Новороденото бебе е цяла вселена, която изисква задълбочено проучване. На пръв поглед напълно безпомощното дете не е приспособено за нищо. Но природата се е погрижила за много.

Детското тяло е надарено с редица функции и способности, които му позволяват да премине през трудния родов канал и да се адаптира възможно най-бързо към новата среда. Едно от тези уникални свойства за кърмачета е фонтанелата..

Какво е фонтанела

Фонтанелата е малка част от черепа на бебето, която не е покрита от костна тъкан, но е защитена от слой кожа. Тъй като черепните кости растат заедно, зоната на фонтанела се стяга и тя изчезва.

Видове фонтанели

При раждането на главата има няколко фонтанели. Някои от тях са затворени в утробата.

Фонтанелите се различават по размер и местоположение:

Временните фонтанели (по 2 от страните на главата) често са обрасли вътреутробно. Въпреки това, при деца, родени преждевременно, те могат да продължат от един до три месеца. Така че отворените темпорални фонтанели при едномесечно бебе не са причина за притеснение..

Тилната фонтанела също почти винаги изчезва в утробата. Диаметърът му не надвишава пет милиметра. В някои случаи, подобно на фонтанелите във временните области, може да се излекува малко по-късно. При условие, че всички други показатели на бебето са в рамките на нормата, това състояние на нещата не е патология.

Най-голямата фонтанела (предна, 2: 3 см) е разположена на кръстовището на челната и теменната кости. Поради това се нарича още „мека корона“. Има диамантена форма и се затваря напълно след година-две след раждането..

„Меката корона“ е своеобразен лакмус за педиатрите. По своя размер и интензивност на пулсациите опитен лекар може да определи нивото на развитие на тялото на бебето и дори да постави предварителни диагнози.

Функции на предния фонтанел

Вътрематочната норма на фонтанелите при дете е 6 броя. След раждането повечето бебета имат непокрита само „меката корона“. Преди окончателното си обрастване, предната фонтанела изпълнява функции, важни за тялото..

Помощ при преминаването на родовия канал (гъвкавите черепни кости, които не са се слели до края, сякаш се „лежат“ една върху друга, временно намалявайки диаметъра на главата на бебето и по този начин улеснявайки раждането на детето).

Участие в правилното и хармонично формиране на интензивно растящи черепни кости в ранните години от живота.

Функция за терморегулация на мозъка (например при високи температури фонтанелата играе ролята на един вид „ветрило“ и не позволява на мозъка да се нагрява твърде много).

Омекотяване на черепа в случай на инцидентен удар или падане.

Възможност за провеждане на високо прецизен ултразвук на мозъка на бебето в областта на отворената предна фонтанела.

Период на закриване на Фонтанела

Човешките организми са много сходни помежду си и въпреки това всеки от тях е уникален. Невъзможно е да се стандартизират всички жизнени процеси.

Години на медицинско наблюдение и изследвания показват, че периодът от време, когато фонтанелата прераства при дете, може средно да продължи до 2 години. За някои процесът е по-бърз, за ​​други е по-бавен. И в двата случая, с цел превенция, е показано редовно наблюдение от педиатър и невролог..

Размер на фонтанела

Размерът на "меката корона" се влияе от обмена на фосфор и калций в тялото на бебето. Ако майката, като е била в позиция, се е хранила балансирано, тогава фонтанелата на новороденото ще бъде средно голяма.

Излишъкът от калций и мултивитамини в диетата на бременна жена може да доведе до преждевременно втвърдяване на черепа на бебето (такъв обрат е изпълнен с нараняване при раждането, тъй като втвърдената костна тъкан е негъвкава и губи способността да преминава свободно през родовия канал).

Преглед на Фонтанел

Всички бебета, без изключение, преминават ежемесечни профилактични прегледи. Освен всичко друго, на рецепцията лекарят палпира и измерва „меката корона“. Резултатите трябва да бъдат записани в картата на детето. На тяхна основа лекарят следи динамиката на свръхрастежа на фонтанела.

Ако има предразположение към някакви отклонения, тогава твърде големият или малък, вдлъбнат или изпъкнал фонтанел веднага ще посочи това. Подобна диагностика в началния етап е много важна, тъй като ви позволява да предприемете проактивни мерки и да предотвратите развитието на болестта.

Фонтанелът е повече от нормален

Има няколко причини за увеличения размер на "меката корона":

 • последиците от недоносеността;
 • нараняване при раждане (кръвоизлив);
 • предразположение към рахит поради метаболитни нарушения и липса на калций;
 • анормални малформации на тялото;
 • натрупване на течност в някои от мозъчните области;
 • нарушаване на ендокринната система;
 • всички видове инфекции.

Фонтанелата е по-малка от нормалната

Случва се, че "меката корона" се затяга в рамките на шест месеца от датата на раждане, или, не е затворена, тя, въпреки това, е значително по-малка от общоприетите показатели. Ранният свръхрастеж може да бъде симптом на редки заболявания като краниостеноза (деформация на черепа) или необичайно мозъчно развитие.

Не изпадайте обаче в паника твърде рано. Тежките диагнози са рядкост. Освен това, като правило, те са посочени не само от неформален фонтан, но и от различни заболявания.

При своевременна консултация най-често се установява, че визуалните несъответствия между „меката корона“ и стандартите са просто индивидуални или наследствени характеристики на детското тяло..

Критерии за оценка на "меката корона"

Вариант на нормата за фонтанела за новородено: разположение малко по-ниско или изравняване със съседни тъкани.

На възраст до шест месеца фонтанелът пулсира при дете. Това е неговият отговор на сърдечния ритъм (а сърдечната честота на новороденото е много по-висока от тази на възрастен). Може би в този възрастов период страхът се причинява от липсата на визуална пулсация на „меката корона“.

Изпъкналата фонтанела по време на плач, а понякога и в покой, сигнализира за възможно повишаване на вътречерепното налягане.

