На бременни жени се предписват чести тестове от всякакъв вид, за да се установи дали плодът се развива правилно и какви възможни заплахи могат да попречат на здравословния му растеж..

Една от най-важните и необходими е подробна коагулограма: какво е това и какви аномалии по време на бременност показва?

Какъв е този анализ

Коагулограмата е кръвен тест, с помощта на който е необходимо да се определи степента на нейната коагулация при бъдещата майка. Поради "интересната" ситуация кръвта на бременна жена, особено на по-късна дата, винаги става по-вискозна и склонна към бързо съсирване.

Това е напълно нормално. Степента на коагулация ще бъде малко надценена в сравнение с анализите преди бременността.

Здравето на майката и бебето пряко зависи от това как кръвта циркулира през съдовете и вените, от склонността да образува кръвни съсиреци или запушвания..

Ако съсирването е намалено, тогава съществува риск от отлепване на плацентата, преждевременно раждане и вътрешно кървене.

При повишена коагулация съществува заплаха от кислороден глад на мозъка на плода, а също са възможни микро инсулти и тромбоемболия..

Кръв за коагулограма по време на бременност се дава на всеки три месеца, т.е. веднъж триместър. Ако лекарят има някакви съмнения или притеснения, такъв анализ се предписва по-често..

Показатели в нормални граници

Индикаторите, които определят коагулацията с коагулограма, включват следното:

 • Активирано частично тромбопластиново време (APTT). Отговаря за времето на коагулация. При бременни жени APTT е 15 до 20 секунди.
 • Фибриноген. Протеин, който е основният компонент на кръвния съсирек. Колкото по-висока е стойността на фибриногена, толкова по-висока е тенденцията на бъдещата майка да развива кръвни съсиреци. Понякога намалява поради токсикоза и след това расте отново. Индикаторът не трябва да надвишава 5-6 g / l.
 • Тромбиново време. Показва степента на съсирване на последния етап. Оптималното тромбиново време за бременна жена е от 10 до 18 секунди.
 • Брой на тромбоцитите. Може леко да намалее, до 150-350 * 109 9 на 1 литър кръв.
 • Протромбин. Друг протеин, отговорен за образуването на съсиреци. Неговата числена стойност е много важна, тъй като увеличаването може да провокира отлепване на плацентата. Нормалните цифрови стойности са в диапазона 80-140%.
 • D-Dimer. Обикновено расте бавно и постепенно.
 • Антитромбин. Протеин, отговорен за втечняване. Не трябва да се отклонява от нормата с повече от 50%.
Също така, при анализ е необходимо да се определи наличието на определени антитела. Rh-отрицателните жени са изложени на повишен риск, тъй като техните антитела причиняват конфликт между майката и плода.

Възможни нормални отклонения

Числените данни за коагулацията при небременни жени се различават от тези в позицията. Обикновено процентът на отклонения не надвишава 10-15% от нормата..

Например, фибриногенът обикновено е 2-4 g / L. При бременна жена тя постепенно се увеличава до 6 g / l. Но обичайното отклонение от нормата може да бъде стойност малко по-висока от 6 g / l, което ще показва ускоряване на утаяването на еритроцитите.

Индексът APTT при здрава жена, която не ражда дете, е 25-35 секунди. Поради "интересното" положение времето за сгъване е намалено до 15-20 секунди. Отклонение в рамките на нормалното също се има предвид, ако се срути не по-бързо от 12-13 секунди.

Обикновено стойността на D-димера е 250 ng / ml. От момента на бременността до раждането тези цифри могат да се увеличат с 3,5-4 пъти. Ако увеличението на този показател не е по-ниско от 2,5-3 пъти, това не трябва да предизвиква безпокойство..

По принцип всички отклонения от нормата могат да се считат за много произволни. В крайна сметка, всяка бъдеща майка има индивидуална история и физиологични характеристики. Възможно е да се каже кой индикатор е на необходимото ниво и на каква стойност, само във всеки отделен случай..

Дешифриране на нарушения в резултатите и техните причини

По-долу е дадена таблица на отклоненията от нормата в коагулограмата, които са опасни по време на бременност и възможните им причини.

ИндексЧислена стойност в нормални границиВъзможно отклонениеПричини
APTT15-20 секундиувеличаване до 25-39 сек. намалете до 10-12 сек.липса на витамин К, болест на фон Вилебранд, чернодробно заболяване. DIC синдром, възпалителни процеси.
Фибриноген6 g / lУвеличете над 6 g / lИнфекциозни заболявания, некротични процеси, изгаряния и наранявания, лупус, инфаркт, тумор
D-димер250 ng / mlУвеличение, над 4,5 пътиГестоза, бъбречни заболявания, вътрешен хематом и кръвоизлив
Брой на тромбоцитите150-350 * 109 9 за 1 литър. кръвнараства; намаляване.диария, токсикоза, често повръщане, тромбоемболия, дехидратация, хронично кървене, лошо хранене, нарушения на имунната система.
В случай на сериозни промени в данните, ако има заплаха за живота на майката или плода, често се предписва стационарно лечение или бременността се прекъсва изцяло.

Патологии на сърдечно-съдовата система при бременна жена и плод

Въз основа на резултатите от коагулограма на бременна жена може да се прецени колко е вероятно рискът от сърдечно-съдови заболявания..

Така че, ако кръвта не е достатъчно висока в съсирването, това може да означава, че бъдещата майка има риск от изтъняване на стените на кръвоносните съдове и капилярите. При такива състояния сърдечният мускул се износва по-бързо, освен това има повишено натоварване по време на бременност..

Ако стойностите на кръвосъсирването на жената са били на много ниско ниво дори преди раждането на плода, тогава тя трябва да приема лекарства за сгъстяване на кръвта от самото начало на бременността.

Ако всички данни след анализ показват повишена коагулация, тогава бъдещата майка вероятно има тенденция към тромбоза. Поради това сърцето не получава достатъчно кислород и е износено. Откъснатият кръвен съсирек може незабавно да блокира главната сърдечна артерия, което води до инсулт, както и до смърт на част от сърдечната мускулна тъкан, дори при благоприятно лечение.

