епилог

Въпреки факта, че детето е изцяло ваше, не е нужно да решавате какво да правите с него, ако то пожълтее. И фелдшерите. И преодолейте това.

Разберете: опасна ли е жълтеницата на вашето бебе (тоест, симптом ли е за сериозно заболяване?) Или напълно безвредна, лекувайте я или имайте търпение и просто изчакайте, а ако се лекувате, тогава по какъв начин - само педиатър може да разреши всички тези проблеми. Вашата задача е да му представите новороденото за преглед и анализ..

Тъй като в случай на жълтеница при новородени, вероятността за грешка е много голяма: напълно нормално физиологично състояние може да бъде объркано със симптом на сериозно заболяване и обратно. Наистина ли сте готови да познаете дали е заложено здравето на любимия ви, "златен" във всеки смисъл на думата, бебето??

Когато жълтеницата отмине?

Физиологичната жълтеница при новородени започва да отшумява, когато бебето е на една седмица. Признаците на заболяването напълно изчезват на възраст от един месец..

Патологичната жълтеница като симптом може да бъде елиминирана доста бързо, в рамките на няколко дни. Днес има начини за бързо и безопасно отстраняване на билирубина от тялото на пациента..

Трябва да се помни, че понякога патологичната жълтеница и високият билирубин са симптоми на сериозно заболяване, продължителността на лечението за което зависи от ситуацията и може да бъде определена от лекаря.

Предпазни мерки

Най-простият и основен превантивен метод е спазването на правилата за лична хигиена както за вашето, така и за вашето дете. Особено внимание трябва да се обърне на чистотата на храната. Тоест всички зеленчуци и плодове трябва да бъдат добре измити. Не забравяйте да научите детето си как да мие ръцете си преди хранене и след използване на тоалетната. Също така е необходимо да се избягва контакт с лични вещи на други хора, например, не използвайте нечия самобръсначка, гребен, четка за зъби, ножици за нокти. Тези неща могат да съдържат биологични продукти на болен човек. Пийте само преварена вода. Опитайте се да не ядете в уличните кафенета. Можете да се заразите с болестта чрез някои процедури, например, пиърсинг, маникюр, педикюр, татуиране. Следователно тези манипулации трябва да се извършват само в доказани салони, които имат съответните сертификати. А най-сигурният и най-ефективен начин за профилактика е ваксинацията.

Градуси

Има 5 степени:

 1. Само жълтеница на лицето и шията.
 2. Пожълтяване на горната част на тялото до пъпа.
 3. Пожълтяване, което се разпространява в областта на коляното.
 4. Пожълтяване на кожата на цялото тяло (с изключение на повърхността на дланите и стъпалата).
 5. Пожълтяване на стъпалата и дланите.

Не беше възможно да се избегне жълтеница, те бяха изписани вкъщи с такава неприятна диагноза - какво трябва да направят притеснените родители в такава ситуация? Полагането на правилни грижи за вашето новородено ще го улесни и ще ускори възстановяването. Ето елементите, които включва.

 1. Поставяйте голо дете на слънце за няколко минути на ден.
 2. Честото хранене и пиене на много течности нормализира чернодробната функция.
 3. В случай на галактоземия, хранете детето с формули без лактоза и галактоза: Нутрамиген, Пререгимил, без лактоза NAN.
 4. При тирозинемия се изисква диета: смеси без фенилаланин, метионин, тирозин (XP Analog, Afenilak, Lofenolac).
 5. Пълно кърмене.
 6. Диета на мама: изключване на жълтите храни, подправките, зърната пипер и солените храни от диетата.
 7. Ежедневни разходки на чист въздух.
 8. Фототерапия у дома.

Ако някой от пунктовете за грижи за иктерично новородено се съмнява, по-добре е да се консултирате с лекар, но не правете нищо самостоятелно и не експериментирайте. Особено необходимо е да се справите с лечението на слънчевите лъчи, които са изпълнени с изгаряния през лятото. С правилния подход към този въпрос можете да ускорите възстановяването и да избегнете усложнения..

Трябва да го знаеш. Галактоземия - наследствено генетично заболяване, непоносимост към лактоза.

Билирубин: нормално

Нормалните нива на билирубин при здрави хора са както следва:

 • Общи - до 20,5 μmol / l.
 • Директно - до 5,1 μmol / l.
 • Безплатно - до 16,2 μmol / l.

