Първият скрининг по време на бременност е набор от необходими лабораторни и функционални методи за изследване, с помощта на които се оценява морфологичното и функционалното състояние на плода и промените в женското тяло.

 1. Цел и списък на скрининговите прегледи
 2. Изследваните показатели
 3. Дати и специфики на приготвяне
 4. Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност
 5. Как е
 6. Индикатори и тяхното декодиране

Цел и списък на скрининговите прегледи

Провежда се скрининг на първия триместър, за да се определи броят на ембрионите (изведнъж ще покажете близнаци при ултразвуково сканиране), гестационната възраст (установена според основните размери на плода), за идентифициране на вродени дефекти и аномалии в развитието, обърнете специално внимание на анатомичните структури на плода и неговите фетометрични параметри. Освен това се оценяват функционалните възможности на женското тяло, степента на компенсация за хронична патология и рисковете от генетични заболявания..

Този диагностичен етап включва:

 • Ултразвук от първия триместър - показва ултразвукова картина на състоянието на вътрешните структури на тялото, за да се определи наличието и степента на патологичните процеси в определен орган. Също така, с помощта на ултразвук се изчислява размерът на органите и се оценяват показателите на кръвния поток..
 • Клиничен кръвен тест. Въпреки своята простота, това проучване може да разкаже много за състоянието на бъдещата майка. Например, ниско ниво на хемоглобин показва анемия, висок брой на белите кръвни клетки и ESR показват наличие на възпаление и т.н..
 • Общ анализ на урината. Позволява ви да идентифицирате патологията на пикочната система, първите признаци на прееклампсия и оток на бременни жени.
 • Кръвен тест за човешки хорионгонадотропен хормон и PAPP-A. В допълнение към факта, че те потвърждават факта на бременност, те също помагат да се подозира определено генетично заболяване..

След като бременната жена е преминала целия скрининг за 1 триместър, лекарят взема предвид основните параметри на жената, които могат да повлияят на резултатите от изследването:

 • нейната височина;
 • телесно тегло;
 • наличието на лоши навици;
 • обременена наследственост;
 • хронични болести.

Изследваните показатели

Всички рутинни прожекции по време на бременност позволяват на жената да знае:

 • дали плодът се развива безопасно;
 • има ли голяма вероятност от генетична патология и вродени дефекти;
 • разберете гестационната възраст на нероденото дете.

Ултразвукът през първия триместър на бременността се извършва целенасочено за диагностициране на следните показатели:

 1. Място на имплантиране на ембрион, изключване на извънматочна бременност (тубална локализация се среща в 90-95% от случаите, много по-рядко - върху яйчниците, серозната мембрана на пикочния мехур, вътрешната стена на тазовата кухина и др.).
 2. Определяне на броя на ембрионите. Тъй като през последните години те често прибягват до IVF, случаите на многоплодна бременност зачестяват..
 3. Проследяването и преброяването на сърдечната честота на плода, което показва неговата жизнеспособност, а нормалните показатели изключват хипоксията.
 4. Получаване на данни за кокцигеално-теменната големина, която се изчислява, като се използва линия, изтеглена от изпъкналите части на теменната област до най-визуализираната точка на опашната кост. С помощта на този показател се определя гестационният период..
 5. Също така, според ултразвука, дебелината на яковото пространство (зоната, разположена на гърба на шията под кожата и изпълнена с течност) е задължителна. Високите стойности на показателя позволяват да се подозира възможна фетална патология в резултат на хромозомни аберации.
 6. Носна кост, която се визуализира чрез ултразвук при около 95-97% от здравите ембриони.
 7. Бипариетален размер, който се изчислява по права линия, изтеглена от една париетална туберкула към друга.
 8. Анатомичните структури на нероденото дете се изследват внимателно с цел ранно откриване на вътрешни и външни дефекти в развитието.
 9. Скрининговият ултразвук по време на бременност също оценява параметрите на мембраните, плацентата и изключва нейната дисфункция.

В същото време се извършва „двоен“ биохимичен скрининг на периферната венозна кръв на майката, при който се оценява нивото на бета субединицата на хорион хорион гонадотропин хормон (hCG) и плазмените протеини тип А, свързани с бременността (PAPP-A). HCG поддържа функционалното състояние на жълтото тяло и постоянно повишаване на нивото на прогестерон, необходимо за поддържане на бременността. В допълнение, този хормон влияе върху имплантирането и формирането на хорионната мембрана, насърчава увеличаването на броя на въсичките на хориона и контролира механизмите за адаптация по време на бременност..

PAPP е специален гликопротеин, който се произвежда от трофобласта през целия период на бременността. Концентрацията му се увеличава правопропорционално на гестационната възраст. Резултатите от лабораторния скрининг на първия триместър за този протеин помагат да се открият повече от 82% от плодовете с такава хромозомна аномалия като синдрома на Даун.

Дати и специфики на приготвяне

Като се вземе предвид колко седмици продължава 1 триместър (от първата до дванадесетата седмица на бременността), всички горепосочени изследвания се предписват стриктно в определено време: от 10-та седмица до 6-ия ден на 13-ти. Най-добре е изследването да се извърши точно на дванадесетата седмица, тъй като през този период вероятността от грешки и грешки е изключително минимална..

По този начин, отговаряйки на въпроса колко седмици се прави първият насрочен скрининг, струва си да се отбележи, че периодът е ограничен до три седмици, а 12-тата седмица е за предпочитане и това е важно за всички скринингови ултразвукови изследвания по време на бременност.