Здравето и животът на детето зависи от състоянието на хемостазата на бъдещата му майка. При ниско съсирване има голям риск от кървене.

Плодът може да страда от прекомерно вътрешно налягане, което със сигурност ще се отрази на работата на тялото му. При тромбоза кислородът не достига до бебето в достатъчно количество. Това е изпълнено с недостатъчно отваряне на белите дробове, патологии на мозъка, до тежки форми, както и вродени сърдечни дефекти..

Колкото по-често майката прави тестове, колкото по-внимателно изслушва чувствата си по време на промени в тялото, толкова по-голям е шансът детето да се роди здраво и да се развива активно.

Скорости на коагулограмата по време на бременност по триместър и интерпретация на показателите за анализ

Щом една жена забременее, целият й живот става различен. Тялото се възстановява, подготвя се за растежа на плода, променя се физиологията, появяват се изцяло нови възгледи за живота, променя се емоционалното състояние.

Но друг важен момент е счетоводството в антенаталната клиника и безкрайните тестове, включително коагулограма, което значително усложнява живота по време на бременността..

Що за анализ е това, колко често трябва да се прави и защо - ще разгледаме по-долу.

Какво е коагулограма?

Коагулограмата (тест за коагулация) е рутинен кръвен тест, който помага да се изследва способността му да се съсирва: дали има аномалии под формата на повишена или намалена коагулация.

Това се прави безуспешно, тъй като с негова помощ се изследва системата за хемостаза и се определя тенденцията на тялото на бъдещата майка към образуване на кръвни съсиреци и кървене, засягащи патологичното развитие на детето, сложни или преждевременни раждания, спонтанни аборти и други нарушения. Предоставянето на резултатите от системата за хемостаза в графична форма се нарича още хемостазиограма.

При анализ на коагулограма се проверяват основните и допълнителни показатели на коагулацията (представени в таблицата по-долу).

ВидовеИндикатори
1. Основна1. Фибриноген
2. Протромбин, включително Mno
3. APTT
4. Тромбиново време
2. УдълженОсновни показатели
+ допълнителен
5. Индекс на антитромбин III (AT3)
6. D-димер
7. Лупус антикоагулант

Нарушения, когато се предписва разширена коагулограма

 • Разширени вени,
 • Многоплодна бременност,
 • Спонтанен аборт,
 • Чернодробна патология,
 • Вътрематочна смърт на плода за последен път,
 • Сърдечно-съдови нарушения,
 • Генетична патология на кръвта,
 • Състояние след операция,
 • Сложна форма на токсикоза,
 • Лоши навици при жена в позиция,
 • Патологии на пикочната и ендокринната системи,
 • Гестоза и плацентарна недостатъчност.

Коагулограма по време на бременност

Тестът за съсирване е важна диагноза за нормалното раждане на дете. Показателите за норма на коагулограма за бременна жена са представени в таблицата по-долу.

P / n Коагулограма норма по време на таблица за бременност

Индикатори за коагулограмаЗначение за бременни жени по триместър
1Фибриноген (фактор I)норма1-ви триместър
4-5 g / l2-ри триместър
6 g / l3-ти триместър
Протеинът през първия триместър на бременната жена е същият като нормата и след това се повишава
2Тромбиново време11-18 секунди1, 2 и 3 триместър
Ако тромбиновото време е ниско, тогава в случай на увреждане на съдовете или органите, това може да доведе до метрорагия, а ако се увеличи, до нарушения на черния дроб.
3Активирано частично тромбопластиново време (APTT)17-20 секпрез цялата бременност
При жена в позиция стойността е надценена спрямо нормата
4Протромбин78-142%през цялата бременност
Увеличаването на стойността води до отлепване на плацентата
петПротромбиново времедо 18 секундипрез цялата бременност
Стойността по време на бременност е нормална. Ако има значителни разлики, трябва спешно да се подложите на преглед и да премахнете причината за неговата промяна
6Лупус антикоагулантняма антитела
Броят на антителата трябва да показва нула, в противен случай това показва автоимунно усложнение на бременността
7Разтворим фибринов мономерен комплекс (RFMK)78-130 единици.1-ви триместър
85-135 единици.2-ри триместър
90-140 единици.3-ти триместър
Увеличаването на стойността показва, че е възможна венозна тромбоза.
8Антитромбин III75-125%през цялата бременност
Ако антитромбин 3 се понижи, това предупреждава за възможно уплътняване на кръвта и създаване на кръвни съсиреци, а ако се увеличи, предупреждава за кървене
деветD-димер0-525 ng / ml1-ви триместър
438-1200 ng / ml2-ри триместър
888-2085 ng / ml3-ти триместър
Показва образуването на кръвни съсиреци: малко увеличение за бременни жени не е страшно, но рязкото му увеличение може да бъде причина за бъбречни заболявания, захарен диабет и други усложнения.

В таблицата на коагулограмите нормалните стойности на показателите, според резултатите от лабораторния анализ на коагулируемостта, ще дадат резултат от изокоагулация.

Изокоагулацията е определение, което означава, че състоянието на коагулационната система е нормално и следователно бременността обикновено продължава, така че няма какво да се тревожите.

Ако се потвърди прееклампсия или друго нарушение на хода на бременността, тогава коагулацията настъпва с увреждания, тогава лечението трябва да започне незабавно или може да се развие интраваскуларен синдром на дисеминирана коагулация (DIC синдром).

Този синдром се проявява на етапи..

 • Хиперкоагулация - Етап 1, при който има множество кръвни съсиреци, които пречат на нормалния съдов път между майката и плода.
 • Хипокоагулация - етап 2, когато кръвните съсиреци се разрушават чрез отслабване на факторите, отговорни за съсирването.
 • Акоагулацията е последният етап, при който настъпва инкоагулация на кръвта, развива се маточно кървене, което е опасно за живота на майката и детето.

Но не забравяйте, дори ако резултатите от анализа са далеч от нормата, но коагулограмата е взета навреме и лечението се извършва незабавно, тогава много рискове могат да бъдат премахнати.

Необходимостта и честотата на вземане на тест за съсирване по време на бременност

За бременни жени коагулограмата е изключително важен анализ. С негова помощ се следи балансът на коагулационната и антикоагулационната системи..

 • Липсата на такъв баланс носи, както беше споменато по-горе, последствия, които застрашават здравето на бъдещата майка и плода..
 • Дисбалансът към антикоагулантната система може да предизвика метрорагия, отлепване на плацентата, загуба на кръв по време и след раждане при родилка, а към коагулационната система той сгъстява кръвта, образувайки кръвни съсиреци. В същото време дете, което получава кислород изключително от плацентата, изпитва кислороден глад, развива се хипоксия, възможно е развитието на мозъчни патологии, жената страда от болка в краката и развитие на тромби и това също може да причини инфаркт, инсулт или спонтанен аборт.

Процедурата за вземане на теста е следната: преди да вземете кръв, по-добре е да постите, т.е. да вземете анализ на празен стомах. Кръв се взима от вена в огъването на лакътя, Вашият лекар дешифрира резултата от хемостазиограмата.

При нормални темпове диагнозата се прави рутинно три пъти:

 • По време на регистрацията на бременна жена (обикновено това е 1 триместър),
 • През втория триместър,
 • Седмица или две преди раждането, което е особено важно за жените, които са подготвени за раждане със секцио.

В случай на усложнения или необичайна бременност, хомеостазата се проверява много по-често, за да се реагира адекватно и да се предпише ефективно лечение.

Показателите на нормата за жена през този период поради промени във физиологията са малко по-различни от тези преди зачеването, тъй като женското тяло регулира друго кръвообращение чрез маточно-плацентарно-феталния кръвен поток (застраховайки се срещу значителна загуба на кръв). Следователно, диагностиката на резултатите от коагулограмата може да бъде направена само от Вашия лекар по регистрация..

Хемостазиограма на показателите по време на бременност и интерпретация на резултатите

Какво определя показателите за съсирване:

Фибриногенът е специален протеин, който е основният компонент на кръвен съсирек, произведен от черния дроб при здрав човек и се разпределя чрез движението на кръвта през всички кръвоносни съдове. Ако има повредено място в съда, тогава този протеин се превръща в неразтворим фибрин, който се превръща в основния компонент на кръвния съсирек, който запушва увреждането на съда, като по този начин спира изтичането на течност от него. Такъв тромб с нормален брой елементи ще съществува на мястото на лезията, докато раната не се излекува напълно..

В случай на липса на фактори 1 и 2, това може да причини метрорагия и ако те са в излишък, ще се появят нездравословни кръвни съсиреци - тези, които се откъсват и се лутат през съдовете, пречещи на свободния съдов път.

Нормата на фибриноген се измерва в mg / dl или g / l, като g / l оставя mg / dl * 0,555 / 100. До края на срока преди раждането стойността леко се увеличава. И намалената му стойност не трябва да пада на коагулограмата за 0,5 g / l, тъй като е много опасна за здравето.

Повишеното съдържание на протеини може да е причина за:

 • Възпалителни заболявания,
 • Патологии на белтъчния метаболизъм,
 • Хирургическа интервенция преди вземане на тестове за диагностика,
 • Кожни лезии с висока температура (изгаряния),
 • Повишени количества естроген,
 • Малък брой хормони, които щитовидната жлеза трябва да произвежда.

Критичното намаляване на фибриногена (под 0,5 g / l) е опасно:

 • Развитието на дисеминирана вътресъдова коагулация,
 • Липса на витамини С и В12,
 • Неизправност на сърцето или черния дроб,
 • Следродилни усложнения,
 • Остра промиелоцитна левкемия.

Изисква тромболитично лечение.

Тромбиновото време е периодът, през който плазмата се комбинира с тромбин, за да създаде кръвен съсирек.

APTT - времевият период на създаване на кръвен съсирек, който се използва за проверка на това колко добре работи системата за коагулация и достатъчността на плазмените фактори в кръвта.

Удължаването на интервала от време показва наличието на бременна жена:

 • DIC синдром етап 2 или 3,
 • Хемофилия A, B, C,
 • Ускорено производство на антитела към фосфолипиди.

Причината може да бъде по-кратка разлика:

 • DIC синдром етап 1,
 • Тромбоза,
 • Нараняване на вената по време на събирането на тестове.

Протромбинът (фактор 2) е сложен протеин, един от основните фактори на хомеостазата, който определя качеството на съсирването на кръвта, което се произвежда от черния дроб с помощта на витамин К.

Според коагулограмата увеличаването му е опасно:

 • Кръвни съсиреци,
 • Увреждане на сърдечния мускул,
 • Тромбоемболичен синдром.

Намаляването на протромбина показва:

 • Ниски нива на фибриногени в кръвта и развитие на ипофибриногенемия,
 • Ниският витамин К при децата се проявява като хеморагична диатеза,
 • Липса на протромбин, причиняващ метрорагия.

Протромбинът също се повишава и спада поради жената, която приема лекарства, които забавят или усилват действието на кумарина.

INR (протромбиново време) е периодът от време, когато се създава тромбинов съсирек, когато Са и тъканният фактор навлизат в кръвта.

Лупусният антикоагулант е Ig клас M, G антифосфолипидни антитела, които в случай на патологии на имунната система се произвеждат, за да нарушат непропускливостта на тромбоцитните мембрани. Неговото присъствие е опасно с усложнения и спонтанен аборт.

Разтворимият фибринов мономерен комплекс (RFMK) е междинен прием, който се появява в резултат на разграждането на бучките фибрин, които са много трудни за откриване поради бързото им елиминиране от плазмата. Повишаване на скоростта на Rfmk е позволено през 2-ри триместър и до края на срока.

Антитромбин III е протеин, чиято основна задача е да предотврати хемостазата и появата на съсиреци.

D-димерът е периодът на създаване на тромби и разцепване на фибрин. Този брой постепенно се увеличава по време на бременност..

заключения

Хемостазиограмите са от голямо значение както за живота, така и за здравето на бременна жена с нейното неродено дете. И ако коагулограмата е нормална, тогава няма от какво да се притеснявате, съответно няма опасност за здравето на майката и плода. Но ако показателите са извън нормалните граници, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро..

Основното нещо е да не изпадате в паника, а да се подложите на всички прегледи, предписани от Вашия лекар, така че, ако е необходимо, да коригирате лечението, за да получите добри показатели.

Коагулограма по време на бременност

Статии за медицински експерти

Коагулограмата по време на бременност е необходим анализ за наблюдение на здравето на женското тяло. Процесът на раждане на плода е специален период, през който настъпват различни промени в психо-емоционалните и физическите аспекти на бременната жена.

През целия период жената трябва непрекъснато да се подлага на различни тестове, за да осъзнае състоянието на двата организма. Благодарение на тях можете да разберете6 дали нещо застрашава плода и бременността като цяло и дали всичко е наред с плода?

Списъкът с тестове е доста дълъг, включва проверки за инфекциозни патогени, наличие на антитела към различни заболявания, както и възпалителния процес в организма. Освен това трябва да знаете в какво състояние е кръвната система. За тази цел се предписват няколко изследвания на кръв и урина (общ клиничен, биохимичен анализ), един от които е коагулограма - за изследване на системата за кръвосъсирване.

Показания за назначаването на коагулограма по време на бременност

Физиологично се предполага, че по време на бременност женското тяло претърпява глобални промени с образуването на допълнителен кръвен поток, който упражнява натоварване върху сърцето, съдовата, дихателната и други важни системи.

В допълнение, с увеличаване на теглото на плода се наблюдава увеличаване на матката в размер, което води до намаляване на дихателния обем на белите дробове поради "подпирането" на диафрагмата от матката, както и повишена работа на бъбреците и венозните съдове на краката, кръвотокът в който е нарушен поради наличието на пречка по пътя им във формата матка.

Показанията за назначаване на коагулограма по време на бременност се дължат на наличието на съпътстваща патология при бременна жена. Това се отнася за разширени вени, чернодробни заболявания, кръвоносни съдове и автоимунни заболявания. Също така трябва да вземете предвид наличието на хирургични интервенции и приема на лекарства, които влияят на системата за кръвосъсирване..

Към кого да се свържете?

Коагулограма при планиране на бременност

Преди една двойка да реши да добави малък мъж към семейството си, трябва да се подготви за това. Така че партньорите трябва да преминат тестове за съвместимост на кръвни групи и резус-фактори, наличие на инфекции, системна патология и заболявания на възпалителния генезис.

Тялото на жената е особено внимателно проверено, тъй като то трябва да осигурява адекватно хранене и растеж на плода в продължение на 9 месеца. Жената трябва да е готова за това, като укрепва здравето си..

Освен това, след раждането млада майка също ще трябва да контролира храненето и здравето си, ако бебето е кърмено. Като цяло анализите ще я преследват дълго време..

При планиране на бременност е необходима коагулограма, за да се определят свойствата на системата за кръвосъсирване. Това е необходимо, тъй като е свързано с риск от образуване на кръвни съсиреци, в резултат на което е възможна тромбоза на коронарните артерии на сърцето с развитие на инфаркт, клони на белите дробове, както и мозъчни съдове и други кръвоносни съдове.

Повишените кръвни съсиреци могат да причинят спонтанен аборт и преждевременно раждане. За плода това заплашва риска от развитие на вродена мозъчна патология..

Изследването на системата за кръвосъсирване е много важно на етапа на планиране на бременността, тъй като ако има някакви нарушения, лекарят ще може да предпише курс на профилактика или терапия, за да помогне за зачеването. Освен това бременността с нормално съсирване ще бъде по-стабилна и без усложнения..

Това проучване е силно препоръчително за жени, които:

 • имат наследствена предразположеност към нарушения на коагулационната система;
 • имали анамнеза за замразена бременност, спонтанни аборти или аборти;
 • страдате от обичайни спонтанни аборти (няколко случая на избледняване на бременността или спонтанни аборти);
 • имат наследствен риск от инсулт, инфаркт, тромбоемболия, разширени съдови заболявания;
 • се занимават с тежък физически труд.

Както знаете, всяка болест е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение. Следователно, навременното откриване на проблеми със съсирването на кръвта и тяхното отстраняване ще позволи в бъдеще безопасно забременяване, носене и раждане на здраво дете..

Как да приемате коагулограма по време на бременност?

Всяка бъдеща майка е длъжна да премине анализ на коагулограма, тъй като стойностите и резултатите от това проучване са много важни за успешна бременност и раждане..

При нормална бременност и липса на аномалии в тялото на жената, експертите съветват това проучване да се извършва поне веднъж във всеки триместър на бременността. В някои случаи анализът се извършва по-често - това може да се случи, например, ако жената страда от сърдечно-съдови заболявания.

Преди да отидете на теста, се препоръчва да спрете да ядете около 10-12 часа преди началото на проучването. В допълнение към храната са забранени и сокове, компоти, алкохол, кафе и чай. Допустимо е да се използва само чиста негазирана вода без добавки.

Ако приемате някакви лекарства или сте ги приемали един или два дни преди проучването, не забравяйте да предупредите лабораторния асистент за това и да напишете всички имена на приетите лекарства във формуляра за изследване..

Преди да вземете анализа, се препоръчва да седнете на стол, да се успокоите, да не изпадате в паника, тъй като стресовото състояние и мускулното напрежение могат да повлияят на крайния резултат от изследването.

За точността на показателите мнозина препоръчват да се пият 150-200 ml чиста вода със стайна температура непосредствено преди даването на кръв.

По правило формулярът с резултатите от коагулограмата може да бъде събран на следващия ден..

Показатели на коагулограма по време на бременност

Анализът на състоянието на системата за хемостаза е необходим, за да се оцени взаимодействието на факторите на коагулацията, фибринолизата и тромбоцитите, които заедно контролират баланса на коагулационната и антикоагулационната системи.

Дори лека промяна в една от тези системи може да причини сериозни последици, например DIC. Развитието на това патологично състояние се основава на нарушение на процесите на кръвосъсирване и разтваряне на фибрин.

Индикаторите на коагулограмата по време на бременност могат също да показват развитието на антифосфолипиден синдром, който може да доведе до прекъсване на бременността по всяко време. Характерна проява на тази патология е повишен риск от тромбоза във вените и артериите..

Сред всички показатели трябва да се подчертае APTT, нивото на фибриноген, наличието или отсъствието на лупус антикоагулант, броя на тромбоцитите, нивото на протромбина, тромбиновото време, D-димера, който е отговорен за процеса на образуване на тромби в организма, както и антитромбин III.

Нека да разберем какви трябва да бъдат показателите на коагулограмата по време на бременност.

 • Фибриногенът е протеин на глобулиновата група, който обикновено е признак на възпаление или некроза на тъканите. Участва в процеса на съсирване на кръвта. Нормалният индекс на фибриноген е 2,0-4,0 g / l, а непосредствено преди началото на раждането, той се повишава до 6 g / l. Индиректно показва увеличени стойности на ESR.
 • APTT е времето на образуване на кръвен съсирек след комбиниране на плазма и други реактивни вещества. Нормалните показания са от 24 до 35 секунди. По време на бременност тези стойности могат да спаднат до 17 секунди, което не е причина за безпокойство - това е просто резултат от физиологично увеличение на стойностите на фибриноген..
 • Лупус антикоагулант е представител на IgG имуноглобулини, антитяло на кръвни ензими. Трябва да отсъства по време на бременност. Ако VA е положителен, това може да означава развитие на гестоза, което от своя страна може да доведе до спонтанен аборт, инфаркт на плацентата или вътрематочна смърт на детето.
 • Тромбиново време - неговите показатели отразяват състоянието на крайния етап на коагулация. Нормалните телевизионни стойности са от 11 до 18 секунди.
 • Протромбинът е тромбинов предшественик, тромбоген. Нормалните стойности са от 78 до 142%, което означава процентът на протромбиновия комплекс към протромбиновото време на плазмата. С увеличаване на протромбиновите показатели може да се очаква, че ще настъпи преждевременно отлепване на плацентата..
 • Антитромбин III е протеин, който предотвратява съсирването на кръвта. Нормалните стойности са от 71 до 115%. При намаляване на показателите рискът от образуване на кръвни съсиреци се счита за повишен. Ако не следите количеството антитромбин, тогава можете да пропуснете опасността от спонтанен аборт или развитие на плацентарна недостатъчност.
 • D-димерът е продукт на разграждане на фибрин, протеинов елемент, който остава след фибринолитичния процес. Този показател има стабилна тенденция да се увеличава от самото начало на бременността, поради което към момента на раждането стойностите могат да бъдат три или дори четири пъти по-високи от първоначалните. Това не се счита за патология. Нормалните стойности на D-димера не трябва да надвишават високите, в противен случай може да се подозира късна гестоза, нефропатия или захарен диабет.
 • Тромбоцитите са кръвни клетки, които са призовани да осигурят самия процес на коагулация и показват състоянието на хемопоетичната система. Тромбоцитите се образуват в костния мозък от мегакариоцити. Именно тромбоцитите съставляват по-голямата част от кръвния съсирек, който се образува в раната по време на кървене. Нормалният брой на тромбоцитите при бременни жени е от 150 до 380 * 10 ^ 9 / l. Допустимо е леко намаляване на показателите, което може да бъде свързано с рязко увеличаване на обема на циркулиращата кръв или хранителен дефицит. Ако нивото на тромбоцитите спадне значително и рязко, тогава те говорят за тромбоцитопения - прекалено течна кръв, когато има риск от кървене и вътрешен кръвоизлив.

Дешифрирането на коагулограма по време на бременност трябва да се извършва от лекар, тъй като всеки резултат може да има свои собствени грешки, свързани например с недостиг на витамини, грешки в храненето, хронични заболявания, употребата на лекарства и др. Всичко това лекарят трябва да вземе предвид при декодирането на резултатите от изследването.

Защо се нуждаете от коагулограма по време на бременност и как се извършва?

Времето за раждане на дете е не само специален период от живота на жената, когато нейното тяло, физиология, психо-емоционално състояние и мироглед се променят. Това е времето, когато пътуванията до клиниката и безкрайното доставяне на разнообразни тестове стават неразделна част от живота ви. Вероятно малко хора се радват на този процес. Но често бъдещите майки са разтревожени от всяка от следните насоки: колко е възможно и защо е необходимо всичко това? Всичко наред ли е с бебето? Нищо не застрашава бременността?

За да получат отговори на тези въпроси, лекарите изпращат бременна жена на преглед. Сред редица различни тестове ще трябва да направите коагулограма..

Какво е коагулограма?

Не се страхувайте от неразбираема дума. Това е рутинен кръвен тест, който помага за изследване на хемостатичната система, което е изключително важно по време на бременност. Казано просто и ясно: коагулограмата показва състоянието на кръвосъсирването и помага да се идентифицират възможни нарушения: повишена коагулация или намалена.

Защо да правим коагулограма по време на бременност?

Това всъщност е много важно за управлението на бременността. Много рискове са свързани с промени в съсирването на кръвта, например образуването на кръвни съсиреци, което може да доведе до тромбоза, инфаркт, инсулт, а при раждане на дете - спонтанен аборт или преждевременно раждане. Също така, повишеното съсирване на кръвта може да причини развитието на сериозни мозъчни нарушения при плода, ако проблемът не бъде идентифициран навреме. Така че, в комбинация с други тестове, този помага за проследяване на нормалния ход на бременността..

Трябва да се каже, че физиологично системата за хемостаза на бременна жена претърпява някои промени по естествен начин (тялото се възстановява за допълнително кръвообращение чрез маточно-плацентарния кръвен поток и за предстоящото раждане, при което са възможни големи кръвозагуби). Така че само Вашият лекар трябва да дешифрира резултатите от анализа..

Тестове по време на бременност - коагулограма: защо и кога?

Коагулограма по време на бременност. 8 показателя и интерпретация на тест за кръвосъсирване.

Бъдещите майки вече са ужасени от името "коагулограма". Всъщност това е просто още един кръвен тест, който се изисква по време на бременност. За какво говори, колко често трябва да се приема и как да се дешифрират резултатите?

Коагулограма - какъв е този анализ?

Работата на кръвоносната система е може би най-важният показател за здравето. По време на бременност тя изисква повишено внимание. Коагулограмата разкрива нарушения на хемостазата - система, която е отговорна в нашето тяло за нормалното течно състояние на кръвта и за съсирването на кръвта, за да спре кървенето. Ако показателите за хемостаза бъдат понижени, човек има голяма загуба на кръв, дори поради леко намаляване. Твърде многото (хиперкоагулируемо) води до тромбоза, инфаркти и инсулти.

Според лекарите опасността от двете аномалии е, че в ежедневието те може да не се разкрият по никакъв начин. Но по време на операция или раждане те заплашват развитието на критична ситуация.

Системата на хемостазата по време на бременност претърпява някои промени. Следователно коагулограмата преди и по време на бременност е различна. Природата е предвидила такова естествено преструктуриране. В процеса на носене на дете в тялото на жената възниква трети кръг на кръвообращението, който се нарича маточноплацентарен. Тече подготовка за увеличаване на количеството циркулираща кръв. Това е важно и поради неизбежната загуба на кръв по време на раждането..

Тест за съсирване на кръвта: кога и как?

Обикновено коагулограмата се извършва веднъж на всеки триместър. Понякога по-често. Тази необходимост възниква при разширени вени, чернодробни, съдови и имунни заболявания, преди или след операцията..

В рисковата група влизат и бременни жени с отрицателен Rh фактор. В този случай по време на бременността имунната система се бори със собствените си антитела, тъй като ги възприема като чужди.

Ако жената е предразположена към повишено съсирване на кръвта или първата коагулограма показва аномалии, изследването ще трябва да се повтаря периодично. Кръв се взема от вена. Не яжте осем часа преди тестването.

Ако се окаже, че пациентът има лошо съсирване на кръвта, но това не е било открито навреме, има голям риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане и дори нарушена мозъчна функция на плода.

Коагулограма: интерпретация на резултатите

Не забравяйте, че само лекар трябва да дешифрира всички резултати от теста, тъй като много от тях могат да се променят в една или друга посока. Например, ако жената има хронични заболявания, тогава някои данни понякога не съответстват на нормата, докато бременността протича безопасно.

Коагулограмата включва осем основни показателя. От тях могат да се установят дори малки отклонения..

Фибриногенът е протеин, който съставлява по-голямата част от кръвен съсирек по време на съсирването. Нормата е 2–4 g / l. При бременни жени - до 6 g / l. Повишаването му показва тенденция към тромбоза. Намаляване може да се наблюдава при токсикоза. Поради утероплацентарната циркулация нивото на фибриноген се увеличава с всеки месец от бременността и достига максимум до момента на раждането.

APTT - активирано частично тромбопластиново време. Това е разликата, през която се съсирва кръвта. При здрав човек той спира в рамките на 24–35 секунди. При бременни жени, поради увеличаване на фибриногена, този интервал се намалява до 17-20 секунди.

Тромбиновото време е продължителността на последния етап на коагулация на кръвта. Обикновено това е 11-18 секунди. Тъй като количеството фибриноген в кръвта на бременните жени е по-голямо, тромбиновото време е по-дълго. Отклоненията могат да показват нарушение на черния дроб.

Протромбин - протеин в кръвната плазма, предшественик на тромбина, участва в образуването на съсиреци. Концентрацията му определя плътността на кръвта и способността й да се коагулира във времето. Оптимално - 78-142%. Увеличаването на този фактор при бременни жени е един от симптомите на отлепване на плацентата..

Тромбоцитите са кръвни елементи, които се образуват в костния мозък. По време на бременност може да се наблюдава леко намаляване. Но ако показателят е значително по-нисък от нормалното, това е признак на заболяване. Дефицитът на тромбоцити се дължи на недостатъчно хранене или развитие на дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC) при бременна жена - увреждане на хемостатичната система.

D-димерът е отговорен за процеса на образуване на тромби. Индикаторът е важен за навременната диагностика на тромбоза. При бременна жена тя трябва постепенно да расте. Но бързият скок показва наличието на захарен диабет, гестоза, бъбречни заболявания.

Антитромбин III е протеин, който може да забави съсирването на кръвта. Ако бъдещата майка приема лекарства, насочени към нейното намаляване, нивото му ще трябва да бъде постоянно наблюдавано. Когато отклонението е 50%, е възможно развитието на тромбоза..

Група специфични антитела - показва наличието на лупус антикоагулант. Обикновено те не трябва да бъдат. Ако въпреки това бъдат открити, лекарят трябва да изключи автоимунни заболявания и резус-конфликт. Наличието на антитела в кръвта може да говори и за гестоза - патология, при която състоянието на майката и детето се влошава.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Какво представлява коагулограмата по време на бременност, какви норми съществуват и как да се дешифрират резултатите от анализа?

Дали бременната жена е изложена на риск от кървене зависи от това колко бързо кръвта може да се съсирва. Ако кръвта има прекомерна съсирваща способност, това е изпълнено с тромбоза. И двете условия могат значително да усложнят процеса на раждане на дете и предстоящото раждане. За да оценят рисковете, лекарите предписват коагулограма на бъдещи майки - специален анализ. Как се извършва, какво показва и как да го дешифрира, ще ви разкажем в този материал..

Какво е?

Коагулограмата има второ име - хемостазиограма. Това е кръвен тест, който ви позволява да установите с каква скорост, колко бързо се коагулира кръвта и протичат процесите на хемостаза. Този анализ е задължителен и се прави три пъти по време на бременност. Първият път се прави при регистрация, за да се оцени прогнозата на усложненията по време на бременността.

Коагулограмата се повтаря през втория триместър, на около 22-24 седмици. Хемостазиограмата трябва да бъде предписана малко преди раждането или планираното цезарово сечение, така че лекарите да могат поне приблизително да предскажат загуба на кръв, да се подготвят по-внимателно и, ако е необходимо, да включат хематолози в раждането.

Същността на хемостазата се свежда до факта, че когато кръвоносните съдове са повредени под въздействието на специални плазмени протеини - ензими - се задейства процесът на създаване на тромб, който плътно затваря мястото на възможното „изтичане“. След възстановяване на целостта на ендотела, няма нужда от тромб, съдът трябва да се отърве от него. Хемостазата на този етап осигурява разтварянето на тромба и прочистването на съда.

Ето как тези процеси изглеждат нормални, но понякога има нарушения в крехката система за хемостаза и именно за тях анализ като коагулограма може да каже много..

Всички нюанси на системите и механизмите за коагулация и антикоагулация са показани от изследването, което се счита за едно от най-трудоемките и трудни в лабораторната практика. Изисква голяма прецизност от лаборанта и не толерира снизхождение и невнимание..

Животът на човек зависи от резултатите и правилното им декодиране, а в случай на бременни жени - два живота наведнъж.

Нарушение на кръвосъсирването може да бъде голям проблем. Така че течната кръв (това е, което хората наричат ​​лошо съсирване, неговата недостатъчност) може да причини отлепване на плацентата, кървене както по време на бременност, така и по време на раждане. Опасно е в следродилния период. Плътната кръв (което означава повишаване на показателите за хемостаза) може да доведе до образуване на кръвни съсиреци, което често причинява фетална хипоксия.

Именно кръвните съсиреци са една от най-честите причини за майчината смъртност - смъртта настъпва за броени минути с белодробна емболия. Нарушението на кръвосъсирването също е опасно с вероятността от преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Кой е назначен?

Както вече споменахме, всички бременни жени трябва да дарят кръв за коагулограма три пъти по време на бременност. Има обаче категории бъдещи майки, които ще трябва да правят този тест много по-често. Те включват жени със следните усложнения:

 • Rh-конфликтна бременност;
 • склонност на жената към разширени вени;
 • различни чернодробни заболявания при бъдещата майка;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • история на няколко спонтанни аборта, повтарящи се спонтанни аборти;
 • патология на плацентата;
 • многоплодна бременност (близнаци, тризнаци);
 • установени нарушения на факторите на кръвосъсирването.

Във всички тези случаи коагулограмата се извършва по основната схема. Съществува и разширен анализ - подробна хемостазиограма, тя се извършва по специални показания за жени, които страдат от високо кръвно налягане, гестоза с оток и през първия, и в третия триместър.

На бременна жена ще бъде предписан разширен анализ, ако носи близнаци или тризнаци и освен това има предразположение към кръвни и съдови заболявания.

Как да се тествате?

Подготовката за коагулограма е да се спазва диета. В продължение на няколко дни е нежелателно да се яде пикантно и солено, както и мазни храни. Не се препоръчва изобщо да се яде 10-12 часа преди даването на кръв, разрешено е само да се пие чиста негазирана вода. В деня преди анализа трябва да избягвате кафе, силен чай, плодови напитки, компоти и всякакви газирани напитки. Не пийте твърде много течност, от това показателите могат да бъдат намалени.

Също така, за да се подготвите за проучването, трябва да се предпазите от стрес и емоционални изблици. Отдавна е доказано, че нервният фактор оказва значително влияние върху резултатите от коагулограмата..

Кръв се взема от вена сутрин. Времето за анализ е приблизително 1 ден. В зависимост от натовареността на лабораторията, максималното време за анализ е 2 дни.

Декодиране

В резултат на анализа са описани няколко основни ключови показателя, които влияят върху факторите на кръвосъсирването при бременни жени..

 • APTT. Това съкращение е съкратено като активирано частично тромбопластиново време - продължителността на времето, необходимо за образуването на тромб. При жените, които очакват бебе, APTT винаги е леко намален в сравнение с небременните жени и мъжете. Ако APTT се повиши спрямо нормалното, това показва, че кръвта се коагулира бавно и има възможност за кървене. Ако APTT е намален спрямо нормата, те говорят за "дебела" кръв и свързаната с това вероятност за образуване на кръвни съсиреци.
 • Фибриноген. Това е протеин, произведен от черния дроб. Това е необходимо за образуването на кръвен съсирек, тъй като когато е изложен на определени ензими, той създава фибриновите нишки, които стягат мястото на раната. Без фибриноген кръвните съсиреци не биха били възможни. При всички бременни жени с увеличаване на гестационната възраст се наблюдава физиологично повишаване на концентрацията на фибриноген. Така тялото на бременна жена се подготвя за предстоящото раждане..
 • Телевизор. Зад това намаляване се крие времето, необходимо за съсирване, тромбиновото време. При бременни жени, дори напълно здрави жени, периодът на образуване на тромби може да се увеличи, особено през първата половина на бременността. Този показател често се нарушава спрямо нормата при жени, страдащи от чернодробно заболяване.
 • VA. Този индикатор означава лупус антикоагулант. Това се отнася до индикатор, който оценява образуването на антитела. Нормата е пълното отсъствие на лупус антикоагулант в кръвта на бъдещата майка. Ако VA все още е налице, това може да показва наличието на автоимунно заболяване, гестоза, тромбоза.
 • CT. Това е броят на тромбоцитите. Именно тези тромбоцитни клетки вземат най-активното и активно участие в процеса на съсирване на кръвта. Високият брой тромбоцити винаги показва нарушение на съсирването, както и намаляване на концентрацията на тези клетки в кръвта.
 • D-димер. Това е протеиново вещество, което се образува в резултат на разграждането на кръвни съсиреци и почистването на съда - фибринолиза. По количеството остатъчно вещество може да се прецени колко балансирана е втората част на хемостазата - разтваряне и отстраняване на кръвни съсиреци. При всички бременни D-димерът е леко увеличен, но значително повишаване на концентрацията му в кръвта на бъдещата майка е много тревожно явление, характерно за захарен диабет, гестоза, бъбречни заболявания.
 • Протромбин. Това е плазмен протеин, който пряко влияе върху процеса на съсирване на кръвта. Определянето на протромбина се счита за най-важният показател на коагулограмата. В последния триместър на бременността концентрацията на протромбин може леко да намалее..
 • RFMK. Това се отнася до разтворими фибрин-мономерни комплекси, междинни продукти от разлагането на съсирека в резултат на неговото разтваряне (фибринолиза). С увеличаване на индикатора, тенденция към тромбоза, скорошни наранявания, свързани със загуба на кръв, се подозират операции. RFMK също се увеличава с гестоза, прееклампсия, бъбречна недостатъчност.
 • AT-3. Това е друг протеин, антитромбин-3. Неговата задача е да направи процеса на коагулация по-бавен, да предотврати бързото коагулация. Той действа като регулатор. Както при повечето други показатели, се оценява превишението или намаляването на нивото AT-3 спрямо нормата. Увеличението показва риск от тромбоза, а намаляването показва, че бъдещата майка има твърде "течна" кръв.

Коагулограма по време на бременност в таблицата по триместър:

Желаният индикатор

Честота през първия триместър

Честота през второто тримесечие

Нормата през третия триместър

Тромбиново време (телевизия)

VA (коагулант на лупус)

120 - 415X10 милиарда / л

120 - 415X10 милиарда / л

120 - 415X10 милиарда / л

Причини за отклонения

Ако коагулограмата е дала незадоволителни резултати, жената има повишена или ниска способност за коагулация, това не е причина за паника, а просто основа за по-подробен преглед. Ако има значителни отклонения в един от тримесечията според резултатите от анализа, лекарят може да предложи развитие на захарен диабет при бъдещата майка, наличие на прееклампсия в късния период или тежка токсикоза в началото, както и бъбречна и чернодробна патология. Именно за идентифициране на тези причини ще бъде насочено допълнително изследване..

Един от най-важните показатели, в допълнение към APTT, е дефиницията на лупус антикоагулант. Ако се установи, тогава лекарят разглежда версия на автоимунно заболяване при бъдещата майка. VA в кръвта се появява при ревматоиден артрит, с нарушения на мозъчната циркулация поради исхемичен инсулт, поради системен лупус.

По време на бременност появата на лупус антикоагулант може да показва проблеми като отлепване на плацентата, инфаркт на плацентата, вътрематочна смърт на бебето, както и образуване на кръвни съсиреци.

Увеличаването на фебриногена в кръвта може да показва заболявания на бъбреците, сърцето, наличие на злокачествени тумори и възпалителни процеси от различен произход. Намаляването на фибриногена често показва наличието на синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация, чернодробни заболявания. Антитромбин-3 също се увеличава при възпалителни заболявания на бъбреците, черния дроб и при дефицит в организма на бъдещата майка на витамин К. Антитромбинът намалява поради синдром на дисеминирана вътресъдова коагулация, коронарна болест на сърцето и тромбоза.

Отклоненията в коагулограмата могат да бъдат причинени и от нарушаване на правилата за предаване на анализа. Ако една жена не е предупредила лабораторния асистент, че приема каквито и да било лекарства, особено коагуланти или антикоагуланти, в случай на даряване на кръв на пълен стомах или със силно ограничение на течността преди анализа, отклоненията в нейната хемостазиограма ще бъдат обяснени само с това.

За да се премахнат грешките, препоръчително е да се повтори анализът след получаване на незадоволителни резултати..

Във всеки конкретен случай се изисква да се оцени съотношението на всички показатели на коагулограмата, за да се назначи на жена индивидуален списък с тестове. Най-често на бременна жена се дава направление за биохимичен кръвен тест, за да се определи съдържанието на захар, а също така тя трябва да даде урина, за да установи дали всичко е в ред с бъбреците..

Понякога се изисква допълнително провеждане на ултразвук на бъбреците и пикочния мехур, консултация с кардиолог, терапевт, хематолог и едва след това може да се предпише лечение.

Защо отклоненията са опасни?

Въпреки факта, че лечението не винаги изисква сериозни лекарства, а понякога е напълно достатъчно да се спазва правилният адекватен режим на пиене, специални препоръки за хранене и начин на живот, не подценяват нарушенията на кръвосъсирването, особено по време на бременност. Отказ от лечение и преглед, нежелание на бъдещата майка да обърне дължимото внимание на този проблем, нежелание да се посети лекар - може да се окаже доста опасно и дори летално последствие.

Най-опасният от тях е появата на DIC-синдром (синдром на вътресъдова коагулация на десиметрията). При хиперкоагулация в тялото на жената се образуват много малки кръвни съсиреци, които могат да запушат съдовете. Такива съсиреци допринасят за нарушаването на кръвоснабдяването между майката и нейното дете, бебето започва да получава значително по-малко хранителни вещества и кислород, може да се развие хипоксия - кислороден глад.

При хипокоагулация кръвните съсиреци не живеят дълго и бързо се разпадат, кръвните съсиреци на жената се влошават и дори незначителни рани и драскотини могат да доведат до тежко кървене. Това е особено опасно в процеса на раждане, по време на раждането на плацентата, когато кървенето е най-интензивно. По време на акоагулация кръвта изобщо не се съсирва. Прогнозите за такава патология са най-малко благоприятни - в повечето случаи не е възможно да се спаси детето, защото има обилно маточно кървене и плодът умира.

За да се намалят рисковете при носене на дете, препоръчително е да се направи коагулограма за жена дори на етапа на планиране на бременността. Това ще помогне за своевременно идентифициране на възможни патологии, за които жената, която мечтае за майчинство, дори не знае, подлага се на лечение и забременява с по-благоприятна прогноза за раждане и раждане на здраво бебе. Също така, не се отказвайте от коагулограмата по време на бременност..

В крайна сметка фактът, че една жена никога не е страдала от чернодробни и бъбречни заболявания, не се е оплаквала от сърце, не означава, че всичко е в ред с нейните фактори на кръвосъсирването..

За всички подробности относно анализа на коагулограма вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца