Бременността е прекрасно време в живота на всяка жена. Раждането на нов живот, ярки емоции и чувства завладяват бъдещата майка. За съжаление, понякога това незабравимо време е засенчено от здравословни проблеми. Една от опасностите може да бъде хематом в матката. В крайна сметка матката по време на бременност изпитва огромен стрес. Маточният хематом (от гръцки "heme" - "кръв") е пространство, изпълнено с кръв от увредени кръвоносни съдове. Има няколко вида хематоми.

Ретрохориален хематом по време на бременност. Какво е?

Това е натрупване на кръв между стената на матката и хориона.

Хорионът е външната космена мембрана, която заобикаля ембриона в матката. Основните му функции са да предпазва от инфекции и да доставя кислород на ембриона. Хорионът е покрит с много вили. В бъдеще от него ще се образува плацентата. Понякога дори се нарича "ранна плацента", което показва нейното значение за нормалното развитие на ембриона. Ретрохориалният хематом по време на бременност показва, че хорионът започва да се ексфолира, между него и стената на матката се появява пространство и той е изпълнен с кръв. Тази диагноза може да бъде поставена само преди 16 седмици от бременността..

Поради факта, че хематомът се намира между мембраната на яйцеклетката и матката, ретрохориалният хематом по време на бременност се нарича още транс-обвит или ретро-обвит.

Разбира се, в норма такова разслояване не трябва да се случва. Последиците могат да бъдат много тъжни - хематом оказва натиск върху околоплодните води, пречи на нормалното кръвоснабдяване, допринася за развитието на хранителни дефицити и може да доведе до спонтанен аборт. Дори ако не е настъпил спонтанен аборт, последиците от хематом могат да повлияят на развитието на мозъка на неродено дете. Всъщност при тази патология често се случва кислородно гладуване на ембриона. И от него, както знаете, клетките на мозъка преди всичко страдат. Ето защо не трябва да пренебрегвате предписанията на лекаря, дори ако при ретрохориален хематом жената няма изпускане и болка..

Причините за ретрохориалния хематом не са напълно изяснени. Но вероятността за появата му се увеличава, ако има:

1. малформации или недостатъчно развитие на матката и други генитални органи;

3. инфекциозни или автоимунни заболявания;

4. прекомерна физическа активност;

5. травма или натъртвания на корема;

6. всякакви неблагоприятни влияния на околната среда - шум, вибрации, неблагоприятни фактори на околната среда;

7. Нарушения в системата за кръвосъсирване;

8. психологическо напрежение, стрес;

9. аномалии в развитието на яйцеклетката или ембриона;

10. лошите навици на бременна жена

11. индивидуални характеристики на организма (включително наследствено предразположение).

За съжаление често е трудно да се установи истинската причина за аномалията. Ето защо бременната жена трябва да внимава към здравето си, да избягва преумора, тежък физически труд и негативни емоции..

Най-често ретрохориален хематом се открива случайно, по време на планирано ултразвуково сканиране на гестационна възраст от 12 седмици, тъй като няма външни прояви. Жената не се притеснява от нищо, няма необичайни вагинални секрети. По-рядко - бременна жена се оплаква от дърпащи болки в долната част на корема или в долната част на гърба, тя се притеснява от слабост и кървави секрети. Ретрохориалният хематом често се появява на 5-7 гестационна седмица.

Ако патологията е тежка, жената се притеснява от кафеникаво отделяне, смесено с алена кръв, дърпащи, схващащи болки в долната част на корема. В резултат на загуба на кръв може да падне налягане, да се появят студени тръпки, слабост, замайване. В този случай трябва спешно да потърсите квалифицирана медицинска помощ. Но такива случаи, за щастие, са доста редки в съвременната медицина..

Разбира се, чувайки за хематома, бъдещата майка започва да се притеснява, защото това може да означава заплаха от прекъсване на бременността. Най-добре е обаче да се опитате да се съберете, тъй като нервността на мама само ще влоши ситуацията. Трябва да се помни, че най-често тази патология може да бъде успешно лекувана. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-вероятно е бременността да продължи да процъфтява. Много зависи от размера на хематома. Разбира се, колкото по-малък е, толкова по-добре. Най-добре се лекуват хематоми, които не надвишават 40% от размера на яйцеклетката. Във всеки случай основното условие за резорбция на хематома е почивка, а в идеалния случай - почивка в леглото. Освен това лекарят ще прегледа бременната жена и ще проведе медицински преглед, за да установи възможната причина за патологията и да започне нейното лечение с лекарства. Ако лекарят посъветва да го продължите в болнична обстановка, не трябва да отказвате.

Трябва да се отбележи, че ако бременна жена е била диагностицирана с ретрохориален хематом и след известно време тя е започнала да има кафеникаво отделяне, тогава най-вероятно хематомът е разрешен и това е "старата" кръв, с която е била напълнена. Колко дълго ще излезе хематомът, не е точно установено. Предполага се около 2-5 седмици. Но аленото вагинално течение е тревожен симптом. Най-вероятно хематомът продължава да расте - и съществува заплаха от спонтанен аборт, т.е. спонтанен аборт. Най-добре е да отидете при Вашия лекар, който ще проведе преглед и ще постави точна диагноза..

Ако е извършен ултразвук и лекарят е написал в заключението, че ретрохориалният хематом е в етап на организация - това означава, че можете да издишате - заплахата е отминала! Сега трябва само да бъдете търпеливи и да изчакате или да се разтвори, или да излезе с вагинално течение.

Друг тип диагноза, за която бременната жена може да чуе, е ретроамниотичен хематом. Какво представлява ретроамниотичният хематом по време на бременност? Това е кръвоизлив между стената на матката и амниона. Amnion - феталният пикочен мехур, или, в хората, "риза", е вид торбичка, която съдържа плода и околоплодните течности (амниотични). Амниотичната мембрана е много тънка, но еластична. Основната му функция е да защитава детето и осъществяването на връзката с тялото на майката..

Причините за ретроамниотичния хематом са същите като ретрохориалните. Въпреки това, ретроамниотикът е по-малко опасен за плода, тъй като е защитен от околоплодния мехур. В по-голяма степен този хематом е опасен за майката, тъй като е придружен от кървене. Най-важното е да го откриете навреме и да започнете лечението. Всяка десета бременна жена се сблъсква с хематом по време на бременност и само 2-3% имат неблагоприятен изход и завършват със спонтанен аборт. В други случаи бременността е нормална. Има дори случаи, когато лекарят научава за съществуването на хематом след раждането, след като е забелязал белезите му върху плацентата. Тоест хематомът не винаги представлява опасност за детето..

Лекуващият лекар, въз основа на знания за естеството на хематома и размера, може да препоръча доставка чрез цезарово сечение - по този начин се изключва хипоксия, т.е. кислородно гладуване на детето по време на раждането.

Основното лечение на различни видове хематоми по време на бременност е да се предотврати растежа му, което означава, че е необходимо да се изключат вредните външни ефекти върху тялото на бременна жена. Бъдещата майка трябва да се грижи за здравето си - да се откаже от лошите навици: не приемайте алкохол дори в малки дози, изключете тютюнопушенето и употребата на лекарства. Разбира се, има случаи, особено в ранните етапи на бременността, когато жената не знае, че е бременна и продължава да води същия начин на живот. Въпреки това, след като научихте за раждането на нов живот, е необходимо спешно да се консултирате с лекар и да информирате за взетите лекарства. Също така, лекарите съветват бременната жена да се грижи по-добре за здравето си от настинки и инфекции - ако е възможно, избягвайте течение и тълпи от хора. Случва се обаче, че една жена е била "примерна" бременна, спазвала е всички правила, но се е образувал хематом. В този случай остава само да бъдете търпеливи и да се настроите за положителен резултат..

У нас лекарите обикновено се презастраховат и продължават да лекуват хематоми по време на бременност в болница.

Компетентен лекар определено ще предпише преглед и изследвания, за да изключи приемането на сериозни лекарства „за всеки случай“!

Какви тестове се предписват на бременна жена с хематом:

1. общ и биохимичен кръвен тест - те ще покажат дали има възпалителни огнища в организма (възможно е обостряне на хронични или поява на инфекциозни заболявания) и каква е кръвосъсирването;

2. Кръвен тест за хормони - ще опровергае или потвърди липсата на прогестерон;

3. общ анализ на урината;

4. вагинална смазка.

Във всеки случай на жената се предписва почивка в леглото. Освен това се препоръчва да се спазва диета - да се откажат от храни, които причиняват повишено образуване на газове, от пикантни и мазни храни, от кафе. Ако тестовете показват хормонален фон, неблагоприятен за развитието на детето, се предписва Utrozhestan или Duphaston.

Ако се установят хронични заболявания в стадия на обостряне или инфекция, бременната жена трябва да приема антибиотици. Лекуващият лекар трябва да ги избере. Не трябва да забравяме, че бременното тяло понякога може да реагира на лечение по необичаен начин - някои имат разстроен стомах или алергични реакции. Ето защо е важно състоянието на бременната жена да се следи внимателно..

Задължително е да се предписват витамини от групи В, А и Е, често - Магнезий В6. Ако са установени нарушения в системата за кръвосъсирване, се предписват Vikasol, Ditsinon или Tranexam. Понякога Actovegin се предписва за подобряване на клетъчния метаболизъм и кръвообращението. Трябва обаче да се помни, че това лекарство не е доказано ефективно, затова се консултирайте с доверен лекар, преди да го използвате по време на бременност..

Ако ултразвукът е показал признаци на тонус на матката, се предписват папаверинови ректални супозитории. За подобряване на цялостното благосъстояние се препоръчва прием на успокоителни - Novo-Passit, Persen или екстракт от валериана. Облекчаващите болката могат да бъдат предписани при силна болка.

Трябва да се помни, че природата има свои собствени планове. Разбира се, не бива да се отдавате на всички сериозни неща, но и не трябва да се закачате на вашето състояние. Освободете се от ситуацията, прочетете интересна книга или гледайте любимия си филм, прогонете негативните мисли: детето чувства настроението на майка си - и по този начин ще помогнете повече на него и себе си..

Ретрохориален хематом по време на бременност

За съжаление много бременни жени трябва да се справят с някои неприятни моменти, които заплашват да прекратят бременността си. Сред тях е ретрохориален хематом по време на бременност, което е реална опасност за нормалното раждане на дете..

Какво се крие зад такова неразбираемо и плашещо име ретрохориален хематом

Като цяло хематом е коагулирана кръв или която и да е течност от човешкото тяло, натрупана на локализирано място в човешкото тяло. Ретрохориален означава, че зад черупката на яйцето от хориона се е образувал кръвен съсирек. Това може да се случи през първите три месеца, докато хорионът не се трансформира в ембрионален орган от плацентата. Такава патология показва, че капилярите, свързващи хориона със стената на матката, са разкъсани, което означава, че нейното отхвърляне започва. Ако това явление се случи близо до средата или края на бременността, когато плацентата е напълно оформена, настъпва нейното отделяне.

Ретрохориалният хематом по време на бременност показва, че хорионът е започнал да се отхвърля, между гениталния орган и околоплодната течност се е появила празнина, пълна с кръв.

Симптоми, по които можете да определите началото на опасен проблем

Ретрохориалният хематом по време на ранна бременност сигнализира за неговото присъствие с болезнени усещания в долната част на корема, болката има дърпащ характер. Понякога долната част на гърба може да боли, но това е привидно усещане, всъщност тази болка излъчва към гърба.

Вторият признак е, че по-често се появява мазане, по-рядко умерено кърваво отделяне. По появата на разряда може да се прецени големината на проблема и степента на неговата опасност:

 • Яркочервеният разряд показва, че кухината, пълна с кръв, нараства и е достигнала размер, който застрашава отделянето на околоплодния мехур. Такова отделяне е придружено от режеща болка, рязък спад на кръвното налягане. Ситуацията е изключително опасна, изисква незабавна хоспитализация на жената.
 • Тъмните петна, почти бордо, показват, че кръвният съсирек се абсорбира. Ако фазата на яркото освобождаване е преминала и веднага се образува тъмно течение, това е благоприятен знак, което означава, че опасността от загуба на дете отпада.

Голям процент от бременните жени обикновено не наблюдават следи от телесна течност по бельото си. Въпреки това, болка като по време на менструация и / или в лумбалната част на гърба трябва да предупреди и да наложи спешно посещение на лекар..

Курсът на ретрохориален хематом може да протече като цяло без появата на леки симптоми. Жената може да разбере за опасността само при рутинно ултразвуково сканиране или според резултатите от кръвен тест: лекарят трябва да бъде нащрек и да предпише допълнителен преглед, ако нивото на протеина, отговорен за съсирването на кръвта, е повишено в кръвта.

Какво определя наличието или отсъствието на изхвърляне

В случай, че ретрохориалният хематом по време на ранна бременност не е придружен от отделяне, това означава, че отлепването е настъпило в горната част на матката и може да бъде определено само чрез ултразвук.

Натъртване (намазка по бельото е достатъчно) показва ранен стадий. Кръвта може да продължи да се натрупва в кухината, която ще се увеличи по размер и тогава ще има повече секрети..

