Тромбофилията е заболяване, при което кръвта става „дебела“, тоест склонна към образуване на кръвни съсиреци. Това състояние води до много усложнения, включително такива, които застрашават здравето и живота на пациента. Тромбофилията по време на бременност се счита за най-честата, тъй като в този случай, в допълнение към генетиката и външните влияния, настъпва промяна в вискозитета на кръвта поради спецификата на хормоналния фон.

Гинеколозите казват, че тромбофилията по време на бременност е патология, която при липса на терапия неизбежно води до смърт на плода и усложнява гестацията. При латентно заболяване жената може изобщо да не познава радостта от майчинството поради вторично безплодие, възникнало на фона на повишено образуване на тромби. Това заболяване може да бъде излекувано напълно само с придобити форми. Вродената (генетично обусловена) тромбофилия изисква внимателно наблюдение на бъдещата майка преди зачеването, през цялата бременност и няколко месеца след раждането.

Защо тромбофилията е опасна по време на бременност

Тромбофилията е изключително рядка преди бременността. Повишеното образуване на тромби, според хематолозите, може да се влоши от хормонални промени, които се наблюдават при бременни жени, поради което проявата на заболяването често се случва след зачеването.

Появата на допълнителен кръг на кръвообращението (плацентарен) увеличава площта на венозните съдове, а именно в тях се образуват кръвни съсиреци.

Ефектът на тромбофилия по време на бременност върху плода и тялото на жената не винаги е изразен, но при липса на специфична терапия това заболяване заплашва с различни усложнения:

 • фетална хипоксия с образуване на вродени дефекти;
 • "Избледняване" на бременността с последващ спонтанен аборт;
 • венозна тромбоза на долните крайници с последващо развитие на исхемия на меките тъкани;
 • венозна тромбоза на тазовите органи, прединфаркт и миокарден инфаркт, исхемичен инсулт.

Тромбофилията е не по-малко опасна по време на раждането. 2-3 седмици преди раждането на бебето, тялото на бъдещите майки се подготвя усилено за това. Един от защитните механизми включва предотвратяване на загуба на кръв, тоест още по-активен синтез на кръвни клетки, отговорни за нейното съсирване. По време на раждането във вените се образуват доста големи кръвни съсиреци, които по време на контракциите могат да се отделят от стената на кръвоносните съдове и да мигрират в коронарните, белодробните или мозъчните басейни. Дори относително лесното раждане с тромбофилия се усложнява от тромбоемболия - смъртоносно усложнение.

Тромбофилията често причинява вторично безплодие при жените. Повишеният вискозитет на кръвта пречи на нормалното кръвоснабдяване на яйцеклетката веднага след прикрепването й към маточната лигавица. Венозната мрежа на развиващата се плацента има изключително малък диаметър и повечето съдове са запушени с кръвни съсиреци. Ембрионът не получава достатъчно вещества за развитие, в резултат на което умира.

Друга последица от заболяването е недоразвитието на яйцата поради недостатъчно хранене. Съдовете на яйчниците не са в състояние да доставят достатъчно кръв до половите клетки поради високия си вискозитет. В резултат на това яйцето не напуска жълтото тяло. Описаният механизъм е характерен за вродена тромбофилия, причинена от генетични аномалии.

Ин витро оплождането за много жени с тромбофилия често е единственият шанс да продължат раждането. За успешно зачеване и раждане лекарите трябва да решат много проблеми:

 • за предотвратяване на промяна в вискозитета на кръвта в голяма посока по време на хормонална стимулация;
 • следете плацентарната циркулация;
 • предприемете стъпки за възстановяване на нормалния състав на кръвта, за да продължите бременността.

Ако една жена е диагностицирана с тромбофилия и IVF е единственият шанс за нея да стане майка, в допълнение към репродуктолозите и гинеколозите, в нейното лечение участва и хематолог. Бъдещата майка ще трябва да приема лекарства много преди трансплантацията на ембриона и да се подлага на редовни прегледи, да бъде наблюдавана от специалисти на седмична база и ако е необходимо, да отиде в болницата за мерки за запазване..

Как тромбофилията влияе върху бременността

Потенциално опасни прояви на тромбофилия могат да се появят от първите дни на бременността. Те включват:

 • повишено кръвно налягане поради повишен вискозитет на кръвта;
 • ранна токсикоза, изразена с гадене, неукротимо повръщане. Замайване и припадък;
 • подуване на краката поради нарушено кръвоснабдяване;
 • чревни колики, възникващи на фона на чревна съдова тромбоза.

Изброените симптоми не представляват фатална заплаха за детето, но значително влошават благосъстоянието на бъдещата майка. Ако тромбофилията не бъде открита навреме, рискът от образуване на кръвни съсиреци в съдовете на сърцето, матката и самата плацента се увеличава. Такива състояния са придружени от задух, повишена умора, притискаща болка зад гръдната кост и в долната част на корема. Тези симптоми трябва да са причина за задълбочен преглед от хематолог..

Когато в плацентата се образуват кръвни съсиреци, съществува значителна заплаха за състоянието на плода. Получавайки по-малко хранителни вещества и кислород, той претърпява хипоксия. Поради това могат да се наблюдават аномалии в дейността на бебето: прекомерна подвижност или замръзване, увеличаване или забавяне на сърдечната честота на плода. При продължителна хипоксия неизбежно настъпва забавяне на развитието, а в особено тежки случаи образуването на вродени дефекти на мозъка, сърцето и други органи.

Поради повишения риск от вродени дефекти на плода, тромбофилията в акушерството и гинекологията има тенденция да се открива дори преди бременността или през първите гестационни седмици..

Лечение на тромбофилия при бременни жени

Пълното елиминиране на тромбофилия поради генетични аномалии не е възможно. Ако това заболяване се открие преди зачеването, се изисква набор от мерки за предотвратяване на повишено образуване на тромби. Списъкът на изчерпателните мерки за лечение на тромбофилия при планиране на бременност включва:

 • приемане на антикоагуланти (хепарин, аспирин и техните аналози);
 • прием на фолиева киселина (до 400 mcg на ден);
 • прием на мултивитамини с високо съдържание на витамини от група В и Омега-3;
 • прием на лекарства с производни на прогестерон.

Паралелно с приема на лекарства и хранителни добавки, на жените е показана диета, насочена към намаляване на вискозитета на кръвта и укрепване на съдовите стени. Диетата включва голямо количество пресни плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С, морски дарове (като източник на омега киселини и желязо), зехтин, млечни продукти и диетични меса, съдържащи витамини от група В. Консерви и полуфабрикати, алкохол, напитки с кофеин.

Лечението на генетична тромбофилия по време на бременност изисква постоянен прием на антикоагуланти и лекарства на основата на надропарин калций за подобряване на микроциркулацията. За профилактика на мозъчен оток и аномалии в развитието на нервната тръба на плода се предписват Magnitol и Dexamethasone.


