По време на целия период на чакане на дете, една жена посещава антенатална клиника повече от веднъж или два пъти. Честите срещи с лекар ви позволяват да наблюдавате хода на бременността, своевременно да идентифицирате всички аномалии и да вземете необходимите мерки. В допълнение към претеглянето и задължителното измерване на кръвното налягане при бъдещата майка, при всяко посещение се измерва коремната обиколка и най-важното височината на маточното дъно, чиито показатели се сравняват с нормите, което ни позволява да заключим за нормалния ход на бременността или подозрение за патология.

Обективно изследване на бременна жена

Прегледът на бъдещата майка се извършва при първото посещение в предродилната клиника и регистрация за бременност. Обективният преглед се извършва не само от акушер-гинеколог, но и от терапевт със зъболекар, УНГ лекар с офталмолог и, ако е посочено, ендокринолог и хирург, кардиолог и уролог. При необходимост (наличие на деца с вродени малформации, наследствени заболявания и др.) Се предписва медицинско и генетично консултиране.

В хода на обективно изследване те изучават и измерват:

 • телесна температура на жената;
 • височината и теглото на бъдещата майка (необходими за предсказване на бъдещо наддаване на тегло и идентифициране на отоци);
 • кръвно налягане (измерено при всяко посещение в антенаталната клиника);
 • тип тяло (нормостенично, астенично или хиперстенично);
 • размера на малкия таз;
 • цвят и състояние на кожата и лигавиците;
 • формата на млечните жлези, тяхното палпиране;
 • изследване на корема и неговото сондиране;
 • състоянието на срамната артикулация чрез палпация (дали има несъответствия);
 • състоянието на органите на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, белите дробове, нервната и ендокринната системи, както и секретите;
 • състояние на зъбите и др..

Ранното посещение на диспансерната регистрация е много важно, тъй като затлъстяването може да се диагностицира в кратки периоди от бременността и впоследствие да се диференцира със скрит оток. Също така, първото посещение на акушер в малки етапи на бременността ви позволява да определите "работното" налягане на жената и да фиксирате отклоненията му от нормата в по-късните гестационни етапи.

Акушерски преглед

Има три точки при провеждането на специален акушерски преглед:

 • външен акушерски преглед;
 • гинекологичен преглед на стол (вътрешен преглед);
 • изследователски методи допълнителни.

Външен акушерски преглед

При провеждането на този преглед задачите на лекарите включват изследване на корема и таза (наличие на костни изкривявания и размествания), измерване на размера на таза, измерване на обиколката на корема (в най-голям размер), сондиране на корема и сближаване на срамните кости, изслушване (аускултация) на сърдечния ритъм на плода, което е възможно след 20 гестационна седмица.

Измерване на таза

Измерването на размера на таза се нарича пелвиометрия, което ви позволява индиректно да оцените вътрешните размери на малкия таз. Определят се 4 размера на таза (с помощта на тазов метър):

Разстояние spinarum (Distantia spinarum)

Това е разстоянието между предните горни бодли (лесно се усеща отпред) на илиачните кости и обикновено съответства на 25 - 26 cm.

Разстояние cristarum (Distantia cristarum)

Разстояние, което се измерва между най-отдалечените точки на илиачните гребени (върху костите) и обикновено достига 28 - 29 cm.

Трохантерно разстояние (Distantia trochanterica)

Това е разликата между по-големите трохантери на бедрените кости (те излизат от външните бедра). Този сегмент обикновено е 31 - 32 см. Ако разликата между изброените напречни размери не е повече от 3 см, това показва тесен таз.

Conjugata externa (външен конюгат)

Отнася се за правия размер на таза. Измерва се в положението на жената отстрани, а подбедрицата на бременната жена трябва да се огъва в колянната и тазобедрената става. Един бутон на таза е фиксиран върху горния външен ръб на срамната артикулация, а бутонът на другия клон е притиснат към надсакралната ямка. Дължината на външния конюгат обикновено е в диапазона 20 - 21 см. Ако извадите 9 от полученото число, ще разберете приблизителната стойност на истинския конюгат (11 - 12 см).

Измерване на размера на корема

Преди да измери размера на корема, лекарят трябва да опипа предната коремна стена. Защо се прави това? Палпацията на предната коремна стена дава възможност да се определи еластичността на мускулите и кожата на корема, в какво състояние са коремните мускули, има ли несъответствия или херниални изпъкналости, както и да се определи тежестта на подкожния мастен слой, чиято значителна дебелина може да наруши коремната обиколка (норма). Ходът на раждането зависи от анатомичното и особено от функционалното състояние (мускулния тонус) на корема. Например при многородени жени или бременни жени с наднормено тегло коремните мускули са толкова мудни и отслабени, че могат да повлияят неблагоприятно на хода на постоянния период (слабо напъване). В крайна сметка опитите се осигуряват чрез свиване и напрежение на мускулите на предната коремна стена.

След палпация на предната стена на корема те продължават към палпация на матката, което е възможно само на 13 - 13 седмица, когато матката излиза извън срамната симфиза. На първо място се определя нейният тон. Повишеният тонус или хипертоничност показва заплаха от прекъсване и се определя чрез палпация както от лекаря, така и от самата жена. Матката в този случай се напряга при докосване, преместване на плода или на фона на пълна почивка. Бъдещите майки наричат ​​това състояние "каменист корем".

След това акушерът прави "измервания" на височината на маточното дъно и обиколката на корема.

Правила за измерване на корема

За да се получат най-точните и надеждни резултати от измерването на корема, трябва да се спазват следните правила:

 • Измерванията се извършват само от специалист

Само специалист (лекар или акушерка) може правилно да измери корема, измерванията, направени от съпруга или дори самата бременна жена, могат да бъдат много различни от истинските показатели и могат силно да разстроят жената.

