Девет десети от нашето щастие се основава на здравето

 • У дома
 • карта на сайта

Патологии по време на бременност

Патологии на бременността: характеристики на често срещаните патологични състояния

Бременността е период на повишен стрес върху женското тяло. Не всеки подхожда съзнателно към това и се занимава с планиране и подготовка. Здравословното състояние преди зачеването засяга по-нататъшната бременност. Различни нарушения могат да причинят патологии на бременността и да нарушат нормалния й ход.

Причини

Бъдещата майка е отговорна за състоянието си и здравето на детето. Аномалиите в тялото на майката могат да повлияят развитието на плода, формирането на плацентата и поддържането на прогресията на бременността.

Причините за развитието на патологична бременност могат условно да бъдат разделени на няколко групи:

 • Болести на вътрешните органи, които са били преди зачеването.
 • Остри соматични и инфекциозни заболявания, които се развиват по време на бременността.
 • Лоши навици на бъдещата майка.
 • Използването на определени лекарства.
 • Генетично предразположение.
 • Влияния на околната среда, вредни условия на труд.

Често се комбинират няколко фактора. Но не винаги е възможно да се каже точно какво е довело до развитието на патологии..

Основните симптоми

Понякога е трудно да се подозира развитието на патология по време на бременност. Носенето на дете е придружено от хормонални промени, промени във функционирането на всички системи. Следователно, физиологичните процеси, протичащи в тялото на бременна жена, често се бъркат с нарушение..

За да не пропуснете патологични симптоми по време на бременност, трябва да слушате тялото си и да информирате Вашия лекар за всички промени. И той вече ще реши колко сериозно е това.

Симптомите на патологията по време на бременност могат да бъдат промяна в характера на отделянето:

 • появата на неприятна миризма;
 • кървави на всеки етап от бременността;
 • течен и прозрачен през третия триместър;
 • примеси от жълта гной;
 • бяло течение, наподобяващо извара.

Промяната в благосъстоянието също е свързана с патологията на бременността. Леко замайване, особено при смяна на положението на тялото, гадене може да притесни млада майка. Но постоянното усещане за въртене на предмети, нестабилност на походката, мигане на мухи пред очите, главоболие е признак на нарушено кръвообращение в мозъка.

Бременните жени често изпитват болка на различни места. Появява се след дълго ходене в кръста и краката, след дълго стоене. В по-късните етапи спазмиращата болка в долната част на корема показва, че матката постепенно се подготвя за раждане. Трябва спешно да се консултирате с лекар, ако имате остра коремна болка, независимо от периода. Особено опасна е комбинацията му с тахикардия, студена пот, световъртеж и кървави отделяния..

Тревожен симптом е отокът при бременна жена, особено скрити, които са придружени от рязко увеличаване на наднорменото тегло. В края на деня, в последните етапи, краката могат да се подуят; след почивка това състояние трябва да изчезне. Ако подуването продължава след нощен сън, не забравяйте да информирате Вашия лекар за това..

Тревожен признак за патологична бременност е промяна в активността на плода. Ако детето замръзне или, обратно, натиска твърде активно, тогава това е доказателство за вътрематочното му страдание.

В какъв срок се увеличават рисковете??

По време на периода на развитие на плода има периоди от време, които са критични. Въздействието на патогенни фактори може да доведе до смърт на ембриона, нарушаване на образуването на вътрешни органи. Първият такъв критичен период се счита за първите 2 седмици на развитие. Ако настъпи увреждане на ембриона, тогава в повечето случаи той умира, настъпва спонтанен аборт.

Вторият критичен период е от 4 до 12 седмици на развитие. Това е периодът от време, в който се формират вътрешните органи. Излагането на патологични фактори води до тежки дефекти.

Третият критичен период продължава от 12 седмици до момента на раждането. Основните органи продължават да узряват, настъпва тяхната малка диференциация. Развитието на мозъка, зъбите, гениталиите и белите дробове не е завършено. В тях могат да се образуват груби дефекти. Останалите органи са изложени на вторични малформации под въздействието на възпалителни реакции.

Често срещани патологии на бременността

Ако жената планира да забременее, тогава няколко месеца преди очакваната дата се препоръчва да се подложи на преглед и лечение на инфекциозни и соматични заболявания, за да се постигне стабилна ремисия на хроничните заболявания. Това ще намали шансовете за различни усложнения..

Токсикоза и гестоза

Първият триместър на бременността се характеризира с развитие на токсикоза. Това състояние се проявява с гадене с различна интензивност и повръщане. При лека степен атаките се появяват сутрин, на гладно. Повръщането може да се появи няколко пъти през деня.

Тежка степен на токсикоза нарушава общото състояние на бременната жена, има тахикардия, спад на кръвното налягане. Повръщането може да бъде до 10-15 пъти на ден. Някои развиват пожълтяване на склерата на очите, намалено отделяне на урина и задържане на изпражнения. Такива жени трябва да бъдат лекувани в болница.

Гестозата се нарича късна токсикоза. Развива се след 20 гестационна седмица. Това е патологично състояние, което се проявява чрез нарушаване на тонуса на микросъдовете, промяна в течността на кръвта, нейната коагулация и водно-солевия баланс. Класическите признаци са подуване, протеини в урината и повишаване на налягането. Колкото по-рано се появят симптомите на гестоза, толкова по-неблагоприятна е прогнозата за жена и дете..

Усложненията на гестозата са както следва:

 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • преждевременно отделяне на нормално разположена плацента;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • кръвоизлив в жизненоважни органи;
 • остра бъбречна недостатъчност;
 • белодробен оток;
 • кома.

Патологичният процес при гестоза може да бъде с различна тежест. Тежка степен изисква лечение в интензивното отделение. В случай на неуспешни опити за нормализиране на състоянието в продължение на няколко часа се изисква спешна доставка.

Анемия

Лекото намаляване на концентрацията на хемоглобина е свързано с физиологично разреждане на кръвта поради плазмата. Но достатъчно ниво на хемоглобин е необходимо за адекватно дишане на феталните тъкани. Анемията се счита за намаляване на хемоглобина под 109 g / l. Често се дължи на ниски нива на хемоглобин, които са съществували преди бременността..

Причината за развитието на патология по време на бременност е:

 • заболявания на стомашно-чревния тракт, които пречат на усвояването на желязо;
 • кървене;
 • многоплодна бременност;
 • хронична интоксикация;
 • малка разлика между ражданията;
 • бременност по време на кърмене.

Анемията води до усложнения за плода като увеличаване на честотата на инфекциозни патологии, забавено развитие на плода, мозъчна хипоксия.

Спонтанен аборт

Преждевременното прекъсване се счита за такова, което е настъпило до 37 седмици. Това се случва под въздействието на генетични, анатомични, инфекциозни, ендокринни и имунологични фактори. Спонтанният спонтанен аборт се счита за прекъсване, настъпило преди 22 седмици от бременността.

Ниските нива на прогестерон често са причина за спонтанен аборт. В такава ситуация е необходимо да коригирате хормона, като го приемате вътре..

Ако жената има 2 или повече загуби на бременност, тогава се диагностицира повтарящ се спонтанен аборт. Преди следващото зачеване се изисква задълбочен преглед, за да се установят причините за прекъсването..

Недохранване

Амниотичната течност е защитна среда за растящото дете. Но броят им е строго определен. В случай на отклонения от нормата могат да се приемат различни патологии..

Пониженото количество вода се счита за намаляване на количеството на околоплодните води до 500 ml. Развитието му е свързано със следните условия:

 • забавено развитие на плода;
 • вродени малформации на бъбреците;
 • следсрочна бременност;
 • гестоза, съдови и бъбречни заболявания при майката;
 • плацентарна недостатъчност;
 • антенатална фетална смърт.

При раждане олигохидрамнионите могат да доведат до слабост на раждането, ненормално положение на плода, компресия на пъпната връв.

Многоводие

Увеличаването на количеството на околоплодната течност над 1500 ml се счита за полихидрамнион. Причините се считат за болести на майката (захарен диабет, инфекциозни и възпалителни заболявания), малформации на нервната система, храносмилането, пикочните пътища в плода, патологията на плацентата.

Подобна патология по време на бременност, като полихидрамнион, се усложнява от неправилно предлежание на плода, преждевременно отделяне на нормално разположената плацента, загуба на пъпна връв по време на изтичане на околоплодната течност, следродилно кървене.

Ненормално фетално представяне

През първия и втория триместър положението на плода няма значение. По време на раждането той трябва да направи тилна предлежание - това означава, че бебето лежи с главата надолу, а задната част на главата е точката, която ще се движи напред по време на раждането. Промяната на положението на плода води до нарушаване на биомеханизма на труда.

Понякога до момента на раждането бебето остава в седалищно състояние. Това означава, че краката и седалището ще бъдат първите, които ще се движат по родовия канал. Такова раждане може да продължи по-дълго, тъй като главата обикновено разстила тъканите широко, а задната част на тялото може да премине безпрепятствено.

Най-тежките патологични пози са напречното положение и положението на екстензорната глава, при което детето хвърля глава назад, първо се ражда брадичката. Напречното положение се коригира чрез завъртане на плода върху педикула още преди раждането.

Плацента превия

Обикновено плацентата се прикрепя към стената на матката отзад, отпред или от дъното. Те казват за нейното представяне, когато мястото на плода е в долната част на матката и припокрива вътрешния фаринкс. Тази подредба прави процеса на раждане невъзможен по естествен начин: когато шийката на матката се отвори в първия етап на раждането поради напрежение на тъканите, плацентата ще започне да се отделя от стените, ще започне масивно кървене, което ще завърши с отлепване и смърт на плода.

През цялата бременност плацентата превия заплашва с кървене дори по време на прегледа на гинекологичен стол. Следователно жените с диагностицирана патология изискват повишено внимание и хоспитализация за намазване на кървене от гениталния тракт..

Причината за неправилно закрепване на плацентата може да бъде аномалии в структурата на матката, наличието на миоматозни възли, ендометрит. Понякога причината за патологията остава неизвестна. Доставката с пълно предлежание на плацентата е възможна само чрез цезарово сечение.

Еклампсия

Гестозата с тежко протичане може да премине в екстремно състояние - еклампсия. Патологията може да се развие по време на бременност, раждане и в ранния следродилен период.

