Последният триместър на бременността е вълнуващ период за всяка жена. Колкото по-близо е предстоящото раждане, толкова повече въпроси започват да се притесняват от бъдещите раждащи жени. Най-подходящото сред тях е какви са родилните болки, как изглеждат и какви усещания получават? Именно от този процес бъдещите майки се страхуват най-много. Не трябва обаче да се притеснявате за това. За всяка жена интензивността и тежестта на контракциите са чисто индивидуални, което се дължи на физиологичните характеристики на тялото на бременната жена и вътрематочната позиция на плода. Основното е да се настроите в позитивно настроение, защото с преживявания и отрицателни емоции болките могат да изглеждат много силни.

Какво представляват контракциите по време на бременност и каква е тяхната честота, как да разпознаем началото на трудовия процес, както и как да дишаме правилно по време на контракции и раждане - ще разгледаме в статията.

Какво представляват пренаталните контракции и как протичат

Контракциите са периодично повтарящи се маточни контракции, които се характеризират с появата на дърпаща болка в лумбалната област и долната част на корема. Обикновено шийката на матката (мускулният пръстен) е затворена около маточния фаринкс. Преди раждането плацентата и хипофизната жлеза на плода започват да синтезират провокатори на труда - специални вещества, които допринасят за отварянето на маточния фаринкс, повишаване на вътрематочното налягане и свиване на матката в обема. Благодарение на това детето се движи по родовия канал..

Контракциите са редовни неволни контракции на матката, които осигуряват отварянето и изравняването на маточната шийка, както и преминаването на плода през родовия канал. Контракциите насърчават отделянето на плацентата и предотвратяват маточните кръвоизливи.

За всяка бъдеща родилка контракциите се придружават от различни усещания. При някои по време на контракциите се появяват болезнени слаби болки в лумбалната област, които постепенно се разпространяват в тазовата област и корема. Други отбелязват, че контракциите са подобни на болезнени усещания, както при менструацията, която постепенно се усилва. За жени, които са имали менструация със силна болка, синдромът на болката по време на контракции ще изглежда доста познат и поносим. Също така, по време на контракциите стомахът може да стане каменист, което може да се определи чрез поставяне на ръка върху стомаха.

Контракциите по време на раждането са придружени от опити - контракции на диафрагмалната и коремната мускулатура. Разликата между опитите и контракциите се крие във възможността за контрол от страна на жената. Тя може да забави или усили бутането, докато контракциите са неконтролируеми..

Не е нужно да се страхувате от контракции. По време на раждането женското тяло синтезира болкоуспокояващи, които помагат за намаляване на болката. Съществуват и различни методи за самопомощ по време на раждане (дишане, масаж и др.). В екстремни случаи лекарите използват лекарства за облекчаване на болката.

Как да разпознаем началото на процеса на раждане

Много бъдещи майки са объркани от тренировъчни (фалшиви) контракции по време на бременност, които могат да започнат на 22 гестационна седмица или няколко седмици преди раждането. Брекстън-Хикс контракциите (друго име за фалшиви контракции) са вид тренировка за женското тяло преди предстоящото раждане. Чувстват се като истински. В този случай матката е тонизирана, но маточната шийка не се отваря и раждането не се случва.

Каква е разликата между истинските битки и тренировъчните битки? Обикновено първородните жени задават този въпрос, защото опитни майки знаят, че истинските контракции не могат да бъдат объркани с нищо. Фалшивите контракции се характеризират със случайност и нередности, настъпващи с различна честота и продължителност. Разходките, топъл душ, чаша сок или мляко ще помогнат за облекчаване на маточното напрежение и болка по време на тренировъчните контракции. За да се разпознаят истинските контракции, е необходимо да се вземе предвид увеличаването на тяхната честота, редовността на появата и засилването на болезнените усещания. Ако интервалът между контракциите намалее, те стават по-периодични и интензивни - най-вероятно започва трудова дейност.

Колко време продължава контракцията

Контракциите при първородени жени могат да продължат 6-12 часа. При многороден този процес обикновено отнема 3-5 часа по-малко..

Времето и интервалът на контракциите се определят от етапа на раждането, в който е родилката:

 • Първите контракции, при които маточната шийка се отваря до 6 см, продължават 30-90 секунди. Те обикновено са нередовни. Интервал от 30-40 минути между контракциите се счита за нормален. Когато врата се отвори 2-3 сантиметра, контракциите стават постоянни, а интервалът между тях е 5-8 минути. Отварянето на маточната шийка до 6 см може да отнеме 6-13 часа.
 • Когато шията се отвори повече от шест сантиметра, контракциите стават по-болезнени и интензивни. Те продължават повече от 60 секунди, а интервалът между тях е 3-4 минути. Колкото повече се отваря шийката на матката, толкова по-кратък е интервалът между контракциите и те самите стават по-дълги. Когато шията се отвори до 9 см, контракциите продължават няколко минути, а почивката между тях е 1-1,5 минути. Периодът на разкриване на маточната шийка от 6 до цели 10 см може да продължи 5-6 часа.
 • Пълното разкриване на шията е придружено от контракции с продължителност до 2-3 минути. Интервалът между тях е намален до 60 секунди.

След това към контракциите се добавят опити. В същото време бъдещите родилки изпитват значително облекчение. Контракциите стават интензивни, но практически безболезнени. Интервалът между тях е 3-5 минути. Опитите могат да продължат от 15 минути до няколко часа.

След раждането на плода плацентата напуска, което много майки не забелязват. В същото време контракциите продължават 30-40 минути и стават почти незабележими. През този период маточната кухина трябва да се изчисти от феталния пикочен мехур и плацентата.

Какво да правим, когато започнат контракциите

По-често истинските контракции се случват след лигавичната запушалка, която затваря маточната шийка, предпазвайки я от проникването на патогени. Ето защо, когато се появи кърваво лигавично отделяне, трябва да се обадите на линейка и да отидете в болницата.

Ако се появят родилни болки, бъдещата майка трябва да се успокои и да заеме удобно положение на леглото, стола или фотьойла. В този случай трябва да се записва продължителността и интервалът между контракциите. Ако контракциите са кратки и интервалът между тях е 20-30 минути, все още има време за началото на раждането. Бъдещата майка може да се обади на линейка, да събере необходимите неща и да вземе топъл душ. Невъзможно е да се вземе гореща вана след изхвърлянето на околоплодната течност, тъй като това увеличава вероятността от отлепване на плацентата, развитие на емболия, кървене и инфекциозни усложнения. Необходимо е да отидете в болницата по време на контракции, интервалът между които е 5-8 минути.

Дишане по време на контракции

Правилното дишане по време на контракции и раждане е много важно, тъй като помага за отпускане, облекчаване на болката и осигуряване на адекватно снабдяване на плода с кислород.

На първия етап от раждането, когато контракциите станат постоянни, в края и началото на всяка контракция на матката вдишвайте през носа и издишвайте през устата. На границата на свиването е необходимо да се диша плитко, често и през устата.

Дишането на втория етап от раждането зависи от инструкциите на акушер-гинеколога: жената трябва да натиска или все пак трябва да бъде търпелива (ако маточната шийка все още не е напълно отворена). В такъв случай трябва да се правят опити за задържане, тъй като е възможно подуване на шийката на матката. За да продължите да бутате, трябва да направите няколко кратки вдишвания и едно дълго издишване. След завършване на опитите трябва да дишате равномерно и бавно..

Ако жената трябва да натисне, когато почувства желание да натисне, поемете дълбоко въздух, наведете се напред и задръжте дъха си. След края на опита трябва да се успокоите, да се отпуснете и да се опитате да дишате по-дълбоко и по-равномерно..

Как да улесним контракциите

Освен правилното дишане, има и други начини за облекчаване на родилните болки по време на раждането. Масажът на лумбалната област помага да се постигне добър ефект по време на контракциите. Бавното масажиране на долната гръбна област позволява на жената да се отпусне, като по този начин намалява болката.

Психологическата подготовка на бъдещата родилка е не по-малко важна. Мислите за среща с бебе, положителните емоции също ще помогнат да се справите с неприятните усещания по време на раждането. За да може една жена да не се притеснява и да реагира правилно на случващото се, трябва да разберете как започват пренаталните контракции, как преминават и какви усещания може да изпита. Има специални пренатални курсове, в които бъдещите родилки са подготвени физически и психически за предстоящото раждане. Препоръчително е да посещавате такива класове няколко месеца преди раждането..

Друг начин за облекчаване на контракциите е с епидурална. Не се препоръчва обаче да се разчита само на анестетици, тъй като съществува вероятност от ефекта на лекарствата върху плода и майката..

Контракциите са естествен процес, през който преминава всяка бременна жена. Невъзможно е да се опишат всички усещания по време на контракциите, тъй като те са чисто индивидуални. Във всеки случай не е нужно да се страхувате от болката, която контракциите могат да причинят. Основното нещо е да се настроите физически, психически и да изчакате появата на дългоочакваното бебе.

Видео: Колко лесно е да се прехвърлят контракции? ЕКСПЕРТ казва

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Контракции по време на бременност

Контракции. Само жена, която планира да роди десетото си дете, не мисли за тях по време на бременност. Но бременна жена, която за първи път ще изпита контракции, често задава различни въпроси за това. Всъщност как тя знае какво да прави, когато започнат контракциите, или, например, как да разпознае, че те показват началото на раждането, а не тренират? Не изпадайте в паника (по време на бременност изобщо не ви е необходима), по-добре е да прочетете нашата статия и много въпроси ще бъдат решени.

Какво представляват контракциите?

Родовите болки са неволни контракции на матката, които имат своя собствена честота. Ако една жена има контракции, това означава, че скоро бебето ще се роди. Контракциите се предизвикват от производството на специфични вещества (например простагландини и хормон окситоцин). Всяко свиване винаги има както начало, така и край. Периодът между контракциите е безболезнен. По това време тялото на жената почива и се подготвя за последващата упорита работа. С появата на истински родилни болки, шийката на матката започва да се отваря, която е плътно затворена по време на гестационния период. Отвор от 10-12 см (в диаметър) се нарича пълен. Когато започне периодът на фетална експулсия, към контракциите се добавят опити. Между другото, бременната жена трябва да знае, че контракциите са неконтролируеми родилки и опитите, напротив, могат да забавят или засилят.

Контракции преди раждането: как да разпознаете и какво да правите?

Последният триместър на бременността е най-вълнуващият период за жената. Колкото по-близо е доставката, толкова повече въпроси възникват. Най-важните от тях се отнасят до това как започват контракциите преди раждането, какви усещания възникват по време на това, дали се усеща болка.

Именно този процес се страхува най-много от нежния пол, при който бременността е на първо място. Наистина не бива да се изнервяте от това. При отрицателни емоции болката може да се почувства интензивна. Колкото по-малко мислите за това и страхът от контракции, толкова по-лесно ще бъде раждането..

И има специални техники за намаляване на болката в този естествен процес..

Как да разпознаем контракциите преди раждането?

Жена, носеща бебе под сърцето си, може да бъде подведена от фалшиви (тренировъчни) контракции. Те могат да започнат от 20-та седмица на бременността. Фалшивите контракции преди раждането причиняват лек дискомфорт, но са нередовни, краткотрайни и в повечето случаи практически безболезнени. Топлата баня или ходенето може да помогне за облекчаване на напрежението и дискомфорта на матката. Важно е да запомните, че температурата на банята трябва да бъде между 36 и 38 градуса. Повече за фалшивите контракции →

Истинските контракции са основният предвестник на раждането. Как протичат контракциите преди раждането и какви са те? Всяка жена изпитва контракции по различен начин. Това зависи от физиологичните характеристики на бременната жена и от положението на бебето в корема. Например, някои могат да почувстват лека болка в лумбалната част на гръбначния стълб, която след определен период от време се разпространява в корема и таза, обграждайки жената.