Какви са причините за патологията

70% от бременните жени са податливи на появата на патология и всяка жена има своя причина за това. Все още не са установени точните причини за появата..

Има обаче много фактори, причиняващи откъсването на хориона:

 1. Най-честата причина е пренапрежението на коремните мускули. Жената по време на бременност трябва да се ограничава от физическа активност. Например, използване на асансьора, вместо да се изкачвате по стълбите; спрете да носите тежки пазарски чанти.
 2. Вторият най-често срещан фактор са нервните преживявания. Обичайно е жената да реагира остро по време на бременност дори на събития, които нямат нищо общо с нея. Следователно тя има тежки стресови ситуации поради дреболии (новини по телевизията, снимка в интернет и т.н.). Бременните жени са подложени на емоционален стрес дълго време. На пръв поглед може да си помислите какво общо има опитът с отделянето на черупката около плода - но се оказва, че тези процеси наистина са свързани.
 3. Наранявания на корема, а не непременно долната част. Често се случва бременна жена случайно да бъде избутана в транспорт или по-голямо дете по невнимание да докосне стомаха си, след известно време - болката и отделянето са точно там.
 4. Активно (когато пуши сама) или пасивно (когато дълго време е на задимено място) пушене.
 5. Алкохолни напитки, дори в слаба степен, са пътят към различни патологии, не само към ретрохориален хематом.
 6. Токсикоза. Въпреки това, формата на токсикоза трябва да бъде тежка. Леката токсикоза не причинява ексфолиране.
 7. Различни патологии - в сърдечно-съдовите, пикочните пътища, в матката и други орани.
 8. Възпалителни процеси в тялото на жената.
 9. Инфекции на гениталния тракт.
 10. Аномалии в развитието на матката и / или плода.
 11. Хормонални заболявания (захарен диабет, липса на хормони на щитовидната жлеза и др.). Следователно жена, която има подобен запис в анамнезата си, е длъжна да наблюдава здравето си три пъти..
 12. Е, последният фактор са неблагоприятните условия на околната среда в местоживеенето на бременната жена. Медицинската статистика твърди, че бременните жени, живеещи в малки неиндустриални градове (с изключение на селските райони, тъй като има рискови фактори), много по-рядко ходят на лекар с оплаквания.

Как да се лекува ретрохориален хематом

Първото и основно условие за лечение на патологията е 100% почивка. Следователно жената се изпраща в болница, за да се изключат физическите натоварвания и по възможност дразнещи фактори на емоционална ориентация..

У дома се предписва легнал режим. Жената трябва да прекарва по-голямата част от времето си в леглото с повдигнати крака. В това положение кръвообращението в матката се нормализира по-бързо..

Сексуалният живот е забранен: всякакви контракции на матката (и те се случват по време на полов акт, независимо от нашите желания) са риск от още по-голямо отделяне на околоплодната яйцеклетка.

Всяка физическа активност, която причинява напрежение в коремните мускули, е забранена..

Ако заплахата от прекъсване на бременността е възникнала и след това е била арестувана, жената трябва да предприеме терапевтични мерки за ограничаване на появата на патология през всички критични периоди:

 • ретрохориален хематом по време на бременност от 12 седмици до 14 седмици - първият опасен период;
 • втората - от 20-та до 24-та седмица;
 • третият - от 28-ма до 32-та седмица;
 • четвърти - 36-39 седмици от бременността.

За да защити бременната жена, лекарят със сигурност ще предложи да напише направление за болницата. Идеално, ако жената се съгласи. Но в живота има напълно различни ситуации, следователно, ако жената няма възможност да остане в болницата за дълго време, тя трябва да се съобрази с всички предписания и изисквания на лекаря. Животът на бебето й зависи от нейната предпазливост! Ако обаче хематомът е 20 ml кръв, хоспитализацията е задължителна.

В допълнение към почивката, на пациента се предписват лекарства. Всеки организъм е индивидуалност, следователно на всяка жена трябва да се предписват лекарства, в зависимост от характеристиките на патологията. Лекарствата, техните дозировки и продължителност на приложение за всяка жена се подбират чисто индивидуално. Следователно, самостоятелното лечение на себе си е забранено..

Лекарствата се предписват в зависимост от спазването на симптомите, придружаващи патологичния процес:

 • за болезнени усещания се използват спазмолитици за тяхното потискане: No-shpu, Папаверин под формата на супозитории, Magne B6;
 • за премахване на безпокойството, лекарят предписва билкови успокоителни на базата на валериана, майчинство, мента;
 • лекарства, които насърчават по-добър кръвен поток, като Actovegil;
 • кръвоспиращи лекарства;
 • минерали и витамини. Задължително фолиева киселина, витамини А и Е в допълнение към тези витамини, които бременната жена приема, Mg;
 • ретрохориален хематом по време на бременност от 7 седмици - патология в ранните етапи. На такива пациенти се предписват хормонални лекарства..

Червата имат активен ефект върху тонуса на матката, тъй като са разположени близо един до друг. Всички активни или застояли процеси в червата (запек, диария, прекомерно образуване на газове) незабавно засягат състоянието на матката. Поради тази причина, ако има опасност от спонтанен аборт, бременната жена просто е длъжна да спазва правилната диета..

Ако една жена правилно е спазила препоръките на своя лекар, ретрохориалният хематом по време на бременност няма да причини последици за детето и ще изчезне безследно в рамките на 2-5 седмици.

Какви са последствията от патологията

Първата и основна последица е заплахата детето да бъде загубено. Просто не се паникьосвайте, това е следствие, най-важното, но изобщо не е задължително. Ако посещението на лекар е настъпило навреме и бързо се предприемат мерки за отстраняване на проблема, опасността може да бъде избегната в 100 процента от случаите. Но само при условие на отговорно отношение на бременната жена и нейното близко семейство към проблема.

В редки случаи се диагностицира избледняване на бременността - плодът спира да се развива. Случаите са редки, но това състояние на нещата не може да бъде напълно изключено.

Също така е рядко, но може да има случаи на недостатъчно снабдяване на плода с кислород и бавното му формиране..

По-голямата част от жените, диагностицирани с ретрохориален хематом, управляват ситуацията безопасно. Излекуването продължава, макар и дълго време, но води до успешно завършване. Ако патологията е застигнала бременната жена по-близо до раждането и е имало отделяне на плацентата, в този случай се извършва спешно цезарово сечение за предотвратяване на обилно кървене при жената и последствията за детето.

Когато се открият първите признаци на патология, жената в никакъв случай не трябва да търпи и страда. Първата стъпка е да отидете на назначение на лекар. В случай на силна болка, придружена от кървене, спешно се обадете на линейка. В никакъв случай не трябва да се лекува жена по съвет на приятели или роднини. Само лекар въз основа на преглед може да диагностицира тежестта на патологичния процес и в съответствие с това да определи необходимото лечение.

Всяка бременна жена трябва да носи отговорност за състоянието си, защото от това зависи животът на бебето. бъдете здрави!

Ретрохориален хематом по време на бременност

Всяка трета бременна жена преживява ретрохориален хематом от собствения си опит. Това е една от най-често срещаните патологии в началото на бременността. Опасно ли е това състояние, защо се развива, необходимо ли е да се лекува хематом, ще бъде обсъдено в тази статия.

Какво е?

Ретрохориалният хематом по време на бременност е коварна и опасна патология, която може да има много тъжни последици за майката и детето. Хематомът е кръвоизлив, натъртване. За да разберете къде и как се образува тази синина по време на бременност, трябва да разберете как оплодената яйцеклетка е прикрепена в маточната кухина..

8-10 дни след овулацията, оплодената яйцеклетка, след дълго пътуване през фалопиевата тръба, навлиза в маточната кухина. Нейната задача е да имплантира, да се закрепи. Специални ензими, които произвеждат мембрани, помагат буквално да разтворят епителния слой на матката, да проникнат и да растат плътно в нея.

Мястото на закрепване на хориона е тясна съдова връзка между яйцеклетката с растящия в нея ембрион и стената на матката, която става по-хлабава преди имплантацията под действието на хормона прогестерон. Съдовата мрежа осигурява на ембриона хранене, достъп на кислород от майчината кръв.

Впоследствие Хорион мутира и става млада плацента. Но това се случва само до 12-14 седмица от бременността. До края на първия триместър плацентата като такава не съществува, има само хорион - неговият предшественик.

Всяко, дори леко отделяне на яйцеклетката от маточната стена причинява разкъсване на кръвоносните съдове от съдовата мрежа. От увредените съдове кръвта изтича и се натрупва между яйцеклетката и стената на матката. Това е хематом.

Тъй като говорим за хориона, хематомът се нарича ретрохориален. По този начин патологията се появява само в ранните етапи на бременността. Ако отлепването настъпи по-късно, когато се формира плацентата, хематомът се нарича ретроплацентарен..

Опасността от такова отлепване е, че хематомът няма да изчезне сам. Ако няма изход за натрупаната кръв, тогава хематомът ще се увеличи, всички нови участъци на хориона ще бъдат включени в отлепването, докато яйцеклетката загуби връзката си с маточната стена на голяма площ или изобщо не се отдалечи от нея. За ембриона изхвърлянето означава смърт, тъй като вече няма да получава необходимите хранителни вещества и кислород. В тялото на бременна жена, увредена и лишена от кръвоснабдяване, хорионът ще престане да произвежда хормона, необходим за раждането на бебе - hCG, и това ще доведе до спонтанен спонтанен аборт на ранен етап.

Механизмите на появата на хематом не са напълно ясни за съвременната медицина, но статистиката съществува и тя далеч не е утешителна: диагнозата „ретрохориален хематом“ се поставя от около 35-40% от бременните жени.

Това не означава, че всички бременности завършват със спонтанен аборт, тъй като самото наличие на такъв хематом не води непременно до прекратяване на плода.

Причини за възникване

Причините могат да бъдат много различни и далеч не винаги е възможно да се открие истинската причина при определена жена, тъй като лекарите са склонни да вярват, че няколко отрицателни фактора обикновено са „виновни“ за образуването на хематом. Най-вероятните от тях са няколко причини.

 • Хормонални смущения. Ако бременността настъпи на фона на недостатъчни нива на прогестерон, ако жената има други хормонални патологии, дисфункция на щитовидната жлеза, тогава е много вероятно в най-ранните етапи на бременността ендометриумът на матката да не е идеално готов за имплантиране. Рискът от развитие на частично или пълно отлепване се увеличава. Хормоналните причини са едни от най-честите; те придружават ранни спонтанни аборти при около 15% от бременните жени.
 • Стрес. Нарушаване на тясната връзка на хориона и ендометриума на матката може да възникне поради силен стрес, безпокойство, емоционален шок, тъй като хормоните на стреса, произведени по време на това, блокират производството на женски полови хормони. Освен това стресът предизвиква колебания в нивата на кръвното налягане и поради тях може да възникне откъсване..
 • Ранна токсикоза. Ако токсикозата се появи рано и е много силна, работата на жената на всички органи и системи, включително сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната системи, се нарушава. Поради сложни нарушения, свързани с промяна в състава на кръвта, нейния вискозитет, може да настъпи отделяне.
 • Лоши навици. Пушенето и алкохолните напитки, ако жената продължава да ги консумира по време на бременност, имат вредно въздействие върху състоянието на кръвоносните съдове и налягането. Хорионното отделяне на ранен етап в този случай се свързва именно с крехкостта и уязвимостта на кръвоносните съдове, което е характерно за всички жени, които пушат и пият..
 • Гинекологични заболявания и обременена история. Доста често отделянето на хориона от маточната стена се случва при жени, които още преди бременността са имали проблеми с репродуктивното си здраве - миома на матката, ендометриоза, често са имали аборти или имат следоперативни белези на матката.
 • Автоимунни процеси. Това е сравнително рядко, но се случва имунитетът на жената да не може да се адаптира към бременността и да произвежда специфични антитела към собствените си клетки и клетките на ембриона. Тогава отхвърлянето настъпва чрез действието на имунните процеси. Това е най-трудната причина, която много трудно се коригира..
 • Фетална патология. За кратко време жената все още може да не знае за хромозомните или структурни аномалии, съществуващи при детето, но природата вече знае това със сигурност, яйцеклетката понякога се отхвърля поради невъзможността за по-нататъшно развитие на плода. Обикновено не е възможно да се спре такова откъсване..
 • Външни негативни влияния. Тялото на жената може да бъде засегнато от работа в опасни производства, с бои, лакове, токсични вещества. Опасни са както битовите химикали, така и радиоактивното излъчване. А също така повишени рискове се създават от вибрации, треперене, силно физическо натоварване, скачане.

Освен това лекарствата без разрешение на лекар, хроничните заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб и пикочната система могат да повлияят на целостта на контакта между хориона и маточната стена. Понякога причината за откъсването не е очевидна и е почти невъзможно да се установи..

Симптоми

Най-често ретрохориалният хематом се проявява с болки в долната част на корема и кръста (както при менструация), необичайно отделяне от гениталния тракт. Изхвърлянето има примеси в кръвта и може да бъде кърваво, розово, кърваво, оранжево и други. Изобилието на отделяне зависи от степента на отделяне и размера на хематома, както и от наличието на приток на кръв от увредените съдове във влагалището.

Ако хематомът е затворен, няма изход, патологията протича без освобождаване от отговорност, но с болки и болки, които теглят. Наличието на алена кръв върху ежедневната подложка показва, че откъсването току-що е започнало, кръвта все още не е изпечена, тя е прясна. Кафявото отделяне предполага, че отделянето е настъпило по-рано и сега процесът на изпечена кръв излиза и резорбцията на хематома е започнала.

Кафявото отделяне се счита за най-благоприятния симптом. Колкото по-обилни са те, толкова по-добра е прогнозата - хематомът се разрешава, отлепването е спряло.

Ако аленото отделяне продължи и болката стане по-силна, вероятно е отделянето на яйцеклетката от маточната стена да продължи. В същото време болката се увеличава, те стават спазми, постоянни. Поради промени в хормоналните нива, жената започва да изпитва силна тревожност, безпокойство и дори страх. Сърдечният ритъм зачестява и кръвното налягане намалява. Жената започва да изпитва силна слабост, неразположение.

Ако хорионът е разположен в дъното на матката (в най-високата и широка част от нея), тогава може да няма симптоми. И бъдещата майка може да разбере за вероятното отлепване по време на следващото ултразвуково сканиране или когато е твърде късно да се направи нещо - ако яйцеклетката напълно се ексфолира и започне спонтанен аборт.

Ретрохориалният хематом се счита за една от основните причини за заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи на бременността. Това са лоши новини. Но има и добър - до 95% от всички случаи на такова хорионно отделяне приключват доста добре - бременността може да бъде запазена, детето расте и се развива по-нататък, този инцидент по никакъв начин не влияе на състоянието му.

Диагностика

Определянето на ретрохориален хематом по време на бременност не създава големи трудности. Ако има симптоми, тогава се установява предварителна диагноза въз основа на клинични признаци, ако няма симптоми, тогава хематомът може да бъде открит само чрез ултразвуково сканиране. Лекарят ще изпрати ултразвуково сканиране във всеки случай, ако има и най-малкото подозрение за хорионна отлепване.

Рискова група - жени, които преди това са страдали от хорион или отлепване на плацентата, носещи близнаци или тризнаци, майки с много деца, чиито маточни стени вече са загубили естествената си еластичност, жени с обременена анамнеза, както и такива, които са забременели след дълъг период на безплодие сами или чрез IVF.

Ултразвукът се извършва интравагинално, това позволява не само да се оцени наличието или отсъствието на хематом, да се определи точното му местоположение и размер, но и да се изследва шийката на матката, да се оцени състоянието на вътрешния фаринкс. Ако отлепването е голямо и фаринксът се отваря леко, те говорят за започнал спонтанен аборт, но ако фрагментите на яйцеклетката вече са започнали да напускат маточната кухина, те говорят за спонтанен аборт.

При ретрохориален хематом кухина, пълна с кръв, се определя като затъмнена ехогенна област, самата яйцеклетка може да има неправилна форма, да бъде деформирана.

За да се изясни състоянието, на жената се препоръчва да премине общи и биохимични кръвни тестове, кръв за прогестерон и общ тест на урината. Размерът на отряда ще бъде решаващ фактор при избора на тактика на лечение.

Как да се лекува?

Ако лекарят предлага хоспитализация, не трябва да го отказвате - отделянето е сериозен въпрос и им се предлага да отидат в болницата само в случай на доста сериозно отделяне. Малък хематом може да се лекува у дома.

Бременна жена ще бъде изпратена в болницата, ако има силен синдром на болка, ярко алена кръв се отделя от гениталния тракт, кръвното налягане се понижава и се наблюдава общо влошаване. И също така жените се изпращат в болницата, чийто хематом е доста голям и кръвта няма изход (няма изпускане).

Натрупването на кръв между хориона и матката в количество над 20 милилитра се счита за опасно. С малки розови или кафяви изхвърляния на една жена може да бъде позволено да се лекува у дома..

Основната задача на лечението е резорбция на хематома. За да не се тонизират гладките мускули на матката и по този начин да се увеличи отделянето, се предписват спазмолитични лекарства: "No-shpa", "Papaverin". За подобряване на кръвообращението се използват общосистемни лекарства "Actovegin", "Curantil", а хемостатици, например "Ditsinon", "Vikasol", се използват за спиране на кървенето, ако се увеличи..

Ако отлепването възникне на фона на хормонална недостатъчност, се предписват прогестеронови препарати - "Utrozhestan", "Duphaston" и други в индивидуална дозировка, която лекарят избира въз основа на кръвен тест за хормонален профил. Особено внимание се обръща на витамините, те са показани на всички бременни жени със заплаха от спонтанен аборт. За премахване на симптомите на стрес и тонус на матката се препоръчва Magne B 6.

Жената се препоръчва да използва продукти, съдържащи желязо, за да премахне симптомите на анемия, ако има такива, както и за предотвратяване на анемия, която може да влоши и влоши отлепването. За жена дори с малък ретрохориален хематом се препоръчва легло или полулегло; в легнало положение най-добре е да поставите валяк под долната част на гърба.

Не се препоръчват храни, които разреждат кръвта. Забраната, по-специално, се отнася за бяло зеле, грах и други бобови растения.

Не се препоръчва жена да прави секс, да мастурбира, да вдига тежести, да се навежда, да сменя рязко положението на тялото, да кара по неравни пътища.

Но също така трябва да избягвате да посещавате баните и сауните, не плувайте в гореща вана. Хигиенните процедури трябва да бъдат ограничени до топъл душ, всяко прегряване на тялото заплашва да доведе до развитие на маточно кървене и загуба на бременност.

Важно е да се избягва запек, тъй като прекомерното напъване по време на изхождането може да доведе до нежелани последици. Ако все пак се появи запек, трябва да попитате Вашия лекар за това кое леко слабително средство можете да използвате в началото на бременността..

Ако не спазвате препоръките, възможно е все пак да се случи спонтанен аборт. И също така има възможност дори при спасена бременност да се появи отлепване на плацентата по-късно и това е най-опасно.

Отзиви

Според многобройни рецензии, които бъдещите майки оставят на страниците на тематични форуми в Интернет, най-честите признаци на ретрохориален хематом под формата на очевидни симптоми се появяват на 6-7 и 9-11 седмици. Латентният ретрохориален хематом се открива най-често в периода на първия задължителен скрининг - на 12-13 седмици от бременността.

Според жените лечението отнема от две седмици до месец и половина. Обикновено в края на курса второ ултразвуково сканиране показва или намаляване на ретрохориалния хематом, или пълното му изчезване. В някои случаи визуалните признаци на остатъци от хематом се запазват доста дълго време, те не трябва да плашат бъдещата майка.

Жените подчертават, че в почти всички случаи на загуба на бременност поради обширно отделяне на яйцеклетката посещението при лекар е закъсняло.

Опитът на момиче, което се е сблъскало с такъв сериозен проблем по време на бременност, ще бъде много полезно за всички представители на нежния пол, които планират да станат майка..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Ретрохориален хематом по време на бременност

Разбира се, добре е, когато нищо не помрачава най-яркия период в живота на всяка жена - нейната бременност. Но, за съжаление, по това време бъдещата майка често се сблъсква със здравословни проблеми, тъй като именно по време на бременността започват сериозни хормонални промени в организма и онези заболявания, които, изглежда, вече са забравили, се чувстват. Една от тези опасности е ретрохориалният хематом по време на бременност..

Ретрохориалният хематом е един от признаците на застрашен аборт; явление, в резултат на което кръвта се натрупва зад хориона - предшественика на плацентата - поради изхвърлянето на яйцеклетката от хориона. Обикновено се проявява като кафеникаво отделяне, дискомфорт и дърпащи болки в долната част на корема.

Това явление е доста често: наблюдава се при много бъдещи майки..

Яйцеклетката започва да се отхвърля, образувайки кухина, която е изпълнена с коагулирана кръв (това е хематом). Има много причини за появата на ретрохориален хематом по време на бременност, така че какво точно възниква в този или онзи случай не може да се каже, както е невъзможно да се предвиди дали той ще се появи.

Ретрохориален хематом може да възникне поради физическо натоварване и поради вредното въздействие на околната среда (това може да бъде шум, вибрации) и поради хормонални смущения. Сред причините за появата на ретрохориален хематом са малформации на матката, генитален инфантилизъм, хроничен ендометрит, различни инфекциозни и възпалителни заболявания на урогениталната зона, автоимунни процеси.

Обикновено се усеща в ранните етапи на бременността. Кафяво отделяне показва положителен ход на процеса, тъй като това означава, че хематомът бавно се разтваря. Колкото по-скоро се открие, толкова по-добре. По правило лекарите забелязват хематом при ултразвуково сканиране. Може би най-важното в лечението е да се спре растежа му..

Ретрохориален хематом по време на бременност. Ако изпадате в паника?

Ретрохориален хематом

Ретрохориален или субхориален хематом (ретро-черупка) възниква по време на бременност и представлява образуването на кухина между стените на матката и яйцеклетката, т.е. хорион. Хорионът е мембрана, която обгражда оплодената яйцеклетка и я отделя от стените на матката. Образува се около 7-12 дни след зачеването и впоследствие се превръща в плацентата. Основната функция на хориона е да подхранва и да осигурява кислород на ембриона.

Тази патология се развива през първия триместър на бременността. Субхориалният хематом е следствие от заплахата от прекъсване или разрушаване на кръвоносните съдове в маточната стена. Появата на такава кухина при бременна жена, от своя страна, може да доведе до заплаха от спонтанен аборт поради значително отлепване на хориона.

Както при всяко заболяване, ретрохориалният хематом има три вида тежест: лека, умерена и тежка. Тежестта зависи от размера на образуваната кухина и натрупаната в нея кръв..

На практика ретрохориалният хематом, при подходящо лечение, се решава сам и не представлява допълнителна заплаха за плода. Най-често патологията изчезва с заместването на хориона с плацентата, това се случва на около 16 седмици от бременността.

Какво представлява хематом по време на бременност

Понятието хематом означава натрупване на течна или коагулирана кръв в определена кухина. Ретрохориал означава мястото на натрупване на кръв. Този тип хематом се появява само по време на ранна бременност. Това заболяване може да бъде открито само по време на ултразвуково изследване..

Хематомът при бременни жени показва частично отделяне на яйцеклетката, което означава, че има сериозна заплаха от спонтанен аборт.

Хематом по време на бременност може да бъде диагностициран само от квалифициран специалист

Най-често има заплаха на 5-6 седмица6. Подозрение за образуването на хематом е, когато в долната част на корема се появи дърпаща болка. Болка може да се появи и в долната част на гърба. Появата на яркочервен секрет също показва откриването на кървене в матката. С този симптом е необходимо спешно да се консултирате с лекар..

Има такива видове:

 1. Ретрохориален (RCH) се образува, когато плодът се отдели от ембрионалната част, с други думи, хорионът.
 2. Субхориалът е разположен около плацентата и представлява сериозна заплаха.
 3. Ретроамниалният се диагностицира на ранен етап със своевременно лечение не представлява заплаха. Може да затрудни изпразването и да попречи на циркулацията.
 4. Субамниотикът е безопасен за плода, но изисква постоянно наблюдение.
 5. Ретроплацентарната се образува, когато плацентата е напълно оформена.
 6. Вътрематочното устройство е опасно усложнение и изисква незабавно лечение.

Това също се случва: хорион и транскохиална. Приличат на синина. За тяхното лечение се предписва Wobenzym. Откъде идва маточният хематом, организиран близо до ембриона - лекарят ще каже. Ако отделянето е кафяво и има размазващ характер, това може да означава, че хематомът е влязъл в стадия на резорбция. Също така бременните жени изпитват световъртеж и гадене. Ако се появят някакви симптоми, трябва незабавно да потърсите съвет от лекар, в противен случай последствията могат да бъдат тежки. Хематомите по време на бременност се различават в зависимост от местоположението им.

Ретроамниотичен хематом

Откриването на ретроамниотичен хематом чрез ултразвук се случва рано, през първия триместър. Самото име на заболяването предполага, че това е хематом, образуван между стената на матката и околоплодната мембрана.

Амниотичната мембрана или водната мембрана е това, което е плодът в утробата, т.е. това са стените на определен резервоар, който съдържа плода и околоплодните води (околоплодната течност). Основната задача на околоплодната мембрана е производството на околоплодна течност и предотвратяването на проникването на инфекции, както и защитата на бебето от външни фактори.

Всъщност този тип хематом не представлява никаква заплаха за плода, тъй като бебето е защитено от околоплодния мехур.

При бременна жена наличието на ретроамниотичен хематом води до кървене и до тежка степен до кървене. Последицата може да бъде влошаване на общото здравословно състояние на жената: замаяност, гадене, слабост и др. При правилно лечение това заболяване преминава бързо и не води до сериозни усложнения..

Лечение на хематом по време на ранна бременност

Ако бременна жена има хематом в матката, трябва да й бъде предоставена медицинска помощ, която включва допълнителен преглед и компетентно лечение. Хематомът трябва да се лекува под строгото наблюдение на лекар. Терапевтичните мерки се извършват, като се отчита степента на развитие на патологията.

Не можете да лекувате хематом без предварителна консултация с лекар

Началният етап е много по-лесен за лечение. Хороналният хематом на всички етапи се лекува с магнезиеви препарати, спазмолитици и, ако е необходимо, се предписват хемостатични лекарства. Всички лекарства се предписват от лекар под формата на таблетки или се прилагат перинатално, всичко зависи от тежестта на диагнозата.

Магнезият намалява тонуса на матката, което спомага за отпускане на мускулите на стените.

Ултразвуковото изследване помага да се установи точната причина за отлепването на яйцеклетката. Целта на лечението е да се премахне източникът на проблема, да се спре кървенето и да се запази плода. При лечението на хематом допълнително се предписват витамини от групи А, Е, В. Също така, ако е необходимо, може да се предпише лекарство, наречено Курантил. Това лекарство предотвратява образуването на кръвни съсиреци, укрепва кръвоносните съдове и подобрява микроциркулацията. Той има положителни отзиви от пациенти, които са го приемали, както е предписано от лекар.

Също така, когато лекувате хематом, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • Легнете максимално с повдигнат таз, движете се по-малко;
 • Включете зеленчуци и плодове в диетата;
 • Изключете от диетата храни, които причиняват образуване на газове;
 • Пийте колкото се може повече течност под формата на натурални сокове;
 • Временно се откажете от секса;
 • Премахнете всяка физическа активност и повдигане на тежки предмети.

При лечение на хематом е много важно емоционалното състояние на бременната жена. При силна възбуда е възможно да се използват успокоителни..

Ако се появят някакви отклонения по време на бременност, е много важно да се разбере какво е това. Всъщност много често заплахата от спонтанен аборт може да възникне в ранните етапи. Период от 5-6 седмици може да бъде придружен от образуването на хематоми от различни стадии на тежест.

Ретроплацентен хематом

Ретроплацентарният хематом възниква в късните етапи, след формирането на плацентата на около 16 гестационна седмица. Представлява частично или пълно отлепване на плацентата и е придружено от кафяво отделяне

Патологията от този тип крие рискове както за здравето на бременната жена, така и за здравето на бебето..

Лечението зависи от тежестта на хематома и жената трябва да се наблюдава в болница. в някои случаи е необходима незабавна хирургическа намеса.

Терапевтични дейности

Лечението на ретрохориален хематом се извършва не само в болница, но и у дома под задължителното наблюдение на лекуващия лекар. Най-подходящите методи на терапия за транс-обгръщащ хематом се избират въз основа на резултатите от диагностиката и медицинския преглед на пациента..

Ретрохориалният хематом, който се лекува по сложен начин, се арестува с помощта на редица мерки:

 • употребата на лекарства, които спират кървенето;
 • отстраняване на повишен тонус на гениталния орган;
 • хормонална терапия за възстановяване на хормоналните нива;
 • спазване на дневния режим и принципите на балансираното хранене.

Тъй като в началните етапи на бременността жените са противопоказани да приемат почти всички видове лекарства, медицинските работници се опитват да избират лекарства, които са безвредни за плода при лечението на ретрохориален хематом. Най-често с болестта се предписват витамини, които могат да укрепят стените на кръвоносните съдове и да спрат кървенето: Ascorutin, Vikasol и Ditsinon. No-shpa или Papaverine са чудесни за облекчаване на маточната хипертония.

Ретрохориалният хематом трябва да се лекува с редовен ултразвуков контрол, за да се проследи размерът на патологичната формация.

Спазването на дневния режим, добрият сън и отсъствието на стресови ситуации ще се превърнат в положителен фактор по време на лечението на заболяването..

Важно е да се наблюдава храненето, когато се открие патология. Ядените храни не трябва да влияят неблагоприятно върху функционалността на стомашно-чревния тракт

Продуктите, които могат да провокират диария, запек или да стимулират газове, трябва да бъдат изключени от диетата на бременните жени. За нормалното функциониране на храносмилателния тракт и поддържането на чревната микрофлора при наличие на ретрохориален хематом е наложително да се използват ферментирали млечни продукти, желе или компот.

Препоръчваме: Колко кръв отива след цезарово сечение

Важно е да запомните, че по-нататъшният ход на бременността, както и общото здравословно състояние не само на бъдещата майка, но и на детето зависи от това колко бързо се открива заболяването.

Симптоми на ретрохориален хематом

Ретрохориалният хематом, лек, протича безсимптомно, без отделяне

, и се открива само на ултразвук. Хематомът с умерена тежест се придружава от малък тъмнокафяв вагинален секрет, което от своя страна е признак за възстановяване. По този начин хематомът излиза, т.е. разрешава.

Тежкият хематом също е придружен от кървави отделяния с тъмнокафяв цвят, но с примеси на прясна кръв. Наличието на алена кръв в секретите показва отделяне на яйцеклетката от стените на матката и съществуващата заплаха от прекъсване на бременността. Симптом на тази степен на патология може да бъде дърпащи болки в долната част на корема..

Общ кръвен тест, а именно нивото на фибриноген, ще помогне да се установи наличието на субхориален хематом. Фибриногенът е протеин, произведен от черния дроб и участва в съсирването на кръвта. Показателят за бременна жена не трябва да надвишава 6 g / l.

Причини за хематом по време на ранна бременност

Полученият хематом се отличава със своята тежест. Лекият стадий се открива чрез ултразвук. На този етап няма признаци. Средният етап е придружен от отделяне, коремна болка. Тежкият стадий се характеризира с образуване на кървене и поява на схващащи болки. Много често вътрематочно кървене възниква в резултат на крехки съдове, които са необходими за осигуряване на хранене на матката и плацентата. Основните причини за образуването на хематоми се считат за наранявания и тежки физически претоварвания..

Причините за образуването на хематом в ранните етапи на бременността могат да бъдат следните:

 • Хормонално нарушение в тялото на жената поради бременност;
 • Инфекция на пикочно-половата система;
 • Тежка токсикоза;
 • Високо и спазматично кръвно налягане;
 • Стрес и нервни сривове;
 • Лоша работа на метаболитните процеси;
 • Лошо съсирване на кръвта;
 • Пиене на алкохол и никотин;
 • Образуване на патологии на маточната кухина.

За да определите причината за хематома, трябва да бъдете прегледани от лекар и да преминете необходимите тестове

Според експерти, процесът на образуване на хематом възниква при излагане на негативни фактори, които провокират отделянето на яйцеклетката от стените на матката. На мястото на отделяне на съда се появяват кръвни съсиреци, които са ретрохориален хематом. В повечето случаи това нарушение се открива при жени с лошо съсирване на кръвта, с други думи, с диагноза тромбофилия.

Причини за възникване

Ретрохориален хематом възниква поради редица причини, свързани предимно със заплаха от спонтанен аборт:

 • болести, предавани по полов път;
 • продължителна физическа активност;
 • пушене бременна;
 • нисък хемоглобин в кръвта на бъдещата майка;
 • консумация на алкохол;
 • генетични аномалии;
 • възпаление на тазовите органи;
 • ендометрит, ендометриоза, миома;
 • липса на хормон - прогестерон;
 • промени в кръвното налягане, т.е. внезапни промени;
 • диабет;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • емоционален стрес, стрес;
 • въздействието на вредните фактори върху бременната жена (шум, вибрации и др.);
 • неблагоприятна екология;
 • физическо въздействие върху матката (удари, падания и др.).

Основната предпоставка за появата на хематом по време на раждането би била ендометриоза, ендометрит и миома на матката. тези заболявания, поради техните характеристики на прогресия, допринасят за отлепване на плацентата. На по-ранна дата, до 7-12 седмици, най-честите причини за ретрохориален хематом са заболявания на сърдечно-съдовата система и прекомерна физическа активност..

Диагностика

Водещият начин за диагностициране на всякакъв вид хематом е ултразвукът.

При наличие на заболяване по време на проучването се отбелязва следното:

 • деформация на яйцеклетката;
 • удебеляване на стените на матката (хипертоничност);
 • с кухина, пълна с кръв.

Не пренебрегвайте анализите, които ще бъдат предписани от акушер-гинеколога:

 • пълна кръвна картина (хемоглобин, фибриноген и др.);
 • общ анализ на урината;
 • анализ на хормоните;
 • намазка върху флората на влагалището;
 • цитонамазка за полово предавани инфекции.

По-късно се препоръчва също да се подложите на доплер изследвания и кардиотокография.

Първият ще помогне да се изследва състоянието на кръвоносните съдове, а вторият ще помогне за изследване на сърдечната честота на плода и контракциите на матката.
Ако диагнозата е поставена в ранните етапи и след като курсът на лечение е изключен, все още е необходимо да се следи състоянието на плода и да не се пропускат планирани ултразвукови изследвания, както и своевременно преминаване на горните лабораторни изследвания.

Лечение

Бременни жени, диагностицирани с ретрохориален хематом, се хоспитализират непременно със следните симптоми:

 • отделяне на прясна кръв от влагалището;
 • нарушение на общото състояние (намаляване на кръвното налягане, припадък);
 • интензивни схващащи болки;
 • обем на хематома чрез ултразвук повече от 20 ml;
 • наличието на съпътстващи соматични заболявания.

Внимание! Отказът от хоспитализация може да доведе до следните последици, които застрашават живота на майката и детето

 • спонтанно прекъсване на бременността (спонтанен аборт);
 • маточно кървене (до хеморагичен шок);
 • септичен аборт;
 • Матката на Kuveler - попиване (накисване) на маточни тъкани с кръв, последвано от тяхната смърт;
 • патология на развитието на плода (от вътрематочно забавяне на растежа до смърт на ембриона).

Лечението на гравиден хематом се състои от лекарствена терапия, диета и почивка в леглото..


За да спре или предотврати кървенето, лекуващият лекар, ако е необходимо, може да предпише лекарства като викасол, дицинон, витамин С

Медикаментозната терапия включва етиотропно лечение, чието действие е насочено към премахване на причината за хорионното отделяне и симптоматична терапия. Като етиотропни лекарства се предписват:

 • препарати на прогестерон (прогестерон, сутрин), в случай на хормонален дисбаланс;
 • спазмолитици (no-shpa, папаверин, magne-B6) за елиминиране на маточната хипертоничност;
 • антибиотици (групи пеницилини и цефалоспорини), ако хорионното отделяне е причинено от инфекция.

Симптоматичната терапия се състои в назначаването на следните групи лекарства:

 • хемостатични лекарства (етамзилат, виказол, препарати от транексамова киселина) спират кървенето;
 • аналгетици (парацетамол по избор) за облекчаване на болката;
 • лекарства, които подобряват плацентарната перфузия (курантил, актовегин, трентал), предотвратяват плацентарна недостатъчност и в резултат на това хронична фетална хипоксия;
 • витаминните препарати (фолиева киселина, токоферол) и микроелементите (калий, магнезий, калций) са необходими за пълното развитие на плода и поддържането на нормални хормонални нива (витамин Е);
 • лекарства, съдържащи желязо, са необходими за предотвратяване на развитието на желязодефицитна анемия и фетална хипоксия с масивно кървене;
 • се предписват успокоителни (препарати от валериана и майчинство) за стабилизиране на емоционалния фон на бременната жена.

Внимание! Горните лекарства не са безопасни за бременни жени и се предписват само когато ползата за майката надвишава риска за плода. Само лекуващият лекар може да определи степента на полза / риск. Самолечението може да доведе до малформации, възникнали през първия триместър, органи или да предизвика спонтанен аборт.

Неспазването на принципите на необходимата диета може да влоши процеса на отхвърляне на плода. Така че, когато се използва кофеин (кафе, чай, кола), има стесняване на съдовете на коремната кухина и малкия таз, включително съдовете на плацентата, в резултат на което феталната хипоксия се увеличава. Също така си струва да се откажете от билковите напитки, тъй като някои от тях съдържат биологично активни вещества, които влияят върху тонуса на матката (коприва, берберис, калина, карамфил).

Трябва да се има предвид, че червата и матката имат обща инервация, поради което трябва да се изключат продукти, които влияят на засилването на чревната подвижност, причинявайки образуване на газове и чревен запек (запек).


В допълнение към медикаментозното лечение е необходимо да се спазва абсолютна физическа почивка, която се състои в отсъствие на активно ходене, физическа активност и сексуални отношения, докато хематомът не се резорбира напълно

При липса на отоци е необходимо да се увеличи количеството консумирана течност (неподвижна минерална вода, компоти).

По време на образуването и резорбцията на хематома е показана почивка в леглото. Под тазовата област трябва да се постави валяк. Необходимо е да се поддържа абсолютен сексуален мир.

Стационарното лечение продължава повече от 7 дни. След изписването жената трябва редовно да информира лекуващия акушер-гинеколог за това как хематомът излиза по време на бременност.