Симптомите на тежка гестоза са придружени от конвулсии, продължителността на гърчовете е 1-2 минути. След това съзнанието се възстановява, но жената не помни нищо, чувства се изключително уморена, оплаква се от главоболие. Кома е друга възможност за излизане от атака..

Лошата прогноза е свързана със следните състояния:

 • подуване на мозъка;
 • кръвоизлив в мозъчните структури;
 • рязко повишаване на температурата;
 • тахикардия;
 • пожълтяване на кожата;
 • некоординирани движения на очните ябълки;
 • намалено отделяне на урина.

Лечението се провежда съвместно с реаниматорите в интензивното отделение. Основните му насоки са облекчаване и предотвратяване на гърчове, възстановяване на функцията на жизненоважни вътрешни органи. В рамките на 2-3 часа ранното раждане се извършва чрез цезарово сечение: еклампсията е патология, причинена от бременност, поради което раждането е единственото правилно етиологично лечение.

Хипертоничност на матката

Високото ниво на прогестерон при бременна жена предотвратява повишаването на тонуса на матката. Мускулното свиване по всяко време може да доведе до спонтанен аборт. Хипертоничността е опасна в ранните етапи, тя е придружена от вазоспазъм и детето не получава богата на кислород кръв и хранителни вещества. Това води до забавяне на вътрематочния растеж..

В по-късните етапи е важно да не бъркате хипертоничността с тренировъчните контракции. Следните признаци са характерни за патологията:

 • болка в долната част на корема, чувство на напрежение;
 • промяна във формата на корема;
 • матката става много твърда на допир.

Ако тонус се появи по време на преждевременна бременност, това се счита за патология. Жената трябва да бъде хоспитализирана в отделението по патология на бременността, за да запази плода. Ако не започнете своевременно лечение, тогава хипертоничността може да се превърне в контракции и преждевременно раждане..

Екстрагенитална патология

Какви са патологиите, които могат да повлияят на хода на бременността? Всяко заболяване на вътрешните органи може да доведе до образуване на усложнения:

 • заболявания на храносмилателния тракт нарушават усвояването на желязото, което причинява анемия;
 • артериалната хипертония преди бременността утежнява нейната степен, може да доведе до гестоза, бъбречни заболявания;
 • ходът на захарен диабет се влошава, той също може да тласне към развитието на гестоза, вроден диабет при дете;
 • хипотиреоидизмът нарушава нормалното прогресиране на бременността, представлява заплаха от прекъсване.

Инфекциозните заболявания, независимо от локализацията, могат да доведат до вътрематочна инфекция на плода. Важни са както острите заболявания (ARVI, пневмония, заболявания на пикочно-половата система), така и хроничните (бронхит, кариес, цистит, синузит и др.). Инфекцията с рубеола, токсоплазмоза, цитомегаловирус през първия триместър на бременността води до тежки малформации, често несъвместими с живота.

Фетална патология

Състоянието на детето пряко зависи от хода на бременността и здравето на майката. Не винаги е възможно да се предотврати развитието на патологични състояния. Вродени аномалии, генетични нарушения не могат да бъдат коригирани, те често се наследяват. Някои вродени синдроми са следствие от стареенето на майката и излагането на неблагоприятни фактори. Например, рискът от раждане на бебе със синдром на Даун се увеличава значително с възрастта..

Понякога бъдещите родители са носители на рецесивния (неактивен) ген за вроден синдром. Когато се съчетаят два рецесивни признака в едно дете, се появяват клинични признаци на наследствена патология.

Някои малформации изискват хирургично лечение през първите няколко дни след раждането. Например, атрезия или затваряне на ануса, непълен хранопровод, който не се свързва със стомаха, нарушено образуване на уретрата.

Сърдечни дефекти, цепнатина на горната устна и цепнатина на мекото небце се оперират известно време след раждането на няколко етапа.

В силата на бъдещата майка е да предотврати развитието на вътрематочна инфекция при детето. За да направите това, трябва сами да избягвате инфекцията и да лекувате своевременно съществуващите заболявания..

Предотвратяване

Възможно е да се предотврати развитието на патология по време на бременност, ако планирате нейното начало. Съпрузите могат да бъдат тествани за инфекции, ако бъдат открити, могат да бъдат лекувани.

Много хронични заболявания вече не са противопоказание за бременност. Но те трябва да бъдат контролирани, да водят начин на живот, който няма да позволи обостряне на болестите..

Здравословният начин на живот и правилното хранене на бременна жена допринасят за предотвратяване на патологии по време на бременността. Не можете да се измъчвате с диети през този период от живота. Диетата трябва да бъде балансирана, да съдържа достатъчно витамини, минерали и хранителни вещества.

Не напразно бременните жени се подлагат на многоетапен преглед при регистрация. Това е начин за определяне на първоначалното ниво на здраве, за да се предвиди възможността за образуване на патологии. След такъв преглед, а също и като се има предвид наличието и хода на предходни бременности, начина на живот на жената, лекарят може да изложи рискова група за развитие на усложнения. Това е необходимо за навременното предотвратяване на прогресията на неблагоприятните условия..

Причини и симптоми на патологията на бременността: диагностика и профилактика

За съжаление, бременността не винаги протича гладко и е придружена от различни патологии. Някои патологични състояния могат да бъдат коригирани, докато други не могат да бъдат коригирани. Ще разберем с какви патологии може да се сблъска бременната жена, кой е изложен на риск, как се диагностицира и какво трябва да се направи, за да се минимизират рисковете от подобни отклонения.

Какво е патология

Патологията е състояние, характеризиращо се с болезнено отклонение от нормалното, което в случай на бременност означава нарушаване на нормите на нейното протичане и развитие на плода. Патологията на бременността се счита за процеси, водещи до нарушаване на хомеостазата, болести и дисфункция, което застрашава здравето на майката и зрелостта на детето..

Кога е най-големият риск от патология

Патологичните процеси по време на бременност са заплаха за здравето на бъдещата майка и дете, поради което трябва да се вземат предвид фактори, които могат да причинят различни патологии при раждането на бебе:

 • съществуващи хронични заболявания - заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците, проблеми с функционирането на ендокринната система;
 • лоши навици - алкохолизъм, тютюнопушене, наркотици;
 • лоша наследственост;
 • многоплодна бременност;
 • възраст над 35 години. В този случай се увеличава вероятността от генетични или хромозомни аномалии при плода. Освен това към тази възраст хората често придобиват различни хронични заболявания;
 • неблагоприятна история. Ако една жена вече е имала спонтанни аборти и смърт на плода, вече има нездравословно дете;
 • инфекциозни заболявания по време на бременност. Най-голямата опасност представляват рубеола, токсоплазмоза, херпес, хепатит и инфекции на пикочните пътища. Честият грип, който е причинил усложнения, също може да повлияе;
 • неблагоприятна екология, вредни условия на труд;
 • приемане на някои лекарства;
 • силен стрес и физическа активност.

Вижте нашия списък с най-добрите имуностимулиращи лекарства за бременни жени.

Когато плодът се формира и расте, жената винаги трябва да внимава за здравето си. През този период се разграничават интервали от време, определени като критични:

 • първите 2 седмици. Неблагоприятните фактори могат да причинят смъртта на зараждащия се живот в самото начало на бременността. В този случай жената обикновено дори не знае, че е имало зачеване;
 • 4-12-та седмица. При плода възниква полагането на вътрешни органи и патогенните процеси могат да доведат до сериозни отклонения. През този период е много опасно една жена да се разболее, да бъде много нервна и е строго забранено да приема много лекарства;
 • от 12-та седмица до доставката. Формирането на мозъка, белите дробове, гениталиите и зъбите продължава, поради което понастоящем с неблагоприятни фактори в тях съществува риск от груби нарушения. Във вече оформени системи под въздействието на възпалителни процеси могат да се появят вторични дефекти..

Още на най-ранните етапи на развитие в ембриона могат да се открият хромозомни аномалии (тризомии). Това са вродени аномалии в набора от хромозоми, най-известният от които е синдром на Даун. Рискът от появата им е висок при наличие на такива отклонения при преки роднини, нараства при родителите след 35 години. Знаеше ли? Често как ще живее изцяло дете с хромозомни аномалии зависи от родителите и възпитанието. Разбира се, това се влияе преди всичко от отклоненията и състоянието на тялото като цяло, но обикновено такива хора могат да се научат да служат на себе си, да си намерят работа. Например сред хората със синдром на Даун има известни актьори, спортисти и музиканти..

Сега броят на генетичните аномалии се е увеличил. Генетичните рискове от фетални аномалии значително се увеличават при следната група родители:

 • възраст над 35 години;
 • спонтанни аборти, раждане на мъртво или нежизнеспособно дете;
 • раждането на бебе с патологии;
 • безплодие с неизвестен произход и неуспешно IVF;
 • поликистоза на яйчниците;
 • лоша наследственост. Ако има генетични аномалии в семейството, семейни връзки и т.н. Понякога и двамата родители са носители на рецесивни гени за вродени заболявания;
 • прием на тежки за тялото лекарства;
 • излагане на радиация.

Патологии на хода на бременността

Помислете за най-честите акушерски патологии на бременността и причините за тяхното възникване.

Началото на токсикоза е характерно за първата половина на бременността и се среща при половината от бременните жени, но само една десета се нуждае от лечение. Симптомите на това състояние са повръщане (главно сутрин) и ако то се появява 1-2 пъти на ден и изчезва след 13-16-та седмица, то не предизвиква безпокойство. Наблюдават се също слабост, сънливост и слюноотделяне. Ако повръщането се случва не само сутрин, но и след хранене, то това се означава като ранна гестоза.

Разберете какво е гестоза и кога започва токсикозата при бременни жени.

Ако има повтарящо се повръщане през деня, загуба на тегло, сърцебиене, треска, жената се нуждае от лечение. И ако броят на повръщащите позиви е достигнал 20 и има значителна загуба на тегло, тогава е необходима спешна хоспитализация. Причината за ранната токсикоза е преструктурирането на тялото на бременна жена за носене на плода и формирането на плацентата. Причините за късната токсикоза вече са различни и тя се нарича гестоза, която също се проявява като оток, високо кръвно налягане и наличие на протеин в урината. Рискът от гестоза се увеличава при наличието на следните фактори:

 • възраст. По-често се диагностицира при майки под 18 или над 35 години;
 • наследственост. Ако се появи гестоза при жени в семейството;
 • хронични болести. Обикновено се открива при заболявания на сърдечно-съдовата система или бъбреците, високо кръвно налягане;
 • ендокринни патологии;
 • липса на витамин В9 (фолиева киселина);
 • нервен стрес;
 • тромбофилия и склонност към тромбоза.

