Смесеното хранене е хранене на бебето с майчино мляко (не повече от 0,15 - 0,2 л / ден) в комбинация с изкуствен продукт. Изборът на адаптирано мляко за кърмачета трябва да бъде съгласуван с педиатър, като се вземат предвид възрастта и индивидуалните особености на тялото на детето. Когато избирате добавка, трябва да обърнете внимание на състава, срока на годност.

Какво е смесено хранене?

Смесеното хранене е начин бебето да получава кърма заедно със специализирана адаптация за кърмачета. Количеството допълнителна храна не трябва да надвишава 50% от дневната нужда. Преобладаването на млякото за кърмачета се нарича изкуствено хранене.

Компетентно организираното смесено хранене (MC) на бебето ще помогне на кърмещата жена да поддържа лактацията и да подобри производството на кърма. Храненето за кърмачета не е в състояние да замести напълно майчиния продукт, който съдържа микроелементи, необходими за пълния растеж и развитие на бебето. Освен това кърмата формира и засилва защитните качества на детския организъм. Психологическият и тактилен контакт между майката и бебето, който се установява по време на кърменето, не е от малко значение. Процесът на получаване на майчин продукт успокоява бебето, дава усещане за сигурност, комфорт.

Педиатрите препоръчват въвеждането на адаптирано мляко за кърмачета в менюто на трохите само когато е оправдано. Смесеното хранене се предписва на тези бебета, които не са получили кърма веднага след раждането, въз основа на собственото им здраве или състоянието на майка им. След като стане възможно кърменето, бебето постепенно се прехвърля в майчиното мляко.

Обикновено тези жени, които страдат от хипогалактия, трябва да хранят бебето си. Подобно състояние се характеризира с развитие на недостатъчност на гърдата, докато има значително намаляване на производството на гръден секрет. Не получавайки необходимото количество храна, бебето гладува. Също така, бебето може да е недохранено, ако кърмата е недостатъчна, дори ако е произведена в точното количество. Смесеното хранене може да включва деца, на които по здравословни причини са предписани специални терапевтични смеси от педиатъра.

Важно! Не можете да прехвърлите детето на смесено хранене, въз основа на вашите собствени предпочитания.

Ако кърмещата жена смята, че производството на кърма е намаляло, това не винаги означава, че бебето е недохранено. Решението за въвеждане на допълнителни допълващи храни трябва да бъде взето от педиатър.

Неоправданото преминаване към смесено хранене на бебе може да причини преяждане, което ще доведе до проблеми с храносмилането, наднорменото тегло, затлъстяването. Освен това, ако смесеното или изкуственото хранене не е правилно организирано, бебето може да откаже майчината гърда..

Признаци на недохранване при новородено

За да се определи дали детето получава достатъчно количество храна, е необходимо да го наблюдавате, оценявайки динамиката на неговото развитие. Рядкото желание за уриниране (по-малко от 6 до 8 пъти на ден) е признак за липса на кърма. Това може лесно да бъде проследено при използване на марлени пелени или обикновени бебешки пелени. Също така няма да е излишно да се оцени сянката и миризмата на урината на бебето. Ако е с тъмен цвят и мирише лошо, детето е дехидратирано. Това неприятно явление възниква поради често повръщане, диария, продължително недохранване..

Теглото на бебето е важен показател за добро хранене. Всеки месец в продължение на шест месеца бебето трябва да наддава поне ½ кг тегло. Не трябва да претегляте трохите ежедневно, достатъчно е да преценявате телесното му тегло няколко пъти в месеца.

Ако мама се притеснява, че бебето не е достатъчно пълно след прихващане към гърдата, тогава контролното претегляне може да се направи преди и веднага след хранене. Тези действия ви позволяват да разберете за порцията мляко, което пиете с едно движение. Здраво дете на едномесечна възраст по правило консумира до 90 - 100 g от майчиния продукт. След достигане на три или четири месечна възраст необходимото количество храна се увеличава до 0,15 литра. Бебе на половин година пие 0,18 л - 0,21 л.

Ежедневното количество изядена храна трябва да бъде 1/5 от общото тегло на бебето. Лека промяна в телесното тегло на бебето след контролното претегляне сигнализира, че бебето е недохранено. Гладното бебе не може да издържи един и половина до два часа между храненията. Започва да бъде капризен, да проси гърди и лакомо да суче мляко час след последното хранене. Също така, признак на кърмене е промяна в характера на изпражненията. Фекалиите на детето придобиват тъмен (кафеникав или зеленикав) оттенък, плътна консистенция.

Как да организираме правилно смесеното хранене?

За да организира правилно въвеждането на допълнително хранене за бебето, майката трябва да се придържа към някои правила за смесено хранене:

 1. Трябва да започнете процеса на хранене с кърмата. Кърмещата жена трябва да позволи на бебето да изпразни двете млечни жлези и едва след това да дава адаптирано мляко. Така мама ще може да подобри производството на секрети от гърдите. Изключение е използването на лекарствени смеси, предписани от педиатър. В този случай, преди да приложите трохите върху гърдите, трябва да се даде изкуствен продукт..
 2. Не трябва да предлагате на бебето си храна в бутилка със зърно. Бебето може да свикне и да се откаже от майчината гърда. Колкото по-голяма е дупката в зърното, толкова по-лесно е бебето да смуче продукта с него. Ето защо педиатрите съветват храненето на бебето от лъжица. Този метод се счита за най-малко удобен за бебето, в резултат на което той ще има тенденция да смуче майчината гърда..
 3. Хранете бебето през нощта, което ще запази лактацията и ще увеличи количеството произведено мляко. Това може да се обясни с факта, че максималното количество хормон пролактин, който е отговорен за лактацията, се произвежда през нощта..
 4. За майките, които отсъстват от бебетата си в продължение на няколко часа всеки ден, има удобна схема за хранене на бебето с помощта на адаптирано мляко в едно от храненията..
 5. Хранете бебето по негова молба. Прикрепването към гърдата е позволено в случай на капризност, безпокойство, лошо здраве на бебето. Честото смучене на секрети от гърдите ще помогне да се увеличи тяхното производство..

Спазването на препоръките ще ви позволи да постигнете постепенно увеличаване на лактацията. Тъй като количеството произведено кърма се увеличава, трябва да намалите частта от адаптираното мляко. Тези действия ще ви позволят да прехвърлите бебето на пълно кърмене..

Не забравяйте, че изкуственият продукт се смила по-дълго в стомашно-чревния тракт на бебето, в сравнение с майчиното мляко, поради което при преминаване към CB интервалите между храненията трябва да се увеличат. До шестмесечна възраст бебето трябва да яде 6 пъти на ден. Ако дневният обем на адаптираното мляко надвишава 1/3 от дажбата за кърмачета, трябва допълнително да дадете на бебето пречистена вода.

Как да изчислите количеството адаптирано мляко, от което се нуждаете?

При изчисляване на необходимото количество допълнително хранене трябва да се вземе предвид телесното тегло на бебето. За новородени, чиято възраст е 1 - 1,5 седмици, изчисляването на обема на сместа може да се извърши, като се използва формулата на Зайцева: дневен обем на изкуствен продукт = 2% от теглото при раждане (g) x n, където n е броят на дните от живота на бебето. За да се изчисли необходимия обем смес за едно хранене, дневният обем трябва да бъде разделен на броя на храненията.

По-долу е посочено дневното количество изкуствен продукт (без допълнителна течност) за деца на различна възраст.

Бебешка възраст

Ежедневен обем на сервиране
10 - 60 дниТелесно тегло на бебето
2 - 4 месеца1/6 тегло
4 - 6 месеца1/7 тегло
6 - 8 месеца1/8 тегло
8 - 12 месеца1/9 тегло

Необходимото количество храна трябва да бъде разделено на броя на храненията. Количеството храна на ден не трябва да надвишава 1 литър.

Какви смеси могат да се използват за добавки?