 • Празен пикочен мехур

Всяка жена знае, че преди да посетите гинеколог, трябва да отидете до тоалетната. Празният пикочен мехур е от значение не само по време на гинекологичен преглед, но и по време на рутинно посещение в антенаталната клиника на бременна жена. Напълнената матка повдига матката, което може да изкриви размера на корема (както обиколката му, така и височината на маточното дъно).

 • Използване на една сантиметрова лента

Да, коремът на бъдещата майка се измерва с обичайната измервателна лента, използвана от шивачите. Използването на една и съща лента за измерване на корема намалява вероятността от отклонения в показателите (а лекарят обикновено има една постоянна сантиметрова лента).

 • Хоризонтално положение на бременна жена

При измерване на корема бъдещата майка се поставя върху твърда хоризонтална повърхност (диван). Жената трябва да се отпусне и да изправи краката си (не можете да сгъвате краката си в колянните стави).

 • Гестационна възраст

Те започват да измерват корема от определен период на бременност, когато матката е пораснала достатъчно и излиза извън границите на малкия таз, тоест „гледа навън“ над пазвата. Трудно е да се определи точната дата, когато коремът на жената стане забележим. Всичко зависи от конституцията на бременната жена и броя на плодовете в матката. Така че, при многоплодна бременност матката се издига над границите на срамната артикулация вече от 13 до 14 седмици. Следователно, времето на бременността, в което те започват да измерват корема, варира значително, от 13 до 16 седмици..

Бременност: скоростта на растеж на матката

При липса на бременност матката не надвишава 7 - 8 см дължина, а нейната маса е не повече от 50 грама. Но веднага след като ембрионът "се установи" в матката, той започва значително да се увеличава по размер и да расте (с нарастването на плода).

 • 5 - 6 гестационна седмица

При гинекологичен преглед с две ръце се определя мека матка и размерът й не е по-голям от пилешко яйце.

 • 7 до 8 гестационна седмица

Матката вече е нараснала и е достигнала размера на гъше яйце или женски юмрук.

 • 10 гестационна седмица

Матката може да се сравни с размера на юмрука на мъжа..

 • 12 гестационна седмица

По размер матката съответства на главата на новороденото. Асиметрията му е изчезнала, тя е кръгла и мека, центрирана в малкия таз. Маточното дъно достига горната граница на срамната симфиза и вече може да се усети над пубиса.

 • 16 седмици - матката е „напуснала“ тазовата област, а дъното й е разположено приблизително в средата на интервала между срамната симфиза и пъпа.

С началото на втория триместър на бременността (след 12 седмици) те започват да измерват корема на жената.

Първи стъпки с измерване на корема

Коремната обиколка, както е посочено по-горе, се измерва с измервателна лента, която се поставя на нивото на пъпа на бременната жена. Лентата не трябва да се затяга нито силно, нито излишно отпуснато. Измерването на височината на маточното дъно е да се определи разстоянието между изпъкналия ръб на срамната симфиза и очното дъно на матката.

Коремна обиколка: норми

Коремна обиколка по седмици от бременността (приблизителни норми в сантиметри):

 • 20 гестационна седмица - 70 - 75;
 • 22 гестационна седмица - 72 - 78;
 • 24 гестационна седмица - 75 - 80;
 • 26 гестационна седмица - 77 - 82;
 • в периода от 28 седмици - 80 - 85;
 • в рамките на 30 седмици - 82 - 87;
 • в период от 32 седмици - 85 - 90;
 • в периода от 34 седмици - 87 - 92;
 • в периода от 36 седмици - 90 - 95;
 • в периода от 38 седмици - 92 - 98;
 • на 40 седмици - 95 - 100.

Височина на маточното дъно: норми

След като матката е нараснала и излезе извън срамната симфиза, започва да се определя височината на нейното дъно, което косвено позволява да се прецени нормалния растеж на плода и очакваната продължителност на бременността. Височината на изправяне на дъното на матката по седмици може да се оцени по два начина, като се съпоставя с анатомични ориентири или се измерва в сантиметри.

Височината на маточното дъно е показана в таблицата:

Период на бременност в седмициМестоположение на маточното дъно
По отношение на анатомичните забележителностиВисочина в сантиметри
шестнадесетПо средата между срамната симфиза и пъпа6, може би 8
20.Под пъпа с около 3 - 4 см (2 напречни пръста)11-12
24Очното дъно на матката близо до пъпа22-24
28Над пъпа с 3 - 4 см или 2 акушерски пръста28
32В средата на сегмента между пъпа и стерналния край (мечовидния процес)32 - 33
36Съответства на нивото на мечовидния процес и арките на ребрата36 - 37
40В средата на сегмента между пъпната ямка и мечовидния израстък32

Както става ясно от представената таблица, към края на бременността маточното дъно започва да потъва. Максималната стойност на височината на маточното дъно обаче, подобно на обиколката на корема, достига 9 акушерски месеца или 36 седмици по време на бременността. Пролапсът на маточното дъно се приписва на един от предвестниците на раждането и този симптом е свързан с натискане и поставяне на представящата част на бебето в тазовата кухина. Следователно жената усеща облекчение на дишането и изчезване на задух. Раждането след дъното на матката намалява, прогнозирайте през следващите 2 до 3 дни.

Тъй като коремът расте при бъдещата майка, пъпната ямка първо се изглажда и след това пъпът започва да изпъква, което не бива да притеснява жената.

Какво определя размера на корема

Размерът на корема на бъдещата майка зависи от много фактори и може да бъде повече или по-малък от представените норми. Следните обстоятелства влияят върху показателите на корема на бременната жена, както и върху нейното положение:

 • размера на нероденото дете;
 • положение на плода в матката;
 • конституционни характеристики на бременността;
 • формата на таза (различни кривини);
 • наддаване на тегло през текущия период на бременността;
 • брой плодове;
 • локализация и зрялост на плацентата;
 • генетично предразположение;
 • количеството на околоплодните води.