Трябва да се отбележи, че билирубинът е изключително опасно съединение. Той е много токсичен за нашето тяло. Значителният му излишък има отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Излишъкът от билирубин води до интоксикация на целия организъм и до неправилно функциониране на органите. Подобно излагане е особено опасно за новородени деца..

Предотвратяване

Бъдещата майка трябва да се занимава с профилактика на жълтеница дори по време на бременността на бебето и след раждането му. За да направите това, достатъчно е да спазвате следните правила.

 1. Адекватно хранене за майката по време на бременност.
 2. Нейното отхвърляне на лошите навици.
 3. Профилактика и лечение на всяка болест.
 4. Отказ да се инжектира новородено с витамин К, което се практикува в родилните болници.
 5. Слънчеви бани.
 6. Често кърмене.
 7. Пиене на много течности за кърмачка.
 8. Прерязване на пъпната връв през втория час след раждането, когато пулсацията в основата на пъпа спира. Това ще нормализира кръвообращението..

Занимавайки се с превенция на жълтеница, можете да предотвратите заболяването, така че първите дни на бебето да не бъдат засенчени от нищо. Ако имате някакви допълнителни въпроси относно това явление, по-добре е предварително да попитате педиатъра за цялата информация..

Спорен въпрос. Лекарите все още спорят за това как времето на прерязване на пъпната връв влияе върху проявите на жълтеница. Няма научни доказателства за пряката връзка на тези два факта..

Жълтеницата като последица от ендокринната болест

Тази форма на жълтеница е характерна за новородени с вроден хипотиреоидизъм. При това заболяване тиреоидните хормони се произвеждат зле, което от своя страна влияе върху съзряването на глюкуронозилтрансферазата, процеса на конюгация и освобождаване на билирубин.

Този вид жълтеница се диагностицира на 2-3 дни от живота при 50-70% от кърмачетата. Минава за 3-5 месеца. В допълнение към пожълтяването, детето има и други симптоми: летаргия, брадикардия и артериална хипотония, леко подуване на кожата, груб глас и запек.

Жълтеница може да се развие и при новородено, ако майката е диагностицирана със захарен диабет (поради хипогликемия и ацидоза). Тази форма се характеризира с продължителен иктеричен синдром и индиректна хипербилирубинемия..

Хепатит при деца

Вирусният хепатит при деца често е придружен от жълто оцветяване на кожата и лигавиците. Но иктеричният синдром е само външна проява на сериозни нарушения, които характеризират заболяването, или по-скоро цяла група чернодробни заболявания с вирусно естество.

По честота острата форма на вирусен хепатит се нарежда на трето място след чревни инфекции и ARVI и е животозастрашаваща. Същото се отнася и за хроничния хепатит, една от десетте най-чести причини за смърт в света..

Усложнения

Родителите се тревожат за опасността от жълтеница при новородени, как това заболяване може да завърши в крайна сметка, с изключение на възстановяването. Физиологичната форма рядко е изпълнена с усложнения. Но патологичният може да доведе до следните последици:

 1. Понякога задържащата се жълтеница при новородени може да причини усложнения, които допълнително засягат нервната система, тъй като индиректният билирубин има токсичен ефект върху централната нервна система.
 2. Фототерапията с неправилно избран режим на лечение може да доведе до изгаряния, дехидратация, хемолиза, непоносимост към лактоза, хипертермия.
 3. Последиците от ядрената жълтеница - глухота, пълна или частична парализа, умствена изостаналост.
 4. Токсично отравяне и интоксикация.
 5. Албуминемия - намален албуминов протеин.
 6. Билирубинова енцефалопатия - мозъчно увреждане.

Знаейки опасността от жълтеница при новородени, родителите ще могат да преценят пълната степен на риск и да предприемат подходящи мерки, така че да не се случи нищо ужасно. Много по-лесно е да се предотврати заболяване, отколкото да се излекува - ако дори по време на бременност постоянно мислите за превенция, бебето ще може да избегне проблеми с билирубина след раждането..

Прогнози за бъдещето. Съвременното ниво на медицината дори ще излекува билирубинова енцефалопатия. Вярно е, с навременна диагностика и спазване на всички медицински изисквания.

Ваксинация на деца срещу хепатит А

Ваксината срещу хепатит А се използва както рутинно, така и преди началото на сезонната вирусна активност: през август или септември. Имунизации срещу хепатит А се практикуват в региони с висока честота (12 деца и юноши от 1000).

Родителите на бебета се интересуват каква е схемата за ваксиниране на най-малките, къде се дава инжекцията и какво ще се случи, ако ваксината се намокри. Деца от 1-годишна възраст получават ваксина срещу хепатит А интрамускулно съгласно стандартната схема на ваксинация. Ако ваксината срещу хепатит В трябва да се прилага през нея едновременно, тогава се правят инжекции в различни части на тялото. По правило децата понасят добре използваните лекарства и при 95% от ваксинираните придобиват имунитет. През първия ден след инжектирането на бебето не се препоръчва да се къпе.

Възможни последици от прилагането на ваксината

Страничните ефекти от лекарствата за хепатит В са редки. Реакцията може да се изрази под формата на болка, хиперемия и подуване на мястото на инжектиране. Може да се появят треска, студени тръпки и алергични кожни обриви.

Симптоми

В зависимост от вида на заболяването, симптомите на жълтеница могат да варират. Ако те не надхвърлят нормата и показват само физиологичната форма на заболяването, няма нужда да биете тревога. След 3 седмици всичко ще завърши щастливо. Но ако към тях се добавят предупредителни признаци за по-сериозна патология, е необходимо да уведомите лекаря за това - и възможно най-скоро.

Признаци на физиологична жълтеница

 • Кожата и бялото на очите придобиват жълт, почти оранжев оттенък;
 • леки нарушения на изпражненията.

Симптоми на патологична жълтеница

 • По-интензивен жълт цвят на кожата;
 • точни кръвоизливи, натъртвания;
 • вълнообразен ход на заболяването: цветът на кожата периодично се възстановява до розов и след това се връща в жълтеникаво;
 • детето е инхибирано и отпаднало, отказва да яде;
 • повишен мускулен мускулен тонус;
 • монотонен или интензивен висок плач;
 • тъмна урина;
 • обезцветени изпражнения;
 • конвулсии;
 • забавен сърдечен ритъм;
 • ступор или кома.

Клиничната картина на специфични патологии

 • Летаргия, отказ от ядене, монотонен писък, замятане на главата назад, конвулсии, отслабване на смучещия рефлекс - симптоми на ядрена жълтеница;
 • персистиране на пожълтяване на кожата след 3 седмици, потъмняване на урината и обезцветени изпражнения показват сериозни патологии на жлъчните пътища;
 • ако кожата и склерата пожълтяват веднага след раждането, детето е летаргично и сънливо, а когато се диагностицира, се открива увеличена далака и черния дроб - това е хемолитична жълтеница;
 • кожата придобива жълт оттенък със зеленикав оттенък 2-3 седмици след раждането, изпражненията са необичайно светли, черният дроб е уплътнен, далакът е увеличен - симптоми на механичен тип заболяване.

Колкото по-рано родителите разпознаят опасен вид жълтеница при новородено, толкова по-скоро лекарите ще предпишат лечение и помощ. Много често се губи ценно време и не могат да се избегнат усложнения, засягащи целия следващ живот на детето. За да не се случи това, е необходима задължителна диагноза на заболяването..

Разграничете жълтеница от хепатит! При хепатит температурата на новороденото се повишава и кожата пожълтява рязко и неочаквано.

Рискови групи

Дори по време на бременност лекарят включва специални категории жени в рисковата група, чиито деца при раждането имат голям шанс да имат жълтеница. Те включват:

 • възраст под 18 и повече от 40 години;
 • ранни аборти, спонтанни аборти;
 • предишно преждевременно раждане;
 • тютюнопушене, алкохолизъм, наркомания по време на бременност;
 • захарен диабет по време на бременност;
 • отрицателен резус фактор;
 • вътрематочни инфекции;
 • жълтеница при предишни деца.

Жените от рисковата група са под бдителното наблюдение на лекар през цялата бременност и се подлагат на допълнителни тестове. И все пак, невъзможно е да се предотврати жълтеница при новородено на 100%, дори ако постоянно се грижите за профилактика на заболяването. Много е важно да го разпознаете навреме по характерните му черти, които ще помогнат да се разграничи един вид жълтеница от друг..

Обща истина. Ако жената води здравословен начин на живот по време на бременност, тя намалява риска от жълтеница при бебето си..