Знаеше ли? При наличие на гестоза смъртта на плода и новороденото се увеличава с 5-7 пъти. Причините за това състояние често остават загадка за лекарите..

Плацента превия

Това е прикрепването на плацентата над или близо до цервикалната ос. В този случай фаринксът частично или напълно се припокрива. Това състояние се проявява главно в кървене от женските органи. Те се появяват най-често през втората половина на бременността, след 30-та седмица. Те могат да бъдат провокирани от най-малкото натоварване, но могат да се появят и в покой. Преди раждането това кървене се увеличава. Видове предлежание на плацентата

Факторите, които са причинили предлежанието на плацентата, могат да бъдат:

 • ендометриални заболявания (ендометриоза, ендометрит и др.);
 • заболявания и аномалии на матката (миома, полипи, двурога матка и др.);
 • хирургични интервенции (кюретаж, цезарово сечение и други);
 • многоплодна бременност;
 • заболявания на шийката на матката;
 • възпалителни процеси, засягащи ендометриума.

Намаляването на хемоглобина се проявява като поява на повишена слабост, мигрена, задух, ниско кръвно налягане и може да причини припадък. Всяка физическа активност започва да изглежда поразителна. Това състояние се открива лесно чрез кръвен тест. Най-честите причини за анемия са както следва:

 • недохранване. Липсата на протеини, желязо или витамини от група В и С, необходими за усвояването на този микроелемент, може да доведе до липса на хемоглобин. Често се случва с вегетарианци;
 • токсикоза и гестоза. Повръщането и загубата на тегло при тези състояния лишават организма на бременна жена от основни вещества;
 • хронични заболявания на храносмилателната система. Тези заболявания намаляват смилаемостта на храната;
 • многоплодна бременност;
 • чест непрекъснат труд.

Спонтанен аборт

Ако бременността е била прекъсната от само себе си преди 37-та седмица от деня на последната менструация, тогава това се нарича патология. Това състояние е придружено от следните симптоми:

 • болка в долната част на корема, кръста, крампи;
 • кървави отделяния от родовия канал;
 • болезнено състояние, слабост, замаяност;
 • гадене и повръщане;
 • повишена температура.

Причините за загубата на плода могат да бъдат следните:

 • патология на матката (миома, кисти, двурога матка и др.);
 • хромозомни заболявания на плода;
 • ендокринни проблеми;
 • инфекции, които са засегнали гениталната област (полово предавани болести, херпес и др.);
 • имунологични фактори (несъвместими клетки при родители и др.);
 • физическа активност, стрес;
 • неблагоприятни въздействия на околната среда;
 • хронични заболявания на сърцето и други органи, анемия;
 • други патологии на бременността.

Ниско ниво на вода и многоводие

Отклоненията на околоплодната течност от нормалното количество влияят неблагоприятно върху плода. С техния излишък (полихидрамниони) се увеличава натискът върху вътрешните органи. В този случай се появяват следните симптоми: задух, коремна болка, подуване и други заболявания. Всички тези признаци са типични за нормалната бременност в по-късни етапи, но се появяват по-рано. Най-голямата опасност представлява острата форма, когато обемът на водата се увеличава рязко в рамките на няколко дни..

При тежки случаи се пробива пикочния мехур (амниоцентеза) и се изцежда излишната течност. Недостатъчното количество околоплодни води (олигохидрамнион) влияе отрицателно върху развитието на детето и може да доведе до преждевременно отлепване на плацентата. Тежкото многоводие се разкрива като увеличаване на корема, което може да спадне поради своята тежест, болка в долната част на гърба и перинеума. Често полихидрамнионите и олигохидрамнионите не се проявяват по никакъв начин и се откриват по време на изследване с помощта на ултразвук. Причините за полихидрамнионите могат да бъдат:

 • инфекциозни заболявания (хламидии, микоплазмоза и други);
 • диабет;
 • резус конфликт;
 • патология на развитието на плода.

Слабото вода се развива поради влиянието на следните фактори:

 • инфекции;
 • високо налягане;
 • затлъстяване при бременна жена;
 • удължаване на бременността;
 • патология на развитието на плода;
 • аномалии в плацентата;
 • късна гестоза.

Прочетете и за това какво да правите с високо и ниско кръвно налягане по време на бременност.

Неправилно разположение

Ситуацията, когато оста на плода не съвпада с оста на матката започва да интересува акушер-гинеколозите не по-рано от 22-та седмица и може да бъде коригирана с помощта на гимнастика (ако няма противопоказания). Лекарят може да определи грешната позиция на плода по формата на матката, но ултразвукът ще даде най-пълната информация. Положение на плода

Причината за това състояние може да бъде следната:

 • многоплодна бременност;
 • нарушения на формата на матката;
 • многоводие;
 • при жени, които често са раждали поради лош тонус на матката;
 • наследственост. Ако такава ситуация се е случила с близки роднини.

Ако ситуацията не се е подобрила, няколко седмици преди планираното раждане жената е хоспитализирана в родилното отделение.

Повишеният тонус на матката в ранните сокове се проявява като тежест и болка в долната част на корема, излъчваща се в долната част на гърба. За някои те са подобни на заболявания по време на менструация. През втората половина на бременността, с тези симптоми, можете също да наблюдавате втвърдяване на корема..

Важно! Когато се появи такъв заплашителен симптом като кърваво отделяне, бременната жена трябва незабавно да потърси медицинска помощ..

Причините за появата на маточна хипертоничност могат да бъдат:

 • хормонални аномалии (липса на прогестерон);
 • тежка токсикоза;
 • аномалии на матката;
 • възпаление на гениталиите;
 • резус конфликт;
 • множество или големи плодове;
 • многоводие;
 • хронични заболявания (хипертония, захарен диабет и други);
 • повишено образуване на газ;
 • физическа активност, стрес.

Това са най-честите фактори, които провокират повишен тонус на матката, но може да има и други причини..

Бременността на фона на екстрагенитални заболявания може да протече с усложнения и да повлияе на здравето на плода. Най-честите патологии при бременни жени са:

 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • хипертония или хипотония;
 • бронхиална астма;
 • бъбречни и чернодробни заболявания;
 • ревматизъм;
 • кръвни заболявания;
 • лупус еритематозус и други проблеми със съединителната тъкан;
 • диабет;
 • респираторни заболявания;
 • стомашно-чревни заболявания.

И това не е пълен списък. Най-често патологиите на бременността възникват на фона на сърдечно-съдови заболявания (80%). Всички тези заболявания през периода на раждането се влошават и изискват постоянно наблюдение от лекуващия лекар (терапевт, кардиолог, ендокринолог, нефролог и др., В зависимост от заболяването). В случай на планирана бременност, трябва да потърсите съвет от специалист при съществуващо хронично заболяване преди зачеването, да се подложите на цялостен преглед и лечение. Наблюдението и правилното навременно лечение преди и по време на бременността могат значително да намалят негативните последици. Знаеше ли? Според статистиката, проведена в акушерските болници, само 30% от бременните жени са в добро здраве, а 70% страдат от екстрагенитални заболявания..

Патологичните промени в плода настъпват под въздействието на генетични и външни фактори. В тази връзка се появяват вродени и придобити отклонения от нормите. Генетичната патология възниква от момента на бременността и се диагностицира в ранните етапи, но придобитите могат да се появят във всеки период на очакване на бебето. Хромозомните патологии са вродени. Помислете за основните такива отклонения:

 • Синдром на Даун. Това се дължи на наличието на промени в 21-ва хромозома. Признаци - умствена изостаналост, характерен външен вид, нарушена координация на движенията, растеж и развитие;
 • Синдром на Патау. Нарушения на 13-та хромозома. Признаци - отклонения в развитието, идиотизъм, деформация на черепа, формата на ръцете, носа, аномалии на репродуктивната система, работата на вътрешните органи, загуба на слуха. Детето обикновено живее не повече от година;
 • Синдром на Едуардс. Патология на 18-та хромозома. Признаци - изкривена форма на черепа, малка челюст в долната част и устата, малки очни разрези, уши, склонни към деформационен процес, проблеми с вътрешните органи. Около 60% от бебетата умират преди три месеца и само 10% могат да стигнат до една година.

Болести, произтичащи от грешен брой хромозоми:

 • Синдром на Шерешевски-Търнър. Една Х хромозома липсва при женските деца. Признаци - малък ръст, нарушения на гениталната област, деформация на ставите, гънки в областта на шията, соматични отклонения;
 • полисомия на Х хромозомата. Признаци - леко изоставане в развитието на интелигентността, психични разстройства, обикновено в бъдеще висок растеж с изкривяване на гръбначния стълб. В бъдеще такава жена може да роди здраво дете;
 • полизомия на Y хромозомата. Признаците са същите като при Х хромозомата;
 • Синдром на Klinefelter. Наблюдава се само при мъжки деца. Признаци - слабо изразен растеж на окосмяване по тялото, аномалии в областта на гениталиите (както външни, така и вътрешни), висок растеж, често изоставащ в развитието на интелигентността.

Важно! Генетичните патологии не могат да бъдат коригирани и не могат да бъдат лекувани.

Придобитите патологии възникват под въздействието на неблагоприятни външни влияния върху развитието на ембриона. Тези фактори са:

 • болести на майката в очакване на бебето - вирусни и бактериални инфекции (грип, рубеола, токсоплазмоза, хепатит В и други), болести, предавани по полов път (сифилис, гонорея и други);
 • лоша екология, повишена радиация, наличие на много вредни производства в близост до резиденцията;
 • хронични заболявания на майката;
 • стрес;
 • нездравословен начин на живот на бъдещата майка (алкохол, наркомания, тютюнопушене и др.).