Ако коремът е "малък"

Намаляването на коремните показатели по отношение на нормите на височината на маточното дъно и обема на корема може да сигнализира за следните патологии:

 • липса на околоплодна течност или олигохидрамнион;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • тънка плацента или преждевременно стареене;
 • вътрематочно забавяне на растежа или недохранване на плода;
 • тежка прееклампсия, водеща до забавяне на растежа и развитието на плода;
 • антенатална фетална смърт, включително замразена бременност през 2-ри триместър;
 • претоварване;
 • вътрематочна инфекция.

Малкият размер на корема може да се наблюдава и по време на нормалния ход на бременността. Първо, когато гестационната възраст е била неправилно определена, и, второ, с широк и просторен таз при здрави и високи жени.

Ако коремът е "твърде голям"

Превишаването на размера на корема е възможно в следните ситуации:

 • многоплодна бременност;
 • голям размер на плодовете;
 • плодът е разположен напречно или наклонено;
 • трофобластна болест (кистозен дрейф или хорионепителиом);
 • излишък на околоплодна течност (полихидрамнион);
 • затлъстяване;
 • голямо наддаване на тегло по време на бременност;
 • плацента превия (височината на маточното дъно надвишава нормата);
 • тесен таз;
 • дебела и подута плацента (например с Rh-конфликт).

Ултразвукова процедура

Измерването на корема на бъдещата майка със "сантиметър" е задължителна мярка при всяко посещение при акушер-гинеколога и позволява на човек да подозира възможна патология по време на бременност. Ултразвукът е надежден метод, който ви позволява да разрешите съмненията на лекаря и да определите всички нарушения по време на бременността. С помощта на ултразвук можете да разберете:

 • най-точния гестационен период;
 • растеж и тегло на плода;
 • определят дали ембрионът / плодът е жив или мъртъв;
 • локализация на плацентата;
 • размера и дебелината на плацентата;
 • дали бременността се развива за кратко време (изключете замразените);
 • идентифициране на трофобластна болест;
 • изключете извънматочна бременност;
 • определят позицията / представянето на бъдещото бебе;
 • диагностика на плацентарна недостатъчност.

Въпрос отговор

Отговор: Да, разбира се. Измерването на коремната обиколка, заедно с височината на маточното дъно, играят важна роля при изчисляването на очакваното тегло на плода. Има много формули за изчисляване на теглото на плода. Особено важно е да се знае приблизителното тегло, когато жената е приета в родилен дом за спешни индикации и изготвя план за управление на труда. Известно е, че ходът на раждането се влияе от много фактори (акушерски усложнения, болести на майката и др.), Включително теглото на плода. Най-популярната формула е формулата на Йордания: коремната обиколка се умножава по височината на дъното на матката (в см). Например: OJ = 90, WDM = 35, очакваното тегло на детето е 3150 грама. Разбира се, това не е надежден резултат, възможни са отклонения в една или друга посока със 100-200 грама. И, несъмнено, не трябва да се забравя за допълнителни фактори, поради които както охлаждащата течност, така и BMR могат да бъдат повече или по-малко от нормите, характерни за дадена гестационна възраст.

Отговор: Да. Размерът на корема на бъдещата майка до голяма степен зависи от нейното хранене. Несъмнено по време на бременност жените имат повишен апетит - така го има природата. Бъдещата майка започва да натрупва мазнини, включително в корема, така че да се образува така наречената мастна подложка, чиято задача е да предпази плода от случайни и насилствени наранявания. Ето защо бременните жени, които се придържат към принципа „ядене за двама“, качват много килограми и бързо, главно поради образуването на мазнини. Коремната обиколка в такива случаи може значително да надхвърли нормата, което не е добре както за майката, така и за бебето. Патологичното наддаване на тегло (което означава нарастване на мастните слоеве, непокрит оток) е изпълнено с развитие на гестоза, заплаха от прекратяване и преждевременно раждане, преждевременно отлепване на плацентата, плацентарна недостатъчност, тежест в долната част на корема и долната част на гърба, бърза умора. И, разбира се, не бива да се забравя, че гладуването, като преяждането по време на бременност, е недопустимо. Следователно всички диети трябва да се отложат до раждането на бебето..

Отговор: Не, това е мит, който няма основи. Формата на корема зависи от много фактори: броя на ражданията, броя на плодовете, които се раждат, размера и формата на таза, размера на нероденото дете, неговата позиция и други. Рязкото коремче „с поглед нагоре“ е характерно за младите първородни жени с тренирани коремни мускули. Но заострена форма на корема е възможна и при жени, чийто малък таз е значително стеснен. Прекалено голям и кръгъл корем се среща при жени, които очакват близнаци или тризнаци. В допълнение, кръгъл и непрекъснато „бълбукащ“ корем показва полихидрамнион. Също така коремът може да има кръгла или дори квадратна форма, но да бъде стегнат, когато бебето е голямо. Ненормалната форма (асиметрична) на корема предполага необичайно положение на плода (наклонено или странично).

Отговор: Появата на стрии по бременност (стрии) по кожата на корема се определя от скоростта на нейния растеж. Рискът от стрии се увеличава значително при бързото наддаване на тегло на жената (преяждане), при излишък на околоплодни води, при многоплодна бременност или при големи плодове (например захарен диабет, когато плодът се характеризира като гигант, т.е. 5 кг или повече). В такива случаи лекарят ще препоръча използването на специална козметика (лосиони и кремове), които ако не предотвратяват, то поне намаляват вероятността от образуване на стрии. Също така, за да предотвратите стрии, можете да масажирате кожата на корема..

Отговор: Появата на сърбеж, като правило, показва прекомерно разтягане на коремната кожа и предупреждава за появата на стрии. Друга причина може да бъде повишеното изпотяване при бременна жена. Специалните успокояващи мехлеми за жени в „интересна“ позиция и средства за стрии ще помогнат да се справите със сърбежа..

WDM по време на бременност

От момента, в който бременната жена се регистрира и до самия край на срока, лекарите показват повишено внимание към женската матка. Всички най-важни събития от този „филм“ за развитието на плода в пълноценно дете се случват тук..