Лекарят е длъжен да каже на бъдещата майка как да се подготви за първия скрининг:

 1. Преди да преминете лабораторни кръвни изследвания, се препоръчва да не се яде храна в продължение на поне 6 часа, т.е.изследването се извършва на гладно. Също така, ден преди вземане на кръв от вена, препоръчително е да не ядете брашно, сметана и мазнини, за да не провокирате фалшиви отговори.
 2. Подготовката за първия скрининг за доставяне на общ тест за урина се състои в внимателна интимна хигиена и събиране на сутрешна урина в стерилен контейнер, закупен от аптека. За да се предотврати навлизането на излишния дескваматиран епител в епруветката, препоръчително е да се източи първата порция урина (първите 2-3 секунди) в тоалетната.

Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност

Ако изследването се извършва през предната коремна стена, т.е. трансабдоминално, тогава два или три дни преди процедурата трябва да се придържате към специална диета. Неговата цел е да предотврати повишено образуване на газове в червата. За целта жената трябва временно да премахне от диетата всички продукти, които причиняват газове и ферментация в кухината на дебелото черво (печени продукти, грах, шоколад, зелен и обикновен боб, зеле, бързо хранене, пресни краставици, ориз, ябълки и др.). и т.н.). В деня на процедурата можете да приемате сутрин две капсули Espumisan - лекарство, свързано с антипенители.

Освен това тази техника изисква запълване на кухината на пикочния мехур, тоест за определено време (1-2 часа) бременната жена трябва да изпие определено количество течност, преди да се появи първото желание за уриниране. Използвайте чиста негазирана вода и компоти, но не чай, газирани напитки или кафе.

Ултразвуковото изследване се извършва на празен стомах, така че последното хранене трябва да бъде 8-9 часа преди процедурата, при условие че е планирано за сутрешните часове. В случай, че диагностичното събитие се извършва през деня, тогава последното хранене трябва да бъде поне 3-4 часа преди определеното време.

Ако ултразвукът се извършва трансвагинално, тогава подготовката за скрининг на 1-ви триместър се основава на спазването на гореописаната диета и не изисква допълнителен прием на течности, тъй като в този случай пикочният мехур трябва да остане празен.

Как е

Вземането на венозна кръв за първия лабораторен скрининг се извършва от медицинска сестра в стерилна манипулационна стая. Процедурата може да се извърши както с конвенционална спринцовка за еднократна употреба, така и с вакуутер. Във всеки случай се поставя турникет в долната трета на рамото и мястото на инжектиране се обработва предварително с памучен тампон, потопен в 96% етилов алкохол. Вената се пробива с игла с разреза нагоре.

Ултразвукът от 1-ви триместър е напълно безболезнен и безопасен както за бебето, така и за бъдещата майка. Трансабдоминалната техника включва жената, лежаща на диван в легнало положение. Специален сензор е поставен в долната част на корема и се води по него в различни равнини. На екрана се показва снимка на ехо структурата на органите, след което лекарят прави измервания, представляващи интерес.

При алтернативен метод преобразувателят се вкарва директно във вагиналната кухина на дълбочина 5-6 см. Първоначално жената се поставя на гинекологичен стол като стандарт. Процедурата е безболезнена, само при движение може да причини известен дискомфорт.

Индикатори и тяхното декодиране

Най-важната цел на всички положени изпити е интерпретирането на получените показатели. Лабораторните скринингови стандарти за 1 триместър са както следва:

Първи честоти на скрининг на ултразвук: Повишеното ниво на hCG може да показва наличието на синдром на Даун, докато намаляването на този показател показва висок риск от раждане на бебе със синдром на Едуардс. Подценяваните плазмени протеини-А са често срещан критерий за аномалии и малформации. Ако стойностите на този протеин са малко по-ниски от допустимите, а останалите данни се вписват в нормата, тогава няма какво да се притеснявате.

 • Размерът на опашната кост-теменната не трябва да надвишава 59 mm на 12 седмици и 74 mm на 13 седмици, съответно.
 • Дебелината на яковото пространство при здраво дете е 0,9-2,6 мм. Ако неговите показатели са повече от 3 mm, тогава може да се прецени за вродена хромозомна патология.
 • Размери на бипариеталната глава на 12 и 13 седмици - съответно 23 и 27 mm.
 • Пулсът на плода за 1 триместър обикновено е 145-175 удара в минута.

Всички получени резултати от първия скрининг трябва да бъдат въведени в протокола и обменната карта на бременната жена, която винаги трябва да бъде с нея.

Всичко за скрининг ултразвук по време на бременност

Скринингът е комплекс от изследвания, тестове и анализи по време на бременност, насочени към идентифициране на генетични и физиологични малформации на плода.

Ултразвуковият скрининг обикновено се провежда три пъти за целия период на бременността - това е една от препоръките на СЗО, която всички акушер-гинеколози съветват жените в състояние да се придържат.

 1. Кой е в риск?
 2. Изследвания през първия триместър
  1. Норми за ултразвук
  2. TVP: интерпретация на резултатите
  3. Размерът на носната кост
  4. Биохимичен кръвен тест на бременна жена
 3. Β-hCG
 4. RAPP-A
 5. Изследвания през втория триместър
  1. Ултразвук
  2. Кръвна биохимия
 6. Проучвания от третия триместър
  1. Доплер
  2. CTG

Кой е в риск?

При липса на усложнения ултразвукът на плода се прави веднъж на триместър. Допълнителни прегледи на детето и бременната жена може да са необходими в следните случаи:

 • родилка над 35 години (възрастна);
 • предишната бременност завърши с появата на бебе с хромозомни аномалии;
 • бащата на детето е близък роднина на жената;
 • в миналото е имало два или повече последователни спонтанни аборта на бременността;
 • през 1-ви триместър бременната жена е приемала лекарства, забранени по време на бременността;
 • дълго време имаше заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане;
 • облъчване на бащата или майката няколко седмици преди зачеването или на майката през първия триместър.