При придобита патология най-често се наблюдават следните отклонения:

 • деформационни процеси в органи в тялото или тяхното отсъствие (например няма бъбрек или панкреас), отсъствие на някои части на тялото (например крака, пръсти или ръце);
 • дефекти на лицето;
 • сърдечни нарушения;
 • церебрална хиповъзбудимост. Наблюдава се след раждането на деца. Признаци - мускулна слабост, постоянна сънливост, липса на апетит, бебето не плаче. Такива нарушения могат да бъдат излекувани;
 • церебрална свръхвъзбудимост. Признаци - силно мускулно напрежение, треперене на брадичката, постоянна тревожност (бебето постоянно плаче и крещи). Това отклонение също може да бъде излекувано;
 • хипертонично-хидроцефалният синдром е придружен от повишено вътречерепно налягане. Това се случва поради прекомерното производство на цереброспинална течност (ликвор), която след това се задържа в менингите и вентрикулите. Много е важно своевременно да се диагностицира това заболяване. Изразява се с увеличаване на размера на главата, фонтанелата изпъква донякъде, може да се появи кривогледство, конвулсии, умствена изостаналост.

Аномалиите на развитието на плода по неопределени причини могат да бъдат причислени към отделна група. Това са, на първо място:

 • патологични аномалии на пъпната връв на плода. Такива аномалии могат да допринесат за липса на кислород и смърт на неродено бебе;
 • многоплодна бременност (двойни близнаци);
 • липса на вода или многоводие;
 • патологични процеси в плацентата.

Всички тези отклонения изискват специално внимание от лекарите и бъдещите родители. За бременна жена в такава ситуация е важно да запази спокойствие и да почувства подкрепата на близките..

Диагностика на патологии

Жената трябва да се регистрира в предродилна клиника и редовно да наблюдава бременността с гинеколог, да предоставя на лекаря цялата необходима информация за нейното здраве и условия на труд. Дори ако бременността протича нормално, жената трябва да премине следните тестове в определен момент, за да идентифицира патологични процеси:

 • общ анализ на кръвта;
 • кръвна химия. Позволява ви да определите нивото на захарта и да идентифицирате отклонения;
 • общ анализ на урината. Правете го поне 1 път месечно и помагайте да контролирате бъбречната функция и други проблеми;
 • намазка от влагалището. Те се вземат първо при регистрация и на 30-та седмица. Открива наличието на инфекции на пикочно-половите пътища;
 • кръвен тест, който определя неговата група и резус. Наем при наличие на резус-конфликт с бащата на детето в началото на бременността;
 • кръвен тест за полово предавани инфекции (сифилис и други);
 • коагулограма. Показва съсирването на кръвта. Извършва се всеки триместър, но при нарушения на хемостазата се дава по-често;
 • „Тройно изпитване“ (AFP, NE, hCG). Правете на 16-20 седмици, за да установите аномалии на бременността и при плода.

Алфа-феропротеинът (AFP) е протеин, произведен при зачеване, точно както hCG ("хормон на бременността"). Тяхната липса или излишък може да показва различни усложнения на бременността и аномалии на плода. Намаленият резултат показва хромозомни аномалии, но този резултат може да е резултат от други проблеми..

Нека се запознаем с нормите на AFP по седмица на бременността в таблицата:

Акушерски терминAFP концентрация (U / ml)
до 12 седмиципо-малко от 15
от 13-та до 15-та седмицаот 15 до 60
от 15-та до 19-та седмицаот 16 до 95
от 20-та до 24-та седмицаот 27 до 125
от 25-та до 27-та седмицаот 52 до 140
от 28-ма до 30-та седмицаот 67 до 150
от 31-ва до 33-та седмицаот 100 до 250
от 33-та седмица до доставкатапостепенен спад

Помислете за нормите на hCG по седмици в кръвта на бременни жени:

СрокСредна стойност, (mIU / ml)Допустими граници, (mIU / ml)
2 н.15050-300
3-4 н.2000 г.1500-5000
4-5 n.20 00010000-30000
5-6 н.50 00020 000-100 000
6-7 п.100 00050 000-200 000
7-8 н.80 00040 000-200 000
8-9 н.70 00035000-145000
9-10 н.6500032500-130000
10-11 п.60 00030 000-120 000
11-12 н.5500027500-110000
13-14 н.50 00025000-100000
15-16 н.40 00020 000 - 80 000
17-20 п.30 00015000–60000

При регистрация бременна жена прави кръг от лекари (терапевт, офталмолог, зъболекар), прави ЕКГ. При определяне на патологиите на бременността, свързани със заплахата от нейния неуспех, бъдещата майка може да бъде настанена в акушерска болница и там да наблюдава, диагностицира и лекува.

Знаеше ли? При жените, които не очакват дете, и при мъжете, количеството на hCG трябва да бъде по-малко от 5 mU / ml, а излишъкът му често показва появата на тумори и онкологични заболявания в тялото.

Ултразвуково сканиране се прави три пъти по време на бременност:

 • на 10-14 седмици. Да се ​​идентифицират груби патологии в развитието на ембриона. Измерва се областта на шията и се изключват някои хромозомни аномалии. Определете извънматочна бременност, многоплодна бременност, задайте точния момент, проблеми с развитието;
 • на 20-24 седмици. Измерват се размерите на плода и неговите органи, откриват се по-малко значими патологии, наличието на плацента превия и количеството на околоплодните води. Разкрийте пола на плода;
 • на 32–34 седмици. Правят се същите изследвания, както при втория ултразвук. Параметрите на плацентата също се оценяват. Патологии, които не са виждани преди това, могат да бъдат открити. Този преглед обикновено се придружава от кардиотокография, която е необходима за оценка на сърдечния ритъм на бебето, и доплер изследване, което изследва кръвния поток между бебето и майка му..

Преди раждането може да се извърши ултразвуково изследване, за да се определи положението на плода и заплитането му с пъпната връв, общото му състояние. Такива изследвания до голяма степен зависят от компетентността на лекаря и качеството на оборудването. Случаите, когато според резултатите от ултразвук се очаква момче, но се ражда момиче или са диагностицирани аномалии, но е родено здраво дете (и обратно), не са необичайни.

Следователно, дефиницията на патология трябва да се подхожда изчерпателно, за да се изключат грешките. Ако ултразвукът се повтори (с друг лекар и с по-модерна апаратура), плодът се диагностицира с аномалии и маркерите показват висока вероятност от малформации, тогава възможността за раждане на дете с аномалии е голяма, но не е 100% и е по-добре да бъде допълнително изследван.

Знаеше ли? Кръвните тестове за ATP, NE и hCG могат да дадат 30% фалшиво отрицателни и 10% фалшиво положителни отговори. Наличието на токсикоза, многоплодна бременност, прием на хормони, неправилна подготовка за доставяне на биоматериал, нарушаване на сроковете, затлъстяване, захарен диабет, лошо качество на реагентите и просто медицинска грешка може да изкриви данните от тези тестове.

За изясняване и вземане на решение могат да се проведат следните допълнителни инвазивни изследвания:

 • хорионна биопсия. Извършва се вземане на проби и изследване на клетките на мембраната на яйцеклетката;
 • плацентоцентеза. При него се изследват частици от плацентата;
 • амниоцентеза. Изследвайте околоплодната течност;
 • кордоцентеза. Изследвайте кръвта от пъпната връв. Провежда се след 20-та седмица.

Всички тези проучвания се извършват през първата половина на бременността и само кордоцентезата се прави след 20-та седмица. Събирането на биологичен материал е травматично и свързано с рискове от 1–5% (спонтанен аборт, инфекция и др.), А жената сама решава дали да се подложи на това. Ако една жена, поради етични или религиозни убеждения, иска да задържи дете с увреждания, тогава няма смисъл тя да преминава през тях. Решението за поддържане или прекъсване на бременността винаги се взема от жената..

Профилактика и препоръки на лекарите

Терапевтичното лечение на всички видове патологии се извършва в болница в отделението по гинекология. Амбулаторното лечение е разрешено само при леки форми на ранна токсикоза и начален стадий на гестоза.

Като правило, за да се избегнат проблеми, превантивни мерки срещу появата на патология по време на планирана бременност могат да бъдат започнати още преди нея, премахване на лошите навици, промяна на вредната работа на по-лесни, приемане на витамин В9 и преминаване на тестове за инфекции, които могат да попречат на нормалния ход на бременността.

Важно! Преди всичко е необходимо своевременно да се регистрирате в медицинско заведение и да посетите гинеколог, да преминете всички необходими тестове и да се подложите на всички необходими изследвания. Следвайте всички препоръки на лекаря за прием на витамини, хранене, начин на живот.

Също така е необходимо да се реши въпросът с хроничните заболявания, които могат да повлияят на процеса на раждане на дете. Бъдещите родители в риск трябва да се консултират с генетик и да се подложат на препоръчани прегледи. Важно е да се спазват всички предписания и препоръки на лекаря:

 • контролират заболявания от хроничен характер, които могат да се влошат по време на бременността. Не забравяйте да информирате гинеколога си за тях;
 • следете здравето си и, ако нещо ви притеснява, потърсете съвет от лекар;
 • правите секс само с доверен партньор;
 • спазвайте здравословна диета, приемайте основни витамини;
 • специални физически упражнения и разходки на чист въздух помагат на бъдещата майка да поддържа добра форма и укрепва тялото;
 • контрол на телесното тегло, наддаване на тегло;
 • отказ от лоши навици (пушене, алкохолни напитки, кафе и др.);
 • профилактика и навременно лечение, както е предписано от лекар на настинки и инфекциозни заболявания;
 • избягвайте стрес и физическо претоварване;
 • когато работите в опасно производство, променете вида дейност;
 • извършваме своевременна профилактика на гестоза, постоянно се претегляме, наблюдаваме налягане, правим необходимите тестове, подлагаме се на ултразвук.

Патологиите могат да потъмнят всяка бременност, да повлияят негативно на детето, затова е важно да наблюдавате здравето си, да вземете всички тестове и да се подложите на всички препоръчани изследвания. При планирана бременност много от тях трябва да се приемат преди зачеването и да се отърват от лошите навици. Жените с екстрагенитални заболявания също трябва да се консултират с лекар, при когото са регистрирани още преди бременността. Двойките в риск се съветват да преминат тестове при генетик.