Изборът на адаптирано мляко за кърмачета трябва да бъде съгласуван с педиатър. За напълно здраво дете, което не страда от нарушения в храносмилателната система, адаптираната млечна формула Nutrilon, Nan, Humana, Hipp е идеална. Когато се появят задържане на изпражнения, колики, регургитация, препоръчително е да се въведе ферментирала млечна смес в менюто на децата, например Agusha, Nan, Nutrilak, Nutrilon. Тези храни съдържат полезни бактерии, които помагат за възстановяването на здравата чревна флора..

За деца, страдащи от непоносимост към краве мляко, се произвеждат прахове на основата на козе мляко (Nenny, Cabrita) или соя (Similak Isomil, Nan-soya, Enfamil-soy, Friosa), които по-лесно се усвояват от детския организъм. Ако имате непоносимост към протеини, трябва да изберете продукти с разделени протеини. Такива смеси не предизвикват нежелана реакция от тялото на бебето, но имат неприятен специфичен вкус и ниска хранителна стойност. Те могат да се използват само след консултация с детски специалист..

Адаптираните формули са максимално близки до състава на кърмата. Когато избирате мляко на прах, трябва да обърнете внимание на опаковката. За малки деца е подходящ продукт, който показва единица. Педиатрите категорично не препоръчват да се избира краве мляко като добавка, тъй като то съдържа 6 пъти повече фосфор и калций от майчиния продукт. Това създава прекомерна тежест върху тялото на детето. Освен това такава храна не трябва да се дава на деца, страдащи от непоносимост към кравешки протеини..

Необходимо е да се започне въвеждането на допълнително хранене с малка порция (около 30 ml на 1 хранене). Ако бебето няма нежелана реакция, можете да увеличите грама в зависимост от възрастта му.

Адаптирани формули, използвани като допълнително хранене за бебета, не увреждат детския организъм. Невъзможно е обаче самостоятелно да се извърши преходът на бебето към смесено хранене, особено ако майката има възможност напълно да кърми бебето.

Д-р Комаровски за смесеното хранене

 • Трябва ли да се борите за кърмата
 • За опасностите от смесеното хранене
 • Видове
 • правила

Няма нищо по-добро от кърмата за бебе. Въпреки това, не винаги е възможно да храните 100% бебе с този одобрен от природата продукт. Понякога майката няма достатъчно мляко и тогава има нужда от смесено хранене. Така бебето получава кърма и нещо друго, за да не остане гладно. Не вреди ли такава храна на бебето и как да го организира правилно, казва известният детски лекар Евгений Комаровски.

Трябва ли да се борите за кърмата

Недостатъчна лактация при майката може да се наблюдава по напълно различни причини - от хормонално нарушение до невропсихологично състояние. Тази втора причина обикновено е водещата. Майката няма достатъчно мляко, тя започва да се обвинява за това, че не може да дава на детето нужното за здравето и развитието му хранене и по този начин порочният кръг се затваря. Жената е под постоянен стрес, което от своя страна влияе неблагоприятно на механизмите на лактация..

Разбира се, кърмата е много важна за бебето, но нормалната, здрава и усмихната майка е не по-малко важна за него, казва Евгений Комаровски. И следователно, ако млякото едва се събира за едно хранене от пет, тогава няма особен смисъл да се поддържа смесено хранене, можете да преминете към изкуствено. В крайна сметка, ако общият обем на майчиното мляко в диетата на бебето не надвишава една пета, то това почти няма ефект върху здравето и можете спокойно да го откажете.

Вторият вариант е да промените отношението си към проблема..

Ако майката спре да се наказва морално за липса на мляко и започне спокойно да изцежда или кърми поне веднъж на ден и да извършва останалото хранене със смеси, тогава можете да оставите всичко, както е (ако това отговаря на всички страни - както на детето, така и на майката, и татко).

Смесеното хранене е оптимално, ако делът на майчиното мляко надвишава обема на едно хранене. Например, ако половината от дневната диета или малко по-малко е кърмата. Обемът на естествената храна в размер на 30% от дневната диета също може да се счита за напълно приемлив..

За опасностите от смесеното хранене

Доскоро се вярваше и все още някои медицински справочници посочват, че смесването на кърмата с друг продукт при смесено хранене е вредно за бебето. Някои лекари дори го тълкуват като „екологична катастрофа за детския организъм“. Евгений Комаровски бърза да успокои майките, които нямат достатъчно собствено мляко. Съвременната индустрия, която произвежда адаптирано мляко и бебешка храна, казва той, е направила всичко, за да сведе до минимум тази вреда. И тя успя.

По този начин съставът на повечето от наличните в момента млечни формули (говорим за адаптирани формули) е максимално близък до състава на кърмата..

Да, това не е едно и също нещо и сместа не е в състояние да замести майчиното мляко, но е по-добре, отколкото да дава на детето краве или козе мляко, което всъщност е биологично чужди продукти за него.

Смесеното хранене, въпреки името си, не трябва да бъде хаотично. Също така трябва да можете да го организирате правилно..

Има два основни типа смесено хранене: алтернативно и последователно.

С редуване на едното хранене майката ще го направи напълно естествено, а другото или няколко следващи - изкуствено. При последователно хранене бебето може да суче до изтичане на млякото, след което, ако има видими признаци на безпокойство (ако бебето плаче, посяга към гърдата, похлупва и изисква продължаване на „банкета”), му се дава определено количество адаптирано мляко, така че да не се чувства глад. Важно е да не се прехранва бебето..

За да се знае точно колко адаптирано мляко за добавки е препоръчително да се претегли бебето преди и след хранене..

Мама може сама да избере един или друг тип. Много зависи от количеството мляко - дали то е достатъчно за цяло хранене и от други обстоятелства, например колко често жената може да изцежда. Не е тайна, че смесеното хранене често се избира, когато майката трябва да отиде на работа и тя отсъства през деня. Най-оптималното хранене се счита веднъж - в 6 сутринта със смес, в 9 сутринта - с гърда, в 12.00 - със смес и т.н..

правила

Млечната формула засища бебето по-бързо и отнема малко повече време за смилане и следователно при смесено хранене не трябва да правите дълги почивки между храненията. Разлика от 3-4 часа е напълно достатъчна. Дори ако сте свикнали да кърмите при поискване или на всеки 2-2,5 часа преди това, при преминаване към смесена диета, хранете се правилно с по-дълги почивки и според режима.

Ако обстоятелствата са такива, че детето трябва да премине към смесено хранене, тогава трябва да се спазват определени правила, които ще помогнат на бебето да остане здраво.

 • За младежи до 6 месеца трябва да се изберат напълно адаптирани смеси. Те са маркирани с цифрата "1" на опаковката.
 • За малки деца от 6 до 12 месеца има специални смеси - частично адаптирани. Те са отбелязани върху кутията с цифрата "2".
 • Деца от една година са подходящи за смеси с цифрата "3" на опаковката.

За да се предотврати изоставянето на бебето от гърдата, от която е по-трудно да се суче, отколкото от шише, дупката в зърното не трябва да е твърде голяма.

Бебето също трябва да положи усилия, за да си набави собствена храна. Изберете зърна с най-малки дупки.

Не сменяйте сместа на друга спонтанно, без съвет от лекуващия лекар и без основателна причина за такава подмяна (алергична реакция към сместа, лошо усвояване и др.).

Не забравяйте да дадете на детето на смесена диета да пие вода. В първите дни след започване на допълващи храни, внимавайте за изпражненията. Може да стане по-рядко и да промени цвета и миризмата. В това няма нищо лошо.

Ако майката планира да се върне към кърменето, бебето трябва да се прилага към гърдата възможно най-често, докато се използват и двете гърди.

Ще научите повече за това кога да допълвате кърменето според д-р Комаровски в следващото видео.

Смесено хранене

Как да храним новородено със смесено хранене

Смесеното и изкуствено хранене не е необичайно в наши дни. Защо майките трябва да се откажат от НВ или да ограничат бебето да стои на гърдата? Понякога има основателни причини за това, но по-често страховете на майката и осъждането на близките и лекарите.

"Няма достатъчно мляко" - такава присъда се чува, вероятно, всяка втора майка. "Започнете смесено хранене и попитайте Вашия лекар колко адаптирано мляко и кое е най-доброто." Заключенията относно количеството мляко при кърмачка обикновено се правят въз основа на следните наблюдения на бебето.

1. Суче често. Това означава криза на майчиното мляко. Ситуацията е много често срещана, естествена и разрешима. Просто трябва да продължите да храните бебето. И в рамките на максимум 7 дни всичко ще се нормализира и бебето ще започне да иска гърди по-рядко..

2. Спи лошо през нощта. Много деца, независимо от вида на храната, често се събуждат през нощта преди 1-2 години. Така работи тяхната нервна система. Освен това има много причини за чести събуждания. Не само глад. Може би детето не харесва спално бельо, матракът изглежда неудобен, креватчето е твърде стегнато. Или въздухът в стаята е сух и много задушен. Между другото, висококачествената вентилация и отвореният прозорец през нощта много помагат за установяване на съня на децата.

3. Твърде често крещи, е капризен. До 3-4 месеца от живота почти всички деца страдат от чревни колики. Обикновено те се отличават със следните черти - детето започва да крещи, не се успокоява по 1-2 часа всеки ден по едно и също време. Например, преди лягане през нощта. В този случай смесеното хранене със сигурност няма да му помогне и д-р Комаровски съветва просто да оцелее този път - да носи бебето повече на ръце, да приложи топла пелена на корема му, да масажира корема, но просто да не кърми твърде често.

4. Суче гърдите, но след известно време я хвърля и крещи. Прегледайте устата на бебето. Това може да бъде при кандидоза (млечница) в устната кухина на дете или стоматит.
Ако детето стиска краката си, когато хвърля гърдите, кака или пука, това го боли стомахът. Количеството мляко няма нищо общо с него. Може би проблемът е в липсата на дете на ензима лактаза в червата. Това изчезва с възрастта и след въвеждането на допълващи храни. Понякога, за да се подобри благосъстоянието на детето, преди хранене, трябва да му се даде този ензим да пие под формата на хранителна добавка.

5. Раклата изглежда празна. Особено вечер. Това се дължи на хормонални скокове и умора на жените. Но само защото гърдата изглежда празна, не означава, че ако бебето започне да суче, то няма да получи мляко. Празният сандък е измамно впечатление.
Освен това подобни меки гърди са абсолютната норма за установена лактация..

6. Детето наддава малко. Обикновено бебетата през първите месеци от живота наддават от 600 грама на месец. Но 500 грама също са абсолютна норма. Ако през първия месец детето е наддало под 500 грама, но в същото време изглежда здраво и развито на възраст, майката първо трябва да се опита да увеличи производството на мляко. И само ако това не се получи, помислете за смесено хранене на новородени и деца от първата година от живота. Както показват практиката и статистиката, ако една майка иска да кърми бебето си, всичко ще се получи. Ако нещо вътре в нея се противопостави на това, изкуственото хранене не е далеч..

7. Изцежда се много малко мляко. Правилното изразяване не е лесно. Много жени просто „бъркат“ със зърната си, наранявайки се. Млякото не отива и от това се прави извод, че го няма или не е достатъчно. Но колко мляко се изцежда, в никакъв случай не е показател за количеството му в млечните жлези. За добро изразяване е необходимо умение. Средно 10 дни дневно изпомпване.

8. Малко количество уриниране. 8 или по-малко на ден. Това е един от доста специфичните признаци на хранителен дефицит. Обикновено, заедно с това, детето има редки и плътни изпражнения, а самата урина има остра миризма, подобна на ацетон.

9. Контролното претегляне показа, че бебето смуче мляко по-малко от нормата. Ако бебето се храни при поискване, а не по график, тогава може да изсмуче различни количества мляко. Това изчисление ще бъде информативно само ако детето се претегля след всяко хранене през деня. Тогава ще стане ясно колко мляко точно изсмука.
Можете да разберете колко мляко се нуждае детето ви на ден от вашия педиатър. Има различни формули за изчисляване.
Приблизително до края на първия месец от живота това е 90 грама на 1 хранене. До края на втория - 120 грама на 1 хранене. До края на третия - 150 грама. Освен това, колкото по-голямо е бебето, толкова повече мляко му е необходимо. Дете на възраст под 6 месеца обаче не трябва да пие повече от 1 литър на ден. И дете на 6-12 месеца - повече от 1,1 литра на ден.

Правила за смесено хранене

Ако в гърдите ви има дори капка мляко, това означава, че можете да опитате да подобрите лактацията. Не забравяйте да оставите бебето да суче. И за предпочитане по-често. Гърдите трябва да са на първо място. Сместа е след като бебето е смучело за 15-20 минути едната гърда и същото количество върху другата. През това време трябва да настъпи насищане. Предложете формула след кърмене. Направете малко количество. Например, 40-60 грама за първи път и вижте колко бебето суче.

Ще бъде възможно по-точно изчисляване на сместа за смесено хранене, ако извършите контролно претегляне на детето в рамките на 1-2 дни, изчислете точното количество изсмукано мляко. След това извадете тази сума от средната ставка. И разделете получения брой грамове на броя на храненията. Например със 7 или 8. Много е желателно повече от половината от диетата, поне 70 процента, да е все още кърма. Лактацията със смесено хранене трябва да се запази. И в идеалния случай, ако майката е постоянно с детето, постепенно трябва напълно да се върнете при охраната.

Много е важно да се намери добър биберон. Течността от него не трябва да изтича на струйка, а на капчици. Бебето ще засмуква сместа бавно, което е сравнимо със сученето на „полупразна“ гърда. И по този начин рискът от пълно отхвърляне на гърдата ще бъде намален..

Дохранването със смес със смесено хранене е крайно нежелателно през нощта. Ако бебето се събужда през нощта от глад, дайте му гърда. В крайна сметка именно по време на нощно хранене най-активно се произвежда лактационният хормон пролактин..
И предлагайте на бебето си гърди възможно най-често през целия ден. Нежелателно е да се установява диета със смесено хранене, тъй като това допълнително ще намали количеството мляко в майката. Освен това бебето със смесено хранене трябва да кърми. Изцедено кърма не трябва да се дава, освен ако не е необходимо. Разбира се, по-лесно е да се контролира изяденото количество, ясно е колко да се дава формулата, но количеството кърма става все по-малко и по-малко..

Трябва ли да давам вода за смесено хранене? Задължително е да се предложи. Смята се, че детето не се нуждае от вода само през първите 28 дни от живота. И тогава, ако температурата на въздуха в стаята е нормална, умерена влажност и бебето е здраво и няма температура. Запекът при новородено със смесено хранене, между другото, често е резултат от липса на влага в тялото. Можете да дадете на бебето си да пие преварена вода или така наречените "стафиди" (на пара супена лъжица измити стафиди в чаша вода). Смята се, че такава вода е по-здравословна от просто преварената вода, тъй като стафидите я обогатяват с полезни микроелементи. Включително калий, който има положителен ефект върху червата на бебето.

Първите допълващи храни със смесено хранене се дават на 6 месеца. Обикновено към тази възраст децата вече могат да седят и да имат хранителен интерес. Ако бебето не наддава добре, зърнените храни без млечни продукти стават първата допълваща храна - ориз, елда и царевица се въвеждат в рамките на един месец. Можете да дадете зърнени кутии от отдела за готови бебешки храни или да готвите сами от зърнени храни, смлени в кафемелачка, брашно от съответната зърнена култура или просто да смилате готовата каша с блендер и (или) да мелите през сито.
Ако детето наддава нормално, тогава трябва да започнете допълващи храни с еднокомпонентни зеленчукови пюрета - от тиква, карфиол или броколи. Можете сами да готвите зеленчуци. Смелете с пасатор преди сервиране. Или купете готово картофено пюре в буркани.

След въвеждането на зеленчуци и зърнени храни на детето се дава месо (обикновено на възраст от 8 месеца), след това извара и плодове. Е, по-близо до годината, менюто на детето се допълва с риба и айран.

Предимства и недостатъци на смесеното хранене

Нека започнем с предимствата.

1. Може да се храни навсякъде по всяко време на годината. Ако през лятото това не е от основно значение, тъй като дрехите са леки, отворени, можете спокойно да се храните някъде в парка, но през есента или зимата на обществено място само бутилка ще ви помогне.

2. Спи по-добре през нощта. Когато детето се е нахранило добре и сместа е много питателна, тогава спи по-дълго през нощта, без да се събужда.

3. Съществува абсолютна увереност, че детето не е гладно. Следователно, ако той плаче, тогава родителите започват да търсят причината за това и не отписват всичко на глад..

4. Можете да напуснете къщата. Ако в случай на изключително кърмене трябва поне да изцедите бутилка мляко, тогава в случай на допълнително хранене със смес няма нужда да се изцеждате, защото можете да дадете на бебето изкуствено хранене.

И това са недостатъците на смесеното хранене и има много повече от предимствата..

1. Изчезване на лактацията. Колкото повече формула дава майката на детето, толкова по-малко суче и по-малко мляко идва от нея. И ако не предприемете незабавни усилия да се върнете към изключително кърмене, количеството адаптирано мляко вероятно ще се увеличава всяка седмица, докато кърмата на майката изчезне. Практиката показва, че почти всички майки, които кърмят по „смесен начин“, рано или късно преминават към напълно изкуствено хранене..

2. Атопичен дерматит. Краве и козе мляко, соя - основата на всички изкуствени смеси, това са алергени. Много деца имат обрив по лицето и тялото. За разлика от кърмата. Детето няма да е алергично към него, ако самата майка често и в големи количества не яде алергени.

3. Колики. Децата, които се хранят с адаптирано мляко, по-често изпитват болки в корема. Дори в случай на използване на скъпа адаптирана смес. С течение на времето обаче тялото на детето се адаптира към този тип диета..

4. Неудобство и загуба на време за приготвяне на сместа, измиване и кипене на бутилките. Поне в началото, докато се адаптират. Въпреки че майките на форумите активно споделят съвети как да ускорят процеса на приготвяне на сместа през нощта, изсипвайки точното количество от сместа вечер и оставяйки топла преварена вода в термос. Тези прости стъпки могат да ви спестят много време..
Е, бутилките не могат да се варят още от втория месец от живота на детето. Достатъчно е да ги измиете, като използвате безопасни детски продукти.

5. Отказ на гърдата. Ако бебето изсмуче адаптирано мляко от шише, има голям риск то да не иска да кърми по-късно. Ето защо, ако количеството добавка не е голямо, по-добре е да се дава от лъжица или спринцовка без игла..

6. Финансови разходи. Ако купите скъпа смес, тогава ще трябва да харчите повече от хиляда рубли на месец. Вярно е, че с въвеждането на допълващи храни, необходимостта от кърма и адаптирано мляко ще намалее, а паралелно с това и паричните разходи.

7. Запек. Често се среща при деца, които се хранят с неадаптирана или частично адаптирана млечна формула. За да предотвратите измъчването на бебето от запек, при избора на смес се ръководете от следните правила:

 • купете смес по възраст (една за бебета до 6 месеца, две - от 6 до 12 месеца);
 • белтъчният показател не е по-висок от 1,6 g / 100 g за деца от първите шест месеца от живота и 2,5 g на 100 g за тези, които са по-големи;
 • съдържание на мазнини - 3,5% (частично млечните мазнини се заменят с растителни);
 • съотношението на калций към флуор е 2 към 1, така че те се усвояват по-добре;
 • заместване на кравешки протеин (казеин) със суроватка, най-доброто съотношение е 40% казеин към 60% суроватка.

Предимствата на смесеното хранене са значително по-малко от недостатъците, но това е в сравнение с кърменето. Ако обаче няма изход, по-добре е да оставите детето поне частично на GV, а не да прехвърляте напълно на изкуствено хранене..

Измислихме как правилно да храним новородено със смесено хранене. И накрая, още един съвет - в никакъв случай не хранете детето си с пълно или разредено краве мляко! Или вода с разреден в нея грис. Да, жените правеха това, но само защото в магазините нямаше адаптирано мляко за кърмачета. Неадаптираните продукти от крава и кози могат да причинят сериозни храносмилателни разстройства и негативни кожни реакции при бебета. Пълномасленото мляко може да се използва само при приготвяне на зърнени храни за деца над 6 месеца. И да се пие цяло - след една година. В количество не повече от 200 грама на ден.

Кефир може да се дава и на деца в количество не повече от 200 грама на ден от 8 месеца.

Важни аспекти на смесеното хранене

Храненето на бебе се счита за смесено, когато делът на кърмата в диетата му е най-малко 30%. Бебето получава част от храненето с майчино мляко, а част с допълнително хранене (изкуствена формула). При наличие на дори малко количество мляко от майката е важно бебето да се прикрепи към гърдата възможно най-дълго и да се стреми да удължи лактационния период възможно най-дълго..

 1. Причини за преминаване към смесено хранене
  1. Недостиг на собствено мляко
  2. Необходимостта от отделяне от детето
 2. Правилна организация на смесеното хранене
 3. Правила за въвеждане на допълващи храни със смесено хранене

Причини за преминаване към смесено хранене

Смесеното хранене е възможно в такива ситуации:

Недостиг на собствено мляко

Повечето здрави жени могат да кърмят бебето си толкова дълго, колкото е необходимо. Производството на мляко се изисква. Ако бебето се прилага редовно върху гърдите и жената не прави изкуствени прекъсвания в храненето (т.е. не се опитва да се храни на час), млякото ще дойде в точното време в обем, достатъчен да отговори на нуждите на растящото бебе.

Фалшивият недостиг на кърма не е причина за прехвърляне на новородено на смесено хранене. Ако проблемите с лактацията са причинени от невъзможността да се прикрепи бебето към гърдата, стрес или други подобни причини, можете да установите естествено хранене. В някои случаи това ще изисква съвет от специалист..

Истинският дефицит на мляко, когато производството му е недостатъчно, е доста рядко и говори за ендокринни нарушения. В тази ситуация преминаването на новородено към смесено хранене е неизбежно. Тестът с мокра пелена ще помогне да се подозира хипогалактия (недостатъчно производство на мляко), но окончателното решение за добавки се взема въз основа на наддаването на тегло на детето.

 • Извадете пелената от бебето (използвайте марлеви пелени или оставете бебето голо).
 • Пребройте броя на мокрите пелени (уриниране) на ден.
 • На възраст под 1 месец трябва да има поне 12 мокри памперса, от 1 до 6 месеца - 8–12 броя. Такъв показател показва, че детето уринира достатъчно и има достатъчно мляко..
 • 8-10 мокри пелени показват, че лактацията е намалена. Детето получава по-малко мляко и по-малко пикае. В този случай вече си струва да помислите за преминаване към смесено хранене, но можете да опитате да установите лактация, като използвате наличните методи..
 • Ако има по-малко от шест мокри пелени, е време да прехвърлите бебето на смесено хранене..

Необходимостта от отделяне от детето

Ако майката е принудена да напусне детето за дълго време (отидете на работа, отидете в болница и т.н.), тя трябва да помисли за храненето на бебето. Най-добрият вариант би бил да приготвите и замразите кърмата. Ако това не е възможно, можете да използвате допълнително хранене - изкуствени смеси.

Кога да не се дават добавки?

 • Ако една жена смята, че млякото й не е достатъчно хранително. Майчиното мляко винаги е идеално балансирано за конкретно бебе. Не може да бъде нехранително.
 • Ако детето не наддава добре. Често проблемът е, че бебето прекарва твърде малко време на гърдата и не стига до задната част на млякото. Трябва да държите бебето на гърдите, докато то има нужда от него.
 • Ако една жена смята, че се отделя малко мляко. Проследяването на истинското производство на кърма е трудно. Трябва да се съсредоточите върху благосъстоянието и теглото на детето, а не върху субективните чувства.

Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия педиатър или консултант по кърмене.