Понякога чуваме, че детето има фонтанела. Една от възможните причини за аномалията е дехидратацията на тялото, което е следствие от отравяне. Ако на фона на хлътнала фонтанела бебето има сухи лигавици, рядко уриниране, повръщане, тогава спешно трябва да се обадите на лекар!

Тревогата за това защо фонтанелът на детето не расте дълго време е разбираема. Ако причините са недоносеност, хранене с адаптирано мляко вместо кърма или дефицит на витамин D, тогава проблемът може лесно да бъде отстранен. Ако бавният свръхрастеж е следствие от сериозна диагноза, тогава ще е необходимо подходящо дългосрочно лечение..

Общи препоръки

Въпреки факта, че фонтанелата изглежда много крехка, това не е напълно вярно. Мозъкът е защитен в тази област не само от кожата, но и от специални менинги и съединителни тъкани като мембрани.

И все пак, за да избегнете евентуални проблеми с „меката корона“, трябва да вземете на борда няколко съвета.

 • Необходимо е да се предпази фонтанелата от случайни удари.
 • Препоръчително е да избягвате течения, като поставяте шапка или шапка на главата на бебето.
 • За да се избегнат резки спада на налягането, се препоръчва да се изключи пълното потапяне под вода при плуване.

Едно от често срещаните заблуди е, че фонтанелът не трябва да се пипа. Можете да докоснете, но, разбира се, нежно. Пенирането, шампоането, подстригването по никакъв начин няма да увредят или докоснат структурата на мозъка.

Нежният масаж на скалпа не е противопоказан. Това ще подобри съня на детето, ще помогне на мускулите да се отпуснат..

„Меката корона“ изисква внимание от родители и педиатри. Фокусирайки се върху "поведението" на фонтанелата, можете да добиете представа за благосъстоянието на бебето и, идентифицирайки заболявания на ранен етап, да изберете правилната терапия.

Основното нещо за фонтанелите при новородено и отговорите на неонатолога на често задавани въпроси от родителите

Бебето се роди наскоро. Той изглежда толкова малък и беззащитен. На главата на трохите има специални образувания - фонтанели. Новите родители често се страхуват дори да докоснат главата, да не говорим за разресването и измиването на косата. Освен това има слухове, че е възможно да се нарани мозъкът на трохите при неточно натискане върху фонтана при новородени. Около тази област по главата на дете има много приказки и предразсъдъци. Но дали фонтанелата е толкова лесно ранима при новородени? Вярно ли е, че неговият размер и времето на затваряне играят огромна роля при диагностицирането на сериозни заболявания при дете??

Какво е фонтанела?

Черепът на новороденото е изграден от кости, които са свързани помежду си с конци. Костната тъкан на главата на бебето е тънка, податлива и богата на кръвоносни съдове. Някои области на главата не се вкостяват, те са мембранна тъкан. Те са разположени в кръстовището на няколко кости и се наричат ​​фонтанели..

Колко фонтанели има новородено? Мнозина ще бъдат изненадани да разберат, че се ражда дете с шест фонтанела..

Къде са фонтанелите при новородено?

Голямата фонтанела на новороденото е най-известната фонтанела, разположена в короната между челната и теменната кости. Не получи името си напразно. Размерът му е доста голям и е средно 3 см. Формата на голямата фонтанела е с форма на диамант и при по-внимателно разглеждане можете да видите пулсацията.

Малката фонтанела при новороденото е разположена отзад на голямата в кръстовището на теменната и тилната кости. Тази фонтанела прилича на триъгълник с размер около 5 мм. Често децата се раждат с малка фонтанела, която вече е затворена, в останалата част тя се затваря в рамките на един до два месеца.

Две сдвоени фонтанели могат да бъдат намерени във временните области. Това са клиновидни фонтанели. Друга двойка фонтанели, мастоидна, се намира зад ухото. Всички те се затварят малко след раждането на детето и нямат диагностично значение..

Защо се ражда дете с фонтанели??

Всичко в човешкото тяло не е случайно и детето не е изключение. Тялото на бебето е сложна система, всеки орган има своя уникална функция.

Каква е функцията на фонтанелата при новородени??

 1. Фонтанелата играе важна роля по време на раждането. Благодарение на тази формация главата на бебето е компресирана и по-лесно преминава през родовия канал. Формата на главата на бебе, родено по естествен път, е удължена, долихоцефална. С течение на времето конфигурацията на главата се променя, става нормална, кръгла.
 2. Детето расте бързо, а заедно с това и мозъкът на бебето. Костите на черепа стават по-плътни, увеличават се по размер и фонтанелата обраства. Наличието на фонтанела и конци на черепа създава благоприятни условия за растежа и развитието на мозъка.
 3. Фонтанелата помага на бебето да поддържа нормална телесна температура, участва в терморегулацията. При тежка хипертермия (над 38 градуса по Целзий) фонтанелът помага за охлаждане на мозъка и менингите.
 4. Амортизираща функция. Въпреки че фонтанелата изглежда много ненадеждна и крехка, тя помага да се защити мозъкът, ако бебето падне..

Когато фонтанелата заздравява при новородено?

Ще разберем нормите и времето на затваряне на фонтанелата.

Дати на закриване на фонтанелата

Голяма фонтанела при бебета израства в периода от шест месеца до година и половина.

Половината новородени се раждат с обрасъл малък фонтанел. При други деца фонтанелата зараства в рамките на един до два месеца..

Останалите сдвоени фонтанели рядко се наблюдават при доносено новородено. Ако бебето е родено с странични фонтанели, те прерастват малко след раждането..

Какво влияе върху затварянето на фонтанелите?

Защо някои деца се раждат с пунктирана фонтанела, която скоро прераства напълно, докато при други депресията може да се почувства до 2 години?