Усложнения на бременността

Клиничната класификация на усложненията при бременност отчита кой и на какво ниво има патологични промени - при майката, плода, в системата майка-плод или в ембрионалните структури. Основните усложнения при жената са:

 • Състояния и заболявания, свързани с бременността. Пациентът може да получи ранна токсикоза, късна гестоза, анемия, гестационен диабет и тиреотоксикоза, разширени вени. Функционалните промени в чашечно-тазовата система допринасят за бързото развитие на възпалителни урологични заболявания.
 • Усложнения на съществуващи заболявания. Натоварванията върху тялото на бременна жена провокират декомпенсация на хронична ендокринна и соматична патология - тиреотоксикоза, хипотиреоидизъм, захарен диабет, кардиомиопатия, хипертония, стомашно-чревни заболявания. Дисфункцията на органите и системите понякога достига степента на недостатъчност (сърдечно-съдова, бъбречна, чернодробна).
 • Заплахата от прекратяване и спонтанен аборт. Гестацията може да завърши преждевременно с ранен или късен спонтанен аборт (до 22 седмици включително) или ранно раждане (от 23 до 37 пълни седмици).
 • Извънматочна бременност. Когато яйцеклетката е прикрепена извън маточната кухина, се наблюдава извънматочна бременност. Понастоящем това състояние в 100% от случаите завършва с фетална смърт и поява на тежки усложнения при жената (вътрешно кървене, хиповолемичен шок, синдром на остра болка).

В някои случаи основните патологични промени настъпват при плода. Тази група усложнения са:

 • Генетични аномалии. Малформации, причинени от генетични дефекти, причиняват спонтанни аборти, а при носене на бременност - тежки неврологични, психични и соматични нарушения при детето.
 • Вътрематочна инфекция. Инфекцията може да бъде причинена от бактерии, микоплазми, хламидии, гъбички, вируси. Неговите усложнения са нарушено съзряване на плода, преждевременно прекъсване на бременността, множество малформации, фетална смърт, патологичен ход на раждането.
 • Фетална хипоксия. Това състояние се отбелязва при недостатъчно снабдяване с кислород, може да причини исхемия и некроза в различни органи. Резултатът от продължителната хипоксия е вродена патология на новороденото или антенатална фетална смърт.
 • Хипотрофия. При изразено забавяне на развитието на плода от гестационния период е възможно да възникнат родова хипоксия, проблеми със спонтанно дишане, аспирация на меконий, последвано от развитие на пневмония, нарушения на терморегулацията, хипербилирубинемия и мозъчно увреждане.
 • Неправилна позиция и представяне. При седалищно и косо предлежание вероятността от усложнения при раждането е висока, при напречно независимо раждане става невъзможно.
 • Замразена бременност. Вътрематочната смърт на дете с неговото запазване в маточната кухина води до развитие на тежки възпалителни усложнения - гноен ендометрит, перитонит, сепсис, които представляват заплаха за здравето и живота на жената.

С усложнения от ембрионални структури, които осигуряват хранене и защита на плода, най-често страда нероденото дете, което може да развие възпалителни заболявания, хипоксия, недохранване, водещо до вродена патология или антенатална смърт. В допълнение, такива усложнения провокират преждевременно и патологично раждане. Като се вземе предвид нивото на лезиите, те се разграничават:

 • Патология на плацентата. В плацентарната тъкан могат да се развият кисти и тумори и могат да се развият инфекциозни и възпалителни процеси (децидуит, вилит, интервилозит). Възможни аномалии на плацентарния диск, аномалии в закрепването на плацентата към маточната стена - плътно закрепване, нарастване, врастване и покълване. Сериозните усложнения включват ниско поставяне, представяне и преждевременно отлепване на плацентата.
 • Патология на пъпната връв. Когато възпалителният процес се разпространи в тъканта на пъпната връв, възниква фуникулит. Основните аномалии в развитието на пъпната връв са нейното скъсяване, удължаване, менингеално прикрепване, образуване на фалшиви и истински възли, кисти, хематоми, тератоми, хемангиоми.
 • Патология на мембраните. Най-честите усложнения от феталната торбичка са ниско и многоводие, преждевременно разкъсване и изтичане на вода, образуване на околоплодни връзки, хориоамнионит.

Отделна група усложнения са представени от нарушения в системата на взаимодействие между майката и плода. Основните са:

 • Резус конфликт. Състоянието е придружено от разрушаване на фетални еритроцити и развитие на различни усложнения, от хемолитична жълтеница до смърт на дете.
 • Фетоплацентарна недостатъчност. Нарушаването на морфологичната структура и функционалните възможности на плацентата, причинено от различни причини, води до хипоксия, недохранване и в особено тежки случаи - фетална смърт.

При класифицирането на усложненията е също толкова важно да се вземе предвид времето на тяхното възникване. Има ранни усложнения, често водещи до аборт, и късни, засягащи развитието на плода и хода на раждането..

> Усложнения по време на бременност

Възможни усложнения по време на бременност

Някои заболявания или усложнения, които могат да възникнат по време на бременност, раждане или следродилен период, представляват значителна опасност за майката и бебето. Усложненията могат да доведат до преждевременно прекъсване на бременността, кървене от матката, забавяне на вътрематочния растеж и дори смърт на бебето.

Токсикозата е усложнение на бременността, което настъпва преди 10 седмици и се проявява с гадене, повръщане, промени във вкуса, слюноотделяне. При гестозата възниква нарушение на функциите на жизненоважни органи и системи поради нарушения в съдовата система. Обикновено проявата на гестоза се случва през втората половина на бременността: оток, отделяне на протеин в урината, повишено налягане.

Появата на токсикоза през първата и прееклампсия през втората половина на бременността е следствие от определени рискови фактори, като негинекологични заболявания, ранна и късна възраст на бременната жена, интоксикация, лоши навици, трудни и вредни условия на труд. Резултатът от нарушението на адаптацията на тялото на жената към бременността е токсикоза и гестоза. Това разстройство може да се появи при жени, които са напълно здрави, защото ако разберете, тогава такива рискови фактори като стрес, някои заболявания на вътрешните органи по време на бременността или преди нея се срещат при почти всяка жена.

Ходът на бременността не се нарушава сериозно от лека токсикоза през първата половина, но в тежки случаи може да я усложни. Ако токсикозата е силно изразена, повръщането, което е характерно за нея, причинява дехидратация на тялото и рязка загуба на тегло на бременната жена, което води до нарушаване на функционирането на органите и телесните системи. Освен това плодът страда от недостатъчно снабдяване с кислород и хранителни вещества към него..

Токсикозата се диагностицира по характерните прояви; за да се определи тежестта на заболяването, жената взема изследвания на кръв и урина. Леките форми на токсикоза се лекуват амбулаторно под наблюдението на предродилна клиника. В случай на неефективност на лечението и с увеличаване на симптомите, бременната жена е хоспитализирана. В болницата жената получава лекарства, които помагат да се справят със симптомите на токсикоза, както и разтвори, съдържащи хранителни вещества.

Той също така представлява опасност за здравето на бременна жена, гестоза, освен това е една от основните причини за заболеваемост и смъртност при деца по време на вътрематочно развитие, по време на раждане и в ранния следродилен период. Най-често гестозата се проявява с повишаване на налягането, отоци, поява на протеин в урината. Лекарят на антенаталната клиника, наблюдавайки бременна жена, когато се появят признаци на гестоза, предписва необходимото лечение и при липса на ефект от терапията той се изпраща на стационарно лечение.

Неправилни позиции на плода

Ненормалните позиции на бебето в матката също могат да нарушат нормалния ход на бременността: напречно, наклонено, тазово. Те водят до пренатално разкъсване на околоплодната течност, загуба на малки части от плода и пъпната връв, аномалии на работната сила, фетална хипоксия, разкъсване на матката. Причините за такива усложнения могат да бъдат:

 • многоводие;
 • многоплодна бременност;
 • тумори и аномалии на матката;
 • недостатъчен мускулен тонус на матката и коремните мускули (което често се случва при размножаващите се жени).

Седалищно представяне на плода може да бъде наследствено. Неправилното положение на детето се определя през последния триместър на бременността с помощта на външен преглед, потвърден от ултразвуково изследване. Ако жената навреме открие грешната позиция на плода, тогава по време на бременност, с помощта на специална гимнастика, те се опитват да я коригират за правилната, при която плодът е обърнат с главата надолу.

В случай, че това не успее, е необходима предварителна хоспитализация в родилния дом (на 34-35 седмици), за да се реши проблемът с начина на раждане. Освен това, ако околоплодната течност напусне бременната жена преди време или започне раждането, медицинският персонал ще бъде там, за да й осигури необходимата помощ..

Многоводие и слабо вода

Полихидрамнионът е прекомерно натрупване на околоплодна течност в амниотичната кухина (повече от 1,5-2 литра). Поради факта, че размерът на матката е по-дълъг от срока поради прекомерно количество амниотична вода, тя притиска съседните органи и диафрагмата (това също се случва при нормална бременност за дълго време, но при многоводие се проявява по-силно и по-рано), което затруднява дишането, нарушавайки кръвообращението, функция на бъбреците и други органи. В резултат на това жената усеща задух, неразположение, тежест и болка в корема и може да се появи подуване на краката. Дете с полихидрамнион е прекалено подвижно, което води до неправилните му позиции, а това от своя страна усложнява хода на бременността и раждането.

Казва се, че има малко вода, когато количеството на околоплодните води е по-малко от 0,5 литра. Поради недостатъчното количество вода, стените на матката са близо до повърхността на тялото на плода и пречат на нейните движения и нормалното позициониране. Ниското количество вода влияе върху състоянието на плода: кожата му става суха и набръчкана, изостава в растежа и телесното тегло, възможни са изкривявания на гръбначния стълб, плоскостъпие и други патологии. При раждане олигохидрамнионите могат да доведат до патология на раждането, преждевременно отлепване на плацентата.

Наличието на полихидрамнион или олигохидрамнион може да се предположи за редица клинични признаци, но по-често диагнозата се поставя по време на ултразвуково сканиране. Полихидрамнионът, както и олигохидрамнионът, сам по себе си също е резултат от всякакви патологични процеси, като инфекция, малформации и др. Следователно, когато се диагностицира това усложнение, се извършва изследване, за да се установят причините за появата му и ако се установи, тогава се предписва подходящо лечение.

Анемия на бременността

Анемия - намаляване на количеството хемоглобин в червените кръвни клетки - вещество, което пренася кислород. Нито една бременна жена не е имунизирана от анемия, тъй като причината за това състояние най-често е недостатъчното заместване на запасите от желязо, нуждата от което значително се увеличава по време на бременност. Анемията на бременни жени се комбинира с хипоксия, хипотрофия (загуба на тегло) и анемия на плода, инхибиране на хематопоезата в тялото на детето и при бебе на възраст под 1 година.

Бременните жени се оплакват от слабост, задух, главоболие, зрителни увреждания, ниско кръвно налягане, припадък с малко физическо натоварване. Но по-често диагнозата се основава на резултатите от кръвен тест. Също така, при анемия при бременни жени се развива късна токсикоза, а преждевременното раждане е по-често. Самото раждане се усложнява от слабостта на труда, патологична загуба на кръв, септични заболявания и намаляване на лактацията.

Профилактиката и лечението на анемия при бременни жени се състои в пълноценно балансирано хранене с протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи и назначаване на железен препарат с намаляване на хемоглобина под допустимата норма (110 g / l).

Резус конфликт

Това явление може да се появи само при Rh-отрицателни майки, които са бременни с Rh-положително бебе. Същността на тази патология се крие в патологичен имунен отговор: тялото на майката възприема плода като "чужд обект", което може да доведе до сериозни усложнения, предимно от бебето. Произвеждат се антитела, които, попадайки в кръвния поток на бебето, унищожават неговите еритроцити (червени кръвни клетки), причиняват анемия, интоксикация, дисфункция на жизненоважни органи, възможно прекъсване на бременността, преждевременно раждане.

Това състояние на детето и новороденото се нарича хемолитична болест (хемолиза - унищожаване на червените кръвни клетки). Разграждането на червените кръвни клетки води до увреждане на бъбреците и мозъка на детето. В най-тежките случаи той може да умре вътреутробно или да се роди нежизнеспособен. В по-леките случаи резус-конфликтът се проявява просто с раждането на жълтеница или анемия на новороденото. За да се предотвратят такива тежки усложнения по време на бременност при жени в риск за развитието на тази патология (това са Rh-отрицателни жени, които са имали спонтанни аборти, аборти, раждане, което е довело до образуването на антитела), многократно се правят кръвни тестове за наличие на антитела.

Ако е необходимо, бременната жена е хоспитализирана в болница, специализирана в тази патология, за необходимото лечение, до кръвопреливане на плода, което позволява бременността да продължи, докато детето е жизнеспособно (под ултразвуков контрол, през предната коремна стена на майката, те проникват във вената на пъпната връв и преливане на детето с 20-50 ml донорни еритроцити).

Намерихте ли отговора на въпроса си? / Продължи търсенето: Регистрирайте се или влезте, за да оцените

Споделете с приятелите си: Абонирайте се за нашия канал в Yandex.Zen

13.01.2020 г. 18:40:00
Колко килограма можете да загубите за 3 месеца и как да го направите?
Отслабването на възможно най-много килограми за кратък период от време е целта на много хора. Но това няма никакъв смисъл, защото загубата на тегло често се затруднява от йо-йо ефекта. Личният треньор Джим Уайт обяснява колко килограма можете да свалите, без да навредите на здравето си и как да го постигнете.

13.01.2020 16:54:00
С тези съвети ще свиете корема си
След празниците е време да започнете да подобрявате себе си и живота си. Например започнете борбата с излишните килограми - особено на стомаха. Но възможно ли е да отслабнете конкретно в една част от тялото?

12.01.2020 11:33:00
7 най-добри храни за детоксикация
След празничната лакомия е време да преминете към детоксикация на тялото. С тези 7 храни можете естествено да разтоварите тялото си и да се подготвите за пролетта.

10.01.2020 10:04:00
Какво ще се случи с тялото, ако има риба всеки ден?
Има ли риба в менюто ви няколко пъти седмично? Добре ли е или лошо? Ще ви разкажем как редовната консумация на риба влияе на организма!

09.01.2020 19:06:00
ТОП 10 начина за отслабване и поддържане на тегло
Отслабването не е лесна задача, но следва друго предизвикателство - поддържането на тегло. Защото най-трудната част от отслабването е не отслабването, а поддържането и стабилизирането му. През студения сезон сме изкушени от вкусни калории - много е трудно да не наддадем на тегло. Следните методи обаче могат да ви помогнат да отслабнете и да го запазите.!

09/01/2020 17:56:00
5 големи грешки на всички отслабнали
За да можете най-накрая да постигнете мечтаната фигура през новата година, не забравяйте да разберете какво никога не трябва да правите, докато отслабвате. Ще ви покажем какви грешки трябва да избягвате, за да загубите излишни килограми!

В тялото на бременна жена протичат необичайни процеси, за които тя, дори и наистина да иска, никога не би могла да се подготви. Но това не свършва дотук. След раждането ставаме още по-нервни, раздразнителни, агресивни - следродилна депресия като последица от бременността.

Днес на сайта за майки supermams.ru можете да разберете за всички „минуси“, които тялото ви получава по време и след бременността. Тази статия ще улесни разглеждането на тези на пръв поглед неприятни неща..

1. Излизат всякакви рани

И добре, ако всичко беше ограничено до банален дефицит на витамини, защото ние даваме половината от всичко на нашето бебе, така че все пак успяваме да вземем цял куп всякакви неприятни неща и свързани заболявания, като всякакви мигрени или, още по-лошо, хемороиди.

2. Зъбите се влошават

Последиците от бременността са онези проблеми, които като снежна топка ни падат върху нас веднага след раждането. Едно от тези притеснения е поддържането на зъбите здрави. В крайна сметка, ако зъбите ви притесняват по време на бременност, тогава след раждането ще посещавате стоматологичния стол много по-често. По време на кърменето ние не само насищаме бебето си, но и го пълним с маса хранителни вещества, главно калций.

Откъде идва толкова много от него? Точно така, от зъбите и костите на мама. Ето защо малките дупки се превръщат в огромни дупки за няколко месеца. Висококачествените пломби някъде изчезват, емайлът се изтрива и „холивудската усмивка“ се губи. Лекарите обясняват това с липсата на калций в организма.

Но как да се предотврати това? Как да не загубите невероятната си усмивка? Оказва се, че всичко не е толкова трудно. Достатъчно е да се грижите за устната си кухина всеки ден, не забравяйте да миете зъбите си след всяко хранене, да освежите дъха си с дъвка или вода за уста и лесно можете да предотвратите тези последици от бременността. Никой също не е отменил посещението при зъболекар. Тази процедура трябва да се направи дори за кратко време, защото коремът все още няма да пречи и ще се чувствате по-добре, отколкото през последните седмици, когато ще ви е трудно да се движите.

3. Промените в състоянието на кожата

Състоянието на кожата на бременна жена се променя значително. Но не може да се каже еднозначно, че кожата става по-добра или по-лоша от това..

За съжаление повечето жени развиват неразбираеми старчески петна, нови бенки и акне по време на бременност. По време на бременност кожата губи своята твърдост и може да се появят стрии. Но нека отдадем почит на гените си и да си спомним как нашите майки и баби са преминали през бременността и да направим съответните заключения, как точно ще се простира кожата на стомаха, гърдите и бедрата ни. Може би имате късмет и няма да имате такива последици от бременността..

Но има и предимства, които бременността дава на кожата. Благодарение на него мазната кожа изчезва, става по-суха. Няколко месеца след раждането пигментацията ще изчезне и общото състояние на кожата ще се нормализира.

4. Косата пада след бременност

Косопадът е една от неизбежните последици от бременността. Когато са в позиция, майките се гордеят с косата си, тъй като тя укрепва и става по-плътна. Но за наша голяма печал тази красота не може да бъде запазена. След раждането състоянието им започва да се влошава, те стават редки, разделят се и започват да падат.

Как може да се предотврати този процес? Как да върнем красотата на косата? Има ли супер формули за възстановяване на косата или отново ще трябва да ходим с „миши опашки“ като следващите последици от бременността??

За всичко е виновен същият прословут хормонален фон. Както се оказа, тялото на жената по време на бременност е пълно с хормона естроген, увеличеното количество от който "инхибира" естествения растеж на косата. След това, след раждането, количеството му се нормализира и косата започва да пада бързо с бързи темпове..

Как да възстановите здравето на косата си? Наистина ли трябва отново да „натъпквате“ тялото си с витамини за бременни жени, за да върнете липсващите хранителни вещества, или можете да се справите без това нежелани последици от бременността. Оказва се, че всичко е много по-просто, отколкото сте предполагали. Просто трябва да използвате декоративна козметика за коса в по-малки количества. Не напълно спиране, но ограничение. Опитайте се да изсушите косата си без сешоар, използвайте естествени бои за коса и избягвайте къдрене. И разбира се, прочетете отделна статия за косата след бременност..

5. Има болки в гърба и ставите

След раждането запасът от витамини и минерали на жената, които тя е натрупала по време на бременност, значително намалява. Може да не сте забелязали, че по време на тласкането по време на раждането, връзките в областта на китката са били опънати. Съгласете се, също неприятни усещания в допълнение към тези, които вече имате. Ако само всичко завършваше с разтягане... За съжаление на мястото на разтягане се появява някаква неразбираема формация или бучка, която причинява болка при физическо натоварване.

Ето няколко полезни правила, които да ви помогнат да се възстановите бързо и да отскочите:

 • Изпълнете набор от упражнения от нормални упражнения (мускулите се укрепват, тялото свиква с физическа активност).
 • Направете масаж (Включете в него елементи от еротичен масаж и ви гарантира незабравима нощ на секс).
 • Вземете слинг, който да ви помогне да разпределите равномерно товара на гърба си, когато носите бебето си често.

6. Влошават се различни хронични заболявания

За съжаление бременността може да бъде усложнена от различни хронични заболявания. Особено бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Защо се случва това? Отговорът на този въпрос е много лесен за намиране. По време на бременността тялото изпълнява двойно задължение:

 1. Бъбреците премахват метаболитните продукти не само на майката, но и на бебето.
 2. Сърцето изпомпва двойно повече кръв.
 3. Черният дроб транспортира няколко пъти повече кръв.

Как можем да помогнем на тялото ни да свърши цялата тази работа? Лекарите препоръчват да лежите на лявата страна няколко пъти на ден, тъй като в това положение се нормализира кръвообращението.

7. Бременността разваля фигурата

Твърдението, че фигурата се влошава по време на бременност, е неоспоримо и само много малък процент от жените могат да се похвалят с отлична неизменна фигура по време на бременност и след раждане. Някои хора харесват наскоро придобитите заоблени форми, но все повече майки все още искат да отслабнат и да се върнат към предишните си форми..

Как да върнете предишната фигура?

Първо, не се паникьосвайте и не бързайте с крайности, тъй като майката природа е заложила механизъм за подпомагане на жената. Този механизъм се нарича кърмене. Интересно е, че след девет месеца кърмене женската фигура започва сама да се освобождава от неприемливи излишъци. Постепенното спиране на лактацията ще спаси гърдата от появата на стрии и увисване.

И все още никой не отменя часовете по физическо възпитание и фитнес у дома. 15-20 минути на ден са достатъчни, за да започнете изтощителна процедура за обновяване на тялото.

И накрая...

... Искам да изразя своята болезненост... Появата на деца е най-красивото нещо, което една влюбена жена може да даде на съпруга си. Но те са твърде трудни за нас, последиците от бременността са много неприятни. И бих искал да се надявам, че всяка жена, след като прочете тази информация, ще намери и научи за себе си няколко правила, за да поддържа кожата, косата, зъбите си здрави. Като цяло се предпазвайте от всички нежелани последици от бременността.

В крайна сметка понякога е толкова трудно, гледайки отражението си в огледалото и виждайки ЖЕНА, СТАНАЩА МАЙКА, да се обърнеш към възрастта си и да срещнеш цифрите 20, 23, 25,... А някои още не са 20. И всеки от нас изпитва състояние на бременност своя, но раздава малко по малко красотата, младостта и здравето си и получава ЩАСТИЕ...

——
Автор - Честита мама, сайт supermams.ru - Supermoms

Не е необходимо специално разрешение за копиране на тази статия.,
обаче активна, не затворена от търсачките връзка към нашия уебсайт е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!
Моля, спазвайте нашите авторски права.

Смъртоносно усложнение на бременността: кой е изложен на риск

Наблюдението на хода на бременността е 50% високо художествени тестове за залепване в карта и 50% - извършване на напълно рутинни процедури: претегляне, измерване на корема с измервателна лента, изследване на крайниците и измерване на кръвното налягане (BP). На две ръце. Задължително. От ранна дата.

Някога в СССР беше възможно значително да се намалят нивата на майчина смъртност по прост, но изненадващо ефективен начин..

Във всяко малко населено място беше поставена акушерка, която можеше да измери бременното кръвно налягане и самостоятелно да свари порция урина, за да намери протеин в него.

Обикновените акушерки в СССР и многообразованите акушер-гинеколози в съвременна Русия правят същото - упорито търсят признаци на предстояща прееклампсия - страшно и смъртоносно усложнение на бременността.

Какво е прееклампсия?

Това е сериозно усложнение на бременността, при което работата на цялото тяло е сериозно нарушена. В допълнение към повишаване на кръвното налягане, в урината се появява голямо количество протеини, броят на тромбоцитите в кръвта намалява, функцията на черния дроб и бъбреците страда, болки в епигастриума, зрително увреждане и се появяват силни главоболия.

Състоянието може да прогресира бързо и да доведе до гърчове със загуба на съзнание - еклампсия.

Прееклампсията започва след 20 седмици от бременността. Колкото по-скоро, толкова по-опасно. Прееклампсията, която се развива преди 32 седмици от бременността, се счита за ранна, бременността винаги завършва преди време, защото опитите за спасяване могат да убият както майката, така и бебето.

Понякога прееклампсията се развива в следродилния период, поради което акушер-гинеколозите никога не се отпускат.

Защо се случва това?

Науката все още не може да даде точен отговор на този въпрос, въпреки факта, че патогенезата на заболяването е добре разбрана..

В някои случаи можем да предскажем развитието на болестта, но почти никога не можем да предотвратим.

 • първично бременна;
 • жени, които са имали прееклампсия при предишна бременност;
 • прееклампсия при женски роднини (майка, сестра);
 • жени, които са страдали от артериална хипертония преди бременност или които за първи път са се сблъскали с повишаване на кръвното налягане до 20 седмици;
 • жени с анамнеза за бъбречно заболяване;
 • жени със захарен диабет, автоимунни заболявания (системен лупус еритематозус, склеродермия, антифосфолипиден синдром), тромбофилни състояния;
 • пълни жени;
 • жени на възраст 40+ (още едно поздрав на всички фенове на идеята за забавено майчинство);
 • многоплодна бременност;
 • бременност след ин витро

Какъв е рискът за детето?

Прееклампсията може да изисква спешно раждане по всяко време на бременността. Това често е единственият начин да спасим живота на майката..

Дълбоката недоносеност на новороденото е тежко бреме, което може да повлияе на останалата част от живота на човека. Въпреки пробивните успехи на съвременната неонатология, които позволиха кърмене на 500-грамови бебета, смъртността сред недоносените бебета е много висока..

Какъв е рискът за жената?

Жените, преживели прееклампсия, са по-склонни да изпитат това състояние при всяка бременност, а последващата прееклампсия винаги е по-тежка от предишната..

Въпреки факта, че прееклампсията изчезва с бременността, съществуват рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, хипертония, инсулт и инфаркт.

Без адекватна помощ може да се развие еклампсия, тежък припадък, подобен на епилепсия. Остра бъбречна недостатъчност, белодробен оток бързо се увеличава, може да възникне инсулт или инфаркт на миокарда, отлепване на плацентата, внезапна вътрематочна смърт на плода, отлепване на ретината със загуба на зрение.

Какво е HELLP синдром?

Синдромът на HELLP е описан за първи път през 1954 г. Това е съкращение, съставено от първите букви: хемолиза - интраваскуларно разрушаване на еритроцитите (хемолиза), повишена активност на чернодробните ензими (повишени чернодробни ензими) и тромбоцитопения (Lоw връзка на тромбоцитите).

Това сериозно и потенциално фатално състояние е придружено от тежко нарушение на кървенето, некроза и руптура на черния дроб и мозъчен кръвоизлив.

Опасни симптоми

Трябва незабавно да се консултирате с лекар, ако се появят отоци по лицето и ръцете, главоболие, което не изчезва след прием на конвенционални средства, зрително увреждане - замъгляване, „воал и мъгла“, мигащи „мухи“ пред очите.

Прееклампсията може да се прояви като болка в епигастриалната област, десен хипохондриум; опасно гадене и повръщане през втората половина на бременността, задух. Внезапното наддаване на тегло (3-5 кг на седмица) може да бъде тревожен сигнал.

Прееклампсията никога не е лесна

Най-трудното нещо за акушер-гинеколога е да не изпада в паника преди време. Понякога ситуацията ви позволява да изтеглите малко време, за да позволите на белите дробове на плода да узреят.

До 34 седмици се прилагат кортикостероиди за предотвратяване на дихателен дистрес синдром. Понякога ситуацията се влошава бързо и изисква незабавно проактивно действие и доставка

Как да предотвратим прееклампсия?

За съжаление лекарите могат да предвидят много акушерски усложнения, но не могат да предотвратят.
През годините изследванията натрупаха дълъг списък с разочарования. Със сигурност няма да помогне за предотвратяване на развитието на прееклампсия в леглото (почивка в легнало положение през деня), ограничаване на трапезна сол, рибено масло или прием на таблетки чесън.

Нито употребата на прогестеронови препарати, нито използването на магнезиев сулфат, нито приемът на фолиева киселина, нито употребата на хепарини, включително нискомолекулни (клексан, фраксипарин), не са превенция. Всички тези лекарства обаче могат да се използват по време на бременност за други цели.

Ако рискът от прееклампсия е висок, Вашият лекар може да предложи прием на ацетилсалицилова киселина всеки ден след 12 седмици от бременността.

Бременни жени с нисък прием на калций (вж. Таблица: Патология на прикрепването на плацентата и пъпната връв при бременност: Патогенеза

Патология на закрепване на плацентата и пъпната връв по време на бременност

Плацентата се образува вътре в ендометриума. Този функционален слой се нарича децидуален по време на бременност. Такава черупка на 40-та гестационна седмица се намира под „детската седалка“. По време на раждането той се отделя, съдовете на ендометриума се свиват и този процес помага да се избегне маточно кървене..

 • В случай че бъдещата майка развие възпаление в матката, дистрофия или рубцови промени в лигавицата, тогава гъбестият слой на плацентата се заменя със съединителна тъкан.
 • Тя се обраства с ворсинки и по време на раждането няма да може спонтанно да се отдели от матката.

В акушерството има няколко патологии на закрепване на плацентата и пъпната връв по време на бременност. Такива аномалии са различни в дълбочината на врастване на плацентата в дълбоко разположените слоеве на матката, както и в разпространението на плацентарната тъканна натрупване:

Плътно прилепване на плацентата:

 • Това е най-популярният тип ненормално закрепване на плацентарната тъкан към матката..
 • По-горе беше описано, че хорионните въси могат да достигнат до основния слой и да се прикрепят добре към стените на матката заедно с плацентата.

Ниско прикрепване на плацентата:

 • Честа патология, се среща в 15-20% от случаите.
 • Ако се появи след 28 седмици от бременността, лекарят вече диагностицира "плацента превия", тъй като в този случай мястото на детето частично покрива фаринкса на матката.
 • Но е много добре, че само при 5% от бременните жени ниското местоположение на плацентата се запазва до 32 седмици. И само 1/3 от тях са 5%, плацентата ще остане в това положение до 37 седмици.
 • Достига или преодолява вътрешния фаринкс.
 • Среща се при бременни жени втори или повече пъти.
 • По-често се случва, ако е имало аборти или гинекологични операции след раждането.
 • В допълнение, различни тумори и аномалии в развитието на матката допринасят за развитието на такава патология..
 • Това заболяване може да доведе до тежко кървене и затруднения с раждането..

Плацента акрета (истинско нарастване):

 • Хорионните власинки преминават през децидуята в миометриума.
 • Преобладаването на нарастването в дълбочина може да бъде незначително или доста изразено.
 • Проникването на ворсинки става през всички слоеве на матката, до серозната мембрана.
 • Най-тежките последици под формата на патологично закрепване на плацентата най-често настъпват при патологични промени в матката.

Ненормално и патологично закрепване на пъпната връв се свързва предимно с дефектно имплантиране на пъпната връв. В резултат на това пъпната връв се намира извън мястото на трофобласта. Така че резултатът от тази патология е:

 • Прикрепване на пъпната връв - пъпната връв е прикрепена към мембраните на плода.
 • Маргинално закрепване - пъпната връв е прикрепена към ръба на плацентата, а не към нейния център.
 • Единствената пъпна артерия в половината от случаите може да се комбинира с фетални малформации: сърце, бъбреци, пикочни пътища, гениталии, мускулно-скелетна система. Тази патология се появява 3-4 пъти по-често с отклонения като многоплодна бременност и захарен диабет при майката..

Трябва да се отбележи, че при плътно прилепване на плацентата не се появява активно маточно кървене след раждането, тъй като "мястото на бебето" не е отделено от стените на матката. Ако привързването е непълно, тогава загубата на кръв може да бъде интензивна..

Патология на плацентата по време на бременност: класификация, видове нарушения, преглед

Патология на плацентата по време на бременност

Според международната класификация на заболяванията се разграничават следните патологии на плацентата по време на бременност:

Първична плацентарна хипоплазия

 • Тя може да бъде първична, когато развитието на тъканите се определя от генетичните наклонности на тялото на бременна жена..

Вторична плацентарна хипоплазия

 • Такава патология се развива, ако бъдещата майка има хронични заболявания на други органи, които утежняват хода на нормално развиваща се бременност.
 • Това се случва главно при заболявания на сърдечно-съдовата система с атеросклероза, хипертония.
 • Ако по време на късна токсикоза скоростта на притока на кръв в съдовата система на плацентата започне рязко да намалява, тогава правилното развитие на плацентарната бариера се нарушава, появяват се признаци на първична или вторична (по-сложна форма) хипоплазия, което засяга вътрематочното развитие на плода.

Ако плацентата има нормална структура и признаците на нарушения на развитието на плода се появяват все по-ясно, тогава може да възникне по-дълбоко нарушение на нивото на клетките и техните органели. Това могат да бъдат следните видове нарушения:

 • Съдовете на междинните и стволови вили са възпалени и луменът им се стеснява.
 • Развива се метаморфоза на синтиотрофобластите.
 • Районите на вилозния хорион са втвърдени.
 • Некротичните области се появяват във вилозния хорион.

Ето още един преглед на няколко патологии на плацентата и пъпната връв, които могат да се появят при бременна жена на различни етапи:

 • Ниска вода - нарушава се секрецията и обмяната на околоплодните води. Диагнозата се поставя, ако обемът на водата е по-малък от 500 ml. Може да се развие с вродени заболявания на бременна жена (поликистоза на бъбреците, уропатия), следсрочна бременност, преждевременно разкъсване на мембраната.
 • Полихидрамнионът е прекомерно натрупване на околоплодна течност (повече от 1,5 литра). Развива се поради инфекция, фетални малформации, обширен плацентарен хемангиом, сърдечни заболявания и захарен диабет при майката.
 • Амниотични стеснения. Те могат да проникнат в тялото на плода и да причинят различни наранявания: ампутация на крайници, черепно-лицеви деформации.
 • Хориоамнионитът е инфекция вътре в мембраните и околоплодната течност. Патологията се развива при преждевременно разкъсване на плацентата или по време на неправилна диагноза: биопсия, амниоскопия. Патогени - стрептококи, стафилококи, ентерококи и други бактерии.

Всички тези промени на клетъчно ниво на съставните части на плацентата причиняват смущения в снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества. Има забавяне в развитието на плода спрямо нормалните нива на бременност.

Патология на плацентата по време на бременност: симптоми, диагноза

Патология на плацентата по време на бременност: диагноза

Важно е, за всякакви отклонения в патологиите на плацентата по време на бременност, да се консултирате с лекар своевременно. Следователно си струва да знаете симптомите:

 • Вътрешно или външно кървене.
 • Появата на ретроплацентен хематом в случай на вътрешно кървене.
 • Развитие на маточноплацентарната апоплексия под формата на "матката на Kuweler".
 • Значително намаляване на съкратителната способност, която може да достигне атоничния стадий.
 • Развитие на синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация поради проникването на тромбопластинови маси в съдовото легло. Нарушенията на коагулацията водят до повишено кървене, както вътрешно, така и външно.
 • Ултразвукова процедура. В същото време се извършва диференциална диагностика на патологични промени в плацентата с цервикална бременност, руптура на матката или преждевременно отлепване на плацентата.
 • Дигитално вагинално изследване през форникса за оценка на плътността на матката.
 • Лабораторно изследване на коагулационната система за откриване на признаци на дисеминирана вътресъдова коагулация.

Необходимо е да се изследва коагулограма - PTI, APTT, RFMK, фибриноген, тромбиново време и тромбоеластограма.

Патология на плацентата: клиничен протокол, лечение

Понятието "патология на плацентата" включва процесите на маточно-фетално-плацентарна недостатъчност. Според федералния стандарт е разработен клиничен протокол за диагностика и лечение на патологични състояния на плацентата при бременни жени..

Протоколът за клинично лечение е алгоритъм от строги правила, които свеждат до минимум страничните ефекти на лекарствата и диагностичните манипулации върху здравето на бременна жена. По-специално, в случай на патология на плацентата, лечението започва след поставяне на диагнозата маточно-фето-плацентарна недостатъчност. Комплексът от терапевтични мерки включва:

 • Възстановяване на микроциркулацията в съдовете и капилярите на плацентата. По този начин се нормализира основното нарушение в плацентата - утероплацентарният кръвен поток..
 • Съдов тонус на плацентата и маточните гладки мускули с интравенозно приложение на бета-миметици.
 • Техниката на вливане на лекарства се дозира чрез инфузомат. Терапията се провежда до регистриране на клинично значим ефект върху ехографията на матката. След такъв инфузионен курс пациент с плацентарна патология се прехвърля на таблетни форми на подобни лекарства..
 • Провеждане на антихипертензивни мерки. В зависимост от това какви са стойностите на кръвното налягане преди започване на терапията, се предписва или сложна антихипертензивна терапия, или се използва щадящ режим на лечение с монопрепарат.

Всяко лечение трябва да се извършва само под наблюдението на лекар. Самолечението е неприемливо. Също така, при първите признаци на неразположение, трябва спешно да потърсите помощ и по време на рутинен преглед да информирате акушер-гинеколога за всички неприятни симптоми, които са се появили наскоро.

Болести на майката и плода - патология на плацентата: усложнения

По-долу са възможните усложнения на патологията на плацентата, заболявания на майката и плода:

 • Понякога раждането може да бъде толкова трудно, че тежко вагинално кървене може да започне по време или след процеса..
 • Кървенето обикновено не е болезнено, въпреки че някои жени могат да имат маточни спазми по време на кървене.
 • Плацентарното кървене може да увеличи риска от преждевременно разкъсване на мембраните, което води до преждевременно раждане.
 • Възниква, когато плацентарната тъкан нараства твърде дълбоко в матката, прикрепвайки се към мускулния слой.
 • Това води до трудности при отделянето на плацентата от стената на матката по време на раждането..
 • Това усложнение може да причини животозастрашаващо кървене..
 • Това усложнение показва нетипичен размер или положение на плода, което води до труден труд..
 • Лечението е чрез физическа активност за репозиция на плода или чрез цезарово сечение.
 • Възниква, когато мембраните, свързващи пъпната връв и плацентата, се припокриват или са в рамките на 2 cm от вътрешната шийка.
 • Кървенето, придружаващо Vasa praevia, застрашава на първо място живота на детето, а не на майката.
 • Феталната анемия се появява, когато броят на циркулиращите червени кръвни клетки и хемоглобин в плода падне под нормалните нива.
 • Отслабване на плацентата. Това е състояние, при което плацентата се отделя от матката, нарушавайки доставката на кръв и хранителни вещества за бебето и може да застраши живота на нероденото бебе.

Инфаркти в плацентата

 • Това са участъци от нежива тъкан в плацентата, които причиняват намален приток на кръв..
 • Те могат да се появят с индуцирана от бременността хипертония.

В допълнение, патологията на плацентата може да има значително емоционално въздействие върху бременна жена и дори да причини депресия..

Патология на плацентата: профилактика

Патология на плацентата: профилактика

Профилактиката играе огромна роля при всякакви състояния и още повече по време на бременност. Основните превантивни мерки за борба с плацентарните патологии трябва да бъдат изброени:

 • Намаляване на броя на абортите - кюретаж, кюретаж, чрез предотвратяване на нежелана бременност: използване на контрацептиви.
 • Лечение на възпалителни, хормонални и инфекциозни заболявания на женската репродуктивна система.
 • Ограничаване на употребата на лекарства за поддържане на бременност, както и оперативно раждане без обосновани причини.
 • Несъответствието на маточния белег след предишно раждане трябва да бъде коригирано извън бременността с помощта на реконструктивна трансвагинална пластика.
 • Намаляване на честотата на използване на асистирани репродуктивни технологии (IVF).
 • Провеждане на разговори и консултации с жени относно риска от бременност след 35 години.
 • Лечение на екстрагенитална патология при жена.

Трябва също да знаете, че когато диагностицирате миома на матката при жена, която иска да забременее, тя трябва да бъде премахната.

Милованов "Патология на системата майка-плацента-плод"

Милованов "Патология на системата майка-плацента-плод"

Такава полезна книга като "Патология на системата майка-плацента-плод" от А.П. Милованов, служи като отлично ръководство за лекарите. Той разкрива и описва патологичните процеси. Разглеждат се въпросите за хистогенезата, функционалната морфология на плацентата.

 • Всички ситуации се разкриват подробно и се обясняват от професионални лекари.
 • Благодарение на изучаването на книгата, майките значително ще намалят броя на спонтанните аборти, ще ги научат как да се държат правилно по време на раждането..
 • Такава книга съдържа голям брой препоръки, които помагат да се проучи подробно ситуацията, да се намери правилното решение..
 • Информацията е представена на разбираем и достъпен език.

Когато трябва да разширите кръгозора си и да намерите отговор в трудни случаи, ръководството на тази публикация ще бъде идеалният помощник. Книгата е предназначена за патолози, акушер-гинеколози и лекари от други специалности. Такова ръководство, което ще предпази от спонтанни спонтанни аборти и с реални примери ще покаже как правилно да се наблюдават родилките и техните деца. Всеки случай е индивидуален, така че ръководството е много обширно и пълно с различна полезна информация.