Правилна организация на смесеното хранене

Важни аспекти или как правилно да храните бебето си:

 • Новородените и бебетата над 1 месец трябва да бъдат кърмени при поискване. Броят на сесиите за кърмене през деня не е ограничен.
 • На бебе със смесено хранене винаги се предлага първо гърдата. Бебето трябва да пие толкова мляко, колкото му е необходимо - от лявата и дясната гърда. И само ако бебето не е пълно, а гърдата вече е празна, можете да дадете сместа. Тази схема помага за увеличаване на лактацията и често позволява на жената да премине към пълноценно кърмене..
 • През нощта, ако е възможно, трябва да се дава само гърда. Пролактинът се произвежда от 3 сутринта до 8 сутринта и кърменето през това време увеличава лактацията.
 • За допълващи храни можете да използвате лъжица, спринцовка или система за хранене, вместо бутилка със биберон. Тази тактика ще намали риска от отхвърляне на гърдата..
 • Когато използвате адаптирани млечни формули за допълнително хранене, не е необходимо допълнително да давате на бебето вода.

Изчисляването на количеството изкуствена смес зависи от възрастта:

 • От раждането до 10 дни: 2% от телесното тегло, умножено по възрастта на детето в дни.
 • От 10 дни: 1/5 от теглото на детето.

С помощта на тези формули се определя дневното количество храна - както кърмата, така и адаптираното мляко. Целият обем трябва да бъде разделен на броя на храненията:

 • До 3 месеца - 7-8 пъти на ден.
 • 3-6 месеца - 6 пъти на ден.
 • 6-12 месеца - 5 пъти на ден.

През нощта има 6 часа почивка.
Обемът на една порция, изчислен по-горе, ще бъде количеството мляко, което бебето трябва да изпие.
Пример:

 • Възраст на детето - 1 месец, тегло 4200 g.
 • Общо хранене - 840 ml (20% от телесното тегло).
 • Броят на храненията на ден - 8 пъти на всеки 2–2,5 часа + почивка за нощта 6 часа.
 • Обем на сервиране - 105 мл.
 • Ако детето е изпило 50 ml кърма през посочения период (интервал 2-2,5 часа), тогава трябва да добави 65 ml изкуствена смес.

Можете да разберете обема на изпитото майчино мляко с помощта на контролно претегляне. Бебето се поставя на кантар (без пелена) преди и веднага след хранене. Получената разлика е количеството консумирано мляко.

При смесено хранене е разрешен режим на безплатно хранене. В този случай жената дава сместа след прихващане на гърдата в количеството, от което се нуждае бебето, и в момент, когато то е гладно.

Правила за въвеждане на допълващи храни със смесено хранене

За деца със смесено хранене се добавят допълнителни храни на възраст 5–6 месеца при спазване на определени правила:

 • Допълнителното хранене започва с монопродукт под формата на картофено пюре (без сол, захар, подправки). Това могат да бъдат зеленчуци или зърнени храни. При нормално тегло можете да започнете със зеленчуково пюре, с липса на телесно тегло - с каша.
 • Ако детето категорично отказва нова храна, няма нужда да настоявате. Можете да предложите друг продукт или да отложите допълнителни храни за известно време. За бебето е важно да има хранителен интерес и желание да опита нова храна..
 • Първата порция допълващи храни не се дава с цел хранене. Първо трябва да запознаете детето си с нова храна. Зеленчуково пюре или каша се предлага в минимално количество - на върха на чаена лъжичка.
 • Количеството на допълващите храни се увеличава постепенно. На втория ден можете да дадете ¼ чаена лъжичка от продукта, на третия - половината и т.н..
 • Първата допълваща храна се въвежда в сутрешната храна и се дава преди кърмата / адаптираното мляко. На бебето се предлага гърда след всяко хранене.
 • Нов продукт може да бъде представен не по-рано от две седмици след успешно адаптиране към предишното ястие.
 • Допълнителните храни се въвеждат само когато детето се чувства добре. Не предлагайте нова храна по време на заболяване или веднага след ваксинацията.
 • Ако детето има прекъсване на изпражненията или кожен обрив, избраният продукт трябва да бъде отложен за 2-4 седмици.

Смесеното хранене замества част от сместа. Прикрепването към гърдата продължава както преди. Постепенно изкуствената смес е напълно изместена и детето преминава към кърмене с допълнителни храни.

Смесено хранене

Най-добрата храна за бебе е кърмата. Всички негови компоненти (протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи) са оптимално балансирани, съдържа полезни бактерии и защитни имуноглобулини, а кърмата се абсорбира перфектно в стомашно-чревния тракт на бебето. Но понякога по някаква причина майката не може постоянно да кърми бебето - в такава ситуация бебето се прехвърля на смесено хранене.

Смесеното хранене е хранене, при което бебето получава допълнително хранене (изкуствена млечна формула) заедно с кърмата. След 6 месеца в диетата на бебето се въвеждат нови продукти, в резултат на което те изместват сместа от диетата, но е по-добре да оставите кърмата в обичайното количество.

Количеството на допълнителното хранене не трябва да бъде повече от половината от общото хранене, в противен случай вече няма да е смесено хранене, а изкуствено.

Причини, водещи до смесено хранене:

 • Хипогалактия - липса на кърма при майката;
 • Социални фактори - например, мама работи и няма достатъчно изцедено мляко.


Трябва веднага да кажем, че дори детето да е било прехвърлено на смесено хранене, пак трябва да го приложите върху гърдата - това ще стимулира лактацията при майката и ще удължи кърменето.

Правила за хранене

При смесено хранене детето се храни с адаптирана млечна формула, подходяща за бебето по възраст. За това са подходящи същите смеси, както при изкуственото хранене. Но само педиатър може да избере сместа, той също ще помогне на майката да изчисли количеството добавка.

Тъй като сместа ще бъде нова храна, първо трябва да я нахраните малко, можете да започнете с 20 мл. Ако бебето е било добре запознато с новата храна, е необходимо постепенно да увеличавате обема си с всяко хранене (с около 10 ml), като го довеждате до необходимата скорост.

Не си струва да хранете бебето от шише, защото е много по-лесно да го сучете, отколкото гърдата и, усещайки това, бебето може да откаже да кърми. По-добре е да се храни с лъжица или да се използват зърна, които имитират зърното на майката. Както при кърменето, кърменето се прави най-добре при поискване..

Има две възможности за смесено хранене:

1. Бебето първо се кърми и едва след това се предлага смес. Тази опция е по-предпочитана, тъй като гърдите ще дават всяко хранене, което означава, че лактацията ще се стимулира по-често. Този тип смесено хранене ще помогне да се поддържа кърменето..

2. Бебето се храни с редуване на кърмене и допълнително хранене. Оказва се, че при едно хранене бебето получава само гърди, при друго - само млечна смес. Тази опция е по-малко предпочитана, тъй като лактацията ще се стимулира по-рядко и дори може да изчезне..

Приготвяне на млечна смес

Преди да приготвите млечна формула, трябва внимателно да проучите метода на приготвяне и дозировката, посочени на етикета на опаковката. Сместа се разрежда в охладена преварена вода или в специална бебешка вода. Някои бебета пият мляко със стайна температура, а някои обичат топло мляко (използвайте нагревател, за да загреете сместа). Не е необходимо сместа да се нагрява в микровълнова фурна - температурата в нея не се разпространява равномерно и има опасност от изгаряне на детето.

Можете да проверите температурата на сместа, като излеете няколко капки от вътрешната страна на китката си: тя не трябва да е гореща или много студена.

Преходът към смесено хранене може да бъде временна мярка и веднага след като причините, довели до него, бъдат отстранени, можете да се върнете към кърменето на бебето отново.

Смесено хранене: как правилно да се организира

За дете от първата година от живота и още повече за новородено няма нищо по-добро от кърменето (HB). Но по различни причини се случва също така, че изключителен GW не е възможен и смес идва на помощ на майката и бебето. Смесено хранене на кърмачета - експерти и майки на Littlevan разказват как да се хранят правилно.

Изкуственото хранене е пълно заместване на HS с изкуствени смеси. Смесеното хранене е частично заместване, когато делът на заместителя в диетата е поне 1/5.

Смесено хранене на новородени: как да се хранят правилно (диаграма)

Ако майката наистина не може да произведе достатъчно мляко (много нисък процент от всички жени), почти винаги е възможно да има смесено хранене..

Режим и обем на храненията

Прието е децата да се хранят на изкуствено хранене по график: до 1 месец - при поискване, но не повече от 10 пъти на ден; 1-3 месеца - около 7 пъти; 3-4 месеца - около 6 пъти; от 4 месеца до една година - около 5 пъти на ден.

Ако имате смесена диета, заменете адаптираното мляко за кърмене по тази схема само когато наистина нямате достатъчно мляко. Например, до три месеца се препоръчва хранене на всеки три часа, само заменете хепатит В, когато гърдата е изпразнена в точното време.

Някои педиатри са на различно мнение. Те съветват от раждането да се избере минималното време между храненията - 2,5 часа. На какво се основават техните препоръки? Храната, постъпваща в стомаха на детето, се ферментира, след което целият обем от стомаха се придвижва по-нататък в червата, където завършва етапът на храносмилане (с помощта на бактерии). Сега си представете: първата порция храна е почти усвоена, стомахът е готов да я изпрати по-нататък и след това пристига нова порция. Какво ще направи стомахът? Той правилно ще изпрати „по-нататък“ всичко, което е усвоено и свежо в него. След това "киселото" мляко, готово за усвояване, ще се абсорбира и "прясното" мляко ще започне да ферментира в червата с образуването на голямо количество газове (здравей, колики).

Необходимият дневен обем на формулата за изкуствено хранене (една от общоприетите опции):

 • до 2 месеца - 1/5 от телесното тегло - 700-750 ml (100 ml на хранене);
 • 2-4 месеца - 1/6 от телесното тегло - 750-800 ml (140 ml на хранене);
 • 4–6 месеца - 1/7 от телесното тегло - 800–900 ml (170 ml на хранене);
 • повече от 6 месеца - 1/8-1 / 9 телесно тегло - 1000-1100 ml (200 ml на хранене).

Как да продължите да кърмите със смесено хранене:

1. Хранете ръчно бебето си лице в лице.

Въпреки смесеното хранене, винаги боравете с бебето си, докато се храните. Избягвайте храненето с добавки на бебе, което лежи в кошара или количка. Не лишавайте бебето си от контакт и комуникация с вас, от топлината, усещането за кожата, звука на сърцето и гласа си, независимо от всичко. Значението на вашата близост, привързаност и любов не може да бъде надценено за емоционално, неврологично и социално здраве..

2. Не вярвайте, че изкуственото хранене е по-добро от смесеното, дори малко кърма е добро!

Съзнателно има погрешно схващане, че напълно изкуственото хранене е по-добро от смесеното хранене. Уж поради факта, че храносмилателната система на детето е „объркана” и страда от нея. Всъщност дори малко количество кърма в храната е безценен принос за здравето.!

3. Дареното мляко е добавката по избор.

Важно: в съответствие с данните на СЗО, „премиум“ добавката е изцеденото мляко на майката. Освен това изборът трябва да бъде за донорско мляко - т.е. кърма на друга жена. Именно човешкото мляко, а не адаптираното мляко е добавката по избор за бебета. Сега банки с донорско мляко започнаха да се появяват в Русия (в Европа и САЩ това е обичайна практика от повече от десетилетие). И винаги можете да се свържете с доброволческата служба, координираща безплатния обмен.

4. Не гответе у дома.

Който и да сте привърженик на здравословния начин на живот, органичната храна и „домашните“ продукти, когато хранете новородено (и деца под 2-годишна възраст) между животинско мляко и адаптирана формула, изберете формула.

5. Хидролизирана формула за чувствителни бебета.

Конвенционалните смеси съдържат протеинови молекули, които са твърде големи, трудно смилаеми. Ако забележите, че добавката не е подходяща за вашето бебе, говорете с вашия педиатър за хидролизираното хранене с адаптирано мляко. В хидролизатите протеинът се разгражда на по-малки части, които са поносими за тялото на бебето. Вкусът на такива добавки се различава от обичайните, бъдете готови за това, че детето ще отнеме известно време, за да свикне с тях..

6. Изберете внимателно съставките си.

Обърнете внимание на съдържанието на полиненаситени мастни киселини (DHA и ARA), ДНК и РНК нуклеотиди, ацидофилни и бифидумни бактерии.

Има обаче две „но“: в момента не беше възможно да се адаптират смесите по отношение на количеството и качеството на протеина (съдържа 0,8-1,2 g / l в кърмата и най-малко 2 g / l в смеси). Изобилието от протеини е повишен стрес върху храносмилателния тракт, бъбреците и имунната система. А самите протеини на чуждото мляко са предназначени за други цели (защо например телето трябва да е умно, трябва да е силно = да има голяма мускулна маса, защото сред протеините на кравето мляко има повече казеин, а не А-глобулин и изобщо няма протеини, отговорни за местния имунитет)... И второто „но“ са мазнините в майчиното мляко, които се заменят с растителни мазнини (главно палмови) по простата причина, че са „уникални“ и не е възможно да се синтезират изкуствено. В останалото съвременните смеси се различават малко една от друга..

7. Добавка не от бутилка.

Силно препоръчително, ако искате да преминете към изключително кърмене. Смесеното хранене също ще продължи по-дълго при този метод на хранене, тъй като рискът бебето да изостави гърдата ще бъде минимален Зърното върху шише и залъгалка (независимо колко „приятелски настроени“ кокошки са разположени от производителя и каквато и форма да са) често провокират нежеланието на бебето да суче, боли зърната в майката, плаче по време на хранене и намалява времето, което бебето прекарва на гърдата. Това е по чисто механични причини поради объркването на методите на смучене и постоянния поток от шишето, вместо различна сила от гърдата. И по психологически причини - бебето в крайна сметка се съгласява да смуче упорито предлаганите заместители и започва да негодува и да се отнася негативно към гърдите на майка си. Ако нямате абсолютно друг избор, освен да оставите бебето с някой, който е категорично готов да храни само от шише, погрижете се за най-подходящото според вас и поговорете за важността на храненето на бебето на ръце..

8. Намалете рисковете за здравето от бисфенол А.

Не наливайте гореща вода в бутилки от поликарбонат, за да смесите прахообразната смес с вода. Вместо това използвайте стъклен, керамичен или неръждаем съд, за да приготвите сместа и след това бързо охладете до желаната температура и изсипете директно в шише за хранене. Не използвайте микровълнови печки за нагряване на сместа. Подробна информация за опасностите от BPA може да бъде намерена на уебсайтовете на IBFAN, WHO, EFSA.

9. Спи в една стая, на една ръка разстояние или с бебето си.

Независимо от вида хранене, осигурете бебето си да спи естествено, удобно и безопасно. Споделеният сън намалява синдрома на внезапната детска смъртност и позволява на майката да бъде чувствителна към най-малката проява на дискомфорт при бебето, а в случай на смесено хранене да храни по-често през нощта.

10. Носете го на ръце или в слинг.

Изкуствено и смесените бебета очакват същото от първите месеци от живота, както бебетата на GV! А именно - един вид „износване“ в ръцете на любящите родители.

11. Поддържайте храненето поне 18 месеца.

При изкуствено хранене от раждането, формулата обикновено остава в диетата до една и половина до две години и повече по преценка на родителите. Ако по някаква причина прекъснете GW преди или около година: за да избегнете или намалите тежестта на храносмилателните проблеми, въведете заместители на кърмата за поне една година и половина, не прехвърляйте веднага бебето изцяло на общата маса.

Винаги можете да върнете GW.

Не забравяйте, че връщането на лактацията често е възможно и вашето силно желание и подкрепата само на близките значително увеличават шансовете за успех..

Смесено хранене на новородено

Смесеното хранене на новородено е много често в наши дни. В родилните болници не винаги има специалисти, които могат да покажат правилното прикрепване на бебето към гърдата или да обяснят на майката как да действа, за да увеличи снабдяването с мляко. И на места все още няма условия за съвместен престой на майка и бебе. Детето се води в детската стая и там се храни от шише. Но майките трябва да знаят, че ако бебето е на смесено хранене, в повечето случаи е възможно напълно да се премине към кърма, ако храненето е организирано правилно!