През първия триместър размерът на матката има значение, което всъщност определя бременността и очакваното време. И започвайки от 13-14 седмици, височината на маточното дъно вече е взета под внимание. Тъй като сега този орган не просто се увеличава - той излиза извън тазовото дъно и всяка седмица достига по-нататък (или по-високо).

По този показател може да се съди за много: продължителността и хода на бременността, очакваната дата на раждане, състоянието на плода, скоростта на неговото развитие. WDM се измерва при всяко посещение при гинеколог. Обикновено с помощта на измервателна лента или специално проектирано устройство - пелвиметър.

Височината на очното дъно е разстоянието от горния ръб на симфизния пубис (symphysis pubis) до най-високата точка на матката. Измерването се извършва с празен пикочен мехур. За това жената трябва да легне на дивана по гръб и да изправи краката си. Всички индикатори на WDM, заедно с коремната обиколка, се записват в карта за проследяване на динамиката.

Следващата таблица на индикаторите за WDM помага да се прецени нормата или отклоненията.

Таблица на съответствието на височината на дъното на матката с гестационната възраст

Бременност / седмици

Бременност / седмици

Въпреки това, когато се оценява BMR, трябва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на всяко женско тяло (поради което BMR при различните жени в един и същи период може да варира с 2-4 cm в двете посоки) и други фактори, влияещи върху увеличаването или намаляването на височината на дъното матка:

 • размер на плодовете;
 • положение на плода;
 • количеството на околоплодните води;
 • брой ембриони.

Така че, при многоплодна бременност, многоводие, носещо голямо дете, дъното на матката ще бъде по-високо. Показатели под нормата могат да се отбележат при олигохидрамнион, забавено развитие на плода, с косо или напречно предлежание.

Когато се оценява хода на бременността, КМП се сравнява с обиколката на корема и размера на плода.

Счита се за отклонение, когато височината на очното дъно на матката не съответства на гестационната възраст с 3 cm или повече. Но не бива да се правят преждевременни заключения. Често има безобидни причини за това, например грешка при определяне на продължителността на бременността.

Тревогата от провала на WYM да спази крайния срок може да е основателна. Така че, подценените показатели понякога показват, например, плацентарна недостатъчност, а надценените - за развитието на вътрематочна инфекция, която провокира рязко увеличение на околоплодната течност. Причините може да са различни.

Ако акушер-гинекологът е регистрирал патологичната стойност на WDM, за бременната се предписват допълнителни изследвания: ултразвуково изследване (ултразвук), кардиотокография (CTG), доплер и други. И едва след това се прави окончателното заключение.

Коремна обиколка по седмици

Коремна обиколка: норма и отклонения, техните причини

Коремната обиколка по време на бременност е задължително измервана от гинеколози при бъдещи майки, които идват при тях за уговорка. А самите бъдещи майки също обичат да мерят коремчето си, да се уверят, че то расте, което означава, че се развива и бебето им напълнява..

Коремната обиколка се увеличава индивидуално от седмица, но в повечето случаи винаги има поне малък, но растеж. Средно от 12 седмица обемът се увеличава с 1 сантиметър на седмица. И лекарите се уверяват, че расте, без да се вземат предвид индивидуалните размери. Всъщност една жена може първоначално да има голям обем поради наднорменото тегло. А другият може да е много тънък. Разбира се, много зависи и от наддаването на тегло по време на бременност, тъй като мастните натрупвания се отлагат, включително върху коремната стена..

Много бъдещи майки се интересуват от това кога коремът на бременните жени започва да расте, до кога трябва да си купите нови, по-свободни дрехи? Не по-рано от 12 седмици. Освен това, до 16-18 седмици, коремът, който бъдещите майки забелязват в себе си, не е уголемена матка, а просто подуване на червата от газове. Обикновено сутрин след използване на тоалетната коремчето е почти невидимо. Но вечер той пораства. И тогава жените обичат да се снимат в профил в огледалото и да показват корема си..

Ако искате да знаете каква е нормата за обиколката на корема по седмици на бременността, можете да го видите в таблицата. Но е напълно сигурно, че не трябва да се притеснявате, ако не се вписвате в някои от нормите. Както писахме по-рано, динамиката на растежа е по-важна от конкретните цифри. Ако се интересувате от тях, тогава можете да прецените, че обиколката на корема ви до края на бременността ще бъде около 100-110 cm.

Височината на очното дъно на матката и обиколката на корема се измерват от лекаря при всяко посещение на бременната му пациентка. И тези данни се записват в амбулаторната карта на бъдещата майка. Въз основа на получените данни се изграждат диаграми, графики и ако жената бъде избита от тях, обикновено се предписва ултразвуково сканиране.

Защо коремната обиколка може да бъде по-малка от нормалната? Има няколко възможни причини.

1. Ниска вода. Надеждно се диагностицира чрез ултразвук, който определя индекса на амниотичната течност. Умерените олигохидрамниони по правило нямат причина. Обикновено се случва към края на бременността. Истинският олигохидрамнион се среща с някои малформации на плода, по-често свързани с отделителната система. По-рядко олигохидрамнионът е свързан с частично изхвърляне на околоплодната течност.

2. Грешно измерване. Те трябва да се извършват от същия лекар. Случва се медицинска сестра или друг лекар да измери корема и резултатите са съвсем различни..

3. Недохранване. Не всички бъдещи майки наддават добре. Някой се опитва да спазва диета или е недохранван по някаква друга причина, например токсикоза. Ако няма наддаване на тегло или бъдещата майка отслабва, лекарите предписват или дори дават специални млечни формули за бременни жени безплатно като допълнително хранене.

