Нормалната мускулна контрактилитет осигурява хармоничното физическо и психическо развитие на детето. Мускулният тонус при кърмачетата може да бъде физиологичен и патологичен. Физиологичните състояния включват повишен мускулен тонус през първите седмици след раждането. Освен това, тонът трябва да се нормализира. Ако едно дете все още има повишен мускулен тонус две седмици след раждането, това явление се нарича хипертоничност и принадлежи към категорията на патологичните състояния.

Физиологично състояние от момента на раждането

Хипертоничността на мускулите на новороденото е разбираемо явление. Вътре в утробата детето е било в затруднено състояние. Крайниците му бяха плътно притиснати към тялото, нямаше място за движение.

След раждането тялото на бебето постепенно свиква с новите условия. През първите две седмици мускулите постепенно се отпускат, крайниците влизат в ново състояние. Ако обаче бебето има лезии на ЦНС с различна тежест, мозъкът няма да може напълно да контролира мускулната дейност. В този случай състоянието на мускулите ще се отклонява от нормалното..

Постоянството на хипертоничността през първия месец от живота трябва да бъде причината за прегледа на детето от невролог.

Възрастови норми

Следващото развитие на ситуацията се счита за нормално..

 1. Първият месец от живота. Детето често заема поза на ембрион, притиска свитите крайници към тялото, в легнало положение обръща главата си на една страна, а другата, без да я държи в повдигнато състояние, а също така прави характерни тласкащи движения с краката си.
 2. Трети месец. Детето е в състояние да задържи главата в изправено положение, може да я завърти в различни посоки, уверено изпъва ръцете и държи предметите, вградени в дланта.
 3. Шести месец. Дланите на бебето са напълно отворени. Детето може да се обърне на една страна, да се преобърне по корем, да повдигне тялото си, облегнато на прави ръце и отворени длани, прави опити да пълзи и да седне.
 4. Девети месец. Детето се движи активно - пълзи, седи, стои с опора.
 5. Година. Детето ходи до опората, стои самостоятелно, прави първите стъпки без опора.

За патология може да се подозира от раждането. Проблемите с централната нервна система често се изразяват в синдром на мускулна хипертоничност. При такива деца всички движения са ограничени, размножаването на долните крайници е не повече от 45 o. Ръцете и краката са здраво притиснати към тялото и пръстите не могат да бъдат освободени.

Какво трябва да е тревожно

Синдромът на хипертоничност пречи на по-нататъшното развитие на детето, образуването на стави и връзки е нарушено. Поддържането на състоянието може да доведе до нарушена моторика, двигателна активност и формиране на гръбначния стълб, стойка.

Ако след първия месец от живота мускулната хипертоничност при кърмачето продължи, в бъдеще тя има следните симптоми.

 1. Детето е неспокойно, не спи добре, събужда се за по-малко от час и често плаче.
 2. Бебето плюе обилно след всяко хранене.
 3. По време на сън детето извива гръб и хвърля глава назад. Това е характерна черта на хипертоничността. В същото време ръцете и краката му са свити и притиснати към тялото..
 4. По време на истерика детето е напрегнато и наведено. Треперенето на брадичката се отбелязва в нервно състояние.
 5. Кърмачето е в състояние да държи главата изправено от раждането си.
 6. Когато краката се отдръпнат, има силно мускулно напрежение. Когато опитате отново, напрежението се увеличава. Детето се съпротивлява, протестира с вик.
 7. В изправено положение бебето не почива на повърхността с цял крак, то стои на пръсти.

Съществуващите признаци на хипертоничност трябва да подтикнат родителите да потърсят съвет от невролог.

Диагностика

При преглед лекарят установява наличието или отсъствието на определени рефлекси при детето и съответствието им с възрастовата норма.

 1. Рефлекс за ходене. В изправено положение бебето е склонно да предприема стъпки. Обикновено тази способност изчезва след 2-месечна възраст..
 2. Рефлекторна симетрия. В легнало положение брадичката на детето е притисната към гърдите. В този случай се следи поведението на крайниците - трябва да се получи огъване на ръцете и разгъване на краката. Когато главата е наклонена надясно, има изправяне на крайниците от дясната страна и напрежение отляво. Когато обърнете главата си от другата страна, всичко се случва точно обратното. Този рефлекс трябва да изчезне след 3 месеца..
 3. Възможност за тонизиране. В легнало положение бебето трябва да стегне крайниците. Лежането по гръб отпуска ръцете и краката. След три месеца способността изчезва.
 4. Когато преглежда новородено, лекарят поставя бебето с лицето надолу върху ръката. В това положение бебето трябва да изпитва свиване на ръцете и отпускане на краката. Главата и гърбът обикновено трябва да са в една линия.

Родителите могат сами да открият симптомите. Ако подозират нарушение, трябва да се консултират с лекар. Неврологът ще може да установи наличието или отсъствието на диагноза и да установи нейния тип.

Естество на нарушенията

Мускулният тонус може да бъде увеличен или намален. Понякога има дисбаланс - комбинация от първото и второто. С други думи, едновременно може да присъстват повишен тонус на мускулите на ръцете и намален тонус на долните крайници или обратно. Този симптом се нарича дистония..

При асиметрия мускулната хипертоничност се проявява само от едната страна. Това състояние се нарича още тортиколис. На детето се дава легнало положение и се изследва отзад. При асиметрия главата е обърната към онази половина на тялото, където се проявява хипертоничност. От същата страна има огъване в гърба и напрежение в ръцете..

Хипотонията също се счита за разстройство. Това явление има симптоми, противоположни на хипертоничността, проявява се в летаргия и нарушена двигателна активност.

Мускулната хипертоничност и хипотония могат да се проявят не системно, а в определени части на тялото. В този случай се наблюдава намаляване или повишаване на мускулния тонус само в ръцете, краката или гърба..

Нарушаването на мускулния тонус не е независимо заболяване, но показва други, по-сериозни патологии на нервната система. Ето защо симптомите на хипертоничност не трябва да се пренебрегват. Ако се установи синдром на детето, е необходимо да се извърши цялостен преглед. В този случай се прави ултразвук на мозъка, а в редки случаи томограма.

Възможни причини

Причините за увреждане на ЦНС могат да се крият както в проблеми, свързани с бременността, така и в усложнения по време на раждането..

Списъкът на възможните причини за увреждане на централната нервна система при дете, което е причинило нарушение на мускулния тонус:

 • инфекциозни заболявания на майката по време на бременност;
 • грешен начин на живот на бременна жена;
 • прием на лекарства от майката по време на бременност;
 • Резус-конфликт между бъдещата майка и плода;
 • наранявания, претърпени от детето по време на раждане;
 • генетична несъвместимост на родителите;
 • неблагоприятна екологична ситуация.

Наличието на тези фактори може само косвено да потвърди наличието на симптом на хипертония при дете..

Лечението трябва да бъде насочено не само към коригиране на мускулната дистония, но също така и към идентифициране и отстраняване на основната причина, която е причинила състоянието.

Методи на лечение

При лечението на нарушения на мускулния тонус се използват предимно немедикаментозни методи:

 • техники за масаж;
 • водни процедури (къпане в билкови настойки от валериана, майчина трева, градински чай, с изключение на гмуркането);
 • гимнастически упражнения, с изключение на динамичната гимнастика;
 • физиотерапия;
 • остеопатични техники.

При предписване на лекарства се избират такива, които могат да подобрят мозъчната циркулация, да подобрят метаболитните процеси и да намалят мускулното напрежение.

Незначителните нарушения могат да крият сериозни причини. Хармоничното развитие на детето трябва да се разшири във всички равнини. Отклонението в една област може да доведе до нарушение в друга зона. Тревожни симптоми на промени в мускулния тонус не трябва да се пренебрегват. При преглед лекарят ще може да определи в каква посока да продължи, какъв преглед и лечение може да се наложи на детето.

Симптоми на мускулна хипертоничност при новородени до една година: премахнете повишения тонус с масаж и упражняваща терапия

Движенията на тялото ни се случват благодарение на работата на мускулите. Мускулното напрежение и тонус се регулират от централната нервна система, човешкия мозък. Поддържането на нормален тонус е необходимо за движение в космоса, двупосочно движение и всякакви други физически действия. Мускулният тонус при новородените играе огромна роля в развитието. Намаленият тонус възпрепятства физическата активност, а повишеният тонус създава усещане за дискомфорт, пречи на бебето да развие необходимите двигателни умения.

Показателят за мускулния тонус на бебето е много важен за физическото му развитие в кърмаческа възраст и след това.

Мускулен тонус при бебета

Постоянното прекомерно мускулно напрежение се нарича хипертоничност. Хипертоничността най-често е асиметрична. Причината за пренапрежението се крие в дейността на централната нервна система. Свитите ръце и крака на здраво бебе, стиснати в юмрук пръсти са лесни за разхлабване. Ако не е възможно да се изправят крайниците, максималният ъгъл на отваряне е не повече от 45⁰, това сигнализира за патология. Бебе, което има дефекти в развитието на централната нервна система, като правило е неактивно - поддържа стойката на ембриона, рефлексите са нарушени. Често такова бебе от първите дни на живота може да държи главата на тегло, но това не е признак за напреднало развитие, а следствие от хипертония.

Причини за хипертония

Повишен тонус може да се появи поради напълно невинни причини, но може да е и признак на сериозно заболяване. За да разпознаем болестта навреме, човек не трябва да бъде безразличен към това явление..

Основните причини, които могат да доведат до мускулно натоварване при бебетата, са:

 1. Детска физиология. При новородените може да се наблюдава така наречената физиологична хипертоничност, свързана с факта, че в утробата детето е било в характерно „групирано“ положение - положението на ембриона. След раждането отнема известно време, докато мускулите се отпуснат и започнат да функционират нормално. Свити крака с леко раздалечени колене, притиснати към корема, свити ръце, прибрана към гърдите брадичка могат да продължат както при шестмесечно бебе, така и след една година. Продължителността на физиологичната хипертония, според оценките на различни специалисти, варира значително, но горните термини се считат за нормални..
 2. Хипертоничността при новородени може да се обясни и с индивидуални характеристики. Мускулният тонус при различните деца е различен по природа, за някои е по-висок, за други е по-нисък, но това по никакъв начин не се отразява на здравето им. Невъзможно е самостоятелно да се разграничи индивидуалното ниво на мускулно напрежение от патологично състояние, следователно, ако подозирате, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на пълен преглед.
 3. Повишен мускулен тонус може да възникне и в резултат на раждане. Дълги трудни раждания, асфиксия на плода, повишено вътречерепно налягане и кръвоизлив могат да доведат до такива последици..
 4. Патологията на вътрематочното развитие, вродени нарушения на централната нервна система, свързани както със здравето на бъдещата майка, така и с условията на нейния живот и поведенчески характеристики, също могат да бъдат причините за хипертоничност при новороденото. Особено опасно за нервната система на бебето, когато бременна жена употребява никотин и алкохол.
Много бебета заемат една и съща поза на ембриона за известно време след раждането - тялото им е свикнало много с него в продължение на много месеци. Това явление може да е признак на хипертония.

Как да определите дали тонът е повишен?

Редица симптоми предполагат, че мускулите на бебето са в хипертоничност. Ако откриете поне някои от симптомите от списъка по-долу, трябва да посетите Вашия лекар. Родителите трябва да бъдат предупредени:

 1. Неспокоен, често прекъсван сън, писъци при събуждане. Затруднено заспиване, както и характерна поза по време на сън: главата е отхвърлена назад, ръцете и краката са притиснати към тялото.
 2. Често плачене с трепереща брадичка, докато главата е хвърлена назад (препоръчваме да прочетете: треперене на брадичката при новородено: симптоми и лечение).
 3. Силно негативна реакция на светлина и звук, дори при незначително излагане.
 4. Способността да поддържате главата си в равновесие от първите дни на живота.
 5. Тежка регургитация, коремни спазми.
 6. Трудност, силна съпротива при опит за разпространение на ръцете или краката на бебето.
 7. Хлапето не стои на крака, "танцува" на пръсти.

Наличието на няколко от тези признаци трябва да доведе родител с дете до лекар. За да изясни симптомите на хипертония, лекарят ще провери някои рефлекси:

 1. Стъпка. Изправено бебе на възраст под 2 месеца прави крачка.
 2. Справка. Изправеното бебе трябва да стои на пълен крак..
 3. Симетрия и асиметрия. Бебето, което лежи по гръб, ще сгъне ръце и ще изправи краката си, ако главата му е повдигната и наклонена към гърдите. Когато главата е наклонена надясно или наляво, ръката и кракът, съответстващи на наклона, ще се изправят, а противоположните ще се огънат. Рефлексът изчезва при 3-месечно бебе.
 4. Тоник. Детето, поставено на гърба, изправя крайниците и ако го обърнете по корем, те ще се огънат. Рефлексът изчезва след 3 месеца.

Рефлексите, които не са изчезнали по възраст, показват развитието на болестта. В този случай се диагностицира хипертоничност, с лечението на която трябва да се занимава невропатолог.

Ако бебето е започнало да държи главата много рано (или дори от раждането), трябва да го проверите за хипертоничност

Задачи и методи за лечение на хипертоничност при кърмачета

Болестите, свързани с появата на хипертоничност, се лекуват от невропатолози и ортопеди. Основните цели на лечението са:

 • облекчаване на болката;
 • премахване на спазъм;
 • релаксация.

Видове масажи, използвани при хипертония

Целта на всички масажни движения, използвани при лечението на хипертоничност, е да облекчи спазма и да отпусне напрегнатите мускули. За подобряване състоянието на бебето се използват масаж по метода на Фелпс, масаж по метода на Семенова, въздействие върху определени активни точки на тялото, както и редица други методи. Всички действия за масаж, прилагани върху новородено, трябва да бъдат много внимателни и нежни. Поглаждане и разтриване е допустимо - за предпочитане с отворена длан, акупресура без болка. Процедурата може да бъде поверена само на квалифициран специалист.

Най-добре е да поверите масажа с хипертоничност на професионален педиатър - той също ще може да покаже необходимите движения на родителите

Масажният курс обикновено се състои от 10-15 процедури. След месец, ако е необходимо, цикълът може да се повтори. Професионално извършеният масаж е много ефективно средство. Родителите могат да се научат да изпълняват основни движения:

 • поглаждане на пръстите, подобно на движенията при поставяне на ръкавици;
 • поглаждане на ръцете от рамото до дланите, прескачане на лакътната става;
 • поглаждане на краката от слабините до стъпалото, прескачане на ставите, но продължаване на движението на стъпалото;
 • поглаждане на краката от петата до пръстите;
 • пръстите на краката се масажират по същия начин, както на ръцете;
 • триене (само след поглаждане) на ръцете, краката, гърба и корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка;
 • триене на стъпалото: започвайки от основата на пръстите, нарисувайте фигура осем надолу с пресичането на линиите в средата на стъпалото, дъното на фигурата осем пада върху петата.

Месенето при детски масаж, особено при хипертония, не се извършва. Потупването и потупването е забранено, няма натиск върху напрегнатите възли.

Масажът, особено професионалният масаж, може да предизвика емоционална реакция у детето. Плачът по време на масаж се дължи както на дискомфорт от процедурата, така и на болка. Трудно е да се определи причината за плача, докато редица експерти изразяват мнение, че по време на масажа бебето не трябва да плаче от болка (за повече подробности вижте статията: Защо новороденото бебе често плаче?).

Гимнастика у дома

Редица гимнастически упражнения могат да се изпълняват и у дома. Упражнението помага за отпускане на мускулите и увеличава физическата активност. Няколко упражнения в помощ на вашето бебе:

 1. Обучение. Детето трябва да лежи по гръб, възрастен да погали ръцете си от рамо до ръка и крака от бедрото до крака, така че бебето да се отпусне.
 2. Нежно удължаване. Необходимо е последователно да разгъвате ръцете и краката на бебето без много усилия, без да правите резки движения.
 3. Разклащане. Като вземете дръжката или крака за пръстите, внимателно ги разклатете 4-7 пъти, след което повторете процедурата с останалите крайници.
 4. Флексия. Бебето получава позата на ембрион. Ръцете и краката са свити, главата се накланя към гърдите. Полезно е да редувате това упражнение с предишното. Всички действия се извършват много внимателно, без усилие..
 5. Стъпки. Бебето трябва да бъде взето и поставено на масата, така че цялото стъпало да докосва повърхността. Можете да оставите детето да отиде малко, за да може за момент да се облегне на собствените си подметки. Помага за правилното оформяне на стъпалото..
 6. Упражнявайте се с краката. Леки завои и завои - ако бебето го харесва, то самият ще придърпа пръстите на краката си към лицето си, опитайте се да ги поставите в устата си.
 7. Люлка с топка. Бебето се поставя по корем върху голяма топка, която трябва да се люлее, като държи бебето за краката и ръцете.

Лечебната гимнастика дава добри резултати, но трябва да я правите редовно, за предпочитане няколко пъти на ден. Хлапето трябва да обича тези дейности, да не изпитва дискомфорт.

Физиотерапевтични процедури

Най-често срещаните процедури при лечението на хипертоничност са електрофорезата и парафиновите обвивки. Термичните процедури са показани за отпускане на напрегнатите мускули. Електрофорезата ви позволява да въвеждате определени лекарства в тялото. Парафиновите обвивки се правят най-често на краката на бебето..

 • лечението обикновено започва от 10 минути;
 • постепенно продължителността на процедурата се увеличава до 20 минути;
 • цикълът от процедури се състои от 10 сесии.

Водни процедури

Водните процедури (акватерапия) също допринасят за отпускане на мускулното напрежение. Плуването подобрява координацията на движенията, равномерно натоварва мускулите на цялото тяло. Много е важно да запомните, че студената вода стимулира мускулната работа и повишава мускулния тонус. Топлата вода има релаксиращ ефект..

На дете с мускулна хипертоничност не се показва гмуркане, но плуването и подводната гимнастика ще помогнат за облекчаване на спазмите (вижте също: правилна гимнастика за бебета на 2 месеца и тематично видео). Препоръчително е заниманията да се провеждат по игрив начин. Редица билки ще засилят ефекта на водните процедури, те включват: градински чай, валериана, майчинка, борови иглички, листа от червена боровинка. Водните процедури трябва да се правят преди лягане, а билките да се редуват.

Остеопатичен ефект

Тази изпитана във времето посока в медицината включва лечение на целия организъм като цяло. Манипулациите са насочени към подобряване на циркулацията на течности в тялото, извършват се под формата на лек ефект върху костната тъкан.

Високоефективен метод на алтернативна медицина може да се използва само и изключително от квалифициран детски остеопат. Остеопатичните сесии могат да помогнат при неврологични разстройства, причинени от наранявания при раждане, мозъчни дисфункции и дори вродени дефекти в скелета. Привеждането на костите в правилното физиологично положение води до премахване на мускулните спазми, премахване на патологичните рефлекси.

Между другото, остеопатите препоръчват да се въздържат от използване на проходилки и подобни средства, които могат да влошат проблема. Използването им може да доведе до неправилно позициониране на стъпалото, дисфункция на мускулите на долните крайници. Трябва да обърнете внимание и на обувките на бебето, особено на тези, които са започнали да ходят. Трябва да има пета, твърда подметка и пета, подходяща за възрастта. Премахнете всички обувки и други меки обувки.

Остеопатията предлага цялостно лечение на тялото под ръководството на опитен специалист в тази област на алтернативната медицина

Лекарства за хипертония

Лекарствата се предписват на бебето, ако всички описани по-горе процедури не дават желания резултат. Лекарствата се предписват, когато мускулният тонус на бебето не се нормализира, след като бебето навърши 6-месечна възраст.

Лекарствата, предписани от невропатолог, принадлежат към една от следните групи:

 • мускулните релаксанти се използват за облекчаване на мускулни спазми;
 • невропротективните средства се използват за подобряване на кръвообращението, възстановяване на мозъчните функции;
 • диуретиците се използват за намаляване на вътречерепното налягане и стимулиране на мозъчната дейност.

Най-често се предписват Midocalm, Semax, Baclofen, Pantocalcin и Cortexin, както и витамини от група В. В тежки случаи може да се предпише Cerebrolysin. Всички лекарства се предписват на кърмачето чрез инжекция.

Днес известният и популярен педиатър Комаровски смята, че повишеният мускулен тонус в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Може да сигнализира за сериозно заболяване, но ще има и други симптоми. Задължително е да се подложите на диагностичен преглед, за да се уверите, че хипертоничността е от физиологичен характер. Видео с уроците на д-р Комаровски ще помогне на родителите да разберат по-добре проблема.

Тонус при новородени

Мускулен тонус на новородени

Има такава тъжна шега: „Ако детето ви не е диагностицирано с хипер- или хипотония, значи сте забравили да го покажете на специалист“. Записът "мускулна дистония", т.е. повишен или понижен тонус, се среща в медицинската карта на почти всяко дете от 1-ва година от живота. Най-грешното нещо, което родителите могат да направят в този случай, е да решат, че тъй като всеки има това, няма от какво да се притеснявате. Другата крайност - прекомерното безпокойство и паника - само ще навреди на бизнеса. Тук е най-подходящо да се придържаме към древното правило „предупреденият е предвоен“.

Какъв е проблемът?

Оправдано е внимателното внимание на педиатрите, педиатрите, невропатолозите и ортопедите към състоянието на мускулите на новороденото. За бебето тонусът е не само основата на движението, но и важен показател за състоянието на нервната система и общото благосъстояние. Нарушенията в работата на мускулния тонус често са само симптом, важен сигнал, който показва редица проблеми. Например, хипертонията - повишено вътречерепно налягане - винаги е придружена от мускулна дистония при кърмачета..

Разбира се, ще ви бъдат дадени хиляди примери „от живота“, когато децата с диагноза мускулна дистония са израснали напълно здрави, умни и щастливи. И е вярно. Но струва ли си да рискувате бъдещето на детето си? В крайна сметка повечето от проблемите се решават в първите месеци от живота на мъжа напълно безболезнено и изчезват безследно..

Всяко нарушение на мускулния тонус може да забави умственото и физическото развитие на бебето. Децата с повишен или понижен тонус по-късно от очакваното започват да пълзят, да стоят на крака, да ходят.

Специалист невролог трябва да диагностицира „мускулна дистония“ и да определи дали повишеният или понижен тонус е патология за всяко конкретно бебе. Понякога само лекар може да различи заболяването от индивидуалните характеристики на детето. Задачата на родителите, при най-малкото съмнение, да се свържат със специалист. Това важи особено за бебета, които са изложени на риск. Например деца, които са родени преждевременно, с ниско тегло; "Цезарово сечение" - тъй като цезаровото сечение винаги има силни индикации; деца с генетични заболявания в семейството.

Има много фактори, които имат значение: как майката е понасяла бременността, на колко години е била, как е протекло раждането, дали бебето е плакало веднага, дали безусловните, вродени рефлекси са били напълно проявени и угасени навреме. Дори и да изглежда на родителите, че всичко е наред, през 1-вата година от живота на бебето е необходимо да го показвате на невролог на всеки 2-3 месеца.

 • Повишеният или понижен тонус може да развали позата на детето, да повлияе на походката и да причини плоскостъпие.
 • С течение на времето хипертоничността може да се превърне в свръхвъзбудимост. За такива деца е трудно да се концентрират върху каквато и да е дейност, те са изключително невнимателни, агресивни, не учат добре.
 • Децата с пренебрегван нисък тонус често растат бавни, както физически, така и психологически. Те са склонни към затлъстяване, физическо бездействие, неактивни са в опознаването на света, те също изостават от своите връстници в развитието..

Бъди внимателен!

Задачата на родителите е да следят отблизо поведението на бебето, защото нито един дори най-внимателният лекар не наблюдава детето 24 часа в денонощието. Не правете независими заключения въз основа на наблюдения - поверете го на специалисти! Запомнете: всички бебета са различни! Това, което за един е отклонение от нормата, за друго е просто особеност на темперамента.

За децата в първите месеци от живота е характерна „ембрионалната поза“: ръцете са свити в ставите, юмруците са на нивото на гърдите, краката също са свити и леко раздалечени. Хлапето все още не знае как да контролира движенията си, но мускулите му активно работят. Те са в добра форма и тази дума означава „напрежение“ (от гръцки tonos).

Бебето постоянно движи ръцете и краката си, може да „пълзи“ по леглото или дори да се обръща (затова бебетата не могат да бъдат оставяни без надзор на масата за повиване). Такава активна работа на мускулите при новородени се нарича "физиологичен тонус" - това е норма. Физиологичният тонус на новороденото е следствие от 9 месеца, прекарани в тесния корем на майката. Трябва да внимавате в следните случаи:

 • Краката на новороденото трябва да са на разстояние около 90 градуса. Ако бедрата са разтворени по-широко без съпротива, може да се подозира намален тонус. И обратно, твърде упоритата резистентност може да показва хипертоничност..
 • Винаги наблюдавайте стойката на бебето в креватчето: ако то е разпръснато като жаба или, обратно, неестествено компресирано в топка, има нарушение на тона.
 • Детето се държи неспокойно, често плаче без видима причина, докато хвърля глава назад, яде зле.
 • Припадъци, особено при повишени температури.
 • Забавяне в умственото развитие: бебето не се усмихва, не ходи.

Никога, дори през нощта, не завивайте бебето си плътно. Опънатите по връв крака са напълно неестествена поза за бебето, защото дори в стомаха то е свикнало да се движи свободно. Много педиатри отбелязват, че тъй като „твърдото повиване“ престава да се практикува широко, има значително по-малко проблеми с тонуса и неврологията при новородените като цяло..

Масажна стая

Лечението на мускулна дистония зависи от основните причини. Рядко се изискват медикаменти. Специалистът оценява тона на бебето, воден не само от знания, но и от собствената си интуиция. Ако има и най-малко съмнение относно квалификацията на лекар, преди да дадете на детето силни лекарства, свържете се със специалист, на когото имате доверие. Понякога страничните ефекти на лекарствата могат да навредят на организма повече, отколкото проблемите с тонуса..

Но професионалният масаж е полезен и необходим дори за напълно здрави деца. Масажният механизъм е чудотворен. Когато са изложени на кожата, множество потоци от импулси са насочени по нервните пътища. Те достигат до мозъчната кора и имат нормализиращ ефект върху цялата централна нервна система и съответно върху функциите на всички жизненоважни органи..

Един добър масажист (само специален за детето, и със сигурност ръководен от предписанията на лекаря!) "Опипва" проблемните области и избира правилния набор от упражнения. По правило масажът се предписва на бебета след 1,5 месеца и се повтаря няколко пъти. Средно са достатъчни 3-4 цикъла от 10-15 сесии, за да забравите завинаги проблемите с тонуса.

Ние мечтаем само за мир

Почивката е противопоказана за здраво дете. През цялото време, с изключение на моментите, когато яде и спи, бебето трябва да е в движение: за бебето няма по-безсмислена дейност от това да лежи в леглото. Ежедневните упражнения са най-добрата профилактика и лечение на мускулна дистония. Зареждането може да се извърши от първите седмици от живота. Упражненията са много прости:

 • поглаждане на ръцете, краката, гърба (без докосване на лумбалната област);
 • масаж на петите, дланите, всеки пръст на ръцете и краката. Не са необходими специални умения. Внимателно, с известно усилие, масажирайте всеки пръст по краката и ръцете, петите, дланите. Този масаж има положителен ефект върху настроението както на майката, така и на бебето. Може да се направи на масата за повиване или да лежи до бебето на дивана.

Към 3-месечна възраст бебето вече може да изпълнява цял набор от упражнения - масажист или специалист по физиотерапевтични упражнения трябва да ги подбере и покаже. Особено полезни са упражненията на гимнастическа топка. Купете голяма надуваема топка, внимателно сложете на нея малко дете (на корема и на гърба) и, като държите краката и главата, я навийте надолу - до върха.

Разнообразни бани са незаменими за корекция на мускулния тонус. Можете последователно да добавяте морска сол към водата, настойки от различни билки: майчинка, лайка или успокояваща колекция. Опитайте и тази процедура: поставете ръжените трици (те се продават в аптеките и магазините) в плътна торба и ги поставете във вана, дръжте ги там, докато триците набъбнат. Такава баня не само има благоприятен ефект върху мускулите и кожата, но е и естествен източник на витамин В.

всичко за тона на бебето

Често при уговорката с педиатър родителите задават въпрос за мускулния тонус, за какво състояние е и дали е опасно. Всъщност мускулният тонус винаги присъства у човека, като поддържа дадена позиция на тялото и помага да се извършват движения. Въпреки това, мускулният тонус както при бебето, така и при възрастния трябва да бъде физиологичен, тоест правилен.

Откъде идва тонът и защо е така?

Още първите движения на детето, докато е още в утробата, се случват поради мускулно-ставното усещане и мускулната контракция, с помощта на която детето може да усети позицията си в пространството. След раждането мускулният тонус и движение позволяват на бебето да се развива както физически, така и психически. Бебето се научава да прави първите си движения - да държи главата си, да дърпа ръцете си към играчките, да се преобръща от едната страна на другата и от корема назад, след това да седне, да пълзи, да става и да ходи. За навременното прилагане на тези умения е необходим адекватен мускулен тонус. Тази концепция се разбира като минималното напрежение в скелетните мускули, поддържано от тялото в състояние на пълен покой. Факт е, че дори детето да е напълно отпуснато, мускулите му пак трябва да са в определено напрегнато състояние - в добра форма, благодарение на това се постига поза, поддържане на здравето и упражняване на движения. Не всички мускули са еднакво напрегнати, има отпуснати групи, има напрегнати, в зависимост от изпълнената задача и натоварването.

При децата има известна зависимост на мускулния тонус от възрастта (колкото по-малко е бебето, толкова по-изразен е тонусът), което определя характерните черти на новородените и бебетата през първите месеци от живота.

Особеностите на тонуса се дължат на факта, че бебето прекарва първите 9 месеца от живота в тесната матка, където крайниците му и цялото тяло са разположени възможно най-компактно, а бебето практически няма възможност активно да движи тялото до момента на раждането. Всичките му мускули са в състояние на напрежение. Следователно повечето мускулни групи на новороденото по време на раждането са в състояние на физиологична хипертоничност. Освен това има особеност на разпределението на тонуса по мускулни групи - в флексорите е по-високо, отколкото в екстензорите, следователно ръцете и краката на детето са приведени към тялото, но главата обикновено е леко отхвърлена назад. Освен това преобладава тонусът в адукторните мускули на бедрата. Следователно, когато се развъждат краката на бебето, може да се почувства мускулна съпротива и размножаването на краката обикновено е възможно под ъгъл от 45 градуса на всеки крак, който обикновено образува прав ъгъл между бедрата.

Мускулната хипертоничност се запазва симетрично до около 3-4 месеца, а след това постепенно намалява - първо, тонусът в мускулната група на флексора намалява, до около 5-6 месеца. И тогава тонусът на всички мускулни групи намалява равномерно. До една и половина до две годишна възраст мускулният тонус на детето трябва да бъде приблизително същият като този на възрастен.

Първите характеристики на мускулния тонус могат да бъдат отбелязани чрез визуална оценка на стойката на бебето в покой, например, когато то спи) и степента на работа на отделните мускулни групи по време на движение. Лекарят определено ще попита как е родено бебето, тъй като начинът на раждане (естествен или KS) и представянето на бебето (как е било разположено в матката) оказва значително влияние върху стойката му през първите месеци след раждането. Ако е роден в лицева презентация, главата му може да бъде отхвърлена назад, поради тонуса на шийните мускули. Ако е роден в седалищна презентация, краката му ще бъдат разгънати. При повечето бебета поради физиологичния тонус се наблюдава характерна поза на ембриона, която е добре дефинирана в покой или по време на сън. Ръцете на трохите са свити във всички стави и доведени до гърдите, дланите са стиснати в юмруци, а палецът е покрит с останалата част, краката са доведени до корема, свити в ставите, бедрата са леко раздалечени, а краката са повдигнати нагоре. Поради хипертоничността обемите на движенията, произведени от бебето, са ограничени - той може доста активно да движи краката си, да се огъва или изправя, да ги отблъсква от ръката на възрастен или да ги кръстосва. Но обхватът на движение на дръжките е по-малък - те се движат главно на нивото на гърдите, огъвайки се в лактите и китките, рядко отваряйки юмрука. Поради хипертоничността на мускулите на врата, главата е леко отхвърлена назад.

Мускулният тонус до голяма степен зависи от физическото състояние на детето, неговата конституция и характеристиките на нервната система. При плач, безпокойство или писък тонът естествено се повишава. Освен това при възбудимите трохи той също ще се различава от по-спокойните връстници, като изпълнява по-голям обхват от движения..

И ако не нормата?

В идеалния случай невролог трябва да прегледа бебето в родилния дом, за да идентифицира навреме началните отклонения. Наличието на физиологична хипертония обаче понякога усложнява ранната диагностика на много нервни заболявания. Физиологичната хипертоничност трябва да се има предвид до 4-6 месеца, ако тонусът се запази по-дълго, това е причина за контакт с специалисти - педиатър или невролог.

Но как да определите тона? За целта лекарят изследва детето и проверява неговите рефлекси, тъй като мускулният тонус характеризира не само работата на нервната система, но и общото развитие на детето, както физическо, така и психическо. Въпреки това, някои сериозни нарушения, без да навлизаме в тънкостите, могат да бъдат идентифицирани навреме от родителите..

Днес няма толкова много здрави майки и бебета. Нарушенията на тонуса при бебето се влияят от хода на бременността, плацентарната недостатъчност, стреса и лекарствата, хода на раждането, ползите и стимулирането на раждането, цезаровото сечение и следродилния период. Освен това нервната система и различните й отдели се формират активно след раждането, така че бебето трябва да бъде внимателно наблюдавано, като се отбелязва времето на формиране на основните му умения.

Ако нарушенията на мускулния тонус не бъдат разпознати навреме, детето ще започне да изостава във физическото, което означава естествено в психическото развитие, тъй като неговите двигателни умения са тясно свързани с развитието на кората.

Предлагам малък диагностичен алгоритъм, въз основа на който родителите могат да забележат нарушения навреме и да се консултират с лекар. Обикновено през първата година има пет възрастови интервала, в които бебето трябва да овладее определени умения; в случай на отклонение от дадените стойности, няма да е излишно да се консултирате с невролог.

Период 0-1, изучаван от раждането до месец, когато детето е по гръб, трябва да има „фетална позиция“ с ръце, свити към гърдите, ръце, стиснати в юмрук, и палци, скрити вътре в юмрука. Краката са разтворени и свити в коленете, лявата и дясната половина на тялото са симетрични, главата е позиционирана равномерно, без да се отклонява в страни.

Ако обърнете бебето по корем, то ще обърне главата си настрани, поставяйки ръцете под гърдите и огъвайки краката, имитирайки пълзящи движения. До края на месеца бебето се опитва да повдигне и задържи главичката за няколко секунди, като я поставя успоредно на линията на гръбначния стълб.

Период 1-3, изследван от един месец до три месеца. В легнало положение огъването на ръцете е по-слабо изразено, отколкото през първия период, но все още продължава. Хлапето може да ги избута напред и да ги отведе настрани, може да приближи дръжките до очите или устата си. по-близо до три месеца той се опитва да посегне към играчката и когато я слага в ръката си, я държи здраво. Детето се опитва да вдигне и задържи главата. Като го обърнете към източник на звук или светлина. Когато разтяга ръцете, той се опитва да се издърпа до ръцете на възрастен, държи главата си, особено уверено в края на третия месец. Огъването в краката се наблюдава паралелно с изтеглянето нагоре.

Когато детето е поставено по корем, бебето повдига главичката, задържа я дълго в това положение и активно обръща главата в различни посоки. При повдигане на главата се извършва опора на предмишниците, ръцете в лактите са леко разгънати. Краката извършват пълзящи движения, огъване в тазобедрените и коленните стави.

Период 3-6 месеца. Легнало по гръб, бебето отваря дланите, ръцете и краката са свити. Хлапето може да събере ръцете си, правейки „добре“, да го донесе до устата си, да почувства памперса, играчката, родителите, опипването, целенасочено да посегне към играчката и да я хване. Ако в началния период той може да грабва предмети пред гърдите, то до края на периода и отстрани на себе си или пред лицето. Детето групира крайниците, като прави първите опити да седне. При разтягане на ръцете до петия месец бебето държи главата и тялото в една равнина, краката са леко свити. До шест месеца брадичката се довежда до гърдите, а краката се огъват и притискат към стомаха.

В легнало положение детето уверено държи главата си, поставяйки я точно по линията на гръбначния стълб, уверена опора на предмишниците, а дланите са отворени. На шест месеца бебето почива на дланите си, издига се на протегнати ръце, а краката му са изправени, гърбът е равномерен. На около четири месечна възраст детето прави опити да се преобърне от гърба на страни и в края на етапа свободно се обръща от корема на гърба и гърба.

Период 6-9 месеца. На гърба детето активно се движи, аз позирам, преобръщайки се по корем или гръб по гръб, седнал самостоятелно, а докато седи се научава да поддържа равновесие, поддържайки тялото с ръце. При изтегляне нагоре за ръцете бебето групира крайниците, а в края на 8-9 месеца, изправено на крака. Тя пълзи по корем по корем, издигайки се на четири крака или настрани. Премества центъра на тежестта от ръка на ръка, издърпвайки се за играчка, до края на периода застава на опората.

Периодът е 9-12 месеца. В началото на периода той пълзи добре на четири крака, става и ходи на опората, може да кляка и да стои на опората зад играчките, след което се научава да стои без опора. В края на периода детето ходи самостоятелно, оформя щипка с 2 пръста. Посочва играчките, взема ги.

Има няколко вида нарушения - хипертоничност, прекомерно мускулно напрежение, хипотония, недостатъчно мускулно напрежение и дистония, разпръснато напрежение на различни мускулни групи.

Хипертонията възниква в резултат на различни наранявания на мозъка и нервната система - кръвоизливи, родова травма, хипоксия по време на раждане, менингит. В допълнение, хипертоничността се проявява при прекалено възбудими деца..

Обикновено има скованост и стегнатост на бебето, прекомерно напрежение на тялото, в съня си детето не се отпуска, крайниците са свити, ръцете са притиснати към гърдите, краката са придърпани до корема, юмруците са плътно стиснати, понякога образуват „нула“ От раждането се забелязва задържане на главата поради хипертоничност на мускулите на врата. Родителите отбелязват повишеното безпокойство на детето, лош сън, чести писъци, колики. При такива бебета при всеки незначителен стимул или в покой се появява тремор (треперене на брадичката), те често имат обилна регургитация. При изследването на рефлексите, многократното разреждане на краката или ръцете повишава мускулния тонус, което веднага дава възможност да се разграничи физиологията от патологичната хипертония. Когато се извика опорният рефлекс, той се поставя на пръсти и пръстите се стягат. При разтягане на ръцете детето изобщо не разгъва ръцете, като се издига напълно с цялото тяло. Хипертоничността може да се прояви и чрез образуване на тортиколис, особено в отговор на раждане на шийните прешлени - когато е имало надбавка при раждане или CS.

Хипертоничността намалява скоростта на развитие на детето, такива деца по-късно формират уменията, изисквани от възрастта - пълзене, седене, ходене.

Хипотонията или намаленият мускулен тонус е обратното явление, среща се по-рядко при бебета, по-често при недоносени бебета или с мозъчни патологии, с ендокринни заболявания, инфекции. Дифузната хипотония в мускулите може да е признак на вътрематочна инфекция, тежка травма при раждане, вътречерепни хематоми и др. При тежки случаи поради мускулна слабост се нарушава преглъщането, смученето и дори дишането. Ако има хипотония в определени мускулни групи или крайници, подозирайте увреждане на нервите.

Бебето с хипонус обикновено е тихо и спокойно, не създава проблеми на родителите. Тъпи или заспали през повечето време. Той малко плаче, малко се движи, суче лошо и наддава. Детето не държи главата си много дълго време, краката и ръцете му са изпънати по тялото в легнало положение, стомахът е разтворен - „жабоподобен“. Ъгълът на бедрата достига 180 градуса. Когато полага детето по корем, то не сгъва ръце и погребва лицето си на повърхността, изглежда вяло.

Несиметричен тонус - дистонията е състояние, когато някои мускулни групи са с повишен тонус, а други с понижен тонус. При това състояние детето лежи в неестествени позиции, кожните гънки са изразени неравномерно. Детето може да падне настрани, където тонусът е по-изразен, а главата и тазът ще бъдат разположени по посока на мускулното напрежение, тялото е извито.

Защо мускулната дистония е опасна??

Ако тоновите нарушения се идентифицират рано и лечението се извърши напълно, тонусните нарушения изчезват безследно. При нелекувана хипертония се образуват нарушения на позата, особено сколиоза, нарушения на походката, тортиколис или плоскостъпие. Могат да се образуват нарушения на психомоторното развитие с неговото забавяне. Най-тежката последица е церебралната парализа, тежко неврологично заболяване, което се появява през първите месеци от живота..

Комплексът от лечение се избира от невролог. Регулирането и нормализирането на мускулния тонус се постига чрез цялостно лечение. Включва кинезитерапия, тоест двигателна терапия. Това включва масажи и различни видове гимнастика, като пасивна част от ефектите, и активната част, която включва терапевтични упражнения и терапевтично плуване..

Освен това на много деца се препоръчва и физиотерапевтично лечение - топлинна терапия, водна и кална терапия, електрофореза с различни лекарства, магнитотерапия, ултразвук.

В най-трудните случаи е свързана и лекарствена корекция - лекарства за коригиране на ICP, дибазол за облекчаване на спазъм и вазодилатация, витамини от група В, мидокалм. Препоръчват се билкови бани, може да се препоръча посещение на хомеопат и остеопат.

Основата за лечение на хипертоничност е премахването на прекомерното мускулно напрежение, в този случай релаксиращите вани с комплекс от масаж са се доказали добре. Масажът може да се извършва както в клиниката, така и у дома, след като родителите бъдат обучени на основните техники. Обикновено това са поглаждащи движения по ръцете, краката, гърба. Можете да редувате хващащото поглаждане на крайниците с палмарно поглаждане на гърба и корема. Може да се използва и леко триене, люлеенето на ръцете или на гимнастическа топка дава добър релаксиращ ефект.

С хипертоничност движенията на кълцане и пляскане са неприемливи, те ще увеличат напрежението. Проходилките, джъмперите са забранени, тъй като те имат прекомерно натоварване на гръбначния стълб и мускулното напрежение не е правилно разпределено.

При хипотония се извършва стимулиращ масаж, който активира мускулите. В този случай е оправдано нарязването, шамарът, търкалянето с кокалчетата - те тонизират мускулите.

Упражненията на гимнастическа топка и плуването имат добър нормализиращ тонуса ефект. Те нормализират и изравняват тонуса в различни мускулни групи.

При липса на ефект от физиотерапевтичните методи на лечение, лекарят може да добави лекарства към терапията..

В повечето случаи нарушенията на мускулния тонус могат да бъдат коригирани доста ефективно и да изчезнат бързо и без следа. Ако установите, че бебето ви има необичайно напрежение в определени мускулни групи или изоставане в развитието в някои позиции, не се колебайте - консултирайте се с лекар.

Мускулен тонус при бебета и неговите нарушения

Експерт: детски невролог Лилия Радиковна Закирова

Много родители се притесняват от състоянието на мускулния тонус при бебетата: не всеки разбира кога мускулният тонус е нормален (физиологичен) и кога може да се подозира нещо нередно в движенията и положението на тялото на бебето.

Особености на мускулната работа при новородено

Намирайки се в утробата на майката, детето трябва да усети позицията си и бебето получава всички тези усещания поради мускулно съкращение. Когато се роди дете, мускулният тонус помага за психическото и физическото му развитие: благодарение на това бебето се научава да държи главата си, опитва се да грабне играчка, прави корем и странични завъртания, а по-късно се научава да седи, да пълзи и да ходи. За да се изпълняват всички тези умения последователно и навреме, се изисква физиологичен мускулен тонус - леко напрежение в мускулите на скелета, дори в състояние на пълно отпускане.

В различна възраст мускулният тонус при новороденото се проявява по различен начин и е особено изразен през първите месеци от живота. Това се дължи на факта, че през всичките 9 месеца детето се развива и живее в тясно пространство - матката, където не е имало възможност да проявява висока активност. Следователно към момента на раждането всички мускули на бебето са изключително напрегнати - те са в хипертоничност. Хипертоничността е разпределена неравномерно между мускулните групи - това обяснява типичното положение на бебето: главата е отхвърлена назад, а ръцете и краката са притиснати към тялото. Мускулите на бедрата имат особено висок тонус при бебето: ако се опитате да разнесете краката му, ще почувствате съпротива. Такива
мускулната хипертоничност при кърмачета ще продължи около 4 месеца, постепенно намалявайки до двегодишна възраст: на тази възраст мускулният тонус на дете и възрастен е приблизително еднакъв.

Как да оценим характеристиките на тона

Обикновено мускулният тонус на новороденото се оценява, като се гледа позата на бебето за сън и кога се движи. Само невролог може да оцени по-фините характеристики на състоянието на мускулите на вашето дете, който първо ще зададе определени въпроси на майката: как е родено бебето (в резултат на физиологично раждане или цезарово сечение) и какво е било неговото представяне (лицево, глутеално и др.).). Причината за повишения тонус на мускулите на шията при кърмачета, поради което главата на детето е преместена твърде много назад, може да бъде лицева презентация по време на раждането, а повишен тонус на краката (когато краката са удължени) често се случва при седалищно предлежание. Но позата на "ембриона", която детето заема, когато спи - знак за нормален тонус. В същото време ръцете на детето са свити в юмруци и свити в гърдите, а краката с разтворени бедра са свити към корема.

Физиологичната хипертоничност в първите месеци след раждането не позволява на бебето да извършва нормални човешки движения: той може бързо да движи краката си, да ги кръстосва, да се отблъсква, да се огъва и разгъва. Но хлапето също още не знае как да движи активно ръцете: то е в състояние само да ги огъне в лактите и понякога да отвори юмруци. Главата на бебето е леко отхвърлена назад поради хипертоничността на мускулите на врата. Мускулният тонус на вашето бебе може да се увеличи драстично, когато то плаче или се притеснява.

Защо мускулният тонус може да бъде нарушен при новородено?

 • с плацентарна недостатъчност по време на бременност;
 • със стрес при бременна жена;
 • поради приема на определени лекарства;
 • при стимулиране на труда и използване на определени инструменти по време на раждането;
 • след цезарово сечение.

Симптоми на хипертоничност и мускулна хипотония при кърмачета

Повишен мускулен тонус (хипертоничност) при кърмачета може да възникне, когато нервната система или мозъкът са повредени, когато:

 • родова травма;
 • кръвоизливи;
 • хипоксия (липса на кислород) по време на раждане;
 • болестта на менингит;
 • повишена възбудимост при дете.
 • голямо напрежение на тялото, стягане;
 • невъзможност да се отпуснете по време на сън (юмруците са стиснати, ръцете са в гърдите, краката са в корема);
 • задържане на главата веднага след раждането поради хипертоничност на мускулите на врата;
 • неспокоен сън, колики;
 • чести треперене (треперене) на брадичката;
 • обилна регургитация;
 • когато поставя бебето на крака, притиска пръстите си и се опитва да застане на „пръсти”;
 • ако дърпате детето за дръжките, то не ги разгъва, а се опитва да се изправи с цялото си тяло;
 • възможно изкривяване на шията (ако шийният отдел на гръбначния стълб е бил наранен по време на раждането);
 • детето по-късно започва да пълзи, да седи и да ходи.

Хипотония (намален тонус) на мускулите при новородено най-често се появява при недоносени бебета и деца с мозъчни проблеми, както и при ендокринни патологии и инфекции:

 • при заразяване в утробата;
 • по време на раждане при раждане;
 • поради вътречерепен хематом.
 • летаргично и постоянно сънливо състояние на бебето;
 • ниска подвижност, лош апетит и бавно наддаване на тегло;
 • бебето не държи главата си дълго време, ръцете и краката му са изпънати по тялото;
 • коремът има сплескана форма;
 • при повдигане на бедрата не се усеща мускулна съпротива;
 • ако легнете бебето по корем, то не се опитва да сгъне ръце и да вдигне глава, а спуска лицето си на повърхността;
 • при тежки форми: нарушено смучене, преглъщане, дишане.

Дистония (асиметричен тонус) на мускулите при кърмачета се появява, ако мускулите изпитват неравномерен тонус: някои от тях са с намален тонус, други с повишен тонус.

 • бебето заема неестествени позиции;
 • детето пада настрани, а тялото му се огъва в дъга;
 • кожните гънки са разположени неравномерно;
 • осанката при дете се формира с усложнения: може да се появи сколиоза, плоскостъпие, изкривяване на врата;
 • нарушено психомоторно развитие;
 • при тежки форми - церебрална парализа (церебрална парализа).

Лечение на хипертоничност и мускулна хипотония при кърмачета

За да предпишете адекватно лечение на хипер- или хипотония при бебе, трябва да се консултирате с невролог, който да проведе подробно проучване и да предпише набор от процедури, които включват:

 • масаж;
 • остеопатично лечение;
 • Гимнастика;
 • плуване;
 • физиотерапевтични процедури, водна и кална терапия, магнитотерапия, електрофореза, ултразвук, топлинна терапия;
 • лекарства за облекчаване на мускулни спазми, витамини, билкови препарати, хомеопатични лекарства.

За лечение на хипертоничност е необходимо да се премахне излишното мускулно напрежение. При прости форми на хипертония се препоръчва да се редуват вани с релаксиращи билкови препарати и масаж. Ако родителите са усвоили основните техники за масаж, те могат да го извършват у дома сами: масажните движения включват поглаждане (с помощта на длани и хващане), леко триене, люлеене на фитбол. В никакъв случай не трябва да използвате остри (шамари, нарязване) движения преди време, за да предотвратите бебето в джъмпери и проходилки - всичко това само ще увеличи мускулното напрежение и натоварването на гръбначния стълб.

В случай на хипотония, напротив, всички горепосочени „забрани“ са разрешени, тъй като основната цел на масажа е да стимулира мускулната работа. В допълнение към тонизиращия масаж, Вашият лекар може да препоръча плуване и специални упражнения върху фитбол за тонизиране на мускулите..

По принцип масажът и упражненията са достатъчни, за да коригират нарушенията на мускулния тонус при новородено. Ако обаче нарушенията не могат да бъдат коригирани и с течение на времето сте започнали да забелязвате странни напрежения в някои мускули на вашето бебе, както и забавяне в умственото развитие, незабавно се запишете за консултация с невролог.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Лилия Радиковна Закирова

Детски невролог
Работи в клиника "АВА-Казан" на адрес Казан, ул. Профсоюзная, 19
Трудов стаж: 11 години