От статията ще научите:

Смесено хранене на новородено: как да се храни правилно?

Основното нещо е да запомните: преди да вземете сместа, трябва да се опитате да установите кърменето! Липсата на мляко най-често се свързва с неправилно кърмене или рядко хранене. Тук може да помогне консултант по кърмене..

Ако бебето ви яде повече от 100 мл изкуствена смес на ден, тогава не се препоръчва рязко да се премахва такъв обем. Има и ситуации, когато едно здраво бебе е загубило твърде много (повече от 10% от теглото си) по време на раждането или е силно поднормено тегло за дълъг период от време, тогава то просто може да няма сили да суче ефективно гърдата и на този етап се нуждае от допълнително хранене. Много рядко, но има моменти, когато тялото на майката наистина не може да произведе необходимото количество мляко поради хормонални проблеми или хипоплазия на жлезистата тъкан. Но това, според различни оценки, е само 3-7% от всички раждания.

Ако временната добавка е неизбежна, тя може да се прилага по такъв начин, че да не се губи кърмата. И дори обратното - за стимулиране на лактацията!

Тук обаче методът, препоръчан от повечето лекари - „дайте 30 (60... 90...) мл смес след всяко хранене“ не е подходящ тук! Съветникът в този случай смята, че трябва да се храните според режима, което означава, че той не е изцяло в предмета на физиологичните закони на производството на мляко.

Ако кърменето се дава на бебето при поискване в отговор на изследователското поведение, новородените могат да имат 12-20 хранения на ден. Що за "след всяко хранене" има ?! Бебето суче много по-често от веднъж на 3 часа. Освен това изяденото количество е много различно от нормите на „режимното“ хранене. Ето защо препоръката - да се претегли бебето преди и след хранене, а след това да се даде колко "не е ял до нормата" също е неправилна..

За да се поддържа и увеличи лактацията, гърдата трябва да се дава често. Винаги, когато бебето започне да я търси с уста: оближете устните си, изплежете езика си, раздвижете главата си, издърпайте устните си. Но за заместителите на прах наистина трябва да спазвате интервал от 3 часа, защото това е много тежък продукт. Те се основават на други протеини. Изкуствената смес се смила дълго в стомаха, за разлика от млякото, което за 15–20 минути „се плъзга“ в червата, където се извършва по-нататъшното храносмилане.

Нещо повече, в началото на храненето, когато бебето се е събудило, си струва да дадете и двете гърди, след това да нахраните и след това отново да сложите бебето на гърдата, докато заспи.

Ако се храните с изцедено или донорско мляко, изобщо не е нужно да гледате часовника си. Това няма да е смесено хранене по дефиниция, а кърмене. (За това как да съхранявате кърмата, линк в края на текста).

Опитайте се да правите без допълнително хранене през нощта - оставете бебето да стимулира гърдите възможно най-много. Обикновено през първите седмици и месеци децата ядат по-малко през нощта, отколкото през деня. Липсата на нощни храни бързо води до намаляване на лактацията.

Необходимото количество допълнителна храна първо се изчислява за един ден и едва след това се разделя на няколко приема. За да направите правилното изчисление, трябва да знаете динамиката на теглото на бебето от раждането и (за предпочитане) дневното тегло на урината.

Добавката според принципа „след всяко хранене“, която се препоръчва без изчисления, „отвън“, може да е прекомерна. Това е много висок риск от болезнен застой на мляко и намалена лактация, тъй като излишъкът от адаптирано мляко ще попречи на бебето да изяде цялото мляко, което произвежда гърдата..

Консултантът по кърмене ще ви помогне да оцените всички показатели и да разберете колко допълнително хранене е оптимално за вашето бебе в даден момент. В допълнение, той ще обясни как постепенно да намалите или премахнете добавките..

Рискове от хранене с бутилка

Особено лесно е да прехранвате бебето си с адаптирано мляко, ако давате допълнително хранене от шише. Препоръчва се също да го хвърлите правилно обратно, така че цялото зърно да се напълни с течност... В този случай добавката ще се напълни с "винт". Детето изобщо няма да може да суче! Той само периодично ще притиска зърното на бутилката с език, за да има време да погълне това, което вече е влязло в устата му.

Смучене на гърдите и смучене на бутилка - две различни техники и 2 различни мускулни модела.
Майчиното зърно и ареолата са меки, при правилно нанасяне те трябва да изпълват устата на бебето, да се простират в устата. Детето излага езика на долната венца и прави вълни с него. В същото време той трябва да поддържа вакуум, така че гърдите в устата да не "яздят".

Съвременните зърна обикновено са твърди. Детето взема изпъкналата си част в устата си и групира езика вътре. Той няма да може да им направи „вълна“, ще движи езика си нагоре и надолу, като бутало!

Освен това, при добро „хващане“ на гърдата, бебето отваря широко устата си, като дърпа надолу долната челюст. Почти всички лицеви мускули участват в тази работа, която между другото осигурява нормалното развитие на черепа, по-специално образуването на широко U-образно небце. Той ще изсмуче зърното на бутилката с устни и мускули около устните, придърпвайки бузите си. В този случай бебето в крайна сметка развива тясно V-образно небце, което увеличава риска от неправилно запушване и бързо разпадане на моларите в зряла възраст, когато те станат "тесни" на венците.

Като цяло смученето на бутилка е съвсем различно упражнение! Между другото, същото може да се каже за манекена: същите движения на езика, подобни на бутало, същата тясна "хватка". След като усвои тази техника, бебето може да нарани зърното на майката или дори напълно да изостави гърдата. Разбира се, не всеки ще откаже, но има деца, които просто трябва да се запознаят веднъж със силиконови устройства веднъж... И тогава е необходима много старателна работа, за да се върне кърменето.

Готови ли сте да рискувате?

Допълване на бебета без бутилка

Но има и добри новини! Добавката не трябва да се дава от бутилка!

Ето няколко начина:

Допълнителни методи за хранене без шише

1. Чаена лъжичка. Трябва да се напълни с 1/3 и внимателно да се излее съдържанието върху бузата (само не върху корена на езика, в противен случай бебето може да се задави!).

2. Пръст + спринцовка. За сучене на детето се дава пръст с подложка към небцето и в ъгъла на устата се вкарва дюза за спринцовка без игла. В същото време бебето прави вълна с език, както при смучене на гърдата, и изтегля добавката от спринцовката. Ако не се дърпа, внимателно преместете буталото, докато суче..

3. Пръст + тръба за хранене. Техниката е същата като с пръст и спринцовка, но вместо върха на спринцовката даваме тънка тръба с два отвора. Другият край на сондата с пластмасова канюла се спуска в допълнителната бутилка. Сондата може да бъде заменена с катетър за пеперуди, като се извади иглата.

4. Специални бутилки-лъжици - съдове, в които се налива течност. Вместо зърното те завършват с лъжица, можете да изстискате течността в него на порции.
Методи 1-4 предполагат, че детето лежи под лек наклон, около 45 градуса, в противен случай може да се задави!

5. Чаша или чаша (има специални чаши с „козирка“, която приляга удобно на долната устна на бебето). Можете да регулирате капачката на бутилката за зърното. Чашата трябва да бъде наклонена така, че течността да докосне устните на детето, но не я изливайте в устата, а изчакайте бебето да започне да рисува в добавката само. За такъв прием бебето трябва да бъде поставено вертикално..

6. Можете също така да добавите бебето на гърдата, като използвате специално SNS устройство (можете да го направите сами).

7. Отново при гърдите, като се използва сонда (катетър за пеперуди) и контейнер с мляко (чаша, шише).

Смесено мляко за кърмачета

Повечето майки свързват думата „допълнително хранене“ с изкуствена млечна формула. Това обаче не е най-добрият вариант. Световната здравна организация смята, че сместа е последното, към което се прибягва.

Най-добре е детето да допълва майчиното си мляко! Предвиждам вашето недоумение... В крайна сметка добавките се предписват, когато няма достатъчно мляко!

Повечето родители си мислят: ако бебето няма достатъчно мляко, то гърдата не е в състояние да го произведе в необходимия обем. Това се случва изключително рядко (както вече писах, при 3-7% от кърмачките).

Много по-често причината е лошо прикрепване и ограничен достъп до гърдата (поради болка например). Също така се случва, че бебето не може да получи точното количество мляко през първите си дни, а понякога и седмици, поради факта, че е имало трудно раждане или е получило твърде много упойка. Или, може би, има анатомични характеристики, които предотвратяват ефективното извличане на мляко: кратък улей на езика, тортиколис, спазми на структурите, участващи в смученето

Производството на мляко е пряко свързано с начина му на събиране. Ако не се приема много добре, не бързо, не до края, тогава гърдата се произвежда при намалена заявка. В този случай изпомпването може не само да осигури на бебето оптимално хранене, но и да стимулира увеличаване на лактацията.!

Известно е, че „бялото злато“ се променя в зависимост от възрастта на детето и дори от времето на деня. Така бебето ще получи това, което природата е предназначила за него. Млякото на майка, която има преждевременно раждане, обикновено е необходимо за бързане!

Ако въпреки това тялото на майката не произвежда достатъчно мляко, можете да го замените с донорско. Също така е предназначен от природата за човешкото дете. В него преобладават суроватъчните протеини, а не тежки казеинови протеини, както в животинското мляко. Той съдържа правилните пропорции на основни хранителни вещества и толкова витамини и минерали, колкото е необходимо. Не по-малко, защото някои все още не са се научили как да синтезират. И не повече, тъй като изкуствените микроелементи се абсорбират слабо и е необходимо да се „налее“ двойно повече, за да се усвоят според дневната потребност. Освен това млякото съдържа хормони, ензими, имуноглобулини. В най-модерната смес има само няколко десетки компонента, а в млякото - само под 1000, познати на науката! Много защитни компоненти на млякото също се запазват по време на пастьоризация и замразяване, например имуноглобулин А. Почти всички известни вируси умират по време на пастьоризацията (Прочетете за дареното мляко и гледайте видеоклипа за неговата пастьоризация у дома).

По стойност за храненето на бебето, сместа е едва на трето място след майчиното и донорското мляко.
Освен това изкуствените заместители на „бялото злато“ са от различни класове и качества..

Искам да обърна специално внимание: сместа се предписва от педиатър, в зависимост от състоянието на детето!

За бебе, което е алергично към протеин от краве мляко, са подходящи само терапевтични смеси: високохидролизна и аминокиселинна. Намаляването на алергенността при тях се постига благодарение на специална обработка на протеина - висока хидролиза. Те се абсорбират по-добре от стандартните смеси, но са много скъпи..

За профилактика на алергии лекарите препоръчват частично хидролизирани хипоалергенни смеси, при които протеинът не е напълно разграден. Ще направя резервация, че използването на тази смес не предпазва от проява на алергични реакции, както производителите се опитват да представят.

Силно хидролизираните и частично хидролизираните формули са по-подходящи за добавяне на бебета, ако искате да се върнете към изключително кърмене по-късно или да запазите мляко възможно най-дълго. Стандартно адаптираните формули могат да вкусят сладко, което увеличава риска от отхвърляне на бебето..

За корекция на различни патологични състояния, лекарят може да предпише адаптирана лечебно-профилактична или адаптирана смес за лечение. Освен това "формулата" за профилактика, като правило, е много различна от "формулата" за лечение на самата болест. Например, профилактична антирефлуксна смес (от регургитация) се прави върху нишесте, а лекарствената ще съдържа смола от рожкови.

Затова подчертавам още веднъж необходимостта от консултация с лекар при избора на изкуствени заместители на млякото! В никакъв случай не трябва да предписвате на детето си соеви, безлактозни или други лекарствени смеси. Те не съдържат жизненоважни компоненти и трябва да сте сигурни, че рискът за здравето на детето при използването им няма да бъде по-висок, отколкото при използване на друга храна.!

Смесени храни за новородени

Новороденото със смесено хранене трябва да ходи много пъти до тоалетната няколко пъти на ден. Ако делът на сместа в диетата е много малък, детето може да качи до 10 пъти на ден, точно както на гърдите! Понякога сместа се "фиксира" и това се случва много по-рядко - 1-3 пъти на ден.

През първите 2-3 дни от живота бебетата се отърват от оригиналния тъмен изпражнения - мекониум. Това е и причината те да отслабнат след раждането: бебето не е качило в матката, меконийът се е натрупал в червата и сега най-накрая го напуска!

Здравословните изпражнения от третия ден имат кисело млечна миризма, течна, пастообразна или зърнеста консистенция. Цвят - жълт, оранжев, може би дори зеленикав.

Удобна позиция за подаване на пръсти и сонда.

След 4–6 седмици бебетата започват да ходят много по-рядко. Изключително кърменото бебе може да има задържане на изпражнения до 7-10 дни без никакви последствия. През това време с млякото не протичат гнилостни процеси в червата. Същото се отнася и за допълнителното хранене с майчино или пастьоризирано донорно мляко. Но ако бебето получава изкуствена смес като добавка, то трябва да се качи всеки ден.!

Няма нужда да бързате да "лекувате каката", ако забележите малко слуз върху пелената или зеленикав оттенък, а бебето не се притеснява от нищо. Намерете педиатър, който не е склонен към свръхдиагностика и лечение и живейте спокойно.

Ако обаче бебето ви има твърд корем, той проявява безпокойство, кака се по-рядко от обикновено с твърди „кози ядки“ - може би има запек. И вероятно причината е в грешната комбинация.

Състоянието на червата на кърмачка също може да повлияе на работата на корема на бебето..

Вода за новородено със смесено хранене

Дори изкуствените деца не се нуждаят от постоянна допълнителна вода. Но някои лекари вярват, че бебетата се нуждаят от допълнителна течност в горещо време или горещ климат с IV. Мненията на експертите по тази оценка обаче се различават. Някои източници признават, че дори в жегата изкуствените бебета получават достатъчно вода със сместа..

Детето, което беше напълно прехвърлено на изкуствено хранене, яде от бутилка около веднъж на всеки 3 часа. Смесеното хранене е съвсем друг въпрос. С правилната си организация бебето може да се опре на гърдите, когато пожелае и да утоли жаждата си! Млякото съдържа приблизително 88% вода. Ако бебето е жадно, то често ще кандидатства за кратко време за смучене на „предното“ мляко, което съдържа повече% вода и по-малко% мазнини.

Добавянето на вода към новородено със смесено хранене (и с всяко друго!) Крие определени рискове:

 1. Във водата няма калории, така че редовното пиене в значителни количества може да доведе до спиране или дори до намаляване на теглото на бебето!
 2. Тъй като водата изпълва стомаха, нуждата на бебето от гърди намалява. Това може да доведе до намаляване на лактацията..
 3. Добавянето на вода повишава нивото на билирубин в кръвта при физиологична жълтеница на новородени. Билирубинът се екскретира в жлъчката, което означава, че бебето трябва да се храни, а не да се напоява!
 4. Пиенето в големи количества може да доведе до опасно състояние, наречено орална интоксикация с вода!

В края на статията искам да ви напомня: новородено, като по-голямо дете, може да не спечели поради заболяване! И тогава той се нуждае от лечение, а не от добавки! Ако се съмнявате, че бебето е здраво, консултирайте се с лекар.

Ако обаче бебето е здраво и искате да кърмите, обадете се на консултант по хепатит В, за да намерите причината за липсата на мляко, да коригирате храненето, да намалите адаптираното мляко или да го премахнете изобщо. Помогнах на много майки да кърмят и да се измъкнат от допълнителното хранене именно заради подхода, който описах..

Тази статия се основава на моята практика. Надявам се да ви е било полезно. Ако имате някакви въпроси, напишете ги по-долу, в коментарите.

Консултант по кърмене Олга Аксьонова

Методи за хранене без шише можете да видите в този видеоклип на асоциацията "ABC на майчинството".

Ако храните бебето си с изцедено или донорско мляко, прочетете статията „Съхраняване на кърмата след изцеждането“..