4. Фетална хипотрофия. Това е патология, при която плодът е по-малък, отколкото би трябвало да бъде на даден етап от бременността. Съответно коремчето е по-малко от нормалното. Спира да расте при необходимост. Размерът на плода се определя чрез ултразвук. Ако наистина има хипертрофия, тогава данните от изследването на кръвообращението на плода са много важни, независимо дали има някакви нарушения. И ако всичко е повече или по-малко добро, лекарят предписва ултразвуково сканиране с течение на времето. В случая, когато плодът е спрял или почти е спрял да расте, жената се ражда. Това ще даде на вашето бебе по-голям шанс да се роди здраво..

А коремната обиколка е повече от нормална по други причини..

1. Многоводие. Това е, когато индексът на амниотичната течност е над нормата. Причините за тази патология са захарен диабет при майката, малформации на плода, различни инфекции.

2. Големи плодове. От около втората половина на бременността бебетата се развиват много индивидуално. Ако коремът на майката бързо набира обем, тогава може да се окаже, че в нея расте голямо бебе. Лекарят може да определи приблизителното тегло на плода по време на ултразвуково изследване. Ако това наистина е така, тогава на жената се препоръчва да преразгледа диетата си, да премахне от нея възможно най-бързо въглехидрати и също да се изследва за диабет.

3. Бързо наддаване на тегло, затлъстяване. Жената се съветва да наблюдава диетата си и да прекарва редовно гладни дни..

4. Многоплодна бременност. Поради тази причина смятаме, че всичко е ясно.

5. Положение на плода. Понякога бебето може да легне през матката и тогава коремът на майката придобива допълнителен обем. И след смяна на позицията, силата на звука става по-малка.

Как да измерите корема си правилно? Лекарите не препоръчват това, тъй като има голяма вероятност за грешка. Най-малкото не е нужно да приемате измерванията, които получавате, много сериозно..

Таблица на коремната обиколка по седмици на бременността (OB) и височината на дъното на матката (VDM):

Седмица на бременносттаWDM, смОхлаждаща течност, см
122-6-
шестнадесет10-18-
20.18-2470-75
22.20-2672-78
2422-2775-80
2624-2877-82
2826-3280-85
тридесет28-3382-87
3230-3385-90
3432-3587-92
3633-3890-95
3836-4092-98
4034-3895-100

Тези измервания трябва да се извършват от лекар. В този случай бъдещата майка трябва да лежи по гръб върху твърда повърхност. Измерванията се извършват с измервателна лента от срамната кост до така наречения фундус на матката - това ще бъде размерът на нейното положение. Стомахът също се измерва легнал. И двете стойности са важни за лекаря. Но най-точният от тях все още е височината на дъното на матката. Тя трябва да бъде приблизително еднаква за всички бременни жени..

WDM по време на бременност по седмици. Таблица, какво е това, декодиране, норма

По време на бременността много жени имат въпрос за това как тялото се променя вътре. Преди зачеването матката е с размер на портокал. С нарастването на бебето се увеличава с седмица, а заедно с него и BMR, показателят, по който се определя възрастта на плода, което е ясно показано в таблицата на уебсайта.

Таблица с размери на матката по време на бременност е нормална

Матката е разширяем, кух орган с размерите на малък юмрук. По време на бременността тя расте, променя се, става достатъчно голяма, за да може бебето да се побере в нея. Провежда се в тялото на жената с помощта на връзки, които се разтягат, докато матката расте.

Функции на матката по време на бременност:

 • приема оплодено яйце;
 • формира плацентата за пълноценното развитие на плода;
 • снабдява плода с хранителни вещества чрез развитието на кръвоносните съдове;
 • осигурява нормалното излизане на бебето и плацентата през вагината по време на раждането.
 • след раждането той се връща на мястото си и започва да се подготвя за следващия цикъл.

По време на 9 месеца на раждане на дете женската матка нараства експоненциално и се увеличава 500-1000 пъти от обичайните си размери.

През първия триместър израсналият кух орган все още не излиза извън своите анатомични граници, но с напредването си, натискът, упражняван върху пикочния мехур, се усеща непрекъснато от жената.

През втория триместър той вече не се побира вътре в тазовата кухина, разширявайки се към пъпа и гърдите. Разтягането напряга околните мускули и връзки, които го държат на място. Това причинява мускулна болка.

През третия триместър уголемяващият орган се извършва от срамната област до долната част на гръдния кош. След раждането тя се връща в нормалното си положение. Този процес е известен като инволюция, която отнема от шест до осем седмици..

Този важен орган се състои от 3 части:

 • Дъното е горната изпъкнала част, точно над мястото, където фалопиевите тръби се вливат в матката.
 • Тялото е средната най-голяма част от него, наподобяващо конус по форма.
 • Шийката на матката е долната, заоблена и най-тясната част на матката.
Познаването на съответствието на размера на матката с гестационната възраст помага да се определят нормите за развитие на плода

В допълнение към външните промени, вътрешните промени се появяват в матката, засягащи нейния размер:

 • Първоначално в него се образува жълто тяло - това е временна структура, която поддържа оплодено яйце.
 • Плацентата се развива вътре в органа, който подхранва и защитава плода по време на бременност.
 • В лигавицата се увеличава растежа на кръвоносните съдове, което влияе върху дебелината на стените на матката.
 • Мек врат. Неговата функция е да насърчава развитието на лигавична запушалка, която държи матката на място и предпазва плода от външни фактори..
 • С напредването на бременността количеството на околоплодните течности се увеличава, което предпазва бебето от движения, удари и улеснява движението на плода. Изтича по време на раждане.

VDM по време на бременност по седмици (таблицата показва основни ориентири) помага на лекаря да определи гестационната възраст, патологичните промени в плода.

Започвайки от около 20 седмици, лекарят започва да измерва височината на дъното на матката (WDM) при планирано посещение през целия пренатален период. Дефинираната височина е разстоянието от срамната кост до върха на матката, което грубо показва гестационната възраст. КМП помага за оценка на размера на бебето, скоростта на растеж и положението му през втората половина на бременността.