Други отбелязват, че усещането за раждане е сравнимо с дискомфорта, който се появява по време на менструация. Болката се усилва след това. При контракции матката може да изглежда скована. Това може да се проследи добре, ако сложите ръката си върху корема..

Всички горепосочени признаци могат да бъдат характерни за фалшиви контракции на матката. Тогава как да разпознаем реалните контракции преди раждането? Има общи признаци на този естествен процес, чрез които всяка бременна жена може да определи, че скоро ще започне раждането:

 • редовност на появата;
 • постепенно увеличаване на честотата;
 • повишена болка с течение на времето.

Отначало бременната жена може да почувства контракции за дълъг период от време. Болката не е силна. В бъдеще интервалите между контракциите постепенно намаляват, болката от този естествен процес се увеличава..

Въз основа на общите признаци на контракциите преди раждането, има 3 фази на процеса:

 • начален (скрит, скрит);
 • активен;
 • преходен.

Началният етап продължава средно около 7-8 часа. Продължителността на контракцията може да бъде 30-45 секунди, интервалът между тях е около 5 минути. През този период шийката на матката се отваря до 0-3 cm.

По време на активната фаза, която продължава от 3 до 5 часа, контракциите могат да продължат до 60 секунди. Честотата на контракциите по време на раждането е 2-4 минути. Шийката на матката се отваря 3-7 cm.

Преходната фаза (фаза на забавяне) е най-късата. Една жена може да остане в нея за 0,5-1,5 часа. Контракциите стават по-дълги. Сега те продължават 70-90 секунди. Интервалът между контракциите също става по-кратък в сравнение с други фази. След около 0,5-1 минути жената в позицията ще усети контракциите на матката. Вратът на този орган се отваря до 7-10 cm.

Контракциите при второ раждане също са разделени на три фази, но общата продължителност на всяко от тях е по-кратка, отколкото при първо раждане..

Какво да направите, ако контракциите са започнали?

Когато се появят контракции, бременната жена трябва да се успокои, защото суетата не е най-добрият помощник. Препоръчително е да заемете удобна позиция на стол, на стол или на легло и да започнете да записвате интервалите между контракциите и тяхната продължителност. Препоръчително е да запишете всички тези данни. Не е нужно да мислите какво боли повече: контракции или раждане. Страхът ще накара болката да изглежда непоносима.

Ако контракциите не траят дълго и продължителността между тях е голяма (20-30 минути), тогава е твърде рано бебето да се роди. Жената има време да събере необходимите неща, извикайте линейка. По това време с помощта на близките можете да вземете топъл душ. В случай на контракции, интервалите между които са 5-7 минути, вече трябва да отидете в болницата.

Пътуването до медицинско заведение не трябва да се отлага, въпреки факта, че началната фаза на контракциите може да продължи няколко часа. Амниотичната течност може да излезе по-рано и по това време вече е желателно да бъде под наблюдението на акушер-гинеколог. Когато водата се оттича, в никакъв случай не трябва да вземате топла или гореща вана, защото това може да увеличи вероятността от развитие на инфекциозни усложнения, кървене, емболия, отлепване на плацентата.

Как да предизвикате контракции и раждане?

За много жени раждането започва от 37-40 седмици. Има обаче случаи, когато бременността продължава 41, 42 и дори 43 седмици. Представителите на нежния пол в такива ситуации вече започват да се притесняват, да се изнервят, защото наистина искат да видят бебето си по-бързо, но то все още не иска да се роди. Да, и има случаи, когато детето е починало по това време в корема на майката и контракциите не са започнали.

Смъртта на дете може да настъпи поради факта, че плацентата започва да старее. Кислородът и хранителните вещества може вече да не са достатъчни за вашето бебе. Как да се предизвикат контракции и раждане е въпрос, който тревожи бъдещите майки, които носят дете по-дълго от датата на очакваното раждане, което беше изчислено от лекаря.

За да се предотврати появата на негативни последици, може да се предизвика раждане и раждане. Само лекар обаче трябва да вземе това решение. Ако няма патологии и околоплодните води са чисти, тогава няма нужда да стимулирате процеса на раждане. Всичко си има време. Ако се установят някакви отклонения, тогава лекарят със сигурност ще предложи стимулиране на контракциите и раждането. Не бива да го отказвате.

Контракциите могат да бъдат причинени от вас самите. Например те препоръчват да сте по-изправени, да ходите, да се движите, но няма нужда да провокирате появата на умора, стрес, тъй като това няма да е от полза.

Чувството за контракции преди раждането може да възникне от секс. Спермата съдържа простагландини, които подготвят шийката на матката за раждане, като я омекотяват. Сексуалната възбуда, оргазъм тонизират тялото и причиняват маточни контракции.

Можете да предизвикате контракции, като масажирате зърната си. Може да се започне на 37 гестационна седмица. По време на масажа тялото освобождава хормона окситоцин, който може да доведе до свиване на мускулите на матката. Масажът позволява не само да стимулира раждането, но и да подготви кожата на зърната за кърмене на бебето.

Съществуват и народни средства за стимулиране на раждането и труда, но не трябва да ги изпробвате върху себе си. Например, някои чайове и отвари могат да повлияят неблагоприятно на здравето на майката и нейното бебе, тъй като някои билки са противопоказани за бременни жени, тъй като могат да провокират спонтанен аборт.

Как да улесним родилните болки по време на раждането?

Лекарите могат да помогнат на бременната жена да облекчи болката по време на раждането и раждането с лекарства. Не разчитайте обаче на упойка. Има вероятност лекарството да повлияе негативно на майката и нейното бебе. Научете повече за епидуралната анестезия при раждане →

Основният начин за облекчаване на болката е правилното дишане по време на раждането. С негова помощ родилката може да се отпусне. Когато настъпи свиване, се препоръчва да се съсредоточите върху издишването. В този момент си струва да си представим, че болката „напуска“ тялото заедно с въздуха. Породената жена може да „вдига шум“ по време на раждането и раждането. Въздишки, стенания и писъци ще облекчат състоянието. Правилното дишане трябва да се научи предварително и да се упражнява по-често, защото раждането е стресиращо, поради което цялата зле запаметена информация може лесно да бъде забравена..

Родилката може да се отпусне с масаж и простото нежно докосване на любимия човек. Контракциите са началото на раждането. В началото им се препоръчва да се прави бавен масаж на долната част на гърба. Жена по това време може да стои или да седи на стол, облегнат на гърба му с ръце.

Лумбалният масаж на гърба по време на раждане се счита за много ефективен. Това е така, защото сакралният нерв преминава към гръбначния мозък от матката през долната част на гърба. Ако масажирате тази област, тогава болката по време на контракциите ще бъде по-малко усетена. Много е добре, ако съпругът иска да присъства по време на раждането и да помогне на любимата си в този труден момент..

Психологическото отношение е не по-малко важно. Положителните емоции, мисли, че скоро ще бъде възможно да се види бебето, ще помогнат за намаляване на болката. За да реагира правилно на случващото се и да не се притеснява, жената трябва да разбере как протича раждането и какво може да се почувства в този момент.

Не е необходимо да чакате следващото свиване между контракциите. Това време е дадено на жена за почивка. Ако напрегнато чакате следващата контракция, можете бързо да се уморите.

В заключение заслужава да се отбележи, че контракциите са естествен процес. Всички бременни жени преминават през това. Въпросът как започват контракциите преди раждането тревожи много бъдещи майки. Струва си да се отбележи, че е невъзможно точно да се опишат всички усещания, тъй като те са индивидуални. Някой сравнява контракциите с болка по време на менструация, а някой с чревно разстройство.

Във всеки случай не е нужно да се страхувате от тях и болката, която могат да причинят. Всички неприятни усещания ще бъдат забравени след раждането на малко слънце - дългоочаквано бебе.

Проверка на статията: Илона Ганшина,
практикуващ гинеколог

Какво представлява контракцията по време на бременност

Контракциите на мускулите на матката, неволни и неконтролируеми, се наричат ​​контракции. Чувството за контракции може да се появи от 20-та седмица на бременността, да се промени преди раждането, по време на раждането. Последните контракции могат да продължат до няколко дни в следродилния период в отговор на произведения хормон окситоцин, помагащ за свиване на матката. Основната цел на процеса на контракции обаче е изгонването на плода, осъществяването на процеса на раждане. MedAboutMe говори за видовете фалшиви и реални контракции, техните характеристики, методи на стимулация и усещания по време на контракции.

Контракции - определение, понятие

Контракцията е свиване на мускулите на матката, допринасящо за отварянето на шийката на матката и транслационното движение на плода по родовия канал, както и изхвърлянето на плацентата в третия етап на раждането.

Има реални контракции и фалшиви контракции на Бракстън-Хикс, които не са предшественици на раждането, но засягат подготовката на мускулните тъкани.

Значението на контракциите по време на раждане

Трудовите контракции подготвят родовия канал за придвижване на бебето напред. Напрежението на маточните мускули помага да се отвори шийката на матката по време на първия етап на раждането.

През втория период контракциите съпътстват трудовите усилия на родилката, осигурявайки ефективното напредване на детето през родовия канал и най-успешното завършване на процеса на експулсиране.

Трудовите контракции не приключват в момента на раждането на бебето: жената може да усети контракции на матката през третия период, раждането на плацентата, а също и след раждането. Окситоцинът, хормон, произведен от тялото на майката, е отговорен за съкратителната активност на маточните мускули, като помага на матката да се възстанови през първия следродилен период. Последните контракции могат да възникнат спонтанно в продължение на няколко дни и да се засилят при кърмене на бебето, тъй като стимулирането на зърната причинява естествено увеличение на нивото на окситоцин в кръвта. Също така, контракциите след раждането могат да бъдат причинени изкуствено с инжекции на окситоцин, ако свиването на матката не се случи в съответствие с нормите.

Фалшивите контракции, предшестващи периода на раждане, се появяват през втората половина на бременността и се различават по характер и усещане от трудовите контракции по време на раждането.

Видове битки

Има три вида контракции, в зависимост от ефекта им върху тялото на жената, усещанията, честотата и излагането на външни фактори:

 • фалшиви контракции, те също се наричат ​​тренировъчни или контракции на Бракстън-Хикс;
 • контракции преди раждането;
 • контракции по време на раждане в латентния, активен и напрегнат период.

Контракции по време на бременност

По време на бременността бъдещите майки, които очакват първото си дете, могат първоначално да объркат усещанията за контракции и тонуса на гладката мускулатура на матката. Общият принцип на процеса е подобен - напрежение и отпускане на мускулите на стените на матката. При тона обаче няма ритъм на свиване, интервали и самите усещания са доста слабо изразени в сравнение с ефектите от контракциите.

От около 20 седмици бъдещата майка може да усети краткотрайно мускулно напрежение в корема, което се описва като „вкаменяване“. Напрежението на стените на матката и отпускането, което не носи болка, повтаря се няколко пъти и не продължава по-дълго от 90 секунди, се наричат ​​тренировка или фалшиви контракции.

По-ритмичните контракции, продължаващи час или повече, но без да се увеличава продължителността на контракциите, отшумяват при смяна на позата, ходене, прием на лекарства, са предшественици на раждането.

Тези два вида контракции по време на бременност са естествена част от гестационния период. Обикновено ги усеща всяка очакваща жена с повече или по-малка интензивност..

Първите контракции на Бракстън Хикс

Британски лекар Джон Бракстън Хикс описал фалшивите контракции, съпътстващи всяка бременност в края на 19 век. Най-често тези първи контракции се появяват през третия триместър, но могат да започнат от 20-та седмица от гестационния период..

Не всички жени изпитват тези първи тренировъчни контракции, но експертите казват, че те са неразделна част от процеса на раждане на дете. Липсата на субективни усещания при първите контракции не означава грешен ход на бременността, това е индивидуална особеност на жената.

Напрежението на гладката мускулатура на матката предизвиква специално усещане - сякаш коремът се дърпа от плътна тъкан и това състояние се вижда отвън. Плътен, "вкаменен" корем, някои бъдещи майки твърдят, че по време на тренировъчни битки очертанията на детето вътре стават видими.

Контракциите продължават до 90 секунди (най-често не повече от 30 секунди), могат да се появят няколко пъти на час или няколко пъти на ден. 98% от жените отбелязват честотата на първите контракции не повече от 4 на час. Първите контракции обаче се разграничават от реалните по липса на нарастване на интензивността на усещанията, няма намаляване на интервала между контракциите, увеличаване на продължителността на времето за свиване.

Контракциите на Брекстън Хикс сами по себе си носят някакъв дискомфорт, а не болка. В този случай напрежението се изразява в една част на корема: горе, под корема или в слабините, без разпространение на болка в долната част на гърба или горната част на краката.

Появата на първите контракции също може да бъде повлияна от поведението и благосъстоянието на майката и бебето. Например, по-често първите контракции се появяват, ако:

 • жената се движи активно, спортува или има някаква физическа активност;
 • бъдещата майка е притеснена, притеснена, в състояние на стрес;
 • има признаци на дехидратация, режимът на пиене не се спазва;
 • бебето е активно, движи се много, докосвайки стените на матката;
 • пикочният мехур на мама е пълен и матката е под налягане;
 • жената прави секс и / или изпитва възбуда, оргазъм.

При повишена възбудимост първите тренировъчни контракции могат дори да провокират докосване на стомаха или раздвижване на майката. За да намалите броя на фалшивите контракции, трябва да пиете достатъчно, да избягвате дълги часове на изчакване преди уриниране, да се опитате да избегнете стреса и безпокойството.

Фалшиви контракции: значение за тялото

Експертите все още не са установили напълно значението на фалшивите контракции. Основното мнение, прието в научните среди, е, че фалшивите контракции по време на бременност са част от подготовката за раждане, вид обучение за тялото, което ви позволява да промените състоянието на шийката на матката предварително, подпомагайки нейното узряване и да тренирате мускулите на тялото преди предстоящия процес на раждането.

Съществува също така мнение, че фалшивите контракции възникват в отговор на настъпващите хормонални промени и тези контракции не водят до никакви важни последици..

Изцяло е установено, че наличието на фалшиви контракции осигурява по-добър приток на кислород към детето, особено в ситуации, които застрашават феталната хипоксия. Също така, тези нередовни контракции помагат на бебето да заеме оптималната позиция за раждане и да се приближи до родовия канал..

Независимо от значението, заложено от природата, тренировъчните контракции по време на бременност дават възможност да се научите и да се подготвите за раждането, да овладеете и затвърдите дихателното умение при раждането, което помага да се оцелее периодът на реална контракция. Тези умения ще помогнат на бъдещата майка бързо да се ориентира в процеса на раждане и ще помогнат на тялото й да диша правилно и да се отпусне между контракциите..

Контракции преди раждането: предвестници на раждането

Контракциите преди раждането могат да бъдат трудни за разграничаване от действителните контракции, особено за първородните жени. Основните им разлики от реалните контракции са в по-малко болка, както в интензивността на усещанията, така и в участъците на тялото, участващи в процеса, както и в отсъствието на увеличаване на интензивността на контракциите, намаляване на интервала между тях и увеличаване на времето за свиване..

Около две седмици преди раждането, контракциите на Бракстън Хикс могат да станат по-изразени, чести и чувствителни. Това е реакцията на организма към промени в тъканите, производството на вещества, необходими за началото на раждането..

Често бъдещите майки са толкова притеснени от контраста в сравнение с предишните контракции на тренировки, че решават да посетят родилния дом или да се обадят на лекар. Увеличаването на продължителността на контракциите, намаляването на интервалите между контракциите за известно време е естествено за контракциите преди раждането.

За разлика от истинските контракции, такива контракции обикновено спират сами, особено при смяна на положението на тялото, ходене, под топъл душ или при прием на спазмолитични лекарства. Ако обаче жената вярва, че интервалът, болезнеността и други предшественици на раждането означават началото на раждането, по-добре е да се свържете с родилното отделение. Дори ако раждането все още не е започнало, специалистите ще могат да направят оценка на ситуацията и да дадат необходимите съвети. Увереността във вашето здраве и състоянието на бебето има благоприятен ефект върху гестационния процес, а бъдещата майка няма нужда от допълнителен стрес.

Ако тренировъчните контракции са придружени от значителна болка, кървене, необичайни вагинални секрети, диария, независимо от увеличаването на интензивността, интервалите или честотата на контракциите, спешно потърсете медицинска помощ.

"Истински" контракции

Истинските контракции, за разлика от фалшивите, означават началото на процеса на раждане. Мускулните влакна на стената на матката се свиват, съкращават и удебеляват под въздействието на вещества, произведени от организмите на майката и детето. Тези контракции допринасят за отварянето на шийката на матката и напредването на плода до родовия канал.

Истинските контракции, за разлика от фалшивите, означават навлизане в първата фаза на процеса на раждане. Тези контракции са ритмични, интервалът от време между тях намалява. В зависимост от силата на труда, времето между контракциите може да се намали доста бавно или доста бързо. В средната норма, особено по време на първото раждане, между първите реални контракции минават 15-20 минути.

Времето на контракциите се увеличава от няколко секунди до минути и усещанията се увеличават. Обикновено появата на контракция се усеща в мускулите на долната част на гърба, като постепенно покрива коремната стена и се разпространява в слабините и горната част на бедрата.

Болката при контракциите зависи от способността и умението на жената да се отпусне по време на спазма. Стените на матката практически нямат нервни окончания и контракциите на този орган носят дискомфорт. В процеса на битката обаче се включват мускулите на предната коремна стена, гърба, бедрата и напрежението им носи болка. Способността да отпускате мускулите, а не да добавяте нови спазми, причинени от безпокойство, страх, страх от повишена болка към съществуващите контракции, са ключовите точки на успешния труд.

Контракции: как да разберем, че са започнали. Разлики от тренировъчните битки

Много бъдещи майки, които очакват първото си дете, са загрижени за въпроса за реалните контракции: как да разберат, че са започнали и да ги разграничат от тренировъчните?