 1. Наследствено предразположение. Размерът на фонтанелите, с които е родено бебето, както и времето на свръхрастежа им, зависи преди всичко от генетичните характеристики. След като разговаряте с баби и ги питате за фонтанелите на родителите, можете да предскажете как ще се затвори короната на бебето.
 2. Срокът на бременността, в който е родено детето. Децата, родени преждевременно, изостават от своите доносени връстници във физическото развитие. Приблизително 2-3 години тази разлика се изравнява. Но недоносените бебета имат свои собствени характеристики на развитие. По-специално, по-дълги периоди на затваряне на фонтанелата.
 3. Концентрация на калций и витамин D в тялото на бебето. При недостиг на калций свръхрастежът на фонтанелите може да се забави, а при излишък на елемента депресията изчезва преждевременно. Но диетата на бебето тук играе второстепенна роля, по-често причината е в нарушен метаболизъм.
 4. Прием на лекарства по време на бременност.

Също така има връзка между размера на фонтанелата на новороденото и приема на майката на калций и мултивитамини, храненето на жената.

Но наследственото предразположение играе основна роля в размера на фонтанела при раждането..

Фонтанелата не прераства навреме, струва ли си да се притеснявате?

На този въпрос отговаря д-р Комаровски.

Затварянето на фонтанелите става по различни начини. Някои бебета се раждат с много малки фонтанели. В други големи фонтанели могат да растат само за две години. И двете ситуации се считат за нормални, ако детето се чувства и се развива нормално. Няма значение кога фонтанелата се затваря при новородени.

Размерът на фонтанелата може да показва развитието на болестта. Но няма патология, която да се прояви само чрез промяна в размера на фонтанелата. Педиатърът оценява здравето на детето и размера на фонтанела при всеки рутинен преглед.

Кога да се притеснявате?

При някои заболявания при новородени затварянето на фонтанелата може да е късно.

 1. Рахит. В допълнение към бавното затваряне на фонтанелата, рахитът се проявява със забавяне във физическото развитие, промени в мускулно-скелетната и сърдечно-съдовата системи и намаляване на имунитета. Заболяването е по-често при деца, родени преждевременно, които не са получавали витамин D като профилактика. При доносеното бебе, с редовни разходки и правилно хранене, рискът от развитие на рахит е минимален..
 2. Вроден хипотиреоидизъм. Това е вродено разстройство, при което щитовидната жлеза не функционира правилно. В допълнение към промяната на времето на затваряне на фонтанелата, с хипотиреоидизъм, летаргия, сънливост, постоянен запек, аномалии в психическото и физическото развитие на детето.
 3. Ахондроплазия. Проявява се с груби нарушения на развитието на костната тъкан, нанизъм, бавни темпове на затваряне на фонтанелите.
 4. Синдром на Даун. Болест, свързана с хромозомни аномалии. Със синдрома на Даун децата имат характерен външен вид, увреждания в развитието.

Какво може да означава ранно затваряне на фонтанелата?

В повечето случаи няма значение кога фонтанелата при бебето е обрасла. Това по никакъв начин не засяга развитието на мозъка и интелигентността. Но има ситуации, свързани с нарушение на метаболизма на калция, метаболизма, при който фонтанелата се затваря твърде бързо.

Други заболявания, като краниосиностоза, аномалии в развитието на мозъка, са много редки, имат тежък ход и характерни признаци. Ако детето се чувства добре, развива се според календара, скоростта на затваряне на фонтанела няма значение.

Промени във Фонтанел

Изпъкнала фонтанела при новородено

Най-често изпъкналият фонтанел придружава менингит, енцефалит, вътречерепен кръвоизлив. Всички тези заболявания се характеризират с високо вътречерепно налягане, поради което се получава издуване на фонтанела.

Тревожни симптоми, които в комбинация с изпъкнала фонтанела застрашават живота на детето:

 • висока температура, която трудно се слиза и скоро отново се повишава;
 • гадене и повръщане при дете;
 • силен плач, раздразнителност или, обратно, летаргия, сънливост на бебето;
 • конвулсии, загуба на съзнание;
 • ако фонтанелата е започнала да се подува след падането на трохите, нараняване;
 • появата на страбизъм, очни симптоми.

Потънала фонтанела

Ако меката корона е потънала, това е симптом на дехидратация на бебето. Фонтанелата се променя, пада под костите на черепа и показва остра липса на течност в бебето. При многократно повръщане, диария, висока температура има значителна загуба на течност. Дехидратацията засяга цялото тяло. Кожата става суха, възможно е образуването на пукнатини по устните, нарушение на благосъстоянието на детето.

Какво трябва да знаят родителите за фонтанелата? ЧЗВ

 1. Фонтанелът на детето е много голям. Рахит ли е? Размерът на фонтанелата с рахит може изобщо да не се промени. Възможно е да се промени формата на главата, да се увеличат челните и теменните туберкули, да се омекотят краищата на фонтанела. При рахит краищата на фонтанелата стават гъвкави, гъвкави, но размерът остава същият.
 2. С малка фонтанела не може да се предписва витамин D, дори ако е диагностициран рахит? В допълнение към външните признаци на рахит, за диагнозата трябва да има лабораторно потвърждение. При рахит нивото на алкална фосфатаза, нивото на калций в кръвта и в урината се променят. При рентгенови лъчи на китките и дългите кости се виждат признаци на рахит. При потвърден рахит се предписват витамин D и калций, а размерът на фонтанелите няма значение. Лекарствата, подбрани в правилните дозировки, не ускоряват затварянето на фонтанелата.
 3. Дългосрочното свръхрастеж на фонтанелата може да показва хидроцефалия при дете? Хидроцефалия (хидроцефален синдром) се появява, когато количеството течност (CSF) в мозъка се увеличи. Това води до повишаване на вътречерепното налягане и промяна в благосъстоянието на детето. Той става неспокоен, капризен, сънят е нарушен. Когато изследват бебе, лекарите обръщат внимание на развитието на детето, мускулния тонус, увеличаването на обиколката на главата и състоянието на фонтанелата. Увеличаването на обиколката на главата в комбинация с увеличаване на размера на фонтанелата и промяна в състоянието на детето може да показва развитието на болестта..
 4. Ако фонтанелата се затвори твърде бързо, мозъкът на бебето ще спре ли да расте? Растежът на главата се случва не само поради фонтанелите, но и конци, уголемяване и уплътняване на костите на черепа. Дори фонтанелите да са напълно затворени, главата продължава да расте..
 5. Може ли мозъкът на вашето бебе да бъде повреден чрез докосване на фонтанелата? Можете спокойно да докосвате, целувате, разресвате главата на детето, това няма да донесе неприятни последици. Мозъкът е безопасно скрит под мембраните и околните тъкани.
 6. Как да се грижим за фонтанелата? Тази област не изисква специални грижи. Както и за останалата част от кожата на бебето, и за скалпа ви трябва да се грижите. След измиване със специален бебешки шампоан, попийте водата с кърпа. Не търкайте главата, попиването е достатъчно.
 7. Трябва ли да приемам витамин D, ако фонтанелата прераства бързо или бавно? Въпросът за целесъобразността на предписването на витамин D се решава индивидуално във всеки отделен случай. Много фактори влияят върху това, включително регионът на пребиваване на детето, сезоните, продължителността на разходките.

Основната задача на родителите е да се грижат за правилното хранене на бебето, редовните разходки и правилните грижи. Оценката за състоянието на фонтанелата оставете на специалиста. При всеки рутинен преглед лекарят се нуждае само от няколко секунди, за да премине над главата и да оцени фонтанелата.

Параметри, по които се оценява състоянието на фонтанелата при преглед от лекар

 • отворени или затворени фонтанели на детето, независимо дали отговаря на възрастта на бебето;
 • колко фонтанели са били по време на раждането и броят им в момента;
 • как са се променили фонтанелите, колко бързо те намаляват, дали формата на фонтанелите се е променила;
 • какви са ръбовете на фонтанелата на допир. Обикновено краищата трябва да са еластични, а омекотяването е признак за липса на калций и витамин D;
 • как се отнася фонтанелата към околните тъкани? Мудна, хлътнала или напрегната, изпъкнала пружина винаги е признак на патология.

Да обобщим

Фонтанелите са анатомични образувания от тъканна тъкан, разположени на главата на бебето. Поради наличието на фонтанели, главата може свободно да премине през родовия канал, променяйки своята форма (конфигурация).

Размерът и времето на свръхрастежа на фонтанелите помагат на педиатрите да подозират промени в здравословното състояние на бебето. Но дори опитен специалист не може да диагностицира само по размера на фонтанелата, тъй като всяко заболяване има редица други важни симптоми.

Младите родители имат много въпроси и притеснения около фонтанелите. Най-често митовете за фонтанелата нямат никаква основа и бързо се развенчават от педиатър. За хармоничното развитие на бебето са важни редовните разходки и рационалното хранене, любовта и грижите на майките и бащите.

Всичко за фонтанелите при деца


Всичко за фонтанелите при деца

03 март 2010 10:07

Каква трябва да бъде фонтанелата при новородено бебе? Кога трябва да се затвори фонтанелата? Какво означава фонтанела твърде голяма или твърде малка? Какво да направите, ако фонтанелата се затваря твърде рано или твърде късно?

Фонтанелите са празни пространства между костите на черепа, покрити със здрава мембрана. Новороденото бебе има шест фонтанели. Четири от тях се затварят през първите дни от живота на детето, петият през втория месец от живота, а шестият, най-големият (преден), се затваря в периода от 3 до 24 месеца или повече. Много често фонтанелите и скоростта на затварянето им предизвикват голяма загриженост у родителите. В тази статия ще обсъдим основните аспекти на развитието на изворите: техния брой, форма, размер в зависимост от възрастта на детето, скоростта и границите на затваряне, както и какво трябва да се направи в случай на твърде ранно или късно затваряне на фонтанелата, нейното прибиране или изпъкналост..

Какво представляват фонтанелите и от какво са направени?

Черепът на новородено бебе се състои от голям брой отделни и бързо растящи кости. Плоските кости на черепа растат в центъра и около краищата. На мястото на срещане на двете кости на черепа се образува шев. Там, където се срещат три или повече кости на черепа, се образува многоъгълна процеп. Такива празнини, покрити със здрава съединителна тъкан, обикновено се наричат ​​фонтанели..
Основата на фонтанелата е изключително здрава съединителна тъкан, която постепенно се вкостява по краищата, което води до постепенно намаляване на размера на фонтанелата и пълното й затваряне.

Новородените бебета имат 6 фонтанела: преден (най-голям) заден (втори по големина), два мастоидни и два клиновидни.
При повечето бебета, родени навреме, се виждат само първите два фонтана - останалите четири или се затварят много бързо след раждането, или са толкова малки, че са много трудни за забелязване.

Растеж на черепа и ролята на фонтанелите в живота на детето

В съзнанието на повечето хора фонтанелите са единственото възможно пространство за растеж на черепа и затварянето на фонтанелата е свързано с края на растежа на черепа. Всъщност това не е така. Костите на черепа, както бе споменато по-горе, растат в центъра и по краищата. Фонтанелите (главно отпред и отзад) заемат само малка дължина на границата между съседните кости и следователно не са от голямо значение за растежа на черепа. Конците играят основна роля в растежа на костите на черепа, които за разлика от фонтанелите остават отворени до 20 години.

Развитието на черепните кости е строго зависимо от скоростта на развитие на мозъка. Най-бързият растеж на мозъка и следователно костите на черепа се наблюдава през първите две години от живота на детето.

Основната роля на фонтанелите е да осигурят еластичността на черепа на бебето по време на раждането и през първите години от живота. В действителност, благодарение на фонтанелите, костите на черепа на новороденото бебе остават много подвижни и размерът на черепа на бебето лесно се адаптира към размера на малкия таз на майката по време на раждането. Главата на новородено дете е донякъде сплескана от двете страни и удължена в предно-задната посока. Благодарение на фонтанелите, тази идеална форма на главата се формира по време на процеса на раждане. Също така, благодарение на еластичността на фонтанелите, формата на главата на бебето придобива нормален вид няколко дни след раждането..
През първите две години от живота детето пада и си блъска главата повече, отколкото през останалата част от живота си. Благодарение на голямата отворена фонтанела по време на удара, остава възможността за еластична деформация на черепа, която потиска цялата кинетична енергия на удара и предпазва детето от сериозни наранявания.

Какви трябва да бъдат нормалните фонтанели??

Обикновено при раждането и по време на последващи прегледи се оценява състоянието на две фонтанели: задната (малка) и предната (голямата).

Размерът на фонтанела се изчислява по специална формула:

(надлъжен диаметър на фонтанела + напречен диаметър на фонтанела) / 2

При повечето новородени размерът на задния фонтанел не надвишава 0,5-0,7 см. Задната фонтанела обикновено се затваря през втория месец от живота на детето.

Големият (преден фонтанел) обикновено се вижда ясно и винаги представлява голям интерес. Съществуват много заблуди, свързани с „нормалния размер“ и „времето на затваряне“ на голямата фонтанела, които често плашат неопитните родители.

Ето някои от тях:

- При раждането размерът на големия фонтанел е еднакъв за всички деца.
- Всъщност нормалният размер на голямата фонтанела варира значително. Границите на нормата на голям фонтан при новородени деца са 0,6 и 3,6 см. (Средният размер е 2,1 см, вижте формулата по-горе).

- След раждането размерът на фонтанелата трябва само да намалява, а увеличаването на фонтанелата е признак на заболяване.
-Всъщност, поради бързото развитие на мозъка, размерът на голямата фонтанела се увеличава леко през първите месеци от живота на детето..

-Има ограничение във времето, когато голямата фонтанела трябва да се затвори.
-Всъщност моментът на затваряне на голямата фонтанела също е индивидуален, както и другите параметри на развитието на детето (начало на ходене, никнене на зъби, начало на съгласувана реч).
Наблюденията на здрави деца показват, че в 1% от случаите голямата фонтанела се затваря на три месеца, след година голямата фонтанела се затваря при около 40% от децата, а при две години при над 95% от децата. Обикновено при момчетата голямата фонтанела се затваря малко по-бързо, отколкото при момичетата..

-Колкото по-малка е фонтанелата при раждането, толкова по-бързо ще се затвори..
-Всъщност няма пряко пропорционална връзка между първоначалния размер на фонтанелата и близостта на момента на нейното затваряне..

-Пълното затваряне на пружината означава пълно спиране на растежа на черепа и води до повишаване на вътречерепното налягане
-Както бе споменато по-горе, костите на черепа растат главно поради увеличаването на централната им част и разширяването на ръбовете в областта на конците. С изключение на метопичния шев (шев в средата на челото), който се затваря на около двегодишна възраст, всички останали конци остават отворени през следващите 18-20 години, което прави възможно нарастването на черепа до размера на възрастен.

-Скоростта на затваряне на фонтанела зависи от приема на калций и витамин D в тялото на детето.
-Калцият и витамин D могат да повлияят на скоростта на затваряне на фонтанелата само ако липсват (в този случай фонтанелата се затваря по-бавно).
Много често родителите и местните лекари, които наблюдават децата им, се притесняват от „бързото затваряне“ на фонтанелата и поради това отменят профилактиката на витамин D при рахит и превключват детето на диета с ниско съдържание на калций. Като се има предвид, че нормалното време на затваряне на фонтанела варира от 3 до 24 месеца или повече, тогава не може да става дума за някакво "бързо" затваряне на фонтанела в повечето случаи. В същото време реалната заплаха за здравето на детето не е затварянето на фонтанелата, а прекратяването на превантивната употреба на витамин D.

Появата на голяма фонтанела при здраво дете

Външно голяма фонтанела при здраво дете изглежда като пулсираща диамантена, леко хлътнала или леко изпъкнала област на скалпа.
Повечето неопитни родители се страхуват да докоснат фонтанелата и със затаен дъх гледат как лекарят смело го усеща с пръсти. Всъщност голямата фонтанела е много по-силна, отколкото изглежда и внимателното й палпиране не може да навреди на детето..

Какви промени в размера или външния вид на фонтанела говорят за заболяването?

Обикновено при изследване на дете се определя размерът на големия фонтанел, връзката им с възрастта и общото развитие на детето, както и външните характеристики на фонтанела.

Което означава твърде голяма фонтанела или бавна (късно затваряща) фонтанела

Голямата фонтанела или нейното бавно (късно затваряне) може да е признак за следните заболявания:

Фонтанелата е твърде голяма или бавна (късно затваряне)

Защото

Други признаци на заболяване

Какво трябва да се направи?

Рахитът е една от най-честите причини за бавно затваряне на фонтанелата..

Най-често рахитът се развива при недоносени бебета, които не получават превантивно лечение с витамин D и които са твърде рядко на слънце.

При дете с рахит краищата на голямата фонтанела са гъвкави, тилът е сплескан, от двете страни на гръдната кост се образуват характерни костни удебеления. Прочетете повече за симптомите на рахит в раздела Рахит.

Ако подозирате рахит, детето трябва да се покаже на педиатър. Ако диагнозата бъде потвърдена, лечението с препарати от витамин D трябва да започне възможно най-скоро..

Вроденият хипотиреоидизъм е доста рядко заболяване, при което се наблюдава намаляване на функцията на щитовидната жлеза. Тъй като хормоните на щитовидната жлеза са от решаващо значение за растежа на скелета, един от най-ранните признаци на вроден хипотиреоидизъм може да бъде бавното затваряне на фонтанелата..

Други симптоми на вроден хипотиреоидизъм могат да включват хроничен запек, летаргия, сънливост при детето, лош апетит и оток..

За повече информация относно вродения хипотиреоидизъм и неговото лечение вж. Хипотиреоидизъм.

Ако подозирате вроден хипотиреоидизъм, детето трябва да се покаже на педиатър и да се тества, за да се определи концентрацията на тиреоидни хормони (Т4) и хипоталамус (TSH) в кръвта. Ако диагнозата се потвърди, на детето се предписва заместителна терапия с тиреоиден хормон..

Това е рядко вродено костно заболяване, характеризиращо се с нарушен скелетен растеж, значително скъсяване на крайниците и в резултат на това нанизъм.

При новородени с ахондродисплазия, като правило, в допълнение към бавно затварящата се или голяма фонтанела се забелязват къси ръце и крака, широка глава и силно изпъкнало чело.

Понастоящем няма ефективно лечение на ахондродисплазия.

Синдромът на Даун е едно от най-често срещаните хромозомни заболявания, при които има различни аномалии в психическото и физическото развитие на детето..

Обикновено диагнозата на синдрома на Даун се установява веднага след раждането на дете чрез редица характерни признаци, в допълнение към голям фонтан: един напречен съединител в дланта на ръката, характерен израз на лицето, къса шия и т.н..

Ако подозирате синдром на Даун, детето трябва да се покаже на педиатър. Диагнозата на синдрома на Даун се потвърждава чрез кариотипиране (определяне на броя и структурата на човешките хромозоми).

Децата със синдром на Даун се нуждаят от специални грижи и лечение.

В по-редки случаи бавното затваряне на фонтанелата или големият й размер са причинени от някои други вродени заболявания на скелета..

Диагнозата на тези заболявания може да бъде поставена само след подробен преглед на детето в специализирани педиатрични центрове..

Фонтанелата е твърде малка или фонтанелата се затваря твърде бързо

Ранното затваряне на фонтанелата се казва само когато голямата фонтанела се затваря преди три месеца, но дори в този случай изобщо не е необходимо детето да е болно. При оценка на състоянието на фонтанелата е важно да се вземат предвид не само нейните размери, свързани с възрастта на детето, но и общата обиколка на главата на детето. Ако фонтанелата е твърде малка или когато се затваря преди 3 месеца, но с нормална обиколка на главата, детето трябва да се счита за здраво.
Най-честите причини за ранно затваряне на фонтанелата са следните заболявания

Ранно затваряне на фонтанела

Защото

Други признаци на заболяване

Какво трябва да се направи?

Рядко заболяване на костната система, което се характеризира с ранно затваряне на конците на черепа, малка обиколка на черепа, повишено вътречерепно налягане, увреждане на слуха, страбизъм и нарушен растеж на останалата част от скелета. Краниосиностозата може да бъде вродена или да възникне на фона на рахит, повишена функция на щитовидната или паращитовидните жлези.

Краниосиностозата се диагностицира в специализирани педиатрични клиники.

Лечението на краниосиностоза е предимно хирургично.

Аномалии в развитието на мозъка

Много рядко причината за твърде ранното развитие на извор е аномалия в развитието на мозъка..

Диагностиката на това заболяване се извършва от специалисти в областта на невропедиатрията. Лечението зависи от вида и тежестта на аномалията.

Какво означава изпъкнала (подута) или хлътнала фонтанела??

Фонтанелата на здраво дете трябва да бъде само малко над или под нивото на околните черепни кости и да пулсира забележимо.
Промените във външния вид на фонтанелата (потънала или, напротив, изпъкнала) фонтанела могат да показват редица заболявания.

Какво означава потънал фонтанел??

Най-често се наблюдава отдръпване на фонтанелата поради дехидратация на детето на фона на треска, диария, повтарящо се повръщане. Ако се установи хлътнала фонтанела, на детето трябва да се дават много течности и да се потърси лекар за лечение на заболяването, което е причинило дехидратация.

Какво означава изпъкнала фонтанела??

Най-често изпъкнала фонтанела се наблюдава на фона на заболявания, придружени от повишаване на вътречерепното налягане: менингит, енцефалит, тумори, вътречерепно кървене, повишено вътречерепно налягане по друга причина.
Ако изпъкналият фонтанел се комбинира с един или повече от следните симптоми, трябва да се обадите на лекар възможно най-скоро:

 • Силна температура
 • Изпъкналата фонтанела се появи след нараняване на главата, падане на дете
 • Повръщане
 • Сънливост или прекомерна раздразнителност при дете
 • Страбизъм
 • Конвулсии или епилептични припадъци
 • Загуба на съзнание
 • Изпъкнала фонтанела за дълго време без други симптоми

Правилна грижа за фонтанелата

Фонтанелът на детето не се нуждае от специални грижи или защита. Зоната на фонтана може безопасно да се измие, докато се къпе детето

, и след това попийте (не търкайте) с кърпа.

Фонтанелата при бебе: отговори на въпросите на родителите

Младите родители задават на лекаря много въпроси за своите малки. Особено често възникват въпроси за това защо децата се нуждаят от фонтанели на главата, какъв размер трябва да бъдат и кога трябва да се затворят. Майчинството помоли педиатър Алена Парецкая да отговори на най-честите въпроси за фонтанелите.

Какво представляват фонтанелите?

Фонтанелите се наричат ​​специални съединителнотъканни мембрани в областта на главата, които се образуват на кръстовището на костите на черепа. За разлика от главата на възрастен, която представлява единична кост в областта на мозъчната част на черепа, при новородените костите са отделени една от друга, те са свързани помежду си с подвижни шевове, в ставите на които се образуват фонтанели.

В областта на тези фонтанели мозъкът на детето е покрит само от самите мембрани на мозъка, както и мембрани от съединителната тъкан и отгоре от кожата. Обикновено по време на раждането детето има две фонтанели - предна или голяма фонтанела в областта на короната, която има формата на диамант, както и задна или малка фонтанела, с триъгълна форма, в задната част на главата, която се затваря през първия месец, а понякога дори в утробата.

При недоносени бебета тези фонтанели за раждане могат да бъдат големи, а в храмовете може да има и странични фонтанели. Те, заедно с малкия фонтан, трябва бързо да се затворят след раждането, но големият фонтанел ще се затвори много по-късно, на определена възраст. Регионът на предната фонтанела образува ставите на париеталните кости и челните кости, задният регион - костите на короната и тилната кост.

Какви са функциите на фонтанелите при децата??

Първоначалната и основна функция на фонтанелите е да им помага в процеса на раждане на бебе. Когато бебето е готово за раждане и началото на раждането, в процеса на отваряне на шийката на матката, главата се конфигурира - бебето първо преминава през родовия канал на майчината глава. В същото време костите на черепа, поради шевовете и фонтанелите, се припокриват леко, което придава на главата малко по-малък размер и обем, позволявайки й да премине през родовия канал гладко и без наранявания. При раждането на дете главата му може да не е изцяло плоска, леко удължена напред и нагоре и с яйцевидна форма. Ако нямаше роднички и конци, тогава щеше да има по-голяма вероятност от наранявания както на главата на плода, така и на родовия канал на майката..

След раждането на бебето зоната на фонтанела позволява на главата на бебето да нараства в обем, докато шевовете постепенно растат заедно. Също така фонтанелата действа като естествен амортисьор, тъй като децата понякога могат да удрят с главата си, а поради фонтанелата ударите омекват и течността вътре в главата може да се движи по-свободно. Освен това, поради активната работа на мозъка и повишения метаболизъм в него, мозъкът може да се нагрее доста. И тъй като терморегулацията при бебета е несъвършена, фонтанелата служи като един вид „прозорец“ за изтичане на излишната топлина.

Благодарение на наличието на фонтанелата, съвременните лекари имат възможност да изследват мозъка на детето, като използват ултразвук през него, тъй като ултразвуковите лъчи не проникват през костната тъкан и те проникват доста лесно през съединителнотъканната мембрана. Такова изследване на мозъка чрез фонтанелата се нарича невросонография (NSG или ултразвук на мозъка).

Какво определя размера на фонтанелата при раждането?

На първо място, размерът на фонтанелата зависи от нивото на метаболизма на калция и фосфора в тялото на бебето. И това ниво до голяма степен се определя от това как бременната жена се е хранила, докато е носила бебето. Ако тя е приемала големи количества мултивитамини, докато диетата й е съдържала много млечни продукти и вещества, съдържащи калций, фонтанелите на детето ще бъдат малки по рождение, костите ще са доста плътни, конците и фонтанелите бързо ще се затворят. Ето защо трябва стриктно да следвате препоръките на лекаря, когато приемате мултивитамини и минерални комплекси, не злоупотребявайте с храни с калций, тъй като това засяга както плода, така и стареенето на плацентата. Веднага след раждането е трудно да се прецени размерът на фонтанела, тъй като костите на черепа все още не са заели правилните си места, но след няколко седмици всичко ще стане по-ясно.

С излишък на калций и ранно вкостяване на костите на черепа преди раждането, костите и конците стават упорити и тогава главата ще бъде по-трудна за преминаване през родовия канал. Това може да доведе до образуване на кефалогематоми (кръвоизлив под надкостницата), вътремозъчен кръвоизлив и травма.

Естествено, размерът на фонтанелата зависи от срока на доставка. Ако бебето е доносено, фонтанелът ще бъде по-малък от този на недоносените и незрелите бебета. С недоносеността костите на черепа все още не са напълно осифицирани и между тях може да има големи пролуки в областта на шева и съответно размерът на фонтанелите също ще бъде по-голям. Динамиката на затваряне на фонтанела при такива деца ще има своя собствена.

Какъв размер трябва да бъде фонтанелата? Ако е повече или по-малко от нормата, какво означава и какво да правя?

Размерът на фонтанелата при децата зависи от възрастта и характеристиките на метаболизма, наличието или отсъствието на някакви неврологични или метаболитни заболявания (рахит, хидроцефалия, хипотрофия и др.). Ако говорим за здрави и нормално развиващи се бебета, размерът им на фонтанела има определена динамика на затваряне по възраст.

Средно при раждането дължината на фонтанела е приблизително 250-320 мм и поради подравняването на главата след раждането, тя може леко да се увеличи през първите седмици от живота. При здрави доносени бебета през този период размерът на фонтанелите може да се увеличи и след това постепенно да намалее, поради което е важно да се определи абсолютният им размер - дължината на фонтанелата не трябва да надвишава 3,2 cm.

Размерът на фонтанелата може да бъде по-голям от нормалния в случай на недоносеност, или в резултат на проблеми с осификацията на черепа, или в резултат на вродена или придобита хидроцефалия.

Ако при раждането има пълно затваряне на страничните и задните фонтанели, докато голямата фонтанела е с много малки размери, има съмнение за микроцефалия. Такива състояния изискват задълбочен преглед от невролог и допълнителни изследвания..

С бързо и прогресивно увеличаване на размера на фонтанелите с разминаване на шевовете на черепа, трябва незабавно да се консултирате с невролог, това е признак на повишено вътречерепно налягане и натрупване на течност в главата. При лезии на нервната система фонтанелите и конците могат да се затворят патологично бързо - това също изисква консултация с лекар.

При деца с органични мозъчни лезии размерът на фонтанела намалява на фона на много малко увеличение на обиколката на главата (или липсата му), което не дава място за мозъчен растеж. При хидроцефалията картината ще бъде обратната.

На каква възраст обикновено трябва да се затваря голямата фонтанела?

В периода от един до три месеца страничните и малките фонтанели трябва да се затворят, а размерът на големия фонтанел не трябва да надвишава 240-220 mm.

В периода от три до шест месеца размерът на голямата фонтанела намалява до 210-180 mm, като същевременно е важно да се разгледа и нарастването на обиколката на главата.

В периода от шест до девет месеца фонтанелата също намалява по размер до 160-140 mm, а на възраст от 9 до 12 месеца достига размер от 100-120 mm.

Обикновено големият фонтанел се затваря напълно на възраст от 12 до 18 месеца, за някои бебета (недоносени бебета, с рахит или проблеми с развитието), затварянето с 20-22 месеца е приемливо. Това до голяма степен зависи от индивидуалния темп на развитие..

Ако фонтанелата се затвори твърде рано, това е лошо.?

В редки случаи има възможности за затваряне на голямата фонтанела до шестмесечна възраст, след което се препоръчват консултации с детски невролог, за да се изключат краниостенозата и микроцефалията. Тези патологии пречат на нормалния растеж на мозъка и неговото развитие, което ще повлияе на умствените способности..

Понякога фонтанелата се затваря в рамките на 7-10 месеца, при нормалното развитие на децата това не е патология. Ако месечният ръст в обиколката на главата не страда, тогава нищо не пречи на развитието и растежа на мозъка и детето се развива по възраст.

Какво да правите, ако детето е на година и половина, а фонтанелата по никакъв начин не прераства?

Ако фонтанелата не се затвори добре след година, струва си да покажете детето на педиатър и да изключите от него рахит - заболяване, свързано с дефицит на витамин D и нарушение на вкостяването на скелета. Обикновено при правилно лечение всичко изчезва бързо..

Какво определя времето за затваряне на фонтанелите?

Често можете да чуете, че ранното затваряне на фонтанелата може да повлияе негативно на състоянието и развитието на детето, но това е вярно само отчасти. Ако това са индивидуални характеристики и размерът на главата в същото време се увеличава според възрастта, тогава всичко е наред. Но ако бързото затваряне на фонтанелата е придружено от забавяне на растежа на обиколката на главата, тогава затварянето на фонтанелата ще повлияе на растежа на мозъка, ограничавайки количеството свободно пространство вътре в черепа..

Ако фонтанелата се затвори късно, това ще означава ли недостиг на калций??

Това също е вярно само отчасти. Късното затваряне на фонтанела може да е индивидуална характеристика или може да е признак на недостиг на витамин D в организма, който помага за усвояването на калция от костната тъкан. Недостигът на витамин D води до развитие на рахит, а след това, освен фонтанелите, ще има нарушение на образуването на цялата костна тъкан с нарушения в структурата на ребрата, костите, зъбите, както и тревожност на детето, изпотяване, плешивост на врата и лош сън.

Рахитът е типичен за деца, родени в условия на недостатъчна слънчева активност (деца от северните ширини, деца, родени през есента и зимата), а за предотвратяване на това заболяване на бебетата се предписват капки витамин D. В бъдеще профилактиката се извършва чрез въвеждане на допълващи храни, обогатени с витамин D. Честото излагане на слънце, масажи, а в някои случаи и калциеви препарати са полезни..

Ако фонтанелата е повече от нормалното, това може да е признак за нарушен отток на церебрална течност от областта на страничните вентрикули на мозъка (в резултат на инфекции, кръвоизливи и други проблеми). В допълнение, големият размер на фонтанелата може да бъде резултат от метаболитни нарушения, хипофункция на щитовидната жлеза или с болест на Даун, с недоносеност.

Ако се съмнявате в размера на фонтанела, струва си да се подложите на пълен преглед от педиатър и да вземете кръвни тестове, както и урина за нивото на калций и фосфор. Ако подозирате по-сериозни патологии, са необходими консултации с невролог, ортопед и други специалисти. Важно е да се следи скоростта на увеличаване на обиколката на главата и нивото на психомоторно развитие, ако се открият промени, ще се предпише лечение.

При нормално развиващите се деца обиколката на главата е по-голяма от гърдите до четири месеца, след това те се сравняват и до шест месеца обиколката на гърдите преобладава над обиколката на главата.

Какво означава подута (изпъкнала) или хлътнала фонтанела??

Обикновено фонтанелата трябва да съответства на нивото на черепните кости. Когато бебето е изправено, то може леко да се наведе навътре, а когато крещи и плаче, може леко да се издуе. Когато докоснете фонтанелата, се усеща лека пулсация, която не се вижда от окото, поради преминаването на мозъчна артерия до нея.

Но ако фонтанелата се издува или потъва, това може да означава възможни патологии..

При прекомерно изпъкване на фонтанела трябва да сте нащрек. Ако това се случи в покой, докато в областта на фонтанелата няма видима пулсация, тя е непроменена при писъци, постоянно напрегната, трябва да се консултирате с невролог. Това може да е признак на хидроцефалия или повишено вътречерепно налягане..

Прибраната фонтанела обикновено се появява в резултат на тежка дехидратация на детето поради диария и повръщане. В случай на такива нарушения е необходимо незабавно посещение на лекар, а преди пристигането му е необходимо да се отпои детето, за да се възстанови водният баланс. Ако разпаяването е невъзможно, ще е необходима капкова инфузия на течност. Без лечение това състояние е опасно за нервната система..

Опасно ли е случайно да докоснете фонтанелата?

Фонтанелата, въпреки своята нежност и привидна крехкост, е доста силна формация и при докосване няма да бъдат повредени мозъчни структури. Следователно можете спокойно да докоснете фонтанелата, да я докоснете и да измиете главата на детето, да срешете косата, без да се страхувате от последствия.

Възможно ли е да отрежете косата на детето, ако фонтанелът не е напълно затворен?

Фонтанелата и подстригването не са взаимосвързани по никакъв начин, при подстригването не може да се повреди по никакъв начин, така че можете да извършвате всякакви процедури с косата на бебето. Самият фонтан не изисква специални грижи.