Всички тези фактори създават риск от новородено с хромозомно заболяване и увеличават риска от преждевременно раждане, а бременните жени са изложени на висок риск.

Изследвания през първия триместър

Първият скрининг обикновено се извършва от 11-та до 14-та седмица на бременността, докато точната дата е от голямо значение.

Прегледът на бременна жена включва:

 • Ултразвук на плода
 • събиране на майчина кръв за биохимичен анализ.

Рисковете от раждане на дете с някакви патологии се изчисляват от лекари, използвайки специални програми, които отчитат възрастта на родителите, анамнезата, медицинската история, съответствието с размера на плода.

Норми за ултразвук

Лекарят изследва плода строго в сагиталната равнина (странично).

Важни аспекти на ултразвук 1 триместър:

 • CTE. Обикновено ембрионът по това време има CTE (дължина от началото на опашната кост до короната) от 45 mm до 85 mm. Точният размер на опашната кост зависи от периода, тъй като ембрионът през първия триместър расте много бързо.
 • Хорионна структура (плацентарен ембрион).
 • Изследване на матката и яйчниците, диагностика на тонуса.
 • Изследване на скелета на плода (гръбначен стълб, има ли ръце и крака).
 • Изследване на мозъка, наличие на образуващи полукълба.
 • Диагностициране на бременност с повече от едно дете.
 • Разкриване на очевидни пороци, несъвместими с по-нататъшния живот.

Всички горепосочени параметри са важни, но uzist се фокусира върху два показателя: дебелината на яковото пространство (TVP) и дължината на носната кост.

TVP: интерпретация на резултатите

Яковата гънка или пространство на ембриона на генетиката се нарича пролука между вътрешната повърхност на образуващата се кожа и меките тъкани на гръбначния стълб - тук се натрупва течност и нейното необичайно количество може да показва хромозомни дефекти на плода.

Измерването на TVP трябва да се извършва стриктно между 11-та и 14-та седмица, след което вече ще бъде неинформативно (образуват се лимфни възли, поемащи течност).

Таблица 1: Стандарти за дебелината на яката

Сряда Норма на TVP в mm

Граници на нормата на TVP в mm

10 седмици - 10 седмици 6 дни

11 седмици - 11 седмици 6 дни

12 седмици - 12 седмици 6 дни

13 седмици - 13 седмици 6 дни

14 седмици - 14 седмици 6 дни

Трябва да се отбележи, че в някои случаи диагнозата е неправилна: узистът може погрешно да изведе бримките на пъпната връв или хориона извън зоната на яката.

Какви аномалии най-често възникват при повишена стойност на TVP?

 1. Синдромът на Даун е най-честата патология, диагностицирана при първия скрининг.
 2. Синдром на Шерешевски-Търнър.
 3. Синдром на Патау.
 4. Синдром на Едуардс.

Таблица 2: Зависимост на вероятността от фетални аномалии от ширината на TBP

Първи скрининг по време на бременност: норми, препис от ултразвук

Наборът от мерки за антенатална диагностика в Русия задължително включва три скрининга. Какъв е първият скрининг по време на бременност, какви са неговите норми, препис от ултразвук?

Първи скрининг по време на бременност: норми

Кръвен тест на бременна жена в комбинация с ултразвук на плода, извършен на 11-14 седмица, се нарича първият скрининг. По това време детето се развива бързо, забележими промени настъпват всеки ден. По време на бременността кръвта носи специфични вещества, чието количество не е еднакво при нормална и патологична бременност. Данните от ултразвуково измерване и кръвен тест в комбинация могат да дадат информация на лекарите, ако всичко е наред с бебето и майката, и да посочат на какво трябва да се обърне внимание. След 14-та седмица много от тях ще станат неинформативни, поради което е изключително важно да се спазва времето на диагнозата.

Ето препис на нормалните показатели на това проучване за трансабдоминална (през коремната стена) ехография.

Срок, пълни седмици.Пулс, удари / минУлтразвукови индикатори, mmКръв
TVPДължина на носната костBPRбета-hCG (ng / ml)PAPP-A (IU / ml)
10 (11-ти)161-1790,8-2,2решителенединадесет25,8-181,60,46-3,73
11 (12-ти)153-1770,8-2,42.0-4.213-2117.4-130.40,79-4,76
12 (13-ти)150-1740,8-2,518-2413,4-128,51.03-6.01
13 (14-ти)147-1710,8-2,72.9-4.720-2814.2-114.71,47-8,54

Друг важен показател за ултразвук е КТР. Променя се толкова динамично, че скоростта му е различна за всеки ден..

Срок, седмици + дниCTE чрез ултразвук, mm
среднаМинимум и максимум
10 + 03124-38
10 + 13325-41
10 + 23426-42
10 + 33527-43
10 + 43729-45
10 + 53931-47
10 + 64133-49
11 + 04234-50
11 + 14335-51
11 + 24436-52
11 + 34537-54
11 + 44738-56
11 + 54839-57
11 + 64940-58
12 + 05142-59
12 + 15344-62
12 + 25245-65
12 + 35747-67
12 + 45949-69
12 + 56150-72
12 + 66251-73
13 + 06351-75
13 + 16553-77
13 + 26654-78
13 + 36856-80
13 + 47058-82
13 + 57259-85
13 + 67461-87
14 + 07663-89
14 + 17864-92

Ултразвукови параметри, които не са изразени в числови стойности. обикновено изглеждат така:

 • приток на кръв във венозния (арантия) канал - не е променен;
 • пикочен мехур - не е увеличен;
 • физическа активност - определена.