Има няколко съществени разлики, благодарение на които можете бързо да различите истинските от фалшивите контракции. И така, трудови болки: как да разберем, че са започнали:

 • при фалшиви контракции първоначалното усещане е напрежението на коремните мускули, стените на матката. Родовите болки обикновено започват с болки в долната част на гърба или долната част на корема, наподобяващи силни спазми по време на менструация;
 • тренировъчните контракции са нередовни. Ако измервате интервала между тях, можете да отбележите различна честота: 2, 8, 6, 15 минути. Трудовите болки се отличават с доста точни интервали и постепенно тези интервали между контракциите намаляват;
 • продължителността на боя непрекъснато се увеличава, което също не се случва по време на тренировъчни битки;
 • фалшивите контракции са достатъчно лесни за спиране. Ако при смяна на положението на тялото, ходене, топъл душ, насочен към долната част на гърба, след чаша вода, ходене до тоалетната или прием на спазмолитични лекарства (Папаверин, Но-Шпа), контракциите не спират и техният ритъм остава, това е началото на раждането;
 • по време на родилни болки често излиза лигавица, която предпазва шийката на матката, и околоплодните води могат да се оттичат. Такива признаци обаче могат или да предшестват раждането, преди началото на контракциите, или да отсъстват. Във всеки случай изхвърлянето на лигавицата (вероятно с включване на капиляри и малко количество кръв) е признак за узряване на маточната шийка, а изхвърлянето на вода изисква пътуване до родилния дом, независимо от наличието или липсата на контракции, това е абсолютна причина за медицински контрол и, вероятно, съдействие при доставка.

Какво се разбира под „правилни“ контракции

Правилните контракции се оценяват по тяхната ефективност. В повечето случаи мускулните контракции карат шийката на матката да се отвори и да премести бебето през родовия канал. Въпреки това, в някои случаи, поради физическото и психическото здраве на родилката или нейното емоционално състояние, правилните контракции се заменят от нередовни и / или хаотични мускулни спазми, водещи както до умора и намаляване на физическата сила на майката, така и до продължителен престой в стресово състояние на детето, което може усложнени от фетална хипоксия и изискват медицинска намеса в естествения процес.

За да се научите как да изживявате мускулните контракции по-лесно и да помагате на себе си и на бебето си с „правилни контракции“, трябва предварително да овладеете техниките за дишане и релаксация, да се подготвите психологически, да си направите план и да опаковате нещата. Паниката и страхът отслабват ефективността на контракциите и удължават трудовия процес, увеличавайки болката.

Страхът от раждане се отстранява най-добре чрез посещение на курсове, които подготвят бъдещата майка за процеса на раждане на бебе. Напълно информиран за това какво да очаквате от тялото, как да се справите с неприятните явления, как да се подготвите по-добре за тях и какви упражнения, техники, движения и импровизирани средства помагат в различните етапи на раждането, значително намалява тревожността.

Често страховете на бъдещите майки се основават на недоверие към лекарите и страх да не останат сами в безпомощно състояние. Такива проблеми се решават с помощта на партньорско раждане, но партньорът (съпруг, майка, роднина, приятел или специално поканена акушерка) също трябва да знае за основните етапи на раждането, методите за подпомагане на родилката и да бъде напълно информиран за желанията на жената (използване на спомагателни, стимулиращи лекарства, процедури за майка в процес на раждане и детето след него).

Ако курсовете със специалист и изборът на партньор не помогнаха да се преодолее страхът от раждането, разумно е да се използва помощта на психолог.

„Добър“ бой или „лош“? Слабост на труда

Слабостта в раждането е едно от условията, които възникват по различни причини по време на раждането. Най-често се наблюдава при жени, раждащи за първи път, както и при тези, чието тяло е отслабено от чести раждания или раждане на деца с кратки паузи между бременностите (до 3-4 години).

Болестите на майката също засягат слабостта на труда: ендокринни, метаболитни заболявания, гестоза, затлъстяване, диабет, хипотиреоидизъм, анемия с различна етиология. Дистрофичните и структурни промени в маточните стени поради патологии на развитието, хирургични интервенции, ригидност на шийката на матката, явлението сексуален инфантилизъм (недоразвитие), различни отклонения от нормата в структурата на гениталиите отслабват ефективността на контракциите.

Размерът на плода, особено в комбинация с тесен таз на родилката, неправилно разположение на бебето, плацента превия, многоводие, многоплодна бременност и преждевременно разкъсване на околоплодната течност също могат да окажат значително влияние върху процеса на раждането.

Други причини за намаляване на ефективността на труда включват психични заболявания, психо-емоционално състояние на родилката, прекомерен психически и физически стрес по време на бременност..

Една добра борба, засягаща интензивно целия орган на матката, допринасяйки за отварянето на шийката на матката и напредъка на плода, се отличава с участието на всички мускулни влакна. С отслабването на раждането контракциите се появяват само в страничните, горните или долните части на матката, контракциите отшумяват или изобщо спират. Това състояние е придружено от прекомерна продължителност на раждането, което може да доведе до усложнения на родовия процес, фетална хипоксия, инфекция, оток, некроза на вътрешните органи, травма при детето, следродилен кръвоизлив.

В зависимост от това в кой период на раждането се диагностицира слабост на раждането, за да се върне ефективността на процеса, "добрите" контракции могат да бъдат стимулирани чрез прилагане на лекарства, които увеличават маточните контракции, чрез потапяне на жената в лекарствен сън при липса на противопоказания или да се вземе решение за необходимостта от хирургична интервенция.

Жената може самостоятелно да полага усилия за подобряване на ситуацията. Спокойното поведение, дишането, физическата активност (ходене, използване на гимнастическа топка, смяна на позата, ако е необходимо, легнало положение - избор на позиция отстрани, към която е обърнат гръбът на детето), навременно изпразване на пикочния мехур помагат за отслабване на контракциите.

Здравословен начин на живот по време на бременност, прием на витаминни комплекси през последните седмици от бременността, обогатен с фолиева и аскорбинова киселина, витамин В6, дневен режим, почивка, както физически, така и психологически комфорт.

Слабостта в раждането е състояние, което застрашава здравето на майката и детето. При такава диагноза около 20% от раждането завършва със спешно цезарово сечение; при естествено раждане често има нужда от медицинска помощ по време на напрегнатия период..

Периоди на труд

Раждането е разделено на три основни периода:

 • етапът на дилатация на шийката на матката, подготовка на родовия канал;
 • опити, раждане;
 • етап на раждане на плацентата (плацентата).

Начало на контракциите

Началото на контракциите в раждането означава стадий на дилатация на шийката на матката. Този период се подразделя на латентния етап, който завършва с отваряне на шийката на матката до 4 сантиметра, и на активния. В активния етап шийката на матката се отваря 10-12 см, в зависимост от структурните особености на жената.

Началото на контракциите в активния период се характеризира с повишената им интензивност, честота и промени в усещанията в сравнение с предишния етап. Това се дължи на влиянието на маточните контракции върху шийката на матката: по време на латентния стадий разкриването става със скорост 0,3-0,5 cm на час, през активния период шийката на матката се изглажда и отваря със скорост 1-2 cm на час.

Краят на активния период се забелязва чрез леко намаляване на интензивността на контракциите, което е свързано с навлизането на организма във втория етап на раждането. На този етап може да се отбележи физиологично обоснована слабост на раждането, която не изисква намеса.

Колко продължават контракциите на първия етап от раждането

Колко продължават контракциите през първия период зависи от няколко фактора. Основният е редът на раждане. Продължителността на периода на първия етап на раждането е от 9 до 12 часа за жените, раждащи за първи път, и от 6 до 8 часа от началото на раждането за многоплодни.

По-краткото време на контракциите от първия период се нарича, в зависимост от продължителността му, бързо или бързо раждане. Въпреки предпочитанието на някои жени да съкращават първия период, ускоряването на процеса може да доведе до сериозни наранявания на родовия канал на майката и негативни последици за плода..

Други фактори също оказват влияние върху продължителността на контракциите: здравето на жената, нейното емоционално състояние и готовност за раждане, съотношението на размера на детето и майката, характеристиките на хода на бременността, активността на родилката, приемането на някои лекарства по време на гестационния период и по време на раждането.

Контракции: усещания във фазите на раждането

Ако интервюирате жени, които вече са родили, как са преживели контракции, усещанията могат да бъдат описани по различни начини. Някой чувства контракции като усещане за силни спазми, подобно на болка през първите дни на менструацията, някой отбелязва значителни дърпащи болки в долната част на гърба, горната част на бедрата, епитети "сякаш вълна покрива".

Експерти, които изучават появата на усещания по време на контракции, отбелязват, че обикновено тялото на жената произвежда значително количество естествени ендорфини по време на контракция, усещанията за болка под въздействието на тези природни аналгетици се притъпяват, съзнанието се концентрира върху работата на мускулите, дишането.

С паника, страх от предстояща контракция, усещанията за болка се усилват, силни, добри контракции, които се простират върху цялото тяло на матката и допринасят за ускоряване на процеса, намаляват ефективността и причиняват слабост в раждането.

Раждането е доста активен физически труд, работа по раждането на дете, която изисква значителна отдаденост и усилия. Контракциите, чиито усещания могат да бъдат страшни, е физиологичен процес, който помага на майката и бебето да преминат през момента на раждането с най-малко усилия и трябва да помогнете на тялото и бебето си без страх или опит да спрете тялото.

Време на контракциите

Времето на контракциите зависи от периода на раждането и се измерва както в продължителността на контракцията, така и в интервала между контракциите. Наблюдава се увеличаване и промяна в ритъма на контракциите в латентния, активен, напрегнат и следродилен периоди, както и наличието на маточни контракции в първите дни след раждането, които допринасят за намаляване на тялото на матката, стесняване на шийката на матката и избавяне от натрупаните кръвни съсиреци.

Продължителност на контракциите

Продължителността на контракциите варира от 15 секунди до 1,5-2 минути, в зависимост от етапа на раждането. Първите контракции в раждането в началния етап са доста кратки и почти не болезнени, продължават 15-30 секунди.

Постепенно нарастваща, продължителността на контракциите достига една минута и половина до края на активния период и началото на изгонването на плода. Опитите са ритмични контракции, които транспортират бебето през родовия канал и му помагат да напусне матката. При натискане продължителността на контракцията не съответства на времето на усилието, тъй като по време на един период на напрежение на родилката трябва да преминат 2-3 контракции или опити, допринасящи не само за напредъка на детето, но и задържайки плода да се измести назад.

Интервалът между контракциите

По наличието на достатъчно ясен и определен интервал между контракциите се различават подготвителни, тренировъчни контракции и влизане в раждането. Ако се забележат контракции, интервалът между които е неравномерен: 6, 15, 8 минути, тогава тези контракции не се считат за начало на периода на раждането.

Ако по време на раждането бъдещата майка или специалист регистрира промяна в ритъма на контракцията, интервалът между контракциите стане неравномерен, това показва слабост на раждането.

Контракциите, интервалът между които е стабилен и постепенно намалява, показват началото на раждането. Ако усещанията се засилят, е необходимо да се вземе решение за пътуване до родилния дом или повикване на специалисти. Ако клиниката се намира близо до дома, няма възможни препятствия по пътя (активен трафик, затруднения с транспорта) и бъдещата майка се чувства добре, по време на контракциите трябва да се консултират лекари, интервалът между които е достигнал 7-8 минути. При затруднения на пътя е необходимо да започнете да ходите до родилния дом с интервал от 10-12 минути.

Ако една жена или нейните най-близки роднини имат анамнеза за бързо или бързо раждане, втори труд, усложнения от гестационния период или други фактори, влияещи върху времето за раждане, трябва да се консултират лекари веднага щом се установи стабилен интервал между контракциите..

Интервалът между контракциите постепенно намалява по време на раждането, започвайки от 15-20 минути през първия период и завършвайки с интервал от 1-2 минути на етапа на раждането.

Последният двубой: съкращаване на следродилния период

След втория етап от раждането започва третият, който повечето родилки вече оценяват като следродилен период. На този етап обаче има и контракции, въпреки че силата им намалява, тъй като няма натиск от тялото на детето върху родовия канал и интервалът между тях се увеличава. Появата на бебе помага да се намали концентрацията на вниманието на майката върху нейните чувства и да се фокусира върху новороденото.

На третия етап обаче тялото ще трябва да направи ново раждане, изгонването на плацентата: плацентата с пъпната връв, мембраните на околоплодната течност. Като правило в акушерската практика е обичайно да се помага за раждането на плацентата, тъй като независимото отделяне на плацентата от стените на матката може да причини кървене.

В третия период лекарят изчаква контракцията и внимателно издърпва пъпната връв, като помага на плацентата да се отдели и да излезе напълно от родовия канал. След освобождаването на плацентата раждането се счита за завършено, но последното свиване, което майката ще усети, все още предстои.

Хормонът окситоцин влияе върху контракциите на тялото на матката. Изхвърлянето на плацентата помага да се спре производството на простагландини, вещества, които провокират синтеза на окситоцинови рецептори в стените на матката, но това не се случва веднага.

През първите дни след раждането броят им намалява 7 пъти и по това време, особено при кърмене на бебето, майката може да забележи контракции на матката, последните контракции, които допринасят за намаляване на тялото на матката и стесняване на кръвоносните съдове в стените й. Някои жени, когато прихващат бебето към гърдата, могат да почувстват контракции, много по-малко интензивни в сравнение с периода на раждане, през първите 2-3 дни след раждането на бебето, тъй като лактацията причинява увеличаване на количеството окситоцин в кръвната плазма.

Инжекциите с окситоцин могат да се използват за стимулиране на процеса и по-добро заздравяване на стените на матката, което също допринася за появата на усещания за леки контракции.

Лекарства, предизвикващи свиване

В условия, когато състоянието на жена и дете не предизвиква безпокойство, но има обстоятелства, които принуждават да ускорят раждането или подготовката на родовия канал (например при доносена бременност, забавено съзряване на маточната шийка и др.), Специалистите могат да прибегнат до няколко метода за стимулиране на началото на раждането.

Три фактора играят роля при активирането на процеса на раждане: физическо въздействие, натиск върху шийката на матката на плода и главата на бебето, нивото на простагландини и нивото на окситоцин в кръвта.

По този начин, ако има индикации за стимулиране на раждането, могат да се използват лекарства, които причиняват контракции, помагат за омекотяване на шийката на матката и подготовката на родовия канал, както и амниотомия, отваряне на мембраните на феталния пикочен мехур.

Амниотомията причинява не само увеличаване на налягането на главата на бебето върху шийката на матката, но също така провокира производството на простагландини. Обикновено този метод на стимулация се използва при сплескан врат или по време на раждане, вместо да се използват лекарства, които причиняват контракции..

Методът за предварителна подготовка, който също спомага за ускоряване на раждането, включва препарати от водорасли, съдържащи простагландини. Те се инжектират директно в шийката на матката, засягайки нейното съзряване..

Ако е необходимо да се активира процесът на контракции на гладката мускулатура на матката, се предписват лекарства, които причиняват контракции: окситоцин, заместител на естествения хипофизен хормон или ензапрост. Без медицинска необходимост такива лекарства не могат да се използват и тяхното приложение трябва да се наблюдава от специалисти в клиника..

Популярни вярвания за действия, които инициират раждането и допринасят за началото на раждането

Има много различни обичаи и вярвания относно действия, вещества, продукти, които допринасят за настъпването на раждането. Някои от тях се основават на древни традиции, които не са подкрепени с научни доказателства, други имат физиологична или психологическа основа..

Трябва обаче да се отбележи, че за започване на раждането са необходими добре координирани действия както на майката, така и на детето: както в тялото на майката, така и в хипофизната жлеза на плода, започват да се произвеждат вещества, които допринасят за началото на периода на раждането. Без готовността на двете тела, никакви действия и продукти, които „стартират контракции“, не само няма да помогнат, но и могат да навредят.

Физическите дейности, които насърчават началото на раждането, включват почти всички видове физическа активност, разрешени по време на бременност: ходене, почистване на дома, изкачване на стълби. Експерти, както и опитни акушер-гинеколози от миналото, отбелязват ефективността на движението нагоре с повишен натиск върху маточната гънка (изкачване на хълм, ходене по стълби), както и използването на активност в определени пози: на четири крака, в завои (старият метод за стимулиране раждане чрез почистване на подове в цялата къща).

Почистването на къщата има още два фактора: директната подготовка на стаята за живота на бебето допринася за психологическата подготовка на бъдещата майка, цялата „зестра“ се събира, къщата е чиста, леглото е оправено и най-накрая можете да родите. В допълнение към този момент, наблюдателите отбелязват "гнездовият ефект", желанието на жената да оборудва "гнездото", да почисти стаята, придружено от повишена физическа активност, може да бъде продиктувано от хормонални промени, показващи бързо раждане.

Друг метод, препоръчан както от хората, така и в медицинската среда, е сексът. Ефектът от физическите ласки, докосването на кожата, зърната върху растежа на окситоцин в кръвта се потвърждава от научните изследвания. Самият процес на сексуална възбуда насърчава притока на кръв към областта на слабините, маточните контракции и може също да ускори началото на раждането.

Е, ако сексуалният контакт с незащитен контакт е допустим, тогава сексът с партньор носи друг „бонус“: спермата съдържа простагландини, които имат положителен ефект върху узряването на шийката на матката.

Останалите домашни методи и техники, които започват контракциите, като правило се основават на действието на вещества, които причиняват повишена чревна перисталтика. Въпреки факта, че този процес - повишена перисталтика - може да повлияе на контрактилната активност на матката, употребата на рициново масло, особено в комбинация с алкохолни напитки, е по-вероятно да навреди и да добави дискомфорт.