Седмица на бременносттаWDM размерСедмица на бременносттаWDM размер в cm
от 8 до 98-9 смот 26 до 2725-27 см
от 10 до 1110-11 смот 28 до 2925-30 см
12 до 1310-11 смот 30 до 3128-32 см
от 13 до 1411-12 смот 32 до 3330-33 см
от 14 до 1512-13 смот 34 до 3532-33 см
от 16 до 1714-18 смот 36 до 3733-37 см
от 18 до 1916-20 смот 38 до 3936-40 см
от 20 до 2118-23 смот 40 до 4134-38 см
от 22 до 2322-25 см
от 24 до 2523-27 см

Размерът на BMD се оценява във връзка с размера на коремната обиколка на бременната жена. Познавайки параметрите на двете стойности, можете приблизително да изчислите теглото на детето. За това стойността на WDM се умножава по стойността на охлаждащата течност. Височината на матката може да намалее значително 2-3 седмици преди раждането. Това се случва, защото детето през този период се спуска в долния таз, подготвяйки се да излезе в света..

Причини за отхвърляне

WDM по време на бременност по седмици (приложена таблица) трябва да бъде приблизително равна в сантиметри на броя седмици, през които жената е бременна. Например, след 20 седмици растежът трябва да бъде приблизително 17-23 cm.

Размерът на матката се определя от лекаря по време на прегледа на жената

Възможни причини за бързото увеличение:

 • Бременност след раждането. Ултразвукът ще ви помогне да определите по-точна дата на падежа.
 • Слаби, разтегнати коремни мускули, което е често срещано при жени, които са имали бременност в миналото.
 • Бременни с наднормено тегло.
 • Затлъстяването често затруднява получаването на точни измервания.
 • Миома.
 • Многоплодна бременност.
 • Големи количества околоплодна течност. Необичайна бебешка поза в утробата.
 • Тазът на жената е твърде тесен.
 • Нарастващото тегло на бебето, когато към края на бременността далеч надхвърля 4,5 кг. Рисковата група включва жени, които са раждали много пъти с гестационен диабет или тип 1-2, затлъстяване.
 • Здраво дете без отклонения, но с много тегло и дължина.

Отклонението на размера на WDM към намаляване с 3 cm или повече от нормата се случва по причини:

 • Дребна жена, силни мускули.
 • Твърде малко околоплодна течност.
 • Детето е здраво, но има ниско тегло и малка дължина.
 • Погрешно определяне на гестационната възраст. Среща се при жени, които имат менструална нестабилност..
 • Широк таз, който позволява на матката да седи широко между тазовите кости.
 • Напречно предлежание на плода.
 • Забавено развитие на бебето в утробата.
 • Ненормално развитие на плацентата или пъпната връв.

Основните насоки, на които лекарят разчита по време на прегледа:

Гестационна възрастТочката на горния ръб на матката
12-13 седмициСрамна симфиза
20-21 седмициПъп
35-40 седмицаМечовидният процес на гръдната кост
36-40 седмицаВисочина на регресия: 36–32 cm

При промени в посоката на увеличаване или намаляване с повече от 3 см, лекарят ще предпише допълнителен ултразвук, за да установи причината за анормалния растеж или забавянето му.

Симптоми

При преглед гинекологът визуално отбелязва отклонения от нормата. Към голямата страна - може би жената носи близнаци. Надолу - развива се олигохидрамнион, неправилно положение на плода или твърде бавно детско развитие.

Жената може да не усети забавените признаци на необичайно развитие. Бъдещата майка може сама да определи многоплодна бременност чрез бързо нарастващ корем. Ако жената има вторична бременност, тогава коремът е видим за другите по-рано, следователно матката расте с по-бързи темпове.

Показания за изследване

Основните показания за допълнителни проучвания са забавената или увеличена динамика на растежа на КМП. Откритите неблагоприятни симптоми при измерване на матката предполагат селективно ултразвуково сканиране. Извършва се по медицинско показание в случай на неблагоприятен ход на бременността.

Как да се определи

WDM по време на бременност по седмици (таблицата е представена на медицински сайтове) се измерва с помощта на сантиметрова лента или специално устройство - пелиметър.

Дължината се измерва от горния ръб на срамната става до най-високата точка на матката. Ставата или срамната симфиза се намира пред пикочния мехур и над отвора на влагалището. Клиторът се намира близо до срамната става при жените. Гинеколозите практикуват измерване по метода на Леополд-Левицки.

Техниката от 4 техники за измерване се състои в палпиране на плода през предната стена на перитонеума:

 • Целта на първата доза е да се определи WDM в тази част на плода, която се намира в дъното на матката.
 • Втората техника помага да се определи положението, положението на плода.
 • С помощта на третата техника се определя представящата част на плода, таза или главата.
 • По време на 4-ия прием се определя представящата част и нейното разположение спрямо тазовите равнини.

WDM може да се определи у дома чрез метода на пръстите:

 • Усещайки корема, трябва да намерите горната част на матката. Ако е над или под пъпа, измерете колко пръста ще се поберат под или над матката от пъпа.
 • Препоръчва се разстоянието да се увеличава с два пръста на месец.
 • Например: два пръста над пъпа показват 7-ия месец от бременността

Този метод помага да се определи гестационната възраст спрямо месеците. Когато измервате, не натискайте твърде силно стомаха. Ако височината на дъното се различава от седмицата на бременността, която жената очаква, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Подготовка и анализ

WDM по време на бременност по седмици (таблицата на растежа не винаги съответства на параметрите на жената) първоначално включва измерване на обиколката на корема на бременната жена. Това изисква измервателна лента. Преди да направите измервания, пикочният мехур на жената трябва да се изпразни.

Алгоритъм за измерване на корема:

 • Жена ляга на диван с изправени крака.
 • През втората половина на бременността обиколката се измерва отпред на нивото на пъпа, а отзад на нивото на долната част на гърба..

Алгоритъм за измерване на WDM:

 • Жената е поканена да легне на дивана, докато краката трябва да бъдат свити в тазобедрената и колянната става.
 • Измерването се извършва с помощта на първия акушерски метод за измерване по метода на Леополд Левицки (извършва се от гинеколог).
 • Лейки, жената изпъва хоризонтално краката си.
 • С помощта на измервателна лента се измерва разстоянието между горния ръб на симфизата (срамната артикулация) и изпъкналата част на очното дъно на матката (извършва се от акушерка).

Декодиране на резултатите

BMR по време на бременност, измерена на всеки 2-3 седмици, трябва да съответства на параметрите, посочени в специална таблица. Жена на 30 седмици трябва да има КМП от 28 до 31 cm.

Съотношението на реалния растеж към цифрите в таблицата разказва за текущото състояние на детето, което е показано от WDM:

 • Правилно ли беше изчислена датата на раждане на детето?.
 • Увеличеният размер на КМП може да показва наличието на миома, което е повлияло на бързия растеж. Образованието често е доброкачествено и не засяга бременността и здравето на бебето, но може да увеличи матката.
 • Може би бъдещата майка носи близнаци или дори тризнаци под сърцето си..
 • Представяне на седалището. Среща се при 4% от всички бебета с термин..
 • Оказа се, че детето е по-голямо от предписания размер, поради което съществува риск от развитие на гестационен диабет при жена.
 • Ако растежът на бебето е подценен и не съответства на показателите, тогава може да е виновно малко количество околоплодни води..

Параметрите за някои седмици може да не съвпадат с официалната таблица. Лекарят ще сравни всички данни, ще поиска допълнително ултразвуково изследване, което е по-точно, и след това ще вземе окончателно решение.

Кога да посетите лекар

Лекарят ще определи патологията на развитието на VDM по време на рутинни посещения в клиниката. Но всички предупредителни знаци, които не са типични за бременността, трябва да са причина за непланирани посещения..

Болката в долната част на корема по време на бременност е причина за незабавна медицинска помощ

Това може да бъде:

 • обсесивна болка в долната част на корема;
 • необичайно отделяне;
 • повишено кръвно налягане;
 • нарушение на процеса на уриниране;
 • необичаен растеж на корема;
 • бързо наддаване на тегло;
 • липса на апетит.

Как да отскоча

След допълнителен преглед с помощта на ултразвуково сканиране, лекарят може по-точно да определи размера на плода. Ако е значително по-малко, отколкото би трябвало да бъде в този момент, това показва вътрематочно забавяне на растежа..

С асиметрично забавяне, когато главата съответства на растежа и багажникът изостава, се предписват лекарства за подобряване на доставката на хранителни вещества в тялото на майката.

Някои от най-важните витамини по време на бременност са витамините от група В, особено фолиевата киселина (В9)

Това са на първо място витамините:

 • Витамини от група В, които влияят върху пълното усвояване на хранителните вещества;
 • бета-каротин, който предотвратява развитието на анемия, засягаща наддаването на тегло на детето;
 • витамин Е, който предотвратява риска от спонтанен аборт.

Лечението в този случай се извършва в рамките на 2 седмици, след което се предписва втори ултразвук. Също така е възможно да се извърши кардиотокография за изследване на притока на кръв в съдовете, пъпната връв и матката. Ако растежът на матката и съответно на плода изостава по параметри с 2 седмици от очаквания период, тогава лечението в болница се предписва под наблюдението на специалисти.

С увеличен размер на плода, на бъдещата майка ще бъде предложено да преразгледа диетата, да намали консумацията на храни, които влияят на бързия растеж на теглото. Правилният растеж на матката по време на бременност играе важна роля в развитието на детето, успешното завършване на раждането. Това тяло се нуждае от защита и постоянна подкрепа..

Правилното хранене по време на бременност играе огромна роля за нероденото бебе.

Какво се състои от:

 • На първо място, в правилното хранене и разумна физическа активност.
 • Яжте повече храни, богати на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини спомагат за намаляване на секрецията на хормоноподобно вещество, простагландин, което кара матката да се свива силно, причинявайки болка.
 • Откажете се от пушенето, тъй като има вредно въздействие върху матката.
 • Не задържайте позивите за уриниране. Дългосрочното съхранение на урина допринася за натрупването на отпадъчни продукти в пикочния мехур. Токсичните вещества причиняват инфекции на пикочните пътища, разпространяват се в матката.

Възможни усложнения

Различни структури помагат да се върне матката в нейното положение след раждането и да се фиксира. Това са връзки, съединителна тъкан и мускули на тазовото дъно. Ако всички тези структури са силно отслабени, тогава дъното и шията се изместват под анатомичната и физиологичната граница.

Намаленият орган влияе негативно на пикочния мехур, ректума. Това се проявява чрез дърпащи болки, затруднено уриниране, уринарна инконтиненция. Процесът може да доведе до пълен или частичен пролапс на матката.

Упражнения на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно

За да предотвратите това да се случи след раждането, трябва да се погрижите за това преди бременността. Добре развитите мускули на тазовото дъно намаляват риска от спускане на матката, поради което всички упражнения и спортове, които укрепват мускулите, допринасят за профилактиката. Плуването, джогингът, енергичното ходене и други спортове спомагат за укрепването на мускулите на тазовото дъно.

Важно е да правите редовно упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Една от опциите е да посещавате редовно гимнастика за бременни жени, където преподават упражнения, които по-късно могат да се правят у дома. В ранния следродилен период трябва да се въздържате от тежки физически натоварвания..

Ако една жена иска бременността да протече без усложнения и раждането не е оставило трудни впечатления или усложнения, всички планирани изследвания трябва да бъдат завършени навреме. WDM по време на бременност е важен фактор, който може да разкаже много за състоянието на матката и плода. Таблици за съотношението на растежа и седмиците на бременността ще ви помогнат да видите отклоненията във времето.