По време на бременността на пациента се показват редовни прегледи:

 • Ултразвук на тазовите органи и плода (извършва се ежемесечно);
 • коагулограма (извършва се ежемесечно);
 • триизмерна ехография на маточно-плацентарните съдове (извършена през първия триместър на бременността);
 • фетометрия и доплерометрия на плода (извършва се през втория и третия триместър на бременността).

За да се намали рискът от образуване на кръвни съсиреци през цялата бременност, жената е показана с компресионно бельо, умерена физическа активност (ходене, плуване) и специална гимнастика. Ако е необходимо, се предписва курс на масаж и електромагнитна терапия.

Успешната бременност и успешното раждане при пациенти с тромбофилия са често срещани. Съвременната медицина разполага с много инструменти и техники за облекчаване на неприятните симптоми и намаляване на риска от усложнения до минимум. Повечето жени, под наблюдението на специалисти и стриктно следвайки техните препоръки, обикновено носят бременност и раждат здрави бебета.

Тромбофилия при бременност

Кръвта е свързваща нишка между цялото човешко тяло. Тя е като реки, които хранят, дават живот на човек. Почти всяко събитие, което се случва в тялото ни, засяга кръвоносната система. Бременността възстановява цялото тяло на жената, включително кръвоносната система. Съставът на кръвта също се променя. В резултат на това бъдещата майка може да развие тромбофилия. И една жена, страдаща от тромбофилия, трябва незабавно да обсъди с лекаря лекарствената подкрепа и схемата на тестове с лекаря, когато настъпи бременност, което ще позволи да се следи състоянието на кръвта и да се предотврати усложнението навреме.

Каква е опасността от тромбофилия по време на бременност и какво е това заболяване?

Планиране на бременност с тромбофилия

Тромбофилията е заболяване, при което съсирването на кръвта се увеличава значително, което води до риск от тромбоза.

Сами по себе си кръвните съсиреци при нормални обстоятелства предпазват човешкото тяло, а не го осакатяват: ако съдът е повреден, се образува кръвен съсирек, който запушва увредения съд. Но при тромбоза кръвните съсиреци могат да се образуват в напълно здрави кръвоносни съдове, блокирайки притока на кръв и хранителни вещества към тъканите..

Жената може да има тромбофилия и да планира да стане майка. Това е съвсем естествено. Но не е толкова рядко, че болестта се развива по време на бременност..

И в двата случая тромбофилията може да стане опасна както за плода, така и за бременната жена, така че е необходимо да се следи състоянието на кръвта, за да се проследи навреме развитието на заболяването и да се започне лечение възможно най-рано..

Наследствена тромбофилия и бременност

Болест, която засяга кръвоносната система, не може да не повлияе на организма като цяло. По този начин тромбофилията допринася за способността на жената да зачене дете. Поради недостатъчно кръвоснабдяване на матката и тазовите органи, ембрионът може да не пусне корени или скоро да бъде отхвърлен от тялото.

Болестта може да бъде наследствена. По време на бременност гените, отговорни за съсирването на кръвта и гените за ензимите, които контролират метаболизма на фолиевата киселина, ще повлияят на развитието на генетична тромбофилия.

Ако сред най-близките роднини има страдащи от това заболяване, при планиране на бременност трябва да се подложите на молекулярно генетично изследване. И ако се окаже, че болестта се предава по наследство, препоръчително е незабавно да започне лечение, за да се избегнат здравословни проблеми на бъдещата майка и плода..

Защо тромбофилията е опасна по време на бременност

Защо тромбофилията е опасна за бременна жена? Защото в нейното тяло се ражда нов живот със собствена кръвоносна система. Човек има два кръга на кръвообращението - голям и малък. Бременната жена развива друг кръг на кръвообращението, който се нарича плацентарен, чрез който кръвта, заедно с хранителните вещества, тече директно към плода. Ако кръвта е твърде вискозна, тогава нейният поток ще бъде по-нисък, отколкото би трябвало за нормалното снабдяване на нероденото дете с кислород и всички други полезни вещества..

В допълнение, за да предпази жената по време на раждането от голяма загуба на кръв, тялото увеличава съсирването на кръвта. Но кръвта се съсирва много бързо в случай на заболяване, така че рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава няколко пъти. Тромбът може напълно да блокира дори големи съдове или значително да намали лумена си. Което също ще попречи на кръвта да тече свободно към плода.

В резултат на това при тромбофилия по време на бременност последиците за детето могат да доведат до заплаха от замразена бременност, спонтанен аборт или раждане на дете с дефекти в развитието. Кислородният глад може да предизвика изоставане в развитието на новородено, слаб имунитет. Но болестта може да увреди тялото на самата бременна жена. Последиците могат да бъдат появата на разширени вени, много силна токсикоза, която застрашава живота на жената, преждевременно отделяне на плацентата с обилна загуба на кръв. Ако кръвен съсирек запуши мозъчен съд, болестта може да бъде фатална..

Диагностика на тромбофилия при бременни жени

По време на бременност е трудно да се диагностицира тромбофилия, поради което при най-малките симптоми на заболяването трябва да се консултирате със специалист. Няма толкова много признаци, те не винаги се тълкуват в полза на болестта.

Показателни са тежка токсикоза, нарушения на кръвосъсирването (мрежа от спукани кръвоносни съдове или натъртвания под ноктите), високо кръвно налягане, конвулсии.

Кръвни съсиреци могат да се образуват във всеки кръвоносен съд и да причиняват болка в различни части на тялото, дори преди инфаркт. Диагнозата "тромбофилия" може да се подозира и от реакцията на плода: ако той не получи достатъчно количество хранителни вещества, той може да покаже прекомерна активност или, обратно, да замръзне.

Анализ за тромбофилия по време на бременност и нейното планиране

За да се открие или изключи заболяване, се вземат два кръвни теста - общ и коагулограма, изчерпателен анализ на показателите за съсирване на кръвта.

Кръв за коагулограма се взема от вена, на гладно (за предпочитане да не се яде 12 часа преди вземане на теста). Преди тест за съсирване на кръвта не трябва:

 • пушене;
 • приемайте алкохол и психотропни вещества;
 • яжте мазни и пикантни храни;
 • предупреждавайте лаборанта за приемане на лекарства, ако не е възможно да откажете лекарства.

Особено важно е да се подлагате на тестове за тромбофилия при планиране на бременност, ако има случаи на заболяването в семейството, така че диагнозата на наследствено заболяване да помогне да се започне лечение навреме.

Лечение на тромбофилия при планиране на бременност

Лекарствата, диетата и строгият режим са трите основни области на лечение на заболяването.

Лекарствата за тромбофилия са антикоагуланти, лекарства за намаляване на съсирването на кръвта, те се предписват индивидуално и изключително от специалисти.

В допълнение, за лечение на тромбофилия при планиране на бременност се препоръчва прием на Омега-3. Приемът на Омега-3 намалява вискозитета на кръвта, намалява производството на тромбоксан, който свива кръвоносните съдове и подобрява течливостта на мембраните на еритроцитите. Всичко това има антитромботичен ефект, когато се приема редовно. Ето защо лекарите препоръчват непрекъснат курс на Омега-3 за профилактика на тромбоза, особено за жени с висока степен на съсирване на кръвта..

Комплексът Pregnoton Mama, препоръчан за бременни жени и подготовка за бременност, включва Омега-3 в ефективна доза. Можете да приемате лекарството през целия период на бременността..

Лечение на тромбофилия с народни средства

По време на бременност лечението на тромбофилия с народни средства не е разрешено. Болестта е твърде сериозна, за да се опитате да се справите сами. Ако се появи някой от симптомите, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Диета при тромбофилия по време на бременност

Храненето трябва да е леко, но често, най-добре е да ядете храна на малки порции. Консумацията на готварска сол трябва да бъде намалена, киселите краставички, пушенето, пържените, мазни и консервирани храни са противопоказани.

Ако започнете лечението навреме, спазвате правилната диета, пиете витамини, дори с такава сериозна диагноза като тромбофилия, можете да поддържате собственото си здраве и да раждате здраво дете..

НЕ Е РЕКЛАМА. МАТЕРИАЛЪТ, ПРИГОТВЕН С УЧАСТИЕТО НА ЕКСПЕРТИ.

Планиране на бременност с тромбофилия

Тромбофилията е заболяване, при което съсирването на кръвта се увеличава значително, което води до риск от тромбоза.

Сами по себе си, кръвни съсиреци. "data-image =" https://plan-baby.ru/storage/app/uploads/public/5c5/1af/fc4/thumb_395_1400_0_0_0_crop.jpg "data-title =" Тромбофилия по време на бременност ">

Русия, 123317, Москва, ул. Presnenskaya насип, 8, сграда 1, MFC "Град на столиците"

Тромбофилия и бременност

По време на бременността жената става по-уязвима към инфекции, заболявания, тъй като нейният имунитет е значително намален. Затова лекарите винаги силно препоръчват на бъдещите майки да планират бременност при наличие на хронични заболявания в организма. Това означава задълбочен медицински преглед и идентифициране на възможни проблеми с цел тяхното излекуване, подготовка на тялото за раждане на дете. В действителност, по време на бременност ще бъде трудно да се лекуват заболявания поради отрицателното въздействие на лекарствата върху плода. И така, какво тромбофилия заплашва бъдещата майка? Какво е това заболяване и как да се лекува за бременни жени?

Накратко за тромбофилия

Тромбофилията е нарушение в организма, което кара тялото да образува кръвни съсиреци (блокажи). Болестта може да бъде предизвикана от генетични или физиологични неуспехи. Болестта се проявява по различни начини. Много често тя не дава на никого да знае за себе си и в случай на наранявания, операция, бременност могат да възникнат опасни здравословни проблеми поради това разстройство.

Има няколко вида тромбофилия. Тя може да бъде придобита и наследствена (вродена). Придобитото възниква в резултат на наранявания и операции, а наследственото се наследява от човек или се появява в резултат на различни мутации. В последния случай лекарите говорят за нарушения на генетично ниво..

В допълнение към горното разделение на тромбофилия, в зависимост от причините за появата, има и друга класификация на заболяването:

 1. Хематогенна тромбофилия. Този тип тя е най-опасна и особено за бременни жени. Това може да доведе до увреждане или смърт..
 2. Съдова тромбофилия. Този тип включва атеросклероза и васкулит..
 3. Хемодинамичната тромбофилия е свързана с нарушения в кръвоносната система.

Какъв е рискът от тромбофилия по време на бременност?

Често се случва генетичната тромбофилия да се прояви за първи път по време на бременност. Това се дължи на появата на третия кръг на кръвообращението - плацентарния. Това поставя допълнителен стрес върху кръвоносната система. А плацентарният кръг има характеристики, които допринасят за образуването на кръвни съсиреци. Плацентата обикновено е лишена от капиляри и кръвта на майката веднага попада в плацентата, където тече между хорионните ворси и след това навлиза в пъпната връв.

Характеристика на тялото на бременната жена е повишаването на кръвосъсирването. Това се дължи на необходимостта от намаляване на загубата на кръв по време на раждане или други усложнения (отлепване на плацентата, спонтанен аборт). Но повишеното съсирване увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. А в случай на вроден тип тромбофилия при бъдеща майка, този риск вече е доста висок.

В повечето случаи тромбофилията не е опасна за жените, но когато настъпи бременност, всичко се променя. Рискът от тромбоза при такива жени се увеличава 5-6 пъти! И основната опасност е възможен спонтанен аборт, който с тромбофилия може да се случи както в краткосрочен план на бременността, така и през третия триместър. Ако с тромбофилия една жена е успяла да роди бебе, тогава раждането обикновено се случва преди графика. Това може да бъде между 35 и 37 седмици. Този резултат се счита за благоприятен..

Освен това кръвните съсиреци в съдовете на плацентата могат да провокират плацентарна недостатъчност. А това от своя страна може да доведе до забавяне на развитието на плода и кислороден глад (хипоксия).

В този случай хранителните вещества престават да навлизат в тялото на нероденото бебе, което води до ексфолиране на плацентата и малформации на плода, избледняване на бременността и спонтанни аборти, преждевременно раждане.

Лекарите заявяват, че усложненията се появяват след 10 седмици от бременността. До този период няма данни за ефекта на тромбофилия върху раждането на дете. Смята се, че това заболяване не засяга бременността до 10 седмици..

Вторият триместър на жена с тромбофилия обикновено е спокоен. И рискът се увеличава след 30 седмици. През този период често се развиват фито-плацентарна недостатъчност и тежки форми на гестоза.

Възможно е да се роди здраво бебе с диагностицирана тромбофилия

Тромбофилията сама по себе си няма да навреди, тя е патологична, когато създава идеални условия за нейното обостряне. Такива състояния настъпват след минимално инвазивна хирургия, обостряне на хронични заболявания и дори бременност. И за да не загубите детето в пренаталния период или майката в периода след раждането с наследствена тромбофилия, е важно да започнете подготовката още преди раждането. И трябва да започнете с анализи. Лекарите ще преценят всички степени на риск и ще изберат необходимата терапия за успешна бременност.

Какво е тромбофилия, причини за повишена тромбоза

Тромбофилията е повишена предразположеност към развитие на съдова тромбоза (главно венозна) с различна локализация поради генетични дефекти в хемостатичната система. Процесът на образуване на тромби е естествена реакция на организма в случай на увреждане на кръвоносните съдове, насочена към спиране на кървенето. При тромбофилия образуването на съсирек провокира намаляване на потока (в артерията) или изтичането (във вената) на кръвта. Ако тромб се отлепи от стената на артерия или вена, тогава се образува ембола - частица, която се движи с кръвния поток и може да се прилепи към стените на други съдове.

Кръвните съсиреци често запушват вените. В допълнение към съдовете на долните крайници и белодробната артерия, мезентериалните вени, порталните, чернодробните, бъбречните, рядко вените на горните крайници и мозъка са податливи на образуване на тромби..

Тази патология на обширни лезии, до 40% от възрастното население страдат от неговите последици, в зависимост от мястото на образуване:

 • кръвни съсиреци в краката:
  • дълбоки вени - тромбоемболия или запушване на белодробната артерия, хронична венозна недостатъчност; Белодробната артерия ще се прояви като остра болка в гърдите, кашляне на кръв, задух и спад на пулса и налягането
  • основни артерии - некроза на тъканите и по-нататъшна ампутация.
 • тромбоза на вените и чревните артерии - чревна некроза и нейното остро възпаление - перитонит; Острото запушване на мезентериалните съдове се проявява с рязко нарушение на кръвообращението в съдовите зони, проксимално и дистално от мястото на запушване, придружено от тежък ангиоспазъм и допълнително образуване на тромби, водещо до остро недохранване и исхемично увреждане на чревната стена
 • церебрална съдова тромбоза - исхемичен инсулт - остро нарушение на кръвообращението на мозъчните съдове, което може да доведе до смърт в рамките на един ден или моментално;
 • тромбоза на сърдечни коронарни съдове - инфаркт на миокарда - форма на исхемична болест на сърцето, характеризираща се със смърт на част от миокарда поради недостатъчно кръвоснабдяване; Острата исхемия причинява смъртта на част от функционалните мускулни клетки (некроза) и последващото им заместване с влакна на съединителната тъкан, т.е. образуването на постинфарктен белег
 • плацентарна съдова тромбоза - спонтанен аборт;
 • чернодробна венозна тромбоза - асцит или абдоминална воднянка, която се различава от другите заболявания чрез натрупване на излишна течност в коремната кухина. Натрупването на перитонеална течност при асцит е придружено от повишаване на вътрекоремното налягане, изтласкване на купола на диафрагмата в гръдната кухина

Причини за повишена тромбоза:

 • тромбофилия при роднини от първа линия;
 • кръвни заболявания:
  • основна тромбоцитемия - туморен процес, придружен от нарушение на образуването на тромбоцити в костния мозък, в резултат на което техният излишък навлиза в кръвта;
  • еритермия - туморно заболяване, изразено чрез пролиферация на еритроцити поради нарушения в регулирането на кръвообразуването; Трябва да се отбележи, че в 2/3 от случаите, едновременно с повишаване нивото на еритроцитите, тромбоцитите и левкоцитите също се увеличават.
  • атеросклерозата е хронично заболяване на артериите в резултат на нарушение на липидния метаболизъм (включително мастни киселини) и придружено от образуване на натрупвания на холестерол във вътрешната обвивка на кръвоносните съдове; Според статистиката наличието на атеросклеротични плаки и различен стадий на заболяването се отбелязва при всеки четвърти човек след 35 години
  • антифосфолипиден синдром - автоимунно заболяване, състоящо се в образуването на антитела към структурните единици на двуслойните клетъчни мембрани от липидния клас - фосфолипиди;
  • хронична циркулаторна недостатъчност - кислородно гладуване на тялото поради намалени функционални възможности на сърдечно-съдовата система както в покой, така и по време на тренировка.
 • ракови заболявания;
 • предсърдно мъждене - увеличаване на сърдечната честота до 350-600 удара в минута;
 • разширени вени или разширени вени; Разширените вени или разширени вени са патологични изменения във вените, придружени от тяхното сакуларно разширение, увеличаване на дължината, образуване на извивки и възлови заплитания, което води до отказ на клапата и нарушен кръвоток
 • артериална хипертония - постоянно повишаване на кръвното налягане от 140/90 mm Hg. Изкуство. и по-висока;
 • претърпели инфаркти и инсулти;
 • хирургични процедури;
 • затлъстяване;
 • дългосрочен прием на хормони.

Как бременността влияе върху тромбофилията?

Генетично детерминираната тромбофилия засяга поколение след поколение, но дълго време не се разкрива по никакъв начин. Но с настъпването на бременността и промяната в вискозитета на кръвта, тази тенденция към образуване на тромби започва своята прекомерна активност.

Бременността увеличава образуването на кръвни съсиреци 4-5 пъти, защото кръвта променя вискозитета си под въздействието на хормони.

Видео: изследовател, акушер-гинеколог, автор на книги за здравето на жените Е. Березовская за тромбофилия и бременност

Кой е най-опасният период от бременността

Най-опасният период е до 10 седмици, когато рискът от спонтанен аборт е особено висок поради образуването на кръвен съсирек в съдовете на плацентата с подобреното му хранене, за да се осигури животът на плода. Ако този етап е бил успешно преодолян, трябва да се помни, че през 3 триместър на бременността рискът от тромбоза отново ще се увеличи. Тялото на бременна жена след 30 седмици се подготвя интензивно за раждане и съсирването на кръвта значително се увеличава. При подготовката за раждане допълнително се проверяват нивата на такива прогнозни показатели за съсирване:

 • протромбин или коагулационен протеин, нормални - 8-142%;
 • тромбиново време или APTT, по време на което се получава съсирване на кръвта. Нормално - 11-17,8 секунди;
 • Фибриногенът е плазмен протеин, отговорен за образуването на кръвен съсирек. Нормалното му съдържание е 2,00 - 4,00 g / l;
 • атитромбин - специфичен протеин, който осигурява резорбцията на кръвен съсирек, обикновено 75–125%.

Възможни последици и усложнения от повтаряща се тромбофилия

Наследствената или придобитата тромбофилия се счита за най-вероятната причина за такива акушерски усложнения като:

 • спонтанен аборт;
 • GRP или забавяне на растежа на плода, когато неговите параметри на растеж и развитие не съответстват на акушерския период на бременността;
 • смърт на плода в утробата или мъртво раждане;
 • плацентарна недостатъчност със забавено развитие на плода и неговото кислородно гладуване (хипоксия);
 • преждевременно отделяне на нормално разположена плацента - ранно отделяне на плацентата от стените на матката, настъпило преди раждането на плода;
 • прееклампсия - отклонение от нормалния ход на бременността, характеризиращо се с набор от основни симптоми: оток, протеин в тестовете на урината, повишено налягане;
 • еклампсия - най-тежката, критична форма на прееклампсия, протичаща с конвулсивен синдром, загуба на съзнание, развитие на пост-еклампсична кома;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Клинични прояви на тромбофилия

В зависимост от това къде се е образувал съсирек, симптомите са различни:

 1. С тромбофилия на чернодробната вена и асцит:
  • увеличаване на обема на корема;
  • повишено образуване на газ;
  • тежест;
  • чувство за пълнота;
  • болка в корема;
  • диспнея;
  • липса на апетит;
  • подуване на глезените;
  • портална хипертония или повишено налягане на кръвта, снабдяваща черния дроб.
 2. За церебрална тромбофилия и инсулт:
  • главоболие;
  • загуба на съзнание;
  • повишен пулс;
  • неврологични прояви.
 3. С белодробна артерия или белодробен инфаркт:
  • усещане за пълнота в гърдите;
  • задушаване;
  • кашлица с кървави храчки;
  • болка в гърдите;
  • появява се задух;
  • затруднено дишане.
 4. С тромбофилия на долните крайници и разширени вени:
  • тежест в краката;
  • болка в подбедрицата при ходене;
  • подуване на краката.
 5. С тромбофилия на мезентериалните съдове на червата:
  • гадене;
  • повръщане;
  • диария;
  • остра режеща болка в корема;
  • некроза на тъканите;
  • гангрена;
  • хеморагична диатеза - нарушения на синтеза на тромбоцити, съдове, плазма. Общи за всички хеморагични диатези, независимо от техния произход, са синдромът на повишено кървене (рецидивиращо, продължително, интензивно кървене, кръвоизливи с различна локализация) и пост-хеморагичен анемичен синдром

С рецидив на тромбоемболия, както генетична, така и придобита, бременните жени често се обръщат не към хематолог, а към своя гинеколог, с увереността, че страдат от късни акушерски усложнения на бременността, а именно тези, които се очакват в късните стадии на гестоза или VSD - вегетативна съдова дистония:

 • главоболие;
 • хипертония;
 • обща слабост;
 • загуба на съзнание;
 • повишена умора;
 • диспнея;
 • подуване на горните и долните крайници;
 • крампи на краката;
 • цианоза или зачервяване на кожата;
 • болка в долната част на корема;
 • маточно кървене;
 • токсикоза с повръщане.

Методи за диагностика на тромбофилия

На първо място е необходимо да дарите кръв за изследване на хемостазата - това е биологична система в организма, чиято функция е да запази течното състояние на кръвта, да спре кървенето в случай на увреждане на стените на кръвоносните съдове и разтваряне на кръвни съсиреци, изпълнили своята функция. Основните фактори за съсирването на кръвта са:

 • F5 - Акселеринов ген, мутация на Лайден;
 • F2 - протромбин.

Тези гени са най-изследвани и е известно, че тяхното нарушение може да доведе до най-сериозните усложнения на бременността, например отлепване на плацентата на 25-26 гестационна седмица. На тяхна основа се разкрива хетеро- или хомозиготността на жената, тоест колко са увредени нейните гени. Тестовете за тези два маркера се провеждат преди всичко, можете да дарите кръв за това дори след лека закуска. Времето за анализ е само два дни. Такива тестове за генен полиморфизъм се дават само веднъж в живота, няма нужда да се извършват повторно след лечение.

При необходимост допълнително се възлагат:

 • изследване на гена на плазминогенен активатор - фибрин при диагностицирането на генома PAI-1 и фактор на коагулация на кръвта XIII. Известно е, че инхибирането на фибринолизата често води до нарушаване на процеса на имплантиране на плода. В тази връзка намаляването на фибринолитичната активност на тази система е една от причините за преждевременно прекъсване на бременността;
 • гени на тромбоцитни рецептори, наличието на мутации в тези гени води до повишена агрегация и адхезия на тромбоцитите. Тромбоцитите са първите, които се появяват на мястото на дефекта. Те се прилепват (прилепват) към увредените ендотелни клетки, набъбват и образуват процеси. Успоредно с адхезията протича процесът на агрегация на тромбоцитите, набъбването и залепването им заедно с образуването на процеси и наслагването на агрегатите на мястото на увреждане на съда, в резултат на което хемостатичната запушалка или тромбът нараства бързо. Необходима е диагностика на следните фактори:
  • FBG, ген на фибриноген;
  • ITG A2 - ген на тромбоцитен интегрин;
  • ITG B3. Такива пациенти са нечувствителни към аспирина, те се нуждаят от звънец;
  • F7 - ген на проконвертин;
  • F13 - ген на фибрин-стабилизиращ фактор.
 • гени от фолатния цикъл или гени, регулиращи натрупването на хомоцистеин, което показва предразположение към тромбофилия. В края на краищата хомоцистеинемията е състояние с повишено ниво на хомоцистеин в кръвта от физиологично приемливата норма, което води до раждане на деца с вродена патология. Тяхното нарушение предполага, че трябва да проверите нивото на хомоцистеин:
  • MTR - генът, кодиращ ензима метионин синтаза;
  • MTRR - ген, кодиращ ензима метионин синтаза редуктаза;
  • MTHFR - ген, кодиращ ензима метионин синтаза.

Въз основа на резултатите от анализа се установява тежестта на възможната проява на тромбофилия и се дават препоръки за лечение, а понякога състоянието на бременната жена просто се проследява.

Таблица: диагностика на тромбофилия въз основа на резултатите от лабораторната диагностика

Име на анализаКакво определя
Общ анализ на кръвта
 • увеличен брой еритроцити, левкоцити и тромбоцити, техните размери и параметри;
 • повишено съотношение на обема на образуваните елементи към обема на кръвната плазма (повишен хематокрит);
 • намаляване на скоростта на утаяване на еритроцитите.
Коагулограма
 1. INR (International Normalized Ratio) е индекс, който показва съотношението на протромбиновото време на пациента към протромбиновото време на здравия човек. Скоростта на INR е от 0,7 до 1,3 (т.е. около 1 единица средно);
 2. APTT (активирано частично тромбопластиново време) е специфичен кръвен тест, който показва активността на вътрешния път на кръвосъсирване. Калцият се отстранява от кръвта и след това се добавят тромбоцити и реактиви, отбелязва се времето на образуване на съсиреци. Нормата на APTT е 25 - 37 секунди;
 3. PTI (протромбинов индекс) е съотношението на PTV на контролната плазма към PTV на пациента. Изразено като процент. PTI процент 85 - 110%;
 4. PTT (протромбиново време) е времето на образуване на съсиреци след добавяне на реагент (тъканен фактор, получен от животинска кръв) към епруветка с кръв на пациента. Норми на PTV: 9 - 15 секунди;
 5. Фибриногенът е един от факторите на кръвосъсирването. В кръвта му трябва да има 2 - 4 грама в 1 литър. Обикновено разтворимият фибриноген се превръща в неразтворим фибрин в случай на увреждане на съда и кървене, кръвните клетки се утаяват върху фибриновите нишки и се образува тромб (както е артистично показано на снимката). След това, когато тромбът, завършил своята функция, се разтвори, фибринът се разгражда (разгражда);
 6. D-димерът е продукт на разграждането на фибрин. Обикновено съдържанието му не е по-високо от 500 ng / ml. С повишена коагулация съдържанието му се увеличава;
 7. RFMK (разтворими фибрин-мономерни комплекси) е маркер за вътресъдова коагулация на кръвта и образуване на микротромби. обикновено тази цифра е по-малка от 4 при небременни жени и може да бъде до 9 при бременни жени;
 8. Антитромбин III е регулаторен кръвен протеин, който контролира процеса на съсирване и предотвратява прекомерните кръвни съсиреци. Обикновено съдържанието му при бременни жени е 70 - 116%.
 9. Като правило първоначално се определя целият спектър на резултатите от коагулограмата и след това се извършва контрол според нивото на D - димера.
Генетични маркери за вродена тромбофилия:
 • дефицит на антитромбин III;
 • устойчивост на активиран протеин С (устойчивост на активиран протеин С - мутация на фактор V). Недостигът му е опасен;
 • дефицит на протеин S;
 • мутация на протромбиновия ген;
 • наличието на хиперхомоцистеинемия;
 • ген полиморфизъм на плазминогенен активатор инхибитор (PAI-1).
 • идентифициране на мутации от различни нива:
  • фибриноген, бета полипептид (FGB);
  • фактор на съсирване 13, субединица А1;
  • фактор на съсирване 7 (F7);
  • фактор на съсирване 5 (F5);
  • фактор на съсирване 2, протромбин (F2);
  • интегрин бета-3;
  • интегрин алфа-2.
Хомоцистеин
 • при бременни жени хомоцистеинът трябва да бъде в диапазона от 3,4–20,4 μmol / L.

Как да контролираме състоянието на плода с разкрита тенденция към тромбоза

При диагностицирана тромбофилия при бременна жена ще има по-голям контрол върху състоянието на плода и по-често ще се предписват изследвания.

За да се контролира развитието на плода и запазването на плацентата, е необходимо:

 1. През първия триместър:
  • на 8-10 акушерска седмица - триизмерна ехография на маточно-плацентарния кръвен поток;
  • по-късно доплер ултразвук, който разкрива области на намален кръвен поток в плацентата.
 2. През II и III триместър:
  • при проверка на ултразвуков скрининг се извършва следното:
   • доплерометрия за измерване на естеството и скоростта на кръвния поток в съдовете;
   • фетометрия или измервания на детето вътреутробно;
  • кардиотокография за регистриране на сърдечната честота на плода и тонуса на матката.

Кой трябва да премине генетични тестове за наследствена форма на тромбофилия

Генетичните тестове за диагностициране на наследствена тромбофилия идентифицират генетични мутации, които са важни за тромбофилията.

На първо място се възлагат такива изследвания:

 1. Жени, за които се предполага, че използват хормонални агенти при лечението си, и тези, които се подготвят за планови цезарови операции;
 2. За жени, които имат обременена лична история в миналото, когато са изключени хромозомни, хормонални, инфекциозни и маточни причини за спонтанен аборт:
  • с обичайни спонтанни аборти през различни периоди на бременност;
  • с повтарящи се усложнения на бременността:
   • прееклампсия;
   • отделения от нормално разположена плацента;
   • синдром на забавяне на растежа на плода.
  • лош опит с IVF;
  • тенденция към леко кървене (назално, темпорално).
 3. За жени със сложна семейна тромботична история:
  • неясна безпричинна (идиопатична) тромбоза;
  • в семейството близки роднини имат случаи на ранен инсулт, миокарден инфаркт, белодробна емболия, внезапна смърт преди 50-годишна възраст;
  • повтарящи се епизоди, особено при жени под 50 години;
  • тромбоза с рядка локализация (в мезентериалните съдове на червата, в мозъчните вени);
  • усложнения от употребата на орални контрацептиви или хормонална терапия;
  • раждане на деца с хромозомни аномалии.

Видео: генетик З. Баяновна за гените на тромбофилия

Терапия на тромбофилия по време на бременност

Откриването на тромбофилия изобщо не е признак, че жената няма да може да роди. Ако преминете навреме всички прегледи и планирате бременността си, има всички шансове бъдещата майка да има здрави деца..

Лечението, започнато навреме, ще спомогне за успешна плацентация и сигурно закрепване на ембриона към стената на матката. Съответствието с антикоагулантната терапия е показано през цялата бременност и в продължение на 6 седмици след раждането.

Ако терапията започне късно през бременността, жената има малко шансове за раждане на плода без значителни усложнения..

След извършване на всички необходими изследвания, лекарят задължително ще предпише на жената:

 1. Ако нивото на хомоцистеин е нормално, тогава фолиевата киселина (витамин В9) се предписва в увеличена доза през цялата бременност и не се отменя, когато се достигне периодът от 12 акушерски седмици:
  • Фолацин;
  • Фолио;
  • Фолиева киселина 9 месеца;
  • метафолинът е налична форма на фолиева киселина, която се абсорбира от почти всички, тъй като не изисква дълъг химичен процес с участието на ензими (както при метаболизма на обикновената фолиева киселина). Съотношението на тези, които усвояват този витамин, и тези, чието тяло е нечувствително към него, е приблизително еднакво. За да се провери това, са необходими скъпи и недостъпни тестове..
 2. Предписват се витаминни комплекси:
  • които съдържат полиненаситени мастни киселини:
   • Фемибион Наталкеа I;
   • Ангиовит;
   • Vitrum кардио омега - 3;
   • Омегама 9 месеца;
   • Дует Весел ф.
  • препарати от магнезий и В6, 1 таблетка 2 пъти дневно в продължение на 1 месец:
   • Magne B6 - форте;
   • Магнелис В6.
 3. В някои случаи е показано използването на хепарин с ниско молекулно тегло (LMWH) - Clexane и неговите производни Dalteparin, Enoxaparin, Fraxiparin като антитромботична терапия:
  • през II триместър дозата се увеличава до 60–80 mg / ден поради състоянието на повишена активност на системата за кръвосъсирване с контрола на хемостазиограмата и маркерите за тромбоза;
  • отмяна на хепарин се предписва 4-5 дни преди датата на доставка. Ехокардиограмата на плода се наблюдава на всеки три дни. Три дни след отнемането се проверяват също хемостазиограмата и феталните маркери. При много интензивен растеж е необходимо спешно раждане, за да се предотврати смъртта на майката. В края на краищата, тромбофилията е основната причина за смъртта на майката в периода след раждането. Клексан (натриев еноксопарин) е хепарин с ниско молекулно тегло за подкожно приложение, който се предлага в спринцовки за еднократна употреба от 0,2, 04, 0,6, 0,8 и 1 ml
 4. Препарати за прогестерон:
  • дидрогестерон - Дюфастон; Дидрогестеронът в състава на лекарството Duphaston е много близък до естествения прогестерон по своята молекулярна структура, химични и фармакологични свойства
  • естествен прогестерон - Utrozhestan или Prajisan. Препарати Utrozhestan и Prajistan - аналози на Dufaston
 5. Освен това се предписват антикоагуланти за забавяне на процесите на кръвосъсирване:
  • Варфарин, който блокира синтеза на витамин К-зависими фактори на кръвосъсирването (II, VII, IX, X) в черния дроб, намалява тяхната концентрация в плазмата;
  • Pradaxa, или тромбинов инхибитор, който от своя страна е отговорен за превръщането на фибриногена във фибрин и образуването на кръвен съсирек.

Видео: акушер-гинеколог I. I. Tyan за вродена тромбофилия и тактики за управление на бременността

Диета

На всички пациенти с повишен риск от тромбоза се предписва антитромботична диета съгласно (J. Casper, 1973), храната трябва да е богата на фолати и витамини от група В:

 1. Делът на такива продукти, които повишават съсирването на кръвта, се увеличава:
  • Морска храна;
  • корени;
  • плодове - боровинки, боровинки, грозде, калина, черна арония, череша, сладка череша, малина;
  • сушени плодове - смокини, фурми, сини сливи, сушени кайсии, стафиди;
  • морски водорасли;
  • джинджифил;
  • пресен гроздов сок;
  • чай от червена боровинка;
  • натурален доматен сок;
  • постно месо и риба;
  • пълнозърнест хляб.
 2. Изключени са мазни и пържени храни, тъй като липидите в състава му удебеляват кръвта:
  • тлъсто месо;
  • дебел;
  • бобови растения;
  • твърдо сирене;
  • пълномаслено пълномаслено мляко;
  • листни зеленчуци - спанак, целина, магданоз.

Планиране на бременност с тромбофилия

Необходимите мерки за предотвратяване на развитието на тромбофилия в идеалния случай се извършват дори преди планираното зачеване, а именно от фертилния цикъл. Така че, по време на бременността и нейното планиране, стойността на APTT, тромбиновото време и протромбиновият индекс, съдържанието на фибриноген са важни..

Когато планира майчинството, жената трябва да спазва следните защитни мерки:

 1. За да изключите причините за спонтанен аборт от това естество:
  • хромозомни операции;
  • хормонални - хипотиреоидизъм, хипопролактомия;
  • инфекциозно - полово предавани инфекции. Наличието на възпалителен процес на тези места може да провокира появата на кръвни съсиреци;
  • маточни патологии - запушване на тръбите, хроничен ендометрит.
 2. При наследствена тромбофилия, потвърдена от генетични тестове, терапията се предписва в цикъла, когато се планира бременността:
  • с високи маркери се инжектират инжекции:
   • надропарин калций;
   • или еноксапарин натрий.
  • с хиперхомоцистеинемия:
   • фолиева киселина 4 до 6 mg / ден;
   • Витамини от група В:
    • AT 6;
    • В 12.
  • с хиперактивност на тромбоцитите:
   • аспирин за разреждане на кръвта в доза 75-100 mg / ден - ThromboAss, Cardiomagnet, Aspirin-cardio, Aspikor. Като правило, лекарството се преустановява с началото на бременността; ThromboAss, Cardiomagnet, Aspirin-cardio, Aspikor съдържат аспирин в състава си
   • дипиридамол 75-150 mg / ден. Курантил (дипирадамол) се предписва в индивидуално избрана доза от 25 - 600 mg на ден.
 3. Необходим е контрол на хемостазиограмата и генетичните маркери на всеки три седмици.
 4. Трябва да се спазва специална антитромботична диета.
 5. В превантивната терапия се използват естествени прогестеронови препарати, антитромбоцитни средства и омега-3 мастни киселини.

Тромбофилията не е болест, а предразположение към нея. Ако се придържате към основните правила за профилактика, тромбозата и свързаните с нея усложнения (тромбоемболия, исхемия, инфаркт, инсулт) няма да се развият.

наследствена тромбофилия и бременност много информация !

НАСЛЕДНА ТРОМБОФИЛИЯ И БРЕМЕННОСТ

ОПИСАНИЕ

При наследствена тромбофилия човек има дефектен ген, който причинява нарушение в кръвосъсирващата система с тенденция да образува кръвни съсиреци в съдовете. Този дефект при мъжете се появява по-често след четиридесет, при жените - по време на бременност..

Тромбофилията е нарушение в хемостатичната система, което се характеризира с повишена склонност към развитие на тромбоза на кръвоносни съдове от различен калибър и локализация.

Вродените дефекти на хемостазата в популацията се наблюдават в 0,1-0,5% според литературата, а сред пациентите с тромбоемболия те са 1-8%.

ПРИЧИНИ

Бременността е състояние, което увеличава риска от венозна тромбоза с 5-6 пъти, което се дължи на състоянието на физиологична хиперкоагулация. С усложнен ход на бременността, раждането и следродилния период рискът от тромбоемболични усложнения се увеличава.

Критериите за избор на бременни жени за скрининг за генетично обусловена тромбофилия са:
 • фамилна анамнеза - тромбоемболия при роднини на възраст под 40 години;
 • неясни епизоди на венозна и / или артериална тромбоза преди 40-годишна възраст;
 • рецидивираща тромбоза при пациента и близките му;
 • тромбоемболични усложнения по време на бременност, след раждане, при използване на хормонална контрацепция;
 • спонтанен аборт, мъртво раждане, забавяне на вътрематочния растеж, отлепване на плацентата;
 • ранно начало на прееклампсия, синдром на HTLLP.
Генетично обусловени форми на тромбофилия:
 • дефицит на антитромбин 111;
 • дефицит на протеин С;
 • дефицит на протеин S;
 • мутация на фактор V (мутация на Лайден);
 • мутация на протромбиновия ген;
 • хиперхомоцистеинемия.

Дефицит на антитромбин 111. Антитромбин 111 е естествен антикоагулант, синтезиран в черния дроб и ендотелните клетки. Дефицитът на антитромбин 111 се наследява по автозомно доминиращ начин. Повечето носители на тази патология са хетерозиготи, хомозиготите умират много рано от тромбоемболични усложнения. Честотата сред населението е 0,3%, сред пациентите с тромбоемболия 3-8%.

Дефицит на протеин С. Протеин С е естествен антикоагулант, витамин К-зависим гликопротеин се синтезира в черния дроб в неактивна форма. По време на бременността нивото му се повишава няколко пъти, дори повече в следродилния период. Дефицитът на протеин С се наследява по автозомно доминиращ начин. Хомозиготните носители умират вътреутробно или след раждането. При новородените дефицитът на протеин С се свързва със заболяването, изсветляване на новородената пурпура. На кожата се образуват огнища на некроза и язви, често тромбоза в мозъчните съдове.

Дефицит на протеин S. Протеин S се синтезира в черния дроб, зависи от витамин К, неговият дефицит се наследява по автозомно доминиращ начин. Носителите на генната мутация най-често са хетерозиготи.

Мутация на фактор V от Лайден е най-честата причина за тромбофилия. Рискът от тромбоза е изключително висок, 8 пъти по-висок, отколкото без мутация. Според проучвания рискът от аборт с тази патология е 2 пъти по-висок.

Мутация в гена на протромбина се среща при 10-15% от наследствената тромбофилия, когато се комбинира с мутация. Факторът се характеризира с много ранна тромбоза на възраст 20-25 години, рискът от тромбоза по време на бременност се увеличава стотици пъти.

Хиперхомоцистеинемия. Причините за хиперхомоцистеинемия могат да бъдат наследствени и придобити. Придобита хиперхомоцистеинемия: развива се с дефицит на витамини В6, В12, фолиева киселина, хипотиреоидизъм, диабет, бъбречни заболявания. Хиперхомоцистеинемията е една от причините за дефекти в развитието на централната нервна система на ембриона.

СИМПТОМИ

Физиологичната бременност при всички жени е придружена от повишаване на съсирването на кръвта - това е елемент от „процента на бременност“ - набор от физиологични промени в тялото на жената, насочени към задоволяване на непрекъснато нарастващите нужди на развиващия се плод.

Повишеното съсирване на кръвта по време на бременност е насочено към предотвратяване на патологична загуба на кръв по време на раждане. Но ако бременната жена има дефектен ген за хемостаза - наследствена тромбофилия, тогава съсирването се увеличава значително и може да доведе до образуване на кръвни съсиреци в съдовете на плацентата, което води до развитие на усложнения като заплаха от прекъсване на бременността, плацентарна недостатъчност със забавено развитие на плода и неговото кислородно гладуване ( хипоксия); в тежки случаи, при тежка тромбоза, бременността може дори да завърши с неблагоприятен изход - фетална смърт на различни етапи от бременността.

Честите оплаквания включват болка в краката, тежест и разтягане в прасците, нощни крампи в краката и др..

При бременна жена наследствената тромбофилия може да доведе до развитие на гестоза с повишаване на кръвното налягане, да причини пренатално кървене, свързано с преждевременно отделяне на нормално разположената плацента.

ЛЕЧЕНИЕ

Лечението включва използването на антикоагуланти, които намаляват съсирването на кръвта, водещи от които са хепарините с ниско молекулно тегло. Заедно с антикоагулантите пациентите получават лекарства, които влияят върху функцията на тромбоцитите, както и подобряват функцията на черния дроб, където се получава производството на всички фактори на коагулация и антикоагулант. За някои форми на наследствена тромбофилия се предписват препарати с фолиева киселина, които също помагат за предотвратяване на повишени кръвни съсиреци.

На всички пациенти с повишен риск от тромбоза се предписва антитромботична диета съгласно (J. Casper, 1973), която изключва тлъсти меса, свинска мас, бобови растения, твърди сирена, пълномаслено пълномаслено мляко, листни зеленчуци (спанак, целина, магданоз). Желани храни, които помагат за намаляване на съсирването на кръвта: морски дарове, корени, плодове (боровинки, боровинки, грозде, калина, арония); сушени плодове (смокини, фурми, сини сливи, сушени кайсии, стафиди), водорасли, джинджифил.

А също и при наследствена тромбофилия по време на бременност е необходимо:

 • Нормализиране на труда (премахване на продължително изправяне, вдигане на тежести),
 • Носенето на еластични бинтове или трикотаж с медицински компресионни чорапи,
 • Повдигнете легналите на леглото крака с 10 - 15 см,
 • Физиотерапия,
 • Самомасаж,
 • Плуване,
 • Рационално хранене, с изключение на приема на пикантни и мазни храни,
 • Фитотерапия,
 • Електромагнитна терапия.

Всичко това спомага за подобряване на притока на кръв, което от своя страна предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Но постоянството за дълго време в такива случаи е силно обезкуражено. Така че, ако работата на жената е свързана с дългогодишно стоене на едно място, по-добре е да намерите друга дейност за себе си или да говорите с шефа за промени в условията на работа. Освен това е силно обезкуражено да вдигате и носите тежести..

И, разбира се, не трябва да забравяме, че бременността при жени с тромбофилия трябва да протича под постоянното и най-внимателно наблюдение на лекарите. Жената ще трябва редовно да посещава гинеколог, както и хематолог.

Така се оказва, че тромбофилията не е изречение, не е синоним на безплодие. Ако следвате всички препоръки на лекарите, тогава шансовете за раждане и раждане на здраво дете са доста високи. Има обаче още един нюанс: почти никога не е възможно да се доведе дете до предписаните 40 седмици с тромбофилия. Обикновено раждането протича между 35 и 37 седмици. Това се счита за добър резултат..

Моля, обърнете внимание, че недоносеното бебе не означава болно бебе. Съвременната медицина ви позволява да се грижите за деца, родени на много по-ранна дата. Ето защо е просто важно една жена да помни риска и да вярва в най-доброто..

Планиране на бременност с тромбофилия

Много важен фактор за успешното раждане на дете е планирането на бременност с тромбофилия. Всъщност лечението на тромбофилия при планиране на бременност не се различава много от лечението след зачеването. Плюсът на този подход обаче е в превенцията и предотвратяването на развитието на проблемите винаги е по-лесно от решаването им след проявата.

(ТАБЛИЦА ЗА ДОЗИРАНЕ, ИЗТЕГЛЕНА ОТ ИНТЕРНЕТ)

Курсът на медикаментозно лечение на тромбофилия включва прием на лекарства, които укрепват стените на кръвоносните съдове, подобряват микроциркулацията на кръвта, нейните реологични свойства (Nadroparin, Aescin, Mannol, Troxerutin, Dexamethasone).

Хоспитализацията на бременна жена е необходима при разширени вени, мозъчна венозна тромбоза и венозни усложнения. В такива случаи е по-добре жена с каквато и да е гестационна възраст да бъде под наблюдението на лекари в акушерска и гинекологична болница.

Основните превантивни мерки са активен начин на живот, който подобрява венозния отток, прием на флеботоници, антитромбоцитни средства - инхибитори на циклооксигеназа в тромбоцитите, предотвратяване на съдова тромбоза.

Компресията и локалната терапия се извършват след раждане, в продължение на 4 месеца. Необходими са и редовни консултации с флеболог. Месец след раждането се извършва дуплекс ултразвуково изследване на вените, препоръчват се физиотерапевтични упражнения.

Показател за ефективността на лечението на тромбофилия се счита за подобряване на кръвообращението, нормализиране на реалологичните свойства на кръвта.

но не намерих упражненията на физиотерапевтични упражнения с тромбоза - изрових целия интернет))))))))) ако някой има инфа - моля да изхвърли)