Ако нормата е нарушена за един или дори два или три параметъра, това не означава, че има проблеми. Резултатът от проучването се оценява изчерпателно и акушер-гинеколог трябва да направи декодирането и с голяма вероятност за хромозомни аномалии - генетик. Опитните лекари знаят, че болното дете не винаги се ражда с висок риск..

Резултати от първия скрининг по време на бременност: стенограма

Сърдечната честота е сърдечната честота. Сърцето на плода бие много по-бързо от това на възрастен и реагира остро на много отклонения в развитието и на всички неблагоприятни фактори в хода на бременността. Ето защо, ако лекарят регистрира твърде бърз или бавен сърдечен ритъм, това е добра причина да предпише подробен преглед на бременната жена: дори можем да говорим за заплаха от спонтанен аборт. Причината може да е в аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода, които все още не се виждат при ултразвук.

TVP е дебелината на яката. Това е запълненото с течност пространство между мускулите на шията и кожата. При хромозомни аномалии в плода този показател непременно надвишава 3 mm; при здрави плодове такива показатели са изключително редки. Нормата и патологията се различават с по-малко от 1 mm, поради което за правилно измерване са необходими съвременна ултразвукова машина, опитен лекар и положението на плода точно в профил.

Дължината на носната кост. При фетуси с генетични аномалии тази кост се вижда при ултразвук по-късно, отколкото при здрави, и впоследствие става по-къса. Този параметър често се наблюдава при долната граница на нормата или дори над нея при здрави плодове, които приличат на роднини с нос. Когато само този показател е нарушен, има минимални причини за безпокойство..

BPR - бипариетален размер, разстоянието от храма до храма. Единственият индикатор, наличен за измерване на ултразвук, показващ размера на главата на плода. Ако е твърде малък, има голяма вероятност мозъкът да се развива слабо или да отсъства. Ако е твърде голям, може да говори за всичко, от неравномерното развитие на нероденото бебе до патологии, несъвместими с живота. Животът на майката не е в опасност и в този случай се избират тактиките на динамичното наблюдение.

CTE, кокцигеално-париетален размер. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на ръцете и краката. Ако е по-високо от нормалното, тогава или датата, на която е настъпила бременността, е била определена неправилно, или се очаква голям плод. Ниският CTE може да показва както грешка в датата при първото ултразвуково сканиране, така и сериозни проблеми със здравето на майката, поради които плодът се развива слабо, или за генетични нарушения.

Ето препис от кръвен тест.

бета-hCG - една от фракциите на човешкия хорион гонадотропин - хормон, който влиза в кръвта само по време на бременност. За да се увеличи, има физиологични (многоплодна бременност) и патологични причини, както от страна на плода, така и от майката. Сред тях: захарен диабет или гестоза при жена, отклонение на жлъчния мехур (ситуация, при която ембрионът не се е формирал и бременността по същество не е настъпила, но това, което е трябвало да бъде хорион се държи като тумор), малформации на плода. Ако показателят се увеличи с 2 пъти или повече, плодът има риск от синдром на Даун.

PAPP-A е специален протеин, който подобно на hCG се намира само при бременни жени. Увеличението му може да бъде причинено от многоплодна бременност, голям плод и уголемена плацента, както и ниско разположение на хориона. Намаляването е много по-лошо: настъпва при наличие на редица тежки генетични заболявания на плода, лоша хорионна функция и съответно недостатъчен растеж на плода или дори неговата смърт, относно вероятното начало на прееклампсия - сериозно и опасно състояние за майката.

Обяснението на анализите се уточнява чрез ултразвук.

Защо трябва да правите първия ултразвуков скрининг по време на бременност?

Резултатът от изследването е да се определи вероятността от три хромозомни заболявания на плода - синдроми на Даун, Едуардс и Патау, както и вероятността от забавяне на растежа на плода и развитието на еклампсия при майката - състояние, което е опасно както за жената, така и за детето и изисква незабавна медицинска помощ.

По време на това проучване са видими най-важните показатели за протичането на бременността. Лекар по ултразвук в един от частните медицински центрове Наталия Буренина изброява сред тях:

 • първоначални признаци на вътрематочни малформации, които не са свързани с генетиката;
 • изясняване на гестационната възраст (акушер-гинеколозите вземат предвид два периода - по датата на началото на последната менструация и "чрез ултразвук", което означава изследване на първия триместър);
 • мястото на прикрепване на хориона - това е необходимо, за да се открият рисковете от предлежанието на плацентата, което е опасно както за майката, така и за детето;
 • тонът на матката, който дава възможност да се идентифицира заплахата от спонтанен аборт, когато самата жена все още не усеща приближаването на неприятности, и да се вземат мерки за спасяване на бебето;
 • състоянието на шийката на матката, чието съкращаване изисква мерки за запазване на плода.

Ултразвуковият лекар подчертава: според резултатите от едно скринингово проучване никой няма да постави точна диагноза, особено ако става въпрос за генетични заболявания.

Ако проучването е показало висок риск от хромозомни аномалии на плода, лекуващият лекар ще насочи пациента към генетик за консултация.

Елена Окунева, генетик в Медико-генетичния научен център на Руската академия на медицинските науки, кандидат на медицинските науки, работи всеки ден с жени, попаднали в такава ситуация. Тя твърди: резултатът от ултразвуково сканиране и кръвен тест сам по себе си не е присъда. Това е само индикация за вероятността от определени нарушения. Задълбочените изследвания ще дадат точния отговор. Непрактично е да се изпраща всяка бременна жена при тях, следователно от хиляди жени към нея се изпращат само тези, които трябва да бъдат подробно изследвани. Точността на резултатите от скрининга, ако се извърши правилно и правилно е дешифрирана, е 80% и всички отклонения се интерпретират от акушер-гинеколога като индикация за насочване към генетиката.

Първото скринингово проучване на бременни жени е процедура, която ви позволява своевременно да идентифицирате фактори, които са опасни за майката и детето, и да вземете необходимите мерки за лечение или за по-пълна и надеждна диагноза. За жената резултатът ще бъде или увереност, че бременността напредва добре, или започване на лечение, или, в най-лошия случай, допълнителна диагностика и способност за вземане на информирано решение въз основа на точно, изключвайки възможността за грешки в данните..

Наталия Ростиславовна Михалчук,

лекар по клинична лабораторна диагностика

Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".

Какво е ултразвуков скрининг по време на бременност и защо се прави?

Скрининговият ултразвук е много важен по време на бременност. С този метод лекарите получават информация за това как се развива плодът в утробата на майката. Тази статия ще помогне на бъдещите майки да разберат защо се провежда това проучване..

Какво е?

Понастоящем е невъзможно да си представим диагнозата на различни патологии на бременността без ултразвукови изследвания. Същността на метода е принципът на проникване и отразяване на ултразвукови вълни от вътрешните среди на тялото. С помощта на ултразвук на таза е възможно да се идентифицират различни отклонения в хода на бременността в различни периоди на вътрематочно развитие на плода..

Първият триместър е много важен период, когато всички основни вътрешни органи се формират в ембриона. Навременната диагностика в този период ви позволява да идентифицирате аномалии в развитието и възникващи анатомични дефекти.

Трябва да се отбележи, че не трябва да злоупотребявате с ултразвуковото сканиране през първите седмици на бременността.

Същността на ултразвуковия пренатален скрининг, който се провежда през 2-ри триместър, вече е дефиницията на опасни генетични и хромозомни патологии. Също така по това време е възможно да се оцени функционирането на всички жизненоважни системи на тялото на плода. През този период на развитие на нероденото дете е възможно да се определи работата на сърцето и сърдечния ритъм. Ултразвукът може също да идентифицира различни ортопедични нарушения.

Дати

Във всеки период на бременност се извършва 1 скрининг. В този случай ултразвукът не може да се счита за вреден. По-честият ултразвук може да доведе до факта, че след раждането детето ще развие различни неврологични или психични разстройства..

1 триместър е задължителен период за извършване на ултразвуков скрининг. Лекарите предписват да се подложи на такъв диагностичен курс на 10-14 седмици от бременността. Вторият скрининг се извършва през следващия триместър на бременността. В този случай диагностичният комплекс се извършва на 16-20 седмици.

Скринингът на 3-тия триместър се извършва за жени с различни нарушения или аномалии на развитието на плода. Ако първите ултразвукови скринингови тестове не са показали аномалии, тогава може да не се изисква трети скрининг. Необходимостта от комплекс от изследвания в този период на бременността се определя от акушер-гинеколога, наблюдаващ бременната жена.

Скринингът за 3 триместър обикновено се прави на 30-34 седмици. Срокът му може да бъде изместен със 7-10 дни по медицински причини. През третия период идентифицираните показатели са необходими на лекарите за избор на оптимална тактика на акушерството.

Ултразвуково изследване, проведено на този етап от бременността, установява представяне на плода, както и наличието или отсъствието на признаци на плацентарна недостатъчност..

Третият скрининг позволява на лекарите най-накрая да разберат дали да направят цезарово сечение.

Защо се извършва?

Лекарите препоръчват скрининг за всички бременни жени. Особено важно е да се правят такива изследвания за онези жени, при които ходът на бременността протича с различни нарушения. Също така е по-добре да не избягвате да се подлагате на ехографски прегледи за бъдещи майки, които заченат дете след 35 години. Наличието на различни генетични заболявания при близки роднини или родители на бременна жена е важна причина за ултразвуково сканиране.

Възможни проблеми

Ултразвуковото изследване, проведено на 11-12 седмици, вече разкрива доста опасно клинично състояние - аненцефалия. Характеризира се с пълно или частично отсъствие на мозъка на плода. Наличието на този симптом е индикация за прекъсване на бременността. Тази патология се разкрива, като правило, в края на 1-ви триместър..

Хидроцефалията е друго сериозно клинично състояние на плода. В този случай специалистът по ултразвук открива голямо количество цереброспинална течност при бебето. Доста често този симптом се комбинира с други аномалии в развитието. Прогресията на това състояние може също да се превърне в значителна индикация за прекъсване на бременността..

Енцефаломенингоцеле е патологично състояние, което може лесно да бъде открито по време на скрининг. Това обикновено е преходна патология. За да се оцени и проследи хода на това състояние, лекарите предписват няколко повторни ултразвукови изследвания. Диагнозата се премахва напълно, ако при следващия скрининг такива нарушения не бъдат установени.

Важно е да се отбележи, че заключението на ултразвуково сканиране все още не е диагноза. За да се установи точната патология, се изисква задължителна многократна консултация с акушер-гинеколог, който наблюдава бременна жена.

По време на бременност се извършват няколко скрининга. Те ви позволяват да проследите динамиката на растежа и развитието на плода.

Сърдечните дефекти са много важна патология, която лесно може да бъде диагностицирана с помощта на ултразвук. За да се оцени нивото на притока на кръв в този случай, се използва доплер картиране. С този тест е възможно да се определят анормални кръвни потоци (регургитация) поради съществуващи аномалии в работата на сърдечните клапи. Идентифицирането на тази патология е много важно заключение, което задължително изисква допълнителна повторна проверка..

Натрупването на патологична течност в корема на плода (асцит) е неблагоприятен признак. Появата на този симптом изисква задължителна диагностика на заболявания на вътрешните органи при бебе, развиващо се в утробата на майката. В някои случаи аномалиите в развитието на сърдечно-съдовата система могат да доведат до развитието на това състояние. Rh-конфликтът също допринася за натрупването на абнормна течност в коремната кухина на плода.

Ако бебето има някакви генетични или хромозомни патологии, тогава в този случай е необходима консултация с генетик. За да се изясни диагнозата, лекарят може да предпише допълнителна серия кръвни изследвания.

Правилна подготовка

За да получите надеждни резултати, е много важно да се подготвите правилно за проучването. Лекарите отдават голямо значение на това..

Така:

 • В навечерието на ултразвуковия скрининг бременната жена трябва да спазва липидо-понижаваща диета. Вечерята преди проучването трябва да е възможно най-лека. Всички мазни и пържени храни са напълно изключени. Седмица преди проучването е по-добре да ядете възможно най-лека, но висококалорична храна. Бременната жена не трябва да ограничава протеините. Трябва обаче да изберете най-леките видове протеинови храни. Те включват пилешко, пуешко, бяла риба и постно говеждо месо..
 • 2-3 дни преди ултразвуковия скрининг, бъдещата майка трябва да ограничи максимално употребата на всякакви зеленчуци и плодове. Те съдържат доста груби влакна, което допринася за образуването на газове. Червата, подути от газове, няма да позволят на специалист по ултразвук да проведе изцяло проучване. В този случай лекарят ще даде заключение за силна ехо негативност..
 • Ограничаването на интензивната физическа активност е от съществено значение за постигане на надеждни резултати. Това трябва да се направи както при първия, така и при втория скрининг. Посещаването на йога за бременни жени може да доведе до неточни резултати от ултразвук.
 • Бременните жени не трябва да бъдат нервни. Продължителният или продължителен психо-емоционален стрес оказва негативно влияние върху маточно-плацентарния кръвен поток. Ако бъдещата майка е постоянно нервна и притеснена, то в крайна сметка това допринася за формирането на нейната плацентарна недостатъчност.

Изследването може да се проведе по няколко начина - трансабдоминален и трансвагинален. В ранните етапи на бременността лекарите предпочитат да предписват трансвагинален ултразвук. Такова проучване се извършва само ако бъдещата майка няма никакви противопоказания за провеждането му.

Норми

Изследванията обикновено се извършват на специален диван. В същото време бъдещата майка лежи по гръб. Необходим е по-внимателен поглед в по-късните етапи на бременността. За целта специалист по ултразвук може да помоли бъдещата майка да се преобърне от лявата й страна..

Пълният тест на пикочния мехур също помага да се получат по-надеждни резултати. Ако се изисква такова пълнене, тогава бъдещата майка трябва да бъде предупредена за това в женската клиника предварително. Трансабдоминалната техника обикновено се извършва с пълен пикочен мехур. Трансвагиналният ултразвук се прави най-добре след изпразване..

След ултразвуковото изследване резултатите се дешифрират. Това се прави от акушер-гинеколог, наблюдаващ бременна жена. Лекарите на ултразвукова диагностика не поставят диагнози. В някои случаи, за да се изключи съществуващата патология, са необходими допълнителни биохимични кръвни изследвания.

За по-добра визуализация специалистът третира корема на бременната със специален гел. Това прозрачно вещество се нанася върху предната коремна стена и след преглед се отстранява напълно. Трябва да се отбележи, че приложението на този продукт не може да причини алергични прояви..

През първия триместър се определят редица клинични показатели:

 • Един от тях е кокцигеално-теменната големина (CTE). Той също така изисква очакваното тегло на плода. С помощта на този показател можете също да установите очакваната продължителност на бременността. CTE се изчислява в милиметри.
 • Дължината на носната кост е друг клиничен показател, използван за оценка на началния период на вътрематочно развитие на ембриона. Липсата на този елемент при бъдещо бебе е неблагоприятен симптом. Ако носната кост отсъства при плода до 14-та седмица от развитието му, то в 75% от случаите това показва наличието на сериозни аномалии.
 • Бипариеталният размер на плода (BPD) ви позволява да оцените много важен показател - развитието на мозъка на плода. Също така този клиничен признак може да се превърне в непряка проява на неврологични разстройства, развиващи се при дете. Този показател също се определя в mm. При 10 гестационна седмица стойностите на този критерий са 14 mm.
 • Дебелината на яковото пространство е важен клиничен признак, който позволява идентифицирането на синдрома на Даун в най-ранните етапи от формирането му. На 11 гестационна седмица тази цифра е 0,8-2,4 мм. Много е важно да се извърши динамиката на промените в този критерий за ултразвук в продължение на няколко седмици. Това косвено ще потвърди или изключи синдрома на Даун при бебе..
 • За да се оцени работата на сърдечно-съдовата система, пулсът се изчислява задължително. На 11 гестационна седмица тази цифра е 153-177 удара в минута. Силното намаляване на този критерий е неблагоприятен симптом, който изисква допълнителна диагностика..

Ултразвуковият скрининг е необходим за установяване на груби патологии на вътрематочното развитие. Този комплекс от изследвания не се извършва само по искане на бъдещата майка и трябва да се извършва в строги срокове за това..

Можете да разберете защо ултразвуковият скрининг по време на бременност се прави от следващото видео.

Преглед на пренаталните прегледи по време на бременност: скрининг, ултразвук, ДНК анализ за тризомия

За да се роди дете здраво, не е достатъчно успешно да зачене и да роди бебе до края на гестационния период. Проследяването на състоянието на плода в процеса на вътрематочно развитие и своевременното разпознаване на рисковете от появата на опасни заболявания е не по-малко важно. Особена опасност представляват хромозомните патологии, известни като тризомии или Даун, Патау, Едуардс и други..

Дали бебето е изложено на риск от една от тези опасности може да се разбере благодарение на съвременните изследвания, които са част от цялостен преглед, наречен пренатален (перинатален) скрининг или скрининг по време на бременност. Само преди няколко години този преглед беше направен само за представители на рисковата група, днес се препоръчва за всички бременни жени, без изключение..

Какво представлява скринингът за бременност?

Поради ниската информираност, много бременни жени имат изкривена представа за този вид пренатален (пренатален) клиничен преглед, така че е полезно всяка жена, която планира да стане майка, да научи какво е скрининг по време на бременност..

Терминът "скрининг" е въведен в руския език от английската дефиниция на скрининг, което означава пресяване, масово изследване и което е синоним на клиничен преглед. Тези понятия предполагат комплекс от изследвания на определени групи хора (в случая бременни жени) с цел откриване и предотвратяване на различни аномалии (по време на самата бременност и в развитието на плода).

Комплексът, наречен скрининг, включва лабораторни и ултразвукови изследвания, както и изследване на историята (родословието) и фамилната анамнеза на бременната жена. Още на първия етап лекарят трябва да разбере от бъдещата майка при раждането информация за това дали е имало случаи на тежки наследствени заболявания в семейството на бременната жена и бащата на детето, дали е имало тясно свързани бракове или връзки. Лекарят ще попита бъдещата майка за предишни бременности - дали е имало спонтанни аборти, мъртво раждане или раждане на деца с дефекти в развитието. Полезно е жената да научи за всичко това от своите роднини, преди да се подложи на медицински преглед..

При определяне на риска от засягане на плода със сериозни патологии обикновено се вземат предвид 3 прогностично значими параметъра:

 • възрастта на бъдещата родилка;
 • размерът на якичната зона на плода;
 • биохимични параметри на кръвта на бременна жена.

Каква е разликата между скрининга и ултразвука?

Поради наличието на ултразвук (ултразвук) в скрининговата програма по време на бременност, много бъдещи майки считат тези процедури за равностойни и не виждат смисъл от тяхното извършване. Но тези, които внимателно четат предходните параграфи, вече са разбрали как скринингът се различава от планирания ултразвук.

Ултразвуковото изследване е неинвазивна (т.е. без проникване в телесните тъкани) процедура за изследване на вътрешните органи с помощта на ултразвукови вълни, която позволява да се определи положението на плацентата, състоянието на матката и плода, както и броят на ембрионите. Тъй като плодът расте, ултразвукът може да предостави друга полезна информация за проследяване на вътрематочното развитие..

Колко пренатални изследвания се извършват?

В повечето страни по света скринингите по време на бременност се правят толкова пъти, колкото е необходимо за откриване на рискови фактори; днес за това са достатъчни два цялостни прегледа през 1-ви и 2-ри триместър..

Препоръката да се подложите на скрининг по време на бременност не е задължителна, но желателна в интерес на бъдещите родители. Навременното откриване на патология дава възможност да се повлияе на хода на заболяването и да се предотврати раждането на дете с аномалия в развитието.

Няма точни дати, когато се правят скрининги по време на бременност, но като цяло графикът за тяхното провеждане е приблизително както следва:

 • I триместър - на 11-14 гестационна седмица;
 • II триместър - на 16-18 седмици.

За жената не е трудно да си спомни по кое време трябва да се правят прегледите по време на бременност, защото те се наричат ​​така - скрининг през първия триместър и скрининг през втория триместър.

В някои лечебни заведения задължителният антенатален преглед през третия триместър на бременността се нарича трети скрининг, тъй като това също е сложен процес, състоящ се от няколко прогностично ценни процедури..

Какво включва изследването?

Преди да се подложи на скрининг, за жената е полезно да се въоръжи със знания как да се подготви за тестове като част от скрининг по време на бременност, каква информация за семейството и роднините трябва да се наложи, какви допълнителни тестове могат да се изискват при съмнения за аномалии.

Първият

Първият скрининг се провежда през седмицата на бременността, при която се прави планираният ултразвук, т.е. на 10-14 седмици от акушерството. Комплексът от първия скрининг включва 2 процедури.

 1. Ултразвук, който ви позволява да видите феталното яйце, прикрепено към матката и бебето вътре, да изчислите гестационната му възраст (точност: +/- 3 дни), да оцените анатомичните особености на плода, включително дебелината на яковото пространство, което е маркер на една от тризомиите.
 2. Биохимичен анализ на венозна кръв за определяне на свободен бета-hCG и плазмен протеин А (свързан с бременността плазмен протеин А или PAPP-A), който не изисква специално обучение.

Кръвен тест при първия скринингов тест се нарича двоен биохимичен тест за първия триместър на бременността. Резултатите му позволяват да се изчисли рискът от развитие на синдром на Даун или синдром на Едуардс при плода. Ако отговорите са положителни (т.е. рискът от хромозомни аномалии е потвърден), жената ще бъде помолена да се подложи на инвазивна процедура (с проникване в маточната кухина) - биопсия на хорионни вили - за изясняване на диагнозата.

Второ

Времето на втория скрининг по време на бременност съвпада с времето на втория насрочен ултразвук. Изследването попада на 16-18-та гестационна седмица и се нарича троен биохимичен скрининг. Както и в първия случай, това проучване се предшества от ултразвуково сканиране и кръвта се взема от вена на същия ден, за да се проследи динамиката на растежа:

 • общ hCG или безплатна бета-субединица на hCG, като част от хормонален скрининг по време на бременност;
 • свободен (неконюгиран) естриол (Е3);
 • алфа-фетопротеин (AFP).

Резултатите от тройния тест ни позволяват да изчислим риска от развитие на синдроми на Даун и Едуардс, както и разцепване на гръбначния канал и други дефекти на невралната тръба на плода..

Трето

Под третия скрининг много акушер-гинеколози имат предвид пренаталния преглед, който е задължителен за всички бъдещи родилки. По отношение на изследването има няколко процедури:

 • Ултразвук, който съвпада по време с времето на пренаталния скрининг през 3 триместър на бременността - на 32-34 седмици;
 • фетална доплерометрия (ултразвук с доплерометрия), която позволява да се оцени кръвообращението на матката, пъпната връв, плода;
 • биохимични изследвания на кръв и / или урина;
 • кардиотокография - оценка на сърдечната честота (пулс), ритъма на сърдечния ритъм и сърдечните рефлекси на плода.

В този списък с процедури ултразвукът е основно проучване, останалите се предписват като допълнителни процедури по медицински причини.

Кой от трите прегледа е най-важен?

Тъй като пренаталните скрининги се препоръчват за всички жени на определени етапи от бременността, е невъзможно да се разграничи кой е най-важният..

Ако изследването се извършва, за да се предотврати раждането на бебе с хромозомни и други патологии (например „цепнатина на небцето“ или „цепнатина на устната кухина“, въпреки че всичко това може да бъде коригирано и днес), тогава, разбира се, препоръчително е да научите за увреждането на плода възможно най-рано. В този смисъл значението на първия скрининг е изключително голямо, тъй като късните аборти са изпълнени със сериозни усложнения за жената..

При скрининга през втория триместър се изчислява рискът от дефекти на нервната тръба (в ранните етапи няма маркери за това явление) и отново тризомии, така че той също не може да бъде изключен от програмата за изследване.

И накрая, пренаталният скрининг показва готовността както на детето, така и на бъдещата майка за раждане, въз основа на което лекарят взема решение за методите на раждането (по естествен път или чрез цезарово сечение).

Неинвазивен ДНК анализ за тризомия

Въз основа на резултатите от пренаталните скрининги, понякога става необходимо да се предписват специални проучвания за изясняване на вида на хромозомните аномалии (анеуплоидии). Неинвазивният пренатален тест (NIPT) Prenetics или скрининг на тризомии въз основа на анализ на фетална извънклетъчна ДНК, открита във венозната кръв на бременна жена, позволява да се открие наличието на анеуплоидии при дете.

Какво показва?

Анеуплоидиите са такива промени в хромозомния набор, при които броят на хромозомите в клетките не съответства на нормата, т.е. има липса на една или две хромозоми или, обратно, наличието на допълнителна. Патологиите с допълнителна хромозома се наричат ​​тризомии. В зависимост от това коя хромозома има "дублирана" структура, на тризомиите се приписват числови и азбучни индекси. Благодарение на пренаталния скрининг на тризомии е възможно да се открият следните синдроми:

 • Надолу (тризомия 21) - най-често срещаната от всички открити тризомии, тя се характеризира с наличието на допълнителна хромозома 21;
 • Едуардс (тризомия 18) - наличие на допълнителна 18-та хромозома, придружено от тежки вродени аномалии, често несъвместими с живота;
 • Патау (тризомия 13) - възниква в резултат на появата на допълнителна хромозома 13, най-често нарушенията не са съвместими с живота на плода или увеличават риска от смърт на бебе до 1 година, а при оцелелите - тежка умствена изостаналост.

В допълнение към тези нарушения, неинвазивният пренатален скрининг на ДНК дава възможност да се разкрият синдромите на Шеришевски-Търнър (45, X), допълнителни X и Y хромозоми в синдромите на Klinefelter (47, XXY), Jacobs (47, XYY) и други..

Колко време го правят?

Неинвазивните скрининги се правят едновременно с началото на планирания перинатален преглед - от 10-та седмица на бременността. Като се вземе предвид опасността от патологиите, открити от теста, този преглед трябва да се извърши възможно най-рано, без да се отлага до по-късните периоди на бременността.

Кой е показан?

За търговски цели NIPT се препоръчва за всички бременни жени, които искат да получат допълнителна информация за състоянието на нероденото дете (а понякога, като бонус, да разберат пола му). По медицински причини неинвазивният скрининг по време на бременност за тризомия в рамките на определения период от време е необходим за:

 • повишен риск от хромозомни аномалии при плода въз основа на ултразвук или биохимичен скрининг;
 • наличието на идентифицирани хромозомни аномалии при един от родителите;
 • възрастта на бъдещата майка от 35 години;
 • възрастта на бащата на детето от 42 години.

Тестът се разрешава да се извършва с една или две бременности, включително след IVF, при използване на донорски яйцеклетки и сперма, със сурогатно майчинство.

Противопоказания за неинвазивен скрининг за тризомия са многоплодна бременност (3 или повече плода) и твърде ранна бременност (до 10 седмици).