Височината на изправяне на очното дъно по време на бременност: норма и отклонения

Височината на изправяне на дъното на матката (WDM) е показател, който лекарите редовно определят при бременни жени. С цялата простота и достъпност на изчисляването на WDM, това е отличен инструмент за определяне на продължителността на бременността и за разбиране дали има причина да се притеснявате за възможни нарушения на нейния ход. Всичко, което бъдещата майка трябва да знае за този показател, е представено в статията.

Снимка: Колосов Д. В. Маш Р. Д., Беляев И. Н. Биология. 8 клас. - М.: Дрофа, 2003

Височината на очното дъно на матката: какво е това, какво казва

Коремът на бременна жена постепенно променя формата и формата си през целия период на бременността. Тъй като бебето расте и набира сили за раждане, матката се разширява по време на бременност и височината на очното дъно расте.

За какво става въпрос, къде е очното дъно на матката и защо е наречено така? Факт е, че лекарите разглеждат матката като орган, разположен "с главата надолу". Това означава, че дъното му всъщност е най-високата точка. Съответно, тъй като коремът расте по време на бременност, дъното на матката постепенно се издига.

По този начин терминът BMD означава разстоянието между най-високата точка на органа и мястото, където се свързват страничните кости на таза (срамната симфиза).

КМП по време на бременност се увеличава в зависимост от периода и обикновено неговите показатели, изразени в сантиметри, приблизително съответстват на седмиците от първия и втория триместър.

Индикаторът достига най-високата си стойност в края на 37-та седмица, след което започва да намалява. Когато стомахът падне, става ясно, че раждането наближава. Като цяло, измерването на височината на очното дъно на матката помага да се следи хода на бременността и да се реагира навреме на възможни нарушения.

Как и защо се измерва WDM

Снимка: Акушерство: Учебник / В. И. Дуда. - Минск: RIPO, 2013. - 576 с.

Височината на дъното на матката по седмици се измерва от гинеколог при рутинни консултации. На практика често се налага да се справят с въпроси на бъдещите майки за това защо се прави това. С този показател акушер-гинекологът:

 • оценява темповете на развитие на бебето;
 • изследва състоянието на матката;
 • определя продължителността на бременността;
 • определя прогнозна дата на падежа.

През първия триместър матката все още е скрита зад тазовите кости и може да се усети само през влагалището. През втория триместър това може да се направи през корема и WDM може лесно да се измери..

Това се случва така:

 1. Преди измерванията бъдещата майка трябва да посети тоалетната, за да не се окаже, че показателите са надценени поради обема на пикочния мехур.
 2. След това тя ляга по гръб и изправя краката си..
 3. Използвайки обикновена лента-сантиметър, лекарят прави измервания.

Вижте също: Бременност: ранни признаци, етапи, правила и забрани

Височината на изправяне на очното дъно на матката по седмици: таблица

WDM се променя през седмица в зависимост от растежа на бебето и увеличаването на матката. Това е много визуален индикатор и в същото време много информативен. С негова помощ е много по-лесно да се отговори на въпроси относно времето, да се идентифицират отклонения в развитието на бебето, да се изследва и, ако е необходимо, да се започне лечение.

През първия триместър показателите са както следва:

През втория триместър стойностите на WDM започват да нарастват бързо, успоредно със закръглянето на корема:

И накрая, през третото тримесечие индикаторът достига максимум, след което започва да намалява. Намаляването на корема показва подготовката на тялото за раждане. В цифри промените са както следва:

Според тези данни се съставят специални диаграми, за които подробно пишат моите колеги А. С. Кистаубаева. и Танишева Г.А. На практика те се използват за ранно откриване на нарушения на растежа на плода..

WDM: причини за отклонения

Нормите на WDM, както и всички други показатели, са индивидуални за всяка жена. Както се доказва от медицинската практика. Те зависят от характеристиките на тялото, височината и теглото, ширината на таза, местоположението на бебето в матката, генетичните фактори, процеса на развитие на плода и техния брой.

Отклонението е разлика от два или повече сантиметра. Но ситуацията винаги трябва да се оценява от специалист. Не бива да се занимавате самостоятелно с диагностика и още повече да се изнервяте от това. Стресът по време на бременност със сигурност няма да е от полза.

Ако показателите надвишават нормата, тогава възможните причини могат да бъдат:

 • грешка в измерването. В допълнение към медицинските прегледи, често се налага да се справим с факта, че жените забравят да посетят тоалетната преди консултацията и пълен пикочен мехур притиска матката;
 • неправилен срок. Различията от една или две седмици се случват доста често, поради което се получава объркване;
 • тесен таз на жена. С такава физиологична характеристика WDM винаги ще надвишава нормата;
 • многоплодна бременност;
 • неправилно положение на плода, когато краката и дупето стърчат напред;
 • големи размери на бебето. Факторът е наследствен и трябва да се вземе предвид при измерване;
 • многоводие. Ако амниотичната течност се увеличи в обем, това също води до увеличаване на WDM;
 • наличието на захарен диабет при жена;
 • появата на наднормено тегло по време на бременност, затлъстяване на жена;
 • Rh-конфликт с развитието на оток на плацентата.

Снимка: Савельева Г.М. Гинекология. - М.: GEOTAR-MED, 2018

Освен това има редица случаи, когато BMR се увеличава по-бавно спрямо нормата, а именно:

 • неправилен срок. Трудно е да се определи точно моментът на овулация и оплождане, така че колебанията са в двете посоки;
 • малък размер на плода, което е генетичен фактор;
 • твърде широк таз на бъдещата майка;
 • липса на вода, тоест липса на околоплодни води;
 • носене на плода за по-дълъг период;
 • забавяне на развитието (патология на плацентата, тежка гестоза при жена с повишено налягане и оток, инфекциозен процес);
 • избледняваща бременност и смърт на бебето.

За бъдещата майка е важно да знае основните показатели, по които лекарят оценява състоянието й, и какво означават те. Но не трябва да се опитвате сами да се диагностицирате и да се притеснявате за незначителни отклонения от нормата. Не забравяйте, че всичко е индивидуално, затова посетете Вашия лекар навреме.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков