С настъпването на втория триместър на бременността започва почти „златно време“ за бъдещата майка: токсикозата, най-вероятно, вече е в миналото, коремът е станал донякъде заоблен, но все още не е достатъчен, за да добави неловкост и трудности на жената. Вторият триместър на бременността, започващ от 13-та седмица, се превръща в най-плодородния период за бъдещата майка: сега можете свободно да се разхождате на чист въздух, да посещавате басейна или часове по йога, да се наслаждавате на театрални представления и да четете книги, без да страдате от главоболие и постоянно чувство на гадене.

Всяка седмица бременността става забележима за околните: фигурата на жената е закръглена, гърдите й се увеличават. Експертите съветват бавно да помислите за превръзката, която се препоръчва да започнете да носите от около 20-та седмица на бременността, за да избегнете стрии и да премахнете заплахата от прекъсване на бременността. В същото време можете бавно да започнете да подготвяте гърдите за кърмене, като ежедневно триете гърдите с хавлиена кърпа и правите въздушни бани.

През втория триместър на бременността пада един от основните периоди от феталния живот на бебето: до 16-та седмица завършването на вътрешните органи на бебето и формирането на плацентата. И така, отсега нататък функцията за снабдяване с кислород и хранителни вещества, както и отговорността за защита на детето от влиянието на много вредни вещества и проникването на инфекции, пада върху плацентата.

Гадене през втория триместър на бременността

Като правило гаденето през втория триместър на бременността вече не притеснява жената - токсикозата с всички съпътстващи „прелести“ се превръща в неприятен спомен за ранна бременност. Повечето бременни жени през второто тримесечие забелязват, че гаденето е изчезнало и то е заменено с повишен апетит.

Но в същото време не забравяйте, че тялото на всеки човек е уникално и всяка жена „понася“ бременността по различни начини. Затова не се изненадвайте, че някои майки, дори с настъпването на втория триместър на бременността, могат да се оплакват от гадене, което обикновено се появява сутрин, веднага след събуждане или като реакция на досадни неприятни миризми..

Методите за „справяне“ с това неприятно явление се използват обичайно: можете да се справите със сутрешното гадене, като пиете вода с лимон или чай веднага след събуждане и закуска с бисквитки или бисквити, без дори да ставате от леглото. Все пак трябва да „търсите“ най-оптималните храни, като избягвате мазни храни. Препоръчително е да се изключат всички миризми, които провокират пристъпи на гадене - остър парфюм, аромат на пасти или пържен лук (коя от жените за какво е "слаба").

В случай на изтощително гадене с постоянни редовни пристъпи на повръщане, все пак трябва да се консултирате с лекар: тази ситуация се счита за патология и може да представлява заплаха.

Изписване през втория триместър на бременността

Ако в ранните стадии вагиналното отделяне не се промени драстично, нито качествено, нито количествено, тогава вторият триместър на бременността обикновено се различава от леко увеличаване на отделянето. В същото време отделянето през втория триместър на бременността придобива донякъде белезникав цвят с млечен оттенък и се отличава с неизразена донякъде кисела миризма..

Увеличаването на интензивността на отделянето е следствие от хормонални промени в тялото и трябва да сте подготвени за факта, че с увеличаване на гестационния период количеството на отделянето също ще се увеличи. Ако отделянето не е придружено от сърбеж и / или усещане за парене и не променя цвета си, не се притеснявайте. Но трябва да сте нащрек, ако:

 • сирене или плътно бяло отделяне се появява през втория триместър на бременността, причинявайки дискомфорт под формата на сърбеж или парене. Най-вероятно ще трябва да се справите с млечница, която трябва да се лекува, за да се избегне предаването на инфекция на бебето;
 • появява се зацапващо кървене. Може би те са провокирани от ерозия на шийката на матката, освен това такова отделяне може да сигнализира за заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане (в зависимост от периода);
 • изхвърлянето променя цвета си, придобивайки зеленикав, жълт оттенък или се характеризира с "пенливост". Вероятно ще говорим за присъединяване към инфекция;
 • изхвърлянето е прозрачно и има неприятна миризма. Рискът от развитие на бактериална вагиноза е висок;
 • отделянето е обилно, докато е прозрачно и няма изразена неприятна миризма. Може би това показва дразнене от някакви дразнители (например като реакция на подложки за гащи и тогава ситуацията може да бъде променена чрез премахване на дразнителя). Или има изтичане на околоплодна течност (можете да установите с помощта на тест за индикатор, продаван в аптека, или по време на преглед).

Болка през втория триместър на бременността

Най-честите оплаквания от този период по отношение на болезнените усещания са болки в долната част на гърба и тазовата област. Лекарите обясняват такава болка през втория триместър на бременността с постепенно увеличаване на матката и съответно увеличаване на размера на корема.

Но не трябва да има болезнени усещания в стомаха. Ето защо, ако има дърпаща болка в корема и дори "подсилена" от болка в кръстната кост или ханша, и още повече, при наличие на кървави отделяния, трябва незабавно да се консултирате с лекар - рискът от неуспех на бременността е твърде висок.

Киселините могат да се превърнат в много неприятен феномен през втория триместър на бременността - в резултат на компресия на стомаха от нарастващата матка и поради това нормалната функция на храносмилането се нарушава.

Отново, поради увеличаването на размера на матката и притискането на коремните органи, може да се развие запек. Важно е да се придържате към правилната диета и да увеличите количеството фибри в диетата; сините сливи, сушени кайсии и печени ябълки също ще помогнат за справяне със запека. Запекът трябва да се избягва, тъй като не е далеч от постоянния запек и хемороидите, а това е много по-сериозно и „болезнено“, отколкото просто невъзможността да се отиде до тоалетната „за голям“.

Може би през втория триместър на бременността, появата на гърчове - болезнени неволни мускулни контракции в прасците и ходилата. Този симптом може да означава нарушение на минералния метаболизъм в организма и да бъде причинен от задръствания в краката. Важно е да водите активен начин на живот, да правите съвместна гимнастика и да посещавате басейна, да масажирате краката си и да обръщате внимание на качеството на вашата диета. Така че в диетата калцият, магнезият и витамин Е трябва да присъстват в достатъчни количества..

Настинки през втория триместър на бременността

Във втория триместър, както през цялата бременност, жената все още е уязвима от всякакви настинки. Но за щастие настинката през втория триместър на бременността вече не представлява такава опасност, както в ранните етапи на раждането на бебе. И въпреки това е необходимо да се лекува настинка, освен това задължително с намесата на лекар - повечето лекарства все още са забранени, а настинката, макар и не в такъв "мащаб", все още може да причини големи проблеми.

И така, на този етап настинката може да провокира развитието на фетоплацентарна недостатъчност и поради дисфункции на плацентата има висок риск от фетална хипоксия, забавено развитие на плода. В допълнение, настинката през втория триместър на бременността може да повлияе отрицателно на нервната система на плода, тъй като в момента тя се развива активно.

Ако една жена има настинка на 14-та седмица от бременността, рискът от спонтанен аборт остава, освен това са възможни нарушения на ендокринната система (сега нейното образуване е спряно). На 16-17 гестационна седмица настинката може да повлияе на образуването на костната тъкан на детето - активното укрепване на костите на плода продължава до 18-та седмица. Настинката на 19-20 седмица от бременността е опасна за момиче, което расте в утробата: този период е образуването на бебешки яйцеклетки и вирусите могат да имат изключително неблагоприятен ефект върху техния брой и функциониране.

Във връзка с всичко изброено по-горе, лечението на настинка през втория триместър на бременността не трябва да се пренебрегва. Схемата на лечение трябва да бъде обсъдена с лекаря, във всеки случай на жената е показана почивка в леглото, пиене на много течности, гаргара с билкови отвари с добавка на сода, изплакване на носа с физиологичен разтвор.

Температура през втория триместър на бременността

Но не винаги, за съжаление, настинките се изразяват само с леки заболявания, в много случаи те са свързани със значително повишаване на температурата. Смята се, че забележимо повишената температура през втория триместър на бременността няма отрицателен ефект върху плода - до известна степен негативните ефекти се отстраняват от плацентарната бариера, а плацентата също се превръща в пречка за навлизането на вируси и инфекции в детето. Но в същото време е необходимо да се лекувате и то задължително - следвайки режима на лечение, предписан от лекаря.

Трябва да се помни, че в никакъв случай Аспирин, Аналгин, Нурофен не трябва да се използват за понижаване на температурата. Като антипиретично средство са приемливи само лекарства на основата на парацетамол и след това след консултация със специалист. В същото време, ако температурата не надвишава 37,8-38 градуса, препоръчително е да се справите с температурния синдром с помощта на народни средства - като използвате отвара от липов цвят, чай с мед и малини, правейки студени компреси.

Ако се регистрира значително повишена температура без съпътстващите симптоми на настинка под формата на кашлица, хрема и неразположение, това може да бъде причинено от много по-сериозни заболявания. Така че, пиелонефрит, туберкулоза, херпес и някои други заболявания, които са опасни за развитието и нормалното формиране на плода, могат да бъдат придружени от висока температура. Ето защо, ако има висока температура без симптоми на настинка, определено трябва да се консултирате с терапевт и гинеколог, а също така, ако е необходимо, да вземете тестове.

Що се отнася до "субфебрилните" състояния в диапазона от 37,2-37,5 градуса. Леко повишената температура, присъща на ранния период на бременността, може да продължи и през втория триместър. Но в същото време такива температурни показатели през втория триместър на бременността също могат да бъдат признак за извънматочна позиция на плода. И следователно, прегледите и ултразвукът, анализите, необходими за този период, придобиват такова значение.

Ултразвук през втория триместър на бременността

През втория триместър бременната ще се подложи на второ планирано ултразвуково сканиране, оптималното време за което е 20-24 седмици. По това време ултразвуковото изследване вече не предвижда задължителната подготовка и провеждането му с пълен пикочен мехур: има достатъчно вече съществуваща околоплодна течност.

По време на ултразвуково сканиране през втория триместър на бременността специалистът оценява развитието на плода и количеството на околоплодните води, определя наличието или отсъствието на малформации на вътрешните системи и органи на детето и уточнява продължителността на бременността. Ако по някаква причина многоплодна бременност не е диагностицирана по време на първото планирано ултразвуково сканиране, лекарят ще информира мама и татко за нейното присъствие сега. В допълнение, ултразвуковото сканиране през втория триместър на бременността може да покаже пола на очакваното бебе, но често бебето обръща дупето си, което прави определянето невъзможно.

Второто планирано ултразвуково изследване позволява, наред с други неща, да се оцени състоянието на плацентата и пъпната връв, да се покажат данни за дължината на шийката на матката и състоянието на вътрешната ос.

Тестове през втория триместър на бременността

В допълнение към ултразвук, са необходими тестове през втория триместър на бременността под формата на клиничен кръвен тест (главно за определяне нивото на хемоглобина) и общ тест на урината (за оценка на бъбречната функция). Освен това ще се вземе гинекологична цитонамазка от бременната жена и, ако е необходимо, анализ за инфекция с TORCH.

Във втория триместър на бременността може да се предложи и извърши така наречения биохимичен скрининг или „троен тест“. Този анализ включва изследване на кръвта за 3 основни маркера: хорионгонадотропин (hCG), алфа-фетопротеин (AFP) и естриол. Тройният тест ви позволява да идентифицирате възможни малформации и хромозомни аномалии на плода, нарушения на образуването на гръбначния мозък, хидроцефалия и някои други патологии. Този "комбиниран" анализ може да бъде показан на тези на жени, които вече са преживели замразяване на бременността, тези, които имат роднини с вродени патологии на развитието. Трябва обаче да се има предвид, че във всеки случай диагнозата не се поставя въз основа на резултатите от анализа: тройният тест е предназначен да определи дали бременна жена принадлежи към рискова група. Оптималното време за биохимичен скрининг се счита за 16-18 седмици..

Признаци на замразена бременност през втория триместър

Една от най-големите трагедии, които могат да се случат през втория триместър на бременността, е замръзването на плода. По принцип прекратяването на развитието и последващата смърт на плода, което всъщност е замразена бременност, може да се случи на по-ранна дата. Рискът от замръзване остава през втория триместър, като най-опасен в това отношение е периодът от 16-18 седмици.

Основните признаци, които могат да показват изчезване на бременността, са:

 • спиране или отсъствие на движения на плода. Мама може да усети първите движения на бебето до 18-20 седмици (обикновено преди движенията да се усетят от многородени жени). Ако бебето внезапно спря да се "движи" в корема от време на време, трябва незабавно да се консултирате с лекар - специалист ще прослуша сърдечния ритъм на плода със стетоскоп, а ако показателите са лоши (глух или нечут пулс), той ще предпише допълнителен ултразвук;
 • възможното избледняване на бременността може да бъде сигнализирано от промени в млечните жлези. Така че, за замразена бременност е характерно намаляване на размера на гърдите, млечните жлези стават меки, секрецията на коластра спира;
 • специалистът може да диагностицира избледняването на бременността по време на гинекологичен преглед: чрез леко отворената шийка на матката, спиране на растежа на матката, дебело кафяво отделяне и специфичен червено-розов цвят на влагалището.

Хранене през втория триместър на бременността

Храненето през втория триместър на бременността все още играе една от ключовите роли за нормалното формиране на плода и отличното благосъстояние на бъдещата майка. Основното условие по отношение на диетата е тя да бъде балансирана, да осигурява на тялото на жена и дете в нужните количества необходимите хранителни и полезни вещества.

На трапезата на майката се изискват риба и постно месо (за предпочитане варено), което ще се превърне в основен източник на протеини. Яйцата, изварата, млечните и ферментиралите млечни продукти ще осигурят необходимия на този етап калций, който е необходим за нормалното формиране на костната тъкан на детето. Телешки черен дроб, каша от елда, ябълки и доматен сок ще снабдяват тялото с желязо, нуждата от което се увеличава от ден на ден, а липсата му може да провокира анемия. Изискват се зеленчуци и плодове в достатъчни количества в диетата - и като източник на витамини и минерали, и като „консервант“ срещу запек.

Качеството на храната е от голямо значение: по време на бременност е по-добре да откажете пушени меса, маринати, полуфабрикати, всякакви закупени сосове кетчуп-майонеза. Освен това си струва да се ограничи консумацията на сладкиши и продукти от брашно, за да се избегне увеличаване на теглото и да не се провокира развитието на диабет при бременни жени..

И, разбира се, алкохолът е строго забранен през второто тримесечие на бременността, с висока степен на риск, което има отрицателно въздействие върху развитието на детето. Вярно е, че в някои случаи специалистите разрешават червено вино в малки количества, но само от време на време, задължително натурално и неукрепнало, разредено наполовина с вода.

Витамини през втория триместър на бременността

Потребността от ценни вещества, включително витамини, по време на бременност се увеличава приблизително с 1,5 пъти. Но това не означава, че жената трябва априори да приема витамини през втория триместър на бременността под формата на мултивитаминни препарати, изобщо не. Така че тялото на всеки човек, лекарите не се уморяват да напомнят, е индивидуално, което означава, че нуждите на всяка бременна жена са индивидуални. Освен това, според една от теориите, тялото „е в състояние“ самостоятелно да регулира нуждите и да „разпределя“ резервите.

Ако дори в близкото минало много лекари почти без изключение предписват курсове на витамини за бременни жени (и е наложително да се координира приемът на някои мултивитаминни препарати с лекар), днес мнозина отказват подобна практика. Доказано е, че неконтролираното предписване на витаминни комплекси по време на бременност много често води до раждане на големи деца, които освен това се раждат в процес на цезарово сечение (жената не винаги може да роди твърде голям плод по естествен път).

Ето защо, в края на краищата, лекарите правят основния „акцент“ в осигуряването на организма с витамини върху доброто хранене, особено ако бременната жена внимателно следи диетата, бременността не е настъпила през зимно-пролетния период и протича безопасно. Принципите на правилното хранене с цел получаване на максимално количество витамини от храната: задължителното присъствие в ежедневното меню на протеини, полиненаситени мастни киселини, диетични фибри, пребиотици и пробиотици.

В същото време трябва да се има предвид, че някои вещества се предписват допълнително на всички бъдещи майки, независимо от възрастта, условията на живот и здравословното състояние. Те включват фолиева киселина и витамин Е - те са необходими за намаляване на риска от възможни отклонения в нервното развитие на детето. Освен това приемът на фолиева киселина намалява вероятността от прееклампсия или хипертония, свързани с бременността..

По време на бременност, включително през второто тримесечие, се увеличава и нуждата от витамини от група В (необходими за усвояването на протеини, развитието на нервната система и мозъка), витамините А може да са дефицитни (отговорни за развитието на костните тъкани, ретината, кожата), С ( намалява риска от преждевременно раждане, е необходимо за имунитета), D (участва в образуването на костна тъкан и „полагането“ на зъбите на бебето). Но лекарят трябва да определи целесъобразността на допълнителен прием на някои мултивитаминни препарати, които съчетават различни комбинации от витамини. Възможно е нуждата от витамини да се попълни чрез коригиране на диетата.

Секс през втория триместър на бременността

Когато основните притеснения за фиксирането на плода в матката и нормалното му развитие остават в миналото и с тях всички заболявания и признаци на ранна токсикоза изчезват в забвение, жената съвсем логично „припомня“ приятните моменти на интимност. И така, заедно със съпруга / съпругата, пропуснали телесни удоволствия, тя се чуди дали сексът е възможен и колко безопасен е през втория триместър на бременността.

Почти всички лекари са съгласни, че при липса на противопоказания и нормален ход на бременността, интимността през втория триместър е не само разрешена, но и необходима. Така че сексуалният живот по никакъв начин не вреди на нероденото дете, но мама и татко дават възможност да изпитате нови усещания, да се сближите и да се насладите напълно на докосванията на другия.

Интересното е, че много жени отбелязват, че средата на бременността е белязана от своеобразен "прилив" на сексуална енергия. Лекарите обясняват нарастващата нужда от физическа любов в този случай с интензивното пълнене на кръвта на тазовите органи. Следователно сексът през втория триместър на бременността, ако не е забранен от лекар, може много да се практикува.

Втори триместър на бременността

2-ри триместър включва 4-ти, 5-ти и 6-ти месец на бременността и обхваща съответно от 14-та до 26-та акушерска седмица.

Какво се случва в тялото на бъдещата майка

2-ри триместър се нарича златен период и дори „меден месец“ на чакането на бебето. Тялото на бъдещата майка реагира по-спокойно, отколкото преди, на настъпващите в него промени, тъй като хормоналният му фон е изравнен. Като правило сега жената има повече сила и енергия, настроението и благосъстоянието й са по-добри..

Токсикоза. За много бъдещи майки това неразположение остава през 1-ви триместър. Ако сутрешните и следобедните пристъпи на гадене не ви напускат и дори се засилват, това е причина за спешно посещение на лекар. Токсикозата в този период на бременност може да показва небалансирана диета на жената, резус-конфликт между нейното тяло и детето, анемия и обостряне на някои хронични заболявания.

Подуване. Тялото задържа вода, тъй като течността, първо, е необходима на плацентата, и второ, тя е необходима за различни биохимични процеси на тялото на майката и за подготовка за производство на мляко.

Екскреция на коластра. Белезникаво-жълтеникаво отделяне от зърната се появява около 5-ия месец от чакането на бебето. Не се притеснявайте: това е коластрата, "предшественик" на кърмата, която ще започне да се произвежда с раждането на бебе.

Качване на тегло. Приблизителната скорост на наддаване на тегло през 2-ри триместър е 4,5–6 kg. Лекарят изчислява индивидуалната норма за всяка бъдеща майка, като взема предвид нейния тен, възраст, здравословно състояние и други параметри.

Уголемяване на корема и гърдите. Коремът на бъдещата майка става забележим, започвайки от 14-16-та седмица. И гърдите продължават да растат, въпреки че при някои бременни бюстът не се променя по размер през цялото време на изчакване на бебето (дали е нормално или не, лекарят трябва да установи). Увеличаването на обема на корема и гърдите води до появата на стрии - розови или червеникави ивици по кожата.

Често уриниране. Нарастващата матка притиска пикочния мехур, което провокира повишено желание за изпразването му. И така, в края на 2-ри триместър, на 26-27-та седмица, размерът на матката е 25-28 см. Засяга пикочния мехур на бременната жена и промените в хормоналния фон на тялото й: повишаването на нивото на прогестерон в кръвта прави мускулите и връзките по-еластични, отпуска тях, включително мускулатурата на стените на пикочния мехур, като по този начин обучава отделянето на урина.

Конвулсии. Дискомфортните контракции на мускулите на краката, ръцете, шията се провокират, като правило, от недостиг на калций, магнезий, калий в тялото на жената: детето активно консумира тези микроелементи, като ги взема от майката. Възможно е да има и други причини за гърчове, като например разширени вени, така че трябва да откриете „виновника“ за неприятния симптом заедно с лекаря.

Промени в сърдечно-съдовата система. Обемът на кръвта, циркулираща в тялото на бъдещата майка, се увеличава с 20-30%, така че детето да получава своевременно кислород, хранителни вещества, витамини и минерали. Сърцето на бременна жена леко променя позицията си поради издигането на коремната кухина и леко увеличава размера си, тъй като натоварването му се увеличава.

Вагинално отделяне. Те имат млечнобял цвят и лека миризма и са безболезнени. Причинени от промяна в хормоналните нива. Безопасно за майка и бебе, но трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да изключите млечница и други инфекциозни заболявания.

Промяна в състоянието на вените. Вените стават по-забележими, в краката се появява чувство на тежест и парене. Причината за това състояние е увеличаване на обема на кръвта и повишаване нивото на хормона прогестерон, който отслабва венозните клапи и по този начин провокира натрупването на кръв в долната част на тялото. Най-вероятно ще ви е необходима консултация с флеболог: този специалист ще даде препоръки как да избегнете разширените вени или да спрете симптомите му.

Усещане, че бебето се движи. През 2-ри триместър се случва дългоочаквано събитие: започвате да усещате движенията на бебето. При първородните майки това се случва около 20-та седмица от срока, при многоплодните майки - на 16-ти или малко по-късно.

Как се развива едно дете

Към началото на 2-ри триместър, коремният обитател изглежда като малък човек не само външно: неговите органи и системи са почти оформени и започва етапът на неговия активен растеж и развитие.

4-ти месец. Формирането на вътрешните органи на трохите приключва. Бебето вече има 20 млечни зъба, бъбреци, надбъбречни жлези, функционират нервната и ендокринната системи, развива се имунната система и се формира мозъчната кора. Детето редовно, на всеки 45-60 минути, уринира и отделянето му става част от околоплодната течност. Плацентата е напълно оформена и осигурява на бебето всичко, от което се нуждае: кислород, хранителни вещества, витамини и минерали, - премахва отпадъците му, а също така предпазва от токсини и опасни микроорганизми. Кожата все още е много тънка, полупрозрачна, набръчкана, тъй като под нея има малко подкожна мазнина и на този етап от развитието на бебето тя е покрита със защитен пух - лануго - за да запази мазнината (до момента, в който бебето се роди или през първите седмици от живота си извън тялото на майката, пухчето изчезва). Бебето е активно, но засега неусетно за майката, движи се (само някои бременни жени, като правило, многоплодни, усещат движенията на плода рано), огъва краката и ръцете, стиска юмруци, присвива очи, демонстрира рефлекси за хващане и смучене. До края на месеца бебето достига 16–20 см дължина и тежи 140–200 g.

5-ти месец. Пръстите и пръстите на бебето са изцяло оформени с уникален модел отпечатъци, появяват се коси, вежди, реснички, докато безцветни, както и пълноценни невенчета. Вече има зачатъци на постоянните зъби (те са разположени над млечните), белите дробове се развиват, червата работят (и се появяват първородните изпражнения - меконий), панкреасът отделя инсулин, а ендокринната система се подготвя за независимия синтез на хормони.

Имунната система на бебето става малко по-силна: сега то има свои собствени интерферон и имуноглобулин, а не майка си. Формира се вестибуларният апарат. Способността да чува звуци и да ги различава вече се дава и на бебето от природата. Мимиката и движенията на детето стават по-сложни, осъзнати, въпреки че очите му все още не могат да виждат поради защитния филм.

Лекарят вече може да слуша сърдечния ритъм на бебето с акушерски стетоскоп. Пулсът от 120–160 удара в минута се счита за нормално за бебето. Бъдещата майка ясно усеща движенията на фидърите и трябва да има поне 6 на час, с изключение на времето, когато бебето спи. В края на месеца ръстът на детето е 20-25 см (докато главата остава голяма спрямо пропорциите на тялото), а теглото е 250-350 г.

6-ти месец. Времето за активно наддаване на тегло започва за бебето. Сънят и бодърстването на бебето най-често не съвпадат с майчините, следователно е лесно да не се наспи достатъчно поради нощната му „гимнастика“ в стомаха. Появяват се вкусови рецептори: бебето прави разлика между сладко, кисело, солено и горчиво и, разбира се, като истински гурме, реагира най-активно на плодовете или блатовете, изядени от майка му. Костният мозък на детето започва да функционира: той произвежда еритроцити (червени кръвни клетки, транспортери на хемоглобин до органите и тъканите на бебето) и левкоцити (бели кръвни клетки, които предпазват тялото от вредни микроорганизми и токсини).

Бебето диша благодарение на плацентата, но прави "репетиционни" дихателни движения и в белите му дробове започва синтезът на специално вещество - сърфактант, който не им позволява да отслабнат. Тялото на бебето започва да произвежда собствен хормон на растежа. Вътрешните полови органи продължават да се развиват: при момичетата яйчниците са разположени близо до матката, започва образуването на влагалището, при момчетата тестисите от коремната кухина се преместват в скротума. В края на месеца детето тежи 600-900 g и расте до 30-34 cm.

Ако имате близнаци

Извършването на многоплодна бременност е повишена тежест върху тялото на жената. С какви характеристики на собственото й благосъстояние и развитието на бебетата ще трябва да се сблъска през 2-ри триместър?

 • майка, която очаква близнаци, ще почувства треперенето на бебетата по-рано, вече на 15-16-та седмица (ако бременността е първа, тогава този период може да се измести към 18-20-та седмица);
 • при носене на близнаци, симптоми като често уриниране, наддаване на тегло, запек, анемия, задух, киселини, болки в гърба и ставите, подуване на лицето, ръцете и краката са по-изразени;
 • до края на 2-ри триместър и двете бебета достигат около 35 см дължина и тежат около 800 г - 1 кг всяко;
 • при многоплодна бременност преждевременното раждане е норма. На 28 седмици близнаците са толкова жизнеспособни, че в случай на преждевременно раждане бебетата ще могат да си тръгнат.

Снимки през 2-ри триместър на бременността

Медицински преглед

 • акушер-гинеколог (трябва да посетите лекар през 2-ри триместър веднъж на 2-3 седмици)
 • терапевт
 • зъболекар
 • консултации с други специалисти (ендокринолог, кардиолог, генетик, флеболог и др.), ако бъдещата майка има хронични заболявания и / или усложнена бременност
 • общ кръвен тест (взема се редовно, най-важните показатели са нивото на хемоглобина, левкоцитите, броя на тромбоцитите, ESR)
 • биохимичен кръвен тест (взема се редовно, най-важните показатели са нивото на захар, билирубин, креатинин и урея; на 26-та седмица е необходимо да се направи, за да се изключи / диагностицира гестационен диабет на бременни жени)
 • коагулограма (приема се 1 път на триместър, най-важният показател е скоростта на коагулация на кръвта)
 • анализ на околоплодната течност (предаден между 14-та и 20-та седмица, ако е посочен; разкрива наличието / отсъствието на генетични аномалии при бебето)
 • общ анализ на урината (взема се редовно, най-важните показатели са прозрачност, плътност, киселинност, съдържание на протеини, наличие / отсъствие на бактерии и дрожди)
 • намазка върху флората от влагалището (да се вземе 3 пъти по време на бременност, най-важният показател е наличието / отсъствието на инфекции, включително полово предавани инфекции)
 • електрокардиограма (през 2-ри триместър се извършва, ако има индикации; разкрива наличието / липсата на нарушения на сърцето на бъдещата майка в условия на нарастващо натоварване върху него)
 • Ултразвук (извършва се на 18-21-ва седмица от бременността; ви позволява да оцените състоянието на плацентата и околоплодните течности, развитието на детето, както и да определите пола му)
 • скрининг (т.нар. тройно изследване, проведено на 18-21 седмица от бременността; включва ултразвук, кръвен тест за hCG, кръвен тест за алфа-фетопротеин (AFP) и кръвен тест за съдържанието на естриол без стероидни хормони; открива наличието / детето няма генетични аномалии)

Трудности при носене

Вторият триместър обикновено е по-спокойно време за бъдещата майка по отношение на загрижеността за собственото й благосъстояние и здравето на детето. Но има рискови фактори, с които трябва да сте наясно и при най-малките тревожни симптоми информирайте лекаря, за да се справите със ситуацията..

Спонтанен аборт. 2-ри триместър представлява 25% от случаите на спонтанен аборт (за сравнение, през 1-ви триместър тази цифра е още по-значима: 80%). Такива спонтанни аборти се наричат ​​късни и тяхната причина може да бъде не само неблагоприятна среда за тялото на майката (лоша екология, стрес, травма, лоши навици, инфекциозно заболяване и др.) Или нежизнеспособността на бебето, но и преждевременна дилатация на шийката на матката. Този проблем се решава с оперативни средства..

Неразвиваща се бременност. Според статистиката само 1 бременност от 176-180 завършва през 2-ри триместър с прекратяване на развитието на детето. Рискови фактори в този случай са лошите навици на майката, нейното физическо и психо-емоционално претоварване, инфекциозни заболявания, хормонален или генетичен неуспех, предишна замразена бременност, както и възраст 35+. Възможно е да се определи патологията по време на ултразвуково сканиране, а основните му симптоми са дърпащи болки в долната част на корема, висока телесна температура, слабост до припадък, кървави съсиреци и липса на движения на бебето, ако са били преди, но са спрени.

Извънматочна бременност. Когато яйцеклетката се имплантира не в маточната тръба, а върху шийката на матката, бременността може да продължи до 20-та седмица. Той е обект на прекъсване, подобно на други видове извънматочна бременност, тъй като не може да се извърши и представлява заплаха за здравето и живота на жената, в частност води до безплодие или отстраняване на матката. Открива се чрез ултразвук и кръвен тест за нивото на хорионгонадотропин, чието съдържание е по-ниско, отколкото при нормална бременност. Симптомите са подобни на тези при пропусната бременност.

Повишен тонус на матката. Хипертоничността на матката е напрежение и неволни контракции на нейните мускулни стени. Това състояние е опасно, защото маточните контракции водят до спонтанен аборт. Повишен тонус на матката може да се открие при ултразвуково сканиране и при преглед от гинеколог. Патологията се провокира от стрес и претоварване, инфекциозни заболявания и възпалителни процеси, носени от майката, както и нейните лоши навици и небалансирано хранене. Лекува се с лекарства.

Ниско ниво на вода / многоводие. Липсата или излишъкът на околоплодна течност е вредно за бебето и може да причини спонтанен аборт, нарушения на вътрематочния растеж, усложнен труд. Причините за олигохидрамнионите са патологии на бъбречното развитие на детето, високо кръвно налягане, бактериални инфекции, метаболитни нарушения при бъдещата майка, а дефицитът на околоплодна течност също е присъщ на многоплодната бременност..

Полихидрамнионите могат да бъдат предизвикани от генетични аномалии, анемия на бебето, инфекция или ексфолиране на плацентата, лоши навици, сърдечно-съдови, ендокринни (включително захарен диабет), пикочни заболявания на бъдещата майка, конфликт на Rh фактори между майка и дете, многоплодна бременност.

Ниско ниво на вода / полихидрамнион се диагностицира при ултразвук и при преглед от гинеколог. Под наблюдението на лекари с тези патологии шансовете за раждане и раждане на здраво бебе са големи..

Преждевременно раждане. Те могат да се появят, започвайки от 22-ра седмица и завършвайки с 37-ма, докато прогнозата за раждане, настъпила на 22-28 седмица, е изключително лоша. Симптомите на ранно раждане са същите като тези на нормалния труд: болезнени контракции, зацапване, разстройство на изпражненията. Небалансирана диета и лоши навици на жената, инфекции на пикочните й пътища, опит от предишно раждане или аборт, многоплодна бременност, анемия, тежък стрес, аномалии в структурата на матката и други причини могат да провокират преждевременно раждане..

Всички знаем, че хормоналните нива се променят при бременни жени, а понякога емоциите просто полудяват. Как да се сдържате, така че...

Мненията на лекарите са някак нестабилни: някои казват, че това е пряка адаптация на женското тяло към бременността, където п...

Много бъдещи майки по време на бременност си задават въпроса: "Възможно ли е да се използва активен въглен по време на бременност?" Активирова...

Всеки от нас поне някога в живота си се е занимавал с някакъв вид спорт, а някои все още го правят. Някак си в...

Бременността е най-прекрасният период в живота на жената, но понякога по време на бременността бъдещата майка става чувствителна към п...

Непрекъснато чуваме думата плацента. По-рядко се нарича "детско място", може да се нарече и "торта" - това е преводът от л...

Правете и не трябва за бъдеща майка

В средата на бременността се препоръчва:

 • да откаже от лоши навици
 • спете достатъчно (нормата е 8-9 часа сън)
 • преминете към редовни, но леки фитнес тренировки: джогинг, скандинавско ходене и редовно ходене, йога за бременни жени, плуване и водна аеробика
 • носете превръзка от 24-та седмица, за да намалите стреса върху гръбначния стълб, да избегнете стрии и да намалите натиска върху коремните органи от нарастващата матка
 • спазвайте "правилото за чисти ръце" за профилактика на инфекциозни заболявания
 • избягвайте преумората и стреса
 • приемайте мултивитамини и добавки само след консултация с Вашия лекар
 • яжте редовно и правилно
 • да се върнете към сексуална активност, ако лекарят не вижда противопоказания за това (важно е да изберете пози, безопасни за нарастващия корем)
 • лети, отново, ако няма противопоказания
 • вземете курс за масаж, като предварително сте обсъдили това решение с лекар
 • посетете руската баня, турския хамам, като избягвате екстремни горещини

По време на междинна бременност НЕ се препоръчва:

 • приемайте каквито и да е лекарства, без да се консултирате с лекар
 • дайте си интензивна физическа активност
 • недоспиване
 • постоянно под стрес
 • не следете храненето
 • вдигнете тежести над 3 кг
 • носенето на неудобни, тесни дрехи, бельо и обувки, тъй като тези неща влошават кръвообращението
 • се подлагат на рентгенови лъчи
 • посетете финландска сауна (тъй като въздухът в нея е сух)

Хранителни принципи

През 2-ри триместър, в сравнение с 1-ви, дневният прием на калории на бъдещата майка се увеличава с не повече от 500 kcal и средно 2800 kcal. През този период лекарите препоръчват да се премине към 5-6 хранения на ден, дори ако преди бременността и през 1-ви триместър сте следвали 3 хранения на ден..

Като цяло принципите на хранене остават същите, както през 1-13-та седмица от бременността:

 • плодове, плодове, ядки (с изключение на фъстъци), зеленчуци и билки, млечни продукти, яйца, постно месо, риба и птици, зърнени храни, пълнозърнести храни, масло и растително масло - основата на диетата
 • плодовете и пълнозърнестите храни са добри за закуска, животинските и растителните протеини (риба, месо, птици, бобови растения) са по-добри за обяд и оставете ферментирали млечни продукти и зеленчуци за вечеря
 • препоръчителен обем от 1 порция - 200 мл
 • всякакви промени в диетата, алергични реакции, киселини, запек, диария и подуване на корема изискват обсъждане с лекар
 • забранени бързо хранене и нездравословна храна (храни с оцветители, консерванти, високо съдържание на захар, транс-мазнини и др.), изобилие от сладкиши, газирани напитки, подсладени сокове, силен чай и кафе, гъби, колбаси, извара, майонеза, кетчуп, мазни, пържени, пушени, пикантни (включително подправки), мариновани

Какви витамини са необходими

Диетолозите наричат ​​втория триместър на бременността времето на минералите, тъй като именно тези микроелементи са особено необходими в този период за бъдещата майка и нейното бебе. Не можете обаче и без витамини..

Йод: важен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза на майката, метаболизма и профилактиката на имунни нарушения при бебето, пълноценно психическо и физическо развитие на бъдещото дете.

Калций: незаменим за формирането на скелета, нервната, пикочно-половата и ендокринната системи, предотвратяване на рахит при дете, попълване на загубите на калций в организма на бъдещата майка.

Желязо: необходимо за хемопоеза и профилактика на желязодефицитна анемия, маточна хипертоничност при бъдещата майка, за подобряване на плацентарния кръвен поток и предотвратяване на хипоксия при дете.

Цинк: помага да се избегнат малформации на бебето, поднормено тегло при новородени, има положителен ефект върху имунитета, състоянието на кожата, косата и ноктите на бъдещата майка.

Фолиева киселина (витамин В9): намалява риска от вродени малформации на нервната и сърдечно-съдовата система на детето, както и риска от спонтанен аборт, подобрява усвояването на желязото.

Витамин D: от съществено значение за формирането на костите и профилактиката на рахит при деца.

Витамин С: укрепва имунната система и стените на кръвоносните съдове на бъдещата майка, подобрява усвояването на желязото.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно избора на мултивитаминен комплекс.

Фитнес за бъдещи майки

2-ри триместър се счита за идеален период за физическа активност на бъдещите майки, тъй като тяхното здраве, в сравнение с 1-ви триместър, обикновено се подобрява. Освен това умерената физическа активност през този триместър е добра профилактика на разширени вени, хипертоничност на матката, болки в гърба, сърдечно-съдови проблеми на бъдещата майка и бебешка хипоксия. И това е и гаранция за страхотно настроение за вас и вашето бебе. Припомняме, че трябва да тренирате с плавно темпо, без задух, с пулс не повече от 120 удара в минута. И не забравяйте да съгласувате външния си вид и тренировъчния режим с Вашия лекар. Спрете да упражнявате (преминете към друго натоварване), ако те влошават вашето благосъстояние.

 • дихателни упражнения
 • ходене в спокойно темпо
 • упражнение с фитбол
 • плуване и водна аеробика
 • йога и пилатес за бременни жени
 • леко разтягане
 • гимнастика за бременни жени
 • интензивни кардио тренировки
 • тренировка с натоварване на долната част на корема: извивания, клякания, остри завои, скокове, люлки
 • упражнения, докато лежите по гръб (те влошават кръвоснабдяването ви)
 • силови спортове, бойни изкуства
 • колоездене на закрито, тенис, ролери и колоездене, конна езда
 • бягане за скорост и издръжливост
 • интензивно разтягане

бебе-съветва

Защо това се случва и как сами да идентифицирате проблема, ще разберете в нашата статия.

Какво показва ултразвукът и кога трябва да се направи? Какви са изследователските норми? За тези и много други въпроси на бъдещите родители, вие сте на...

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Кога започва движението на плода (по седмица) по време на първата и многократна бременност? Защо през третия триместър често е неговият двигател...

Най-честите заболявания на бъдещите майки

2-ри триместър - времето, когато тялото на жената се адаптира към новото си състояние. Но, за съжаление, не всички трудности бяха изоставени: нови се добавят към заболявания, които биха могли да обезпокоят през 1-ви триместър. Ако нещо в собственото ви здравословно състояние не ви устройва, не отлагайте посещението при лекар!

Най-честите заболявания на бъдещите майки във втория триместър на бременността са както следва:

  ARVI (ARI). Острите респираторни заболявания, причинени от вируси, бактерии и други микроорганизми, включват грип, възпалено гърло, ринит, пневмония, синузит, фарингит, бронхит, ларингит и др. респираторен тракт. Тези инфекции увеличават риска от развитие на аномалии в развитието на детето, пропусната бременност и спонтанни аборти.

Профилактика: ваксинация срещу грип; спазване на правилата за лична хигиена; носене на марлена маска на места с много хора и у дома, ако в семейството има болен човек; редовна вентилация; смазване на носната лигавица с оксолинов мехлем, виферон Херпес. Вирусно заболяване под формата на сърбящи мехури, засягащи кожата (не само устните!) И лигавиците. Атакува тялото, когато имунитетът е отслабен. Херпетичната инфекция може да провокира развитието на сърдечни дефекти при дете, да наруши образуването на стомашно-чревния тракт, да причини мозъчен оток - хидроцефалия.

Профилактика: спазване на правилата за лична хигиена; липса на контакт с пациенти с херпес в острата фаза Запек. Затруднената дефекация тревожи бъдещите майки през 2-ри триместър най-често, защото размерът на матката нараства и тя притиска стомаха към диафрагмата, предотвратявайки изпразването му. Честият запек причинява не само дискомфорт на майката, а следователно и на бебето, но също така провокира появата на хемороиди, дисбиоза, възпалителни процеси в тазовите органи и увеличава риска от спонтанен аборт.

Профилактика: Достатъчен прием на течности и храни, богати на фибри, както и с леко слабително действие (сушени плодове, плодове, плодове, зеленчуци); свещи с глицерин; редовно упражнение Хемороиди. Патологичното разширяване на венозните възли на ректума, водещо до застой на кръв в него и кървене по време на дефекация, се нарича хемороиди. При бъдещите майки се причинява от промяна в хормоналните нива, увеличен обем на циркулиращата кръв, увеличаващо се телесно тегло и увеличаване на размера на матката, която притиска тазовото дъно, както и заседнал начин на живот и чести запеци. Вероятността за поява на заболяването увеличава възрастта на бременната жена (30+), както и факта на предишно раждане. Хемороидите са опасни, тъй като провокират анемия и ако не се лекуват, влошават хода на раждането.

Профилактика: балансирана диета с ограничение на нишестени и пикантни храни; умерена и редовна физическа активност; избягване на запек и прекомерно напрежение по време на дефекация; спазване на правилата за интимна хигиена Млечница. Сирене-бяло вагинално течение отделя провокира гъбички от рода Candida, които надвишават нормалния си брой в микрофлората на женското тяло на фона на влошен имунитет и промени в хормоналния фон на бъдещата майка. Кандидозата усложнява хода на бременността, в повече от 70% от случаите се предава на детето, което е особено опасно, ако се роди преждевременно.

Профилактика: спазване на правилата за интимна хигиена; изключване от диетата на рафинирани храни, богати на захар и други въглехидрати; носене на памучно бельо; прием на антибиотици само по указание на лекар; избягване на хипотермия Цистит. Възпалението на лигавицата на пикочния мехур се усеща от често болезнено уриниране, мътен утайка или кръв в урината, болка в долната част на корема, повишена телесна температура. Предпоставките за цистит се създават от промяна в хормоналните нива и намаляване на имунитета на бременна жена. Циститът не засяга вътрематочното развитие на детето, но ако не се лекува, може да се развие в пиелонефрит - възпалително бъбречно заболяване, опасно както за бъдещата майка, така и за нейното бебе.

Профилактика: спазване на правилата за интимна хигиена; спазване на режима на пиене и специална диета; отхвърляне на тесни, прекалено тесни неща; носене на памучно бельо; избягване на хипотермия Киселини. Неприятно усещане за парене възниква, когато съдържанието на стомаха попадне в хранопровода. При бъдещите майки киселините обикновено се причиняват от хормонална промяна: хормонът прогестерон отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт и стомашният сок лесно навлиза в хранопровода. Това не засяга здравето на детето, но причинява значителен дискомфорт на майка му. Междувременно няма нужда да се знае за това. "

Профилактика: балансирана диета с ограничаване / изключване на пикантни, мазни, пържени, кисели, мариновани храни, богати на бързи въглехидрати, газирани напитки; отхвърляне на неща, които са твърде стегнати в областта на талията; отказване от навика да лежите веднага след хранене или, напротив, извършване на работа, свързана с навеждане, вдигане на тежести Хипертония. Тревожен симптом се счита за кръвно налягане при бременни жени над 130/80 mm Hg. Изкуство. Високото кръвно налягане не само влошава благосъстоянието на бъдещата майка, но също така води до усложнения при раждането на дете, тъй като кръвоснабдяването на плацентата страда. През 2-ри триместър повишеното кръвно налягане може да провокира преждевременно раждане. Причините за хипертония при бременни жени са различни, сред основните са промените в хормоналните нива, увеличаването на обема на циркулиращата кръв, хроничната хипертония (т.е. когато майката има заболяване още преди зачеването на детето).

Профилактика: балансирано хранене, редовно умерено физическо натоварване, прием на вазоконстрикторни лекарства, както е предписано от лекар Гестационен захарен диабет. Нарушение на въглехидратния метаболизъм се диагностицира при 4% от бременните жени. Болестта се развива в резултат на намаляване на чувствителността на организма на бъдещата майка към собствения инсулин, провокиран от хормонални промени. В допълнение, повишеното производство на инсулин от майчиното тяло се дължи на нуждите на бебето и плацентата от глюкоза. Диабетът на жената при липса на коригираща терапия влияе неблагоприятно върху развитието на бебето й: той набира наднормено тегло, възможно е развитието на дефекти на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната системи и е възможно спонтанен аборт на по-ранен етап. Под наблюдението на лекарите рискът за здравето на мама и бебе е минимален.

Профилактика: ежедневно проследяване на нивата на кръвната захар (до 5,1 mmol / l на гладно); контрол на телесното тегло; балансирана диета с минимум лесно смилаеми въглехидрати; спазване на режима на пиене; умерена физическа активност

Контролен списък за 2-ри триместър

 1. Издържайте предписаните прегледи и вземете тестове
 2. Прочетете литература за майки
 3. Запишете се за училището на бъдещите родители, като поканите бащата на бебето да ви прави компания
 4. Посетете зъболекар (не забравяйте да кажете в коя седмица на бременността сте)
 5. Правете големи покупки за дете: изберете детско столче за кола, количка, креватче, бебешки скрин или маса за повиване, вана, слинг
 6. Закупете няколко неща (туники, рокли, панталони и др.) В отделите за облекло за бъдещи майки, в които тялото ви ще бъде удобно до самия край на бременността
 7. Научете се да спите от лявата си страна (тази позиция подобрява притока на кръв към плацентата). Бъдещата майка може да спи по корем без вреда за бебето до 10-12 седмици, по гръб - до 16-та седмица
 8. Използвайте овлажняващ крем или специален крем всеки ден, за да предпазите кожата на гърдите и корема от стрии или да минимизирате тежестта им
 9. Създайте плейлист за вашето бебе, който можете да слушате заедно, докато вършите домакинска работа или релаксирате. Както потвърждават изследванията, подготовката за раждането на „любителите на музиката“ за вкус на Моцарт, Шопен, Рахманинов, Чайковски, „Лунна соната“ от Бетовен, етническа и инструментална музика. Въпреки това, бебетата са склонни да споделят музикалните предпочитания на майка си и следователно могат да се отнасят благосклонно както към джаза, така и към новата ера и дори рока.
 10. Преминете към натурални продукти за почистване на дома (оцет, сода за хляб, лимонена киселина, горчица на прах и др.) Или нежни битови химикали
 11. Посетете фризьора си и, ако е необходимо, боядисайте косата си (обаче, много майки, не без основание, вярват, че е по-добре да не използвате боя през целия период на изчакване на бебето)
 12. Направете кратко пътуване, ако се чувствате добре и лекарят няма възражения: например, отпуснете се в пансион според програмата за бъдещи майки, посетете роднини, отидете на екскурзия през уикенда във вашия регион на пребиваване

3 полезни съвета за бъдеща майка

Купете сутиен за бременни. Такова бельо се шие специално за бъдещи майки, помага да се поддържа формата на гърдите и да се избегнат стрии. Трябва да изберете модели с преобладаване на памук и микрофибър в тъканта, както и със закопчалка на куки, а не под формата на тениска (не поддържа добре гърдите). И още един съвет: вземете запас от подложки за сутиен, те ще ви бъдат полезни, докато чакате бебето да поеме коластрата, а в дните на кърмене да предпазвате бельото от течове на мляко.

Започнете да предотвратявате разширени вени. За да помогнете на вените да се справят с нарастващото натоварване, причинено от увеличаването на телесното тегло и обема на кръвта на бъдещата майка, можете да използвате компресионно бельо (чорапи, чорапогащи, голфчета, които подобряват кръвообращението), навика да лежите с възглавница под краката си (това води до изтичане на „излишната“ кръв от долната част на тялото), ходене ежедневно и избягване на тесни дрехи и обувки.

Вземете курс за масаж. Ако Вашият лекар няма възражения, уговорете среща с масажист. Умелите ръце на специалист ще помогнат за облекчаване на болката и напрежението в тялото, ще подобрят състоянието на кожата, емоционалния фон и съня.

3 полезни съвета за бъдещия татко

Посещавайте заедно бъдещите родители. Курсовете за бъдещи майки са полезни и за татковците. Тук те говорят за подготовката за раждане, правилата за грижа за бебето, сексуалния живот на двойка по време и след бременността, хранителната и ежедневна рутина на бременна и кърмеща майка и много други. Вие не само ще научите много важни неща, ще овладеете ценни умения, но най-вероятно ще създадете нови приятели сред двойките, които като вас очакват бебе..

Говорете с бебето си. На 16-та седмица от бременността на майката бебето в стомаха й започва да чува, а на 26-27-та седмица тя е в състояние да демонстрира реакция на това, което е чула: да се успокои или, напротив, да се движи по-активно. Неонатолозите и психолозите са единодушни в мнението, че дете, с което баща му е говорил още преди раждането му, го разпознава по гласа след раждането и му се доверява като майка: не се страхува от звуците на речта си, е по-малко капризно в обятията си.

Устройте празник за бъдещата майка. 2-ри триместър, 20-та седмица, е средата на бременността. Отпразнувайте преодоляването на „екватора“ (половината път до срещата с бебето вече е преминал!) Като организирате празник за любимата си жена - романтична вечеря само за двама или забавно парти с приятели и роднини. Между другото, няма нищо срамно в това да кажете на гостите какви неща за детето ще бъдат много полезни като подаръци..